Naučíme vás vybrat kvalitní nealko nápoje na vánoční stůl

Kvalitní moravská sudová vína

Máme pro vás skladem více než 300 druhů znojemských lahvových vín, 25 vín sudových a spoustu pochutin a doplňků k vínu. Sudová vína si necháváme vyrábět nebo si je sami dovážíme. Stavte se, budeme se vám věnovat.

Pohodlně zaparkujete přímo u vinotéky. Otevřeno denně 9–20 hod. Vinotéka se nachází na výjezdu ze Znojma směrem na Prahu, 200 m za OMV doprava.

Podívejte se na fotografie naší vinotéky ve Znojmě. Máme pro vás připravena pečlivě vybraná vína, která prostě musíte ochutnat. Přijďte do naší znojemské vinotéky, nebo nakupte zde na našem e-shopu. Prodáváme jak sudové, tak i lahvové víno a také pochutiny, dárky a doplňky. Těšíme se na Vaši návštěvu.

Naučíme vás vybrat kvalitní nealko nápoje na vánoční stůl Naučíme vás vybrat kvalitní nealko nápoje na vánoční stůl Naučíme vás vybrat kvalitní nealko nápoje na vánoční stůl Naučíme vás vybrat kvalitní nealko nápoje na vánoční stůl Naučíme vás vybrat kvalitní nealko nápoje na vánoční stůl Naučíme vás vybrat kvalitní nealko nápoje na vánoční stůl Naučíme vás vybrat kvalitní nealko nápoje na vánoční stůl Naučíme vás vybrat kvalitní nealko nápoje na vánoční stůl

Prodejem vín se zabýváme od roku 2004. Narodili jsme se ve vinném kraji, kolem vína se od dětství motáme, víno je součástí našich životů. Začínali jsme s hlavou plnou ideálů a snili si sen o velké vinotéce, kde budeme realizovat naše nápady, vinotéce, ve které se budeme radovat a šířit slávu nejen znojemských vín.

Prodávat víno není jen tak

Vinotéku jsme otevřeli na kraji města Znojma v zahrádkářské oblasti. Lid se divil a my věřili, že si za námi, za tím jak to děláme a hlavně za dobrým produktem, lidi cestu najdou.

Dva roky jsme obědvali na dece pod ořechem, který rostl před vinotékou, a radovali se z každého auta, z něhož se vyklubal zákazník. A zákazníci se začínali k nám do vinotéky vracet a řekli si to mezi sebou.

Měli jsme radost.

Prodej vína online – eshop

Eshop s vínem. Ta myšlenka se musela objevit a my nemohli ji nezachytit. A tak jsme v roce 2007 začali budovat eshop s vínem a v roce 2008 jej spustili. Mnohé jsme se při online prodeji vín naučili.

V momentě, kdy nemůžete se zákazníkem jednat tváří v tvář, celé se to odvíjí jinak a vy si musíte psaným slovem získat důvěru a to je mnohem těžší. A pak se to nikde nesmí pokazit, ani když to nezáleží na vás (doprava).

Získané zkušenosti, kontakty a dovednosti jsme přetavili do nového eshopu s vínem, který jsme spustili 13. července 2018.

Pochutiny k vínu, regionální produkty a další dobroty

Sortiment, který doplnil postupně naši širokou nabídku vín a pomalu a nenápadně se rozrůstá 🙂 Stejně jako nezbytné dárkové obaly a doplňky k vínu.

Prodej vína nás baví

Prodávat víno nás baví! Baví nás, když můžeme být příčinou něčí spokojenosti, když z radosti k nám člověk přijde, když pomůžeme zahnat chmur.

Děláme svůj koníček a práci zároveň již více než 15 let, rozrostli jsme se, máme super kolegy, získali jsme mnoho zkušeností a hezkých mezilidských i obchodních vazeb.

Lidi jsou u nás rádi a nám se dobře usíná a rádi vstáváme do nového dne. Za to děkujeme!  Petr a Lenka, Vinotéka Vínovín, Znojmo

Naučíme vás vybrat kvalitní nealko nápoje na vánoční stůlNaučíme vás vybrat kvalitní nealko nápoje na vánoční stůl

Ještě více o nás

01. 03. 2021 Objednávku můžete vytvořit zde na stránkách vinotéky https://www.vinovin.cz/ a je potřeba zaplatit kartou nebo převodem. Cena je 40 Kč a při objednávce nad 1000 Kč Vám to dovezeme zadarmo. – vytvořte objednávku v eshopu- zvolte “Doručení ve Znojmě”- zaplaťte kartou nebo převodem- odešlete objednávku

Objednávky odeslané do 15 hodin doručíme tentýž den mezi 16 – 19 hod.

Vyzvednutí objednávky poprosíme po tel. domluvě na ulici před vaším domem. Zkoušíme to, tak omluvte případné porodní bolesti této nové služby Na zdraví!!! Kolektiv vinotéky. 16. 02. 2021

Jedná se o ne zrovna typickou sudovku, protože toto víno ZRÁLO 3 ROKY V DUBOVÉM SUDU a proto se o něm zmiňuji.

08. 01. 2021

Kasičku pro Tříkrálovou sbírku najdete také ve Vinotéce Vínovín.

Letos je to krapet komplikovanější dostat kasičky k darudátichtivým lidem a tak když nám z Oblastní charity zavolali, zda by u nás mohli umístit kasičku neváhali jsme ani vteřinu. Naopak nás to oslovení potěšilo.

Nachystali jsme stůl s ubrusem, aby místo bylo hezké a daru hodné. Přispěli jsme také a děkujeme všem kteří přispějí ať už u nás, nebo někde jinde. Za kolektiv Vinotéky Vínovín Petr Fila

23. 12. 2020 Na Štědrý den můžete ještě do 14 hodin ještě zachránit co se nestihlo a o prvním a druhém svátku vánočním budeme mít zavřeno. A na Silvestra to bude o dvě hodinky kratší, tedy od 9 hodin do 18 hodin a první den v roce budeme mít zavřeno. A pak už zase jako vždycky denně od 9 do 20 hodin každý den. Přejeme klidné svátky všem! Za kolektiv Vinotéky Vínovín Petr Fila 15. 12. 2020

Vybraných kartonů máme mnoho! Tady najdete všechny.

Starší

Pito je mrtvé – ať žije nealkoholické pivo

Současný trh nabízí kromě nealkoholických piv z dovozu také slušnou základnu tuzemských značek. Všechny velké pivovary mají nealkoholické pivo ve svém výrobním programu téměř povinně, chtějí-li uspokojit poptávku všech svých zákazníků.

 Některé značky dokonce nabízejí více než jednu nealko variantu. Výstav českých pivovarů v této oblasti loni činil 564 tisíc hl, což je zhruba stejné jako v loňském roce. Ovšem za posledních pět let výstav nealkoholického piva vzrostl o více než 150 tisíc hl.

Nealkoholické pivo je tak nadále se rozvíjejícím segmentem na trhu s nápoji. 

Naučíme vás vybrat kvalitní nealko nápoje na vánoční stůl

Tuto otázku si při prvním ochutnání položí snad každý konzument. Nealkoholické pivo v zemích EU totiž smí obsahovat nanejvýš 0,5 objemových procent alkoholu, což je ostatně hranice, která i v české legislativě odděluje obecně nealkoholické od alkoholických nápojů. 

Nealko pivo nesmíme zaměňovat s pivem nízkoalkoholickým, ani se sladovými nápoji, jejichž výrobní technologie se zásadně liší.

V USA se výrobky s obsahem pod 0,5 % alkoholu dokonce ani nesmějí jmenovat pivo – musí být naopak označeny jako lehký sladový nápoj (light malt beverage).

Budete mít zájem:  Ochucené minerálky jsou méně sladké

Evropská nealko piva si však své jméno zaslouží, protože se technologií výroby i senzorickými vlastnostmi klasickému pivu velice blíží.

Výrobní postupy

V zásadě existují dvě hlavní skupiny technologických výrobních postupů. Jedna z hotového piva alkohol odstraňuje, druhá omezuje tvorbu alkoholu už při výrobě. V prvním případě je alkohol v pivu zcela eliminován, ve druhém v něm v minimálním množství zůstává přítomno. Oproti klasice je výroba nealkoholického piva složitější a finančně i energeticky náročnější.

Naučíme vás vybrat kvalitní nealko nápoje na vánoční stůl

Cesta k „nulové variantě“, tedy k pivu se zanedbatelným, téměř nulovým množstvím alkoholu, vede dvěma směry. Lze zvolit redukci alkoholu vakuovou destilací, během níž je etanol z piva uvařeného klasickým způsobem šetrně odpařen, což ale nese riziko úbytku těkavých látek, částečnou ztrátu chuti, připálenou příchuť a nepříjemnou mladinovou hořkost nápoje.

Jinou možností je redukce alkoholu reverzní osmózou, zjednodušeně řečeno filtrací za použití vysoce účinných filtračních membrán. Tato metoda pivu zachová charakteristickou chuť, vůni a důležité obsahové látky, je však o něco nákladnější.

Půlprocentní nealko

Netoužíme-li po absolutním vyloučení alkoholu, nabízí se technologie omezení jeho tvorby do zmíněného množství 0,5 %. I zde je cest vedoucích ke kýženému výsledku hned několik, podívejme se na tři hlavní.

V prvním případě se lze vydat cestou limitovaného kvašení mladiny o nízké koncentraci, kdy se snižuje dávka mladiny a zároveň i zákvasná teplota při velmi krátké době hlavního kvašení a kratší době dokvašování v ležáckém sklepě. Pivo se musí včas zfiltrovat a stočit, nevýhody postupu jsou v někdy nepříjemné hořkosti nápoje a přítomnosti mladinové chuti.

Dalším způsobem je limitované kvašení vysoce koncentrované mladiny. Mladina s běžnými parametry kvasí pouze do prokvašení asi 40 % při dávce i teplotě stejné jako u klasického piva. Po prokvašení se mladé pivo zředí upravenou vodou. Následuje dvoutýdenní ležení, poté je pivo zfiltrováno a obsah alkoholu je zkorigován na konečnou koncentraci. 

Třetí varianta výroby nealkoholického piva spočívá v použití speciálních kvasinek, které se od klasických liší tím, že produkují jen velmi malé množství alkoholu.

Tyto kvasinky jsou získávány výběrem unikátních kvasných kmenů a jejich další genetickou modifikací. Kvasinky nejsou běžně dostupné a jejich cena je vyšší.

Výsledek je však svými senzorickými vlastnostmi velice blízký běžnému pivu.

Naučíme vás vybrat kvalitní nealko nápoje na vánoční stůl

Na začátku bylo PITO. Na adresu prvního československého nealkoholického piva narozeného v roce 1975 se svého času dost vtipkovalo. Přišly s ním Jihočeské pivovary, n. p., a název vznikl spojením částí slov PIvo a auTO.

Pro řidiče byl tento nápoj nevalné chuti dlouho jedinou pivní variantou, pokud nechtěli riskovat. PITO vzniklo na společenskou objednávku, stejně jako se zrodily první druhy nealko piva ve 20. a 30.

letech minulého století v zámoří, kde vládla prohibice.

Původní druhy nealkoholického piva, které bylo outsiderem na trhu i v očích pivařů, byly zejména od začátku 90. let postupně nahrazovány daleko chutnějšími a úspěšnějšími výrobky. Slovo pito, jako synonymum pro všechna nealko piva, přežívá už jen u starší generace. 

Ing. Josef Tolar, který stál v roce 1975 u zrodu PITA osobně, hodnotí dnešní alkoholická piva slovy: „Jsou lepší díky tomu, že se všeobecně povznesla pivovarská technika. Jejich chuť již není zatížená výraznou mladinovou příchutí.

Co mě samotného překvapilo, je skutečnost, že nealkoholické pivo téhož výrobce načepované ze sudu je chuťově lepší než pivo z lahve.

Přičítám to skutečnosti, že bublinky oxidu uhličitého uvolněné při čepování s sebou strhávají další plyny a organické látky rozpuštěné v pivu, jako jsou aldehydy a ketony, a pivo je pak chutnější.“  

Chuť, vzhled a dobré vychování

Silná konkurence a rostoucí požadavky trhu nutí výrobce zvyšovat kvalitu, především zlepšovat senzorické vlastnosti (vůni, chuť, hmatové vjemy v ústech i na dásních, ale také optické vnímání barvy a čirosti) jejich nealkoholických piv. Nejvýše bývá u piva hodnocena příjemná charakteristická vůně, říz, plnost chuti, přiměřená hořkost, a rovněž nepřítomnost cizích elementů ve vůni a chuti.

Dnešní nealkoholická piva se posilováním pozitivních senzorických vlastností blíží pivům klasickým. Výrobci už mimo jiné umějí tato piva spolehlivě filtrovat a stabilizovat tak, aby neutrpěla během přepravy a skladování.

Za poslední roky se také značně vyvinula škála obalů. Zpočátku bylo nealko pivo dostupné pouze v lahvích, poté se objevilo v plechovkách.

Vzestup popularity nealkoholických piv také přiměl výrobce vyjít vstříc požadavkům gastronomických provozoven, tudíž začali svá nealko piva stáčet i do sudů.

Rozmachu čepovaných nealkoholických piv velmi pomohly i současné moderní výčepní technologie, které už nenutí personál hospod každý den vyprázdnit celý sud. Navíc i ve velikosti, tedy objemu KEG sudů, už je poměrně velký výběr.

Naučíme vás vybrat kvalitní nealko nápoje na vánoční stůl

Optimální sortiment v barech či restauracích by měly tvořit vzájemně se doplňující značky i obaly. Od toho lze odvodit možnou nabídku v gastronomickém provozu.

Zatímco hospody a restaurace jednoznačně vyžadují nealkoholická piva čepovaná, v baru či menší kavárně se lze spokojit s provedením v lahvi.

Plechovky jsou vhodnější k prodeji přes ulici než na prostřený stůl, pro svoji jednoduchost jsou šikovným řešením zejména pro hotelové recepce a minibary.

Nealkoholické pivo vyžaduje stejnou péči jako pivo alkoholické. Samozřejmostí je správné ošetření, vychlazení, hygiena a kvalitní čisté výčepní sklo odpovídající příslušné značce.

Tento vleklý nešvar českého pohostinství je u servisu nealkoholických piv, zvlášť těch lahvových, velmi patrný. Hostům se pak na stolech objevují sklenice zcela nepřiměřených velikostí nebo s logem jiné značky, výjimkou není ani sklenka s vylisovaným znakem světoznámé limonády.

Z pohledu číšníka možná maličkost, ale v očích hosta jasná známka nezájmu a neprofesionálního přístupu.

Budete mít zájem:  Chraňte si své klouby a zůstaňte soběstační

Tento a další články najdete v BARLIFE č. 38, který můžete objednávat na našem e-shopu. 

Naučíme vás vybrat kvalitní nealko nápoje na vánoční stůl

Když přijde na přetřes spojitost piva a umění, asi málokoho by napadlo, že by dané téma obsáhlo několik knih, ne-li půlku knihovny. Ať už jde o říkanky, drobné kresby, písně, básně či jiná velkolepá díla. Zkrátka příkladů je nespočet.

Naučíme vás vybrat kvalitní nealko nápoje na vánoční stůl

Různé pivní styly, různé chmely, různé chutě… Proti průmyslově vyráběnému standardu dnes i u nás stojí stále se rozrůstající řada propracovaných řemeslných piv. Jaké jsou jejich kořeny i budoucnost?

Letní drinky: 5 nealko receptů, které vždy osvěží

Léto je doba, která si žádá mnoho slunce, mnoho opečených vuřtů s hořčicí a mnoho (převážně) nealkoholických tekutin, přičemž čím víc jich připravíte ve své vlastní kuchyni, tím lépe pro vás, vaše zdraví, vaši peněženku a váš dobrý pocit ze zajímavých chutí.

Zatímco ovocné sirupy a šťávy se hodí pro mimosezónní pití, kdy pro něco jako ovoce musíte poslat Marušku do supermarketu, v horkých letních měsících si můžete užít zcela přirozené, nezkreslené, čisté a čerstvé chuti toho, co se právě podařilo sklidit na zahrádce, u sousedů nebo aspoň někde v blízkém okolí: ať už to jsou bylinky, bobulové ovoce, meruňky a broskve, anebo také okurky, cukety a melouny.

Ze všeho toho si můžete připravit zajímavé, velmi osvěžující letní drinky, které doplní vaši denní kvótu vody k vypití. Při osmé sklenici vody, točené z domácího kohoutku, se totiž nad slovním spojením pitný režim vyslovují nejrůznější soudy a hodnocení.

Připravte se na nával následujících receptů předem a pořiďte si dostatečnou zásobu citronů. Nejen že zvyšují míru osvěžení všeho, kam přijdou, ale také dělají chuť ostatního ovoce více intenzivní. O tom, že se stejně okamžitě zamilujete do domácí citronády, snad ani nemluvě.

Naučíme vás vybrat kvalitní nealko nápoje na vánoční stůl

Citronáda

Ano, začnu docela obyčejnou limonádou čili citronádou (kromě ní existuje také oranžáda, ale tu si jistě zvládnete sami odvodit, když část citronů nahradíte pomeranči). Na jeden litr citronády budete potřebovat 3-4 citrony, což vás samo o sobě na chvíli zaměstná jejich vymačkáváním. Další zdržení vás čeká při rozpouštění cukru.

Abyste se tomu vyhnuli, můžete si předem připravit větší množství cukrového rozvaru, který posléze vydrží v lednici po celou vaši citronádovou sezónu. Odolejte však pokušení koupit si citronový koncentrát, z něj sice osvěžující pití připravíte také, ale propad v chuti oproti čerstvým citronům je značný.

  • Na 1 litrový džbánek:
    šťáva z 3-4 citronů
    cukrový rozvar* podle chuti
  • 1 celý citron

Citronovou šťávu nalijte do džbánku a zalijte 800 ml čerstvé, studené vody. Oslaďte podle chuti cukrem nebo cukrovým rozvarem.

Zbývající citron dobře opláchněte a nakrájejte na osminky nebo na plátky. Polovinu jich rozdělte do skleniček, zbytek vhoďte do džbánku. Nechte 10 minut v chladu marinovat, kůra z celého citronu příjemně posílí chuť. Podávejte s ledem pro větší pocit ochlazení.

*Cukrový rozvar
500 g pískového cukru

Cukr zalijte takovým množstvím vody, aby sahala 1 cm nad cukr, a začněte zahřívat. Občas promíchejte a vařte jen tak dlouho, dokud se všechen cukr beze zbytku nerozpustí. Přelijte do čisté lahve, uzavřte víčkem a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Nakonec uložte do lednice.

Naučíme vás vybrat kvalitní nealko nápoje na vánoční stůl

Pětiminutový ledový čaj

Když vás náhle přepadne chuť na ledový čaj (ano, mnohem lepší, než kupovaný), nezoufejte, že jste si předem neuvařili silný čaj a nenechali ho vychladit v lednici. Existuje trik, díky kterému bude váš ledový čaj připraven během pěti minut, ať už máte rádi černý, zelený, bylinkový nebo ovocný. Jediné, co potřebujete, je dostatek ledových kostek a jeden sáček s vaším oblíbeným čajem.

  1. Na 1 skleničku ledového čaje:
    1 sáček s vaším oblíbeným čajem
    cukr nebo ovocný sirup
  2. 1/4 citronu

Sáček čaje vložte do skleničky nebo hrnku, ve kterém budete ledový čaj podávat. Zalijte pouze 100 ml vroucí vody, to je jen trochu vody na dně hrnku nebo sklenky, a nechte 3-5 minut vyluhovat. Musí vzniknout velmi silný a aromatický čaj, jinak bude výsledek slabý a mdlý.

Vyjměte sáček s čajem a čaj oslaďte cukrem o něco víc, než jste zvyklí si běžně sladit čaj v objemu odpovídajícímu použité skleničce nebo hrnku. Dáváte-li si obvykle jednu lžičku cukru, nyní použijte dvě. Namísto cukru můžete použít ovocné sirupy, například pro ovocný čaj se skvěle hodí jahodový sirup, pro bylinkový čaj bezová šťáva, pro černý čaj citronová.

Do horkého sladkého silného čaje nyní nasypte 5-6 kostek ledu, aby byla sklenka plná ze dvou třetin, a dobře promíchejte dlouhou lžičkou.

Led se téměř zcela rozpustí a čaj rázem získá teplotu pár stupňů nad nulou a umírněnější chuť. Přidejte citron nakrájený na osminky a trochu ho přitom vymačkejte do čaje.

Na závěr do čaje opět vhoďte 5-6 kostek ledu, ale už nemíchejte. Pokud chcete, můžete čaj ozdobit čerstvou bylinkou.

Naučíme vás vybrat kvalitní nealko nápoje na vánoční stůl

Aqua fresca

V překladu to znamená něco jako čerstvá voda a jedná se o překvapivý a překvapivě jednoduchý nápoj, který se hodí především ke kořeněnému grilovanému masu a horkému letnímu počasí. Pochází sice z Mexika, ale jistě si ho oblíbíte bez ohledu na svou současnou zeměpisnou polohu.

Použít můžete jakékoli ovoce, které je zrova v sezóně, dokonce se nebojte vyzkoušet i mladé cukety, předem oloupané a zbavené semínek. Přikládám recept na melounovou vodu, ale stejně tak chutná voda by vás čekala s použitím jahod, broskví, meruněk nebo ananasu. Vždy ovoce zbavte všech částí, které se nedají dobře rozmixovat, v případě pochybností nápoj přeceďte přes cedník.

  • Na 1,5 litru nápoje:
    3 hrnky melounové dužiny, pečlivě zbavené všech semínek a nakrájené na kostky
    750 ml studené vody
    šťáva z 1/2 citronu
  • malá trocha cukru
Budete mít zájem:  Elektronické cigarety a chřipka – je možné dostat snáz chřipku, když kouříte e-cigarety?

Meloun a vodu vložte společně do mixéru a rozmixujte dohladka. Dochuťte citronovou šťávou a cukrem – některé ovoce ho potřebuje více, jiné méně, stejně tak to platí s množstvím citronové šťávy.

Nalijte do skleniček a ihned podávejte.

Naučíme vás vybrat kvalitní nealko nápoje na vánoční stůl

Jahodové lassi

Lassi je indický nápoj, který připomíná mléčný ovocný koktejl. Spotřebovat do něj můžete jakékoli čerstvé ovoce, které se snadno rozmixuje.

Aby osvěžilo, přidejte do směsi pár kostek ledu – ovšem jen pokud máte jistotu, že s tím bude souhlasit návod k vašemu mixéru. Nejznámější lassi je mangové, oblíbené v mnoha indických restauracích.

Vzhledem k nedostatku dobře vyzrálého, čerstvého manga v našich obchodech se raději zaměřte na jiné ochucení.

  1. Na 1 sklenku:
    100 g jahod
    100 g bílého jogurtu (nízkotučného, pokud počítáte kalorie)
    1 lžíce medu
  2. šťáva z 1/8 citronu, případně méně podle chuti ovoce

Do mixéru vložte očištěné ovoce a jogurt, ochuťte medem a citronem. Přilijte 100 ml studené vody a vhoďte 3 kostky ledu. Rozmixujte dohladka a ihned podávejte.

Naučíme vás vybrat kvalitní nealko nápoje na vánoční stůl

Spojila jsem síly s online obchodem s potravinami Rohlík.cz, takže si suroviny na tento recept můžete pohodlně vložit do košíku stisknutím jednoho tlačítka:

Naučíme vás vybrat kvalitní nealko nápoje na vánoční stůl
 

Nealkoholické nápoje | Winehouse.cz

Nealkoholické nápoje (nealko) by měly být součástí pitného režimu každého z nás. Jejich nezbytný základ tvoří všude přítomná a životadárná VODA (H2O).

Vodu pijí lidé už od samého prvopočátku své existence, neboť je nezbytná pro život.

Nicméně od nepaměti si také zpříjemňují její chuť ochucováním různými sirupy, které jsou většinou rostlinného původu.

Ochucené nealkoholické nápoje nabývají v novověku stále většího významu, a to vzhledem k běžným úpravám vody (např. chlorování nebo demineralizace). Mezi nejznámější nealkoholické nápoje patří již zmíněné sirupy, což jsou koncentráty obsahující výtažky z ovoce, zeleniny, nebo jiných chuťově příjemných rostlin.

Další významnou skupinou nealkoholických nápojů jsou limonády a mošty, které jsou určeny k okamžité konzumaci.

A samozřejmě nesmíme opomenout nealko nápoje souhrnně nazývané čaje, jenž doprovázejí lidstvo od dávných věků a podávají se zpravidla teplé.

U nás ale naleznete čaje, které se podávají chlazené – ICE TEA. Pití čaje patří v mnoha koutech světa ke společenské události a jakémusi rituálu.

Vybrali jsme pro vás sortiment toho nejlepšího z nealkoholických nápojů!

  • Kód: 4628
  • Kód: 42172
  • Kód: 1409
  • Kód: 6274
  • Kód: 5222
  • Kód: 20559
  • Kód: 4781
  • Kód: 1407
  • Kód: 5855
  • Kód: 4759
  • Kód: 1698
  • Kód: 1408
  • Kód: 39631
  • Kód: 38416
  • Kód: 6207
  • Kód: 5714
  • Kód: 5223
  • Kód: 1524

Horké vánoční nápoje

Dnes je 18. prosince, svátek slaví Miloslav a my se společně podíváme na zoubek horkým nápojům, které zahřejí v chladném prosincovém počasí. Především vám dáme tipy na nápoje, pro které nemusíte daleko chodit. Můžete si je totiž připravit sami doma.

Během vánočního období narazíte ve městech téměř na každém rohu na stánek s horkými nápoji jako součást vánočních trhů. Nejčastěji si u zmiňovaných stánků můžete dopřát svařené víno, grog, punč nebo také medovinu. Ve většině případů dostanete nápoj vždy do kelímku.

Takže pokud zrovna řídíte či byste si raději jeden z těchto nápojů vychutnali doma, máte smůlu. Stánkaři navíc obecně moc neexperimentují a nabízejí pořád stejnou nabídku těchto základních druhů nápojů. Což může být škoda.

Často se také stává, že nabízené nápoje jsou pouze instantní směsí s horkou vodou.

Pokud jste svědky prodeje instantních nápojů, o které nemáte zájem, můžete to vyřešit po svém. Co takhle si připravit oblíbený horký nápoj z čerstvých a kvalitních ingrediencí doma, a poté vyrazit s termoskou do města? Také se váš výběr nemusí zužovat pouze na zmiňované druhy. Můžete pak také srovnat kvalitu nápoje u stánku a vašeho domácího nápoje.

Fotka zveřejněná uživatelem @albertmagazin, Pro 17, 2015 v 6:54 PST

Jak na horké nápoje

Horké nápoje si samozřejmě nepřipravujete pouze proto, abyste s termoskami vyrazili na vánoční trhy. Můžete se jimi zahřát po chladném dni stráveném venku či to dokonce můžete mít jako zimní večerní rituál.

Horké nápoje lze připravovat dvěma způsoby. První možností je zalít směs vroucí vodou a nechat ji louhovat. Při druhém způsobu se ingredience vaří společně s vodou v hrnci. Způsob přípravy ale závisí na daném receptu.

Směsi na horké nápoje se nejčastěji skládají z ovoce, cukru, medu, koření a často také z některého z alkoholických nápojů, jako je víno, rum, whisky a další.

Obvykle se také můžete setkat s horkými nápoji s kávovým či čokoládovým základem.

Pár tipů, jak se zahřát

Zde pro vás máme několik zajímavých tipů na horké nápoje.

Jste-li příznivci klasiky, pak mrkněte na recept na svařené víno s ovocem. Víte, že do nápoje přidáváme také likér cointreau? Dalšími klasickými nápoji by mohly být tradiční jablečný nebo ananasový punč. Výhodou těchto punčů je, že si je můžete připravit jak v nealkoholické, tak v alkoholické verzi. Takže si na své přijdou i děti.

Pokud byste u přípravy horkého nápoje nechtěli strávit delší dobu, můžete vyzkoušet jednoduchý, ale přesto skvělý domácí zázvorový čaj.

V případě že byste raději trochu zaexperimentovali, vyzkoušejte náš recept na horký nápoj z červené řepy. Je velmi jednoduchý, chutný a hlavně zdravý. Můžete také vyzkoušet horký kořeněný mléčný nápoj.

A na závěr máme něco pro fajnšmekry. Horká čokoláda nezní nijak překvapivě, ale už jste si doma připravili domácí horkou čokoládu s chilli papričkou? Ta teprve zahřeje.

Věříme, že jste si z našich tipů některý vybrali a vyzkoušeli. Tak zase zítra!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *