Nejlevnější nealko může být voda. K čemu ale zákon?

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.Děkujeme za pochopení.

Nejlevnější nealko může být voda. K čemu ale zákon? V hospode se pije pivo a kouri. Pokud chci nekuracke prostredi, jdu do nekuracke hospody. Stejne tak, pokud chci levne nealko, pujdu nekam, kde je levne nealko. Nebo mam snad jako kurak jit do nekuracke restaurace a stezovat si, ze se tam nekouri – a chtit zakon, ktery by to zmenil?
Nejlevnější nealko může být voda. K čemu ale zákon? „… Když děti na jídelníčku vidí, že je pivo levnější než minerálka, tak to není rozhodně dobře,“ Ano, deti resi, kolik stoji mineralka a kolik pivo. A v budoucnu z nich budou alkoholici.
Nejlevnější nealko může být voda. K čemu ale zákon? Je zajímavé, že z toho souboru připravovaných zákonů zabývajících se alkoholem a kouřením, se tady stále řeší pouze toto. Přitom si myslím, že to je nejmenší problém pro hospodskýho, mít jeden nápoje levnější než pivo.
Nejlevnější nealko může být voda. K čemu ale zákon?
Nejlevnější nealko může být voda. K čemu ale zákon? Podstatne neni, zda ma mit hospodsky levnejsi pivo nebo levnejsi vodu. Ci vodku. Podstatne je, ze do toho stat nema co kecat. Ma kontrolovat kvalitu. Ale pokud pujdu na pivo, tak si dam pivo, i kdyz bude o neco drazsi. Stejne tak nebude nekurak (snad) v kuracke hospode cekat kuracke prostredi. Ale to bych chtel asi moc …
Nejlevnější nealko může být voda. K čemu ale zákon? V Německu už to mají dávno. Když jsem tam byl kdysi v hospodě, jedna spolužačka si objednala mléko. Divil jsem se tomu a tak mi vysvětlila, že každá restaurace musí mít povinně jeden nealko nápoj levnější, než nejlevnější alko. A hospodský to řeší tím, že tím nápojem je mléko, které si nikdo nedá. No a tak si ho aktivisti schválně dávají.
Nejlevnější nealko může být voda. K čemu ale zákon? No to bude nějakej hypertetrapack, aby to mělo trvanlivost aspoň přibližně srovnatelnou s vodou a brčama.
Nejlevnější nealko může být voda. K čemu ale zákon? No tak aspon demonstruji, jak je nesmyslna legislativa zbytecna.
Nejlevnější nealko může být voda. K čemu ale zákon? Vážený restauratére, za blbost a buzeraci považuji, že v restauracích chcete za sodovku stejné peníze jako za pivo. Minimálně je to naprostá neúcta k práci všech sládků a lidí v pivovaře. Vyrobit pivo je přece mnohem složitější než stočit do lahve vodu z nějakého pramene či kohoutku.
Nejlevnější nealko může být voda. K čemu ale zákon? Buzerace je něco, čemu se nemůžete vyhnout.
Mimo to, stejné peníze to stojí leda tam, kde mají gambrinus, jinak těžko.
Ja si myslim, ze jakykoli soukromy podnikatel, muze nabizet co chce a za jakou cenu chce. A je na zakaznikovi, aby se rozhodl, jestli ma o nabizene zajem, nebo jestli treba navstivi jiny podnik, nebo si koupi neco jineho.
Jo, to by se to podnikalo, kdyby tohle byla pravda! 
Nejsi v džungli, ale ve společnosti, která musí mít nějaká pravidla. Pokud podnikáš v restauraci, nesmíš nabízet zkažené jídlo, otrávané jídlo, mít kuchaře se žloutenkou atd. Nebo si opravdu myslíš, že si můžeš ve svobodné společnosti dělat úplně vše ? Pokud je minerální voda, která má velkoobchodní cenu cca 5 kč a prodává se běžně za 30 kč ( více jak za pivo) tak je něco v nepořádku. Pul litru piva za 25 kč a 0,3 l minerálky za 30 ?  Alkoholismus a spotřeba cigaret není otázkou jednotlivce, ale společnosti.  Souhlasím, aby byl v restauraci nealkoholický nápoj levnější než alkoholický, to není žádná velká buzerace. Dětský lístek by měl být také levnější než dospělý, a pokud tomu tak není, tak je také něco špatně.
Pardon, ale srovnáváte jablka s průtokovými ohřívači. Když si jdu sednout do restaurace, těžko mohu poznat, že kuchař má žloutenku. Kolik však stojí pivo a kolik jiné nápoje vím dopředu a pokud se mi ty ceny jakkoliv nelíbí, mohu jít jinam.
Nic nesrovnávám ,je upozorňuji, že žijete ve společnosti, kde jsou nějaká pravidla a ty musí podnikatel dodržovat. Společnost má právo vyžadovat, aby se obyvatelstvo neotrávilo, nenakazilo nebo aby se omezila konzumace alkoholu. K tomu slouží i spotřební daň, ale v hospodě, kde minerálka je dražší než pivo jaksi nefunguje.  Kampak pujdete s dítětem, když ostatní hospody také spotřební daň z alkoholu přebijí přemrštěnou cenou za minerální vodou. Asi stále jste v zajetí klišé, že vše vyřeší „neviditelná ruka trhu“. Nevyřeší, to bychom už neměli školy, jen privátní nemocnice a každý by nosil revolver neboť policii by také vyřešil trh…Je to úsměvné, jak se někdo domáhá absolutní svobody a liberalismu…
Rozhodně si nemyslím, že ruka trhu vyřeší vše. Zrovna tohle ale ano. Jsem pro pouze nezbytné regulace, ale chápu, že každý může mít jiný názor. Určitě je dost lidí, co zastává postoj čím víc regulace, tím lépe. Příklad s dítětem nechápu. Když už vezmu dítě do restaurace, tak počítám s tím, že mě to něco bude stát a v ničem mi nepomůže, jestli bude sodovka o korunu levnější než pivo, nebo dražší. Já si pivo dám a dítě si dá nealko, ať je levnější to, nebo ono. Pokud na to nemám, naobjedvám se doma.
Nepochopil jste ani pravopis, ani podstatu problému. Tady nejde o cenu ( nechť třeba pravá svíčková je levnější než ovarové koleno), tady jde o to, aby přemrštěná cena (marže)  nealkoholického nápoje ( a ta přemrštěná je)   nevedla k vyšší spotřebě alkoholických nápojů u skupiny osob,  u které cena hraje roli ( studenti,mládež). V návrhu je správně minimalizováno, že postačí JEDEN nealkoholický nápoj.Zkuste se zamyslet, proč stát určuje, spotřební daň u alkoholu (cigaret) a ne u rajských jablíček nebo kefíru.Je neštěstím, že čím méně lidé chápou, tím více se domáhají svých argumentů.
Za pravopis se omlouvam, z diktatu jsem mival jen ctyrky. Ja ten princip chapu, jen si nemyslim, ze by mohl v praxi uspet. Mladez si pivo dat nemuze a ti, co si ho dat mohou, si ho daji protoze chteji a ne proto, ze je nejlevnejsi.
Stále nechápete, že v zájmu společnosti je, aby například i řidiči nebyli z finančních důvodů nuceni pít alkohol. Přitom důvod , aby minerální voda byla dražší zde není, minerální voda musí být nutně levnější než pivo.  Zde skutečně nejde o cenotvorbu, jde o zpřístupnit nealko.
Pane Novotný, až se vám podaří pochopit, že NIKDO není nucen chodit do hospody a tudíž NIKDO není nucen pít akohol, tak dejte vědět.Pokud se tak vůbec někdy stane.
Jste úsměvný, nikdo nemusí koukat na porno, ale je pravidlo, že je zapovězeno do 18-li let a nesmí být veřejně přístupné. Nikdo není nucen jet autobusem, ale je pravidlem, že se v něm nekouří. Nikdo není nucen jezdit autem, ale je pravidlem, že se jezdí vpravo.   Svobodu si vykládáte tak, že všichni smí všechno a pokud je něco veřejně přístupné, tak nechť se tam děje cokoliv, vždyť tam NIKDO nemusí chodit.Svoboda končí tam, kde končí jiného svoboda, pro absolutní svobodu musíte tak jedině do pralesa. Mám-li  20 korun a jsem žíznivý, tak se snažím se napít. I ve svobodném USA si nemůžete stanovit ceny jakkoliv, i když si to možná myslíte, zkuste se třeba o tom informovat, pokud jste tam nežil..
Vazeny restauratere roku a ostatni dogmaticky pisici kolegove, nikdo neurcuje cenu nealka! Navrh rika mit aspon jeden nealko napoj levnejsi nez pivo, coz je naprosto v poradku a je tragicke, ze jste jakou restaurater(i) neprisel(i) s timto zakaznicky orientovanym resenim sam(i) od sebe.Zlaty dul pro restaurace je ale stejne caj a kava – vyrobni hodnota 1-5 CZK (5 snad v pripade velmi kvalitni kavy), prodejni cena 30-100+ CZK.Nicmene, nemuzeme z toho vinit jen restauratery, je to o i neskutecnem mnozstvi piva, ktere se v CR vypije…
Výrobní hodnota 5 Kč? A kde máš personál, stroj, čištění stroje, umývání hrnků, teplo, světlo, vodu, daně….
Ten pomijim – pro srovnani cena piva vs. kavy prece neni podstatny.
To pak ale dostanete zavádějící výsledek.
Že by personál, stroj, čištění, umývání teplo světlo, voda, daně, byly u kávy tak rozdílné oproti pivu, aby je bylo nutné zohledňovat v porovnání pana Mike V se mi zdá kravina. Rozpočítáno na jednu porci jde o halířové rozdíly.
Vy jste nikdy v hospodě ani nepracoval, že? Natož abyste nějakou vlastnil, že? Vaše zdání tomu odpovídají.
No když jste začal s tím jak rozdílné jsou další náklady na podání kávy a podání piva, tak mi ty rozdíly tady vyjmenujte, když jste tedy odborník.
ona i porizovaci cena pristroje je docela nezanedbatelna polozka (za predpokladu, ze nevari turka)
Jo, takový přístroj na vaření pytlíkového čaje, ten je drahý!
Výčepní zařízení s chlazením také není levná záležitost, pokud jej nedodá dodavatel piva. Čistit se musí oboje a na to pivo dokonce externí firmou. elektřinu žere oboje, na umytí sklenice od piva se spotřebuje víc vody než na uvaření kávy a umytí šálku v myčce.
Hm, tady má někdo čas čekat, až myčka umyje hrnky od kafe, že? Výčepní zařízení není levná záležitost, ale koukněte, kolik stojí slušnej presovač. Externí firmou čistit nemusíte, jen je to levnější.Podstatné je, že málokdo dá pět kafí za hodinu po celej večer, u piva to není zase tak výjimečný.
Kolikrát se vám stalo že jste měl většinu hrnků na kávu na place? U pivních sklenic to bývá, ale pokud není venku extrémně hnusno, je šálků na kávu obvykle dost na to, abych je nemusel umývat hned a pod tekoucí vodou jako sklenice na pivo. což byla ta pointa kvůli spotřebě vody.
A u kadeřníka ,kde smik smik nic nestojí taky nechcete platit ??
Uvědomte si,ze provoz restaurace spolkne 150-500/měsíčně dle místa a velikosti a teprve pak přijde možná zisk !
To je sice fajn, ale tak je to v temer kazdem oboru, ze ano. Jak tady nekdo rekl, da se zdrazit i pivo.Nechcete mi ale tvrdit, ze z principu je v poradku mit 0.25 l neperlive vody drazsi nez 0.5 l piva??
Záleží na tom, co je to za vodu. Můžete mít tuňáka za 34 milionů, žejo.
To ano, ale voda je stale voda. I asi nejdrazsi a nejcistsi Fiji Water stoji (na Fidzi nebo treba v Australii) uplny pakatel – u nas je draha jen kvuli dovozu, coz u ceske neperlive vody, kterou jsem mel na mysli, jaksi neni argument.
Budete mít zájem:  Tabletka po nechráněném styku (Postinor) není pro denní použití
Ano, voda je voda, a tuňák je tuňák. Některej stojí 1000 za kilo a jinej 150x tolik.
a co myslite tim vporadku? Je v poradku, ze destske boty stejne jako dospele a jsou z mnohem mensiho mnozstvi materialu? Nebo ze nektere barvy na aute jsou levnejsi nez jine? Chcete to take nejak statem regulovat?
Dogmaticky srovnavate jablka a hrusky – zbozi vs. sluzby. Pivo stoji co stoji, voda stoji co stoji, ale cisnik mi to donese za par vterin cisteho casu. Kadernik nade mnou stoji pul hodiny, striha, 2x myje vlasy atd.Takze u kadernika platim predevsim (krome najmu, lidi, energii jako v restauraci) cas toho cloveka a vysledek, ktery mi udela na hlave. Plzen je plzen a cisnik na tom nema co zkazit…v restauraci tedy platim v pripade piva/vody hlavne produkt, proto je nesmyslne, ze voda stoji vice nez pivo. Je to jen o marzich restaurateru.
Jsem tehotna a kdyz jdu s manzelem do restaurace, vypiji co se mnozstvi tekutin tyce pomerne mene, ale zato platit musim vice – a tohle je v EU standart uplne vsude, nejen v CR. No nevim jak majitelum hospod&co. (kteri za ty ceny taky nemuzou), ale me tohle teda prijde spis jako buzerace hostu restaurace!  Dalsi skupina vysokoskolaci: Ja treba patrila k te vetsine co ma relativne omezeny rozpocet, ale o socialni zivot se svymi vrstevniky jsem teda prijit nechtela (bo kvuli tem jsem do hospody sla, ne kvuli chlastu, ten muzu pit i doma) a kdyz uz chci sedet v patek v hospode rekneme od 7.00 do 24.00 tak je jasne ze si radsi dam 4 piva za cca 100 kc, ktere mi tech 5 hodin vydrzi, nez sedet bud na suchu nebo pit vodu z kohoutku a nebo se dehydratovat preslazenyma 3dcl dzusu, ktere mou zizen neukoji ale prave mi zalepi usta tak ze to ma presne opacny efekt. Pivo mam moc rada! Vino take! Rozhodne nejsem abstinent, ale pak at se cela EU nedivi ze spotreba alkoholu na hlavu je tak katastrofalni a alkoholismus u mladistvich porad stoupa bo takovou financni logikou je to perfektne podporovano.
většinou to nedělám, ale doufám, že jsi studovala alespoň Matfyz, to by tu češtinu omlouvalo.
Asi si restauratér roku nezaslouží tento titul, mezi námi, kdo tuto soutěž organizuje a přihlásili se všichni, co podnikají v oboru? Nicméně odhlédnu-li od tohoto titulování, pak cena nealka je určena nepřímo, tedy každý restauratér si může nastavit cenu podle sebe, ale tak, aby nealko bylo vždy levnější než nejlevnější nabízený alkoholický nápoj. Splnit tuto podmínku je tak jednochudé a nijak to neomezuje spravedlivou soutěž mezi podnikateli v tomto oboru. Naopak. Stát má zájem, aby lidé nebyli jen pod vlivem návykových látek a má právo ovlivňovat i rádoby svobodné podnikání. V žádné zemi světa si nikdo nemůže dělat co ho napadne, takže pokud dané pravidlo má platit pro všechny zúčastněné, není to ani blbost, ani buzerace, ale státní zájem. Chápu, že restauratéra roku asi zajímají jen jeho zisky, ale stát má i jiná kriteria než jen měřítko krátkodobého zisku. Když státu onemocní masově populace, ohrožuje to státní zájmy daleko více než o něco menší zisky restauratérů…, kteří mohou na druhou stranu zdražit třeba cenu piva tak, aby přeskočilo stávající nastavené ceny nealka, takže si naopak může přijít ještě na větší marže. Pokud dnes nealko stojí více jak pivo, kdy výrobní náklady na nealko jsou mnohem nižší jak u alka, svědčí to o předraženosti nabídky v restauraci u nealka a velmi nízké marži u alka. Podnikatel by měl změnit cenovou politiku bez ohledu co chce prosadit Heger.
Staňte se podnikatelem a změňte cenovou politiku. Třeba se stanete restauratérem roku a všem tím vytřete zrak a všichni k Vám budou chodit na vodu z kohoutku za pár korun. A stát Vám bude vděčný
Pri rozhodnutiach politikov vsak povacsine nejde o nejaky statny zaujem a zaujem o blaho obcanov, ide len o %.
„podnikatel by mel …“ a to jako proc ? protoze VY to povazujete za vhodne ?
Jeden čas jsem byl abstinent a tohle mě napadlo taky. Proč má blbá minerálka, která teče zadarmo ze země, má stát víc, než pivo, který se poměrně komplikovaně vyrábí? Nebo čaj za 30Kč a více, když pytlík stojí nula nula nic a zbytek je horká voda?.Je to akorád rejžování, nic víc a je sice škoda, že to nenažranost restaurací povede k týhle další buzer regulaci, ale co se dá dělat. V tomhle je to pozitivní..Nikdo netvrdí, že putyku budou muset mít coca colu pod cenou piva. Co třeba voda z kohoutku? Dneska je zdarma a v Praze je ve většině restaurací. No tak se do ní hodí plátek citronu, dá za 10Kč/0.3l a všichni budeme spokojený. Akorád Mattoni a spol. nebudou moc rejžovat. A to je vlastně dobře.

Nejlevnější nealko může být voda. K čemu ale zákon?

Klasické české rčení „pojď na pivo“ by se mohlo v budoucnosti při záměru navštívit tuzemské restaurační zařízení změnit v novodobé „zajdem na vodu“. Tedy pokud by se prosadil nedávno zveřejněný záměr ministra zdravotnictví Leoše Hegera uzákonit nekuřácké restaurace, v nichž by musel být navíc prodáván alespoň jeden nealkoholický nápoj za nižší cenu, než nejlevnější nápoj alkoholický.

Nejlevnější nealko může být voda. K čemu ale zákon?
Autor: SXC

Voda z kohoutku je pro řadu restaurací pořád ještě problém

Ponechme nyní stranou kuřáky,  kouření v restauracích se na serveru Vitalia.cz věnujeme jinde, naposledy v článku Petice proti kouření v restauracích sbírá podpisy (a dále více pod nálepkou kouření). Zajímavější je totiž onen levný nealkoholický nápoj, který by měl být levnější než patrně cenově nejdostupnější alkoholický nápoj – pivo.

Přečtěte si: Pivo levnější než voda? Vítejte v království prince Pivoslava

Z nabídky nepřeberné změti perlivých a neperlivých nápojů prodávaných v gastronomických zařízeních se zdá, že prakticky žádná z nich levnější než pivo není. Určitým řešením by mohly být točené limonády, ale ani ty nejsou často levnější než národní nápoj.

Nižší cenovou hladinu než pivo tak v praxi garantuje jen pitná voda z kohoutku. I když …. Existují gastronomická zařízení, a nejsou to několika hvězdičkové hotely, kde se litrový džbánek vody z kohoutku prodává za 90 korun.

Doufejme však, že jde o následování nehodnou výjimku.

Kohoutková se v restauraci pořád ještě nenosí

Využití pitné vody z kohoutku se tedy nabízí, a dlužno říci, že zejména k jídlu, ke kávě a na požádání by mělo být v gastronomických zařízeních standardem, a to nezpoplatněným. Podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací Václava Stárka je to prý již dnes běžné. Což ovšem není pravda ani náhodou.

Určitým lakmusovým papírkem může být třeba počet restaurací zapojených v projektu „čerstvá kohoutková“. Těch je v současnosti několik set, celkový počet restauračních zařízení v ČR je ale 36 000.

 I když samozřejmě nelze dělat rovnítko mezi projektem „čerstvá kohoutková“ a počtem restaurací nabízejících bezplatně vodu z kohoutku, (těch je jistě víc), rozhodně není nabídka čerstvé kohoutkové vody v tuzemských restauracích běžná.

Ostatně, každý alespoň občasný návštěvník těchto zařízení to zná z vlastní praxe.

Čtěte dále: Vodu z vodovodu, prosím! Přinesli vám ji?

Je k podávání vody nutný zákon?

Voda nabízená v restauracích a hotelích by byl nicméně vhodný posun v poskytovaných službách. Ďábel je ale v detailu, tedy v tom, jak by byla případná nová povinnost restauratérů formulována. Výroba vody, parametry její kvality a obecně legislativa týkající se pitné vody z kohoutku má totiž oproti jiným potravinářským výrobkům včetně nápojů svůj samostatný režim.

I proto zejména výrobci nealkoholických nápojů s oblibou říkají, že voda není potravina (a tedy ani nápoj v potravinářském slova smyslu). Na druhou stranu je v zahraničí podávání vody v restauracích běžné, a nikdo to neřeší. Voda totiž nápoj je, a společně s dalšími nápoji, potravinami a pochutinami tvoří poživatiny, tedy výrobky určené k lidské výživě.

Jen pro zajímavost, evropská legislativa naopak pro změnu nerozlišuje termíny potraviny a pokrmy, takže pokrmem je „potravina včetně nápoje, kuchyňsky upravená studenou nebo teplou cestou nebo ošetřená tak, aby mohla být přímo nebo po ohřevu podána ke konzumaci v rámci stravovací služby“.

V tuzemských zákonech spadá kohoutková voda pod pitnou vodu, jejíž parametry definuje zákon 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví.

Podle něj se rozumí pitnou vodou „veškerá voda v původním stavu nebo po úpravě, která je určena k pití, vaření, přípravě jídel a nápojů, voda používaná v potravinářství, voda, která je určena k péči o tělo, k čištění předmětů, které svým určením přicházejí do styku s potravinami nebo lidským tělem, a k dalším účelům lidské spotřeby, a to bez ohledu na její původ, skupenství a způsob jejího dodávání“. Naopak za pitnou vodu se podle tohoto zákona nepovažují minerální vody.

Z toho všeho vyplývá, že vodu z kohoutku lze jako nápoj hrající v gastronomických zařízeních roli levnějšího nealkoholického nápoje oproti nejlevnějšímu alkoholickému nápoji, použít. A není na to zapotřebí žádný specifický zákon.

  • Potraviny – patří do velké skupiny látek, které nazýváme poživatiny, používají se jako zdroj výživy.
  • Poživatiny – je to soubor potravin, pochutin a nápojů, které jsou schopny uspokojit výživové potřeby člověka.
  • Pochutiny – patří mezi poživatiny, nemají zpravidla žádnou výživnou hodnotu. Svou výraznou chutí, typickou vůní a obsahem specifických látek podporují chutnost a stravitelnost poživatin i činnost trávicího ústrojí (např. káva, čaj, koření).
  • Nápoje – jsou tekutiny, které lidskému organismu dodávají vodu k rozpouštění živin, přepravě při výstavbě buněk, k látkové přeměně a k vylučování nevyužitelných látek. Povzbuzují tělesnou a duševní činnost (neplatí pro alkoholické nápoje).

K čemu vede potravinářské inženýrství

Potravinářské inženýrství, do kterého by případný Hegerův návrh zákona spadal, tedy nepochybně není tím nástrojem, jakým se má žádoucího jevu dosáhnout. Přesvědčilo se o tom nedávno i jinak legislativně kultivované Dánsko, které po roce zrušilo zákonem stanovené vyšší zdanění „tučných“ potravin, neboť opatření nepřineslo vůbec žádný efekt.

Budete mít zájem:  Parvoviroza U Psa Příznaky?

K tématu: Budeme taky platit „hranolkovou daň“?

Politický populismus spojený s cenovou či jinou regulací nápojů a potravin prodávaných na trhu navíc obvykle nemá pouze neutrální efekt, ale často generuje nepředvídatelné negativní jevy. Například to, že státy s nejtvrdší prohibicí patří zároveň také mezi země s nejvyšší spotřebou alkoholu, který se ovšem konzumuje nekontrolovatelně, namísto ve veřejných prostorech v domácnostech.

Zavedením ryze nekuřáckých restaurací spolu se zákonnou povinností podávat nebo prodávat v těchto zařízeních vodu z kohoutku by v podmínkách ČR zřejmě zcela zničilo kult restaurací jakožto míst sloužících nejen ke konzumaci jídel a nápojů, ale především jako společenských prostor pro formální i neformální kontakty. Uvažte sami – šli byste s někým „na vodu“ – tedy kohoutkovou?

Nu, ještě zbývá káva. Ovšem jen do té doby, než ji nějaký další spasitel lidstva ve vyšším principu mravním nepřiměřeně zdraží…

Čtěte dále: Řetězce ovlivňují, co lidé jedí. Měl by to dělat i stát

Zákaz kouření a jedno levnější nealko než pivo, přikazuje nový zákon restauracím

Úplný zákaz kouření či povinnost mít alespoň jeden nealkoholický nápoj levnější než alkohol o stejném objemu (zpravidla pivo). To jsou jedny z novinek, které připravilo pro restaurace, hospody a další stravovací zařízení ministerstvo zdravotnictví.

Do připomínkového řízení totiž poslalo nový zákon o ochraně zdraví před škodlivými účinky tabáku, alkoholu a jiných návykových látek, integrované protidrogové politice a o změně souvisejících zákonů (zákon o ochraně zdraví před návykovými látkami), který tyto změny zavádí.

Čtěte také: Proč proti zákazu kouření v hospodách nelze brojit podnikatelskou svobodou?

Konec kouření v restauracích

Nejlevnější nealko může být voda. K čemu ale zákon?
Autor: www.isifa.com

Ilustrační obrázek.

Pokud návrh zákona o ochraně zdraví projde legislativním procesem, musí se restauratéři a obchodníci připravit od roku 2016, na kdy je naplánovaná účinnost zákona, na několik novinek. Předně zákon počítá s úplným zákazem kouření ve všech stravovacích zařízeních. Tento zákaz se vztahuje též na elektronické cigarety.

Ministerstvo sice připouští, že restauratérům mohou poklesnout tržby, údajně však půjde pouze o nevýrazné a přechodné snížení.

Podle výzkumu agentury IPSOS a Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy provedeného na jaře 2012 lze očekávat 3 až 6 % nárůst návštěv v restauracích, což je v souladu i se zahraničními výzkumy, které proběhly před i po zavedení nekuřácké legislativy v jednotlivých zemích.

Autoři tohoto průzkumu rovněž uvádí, že po zavedení zákazu kouření lze očekávat v prvních zhruba třech měsících zhruba tříprocentní pokles tržeb v restauracích, kavárnách apod., který však bude následován růstem tržeb. Kvalifikovaným odhadem pro celý trh by zákaz kouření mohl v tržbách přinést až 6 miliard Kč, uvádí se v důvodové zprávě.

Nealko levnější než pivo

Restauratéři se navíc musí připravit i na další novinku. Ministerstvo po nich totiž chce, aby vždy pro každý objem, ve kterém nabízí alkoholické nápoje, měly alespoň jeden levnější nealkoholický nápoj o stejném objemu.

Podle ministerstva nebude mít toto opatření na podnikatele významnější dopady.

Vzhledem k nutnosti platit spotřební daň u alkoholu vždy musí existovat levnější nealkoholický nápoj při zachování stejné marže, byť by to bylo nealkoholické pivo, vysvětluje ministerstvo v důvodové zprávě.

Výše zmíněné změny ale nejsou jedinými. Zákon rovněž počítá s omezením prodejních míst tabákových výrobků a alkoholu či s posílením pravomocí kontrolních úřadů.

Vondráček (ANO): Půl litru vody za víc jak šestatřicet korun?

Já se pokusím vrátit k tomu pojetí, které tady zkusil zavést pan ministr, že budeme stručnější a věcnější. Já bych nerad komplikoval přijetí tohoto zákona, který už si zkusil svoje. Diskuse byla košatá, už jsme probrali kde co. Nechci se vracet ke kouření.

Já bych chtěl jenom upozornit v rámci diskuse na svůj pozměňovací návrh, který se týká § 13 odst. 3 a který zní, že prodejce je povinen mít v sortimentu nápojů nabízených v této provozovně jeden nealkoholický nápoj levnější než nejlevnější nabízený alkoholický nápoj stejného objemu.

Je to věc, kterou jsme při prvním přijímání neřešili, byly důležitější úkoly, aby vůbec prošel tento zákaz kouření. Já jsem na to byl upozorněn, protože jsem se jako zákonodárce obětoval, ohrozil jsem svůj život a zdraví a šel jsem se na to zeptat do hospody. Ti hospodští mě upozorňovali, že jim to není jasné výkladově.

Jak to tedy je? Jeden nealkoholický nápoj stejného objemu musí být levnější než jeden alkoholický, tzn. půllitr něčeho musí být levnější než půllitr piva.

A stačí tento jeden případ? Takže by se třeba mohlo říct, že by se prodávalo deci piva a deci vody – nebo bylo by to na jídelním lístku – a už by si splnil svoji povinnost? K tomu se přikláněl jeden hospodský. Já jsem s tím nesouhlasil.

Já jsem spíš byl proto, že se to týká všech objemů, že když nabízíte půllitr piva, tak musíte mít nějaký půllitr nealko levnější. Když nabízíte malé pivo, třetinku, tak musíte mít levnější třetinku něčeho. Tady to přináší problém, že ty nealko nápoje jsou kolikrát distribuovány v jiných baleních, než je to alko. Třeba různé coly jsou ve dvou decích, ne ve třech decích, takže ten dotyčný hospodský by musel podle toho už trošičku nakupovat a doplňovat si nabídku. Takže už by se zasáhlo do jeho sortimentu, co může, a co nemůže prodávat.

A teď to hlavní. Alkoholické nápoje se prodávají i v objemech 0,05 a 0,02. No ale aby to ten hospodský splnil, tak jestliže prodává baňku rumu, tak musí nabízet i baňku vody.

Jestli to napadlo ty autory na Ministerstvu zdravotnictví? Jestli mně pan ministr někdy prozradí, kdo to psal, já je vezmu do hospody a my to tam spolu rozebereme.

Ale vemte si to, jestliže to domyslím, opravdu jestliže se budeme bavit o každém objemu, pak i jako ty panáky musí nějaké nealko být nabízeno. Vybízí to tady k těm nesrovnalostem.

Potom jsem byl dotazován, co to je mít v sortimentu. On to není úplně legislativní termín, mít v sortimentu. Stačí, když je to napsáno v nápojovém lístku nebo to musí být na skladě?

A co když to na tom skladě dojde, zrovna když tam přijde někdo z kontrolního orgánu? Pochopí ho? Může se na to vymluvit, nebo to ten úředník nepochopí? Odpovězte si každý sám. Máte zkušenosti s úředníky, jak by se to řešilo.

Takže asi v drtivé většině to budou všichni řešit tím, že nabídnou ve stejném objemu vodu točenou z kohoutku. Udělají to všichni. Já bych to jako hospodský udělal také.

Snad jsou rozumní a zachovají to, co v některých hospodách dneska je, že třeba k obědu, k meníčku nabízí džbán vody zdarma a že snad tím nezabijeme vodu zdarma, v některých hospodách že bude pořád zadarmo přes oběd. Ale k tomu budeme mít třetinku vody.

Když je třeba teď Plzeňské řekněme za 37 korun v některých restauracích, tak tam bude ještě třeba půllitr vody za 36,90. Bude to v pořádku podle litery zákona, ale zase ptám se potom vás všech, jestli je opravdu užitečné toto ustanovení zákona, jestli jsme to tak opravdu chtěli.

Já jsem seděl s některými kolegyněmi u oběda, ty mi to vysvětlovaly. Původní nápad byl dobrý. Když přijdete na diskotéku, stávalo se často, že půllitr piva byl vůbec zdaleka nejlevnější nápoj, který tam byl, protože kdyby si člověk chtěl koupit colu, tak by za stejný objem dal dvojnásobek.

Takže chápu, kam to bylo směřováno, nicméně mám námitku, že samotný legislativní text se asi mohl napsat lépe tak, aby dával smysl, aby bojoval proti tomu, co tady říkám. To znamená, myšlenka dobrá, úmysl dobrý, výsledek už tak za tři, bych řekl.

Takže nechci tady řečnit potom o tom, že to je útok do svobodné soukromoprávní cenotvorby. Tyto vznešené argumenty ponechávám ve svém pozměňovacím návrhu, který jsem načetl do systému, a je v něm podrobné odůvodnění, můžete si jej v klidu přečíst.

Já s tím nebudu obtěžovat v této části a spíš bych vás poprosil, protože tento pozměňovací návrh jsem předložil na zdravotním výboru také, ale vinou určité procedury o něm vlastně nebylo vůbec hlasováno, protože věcně stejný předložil pan kolega Benda. Jeho se hlasoval dřív, nebyl přijat, o tom mém už se hlasovat nemohlo.

Tak jsem si ho dovolil předložit znovu tady na plénu a znovu vás poprosím řekněme smířlivě, zkusme se nad tím zamyslet.

Ten zákon to nebude mít jednoduché i tak, je tam spousta sporných věcí, budeme určitě řešit třeba vodní dýmky, různá omezení a různé systémy a tohle je taková relativně prkotina, která by nám to mohla zkomplikovat, tak jestli by nebylo nejlepší v této fázi odst. 3 paragrafu 13 vypustit a třeba tu diskusi ještě nezapomenout a vrátit se k ní, ale pro tuto chvíli tuto otázku neřešit. Děkuji za pozornost.

Jste politik? Zveřejněte bez redakčních úprav vše, co chcete. Zaregistrujte se ZDE. Jste čtenář a chcete komunikovat se svými zastupiteli? Zaregistrujte se ZDE.

reklama

autor: PV

Ministr Heger: Nealko musí být levnější než pivo a za alkohol dětem 2 miliony pokuta

Ministerstvo zdravotnictví vyhlásilo boj proti závislostem – chce chránit děti a mladistvé před alkoholem a cigaretami, a tak připravilo nový zákon. Na jeho základě se má být omezený prodej alkohol, i možnost kouření na veřejných místech. Především v restauracích.

Ministerstvo zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) dnes představilo novinářům zákon o ochraně obyvatel před škodami způsobenými tabákem, alkoholem a dalšími návykovými látkami.

Zahrnuje řadu bodů. Především však chce chránit děti a dospívající. A to tím, že omezí dostupnost alkoholu a tabáku, ale i jejich užívání. Hodlá třeba zákonem zcela zakázat stánkový prodej alkoholu a automaty na alkohol, protože tam nelze vyloučit, že nápoj koupí dítě.

Pokud navrhovaný zákon vstoupí v platnost, alkohol by se nesměl prodávat ani na tržištích – s výjimkou příležitostných trhů, výročních oslav a kulturních akcí.

Budete mít zájem:  Jak probíhá porod a co při něm dělat?

Vyšší tresty za opilé děti, nealko levnější než pivo

Zpřísnit se mají také postihy za nalévání dětem a mladistvým, trest by hrozil i za to, kdyby v provozovně byly opilé děti. Zákon přitom pamatuje i na detaily – třeba na to, aby v nabídce restauračních zařízení byl vždy minimálně jeden levnější nealkoholický nápoj, než je nejlevnější alkoholický.

„ČR je na tom se zdravým životním stylem a s návykovými látkami relativně špatně,“ zdůvodnil dnes na brífinku přísnost návrhu Heger.

„Zkušenosti s kouřením má více než polovina třináctiletých a tři čtvrtiny patnáctiletých… České děti zaujímají přední příčky i v užívání alkoholu a marihuany,“ dodal.

Alkohol u nás „vyzkoušelo“ až 98 % šestnáctiletých, což je alarmující bilance. Obavy z alkoholu však plynou i z nedávné metanolové aféry.

Chtějí chránit nekuřáky: Vyhnáním kuřáků z restaurací

Připravený zákon má rovněž zcela zakázat kouření v uzavřených restauracích a dalších veřejných prostorech. Na ožehavé téma – kouření na předzahrádkách – se však nevztahuje. Dosud se však smí kouřit i ve stavebně oddělených prostorách. A to by již nemělo být možné.

Hegerův postup pochválil předseda sněmovního výboru pro zdravotnictví Boris Šťastný (ODS): „Je prvním ministrem zdravotnictví, který se odvážil předložit zákon na ochranu nekuřáků.

Vedle ochrany nekuřáků však Šťastný zdůraznil, že je třeba myslet i na kuřáky: „Musíme pamatovat na to, že kuřáci jsou osoby závislé, kterým je třeba pomáhat,“ dodal a upozornil na vliv tabákových lobbistických firem.

Apetitus.cz"

Sladce a hřejivě – z nákupního košíku rovnou k mlsným jazýčkům. Vybrali jsme pro vás ty nejlepší sladkosti.

Jedna z nejčastějších žádostí, kterou dostávám jako „vinný odborník“, je doporučit slušné snadno dostupné víno za málo peněz. Kde málo znamená kategorii okolo stovky, protože v obchodech vína („vína“) začínají už někde na třiceti a tudíž trojnásobek …

Z čeho rádi vaří šéfkuchaři? V prvním díle nového seriálu se podívejte do spíže Marka Raditsche, šéfkuchaře pražské restaurace Hegertova cihelna. Ukáže vám, jaké houby používá nejraději, odkud jim vozí tuňáka a čím u nich v restauraci zdobí minipizzy, …

Kavárenským řetězcům se daří získávat nové zákazníky. Roste generace, která se raději schází nad kávou než nad pivem v hospodě, říká Jan Janák, majitel české franšízové sítě CrossCafe. Během pěti let otevřel pod tímto názvem už 13 podniků, dalších pět …

Pokud už vám trochu hrabe z neustále otvíraných burgráren a hipsterských coffee barů, máme tu něco úplně nového! Luxusní fastfood Fish & Chips od majitelů  Zdenek’s Oyster Bar  otevírá už v pondělí 4. února! Bistro bude v Dlouhé ulici 21 zhruba …

Tento týden se zaměstnanci TV Nova mohou seznámit s kuchařským uměním našeho člena, šéfkuchaře Luigiho Valenzana. Náš v Praze žijící propagátor kvalitního Slow Food vaření  nabízí své kreace, kterými obohatí týdenní  menu jídelny TV Nova. Luigi má …

Archiv Apetitus.cz: Pondělí, 28. ledna 2013

Všechno, co člověk potřebuje k životu, se možná nenaučí v mateřské školce, ale jistě najde v jednom jediném malém semínku. Konopná, slunečnicová či další semena nejsou jen pro ptáky.

Kvalitní vývar využijete na cokoli, třeba na tuhle výbornou a jednoduchou krémovou polévku.

Šlo to rychle. Ve středu jsem zatelefonoval do Rakouska a ptal se na koupi Sauvignonu pro (případné) Komunitní Bedýnky. Rovnou jsem dostal pozvání, ať přijedu a přechutnám ve vinařství celou produkci. Ve čtvrtek jsme se domluvili, že to nebudeme…

Další články k tématu: • Začal Grand Restaurant Festival. Propaguje lokální biopotraviny

Když mi jeden ze čtenářů Jižního svahu nabídl, že během výletu do Kremstalu, Kamptalu a Wachau rád nakoupí i něco pro mne, s díky jsem přijal. Čte mne dlouho a asi tuší, co by mne mohlo zaujmout. No nespletl jsem se! Doma mi skončil Minimal od Seppa …

Predpokladám, že väčšina čitateľov tejto stránky má blízko k vareniu, podobne ako aj ja. Keďže ja aj rád fotografujem, obzerám sa stále po nových podnetoch. Nových vecí je dostatok, skôr mi chýbajú tie staré. Hrnčeky, taniere, hrnce, domáce spotrebiče …

Tajemstvím palačinky, která aspiruje na luxusní dezert, je vyvážená kombinace mouky, mléka a vajec. Podívejte se, jak ji připravuje šéfkuchař restaurace La Gare Vladimír Honzák – s trochou cukru, skořice a šlehačky. Ideálně na „palačinkovači.“

Do Nuslí přibyla další farmářská prodejna. Ve čtvrti, kde už můžete lokálně nakupovat ve Sklizeno a JaMi , se otevřela  Česká stodola . Ta má na Nuselské 23 zřejmě nejvýhodnější polohu. Do obchodu se během pár dní od otevření stihly dostat už tři …

Já vlastně nevím, jak moc je v Jeruzalémě v zimě zima. Nikdy jsem tam nebyla a je mi to trochu líto. Podle internetových předpovědí počasí to vypadá, že je tam vlastně stále nad nulou, ale výjimečně i sněží. Tenhle příspěvek má s Jeruzalémem …

Je to asi půl roku, co jsme doma začali jíst víc masa. Po mase totiž rostou svaly a je to snadně dostupná bílkovina. Jenže co se týče masa, jsem docela náročná a vybírám si… Maso od zvířat z volného chovu Když už jím maso (byla jsem kdysi skoro …

Archiv Apetitus.cz: Úterý, 29. ledna 2013

Záměr zavání potravinářským inženýrstvím. Od roku 2014 má být zákonem dáno, aby v restauracích byl k dispozici vždy alespoň jeden nealkoholický nápoj, který bude levnější než alkohol.

Nejlepší kobliha je čerstvá, právě usmažená. Kdo ji jednou ochutnal, už nechce jinou. V novém videu vám redaktorka Darina Sieglová ukáže, jak si masopustní dobrotu připravit doma.

Chystané změny v hospodách: nealko levnější než pivo i "lustrace" mladistvých

„O stejném objemu,“ zdůrazňuje ministerstvo zdravotnictví.

V šumvaldském Blahákově hostinci už počítali, nakolik budou muset zasahovat do nápojového lístku, aby podmínku splnili.

Zásadní problém to podle provozovatelů nebude. Z celkových dopadů zákona však mají obavy.

  • „Půl litru kofoly máme za 20 korun a 0,5 litru točené desítky za 22 korun,“ porovnávala ceny Marcela Blaháková.
  • „Takže je to v pořádku,“ dodala.
  • Jenže na seznamu nápojů a jejich cen je ještě 0,5 litru piva ve sklenici za 17 korun.

„Ale to skoro nikdo nekupuje,“ reagovala provozovatelka vyhledávaného podniku. Jenže je levnější než oblíbená kofola.

„Taky máme obyčejnou citrónovou nebo malinovou limonádu za 11 korun! Ovšem 0,3 litru. Ale je tady velká PET láhev s minerálkou za 20 korun, což je při srovnání objemu a ceny levnější než pivo v láhvi,“ procházela nápoje, až došla k uspokojivému závěru.

V lepších podnicích to bude složitější

Jinde to budou mít mnohem složitější. Zejména v lepších podnicích ve městech, kde cena nealka leze nad třicet korun.

„Když kolikrát vidím ty ceny, protáčejí se mi panenky,“ kroutila hlavou hostinská z venkovského podniku.

„Přestože máme kofolu za dvacku, stejně na ní vyděláme,“ podotkla.

Domnívá se, že opatření jistě nepovede ke zlevňování nealkoholických nápojů, ale ke zdražení piva. „Nicméně uvidíme,“ dodala.

Méně vypitých piv bez cigarety?

Hostinská ze Šumvaldu neskrývala, že se celkových dopadů „protikuřáckého zákona“ obává.

Ve vesnici jsou tři restaurace a kouří se ve dvou z nich.

„S cigaretou se bude muset ven, což v zimě hostům nebude příjemné. Jestli kvůli tomu budou chodit méně na pivo, nebo ne, to ukáže až praxe. Obavy ale máme,“ uzavřela Marcela Blaháková.

  1. Naopak hygienici v Olomouckém kraji se připravované změny nemohou dočkat.
  2. „Budeme držet palce, ať novela v této podobě projde Poslaneckou sněmovnou, Senátem a podepíše ji prezident,“ reagovala Jitka Švecová, vedoucí odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání Krajské hygienické stanice v Olomouckém kraji.
  3. „Hlavně kvůli mladým lidem, pro které by nealko v restauracích mělo být dostupnější,“ dodala.

Deci kofoly za sedm korun nepomůžr

  • Opatření v návrhu zákona ukládá povinnost prodejci nabízejícímu alkohol v provozovně stravovacích služeb nebo stánku s občerstvením mít v sortimentu nabízených nápojů alespoň jedno nealko levnější, než nejlevnější nabízený alkoholický nápoj.
  • Podle ministerstva zdravotnictví musejí být nápoje o stejném objemu – podmínce nevyhoví například ten, kdo nabídne 0,1 litru kofoly za sedm korun.
  • „Ke stanovení povinnosti bylo přistoupeno na základě poznatků z praxe, kdy ve většině provozoven je cenově nejdostupnější alkoholický nápoj, většinou pivo,“ vysvětlovala změnu mluvčí ministerstva Štěpánka Čechová.
  • „Cílem tohoto opatření je eliminovat nežádoucí lepší cenovou dostupnost alkoholických nápojů ve srovnání s nealkoholickými nápoji,“ dodala.

K legitimování a dechové zkoušce nemají oprávnění

  1. S tím Asociace hotelů a restaurací nesouhlasí.

  2. „Zákon, kromě nepřípustné regulace cen nealkoholických nápojů v restauracích, přináší odpovědnost podnikatele za skutečnost, že se v jeho provozovně bude vyskytovat mladistvá osoba „zjevně v podnapilém stavu“,“ kritizuje novelu, která počátkem června prošla vládou a míří do Poslanecké sněmovny.

  3. Podle zákona by totiž zřejmě měli při vstupu zjišťovat věk hostů a nezletilcům by měli provést dechovou zkoušku na alkohol.
  4. „K tomu, abychom hosty legitimovali, nemáme oprávnění, podobné je to z dechovou zkouškou,“ poukázal Bohumil Blahák, hostinský ze Šumvaldu.

  5. Při zábavě pořádané v jeho podniku se dostal do situace, kdy při probíhající kontrole padlo podezření, že číšník prodal malé pivo mladistvému.

„Nebyla to pravda, což návštěvníci potvrdili. Naopak nenalijeme ani staršímu hostu, pokud vidíme, že má dost. I když tratíme, je to v zájmu jeho zdraví,“ bránil se.

Alarmující spotřeba mezi mladistvými

  • Podle ministerstva zdravotnictví vykazuje Česká republika ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi vysokou míru užívání alkoholu nejen u dospělých ale i dětí a mladistvých.
  • „Omezení prodeje a navržení nových povinností je součástí opatření, která by měla vést ke snížení alarmující spotřeby alkoholu mezi dětmi a mladistvými,“ zdůraznila mluvčí Čechová.
  • Zákon přitom počítá se sankcí až ve výši 300 tisíc korun v případě, že se v provozovně bude zdržovat osoba mladší 18 let, která je zjevně pod vlivem alkoholu.
  • „Spolu s pokutou bude možno uložit zákaz činnosti do šesti měsíců. Kromě uvedených sankcí bude inspektor České obchodní inspekce v případě závažného porušení této povinnosti oprávněn nařídit uzavření provozovny od okamžiku zjištění porušení povinnosti až na dobu dvou provozních dnů následujících po dni tohoto zjištění,“ informovala mluvčí

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector