Na pečení je nejlepší medovicový med

Zpět na výpis článků

Letos jsme měli po dvou letech konečně opět květový (jarní, světlý) med, který je z nektaru tvořeného ve květech hmyzosnubných rostlin. Nutno podotknout, že ten náš je z nektaru jarních květin, ovocných stromů a bylin, nikoliv z řepky, protože ta v doletu včel neroste.

Ovšem s radostí přicházejí i drobné starosti, neboť hlavní výsadou tohoto druhu medu je, že velmi rychle krystalizuje pro vyšší podíl glukózy.

A právě kvůli této jeho vlastnosti je u mnohých lidí méně oblíbený a dávají raději přednost medovicovému (lesnímu, tmavému) medu stejně jako náš Leonek.

Na pečení je nejlepší medovicový med

Medovice však ve starých knihách nebyla příliš opěvována, dokazují to minimálně tyto dva úryvky:

„Medovice (…) ne-li všechna, tedy skoro všechna, jest barvy tmavé a vůně špatné. Medovicový med (…) na medové pečivo jakžtakž se hodí, ale na stůl nikdy přijíti nesmí, ani tehdy, je-li s jiným smíšen.

Medovice škodí nejen lidem, ale i včelám, tím více, musejí-li na ní zimovati. (…) Medovice dává med méně cenný, neboť obsahuje mnoho dextrinu, čímž se liší podstatně od nektaru.“ [Fr.

Vohnout, Včelařova čítanka, 1925]

„Medovicový med je tmavé barvy – nelahodí oku a je nevhodný pro tabuli. Představuje velký problém pro včelaře, který má na mysli zisk a je to velká škoda, že medovici včely vůbec sbírají. Malé množství medovice, přimíchané do čistého medu zkazí barvu a med je prakticky neprodejný. Medovicový med nikdy nekrystalizuje, na rozdíl od dobrého medu.“ [A. Pettigrew, Handy book of bees, 1889]

Současná obliba medovicového medu je navíc ryze středoevropskou záležitostí, ve „zbytku světa“ nadále přetrvává obliba světlých květových nektarových medů. Každopádně stokrát raději na stůl „tmavý lesní“ med než jakékoliv jiné sladidlo!:-)

Na pečení je nejlepší medovicový med

A teď zpátky k té krystalizaci:

Krystalizace je naprosto normální skupenství medu. Je to jako když rozmícháte sůl ve vodě a necháte vodu odpařit.

Med totiž těsně při odebrání z úlu v sobě mimo vody, minerálních látek (draslíku, vápníku, hořčíku, železa) a bílkovin obsahuje i glukózu (jednoduchý hroznový cukr), fruktózu (jednoduchý ovocný cukr) v různých poměrech podle druhu.

Na pečení je nejlepší medovicový med

Květový med, který pochází z nektaru květů, obsahuje větší množství glukózy, tedy hroznového cukru. Proto je lehce stravitelný a je tedy vhodný pro děti a pro osoby s vysokou energetickou námahou.

Květový med také obsahuje větší mnžství pylu než med medovicový. Pyl je plný vitaminů (zejména skupiny B), enzymů, antioxidantů a minerálů.

Podporuje imunitu, snižuje cholesterol a díky vysokému obsahu zinku může pomoci při potížích s prostatou, případně je vhodný jako preventivní prostředek. Světlé medy díky malým krystalkům glukózy a četným pylovým zrnkům krystaluzují poměrně brzy.

Krystalický med si zachovává všechny své vlastnosti i účinné látky. Krystalizaci nezastavíme, ale umíme ji rozbít a z krystalického medu vyrobit med pastovaný, který je bohužel v naší populaci téměř zatracován, protože na mnohé strávníky působí od pohledu jako sádlo nebo máslo. Ale není se čeho obávat.

Proces pastování je pouze opakované mechanické promíchávání medu, aby se jeho krystalky rozmnělnily a med zůstal krásně vláčný a hladký jako pasta. Nic se do něj nepřidává. 

Na pečení je nejlepší medovicový med

Naproti tomu tmavý medovicový med obsahuje více ovocného cukru, tedy fruktózy, proto krystalizuje později. Lesní medy nebo čistý akátový med podléhají krystalizaci skutečně většinou až po několika měsících. Nezávisle na původu by měl ale každý med zhruba do roku ztuhnout, tedy zkrystalizovat.

Doba nástupu krystalizace medu závisí kromě na složení cukrů v medu i na skladovacích podmínkách. Nejvhodnější podmínky pro skladování medu jsou: v uzavřené nádobě, med je totiž hydroskopický (váže na sebe vodu) a mohl by vám zkvasit. Rovněž med nevystavujte přímému slunečnímu svitu, ideální uskladnění je ve sklepě nebo v komoře.

 

Na pečení je nejlepší medovicový med

Co mám dělat, když chci opět tekutý med?

Žádný problém i toto je možné. Zkrystalizovaný med je možné velmi jednoduše bez ztráty kvality opět ztekutit. A to buď ve vodní lázni s vodou ohřátou na 45°C (med v uzavřené sklenici vložíme do této lázně, kde na dno nádoby vložíme buď utěrku nebo jinou podložku, aby nám sklenice s medem nepraskla) a zahřívání vody opakujeme tak dlouho, dokud med není tekutý.

Nebo předehřejeme troubu na 45°C a poté do ní sklenice s medem vložíme roztát. V zimě můžeme sklenici zkrystalizovaného medu položit i na radiátor. Nikdy nezahřívejte med na více než 45-50°C jinak by ztratil všechny své blahodárné vlastnosti, které díky svému složení má.

Rozhodně nerozhřívejte med v mikrovlné troubě, tím byste získali pouze roztavenou hmotu ničeho a vše dobré byste zničili. 

Na pečení je nejlepší medovicový med

Med chutná, pomáhá a uzdravuje

Včely nejprve nasbírají nektar do svého medového váčku, pak ho obohatí látkami vlastního těla a pozmění ve svém trávicím ústrojí. Nakonec ho uskladní do připravených plástů v úlu, kde med dozrává. Posléze včelař plásty vymění a med je na světě.

Druhy medu

Květový med – jak samotný název napovídá, tento med je z nektaru květů. Jedná se většinou o první várku medu z rostlin kvetoucích na jaře. Je lehce stravitelný a většinou světlé barvy. Nevýhodou je, že rychle krystalizuje.

Květové medy mohou být jednodruhové jako třeba med lipový, akátový, řepkový a slunečnicový, nebo vícedruhové, které jsou ze směsi různých rostlin. Každý z těchto jednodruhových medů má trochu jiné vlastnosti.

Med je jednodruhový díky tomu, že rostliny kvetou v různou dobu a že někteří včelaři dokonce kvůli právě kvetoucím rostlinám a stromům stěhují svá včelstva.

Na pečení je nejlepší medovicový med

Lesní med – říká se mu také medovicový med. Pochází totiž z medovice, kterou produkují nejčastěji mšice živící se šťávami ze stromů. Včely medovici odeberou a zpracují v med. Lesní med se vyznačuje tmavší barvou a výraznou kořeněnou chutí.

Oproti medu květovému obsahuje větší množství minerálních látek a stopových prvků důležitých pro lidský organismus. Obsahuje taktéž větší množství baktericidních látek. Navzdory svému původu má velmi lahodnou chuť a vůni, a proto bývá velmi oblíben.

Dobrou zprávou je, že vydrží dlouho v tekutém stavu.

Smíšený med – je květového i medovicového původu, aniž by jeden typ výrazně převyšoval druhý. Je tmavší barvy než med květový a krystalizuje pomaleji.

Plástečkový med – říká se mu také panenský med, je to med uložený v panenském plástu, není nikterak upraven včelařem a dá se konzumovat i s plástem.

Pastovaný med – i s tímto pojmem se můžeme v souvislosti s medem setkat. Pastování je vlastně řízení přirozeného procesu krystalizace medu.

Krystalizace je zárukou pravosti medu, nevýhodou ale je, že se pak špatně spotřebovává. Díky pastování vznikne medová pasta, která se dobře roztírá například na pečivo a nestéká dolů.

Pastovaný med má výbornou chuť a pochází většinou z květového medu.

Na pečení je nejlepší medovicový med

Ochutnejte řecký jogurt s medem a ořechy                                                                    Foto: Thinkstock

Na pečení je nejlepší medovicový med

Med patří do kuchyně

Med se uplatní i v kuchyni. Dá se jím skvěle nahradit rafinovaný bílý řepný cukr. Díky své odolnosti k vysokým teplotám se hodí i na pečení. Můžeme ho použít do cukroví (například do perníčků), různých koláčů nebo sušenek.

Dobře chutná i na některých druzích masa, které ke konci vaření medem potřeme. Maso se dá medem podlít i během restování. Smícháte-li med s hořčicí, získáte chutný dresink na salát.

Chcete-li si připravit chutnou snídani, smíchejte med s vlašskými nebo lískovými ořechy nebo si přidejte med do jogurtu či do ovesné kaše s ovocem.

Delikatesou nebo hezkým dárkem jsou také různé ořechy naložené v medu, například pistácie nebo kešu a para ořechy. Klasikou je čaj slazený medem, ale medem se dá sladit i káva.

Na pečení je nejlepší medovicový med

Med léčí

Med je především výrazným zdrojem energie, jste-li vyčerpaní, nakopne vás už jen pouhá jedna lžička medu. Med by do svého jídelníčku měli zařazovat těžce pracující lidé a v omezené míře se doporučuje i sportovcům.

Med má také antiseptické a tišící účinky. Společně s čajem nebo teplým mlékem uklidní rozbolavěný krk při chřipce.

Nemůžete-li večer spát, dejte si před spaním teplé mléko s trochou medu, med má totiž také zklidňující účinky.

Pilný jako včelka?

Včela není žádný lenoch, na jeden kilogram medu musí obletět až milion květů. Tak už víte, jak vzniklo známé úsloví.

Autor: Dana Špatenková

Med medovicový lesní medvídek 380 g

Do června 2021 nedostupné

Úsměv dětem na tváři, náš medvídek vytváří. Tento medovicový lesní med medvídek je hravý, roztomilý a líbí se dětem. Postavte na stůl medvídka, bude středem pozornosti. Lesní med, nejlepší jen tak, ale do jogurtu s ovocem nebo ořechy, to je něco. Zdravé a moc chutné.

Kvalita: pomalá krystalizace, bohatý na stopové prvky a minerální látky

  • Jsme včelařství, tudíž máme svá včelstva, vlastní med a jiný neprodáváme. Můžeme se tedy zaručit za med, o kterém víme úplně vše. V jaké lokalitě byl včelami sebrán, v jakých úlech byl včelami nektar do podoby medu přepracován a v jakém prostředí bylo se získaným medem zacházeno. Více čtěte v našem článku Med přímo od včelaře.
Budete mít zájem:  Poraďte si s padáním vlasů

Na pečení je nejlepší medovicový med

Ahoj, tady Josef – Váš včelař

Tmavý lesní medovicový med je nejoblíbenějším medem z naší nabídky. Naši zákazníci ho mají zkrátka nejraději. Je to ale med, který nemusí být každý rok. V přírodě musí panovat vhodné podmínky k tomu, aby mohly včely medovici do úlu donést.

A co je to medovice?

Medovice je roztok převážně cukerných látek rostlin (nejčastěji stromů a keřů) tvořený fotosyntézou a je ukrytý v cévních svazcích rostlin. Aby ji mohla včela sebrat, je zapotřebí, aby ji tzv.

producent medovice (mšice) nasál z cévních svazků. Producent potřebuje pro svoji potřebu především hodně bílkovin a přebytečné cukry vystřikuje zpět v podobě kapek.

Ty včely sbírají a v plástech přeměňují na medovicový med

A jak máme medovicový med nejraději?

My medovicový med jíme především k pečivu. Rohlík, chléb a veškeré pečivo, na které lze med namazat. Nebo na palačinky. Občas si ho dáme do čaje. Čaj a med, to je klasika největší. K pečení bereme spíš med květový.

Včelařství Domovina – Med přímo od včelaře

Na pečení je nejlepší medovicový med

Nejrychlejší doručení až domů

Vyberte si nejpohodlnější způsob dopravy – Nejrychlejší doručení až domů.

Tento způsob dopravy nám umožňuje zabalit Vaši medovou zásilku BEZ POUŽITÍ PLASTŮ. To je super 🙂

Med lesní
Medovicový lesní
Položka byla vyprodána…

Med z včelařství Domovina je velice chutný a lahodný

Dobrý den, ahoj..bzz. Zdravíme všechny vás lidičky. Jsme jedna parta ze včel a lidí. Hooodně včeliček, jedna Alenka včelařka a jeden Josef včelař. A taky kocour Ferda, pohotovostní venkovní deratizační jednotka. My všichni se staráme o to, aby med, který nabízíme vám, našim zákazníkům, byl nejlepší kvality. Zralý, chutný, tak jak má být.

Na pečení je nejlepší medovicový med

Jak v kuchyni využít med

Med je včelí produkt, to jistě všichni víte. Jaké je využití medu v kuchyni a v jakých receptech ho můžeme nalézt, se dozvíte v následujícím medovém článku.

Med je hustá kapalina, kterou vytvářejí včely sběrem a zahušťováním nektarů z květů, nebo látek ze mšic, zvaných medovice. Podle toho se dělí na květový med a medovicový neboli lesní med.

Med obsahuje velmi malé množství vody (přibližně 14 – 18%), nevznikají v něm tím pádem žádné organismy a je tedy lehce skladovatelný.

Dále jsou v medu obsaženy převážně cukry: fruktóza a glukóza (kolem 30%), sacharóza (přibližně 1%) a ostatní cukry (kolem 9%).  Med rovněž obsahuje některé minerály, jako je draslík, sodík, vápník, hořčík a další.

Množství jednotlivých látek se u obou druhů medu liší vždy o několik procent.

Med se dnes většinou získává pomocí odstředivé síly v medometu, který byl vynalezen v roce 1865. Dříve se med jedl i s plásty, lisoval se, nebo se také nechal odkapat. Tyto metody nejsou však ideální.

Med a naše zdraví

Odjakživa se med využívá jako alternativní prostředek k léčení. Díky antiseptickým účinkům může ideálně v kombinaci s citronovou šťávou snižovat příznaky při nachlazení.

Dále je prokázáno, že med pomáhá při utišení kašle a nespavosti, či při trávicích problémech. Kromě toho med díky obsahu cukrů dodává našemu tělu potřebnou energii a pomáhá i proti stresu.

Také již staří Egypťané a další národy využívali med nejčastěji při léčení popálenin a podobných zranění.

Med jako sladidlo

Med má své nezaměnitelné místo v kuchyni. Zaměnit jím ale můžete například cukr nebo jiná sladidla. Do té doby, než se v Evropě začal používat třtinový a řepný cukr, se sladilo pouze medem. Dodnes je velmi oblíbené popíjet čaj slazený medem, získá totiž úplně jinou chuť, než když ho osladíte pouze cukrem.

Na pečení je nejlepší medovicový medZkuste medem osladit také zázvorový čaj.

Medové nápoje

Kromě čaje lze med využít i ve studených nápojích. Kupříkladu med se přidává do domácí zázvorové limonády či do dalších nápojů, jako je smoothie, které lze připravit několika způsoby: avokádové smoothie, kiwimangové smoothie a další.

Nesmíme opomenout dříve velmi oblíbenou a tradiční medovinu. Dnes se s její domácí podobou setkáváme převážně na různých městských slavnostech.

Skvělý na pečení

Med je díky svým vlastnostem vhodný pro pečení. I při pečení ho lze využít vícero způsoby – jednak při pečení masa či zeleniny, kdy med výrazně dochutí pokrm a u masa vytvoří příjemnou křupavou kůrčičku, a také při pečení sladkých pokrmů, jako je medovník, medové trubičky či tradiční perník.

Na pečení je nejlepší medovicový medPokud chcete získat jemné maso s medově sladkým nádechem, vyzkoušejte recept na křupavé kuře s medovým lilkem, pečený bůček či medovou kachnu s jablky. 

Pokud máte zálusk na jemně nasládlou lahodnou pečenou zeleninu, připravte si pečenou petržel na medu s česnekem nebo třeba medové papriky plněné sýrem.

Med na grilu

Med se na grilu objevuje v podobě přísady do nejrůznějších marinád, kde ho kombinujeme, obdobě jako v jiných pokrmech, s dalšími ingrediencemi jako jsou chilli, hořčice, česnek nebo balzamikový ocet pro dosažení té nejlahodnější chuti.

V medové marinádě se nejčastěji griluje kuřecí maso, díky jeho méně výrazné chutí se totiž do něj nejlépe vtáhne medová chuť. Příkladem mohou být medové kuřecí paličky na grilu či kuřecí špízy.

Velmi často se takto grilují i kuřecí křídla, která jsou doplňována nejrůznějšími dipy a omáčkami.

Obdobně se v medu griluje vepřové maso a dokonce i zelenina, která se v průběhu grilování polévá medovou marinádou.

Salátové dresinky

Med rovněž bývá nepostradatelnou součástí dresinků mnoha zeleninových salátů v kombinaci s dalšími surovinami. Saláty jsou pak díky jemně nasládlé chuti dresinku neodolatelné. Dokazuje to například recept na rukolový salát s gorgonzolou, salát se slaninou a bílými fazolemi nebo těstovinový salát s čerstvými rajčaty.

 

Včelař Vaculík z Vřesovic vytočil nejlepší med. Získal maximální počet bodů

Přihlásíte se při sčítání lidu k moravské národnosti? Petr Turek

Máslovice, Vřesovice – Zlatá medaile z největší republikové soutěže medu doputovala do Vřesovic.

Medovicový med z Chřibů od Miroslava Vaculíka odborníci ohodnotili plným počtem bodu, tedy stem.

„Zaslal do naší laboratoře med výborné kvality,“ potvrdil certifikátem ředitel Výzkumného ústavu včelařského Ondřej Procházka.

Miroslav Vaculík získal zlatou medaili v soutěži Český med 2019. | Foto: Deník / Petr Turek

Medovicový med vytáčený koncem letošního července získal maximální hodnocení ve všech čtyřech kriteriích, mezi kterými je celkový estetický dojem, náležitosti etikety a především fyzikálně chemické vlastnosti medu. „Potěšila mě nejen zlatá medaile, ale jsem moc rád za maximální počet bodů,“ svěřil se Miroslav Vaculík.

Přečíst článek ›

Jeho med po úspěchu v soutěži Český med 2019 zamířil na výstavu Zahrady Čech v severočeských Litoměřicích.

Na pečení je nejlepší medovicový medZdroj: Deník / Petr Turek

Investujte do svého zdraví. Předplaťte si Deník.cz a získejte neomezený přístup k seriálu Předsevzetí 2021. Více zde.
pomocný pracovník/ce, 15 200 Kč instalatér/ka, 26 000 Kč grafik/čka – e-shop, 21 000 Kč Švadleny, šičky, vyšívači a pracovníci v příbuzných oborech, 16 000 Kč pracovník/ce posklizňové linky, 25 000 Kč Obsluha strojů na výrobu pečiva, čokolády a cukrovinek, 19 000 Kč ošetřovatel/ka hospodářských zvířat, 15 200 Kč Kuchaři (kromě šéfkuchařů), 30 000 Kč + PODAT INZERÁT Volkswagen Tiguan servisní knížka, koupeno v D, nehavarované Volkswagen Golf Plus servisní knížka, koupeno v D, nehavarované BMW 520 první majitel, servisní knížka BMW 520 první majitel, servisní knížka, koupeno v CZ BMW 4 první majitel, servisní knížka, koupeno v CZ BMW 320 první majitel, servisní knížka, koupeno v CZ BMW 318 první majitel, servisní knížka, koupeno v CZ BMW 318 první majitel, servisní knížka, koupeno v CZ + PRODAT AUTO Volkswagen Golf 1,5 TSi / 96 kW Comfortline Škoda Octavia 1,4 G-TEC (81kW/110k) Style Peugeot 508 SW 2,0 HDi PANORAMA, NAVIGACE Volkswagen Touran 1,5 TSI (110kW/150k) Maraton E Škoda Citigo 1,0 G-Tec CNG-KOUPENO vČR-1Maj Volkswagen Touran 2,0 TDI (110kW/150k) Highline Mazda 3 2.3 DiSi-TURBO, MPS, 191 KW Hyundai i30 1,0 T-GDi/ 88 kW Trikolor Komf + PRODAT AUTO

Med

Med je hustá sladká a lepkavá kapalina, vytvářená včelami (případně i jiným hmyzem) sběrem a zahušťováním sladkých šťáv – především nektaru z květů (med květový) a medovice (med medovicový), kterou vylučují například mšice. Sběrem a přetvořením medovice vzniká medovicový med.[2] Tmavost medovicového medu je způsobena barvivy obsaženými v míze lesních dřevin.

Pro včelstvo je med zásobou energeticky bohaté potravy. Během roku silné včelstvo vyrobí a z větší části i spotřebuje řádově stovky kg medu. Většina spotřeby probíhá v sezoně, na přečkání zimy včelstvu stačí přibližně 1 kg na měsíc.

Med má zvláštní chuť, pro kterou mu někteří lidé dávají přednost před cukrem a jinými sladidly. Má vhodné chemické vlastnosti pro pečení.

Kapalný med se nekazí, pokud v něm není nepřiměřené množství vody (nezralý med). Díky vysoké koncentraci cukrů ničí bakterie při procesu zvaným osmóza (vysává z buněk vodu a tím ničí jejich membrány).

Pouze spory některých bakterií osmóze odolávají. V medu se nemohou uchytit ani kvasinky ze vzduchu, protože obsah vody je příliš nízký. Přírodní neupravený med má obsah vody asi 14–18 %.

Je-li obsah vody pod 18 %, nemůže se v medu množit prakticky žádný organismus.

Při dlouhodobém skladování při pokojové (nebo vyšší) teplotě se může díky sedimentaci (usazování) cukrů na povrchu medu v nádobě vytvořit tenká řidší vrstvička, v níž se rozmnoží osmofilní druhy kvasinek (zkvášejí koncentrované roztoky cukrů – nad 50 %), které jsou v medu přirozeně obsaženy. Takové kvašení ovlivňuje především senzorické, nikoliv nutriční vlastnosti medu.

Budete mít zájem:  S jakými problémy se setkávají lékaři v roce 2019?

Složení

Med je směs cukrů, vody, a jiných složek. Specifické složení medu závisí nejvíc na směsi květů navštívených včelami, které med produkovaly a liší se podle lokality, období/sezony i jednotlivých včelstev. Hmotnost 1 litru medu je asi 1,4 kg. Typické složení ukazuje tabulka:

Rozborem pylů a výtrusů (rostlin) v neupraveném medu (Melisopalynologie) lze určit květy, z nichž byl sesbírán.

Protože včely přenášejí elektrostatický náboj a mohou přitahovat jiné částice, některé techniky Melisopalynologie mohou být použity v oblasti environmentálních studií radioaktivních částic, prachu, nebo částicového znečištění. Tato zátěž je ale v medu ve srovnání s ostatními vzorky z přírody překvapivě malá.

Pro rostliny jsou totiž květy reprodukční orgány a jsou poměrně dobře ochráněné před znečištěním. Proto je autentický med velmi čistý. Většina cizorodých látek se do medu dostává až při zpracování.

Způsoby těžby medu

  • Plástečkový med – tento med můžeme dostat pouze u včelaře nebo ve specializované prodejně. Kupujeme uzavřené plástečky nebo jejich části. Doma je zavěsíme, otevřeme a necháme med pozvolna vytékat. Tímto způsobem získáme med šetrně a uchováme v něm většinu cenných přírodních látek.
  • Kapaný med – tento med včelař vytěží výše uvedeným postupem a prodává ho pak ve sklenicích. Vzhledem k náročnosti tohoto procesu a proto, že odkapáním se vytěží jen malá část medu obsaženého v plástech, je kapaný med sice drahý, ale velmi hodnotný. Pro léčebné účely se nejlépe hodí tento med.
  • Stáčený med – Jde o běžný med, který kupujeme v obchodě. Z plástů se získává odstřeďováním v medometu. Tento med je rovněž velmi hodnotný, protože si uchovává většinu přírodních látek.
  • Lisovaný med – jak už jeho název napovídá, jedná se o med vytlačovaný za studena z plástů. Proces je méně šetrný než odstřeďovaní a mnohé přírodní látky se při něm zničí. Lisování bylo dříve nejrozšířenějším způsobem získávání medu; po zavedení medometu se však od něj téměř upustilo. Pouze tuhý a rosolovitý vřesový med se dosud někdy kromě odstřeďování také lisuje.
  • Tekutý med – tento nekvalitní med, který se získává kombinací lisování a zahřívání, raději nekupujeme. Výhodou tohoto zpracování je pro včelaře skutečnost, že se spotřebují všechny zbytky medu, ale při zahřátí nad 40 °C se zničí všechny cenné přírodní látky (enzymy). Tekutý med je vlastně cukrová voda s příchutí medu.
  • Umělý med – takzvaný umělý med lze nazvat cukrovou vodou. Není to včelí produkt – skládá se převážně z invertního cukru a sirupu z glukózy. Navzdory svému názvu nemá s medem nic společného. Umělý med se v poslední době prodává pod názvem „krém z invertního cukru“, nebo též pod označením „Med na pečení – vhodný též do čaje“.

Med v kuchyni

Než se začal v evropské kuchyni používat třtinový a posléze i řepný cukr, hlavním sladidlem byl med. Až do 17. století se používal zejména do kaší, některých druhů chleba, nápojů (medovina), ale i masitých jídel, na některé věci se však nehodil (např. piškot a cukrovinky). Dost časté bylo spojení medu, pepře (peprník→perník), zázvoru a šafránu.

Zdravotní účinky

Po 2700 let byl med užíván pro léčení chorob včetně tropických až do plného pochopení příčin infekce v moderních dobách a nasazení antibiotik.

Lidové používání medu se tak dostalo vědeckého vysvětlení: med působí jako antibakteriální a antiseptický činitel.

Antibakteriální vlastnosti medu jsou výsledkem nízké aktivity vody v medu způsobující osmózu, efekt peroxidu vodíku a vysoké kyselosti.

Osmóza

Med je v první řadě nasycený roztok dvou monosacharidů. Tato směs má nízkou vodní aktivitu; většina vodních molekul je vázána cukry a jen zbývající jsou k dispozici pro mikroorganismy. Vzhledem k nízkému počtu volných molekul vody nemají mikroorganismy vhodné podmínky k množení.

Peroxid vodíku

Peroxid vodíku v medu je aktivován ředěním. Nicméně, na rozdíl od lékařského peroxidu vodíku, běžně v koncentraci 3% objemu, je v koncentraci jen 1 mmol/l medu. Železo je v medu oxidováno kyslíkem volné radikály a uvolňováno prostřednictvím peroxidu vodíku.

glukóza + H2O + O2 → glukónová kyselina + H2O2

Při použití v tropech (jako například jako tekutý obvaz rány), je peroxid vodíku produkován smísením s tělesným potem. Výsledkem tohoto procesu je, že peroxid vodíku se pomalu uvolňuje a pracuje jako antiseptikum. Na rozdíl od 3% lékařského roztoku, pomalé uvolňování nezpůsobuje poškození okolní tkáně.

Kyselost

pH medu je běžně mezi 3,2 a 4,5. Tento relativně vysoký stupeň kyselosti zabraňuje růstu bakterií způsobujících infekci.[3] Kyselost také závisí na druhu medu. Například med květový má všeobecně nižší pH než med medovicový [zdroj?].

Nutriční efekty

Na základě relativně nových poznatků má med znatelné pozitivní efekty při dlouhodobém užívání. Med totiž obsahuje nejen mnoho uhličitanů, ale také nezřídka polyfenoly, které mohou působit jako antioxidanty [1]. Antioxidanty, jako výživný prvek, zabraňují působení negativních důsledků stresu v organismu.

Bylo zjištěno, že antioxidanty v medu příznivě působí proti rakovině tlustého střeva [2].

Mimoto, med je zodpovědný také za zvyšování populace probiotických bakterií ve střevech, což má za následek zvýšení obranyschopnosti organismu, zlepšení trávení, snížení cholesterolu a již zmiňovaná prevence proti rakovině střeva [3].

Užití v lidové medicíně

Časté užívání medu jako protibakteriálního činitele je jeho užití pro krytí ran, popálenin a vředů. Toto užití má dlouhou historii v tradiční medicíně. Navíc, užívání medu redukuje otoky a jizvy; také zamezuje např. bavlněnému obvazu nalepit se na léčené zranění [4] [5].

Některé zdroje hovoří o metodě léčení slabých forem zánětů spojivek pomocí kapky malého množství medu, kápnutého do oka [6][7][8]

Z důvodů antiseptických vlastností, med (speciálně je-li kombinován s citrónem), může být užíván orálně pacienty, kteří jsou sužováni Pharyngitídou a Laryngitídou, ke zmírnění příznaků.

Navzdory všeobecně přijímané myšlence, že med zmírňuje alergie, kontrolované studie prokázaly, že med není více efektivní než placebo [9]. Většina sezónních alergií je totiž způsobených pylem ze stromů a trav, který včely většinou nesbírají.

Strdí

Ve staročeských textech se med (resp. plást medu, plástev, latinsky favus, anglicky honeycomb) označuje slovem strdí (střední rod, to strdí, původně nesklonné, též ta stred, ten strda[4]) které je všeslovanského původu. V odborné včelařské terminologii se jako strdí označuje medem zanesené včelí dílo volně žijících včel.

V Olomoucké bibli se ve verši 16,14 z knihy Numeri překládá „ješto (země) ploue potoky mléka i strdi“.[5] Bible olomoucká překládá spojení favus distillans z verše 4,11 z Písně písní slovy plást strdí kapagiczy[6]. V Bibli drážďanské je formulace z Ezechiela (20,15) „jížto (zemi) sem jim dal plowucy (plovúcí) mlékem a strdí, natczituu ze všelikých zemí“.

[5] Spojení „strdím oplývající (“tvé strdí plowuczye milosti nepoznal sem) se objevuje i v překladech ze svatého Augustina.[7] Výraz se objevuje i v dalších starých rukopisech, lékařských, duchovních i jiných.[5][8][9] Formulaci z biblických knih Numeri a Ezechiel o „zemi oplývající mlékem a strdím“ věnované Bohem vyvolenému národu převzala začátkem 12.

století i Kosmova kronika a vztáhla ji k příchodu praotce Boema do české země, v rámci nepříliš konkrétního archetypálního příběhu o příchodu do země zaslíbené (která byla podle Kosma před příchodem kmene Boémů po biblickém vzoru „v čas potopy lidu zbavená“), v němž se Kosmas důkladně inspiroval Biblí a Vergiliovou Aeneidou, mnohde slovo od slova.

Příběh dále rozvíjela Hájkova kronika a Jiráskovy Staré pověsti české. Strdí se objevuje již v Kosmově verzi příběhu, byť v novějších překladech uváděné jako med: „To jest ona, to jest ona země, kterou jsem vám – jak se pamatuji – častokráte sliboval, země nikomu nepoddaná, zvěře a ptactva plná, sladkým medem a mlékem vlhnoucí, a jak sami pozorujete, podnebím k obývání příjemná.

Vody jsou všude hojné a nad obyčej rybnaté.“[10][11]

Kvalita medů v Česku

Český med, který produkují domácí včelaři, patří k nejkvalitnějším výrobkům. Pravidla vydaná v roce 1999 Českým svazem včelařů pro regionální známku Český med jsou přísnější, než evropská směrnice pro med i česká vyhláška ministerstva zemědělství.

[12] V českých obchodech se však objevují medy či směsi medů ze zahraničí, jejichž obsah bývá často nedobrý. Jedná se o produkty, které obsahují jen málo medu, výrobky jsou směsicí škrobu kukuřice, třtiny a různých sirupů.

V těchto „medech“ se často nachází velké procento hydroxymethylfurfuralu, což znamená, že tento výrobek byl prakticky uvařen a tím pádem znehodnocen. Při rozborech obsahovaly některé dovozové medy dokonce i těžké kovy.

[13] V roce 2012 odhalil časopis dTest medy, které byly šizeny sirupy a které obsahovaly pesticidy.[14] Na přelomu roku 2015/2016 se v Česku objevila kauza falšovaného medu.[15]

Citace: https://cs.wikipedia.org/wiki/Med

Který med je nejlepší?

Poslední aktualizace: 1.8.2002

Na tuto otázku většina laiků, nevčelařů, odpoví „tmavý lesní“. Mezi včelaři je tento med nazýván medovicový. K tomu si neodpustím citovat ze starých knížek: „Medovice (…) ne-li všechna, tedy skoro všechna, jest barvy tmavé a vůně špatné. Medovicový med (…

) na medové pečivo jakžtakž se hodí, ale na stůl nikdy přijíti nesmí, ani tehdy, je-li s jiným smíšen. Medovice škodí nejen lidem, ale i včelám, tím více, musejí-li na ní zimovati. (…) Medovice dává med méně cenný, neboť obsahuje mnoho dextrinu, čímž se liší podstatně od nektaru.“ ( Fr.

Budete mít zájem:  Opilá ředitelka mateřské školky skončila na záchytce

Vohnout, Včelařova čítanka, 1925) „Medovicový med je tmavé barvy – nelahodí oku a je nevhodný pro tabuli. Představuje velký problém pro včelaře, který má na mysli zisk a je to velká škoda, že medovici včely vůbec sbírají. Malé množství medovice, přimíchané do čistého medu zkazí barvu a med je prakticky neprodejný.

Medovicový med nikdy nekrystalizuje, na rozdíl od dobrého medu.“ (A. Pettigrew, Handy book of bees, 1889) Není to legrační čtení?

Současná módní obliba „tmavého lesního“ medu je navíc ryze středoevropskou záležitostí, ve „zbytku světa“ nadále přetrvává obliba světlých květových nektarových medů.

Opravdu chcete vědět, který med je nejlepší? Odpověď je zcela jednoduchá: ten co Vám nejvíce chutná!

Kritéria hodnocení medu

V obchodech bývá med označován jako „květový“ a „medovicový“, podle původu. Omezit se na toto dělení je totéž jako bychom dělili víno na „bílé“ a „červené“. Stejně jako kvalitní víno si i kvalitní med zaslouží více pozornosti.

Pokud se nechceme řídit módou a kupovat jen „tmavý lesní“, můžeme si vybírat z pestré škály vůní, chutí, barev a konzistence. Spíše než v obchodě uspějeme ovšem spíše přímo u včelařů.

Můžeme pak ochutnat med lipový, pampeliškový, z ovocných stromů, vrb, malin, ostružin, jetele a nebo ještě spíše (ani včelař většinou neví z čeho jeho včely med přinesly) různé místní přírozené směsi, typické pro daný rok a roční období.

Mým snem je dožít se doby, kdy se med bude prodávat s označením např. „Krkonošský jarní, ročník 2010“. Až vyzkoušíme české medy, můžeme vyjet do zahraničí a na dovolené ochutnat místní speciality.

Z evropských medů lze doporučit zejména medy jižních států (Řecko, bývalá Jugoslávie), které jsou velmi aromatické a pak královnu mezi medy, med vřesový (severozápadní Evropa).

Senzorické vlastnosti medu

Vůně Typicky medová, více či méně výrazná, s jemným buketem po květech, ze kterých pochází. Aroma se ztrácí stárnutím, nevhodným uskladněním (v teple, na světle, v nevhodné nádobě – častou chybou je např. použití starých omnia víček s pachem po okurkách) a také zahřátím na vyšší teplotu (zejména při průmyslovém zpracování.

Chuť Více či méně sladká, typická u jednodruhových medů, značně odlišnou chuť mají medy medovicové. Barva Může přecházet od téměř vodové (akátový med) až po tmavě hnědou (medovicové medy). Většina medů je medově žlutá, někdy se vyskytuje zelenavý nádech. Medy zkrystalizované jsou výrazně světlejší, zvláště pokud byly upraveny pastováním.

Konzistence (textura) Med může být tekutý nebo zkrystalizovaný. Dlouhodobě tekuté zůstávají prakticky výhradně jen medy akátové, které jsou řídce tekuté, a některé medy medovicové, které jsou naopak značně viskózní. Důležitá je konzistence u medů zkrystalizovaných.

Může být od hrubě škrablavé (přirozeně zkrystalizovaný lipový med) až po jemnou, lahodně rozplývavou (pastovaný řepkový a jetelový med). Zvláštní tixotropní konzistenci má med vřesový.

Typické vlastnosti jednotlivých druhů medu

Medy dělíme podle původu na

  • květové, nektarové, tj. pocházející z nektaru tvořeného ve květech hmyzosnubných rostlin
  • medovicové, které včely tvoří z výmětů mšic a červců parazitujících na některých rostlinách.

Dále medy dělíme podle konkrétní rostliny, ze které pocházejí, charakteristika je převzata většinou ze Včelařské encyklopedie Jaroslava Svobody (1956):

Akát Akátový med je bezbarvý až nažloutlý se zelenavým nádechem, zvlášť výrazné vůně a chuti po akátových květech. Čistý akátový med jako jeden z mála medů zůstává velmi dlouho tekutý. Jetel, vojtěška, vičenec Produkují nažloutlý med výborné chuti. Krystalizuje sněhobíle v celé hmotě, dá se krájet a balit do papírových obalů jako máslo. Vynikající pro pastování. Populární zejména v severní Americe. Lípa Nektarový lipový med je jedním z našich nejkvalitnějších medů. Bývá zlatožlutý, čirý, má typickou lipovou vůni a chuť. Po zkrystalizování má typickou „škrablavou“ konzistenci. Luční květy Takzvaný luční med je smíšený med z různých rostlin, nejčastěji malin, ostružin a vrbovky. Často obsahuje i medovici a má pak tmavší barvu. Medovice Medovicové medy jsou vždy tmavší než nektarové, od červenohnědých až po tmavohnědé, často se zelenavým nádechem. Je to způsobeno vyšším obsahem rostlinných barviv a minerálních látek. Mají typickou lahodnou chuť způsobenou vyšším obsahem dextrinů. Jsou velmi viskozní a zůstávají až na vyjímky (např. modřínový med) dlouho tekuté. Pocházejí od různých producentů (mšic, červců) parazitujících na různých rostlinách. Nejčastěji medovicový med pochází ze smrku, jedle, borovice, dubu, lípy a javorů. Ovocné stromy Med z ovocných stromů je světle nažloutlý, znamenité vůně a chuti. Snadno a brzy krystalizuje. Pohanka Pohankový med je hnědé barvy, ne zvlášť příjemné vůně (mírně řečeno), je hustě kašovitý, částečně krystalický. V Rusku, na Ukrajině a v Polsku je velmi ceněn pro své léčivé účinky. Je také vynikající pro pečení; pečivo s přídavkem pohankového medu zůstá dlouho vláčné. Řepka olejka a jiné brukvovité Med z řepky, hořčice a jiných brukvovitých je žlutý až citronově žlutý, krystalizuje během několika dnů po vytočení v celé hmotě. Obsahuje brasiny, látky s protirakovinnými účinky. Vynikající med pro pastování. Vřes Vřesový med je jedním z nejlepších a nejdražších medů. Má červenohnědou barvu a výraznou vůni a chuť. Je gelovité konzistence, často obsahuje bubliny vzduchu. Je tixotropní, po zamíchání na krátkou chvíli zkapalní, ale brzy opět zgelovatí.

Zdravý med – Vareni.cz

Med je hustá sladká a lepkavá kapalina, vytvářená včelami, případně i jiným hmyzem, sběrem a zahušťováním sladkých šťáv – především nektaru květů (med květový) a výměšků hmyzu (mšice, medovice) živícího se sáním mízy rostlin (med medovicový).

Med má zvláštní chuť, pro kterou mu někteří lidé dávají přednost před cukrem a jinými sladidly. Má vhodné chemické vlastnosti pro pečení (zdroj wikipedia).

Vznik medu

Včela medonosná do úlu na nožičkách (ve váčcích) přináší nasbírané suroviny na výrobu medu – nektar a medovici. Nektar je výměšek rostlinných žláz a rostlina jej používá jako lákadlo pro včely, které ji tak opylují.

Medovice je cukernatá látka, která se vyskytuje na listech a jehličí stromů (parazitující mšice). V úlech pak včely sníží procento obsažené vody, svými enzymy přemění sacharózu na jednoduché cukry a výslednou surovinu obohatí o další enzymy.

Poté včely med uloží v plástvích úlů, zakonzervují je víčky z vosku a nechají med „zrát“. Teprve vyzrálý med včelaři stáčí z pláství.

Pro získání pouhých 100g medu musí včely sesbírat pyl asi z jednoho milionu květů a přibližně 150 tisíckrát vylétnout z úlu.

Med v naší kuchyni

Med sice dodává tělu „pouze“ energii ve formě jednoduchých sacharidů, ale i tak je tělu velmi prospěšný. Med je lidovými léčiteli nazýván elixírem mládí a je považován za účinné afrodiziakum.

Těhotné ženy by měly zkonzumovat alespoň 5kg medu během těhotenství a dodat tak plodu látky potřebné k vývoji. Batolatům i dětem bychom měly sladit stravu květovým včelím medem. Med nezpůsobuje průjem a nezpůsobuje zubní kaz u dětí.

Naopak, med zdraví dětí velmi prospívá.

1 litr medu váží přibližně 1,25 kg . Medem lze nahradit cukr snad ve všech receptech, sladkost stejného množství medu je pouze 75% sladkosti cukru.

Při pečení proto dáme medu asi o polovinu více než cukru a do těsta přidáme 1 lžičku jedlé sody, která neutralizuje kvasy a také nám zkypří těsto. Při pečení medového těsta musíme počítat se zvýšením teploty pečení asi o 10 – 15°C.

Med místo cukru činí pečivo chutnější, vláčnější a také uchová pečivo déle čerstvé.

Med pomáhá i uzdravuje

Med je pro naše tělo velice cenným lékem. Med je doporučován jako velmi účinný lék na všechny druhy nemocí a to bez jakýchkoli vedlejších účinků. Med patří mezi nejsilnější přírodní antibiotika, protože dokáže zničit bakterie a nejrůznější mikroorganismy. Med můžeme konzumovat samostatně, přidaný do nápojů nebo smíchaný třeba se skořicí.

Nejznámější je požívání medu smíchaného s citronovou šťávou (v teplém mléce nebo čaji), také smíchaný s cibulí či česnekem, na bolení v krku a záněty horních cest dýchacích. Med také pomáhá při potížích se žaludkem, upravuje trávení a pomáhá při plynatosti nebo při zácpě.

Med se skořicí pomáhá na nemoci srdce, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a cévách, chrání před infarktem nebo působí na infekce močového měchýře. Med zlepšuje i spánek, mírní nervovou vyčerpanost a léčí nespavost, stačí lžička medu před spaním.

Med má antiseptické účinky; používá se nejen na pupínky na pleti a na kožní infekce, ale také na hojení ran a popálenin. Med můžeme užívat místo sody na pálení žáhy nebo jako pomocný lék proti artritidě. Med je účinnou látkou při léčení otrav, třeba houbami.

Ačkoli je med sladký, neškodí ani diabetikům 1 lžička denně. Med povzbuzuje mozek, ale působí i jako slabé sedativum. A med také působí proti zápachu z úst.

Sladíte medem – českým medem? Jaké jsou vaše zkušenosti s medem? Máte nějaký osvědčený recept na kurýrování medem? Podělte se s námi o vaše rady, tipy a názory.

Foto: Profimedia

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *