Medovina se pije ledová, ohřátá i v mojitu

Pivo je pivo, víno je víno, ale medovina – s tou si můžete pěkně vyhrát. Ve spolupráci s Jiřím Poučkem z Muzea medoviny jsme připravili šest lihuplných nápojů, které perfektně zapadnou na každou českou párty. Pojďte si je prohlédnout!

Následující recepty zvládne připravit každý alespoň trošku šikovný pijan. Všechno příslušenství, které budete potřebovat, je šejkr, led a nachlazené skleničky – zbytek už jsou především přírodní ingredience.

Samotná medovina vzniká kvašením medu, vody a vinných kvasinek.

Vyrobit kvalitní medovinu je bez přehánění věda, záleží nejen na kvalitě medu, ale i na správném načasování, poměru surovin a přidaném koření.

Možná i proto je dnes tak málo rozšířená, po pár špatných zkušenostech na ni mohli zákazníci zanevřít. Nicméně pokud se dodrží osvědčené postupy a nešidí se na kvalitě, vznikne znamenitý nápoj.

V naší nabídce najdete medoviny s maximálně 13 % alkoholu, tzn. nepřidáváme do nich další líh (ani cukr), jak je celkem časté, ale využíváme jen přírodního kvašení a přirozeného podílu alkoholu. Pokud k tomu přičtete další nealkoholické složky v následujících receptech, nejsou naše drinky nijak zvlášť silné – zkrátka tak akorát pro letní večery. Doufáme, že vám budou chutnat!

Ostatně vyzkoušeli jsme si je na nedávném večírku v pražském HUBu a od drtivé většiny hostů jsme sklidili pochvalu. Výjimkou byla sangria s medovinou, která byla na některé hosty přeci jen trochu hořká. Tak dobrou chuť 🙂

Medovina se pije ledová, ohřátá i v mojitu

Grepovina (1 dcl nápoje)

  • medovina (0,04 l)
  • pomerančový džus (0,01 l)
  • limetková šťáva
  • grenadina
  • vodka (0,02 l)

Svěží nápoj, který díky přidání vodky dokáže pěkně prohřát. Všechny ingredience vložte do šejkru i s ledem a důkladně protřepejte.

Medovina se pije ledová, ohřátá i v mojitu

British acacia (1 dcl nápoje)

  • akátová medovina (0,06 l)
  • gin (0,02 l)
  • jablečný džus
  • limetková šťáva

Díky akátové medovině má koktejl velmi jemnou chuť, kterou skvěle doplňují jablka. Opět vše dáváme do šejkru rovnou i s ledem a protřepeme.

Medovina se pije ledová, ohřátá i v mojitu

Sangria s medovinou (2 litry nápoje)

  • medovina
  • gin
  • sodovka
  • pomeranč, citron a limetka

Ovoce naložíme na dva dny do medoviny a ginu, uchováme v ledničce. Půl sklenice sangrie pak doléváme vychlazenou sodou.

Medovina se pije ledová, ohřátá i v mojitu Medovina se pije ledová, ohřátá i v mojitu Medovina z Potštejna Medovina se pije ledová, ohřátá i v mojitu Medovina se pije ledová, ohřátá i v mojitu Medovina z lesního medu Medovina se pije ledová, ohřátá i v mojitu Medovina se pije ledová, ohřátá i v mojitu Medovina z akátového medu Medovina se pije ledová, ohřátá i v mojitu

Rychlá potštejnská včela

  • medovina z Potštejna (0,02 l)
  • vodka (0,02 l)
  • grenadina

Název zní možná až příliš akčně, stále je to poměrně neškodný drink 🙂 Vše vložte do šejkru, přidejte led a důkladně protřepejte. Tento drink měl mezi hosty výbornou odezvu.

Mojito v.2 (2 dcl nápoje)

  • medovina (0,1 l)
  • gin (0,03 l)
  • sodovka (0,07 l)
  • máta a limetka

Letní klasika hotová během minutky. Mátu s limetou promačkejte ve sklenici, doplňte gin, medovinu a sodovku. Samozřejmě nezapomeňte přidat led a brčko.

České drambuie

  • lesní medovina (0,1 l)
  • whiskey (0,02 l)

Drambuie je původně skotská whiskey míchaná s medem, kořením a bylinkami, my si chtěli namíchat vlastní a výrazně levnější verzi. A povedlo se – medovina si nakonec se skotskou hodně dobře rozuměla! Tento základ úplně vybízí k dalším pokusům.

Chcete se dozvědět další informace o medovině, třeba jaké druhy vlastně existují? Stáhněte si náš ebook!

Napsali o nás

  • Medovina se pije ledová, ohřátá i v mojitu Krátký článek o mnohých způsobem podávání medoviny.
  • Medovina se pije ledová, ohřátá i v mojitu Článek pro portál Vitalia, aby se zase další část veřejnosti dozvěděla, jak poznat poctivou medovinu.
  • Medovina se pije ledová, ohřátá i v mojitu Potravinový Sherlock deníku Blesk nás na podzim 2016 oslovil, abychom pomohli rozklíčovat kvalitu medovin běžně dostupných na trhu.
  • Medovina se pije ledová, ohřátá i v mojitu V historicky předposledním čísle Maximu jsme vyvrátili 9 zažitých mýtů o medovině.
  • Medovina se pije ledová, ohřátá i v mojitu Upoutávka na otevření nové degustační prodejny medovin
  • Medovina se pije ledová, ohřátá i v mojitu Moderní včelař 2016/4 – Článek v souvislosti s otevřením prodejny.
  • Medovina se pije ledová, ohřátá i v mojitu Včelařství 2016/9 – Článek v souvislosti s otevřením prodejny
  • Medovina se pije ledová, ohřátá i v mojitu O Muzeu medoviny se zmínil deník Právo.
  • Medovina se pije ledová, ohřátá i v mojitu V 60. čísle časopisu Pivo, Bier & Ale vyšel náš článek o medovině. Zde si jej můžete přečíst v původním znění.
  • Medovina se pije ledová, ohřátá i v mojitu Článek Práva a serveru Novinky.cz

Přijel i sběratel medoviny – report ze Dní medu a medoviny v Modré u Velehradu, které uskutečnilo v sobotu 27. srpna 2016

7.12.2016 Blesk

Vánoce jsou za dveřmi. Co takhle darovat medovinu?

Požadavek se odesílá na server. Vyčkejte…

Jak pít medovinu? Vychladit, ohřát nebo do koktejlu

Pečlivě jsme otestovali medovinky od Dr. Bojana a výsledky nás omámily. Doslova!
Po vystřízlivění jsme sepsali všechny recepty na domácí přípravu medoviny, aby pořádně šmakovala. Která sedne vám?

Medovina se pije ledová, ohřátá i v mojitu

Vychlazená medovina

Jednoduše nechte v lednici a vyndejte, až na vás přijde chuť. Těch 12 stupňů Celsia je naprosto ideální. Jak servírovat vychlazenou medovinu?
Po 1 deci do sklenic na stopce, abyste medovinu nezahřívali dlaní. Skvěle poslouží skleničky na bílé nebo portské víno. Někdo přidává i plátek citrónu.

Ohřátá medovina

Pomalu ohřejte v rendlíku na 60 stupňů, podobně jako svařák. Medovinu můžete ohřát i v mikrovlnce, jedné deci stačí půlminutky na 800W výkon.

Platí jen jedno pravidlo – teplejší nesmí být a hlavně se nesmí vařit. Jinak máte po alkoholu a všech blahodárných účincích medu.
Mimochodem, to samé funguje také s horkým čajem, kde vitamínům nelíbí.

Jak servírovat horkou medovinu?

Do skleněného hrníčku (ať vidíte tu barvu!) nebo skleničky na whisky. Medovina se pije ledová, ohřátá i v mojitu

Ochutnejte všechny druhy medovinky ve výhodném balíčku. Prostě žádný zajíc v pytli… totiž včela.

Nápoje z medoviny

  • Grog z medoviny: Do rendlíku dejte jednu deci vody, dva hřebíčky a čtvrtku lžičky skořice. Pomalu zahřívejte do ideální teploty. Poté přilijte půl až deci slunečnicové nebo černorybízové medovinky. Pár kapek citrónu a je hotovo.
  • Svařák z medoviny: Ohřejte zvlášť deci červeného nebo rybízového vína, zvlášť zahřejte deci medoviny (fajn je černorybízová i originál). Pak oba moky smíchejte dohromady. Rybízové kombo nedochucujte, je dokonalé i bez koření a cukru.
  • Medovina s džusem: Stačí jablečný džus a mandlová medovina v poměru 1:1. Dá se pít oboje ohřáté i vychlazené, případně přihodit trochu skořice.
  • Medové mojito: Ve vyšší sklenici podrťte mátu, přidejte šťávu z limetky a (místo rumu) medovinu z lesního medu. Přihoďte led, dolijte sodovku a podle chuti doslaďte cukrem nebo medem.
Budete mít zájem:  Lupénku komplikují další nemoci. Odhalte je včas

Specialitky pro odvážné

…aneb medovinou po Evropě. Tohle cestování bude mnohem veselejší než jezdit prstem po mapě. Akorát si nechte druhý den volno – bude potřeba.

  • Skotské drambuie: skotská whisky a medovina
  • Polský krupnik: vodka a medovina
  • Moravská medovina: slivovice a medovina

A jak pijete medovinu vy?

Doporučte ostatním v komentáři, jak šmakuje vám.

Medovina může být teplá i studená. Čtěte, jak ji připravit

Medovina se pije ledová, ohřátá i v mojitu

Medovina se dříve přednostně podávala králům a hrdinům. V současnosti se pije při mnoha příležitostech. Patří mezi aperitivy, které krátce před jídlem povzbudí chuť. Pije se při slavnostních událostech, během přátelských návštěv nebo i v tuhých zimách.

Medovina se v dobách králů pila z hliněných číší, dnes se stejným způsobem pije v Irsku. U nás se preferuje servírování do skla. Medovinu lze pít teplou nebo studenou. Hodí se i do některých míchaných nápojů.

Studená medovina se popíjí jako víno

Studenou medovinu si nejlépe vychutnáte při teplotě mezi 12° až 14° Celsia. Takové teploty dosáhnete, když před popíjením medovinu vytáhnete z lednice a necháte pár minut ve sklenici „ohřát“.

Pro servírování studené medoviny používejte sklenice tulipánovitého tvaru na stopce. Skvěle poslouží sklenice na bílé víno.

Výhodou studené medoviny je zachování všech pro tělo příznivých látek v medovině.

Čtěte také: Medovina je nejen chutná ale i zdravá, zjistili vědci

Teplá medovina ohřeje tělo

Pokud chcete pít medovinu teplou, musíte ji ohřát přímo nebo ve vodní lázni na teplotu mezi 55° až 60° Celsia. Pokud horní hranici teploty překročíte, v medovině „nepřežijí“ příznivé látky a změní i svou chuť. Proto je třeba k ohřívání přistupovat velmi opatrně. Výhodou teplé medoviny však bývá větší aromatičnost nápoje.

Teplou medovinu lze pít z keramických či skleněných hrníčků. Velmi pěkně však vypadá podávaná v širokých sklenicích.

Čtěte také: Medovinu koupíte na trzích i přes internet. Kdo jsou nej výrobci?

Medovina součástí míchaných nápojů

Záleží čistě na kreativitě každého člověka, v kterých kombinacích medovinu využije. Přírodní medovina stejně jako med může posloužit jako sladidlo různých drinků.

Jedním s nejznámějších míchaných nápojů je skotské drambuie. Po domácku vyrobené drambuie je vlastně smíchaná skotská whisky s medovinou a případně i nějakým příjemným kořením.

Originální skotské Drambuie se však již po staletí vyrábí dle tajné receptury, kterou rodině výrobce dle legendy předal z vděčnosti princ Charles Edward Stuart.

Jde o malt skotskou whisky smíchanou s medem a tajnou směsí bylin a koření.

Často se medovina míchá s vodkou. Tato „polská kombinace“ je známá pod názvem Krupnik. Medovinu lze smíchat i se slivovicí. Švestkovo-medová lehce ohřátá směs může být dobrou prevencí před nachlazením.

Čtěte také:
Medovina byla objevena náhodou v dutině stromu. Chutná nám i dnes
Výroba medoviny se podobá výrobě vína. Někdy se však uměle lihuje a barví
Medovinu dělá především med. Proto je tak zdravá

Článek byl zpracován ve spolupráci s webem iMedovina.cz.

Medovina se pije ledová, ohřátá i v mojitu

Co ve vašem těle způsobí studené pití s kostkou ledu? | Žena.cz

Horké letní počasí přímo svádí k tomu, abychom poseděli na zahrádkách restaurací a svlažili se ledovým drinkem. Ano, na chvilku se vám uleví, ale následně tělo pochopí, že jste pro něj nic dobrého neudělali. Co se v organismu stane, když si dopřejete pití s ledem?

Čeká-li vás dovolená v teplých krajinách, všimněte si, co je nejčastějším nápojem místních obyvatel v tropických vedrech. Většinou budou v ruce držet vlažný čaj. Dobře totiž ví, že studená voda je pro ně v takovém horku obrovský šok.

Než buňka vstřebá ledovou vodu, potřebuje ji nejprve ohřát. To může trvat poměrně dlouho a do práce se zapojí celý organismus. Za ten čas se tělo dostane do vodního deficitu a vy budete mít neustálou žízeň, i když jste právě vypili půllitru tekutiny.

Zhubnout pomocí vychlazené vody

Kolegyně v redakci nedávno přišla s tím, že chce zkusit zhubnout pomocí studené vody. Dočetla se, že se tak snáz nastartuje metabolismus. Zajímalo nás, o co přesně jde. Celý proces diety spočívá v tom, že popíjíte vodu o teplotě kolem 0 °C.  Tělo se následně snaží změnu vyrovnat a vynaloží všechnu energii na to, aby se ohřálo, čímž aktivuje svaly.

Doporučujeme: 5 tipů, jak přežít pohodové léto se psem

Vědci skutečně potvrzují, že se při vypití půllitru studené vody spálí okolo 80 kJ. Je třeba dodat, že jde asi o 100 g žampionů nebo 10 g kuřecích prsou.

Pro redukci však potřebujete z těla vyhnat minimálně 1200 kJ, záleží na tom, jak vysoký příjem energie máte. Existuje celá řada zdravějších způsobů, jak se zbavit nadbytečných kil a není třeba hazardovat se životem.

Rozhodně podobné pokusy raději nezkoušejte, případně se poraďte se svým lékařem. Ledové nápoje jsou totiž spíše na škodu než k užitku. 

Pozor na tekutiny po jídle

„Pro většinu lidí je velmi překvapivé zjištění, že studené pití a mražené potraviny jsou pro náš organismus v zásadě nezdravé, ačkoli jsou všudypřítomnou součástí našeho života,“ připomíná pro naše čtenáře RNDr. Lenka Romanová z Nature Care Clinic v Praze.

Budete mít zájem:  Poznáte české maso od polského?

Nejhorší, co můžete udělat, je napít se hned po jídle. Zkuste si malý pokus. Do horké šťávy z vypečeného masa nalijte sklenku vychlazené vody. Co se stane? Tuk se okamžitě srazí.

A přesně to se děje i ve vašem žaludku a střevech, když horký oběd spláchnete něčím studeným. Celé trávení se zastaví a tuky ulpí na stěnách trávicího ústrojí.

Tyto „tukové nečistoty“ jsou hlavním faktorem rakoviny tlustého střeva.

Riziko pro kardiaky

Největší riziko hrozí těm, co mají špatné zažívání, problémy s cévami a se srdcem. Když polknete ledový doušek, zúží se cévy, čímž se ztíží celková hydratace organismu. A když se v létě více potíte a nedodáte dostatek vody, může dojít k dehydrataci.

Ledové pití po jídle způsobí, že se budete cítit nafouklí, naskočí vám husí kůže, začne bolet břicho či případně hlava. Čínská medicína doporučuje vlažné nápoje. Ideální je teplota kolem 37 °C. Tělo nebude potřebovat energii na zbytečné ohřívání a věnuje ji na spalování a trávení jídla.

Angína a rýma

Když se napijete chladné vody, začnou se nadbytečně vytvářet hleny, které sníží imunitní systém. Tím budete více náchylní na rýmu, angínu či jiná onemocnění. Dost na to, že se každou chvíli pereme s nepříjemným vlivem klimatizací, proč tělu přidělávat další starosti.

V hlavní roli – ledová kostka

Cucání ledové kostky, zlozvyk, který vás připraví o zuby. Led je pro chrup příliš tvrdý. Koušete-li ho, pak si velmi brzy poničíte sklovinu. Stejně škodí dásním. Ve studeném prostředí se špatně prokrvují, a dokonce hrozí nepříjemné poranění o ostré hrany zmrzlé vody. 

Náš tip: Pro hezčí tělo i pocit: V létě bychom měli jíst jinak

Na led si dávejte pozor hlavně na dovolené. Už jsme si zvykli, že v destinacích s horšími hygienickými návyky musíme pít balenou vodu, ale pozor na místní drinky. Myslíte si, že led vyrábějí z balené vody? Aby koktejl na uvítanou nestál tři dny střevních potíží.

Opak je pravdou

Logické uvažování, v horkém počasí je třeba studené pití, ale věřte, že jde jen o prvotní úlevu a ochlazení jícnu. Čím rychleji se totiž zchladíte, tím dříve se organismus opět ohřeje. Ve skutečnosti to funguje opačně. Vypijete-li horký čaj nebo si dáte polévku, tělo se zahřeje, vyprodukuje pot, odpaří vodu, čímž se začne přirozeně ochlazovat.

Jak přežít horké dny ve zdraví?

Chcete-li léto přežít bez problémů a zbytečných kolapsů, pak pamatujte:

  • Voda by se měla pít vlažná. Ideálně kolem 37 °C.
  • Zapomeňte na podchlazený nápoj a led.
  • Když už si neodpustíte studený drink, užívejte si ho po malých doušcích.
  • Studenou vodu si nedávejte hlavně po jídle.
  • Neobejdete-li se během jídla bez pití, zvolte vlažný čaj, který pomůže s trávením.
  • Nebuďte nenasytní. Nalijete-li do sebe půllitru tekutiny najednou, připravíte ledvinám velkou zátěž. Neumíte-li pít pomalu, používejte brčko.
  • Vlažná voda ráno před jídlem detoxikuje tělo a pomáhá se zažívacími potížemi.

Co nejraději v létě pijete vy? Napište nám v diskuzi pod článkem.

zdroj: naturalnews.com, medicaldaily.com, uspesna-lecba.cz, bezeckaskola.cz

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

  • Jak správně grilovat zeleninu ve čtyřech krocích
  • 10 sexuálních poloho, které vám pomohou zhubnout a posílit
  • Oslavy narození dítěte ve světě: Co přinést jako dárek

  Video Mohlo by Vás také zajímat: Rozdělili desítky milionů korun: Lidé můžou mít i dobrozvyky, posunuli jsme hranice | Video: Daniela Drtinová

Jak se pije medovina? | Kubešova Medová Manufaktura

Není to jen tradiční nápoj pro slavnostní události, nebo jako aperitiv krátce před jídlem. Medovina má ještě mnohem víc, co nabídnout.

Její obliba v posledních letech opět roste, a to hlavně díky variabilitě chutí a způsobů konzumace. Medovina se pije v létě řádně vychlazená, naopak v zimě tak akorát ohřátá.

Zahřeje během chvilky, podporuje trávení a chutná skvěle i jako součást míchaných drinků. V každém případě si je třeba medovinu pořádně vychutnat. Inspirujte se a najděte si tu vaši!  

Medovina překvapí variabilitou chutí

Vybrat si oblíbenou medovinu samozřejmě není tak jednoduché. Medoviny se liší v obsahu alkoholu, obvykle v rozmezí 11 % – 14 %. Obecně doporučujeme vybírat podle toho, jaké vám chutná víno.

Milovníci bílého vína pravděpodobně potěší jemnější medoviny jako jsou naše Bezinková nebo Frizzante přírodní. Chutnou a originální alternativou jsou také naše ovocné melomely.

Naopak pro zastánce červených vín a plnějších chutí bychom doporučili výrazněji prokvašené suché medoviny nebo kořeněné a bylinné medoviny, například Přírodní archivní nebo Cabernet.

Ať už jste znalci, nebo jste se jen rozhodli, že zkusíte něco nového, stojí před vámi nápoj, který si zaslouží správné zacházení.

Důvodů je několik. Za sklenkou čistého přírodního nápoje stojí obrovské úsilí. K nasbírání jednoho kila medu, z něhož medovina vzniká, nalétají včely více než 100 tisíc kilometrů.

Výroba medoviny samotné znamená i spoustu další práce: od výběru ušlechtilých kvasinek, přes kontrolu dlouhého zrání až ke stáčení do lahví. Cesta na váš stůl je ztělesněním šetrného zpracování a každá lahev znamená jedinečný příběh – příběh včel, naší medové manufaktury i ten váš.

Delikátní nápoj si proto zasluhuje delikátní přístup. Nikdy ji nepijte jen jako „panáka“, zaslouží si mnohem víc.

Teplá medovina zahřeje nejen na těle

Zejména v zimním období se nebojte medovinu ohřát. Tím podpoříte větší aromatičnost nápoje, zvýrazníte chutě a rozehřejete nejen prochladlé tělo.

Pamatujte však na to, že teplota, která překročí 60° Celsia, medovinu znehodnotí a zničí její nejlepší chuťové vlastnosti.

Ohřívejte v nekryté nádobě, pokud možno ve vodní lázni a hlavně – medovina nesmí v žádném případě bublat. Podávejte v momentě, kdy z ní začne lehce vycházet pára.

Budete mít zájem:  Mořská voda a sůl prospívají našemu zdraví. I doma ve vaně

Ohřáté chutnají nejlépe bylinné verze medovin.

A jak servírovat ohřátou medovinu? Doporučujeme ve skleněném hrníčku, kde můžete obdivovat její barvu, anebo do skleničky na whisky.

 Vyhněte se ohřívání v mikrovlnné troubě, ve které se teplota při ohřevu špatně odhaduje. Medovinu také neohřívejte opakovaně, nápoj bude jenom ztrácet své zdraví prospěšné látky.

Studená medovina se pije podobně jako víno

Ačkoliv se obvykle medovina podává při pokojové teplotě vhodné pro červené víno, v letních měsících doporučujeme vyzkoušet i její vychlazenou verzi na teplotu 12 – 16 stupňů Celsia.

Jak této teploty dosáhnout? Skladujte lahev v chladničce a před servírováním ji nechejte nalitou ve sklenici několik minut při pokojové teplotě.

Medovina se „vydýchá“, okolní vzduch ji lehce zahřeje a postupně se rozvinou všechny chuťové variace.

Výhodou studené medoviny je zachování všech pro tělo příznivých látek. Vyzkoušejte šumivé frizzante verze nebo ovocné melomely, které nachlazené v létě příjemně osvěží.

Servírujte nejlépe do sklenic na stopce, které zabrání ohřívání nápoje vašimi dlaněmi. Nalévejte jen do třetiny až poloviny sklenice. Tím umožníte při ochutnávání zakroužit sklenicí a nechat vyniknout veškeré aroma tohoto ušlechtilého nápoje.

Nezapomeňte ozdobit plátkem citronu.

Nebojte se však experimentovat a najít ten vlastní, nejlepší způsob, při němž bude pití medoviny opravdovým zážitkem. Stojí to za to.

– Medovina – kultovní nápoj (4.12.12)

Prohledat blog

Archives

Medovina, jako kultovní nápoj Čechů zlepšující náladu, patří k našemu dědictví po předcích.

Již od středověku patří k hlavním přirozeným opojným nápojům našich zemí. Byla považována za nejdokonalejší nápoj a jako taková byla i obětním darem bohům.

Medovina se dodávala do sklepů panstva, na hrady, klášterům a duchovenstvu. Medovinou se platily i naturální dávky pánům. Již tehdy se vyrábělo několik druhů medoviny – tmavá, světlá, hořká a další.

Přesto však s tehdejšími znalostmi mikrobiologie kvasných procesů byl výsledek velmi nejistý. Tato skutečnost a levnější surovina zvýhodňovala výrobně méně rizikové produkty – víno (od časů Karla IV.

) a později také pivo.

Medovina – starší sestra piva a vína.

Medovina je mírně alkoholický nápoj o obsahu alkoholu max. do 15%, který je vhodný zvláště k delšímu posezení s přáteli a k zpříjemnění dlouhých zimních večerů.

Dobrá medovina nemá jednoduchou chuť. Stejně jako víno je i medovina koncertem chutí a vůní.

Medovina se obvykle podává jako aperitiv nebo dezert, ale výborně se hodí i k jídlům

Sýry Je božská se sýry, ať už s nivou či jinými plísňovými sýry. Vložte sýr do úst, napijte se vychlazené medoviny a sýr pokousejte. Fantastické.

Dorty a zákusky

Jasnou volbou je popíjet medovinu s medovým dortem či medovníkem.Překvapivě výborná je kombinace medoviny a ořechového dortu.

Včelařské palačinky

Nic složitého, jsou to palačinky plněné meruňkovou marmeládou a ořechy. Doušek studené medoviny je povznese na královský pamlsek.

Před několika lety začala být medovina populární mezi barmany ve větších světových metropolích. S takovou popularitou jdou ruku v ruce i míchané nápoje.

Detroit  4 díly medoviny 1 díl kvalitní vodky 1 díl Cointreau anebo jiného pomerančového likéru trochu limetkové a pomerančové šťávy Smíchejte všechny ingredience v šejkru s množstvím ledu. Pořádně promíchejte, aby se chutě spojily. Nalijte do martini skleniček, ozdobte kolečkem limetky a pomeranče.

Ledová medovina Smíchejte bílou, nebo červenou Vineu* s medovinou v poměru 1:1. 

Přidejte led a můžete pít. * Alternativou je nápoj Top Topic.

Vanilka a skořice 1 dcl jablečného džusu

1 dcl medoviny  vanilka a skořice Smíchejte všechny ingredience a podávejte teplé nebo s ledem – obě možnosti jsou výborné.

Drsné medové pivo Smíchejte 0,5 dcl kvalitního rumu s 1 dcl medoviny a zalijte malým pivem dle vašeho výběru.

Medové mojito 4 cl medoviny

2 cl limetkové šťávy soda máta malá lžička cukru led Nejprve rozmačkáme mátu a cukr. Do toho přidáme medovinu a limetkovou šťávu  a dosypeme rozdrceným ledem až po okraj sklenice. Sklenici doplníme sodou.

Jak skladovat medovinu, pokud jste nevypili celou láhev?

Pokud necháte víno otevřené, zkazí se už po několika dnech. Naopak nedopitou láhev medoviny lze skladovat podstatně déle. Po uzavření korkovým špuntem vydrží medovina v ledničce i několik týdnů, aniž by se zkazila.

Po více jak čtyřech týdnech mohou některé medoviny získat výraznější oxidativní charakter, který jim změní chuť. Avšak nemusí to být změna k horšímu – medovina se ani po tak dlouhé době nezkazí.

  • Zdroj: internet
  • Z naší nabídky medoviny si můžete vybrat pro Vaši chuť či jako krásný dárek pro své blízké:
  • Medovina bylinkováZDE

Medovina zrající jeden rok,  její jedinečná a tajemná chuť je dána postupným loužením směsi bylin a některých koření, v chuti je výrazná, vyvážená, bez hořkosti. Alkohol 13 – 14 %.

Medovina mandlováZDE

Medovina zrající jeden rok, je desertována přírodním výluhem hořké mandle, chuť i vůně příjemně medově mandlová. Alkohol 13 – 14 %.

Medovina tříletáZDE

Zraje v archivním sklepě až tři roky, voní po medu s jemnou aperitivovou hořkostí, jednotlivé chutě a vůně jsou dlouhodobým ležením dokonale spojeny. Alkohol 13 – 14 %.

Medovina archivní výběr – pětiletáZDE

Výběrem nejlepších šarží tříletého medovinového základu, oproti tříleté medovině je navíc desertována dalšími druhy výluhů a také delší dobu zraje, v chuti je výraznější a o něco tvrdší než tříletá. Alkohol 14 – 15 %.

 VAŠE ZDRAVÍ A SKVĚLÁ KONDICE,

TO JSOU NAŠE PRODUKTY A PORADENSTVÍ

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector