Máte po slaném chuť na sladké? Proč nás honí mlsná

24.09.2015 | 9970x Shlédnutí | Ondřej Nývlt | Strava

Sladká, slaná, kyselá, hořká a nověji také umami. Těchto 5 chutí a jejich vzájemné kombinace rozhodují o tom, co nám chutná nebo naopak nechutná. A také o tom, že nás občas nebo stále „honí mlsná“. Hlad je většinou známka toho, že nám chybí energie. Chutě oproti tomu signalizují, že nám něco chybí. A různými hříchy si to něco snažíme nahrazovat.

Máte po slaném chuť na sladké? Proč nás honí mlsnáNa základě výzkumu je v potravinách nejvíce návyková kombinace cukru, tuku a soli. To je kombinace, kterou najdete ve většině typických polotovarů, například v chipsech, ve kterých je cukr obsažen v podobě brambor, jež jsou osmaženy v tuku a dochuceny solí. Přesná kombinace, která vede ke spolykání celého pytlíku brambůrků a k chuti si příště koupit další. Kombinace, která blokuje přirozenou schopnost našeho organismu dosáhnout nasycení a včas zastavit nadbytečný příjem.

 

Proč máme chutě?

Chutě nás informují o tom, jaké je složení stravy, kterou konzumujeme. Naše chuťové pohárky specificky reagují na určité molekuly. To dává organismu signál, jaké látky se do něj dostávají.

Hořká chuť sloužila obecně k rozpoznání toxických látek, hlavně rostlinných alkaloidů. Hořkou chuť vyvolávají sloučeniny obsahující močovinu nebo dusík, např. morfin, chinin, kofein, nikotin, ale také soli hořčíku, vápníku a čpavku.

Oproti tomu chuť sladká a umami jsou spojeny se základními živinami. Sladká chuť se sacharidy, umami pak souvisí s tuky a hlavně bílkovinami, protože umami chuť ovlivňuje kyselina glutamová (patřící mezi aminokyseliny) a její soli zvané glutamáty.

Kyselá a slaná chuť umožňují rozpoznat kyselé H+ ionty a minerály, hlavně sodík a draslík. Mají tedy souvislost s acido-bazickou rovnováhou a metabolismem minerálů.

Cukr a jeho sladké mámení

Sladká chuť vede v mozku k uvolňování dopaminu, který přináší pocit štěstí. Tento pocit po sladkém je ale past, do které se můžeme chytit, pokud konzumujeme sladkosti v nadbytku.

Dochází totiž k závislosti, kdy se stále zvyšuje chuť na sladké, i když cukr není potřeba. Je potvrzeno, že konzumace sladkého zvyšuje touhu po dalším příjmu.

Navíc dochází ke snížení citlivosti chuťových pohárků na sladké a daná osoba přestává vnímat přirozeně sladkou chuť, třeba v ovoci. Potřebuje pak stále vyšší a vyšší dávky pro uspokojení chuti.

Bohužel ale bílý rafinovaný cukr i cukr třtinový nedodávají tělu žádné živiny, jen kalorie. Jejich nadměrná konzumace vede k obezitě a s ní souvisejícím obtížím: vyššímu riziku vzniku cukrovky, infarktu myokardu, mozkové příhodě, vysokému krevnímu tlaku, nadměrné zátěži kloubního a pohybového aparátu a řadě dalších.

Máte po slaném chuť na sladké? Proč nás honí mlsnáV čem je cukr záludný

Nadměrný příjem cukru ovlivňuje celý metabolismus. Na každou dávku cukru reaguje organismus tím, že vyplaví vysokou dávku inzulinu, aby umožnil přestup cukru do buněk a jeho využití jako zdroj energie.

Při nadměrném přísunu ale mají buňky energie ve formě glukózy dostatek, a tak zamezí přívodu dalšího cukru do buňky. Tím vzniká tzv. inzulinová rezistence. Jediné buňky, které mohou v té chvíli energii přijmout, jsou tukové buňky.

A tak se nadbytek energie z cukru ukládá ve formě tuku.

Sladká příroda

Příroda nám poskytuje mnoho potravin se sladkou chutí, a není proto potřeba příliš doslazovat. Ze zdravých sladkostí je vhodné ovoce (například jablka, hrušky, jahody, meruňky, melouny), kterého je v letním období na trhu dostatek a v dostatečné kvalitě. V zimě pak ovoce sušené (nedoslazované a nesířené).

Pozor, ovoce obsahuje více fruktózy, která ve větším množství zatěžuje játra a způsobuje hromadění tuku. Proto je nutné sledovat snězené množství a dobu, kdy je sníme. Ovoce tedy konzumujte s citem a spíš ráno a dopoledne.

Ze stejného důvodu je třeba opatrnosti a umírněnosti také u kukuřičného a dalších glukózo-fruktózových sirupů, které obsahují vyšší podíl fruktózy.

Pokud již někdo chce přisladit, je lepší použít přírodní sladidla, konkrétně například listy rostliny s názvem stévie sladká. Její dlouhodobé užívání podporuje zlepšení stavu cukrovky nebo metabolického syndromu a snižuje vysoký krevní tlak.

Další vhodná přírodní sladidla jsou čekankový sirup nebo med. Jejich výhodou je nižší glykemický index. Sacharidy se z nich vstřebávají do krve pomaleji, proto zvyšují hladinu inzulinu postupně a přiměřeně, a tak nepřichází brzy po jejich konzumaci obrovský hlad.

Nicméně stále se jedná o sacharidy a je potřeba je používat s rozumem.

Jak na sladkou chuť vyzrát

Častá chuť na sladké může být vypěstovaná stravovacími návyky od dětství nebo na základě psychického stavu. Lze ji omezit tím, že člověk začne jíst plnohodnotnou zdravou stravu, která mu dodá dostatek energie a přinese pocit nasycení. V takovém případě si tělo zvykne na to, že má dostatek sacharidů a všech dalších živin, a postupně vymizí i chuť na sladkosti.

Máte po slaném chuť na sladké? Proč nás honí mlsnáSůl nad zlato – je však užitečná, či škodlivá?

Chuť na slané svědčí pro poruchu minerálové rovnováhy a hydratace organismu. Sůl neboli chlorid sodný je sloučenina sodíku a chlóru. Sodík je minerál, který je zodpovědný za udržení hydratace organismu. Sodík a voda jdou ruku v ruce.

Stejně tak je potřebná rovnováha sodíku a dalšího minerálu draslíku. Zatímco sodík je převážně mimo buňky a pomáhá zejména udržovat dostatečný objem a tlak v srdečně-cévním systému, draslík je hlavní nitrobuněčný minerál.

Společně zajišťují veškerý přenos vzruchů v celém organismu.

Kde je sodík, tam je voda – a obráceně

Když se po náročném fyzickém výkonu s nadměrným pocením nebo při zvracení sníží množství sodíku a vody v organismu, sníží se nám krevní tlak, jsme unavení a malátní, dostavuje se žízeň. Spolu s ní se také objevuje větší chuť na slané potraviny či nápoje. I ten, kdo většinou nesolí, si potřebuje přisolit polévku.

Naopak při nadbytku sodíku a nedostatku draslíku dochází k zadržování vody v těle, k otokům a také ke zvýšení krevního tlaku. Vysoký krevní tlak neboli hypertenze sama o sobě nijak nebolí, ale jedná se o závažný rizikový faktor pro vznik infarktu nebo mrtvice.

Sůl přispívá nejen k zadržování vody v těle, což samo o sobě zvyšuje hmotnost, ale navíc zvyšuje i chuť k jídlu, takže toho prostě sníme více. Nemluvě už o slaných pochoutkách, jako jsou chipsy, krekry, oříšky nebo křupky, které navíc obsahují tuky a cukry. Přesolená jídla také zvyšují pocit žízně.

Pokud se nespokojíme s vodou, ale sáhneme po limonádách nebo pivu, dále navyšujeme svůj denní energetický příjem. 

Hlavní není sůl, ale sodík

Pokud hovoříme o solení, nejde ani tak o sůl jako takovou, ale o celkový příjem sodíku. Dospělé osoby by měly přijímat zhruba jednu čajovou lžičku soli denně, tj. 5 gramů soli, což přibližně odpovídá 2,3 g sodíku.

K celkovému dennímu příjmu soli (5 % připadá na sůl při vaření, 6 % na sůl pro přisolení hotových jídel, 12 % je z přírodních zdrojů, například z minerálek, 77 % z hotových potravin a jídel mimo domov, jako jsou konzervy, uzeniny, slané oříšky a další polotovary) však musíme připočítat sodík ve formě různých přídatných látek, např. glutamát sodný, benzoát sodný, fosforečnan sodný a další.

Máte po slaném chuť na sladké? Proč nás honí mlsnáJe libo kávičku?

Káva je další z hříchů, který útočí na naši chuť, v tomto případě hlavně hořkou. Má ale také povzbuzující účinek, což je nejčastější důvod, proč kávu konzumujeme. Nebo nějaký jiný kofeinový nápoj. A právě kofein je to, oč tady běží.

Kofein patří do skupiny tzv. metylxantinů, které mají stimulační účinky na centrální nervový systém. Mají také vliv na zvýšení tělesné teploty, srdeční frekvence, krevního tlaku a mají močopudný účinek. Hořká chuť nabádá k jisté opatrnosti při konzumaci, protože jak jsme si uvedli výše, hořká chuť má chránit před konzumací jedů.

Káva není jen kofein

Káva však kromě kofeinu, zodpovědného za povzbuzující účinky, obsahuje řadu dalších látek. Zelená kávová zrna obsahují kolem tisíce antioxidantů a pražení jejich účinky ještě zvyšuje.

Antioxidanty neutralizují molekuly známé jako volné radikály, které útočí na naši DNA a způsobují v těle zánět, předčasné stárnutí, poruchy mozku a také rakovinu. Káva má až čtyřikrát vyšší obsah antioxidantů než zelený čaj.

Jejich obsah se však liší šálek od šálku v závislosti na typu kávového zrna, způsobu přípravy a také množství kávy.

Rozumné pití kávy pomáhá

Výzkum z Harvardské univerzity prokázal spojení mezi kávou a prevencí cukrovky.

Studie sledovala po dobu 12 až 18 let víc jak sto tisíc lidí a zjistila, že káva může riziko této nemoci snížit u mužů až o polovinu a u žen o 30 %.

Výsledky také ukázaly, že nápoje, které rovněž obsahují kofein, nechrání tolik jako skutečná káva. Bezkofeinová káva chrání v menší míře a bezkofeinový čaj neposkytuje ochranu žádnou.

Tým vědců z univerzity v Illinois provedl výzkum, který dokázal, že kofein umí blokovat bolest ve svalech. Pití kávy pomáhá proti bolestem, které vznikají ve svalech po delším cvičení. Výzkum se uskutečnil na ženách, které si po dni stráveném v tělocvičně vzaly kofein a pak dále cvičily. Výsledky ukázaly, že u žen se při maximálním výkonu svalová bolest snížila o 48 procent.

Při konzumaci kávy je důležitý zdravotní stav, z jakého druhu kávy se nápoj připraví a kolik šálků denně vypijeme. Za přiměřené množství se považuje 1–2 šálky. I tady platí, že všeho moc škodí, proto i kávu je třeba pít s mírou a rozumem. Pamatujte, je hořká.

Čokoláda – pokrm bohů

Čokoláda je jedno z nejoblíbenějších jídel na světě. Bývá spojována s příjemnými pocity, odměňováním se a obdarováváním blízkých, je potěšením pro všechny smysly. Pro výrobu čokolády jsou základem kakaové boby neboli sušená semena plodů kakaovníku Theobroma cacao. A právě slovo theobroma znamená v řečtině pokrm bohů.

Co obsahuje kakao?

Kakao čili prášek z kakaových bobů se řadí mezi tzv. „superpotraviny“. Obsahuje přibližně 300 chemických látek, což z něj činí jednu z nejkomplexnějších potravin planety.

Vyskytuje se v něm široké spektrum minerálů, vitaminů a antioxidantů, je velkým zdrojem hořčíku a organické síry.

Podle vědeckých výzkumů je také kakao nejbohatší plodinou na antioxidanty, které jsou v syrovém kakau snadno vstřebatelné pro lidský organismus.

Kakao, respektive z něj připravená čokoláda má na lidský organismus povzbuzující účinky. Je spojována s láskou, potěšením, uvolněním a pocity štěstí. Za tyto účinky jsou zodpovědné látky anandamid, arginin, dopamin, tryptofan a fenyletylamin. Anandamid je endogenní kanabinoid přirozeně přítomný v lidském mozku, spojený s pocity blaženosti nebo uvolnění.

Arginin je považován za přírodní viagru. Tryptofan je prekurzorem serotoninu, který ovlivňuje nálady a pocity. Fenyletylamin bývá nazýván hormonem lásky a štěstí. V mozku vyvolává uvolnění dopaminu, o kterém jsme hovořili výše v povídání o cukru, jenž má vliv na nálady. Ke zvýšené sekreci této látky dochází například při orgasmu.

Všechny tyto látky společně s hořčíkem a vitaminy řady B jsou důležité pro správnou funkci mozku.

Není čokoláda jako čokoláda

Nepražené kakao je skutečným antidepresivem, navozujícím dobrou náladu, pocity štěstí a spokojenosti, včetně lehkých afrodisiakálních účinků. To vše v případě syrového kakaa v daleko větší míře než u běžné čokolády z praženého kakaa.

Nicméně „průmyslová“ čokoláda vzniká pražením, kapalněním, mletím a následným smícháním kakaových bobů s rafinovaným cukrem, aditivy, mléčnými prášky, hydrogenovanými tuky, konzervanty a jinými dodatky a z původních hodnot nezbývá prakticky nic. Naopak, díky cukru a aditivům vzniká mnoho prázdných kalorií a psychických závislostí. Tato čokoláda vede k nadváze, alergiím a způsobuje akné.

Černá čokoláda bez rafinovaného cukru je zdravá.

Alergie a akné jsou důsledkem spíše obsahu mléka, respektive mléčných derivátů a dalších přídatných látek, neboť konzumace syrového kakaa žádné takové problémy nezpůsobuje.

Nepražené čisté kakao si uchovává veškeré výživné látky v nezkažené podobě, neznehodnocené tepelnou úpravou ani jiným přepracováním. Je to ta nejčokoládovější čokoláda na světě s neodolatelnou hořkou chutí.

I čokoláda je hořká

Znovu si připomeňme, že hořká chuť nabádá k obezřetnosti. Potraviny s hořkou chutí je potřeba konzumovat s rozumem a v umírněném množství. Kvalitní extra hořká čokoláda s vysokým podílem kakaa může pomoci s hubnutím.

I malý kousek této pochoutky totiž rychle zasytí a navíc zažene nutkavé chutě na sladké a tučné pokrmy. Podmínkou je dopřát si však skutečně pouze kousek denně, a to navíc extra hořké a kvalitní čokolády s vysokým podílem kakaa.

Máte po slaném chuť na sladké? Proč nás honí mlsnáAlkohol – metla lidstva

Alkoholy jsou organická rozpouštědla a řada jich patří mezi jedovaté látky. Etanol a metanol jsou nervové jedy. Nedávné kauzy s metanolem a úmrtími s ním spojenými to jen potvrzují.

Budete mít zájem:  Ablefaron-makrostomie syndrom – co je to – příznaky, příčiny a léčba

Přesto je etanol neboli líh konzumován v různých formách, od cideru přes pivo a víno až po destiláty čili „tvrdý“ alkohol. Projevy otravy začínají alkoholovým opojením, ztrátou soudnosti a otupením smyslů.

Při další konzumaci pokračují malátností se zvracením, ztrátou vědomí až do bezvědomí a v nejhorších případech končí smrtí.

Alkohol je v organismu odbouráván v játrech, která při větší konzumaci poškozuje.

Již 20 g čistého alkoholu za den u žen (200 ml vína nebo 60 ml destilátu) nebo 60 g čistého alkoholu za den u mužů (1200 ml 12° piva) může při pravidelné konzumaci vést k jaternímu poškození. Nejprve dochází k poruše funkce buněk, později k jejich odumření.

Na počátku se v játrech hromadí tuk, tzv. steatóza čili ztukovatění jater, později jsou poškozené a odumřelé jaterní buňky nahrazeny vazivem a dochází k cirhóze jater se všemi jejími důsledky.

Alkohol v malém množství může pomáhat

Na druhou stranu může být alkohol prospěšný. Jeho konzumace musí být ale umírněná. Již mnoho let probíhají výzkumy, které prokazují příznivý vliv konzumace alkoholických nápojů v prevenci srdečně-cévních onemocněních, tedy infarktu myokardu a cévní mozkové příhody.

Umírněná konzumace alkoholu zlepšuje i kvalitu života, prodlužuje jeho délku a zpomaluje příznaky stárnutí. Příčinou je především zvýšení „hodného“ HDL cholesterolu, který má ochranný vliv na cévy. Dále snížení shlukování krevních destiček a snížení hladiny fibrinogenu, který je nezbytný při srážení krve.

Alkohol také příznivě ovlivňuje zánětlivé změny a snižuje krevní tlak.

Nejlepší účinek ze všech alkoholických nápojů, proti infarktu myokardu, ale také proti cévním mozkovým příhodám, má víno. Důvodem by mohla být skutečnost, že ve víně, na rozdíl od ostatních alkoholických nápojů, může příznivě působit vliv antioxidantů. Mírnému pití vína bychom tedy měli dávat přednost před konzumací jiných druhů alkoholu.

Honí vás mlsná? 5 důvodů, proč máte chutě na sladké a jak se jich zbavit

Trápí vás neustále touha po sladkém a těžko se jí bráníte? Vězte, že v tom rozhodně nejste sami. Někdy za chutí na sladké může stát pouze únava či nuda, pokud se ale jedná o dlouhodobý stav, zřejmě se vám tím tělo snaží dát najevo, že mu něco schází. Jaké příčiny mohou chutě na sladké způsobovat?

Neodbytná chuť na sladké nás může přepadnout v kteroukoli část dne, nejčastěji však saháme po čokoládě, dortu či sušenkách ve večerních hodinách. Chuť se nám sice podaří zahnat, nicméně za malou chvíli už zase začínáme pokukovat, co dobrého bychom si ještě dali.

Jestliže si sladkosti dopřáváme pouze čas od času, v podstatě o nic moc nejde. Jakmile se ale z honby za sladkým stane pravidelný rituál, měli bychom zpozornět. Může se totiž jednat například o příznaky obezity či cukrovky, které mohou způsobit vážné komplikace.

1. Nedostatek spánku a únava

Spíte běžně jen pět nebo šest hodin, či dokonce méně? Pak není divu, pokud často bojujete s chutí na sladké. Při nedostatku spánku lidské tělo zvyšuje produkci tzv. hormonu hladu, a tím pádem i touhu po sladkostech. Snažte se proto dopřát si každou noc alespoň osm hodin poctivého spánku.

2. Nepravidelná strava

Další velkou chybou je vynechávání jídel a dlouhé pauzy mezi nimi. Jestliže jíte pouze tři jídla denně, vaše glykemická křivka je nevyrovnaná a tělo si proto říká o příjem cukru, kterým chce vyrovnat nedostatek potřebných živin. Zařaďte proto do své stravy také dopolední a odpolední svačinu a snažte se jíst alespoň každé tři hodiny.

Máte po slaném chuť na sladké? Proč nás honí mlsná Canva

Chuť na sladké má také co do činění s naší psychikou. Sladkým jídlem si mnozí lidé podvědomě snaží nahradit například lásku rodičů či partnera, zahnat stres či potlačit negativní emoce.

4. Přebytek sacharidů

Sladkosti a většinu sacharidů, jako jsou ty v pečivu, těstovinách nebo bramborách, byste měli v co možná největší míře omezit. Potraviny s nadbytkem sacharidů totiž zvyšují hladinu cukru v krvi, a to i bez toho, aniž by byly samy o sobě sladké.

5. Nedostatek bílkovin

Bez přísunu bílkovin začne vaše glykemická křivka strmě padat dolů a vy pocítíte opět známou neodolatelnou chuť na něco sladkého. Obohaťte proto svůj jídelníček o maso, jogurty, sýry, vejce, tofu a ryby. Zejména tučnější ryby jako losos nebo makrela vás zasytí na opravdu dlouhou dobu, a vy tak nebudete mít na sladké ani pomyšlení.

Máte po slaném chuť na sladké? Proč nás honí mlsná

Kupte se slevou Losos filety Albert.

Porovnat slevy

Zdravá a vydatná snídaně dokáže předejít chuti na sladké, která by vás mohla později během dne zastihnout. Ujistěte se, že se vaše snídaně bude skládat z bílkovin, sacharidů a zejména vlákniny.

Vsaďte na ovoce

Chuť na sladké můžete zahnat také jednoduše tím, že si něco sladkého přeci jen dáte. Ideálním řešením je v tomto případě ovoce, které kromě sladké chuti dodá tělu také velké množství vitaminů a minerálů. V ovoci se navíc nachází dostatek vody, která pomáhá udržovat pitný režim.

Máte po slaném chuť na sladké? Proč nás honí mlsná Canva

Některé druhy zeleniny mají nasládlejší chuť a vy tak můžete tělo zásobit něčím sladkým, aniž byste do sebe museli hned cpát sušenky a čokolády. Dejte si sladkou mrkev, kukuřici nebo červenou řepu.

Hýbejte se

Dostatek pohybu je prostě základ – při vykonávání fyzické aktivity jednoduše nebudete mít čas na to, abyste přemýšleli nad sladkým. Po tréninku budete mít spíše žízeň a tělo se bude snažit zregenerovat, aniž by si říkalo o dávku cukru.

Hořká čokoláda

Opravdu kvalitní hořká čokoláda dokáže divy. Vybírejte ovšem pouze tu s velkým podílem kakaových bobů, která má alespoň 80% podíl kakaa.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz

Honí vás mlsná? Chybí vám důležité živiny, zjistili vědci. Čím ji zaženete?

Touha po sladkém souvisí s hladinou cukru v krvi a pokud jí máte málo, tělo žádá rychlé doplnění. Umělé cukry by vám sice daly kopanec, ale účinek rychle odezní a výsledkem by bylo rozhození.

Tělo potom bude produkovat více inzulínu a dostanete se do kolotoče – čím víc sladkého budete jíst, tím větší chuť na něj budete mít.S regulací cukru v krvi pomáhá chrom.

Obsahují ho třeba zelené fazole, hroznové víno nebo brokolice.

2.Toužíte-li po čokoládě, potřebujete magnesium

Kdo by nemiloval čokoládu! Pokud se ale hlídáte, až na ni příště budete mít neodbytnou chuť, raději sáhněte po nějakých oříšcích nebo si dejte alespoň tmavou čokoládu s vysokým obsahem kakaa.

Touha po čokošce totiž značí málo magnesia a to budete potřebovat – stará se o náš imunitní i nervový systém. Hodně magnesia v sobě mají také ryby, semínka, banány, avokádo nebo jogurty.

Máte po slaném chuť na sladké? Proč nás honí mlsná

3.Chuť na brambůrky značí nedostatek sodíku

Když jste lační po pytlíku chipsů, preclíků, tyčinek, nebo prostě po čemkoliv hodně slaném, máte problém se sodíkem. Ten z organismu mizí, když jsme dehydratovaní nebo pijeme alkohol.

Sodík přitom pomáhá udržovat ideální krevní tlak. Proto ho doplňte ančovičkami nebo klidně soleným popcornem – není to takové zlo, jako smažené brambůrky.

V celeru a mrkvi je sodík také, nicméně ho není mnoho.

4.Když si chcete dát světlé pečivo, je málo tryptofanu

Tryptofan je jednou z aminokyselin a reguluje produkci serotoninu – ten zase zodpovídá za naší duševní pohodu. Když vám v těle chybí, projeví se to mimo jiné chutí na těžké sacharidy – těstoviny, bílý chléb a pečivo nebo rýži. Vhodnou alternativou je tady nasadit protein – slupněte banán, vajíčko, nebo si dejte krůtí maso či hrst ořechů.

Máte po slaném chuť na sladké? Proč nás honí mlsná

5.Masité chutě = žádné železo

Pokud prahnete po pořádně šťavnatém, krvavém steaku, může to znamenat, že máte málo železa. To je důležité pro náš imunitní systém a funkci krve. Pokud nejste vegetarián nebo vegan, odborníci radí alespoň jednou týdně si červené maso dopřát. Železo v sobě má ale i čočka, špenát nebo dýňová semínka.

6.Kyselé chuťovky značí minimum žaludeční šťávy

Dali byste si kyselé houby, okurky nebo třeba citronovou šťávu? Top znamená, že hladina šťávy ve vašem žaludku není v pořádku a potřebuje vyrovnat.

Právě ona totiž pomáhá zpracovat to, co sníte a jako první provádí i dezinfekci potravin, než se vám dostanou dál do těla. Nejlepší pomocí jsou probiotika.

Dejte si jogurt nebo kefír, dají se sehnat i v pilulkách jako doplněk stravy.

Chutě na sladké – proč je máte a jak se jich zbavit?

Máte po slaném chuť na sladké? Proč nás honí mlsná

Mnoho z nás má problémy se závislostí na sladkém. Jak z toho ven?

Je jedno, zda aktuálně hubnete, nebo jste jenom v situaci, kdy si váhu držíte. V obou případech platí, že pokud máte až nadměrnou chuť na sladké, rozhodně to není dobře. Z jakého důvodu? Mohou být hned tři a týkající se rizika:

  • Obezity
  • Cukrovky
  • Zatěžování lidského organismu cukrem a dalšími látkami

Dát si čas od času něco sladkého není zase až tak velký problém. Když se dané chutě objevují pravidelně, už to komplikace být může. Hlavně, pokud jim nezvládnete odolat klasikou pevnou vůlí.

Co tedy zabere jiného? S tím vám umíme poradit.

Pořádná snídaně

Možná to zní zvláště, jako rada spojená s přejídáním, ale fakt je takový, že dobrá a zdravá snídaně opravdu umí zahnat chuť na sladké třeba i na celý den. Kromě toho, že by snídaně měla být vydatnějšího charakteru, by měla obsahovat trojici důležitých látek.

Těmi jsou bílkoviny, sacharidy a dále vláknina. Tato kombinace pomáhá jak při eliminaci váhy, tak při eliminaci chuti na sladké. Příkladem dobré snídaně je třeba celozrnné pečivo s kvalitní šunkou, nebo natvrdo vařeným vajíčkem.

Vhodných dalších kombinací ale jistě najdete více než dost.

Ovoce

Chuť na sladké samozřejmě můžete jednoduše zahnat i tím, že si ho dáte. Ne ale jídla, která jsou v tomto směru špatná a nezdravá. Pokud vás skutečně honí mlsná, rozhodně zapomeňte na zákusky, sladkosti sušenky a další produkty, které mají mnoho jednoduchého cukru.

Chuť zaženete tím, že si dáte pár kousků ovoce. Uspokojíte tak poptávku svého těla, zajistíte mu příděl sladkého a zároveň prospějete svému zdraví, jelikož krom toho, že je ovoce sladké, obsahuje u mnoho vitamínů a také minerálů.

Zároveň ovoce obsahuje i velké množství vody, která se hodí i k tomu, že se vám povede dodržet pitný režim.

Potraviny s dobrým glykemickým indexem

Glykemický index je hodnota, která ukazuje to, jak vyvážené je jídlo, které jíme. A to s ohledem na kolísání krevního cukru. Udává se číslem, které ukazuje rychlost spojenou s tím, za jak dlouho se cukry dostanou do krve. Čím je dané číslo menší, tím u potravin lépe, jelikož hodnota krevního cukru nijak výrazně nekolísá.

A proč to uvádíme? Jelikož potraviny s dobrým, tedy nízkým glykemickým indexem dokážou zajistit celkovou rovnováhu, a to i dlouhodobě. A tento stav vede k tomu, že můžete chuť na sladké snadno odbourat. Stačí jenom dané potraviny pravidelně zařazovat do svého jídelníčku. Abychom vám pomohli, jsou tu i příklady těch, které máme na mysli a které lze označit jako ty dobré.

  • Kořenová zelenina a zelí
  • Rajčata, papriky, brokolice
  • Sójové boby, ořechy burské i vlašské

Ten správný nápoj

Není nic tajného, že pokud pijete po celý den sladké nápoje, tak svou chuť na sladké spíše podpoříte, než aby se vám povedlo dát jí sbohem.

Může za to hlavně fakt, že pití takových nápojů začne hýbat s hodnotou krevního cukru. Dané sladké nápoje totiž mají glykemický index celkem vysoký. Problémy nemusí způsobovat jenom klasické limonády.

Problémy můžou způsobovat také různé doslazované džusy, ale i široká škála alkoholických nápojů.

Nejenom tedy, že byste dané sladké nápoje neměli pít, ale je v hodné vyměnit je za ty lepší. Za takové, u kterých budete mít stoprocentní jistotu toho, že se vám povede zahnat chutě.

Doporučovány jsou hlavně různé neslazené formy čajů, kam lze řadit nejenom ten zelený, ale i černý, nebo bílý. Nic nezkazíte ani tím, když budete pít klasickou vodu z kohoutku.

Budete mít zájem:  Vitamíny A Minerály Přehled?

Čistá voda je pro naše tělo naprosto perfektní nápoj, jak z pohledu zdraví, tak z pohledu pitného režimu.

Hořká čokoláda

Ano, máte pravdu. Můžeme ji zařadit do kategorie cukrovinek. Zároveň ji však lze zařadit do kategorie zdravých produktů. Mohou za to kakaové boby, kterých hořká čokoláda obsahuje velké množství. Tedy pokud koupíte tu správnou. Vyhýbejte se náhražkám a doslazovaným variantám. Tu správnou poznáte podle toho, že má velký podíl kakaových bobů (kakaa).

Platí, že čím je daný podíl vyšší, tím pro vás lépe. Nejenom, že svou chuť na sladké ukojíte, ale také prospějete svému zdraví a zároveň nijak výrazně nenarušíte svůj dietní režim. Tedy pokud se budeme bavit o tom, že si opravdu dáte jenom pár malých kousků a že nedojde k tomu, že byste snědli polovinu tabulky.

Doporučujeme hořkou čokoládu tak s 80% a více podílu kakaa.

Zelenina

Ano, i ta může být dobrým pomocníkem. To proto, že některé druhy jsou lehce nasládlé a tak si tělo myslí, že dostává skutečně něco sladšího. Ve skutečnosti dostává vitamínovou bombu s minimální kalorickou hodnotou.

Pokud jsou druhy zeleniny, které můžeme zařadit do kategorie těch sladších, tak je to určitě třeba mrkev, stejně jako to může být červená řepa, ale jsou to i batáty, nebo kukuřice. Zde platí podobné informace, jako u potravin s nízkým glykemickým indexem.

Kromě toho, že je vhodné dát si je jako první pomoc, je vhodné jíst je pravidelně a mít je v jídelníčku každý den.

Křoupání mrkve je na chuť na sladké prostě super!

Zajímavost: Dysgeuzie – přetrvávající kovová, slaná nebo nepříjemná chuť v ústech

Pohyb

Skutečně ano. 100x ano. I pohybem zaženete chutě na sladké potraviny. Jednoduše proto, že tělo nemá čas přemýšlet nad tím, že ho honí mlsná, jelikož se musí plně věnovat fyzické aktivitě.

Po ní se objeví primárně pocity velké žízně a potřeby regenerace. Tímto pomůžete hlavně své psychice.

Je dokázáno, že člověka honí mlsná hlavně ve chvíli, kdy nic nedělá, než ve chvíli, kdy se věnuje delší a také celkem náročnější aktivitě.

A co vy? Jak s chutí na sladké bojujete vy? Budeme rádi za rady a komentáře.

Co si dále přečíst o chuti na sladké?

VIDEO: Jak se zbavit chutí na sladké?

Autorem článku je naše redakce

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost

Chuť na sladké nebo na hranolky? Vašemu tělu chybí úplně něco jiného!

  • Neodbytná chuť na konkrétní jídlo nebo pochutinu, která se nedá zahnat ničím jiným. Tak by se dalo jednoduše charakterizovat rčení: „Honí mě mlsná.“ Můžou to být hranolky nebo zmrzlina, cokoliv, ale většinou ne nic moc zdravého. Co takové procesy v těle způsobuje a jak se jim můžete efektivně bránit zdravější variantou pokrmu? Odpovědi na tyto otázky přináší Alissa Rumsey, expertka v oblasti výživy a zdraví a autorka průvodce Tři kroky k zdravějšímu já.

    Celý den se snažíte soustředit, ale vaše myšlenky se sbíhají jen k hamburgeru, steaku, kebabu nebo vonící pečínce… Vaše chuť po červeném mase je téměř nesnesitelná.

    V těle vám totiž chybí železo a takto se vám to snaží dát najevo, zejména během menstruace. Zkuste tyto chutě zahnat luštěninami, dýňovými semínky nebo hořkou čokoládou.

    V jedné porci hořké čokolády se skrývá doporučená denní dávka železa.

    Sýry a těstoviny

    Pokud už delší dobu máte chuť na těstoviny s omáčkou všeho druhu anebo jste schopna jít pozdě v noci do lednice a sníst celý kus sýru na posezení, vaše tělo vám jasně dává najevo, že to, co potřebujete, jsou tuky – resp. Omega-3 mastné kyseliny.

    Nejlepším pomocníkem jsou v tomto případě ryby z chladných vod. Nejvíce nenasycených mastných kyselin obsahuje losos, pokud ale nejste milovnice rybích pochoutek, zkuste lněná semínka.

    Ty kromě toho, že obsahují Omega-3 mastné kyseliny, také chrání před nemocemi srdce a cév.

    Hranolky

    Nad čokoládou nebo nad zeleninovou polévkou se ani nepozastavíte, ale s hromadou hranolek byste si poradila raz dva? Není to tím, že máte chuť na brambory. Vaše tělo lační po soli. Sůl totiž působí v lidském organismu jako droga a když nám poklesne hladina soli nad námi navyklou mez, spustí vnitřní alarm. Jak říká Alissa: „Čím víc soli zkonzumujete, tím víc jí chceme.“  

    Nedostatek soli ale také může znamenat, že vaše tělo potřebuje vodu. Pokud ale ani po pár sklenkách vody vaše chuť na slané neustává, to, co vám chybí, jsou, kromě závislosti na soli, minerály jako hořčík, vápník anebo zinek.

    Proto vám při akutní chuti na slané pomůžou mandle, které obsahují vápník, špenát nebo luštěniny na doplnění hořčíku a ryby a houby pro zinek. Každopádně příjem soli v potravě byste se měli snažit dlouhodobě regulovat a omezovat.

    Co se sodíku týče, našemu tělu k zajištění fyziologických potřeb stačí ta sůl, kterou obsahují potraviny přirozeně, není je třeba proto po vaření dosolovat.

    Sladkosti

    Ruku na srdce, každá z nás zažila tu neodbytnou chuť na něco sladkého, ať už přes den anebo v noci. Nejlepším lékem je v tomto případě čokoláda nebo nějaký zákusek z cukrárny. Ale chuť na sladké se po několika hodinách objeví zase. „Pamatujete, co jsem říkala o soli? To samé platí i o cukrech.

    Čím víc máte, tím víc chcete,“ tvrdí Alissa. V tomto případě si zkuste dát kus celozrnného pečiva, ovoce nebo nějaké jídlo s brokolicí. Chuť na sladké také mohou způsobovat dlouhé pauzy mezi jídly nebo nedostatek bílkovin v jídelníčku.

    Zkuste do své stravy zařadit sýry, vejce, ryby a také dopolední a odpolední svačinky.

    Káva

    Vaše touha po kávě nemusí jen nutně znamenat, že vašemu tělu chybí kofein, vaše tělo může také postrádat cukr. Jeho nedostatek totiž způsobuje pocit únavy. Ideální je nahradit kávu, jejíž účinek po chvíli vyprchá, zdravějším zeleným čajem spolu s konzumací špenátu, brokolice nebo sušeného ovoce.

  • Když nás honí mlsná aneb Mlsání bez výčitek

    Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti

    Jsou situace, kdy jednoduše potřebujete něco sladkého, protože cukr tělo vyžaduje a neobejde se bez něj. Jednou za čas si řekne a příčin může být řada.

    Od zvýšeného energetického výdaje během dne přes menstruační cyklus po nedostatečný spánek nebo špatně sestavený jídelníček. Důvodem může být ale i jednoduše závislost na sladkém, což v dnešní době není nic překvapivého.

    Svou příčinu mají i ostatní puzení, ať už chuť na slané a mastné jídlo nebo kávu. Sůl i tuk do jídelníčku patří. Stačí si hlídat množství a okolnosti, kdy je potřebujeme a přijímáme a případně mít vůli na to, změnit stravovací návyky.

    Když musím mít něco sladkého

    Jestliže víte, že vás „honí mlsná“ proto, že jste unavená po náročném výkonu či nevyspalá anebo se to děje pravidelně před příchodem menstruace, případně z jiné jasné příčiny, není třeba se obávat a bránit, stačí si dát něco sladkého a situaci se snažit napravit (pokud neodezní sama).

    Pakliže máte chutě často a víte, že nejsou na místě, je to chvíle, kdy je třeba jednat. Honí vás chuť na čokoládu? Patrně vám chybí hořčík, zkuste ho doplnit, anebo si prostě čokoládu dopřejte. Kupte si takovou, která obsahuje alespoň 85 % kakaa, a dejte si s čistým svědomím dva čtverečky denně.

    Chuť na další sladkosti zkuste zahnat čerstvým nebo sušeným ovocem a ořechy.

    Mám chuť na slané, tučné a kyselé

    Pokud je i tato chuť nepřiměřeně častá a není k ní jednoznačný důvod, možná vám chybí vápník a chlorid. To by pak místo sáčku brambůrek mohla pomoci kapusta, brokolice, luštěniny, ryby, sýr i hořčice. V případě potřeby něčeho kyselého pomohou ořechy, ovoce a luštěniny.

    Potřebujete-li rychle uspokojit chuť a tyto alternativy nejsou v daném okamžiku to pravé, zkuste domácí chipsy z červené řepy, celeru, brambor nebo cukety. Splnit úkol by mohly také bramboráky pečené v troubě s kysaným zelím. Důležité je, že znáte množství použitého tuku a soli.

    Ideální denní porce soli pro dospělého člověka je do 5 gramů.

    Potřebuji kávu nebo čaj

    Ani tady není žádný problém, když si obojí dopřáváte v přiměřeném množství. Při větších dávkách se může ozvat žaludek a trávení, poznáte to na pozornosti a únavě. Jistě je mnoho dalších příznaků, které vám napoví, protože své tělo znáte nejlépe vy.

    Při zvýšené chuti na kávu nebo čaj vám možná schází fosfor, síra, sůl nebo železo. Tyto látky získáte z masa, vajec, mléčných výrobků, zeleniny, ovoce, ořechů, luštěnin a obilovin. Důležité je pít kvalitní a správně připravenou kávu (ideálně bez mléka) i čaj.

    Nekombinovat kávu se sladkým dezertem.

    Výsledek je jasný

    Všeho s mírou a všeho moc škodí, říká se. A je fajn se tím řídit i dnes, kdy na každou složku našeho jídelníčku máme studie a mnoho argumentů pro i proti. Také v jídle se odrážejí trendy a potřeby obchodníků.

    Patrné ale je, že když do jídelníčku zařadíme všechny výše uvedené látky a složky, odpadne řada nežádoucích chutí, tělo bude mít vše, co potřebuje a nebude si tak často říkat o koláče a chipsy, odrazí se to na zdraví i psychice, možná budete lépe spát, budete mít chuť sportovat, vaše trávení to ocení a okolí bude zajímat příčina vaší dobré nálady.

    Když upravíte jídelníček, zákusek jednou za čas nebude vyvolávat stres ze zakázaného, ale prostě jen přinášet potěšení.

    _tip_

    Co vám tělo říká, když máte chuť na hranolky nebo čokoládu?

    Když vás honí mlsná, je složité odolat. Nemáte hlad, ale chuť. Převedeno do jazyka sexuality – chtíč vás neopustí, dokud nedojdete fyzického uspokojení. Je jasné, že tělo k vám vysílá signály, že mu něco chybí. Jak je dešifrovat a zbytečně netloustnout?

    Podle Alissy Rumsey, expertky v oblasti výživy a zdraví a autorky průvodce Tři kroky k zdravějšímu já, je to více než jasné. Přečtěte si, po čem volá vaše tělo, když chce různá nezdravá jídla.

    Hranolky

    Nad dortíkem – nedej bože nad zeleninovou polévkou – se ani nepozastavíte, ale s hromadou hranolků byste si poradili raz dva? Není to tím, že máte chuť na brambory. Vaše tělo lační po soli.

    Sůl totiž působí v lidském organismu jako droga, a když nám poklesne hladina soli pod námi navyklou mez, spustí se vnitřní alarm.

    Jak říká Alissa: „Čím víc soli konzumujeme, tím víc jí chceme.“  

    Nedostatek soli ale také může znamenat, že vaše tělo potřebuje vodu. Pokud ale ani po pár sklenkách vody vaše chuť na slané neustává, to, co vám chybí, jsou minerály jako hořčík, vápník nebo zinek. Proto vám při akutní chuti na slané pomůžou mandle, které obsahují vápník, špenát nebo luštěniny na doplnění hořčíku a ryby a houby kvůli zinku.

    Každopádně příjem soli v potravě byste se měli snažit dlouhodobě regulovat a omezovat. Co se sodíku týče, našemu tělu k zajištění fyziologických potřeb stačí ta sůl, kterou jídla obsahují přirozeně, není je třeba proto po vaření dosolovat.

    Dorty, zmrzlina a jiné sladkosti

    Ruku na srdce, každý z nás zažil tu neodbytnou chuť na něco sladkého, ať už přes den nebo v noci. Nejlepším lékem jsou v tomto případě čokoláda nebo nějaký zákusek z cukrárny. Ale chuť na sladké se po několika hodinách objeví zase. „Pamatujete, co jsem říkala o soli? To samé platí i o cukrech. Čím víc máte, tím víc chcete,“ tvrdí Alissa. Také to může způsobovat nedostatek chromu.

    V tomto případě si zkuste dát kus celozrnného pečiva, ovoce nebo nějaké jídlo s brokolicí. Chuť na sladké také mohou způsobovat dlouhé pauzy mezi jídly nebo nedostatek bílkovin v jídelníčku. Zkuste do své stravy zařadit sýry, vejce, ryby a také dopolední a odpolední svačinky.

    Co se vám snaží tělo říct, když máte chuť na kávu, sýry nebo červené maso, se dozvíte na mojezdravi.cz.

    Češi solí až třikrát více, než by měli. Hrozí jim tak obezita i vysoký tlak

    Výzva č. 5: Trápí vás chutě na sladké? A co s tím?

    I na „life“ kurzech snad není žhavějšího tématu než právě chutě na sladké.

    Pojďme si je tedy více rozebrat. 

    1. Chutě na sladké mohou být původu fyziologického

    Nejvíce bažíme po sladkém tehdy, když nám poklesne hladina cukru v krvi. Pokud je hladina cukru příliš nízká, dostavují se nepříjemné pocity jako např. slabost, bolesti hlavy, malátnost, nesoustředěnost, pocity na omdlení a velký hlad. A právě jednoduché cukry dokážou tuto hladinu nejrychleji navrátit zpět do normálních hodnot.

    Jak tomuto poklesu předcházet?

    Pokud po celý den téměř nejíte, vynecháváte či podceňujete své porce, večer to zaručeně poznáte. Jakmile přijdete domů, máte konečně klid a čas se najíst a také více vnímáte signály svého těla, jež si v pracovním shonu neuvědomujete nebo je potlačujete. A to pak sníte vše, co vám přijde pod ruku.

    Pokud ale budete jíst pravidelně, v průběhu celého dne a nebudete žádné jídlo vynechávat, měly by chutě na sladké odeznít. Bude vám stačit běžná večeře, po které už žádné mlsání nebudete potřebovat.

    Pozn. Kdo potřebuje opáčko, mrkněte na Výzvu č. 3 – Jím pravidelně..:-)

    • Dbejte na správnou skladbu jídelníčku

    Kromě pravidelného režimu je důležitá i správná skladba jídelníčku. Vyvarujte se zejména potravinám s vysokým glykemickým indexem, které rozhoupou hladinu cukru v krvi a brzy po jejich konzumaci následuje opět hlad a chutě na sladké.

    Mezi potraviny s vysokým glykemickým indexem patří například bílé pečivo, sladké limonády, některé fastfoodové pokrmy nebo právě sladkosti. Chybou je také vynechávání sacharidů v podobě pečiva a příloh. Tělu zkrátka bude energie ze sacharidů chybět a bude se o ně hlásit právě v podobě chutí na sladké.

    Zařazujte tedy potraviny s nízkým glykemickým indexem (zelenina, luštěniny, celozrnné pečivo a přílohy apod.) a bílkoviny, jež ještě snižují glykemickou nálož jídla a mají nejvyšší sytící schopnost.

    • Velmi často je na vině mlsání pouhý návyk.

    Proč musíme např. mlsat 5 minut po snídani či obědě?

    Zkuste si zmapovat situace, kdy mlsáte a nemáte hlad. Popřemýšlejte, proč to děláte a co Vám mlsání vlastně přináší? Nepotřebujete ve skutečnosti něco jiného?

    V příkladu výše uvedeném např. pomocí sladkého oddaluji zahájení pracovního procesu. To, co potřebuji není ve skutečnosti cukr, ale delší pauza. Namísto sladkého by mi mohla pomoci např. delší procházka z oběda, rozhovor s kolegyní nebo poslech oblíbené hudby apod.

    • Pozor také na automatismy

    Na sladké nemyslíte, tělo si ho nežádá. Ale stačí zahlédnout reklamu v televizi, projít okolo voňavé cukrárny nebo se zastavit u regálu plného sladkostí! A už se mi sbíhají sliny a neodolám…

    Nevystavujte se zbytečně pokušení. Jděte např. jinou ulicí, ať nejdete okolo cukrárny, nakupujte najedení, nekupujte si zásoby domů (nepotřebují to ani vaše děti, ani návštěvy) apod.

    • Tak jako jsme si návyky vytvořili, je možné se je i odnaučit

    Při změně návyků postupujte raději pomaleji a postupně, protože reálně hrozí návrat k nevhodnému návyku. Např. místo dvou zákusků si dejte jeden, místo čokoládové tyčinky si dejte čtvereček kvalitní čokolády, místo sladkého ke kávě si dejte banán apod.

    Pro úspěšnou změnu návyků doporučuji online kurz Ivy Málkové, který najdete zde: http://www.stob.cz/cs/online-kurz-hubnuti

    Na sladkou chuť jsme zvyklí od miminka, protože mateřské mléko je sladké. Děťátko při kojení cítí kromě sladké chuti a příjemně plnícího se bříška i pocity bezpečí, klidu a lásky. Již zde dochází k prvním propojením sladké chuti a příjemných pocitů.

    Dále přicházejí situace typu – někdo ti ublížil, zranil ses, bojíš se zubaře? Neboj, sladké ti pomůže. Není tedy divu, že si do dospělosti přinášíme silně zakořeněný (zlo)zvyk, že sladkosti jsou lékem na všechny bolesti i radosti.

    Stejně tak, jako není správné ve vypjaté situaci sáhnout po alkoholu či cigaretě, není dobré se uklidňovat cukrem.

    Najděte si jiný způsob uklidnění se, příp. se naučte vypjatým situacím předcházet.

    Vím že se to lehce píše a vím, že v životě trvá, než se nám podaří najít tu správnou náhradu za mlsání a/nebo se naučit být asertivnější a nesnažit se každému vyhovět.

     Ideálními náhradníky za mlsání jsou  např. pohybová aktivita, procházka, přátelský rozhovor, poslech hudby, zpěv, vana, masáž, meditace, relaxace, spánek, četba, aromaterapie, může pomoct do něčeho praštit, zařvat si, nadávat (alespoň v duchu) nebo se prostě vybrečet.

    Je třeba si uvědomit, že mlsáním sladkostí se nám uleví jen krátkodobě a naše problémy se tím nevyřeší! Naopak. Dříve či později přibyde další trápení plynoucí z nespokojenosti s vlastním tělem. Proto si myslím, že hledat nové cestičky se vyplatí!

    PS: Dočetla jsem se, že emoce nejrychleji mění hudba a sex…o).

    A co Vy a sladké?

    Tajné signály těla: Co znamená, když máte chuť na čokoládu nebo chipsy?

    Proč vás honí mlsná a žene vás to do cukrárny? Prozradíme vám, jaké signály tím tělo vysílá

    Co vám chce tělo říct tím, že vás doslova dožene do obchodu pro čokoládu, sáček chipsů nebo vás donutí si nasypat do polévky hromadu pepře? Tady máte vysvětlení!

    I když to vypadá, že máte zrovna neodolatelnou chuť na chipsy nebo na čokoládu, nepodlehněte. Tělo si prý samo řekne, co potřebuje. Někdy to ale dělá tak trochu v šifrách. Vyplatí se jim porozumět.

    Prostě neodoláte sáčku chipsů? Proč je tolik chcete? Je pro vás zásadní chuť, nebo to, že křupou? Pokud je to sůl, pak zřejmě málo pijete a tělo si chce v soli udržet tekutiny. Pak by pomohla pomoci sklenice vody nebo minerálky.

    Jestliže jde o křoupání, může to být znak potlačovaného vzteku nebo napětí. Pak nervům dopřejte zdravé tuky – třeba oříšky a mandle. Pokud často vyhledáváte slané, může to být i znak nedostatku vápníku, který lze doplnit i z máku nebo sardinek.

    „Chuť na slané můžete mít i proto, že sůl pomáhá odstraňovat v těle plísně a hleny, signalizuje tedy jejich přítomnost. Nadbytek soli zatěžuje ledviny a močové cesty,“ říká Iva Veselá, výživová poradkyně Food Life.

    Místo chipsů si dejte sklenku minerálky! Možná je jíte proto, že máte žízeň

    Jestli se nemůžete dočkat, až se zakousnete do čokolády, pak zřejmě potřebujete hořčík a chrom. Hořčík doplníte ze slunečnicových a chia semínek, sezamu a mandlí.

    Chrom obsahuje brokolice, para ořechy, listová zelenina a pšeničné klíčky. „Chuť na sladké může být znamením, že nejste v psychické pohodě, máte sklon k depresi nebo jste ve stresu.

    Může být příznakem potíží se slinivkou břišní nebo kvasinkovou infekcí,“ říká Iva Veselá.

    Za neovladatelné chutě na sladké můžete mnohdy sami. „Nejčastěji proto, že se snažíte držet dietu, vyhýbat se přílohám a pečivu, a jak den utíká, najednou dorazí chuť na sladké, protože vám klesne hladina cukru v krvi. Stejné je to i při nepravidelném stravování,“ uvádí Mgr. Lada Nosková z Diet Planu.

    Řešením je pravidelná strava asi každé tři hodiny, přiměřená konzumace sacharidových příloh a potravin s nízkým a středním glykemickým indexem. Tedy těch s vysokým obsahem vlákniny – celozrnného pečiva a těstovin, luštěnin, zeleniny a mnoha dalších.

    Podobně jako u chuti na sladké může být příčinou chuti na kyselé nedostatek hořčíku. A také ukazuje na možné problémy se slinivkou. Kyselá chuť podporuje trávení, játra a žaludek.

    Proč byste si místo kyselé okurky měli dát chia semínka?

    Nedáte ani ránu bez pepřenky nebo pořádné dávky chilli? Může za tím být potlačovaná touha po dobrodružství. Z hlediska zdraví to může být signál na nedostatečnou činnost žlučníku a jater – právě ty potřebují ostré koření pro povzbuzení.

    Pokud cítíte intenzivní potřebu hořkého, pak tělo volá po detoxikaci. Hořké podporuje čištění organismu, pomáhá s ředěním krve a má pozitivní účinky na činnost srdce.

    Máte pocit, že bez kusu sýra, sklenky mléka nebo lžíce tvarohu nedožijete večera? Prahnete po uklidnění. Mléko a mléčné výrobky obsahují látky, které uklidňují a v kombinaci se sacharidy spouští produkci hormonu štěstí. Protože mají většinou hladkou strukturu a smetanovou chuť, je pocit blaha zaručen. Může to ale být i potřeba vápníku – ten dodají i mandle, losos nebo sardinky.

    Honí vás také občas mlsná? Napište nám, jakým chutím nejčastěji podléháte!

    Chuť na sladké: Proč nás trápí a jak se jí zbavit?

    Sladká chuť je návyková. A tak se může stát, že ve chvíli, kdy se snažíte cukr ve stravě omezit, bude po něm vaše tělo volat mnohem intenzivněji. Navíc důvody, proč nedokážeme myslet na nic jiného, než na kousek čokolády, jsou různé. Zjistěte nejdřív, proč máte chuť na sladké, a podle toho zvolte správnou strategii.

    Nejprve se zkuste zamyslet, proč máte vlastně na sladké chuť a co jste jedli naposledy. Vypili jste před nějakou dobou ovocné smoothie nebo Colu light? Jak vypadal váš oběd? Nerozesmutněl vás náhodou někdo nebo nejedli jste naposledy před pěti hodinami? To vše může stát za vaší chutí na sladké. Zjistěte, proč máte chuť na sladké právě vy, a podle toho zvolte strategii, jak se chuti zbavit.

    Jíte málo nebo nepravidelně

    Za vaší obří chutí na sladké může stát jednoduše hlad.

    Víte, kolik byste toho měli za den sníst, a jste si jisti, že to opravdu jíte? Nevynecháváte některá jídla s dobrým pocitem, že čím méně toho sníte, tím budete štíhlejší? Tahle rovnice totiž neplatí – hladové tělo si jednak často říká právě o sladká jídla, a pokud podlehnete, využije veškerou energii do poslední kalorie a vše si uloží na další chvíle hladovění. 

    Jíte málo bílkovin

    Nesprávně vyvážené porce jídla jsou další častou příčinou, proč nás „honí mlsná“. Pokud bude váš oběd obsahovat například jen sacharidy nebo jídla s vysokým glykemickým indexem, dojde k rychlému vzestupu a následně poklesu krevního cukru.

    A na pokles krevního cukru tělo reaguje pocity vlčího hladu a chuti třeba zrovna na sladké. Nezapomínejte tedy, že každé jídlo by mělo kromě sacharidů (ideálně složených a vlákniny) obsahovat i zeleninu a hlavně bílkoviny.

    Ty totiž dokáží krevní cukr udržet v mnohem příznivějších hladinách a vy zůstanete déle syti.

    Potřebujete si udělat radost

    Sladkosti často nejíme proto, že nám chybí energie, ale proto, abychom si navodili příjemné pocity. Nesaháte po sladkém třeba ve chvíli, kdy se nudíte? Kdy jste ve stresu a potřebujete se nakopnout? Nebo ve chvíli, kdy na vás jde úzkost? Pokud to na vás sedne, přečtěte si více o emočním přejídání.

    Řešení nabízí například i mindful eating neboli vědomé jídlo, při němž se absolutně soustředíte na to, co máte na talíři. 

    Málo pijete

    Hlad bývá kupodivu dost často signálem, že tělo potřebuje doplnit tekutiny. Vyzkoušejte se tedy nejdřív napít, dejte si neslazený čaj nebo vodu s citronem.

    Málo spíte

    Únava a nedostatek spánku se v těle také můžou projevit tím, že vás během dnes budou přepadat chutě na sladké. Ačkoliv každému vyhovuje jiná doba spánku, podle odborníků je zdravé spát ne méně než šest a ne více než devět hodin. 

    A co si dát, když potřebujete rychlou pomoc?

    Pokud se neblíží čas jídla nebo svačiny, můžete chuť na sladké zahnat třeba kouskem čokolády s vysokým obsahem kakaa, hrstkou mandlí nebo ořechů, žvýkačkou bez cukru nebo sklenicí vody s citronem. Pamatujte ale, že nejlepší je zjistit příčinu a zkusit odstranit nejprve ji. 

    Diskuze

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Adblock
    detector