Minerální oleje a naše zdraví

O těch dob, kdy byl tuk zatracován a margarín vynášen do nebe uplynulo pěkných pár let. Jen se zeptejte svých rodičů, pokud jste mladších ročníků. Snad všechny dobové články o zdraví a fit postavě se zaklínaly tím, jak je tuk špatný. Můžeme poděkovat především moderním studiím, které vyvrátily mylné názory.

Díky tomu se nám otevřely obzory a cesty k různým druhům olejů, do té doby v Evropě málo známých.Je fakt, že právě tuky jsou jedním z nejdůležitějších paliv pro naše tělo a energii. Některé studie dokonce hovoří o tom, že až 30% našeho denního příjmu by měly tvořit právě tuky.

Jejich skvělým zdrojem jsou zdravé oleje – tedy ty nerafinované, šetrně získávané lisováním, filtrováním nebo třeba odstředěním.

Hlavně bez zahřívání! Právě zahřívání na vysoké teploty a chemické úpravy pro odstranění kyselosti původně zdravé oleje degradují, obírají o vitamíny a fytosteroly (rostlinné hormony) a výsledkem je olej, který tak často cítíme v různých rychlých občerstvení nebo na trzích, kde ho nejeden stánkař přepaluje.

Nás zajímají oleje panenské, plné hodnotných mastných kyselin – dlouhých řetězce uhlíkových atomů, tvořících základní stavební kameny všech tuků. Co všechno dle studií takové oleje umí, kromě skvělého využití v kuchyni?

Minerální oleje a naše zdraví

Pryč s kvasinkami typu Candida a jiné

Candida se umí do našeho života dostat plíživě, nenápadně a především, pokud často pojídáme antibiotika a zdravá strava nám moc neříká. Kvasinky a další nám nepřátelské bakterie se totiž rády množí v prostředí, kde je pravidelná zásoba cukru a škrobů. Například kokosový olej má vysoký obsah kyseliny laurové a kaprinové, jež škodlivé bakterie přímo nesnáší, nemohou se v prostředí s nimi množit a ničí svoji populaci, kdežto zdravé bakterie zůstávají. Náš mikrobiom tak můžeme díky kokosovému oleji dostat do rovnováhy.

Protizánětlivé účinky

Zdravé oleje jsou obvykle bohatým zdrojem omega-3 mastných kyselin. Pro příklad třeba takový lněný olej nebo konopný olej, který má ideální poměr omega-3 a omega-6 nenasycených mastných kyselin. Právě omega-3 blokují přenos signálů, sloužících ke spouštění syntézy zánětlivých látek (prostaglandinů, tromboxanů apod.) na úrovni buněčný imunity. Studie však dodávají jednu důležitou informaci. Abychom zánět redukovali (i ten způsobený autoimunitním onemocněním – např. typu artritidy), musíme užívat oleje pravidelně, v dostatečných dávkách. Naše tělo totiž potřebuje omega-3 mastné kyseliny přeměnit na molekuly s delšími řetězci – EPA a DHA. A daří se mu to jen částečně, proto musí být příjem vysoký.

Nejen pro lepší pokožku

Oleje mají tu skvělou vlastnost, že se dobře vstřebávají naší pokožkou. A skvělé na takové vmasírování jsou především oleje kokosové a konopné. Každý z nich má lehce specifické vlastnosti, pokožku však hydratují a vyhladí lépe, než kterýkoliv drahý krém. Konopný olej je přímo přeborníkem v obnovení biofilmu na pokožce, čímž zvyšuje její odolnost, a to i proti bakteriím. Jen si zkuste vzít vaše kosmetické přípravky a pročíst si, z čeho všeho se skládají. Konopný olej obvykle nebude chybět. Kokosový má hned několik podobných schopností, rozhodně však dominuje jako prostředek pro příjemnou masáž. Doporučujeme míchání s éterickými oleji. Zdravé oleje jsou jednoduše to nejlepší, čím svoji pokožku můžete hýčkat.

Minerální oleje a naše zdravíDoplňování vitamínůMáte přehled, kdy které vitamíny užívat? Víte, jaké jsou rozpustné ve vodě a které v tucích? Tuk pomáhá vstřebávat především vitamíny A, D, E a K. Mnoho zdravých olejů však velkou část důležitých vitamínů přímo obsahuje. A nejen je – také minerály a fytosteroly. Nějaké příklady? Tak například dýňový olej je bohatý na vitamíny E, A a z minerálních látek na selen. Konopný olej v sobě obsahuje široké spektrum vitamínů z řady B – B1, B2, B3, B6 a spoustu důležitých minerálů – zinek, železo nebo magnesium.

Autor: Martin Kuška

Proč se vyhnout parafínu a minerálním olejům?

Výrobci konvenční kosmetiky hledají a využívají každé příležitosti, jak vyrobit svůj produkt za co nejnižší náklady a pomocí líbivého marketingu za o nejvíce prodat. Tato rovnice samozřejmě není nijak závadná, chová se takto každý, kdo něco vyrábí. Nemělo by to být ovšem na úkor životního prostředí, a už vůbec ne na úkor našeho zdraví. To je bohužel něco, co spousta výrobců kosmetiky ještě nechce pochopit a neustále se nám snaží vnutit výrobky, které obsahují složky, které jsou podle mnoha studií minimálně kontroverzní a zdravotně rizikové.

V tomto blogu se blíže podíváme na minerální oleje a parafíny, které najdete v celé škále produktů, které můžete i dnes zakoupit v drogeriích viz fotky a vysvětlení složení níže.

Minerální oleje a parafíny jsou obecně řečeno zbytky (frakční) destilace ropy. V kosmetice se používají jako ztučňující a viskozitní složka.

Výrobci tyto látky používají pro zjednodušení technologie přípravy a hlavně díky nízké ceně. 

Proč se těmto složkám vyhnout? Parafíny a minerální oleje odolávají přirozeným procesům našeho organismu, který je nemůže normálně zpracovat a na kůži vytváří neprodyšný film, čímž jí zabraňuje v přirozeném procesu obnovy. Tato látka má vysokou stabilitu, rezistenci a trvanlivost, což vyhovuje výrobcům, nikoli však lidské pokožce a přírodě. 

V souvislosti s parafíny se zdůrazňují rizika nádorových onemocnění kůže, jež vykazují zvyšující se tendenci výskytu. Národové bujení kůže může iniciovat více činitelů. Mimo jiné k nim patří i aromatické uhlovodíky z minerálních olejů, pocházejících z ropy. Potvrzují to případy častějšího výskytu karcinomu na kůži u lidí, kteří během pracovního procesu pracují s minerálními oleji.

Co dalšího se přisuzuje minerálním olejům a parafínu?

  • může se hromadit v ledvinách, játrech a lymfatických uzlinách
  • vytváří vodotěsnou vrstvu
  • podporuje ucpávání pórů a tvorbu akné
  • podporuje tvorbu vrásek
  • může dráždit pokožku (podle čistoty parafínu)
  • zabraňuje dýchání pokožky
  • zabraňuje přirozeným funkcím pokožky
  • vysušuje pokožku

Ani tentokrát jsme nevynechali návštěvu drogistických řetězců a nafotili jsme pro vás složení několika produktů, které minerální oleje nebo parafin obsahují spolu s vysvětlením kompletního složení výrobku. Nejčastějším produktem, kde se parafin nebo minerální oleje objevovaly byly pleťové krémy a tělová mléka. 

  • Všechny látky jsou barevně rozlišeny stupnicí 1- 5 kdy 1 znamená bezpečná látka a 5 látka potenciálně riziková.
  • Minerální oleje a naše zdraví
  • 1 Aqua – voda
  • 3 Mineral Oil – minerální olej – zatěžuje životní prostředí
  • 1 Glycerin – rozpouštědlo
  • 1 Cetyl Alcohol – prostředek pro péči o pokožku
  • 2 Cetearyl Ethylhexanoate – změkčovadlo
  • 1 Glyceryl Stearate SE – emulgátor
  • 1 Cetostearyl Alcohol – prostředek pro péči o pokožku
  • 4 Triethanolamine – pufrovací látka
  • 1 Aloe Barbandensis Leaf Extract – přírodní surovina
  • 1 Pterocarpus Marsupium Wood Extract – přírodní surovina
  • 1 Glyceryl Stearate SE – emulgátor
  • 4 PEG 100 Stearate – emulgátor
  • 4 Carbomer – stabilizátor
  • 4 Phenoxyethanol – konzervant
  • 3 Parfum – vůně
  • 1 Withania Somnifera Root Extract – přírodní extrakt
  • 1 Centella Asiatica Extract – přírodní extrakt
  • 4 Methylparaben – konzervant
  • 4 Propylparabene – konzervant
  • 5 BHT – antioxidant
  • 4 Disodium EDTA – chelatační činidlo
  • 1 Hexyl Cinnamal – vonná látka
  • 3 Butylphenyl Methylpropional – vonná látka, silný alergen
  • 2 Benzyl Salicate – vonná látka
  • 2 Linalool – přírodní identická vonná látka
  • 2 Hydroxycitronellal – vonná látka
  • 1 Limonene – vonná látka
  • Minerální oleje a naše zdraví
  • 1 Aqua – voda
  • 1 Glycerin – rozpouštědlo
  • 2 C15-19 Alkane – rozpouštědlo
  • 3 Paraffinum LIquidium – vosk, zatěžuje životní prostředí
  • 1 Glyceryl Stearate – emulgátor
  • 1 Glyceryl Stearate SE – emulgátor
  • 1 Butyrosperkum Parkii Butter – bambucké máslo
  • 3 Dimethicone – olejová složka
  • 1 Hydrogenated Coco-Glycerides – zlepšuje konzistenci
  • 1 Simmondsia Chinesis Seed Oil – přírodní olej
  • 1 Helianthus Annuus Seed Oil – přírodní olej
  • 2 Microcrystalline Cellulose – stabilizátor
  • 1 Mannitol – plnidlo a spojovací prostředek
  • 1 Algin – zahušťovadlo z řas
  • 2 Sodium Cetearyl Sulfate – emulgátor
  • 4 Carbomer – stabilizátor
  • 2 Sodium Hydroxide – pro úpravu pH
  • 4 Trisodium EDTA – konzervant
  • 4 Phenoxyethanol – konzervant
  • 3 Ethylhexylglycerin – deodorant
  • 2 Linalool – přírodní identická vonná látka
  • 1 Limonene – vonná látka
  • 2- Benzyl Alcohol – konzervant 
  • 2 Citronellol – přírodní identická vonná látka
  • 2 Geraniol – vonná látka

Zdroje: text Vít Syrový – Tajemství kosmetiky/2015, www.slozenikosmetiky.cz, fotografie: https://plateandcanvas.com/toxic-chemicals-youre-probably-consuming-every-day/

Minerální oleje nejsou z minerálů

Minerální oleje a naše zdraví zdroj: unsplash.com

Minerální oleje, to zní moc pěkně, že ano? Minerály přece potřebujeme pro dobré zdraví a oleje nám denně prokazují skvělou službu v kuchyni i péči o pleť.

Minerální oleje ale nemají nic společného ani s minerály a už vůbec ne s rostlinnými oleji. Jsou to totiž syntetické látky, produkty petrochemického průmyslu. Dříve sloužily jako mechanická průmyslová maziva.

Bývají součástí širokého kosmetického sortimentu, včetně dětské péče. Co vše byste o nich měli vědět?

Kosmetika jako přehlídka ropné laboratoře

V honbě za krásnou, bezchybnou a hebkou pokožkou nás provází nejen krásné a čisté vůně, ale také mnoho různorodé syntetické chemie. Ta je prakticky základem konvenčního kosmetického průmyslu.

I když se setkáváme se stále větší kontrolou složení výrobků, obzvláště v Evropské unii, minerální oleje jsou stále nedílnou součástí mnoha pěsticích řad.

Budete mít zájem:  Bolí vás celé tělo? Možná trpíte fibromyalgií – část první

Pokud nejedete přímo na bio vlně nebo čas od času dostanete od někoho nějaký malý kosmetický dárek, zkontrolujte si poličku v koupelně. Určitě tam najdete aspoň jeden výrobek, který obsahuje minerální olej.

Zatímco jsme se zaměřili na to, že nechceme ve svých zkrášlovadlech parabeny, silikony anebo ftaláty, minerální oleje jsou na černé listině spotřebitele pořád tak trochu opomíjené. Přitom se jedná o jedny z nejvíce používaných kosmetických chemikálií.

Najdeme je prakticky ve všech výrobcích, na které si dokážeme vzpomenout, od dětských olejů přes tělová mléka až po dekorativní kosmetiku. Používají se jako konzervanty, stabilizátory, rozpouštědla a kvůli schopnosti „zjemňovat“ pokožku.

Ve složení kosmetiky je najdeme pod názvy paraffin oil, liquid paraffin, paraffinum liquidum, liquid petroleum, vaseline, petrolatum, hydrocarbon oil, baby oil, white oil.

Jak fungují minerální oleje v kosmetice?

Proč výrobci používají minerální oleje? Je to jednoduché, důležitá je pro ně cena. Je to stejné jako se syntetickými vůněmi. Není potřeba hledat přírodní zdroje, platit za jejich šetrné zpracování, zajímat se o to, kde byla rostlina pěstovaná, čím byla hnojená, nemusí se řešit certifikace.

Navíc se minerální oleje nekazí tak rychle jako rostlinné oleje. Prostě to výrobcům šetří čas a peníze. A dalším z důvodů, proč tomu tak je, je to, že se stále hodně lidí nezajímá o to, čím mažou sebe a svoje děti. Plně syntetické minerální oleje neposkytují v péči o pokožku vůbec žádné výhody.

Nedodávají vitaminy, minerály ani jiné prospěšné látky, nepůsobí antioxidačně, nemají léčivý efekt.

Minerální oleje vytváří na kůži neprodyšný film, který omezuje přirozené hospodaření pleti s vodou, zabraňují jejímu přirozenému dýchání a odvádění škodlivin z těla. Tím pádem se utváří prostředí pro vznik zánětů a cesta k následnému vzniku akné. Minerální olej navíc poškozuje schopnost přirozeného vývoje kožních buněk. To vede k předčasnému stárnutí pleti a zvýšení výskytu černých teček.

Rizika minerálních olejů

Minerální oleje se nepoužívají jenom v kosmetice, ale také v obalové technice, v potravinářství, farmacii (jako projímadlo) a jako součást výroby pesticidů.

Kromě toho, že minerální oleje připravují živnou půdu pro záněty, mají i další rizikové faktory.

Mohou být kontaminované polycyklickými aromatickými uhlovodíky, které jsou spojovány se vznikem rakoviny, způsobují zhoršení jaterních funkcí a vedou k oslabení imunitního systému.

Minerální oleje mohou také způsobit problémy s gastrointestinálním traktem, průjmy, včetně chronických, nevolnosti, spojené se zvracením, bolesti břicha, zvýšenou žízeň a celkovou slabost. Minerální olej může také být příčinou závažné alergické reakce, včetně kopřivky, vyrážek, otoků a potíží s dýcháním, svalových křečí, závratí.

U minerálních olejů se diskutuje také o tom, že mohou být potenciálními spouštěči potratů a způsobovat dysfunkce vaječníků. Jsou nebezpečné pro vodní ekosystémy a jsou špatně biologicky odbouratelné a enormně zatěžují životní prostředí.

Minerální oleje, které nejsou z minerálů, jsou jedním z mnoha dobrých důvodů, proč přejít na čistší a celkově prospěšnější přírodní kosmetiku. Co myslíte?

Jedlé oleje jako přírodní lékárnička

Jedlé oleje jsou jako přírodní lékárnička. Každý má široké spektrum účinků na lidské zdraví a dá se říci, že na každý neduh existuje nějaký druh oleje.

Oleje rozlišujeme na ty, které jsou lisovány ze semen nebo plodů rostlin a na ty, které vznikají tzv. macerací.

Olejový macerát vzniká nejčastěji naložením bylin do nosného oleje, do něhož se účinné látky uvolňují po dobu několika týdnů.

Dětem od půl roku doporučuji přidávat pár kapek oleje do každého příkrmu. Vhodné je oleje střídat, každý z nich má jiné spektrum vitamínů, minerálů i účinků na zdraví. Ořechové oleje je vhodné zařadit až okolo 9. měsíce.

Nezapomínejme na to, že zelenina obsahuje vitamíny rozpustné v tucích (A, D, E, K), které se nevstřebají, pokud k nim nepřidáme tuk (olej, máslo aj.).

Dětský nervový systém je z 60% tvořen tukem a pokud ho bude mít tělo nedostatek, může mít mozek problém. Nedostatečný příjem kvalitních tuků dle Dr.

Shetreatové-Kleinové hraje klíčovou roli v rozvoji deprese, bipolárních poruch, schizofrenie, ADHD, agresivního chování, autismu i různých forem epilepsie.*

Ráda bych Vám představila za studena lisované oleje vhodné pro obohacení Vašeho jídelníčku.

Kmínový olej

Kmínový olej je poměrně rozšířený druh oleje, který se ve středověku používal při slabosti, prochladnutí a bolestech hlavy. Má výborné detoxikační účinky, dokáže pomoci při obtížích s parazity i plísněmi (Candida Albicans aj.).

Olej dokáže účinně ulevit od problémů s nadýmáním, stimuluje také tvorbu mateřského mléka. Bývá doporučován při senné rýmě a dalších projevech alergií, které dokáže až o 70% zmírnit.

Konopný olej

Tento olej má v říši rostlin nejkomplexnější spektrum proteinů. Významným způsobem dokáže posílit náš imunitní systém, vytváří ochranu před záněty, podporuje správnou funkci střev.

Jde o jeden z nejvýznamnějších olejů při péči o celkové zdraví.

Mezi jeho hlavní přednosti patří vyvážený poměr omega 3 a omega 6 nenasycených mastných kyselin, které si tělo nedokáže samo vyrobit.

Koprový olej

Olej je spolu s kmínovým vhodný pro kojící matky, neboť stimuluje činnost mléčných žláz, čímž napomáhá v tvorbě mateřského mléka. Stejně jako kmín upravuje funkci střev, zvyšuje vitalitu a odolnost vůči každodennímu stresu. Stává se tak ideálním olejem pro kojící ženy.

Lněný olej

Podobně jako konopný olej je i lněný považován za univerzální olej s dalekosáhlými zdravotními účinky pro celý organismus.

Len působí příznivě při problémech s tlakem, při vyšším obsahu lipidů v krvi, astmatu, menstruačních křečích i bolestech hlavy. Upravuje zažívání, pomáhá při zácpě a zvyšuje kvalitu vlasů i nehtů.

Zlepšuje elasticitu cév, pomáhá předcházet cukrovce a dokáže mírnit jo-jo efekt po dietě. Pomáhá při zácpě a upravuje zažívání.

Makový olej

Vlastnostmi je olej podobný lněnému, má však mnohem příjemnější chuť vhodnou i do sladkých kaší. Je ceněn pro svůj vysoký obsah vápníku a hořčíku, který může chybět hlavně těhotným a kojícím ženám.

Obsahuje také vysoké množství železa, je tedy vhodným doplňkem jídelníčku při anémii. Dalším významným benefitem oleje je zastoupení draslíku, fosforu, vitamínů E, B1 a B12.

Stejně jako konopný olej obsahuje vyvážený poměr omega 3 a omega 6 mastných kyselin.

Ostropestřecový olej

Jednou z hlavních předností oleje je schopnost regenerovat jaterní buňky při různých virových infekcích, cirhóze, po žloutence i při pravidelném pití alkoholu. V tradičním přírodním léčitelství je používán při vředovém onemocnění žaludku a dvanácterníku, při akutním i chronickém zánětu žaludeční sliznice.

Olej má schopnost zbavovat tělo toxinů, proto je vhodné jej zařadit při detoxikační kůře před plánovaným početím. Velmi jej doporučujeme také po užívání antibiotiky. Je rovněž výborným antioxidantem chránícím buňky před volnými radikály lépe než vit. C a E. Jako kmínový olej posiluje imunitu a mírní alergie.

 Lucka

* Léčba zemí (Maya Shetreatová-Kleinová, M.D.)

Naše nabídka jedlých olejů

Minerální oleje a naše zdraví

Zdravé oleje: který patří do salátu a který na pánev?

Podle způsobu výroby se rostlinné oleje dělí na rafinované a nerafinované. Rafinované oleje se vyrábějí rafinací za vysokých teplot.

Během tohoto procesu přicházejí o část vitamínů, chuť, barvu a vůni. Mají tedy méně pro lidské tělo prospěšných látek a zároveň vyšší kouřový bod.

Vyznačují se také dlouhou trvanlivostí, nevýraznou chutí a průsvitností.

Oproti tomu nerafinované oleje (jinak také za studena lisované či panenské) si díky šetrnému procesu výroby zachovávají živiny. Typická je pro ně výraznější chuť a vůně, vyšší hustota a zakalení.

Současně však mívají nižší kouřový bod a jsou tedy vhodné především pro přípravu studených pokrmů. U nerafinovaných olejů se musí dodržovat správné podmínky skladování. Jsou totiž citlivé na oxidaci, a proto by měly být chráněny před světlem a slunečním zářením.

Z tohoto důvodu se prodávají v tmavých lahvích.

Velmi důležitou vlastností olejů na vaření je tzv. kouřový bod (jinak také bod přepálení, bod zakouření či tepelná stabilita tuků). Ten totiž předurčuje, které oleje jsou vhodné k tepelné úpravě a které nikoliv. Kouřový bod je vyjádřením teploty, při které se z oleje začne kouřit.

Pokud se z oleje kouří, dochází k jeho znehodnocení a ničení cenných látek. Oleje s nízkým kouřovým bodem by se zahřívat neměly vůbec a jsou vhodné pouze pro studenou kuchyni či dochucování.

Jiné druhy olejů naopak snášejí i velmi vysoké teploty dobře a jsou proto vhodné i na smažení, grilování či pečení v troubě.

Blahodárné účinky olivového oleje jsou lidstvu známé již po tisíce let. Už Homér ve svém slavném eposu Odyssea označoval olivový olej za tekuté zlato.

My máme dnes navíc na rozdíl od Homéra k dispozici mnoho studií, které prokazují jeho blahodárný vliv na lidský organismus. Vědecké výzkumy potvrdily příznivé účinky olivového oleje v oblasti prevence cukrovky, rakoviny a metabolických poruch.

Přispívá také k regulaci hladiny cholesterolu a ke správnému fungování krevního oběhu.

Z celých 97 % je olivový olej tvořen tuky. Díky 75% podílu mononenasycených mastných kyselin (s největším zastoupením kyseliny olejové) se jedná o nejbohatší přírodní zdroj těchto zdravých tuků.

Za zdravé tyto tuky označujeme, protože přispívají k regulaci hladiny cholesterolu a podporují správné fungování srdce.

Zlepšují také schopnost koncentrace, fungování paměti a dalších kognitivních funkcí.

Olivový olej je nepostradatelnou součástí především středomořské kuchyně, kde je jeho použití opravdu široké: od zeleninových salátů přes těstoviny a rizota až po masitá jídla.

Díky vysokému kouřovému bodu je i extra panenský olivový olej vhodný prakticky pro jakoukoliv techniku vaření, a to včetně smažení.

Jeho výrazné aroma a chuť se zároveň skvěle hodí pro přípravu studené kuchyně a dochucování nejrůznějších druhů pokrmů.

Výrazné aroma olivového oleje se skvěle hodí do salátů.

Kvůli obsahu zdravotně nežádoucí kyseliny erukové lidé řepkový olej dříve zatracovali a upozaďovali. To už ale v dnešní době není potřeba! Od 80. let minulého století se totiž šlechtí tzv.

nízkoerukové odrůdy s velmi nízkým podílem této kyseliny. Zároveň v Evropské unii platí velmi přísná legislativa, podle které může řepkový olej obsahovat maximálně 2 % kyseliny erukové (oproti dřívějším 45 %).

Dnes tedy můžete řepkový olej bez obav zařadit do svého jídelníčku.

Vybírat byste ale měli stále pečlivě. Nejlepší volbou je za studena lisovaný nerafinovaný řepkový olej, který si díky šetrné metodě výroby zachovává cenné látky a přírodní vitamíny. Podle vědeckých studií je v současnosti řepkový olej považován za jeden z nejzdravějších rostlinných olejů s příznivými účinky na lidský organismus.

Jídelníček většiny lidí obsahuje nadbytek nasycených mastných kyselin a naopak nedostatek omega-3 mastných kyselin. Řepkový olej svým složením tento nepoměr kompenzuje. Obsahuje totiž z běžných olejů nejmenší podíl nasycených mastných kyselin – zhruba 8 %, což je dvakrát méně než v olivovém oleji a dokonce pětkrát méně než v tucích živočišného původu.

Řepkový olej obsahuje omega-3 i omega-6 mastné kyseliny a to ve skvělém poměru 1:2, což je příznivější než u spousty jiných rostlinných olejů.

V běžné stravě většina z nás konzumuje nadbytek omega-6 mastných kyselin a naopak nám schází omega-3 mastné kyseliny.

To přispívá mimo jiné ke chronickým zánětům, a tak je důležité mezi těmito dvěma složkami udržovat právě maximální poměr 1:2. V realitě je to ale často až 1:20!

Nejvíce zastoupena (kolem 55 %) je v řepkovém oleji omega-9 kyselina olejová, která tělu přináší řadu zdravotních benefitů včetně regulace hladiny cholesterolu v krvi.

Řepkový olej je navíc oxidačně stabilní, a je tedy odolnější vůči tzv. žluknutí, které má za následek pokles výživných látek i chuťových vlastností oleje.

Díky tomu je řepkový olej všestranně použitelný na kuchyni studenou i teplou včetně krátkého smažení.

Avokádový olej má vysoký kouřový bod, a tak si všechny důležité živiny zachovává až do 271 °C.

Exotické ovoce avokádo se v posledních letech stalo pro vysoký obsah zdravých tuků, vitamínů a minerálů velmi populárním i v našich končinách. Abyste vaše tělo získalo cenné látky, které avokádo obsahuje, nemusíte konzumovat celé plody – vyrábí se z něj totiž i skvělý olej.

Avokádový olej je jedním z mála druhů rostlinných olejů, které se nevyrábějí ze semen. Výchozí surovinou je dužina ovoce. Výsledný olej je opravdu bohatý na zdravé tuky. Z téměř 70 % je tvořen kyselinou olejovou, která se řadí mezi mononenasycené omega-9 mastné kyseliny a přispívá k regulaci hladiny cholesterolu v krvi.

Snižování hladiny špatného cholesterolu v krvi snižuje riziko kardiovaskulárních chorob, a prospívá tak zdraví srdce. Další výzkumy spojují konzumaci oleje z avokáda se snižováním krevního tlaku. Velmi slibné jsou také závěry několika studií zkoumajících vliv konzumace směsi avokádového a sojového oleje na zdraví kloubů.

Při využití v kuchyni je avokádový olej velmi univerzální. Vyznačuje se nazelenalou barvou typickou i pro samotné avokádo. Jeho chuť je velmi jemná, ale zároveň koncentrovaná. K ochucení tak stačí malé množství. Avokádový olej ale zároveň nepřebíjí  chuť pokrmu.

Ve studené kuchyni jej využijete do zeleninových salátů, dresinků, majonéz, pomazánek či tatarské omáčky. V teplé kuchyni je jeho využití ještě pestřejší – hodí se na smažení, vaření, restování, grilování i pečení. Má vysoký kouřový bod, a tak si všechny důležité živiny zachovává až do 271 °C.

Olej z vlašských ořechů obsahuje vysoký podíl vitamínu E!

Ačkoliv patří olej z vlašských ořechů k těm méně známým, jeho nutriční profil ho řadí mezi vysoce kvalitní zdroje zdravých tuků a dalších prospěšných látek. Vlašské ořechy svým tvarem připomínají lidský mozek, a tak jsou od pradávna považovány za zdroj energie pro naše myšlení.

Dnes už díky vědeckým studiím víme, že olej z vlašských ořechů je bohatým zdrojem omega-3 a omega-6 mastných kyselin, a zejména kyseliny alfa-linolenové. Tyto zdravé tuky podporují mozkovou činnost, kognitivní funkce i nervovou soustavu.

Dále obsahuje olej z vlašských ořechů vysoký podíl vitamínu E, vitamínů ze skupiny B a dále minerální látky včetně často deficitního hořčíku a zinku.

Kuchyňské využití oleje z vlašských ořechů do značné míry limituje jeho nízký kouřový bod (asi 160 °C). Je proto vhodný zejména pro přípravu studené kuchyně. Jeho jemná chuť s příměsí dřevitých a ořechových tónů skvěle souzní se zeleninovými i ovocnými saláty, omáčkami a dresingy. Výborně se také hodí ke konečnému dochucení vařené rýže, těstovin či ryb.

Dýňový olej se oproti ostatním olejům poznáte snadno. Má výrazně tmavou barvu, stejně jako dýňová semínka! Z více než než 70 % je tvořen nenasycenými mastnými kyselinami. Dále obsahuje zhruba 18 % nasycených mastných kyselin a ukrývá v sobě také vitamíny A, B, D a E.

Další významnou složkou jsou minerály. Především vysoký obsah zinku je důvodem, proč se dýňový olej doporučuje při problémech s prostatou, při menopauze a také pro zlepšení kvality vlasů, nehtů a pokožky.

Nedávné výzkumy British Journal of Psychiatry poukazovaly na pozitivní vliv na duševní zdraví a antidepresivní účinky.

Stejně jako většina druhů rostlinných olejů vyráběných ze semínek, se i dýňový hodí především pro přípravu studené kuchyně. Velkou parádu s ním uděláte při závěrečném dochucení dýňové polévky či pyré.

Zakápněte s ním salát či pomazánku, nebo ho použijte jako základ do zálivek. Dýňový olej má poměrně nízký kouřový bod (160 °C), a tak se jeho používání v teplé kuchyni nedoporučuje.

Ztratil by totiž většinu cenných látek a to by byla velká škoda.

Dýňový olej používejte ve studené kuchyni. Neztratí tak cenné látky.

Je sice pravda, že smažení se rozhodně neřadí k nejzdravějším metodám přípravy jídla, ale k některým receptům zkrátka neodmyslitelně patří.

Jak to tedy udělat, aby bylo smažení co nejvíce zdravé? Důležité je množství použitého oleje stejně jako jeho druh. Některé druhy rostlinných olejů se na smažení hodí, jiné naopak vůbec.

Ač může být konkrétní produkt svým složením považován za zdravý, pokud ho není vhodné tepelně upravovat, během smažení o většinu prospěšných látek přijde.

Hlavní parametrem při výběru oleje vhodného na smažení je jeho kouřový bod. Pomalejší a šetrnější smažení probíhá při teplotách nad 150 °C, jinak počítejte s teplotou smažení přibližně 180 až 190 °C.

Oleje s vysokým kouřovým bodem jsou většinou rafinované, protože z nich byly látky citlivé na teplo odstraněny tepelným zpracováním již během výroby. Také myslete na aroma daného oleje.

Pokud nechcete přebít chuť smaženého pokrmu, vybírejte spíše neutrální oleje.

Nejlepší oleje na smažení jsou tedy ty, které mají vysoký kouřový bod. Z našeho výběru zdravých olejů je to především avokádový, řepkový a olivový.

Avokádový olej má na své rafinované podobě kouřový bod 271 °C, v nerafinované a panenské pak zhruba 190–207 °C. Hodnoty řepkového a olivového oleje jsou kolem 200 °C.

Další oleje vhodné na smažení jsou pak například kokosový, arašídový (oba v rafinované verzi kouřový bod 232°C) či slunečnicový (rafinovaný 227 °C).

V našem jídelníčku by měly dominovat za studena lisované oleje, které během výroby neprošly rafinací.

Protože se ale jednotlivé druhy olejů mohou v množství prospěšných látek zásadně lišit, je potřeba pečlivě vybírat nejen podle výchozí suroviny, ale také podle způsobu zpracování. V našem jídelníčku by měly dominovat za studena lisované oleje, které během výroby neprošly rafinací.

Při výběru druhu oleje byste vždy měli zohlednit i to, k jakému účelu jej v kuchyni budete používat.

Zvláště pokud vám má olej posloužit při vaření za velmi vysokých teplot (smažení, pečení, restování), měli byste vybírat produkty s vysokým kouřovým bodem.

Jen tak zajistíte, že tepelnou úpravou olej nepřijde o živiny, chuť a vůni. Pokud oleje do své kuchyně vyberete správně, budou vaše jídla nejen chutnější a zajímavější, ale také výživnější.

Chcete dozvědět více o tucích a jejich roli v našem jídelníčku? Přečtěte si náš článek! Dozvíte se například, ve kterých potravinách najdete zdravé tuky a proč jsou pro tělo nezbytné.

Vyznejte se v olejích – který olej je nejzdravější?

Řepkový, slunečnicový či olivový olej zná asi každý. Tím však možnosti rozhodně nekončí! Jaké další oleje se vyplatí vyzkoušet?

Arašídový olej

Olej z podzemnice olejné je jako jeden z mála ne úplně tradičních olejů vhodný pro tepelnou úpravu. Bez přepalování ustojí teploty až do 227 °C, takže jej bez obav můžete použít na restování i do pečení.

Tento olej je také lehce stravitelný, bohatý na bílkoviny, vitamíny skupiny B a neobsahuje cholesterol. Díky svému složení zvyšuje pocit sytosti, což z něj dělá vhodnou potravinu do redukční diety.

Má jemnou arašídovou chuť, která skvěle doplní například asijskou kuchyni, ale nebude přebíjet ani chuť koláčů či buchet.

Na pozoru by se však měli mít alergici – arašídové produkty mohou být v tomto případě problematické.

Dýňový olej

Semínka dýně jsou bohatá na minerální látky (zejména zinek, který působí blahodárně na naši kůži a obecně podporuje regenerační procesy), a měla by tak být nedílnou součástí zdravé a vyvážené stravy. Jejich příznivé účinky má však i olej z nich. Ten je vhodný i pro ty z vás, kteří řeší problémy s trávicí soustavou, neboť ulevuje při pálení žáhy, vředech i zácpě.

Chuť je velmi intenzivní, a proto jej dávkujte velmi opatrně (to i kvůli jeho vyšší ceně). S tepelným zpracováním se jeho specifická chuť ztrácí, bohužel i se zdraví prospěšnými vlastnostmi. Používejte jej tedy zejména do salátů či jiných studených pokrmů.

Olej z vlašských ořechů

Díky svému složení blahodárně působí na nervový systém, paměť i cévní soustavu. Mimo to pomáhá udržovat zdravou střevní mikroflóru. Dopřát si jej mohou všichni bez omezení – od malých dětí až po domácí mazlíčky. Obzvláště jej ocení vegetariáni a vegani, neboť obsahuje kyselinu linolovou, kterou jinak získáváme zejména konzumací ryb a mořských plodů.

Oříšková chuť perfektně ladí s různými druhy salátů a sladkými jídly, bez přepálení zvládne teplotu do 160 °C.

Lněný olej

Olej z lněných semínek je doslova zázrak. Má ideální poměr omega-3 a omega-6 mastných kyselin, a je tedy dokonalou potravinou pro váš mozek, srdce i cévy.

Kromě toho působí protizánětlivě a antibakteriálně, významně ale přispívá i ke správnému fungování hormonálního systému.

Je proto vhodný pro dámy s problematickým menstruačním cyklem, ale i pro muže pociťující problémy s prostatou či plodností.

Používejte jej pouze ve studené formě (kápněte jej do salátů či lžičku přimíchejte do již hotové rýže nebo brambor). Kvůli tendencím k rychlé oxidaci skladujte lněný olej v lednici a neotálejte s jeho spotřebováním.

Sezamový olej

Tento olej se používá již po staletí – do svých doporučení jej zařadila například tradiční čínská medicína či ajurvéda. Obsahuje značné množství prospěšných omega-3 mastných kyselin, důležité vitamíny a minerály (například hořčík, zinek či železo), ale i lecitin, který funguje jako balzám na náš nervový systém. Kromě toho působí antioxidačně a pomáhá zvyšovat obranyschopnost.

Chuť sezamového oleje je mírně nasládlá, ale poměrně výrazná, a ačkoliv vydrží i vyšší teplotu, nejhodnotnější je opět při použití ve studené kuchyni.

Makový olej

Vyhýbáte se mléčným výrobkům a okolí vás straší nedostatkem vápníku? Sáhněte po makovém oleji! Je bohatý na vápník, hořčík i zdraví prospěšné tuky, navíc příznivě působí na naši psychiku. Lze jej přidávat do salátů (má skvělou chuť!), užívat na lžičce jako lék nebo používat k vyživení pokožky celého těla.

Pro zevní použití také vyzkoušejte:

  • Kokosový olej
  • Arganový olej
  • Avokádový olej
  • Hroznový olej
  • Jojobový olej
  • Makadamiový olej
  • Šípkový olej

Rada na závěr: Nejlépe uděláte, když budete oleje střídat. Dbejte také na to, abyste je vždy vhodně uskladnili a včas spotřebovali.

Oleje pro zdraví a krásu

Rostlinné oleje a bio oleje

Ačkoli současná lékařská věda má k dispozici velké množství medikamentů a je schopna konat takřka zázraky, v mnoha případech se vracíme ke starým osvědčeným způsobům léčení – čili k přírodě.

U řady potíží nebo nemocí nám mohou přírodní prostředky pomoci lépe než cokoli jiného. Umí probudit a posílit organismus tak, aby nenásilně a velmi šetrně dosáhl přirozeného uzdravení.

A co víc – bez vedlejších účinků.

Úcta k darům země

Čím šetrněji jsou rostliny zpracovány, tím je jejich působení účinnější. S dary, které nám příroda nabízí, jsme se naučili zacházet s hlubokou úctou. Lidské ruce z nich dokáží připravit hotový zázrak.

Novinky v našem sortimentu – bio oleje

V souladu s naší filozofií špičkové kvality výrobků obohacujeme neustále sortiment o bio oleje lisované za studena z rostlin pěstovaných podle norem ekologického zemědělství.

Díky respektování přirozeného koloběhu jsou rostliny vysoce hodnotné a kvalitní.

Ekologické zemědělství je definováno jako hospodaření s šetrným vztahem k půdě, rostlinám, zvířatům a přírodě bez používání umělých hnojiv, chemických přípravků, postřiků, hormonů, umělých látek a genetické modifikace rostlin.

Seznamte se s bio oleji lisovanými za studena a jejich použitím

Lisování za studena je nejstarší a nejšetrnější způsob získávání oleje z rostlin.V takto vyrobeném oleji zůstává maximum cenných látek v přirozeném stavu, tak jak je dokáže lidské tělo nejlépe zužitkovat. Přírodní oleje lisované za studena se bohužel při výrobě kosmetických prostředků používají minimálně.

Základem většiny olejů nebo krémů na trhu jsou oleje minerální – paraffinum liquidum (získané z ropy, s nulovým obsahem cenných látek, používaných běžně i při výrobě dětské kosmetiky) a oleje rafinované (procházejí řadou mnoha procedur při vysokých teplotách, čímž většinu cenných látek a vitamínů ztrácejí).

Velmi vysokou kvalitu olejů lisovaných za studena dobře dokumentuje příklad panenského olivového oleje (lisovaného za studena), používaného v potravinářství. Lékaři přímo spojují jeho konzumaci s celkově lepším zdravotním stavem. Rafinované oleje mají účinky výrazně menší.

O blahodárném působení minerálních olejů na lidskou kůži se rozhodně hovořit nedá (přilnou k pokožce, ale nevstřebávají se, ucpávají póry, zabraňují pokožce v dýchání). Oleje lisované za studena tvoří tedy naprosto odlišnou a výjimečnou kategorii.

Vlastnosti rostlinných olejů a bio olejů Saloos

  • Mají čistě přírodní původ, jsou lisovány za studena pouze z pečlivě vybraných rostlin, což zaručuje špičkovou kvalitu.
  • Obsahují nejvyšší možné množství bioaktivních látek, vitamínů a minerálů v jejich přirozené podobě a dovedou tyto cenné látky v maximální míře předat našemu tělu, jsou „extraktem zdraví“.
  • Pronikají až do nejhlubších vrstev pokožky, působí komplexně a jejich složení nejvíc odpovídá složení tuků našeho těla.
  • Působí blahodárně při kožních onemocněních, zlepšují stav pleti, regenerují pokožku i tkáně, podporují prokrvení kůže. Při vnitřním užití blahodárně působí na celkovou kondici organismu.
  • Výborně se vstřebávají, nezanechávají pocit mastnoty.
  • Jsou velmi dobře snášeny, nevyvolávají alergické reakce
  • Zásadně neobsahují minerální oleje (paraffinum liquidum). Nenajdete v nich syntetické vonné látky, konzervanty ani barviva.

Způsoby použití rostlinných olejů a bio olejů

  • Pravidelná péče o pokožku – vtíráním do kůže a masáží pomáhá správně zvolený olej pokožku regenerovat, zachovat její pružnost, pevnost a vláčnost, obnovovat přirozený lipidový filtr a podporovat přirozenou hydrataci pokožky.
  • Péče o vysušenou a problematickou pokožku – oleje zlepšují stav pleti při kožních problémech, při akné, ekzému a lupénce.
  • Péče o pokožku poškozenou opalováním
  • Péče o zuby, vlasy a nehty – vybrané oleje pomáhají udržet jejich prvotřídní stav.
  • Péče o dětskou pokožku – nejpřirozeněji ošetřují jemnou a citlivou dětskou pokožku. Jsou vhodné i v prvních dnech života dítěte, kdy ještě pokožka není schopna sama se chránit před vnějšími vlivy prostředí. Beze zbytku se vstřebávají, pokožku nezatěžují a podporují její přirozený ochranný filtr. Jsou ideální po koupání či plavání.

Vnitřní užívání – různé druhy olejů působí na specifické problémy – zlepšují stav při atopickém ekzému, posilují imunitu, pomáhají snižovat cholesterol, upravují trávení, činnost jater, premenstruační syndrom, klimakterické potíže a mnohé další.

Nejen na tělo, ale i na lžičku

Rostlinné oleje se mohou užívat i vnitřně. Dávkování je u většiny olejů obdobné, stačí jedna kávová lžička jednou až třikrát denně. Jojobový olej je z hlediska složení vosk a trávícím traktem prochází nezměněn, proto se jako jediný z našich olejů nepoužívá vnitřně.

Saloos BIO Oleje ONLINE

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector