Máta Účinky Na Zdraví?

Máta podporuje normální činnost trávicího traktu a střev, posiluje přirozenou obranyschopnost a imunitní systém, napomáhá relaxaci a spánku, působí proti nadýmání a napomáhá normální funkci dýchacího systému. Jako inhalace je vhodná u chorob dýchacích cest.

Jak je zdravá máta?

Zastavuje zvracení, pomáhá na koliky a různé střevní problémy. Navíc také zlepšuje chuť k jídlu. Mátu peprnou doporučujeme dále vyzkoušet při nachlazení. Rýma, kašel, bolest krku nebo hlavy – na všechny tyto zdravotní potíže máta pomáhá (ideálně by se měla inhalovat).

Kdy se TRHA máta?

Čerstvé listy máty peprné můžeme trhat celé léto. Nať se stříhá na konci dubna, nejlépe kolem poledne, kdy máta obsahuje nejvíc silic. Mátu sušíme při teplotách do 35 stupňů Celsia, aby neztratila silice. Skladujeme jí ve vzduchotěsné nádobě, aby si ponechala svojí typickou vůní.

Kolik mátového čaje za den?

Pijte jeden až dva šálky mátového odvaru denně. Pozor si však dejte na podráždění žaludeční sliznice. Mátový čaj se nemá pít při refluxu, uvolňuje totiž uzávěr jícnu a kyselina tak může odtéct zpět ze žaludku. Mátový čaj by se dále neměl podávat lidem se žlučníkovými kameny a dětem do čtyř let.

Jak často pít mátu?

Jak připravit a jak často pít mátový čaj

Pokud mluvíme o mátovém čaji bez jakýchkoliv dalších bylinkových příměsí, můžete si ho ve studeném či teplém stavu vychutnat až třikrát denně v kteroukoliv denní či noční hodinu.

Na co je dobrý Zazvor?

Pomůže vám od rýmy, bolesti v krku, zahlenění, kašle i chřipky. Zázvor je mimo jiné zdrojem unikátního množství antioxidantů. Jejich účinky podporují imunitu a v důsledku toho výrazně posilují naši obranyschopnost. Mezi nejaktivnější látky patří rostlinné silice, především zingeron, gingerol a shogaol.

Budete mít zájem:  Zubní plak – jak na něj?

Jak dlouho se louhuje máta?

1 Mátu operte, pak otrhejte lístky a vložte je do oblíbené konvice nebo džbánu. Zalijte vroucí vodou a nechte pět minut louhovat.

Kdy zacne růst máta?

Kvete v druhé polovině léta. Protože roste delší dobu na jednom místě, příprava záhonu je velmi důležitá. Dobře ho odplevelíme a vyhnojíme uleželým kompostem. Máta se hojně šíří podzemními výhonky, pokud ji nechceme nechat volně se rozrůstat, vysadíme ji raději do nádoby.

Kdy stříhat mátu?

Na podzim je dobré mátu co nejvíce ostříhat a nasušit na zimu. Na jaře rychle vyženou nové výhony a zmlazené keříky vypadají lépe než zdřevnatělé.

Co delat s Matou?

Mátu peprnou můžeme užívat ve formě čaje, který připravíme následujícím způsobem: Lžičku sušených nebo 2 lžičky čerstvých listů máty zalijeme 250 ml vroucí vody a necháme 5 minut vylouhovat. Poté čaj přecedíme a užíváme. Tento nálev je vhodný i pro zevní použití. Další možností, jak mátu zpracovat, je pak mátový sirup.

Na co je mátový čaj?

Kvůli vysokému obsahu silic v listech (1–2,5 %), především mentholu, je mátový čaj oblíbený pro své léčebné účinky. Má vliv na trávicí ústrojí a vylučování žaludečních šťáv, působí protizánětlivě.

Jaký čaj v prvním trimestru?

Mezi bylinky, které se mohou (v rozumné míře) používat i v těhotenství, patří meduňka a máta (podporují trávení a zklidňují trávicí trakt), lipový květ a heřmánek (ty pro změnu uleví při zácpě). Ty jsou obecně považovány za zdravotně nezávadné pro vyvíjející se miminko i nastávající maminku.

Jaký čaj před spaním?

Meduňka – královna při nespavosti

Meduňkový čaj slazený medem je asi nejznámější a také nejdoporučovanější přírodní lék na nespavost. A je jasné proč, meduňka zklidňuje nervovou soustavu, uvolňuje napětí, zároveň působí i proti virům.

Budete mít zájem:  Ekzém V Uchu Příznaky?

Jak uvařit čaj z máty?

K jeho přípravě potřebujete svazek máty, litr vody, citron a med nebo třtinový cukr. ‚Dvě čajové lžičky čerstvé či sušené máty přelijte 250 ml vroucí vody a nechte 10 minut odstát, pak sceďte. Postačí tři šálky denně,‘ radí Markéta Janďourková. Mátový čaj pak můžete osladit medem nebo třtinovým cukrem a ihned podávat.

Jak často se může pít meduňkový čaj?

Meduňkový čaj z čerstvých nebo sušených lístků se doporučuje pít dle potřeby jednou až třikrát denně při bolestech žaludku či trávicích potížích. Bylinku zalijte horkou vodou (nikoli úplně vroucí) a nechte vylouhovat alespoň deset minut.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector