Nemoc pelagra (nedostatek vitamínu b3) – co je to? – příznaky, příčiny a léčba

Nemoc pelagra (nedostatek vitamínu B3) – co je to? – příznaky, příčiny a léčba

Niacin, známý také pod názvem vitamín B3, kyselina nikotinová, vitamín PP či nikotinamid je důležitou živinou. Pro správné fungování ho potřebuje prakticky každá část vašeho těla. Doplňky stravy s niacinem, mimo jiné, mohou pomáhat snížit cholesterol, ulevit od zánětu kloubů a zlepšovat fungování mozku. Nicméně v případě užívání velkých dávek, může niacin vyvolat řadu nežádoucích účinků. Tento článek popisuje vše co potřebujete vědět o niacinu.

Niacin je jedním z osmi vitamínů skupiny B. Jeho správný název je vitamín B3.

Vyskytuje se ve dvou hlavních chemických formách, přičemž každá na organizmus působí jiným způsobem. Obě formy niacinu se nachází jak v potravinách, tak v doplňcích stravy.

  • Kyselina nikotinová: Ve formě potravinového doplňku je kyselina nikotinová druh niacinu, který se používá k léčbě vysokého cholesterolu a srdečních onemocnění (1).
  • Nikotinamid (též zvaný niacinamid): Na rozdíl od kyseliny nikotinové nikotinamid nesnižuje hladinu cholesterolu. Nicméně pomáhá léčit diabetes prvního typu, některá kožní onemocnění a schizofrenii (2).

Niacin je ve vodě rozpustný, takže se neukládá v lidském těle. Současně to znamená, že vaše tělo jeho nadbytečné množství dokáže vyloučit.

Takhle vypadá chemický vzorec niacinu.

Nemoc pelagra (nedostatek vitamínu B3) – co je to? – příznaky, příčiny a léčba

Chemická struktura niacinu (kyselina nikotinová)

Do těla niacin přijímáme v potravě a navíc si ho tělo částečně umí vyrobit z aminokyseliny tryptofan.

Shrnutí: Niacin patří mezi osm ve vodě rozpustných vitamínů skupiny B. Vyskytuje se ve dvou formách. Jednou z nich je kyselina nikotinová a druhá je nikotinamid (niacinamid).

Stejně jako všechny ostatní vitamíny skupiny B, pomáhá niacin získávat energii z přijaté potravy, protože ovlivňuje činnost enzymů a umožňuje jim plnit svou funkci.

Konkrétně je niacin hlavní složkou koenzymů NAD a NADP, které jsou zapojeny do řady procesů v buněčném metabolizmu.

Navíc hraje určitou roli v buněčné signalizaci a podílí se také na tvorbě a opravách DNA. Navíc působí jako antioxidant (3).

Nedostatek niacinu a jeho projevy

Abyste lépe pochopili, co niacin v organizmu dělá, je nejlepší podívat se na projevy jeho nedostatku. Mezi hlavní projevy nedostatku niacinu patří:

  • Poruchy paměti a zmatenost
  • Únava
  • Deprese
  • Bolest hlavy
  • Průjem
  • Kožní problémy
  • Je však potřeba říci, že nedostatek niacinu je v západních zemích velmi vzácný.
  • Závažný nedostatek niacinu neboli pelagra, se vyskytuje pouze v zemích třetího světa, kde chybí dostatečná variabilita stravování.
  • Shrnutí: Niacin je vitamín, který je součástí dvou důležitých kofaktorů (koenzymů), které pomáhají enzymům správně fungovat.
  • Doporučený denní příjem niacinu závisí na věku a pohlaví a je stanoven příslušnými mezinárodními zdravotnickými organizacemi (4, 5).
  • Terapeutické (léčebné) dávky niacinu jsou vyšší než doporučené denní dávky a smí se užívat pouze se souhlasem lékaře a pod jeho dohledem.
  • Tady jsou doporučené denní dávky niacinu (4):

Kojenci

  1. 0–6 měsíců: 2 mg/den*
  2. 7–12 měsíců:4 mg/den*
  3. *Dostatečný denní příjem

Děti

  • 1–3 roky: 6 mg/den
  • 4–8 let: 8 mg/den
  • 9–13 let: 12 mg/den

Dospívající a dospělí

  1. Chlapci a muži ve věku 14 let a více: 16 mg/den
  2. Dívky a ženy ve věku 14 let a více: 14 mg/den
  3. Těhotné ženy: 18 mg/den
  4. Kojící ženy: 17 mg/den

Shrnutí: Doporučený denní příjem niacinu závisí na vašem věku a pohlaví. Muži potřebují přibližně 16 mg denně a ženy pak 14 mg denně.

  • Od padesátých let minulého století se niacin používá k léčbě vysokého cholesterolu (6).
  • Studie a zkušenosti potvrzují, že niacin dokáže snížit hladinu „zlého“ LDL cholesterolu v krvi o 5 – 20% (7, 8).
  • Nicméně vzhledem k možným nežádoucích účinkům není niacin hlavním způsobem léčby vysokého cholesterolu (9).
  • Primárně se niacin používá jako lék na snížení cholesterolu u osob, které z nějakého důvodu nesnáší statiny (10).

Zvyšuje hladinu HDL cholesterolu

  1. Kromě snižování LDL cholesterolu také niacin zvyšuje „hodný“ HDL cholesterol.
  2. Niacin HDL cholesterol zvyšuje tím, že blokuje štěpení apolipoproteinu A1, což je bílkovina, která pomáhá vytvářet HDL cholesterol (11).
  3. Studie potvrdily, že niacin zvyšuje hladinu HDL cholesterolu o 15 – 35% (7).

Snižuje triglyceridy

  • Třetím pozitivním účinkem niacinu na hladinu tuků v krvi, je jeho schopnost snižovat hladinu triglyceridů o 20 – 50% (7).
  • Tento účinek niacinu je dán tím, že blokuje činnost enzymu, který se podílí na syntéze triglyceridů (1).
  • V důsledku toho pak dochází ke snížení tvorby lipoproteinů s nízkou hustotou (LDL) a velmi nízkou hustotou (VLDL).
  • Ovšem k tomu, aby se tyto účinky niacinu na hladiny cholesterolu a triglyceridů projevily, je nutné niacin užívat v terapeutických dávkách (1).

Může pomáhat v prevenci kardiovaskulárních onemocnění

  1. Díky tomu, že niacin snižuje hladinu cholesterolu v krvi, pomáhá v prevenci kardiovaskulárních onemocnění.
  2. Nicméně výzkum z poslední doby ukazuje, že niacin v prevenci srdečních onemocnění působí ještě jiným způsobem.

  3. Pomáhá totiž snižovat oxidativní stres a zánět, což jsou dva důležité faktory, které se podílí na ateroskleróze (tedy tvrdnutí tepen) (1).

  4. Některé studie potvrzují, že léčba niacinem, a to jak samostatně, tak v kombinaci se statiny, pomáhá snižovat rizikové faktory kardiovaskulárních onemocnění (12).
  5. Nicméně výsledky jednotlivých studií se docela liší.

  6. Analýza několika dalších studií totiž neprokázala, že by léčba niacinem podstatně snižovala riziko infarktu myokardu, mozkové mrtvice či úmrtí na srdeční onemocnění u pacientů s vysokým rizikem jejich vzniku nebo u pacientů, kteří kardiovaskulárními nemocemi již trpí (10).

Může pomoci v léčbě diabetu prvního typu

  • Diabetes prvního typu je autoimunitní onemocnění, kdy vaše tělo začne útočit a likvidovat buňky slinivky břišní, které tvoří hormon inzulin.
  • Některé výzkumy potvrzují, že niacin chrání buňky slinivky a může tak snižovat riziko vzniku cukrovky prvního typu u dětí, které jsou touto nemocí ohroženy (2, 13).
  • Nicméně u lidí s diabetem druhého typu je úloha niacinu trochu složitější.

Nemoc pelagra (nedostatek vitamínu B3) – co je to? – příznaky, příčiny a léčba

9 léčivých účinků niacinu

  1. Na jedné straně může pomoci snižovat vysoký cholesterol, který často pacienty s diabetem druhého typu trápí (14).
  2. Na druhé straně ale niacin může zvyšovat hladinu cukru v krvi.
  3. Proto je nutné, aby u diabetiků, kteří niacin užívají jako léčbu na vysoký cholesterol, byla také pečlivě monitorována hladina cukru v krvi (14).

Zlepšuje fungování mozku

  • Mozek potřebuje pro správné fungování a pro získávání energie niacin, který je nedálnou součástí koenzymů NAD a NADP.
  • Nedostatek niacinu se může projevovat řadou psychiatrických projevů, včetně zhoršení paměti (15).
  • Některé druhy schizofrenie lze léčit niacinem, protože tento vitamín pomáhá opravit poškozené mozkové buňky, k jejich narušení dochází v důsledku nedostatku niacinu (16).

A předběžné výzkumy ukazují, že niacin také může pomáhat zlepšovat zdraví mozku u lidí trpících Alzheimerovou chorobou.

Nicméně výsledky v této oblasti se docela liší, takže je potřeba provést další výzkum (17, 18).

Zlepšuje funkci pokožky

  1. Niacin pomáhá chránit buňky před poškozením slunečním zářením a to bez ohledu na to, zda ho přijímáte ústy jako doplněk stravy nebo společně s potravou nebo zda ho aplikujete přímo na pokožku jako součást opalovacích krémů (19).

  2. Výsledky posledních výzkumů navíc potvrzují, že niacin může působit jako prevence některých druhů rakoviny kůže (20).

  3. Studie z roku 2015 potvrdila, že užívání 500 mg nikotinamidu (jedna z forem ve kterých se niacin vyskytuje) dvakrát denně, snižuje riziko vzniku nádorů kůže nemelanomového typu u lidí, kteří jsou ohroženi vysokým rizikem jejich vzniku (20).

Může pomoci zmírnit projevy artritidy

  • Předběžné výsledky jedné studie signalizují, že niacin může pomáhat zmírňovat některé projevy osteoartritidy, zlepšuje pohyblivost kloubů a pomáhá snižovat dávky nesteroidních antiflogistik (léky proti zánětu, bolesti a horečce – například Ibuprofen nebo Diklofenak) (21).
  • Další studie provedená na laboratorních potkanech rovněž potvrdila, že injekční podání niacinu snižuje zánětlivé poškození kloubů v důsledku artritidy (22).
  • Přestože jsou tyto předběžné výsledky velmi slibné, je zapotřebí provést v této oblasti další výzkum.

Léčí onemocnění zvané pelagra

Závažný nedostatek niacinu vyvolává onemocnění zvané pelagra (též pellagra z italského pella agra = drsná kůže) (4, 23).

Je proto logické, že užívání doplňků stravy s niacinem je hlavním způsobem léčby tohoto onemocnění.

Ve vyspělých zemích je nedostatek niacinu velmi vzácný. Nicméně může vzniknout v souvislosti s jinými nemocemi, jako je alkoholizmus, anorexie nebo Hartnupova nemoc.

Shrnutí: Niacin může pomoci v léčbě řady onemocnění. Jeho největší přínos spočívá v tom, že pomáhá zvyšovat hladinu HDL cholesterolu a snižovat hladinu LDL cholesterolu a triglyceridů v krvi.

  1. Niacin se nachází v celé řadě potravin, zejména v mase, drůbeži, rybách, pečivu (chléb) a cereáliích.
  2. Také některé energetické nápoje jsou doslova nabity vitamíny skupiny B.
  3. Níže uvádíme orientační množství niacinu v často konzumovaných potravinách (údaje jsou za jednu běžnou porci, pokud není uvedeno jinak):
  • Kuřecí prsa: 59% denní doporučené dávky (24)
  • Tuňák (1 plechovka tuňáka v oleji): 53% denní doporučené dávky (25)
  • Hovězí maso: 33% denní doporučené dávky (26)
  • Uzený losos: 32% denní doporučené dávky (27)
  • Otruby: 25% denní doporučené dávky (28)
  • Burské ořechy: 19% denní doporučené dávky (29)
  • Čočka: 10% denní doporučené dávky (30)
  • Celozrnný chléb (1 krajíc): 9% denní doporučené dávky (31)
  • Shrnutí: Niacin najdete v celé řadě různých potravin, včetně ryb, drůbeže, masa, luštěnin a obilovin.
  • Niacin potřebujeme všichni a pro většinu lidí je dostatečný jeho příjem ve stravě.
  • Nicméně pokud trpíte nedostatkem niacinu nebo máte jinou nemoc, která narušuje vstřebávání niacinu z potravy, může vám lékař doporučit užívání vysokých dávek niacinu ve formě doplňku stravy.
  • Užívání doplňků stravy s niacinem se doporučuje zejména lidem s vysokým cholesterolem a rizikovými faktory kardiovaskulárních onemocnění, kteří nemohou užívat statiny (léky na snížení cholesterolu).

Doplňky stravy s niacinem obsahují mnohem vyšší dávky niacinu, než kolik ho najdeme v běžných potravinách. Proto jsou terapeutické (léčebné) dávky niacinu stanovovány v gramech a ne miligramech.

Protože velké dávky niacinu mohou vyvolat nežádoucí účinky, nesmíte zapomenout vašeho lékaře informovat, pokud užíváte niacin ve formě doplňků stravy či jinak než ve stravě.

Budete mít zájem:  Máte alergii na WiFi? Můžete to dokázat

Shrnutí: Užívání doplňků stravy s niacinem může být při některých onemocněních přínosné. Nicméně nadměrné dávky niacinu mohou vyvolat nežádoucí účinky, a proto je nutné poradit se o užívání doplňků stravy s niacinem s vaším lékařem.

Pokud užíváte niacin výhradně v potravě, tak vám žádné nežádoucí účinky nehrozí (4).

Nicméně užívání niacinu v doplňcích stravy může nežádoucí reakce vyvolat, protože doplňky stravy obsahují obrovské dávky niacinu. Mezi závažné nežádoucí účinky niacinu patří nevolnost, zvracení a poškození jater (4).

Tady je shrnutí nejčastějších nežádoucích účinků spojených s užíváním doplňků stravy s niacinem:

  • Zčervenání kůže: Pravděpodobně nejčastějším nežádoucím účinkem niacinu je zčervenání kůže, které se nejčastěji vyskytuje na obličeji, hrudníku, krku. U některých lidí mohou být tyto projevy spojeny s mravenčením, pálením nebo bolestí. Důvodem zčervenání je skutečnost, že niacin „roztahuje“ cévy (32, 33).
  • Podráždění žaludku a nevolnost: Nevolnost, zvracení a celkové podráždění žaludku se vyskytuje zejména u doplňků stravy s pomalým uvolňováním kyseliny nikotinové. Tyto projevy jsou pravděpodobně důsledkem zvýšení hladiny jaterních enzymů (34).
  • Poškození jater: Tento nežádoucí účinek se nejčastěji projevuje při dlouhodobém užívání vysokých dávek niacinu (například při léčbě vysoké hladiny cholesterolu). Častěji se vyskytuje u doplňků stravy s pomalým uvolňováním kyseliny nikotinové, ale může se vyskytnout i u doplňků stravy s okamžitým uvolněním kyseliny nikotinové (35, 36).
  • Narušení regulace hladiny cukru v krvi: Užívání vysokých dávek niacinu (3 – 9 gramů denně) je spojováno s narušením regulace hladiny cukru v krvi. To platí jak při krátkodobém tak dlouhodobém užívání doplňků stravy s niacinem (37, 38).
  • Zdraví očí: Niacin může poškodit zdraví očí, přičemž nejčastějším (a naštěstí vzácným) nežádoucím účinkem je rozmazané vidění (39).
  • Dna (pakostnice, nemoc králů): Niacin zvyšuje v těle hladinu kyseliny močové, což může vyvolat dnu (40).

Shrnutí: Užívání doplňků stravy s niacinem může vyvolat řadu nežádoucích účinků, zejména pokud užíváme vysoké dávky niacinu. Mezi nejčastější nežádoucí účinky patří zčervenání pokožky, ke kterému může dojít i při užívání nižších dávek niacinu.

  1. Niacin patří mezi 8 vitamínů skupiny B, které jsou důležité pro každou část vašeho těla.
  2. Naštěstí ho většina lidí získává za normálních okolností dostatek z potravy.
  3. Pokud však trpíte onemocněním, které narušuje vstřebávání niacinu z potravy nebo máte vysoký cholesterol, které nelze léčit statiny, může vám lékař předepsat užívání doplňků stravy s niacinem.
  4. V takovém případě se mohou vyskytnout některé nežádoucí účinky, na které je třeba dávat pozor.
  5. Pokud máte raději video obsah, shrnutí článku najdete ve videu níže:

Pelagra, nedostatek vitamínu B3 – příznaky, projevy, symptomy

Nemoc pelagra (nedostatek vitamínu B3) – co je to? – příznaky, příčiny a léčbaPelagra je onemocnění způsobené nedostatkem – hypovitaminózou až avitaminózou – vitamínu B3. Tomu říkáme jinak také niacin, kyselina nikotinová. V našich podmínkách se s touto nemocí nesetkáme, pelagra se vyskytuje tam, kde se potrava lidí skládá hlavně z kukuřice (neobsahuje využitelný vitamín B3) nebo čiroku (obsahuje příliš leucinu).

___

___

Vitamín B3 (niacin, kyselina nikotinová) se vyskytuje v mnoha potravinách rostlinného i živočišného původu. Dobrými zdroji jsou pivovarské kvasnice, játra, tuňák, krůtí maso, semena slunečnice, fazole a hrách. Tento vitamín je přítomen v mléce, vejcích, listové zelenině, brokolici i mrkvi.

Jak se projevuje pelagra, nedostatek vítamínu B3 – příznaky, projevy, symptomy

Mírný nedostatek vitamínu B3:

  • nespavost
  • podrážděnost
  • porucha soustředění
  • nechutenství
  • bolesti břicha
  • bolesti halvy
  • ztráta chuti
  • svalová únava a bolesti v končetinách
  • zápach z úst

Výrazný nedostatek niacinu, kyseliny nikotinové – pellagra:

  • hubnutí
  • poruchy zažívání, průjmy
  • dermatitidy (kožní záněty)
  • selhávání nerového systému
  • deprese
  • demence

Informace o vitamínu B3:

Díky tomuto vitamínu můžeme v noci lépe spát a snadněji se uvolníme. Napomáhá zlepšit stav cholesterolu ve vaší krvi (zlepšuje poměr špatný versus hodný cholesterol). Tak jako ostatní vitamíny skupiny B patří mezi vitamíny rozpustné ve vodě. Podobně jako ostatní vitamíny jsou je citlivý na var.

Existuje ve 3 formách, niacin, kyselina nikotinová (nicotinic acid) nebo amid kys. nikotinové (niacinamid, ten bývá také nazýván vitamín PP). Každá z těchto forem se ve svém vlivu na lidské tělo lehce liší.

Jeho největší role je v udržování vyšších nervových funkcí, a tedy hraje i velkou roli při léčení psychických chorob. Adekvátní hladiny B3 jsou také potřebné pro syntézu hormonů, např.

inzulínu, estrogenu, testosteronu a progesteronu.

Niacin má vysoké vazodilatační účinky a je vhodný k léčení chorob stáří a krevního oběhu, neboť napomáhá prokrvení periferních kapilár a má fibrinolytické účinky.

V některých případech si naše tělo dokáže vytvořit tento vitamín samo. Jeho tvorba je závislá nejen na potravinách, ale i na dostatku vitamínu B6 a B2.

B3 Niacin

Niacin, někdy nazývaný nikotinamid, bez něj v podstatě nemůže vůbec pracovat mozek. Napomáhá při likvidaci některých složek cholesterolu a tuků v těle. Denní potřebu různé organizace udávají jinak, nejčastěji 15 až 30 mg. Při pití alkoholu, požívání většího množství sladkostí, potřeba roste.

  • Spolu s ostatními vitamíny skupiny B napomáhá získávat energii ze sacharidů a kontrolovat hladinu cukru v krvi.
  • Výhody – dravá kůže, zdravé nervy, zdravé zažívání
  • Niacin se často používá nejen k léčbě vysokého cholesterolu v krvi, ale i k léčbě depresí (nejlépe v kombinaci s ostatními vitamíny skupiny B.)

Předávkování vitamínem B3

Získat příliš mnoho niacinu přímo z potravy je téměř nemožné. Nebezpečí nadbytku se týká především těch, kteří jej přijímají v potravinových doplňcích.

Dokonce i doporučená nebo lehce zvýšená dávka může způsobit červené skvrny na kůži. To proto, že se díky Niacinu roztahují mikroskopické krevní vlásečnice pod kůží a na dané místo se dostane více krve.

Toto zarudnutí by  mělo v případě rozumné dávky zmizet během 10 minut až hodiny. Vliv se může lišit podle toho, v jaké formě je niacin do těla podán – v případě, že jde o niacinamid, zarudnutí kůže se zpravidla neprojeví.

Vlivy niacinu a niacinamidu se lehce liší.

Velké dávky mohou způsobit poškození jater, peptický vřed, problémy s kůží.

Zdroje niacinu

Zdroje niacinu je opět pivní droždí, dále játra, tuňák, krocan. Dále je obsažen v semenech slunečnice, ve fazolích a hrachu

Kdy potřebujeme více vitamínu B3

Konzumace alkoholu nebo nízký příjem bílkovin v potravinách může způsobit vyšší potřebu Niacinu.

Naopak pozor by si měli dávat lidé s cukrovkou, glaukomem, peptickým vředem nebo onemocněním jater a případné potravinové doplňky obsahující Niacin konzultovat s lékařem.Denní potřebaDenní spotřeba se pohybuje mezi 13 a 19 mg.

Preventivní dávky by však neměly překročit 100 mg za den, aby nevznikaly vedlejší účinky. Vyšší dávky jsou často podávány, aby došlo ke snížení cholesterolu v krvi. To však lze pouze pod lékařským dohledem.

V těhotenství ani při kojení se denní potřeba nezvyšuje.

Vitamín B3 – Niacin

Nemoc pelagra (nedostatek vitamínu B3) – co je to? – příznaky, příčiny a léčba

Niacin je jedním z vitaminů skupiny B. Tento vitamin je důležitý k uvolňování energie ze sacharidů. Má spoluúčast na řízení hladiny krevního cukru, udržování zdravé kůže, správnou funkci nervového systému a zažívacího traktu. Dále pomáhá udržovat zdravý mozek a nervové buňky. Zmírňuje stavy úzkostí, nespavost a deprese. Pravidelnými vyššími dávkami niacinu můžeme zvrátit nebo velmi zlepšit cukrovku prvního typu, která se obvykle objevuje v dětství nebo mládí, do 30 roku věku.

NEDOSTATEK VITAMÍNU B3 V rozvojových zemích se často vyskytuje nemoc pelagra. Jde o těžké onemocnění způsobené hlavně nedostatkem niacinu. Jejími projevy jsou jahodově zabarvený jazyk, zánět jazyka, zánět dutiny ústní, nevolnosti, zvracení, zácpy, průjmy, křečovité bolesti břicha, nedostatek žaludečních kyselin.

Na rukách, vnitřních stranách končetin, krku a tváři se objevují symetrická zarudnutí, otoky a odlupování pokožky, pokožka velmi zdrsní. Z pohledu psychiky nastávají deprese, únava, migrény, nespavost, podrážděnost, ztráta paměti, alergie na světlo, jasné barvy a hudbu.

Při neléčení po určitém čase tremor rukou, těžké psychické stavy, halucinace, melancholie. Při onemocnění pelagrou chybí i ostatní vitaminy skupiny B, vit. C, A, E. V našich podmínkách se počáteční projevy nedostatku niacinu projevují spíše nespavostí, podrážděním, nepokojem, těkavostí, rozptýleností, neschopností se soustředit.

U starých lidí se to často považuje za senilitu, přitom ve většině případů stačí tento vitamin doplnit.

Bez vitaminu B3 nemůže pracovat mozek. Kromě toho niacin pomáhá likvidovat některé složky cholesterolu a tuků v krvi.

Výzkumy jednoznačně prokázaly, že pravidelné podávání vyšších dávek B3 výrazně pomohlo osobám revmatoidní artritidou a osteoporózou.

Během několika měsíců docházelo k zlepšení kloubní funkce, zvětšení hybnosti, vytrvalosti a svalové síly. Niacin má při těchto chorobách protizánětlivý účinek a přispívá k hojení poškozených kloubních chrupavek.

NIACIN POMÁHÁ:

  • při cukrovce
  • psychickém vyčerpání
  • revmatoidní artritidě a osteoporóze
  • pomáhá léčit kožní neduhy
  • zlepšuje krevní oběh
  • vyživuje mozek

ZDROJE VITAMINU B3 Niacin je obsažen hlavně v tuňáku, játrech, krocanu, semenech slunečnice, arašídech, kvalitním černém pečivu (ne pouze přibarveném), fazolích, hrachu, pšeničných klíčcích. Nejvíce ho však obsahuje pivovarské droždí, ovšem ne ve formě piva.

Pivovarské droždí se dá ve formě tabletek koupit v lékárnách, obsahuje celou škálu vitaminů a minerálních látek. Je vhodné i pro děti, protože se dá nadrtit a užívat ve formě prášku rozpuštěného ve vodě.

V obchodech se zdravou výživou se dá koupit práškové lahůdkové droždí, které je také výživově velmi hodnotné, to lze jednoduše přisypávat do všech pokrmů krátce po uvaření (nevařit ho), chuťově to nikdo nepozná a máte jistotu, že celá rodina má pravidelný přísun niacinu a ostatních vitaminů skupiny B. Kdo miluje sladkosti a pije alkohol, ten potřebuje dvakrát až třikrát více B3.

Deprese

Deprese a jak ji může léčit řízené hladovění v kombinaci s psychoterapií a plnohodnotnou výživou?

Deprese je závažné psychické onemocnění, a proto se zdá být nepochopitelné, jak by právě léčebné hladovění nebo léčebný půst mohlo tuto nemoc léčit. Ale je to skutečně tak. Profesor Nikolajev, známý ruský psychiatr, který v Rusku zavedl léčebné hladovění (metodika RDT),  ho používal právě u psychicky těžce nemocných pacientů. A s úspěchem se používá doposud.

Budete mít zájem:  Migréna není obyčejná bolest hlavy

 Podobně se tzv. léčebným půstem léčí tento zdravotní problém v Německu na klinikách přírodní a celostní medicíny. Tyto metody jsou již lékařsky prověřeny v zahraničí. My jen naše klienty školíme z těchto metod a pomáháme jim v aplikaci.V samostatném článku najdete reference na tyto účinné ozdravovací metody i na naše specialisty.

Centrum řízeného hladovění s.r.o.  používá v České republice jako jediné německou metodiku řízeného hladovění pod názvem intenzivní lékařský  Půst pro zdraví. Pokud někdo nechce nebo nemůže hladovět, provádíme počáteční odkyselení – detoxikaci organismu pomoci Zásaditého ozdravného programu, kdy se nijak nehladoví, ale strava je odlehčená. Ale trvá to déle.

Při ozdravování při depresích tuto skvělou metodu v Centru řízeného hladovění s.r.o. kombinujeme s psychoterapií.  Naše klinická psycholožka má pro léčení deprese velké předpoklady. Kromě své základní profese klinické psycholožky je také specialistkou na půsty a výživu. Toto spojení dvou pro tento zdravotní problém důležitých profesí ji umožňuje léčit vaši depresi opravdu efektivně.

Pokud se v článku zmiňuje termín řízené hladovění, platí vše přiměřeně jak pro léčebný půst, tak i léčebné hladovění. Obě léčebné metody působí podobně a ani při jedné z nich – pokud se provádí metodicky správně – pacienti nepociťují hlad.

Nejprve se obecně podíváme na příznaky a příčiny deprese.  To nám umožní dále lépe popsat principy, na kterých řízené hladovění působí v léčbě této nemoci.

Deprese je stav dlouhotrvajícího hlubokého smutku s pocity úzkosti, sebeobviňování a nejistoty. Člověk se nemůže vyznat sám v sobě a smutek ho postupně ochromuje. Deprese bývá rovněž provázena únavou, špatným spánkem, poruchami chuti k jídlu a lítostí.

V pokročilých stavech depresivní člověk zcela vážně přemýšlí o sebevraždě. Někdy ani sám není schopen zhodnotit racionálně situaci a navštívit odborníka. Deprese je tedy vážné duševní onemocnění, dlouhodobé, kde tzv.

mozková chemie nefunguje přesně, jak by měla.

Zde je třeba upozornit na krátkodobé stavy, které se za depresi považuji, ale ve skutečnosti depresí nejsou. Často okolo sebe slyšíme hlášky typu: „Dneska mám nějakou depku, jsem úplně vyřízený“.

Takže cokoliv podobného s největší pravděpodobností depresi nepředstavuje. Jsou to třeba jen krátkodobé stavy, kdy jsme bezdůvodně smutní. Pokud bychom zapátrali po důvodech této tzv. depky, důvod by se určitě našel.

Špatnou náladu míváme totiž občas všichni, je to přirozené.

Příčinou vzniku deprese je určitě i způsob našeho žití. Dnešní člověk žije v neuvěřitelně hektické době. Aby mohl obstojným způsobem „fungovat“, musí zvládat neobyčejně velké množství informací a činností. Přicházejí neustále a ze všech stran.  Letáky, reklama, „důležité“ informace.  Neustále se měnící podmínky a zákony, nová technika apod.

K tomu třeba ještě potíže ve vztazích nebo v práci. Ekonomické problémy, málo pohybu a špatná strava. To všechno zásadně může ovlivňovat celkový stav organismu. A při dlouhodobém nezvládání moderního způsobu života, při trvalých stresech a citové frustraci už je to jen krok ke vzniku deprese. Deprese může tedy ohrozit každého z nás.

Proto je velice důležité naučit se dnešní dobu zvládat a především naučit se zvládat stresové situace.

Léčbu deprese je potřeba zahájit včas. Jedná se o vážné onemocnění, které nelze řešit bez pomoci odborníků. Experimentovat na vlastní pěst bez potřebných zkušeností může totiž způsobit zdravotní komplikace a zhoršení nemoci.

V České republice se deprese řeší kombinací psychologické a farmakologické péče.  V případě užívání tzv. antidepresiv může vznikat závislost na lécích. Navíc – jak je známo – zejména při dlouhodobém užívání –  každý lék někde pomáhá a jinde uškodí.

Proto pacienti samozřejmě hledají i jiné možnosti léčení, a to léčbu bez léků.

Můžeme vás potěšit, existuje řešení. Bude to možná znít neuvěřitelně, ale na depresi vám nabídneme léčebné hladovění c kombinaci s plnohodnotnou výživou. U nás se jedná o zatím neznámou metodu, ale např.

v Rusku se tato metoda léčebného hladovění používá k léčení již více než 50 let a to s velkými úspěchy. A to nejen v případě depresí. Touto léčebnou metodou se léčí i těžší psychické nemoci např. schizofrenie.

Milovníky přírodních metod léčení určitě potěší, že je to prověřený postup, který současně také omlazuje a regeneruje organismu a samozřejmě léčení probíhá bez léků.

Pojďme se podívat na to, jak takové řízené hladovění probíhá a proč může léčit. Řízené hladovění proto, že je skutečně řízeno specialisty na hladovění. Délka hladovění je individuální, záleží na onemocnění, stavu organismu i věku pacienta a dalších okolnostech. Zájemce je plně o celém procesu hladovění informován.

Zde je třeba zmínit, že řízené hladovění je známo pouze úzkému okruhu odborníků. Oproti tomu běžná veřejnost zná jiný typ hladovění tzv. nucené hladovění. To jsou situace, kdy člověk hladoví nedobrovolně a většinou za vypjatých situací. Stravu přijímá nahodile.

Toto hladovění není řízeno lékaři, není nijak omezeno. Např. se nedodržuje bezpečná hranice hladovění. (tj. ztráta váhy maximálně 15% od původní váhy během jednoho cyklu hladovění). Proto při nuceném hladovění hladovějící mohou i zemřít na vyčerpání organismu.

Takové hladovění je škodlivé. Protože veřejnost zatím nerozlišuje mezi léčebným a škodlivým – nuceným hladověním, vyvolává slovo „hladovění“ často spíše negativní pocity. Ale je to jen neznalost.

Řízené hladovění, prováděné podle bezpečné metodiky, je nejen léčivé, ale zároveň je to vynikající  regenerační a omlazující metoda.

Nyní se podívejme na depresi z jiného pohledu – a sice z pohledu odborníků na výživu a biochemii organismu.

 Vědecké poznatky z této oblasti ukazují, že psychické poruchy, do značné míry souvisí i s tím, v jaké je člověk v fyzické a psychické kondici.

Kdo je v dobré kondici, je na tom psychicky mnohem lépe, než člověk zesláblý a ve špatném fyzickém stavu. Tato důležitá příčina deprese se velice často podceňuje, ale ve své podstatě by se vždy měla řešit na prvním místě.

Řada vědců – zejména biochemiků – upozorňuje na to (a existuje na to celá řada studií), že činnost mozku, nervů a celé nervové soustavy je výrazně ovlivňována i tím, zda ve stravě je dostatek esenciálních živin. To jsou živiny, které organismus neumí vyrobit a MUSÍ být dodány potravou. Uvedu známý případ z lékařské praxe. Např.

lékaři znají nemoc, která se jmenuje pelagra. Ta souvisí s nedostatkem vitaminu B3 niacinu. Po stránce psychické nedostatek niacinu – pelagra vyvolává např. demenci, zmatenost i halucinace. Nedostatek stejného vitaminu má i důsledky ve fyzické rovině –  zánětlivost, průjmy, ztráta na váze, dermatitidy.

Sami vidíte, že nedostatek jednoho vitaminu může vyvolat těžké a mnohostranné obtíže. To byl jen příklad důležitosti esenciálních živin. Obdobně významně činnost celé nervové soustavy ovlivňují i jiné důležité esenciální živiny – všechny vitaminy řady B, hořčík, draslík, vitamin C, omega 3 mastné kyseliny a řada dalších.

Pokud tyto esenciální živiny chybí v potravě, VŽDY způsobují nějaké psychické a fyzické problémy. V těchto případech je i psycholog či psychiatr tzv. krátký na to, aby depresi u klienta vyřešil. A i když s klientem pracuje v psychické rovině, vlastní funkčnost mozku a nervů na buněčné úrovni to pacientovi nespraví.

To lze vyřešit komplexním přístupem, který zahrnuje jak práci klinického psychologa, tak i úpravu stravování tak, aby klient měl dostatek všech esenciálních živin.  Zde je důležité poznamenat, že v praxi se často vyskytují případy, kdy nemusí jít o absolutní nedostatek konkrétní esenciální živiny, ale třeba jen o částečný.

Proto při zvládání depresí je nutné podívat se vždy i na to, zda klient má v pořádku svou výživu.

Při zvládání depresí velice dobře pomáhá přechod na vědecky prověřený systém zdravé výživy tzv. plnohodnotnou výživu. Systém plnohodnotné výživy na rozdíl od různých diet či ochuzených „zdravých výživ“ je „plnokrevná“ výživa. Žádné potraviny se nevylučují, nebudete trpět hlady.

Jde hlavně o úpravu proporcí, ve kterých konzumujete jednotlivé skupiny potravin. Snadno se dodržuje. Dá se dokonce říci, že vás dodržování tohoto systému nezatíží více, než běžné stravování. Co je ale velice důležité,  Plnohodnotná výživa pomáhá zbavit se zdravotních problémů a celkově se ozdravit.

Podrobnosti o tomto systému výživy najdete v článku Plnohodnotná výživa.

Pojďme se nyní podívat blíže na to, jak může řízené hladovění mít vliv na léčbu deprese. Řízené hladovění působí komplexně na celý organismus. Na jednotlivé buňky, tkáně, ale i celé orgány.

  Je to všeobecně ozdravující a omlazující proces. Z toho důvodu řízené hladovění současně léčí celé spektrum nemocí, včetně chronických a tzv. nevyléčitelných chorob.

Není to tedy jen nějaká specializovaná metoda na léčbu deprese.

1/  Ruský psychiatr profesor Nikolajev používal metodu léčebného hladovění k léčení pacientů s těžkými duševními poruchami. Přišel na to náhodou, tito pacienti nechtěli jíst.

Profesor Nikolajev je do jídla nenutil a zjistil, že u pacientů došlo jak ke zlepšení příznaků duševní nemoci, tak i k vyléčení jiných chorob. Léčebné hladovění je pro organismus stres, se kterým se organismus vyrovnává.

Toto přizpůsobení organismu se projevuje tím, že organismus funguje více ekonomicky, dochází k celkovému zklidnění těla. To vede i k psychickému zklidnění.  To je, kromě jiného, i základem léčení psychických poruch.

2/ Při řízeném hladovění se organismus výrazně detoxikuje  na úrovni orgánů, tkání i jednotlivých buněk. Tyto toxiny jsou nepochybně i v mozku, kde působí na chemii mozku.

Mohou být i důvodem depresivních stavů.

Toxiny v organismu působí i na nervová zakončení v tkáních a vysílají do hypotalamu signály, které mohou také podporovat nervozitu nebo napětí, která při depresi také hraje svou roli.

3/ Při řízeném hladovění funguje i princip samouzdravování. Tento princip je v organismu všudypřítomný. Funguje nepochybně i na úrovni mozku, kdy pročištěné buňky a mozková spojení začínají lépe fungovat.

Budete mít zájem:  Elektromagnetické Záření A Zdraví?

 Při hladovění se organismus dostává do klidu a může se opravovat.  Je to podobné, jako když si odřete koleno. Rána se sama zahojí. Organismus je geneticky nastaven tak, aby se dostával do rovnováhy.

I to může být při důvod, proč hladovění léčí depresi.

Řízené hladovění má i další mechanismy, které dohromady pomáhají léčit různé nemoci. Ale také výborně regenerují a omlazují organismus. Léčivých mechanismů, které při lékařských ozdravovacích metodách působí je více. S podstatou těchto lékařských ozdravovacích metod se můžete seznámit na videu a v článku na stránce Léčba nemocí.

Použít řízené hladovění u lidí s depresí může být někdy problematické a sám pacient na tuto možnost obvykle sám nepřijde.

V případě deprese je tedy především na lidech z okolí, aby depresi rozpoznali a nemocného dovedli k lékaři. Člověk v dlouhotrvající bezradné a smutné náladě se spíše izoluje od ostatních.

Namáhavé jsou pro něho i běžné denní situace. Nemá na nemoc náhled – necítí se být nemocný. Depresivní člověk vážnost choroby bagatelizuje.

Pro léčení deprese jsou potřeba lékaři – specialisté na hladovění a také  psychologická péče.  A to jak před hladověním, tak i po skončení hladovění.

Společně s psychologem je třeba rozebrat řadu otázek. Zjistit, proč se deprese vlastně rozvinula. Zamyslet se nad denním rytmem, stravou a stylem života vůbec. Ta napomůže v celkové životní orientaci, změně postojů i návyků. V ukotvení psychické rovnováhy. U nás v Centru řízeného hladovění s.r.o.

máte velkou výhodu – naše klinická psycholožka, která s vámi vaši depresi bude řešit je kromě své hlavní profese i specialistkou na řízené hladovění a výživu. Toto spojení obou profesí vám dává u nás velkou šanci se své deprese zbavit.

Jde o to, že můžeme řešit jak psychické příčiny, tak i příčiny v rovině fyzické – stravování a životní styl.

Ještě poznámka na závěr. Často se setkáváme s tím, že lidé hazardují se svým zdravím a bez dostatku erudovaných informací si hladovějí doma sami.

Nějak to přetrpí! Plné odstranění zdravotního problému ovšem vyžaduje nejen fázi správného hladovění, ale i druhou fázi – možná ještě důležitější: správné nastavení výživy po skončení hladovění.  Výživa se stanovuje podle stavu pacienta, jeho zdravotního problému a rozhodně vyžaduje odborníky.

A toto už většina amatérských hladovkářů sama určitě nezvládne, protož to prostě neumí. Takže amatérští hladovkáři nejen hazardují se zdravím, ale navíc se jim pravděpodobně nepodaří plně odstranit zdravotní problém.

Pokud vašim problém nebo problémem vašich blízkých je deprese, může být vaším prvním krokem k vyléčení konzultace klinického psychologa v Centru řízeného hladovění. Úvodní konzultace v délce 30 minut je vždy zdarma.

Zde pro vás zvolíme nejvhodnější postup. Kontaktujte nás na telefonu 7777 44 247 nebo nám napište mail. A pamatujte si: S ozdravnými metodami, které používáme, nikdy nemůžete nic ztratit, jen získat.

Nedostatek vitamínů A, D, E, K: příznaky, léčba (Avitaminóza)

Vitamíny A, D, E, K jsou řazeny do skupiny vitamínů rozpustnýchv tucích, takzvaných lipofilních.Nejdůležitějším společným znakem je schopnost těchto vitamínůukládat se do zásoby s možností pozdějšího čerpání.Organismus je nedokáže vyrábět v dostatečném množství, proto je nutnýjejich přísun z potravy.

Existují dva druhy nedostatku vitamínů – avitaminóza ahypovitaminóza. Avitaminóza znamená totální nedostatekdaného vitamínu a v naší oblasti se téměř nevyskytuje. Hypovitaminózaje u nás naopak celkem častá a jedná se o částečný nedostateknějakého vitamínu.

Vitamín A (retinol)  

Vitamín A je velmi důležitý pro náš zrak, protože pomáhávytvářet zrakové pigmenty v sítnici. Určitě Vám doma říkali„Papej mrkvičku, ať máš zrak jako rys“ a měli pravdu. Při nedostatkutohoto vitamínu se totiž zhoršuje vidění za šera (tzv.

noční slepota) a v extrémních případech může dojít ažk oslepnutí.Tento vitamín má také blahodárný účinek na pleť,udržuje ji zdravou a zpomaluje její stárnutí. Další významnou roli hrajevitamín A při tvorbě spermií, vajíček a při vývoji plodu.

Dálepodporuje správný růst buněk sliznic a jejich funkci.

Vitamín A patří mezi významné antioxidanty – spolus dalšími antioxidanty jako jsou vitamín C, vitamín E, zinek, měď,železo, selen či mangan, pomáhá odstraňovat volné radikály z těla.Předpokládají se protinádorové účinky.

Hypovitaminóza, neboli nedostatek vitamínu, se projevuješeroslepostí, ztrátou chuti, poruchouobranyschopnosti a zastavením růstu. Objevuje setaké suchost a loupání kůže, průjem a ječné zrno.

Jelikož vitamínA odpovídá za správnou funkci buněk sliznice, dochází při jeho absencik vysychání sliznice. Právě proto zde hrozí oslepnutíkvůli poškození suché rohovky.

U nás naštěstí k takovýmto případůmdochází ojediněle, ale v rozvojových zemích je naprostý nedostatekvitamínu A nejčastějším viníkem slepoty.

Významný nedostatek se může také projevit poruchami v nervovémsystému a poruchou stavby kosti.

Nejvíce vitamínu A naleznete v následujících potravinách: játra,rybí tuk, mrkev, špenát, zelí, kukuřice, zelí, petržel, dýně, paprika,vojtěška, brokolice, broskve, meruňky, meloun, máslo, mléko, vaječnýžloutek…

Pokud hledáte potravinový doplněk, nejlépe ho najdete v podoběprovitaminu A, betakarotenu. Ten se v těle mění podlepotřeby na vitamín A.

Pomáhá chránit pokožku před spálením od slunce amnohým lidem pomáhá i při slunečních alergiích. Předávkováníprovitamínem téměř nehrozí, případný přebytek se vyloučí močí.

Obzvlášť pozor by si na vitamín A měly dát těhotné ženy, protoževelké dávky mohou způsobit poškození plodu. Potravinové doplňky sedoporučují jen po poradě s lékařem.

Doporučená denní dávka pro zdravého dospělého je okolo750 mikrogramů za den, což odpovídá asi 50g mrkve. Doporučená dennídávka pro dítě se pohybuje v rozmezí 300-400 mikrogramů, pro těhotné akojící ženy pak asi 1200 mikrogramů denně.

======================

Vitamín D je jedním z nejdůležitějších vitamínů pro našekosti. Udržuje totiž správnou hodnotu vápníku a fosforu v krvi.

Je potřebný nejen při tvorbě a mineralizaci kosti, ale i přihojení jejich zlomenin.

Vitamínem D rozumíme několik chemickypodobných sloučenin, z nichž je pro člověka nejdůležitějšísloučenina označovaná D3 neboli cholekalciferol (pro rostliny jenejdůležitější D2 = ergokalciferol).

Nedostatek vitamínu D hrozí lidem, kteří se z nějakého důvoduvyhýbají slunci a zároveň nekonzumují stravu s tímto vitamínem – jednáse například o pacienty upoutané na lůžko nebo starélidi s pohybovými problémy. Tímto problémem trpí také lidé se selhánímledvin, protože ledviny jsou nezbytné pro přeměnu vitamínu v jehoaktivní formu.

Nedostatek vitamínu D u dětí

Nedostatek vitamínu D u dětí je nejnebezpečnější, jelikožmůže závažně poškodit růst kostí, zubů a chrupavek.Způsobuje onemocnění známé jako křivice neboli rachitis,jehož následky jsou křehkost, lámavost a deformace kostí.

Název získalav dávné minulosti, kdy se dětem z neznámých příčin křivilykončetiny.Prvními příznaky bývá svalová slabost, zpomalený růst, apatie čipodrážděnost.

Při přehlížení tohoto problému se brzy začnou kostilehce lámat a deformovat, protože v kostech začne převažovatchrupavčitá hmota.

Nedostatek vitamínu D u dospělých

U dospělých vede nedostatek vitamínu D k onemocnění zvanémuosteomalacie. Kosti se stávají křehké a lámavé kvůlinedostatečnému ukládání vápníku do kosti. Nedostatečné ukládánívápníku způsobuje jejich demineralizaci.

Hlavním zdrojem vitamínu D je sluneční záření.V kůži je přítomen jeho prekurzor (7-dehydrocholesterol), který se díkypůsobení slunečního světla přeměňuje na vitamin D3. Netřeba všakslunění přehánět, stačí se slunci vystavit na 5-15 minut.

Vitamínu D najdeme ponejvíce v tučných rybách jako jsou sardinky,losos, sleď či tuňák, ale také i v játrech, mléku, vejcích čimargarínech.

Doporučená denní dávka je okolo 5 µg denně. Zvýšený příjemvitamínu se doporučuje v průběhu těhotenství (ale pozor napředávkování, vhodné konzultovat s lékařem!), dále v obdobídospívání člověka a ve stáří, kdy hrozí riziko osteoporózy.

Vitamín E (tokoferol)  

Vitamín E patří mezi významné antioxidanty – pomáháodstraňovat volné radikály z těla spolu s dalšími antioxidanty (vitamínC, vitamín A, zinek, měď, železo, selen, mangan). Vitamínem E rozumímeskupinu několika chemicky podobných sloučenin, nazývaných tokoferoly.Nejznámější a nejúčinnější z nich je alfa-tokoferol.

Tento vitamín je využíván v boji s civilizačními nemocemi jako jeateroskleróza a podporuje léčbu nemocí srdečního asvalového původu. Preventivně působí proti karcinomutlustého střeva, prsu a vaječníků.

Má příznivý vliv nejen nakrvetvorbu, ale i na cévní a nervovou soustavu. Vědci uvažují o možnémvlivu vitamínu E na snížení rizika infarktu a mrtvice. Dále urychlujeproces detoxikace jater, a tak pomáhá snadněji odbourávat škodliviny.

Využívá se i při problémech s plodností, s menstruačním cyklem a přiopakovaných potratech.

Nedostatek vitamínu E není příliš častý, vyskytuje se zejménapři genetických a metabolických chorobách (cystickáfibróza, steatorhea, abetalipoproteinemie). Příčinou bývá poruchavstřebávání tuků či chronické onemocnění jater.

Pozorovatelnými příznaky nedostatku tohoto vitamínu bývají poruchy zraku achůze, celková únava, suchá kůže, záněty v trávicím traktu, drobnénervové poruchy a špatné hojení ran. V případě že organismus vitamín Epostrádá, dochází někdy k poruše vaječníků, která může vést ažk neplodnosti.

Negativně působí také na červené krvinky, protožezkracuje jejich dobu života a v extrémních případech vyvoláváanemii.

Velké množství vitaminu E nalezneme především v semínkách -v ořechových jádrech, pšeničných klíčkách, máku, sóji, sezamu,slunečnici, ovesných vločkách a v rostlinných olejích.

Doporučuje seproto konzumovat celozrnné pečivo. Významné množství se také nacházív játrech, vejcích, králičím a vepřovém mase.Doporučená denní dávka se pohybuje okolo 12,5 mg denně.

Zvýšenýpříjem se doporučuje v těhotenství a stáří.

Vitamín K (fytochinon)  

Vitamín K hraje nepostradatelnou roli v zástavěkrvácení, protože se spolupodílí na vytváření faktorů nutnýchpro správné srážení krve. Díky těmto faktorům mohou krevní destičkyvčas vytvořit v místě poranění krevní sraženinu a zabránit tímvykrvácení. Spolu s vitamínem D se podílí na vývoji a stavbě kostí.Vitamín K se skládá ze tří složek – K1, K2 a K3.

Nedostatek vitamínu K v organismu se v našich zeměpisných šířkáchtéměř nevyskytuje.

Vitamín K totiž vytvářejí hojně bakterie v tenkém střevě apokryjí tak až polovinu denní potřeby, druhou polovinu přísunu tohotovitamínu pak zajišťuje potrava.

V případě nedostatku vitamínu seprodlužuje doba krvácení z důvodu poruchy srážlivosti krve. Na tělečlověka se vytvářejí krevní podlitiny a modřiny bez jakékolivpříčiny.

Nedostatkem vitamínu K mohou trpět lidé s onemocněním jater akojenci.

Tento vitamín nalezneme ve špenátu, salátu, luštěninách, rajčatech,bramborách, mrkvi, květáku, kapustě, zelí, brokolici, šípku, kopřivácha v jahodách. Nachází se i v játrech, rostlinných olejích av mase.

Doporučuje se denní dávka 0,001 mg na kilogram hmotnosti.

Diskuse o nedostatku vitaminu

  • Poceníhlavičky a nedostatek vitaminu D

Další názvy: Avitaminóza, Hypovitaminóza,

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector