Máte zažívací problémy? A nejste taky náhodou celiak?

Rozhodla jsem se pustit do malého popisu, co se může stát, když se pustíte do testování lepku a obilných produktů, když se vám po jejich vynechání s diety původně velmi ulevilo.

A také o tom, že chyby se prostě stávají a někdy se opozdí i pozitivní výsledky biopsie, které pak otevírají bránu do neznáma.

Příspěvek by měl hlavně všechny povzbudit, aby se nechali řádně otestovat na celiakii předtím, než se pustí do testování bezlepkové diety.

Máte zažívací problémy? A nejste taky náhodou celiak?

Testování na celiakii, alergii na pšenici a celkově intoleranci lepku u nás probíhá dost povrchně. Nemůže se vyjádřit k tomu, jak se k tomu staví v dalších zemích, ale vzhledem k odhadovanému počtu pacientů a především odhadovanému počtu nediagnostikovaným pacientům by se doktoři měli vzpamatovat.

Když už si doktor neví rady nebo jste moc otravní, hodí na papír stanovení jednoho druhu protilátek proti gliadinu z krve a tím to končí. Když máte štěstí, krom IgA vám nechá stanovit také IgG, to kdybyste náhodou spadali do skupiny lidí, kteří mají celkově nedostatek IgA (což se zřejmě u celiaků stává více než u jiných nemocí).

Že existuje mnohem více testů a že je vhodné stanovit i genetiku či provést biopsii, o tom se tak nějak taktně mlčí. Většinou (čest výjímkám).

Samozřejmě při celé škále podivných příznaků i mně nejdříve lékařka provedla nějaké testy na potravinové alergie a samozřejmě také základní testy na celiakii. Když se nic neprokázalo a hledaly jsme dál, dostaly jsme se k HIT.

Okamžitě jsem vysadila všechny histaminové potraviny, začala si vést deník a nakoupila špaldovou mouku (pšenice působí jako histaminový liberátor, přičemž špalda by měla být lepší). Samozřejmě část příznaků ustoupilo, ale ne všechny. No jo, člověk nemůže čekat zázraky, lepší než drátem do oka.

Jenže čím více jsem o histaminu četla, čím více studovala symptomy, tím více na mě vyskakovalo slovo lepek a pšenice. Po přečtení Wheat Belly jsem měla naprosto jasno. Pšenice (a s ní i další proteiny podobné gliadinu) musela pryč.

A jaké bylo mé překvapení, když ustoupila únava, náhodné bolesti hlavy, bolest kloubů a nespavost? Náhoda? Možná. Možná sehrálo roli jen samotné odstranění pro-zánětlivého faktoru v podobě lepku, ale já jsem měla jasno a věděla, čemu se vyhýbat.

Ale čím více jsem studovala o neceliakální gluten senzitivitě a pšenici, tím více jsem byla přesvědčena, že mým problémem snad ani není lepek jako takový, ale že by mohl být problém někde jinde. Jiné proteiny či sacharidy z pšenice a dalších obilnin.

Jenomže jak takovou věc dokázat a hodnotit? Když jsem lékařům vysvětlila, že prostě lepkové/obilné potraviny jíst odmítám pro zjevný negativní dopad, který jsem si vyzkoušela na sobě několikrát, nikdo nic neřešil.

A já časem trochu polevila, hlavně s příchodem do ČR, kde jsem z počátku silně narazila na nedostatek kvalitních a zdravých potravin. A tak jsem ustoupila a občas si dala ovesné vločky nebo třeba pivo.

Říkala jsem si, že když přece nemám celiakii, neubližuji si trvale, a trochu průjmu či kopřivky na druhý den mě nemůže rozházet.

Jaké bylo mé překvapení, když jsem až s velkým zpožděním zjistila, že jsem měla pozitivní nález na biopsii, co se celiakie týká.

Nejen že jsem se k výsledkům dostala s více jak půl ročním odstupem, ale opět jsem narazila na názor, že pokud není pozitivní krevní nález, celiakie to být nemůže.

Abych si přidala vlastní trošku do mlýna, osobně si stále myslím, že mým problémem není lepek jako takový, ale něco jiného, co v mém těle vyvolává zánět. Jenže co s tím a jak zjistit, kde je ten škůdce, co mi zničil střevo a který mohl i za diagnózu HIT?

Máte zažívací problémy? A nejste taky náhodou celiak?

Jelikož jsou mi experimenty blízké, nemohla jsem si nechat ujít ani tento experiment. Zkusit zavést lepek zpět do stravy a pozorovat, co se dalšího bude dít. Oukej, to zní jako výzva (neberte to vážně). Popravdě kdyby to bylo asi jen kvůli testům, tak se na to vykašlu, protože si myslím, že neobjevíme nic nového.

Osobní motivace byla ve zkoušce, zda se moje situace nějak nezměnila a zda jsem se třeba v toleranci neposunula zase někam jinam (na mou obranu musím říct, že dokud není nic potvrzeno, budu věřit, že jsem si nezpůsobila žádné škody na střevě, což lékaři předtím tvrdili).

Na druhou stranu jsem byla po celou dobu trochu zbabělec a i přes povzbuzování kolegů, že se musím ládovat lepkem od rána do noci, jsem se k více jak plátku chleba či buchtě denně nedostala.

Máte zažívací problémy? A nejste taky náhodou celiak?

Začala jsem pšenično-žitným (50:50) kváskovým chlebem. První večer v pořádku a tak jsem se zaradovala – bude to celé v pohodě, nic se neděje, žádná reakce, juchuuu! Hlavně pozitivně, že jo! No, předčasně jsem se radovala. Vše začalo na druhý den.

Už jste se někdy budili s bolestí hlavy? Je to strašně nepříjemné a já už skoro zapomněla, jaké to je (dřív to bývalo na denním pořádku). Za pár dalších hodin se ozval první kloub – kolenní. No nic, přece to nevzdám a přece to nemůže působit tak silně, ale přesto jsem lupla zbaběle pouze žitný chléb.

Na druhý další den ráno jsem se vzbudila s bolestí ramenních kloubů. No, tak to už přestává být legrace. Bolest hlavy se stala mou kamarádkou (takovou tou, co tolerujete, i když vás nebaví, ale nejste schopní se jí zbavit).

Jednu věc, kterou rychle zjistíte – bolest hlavy v průběhu dne nezmizí, ale člověk se ji naučí tak trochu tolerovat, odsunout do pozadí. Třetí den (říkala jsem si, že nejsem srab a dala si 2 krajíčky chleba) jsem si začala všímat jiných problémů – nesoustředěnost, zamlžený mozek, neschopnost opakovat dvě věty po sobě. Krize.

Jako člověk může zvracet či sedět na záchodě, ale když mu začne vypovídat mozek…. Celková únava se projevila tím, že se mi nechtělo ani cvičit. Přestože jsem jedla normálně, měla jsem pocit, že mi síly dochází tak ve 4 odpoledne a pak už je čas tak na mentální i fyzický switch-off! Budila jsem se unavená.

 Chleba, byť byl dobrý (ale popravdě nevidím zase takovou změnu oproti rozmanitému bezlepkovému pečivu, které jsem si doma za 2 roky napekla), jsem nějak intuitivně nechtěla ani vidět. Nakonec jsem se nechala utáhnout na domácí buchtu. S tvarohem…kdo by odolal. Mno, jo, nebudeme si lhát, bylo příjemné si ji dát.

Samozřejmě v tuto chvíli člověk navrhne, že by to celé mohlo být jen z kvasnic (i když spousta lékařů mi odporuje i v tomto, kvasnice/MSG/glutamáty jsou podle nich naprosto neškodné věci). Tak jsem si pro jistotu na další den dala pěkně pšeničnou placku..

bez kvasnic. Jak jsem se radovala, že do té doby nepřišly žádné zažívací problémy, tak jsem to asi přivolala. Kvalitní očista střev je hold někdy potřeba.

Co je ale mnohem horší, po zbytek experimentu následoval přesně opačný problém, a já najednou zjistila, že zácpa je vlastně horší než ten průjem. A to myslím vážně. Břicho jako kámen, pocit těžkosti, hromadící se toxiny…to fakt nechci, děkuji.

Ani má jinak velmi účinná chlorella a cviky na pánevní dno nezabíraly. Po cca 7 dnech i s takto malou dávkou byla zpátky bolest žaludku. Chjo.

Co jsem zaznamenala a velmi mě překvapilo nebyla únava, bolest kloubů, střevní potíže atd. To by člověk tak nějak čekal. Ale zjistila jsem, že krom problému se soustředěním mám problém se dívat lidem do očí. Najednou byl oční kontakt tak nějak obtížnější a vyžadoval značné soustředění. Druhým překvapením byly podivné chutě.

Samozřejmě člověk má občas na něco chuť, v mém případě je to nejčastěji smoothie nebo třeba kousek čokolády, ale teď mě napadaly vyloženě divné chutě, na které jsem si za poslední dva roky ani nevzpomněla. Třeba smetanová pizza nebo určité druhy koláčů. Pšenice. Chléb. Francouzská bageta. Silné chutě jako uzené, smažené atd.

Budete mít zájem:  Bakterie se množí i při grilování

Samozřejmě jsem se snažila nepodléhat, protože bych tím celý experiment zkazila. Naopak se postupně vytrácela jinak běžná chuť na zeleninu i ovoce. Ahá, takže opravdu tím, co jíme, ovlivňujeme střevní bakterie i náš mozek, a podle toho se pak stravujeme dále.

Čímž chci zmínit, že tedy změnou stravy jsme opravdu schopni změnit i své chutě!!! A další byl pocit takové podrážděnosti…jednak psychické, jednak fyzické. Třeba dotyk na pokožce hlavy byl naprosto tfuj.

Po dvou týdnech jsem si uvědomila (asi 3 dny už po vynechání lepkových obilnin), že mi na čele vyskákaly boláčky (na akné, ale jakoby zanícené jednotlivé póry), což podle čínské medicíny souvisí s tenkým střevem.

Máte zažívací problémy? A nejste taky náhodou celiak?

Abych to nějak shrnula. Po dalších návalech bolesti hlavy, problémů s tlakem, které pak způsobovaly nevolnost, pícháním v podbřišku, tlakem v podbřišku až ke konečníku atd. jsem nakonec nebyla schopná vydržet déle jak 9 dní. Vlastně osm, abych byla upřímná. Když mi v den odběru krve donesla kolegyně koláč, který vypadal dost lákavě, s díky jsem odmítla.

Fakt bych si dala, ale prostě jsem se přesvědčila, že na to moje tělo zatím ještě nemá. Pořád nejsem přesvědčena o tom, že by moje problémy souvisely přímo s lepkem či klasickou celiakií, ale něco se tam očividně děje.

Možná jiné proteiny z obilnin, možná zpracování, možná prostě kombinace s jiným alergenem (nezkoušela jsem čistý gluten), možná střevo není ještě dostatečně zahojeno, aby tělo zpracovalo zánětlivý efekt lepku a dalších proteinů z pšenice. Pořád mám podezření, že větší roli hraje zánětlivý charakter těchto obilnin.

Když jsem se ze začátku donutila zacvičit jógu, která naopak utlumuje zánět, na nějakou dobu se bolesti kloubů snížily. Neceliakální gluten sensitivita (nebo spíše citlivost na pšenici) jsem pořád nevyloučila, hlavně z důvodu většího výskytu mimostřevních potíží.

A tak bych na závěr ráda zdůraznila: nechte se řádně testovat na celiakie ještě před přechodem na dietu. Nenechte se odbýt jedním testem z krve, ale chtějte stanovit alespoň dva parametry.

Pokud jste o lepku nebetyčně přesvědčeni či máte někoho intolerantního v rodině, trvejte na biopsii.

Může to být nepříjemné, ale za tu informaci, zda si něčím ubližujete nebo ne, to opravdu stojí!!! A já si jdu dobít energii…bez lepku:))

Devět signálů, které mohou poukazovat ba nesnášenlivost lepku

Máte zažívací problémy? A nejste taky náhodou celiak?Ilustrační foto | Foto: pexels.com

Cítíte se unavení, bolí vás hlava, se stolicí to také není žádná sláva. Možná ale také máte další symptomy, třeba jste smutní a nenaladění? Vaše tělo nefunguje jak má, vy nejste v pohodě…. A netušíte proč.

O lepku jste slyšeli. Je trendem dnešní doby tvrdit, že jej nesnášíte, že lidé nejsou stavění na to, aby jej přijímali v takovém množství. Proto jsou stále častěji slyšet hlasy lidí, kteří si bezlepkovou dietu naordinovali preventivně. A když se s nimi bavíte, možná začnete přemýšlet o tom, jestli náhodou také nepotřebujete změnit jídelníček. Jak poznáte, zda ano, či nikoliv? 

Máte zažívací problémy? A nejste taky náhodou celiak?

Zní to jako pohádkový příběh. V době, kdy se zdálo, že na českém potravinovém trhu je už úplně všechno, se dvě kamarádky rozhodly na něj přece …

Výživoví poradci se shodují na tom, že lepek je nezbytnou součástí lidského jídelníčku, tedy pokud organismus daného člověka funguje, jak má. Navíc diagnostikuje li se někdo dobrovolným celiakem, připravuje se o spoustu látek, které potřebuje pro fungování těla.

Ne tím, že by byly v lepku obsažené, ale právě touto dietou si zpomaluje fungování sliznic tenkého a tlustého střeva. I to je důvod, proč v některých případech klesá výkonnost organismu. Nejen při sportu, ale také v běžném životě.

Jistě, světově proslulý sportovec může prohlásit, že jemu bezlepková dieta pomohla k lepším výkonům, toto tvrzení je ale podle odborníků na výživu i pohyb zcela neprokazatelné. 

Skutečná celiakie, tedy pokud jí jedinec trpí, vede k neprospívání dětí, vyhlazení klků sliznice tlustého střeva, které nepomáhají vstřebávání látek z potravy do organismu.

Rozhodně to ale nefunguje tak, že zvolíte-li dietu pro celiaky jako vlastní životní styl, budete zdravější. Nad tímto tvrzením odborníci jen kroutí hlavou.

Jak tedy poznat, jestli vás výše uvedená nemoc trápí a měli byste se zabývat skladbou jídelníčku? 

Nemusíte mít dobrou náladu, můžete se cítit unaveni, ale existuje celkem pět druhů alergií na lepek, každá z nich má vlastní symptomy. Navíc existuje mnoho shodných znaků, kterými se jednotlivé alergie protínají – například zažívací potíže, problémy s pletí, neurologické obtíže. 

Máte zažívací problémy? A nejste taky náhodou celiak?

Léto je přede dveřmi a všichni se už těšíme na koupání, opalování a sportování v přírodě. Jenže nemoci bohužel nespí ani v tomto ročním období. …

Taky byste ale měli vědět, že ne každý, kdo trpí výše uvedenými příznaky, má alergii na lepek. Příčin takových onemocnění může být mnohem víc. Proto je dobré svůj zdravotní stav vždy konzultovat s lékařem. 

Pokud se u vás objeví více než tři z níže uvedených symptomů, neměli byste na nic čekat, ale je čas rychle vyrazit k lékaři. Ten provede další nezbytné testy a na základě výsledků teprve rozhodne, zda je pro vás bezlepková dieta tím správným řešením, či nikoli.

Která symptomy byste tedy neměli přehlížet: 

  • Nefunkční zažívání
  • Množství lupů ve vlasech
  • Častá překvapivě svědivá vyrážka
  • Mozek v oparu
  • Hučení v hlavě, časté migrény
  • Píchání a bodavá bolest
  • Ztráta pozornosti
  • Deprese a podrážděni
  • Problém s početím, neschopnost otěhotnět

Jakmile si odpovíte upřímně na výše uvedené a zjistíte, že se vás týká více než jedna z obtíží, nečekejte a vyrazte na konzultaci k lékaři. Určitě vám poradí s dalšími kroky.

O mně

Máte zažívací problémy? A nejste taky náhodou celiak? Máte zažívací problémy? A nejste taky náhodou celiak?

Zrození Celiaxmoni

Rozhodla jsem se, že svoje recepty budu publikovat online, protože tak mohou pomoci ostatním, tak jako mně pomohly veškeré informace bezprostředně poté, co jsem se dozvěděla svou diagnózu.

Gluten free je celosvětový název pro potraviny „bez lepku“. Nemá ale duši, hodnotu a nic neříká, krom toho, že v potravině nenajdeme gluten. Zkusila jsem se podívat na to, jak zkombinovat tento název se jménem Monika, ale nestálo to za řeč. Bezlepková Monika a jiné názvy byly dlouhé, neatraktivní a použitelné jen pro Českou republiku.

Navíc jsem nechtěla mít v názvu foodblogger, protože jsem začínala jen z lásky k vaření a tehdy by mě nenapadlo, že moje „pomoc“ bude mít takový smysl a že se vlastně foodbloggerem stanu. Navíc před třemi lety, kdy jsem začínala, byl tento online svět velmi neznámý a existovalo jen pár lidí, kteří se tomu věnovali pro radost stejně jako já.

Ale zpět k názvu.

Mám vlastně celiakii, jsem Monika, tak proč nebýt Celiaková Monika? Ne… Moc dlouhé a české. Celiac Monika? Taky ne. Zkusila jsem tedy zkombinovat slovo Celiac’s Moni (Celiaková Moni), ale protože jsem kreativní, mám ráda slovní hříčky, nakonec jsem se dostala až k Celiaxmoni (Celiac’s Monika = Celiaxmoni, čteme “celiaksmoni”).

A od té doby jsem Celiaxmoni, která vaří bezlepkově a dělí se o recepty a rady s podobnými bezlepkovými případy.

Život bez chleba

Máte zažívací problémy? A nejste taky náhodou celiak?

Bolí vás břicho, trpíte průjmem či zácpou? Jste věčně unavená, nesoustředěná, bolí vás klouby a v ústech míváte afty? Zkrátka už delší dobu nejste ve své kůži? Možná máte celiakii! Poradíme vám, co s tím!

Co je celiakie?

Jde o střevní onemocnění, vyvolané tvorbou protilátek proti vlastním buňkám tenkého střeva. Postižený nepřiměřeně reaguje na lepek (gluten), bílkovinu obsaženou v některých obilovinách. Bílé krvinky už šest hodin po požití lepku napadají a ničí tenké střevo. Vznikne tak zánět. Pokud je střevo poničené, nevstřebává živiny z potravy a tělo trpí podvýživou.

Koho nemoc ohrožuje?

Onemocnění bývá dědičné, ale může být i virového původu, a pak se týká všech. Celiakie byla dříve považovaná za onemocnění dětí, ale zjistilo se, že může propuknout v jakémkoliv věku a může se projevovat různě.

 Nemoc trápí asi pět lidí z tisíce, ale jen jeden o ní ví. U většiny osob na onemocnění přijde náhodou. Nerozpoznaná celiakie může vést až k rakovině trávicí soustavy.

Budete mít zájem:  Rath hodlá zrušit deset pojišťoven

Lidé s celiakií mohou mít i další autoimunitní choroby.

  • 14 příznaků celiakie
  • ·         nadýmání a plynatost
  • ·         bolest břicha, křeče, záchvaty
  • ·         průjem nebo naopak zácpa
  • ·         bledá stolice
  • ·         hubnutí
  • ·         těžká kožní vyrážka
  • ·        chudokrevnost z nedostatku železa
  • ·         bolesti kloubů a kostí – osteoporóza z nedostatku vápníku
  • ·         poruchy a zpomalení růstu u dětí
  • ·         pocity mravenčení v nohou
  • ·         afty v ústech
  • ·         vynechávání menstruace
  • ·         zvýšené riziko potratu
  • ·         neplodnost
  • Prevence a léčba

Pokud u vás lékař zjistí celiakii, je nutné ihned přestat dráždit střeva lepkem. Po několika týdnech až měsících se střevní výstelka zase obnoví, tělo doplní zásoby živin a potíže spojené s podvýživou ustoupí.

Ale i nadále je nezbytné – až do konce života – dodržovat bezlepkovou dietu, to znamená nejíst nic z pšenice, žita, ovsa, ječmene a dalších cereálií.

Nevhodné jsou i některé druhy uzenin a čokoláda, dále těstoviny, knedlíky, kečupy a mnoho dalších pochutin.

Máte zažívací problémy? A nejste taky náhodou celiak?

Co jíst při celiakii

Žádné problémy nepůsobí rýže, brambory, jáhly, pohanka, kukuřice a sója, a mouky vyrobené z těchto surovin, dále luštěniny, ovoce a zelenina a všechny potraviny označeny jako bezlepkové.

 Dnes se vyrábí mnoho potravin bez lepku, jsou však mnohem dražší než běžná jídla, což je pro celiatiky velkou zátěží. Například bezlepková mouka stojí od 60 Kč za kilogram a bezlepkový chléb od 70 Kč za 400 g.

 Pokud si celiatici chtějí dát špagety, musí zaplatit asi 70 Kč za balíček.

Nechte se otestovat

Pokud se u vás objeví zažívací potíže, nechte se vyšetřit u lékaře. Ten z krve určí přítomnost autoprotilátek. Při pozitivním výsledku pak odebere vzorek sliznice tenkého střeva. Vyšetření se provádí pod sedativy a  trvá asi 10 minut. Mikroskopické vyšetření bezpečně určí diagnózu a určí i rozsah postižení střevní sliznice.

Extra tip:

V lékárnách lze koupit jednoduchý domácí test, který během pěti minut stanoví protilátky z kapky krve z prstu. Při pozitivním výsledku je nutné zajít za gastroenterologem, který pak provede další nezbytná vyšetření.

Pangrol 20000 – 50 tablet

Jedná se o humánní léčivý přípravek, takže doporučujeme pečlivé pročtení příbalové informace (tzv. příbalový leták).

1. CO JE PANGROL 20000 A K ČEMU SE POUŽÍVÁ

  • Pangrol 20000 obsahuje trávicí enzymy slinivky břišní (pankreatické enzymy).
  • Pangrol 20000 je indikován jako podpora trávení a vstřebávání jídla při problémech s enzymy slinivky břišní.
  • Takové problémy mohou být spojeny například s:
  • konzumací těžce stravitelné zeleniny, mastných nebo neobvyklých jídel s následným zhoršením vstřebávání živin a poruchou trávení spojenou se ztrátou chuti k jídlu, říháním, zvedáním žaludku a průjmem (dyspepsie),
  • zrychlenou pasáží potravy střevem, způsobenou např. nervozitou nebo střevní infekcí.

Ve výše uvedených případech můžete přípravek Pangrol 20000 užívat bez doporučení lékaře.

Problémy mohou být také spojeny s vážnějšími onemocněními diagnostikovanými Vaším lékařem, například:

  • dlouhodobý zánět slinivky břišní (chronická pankreatitida), která v současné době nerecidivuje,
  • cystická fibróza (dědičná choroba slizničních žláz postihující různé orgány),
  • zúžení vývodu slinivky břišní, způsobeném např. nádory nebo žlučovými kameny,
  • prodělání operací slinivky břišní,
  • zrychlená pasáž potravy střevem, např. po operacích žaludku a střeva,
  • poruchy jater a žlučových cest,
  • celiakie,
  • zánětlivé střevní onemocnění (zejm. Crohnova choroba),
  • cukrovka (diabetes mellitus),
  • syndrom získané imunodeficience (AIDS),
  • Schwachmanův syndrom,
  • Sjögrenův syndrom.

Ve výše uvedených případech je možné začít užívat přípravek Pangrol 20000 pouze na doporučení lékaře.

2. ČEMU MUSÍTE VĚNOVAT POZORNOST, NEŽ ZAČNETE PANGROL 20000 UŽÍVAT

Neužívejte Pangrol 20000

  • Jestliže jste alergický/á (přecitlivělý/á) na vepřové nebo nějakou jinou složku Pangrolu 20000.
  • Při akutním zánětu slinivky břišní nebo při akutním vzplanutí (atace) chronického zánětu slinivky břišní během plně rozvinuté fáze onemocnění. Vhodné je ale občasné podávání ve fázi odeznívání ataky onemocnění během vytváření jídelníčku, pokud je prokázáno přetrvávající zhoršení pankreatických funkcí.
  • Při příznacích odpovídajících ucpání střeva.

Ucpání střeva je známou komplikací u pacientů s cystickou fibrózou.

V případě příznaků odpovídajících ucpání střeva je třeba také zvážit možnost zúžení střeva.

  • Pangrol 20000 obsahuje aktivní enzymy, které při uvolnění v dutině ústní, např. při rozkousání tablety, mohou způsobit poškození sliznice (vytvoření vředů). Proto věnujte pozornost tomu, abyste vždy spolkl(a) Pangrol 20000 celý.
  1. Prosím, informujte svého lékaře nebo lékárníka o všech lécích, které užíváte nebo jste užíval(a) v nedávné době, a to i o lécích, které jsou dostupné bez lékařského předpisu.
  2. Při užívání hotových přípravků obsahujících výtažek z pankreatu může být sníženo vstřebávání kyseliny listové, což znamená, že může být nutné další podávání kyseliny listové.
  3. Při současném užívání Pangrolu 20000 může být snížen účinek léků na snížení krevního cukru (perorálních antidiabetik) acarbosy a miglitolu.

Pangrol 20000 můžete užívat v těhotenství a při kojení po poradě s lékařem.

Nejsou nutná žádná zvláštní opatření.

Tento lék obsahuje laktózu. Pokud víte, že trpíte nesnášenlivostí některých cukrů, užívejte Pangrol 20000 pouze po poradě s lékařem.

Vždy užívejte Pangrol 20000 přesně podle pokynů v této příbalové informaci. Pokud si něčím nejste jistý/á, poraďte se s lékařem nebo lékárníkem. Cílem léčby Pangrolem 20000 je dosažení nebo udržení normální tělesné hmotnosti a normalizace frekvence a konzistence stolice.

Dávkování Dávkování proto souvisí se závažností stávající poruchy trávení stejně jako dostupnost užitého přípravku pro zažívání. Obecně se jako základní dávka se doporučuje 20000-40000 IU lipázy.

Pokud tedy lékař nepředepíše jinak, je dávka 1-2 tablety na každé jídlo (odpovídá 20000-40000 IU lipázy na každé jídlo). Potřebná dávka může být i vyšší. Zvýšení dávky by mělo probíhat vždy pod dohledem lékaře a jeho cílem by mělo být zmírnění příznaků (např. mastných stolic, bolestí břicha). Neměla by být překročena denní dávka 15000-20000 jednotek lipázy na kilogram tělesné hmotnosti.

Dávkování u dětí (od 3 let) by měl určit lékař.

Způsob podání Pangrol 20000 se polyká celý během jídla a zapíjí se dostatečným množstvím tekutiny.

Délka léčby Pokud užíváte Pangrol 20000 na doporučení nebo předepsání lékaře, potom délka užívání Pangrolu 20000 vychází z průběhu Vaší nemoci a určuje ji Váš lékař. Pokud užíváte Pangrol 20000 bez předchozí konzultace s lékařem a Vaše příznaky se po 7-14 dnech užívání Pangrolu 20000 nezlepší nebo naopak zhorší, musíte kontaktovat lékaře.

Pokud máte dojem, že účinek Pangrolu 20000 je příliš silný nebo příliš slabý, kontaktujte, prosím, svého lékaře nebo lékárníka.

Užité množství Pangrolu 20000 může značně překročit doporučenou dávku. Nepředpokládají se žádné škodlivé účinky.

Nezdvojnásobujte dávku, abyste tak nahradil(a) zapomenutou tabletu.

Když ukončíte léčbu Pangrolem 20000 příliš brzy nebo když léčbu přerušíte, je pravděpodobné, že se nedostaví kýžený léčebný účinek, nebo že se vaše „špatné zažívání“ opět zhorší.

Máte-li jakékoli další otázky, týkající se užívání tohoto přípravku, zeptejte se svého lékaře nebo lékárníka.

  • Podobně jako všechny léky, může mít i Pangrol 20000 nežádoucí účinky, které se ale nemusí vyskytnout u každého.
  • Významné nežádoucí účinky nebo příznaky, kterým byste měl(a) věnovat pozornost, a opatření pro případ, že se u vás objeví.
  • Pokud se u vás objeví některý z níže uvedených nežádoucích účinků, přestaňte užívat Pangrol 20000 a navštivte lékaře hned, jak je to možné.

Velmi vzácné nežádoucí účinky (mohou postihovat méně než 1 pacienta z 10000) Žaludek a trávicí ústrojí: u pacientů s cystickou fibrózou bylo po podání vysokých dávek výtažku z pankreatu (léčivé látky Pangrolu 20000) popsáno zúžení dolní části střeva. Po užití výtažku z pankreatu byly popsány reakce přecitlivělosti trávicího ústrojí (jako průjem, bolest žaludku a nevolnost).

Imunitní systém: po užití výtažku z pankreatu byly popsány reakce přecitlivělosti okamžitého typu (jako kožní vyrážka, kýchání, slzení a dušnost z důvodu zúžení průdušek).

Četnost výskytu nežádoucích účinků není známa (nelze odhadnout na základě dostupných údajů): Ledviny a močové cesty: u pacientů s cystickou fibrózou, zejména při užívání vysokých dávek výtažku z pankreatu, může dojít ke zvýšenému vylučování kyseliny močové. Pokud máte cystickou fibrózu, bude vám lékař kontrolovat vylučování kyseliny močové močí, aby se předešlo tvorbě kamenů z kyseliny močové.

Pokud u vás bude některý nežádoucí účinek závažný, nebo pokud zaznamenáte nějaký nežádoucí účinek, který není uveden v této příbalové informaci, sdělte to, prosím, svému lékaři nebo lékárníkovi.

Budete mít zájem:  Máte super mobil? A umíte s ním pracovat?

Uchovávejte mimo dosah a dohled dětí.

Nepoužívejte Pangrol 20000 po uplynutí doby použitelnosti, uvedené na krabičce a na blistru za zkratkou „EXP“. Doba použitelnosti se vztahuje k poslednímu dni uvedeného měsíce.

Podmínky uchovávání Tento přípravek nevyžaduje žádné zvláštní podmínky uchovávání.

Léčivé přípravky se nesmí vyhazovat do odpadních vod nebo domácího odpadu. Zeptejte se svého lékárníka, jak máte likvidovat přípravky, které již nepotřebujete. Tato opatření pomáhají chránit životní prostředí.

Léčivou látkou je: 1 enterosolventní tableta obsahuje: pancreatinum 200 mg,

(aktivita lipázy min. 20000 IU/tableta
aktivita amylázy min. 12000 IU/tableta
aktivita proteázy min. 900 IU/tableta)

Pomocnými látkami jsou: Jádro tablety: monohydrát laktosy, mikrokrystalická celulosa, krospovidon (typ A), koloidní bezvodý oxid křemičitý, magnesium-stearát (rostlinný) Potah: hydroxypropylmethylcelulosa, disperze methakrylátového kopolymeru E 30%, triethylcitrát, oxid titaničitý (E171), mastek, simetikonová emulze 30%, vanilkové aroma, bergamotové aroma Firmenich, makrogol 6000, sodná sůl karmelosy, polysorbát 80 (rostlinný).

Pangrol 20000 jsou bílé až světle šedé, bikonvexní potahované tablety. Jsou uloženy v PVC/PVDC/Al nebo Al-Al blistru a krabičce. Originální balení obsahuje 10, 20, 50 nebo 100 tablet.

Na trhu nemusí být všechny velikosti balení.

4013054027806

Na celiakii platí celoživotní vyřazení lepku ze stravy

To vše může mít společného jmenovatele – vaše tělo negativně reaguje na lepek obsažený v obilovinách, konkrétně pšenici, žitu či ječmeni. A zároveň to mohou být příznaky, že máte problém. Může to být alergie na lepek nebo také celiakie, tedy intolerance lepku. Co s tím?

Alergie na lepek a intolerance lepku, tedy celiakie, se leckdy, a především nesprávně zaměňují. V čem se liší? Jaký je rozdíl? Řekněme si víc o celiakii.

Sice se jedná o dvě velmi podobné nemoci, ale každá má jiné dopady.

Zásadním rozdílem je to, že první příznaky celiakie se neprojeví hned po konzumaci lepku, ale nejčastěji až po třech až šesti měsících.

Na rozdíl od alergie na lepek, která se projeví během několika minut po požití lepku. A především intolerance lepku je autoimunitním a také celoživotním onemocněním, které se nedá zcela vyléčit.

Celiakii odhalí gastroenterolog

K diagnostice celiakie je nutné navštívit gastroenterologa, ale jisté příznaky mohou pomoci problém odhalit. Sníte k obědu špagety nebo si dáte ke svačině dva rohlíky, ale máte pocit velké únavy, která se prohlubuje skoro po každém jídle? I to může být projev intolerance lepku a signál, že možná trpíte celiakií.

Příznaky intolerance lepku jsou přitom velice podobné těm, které provázejí alergii na lepek. Tady jsou nejčastější z nich:

  1. bolesti břicha a pálení žáhy
  2. zvracení a nevolnost
  3. nadýmání, zácpa
  4. průjmy
  5. malátnost a únava
  6. migrény
  7. ekzémy a vyrážky

A stejně jako při alergii na lepek to nemusí být jediné příznaky. Těmi dalšími mohou být častý výskyt tzv. husí kůže, špatná soustředěnost, tělní záněty, otoky a bolesti kloubů či problémy horních cest dýchacích.

Stručně shrnuto, návštěva odborníka je nutností. A čím dřív, tím lépe. To proto, že celiakie se někdy projevuje hodně výrazně, ale jindy prakticky vůbec. V tom je také její zrádnost.

Stejně jako to, že postihuje děti i dospělé.

Receptem je striktní bezlepková dieta

Jak celiakii léčit? V podstatě jedinou a účinnou léčbou je celoživotní vyřazení potravin obsahujících lepek. A to i těch, které obsahují jen minimální množství lepku.

Jen díky striktnímu dodržování bezlepkové diety může dojít během třech až šesti měsíců k obnovení sliznice tenkého střeva a normalizaci jeho činnosti. Při těžším poškození se ale stav sliznice už zcela obnovit nemusí.

Proto je včasné odhalení celiakie tak důležité.

Lidé trpící intolerancí lepku musí pečlivě vybírat, co budou jíst. A základem je zcela vyloučit ze svého jídelníčku lepek.

To znamená, že vedle pečiva, těstovin, sušenek a dalších potravin musí vyřadit i jídla, ve kterých by lepek nejspíš ani nečekali. Příklad? Hranolky, bramboráky, zmrzlina, čokoláda či kečup.

A ještě mnoho dalších, v nichž se se lepek vyskytuje takříkajíc ve skryté podobě. Proto je důležité pečlivě číst informace o složení na obalu každého výrobku.

Naproti tomu na trhu stále přibývá potravin, které lepek neobsahují. A dokonce lze zakoupit i potraviny, které na první pohled vypadají jako zapovězené – chleba, pizzu, těstoviny a pečivo bez lepku od specializovaných výrobců.

Navíc lze klasické obiloviny obsahující lepek nahradit takovými, v nichž lepek není. Například pohanka, proso, quinoa či kukuřičná mouka. A samozřejmě bez problémů lze konzumovat ryby, maso, ovoce, zeleninu, vejce, mléko a mléčné výrobky.

Alergie na lepek – příznaky a bezlepková dieta

  • Alergie na lepek se projevuje zažívacími problémy. Často se jedná o průjmy, které se objeví několik minut po konzumaci lepku.
  • Méně nápadným příznakem je bolest břicha. U žen může být zaměněna za gynekologické potíže.
  • Alergici často trpí také plynatostí a pocitem nafouklého břicha.
  • Zejména u dětí se alergie projevuje změnami chování. Jsou více podrážděné a často pláčou.
  • Lepek je obsažený ve velkém množství výrobků. Je přítomen v pšenici, žitu, ječmeni i ovsu.
  • Bezlepkové výrobky, které jsou vhodné pro alergiky i celiaky, jsou označeny mezinárodním symbolem v podobě přeškrtnutého klasu.

Alergie na lepek je citlivost na jinak neškodné látky – v tomto případě směsi bílkovin, které jsou obsaženy v žitě, pšenici a dalších obilovinách. Často je nesprávně zaměňována za celiakii což je autoimunitní onemocnění, které je důsledkem nesnášenlivosti lepku.

  Na rozdíl od ní je alergie jen dočasná, často dokonce sama odezní.

Alergie se od potravinové intolerance znatelně liší.

Zatímco alergie je synonymum pro reakci imunitního systému, intolerance znamená trvalé poškození metabolismu, kdy v těle nemocného například chybí enzym, který danou složku v potravině zpracovává.

Na rozdíl od alergie je celiakie celoživotní onemocnění, které se nedá úplně vyléčit. Alergie na lepek může být zjištěna dětem i dospělým.

Příznaky alergie na lepek

Alergie na lepek se s celiakií často zaměňuje také proto, že má téměř totožné příznaky. Těmi jsou hlavně nadměrné trávicí potíže jako:

  • Nafouklé břicho
  • Plynatost
  • Bolest břicha
  • Průjem
  • Zácpa

Může se ale projevovat také svěděním v krku nebo ústech, rýmou, dušností, kopřivkou nebo ekzémem. Ale zatímco příznaky celiakie přicházejí pozvolna a zažívací potíže se objevují zhruba hodiny až dny po konzumaci lepku, v případě alergie se reakce dostaví v rozmezích několika minut od požití. Zejména pak u dětí můžeme pozorovat změny chování. Konkrétně:

  • Zvýšenou podrážděnost
  • Poruchy spánku
  • Neutišitelný pláč

Léčba

Jedinou vhodnou léčbou alergie je vynechání či omezení jejího spouštěče, tím je v tomto případě lepek. Množství, které imunitní reakci spouští, je u každého jedince individuální, a tak zatímco někomu stačí lepek pouze omezit, jiní nesnesou ani jeho stopy, které se v některých potravinách nachází.

Jako podpůrnou léčbu lze užívat antihistamika, které příznaky alergické reakce mírní. Toleranci organismu může zvýšit také alergenová vakcinace.

Bezlepková dieta

Dočasná bezlepková dieta je zatím jediným možným řešením pro alergiky. Ze svého jídelníčku by tedy měli odstranit všechny potraviny, které tuto látku obsahují, tedy:

Lepek však mohou obsahovat i suroviny, u kterých by to člověk vůbec nepředpokládal, a to například uzeniny, instantní potraviny, dochucovadla, některé cukroviny, jogurty, pivo či léky a potravinové doplňky. V potravinářském průmyslu se také často používají pšeničné sirupy, které mohou obsahovat stopy lepku. Většina potravin má dnes naštěstí i svou bezlepkovou verzi – včetně pečiva, piva a uzenin.

Domácí test na nesnášenlivost lepku

Zdali vás trápí náhodou netrápí nesnášenlivost lepku, lze dnes zjistit i pomocí domácího testu, který je volně prodejný v lékárnách.

Vyšetření alergie na lepek

Zatímco k diagnostice celiakie musíte navštívit gastroenterologa, zda na lepek jste nebo nejste alergičtí, vám řekne vás alergolog pomocí krevních nebo imunologických testů.

Možná rizika

Kromě zažívacích problémů se při neléčené alergii může objevit takzvaná anafylaktická reakce, kdy nemocnému otékají dýchací cesty, což ho přímo ohrožuje na životě. Pokud takový stav nastane, je potřeba neodkladně vyhledat lékařskou pomoc.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *