Med a zdraví – sladidlo i prostředek k léčbě

Med je nejen vynikající pochoutka, ale dokáže léčit i nejrůznější zdravotní potíže. Med samotný a výrobky z něj sloužily lidstvu k posilování zdraví od nepaměti. Blahodárné účinky medu na zdraví už znali naši předkové a chvála jeho léčivých schopností byla popsána v nejedné moudré knize. Jedna lžička medu denně je jednoduchý recept na zdravý život.

Když v minulosti na dvoře císaře Rudolfa II. hledali elixír mládí, měli ho všude kolem sebe a nevěděli o tom. V této době bylo používání medu tak běžné, že hledali něco vzácnějšího a méně všedního než med.

Léčivé schopnosti – med jako lék

Při používání medu se budete zaručeně cítit svěží a plní energie, neboť působí jako vynikající prevence před náznaky nejrůznějších onemocnění. Včelí med obsahuje protizánětlivé látky a spoustu vitamínů a dokáže si poradit s nejedním neduhem. Má blahodárné účinky na srdce, zlepšuje trávení a působí pozitivně i na lidskou psychiku.

Požíval se při léčení nejrůznějších střevních potíží a je podáván jako podpůrný lék při nemocích srdce a žaludku. Med se s úspěchem používá dodnes při léčení chřipkových onemocnění, dokonce v minulosti pomáhal léčit tuberkulózu plic a černý kašel. Jednoznačně platí fakt, že alternativní řešení zdravotních obtíží medem má své nesporné výhody.

Je však třeba vzít v úvahu, že med není samospásný a je jen podpůrným prostředkem nikoli náhradou léčiva.

Med a zdraví – sladidlo i prostředek k léčbě

Co med obsahuje?

Med je vlastně elixír životně důležitých látek. Základ medu tvoří jednoduché cukry, a to zejména sacharóza, fruktóza a glukóza. Tento typ cukrů dokáže lidské tělo rychle zpracovat, rychle se uvolňují do krve, a tudíž dodají tělu okamžitou energii.

Med obsahuje širokou škálu vitaminů (od A a C, k D, K a E) a dále k vitamínům skupiny B (B1, B2, B6, B 12) včetně minerálů jako je železo, hořčík a vápník, fosfor, draslík, sodík a křemík. V medu se nachází rovněž cenné látky, k nimž se řadí zejména mateří kašička, pyl, aminokyseliny a různé éterické oleje.

V medu jsou přítomny též bílkoviny, jejichž obsah a kvalita však závisí na druhu medu. Všeobecně platí, že nejvíce bílkovin obsahuje med květový.

Víte, že na 1 kilogram medu musí jedna včela obletět přibližně milion květů? Včely získávají nektar nejen z květů, ale sbírají také medovici a jiné sladké šťávy obsažené v rostlinných útrobách stromů. Tyto nasbírané látky pronikají jícnem a hltanem do váčku, kterému se říká medný. K nim včela přimíchává další výživné látky ze svého těla.

Druhy medu a jeho kvalita

K hlavním poznávacím znakům dobrého medu patří zcukernatění. Krystalizace medu vůbec není na škodu, neboť je to čistě přírodní záležitost, při níž se přírodními silami zakonzervovávají některé důležité látky, díky nimž si med uchovává své léčivé účinky.

Krystalizování medu je tedy důkazem kvalitního medu a při tomto procesu se z medu neztrácejí žádné léčivé schopnosti. Cukernatí především světlé medy. U tmavých medů je třeba spíše zkoumat hustotu. Med by neměl být příliš řídký a neměl by mít na dně naplaveniny.

Pokud vám přece jen vadí med ve ztuhlé formě a rádi byste ho měli opět tekutý, stačí ho jen v otevřené sklenici pozvolným zahříváním ve vodní lázni opět roztavit. Teplota však může být maximálně do 45 stupňů Celsia. Přehřátím medu nad 50 stupňů je ohrožena jeho kvalita.

Med a zdraví – sladidlo i prostředek k léčbě Med a zdraví – sladidlo i prostředek k léčbě

Kvalitu medu člověk bohužel nepozná pouhým okem ani chutí na sto procent. Všeobecně platí zásada, že med nakupovaný od známého včelaře zaručí jistotu, že koupíme kvalitní med. Každému správnému včelaři záleží na dobré pověsti a nesnaží se na svých výrobcích jen vydělat. Kvalitní med od včelaře stojí přibližně 120 Kč/kg.

To, že je med třeba levnější však neznamená, že musí být nutně nekvalitní. V obchodních sítích se najde třeba cena 150 korun za 500 gramů a rozhodně nemusí být tak kvalitní jako med od včelaře.

Nejlepším výběrem bude med, který prodává včelař v originálních sklenicích se znakem českého medu ČSV, který může získat jen od svazu včelařů.

Nejznámější je med květový, který je získáván z nektarů okvětí. K hlavním včelím zdrojům patří v jarním období řepka, slunečnic a akát. Tento druh medu obsahuje největší množství pylu a je pro lidské tělo lehce stravitelný. Hlavním znakem tohoto medu světlé barvy je rychlá krystalizace.

Lesní, medovicový med, smíšený med

Tyto druhy medu se získávají z opylení lípy, malin a ostružin, a také z bylin kvetoucích později. Krystalizace tohoto medu je pomalejší a má taky tmavší zabarvení. Medovicový med je získáván z hmyzem přeměněné mízy stromů. Tento druh medu obsahuje spoustu baktericidních látek a je obohacen o vyšší množství minerálů a vitamínů.

Med má výraznější vůni a chuť, krystalizuje mnohem později a je tmavé barvy. Vytáčení medovicového medu začíná až v letních snůškách. Ochucený med vzniká přimísením různých aromatických bylin do některého druhu medu. Pastový med je vyráběn z prvních jarních medů ihned po vytočení.

Tyto medy jsou převážně květové s vysokým obsahem glukózy, což je jednoduchý cukr vytvářející po několik dnech krystaly, jejichž přičiněním med velmi rychle krystalizuje.

Plástečkový med je zvláštní druh, který je podáván v původní formě, tak jak byl převzat od včel. Včelaři jej nijak nezpracovávají a konzumuje se i s včelím plástem. Ten se však jen rozžvýká a vyplivne.

Výrobky s medem – produkty z medu

Včelí produkty mají široké využití nejen jako potravina, ale také jako kosmetické či lékařské pomůcky, třeba k medovým masážím. K včelím produktům patří například královská medovina, propolis, propolisová mast či tinktury, pyl či mateří kašička.

Mateří kašička obsahuje především bílkoviny, cukry, tuky, minerální látky, vitamíny, enzymy a zejména hormony. Obsah hormonů je pro mateří kašičku typický a právě díky nim se přisuzují této látce léčivé vlastnosti.

Mateří kašička se s úspěchem podává při únavě a přepracování, stresu a nervozitě, stavech úzkosti či snížené imunitě.

Propolis zase hubí vše, co může včelám i lidem uškodit. Má až zázračné antivirové, antibakteriální a antimykotické účinky. Působí i slabě anesteticky.

Skvělá je medovina nebo medové víno. Medovina je nápoj, který provází lidstvo od nejstarších forem civilizací.

Tento nápoje je možné charakterizovat jako nápoj vznikající kvasným procesem medového roztoku, který bývá zpravidla zušlechťován různými bylinami a kořením, jejichž složení se liší podle konkrétní receptury.

Z medu se vyrábějí rovněž svíčky ze včelího vosku rolované či lité, přírodní kosmetika, léčiva či nejrůznější potravinové doplňky.

Med v kuchyni

Použití v kuchyni je rozmanité, nejčastěji se však med používá k pečení tradičního medového pečiva jako je třeba medovník.

Pečeme medovník

  • Na přípravu klasického medovníku potřebujeme: – 55 dkg hladké mouky – 40 dkg moučkového cukru – prášek do pečiva – lžička koření (skořice, hřebíček, nové koření) – 3 lžíce tekutého medu
  • – 5 vajec

Postup přípravy: Vejce, cukr a med dobře ušleháme a postupně vmícháváme mouku s práškem do pečiva. Těsto necháme několik hodin (2 až 4) odpočinout. Z těsta vykrajujeme různě tvary, které pomažeme rozšlehaným vejcem, můžeme ozdobit půlkou ořechu nebo mandle a pečeme v troubě v mírné teplotě.

Med a zdraví – sladidlo i prostředek k léčbě Foto: medovnik.cz

Medový koláč

  1. K přípravě medového koláče potřebujeme: – 500 g medu – 200 g cukru – 0,15 l oleje – 700 g hladké mouky – prášek do pečiva – 3 vejce – 250 mletých mandlí – 100 g kandované citronové kůry – 100 g kandované pomerančové kůry – 2 lžičky mleté skořice, špetka mletého hřebíčku, 1 lžička nového koření, špetka soli – 3 lžíce kondenzovaného mléka
  2. – na ozdobu loupané mandle a třešně

Nejdříve za stálého míchání svaříme med, cukr a olej. Hmotu pak necháme vychladnout. Prosátou mouku smícháme s práškem do pečiva. Do směsi přidáme vejce, mandel, citronovou a pomerančovou kůru, skořici, hřebíček, sůl, nové koření a vše pořádně promícháme.

Připravenou hmotu z medu, cukru a oleje vylijeme do těsta a těsto důkladně prohněteme. Zakryjeme utěrkou a necháme odpočívat v ledničce po dobu několika hodin. Pak připravíme vymaštěný plech a troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia.

Těsto na plechu vymačkáme do hladka, povrch uhladíme a potřeme kondenzovaným mlékem, ozdobíme půlenými mandlemi a třešněmi. Vložíme do trouby na prostřední mřížku a pečeme po dobu 35 až 40 minut.

Medový koláč potřebuje čas, aby změknul a krásně se provoněl.

Budete mít zájem:  Kontrola: VZP platila dvěma firmám i 40× vyšší částky, než je běžné

Další recepty

– ar –

Med není jen sladidlo: Je to zázrak domácí kosmetiky

Účinky medu na zdraví a krásu znali již staří Egypťané, svoji krásu s ním pěstovala i legendární Kleopatra. Římané ho považovali za pokrm bohů, který jim měl zaručit nesmrtelnost a mnohé národy ho také používaly na posilnění před vojenskými výpravami.

Věděli jste, že: Přírodní med je nejbezpečnější potravinou, protože mnoho škodlivých mikroorganismů v něm nedokáže přežít?

Skvělé vlastnosti medu využívá čím dál častěji nejen farmaceutický, ale také kosmetický průmysl. Pomoci svému zdraví a kráse medem ale jde tak doma v kuchyni nebo v koupelně. Sklenici s medeme najdeme snad v každé domácnosti.

Zkuste se nyní spolu s námi na med podívat trochu jinak, ne jako na sladidlo do čajů a součást sladkých pochoutek. Spíše se na něj podívejme jako na prostředek, který nám během celého roku může pomoci dostat se do formy, a to co se týká nejen zdraví, ale i krásy.

Má spoustu atraktivních účinků

Med jen znám především svými hydratačnými účinky, což ocení hlavně suchým vzduchem ve vykouřených místnostech a mrazem namáhaná pokožka. Mimo to med také hodně osvěžuje, upokojuje podráždění, tonizuje a vyživuje.

Pijete dietní nápoje? Pozor na ně, mohou způsobit demenci

Pravý včelí med obsahuje monosacharidy, hroznový cukr – glukózu a ovocný cukr (fruktózu), v různém množství a poměru, podle místa, odkud samotný med pochází. Tyto látky mají výborné účinky na zdraví a krásu.

Základním složením medu je 80 % cukrů a 20 % vody.

Med v samotné kosmetice přináší zajímavé benefity hlavně proto, že na sebe skvěle váže vlhkost, obsahuje výživné látky, má čisticí a antibakteriální účinky a také uklidňuje pokožku.

Zkusit se určitě vyplatí pleťový krém, který vytvoříte z 2 lžiček kakaového másla a 100 g včelího vosku.

Když směs ještě efektivně zředíte olivovým olejem na hmotu, která bude mít krémovou konzistenci, pak máte vyhráno.

Dnes jsou hodně populární také pleťové masky. Jednu z nich si vytvoříte tím, že smícháte dvě lžičky medu s dvěma lžičkami smetany. Vše vymícháte do hladka a necháte působit asi 20 minut. Medovou masku si ale můžete vytvořit i tak, že na tvář nanesete čistý med a necháte ho působit tak dlouho, dokud pokožka nepřijme všechny živiny. Podobné masky jsou vhodné na všechny typy pleti.

Zajímavá masáž proti bolesti

Medová masáž dokonce nejen zkrášluje, ale také pomáhá proti bolesti. Navíc k tomu všemu má také detoxikační účinky. Stačí jednoduše med rozpustit a ještě teplým se promasíruje tělo.

Samotná masáž by měla být pomalá a trvat by měla alespoň dvacet minut a med by se měl postupně přidávat, aby se stále masírovalo teplým medem.

Skvěle působí při onemocnění svalů, kloubů, bolestech hlavy, ale i například menstruačních potížích.

Trpíte nespavostí? Pak si určitě vzpomente na lék, kterým ji řešili naše maminky. V šálku horkého mléka stačí rozpustit lžičku medu a vypít tento nápoj před spaním. Jasně, není to žádný rohypnol, ovšem svůj účel to splní a minimálně vás to uklidní.

Jak ještě med pomáhá?

  • lžička medu denně pomáhá posílit imunitní systém
  • pro antibakteriální účinky se využívá i na zlepšení hojení ran na pokožce
  • lžička medu ráno nám pomůže při žaludečních vředech, zácpě nebo chorobách žaludku
  • pomáhá snížit tvorbu žaludečních šťáv
  • pomáhá i na podrážděné nervy
  • používá se také na rozšiřování cév, což je velmi důležité při léčbě vysokého tlaku

Pár tipů, jak správně skladovat med

  • je vhodné jej uchovávat v suchých místnostech s teplotou do 15 stupňů
  • měl by se chránit před přímým slunečním zářením
  • skladovat by se měl v nádobách ze skla nebo kamene

Med

Když jsem jako malá byla nachlazená, babička mi vždy vařila lipový čaj s medem. Ještě teď mám na jazyku tu nádhernou, sladkou, medovou chuť. Med je velmi staré, tradiční sladidlo našich předků, které se využívá nejen k slazení, ale i k léčení již tisíce let.

Vděčíme za něj včelám, které posbírají nektar a sladkou medovici z rostlin, nechají je projít zažívacím ústrojím a pak ukládají v plástech. Tato látka za vydatné pomoci mladých včeliček – mladušek, postupně dozrává v lahodný med.

Med je úžasným sladkým koktejlem zdraví prospěšných látek. Velmi se liší od řepného cukru, který je vlastně jen čistá sacharóza, složitý cukr, neobsahuje žádné vitaminy ani minerály.

Podle současných výzkumů má bílý cukr, jehož spotřeba rok od roku roste, negativní dopad na lidské zdraví.

Narůstá počet nemocných diabetem, kožními onemocněními, infarktem, gynekologickými potížemi a viníkem bývá velmi často právě rafinovaný cukr.

Med je výbornou alternativou cukru. Může se použít na slazení nápojů, jen je třeba, aby teplota nápoje nepřesahovala 60 °C, aby se nezničily účinné látky, které med obsahuje. Med lze také použít na pečení a vaření.

ČTĚTE TAKÉ: Drahé kameny v léčitelství. Harmonizujte své tělo

Chuť medu ovlivňují organické kyseliny, které mají antioxidační vlastnosti, vážou na sebe volné radikály a působí preventivně proti civilizačním nemocem.  Nejznámější jsou kyseliny glukonová, máselná, skořicová, jantarová a jablečná.

Nejdůležitější bílkovinné látky v medu jsou enzymy. Jejich obsah je důležitým kritériem kvality medu. Nejznámější z nich je invertáza a diastáza, které se podílejí na štěpení škrobů. Med obsahuje také vitaminy B1-thiamin, B2-riboflavin, vitamin C a minerály – draslík, fosfor, hořčík, vápník, zinek a železo.

Kvalitní med má kyselé pH nižší než 4. Je vhodný i pro diabetiky 2. typu – na inzulínu nezávislém. Doporučuje se zejména akátový med s vysokým obsahem fruktózy, jejíž metabolismus nevyžaduje inzulín.

Diabetici 1. typu – na inzulínu závislém, by se měli medu jako potravině vyhýbat. Mohou ho používat pouze v malých dávkách (maximálně dvě lžičky denně jako lék).

Léčebné účinky medu

Med má silný antibiotický účinek, který je zachován ještě při ředění 1:60. Zároveň posiluje obranyschopnost organismu a zlepšuje činnost vnitřních orgánů. Podporuje trávení a zažívací pochody. Zlepšuje a prohlubuje spánek.

Je podpůrným prostředkem při jaterních nemocech, používá se jako součást diety při infekční žloutence. Dále urychluje hojení ran a zvyšuje detoxikační schopnosti.

Jeho hojivých a antibiotických vlastností se využívá při léčbě vředové choroby žaludku, protože ničí i obávaný helicobacter pylori, který je v současné době označován za původce tohoto onemocnění.

Léčí virová onemocnění a katary horních cest dýchacích.

Běžná denní dávka medu pro dospělé je tři až čtyři čajové lžičky, pro děti od 1 roku do 10 let jedna mocca lžička a pro děti od 10 let dvě čajové lžičky.

Med je pro lidi vysoce hodnotná a prospěšná potravina. Jeho pravidelnou konzumací si zajistíme zdraví a v případě onemocnění nám med pomůže zdraví opět navrátit.

    Cibulová šťáva s medem proti kašli     Cibuli nakrájíme na kostičky, zalijeme medem a necháme do druhého dne v chladničce.     Šťávu užíváme po lžičkách.     Medový yzopový sirup proti nachlazení dle bylináře J. A. Zentricha     100 g nati yzopu přelijeme 750 ml vroucí vody a vyluhujeme pod pokličkou až     do vychladnutí.Přecedíme a přidáme 1 a ½ kilogramu medu. Uchováváme v chladu.    Podáváme 4x denně 1 lžíci sirupu a zapíjíme lipovým čajem.     Kokosové perníčky s medem     200 g hladké mouky smícháme s 1 lžičkou prášku do pečiva, špetkou jedlé sody,     přidáme 50 g kokosu, 80 g změklého tuku, 80 g medu a 1 žloutek. Vypracujeme     vláčné těsto, podle potřeby přidáme trochu mléka. Dáme odpočinout do chladu    a pak vykrajujeme různé tvary. Pečeme dorůžova v předehřáté troubě.  

PharmDr. Lenka Zemanová Alphega lékárnice, Louny

Med v boji proti stárnutí

Med je známý včelí produkt, který lidé používají již celá staletí. Našel své využití jako přírodní sladidlo, ale také ve farmaceutickém průmyslu jako léčebný prostředek a kosmetice.

Má silné antiseptické účinky a často se používal k hojení ran a spálenin. Pokud se užívá vnitřně, má protirakovinové účinky. Částečně působí proti alergii a k prevenci senné rýmy.

Nelze opomenout, že rychle dodá energii, podporuje krvetvorbu a posiluje imunitní systém.

Vědci zjistili, že konzumací medu si lidé život nejen oslazují, ale také prodlužují. Med pomáhá lépe zvládatstres, zlepšuje paměť, dodává mozku živiny a celkově zpomaluje proces stárnutí. Provedené testyv laboratorních podmínkách na krysách potvrzují, že potrava slazená medem přispěla k lepší orientaci krys v bludišti a jejich lepší paměti. Med se často doporučuje jako výborný podpůrný prostředek k léčběrůzných neduhů, především podporuje naší imunitu. Posiluje organismus v době psychické zátěže a lžička před spaním podporuje zdravý spánek a uklidňuje. Kromě selenu obsahuje téměř všechny stopové minerály.

Budete mít zájem:  Klouby a jejich poruchy

Glukóza (26–33 %), fruktóza (30–38 %), voda (17–20 %),  sacharóza (1–10 %), vyšší cukry (1–10 %), enzymy, vitamíny, minerály, amino a organické kyseliny, aromatické látky.

Krystalizace medu

Med po čase změní konzistenci a zkrystalizuje. Krystalizace je naprosto přirozená vlastnost medu. To ale nic nemění na jeho kvalitě nebo v obsahu cenných látek. Med jako takový se snadno rozpouští v teplé vodě nebo čaji.

Pokud chcete med vrátit do původního tekutého stavu, lze toho dosáhnout pozvolným zahříváním ve vodní lázni nebo v zimě na topení. Přehřátí nad 45 °C však způsobí ztrátu účinných látek. Nedoporučuje se také ohřívání medu v mikrovlnce. Při zahřátí nad teplotu 70°C se blahodárné látky v medu znehodnotí zcela. Na to je třeba dbát především v případě doslazování vařených jídel a čajů!

Druhy medu

Květový med

Je světlejší barvy tvořen převážně z květů léčivých rostlin, snadno stravitelný a obohacen o významné přírodní látky s povzbuzujícími účinky. V lidovém léčitelství velmi ceněn.

Lesní med

Zpravidla tmavší, obsahuje více fruktózy a dextrinů a také i větší množství minerálních látek a stopových prvků. Pro svou vůni a chuť je velice oblíben.

Smíšený med

Obsahuje přírodní látky jak nektaru léčivých rostlin, tak i cenné minerální látky a stopové prvky z lesních medů. Smíšený med má výhody květového i lesního medu, u nás je velmi ceněný a oblíbený.

Pastový med

Speciálně upravený do pastové konzistence. Zpracován pouze mechanicky, bez jakýchkoliv přísad. V průběhu času se již nemění – dále nekrystalizuje.

Mezi další včelí produkty patří

  1. propolis – přírodní antibiotikum, silné antibakteriální účinky
  2. mateří kašička – přirozený zdroj stimulačních látek se širokým spektrem účinků, zpomaluje proces stárnutí, zahání únavu
  3. včelí vosk – využívá se hlavně v kosmetice ve formě mastí a krémů
  4. včelí pyl – je zdrojem minerálů a vitamínů, snižuje tlak, cholesterol, podporuje krvetvorbu, stavbu kostí, zubů, chrupavky

Domácí výrobce a prodejce medu: www.med.vyrobce.cz, www.vcelimed.eu

  • anti-aging
  • cukr
  • med
  • stárnutí

Rokytnický med jako lék

Po desetitisíce let lidé používali med jako takřka jediné dostupné sladidlo. Nejen to, starověké civilizace pohlížely na tento zlatavý voňavý nektar, pomalu vytékající z včelích pláství, jako na božský zázrak.

Jak vzniká med

Svůj nejznámější produkt včeličky vytvářejí z nektaru květů rostlin nebo z takzvané medovice, což jsou sladké šťávy vylučované některými druhy hmyzu (mšicemi).

Sebraný nektar a medovici včely přetvářejí pomocí výměšků hltanových žláz a uskladňují je v plástech, kde se řídké a tedy mikrobiálně nestálé přírodní šťávy mění na hutný a mikrobiálně stálý med – tedy zásoby potravy, které umožňují včelám přežít zimní období.

Během zrání medu v plástvích se mění nejen konzistence, ale i chemické složení původních surovin. Především se štěpí složitější cukr sacharóza na jednodušší cukry (hlavně fruktózu a glukózu) a současně z jednoduchých cukrů vznikají cukry složitější. Med ovšem obsahuje na tisíce dalších užitečných látek.

Dodnes se vědcům nepodařilo všechny popsat a odhalit nejspíše i proto, že co med, to originál- je to totiž produkt, jehož složení závisí na neustále se měnících přírodních podmínkách.

Včelí farma Rokytník chová všechna včelstva výhradně na unikátním přírodním území CHKO Broumovsko v krajině s ekologickým zemědělstvím.

V čisté krajině nehrozí nebezpečí kontaminace medu těžkými kovy či jinými faktory znečištění. Produkce kvalitních medů je tradicí naší farmy.

Medy splňují přísnou normu kvality Český med, která je přísnější než evropské normy (obsah sacharózy, vody, HMF, atd.) a jsou pravidelně sledovány v akreditovaných laboratořích.

Složení medu

Fruktóza 30-38% Glukóza 26-33% Sacharóza 1-10% Vyšší cukry 1-10% Voda 17-20% Enzymy 0.1-0.6% (mj. glukooxidáza, fosfatáza, invertáza, diastáza, kataláza) Vitamíny 0.1% (kys. pantotenová, B1, B2, B3, biotin) Minerálie 0.1-1.0% (mj. draslík, sodík, vápník, hořčík, železo, fosfor, síra,mangan, zinek, měď) Organické kyseliny 0.1-0.5% (mj.

pyrohroznová, glukonová, jablečná, citronová) Aminokyseliny 0.1-0.5 %(mj.fenylalanin, prolin, alanin, valin) Hormonální látky (noradrenalin, acetylcholin, adrenalin, dopamin, látky z mateří kašičky) Barviva (mj. rutin, kverutin, akacetin) Vonné látky (diacetyl, acetaldehyd a více než 50 dalších) Řepný cukr pro srovnání obsahuje: Sacharóza 98% Voda 0.

5%

Nestravitelné látky 1.5-2%

Med a zdraví

Využití medu a dalších včelích produktů jako léku má velice dlouhou tradici. Nejprve se tak dělo nevědomky, později na základě generacemi ověřených zkušeností v lidovém léčitelství. Teprve poměrně krátkou dobu se o včelí produkty zajímají i lékaři, biologové, farmaceuti či chemici, kteří se snaží zjistit podstatu jejich příznivého účinku na lidský organismus.

Občas se vedou spory, zda je kvalitnější med květový nebo medovicový. Odborníci se shodují na tom, že oba tyto medy jsou stejně hodnotné, pokud jsou správně vytočené, uskladněné a nejsou nějakým způsobem narušené.

Například květové medy jsou vhodné pro děti, pacienty po těžkých operacích nebo úrazech- všude tam, kde chceme rychle docílit obnovy tkání. Světlé medy jsou i lépe stravitelné a tolik nezatěžují trávící trakt jako medy tmavé.

Naopak medy medovicové jsou zvláště vhodné pro lidi s vleklým nebo akutním onemocněním dýchacích cest a velice vhodné jsou pro pacienty s onemocněním ledvin.

Cukry pro sportovce, nemocná játra i na popáleniny

Řepný cukr musí v celém svém objemu v lidském těle nejprve projít játry, kde se štěpí na využitelné jednoduché cukry, které se pak krevním oběhem distribuují k buňkám. Hladina využitelných cukrů v krvi tedy stoupne až po časové prodlevě.

Po použití medu tato hladina stoupne okamžitě a navíc je její následný pokles velmi pozvolný. Z toho vyplívá, že slazení medem daleko méně zatěžuje lidský organismus. Toho v minulosti s úspěchem využívali sportovci.

Nahradit řepný cukr medem lékaři doporučují i u onemocnění jater ať již akutním (např. infekční žloutenka), či vleklém (cirhóza).

V medu jsou obsaženy i složitější cukry, z nichž některé se v zažívacím traktu nikdy nerozloží. Tyto složité cukry (dextriny) však mají značný hojivý vliv na lidskou kůži a sliznici.

Naše prababičky kdysi přikládaly na rány, spáleniny či hnisající rány takzvané medné náčinky. Na čisté plátno nanesly med a tento obvaz na postiženém místě ponechaly několik dní.

Rána se pak rychle a bez komplikací či rozsáhlého jizvení zahojila.

Nové medicínské metody tento způsob léčby vytlačily, ovšem podobně jako v dalších případech se moderní medicína pokorně vrací ke zkušenostem předchozích generací, zkoumá tradiční léčitelské postupy a aplikuje je.

Tak například v některých zemích jsou dextriny získané z medu nanášeny v tenké vrstvě na popáleniny.

Popálené místo se nejen rychleji a s méně patrnými jizvami hojí, ale pacient je ušetřen utrpení při klasických převazech popálených ploch.

Minerální doplňky stravy

Med obsahuje pouze nepatrná, tzv. stopová množství minerálií. Obecně platí, že více minerálních látek obsahují medovicové medy.

Ovšem v různých druzích medu se (kromě selenu) vyskytují téměř všechny prvky Mendělejevovy soustavy.

Netřeba tedy v lékárnách za drahé peníze pořizovat nejrůznější minerální doplňky stravy, vše v dostatečné míře nabízí obyčejný med. K nejcennějším prvkům patří draslík, hořčík a železo.

Další prospěšné látky

Med dále obsahuje celou řadu přírodních látek podporujících obranyschopnost a upravujících celou řadu pochodů v lidském těle. Jsou to různé rostlinné enzymy a hormony, rostlinná barviva, silice, aromatické látky, vitamíny, flavonoidy, koloidy apod.

Med léčí

Vysoký tlak

Med obsahuje látku acetylcholin, která rozšiřuje drobné cévy a tím snižuje tlak.

Poruchy trávení

Nejenže med dodává tělu energii, aniž by zatěžoval trávící soustavu, ale navíc dokáže povzbudit činnost střev při vleklé zácpě a naopak zklidnit střevní pohyb u neinfekčních průjmů.

Dextriny obsažené v medu hojí poraněnou sliznici, a proto se med používá při vředové chorobě žaludku, dvanácterníku nebo sliznice tlustého střeva.

Pravidelné pití medové vody ráno nalačno dokáže nejen snížit intenzitu a frekvenci obtíží, ale i urychlit hojení žaludečních nebo dvanácterníkových vředů.

Nachlazení

Léčba nemocí dýchacích cest medem byla a je i dnes „klasikou“. Bylinný čaj slazený medem vyvolá pocení, po kterém klesá teplota a začíná úzdravná fáze onemocnění. Silice obsažené v medu usnadňují vykašlávání. Dílo pak završí hojivé dextriny, které tlumí bolest zanícených sliznic.

Med účinně pomáhá nejen při chřipce, angíně či zánětech průdušek, ale i při léčbě závažnějších a vleklých plicních chorob.

Budete mít zájem:  Musíte se během noci posadit? Je to typický znak srdečního selhání

Čaj s medem je velmi vhodný podávat malým dětem s vysokou horečkou i proto, že při vysokých teplotách je v dětském organismu zablokován enzym, který štěpí cukr na cukr jednoduchý.

Prevence

Med se doporučuje užívat denně. Vhodné je med rozpustit ve vlažné vodě nebo čaji, protože neředěný může někdy vyvolat pálení žáhy.

Při problémech spíše neurotického charakteru (nespavost, nervozita, podrážděnost, neklidný spánek) je lépe denní dávku medu užívat navečer před spánkem nejlépe ve vlažném mléce, protože mléčné bílkoviny med částečně váží a zklidňující účinek medu je tak dlouhodobý.

Nežádoucí příměsi v medu

Med produkovaný v zahraničí (med ze zemí mimo EU) může obsahovat zbytky prostředků používaných k léčbě včelích nemocí-akaricidů, antibiotik a sulfonamidů. Bylo zjištěno i přimíchání škrobových sirupů.

U nás je léčení antibiotiky zakázáno a o medy české produkce je velký zájem v zahraničí.

Zdravé mlsání a hodně energie Vám přejí rokytnické včeličky ze včelí farmy ROKYTNÍK v CHKO BROUMOVSKO.

Cukr nebo med nebo náhradní sladidla? Mgr. Jana Eliášová

Mezi hlavní zásady všeobecně platných výživových doporučení patří – snížit příjem jednoduchých cukrů. Hlavní kritika padá na vrub jednoduchého bílého cukru – cukru řepného (sacharózy), který je používán na prvním místě v uspokojování naší touhy po sladké chuti.

Zapomínáme na to, že cukr by měl být používán jako pochutina na zlepšení potravin, nápojů a pokrmů a ne jako základní potravina. Množství jednoduchých cukrů je doporučováno snížit na maximálně 10% z celkového denního energetického příjmu, tj.

asi 60 gramů cukru na den pro dospělé. Cukr je vysokoenergetická potravina bez obsahu dalších nutričně hodnotných látek. Nabízí se několik možností, jak uspokojit naší touhu po sladké chuti.

Jak vybrat tu nejpřijatelnější? Je dobré zvážit různé důvody změny a správně si vybrat. Nejlépe začít u dětí.

2. Med

Mnohá lidová rčení oslavují med jako hodnotnou potravinu, např. až do středověku se držel zvyk podání medu po skončení hostiny se slovy: „Zde je med, Bůh Vám dej zdraví.“

Med je vysokoenergetická potravina obsahující také látky minerální a ochranné. Je to sladidlo a pochutina, která naše smyslové orgány ovlivňuje také svou vůní, chutí a barvou. O suverénní postavení jako sladidla med přišel po objevení jiného zdroje cukru v cukrové řepě.

Med je produkt včely medonosné, která sbírá na květech nektar, nebo na stromech medovici a jiné sladké šťávy. Včela nektar obohatí látkami z vlastního těla, pozmění je ve svém trávicím ústrojí a uskladní jej v plástech, kde později dozrávají v med. Med slouží včelstvu jako potrava pro zimní období.

Přírodní extrakt rostlinné šťávy obsahuje cukr hroznový (glukózu), cukr ovocný (fruktózu), dále sacharózu (cukr řepný) a dextriny.

Obsah aminokyselin a bílkovin je nízký a z hlediska výživy nevýznamný a na ně vázaná přítomnost četných enzymů je citlivá na zahřátí medu a při teplotách nad 40 °C se ničí. Minerální látky, stopové prvky jsou velmi ceněnou součástí medu.

Jsou to především soli draselné, vápenaté, hořečnaté a sodné. Ze stopových prvků to je železo, měď, mangan, kobalt, zinek, jód, fluor či kyselina křemičitá. Vzácnou vlastností medu je jeho baktericidní účinek daný obsahem tzv. inhibinů.

Jsou to látky, které svým účinkem snižují životnost bakterií. Dále se v medu vyskytují některé vitamíny, rostlinné silice a aromatické látky. Aby vznikl 1 kilogram medu, musí včela shromáždit nektar z nejméně 3 milionů květů a nalétat trasu jako kdyby měla obletět 6 krát zeměkouli.

3. Složení cukru a medu

Složka Jednotka CUKR MED květový MED medovicový
Jednoduché cukry
Fruktóza % 38,2  31,8
Glukóza % 31,2 26,1
Složité cukry
Sacharóza % 99,5 0,7  0,5
Ostatní % 9,5 22,1
Minerální látky
Draslík mg/kg 205 1676
Sodík mg/kg 18 76
Vápník mg/kg 49 51
Hořčík mg/kg 19 35
Železo  mg/kg 2,4  9,4
Mangan mg/kg 0,3 4,1
Křemík mg/kg  9 14
Zinek mg/kg  1,2 2,5
Vitamíny B1, BĚ, B3, B5, B6, C – vše v malém množství
Ostatní
Voda % 0,05 18
Antioxidanty mmol/kg 2
Tuky 0,015
pH 3,4 6,1
Pylová zrna, bílkoviny – aminokyseliny, kyseliny, barviva, aromatické látky, acetylcholin, adrenalin, peroxid vodíku…

4. Druhy medu

V současnosti se podle směrnic EU med rozlišuje na med květový a med medovicový.

Květový med. Jde o koncentrát nektaru z květů, který rostliny využívají jako lákadlo pro hmyz kvůli opylování. Bývá světlejší, od slabě žluté až k lehce nazelenalému nádechu. Je dobře stravitelný, obsahuje vyšší množství glukózy a fruktózy.

Medovicový med. Medovice jsou sladké šťávy produkované hmyzem, které po sobě nechává na listech či jehličí stromů. Včely tyto sladké výměšky snášejí do úlů, kde z nich vzniká med (laiky zvaný lesní). Bývá obvykle tmavě hnědý, na čemž mají zásluhu rostlinná barviva v míze dřevin. Krystalizuje velmi pomalu.

Často kladenou otázkou je – jaký med je nejlepší?

Včelaři se usmívají nad zájmem laiků o tmavý (medovicový) med. Tato současná obliba je ryze regionální záležitostí střední Evropy. Jinde ve světě je oblíben med světlý květový nektarový.

Chuť a kvalita medu záleží na počasí v daném roce. Kvalita tedy závisí na ročníku, místu sběru, roční době odběru, nadmořské výšce umístění úlů a příslušné vegetace a hlavně na práci včelaře. Proto med koupený přímo u včelaře má tu výhodu, že lze osobně získat informace o tom, odkud med pochází, kdy byl plněn do sklenic a jaké přednosti má právě ten konkrétní med.

5. Skladování medu

K zachování biologické hodnoty medu je nutné dodržovat optimální podmínky skladování. Proto bychom měli med uchovávat ve tmě, suchu a chladu. Doporučovanou teplotou je 10 °C až 15 °C a relativní vlhkost vzduchu maximálně 60%.

Při správném skladování vydrží med i několik let bez významnějšího snížení jakosti. Nejšetrnějším způsobem skladování je hluboké zmrazení. Důležité je, aby med opět dostal co nejkratším působením nejnižších účinných teplot tekutou podobu. Konzistence medu se mění i za příznivých skladových podmínek.

Dobrý med, nepoškozený teplem, má při správném skladování prakticky neomezenou trvanlivost.

6. Jaká je sladivost medu?

Pokud budeme odvozovat sladivost medu od cukru řepného (sacharóza) udávaného 100%, vykazuje med sladivost 130%, fruktóza (cukr ovocný) 173%, glukóza (cukr hroznový) 74%, maltóza (cukr sladový) 32% a  laktóza (cukr mléčný) 16%. Což znamená, že medu můžeme použít menší množství pro dosažení stejného oslazení v porovnání s běžným cukrem.

7. Kdy a jak med podáváme?

Indikace používání medu jsou založené na jeho nutriční a dietetické hodnotě. Med se používá jako pomocný prostředek při léčbě a využívá se také jeho antibakteriální a antialergický účinek.

Jeho konzumace se doporučuje všem zdravým a nemocným, kteří nemají žádnou kontraindikaci k požívání medu.

Zvláště se doporučuje v prevenci časté nemocnosti, slabosti, chudokrevnosti, onemocnění srdce, trávicího ústrojí, jater, ledvin, kožní a dýchacích cest.

Pro nejlepší využití všech látek je doporučováno med podat 1,5 – 2 hodiny před jídlem a/nebo 3 hodiny po jídle. Med lze podat s teplou vodou, čajem nebo mlékem.

Obecně se doporučuje začít med podávat dítěti ve stravě po 1. roce života. Je to dáno i skutečností, že med může obsahovat spory a bakterie (Clostridium botulinum).

Střevo, střevní mikroflóra novorozence a kojence se začíná utvářet a posilovat až následkem výživy, kterou dítě dostává (mateřské mléko) během prvního roku života.

Proto by mohly tyto látky v medu obsaženy důsledkem nezralého trávicího traktu dítě ohrozit na životě.

V prvním roce by se neměly pokrmy doslazovat a to ani medem. Pozor na časté neřesti matek natírání dudlíku či bradavek medem z důvodu zklidnění či zvýšení příjmu mléka. Medem nedoslazujeme ani kojenecká mléka a kaše. Jako první sladidlo u dítěte by měla být ovocná šťáva nebo ovoce.

Dobrovoda, I.: Včelie produkty a zdravie, Príroda-Bratislava, 1986 Frank, R.: Zázračný med, Víkend, 2010 Handl, B.: Včelí produkty ve výživě člověka a lékařství, Český svaz včelařů, 1991 Švagr, V: Včelí produkty ve výživě člověka a lékařství, Jednota včelařů Praha, 1957

Autor: Mgr. Jana Eliášová

Diskuze » Poradna »

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector