Místo českého máku vyvážíme morfinový

Hlavní obsahMakové pole
Foto: Profimedia.cz

Mák byl letos zaset na ploše o třetinu větší než brambory. Na druhou stranu žluté lány řepky, v Česku nejrozšířenější olejniny, jsou oproti těm makovým stále desetkrát větší.

Nejvíce se v historii Česka pěstovalo máku v roce 2008, tehdy rostl na ploše téměř 70 tisíc hektarů. V následujících letech zemědělci seli máku méně, v roce 2012 jen něco přes 18 tisíc hektarů. Od té doby ale osetá plocha roste.

KOMENTÁŘ DNE:
Místo českého máku vyvážíme morfinový Očima Saši Mitrofanova: Srážka aligátora s čápem

Vývoj oseté plochy máku

Foto: David Ryneš, Novinky

„Je to pozitivní zpráva. Předchozí útlum pěstování máku v ČR měl dva základní důvody – pokles jeho cen až k hranici 20 korun za kilogram, přičemž výkupní ceny, kdy pěstitelé máku alespoň neprodělávají, činí 30 a více korun za kilogram,“ řekl Novinkám agrární analytik Petr Havel.

Druhým důvodem byl podle něj dovoz nekvalitního, ale levnějšího máku ze zahraničí do ČR.

Díky vyhlášce z roku 2015 byl ale mák zařazen mezi plodiny podléhající oznamovací povinnosti při dovozech ze zahraničí, čímž se otevřela možnost dovážený mák kontrolovat.

Když poté mírně oživily ceny máku a pohybují se právě kolem zmiňované hranice 30 korun za kilogram, začali pěstitelé v ČR mák opět ve větší míře pěstovat.

„Česko je největším pěstitelem máku pro potravinářské účely na světě, problém je, že ve světě se pěstuje také mák pro farmaceutické účely.

Rozdíl je v obsahu morfinu, což je droga, a právě proto je pěstování máku v řadě zemí zakázáno.

Potravinářský mák přitom má podle tuzemské legislativy obsah morfinu jen 43 miligramů na kilogram, odrůdy máku pro farmaceutické účely ale mají morfinu i několik procent,” upřesňuje Havel.

Morfinové alkaloidy jsou izolovány z makoviny – z makové slámy. Semeno je vedlejším produktem, a prodává se proto levněji než semeno máku pěstovaného speciálně pro potravinářské účely.

Čeští pěstitelé máku argumentují tím, že mák pěstovaný pro farmaceutické účely má horší chuť. V Bruselu usilují o získání zeměpisného označení Český modrý mák.

„Jsme léta největšími pěstiteli potravinářského máku ve světě. Záleží trochu na tom, jak se urodí v Turecku, ale od roku 2012 je podle statistik Světové zemědělské organizace (FAO) naše republika největším pěstitelem, i co se celkové produkce týká, tedy nejen v přepočtu na hlavu,” řekl Novinkám Václav Lohr ze spolku pěstitelů Český modrý mák.

Většina máku vypěstovaného v Česku jde na vývoz – nejvíce ho míří do Ruska, Rakouska, Německa, Polska a na Slovensko. Ruské embargo na dovoz potravin z EU se máku, na rozdíl od mléčných výrobků, masa a některých druhů ovoce či zeleniny, nedotklo.

Loni se mezi exportními zeměmi objevily i Argentina, Brazílie či dokonce Afghánistán. Podle Lohra šlo ale o malé množství určené zřejmě pro krajánky nebo české vojáky na misi.

Nejvíce máku na světě se pěstuje právě v Afghánistánu, ale nezákonně. Používá se hlavně pro výrobu drog, jako jsou opium či heroin. Potravinářský mák se ve větším pěstuje ještě ve Francii, v Maďarsku či Rumunsku.

Hlavní zprávy

Květena ČR

  • mák setý
  • Papaver somniferum
  • mak siaty | Opium Poppy
  • mákovité / Papaveraceae
  •       mák / Papaver
  • Místa výskytu:Pěstuje se na polích a zahradkách, občas zplaňuje v okolí polních cest, na navážkách zeminy atpod.
  • Doba květu:   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Význam a zajímavosti:Mák setý je významnou kulturní rostlinou. Jeho využití je značné od potravinářského zpracování až po výrobu drog. Jeho původ není dosud zcela objasněn.

Někteří autoři dovozují, že se jedná o vyšlechtěnou kulturní rostlinu, která má předka ve středomořském máku štětinkatém (P. setigerum), jiní autoři se domnívají, že mák setý je původním druhem pocházejícím ze střední Asie (Turkestánu). Mák setý se pěstuje především pro účely potravinářské, tedy pro semeno, méně k lisování makového oleje.

Bylo vyšlechtěno mnoho odrůd máku setého, které mají různé produkční vlastnosti. Pěstování máku setého je doménou několika zemí světa. Česká republika potvrdila v roce 2009 své světové prvenství v pěstování tzv. potravinářského máku (tedy určeného pro legální využití).

V roce 2007 bylo u nás oseto mákem setým asi 70 tisíc hektarů a pěstitelé utržili za jeho sklizeň více než 2 miliardy korun. Převážná část české produkce máku směřuje do zahraničí. Nejvíce se jej vyváží do Polska a Ruska, dále pak též do Německa, Rakouska a Nizozemí, tyto země však český mák dále vyvážejí.

Český potravinářský mák má ve světě velmi dobrou pověst – je totiž velmi kvalitní. A protože řada tradičních producentů (zejména Turecko) v posledních letech svoji produkci omezovala, českému máku se dařilo i na světových trzích. Mák se používá především v pekařství (makové buchty, koláče, různé pečivo), v cukrářství nebo při přípavě jídel (např.

nudle s mákem). Dále se při sklizni získává rovněž makovina, což jsou nadzemní části (kromě semen) máku setého tedy hlavně rozdrcené makovice a vrcholové partie stonku. Makovina obsahuje vysoké množství alkaloidů, především morfinu, a využívá se ve farmaceutickém průmyslu.

Jedovatá rostlina.

Stonek, listy a rovněž nezralé makovice obsahují nebezpečné alkaloidy (např. morfin, kodein, thebain nebo papaverin). Nejdůležitějším alkaloidem je morfin, který působí analgeticky (snižuje vnímání bolesti) a narkoticky (vyvolává spánek a pocity slasti). Morfin se v lidském těle dobře a relativně rychle vstřebává a ovlivňuje centrální nervový systém, tím tlumí pocit bolesti, působí na svalová vlákna, ovlivňuje dýchání atpod. Morfin se užívá v lékařství jako silné analgetikum, jeho používání má však určitá omezení. Při i docela krátkodobém užívání morfinu dochází ke vzniku návyku (tzv. morfinismus), kdy morfin působí stimulačně, euforicky až vyvolává příjemné psychické stavy a uživatele nutí k jeho dalšímu užívání. U takových pacientů však postupem doby dochází k tělesným a duševním změnám, které se vyznačují mimo jiné podrážděností, neklidem, depresivními stavy, úbytkem tělesné váhy a únavou. Zdravotní problémy jsou doprovázeny rovněž problémy v mezilidských vztazích, dochází k asociálnímu chování posléze až k vyloučení ze společnosti. Neléčený pacient má nepříznivou prognózu, dochází často ke smrti sebevraždou nebo doprovodným onemocněním. Otrava morfinem nastává po jeho požití, smrtelná dávka je udávána v rozmezí 0,25-0,5 g morfinu. Otrava se dostaví za 30-60 minut po požití. Příznaky nejsou u všech pacientů stejné, dochází k pocitům tepla v obličeji s následným rozšířením do oblasti hrudi a paží. Nastává stav opojení a pocitů závratí, někdy se dostaví zvracení. Nastupuje ospalost, která přechází do bezvědomí, smrt nastává zástavou dechu.

Mák setý a drogy.

Opium je ztuhlá a usušená mléčná tekutina, které se sbírá z nařezaných nezralých makovic. Ronící mléko má šedavě bílou barvu, která se po usušení mění na hnědavou. Droga heroin se získává z opia chemickými procesy. Z našeho máku setého se nezískává opium. Opium se získává z odrůd, které se pěstují ve střední Asii. Opium se užívá buďto kouřením nebo pojídáním. Heroin je nebezpečná a silně návyková droga, která se užívá nitrožilně a jejíž užívání vede až k sebevraždě. Heroin je oblíbenou drogou především ve Spojených státech amerických. Světová produkce opia se stále zvyšuje (např. v roce 2007 bylo vyprodukováno asi 8 400 tun opia). Největším producentem opia (asi 95% světové produkce) je stále Afghánistán a to i přes to, že se pěstování máku v roce 2008 snížilo o 22% na 157 000 hektarů. Například v roce 2007 se v Afghánistánu vyprodukovalo okolo 7 850 tun opia. Opium a z něj získávaný heroin jsou nejdůležitějším zdrojem příjmů různých teroristických skupin operujících uvnitř Afghánistánu. Opium z Afghánistánu je určeno primárně pro evropský trh. Další země, na jejichž území dochází k výraznému pěstování máku pro účely výroby drog jsou: Barma a státy tzv. Zlatého trojúhelníku (okolo 32 000 ha), Mexiko (6 900 ha) či Pakistán (2 300 ha). Naopak Indie je největším producentem opia pro farmaceutické účely.

Budete mít zájem:  Sacharidové vlny pro začátečníky – ano nebo ne?

Mák setý a paragrafy.

V České republice upravuje zákon o návykových látkách mimo jiné pěstování máku a vývoz a dovoz makoviny. Existuje ohlašovací povinnost, která se týká pěstování máku setého. Zákon totiž ve svém § 29 stanoví, že pokud pěstitel chce pěstovat mák setý na ploše větší než 100 m2, je povinen předat o tom hlášení celnímu orgánu.

K vývozu nebo dovozu makoviny se vyžaduje povolení, které vydává Ministerstvo zdravotnictví. Dále každý, kdo uskutečnil vývoz nebo dovoz makoviny, je povinen předat Ministerstvu zdravotnictví hlášení o takovém vývozu nebo dovozu.

Právnická nebo podnikající fyzická osoba, pěstující mák setý na celkové ploše větší než 100 m2, se dopustí správního deliktu tím, že nesplní ohlašovací povinnost a nebo uvede nesprávné nebo neúplné údaje v hlášeních. Za takový správní delikt ji hrozí sankce ve formě pokuty, která může dosáhnout až 500 000 Kč resp. 1 000 000 Kč.

Zákon rovněž pamatuje na jednání fyzické osoby (tedy např. drobných pěstitelů, zahrádkářů) pěstující mák setý na celkové ploše větší než 100 m2, která se dopustí přestupku tím, že nesplní ohlašovací povinnosti a nebo uvede nesprávné nebo neúplné údaje v hlášeních. Za takové jednání lze uložit pokutu do 100 000 Kč resp. do 200 000 Kč.

V trestněprávní rovině je upraven zákaz výroby heroinu a to v § 283 trestního zákoníka, který stanoví, že kdo mimo jiné neoprávněně vyrobí omamnou nebo psychotropní látku (v našem případě heroin), bude potrestán odnětím svobody na jeden rok až pět let nebo peněžitým trestem. Vyšší tresty jsou stanoveny pro jednání, která jsou vyjmenována v odst. 2 až 4 uvedeného ustanovení.

Ustanovení § 284 trestního zákoníka upravuje přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu. Kdo neoprávněně pro vlastní potřebu přechovává omamnou nebo psychotropní látku (tedy např. heroin) v množství větším než malém, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta, zákazem činnosti nebo propadnutím věci nebo jiné majetkové hodnoty.

Ochrana:Není ohrožený. Nepůvodní druh květeny České republiky. Adventiv. Archeofyt.

Synonyma:

Papaver officinale C. C. Gmel.

Světelné podmínky: slunné

Fotografoval: Petr Kocián

Datum fotografie: 6.7.2004

Český mák má zelenou na trhu v ČR – od 1.1.2014 platí nový limit, SZÚ

Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.

Jistě si všichni vzpomínají na televizní i novinové informace o prodeji máku, který obsahoval vysoké množství přírodních látek zvaných alkaloidy, zejména morfinu, s poukazem na fakt, že je to způsobeno mícháním našeho kvalitního potravinářského máku s mákem odrůd určených pro farmaceutické účely. Alkaloidy totiž ve zralém máku nejsou uvnitř semen, ale pouze jako znečištění na jejich povrchu, které pochází z makových palic. Celkem se v máku vyskytuje kolem 30 druhů alkaloidů, který v různé míře může kontaminovat semena. Teď se ale situace mění, Český mák má zelenou.

Jistě si všichni vzpomínají na televizní i novinové informace o prodeji máku, který obsahoval vysoké množství přírodních látek zvaných alkaloidy, zejména morfinu, s poukazem na fakt, že je to způsobeno mícháním našeho kvalitního potravinářského máku s mákem odrůd určených pro farmaceutické účely. Alkaloidy totiž ve zralém máku nejsou uvnitř semen, ale pouze jako znečištění na jejich povrchu, které pochází z makových palic. Celkem se v máku vyskytuje kolem 30 druhů alkaloidů, který v různé míře může kontaminovat semena.

ČR se v Bruselu nedaří prosadit používání pouze potravinářských odrůd máku k výrobě potravin. Možná je to tak i proto, že střední Evropa je přeborníkem v pěstování i spotřebě máku. Jiné země se nám v tomto ohledu nemohou rovnat.

K prvnímu lednu tohoto roku začala platit novela vyhlášky č. 329/1997 Sb., vydané podle zákona o potravinách, která v příloze č. 9 limituje obsah morfinových alkaloidů na nejvýše 25 mg/kg máku. Bohužel již nevyjmenovává výčet těchto alkaloidů.

Obvykle se pod pojmem „morfinové alkaloidy“ rozumí alkaloidy fenantrenového typu (morfin, kodein, thebain).

Vedle nich se v máku vyskytují také alkaloidy benzylisochinolinového, čili papaverinového typu (papaverin, noskapin) – viz např. informace ze starší publikace Avicena z roku 1972 http://www.eurochem.cz/polavolt/org/abecedne/a/popisy/alkaloidy.htm nebo materiály EFSA (EFSA Journal 2011;9(11):2405).

SZÚ bylo nedávno požádáno o stanovisko, zda konzumní mák s obsahem 33,8 mg alkaloidu thebainu/kg lze považovat za nebezpečnou potravinu, tudíž v rozporu s článkem 14 odst.1 nařízení EPR č.178/2002.

Dle našeho chápání vyhlášky existuje platný limit 25 mg/kg a množství 33,8 mg thebainu jej převyšuje.

Limit 25 mg „morfiových alkaloidů“ uvedený ve vyhlášce byl stanoven nikoli s přímou vazbou na závěry z hodnocení zdravotních rizik, které CZVP SZÚ připravilo v loňském roce pro morfin, v rozsahu 4,3 – 43 mg/kg máku (v závislosti na ztrátách při kulinární úpravě v rozsahu 0-90%). Jde tedy o tzv. administrativní limit, vycházející z jiných poznatků, např. distribuce naměřených hodnot obsahu v máku.

Hodnocení zdravotního rizika nelze přímo uplatnit ke stanovení  limitu, vzhledem k nedostatku odborných podkladů. Jak uvádí materiály EFSA (EFSA Journal 2011;9(11):2405), regulační limity pro thebain existují pouze v Maďarsku. Citujeme z materiálu EFSA:

“There are currently no European Union regulations relating to alkaloids in poppy seeds used in food, although Hungary has national maximum levels of 30 mg/kg for morphine, 20 mg/kg for noscapine, 40 mg/kg for morphine and noscapine, 20 mg/kg for thebaine and 20 mg/kg for codeine.”

Není jasné, o co se limity v Maďarsku opírají. Opět předpokládáme, že jde pouze o administrativní limit, jinak by Maďarsko své podklady již poskytlo EFSA nebo EK.

Co z toho všeho plyne?

1.

Vezmeme-li v úvahu výše uvedená fakta, nelze na základě dostupných (či spíše nedostupných) vědeckých údajů prohlásit, že mák s obsahem 33,8 mg thebainu je možné považovat za potravinu poškozující zdraví spotřebitele podle bodu č. 2 a, článku 14 odst. 1 nařízení EPR č.178/2002.

2.

Budete mít zájem:  Minimální Mzda Zubní Lékař?

V takovém případě je možné rozhodnout administrativně. Je-li ve vyhlášce č. 329/1997 Sb.

, ve znění pozdějších předpisů, uvedeno maximum 25 mg morfinových alkaloidů / kg máku, a thebain do této chemické skupiny patří, pak ji naměřená hodnota samotného thebainu překračuje.

Budeme-li administrativní limit vyhlášky považovat za porušení bodu č. 2 b („nevhodný k lidské spotřebě“) podle článku 14 odst. 1 nařízení EPR č.178/2002, nelze potravinu považovat za bezpečnou.

3.

Upozorňujeme, že názor CZVP SZÚ se nemusí krýt s „oficiálním právním výkladem“ pojmu „morfinové alkaloidy“, který je uveden ve výše zmíněné vyhlášce bez dalšího upřesnění výčtu jednotlivých alkaloidů. V důsledku by ale tento limit měl platit jak pro jednotlivé alkaloidy této skupiny látek s podobnou chemickou strukturou, tj. morfin, kodein, thebain, tak i pro jejich prostou sumu.

4.

Cesta pro omezení přílivu a prodeje farmaceutických odrůd máku tedy byla omezena ve prospěch potravinářských odrůd pěstovaných v ČR. Nikoli pro prokázanou zdravotní závadnost, ale pro hygienickou závadnost, která pro praxi plyne z platné novely vyhlášky č. 329/1997 Sb.

J.Ruprich               vedoucí CZVP  7.3.2014

Odpověď z NÉBIH (National Food Chain Safety Office) v Budapešti, Maďarsko:

Plochy českého máku klesly na čtvrtinu. Na vině může být technický mák

Technický mák se do České republiky většinou dováží z Austrálie, Španělska, Francie nebo Maďarska. Tyto odrůdy máku jsou pěstovány výhradně pro produkci morfinových alkaloidů.

Morfinové alkaloidy jsou izolovány z makoviny – z makové slámy. Makové semeno odpadá a pro farmaceutického výrobce je bezcenné. Navíc skladováním by mu přinášelo náklady. Jeho cena se odvíjí od možné prodejní ceny na trhu.

Váš prohlížeč nepodporuje přehrávání audia.

Hosty poledních Ozvěn dne byli předseda sdružení Český mák Petr Šimek a agrární analytik Petr Havel

„Toho si všimli podnikaví hoši, kteří zjistili, že český potravinářský olejný mák má tak výrazné senzorické vlastnosti a tak dobré jméno ve světě, že by bylo dobré se po této skluzavce svést.

Bohužel se jim to delší dobu daří a Česká republika tím přichází jednak o obrovské prostředky z tržeb zemědělců a také o dobré jméno komodity, která je tady tradiční, jehož budování dobrého jména nebylo jednoduché a krátkodobé,“ říká předseda sdružení Český mák Petr Šimek.

Do těchto praktik se v malém počtu zapojily firmy už v letech 2009 až 2010. Tyto obchody měly velký vliv na produkci potravinářského máku v České republice.

„Jestliže dovezete z Austrálie farmaceutický odpad včetně nákladu na dopravu na hranice České republiky za 15 korun, tak potom zemědělec, který potřebuje, aby ta cena byla alespoň někde kolem 30 korun – měla minimální zisk a pokryla náklady, nemůže v žádném případě konkurovat,“ vysvětluje Šimek.

Váš prohlížeč nepodporuje přehrávání audia.

Redaktor Jan Kopřiva se zeptal soukromého zemědělce, jak ho dovoz technického máku ohrožuje

Maková pole ubývají. Ještě před pár lety bylo na českých polích 70.000 hektarů máku, v tomto roce je to něco kolem 18.000 hektarů.

Soukromý zemědělec Miroslav Černý z Meziříčí na Táborsku potvrzuje, že postupně dochází k likvidaci českých pěstitelů:

„V mých konkrétních podmínkách se ta výměra poslední dva roky snížila každý rok zhruba o 15 hektarů. Uvažuji o tom, jestli tato situace bude pokračovat dál, že s pěstováním máku přestanu.“

Rozdíly mezi potravinářským a technickým mákem jsou chuťové i vizuální. Český mák je výrazně modrý nebo šedomodrý, technické odrůdy jsou sice někdy také šedomodré, ale většinou šedé nebo hodně tmavé.

Pěstitele máku ničí podvodníci, český mák míchají s dovezeným technickým

Číst článek

„Pokud jde o chuť, tak je to rozdíl mezi typickými chuťovými vlastnostmi máku, z kterých naše babičky dělají a snad ještě stále dělají buchty a chutě dřevěných pilin respektive něčeho, co je navíc ještě nahořklé, což je zase charakteristickou vlastností technického máku,“ srovnává Šimek.

Technický mák není zdraví škodlivý. „Problémem je skutečně ta senzorika. Je ale samozřejmě potřeba odlišit surovinu, která je k potravinářské výrobě a k farmaceutické výrobě,“ domnívá se agrární analytik Petr Havel.

Podle něj to není jen problém pro producenty máku, ale také pro krajinu, které ubývají klasické hospodářské plodiny.

„My už jsme dneska víceméně na kombinaci obilí, řepka a kukuřice, což je i problém, který zvyšuje riziko erozí, povodní a podobně. Ono to má širší souvislosti,“ dodává Havel.

Ministerstvo zemědělství oznámilo, že chystá novelizaci legislativy, ve které bude stanoveno maximální množství obsahu morfinu v semenu máku. Zákon by prý mohl začít platit už od příštího roku a ochránit tak dobrou značku českého máku ve světě.

Český mák v ohrožení

Moc si to neuvědomujeme, ale tradiční český modrý mák je náš nejpůvodnější příspěvek do gastronomické pokladnice Evropy. To my jsme sousedy naučili jíst buchty, knedlíky i nudle s touto dobrotou. To od nás se po staletí vyváží ten nejlepší mák. Až teď je kvůli chamtivosti podnikavců náš poklad v ohrožení.

„Pěstuju mák dvaatřicet let, je to pro mě srdeční záležitost,“ říká Jaroslav Mikoláš (57) z firmy Lupofyt.

„Na našich polích u Rakovníka jsme ho mívali čtyři sta hektarů. Letos jsme ale osili jen sto šedesát hektarů, víc se nevyplatí. Nejsou dotace, není odbyt, ceny klesají. Bojím se, aby český mák nedopadl stejně smutně jako český len, brambory a cukrovka.“

Ha, řekne si pozorný čtenář: jak to, že klesá odbyt našeho máku, když je tak jedinečný a v cizině tolik žádaný? Jenomže mák vyvážený z Čech do ciziny dnes má často bohužel kvalitu všelijakou.

„Nelze vyloučit, že falšovaný mák putuje také k našim konzumentům,“ připouští Petr Šimek. Velké tradiční pekárenské firmy sice zřejmě nakupují kvalitní český mák, za malé ovšem nikdo nemůže ručit.

Falšovaný mák se od nás vyváží hlavně na východ – ročně ho tam od nás putují desítky tisíc tun (jistě nelze tvrdit, že je všechen pančovaný). Docela dobře si lze představit, že odtamtud zase směřuje zpátky k nám: hlavně do supermarketů v podobě polského baleného pečiva s nejrůznějšími makovými náplněmi.

„U dovážených produktů bych byl opravdu opatrný,“ potvrzuje Petr Šimek. „Do českého maloobchodu by ale pančovaný mák neměl proniknout.“

„Nepříjemné však je, že ani takový míchaný mák by nebyl ‚nic proti ničemu‘,“ upozorňuje Jaroslav Mikoláš. „V české legislativě totiž není žádné ustanovení, jež by jeho prodeji bránilo. Státní inspekce morfiny nekontroluje.“

Ono to u tradičního českého máku ani nebylo zapotřebí. Morfinů je v něm minimum. Jak čeští narkomani dobře vědí, museli by domácích makovic sníst asi 10 kg, aby pocítili omamný účinek.

Budete mít zájem:  I alternativní terapie může bechtěrevikům pomoci

„Ani pančovaného máku se z tohoto hlediska nemusíte příliš bát,“ uklidňují odborníci. „Do rauše byste se také dostali až po konzumaci řádově kilogramů. I když, pokud jde o malé děti milující makové buchty…“

Brusele, dej nám Český mák

Jak zachránit pěstování máku u nás? Tedy pokud nechceme nechat věcem volný průběh jako třeba v případě česneku, který se teď u nás horko těžko znovu zavádí a 1 kg stojí i 800 Kč?

„Potřebujeme vyhlášku, jež zakáže používání technického máku jako potraviny a definuje, co to vlastně mák je: především určí nejvyšší přípustné množství morfinů v něm na pětadvacet miligramů na jeden kilogram,“ shodují se experti. „Ta se bude muset samozřejmě pečlivě kontrolovat a případná porušení trestat. Věříme také, že se nám podaří od Evropské unie získat ochrannou známku původu Český mák.“

„Lidi, držte nám palce,“ usmívá se pěstitel Jaroslav Mikoláš. „Vždyť by toho našeho dobrého máku byla fakt hrozná škoda…“

Na spaní i na mlsání

  • Mák se u nás prokazatelně pěstuje déle než 1 000 let (je tedy starší než křesťanství v českých zemích). V lidovém léčitelství to bývala jedna z nejvýznamnějších rostlin.
  • Po staletí byl odvar z maku či makovic používán (zneužíván) jako prostředek na uspání dětí. Zvláště matky, které musely celé dny pracovat na poli, jím napájely svá neposedná batolata. Kdoví, zda to na některých z nás nezanechalo genetické následky. Nejsou ale doklady o tom, že by mák byl u nás zneužíván jako návyková látka i dospělými lidmi.
  • Z technického druhu se vyrábějí nejrůznější léky tlumící kašel a bolest, anestetika pro nemocniční použití a také samozřejmě drogy.
  • Nejvyšší produkce máku v tomto století u nás dosáhla téměř 50 000 t. Loni jsme byli zhruba na polovině, letos některé odhady uvádějí jen 9 000 t! Z toho se asi 3 000 t sní u nás, zbytek putuje hlavně do sousedních států a do východní Evropy.
  • Největší světový producent technického máku je Turecko (v Afghánistánu statistiky nevedou). Primát v oblasti toho potravinářského zatím vytrvale drží Česká republika.
  • Nejvyšší cena máku v tomto století u nás v roce 2008 činila 67 Kč/kg. Letos se pohybuje kolem 20 Kč.
  • Loni k nám bylo dovezeno 4 300 t technického máku, letos to zřejmě bude podstatně více.

256 kWh/m²/rok)“,“price“:“9 500 000 Kč „,“imgUrl“:“//g.denik.cz/images/realcity/default_rc.png“,“detailUrl“:“https://www.realcity.cz/nemovitost/prodej-domu-chynava-ke-hristi-4025060″},{„serverId“:1,“heading“:“Prodej domu“,“locality“:“Ostrava, V Korunce“,“information“:“osobní vlastnictví, cihlová konstrukce, umístění v klidné části obce, energetická třída G (>256 kWh/m²/rok)“,“price“:“4 390 000 Kč „,“imgUrl“:“//media.realcity.cz/files/mobile/12359/img_60664060c9d573.86335158.jpg“,“detailUrl“:“https://www.realcity.cz/nemovitost/prodej-domu-ostrava-v-korunce-4025059″},{„serverId“:1,“heading“:“Pronájem bytu 2+kk“,“locality“:“Slaný, Šultysova“,“information“:“osobní vlastnictví, cihlová konstrukce, 1. patro, umístění v centru, energetická třída B (43-82 kWh/m²/rok)“,“price“:“9 800 Kč /měs.“,“imgUrl“:“//media.realcity.cz/files/mobile/12359/img_60664033a46b81.99824534.jpg“,“detailUrl“:“https://www.realcity.cz/nemovitost/pronajem-bytu-2-kk-slany-sultysova-4025058″},{„serverId“:1,“heading“:“Pronájem bytu 1+1″,“locality“:“Olomouc, Járy da Cimrmana“,“information“:“osobní vlastnictví, cihlová konstrukce, přízemí, umístění v klidné části obce, energetická třída G (>256 kWh/m²/rok)“,“price“:“3 500 Kč /měs.“,“imgUrl“:“//media.realcity.cz/files/mobile/12359/img_60663ff40646b1.20850398.jpg“,“detailUrl“:“https://www.realcity.cz/nemovitost/pronajem-bytu-1-1-olomouc-jary-da-cimrmana-4025056″},{„serverId“:1,“heading“:“Pronájem bytu 2+kk“,“locality“:“Prostějov, Werichova“,“information“:“osobní vlastnictví, cihlová konstrukce, 3. patro, umístění v klidné části obce, energetická třída B (43-82 kWh/m²/rok)“,“price“:“12 500 Kč /měs.“,“imgUrl“:“//media.realcity.cz/files/mobile/12359/img_60663ed385d264.28169875.jpg“,“detailUrl“:“https://www.realcity.cz/nemovitost/pronajem-bytu-2-kk-prostejov-werichova-4025054″},{„serverId“:1,“heading“:“Prodej domu“,“locality“:“Kroměříž“,“information“:“osobní vlastnictví, cihlová konstrukce, umístění v centru, energetická třída G (>256 kWh/m²/rok)“,“price“:“informace v RK“,“imgUrl“:“//media.realcity.cz/files/mobile/12359/img_60663ebd11f351.44217934.jpg“,“detailUrl“:“https://www.realcity.cz/nemovitost/prodej-domu-kromeriz-4025053″},{„serverId“:1,“heading“:“Prodej bytu 4+kk“,“locality“:“Praha 6, Nevanova“,“information“:“osobní vlastnictví, panelová konstrukce, 3. patro, umístění na panelovém sídlišti, energetická třída G (>256 kWh/m²/rok)“,“price“:“6 690 000 Kč „,“imgUrl“:“//media.realcity.cz/files/mobile/12359/img_60663e89b696a2.80467240.jpg“,“detailUrl“:“https://www.realcity.cz/nemovitost/prodej-bytu-4-kk-praha-6-nevanova-4025052″},{„serverId“:1,“heading“:“Prodej domu“,“locality“:“Olomouc, Ctiradova“,“information“:“osobní vlastnictví, cihlová konstrukce, umístění v centru, energetická třída G (>256 kWh/m²/rok)“,“price“:“3 790 000 Kč „,“imgUrl“:“//media.realcity.cz/files/mobile/12359/img_60663e7b8fb440.10739611.jpg“,“detailUrl“:“https://www.realcity.cz/nemovitost/prodej-domu-olomouc-ctiradova-4025051″},{„serverId“:1,“heading“:“Prodej bytu 3+kk“,“locality“:“Lysá nad Labem, Okružní“,“information“:“osobní vlastnictví, panelová konstrukce, 3. patro, umístění na panelovém sídlišti, energetická třída G (>256 kWh/m²/rok)“,“price“:“3 900 000 Kč „,“imgUrl“:“//media.realcity.cz/files/mobile/12359/img_60663e747414e2.44113848.jpg“,“detailUrl“:“https://www.realcity.cz/nemovitost/prodej-bytu-3-kk-lysa-nad-labem-okruzni-4025050″}]}>

Podvodníci pančují mák, ohrožují tím naše zdraví, varuje expert. A proč se posypávají rohlíky?

Česko je největším pěstitelem potravinářského máku na světě. Plodina je žádaná v řadě zahraničních zemí a vyváží se více než tradiční chmel.

Češi patří také mezi největší konzumenty – ročně spotřebujeme 4 500 tun máku, což znamená, že jeden člověk sní okolo 25 buchet s makovou náplní. Bohužel k nám také proudí technický mák, který je sice výrazně levnější než ten tradiční, ale má odlišnou chuť.

Přesto ho občas obchodníci vydávají za ten potravinářský, jak varovala v minulosti potravinářská inspekce. Jak poznáte kvalitní mák a proč se dává na rohlíky?

Ročně se u nás sklidí v průměru kolem 26 000 tun potravinářského máku. Česko je tak největším pěstitelem na světě, na druhém místě je Turecko, kde však není zvykem mák konzumovat.

Plodina se vyváží hlavně do zemí Evropské unie, např. do Rakouska, kde je oblíbený mák šedý. U nás se pěstuje i mák bílý, žlutý nebo okrový. Zájem je o něj také v Rusku a na Ukrajině.

„Mák dovážíme i do Kazachstánu nebo do Indie, kde je oblíbený bílý mák. Nedávno byl mák dovezen i do Izraele, Maroka a Jižní Korey,“ řekl ve studiu Blesk Zprávy Václav Lohr, poradce spolku Český modrý mák.

Český mák se prý dostal i na Antarktidu a do Afghánistánu, kde si ho objednali čeští vojáci.

Zakázané pěstování?

V tuzemsku se plodina pěstuje výhradně pro potravinářské účely. V některých zemích je ale zcela zakázána, protože je spojována s výrobou drog. Z nezralých makovic je totiž možné získat opium, jedná se o rostlinnou látku významnou svým obsahem alkaloidů, především morfinu. Lze ji ale zneužít i pro výrobu heroinu.  

Proč je Česko velmoc v pěstování máku, kde je jeho pěstování zakázáno a jaké za to hrozí postihy? Zjistíte ve videu:

Pančovaný mák: Pálí a nevoní

Problémem může být i pančování máku, byť bývá tento podvod spíše spojován s alkoholem. Do modrého máku je totiž často míchán technický mák ze zahraničí. Ten se v jiných zemích pěstuje pro farmaceutický průmysl výhradně pro vyšší obsah morfinových alkaloidů v rostlině a není určen pro potravinářské využití.

„Jako laik poznáte pančovaný mák velice obtížně. Napovědět může větší podíl rezavých či hnědých semen, celkově je barevně nevyvážený, protože bývá míchán s naším potravinářským modrým mákem,“ popsal Vlastimil Mikšík z České zemědělské univerzity v Praze.

Někteří citlivější jedinci jej poznají i při konzumaci – mají nepříjemný až pálivý pocit v krku. Falešný mák má totiž dřevitou, hořkou až pálivou chuť. Téměř nevoní.

  • Konzumace technického máku v čerstvém stavu může přinést zdravotní rizika kvůli vysokému obsahu morfinových alkaloidů. 
  • „Pokud si jdete koupit mák do obchodu, volte spíše nemletý a v průhledném obalu, abyste si mohli pořádně prohlédnout, zda má skutečně modrou barvu a není nijak znečištěn,“ radí Lohr.

Pozor na pančovaný mák. | Český modrý mák

Proč je mák na rohlících?

A proč se dává mák na bílé rohlíky? „Podle mého názoru hlavně proto, aby to dobře vypadalo a také aby to dodalo chuť. Je dobře, že se mák dává na pečivo, protože tím pádem ho konzumujeme, i když v malém množství, ale dodáváme tělu zdraví prospěšné látky,“ dodal odborník,

Jak dále poznat nekvalitní mák? Zjistíte ve videu:

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector