Nejlepší školní oběd vaří kuchařky v Uherském Brodě

Článek byl zveřejněn před více než 1 rokem,a proto může obsahovat již neaktuální informace.

Ještě jednou se vracíme k soutěži O nejlepší školní oběd a famóznímu úspěchu školní jídelny ZŠ Na Výsluní v Uherském Brodu. Tato jídelna dělá opravdu čest svému jménu, nejenže se jmenuje Na Výsluní, ale je umístěna na kopci na krásném slunném místě a v současné době se vyhřívá i na výsluní školního stravování v ČR.

Nejlepší školní oběd vaří kuchařky v Uherském Brodě

  • Na soutěži v Praze uspěli s tímto menu:Polévka z míchaných luštěnin s uzeným tofuZapečené rybí filé se zeleninou, bramboryLedový salát s ředkvičkami
  • Tvarohový krém s ovocným přelivem a müsli

DegustaceAby mohli vítězný oběd ohodnotit i rodiče strávníků této jídelny, uvařily ho paní kuchařky i pro ně ve čtvrtek 11.11. 2010 Všichni byli spokojeni, i když to nebyla zrovna svatomartinská husa, a potvrdili výrok poroty ze soutěže v Praze.

Dokumentuje to i mail, který kuchařkám poslala maminka dvou dětských strávníků odpoledne po degustaci: „…moc děkuji za oběd, který jste uvařily i pro nás rodiče. Je mi jasné, proč jste vyhrály. Miluji luštěniny, mám velice ráda husté polévky, ryby si ráda dám a upřednostňuji pangase, který nemá kosti.

Klasický salát v kyselém nálevu je jednoduchý a velmi chutný a tvarohový krém, prostě mňam. Moc jsem si pochutnala. Mé děti si velice často chválí vaše jídla, syn si skoro pokaždé přidává a to nosí pravidelně svačiny, takže to není hladem.

Přeji vám hodně nápadů, ale hlavně elánu do další báječné práce, věřte, že to někteří umíme ocenit.“

SeznámeníRádi bychom vás s touto školní jídelnou krátce seznámili. Její vedoucí, paní Trtková ráda říká „patřím už k nestorům, ve školním stravování pracuji od r. 1978“. Ve svém týmu má 6 kuchařek. Připravují denně 480 porcí s výběrem ze 2 jídel, z toho na vývoz do MŠ a dalších dvou ZŠ je 200 porcí.

Rozvoz neomezili pouze na jedno jídlo, jak bývá zvykem, vyváží obě jídla, která vaří.

Na jedničku připravují klasiku, to, co se běžně vaří a co vesměs všichni budou jíst, ale výběr jsou především jídla bezmasá, rybí, zeleninová, luštěninová v netradičních a různých úpravách, méně obvyklá a oblíbená, novinky nebo jídla, která se dají těžko uvařit ve velkém počtu.

  1. Nejlepší školní oběd vaří kuchařky v Uherském Brodě
  2. Ceny stravenek podle kategorií:Strávníci 7-10 let       18,- KčStrávníci 11-14 let     20,- Kč
  3. Strávníci 15-více let   22,- Kč

Spotřební koš se v této jídelně daří plnit v doporučených požadavcích. V rámci vyučování dělá paní vedoucí dětem přednášky a připravuje pro ně besedy o výživě.

Na nástěnce aktualit je seznamuje s novými potravinami, nutričními hodnotami jednotlivých jídel, které se ten den podávají. V době výdeje se zdržuje u okénka nebo se pohybuje po jídelně a získává „rozumy“ od dětí.

V kanceláři pak úřaduje velmi často i do večerních hodin.

A teď rozhovor, který jsme s paní Trtkovou pořídili v její kanceláři při hrnku dobré kávy.

Jak moc Vás potěšilo to vítězství? Vždyť jste toho ve školním stravování zažila už hodně a myslím, že Vás už nic moc nemůže rozhodit.Potěšilo mě to obrovsky, řekla jsem to i při vyhlašování a předávání cen.

Cítím to jako obrovskou satisfakci za moji celoživotní práci, za moje celoživotní snažení, dala jsem tomu hodně energie ze sebe, hodně lásky. I paní kuchařka řekla, takovou radost jsem snad ještě nikdy neměla. Bylo to velmi spontánní, nečekaly jsme to, konkurence byla opravdu velká.

Určitě bych si to svoje jídlo ale obhájila, proč zrovna vyhrálo ono.

Nejlepší školní oběd vaří kuchařky v Uherském Brodě

V soutěžních týmech byly vždy dvě kuchařky nebo kuchaři a jedna vedoucí. Doslechli jsme se, že vy jste vyhrály v oslabení…

Druhá paní kuchařka onemocněla v předchozím týdnu virózou a doufala, že ji za 5 dnů vyléčí, jenže bacil byl zákeřnější a ona při pondělní kontrole uschopněna nebyla.

Náhradní posilu se nám již nepodařilo zajistit v daných požadavcích a tak jsme se rozhodly s vedoucí kuchařkou, že to zvládneme samy. V některé chvíli jsme se však cítily i jako sirotci, když mnohé soutěžní týmy tam měly celé kolektivy, které jim fandily a duševně podporovaly.

Slyšeli jsme, že jste si to vaše jídlo báječně obhajovala. Že jste byla nad věcí…Nelíbilo se mi, že porotci pořád připomínali, že by jídlo mělo být víc načančené a nazdobené, prostě víc do soutěže.

Obhajovala jsem, že to takto podáváme dětem ve škole, a taky jsme to tak vyfotili a poslali do prvního kola soutěže, snad ale vždy se snažíme o estetiku na talíři.

Je to ryba ve zdravé úpravě se zeleninou a u našich dětí oblíbené jídlo, proto jsme se rozhodli uvařit na soutěži právě to.

Nejlepší školní oběd vaří kuchařky v Uherském Brodě

Řekněte nám, jakou rybu jste připravovaly? Porotě se údajně nelíbilo, že téměř všichni soutěžící připravovali pangasia.Dělaly jsme tresku, naše děti ji jedí. Přes pangasia se naučily jíst i ostatní ryby. Dříve filé hodně bylo cítit rybinou  a děti to odmítaly, jedly rybí filé pouze smažené. Teď jsem už od pangasia upustila, upřednostňujeme tresku.

Myslíte si, že by se tyto soutěže měly pořádat ve větším? Že by jich mělo být víc po republice?Jistě, bylo by to dobré, pro soutěžící je to určitá zkušenost. Jsou tam samí zapálení lidé do té stejné věci. Je tam skvělá atmosféra, máte ještě větší pocit, že naše práce je významná a dobrá.

Vaše jídelna dostala za účast v soutěži poukázku na vybavení kuchyně. Co plánujete koupit?Je to sice pěkná částka, ale na nový konvektomat nebude stačit. Možná nějaký kuchyňský robot, pro přípravu menšího počtu porcí a pro MŠ. A také novou tiskárnu s kopírováním potřebuji.

K čemu je jídelně, když se zúčastní takové soutěže? Co jste si odtud odvezly kromě té poukázky na vybavení?Je to velký zdroj inspirace, nápadů, poučení. Určitě jsme si odvezli ocenění práce, prestiž, zviditelnění a slávu. Máme být přijati i u starosty města.

Půjdeme celý kolektiv, ne jenom my dvě, co jsme vařily na soutěži. Nejde jen o jediný den, jsou to úspěchy dlouhodobé.

Celý kolektiv je jeden tým a kdybych já neměla dobré holky za zády, které mě podpoří při těch mých nápadech a pomohou mně je realizovat, jak bych tu svou aktivitu mohla dělat?

Na podobné soutěži v Pohořelicích jste si zkusila i  práci porotce. Jaký je rozdíl být v porotě anebo soutěžící?Řeknu Vám, že porotce to vůbec nemá lehké, potřebuje čas, urovnat si myšlenky o tom jídle, popřemýšlet o chutích…

Já jako vedoucí bych chtěla, aby porota, která jídla ochutnává, je víc rozebírala i z nutričního, výživového hlediska.

Určitě je to dobré pro kolegyně z ostatních soutěžních týmů, pro veřejnost a osvětu a ukazuje to i vysokou odbornost této práce, kdyby to rozebral i odborník na výživu, aby to doplnilo subjektivní chuťové pocity.

Do jídelen v dnešní době často nastupují vedoucí a kuchařky, které nemají vzdělání v oboru. Myslíte si, že je personál školních kuchyní na úrovni?Když tu práci dělají lidi, co mají jenom ekonomku a nemají  k vaření ani vztah, když nemají na to vzdělání, nemohou tomu přece tak rozumět.

Navíc to často dělají jen na poloviční úvazek a toho času k této náročné práci je potřeba určitě více.Potvrzují mi to i ostatní kolegyně, že se tato práce nedá za 8 hodin rozhodně v plné šíři zvládnout. Rozhodně bych odborné vzdělání preferovala. I já jsem ze začátku měla kuchařky, které měly jenom kurzy, potom zapracované, vyučené.

Budete mít zájem:  Vegetariánství má pro i proti. Hlídejte si vitamíny

Teď už dbám na to, abych měla pracovnice vyučené v oboru. Dneska už se nevyučení lidé do kuchyní snad ani neberou, myslím.

Jaké předpoklady pro práci by měla mít vedoucí?Na ní nejvíc záleží, proto by měla mít patřičné odborné vzdělání (společné stravování, hotelová škola, dietní sestra apod.)

Co Vám dává Vaše práce navíc, s čím byste se nikde jinde nesetkala?Výsledek naší práce je vyhodnocen každý den, v tom je to dobré. A když vidíme, že děti si přidávají, že se to všechno snědlo, je to každodenní radost. Když zůstanou velké zbytky, už nad tím přemýšlím, proč se to stalo.

Někdy je to vnějšími vlivy, třeba děcka přiletí zvenku z nějakého sportovního zápasu udýchané, zpocené nebo rozjívené z divadla. To všechno ovlivňuje, že k jídlu přistupují jinak, než když přijdou z lavice po vyučování a v klidu sní oběd.

Uvědomuji si také to, že je vlastně v našich rukou zdravý vývoj dítěte, jak na tom moc záleží, jakou stravu jim podáme, jak to ovlivní jejich další životní styl a návyky. Hodně mě vždy potěší kladné vzpomínky našich absolventů, ten mýtus o „uho“ a odporných jídlech by měl být už vážně vymýcen.

Snad se to povedlo i touto republikovou soutěží a jsem pro, aby tyto akce a zviditelnění naší práce pokračovaly.

Náš rozhovor ukončila paní kuchařka, donesla nám na ochutnávku oběd, který ten den uvařili. Paní vedoucí nás potom provedla po svém království.

V kanceláři jí visí na zdi certifikáty ze školení a seminářů, které kdy absolvovala a má tam i několik diplomů z kuchařských soutěží. Vězte, že tato školní jídelna na takové soutěži nevyhrála poprvé.

V kanceláři na nástěnce i na nástěnce v jídelně a na webových stránkách dominuje motto „Pro zdravou výživu – do školní jídelny“, které si paní Trtková zvolila jako své životní krédo.

Přečtěte si i článkyJaká byla soutěž O nejlepší školní obědFotoreportáž ze soutěže O nejlepší školní obědCelebrity školního stravování

Reportáž ze soutěže

Všeobecná zdravotní pojišťovna již několik let podporuje boj proti obezitě.

V rámci preventivních projektů Žij Zdravě a YesNeYes, které se snaží upozornit na zvyšující se celospolečenský problém v podobě nadváhy a obezity, letos vyzvala školní jídelny z celé České republiky, aby se přihlásily do první celostátní soutěže O nejlepší školní oběd.

Cílem soutěže je ukázat dětem i široké veřejnosti, že ve školních jídelnách se vaří nejenom zdravě, ale hlavně chutně.

Na samém začátku stála výzva pro všechny zúčastněné: pošlete recept na školní oběd, který obsahuje luštěniny a rybu, běžně se vyskytuje na jídelním lístku a nepřekračuje státem stanovenou částku 27, 50 Kč na náklady za suroviny. Odvahu utkat se v klání „vařeček a hrnců“ nalezlo 45 školních jídelen z celé České republiky. Nelehkou úlohu pak měla odborná porota, která tento počet zredukovala na 10 nejlepších, kteří se probojovali do velkého finále v Praze.

Podívejme se společně, jak takový finálový soutěžní den probíhá

Je osm ráno, den startuje nástupem porotců. Mezi nimi poznáváme zástupce Společnosti pro výživu, městské části Prahy 3, České školní inspekce, Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, VZP ale také kuchaře známé z televizních obrazovek. Sálem se nese nadšený hlas moderátora a porotce v jedné osobě, pana Zdeňka Hladíka z Asociace kuchařů a cukrářů.„Vítám vás na prvním slavnostním finále soutěže o nejlepší školní oběd, a jdeme na to, prosím první kuchařský tým o prezentaci.“

Kuchařky z pražské základní školy Chmelnice již nervózně přešlapují před servírovacím stolem. Aby vše stihly, začaly vařit už v 6 hodin ráno. Teď jim tréma nedovolila ani dýchat. „Proč jste nepoužily barevné fazole?“, „Necítím chuť ryby.“ „Já tu rybu naopak cítím moc.

“ Názory porotců a jejich živé diskuse lítaly vzduchem několik minut. Chmelnici střídá tým z Libavé a začíná další kolo prezentace právě uvařeného jídla. Porotci opět ochutnávají, posuzují a zapisují výsledky do hodnotících archů.

A takto to probíhá po celý den, dokud všech deset týmů nepředstaví své nápadité školní obědy, komisaři je všechny neochutnají a nezhodnotí.

Prezentace prvních třech týmů uběhla jak voda a v devět hodin do kuchyně nastupuje tým z Červeného Kostelce, Ostrova a Pohořelic. Vařit v neznámém prostředí, v cizím městě a ještě před porotou, to vyžaduje odvahu.

Nejlépe situaci vystihla jedna z účastnic z Uherského Brodu slovy: „Tož, když už su tady, tak to tem pánům porotcům pořádně vokážeme.

“ To je pravda, není se čeho bát, porotci se tváří přívětivě a pečlivě naslouchají všem argumentům.

V porotě zasedly také ti nejpovolanější, a to místní školáci. Jedna z nich ze ZŠ Chelčického si již v půli dne tipla na vítěze: „ Je to zde moc fajn, všechna jídla mi zatím chutnala a opravdu bych si přála, aby se takhle dobře u nás vařilo i nadále. Myslím že vyhraje tým z Červeného Kostelce, jejich polévka byla nepřekonatelná.“

Diskusi opět střídají prezentace a výměny týmů. Každý pokrm je vystaven na speciální slavnostně prostřený stůl, který je středem zájmu přítomných zástupců médií, fotografů a ostatních hostů. Nikdo nešetří chválou.

Následuje krátká přestávka na občerstvení, kdy mohou účastníci nabrat síly do dalšího boje. Fanoušci jednotlivých týmů se sjeli z různých koutů republiky a svojí přítomností podporují favority. Není slyšet žádné hlasité skandování ani pískání.

Známí a přátelé kuchařů drží potichu palce a se zatajeným dechem pozorují finálové klání. Podařilo se nám oslovit jednoho mladého muže: „Dobrý den, odkud jste přijel a komu fandíte?“ „Zdravíčko, jsem z Volyně a přijel jsem podpořit manželku, která zde dnes vaří. Jsem nervózní stejně jako ona.

Přijeli jsme už včera, aby se trochu uklidnila, ale moc to nepomohlo. Držím jí palce.“

Pomalu se blíží 16. hodina, a dlouho očekávané vyhlášení výsledků. Porotci odevzdali poslední hodnotící archy, aby z nich počítač vyhodnotil ty nejlepší školní obědy.

Přesně ve čtyři jsou všechny týmy, jejich hosté a přítomní novináři na svých místech a poslouchají úvodní a děkovnou řeč moderátora Zdeňka Hladíka. Po něm se mikrofonu krátce zhostí MUDr. Petr Tláskal ze Společnosti pro výživu, zástupce VZP Václav Bendl a vedoucí odboru školství Prahy 3 Přemysl Hrabě. 

Před vyhlášením výsledků finále oznámili televizní kuchaři Ondřej Slanina a Filip Sajler  ještě vítěze hlasování široké veřejnosti O nejlepší školní oběd na stránkách YesNeYes.cz. K mírnému překvapení nezvítězila škola, která se probojovala přes odbornou porotu do finále, ale za nejlepší oběd zvolili školáci rybí těstovinové rizoto školní jídelny Základní a mateřské školy Jana Broskvy 3 z Brna.

Samotné vyhlášení a předávání cen a šeků jde ráz na ráz.

Dle odborné poroty nejlepší školní oběd vaří kuchařky ze školní jídelny ZŠ Na Výsluní z Uherského Brodu, které ve finále soutěže uvařily zapečené rybí filé se zeleninou.

Na druhém místě se umístila školní jídelna ZŠ Chmelnice z Prahy s gratinovaným lososem, listovým špenátem a těstovinami a třetí místo v soutěži získaly kuchařky ze školní jídelny SŠ a jazykové školy ve Volyni se zahaleným rybím filé s bramborami.

Celý sál hlasitě tleská, fanoušci se nebrání dojetí. Když se ke slovu dostala i paní Dagmar Trtková, vedoucí vítězné školní jídelny v Uherském Brodě, všichni přítomní si mohli vyslechnout dojemnou větu „Je to pro mě obrovská satisfakce a ocenění za těch třicet čtyři let, které pracuji ve školních jídelnách.“

V jídelně se mísí rozličné vůně, sál utichá. Účastníci soutěže pomalu odcházejí. Je slušností zmínit i soutěžní týmy, které skončili na pěkném čtvrtém místě: Základní škola V. Hejny v Červeném Kostelci, Střední škola hotelové a obchodně podnikatelská v Českém Těšíně, Základní škola a Mateřská škola v Libavě, Základní škola Ostrov, Domov mládeže Písek, Základní škola Pohořelice a Základní škola Vidnava.

Budete mít zájem:  Čpzp Vitamíny Pro Děti?

A my se můžeme těšit na další kolo. Za rok na shledanou.

Jídelna brodské ZŠ Na Výsluní je nejlepší v republice

Příznaky. Nařízení. Hygiena a důležitá telefonní čísla na jednom místě

Uherský Brod – Velký úspěch a zaslouženou slávu si v těchto dnech užívá kolektiv kuchařek z jídelny Základní školy Na Výsluní v Uherském Brodě.

Kuchařky z uherskobrodské Základní školy Na Výsluní vyhrály celorepublikovou soutěž | Foto: DENÍK/Alena Kučerová

Pod vedením Dagmar Trtkové obsadily v tvrdé konkurenci první místo v celorepublikové soutěži a kromě jiných poct byly ve středu 3. listopadu přijaty na radnici starostou Ladislavem Kryštofem.

„Naše menu porotě chutnalo zkrátka nejvíc,“ zhodnotila úspěch vedoucí školní jídelny Dagmar Trtková.

„Již léta se snažíme dětem vařit podle pravidel racionální výživy a věřím, že jsme u řady z nich změnily stravovací návyky k lepšímu.

Naše menu bylo sestaveno z luštěninové polévky s uzeným tofu, dále bylo zapečené rybí filé se zeleninou a bramborami, ledový salát a jako moučník tvarohový krém s ovocným přelivem s müsli,“ dodala Trtková.

Už ve čtvrtek budou mít rodiče žáků ZŠ Na Výsluní možnost vítězné menu ochutnat. Formou meníčka je pro zájemce kuchařky připraví v rámci poledního vydávání obědů.

Recept na bavorské vdolečky se šlehačkou a tvarohovou pěnou, které kuchařky připravovaly v pátek 5. listopadu, najdete ve středečním pokračování našeho seriálu Z moravské kuchyně.

Alena Kučerová

Jarní seriál pro malé i velké zahradníky. Předplaťte si Deník.cz a získejte neomezený přístup k seriálu Předsevzetí 2021. Více zde.
Škoda Octavia první majitel, servisní knížka, nehavarované Peugeot 308 první majitel, nehavarované Škoda Fabia první majitel, nehavarované Volkswagen Touran první majitel, servisní knížka, koupeno v I Volkswagen Sharan koupeno v A Volkswagen Polo servisní knížka, koupeno v A, nehavarované Volkswagen Polo servisní knížka, koupeno v A Volkswagen Passat první majitel, koupeno v A + PRODAT AUTO

Kuchařky čeká o prázdninách úklid a údržba

To je například případ školní jídelny při Základní škole Výsluní v Uherském Brodě. „V první polovině července vaříme pro děti z mateřské školy, v srpnu pak pro učitele, kteří už se ve škole připravují na zářijový začátek školního roku,“ vysvětluje vedoucí jídelny Dagmar Trtková.

Přestože se tedy na pár týdnů uherskobrodské stravovací zařízení, které loni dokázalo dosáhnout na titul v soutěži O nejlepší oběd ve školní jídelně, uzavře, osmička jeho zaměstnankyň prý rozhodně bude mít co dělat.

„Pakliže si kuchařky zrovna nevyberou dovolenou, musejí se podílet na úklidu a dezinfekci provozu, aby byl řádně nachystán na nový školní rok,“ vysvětluje Trtková.

Ta si zároveň postěžovala na nízký plat. „Mimo prázdniny vaříme 450 obědů denně a přitom pracujeme za 8 tisíc korun čistého měsíčně,“ posteskla si vedoucí jídelny.

Ve škole navaří a doma snědí

Podle slov Mileny K., která je vedoucí školní jídelny jedné ze základních škol na zlínských Jižních Svazích, má ona i její spolupracovnice jiný systém dovolené než učitelé.

„Je tomu tak proto, že přes prázdniny zajišťujeme stravování pro seniory a také část dětí. A co vím od jiných kuchařek z dalších škol či školek, tak ty musejí o prázdninách zaplatit více za jídlo,“ ozřejmila.

Podle ní je totiž v některých kuchyních běžné, ač se ale o tom nahlas nemluví, že kuchařky si domů odnášejí občas zbylé jídlo, a ušetří tak na nákupech surovin a také čas při dalším vaření pro rodinu. V nabídce jídel ve velkých stravovacích zařízeních pak prý stále zůstávají některé pokrmy, které se vaří stále dokola.

„Jsou jich asi tři desítky. I když je fakt, že se skladba jídelníčku oproti době před rokem 1989 proměnila, některé trvalky zůstaly dodnes,“ pousmála se Milena. Mezi stálice v jídelníčku bez ohledu na politický režim tak prý patří například rizoto se sýrem, koprová omáčka s vejcem, svíčková s knedlíkem nebo smažená kuřecí stehna s vařeným bramborem.

To školní jídelna v Hradské ulici ve Zlíně, do které ve školním roce chodí denně na devět set strávníků převážně ze základních a středních škol, bude přes prázdniny uzavřená. „Já a mé kolegyně se tak budeme podílet na stavebních úpravách, malování a celkovém úklidu stravovny,“ ozřejmila zaměstnankyně jídelny Dáša Rojíčková.

Pro pět jedlíků nemá cenu vařit

Prakticky totožné to bude i v jídelně Základní školy Videčská v Rožnově pod Radhoštěm. „Na kuchařky, pracovnice provozu i skladnice čeká řádná dovolená. Budou se také střídat v úklidu našich prostor,“ potvrdila vedoucí stravovny Hana Cábová.

Ani v Litenčicích na Kroměřížsku jídelna při místní základní a mateřské škole ve dnech volna fungovat nebude. „Dva dny na začátku prázdnin se ještě bude vařit pro naše zaměstnance, poté se rozjede provoz až v přípravném týdnu koncem srpna,“ nastínil ředitel zařízení Pavel Krejčiřík.

Původně přitom měla být jídelna přístupná i přes léto. „Ze 45 dětí, které docházejí do naší školky, však rodiče přihlásili ke stravování o prázdninách pouze pět, a pro tak nízký počet malých jedlíků nemá smysl stravovnu otevírat,“ sdělil Krejčiřík.

Pro dvě kuchařky a pomocnici při výdeji stravy má i přesto ředitel práci přichystánu. „Budou se podílet na úklidu školy, užitečné budou i při malování, které máme v plánu. Pochopitelně také mohou čerpat řádnou dovolenou, na kterou v ostatních měsících není čas,“ dodal ředitel.

Anonymní seznamka Frýdek-Místek Česko

Až do jmenování svého nástupce bude Jan Zajíc nadále vykonávat i funkci finančního ředitele. Představenstvo společnosti zvolilo svým novým místopředsedou Tomáše Stoszka, který na této pozici Zajíce nahradil.

Stoszek zastává v České zbrojovce funkci personálního a správního ředitele. Holding CZG vykázal loni tržby 5,96 miliardy korun a čistý zisk milionů korun.

Skupina vyrábí ruční palné zbraně pro ozbrojené složky, osobní obranu, lov, sportovní střelbu a další civilní využití.

Značka Česká zbrojovka má více než osmdesátiletou historii. Premium Klimatolog, geolog, filozof a popularizátor vědy Václav Cílek dlouhá léta varuje před klimatickými změnami, před Premium Na přelomu tisíciletí si Češi podmanili hokejovou říši.

Skvěli se v NHL, národní týmy sbíraly tituly. Teď je z ní centimetrů Plaga vysvětlil, kdy se studenti vrátí do škol. Gymnazisté a žáci 2. Během výuky se objevuje například porno, říká expert. Učitelé jsou často bezmocní, s počítači tolik neumí.

Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.

Provozovatelem serveru Lidovky. Inzerce na Lidovky. Úterý Aktivovat Premium za 1 Kč.

Najdete na Lidovky.cz

Všechny generace útočných pušek ráže 5,56 milimetru byly do výzbroje Bundeswehru pořízeny formou otevřené soutěže až po přímém srovnání s konkurencí, což je podle expertů předpoklad nákupu kvalitního výrobku za rozumnou cenu.

A tak i dál zůstávají na českém stole ležet dvě základní a důležité otázky: Stojí bezmála šest miliard korun za rozporuplné přezbrojování armády – ať již puškami BREN 1, či zcela odlišnými BREN 2 – opravdu za to, když by to šlo v soutěžním prostředí zvládnout podle expertů za poloviční cenu, tedy za tři miliardy?

A jaká je objektivita často kritizovaných znaleckých posudků na cenu výzbroje, které si zadává ministerstvo obrany, pokud armáda pořizuje pušky o mnoho desítek procent dráž, než jsou ceny obvyklé na světových trzích? Metodu, jak toho dosáhnout, naznačuje zmiňovaný zbraňový specialista Roman Macharáček – otevřenou soutěží, respektive „výběrem výzbroje v praktických porovnávacích testech vybraných typů, jak je tomu zcela běžně například v USA“.

A to se v případě pušek BREN nestalo. Útočník Luis Suárez se nakazil koronavirem a bude chybět uruguayským fotbalistům ve středečním prestižním utkání proti Brazílii v kvalifikaci mistrovství světa. Pozitivní test na covid měl také brankář Rodrigo Muňoz a jeden člen realizačního týmu.

Suárez přijde také o sobotní souboj Atlética Madrid ve španělské lize proti svému nedávnému zaměstnavateli Barceloně, kterou v létě opustil. Uruguayi pomohl v pátek k vítězství v Kolumbii. Uruguayci jsou v jihoamerické kvalifikaci na čtvrtém místě, Brazílie je s plným počtem bodů první.

Budete mít zájem:  Nemajetková Újma Na Zdraví?

Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa se chystá zahájit prodej koncesí na těžbu zemního plynu a ropy v Arktické národní přírodní rezervaci na Aljašce.

Energetické firmy tak mohly získat koncese ještě před Lukáš Radil ze Spartaku Moskva otevřel Třicetiletý Radil se díky tomu dotáhl na nejlepšího českého střelce v soutěži Dmitrije Jaškina, jenž při vítězství Dynama Moskva nad Nižněkamskem nebodoval. Radil už ve 3. Navázal tak na dvě branky ze sobotního utkání proti stejnému soupeři. S šestnácti brankami vede Alexej Makejev z Jekatěrinburgu, který dnes navzdory 27 zásahům brankáře Jakuba Kováře prohrál v Kazani.

Z vítězství se radoval gólman Roman Will, jenž přispěl 25 zákroky k výhře Čeljabinsku na ledě Jokeritu. Bezpečnostní poradce prezidenta USA Donalda Trumpa Robert O'Brien řekl, že zajistí hladký přechod k Bidenově administrativě, pokud bude demokrat označen za vítěze voleb, což tak podle něj „očividně vypadá“.

Tam namířil zbraň proti ní, jejím rodičům a jednomu z příbuzných. A jaká je objektivita často kritizovaných znaleckých posudků na cenu výzbroje, které si zadává ministerstvo obrany, pokud armáda pořizuje pušky o mnoho desítek procent dráž, než jsou ceny obvyklé na světových trzích? Naše prodejny: Uh. Nejlepší školní oběd vaří kuchařky z Černčic.

Biden přitom letos vyhrál o řádově vyšší počty hlasů hned v několika klíčových státech a na jeho úspěchu se shodují všechna hlavní americká média. Na Kolínsku hořelo rozsáhlé pole, hasit přiletěl i vrtulník. Naše první rande bylo velmi pohodové. Trať u Českého Brodu je po úterní tragické nehodě již plně průjezdná. Počet případů v zemi přesáhl tisíc.

Žijeme jeden pro žena seznámení Uherský Brod Česko, plánujeme společný život a vezmeme se.

Stal se tak dalším člověkem z blízkého Trumpova okruhu, který na rozdíl od prezidenta naznačuje uznání Bidenovy výhry, kterou jednoznačně projektují všechna respektovaná americká média.

Spojené státy se stále nachází v bezprecedentní situaci, kdy současný prezident odmítá uznat svou porážku ve volbách a tvrdí, že hlasování provázely rozsáhlé podvody.

Problémy sice provázely rovněž povolební situaci v roce , kdy USA čekaly na oficiální jméno vítěze několik týdnů a do přepočtu hlasů se nakonec vložil nejvyšší soud.

Výsledek celých voleb však tehdy závisel na jediném státu, Floridě, kde oba tehdejší kandidáty dělilo jen několik stovek hlasů.

Biden přitom letos vyhrál o řádově vyšší počty hlasů hned v několika klíčových státech a na jeho úspěchu se shodují všechna hlavní americká média. Podle projekcí získal volitelů oproti Trumpovým O nás     Všechny služby     Volná místa.

Inzerce     Služby firmám     Všeobecné podmínky     Cookies     Ochrana osobních údajů     Zpracování osobních údajů     Audiovizuální mediální služby     Nápověda.

Jakékoliv užití obsahu, včetně převzetí článků je bez souhlasu Economia, a. Foto: Pálí domy, aby Ázerbájdžáncům nic nezůstalo. Arméni opouštějí část Karabachu. Nejnovější zprávy do e-mailu. Odhlásit se můžete kdykoliv. Přihlášením k newsletteru beru na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů naleznete ZDE.

Making seznamka Uherský Brod Česko

U Mochova narazilo osobní auto do stromu. Při nehodě zahynuli dva lidé. Vlaky mezi Prahou a středními Čechami pojedou od příštího týdne jako dřív. Kvůli poruše trakčního vedení nabíraly vlaky z Prahy zpoždění. Odstřel holubů ve městě budí emoce, aktivistky podaly trestní oznámení. Jsme čistí, tvrdila Lucie ve Výměně, ale náhradní manželka nevěřila.

Člověk vstoupil před vlak u Úval, přerušil provoz na koridoru do Kolína. Vlaky v okolí Prahy pojedou častěji, s novým řádem se chystají i nové vozy. Peníze, pneumatiky i nitroděložní tělíska. Nemocnice lákají nové sestry. Spousta přestupů a také spousta gólů. Takový je fotbal á la Kacafírek. Změny ve vydávání řidičáků lidi matou.

Koncem roku budou na úřadech fronty. Spojujeme rodiny a jsme svědky silných příběhů, říká posádka Legiovlaku. Vážná nehoda u Českého Brodu, auto sjelo z mostu do potoka. Na Kolínsku se muž zabil poté, co těžce zranil ženu. I ona záhy zemřela. Na Kolínsku se srazil autobus s dodávkou, zranili se čtyři lidé.

Rychlík na koridoru mezi Prahou a Kolínem srazil člověka, nehodu nepřežil. Silnici v Běchovicích uzavřely opravy, řidiče čeká rok objížděk a omezení.

Auto u Českého Brodu srazilo dva chodce, oba svým zraněním podlehli. Zchátralý komín cihelny lákal lezce, musel jít k zemi. Masarykovo nádraží zastavilo poškození výhybky, nejezdilo ani metro B.

Na Nymbursku se srazily nákladní vlaky, jeden z vagonů vykolejil.

Při seznamování jsem plachost v podstatě jen hrál, přiznal Jan Budař. Žena za peníze založila účet, teď jí hrozí vězení za pomoc podvodníkovi. Hovězí závitky bodovaly. Nejlepší školní oběd vaří kuchařky z Černčic. Ne, to v žádném případě. Je to bezproblémová restaurace poblíž centra města. Sám jsem sem občas zašel na oběd.

Takže bezproblémová, klidná restaurace.

Číst článek. Tato událost je jistě nepředpokládatelná, nepředvídatelná v takovém městě jako je Uherský Brod.

Jak myslíte, že to zasáhne život v tomto městě? Volají vám například lidé, kteří se bojí? Nedovedu si představit dopady do budoucna, je to obrovský šok, myslím si, nejen pro obyvatele Českého Brodu, ale i pro celou Českou republiku a také pro svět, protože takový počet obětí z rukou jednoho šíleného střelce, to je neskutečné. Nevím, jaký bude dopad z hlediska budoucnosti, spíš teď usilovně myslím na pozůstalé po obětech, na ty, kteří čekají doma na návrat svých blízkých, protože do této chvíle nebyla potvrzena totožnost obětí.

Prodej techniky | MIKRA Uherský Brod

Policie ČR nechce nic uspíšit, takže až bude mít definitivně potvrzenou totožnost, tak ji teprve zveřejní a bude informovat pozůstalé. Dovedu si představit, jakou hrůzu a nejistotu momentálně pozůstalí zažívají. Takže děkujeme všem, kdo také mně vyjadřují účast na této velké tragédii, ať už jsou to starostové, primátoři okolních měst.

Kondolence přicházejí z celého světa. Nyní zasedá krizový štáb města, bezpečnostní rada, přijel pan hejtman. Hledáme možnosti a také přemýšlíme nad tím, jak pomoct pozůstalým po těchto obětech. Karvinští strážníci chtějí účinněji bojovat proti zlodějům kol.

Hledáš partnera pro vážné seznámení v místě Uherský Brod? Zkus to u nás, jsme největší internetová seznamka zdarma v ČR, již více než 20 let! Seznamka – Uherský Brod – Zlínský kraj Seznámení v: Uherský Brod – Zlínský kraj Zde si můžeš vybrat z lidí, kteří se chtějí seznámit v: Uherský Brod. Najdi si partnera v místě svého bydliště, nebo v okolí – Zlínský kraj. Pokud chceš vidět detailní informace o uživateli, musíš se nejprve zaregistrovat.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector