Nejzdravější koření – TOP 8 koření, které byste měli v kuchyni určitě mít

Mlýnky na pepř a koření se od sebe odlišují nejen provozem (mechanickým, elektrickým), ale také mlecím mechanismem a dalšími drobnostmi, které se výrazně podepisují na práci s výrobkem.

Věděli jste, že některé modely disponuji integrovaným osvětlením, takže dobře vidíte množství namletého koření i na tmavších pokrmech? Víte, že si můžete hrubost mletí regulovat a že je důležité i provedení této regulace? Všechno, co jste chtěli vědět o mlýncích na koření, jsme pro vás sepsali do přehledného článku.

Do našeho testu jsme vybrali primárně elektrické modely, ale najdete zde i zástupce z mechanických výrobků. Při hodnocení jsme se zaměřili především na výrobní materiály těla, ale také mlecího mechanismu. Nezapomněli jsme zhodnotit ani nastavení hrubosti a celkovou ergonomiku. Zjistěte, jak náš test dopadl.

Lamart lt7012 mlýnek gravitační gravity

Nejzdravější koření – TOP 8 koření, které byste měli v kuchyni určitě mít

Typ elektrický gravitační
Provedení nerez, plast, akryl
Mlecí mechanismus keramický
Zásobník průhledný
Typ koření sůl, pepř, další koření
Nastavitelná hrubost mletí ano
Provoz 6x AAA baterie
Rozměry v cm 6 x 25
Osvětlení ne

Lamart gravitační mlýnek LT7012 láká především na svůj vzhled a kvalitní výrobní materiály nejen celého výrobku, ale také mlecího mechanismu, který je keramický. Potěšující je i pořizovací cena, která je vzhledem k výrobním materiálům poměrně nízká. Plusem je rozhodně i nastavitelná hrubost mletí, která se provádí otočením pomocí malého plastového knoflíku.

Velkou nevýhodou, na které se shoduje většina uživatelů, je nedostatečně silný motorek, který pro svůj chod využívá celkem 6 ks baterií. To je poměrně dost.

S tímto počtem se zpravidla setkáte u výrobků se dvěma zásobníky, nikoliv s jedním. Baterie navíc nejsou součástí balení, takže je musíte přikoupit.

Počítat tedy musíte s tím, že se tak zvedne pořizovací cena.

To, že motorek není dostatečně silný, poznáte podle toho, že se při mletí zasekává. Vzhledem k tomu, že by se mletí mělo spustit automaticky po otočení mlýnku, nedojde k němu, kvůli slabému motorku vždy.

Rozhodně se tedy nejedná o výrobek, který by měl být zapřažen do nepřetržitého provozu, ale spíše do dochucování jídla na talíři. Kromě toho je těžký do ruky, což je při častém používání při vaření otrava.

Obecně je předností gravitačních mlýnků především to, že po domletí koření neopadává z mlecího mechanismu, jelikož se výrobek staví mlecím mechanismem nahoru.

  • kvalitní materiály
  • keramický mlecí mechanismus
  • nastavení mletí
  • velká spotřeba baterií
  • slabý motorek, kvůli kterému mlýnek někdy nemele vůbec a když, tak pomalu

Zjistit cenu

Lamart lt7011 mlýnek elektrický grind

Nejzdravější koření – TOP 8 koření, které byste měli v kuchyni určitě mít

Typ elektrický
Provedení soft plast, akryl, nerez
Mlecí mechanismus keramický
Zásobník průhledný
Typ koření sůl, pepř, další koření
Nastavitelná hrubost mletí ano
Provoz 4x AAA baterie
Rozměry v cm 6 x 23
Osvětlení ano

Hodnocení elektrického mlýnku Lamart LT7011 můžeme označit jako půl na půl. Předností výrobku je nízká hmotnost, protože je převážně vyroben z plastu. Nerezové je zřejmě jen tlačítko, kterým spouštíte mletí. Jako výhodu vidíme průhledný zásobník, díky kterému si můžete kontrolovat, kolik koření v nádobce zbývá. Údržba výrobku je snadná, protože plast se snadno otírá.

Tento model je vybaven malým LED osvětlením, takže vždy dobře uvidíte, kolik koření jste již namleli. Jistě vás potěší možnost nastavení hrubosti mletí.

Ovládací prvek se nachází na spodní části uprostřed mlecího mechanismu, což není úplně šťastné řešení.

Pokud budete hrubost nastavovat špinavýma nebo mokrýma rukama, hrozí, že ucpete sypací otvor. Potěšující je kvalitní keramický mlecí mechanismus.

Provoz zajišťují 4 AAA baterie, které nejsou součástí balení a je potřeba je dokoupit zvlášť, což se odrazí na pořizovací ceně. Z hlediska výkonu se uživatelé děli do dvou skupin. První si práci pomocníka do kuchyně nemůže vynachválit a je s ním maximálně spokojená.

Druhá uvádí, že mlýnek mele z posledního a nezvládne namlít ani sůl, jelikož má slabý výkon. Někteří uživatelé by ocenili víčko, které by zabraňovalo vypadávání koření. Dost bude záviset na hrubosti soli, kterou použijete.

Za mě je to co přináší adekvátní ceně, ale o špičkový výrobek se rozhodně nejedná.

  • pořizovací cena
  • LED světlo
  • keramický mlecí mechanismus
  • nastavení hrubosti mletí
  • plastové provedení působí levně
  • chybí víčko pro zachytávání odpadávajícího koření
  • způsob nastavování hrubosti mletí

Zjistit cenu

Catler Mlýnek na sůl a pepř – SM 2011

Nejzdravější koření – TOP 8 koření, které byste měli v kuchyni určitě mít

Typ elektrický
Provedení nerezová ocel, plast
Mlecí mechanismus keramický
Zásobník průhledný
Typ koření sůl a pepř
Nastavitelná hrubost mletí ano
Provoz 6x AAA baterie
Rozměry v cm 5,5 × 5,5 × 21,3
Osvětlení ne

Jestliže toužíte po kvalitní a dobře vypadající soupravě na pepř a sůl, sáhněte po Catler SM 2011. Její provedení je jednoduché. Celonerezový povrch lehce zdobí úzké plastové okénko zásobníku.

Mlýnky si spolehlivě poradí i s hrubší solí, s pepřem rovněž není žádný problém. Vzhledem k provedení se jedná o poměrně robustní kousky, které se nehodí pro dochucování jídla při vaření, ale spíše až při servírování na talíři.

Mlecí mechanismus je keramický, doplněný o regulaci hrubosti mletí. Hrubost mletí nastavíte otočením doleva nebo doprava. Při mletí pepře na nejjemnější nastavení se může stát, že budou kuličky v zásobníku jen poskakovat a nerozemelou se.

K dokonalosti mlýnkům chybí jen jiné umístění regulátoru, které by bylo lepší mimo mlecí mechanismus. Ale to je jen drobnost.

Jestliže je budete používat jen při dochucování jídla na talíři, nehrozí ucpání kořenících otvorů třeba kvůli špinavým rukám, kterými byste upravovali hrubost mletí.

Musíme však upozornit na to, že každý mlýnek vyžaduje ke svému chodu 6 AAA baterií. Tedy celkem 12, které nejsou součástí balení. Proto se může jejich nákupem celková pořizovací cena poměrně dost navýšit.

Hmotnost baterií se promítne i do celkové hmotnosti mlýnků. Pokud mlýnkům dopřejte kvalitní baterie, vydrží výrobek při občasném používání pracovat i 5 měsíců. S nekvalitními bateriemi to mohou být pouhé 2 měsíce.

Mezi bateriovými mlýnky má výtečný výkon, daní za něj je vyšší počet baterií a hmotnost přístroje.

  • designově ladící sada
  • keramický mlecí strojek
  • nerezové provedení
  • nastavení hrubosti mletí
  • 6 AAA baterií do každého mlýnku
  • způsob nastavení hrubosti
  • hmotnost

Zjistit cenu

Peugeot Mlýnek na pepř PARIS

Typ mechanický
Provedení dřevo
Mlecí mechanismus ocel
Zásobník neprůhledný
Typ koření pepř
Nastavitelná hrubost mletí ano
Provoz lidská síla
Rozměry v cm 22 x 3
Osvětlení ne

Opravdovým fajnšmekrům by v kuchyni neměl chybět mlýnek na pepř od značky Peugeot. Mlýnky Paris jsou vlajkovou lodí této značky. Jedná se o mechanický mlýnek, který je vyrobený z masivu.

Zamilujete se do něj ihned po vybalení. Mlýnek je elegantní a jednoduchý. Dřevo je krásné nejen na pohled, ale také se příjemně drží v ruce. Celková velikost je tak akorát jak pro lidi s většíma, tak pro lidi s menšíma rukama.

Model přijde z výroby již naplněný pepřem. Při doplňování oceníte velikost horního šroubu. Díky ní se vám na lince rozhodně neztratí. Plnicí otvor je dostatečně široký, takže vám pepř nebude vypadávat, při troše zručnosti, všude kolem. Do mlýnku se vejde až ¼ šálku pepře, což vystačí na běžné dochucování.

Jednoduše nastavíte také hrubost mletí. Tento mlýnek jako jediný z hodnocených disponuje otočným prstencem, který se z hlediska používání i hygieny jeví jako nejlepší možnost pro nastavení hrubosti mletí. Přesné nastavení se nemění ani při používání.

Mezi hrubým a jemným mletím je znatelný rozdíl. Při práci namele koření konzistentní velikosti, přičemž nepociťujete únavu v rukou. Jednoduché použití přičítáme kvalitnímu ocelovému mlecímu mechanismu, na který je poskytována doživotní záruka.

Jen pro doplnění, mlecí mechanismus byl speciálně vyvinutý pouze na mletí pepře.

  • mlecí mechanismus vyvinutý jen pro mletí pepře
  • mlecí mechanismus z oceli
  • kvalitní masivní dřevo
  • bezproblémové ovládání
  • konzistentní mletí
  • nastavení hrubosti mletí pomocí otočného prstence
  • vysoká pořizovací cena

Zjistit cenu

Russel Hobbs 23460 mlýnky na sůl a pepř

Nejzdravější koření – TOP 8 koření, které byste měli v kuchyni určitě mít

Typ elektrický
Provedení broušená nerezová ocel
Mlecí mechanismus keramický
Zásobník průhledný
Typ koření sůl, pepř, další koření
Nastavitelná hrubost mletí ano
Provoz 4x AAbaterie
Rozměry v cm 22 x 6
Osvětlení ano

Russel Hobbs 23460 je sada mlýnků na pepř a sůl. Kromě nich je možné do mlýnku nasypat i jiné sušené koření nebo bylinky.  Sada se jeví jako skvělý kup z hlediska ceny a výkonu.

Oba mlýnky jsou vyrobeny z broušené nerezové oceli a disponují keramickým mlecím mechanismem. Nespornou výhodou je rozhodně systém pro nastavení mletí.

Pouze Peugeot Paris totiž disponoval otočným prstencem ve spodní části, což se jeví jako nejlepší způsob nastavení hrubosti mletí.

I kořenky Russell Hobbs tímto mechanismem disponují a za to jim rozhodně náleží plusové body.

Zmínit musíme i poměrně nízkou energetickou náročnost, jelikož po svůj provoz vyžadují jen 4 ks baterií (dohromady 8, jelikož do každého mlýnku se vkládají 4 ks). Baterie, stejně jako u jiných výrobků, nejsou součástí balení a je potřeba si je přikoupit zvlášť.

Budete mít zájem:  Hubnete, sportujete? Správně pijte

Spodní část mlýnku je opatřena integrovaným osvětlením, které se spustí ve chvíli mletí. Všichni, kteří milují pořádek ocení víčko, díky kterému z mlýnku po dokončení ochucování nepadá koření.

  • pořizovací cena
  • osvětlení
  • výrobní materiály
  • způsob nastavení hrubosti mletí
  • baterie nejsou součástí balení

Zjistit cenu zpět nahoru ↑

Čerstvě namleté koření má mnohem výraznější chuť a aroma než koření, které se týdny uchovává v pytlíku. Je rozhodně správnou volbou pro všechny, kteří si s přípravou jídla rádi hrají.

Mlýnky a jejich historie

Dříve byly mlýnky na koření nedílnou součástí každé domácnosti. Jejich vzhled se však od současných poněkud lišil. Jednalo se o mechanické mlýnky s klikou.

Koření se drtilo mezi otáčejícím se držákovým kuželem, tzv. kamenem a pevnou kuželovou drážkovanou dutinou. Kámen se do dutiny přitlačil pomocí pružiny.

Předpětí pružiny mělo vliv na hrubost mletí.

Mlýnky na koření obvykle nejsou univerzální, ale jsou určeny pro specifický druh, například kávu, pepř, sůl a podobně. Pokud byste v přístroji chtěli koření střídat, museli byste jej pracně čistit. Mlýnky na kávu jsou většinou konstruovány jako tříštivé. To znamená, že se pro drcení kávových zrn využívají rotující nože.

Mlýnky a jejich současnost

V současné době na trhu rovněž najdete mlýnky mechanické, ale také elektrické. Jejich vzhled se od tradičních „babičkovských“ s otočnou klikou poměrně výrazně proměnil. Většinou se jedná o výrobky, které můžete uchopit do jedné ruky. Důležitý je kromě funkce také design. Na pultech narazíte na výrobky kovové, skleněné, plastové, nerezové a podobně.

zpět nahoru ↑

Pomocníky na mletí koření můžete rozdělit do dvou skupin.

Elektrické

Elektrický mlýnek na pepř, sůl a další koření je výdobytkem současné doby. Pro svůj provoz potřebuje tužkové baterie, nikoliv elektrickou šňůru připojenou do zásuvky.

Pro mletí stačí jen stisknout tlačítko. Setkat se můžete i s mlýnky gravitačními. Proces mletí se spustí v okamžiku, kdy mlýnek obrátíte dnem vzhůru.

Není potřeba mačkat žádné tlačítka.

Používání elektrických modelů je hygieničtější v případě, že na mlýnek musíte sahat například při přípravě masa. Obsluhu elektrického mlýnku hravě zvládnete jednou rukou, takže nádobku téměř nezašpiníte.

Je však nutné pamatovat na to, že výrobek funguje na baterie, zpravidla jsou čtyři, ale může jich být i šest.

Po vybití je tedy musíte nahradit, což se může prodražit v případě, že investujete do kvalitnějších a dražších baterií.

Mlecí mechanismus musí být navržen tak, aby motorek mletí bez problémů zvládl a nezasekával se. U elektrických mlýnků je potřeba počítat s určitou mírou hluku.

  • jednoduché na manipulaci
  • hygieničtější při přípravě jídla
  • vyšší pořizovací cena
  • výměna baterií se může prodražit
  • nedostatečně silné motorky se mohou při mletí zasekávat
  • hlučný provoz

Ruční

U ručního neboli mechanického mlýnku na pepř, sůl a koření rozhodně nehrozí, že by mu někdy došla šťáva. Oproti tradičním modelům s kličkou jej odlišuje právě absence kličky. Tu nahradil otočný prstenec ve spodní nebo horní části výrobku, který uvádí do chodu mlecí mechanismus.

Vzhledem k tomu, že se jedná o mechanickou variantu, nepotřebuje k práci nic jiného než lidskou sílu. Jestliže sáhnete po kvalitním provedení, můžete se těšit z dlouhé životnosti.

Na druhou stranu je potřeba mít na paměti, že uvedení do provozu vyžaduje použití obou rukou.

To může být nepraktické v případě, že při přípravě potřebujete dochutit pokrm a máte obě ruce špinavé.

  • nikdy mu nedojde šťáva
  • kvalitní mechanismus a zpracování je zárukou dlouhověkosti
  • nižší pořizovací cena
  • mletí vyžaduje spolupráci obou rukou

Pro opakované použití

Nejlepší mlýnky na pepř, sůl a koření se zpravidla dodávají prázdné. Jedná se o tzv. freshové mlýnky, které je možné doplňovat. Jakmile dojde koření, stačí jej do nádobky znovu nasypat.

Můžete do nich sypat jakékoliv vhodné koření k mletí, ale nezapomeňte výrobek před plněním jiným druhem koření pořádně vymýt. I tak je zde velká pravděpodobnost, že se zcela nezbavíte aroma předchozího koření. Ideální je mít na každý druh vlastní nádobku.

I proto je možné sehnat set mlýnků na pepř a sůl a další koření. Kromě toho v nich můžete mlít i bylinky z vlastní zahrádky.

Jednorázové

V celé řadě obchodů s potravinami můžete zakoupit jednorázové dochucovací modely, které již jsou naplněny určitým druhem nebo směsí koření.

Jednorázové mlýnky jsou levnou alternativou k výrobkům pro opakované použití. Zpravidla je pořídíte okolo 100 Kč. Nádobka je nejčastěji z plastu, případě ze skla a mlecí mechanismus je plastový. Kvůli jednoduchému designu se nejedná o žádný skvost, který byste museli vystavovat. Pravděpodobně si své místo najde v přihrádce na koření.

Tyto produkty jsou konstruovány pouze pro semletí obsahu, se kterým je koupíte. Ovšem existuje způsob, jak je znovu naplnit. Zajímá vás jak znovu naplnit jednorázový mlýnek na koření? Nejvíce se osvědčily dva postupy:

  • nožem

Výborná čína recept pro jednu pánev a pět minut času

Potřebuje vůbec dobrá čína recept? Nestačí jen všechno rychle smíchat v jedné pánvi? Případně maso předem naložit do nějaké marinády á la čína?

Pokud toužíte po co nejlepším zážitku, po co nejměkčím a nejšťavatějším mase, pokud chcete zeleninu nechat tak akorát křupavou a přitom téměř měkkou, pokud netoužíte do jídla sypat glutamátové prášky, pokud se chcete dostat co nejblíž originálu, jak jen naše zeměpisná poloha umožňuje, je tahle čína a recept na ni právě pro vás.

Nemusíte se bát, že by první pokyn v receptu zněl: běžte do obchodu a kupte si naložené a ochucené maso. Takhle se dobrá čína opravdu nepřipravuje. Recept vyžaduje trochu jiné zacházení s masem.

Rychlá čína – recept krok za krokem

Postup na poměrně hodnověrnou čínu by měl mít pokaždé stejný scénář. Ukážu vám ho krok za krokem, abyste si ho mohli přizpůsobit masu, které zrovna máte po ruce, koření, které zrovna máte ve špajzu, a chutím, které zrovna máte na jazyku.

Nevlastníte-li plynový sporák, zřejmě ani nemáte plechový wok a nikdy mít nebudete. To vás samozřejmě nevylučuje z vyzkoušení receptu, stačí velká pánev s těžkým dnem, kterou se nebudete bát pořádně rozehřát.

1. Kupte správné maso

Čína je rychlé jídlo, recept je za pět minut uvařený a z takového důvodu vyžaduje výhradně minutkové maso.

Při nakupování se zaměřte na kuřecí prsa, vepřovou pečeni bez kosti (karé), lze i vepřovou panenku, pokud se chcete rozšoupnout, no a samozřejmě i minutkové hovězí jako je nízký roštěnec.

Když bude roštěnec vyzrálý, bod pro vás a úleva pro vaše žvýkací svalstvo. Klidně můžete sáhnout i po kachních prsou, ale zbavte je kůže.

Neděste se, že minutkové maso zatíží rodinný rozpočet. Na jednu porci stačí 100-130 g masa, protože ho ještě hodně nastavíte zeleninou a přílohou.

Měli byste však vědět, že se tohle jídlo podstatně lépe dělá jen pro jednu nebo dvě osoby najednou. Pokud vás bude u stolu víc, budete muset pánev použít několikrát za sebou a vždycky v ní připravit nejvýš dvě porce. Přeplněná pánev totiž nevede k tomu správnému chuťovému výsledku, jelikož se v ní maso začne spíš dusit než rychle opékat.

Až budete v obchodě, kupte si i trochu sezónní zeleniny. Do receptu na čínu se hodí ledacos, určitě vezměte jednu mrkev na osobu, jednu jarní cibulku na osobu, a pak klidně taky trochu brokolice, cukety, pórku, mladého zelí, a tak dále a tak podobně, jak vám velí chuť.

2. Připravte maso

Doma maso nejdřív zbavte všeho viditelného tuku a případných blan a šlach. Jde o rychlou úpravu a tyhle části masa by vůbec nestačily změknout.

Jakmile budete mít před sebou čisté maso, nakrájejte ho ostrým nožem na velmi tenké nudličky, silné jen asi 3 milimetry a dlouhé někde mezi 3-5 cm, podle toho, jak maso vypadá. U vepřového karé a hovězího roštěnce klidně můžete koupit hotové plátky a ty si doma jednoduše nakrájet na nudličky, ušetří vám to trochu přemýšlení, kudy zakrojit do masa.

Pak rovnou maso ochuťte, aby pojmulo trochu chuti, než nakrájíte zeleninu a připravíte si ostatní věci potřebné k vaření. Bude potřebovat nějaké koření. Bez nějakého velkého přemýšlení si pro začátek klidně kupte běžně dostupné koření pěti vůní.

Dál se hodí, abyste maso smícháli i s lehce nakyslou tekutinou, jako je třeba rýžový ocet.

Ten zase bez potíží koupíte v nejbližší vietnamské večerce, stačí se zeptat prodavače, ale mají ho i normální obchody s potravinami v nějakém svém exotickém koutku.

Pokud se vám ho nechce shánět, stejnou službu udělá i suché, lehké bílé víno. Jako naše babičky a prababičky a staré české kuchařky, i já zde plně spoléhám na víno rakouské, ideálně veltlínské zelené.

Dávkování koření i rýžového octa, popřípadě vína, najdete v receptu.

Nakrájené a ochucené maso nedávejte do lednice, ale už ho nechte stát na lince.

3. Nakrájejte si všechnu zeleninu

Nespoléhejte se na to, že zeleninu dokrájíte, až bude maso v pánvi. Jakmile do ní vhodíte maso, už na něco takového nebudete mít čas. Jde to ráz na ráz a krájení přece jen pár minut zabere.

Mrkev je třeba oškrábat a poté ostrým nožem nakrájet zešikma na co nejtenčí kolečka. Když budou příliš tlustá, nestihnou při krátkém pobytu v pánvi změknout.

Cibulku je třeba zbavit kořínků, vnější zavadlé vrstvy, a opět nakrájet zešikma na kolečka, včetně nati. Tentokrát už nemusí být kolečka tak tenoučká, 2-3 milimetry jsou zcela v pořádku.

Pokud použijete cuketu, omyjte ji a nakrájejte na tenká kolečka. Ty pak položte v několika vrstvách na sebe a ještě je nakrájejte na stejně tenké nudličky.

Pokud použijete brokolici, vezměte ji jen hrstičku. Rozeberte ji na co nejmenší růžičky zvládnete, tedy velké asi 2 cm.

A tak dále a tak podobně. Princip je nakrájet zeleninu tak drobně, aby za 1-2 minuty stačila při pobytu v pánvi tak akorát změknout.

Nejzdravější koření – TOP 8 koření, které byste měli v kuchyni určitě mít

4. Připravte si základ na omáčku

V jedné misce už máte nakrájené a ochucené maso, v druhé misce máte směs zeleniny, a teď je ještě potřeba nachystat třetí mističku.

Do ní si připravte silnou, aromatickou tekutinu. Může to být v podstatě libovolná kombinace sojové, rybí, ústřicové a jiné omáčky, rýžového vína, rýžového octa, to vše naředěné vodou. Pokud chcete použít na zahuštění škrob, přimíchejte do směsi solamyl.

Zbytečně nepanikařte a nepátrejte po obchodech s exotickými surovinami, všechno tohle koupíte ve vietnamské večerce za pár českých peněz. Stačit vám budou dvě až tři lahvičky s podivnými tekutinami, především si obstarejte dobrou (a nepříliš sladkou) sójovou a rybí omáčku a rýžový ocet. S těmi si určitě chvíli hrát vystačíte. Rýžový ocet se navíc hodí i na ochucení masa, viz výše.

Přesné dávkování těchto tajemných lektvarů opět najdete v receptu.

5. Rozehřejte pánev a osmahněte v ní maso

Pánev rozehřejte nasucho, na plotýnce nastavené na nejvyšší výkon. Jakmile se bude za jednu až dvě minuty tvářit velmi rozpáleně (a ona bude), přilijte dvě lžíce oleje.

Ty hned začnou kouřit, proto neotálejte, rozlijte olej po celém dně a okamžitě přidejte maso.

V ten samý okamžik začněte masem v pánvi promíchávat a nepřestaňte dřív, než se ze všech stran zatáhne a ztratí syrovou podobu, zhruba minutu.

Nebojte se, že minuta je málo. Jakmile nevidíte jediný kousek syrového masa, okamžitě sejměte pánev nebo wok z plotýnky a vyklopte maso stranou na talíř. Každá chvilka pobytu v pánvi navíc začne maso okamžitě vysušovat. Takže buďte ve střehu a buďte velmi rychlí.

Nedovolte si pochyby, že je maso ještě uvnitř syrové. Maso je nakrájené tak tence, že žádný vnitřek nemá.

Pokud se ptáte, proč u stánku s asijským občerstvením nikdo maso z woku nikam nevyndává ani nevyklápí, vězte, že wok má zóny s různou teplotou a že v něm maso může počkat, aniž by se nadále opékalo a vysušovalo. Stačí, aby ho šikovný kuchař posunul ve woku trochu výš nahoru a stálým mícháním ho tam udržel.

6. Osmahněte samotnou zeleninu

Vraťte pánev zpět, nijak ji nečistěte ani nevytírejte a hned přilijte zbytek oleje, dokud je ještě horká. Vzápětí do oleje vhoďte nakrájenou zeleninu. Opět minutu mrštně míchejte, až se zelenina trochu zatáhne a změkne.

Zeleninu nechte v pánvi, nikam ji nevyklápějte a hned přistupte k dalšímu kroku.

Nejzdravější koření – TOP 8 koření, které byste měli v kuchyni určitě mít

7. Zalijte zeleninu připravenou tekutinou

Pozor, ihned se jí velká část odpaří a může vám popálit ruku náhle vzniklou párou – přilévejte tedy tekutinu z boku a ruku držte mimo prostor pánve. Stále míchejte, to aby se zelenina obalila a nasákla chutě, a taky aby škrob rovnoměrně zhoustnul, pokud ho používáte.

Pokud na to jdete bez škrobu, klidně chvilku omáčku povařte, až se jí část odpaří a zhoustne sama od sebe.

8. Vraťte do pánve maso

Je vám jistě jasné, že se tohle odehrává ve velké rychlosti, takže maso je stále teplé. Nemusíte ho proto nijak násilně přihřívat. Stačí dvakrát naposledy promíchat vařečkou a máte hotovo.

Neodoláte-li pokušení vhodit do jídla arašídy, mandle nebo kešu ořechy, udělejte to teď.

Pánev ihned odstavte ze zdroje tepla.

9. Podávejte

Pro začátek se hodí hlavně dušená jasmínová rýže nebo předem uvařené asijské nudle, raději spíše ty vaječné. Vařené rýžové nudle se nehodí na tento způsob podávání, potřebují totiž tekutinu, ve které by plavaly, jinak se k sobě lepí. Nechte si je do asijské polévky.

Hůlky zvýší požitek z jídla asi tak o tisíc procent.

Nebojte se chutě přizpůsobovat

Pokud dodržíte tento postup (tedy osmahnuté maso vyndat, postarat se o zeleninu, vyrobit omáčku a teprve potom vrátit maso zpět), nemusíte se bát experimentovat s ochucením a se surovinami. Vyměňte vepřové maso za kuřecí prsa, stejně tak berte koření pěti vůní jen za odrazový můstek.

Závěrem

Dovolím si krátké prohlášení nakonec: i nadále platí, že nejlepší asijské jídlo dostanete v podniku s asijským kuchařem. Ale od teď už budete vědět, že se o stejnou kombinaci můžete bez obav pokusit doma.

Když se půjdete někam asijsky najíst, všímejte si použitých druhů zeleniny a způsobu ochucení, protože to snadno můžete doma zkusit napodobit.

Jakmile jednou pochopíte, jak tohle nejrychlejší jídlo na světě vzniká, žádný řezník ani žádný recept s předem naloženým masem á la čína vás už nezastaví.
 
 

Perfektní čína – recept pro jednu pánev a pět minut času Nejzdravější koření – TOP 8 koření, které byste měli v kuchyni určitě mít

Suroviny

  • 100g plátek vepřové pečeně bez kosti
  • 1 lžíce bílého vína nebo rýžového octa
  • 2 špetky koření pěti vůní
  • 2 špetky soli
  • 1/2 mladé cukety
  • 1 malá mrkev
  • 1 jarní cibulka s natí
  • 1 lžička (5 ml) sojové omáčky
  • 1 lžička rybí omáčky
  • 1 lžička rýžového octa
  • 1/2 lžičky solamylu (můžete vynechat, vysvětlení vás čeká v postupu)
  • 3 lžíce oleje

Postup

  1. Z plátku masa odřízněte zbytky tukového krytí, má-li nějaké. Pro delší pečení by byly báječné, na rychlé jídlo z pánve ho bohužel nepotřebujete. Očištěné maso položte na prkénko a nakrájejte ho na co nejtenčí nudličky, silné jen 2-3 mm. Nesnažte se tento krok provést bez náležitě ostrého nože.
  2. Nudličky smíchejte s kořením pěti vůní, solí a vínem a nechte stát někde bokem, ale ne v lednici.
  3. Cuketu omyjte a nakrájejte podélně na co nejtenčí tenké plátky. Ty pak položte v několika vrstvách na sebe a ještě je nakrájejte na stejně tenké nudličky. Mrkev oškrábejte a zešikma nařežte na velmi tenká kolečka. Z cibule odřízněte kořínky, zbavte ji vyschlé vnější vrstvy a zaschlých konců nati a pak nakrájejte na kolečka. Nespoléhejte se na to, že zeleninu dokrájíte, až bude maso v pánvi. Jakmile do ní vhodíte maso, už na něco takového nebudete mít čas.
  4. Sojovou a rybí omáčku, rýžový ocet a solamyl smíchejte s 50 ml vody. Měli byste tedy mít tři části přípravy: ochucené maso, nakrájenou zeleninu a aromatizovanou vodu.
  5. Pánev rozehřejte nasucho, na plotýnce nastavené na nejvyšší výkon. Jakmile se bude za jednu až dvě minuty tvářit velmi rozpáleně (a ona bude), přilijte dvě lžíce oleje. Ty hned začnou kouřit, proto neotálejte a okamžitě přidejte maso. V ten samý okamžik začněte masem v pánvi promíchávat a nepřestaňte dřív, než se ze všech stran zatáhne a ztratí syrovou podobu, zhruba minutu. Sejměte pánev nebo wok z plotýnky a vyklopte maso stranou.
  6. Vraťte pánev zpět, přilijte zbytek oleje a vhoďte do ní veškerou zeleninu. Opět minutu mrštně míchejte, pak zalijte připravenou tekutinou. Pozor, ihned se jí velká část odpaří a může vám popálit ruku náhle vzniklou párou – přilévejte tedy tekutinu z boku a ruku držte mimo prostor pánve. Míchejte, aby se zelenina obalila a nasákla chutě, a aby omáčka rovnoměrně zhoustla, stačí necelou minutu. Pokud nepoužijete solamyl na zahuštění, ještě chvíli vařte, až se část tekutiny odpaří a omáčka zhoustne sama od sebe.
  7. Vraťte do pánve opečené maso. Neodoláte-li pokušení vhodit do jídla arašídy, mandle nebo pekanové ořechy, udělejte to teď. Naposledy prohoďte nebo zamíchejte a máte hotovo.
  8. Ihned odstavte a pro začátek podávejte třeba s dušenou jasmínovou rýží nebo předem uvařenými asijskými nudlemi.

https://www.kucharkaprodceru.cz/cina-recept/(c) Kucharka pro dceru a Jana Florentyna Zatloukalova, www.kucharkaprodceru.cz, 2014-2017. Pouze pro osobni pouziti. Dalsi sireni podleha schvaleni autorky a ridi se autorskym zakonem.
 
   

Moje dnešní otázka na vás: láká vás občas čína? A dáte si ji raději doma, nebo u asijského kuchaře? Prozradíte mi svůj recept?

Kurkuma a její účinky na zdraví

Dneska si představíme jednu z těch méně používaných, ale velice účinných a prospěšných látek a sice kurkumu. Kurkuma je skvělý zdroj minerálů, vlákniny a vitamínů a kromě barvy a chuti dodáte přidáním kurkumy do jídelníčku i širokou škálu živin.

Co je to kurkuma? 

Kurkuma je koření charakteristicky žluté barvy, které se používá především v indické, thajské a perské kuchyni.Z kurkumy je cenná především hlavní aktivní složka, flavonoid kurkumin, který může prospívat lidskému zdraví.

 V potravinách ho najdete jako E100, objevuje se také ale pod názvy diferuloylmethan, kurkumová žluť, turmerova žluť.

 Je to základní složka kari koření, ale kurkumin najdete téměř v každé potravině (1) nazlátlé barvy – jako barvivo se totiž kurkumin používá například do těstovin, vanilkových jogurtů nebo hořčice. 

Pokud byste pátrali po samotné rostlině, ta se nazývá kurkumovník dlouhý. Pro získání koření takového, jaké známe, je třeba oddenek kurkumy nejdříve uvařit, poté usušit a nakonec pomlít. Po chuťové stránce je kurkuma velmi výrazná, někomu může připomínat pepř či hořčici. 

Nejzdravější koření – TOP 8 koření, které byste měli v kuchyni určitě mít

Jaké jsou zdravotní benefity kurkumy? 

Obecně se dá říct, že povědomí o kurkumě je velmi malé, avšak čas od času vyjde nějaký článek, který z koření obecně dělá učiněný zázrak, který vyřeší veškeré vaše problémy. Tak jednoduché to samozřejmě není. Pojďme si tedy představit především ty efekty, které jsou skutečně prokázané vědeckými studiemi a nejedná se jen o výkřiky bulvárních článků. 

ANTIOXIDANT

Kurkuma je vyhledávaná pro své antioxidační schopnosti. Kurkumin také zvyšuje aktivitu antioxidačních enzymů. (2) Jedná se o látky omezující aktivitu kyslíkových radikálů a tím pádem kromě zdraví srdce, mozku a pohybového aparátu ovlivňuje celkovou vitalitu organismu. Jeho aktivní složku využívá nejen tradiční čínská medicína, ale i ajurvéda.

PODPORUJE NORMÁLNÍ FUNKCI JATER

Dle vědeckých studií vychází najevo, že kurkumin může díky své chemické struktuře neutralizovat volné radikály a tím i zastavit poškozování jater škodlivými toxiny. To by mohlo být dobrou zprávou pro lidi, kteří užívají silné léky na cukrovku, případně na jiné zdravotní stavy, při kterých hraje roli poškození jater při dlouhodobém užívání. (3)

ZLEPŠUJE STAV POHYBOVÉHO APARÁTU

Z mého pohledu velmi pozitivním znamením je i to, že kurkumy si všiml i Czech Virus, který ji přidal do své kloubní výživy Joint Max. Důvod je vcelku prostý, opět existují odborné analýzy (4)) přicházející s tím, že kurkumin působí protizánětlivě. 

Hlavní benefity:

  • Antioxidant
  • Udržuje normální činnost kardiovaskulárního systému
  • Udržuje normální činnost imunitního systému
  • Podporuje normální stav kloubů a kostí
  • Podporuje normální činnost jater 
  • Podporuje normální činnost nervové soustavy 
  • Podporuje normální funkce dýchacího systému
  • Podporuje normální stav pokožky
  • Podporuje normální stav kloubů
  • Působí protizánětlivě
  • Má vliv na duševní rovnováhu 

Jak můžete využít kurkumu v kuchyni? 

Kurkuma je běžná součást kari koření, které koupíte v naprosto každém supermarketu. Pokud jste toto koření nikdy nezkoušeli, buďte s jeho používáním zpočátku velmi opatrní, intenzivní chuť totiž nemusí vyhovovat každému. Jakmile si na ni ale zvyknete, kari koření si zamilujete.

 Můžete je přidávat jednak na maso, což je samozřejmě nejtypičtější využití, ale jednak se také dá použít na dochucení tofu, zeleniny i polévek.

 Z vlastní zkušenosti můžu určitě doporučit i přidání do různých domácích jogurtových dipů a omáček, které mají poměrně dobré nutriční hodnoty a skvěle se hodí k dochucení stereotypních kulturistických jídel. 

Dá se kurkuma přijímat i jinak?

Pokud byste si chuť kurkumy extrémně zamilovali a chtěli si ji vychutnat opravdu maximálně, skvělým řešením pro vás bude nápoj označovaný jako zlaté mléko.

 Ten se pije zpravidla před spaním a výroba je zcela jednoduchá – ohřejete mléko (ideálně mandlové nebo sojové), ve kterém rozpustíte kari, kardamon, chilli a zázvor.

 Já sám jsem toto mléko zkoušel pít několikrát a chuť je upřímně řečeno opravdu hodně intenzivní a za mě ne moc dobrá, ale spí se po něm opravdu dobře. Poslední možností – převážně pro případ, že by vám kurkuma nechutnala, ale do jídelníčku byste ji každopádně zařadit chtěli – jsou suplementy.

Nejzdravější koření – TOP 8 koření, které byste měli v kuchyni určitě mít

Co si z dnešního článku odnést? 

Kurkuma je opravdu super potravina, která má velmi široké využití v kuchyni a vaše zdraví její pravidelnou konzumaci opravdu ocení. Můžete ji použít na maso, tofu, přílohy, zeleniny i různé dipy. A kdyby vám snad nezachutnala, dají se vždy využít výše suplementy, kde najdete čistou kurkumu v kapslích.

Zdroj: Miroslav Dvořák

  1. www.ferpotravina.cz/seznam-ecek/E100
  2. Curcumin induces glutathione biosynthesis and inhibits NF-kappaB activation and interleukin-8 release in alveolar epithelial cells: mechanism of free radical scavenging activity. Biswas SK1, McClure D, Jimenez LA, Megson IL, Rahman I., Antioxid Redox Signal. 2005 Jan-Feb;7(1-2):32-41.
  3. Antioxidant and anti-inflammatory properties of curcumin. Menon VP1, Sudheer AR., Adv Exp Med Biol. 2007;595:105-25.
  4. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22407780

Sedmero zdravého koření: Posílí imunitu a zlepší trávení!

Foto: monticello, Shutterstock.com

Silnější imunita, zdravější trávení a rychlejší metabolismus? Koření umí mnohem víc než jen ochutit připravovaný pokrm. Po čem byste měli sáhnout, až budete vařit příště?

Dáváte přednost pořádně okořeněným jídlům? Pak děláte radost nejen chuťovým buňkám, ale celému organismu. Některé druhy koření jsou totiž pro lidské zdraví velmi prospěšné. Co by nemělo ve vašich kořenkách chybět a co všechno sušené aromatické části rostlin dokážou?

Jedno z nejzdravějších koření je kurkuma. Jedná se o velmi silný antioxidant, který posiluje imunitní systém, podporuje trávení a bojuje proti zánětům.

Blahodárně působí na funkci jater, chrání slinivku břišní i srdce, zlepšuje funkce mozku a prospívá zdraví pokožky.

Pochutnat si na ní můžete třeba v jogurtových dipech nebo nejrůznějších přílohách, od rýže přes brambory až po kuskus či quinou. Jak vyrobit léčivé zlaté mléko s kurkumou?

Foto: NIKCOA, Shutterstock.com

Kurkuma zlepšuje vzhled pokožky, funkci některých orgánů a posiluje imunitní systém

Skořici má většina lidí spojenou s obdobím Vánoc, její využívání se ovšem vyplatí celoročně. Je to skvělý antioxidant, podporuje zažívání, usnadňuje léčbu viróz, snižuje krevní tlak a reguluje cholesterol i cukr v krvi.

A podle některých studií pozitivně ovlivňuje efektivitu metabolismu. K dostání je skořice celá a mletá. Celá bývá aromatičtější a hodit se vám bude při výrobě domácích omáček, kompotů, jablečných náplní nebo punčů. Mletou zase oceníte v jogurtu, při pečení a vaření sladkých kaší.

A můžete si z ní udělat i domácí čisticí masku pro mastnou pleť.

Foto: rawf8, Shutterstock.com

Skořice reguluje cholesterol i cukr v krvi a zefektivňuje metabolismus

Díky tomu, že dokáže skvěle zahřát, je u nás zázvor oblíbený hlavně ve formě čaje. Posiluje imunitu, pomáhá v boji s nevolnostmi, nachlazením i bolavým krkem. Navíc zmírňuje bolesti kloubů a svalů a působí protizánětlivě.

Pozor si ale dejte na množství, doporučuje se konzumovat maximálně jeden gram sušeného zázvoru denně. Kdo by se mu měl vyhnout? Jako koření najde využití především v receptech asijské kuchyně, zejména pak v masitých a rybích pokrmech.

Neztratí se ani při přípravě perníku, sladkých pokrmů či při dochucování kompotů.

Foto: pilipphoto, Shutterstock.com

Zázvor je výborný bojovník proti nachlazení a bolesti v krku a působí protizánětlivě

Oblíbené pokrmy lze také dochutit černým, zeleným, červeným či bílým pepřem. Všechny se získávají ze stejné rostliny a na zdraví mají blahodárné účinky. Nejoblíbenější je černý pepř, ten se sklízí ještě před dozráním, svou barvu získává při sušení. Podporuje metabolismus a činnost mozku, zlepšuje trávení, zastavuje průjem a ulevuje od nadýmání.

Bílý pepř pochází ze zralých plodů, je jemnější a aromatičtější. Má stejné účinky jako černý pepř, navíc je močopudný a zlepšuje tvorbu žlučových kyselin. Hodí se i do světlejších omáček a můžete si z něj vyrobit pleťovou masku.

Na pravidelné vysoké dávky pepře by si měli dát pozor lidé užívající léky na vysoký tlak, snížení krevní srážlivosti a vysoký cholesterol.

Foto: Krasula, Shutterstock.com

Černý pepř zlepšuje funkce mozku a podporuje trávení

Nenechte se zmást, kajenský pepř má s pepřem sice stejné jméno, ale jedná se o jinou rostlinu.

Získává se z jednoho druhu chilli papriček, má silné antibakteriální účinky, zlepšuje cirkulaci krve, snižuje hladinu cukru v krvi, reguluje cholesterol a příznivě ovlivňuje trávení.

Využijete ho při přípravě indických a mexických pokrmů, výborně se hodí třeba do fazolí, plněných tortil, omáček, k masu nebo do některých čokoládových dezertů.

Foto: Thanatip S., Shutterstock.com

Kajenský pepř umí regulovat hladinu cholesterolu a cukru v krvi

Kardamom pomáhá proti žaludečním křečím, zmírňuje pálení žáhy a bojuje se zácpou. Má antibakteriální a antiseptické účinky a je považovaný za afrodiziakum.

Oblíbený je zejména v indické kuchyni, kde se přidává do pečiva, koláčů, polévek i hlavních jídel. Hodí se také do likérů a ověřenou kombinaci tvoří s kávou.

Společně povzbuzují trávení a vyvolávají pocity radosti i spokojenosti, proto si ho zkuste přimíchat do horké nebo ledové kávy.

Foto: StockImageFactory.com, Shutterstock.com

Kardamom se využívá pro lepší zažívání i jako afrodiziakum

Badyán se většinou přidává do sladkých pokrmů, kompotů a svařáků, své místečko má i v asijské, především ve vietnamské, kuchyni. Dochutit jím můžete různé druhy masa, ryby i mořské plody.

Má antibakteriální účinky a tělu usnadňuje boj proti virům a bacilům. Pozitivně působí i na horní dýchací cesty, které uvolňuje od zahlenění, pomáhá při revmatu, svalových křečích či kolice a zlepšuje stav pleti.

Foto: PIXbank CZ, Shutterstock.com

Badyán je skvělý pomocník v boji proti virům a bacilům

Nezapomeňte ale, že koření samo o sobě vás neuzdraví, je to jen jedna ze skládaček v celé mozaice zdravého životního stylu. Stejně fungují i bylinky. Jaké byliny by měla znát každá žena?

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector