Limetky a zdraví – jaké mají účinky?

Právě v zimním období bychom se měli do nejvíce “dopovat” vitamíny všeho druhu. Jelikož jsou teď obchody plné pomerančů, mandarinek a grepů, měli bychom využít právě jejich síly v boji proti nachlazení. Citrusy však pozitivně působí i na naši krásu, díky nim můžeme mít pleť bez vrásek, lesklé vlasy i pevné nehty.

Většina z nás si v době, kdy pociťujeme nachlazení, jako první pomoc uvaří horký čaj s citronem a medem. Nejen citron, ale všechny citrusy obsahují velké množství vitamínů, proto jsou tedy skvělými pomocníky při léčbě nemoci.

Plné vitamínů a minerálů

V citrusech je obsaženo především velké množství vitamínu C, který je silným antioxidantem. Pokud jej máme dostatek, náš imunitní systém funguje bez problémů a dokáže bojovat s různými infekcemi.

Ve 100 gramech citrusu je obsaženo mezi 30 až 50 miligramy vitaminu C, přičemž jeho doporučená denní dávka je 60 miligramů. Denně tak stačí sníst dva větší citrusové plody, abychom měli dostatečný přísun vitamínu C. V citrusech je dále obsažen také vitamín A i široká škála vitamínu B.

Zároveň jsou plné vlákniny a minerálních látek, jako je vápník, hořčík, draslík a fosfor.

Je třeba zmínit také vysoký obsah kyseliny listové v citrusových plodech. Kyselina listová je vlastně vitaminem patřícím do skupiny vitamínů B.

Je nezbytná pro tvorbu nových buněk, umožňuje dospívání červených krvinek a snižuje riziko výskytu vývojových vad u nenarozených dětí.

Kyselinu listovou je dobré z citrusových plodů přijímat v syrovém stavu, vhodné je lisování šťávy z čerstvého ovoce.

Limetky a zdraví – jaké mají účinky?

Citrusy proti všem neduhům

Citrusy nám pomohou nejen při rýmě a nachlazení. V poslední době se čím dál více o citrusech mluví v souvislosti s prevencí rakoviny. Obsahují totiž tzv. fytochemikálie, jako jsou limonoidy, flavonoidy a karotenoidy. Tyto látky jsou další skupinou velmi účinných antioxidantů a významnými bojovníky proti nádorovým onemocněním.

Pravidelná konzumace citrusů údajně snižuje riziko vzniku rakoviny prsu, kůže, trávicího traktu či plic. Také výrazně přispívají k léčbě infekčních onemocnění. Jelikož citrusy obsahují vysoký podíl minerálních látek a vody, jsou rovněž skvělými pomocníky při kocovinách. Citronovou kůru je zase možné využít při potížích s artrózou, dnou a revmatismem.

Konzumace grepu pak ulevuje od potíží s křečovými žilami, pomáhá trávení a zároveň posiluje střevní mikroflóru. Nejen dužina grepu, ale také grepová jádra jsou užitečná – jsou zdrojem antioxidantů a mají silné antibiotické účinky. Doporučuje se konzumace grepové tinktury, která je k prodeji v lékárnách či prodejnách zdravé výživy, ale vyrobit si ji můžete i doma.

Pomáhá tělu bojovat s běžnými nepřátelskými viry, bakteriemi a plísněmi.

Zdravé mlsání

Vzhledem k tomu, že je v citrusech spousta vlákniny a zároveň neobsahují žádný tuk, mohou být vhodným doplňkem jídelníčku při redukční dietě. Obsahují pouze jednoduché cukry, jako je fruktóza, glukóza a sacharóza, které zásobují tělo rychlou energií.

Jde o nízkokalorické potraviny, v pomeranči se nachází asi 70 kalorií, grapefruit jich má asi 90. Pojídání citrusů údajně zamezuje chuti na sladké. Pokud tedy také bojujete s nadváhou, rozhodně byste měli citrusy do jídelníčku zařadit. Lidé, kteří pravidelně užívají nějaké léky, by měli citrusy konzumovat jen s mírou.

Existuje totiž spousta léčiv, která se s citrusy nesnášejí. O vhodnosti konzumace citrusů se proto vždy poraďte se svým lékařem.

Limetky a zdraví – jaké mají účinky?

Využití citrusů v kuchyni

Mandarinky, pomeranče, grepy či pomela můžeme samozřejmě konzumovat jen tak syrové. Stačí je oloupat a zdravá svačinka je na světě. Jejich využití v kuchyni je však široké.

Dají se použít jakožto ochucovadlo do studených či teplých nápojů, nebo si z nich můžeme připravit čerstvou šťávu, která je opravdovou vitaminovou bombou.

Šťáva z limetek a citronů se zase často přidává do nejrůznějších dezertů, kterým dodá nejen skvělou chuť, ale zároveň díky ní vyšlehaný bílek lépe drží pohromadě. Oblíbená je rovněž cukrová poleva s citronem, stejně tak jako limetkový sorbet nebo pomerančová šlehačka.

Máte rádi ovocné saláty? Pak v nich mandarinka, pomeranč ani grep nesmí chybět. Využít se dá i chemicky neošetřená kůra z citrusů. Můžete si z ní vytvořit například kandované ozdoby a doplnit jimi domácí dezerty.

Citrusy se ovšem nemusí využívat pouze ve sladké kuchyni, velmi dobře se uplatní také v kuchyni slané či masové. Například ryby a mořské plody si bez citrónu snad ani nejde představit.

Připravit si také můžeme například limetkovo-česnekovou majonézu a výborně chutná i vepřové maso na pomerančích.

Co takhle zkusit na Vánoce připravit kapra na mandarinkách:

Potřebujeme: olej, 1 velký pomeranč, ½ citronu, 2 lžíce másla, 600 g filé z kapra, 2 lžíce hladké mouky, 3 mandarinky, na ozdobu čerstvě nasekanou petrželku, dle chuti podravku a bílý pepř

Postup: Očištěné filé z kapra nakrájíme na jednotlivé porce, pokapeme z obou stran citronovou šťávou a necháme 30 minut stát. Filé poté ze všech stran posypeme podravkou, lehce osolíme, opepříme a obalíme v mouce.

Kapra opečeme na oleji, podlijeme pomerančovou šťávou, přidáme máslo a 2 mandarinky rozdělené na měsíčky. Maso chvíli dusíme. Hotového kapra na mandarinkách rozdělíme na talíře a ozdobíme zbylou mandarinkou a petrželkou.

Pokud rádi experimentujete, můžete se vrhnout do přípravy nějaké dobroty z thajské kuchyně, jako je například thajský salát z pomerančů:

Potřebujeme: 50 g čerstvých sojových klíčků, 30 g zelených fazolek, 10 g arašídů, 2 lžíce rybí omáčky, šťávu z půlky limetky, 1 lžíci hnědého cukru, 1 chilli papričku, 1/2 pomeranče, 30 g mrkve nakrouhané na nudličky

Postup: Mrkev, fazolky, sojové klíčky a ořechy dáme do hmoždíře a dobře promícháme. Lehce pomačkáme, aby směs pustila trochu šťávu. Přidáme jemně pokrájenou chilli papričku, hnědý cukr, rybí omáčku, šťávu z limetky a měsíčky pomeranče. Vše jemně promícháme a na závěr ozdobíme koriandrem.

Další obdobou tohoto salátu je thajský salát z pomela s kuřecím masem a krevetami:

Potřebujeme: 1 pomelo, 3 kuřecí prsíčka, 1 šálek vyloupaných předvařených krevet, 1 lžičku nakrájených chilli papriček, 1 a půl lžíce thajské rybí omáčky, 1 a půl lžičky cukru, šťávu z 1 limetky, 1 a půl lžíce nakrájené čerstvé natě koriandru, 1 salát lollo rosso, 1/4 šálku opražených a nasekaných burských oříšků, 6 cibulí nakrájených a orestovaných šalotek, olej

Postup: Pomelo oloupeme a rozdělíme na menší kousky. Dáme ho do misky a přidáme na proužky nakrájená a osmažená kuřecí prsa a předvařené krevety.

V další misce smícháme rybí omáčku s nakrájenými chilli papričkami, cukrem, šťávou z limetky a koriandrem. Vše přidáme k pomelu, krevetám a kuřecímu masu.

Na talíře si položíme omyté listy salátu a na ně vložíme hotovou směs. na závěr vše posypeme arašídy a plátky orestované šalotky.

Využití citrusů v kosmetice

Citrusy mohou pomoci i s různými kosmetickými nedostatky, jako jsou roztřepené nehty, jemné vlasy bez lesku či špatný stav pleti. Například citronová šťáva v kombinaci s lihem dokáže nahradit pleťové tonikum, pokud ji však smícháte s mořskou solí, poslouží jako přírodní peeling.

Pokud si citronovou šťávou přelijete umyté vlasy, budete je mít krásně lesklé. Sušenou pomerančovou kůru můžeme rozemlít a smíchat s minerální vodou či mlékem, získáme tak prostředek pro dokonalé očištění a omlazení pleti.

Grepový olej je zase využíván pro zmírnění projevů akné a pomáhá také proti lupénce. O citronu se dříve mluvilo jako o rychlém bělidle chrupu, ale zubaři dnes od tohoto způsobu bělení zubů odrazují, protože citronová šťáva ničí zubní sklovinu.

Pokud se rozhodnete citrusy používat jakožto přírodní léky na pokožku, dávejte pozor, aby nebyly chemicky ošetřené.

– jpa –

K čemu vlastně slouží citrusy?

Limetky a zdraví – jaké mají účinky? zdroj: pixabay.com

Přemýšlím, čím začít, protože citrusy mají velmi široké působení ve všech možných oblastech. Možná se nejdříve podíváme, na co všechno mají čerstvé citrusové plody, šťávy či esenciální oleje vliv.

Citrusové plody jsou především ovocem, které běžně v našem podnebním pásmu neroste. Většinou se jim daří v oblasti tropů a subtropů a u nás se pěstují kupříkladu ve sklenících. Různé výživové systémy pro nás citrusy ke konzumaci příliš „neschvalují“. Třeba vám to bude připadat zvláštní, ale své opodstatnění to určitě má.

Je velmi jednoduché – citrusy ochlazují, a proto je odborníci na výživu příliš nedoporučují, zejména v zimě. Přesto jsou přes zimu k dostání téměř ve všech supermarketech či obchodech s ovocem a zeleninou.

V létě, to je jiná! Navíc i u nás jsou poslední dobou stále vyšší teploty vzduchu, že to někdy vypadá tak, že k nám už tropy rovněž „dorazily“.

Odkud citrusy jsou, jak vypadají aneb Trochu z historického soudku

Citrusy jsou součástí velmi rozsáhlého botanického rodu rostlin z čeledi routovitých. Jejich rodové jméno „cedrus“ pochází z latiny nebo ze starořeckého „kedros“. Tyto názvy se používaly pro označení rostlin s vonnými listy nebo dřevem.

Velké citrusové plody tak, jak je známe dnes, se vyvíjely z původních malých jedlých plodů po miliony let. Citrusy jsou větší stálezelené keře nebo stromy, z nichž některé mají trny. Listy jsou jednoduché s hladkým, pilovitým okrajem. Jako plody vytvářejí takzvané bobule v rozmanitých barevných odstínech.

Budete mít zájem:  O lidech, kteří milují válku

K nejčastějším citrusům patří pomeranč, citron, mandarinka, grapefruit, limetka nebo pomelo. Takovou speciální raritou je citrus nazývaný Buddhova ruka.

Citrusy se pěstují už snad čtyři tisíce let v Asii. Původně pocházejí z Austrálie, Nové Guiney, Nové Kaledonie nebo jihovýchodní Asie. Avšak v dnešní době se kultivují po celém světě. S jejich kultivary se setkáte ve Španělsku, Brazílii, Číně, Spojených státech, ale i v Mexiku a Indii.

K nám se citrusové plody, jako jsou například pomeranče a citrony, dovážejí ze Španělska, Řecka, Argentiny, Itálie či z oblasti Středomoří, kde je teplejší klima. Grapefruity jsou k nám dopravovány třeba z Turecka, Argentiny, Hondrurasu či Jihoafrické republiky. Pomela k nám pro změnu cestují nejčastěji z jihovýchodní Asie.

Nyní diplomaticky vynecháme fakt, zda je vůbec ekologické je přepravovat a zaměříme se na to, co všechno vlastně citrusy umějí.

Na co se dají citrusové plody využít?

Představte si, že citrusy napomáhají snižování váhy a upravují metabolismus, ať už jako čerstvé ovoce nebo v podobě éterického oleje. Nejvíce se doporučují pomeranče, citrony a limetky, případně grapefruity.

Teď je na místě otázka, z jakého důvodu můžete po citrusech zhubnout. Je tomu tak hlavně proto, že vám mohou pomoci ovládat váš hlad. Jsou plné vlákniny a vody, takže velice záhy naplní váš žaludek a poté vyžadují delší čas na trávení. Během této doby by člověk ani neměl nic jiného jíst.

Víte, že japonští vědci v Ósace zjistili svými pokusy na zvířátkách, že pokud nechali myšky přičichnout třikrát týdně k aroma grapefruitu, během týdne přibraly o 20 gramů méně než zvířata, která k ničemu nečichala? A naopak když dali badatelé přivonět zvířátkům k levandulové vůni, tak přibrala na váze asi o 20 gramů více než zvířata, jež nebyla vystavena žádným čichovým podnětům? Pozoruhodné, že?

Citrusy jsou nízkokalorické!

Zajímavé rovněž je, že citrusy mající svou specifickou chuť, dostatečně zasytí a zároveň jsou téměř bez kalorií. Mají též nízký obsah bílkovin.

Obsahují vysoký podíl vitaminu C a přesto, že se zrovna nepyšní bůhvíjak vysokým obsahem minerálů, včetně železa, dokáží pravé divy! Jelikož mají hodně „céčka“, napomáhají vstřebávání minerálů tolik potřebných pro náš organismus, hlavně právě již zmiňovaného železa.

Považte, že citrusy vám mohou též pomoci s ledvinovými kameny, snižují totiž riziko jejich vzniku. Dále chrání před onemocněním rakovinou, obsahují látky, které posilují srdce a mohou chránit i váš mozek!

A co je důležité? Citrusy jsou přece plné slunce! Tak si je v létě klidně dopřejte. Každopádně bych volila citrusy v bio kvalitě, jejichž kůra není ošetřena chemickou cestou. Lze je konzumovat jako ovoce nebo v podobě šťáv, téměř třetina citrusových plodů z celého světa je totiž využívána pro výrobu šťáv.

Kontraindikace aneb Kdo by neměl jíst citrusy

Buďte prosím opatrní! Některé citrusové plody by neměli jíst lidé, kteří užívají některé léky. O tom byste se měli předem poradit s ošetřujícím lékařem, nebo to konzultovat s kvalitním výživovým poradcem. Citrusům by se měli vyhýbat jedinci, jež trpí na afty nebo mají ranky v ústech, popřípadě ti, co mají na tento druh ovoce alergii.

Naopak jsou citrusy doporučovány pacientům, kteří právě prodělávají chemoterapii, protože tímto velkým zásahem do organismu dost často prodělávají velké změny v chuti.

A víte co? Už zanechám tématu jídlo a účinků vnitřních, vždyť nejen jídlem je člověk živ. I když mi připadá, že právě stravu řešíme všichni po většinu času. Máte také ten pocit? Kdybychom se vždy řídili intuicí, bude vše správně. Nyní se tedy budu věnovat citrusům a jejich zevním účinkům. To znamená vůním, jak nás ovlivňují a jak na nás působí.

Jak působí citrusové esenciální oleje

Jak jsem se o několik řádek výše zmínila o pokusech se zvířátky a jejich reakcích na citrusovou vůni, bylo zjištěno, že vůně mají velmi silný vliv na nervový vegetativní systém.

Shodou okolností vůně grapefruitu stimuluje sympatickou část nervového systému, a tím dochází k rychlejšímu spalování tuků.

Levandulová vůně zas aktivovala parasympatikus, a tím zpomalila metabolismus a vyvolala tak pocit hladu.

To je ovšem opět zmínka o vztahu ke stravě, jenže citrusové vůně tím, že působí na vegetativní nervový systém, mají mnohem širší škálu působnosti.

Vonné esence mají vzácné komplexní působení na „celého člověka“. Například při masáži jsou vůně do organismu vstřebávány pokožkou a zároveň jsou vnímány čichovými receptory v nosní sliznici. Nervová zakončení v těchto receptorech vysílají signály do limbického systému v mozku, který v podstatě řídí naše emocionální ladění. Reakce na vůni vlastně odpovídá reakci na emoci.

Esenciální oleje tedy ovlivňují nejen naši fyzickou, ale i psychickou stránku. Některé aromatické oleje působí sedativně, jiné stimulují, ovšem všechny mají blahodárné účinky, podněcující celkovou harmonizaci organismu.

Na co která silice působí

  • Bergamot je antiseptický, posiluje nervovou soustavu, podporuje trávení, hojení, tiší bolest, snižuje horečku, zlepšuje dýchání, má antidepresivní účinky. Buďte však opatrní při jeho používání, protože zvyšuje fotosenzibilitu.
  • Citron se získává lisováním čerstvé kůry plodů. Má velmi osvěžující účinky, posiluje při duševním vyčerpání, infekci dýchacích cest, působí při bolestech hlavy, snižuje krevní tlak, občerstvuje pleť, povzbuzuje trávení a je rovněž antiseptický. Osvěžuje vzduch a je velmi účinným odpuzovačem hmyzu.
  • Citronela má repelentní účinky, působí proti virům, zlepšuje koncentraci a náladu, napomáhá při bolestech hlavy. Stejně jako bergamot má antidepresivní účinky.
  • Grapefruit napomáhá osvěžení při únavě, čistí vzduch, působí antidepresivně. Doporučuje se používat jej k masážím a do koupelí.
  • Klementinka se svou svěží vůní podobá mandarince, mírní napětí, je vhodná při migrénách, používá se do masážního i koupelového oleje. Má vysokou oblíbenost u dětí.
  • Lemongrass se extrahuje z tropické trávy. Osvěžuje při dlouhodobé zátěži, zlepšuje koncentraci, působí jako nervové tonikum, eliminuje zakouřené prostředí. Její vůně příznivě ovlivňuje léčbu otoků, pohmožděnin a výronů.
  • Limetka má povzbuzující účinky při únavě, mírní deprese, působí proti virům a antisepticky.
  • Litsea cubeba čistí vzduch, pohlcuje nepříjemné pachy, podporuje koncentraci, má antidepresivní účinek. Je skvělým preventivním prostředkem před nákazou infekčními chorobami. Můžete ji přimíchat do masážního oleje na unavené nohy. Bohužel může stejně jako bergamot zvyšovat fotosenzibilitu.
  • Mandarinka skvěle stimuluje psychiku, osvěžuje, stejně jako klementinka je vhodná pro děti, mírní napětí a migrény. Dá se použít do masážního i koupelového oleje.
  • Neroli je luxusní esenciální olej z květů hořkého pomeranče. Působí kladně na psychiku, eliminuje depresi, zlepšuje koncentraci, uklidňuje, ovlivňuje nespavost, povzbuzuje trávení, působí při plynatosti či průjmu, posiluje činnost srdce. Je vhodný zejména pro citlivou pokožku.
  • Pomeranč je vylisovaný z kůry čerstvých plodů. Má velmi osvěžující a uvolňující účinky, je vhodný při horečce, nechutenství, působí antidepresivně. Je vhodný do masážních i koupelových olejů. Též může zvyšovat fotosenzibilitu. Může se míchat s hřebíčkem, levandulí či skořicí.
  • Červený pomeranč napomáhá harmonizaci psychiky, zlepšuje náladu, osvěžuje, pár smíchaných kapek se základním olejem se hodí k masážím nebo do koupele. Rovněž zvyšuje fotosenzibilitu.
  • Tangerinka je velmi vhodná pro děti a do dětských pokojů. Čistí a provoňuje prostor, osvěžuje, uvolňuje napětí, působí při bolestech hlavy. Přispívá k dobré náladě, mírní žaludeční problémy, pomáhá při nespavosti, posiluje cévy. Může se rovněž používat při masážích a do koupelí.

Jaký je rozdíl mezi citronovou trávou a lemongrassem?

Citronová tráva, citronela, vousatka citronová, voňatka či lemongrass, indonésky seréh, popřípadě latinsky Cymbopogon citratus je vlastně táž rostlinka.

Jedná se o netradiční bylinku, přesněji travinu, pocházející z Asie (Čína, Thajsko), která má svůj domov ovšem i v Africe, Austrálii, Severní i Jižní Americe.

Můžete si ji však pěstovat třeba i na svém balkoně a udělat jí hezký domov v Čechách.

Dá se z ní připravit skvělý osvěžující čaj, lze ji využít v kuchyni do salátů, omáček či polévek, ale můžete si z ní připravit i koupel.

Obsahuje látky, jakými jsou citral, citronelol, limonene, linalool a geraniol. Tyto látky jsou součástí silice. Olej je získáván z čerstvé nebo zčásti sušené rostliny suchou destilací.

Citronela je hojně využívána v lidovém léčitelství, ale i ve farmaceutickém průmyslu. Bývá častou součástí kosmetických přípravků, solí do koupele, sprejů, pleťových vod, šamponů, parfémů a občas i opalovacích krémů.

Přidává se do mýdel, svíček, vonných tyčinek či kadidla. V čínské kuchyni se používá k dochucování pokrmů. K tomu slouží cibulovitá zakončení, která se krájí na tenké plátky. Stonek je využíván obvykle jako koření; nejčastěji se kombinuje s paprikou či koriandrem.

Budete mít zájem:  Akné v dospělosti: bez mastné kosmetiky a nevhodného jídla bude líp

Lemongrass může dokonce působit jako netoxický biopesticid.

Citronová tráva jako domácí rostlina z tropického pralesa působí proti malárii, při úzkosti i bolesti.

Dále uklidňuje nervy, je využívána při nechutenství a problémech se žaludkem, napomáhá snížení horečky či snížení cholesterolu, eliminuje bolesti hlavy.

Když se přidá pár kapek do masážního oleje, pomáhá ulevovat od bolesti lidem, trpícím artritidou. Citronelu mohou používat dospělí lidé, malé děti a je účinný i pro domácí mazlíčky. Dává se totiž do obojků pro pejsky.

Bylo však zjištěno, že lemongrass některým lidem způsobuje zvýšení tepové frekvence. Nestraším, jen to prostě zkustě a uvidíte. Pár kapiček nikomu neuškodí 🙂

Limetka a její zdravotní přínosy

Limetka (Citrus aurantifolia), je dobře známá pro své léčivé vlastnosti a použití při léčbě různých onemocnění.

Vzhledem k jedinečné chuti je ovoce široce konzumováno po celém světě a má různé kulinářské a nekulinářské využití. Používá se také při přípravě různých kosmetických a zdravotních produktů.

Limetkový esenciální olej se vyrábí z kůry limetky a je široce používán v aromaterapii a parfémech.

Nutriční hodnota limetek

Limetka se skládá z vody a je velmi dobrým zdrojem vitamínu C. Je také bohatá na vlákninu a minerály, jako je vápník, železo, draslík, měď, hořčík a fosfor. Nejlepší věc na limetce je to, že má nejméně množství kalorií, sacharidů a tuků. Kromě toho je limetková kůra a buničina také bohatá na různé fytochemikálie, jako jsou polyfenoly a terpeny.

Zdravotní přínosy limetky

Limetky mohou udělat pro naši pokožku a celkové zdraví mnohem víc, než jen přidávat osvěžující šmrnc do jakéhokoli nápoje, čištění našeho těla a posílení imunity. Podívejme se na některé z výhod, které nabízejí.

Zdroj vitamínu C

Vitamín C je důležitý pro celkovou imunitu a zdraví člověka. Limetka, stejně jako ostatní citrusy, je dobrým zdrojem vitamínu C. Jeho antioxidační vlastnosti chrání oči před stárnutím a makulární degenerací.

Péče o kůži

Limetková šťáva může být konzumována orálně anebo také použita v topických aplikacích. Omlazuje pokožku a chrání ji před infekcemi. Jak limetková šťáva, tak esenciální olej z limetky, mají vysoký obsah antioxidantů a mají antibiotické a dezinfekční vlastnosti.

Pomoc při trávení

Limetka má neodolatelnou vůni, která způsobuje produkci slin, což pomáhá primárnímu trávení (trávicí sliny zaplavují ústa ještě předtím, než si vložíte limetku do úst). Přirozená kyselost limetky dělá zbytek.

Flavonoidy, sloučeniny nacházející se ve voňavých olejích extrahovaných z vápna, stimulují trávicí systém a zvyšují sekreci trávicích šťáv, žluči a kyselin. Tato záplava flavonoidů také stimuluje peristaltický pohyb.

Hubnutí

Sklenice teplé vody s limetovou šťávou je výborným redukčním činidlem, stejně jako vynikajícím osvěžujícím a antioxidačním nápojem. Kyselina citronová přítomná v limetce je vynikající spalovač. Můžete konzumovat dvě sklenice teplé vody s limetkovou šťávou denně a během týdne uvidíte pozoruhodné výsledky.

Zmírňuje zácpu

Primární množství kyseliny přítomné v limetě pomáhá vyčistit vylučovací systém.

Limetky a zdraví – jaké mají účinky?
Řídí diabetes

Limety a jiné citrusové plody jsou považovány za super potraviny, vhodné jsou zejména pro diabetes z mnoha důvodů.

Hlavně vysoká hladina rozpustné vlákniny, která se vyskytuje v limetce, z ní činí ideální dietní podporu, která pomáhá regulovat vstřebávání cukru do krevního řečiště, čímž se snižuje výskyt krevních cukrů, které jsou vážným rizikem pro diabetiky.

Limety a jiné citrusové plody mají také nízký glykemický index, což znamená, že nebudou způsobovat neočekávaný nárůst hladiny glukózy.

Zabraňuje srdečním onemocněním

Rozpustná vláknina může také snížit krevní tlak a eliminovat přítomnost LDL cholesterolu („špatný“ cholesterol). Dále pak může snížit zánět krevních cév, což je známé preventivní opatření proti srdečním onemocněním, infarktu a mrtvici.

Léčí peptický vřed

Vedle vitamínu C obsahují limetky speciální látky, které se nazývají flavonoidy (limonoidy jako limonin glukosid), které mají antioxidační, antikarcinogenní, antibiotické a detoxikační vlastnosti, které stimulují proces hojení peptických a ústních vředů.

Léčí artritidu

Jednou z mnoha příčin artritidy je nadměrné nahromadění kyseliny močové v těle. Kyselina močová je jedním z odpadních produktů, který se vylučuje močením.

Kyselina citronová je rozpouštědlo, ve kterém se kyselina močová může rozpouštět, čímž se zvyšuje množství, které se vylučuje močí.

Citrusové plody obecně mají protizánětlivé vlastnosti a mohou být použity pro řadu zánětlivých otázek.

Použití limetek

Limetky mají mnoho překvapivých lékařských, kuchařských a kosmetických použití. Níže jsou některé z nich.

Kuchařské využití

Limetka pomáhá zvýšit chuť jakéhokoli běžného jídla. Když jsou smažené bílé ryby zdobené tenkým plátkem limetky, udělají toto jídlo mnohem chutnější. Limetková šťáva dodává chuť také polévkám, salátům, zelenině a také pečeným jídlům. Limetky jsou také široce používány při přípravě dezertů, džemů, želé, nakládané zeleniny a bonbónů.

Čisticí prostředek

Snadno zvýšíte čisticí vlastnosti svého čisticího prostředku tím, že do něj přidáte pouze 2-3 kapky limetkového esenciálního oleje.

Aromaterapie a parfémy

Esenciální olej z limetky se používá v aromaterapii a parfémech pro svou vůni a stimulační účinek na tělo i mysl.

Nápoje

Limetka je nejoblíbenější přísada, pokud jde o koktejly, sorbety a čerstvé nápoje.

Kosmetické výrobky

Limetka je voňavá složka a funguje nejlépe na pokožce. Používá se jako fixační prostředek v kosmetických výrobcích, jako je tělový olej, vlasový olej, zubní pasta, dezinfekční prostředek, ústní voda a deodorant.

Léčivé použití

Kvůli antibakteriálním, antiseptickým a dezinfekčním účinkům limetky má kůra, olej a šťáva z ovoce léčebné použití. Používá se také při přípravě léků proti kongesci a při léčbě těžkého průjmu.
 

Bylinky a produkty z bylinek můžete zakoupit v eshopu ZDE

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Nealkoholická piva – výroba, vliv na zdraví

Jsou nealkoholická piva skutečně bez alkoholu? Jak tyto nápoje vznikají, jaký je vliv nealko piva na zdraví? Některé odpovědi vás možná překvapí.

Nealko pivaVýrobaKalorie a zdravíNejlepší nealko piva

Limetky a zdraví – jaké mají účinky? Foto: Pixabay

Nealko piva – jak vznikají, jsou opravdu bez alkoholu?

Zahnat žízeň jedním oroseným – kdo by odolal? Pivo lidstvo provází už od starověku a pro Českou republiku představuje jeden z národních symbolů.

Tekutému zlatu jsme přišli na chuť jako nikdo jiný, takový průměrný Čech ročně vypije zhruba 190 litrů chmelového moku. Obrovské popularitě se pivo těší jistě i díky relativně nižšímu obsahu alkoholu.

Co si však počít ve chvílích, kdy i málo je moc?

V tu chvíli na scénu vstupují nealkoholická piva. Možná si alkohol odpíráte dlouhodobě, možná se prostě nemůžete napít jednorázově.

Přísná právní úprava nulové tolerance alkoholu se v České republice kromě řidičů vztahuje i na cyklisty či vodáky. Chcete se přesto osvěžit, pochutnat si, zajít si na jedno? Není nic snazšího.

Jen si nejprve ujasněme, co že to pojem nealkoholický vlastně znamená.

Nealkoholické pivo – pito synonymem nealko piva

Piva s nižším obsahem alkoholu se vařila již ve středověké Evropě. Účinky měla přímo blahodárné – sloužila totiž jako bezpečnější alternativa obyčejné a často fatálně znečištěné vody. Novodobé dějiny nealkoholického piva se začaly psát po 2. světové válce v Německu a Švýcarsku.

V tehdejším Československu se pak nápoj prosadil v roce 1975 a jeho název Pito (složenina ze slov pivo a auto) se na dlouhá desetiletí stal synonymem nealka v ČSR i pozdější České republice. Centrálně plánované hospodářství je minulost, nabídka nápojů je dnes samozřejmě pestřejší.

Z celosvětových prodejů piva tvoří ta nealkoholická zhruba 1 %.

Je třeba si uvědomit, že drink poněkud klame tělem: nemusí být nutně zcela bez alkoholu. Český zákon č. 335/1997 Sb v § 11 nealkoholické pivo definuje jako: „Pivo s obsahem alkoholu nejvýše 0,5 % objemových (0,4 % hmotnostních).

“ Zákon dále pamatuje i na tzv. nízkoalkoholická piva s až 1,2% obsahem alkoholu. Pro nás je ale podstatné, že nealko pivo může (ale nemusí) obsahovat až 0,5 % alkoholu. I ta na horní hranici lze prodávat mladistvým.

Jaké jsou limity na velkých trzích?

Co je nealkoholické pivo – právní označení
Oblast Obsah alkoholu
Evropská Unie do 0,5 %
USA co 0,5 %
Velká Británie do 0,05 %

Jak se vyrábí nealkoholické pivo – 0 alkoholu jen teoreticky

V rozmanitosti je síla a každý pivovar se drží svých specifických výrobních postupů. V zásadě existují dva hlavní způsoby, jak nealko pivo vzniká. Prvním z nich je omezení tvorby alkoholu při vaření piva. Takto postupuje většina českých pivovarů, nejsou třeba žádné dodatečné investice, pouze se už na začátku zasáhne do standardního výrobního procesu.

Výroba nealko piva omezením tvorby alkoholu

  • kvašení sladiny s nízkým obsahem sacharidů
  • ředění piva nezkvašeným pivem
  • znehybnění kvasinek, které tím produkují méně ethanolu
  • použití speciálních kvasinek
Budete mít zájem:  Dopřejte svým nohám dostatečnou péči

Druhou cestu představuje odstranění alkoholu z klasického piva. Jde o finančně náročnější postup, avšak taková nealka mají skutečně blízko ke svým ostřejším sourozencům. Celý proces je dokončen a až poté si pivo patřičně upraví, aby vznikla jeho nealkoholická podoba.

V pivovarech se obvykle využívá vakuová destilace, při níž se alkohol odpařuje při sníženém tlaku. Alkohol ale může být z nápoje odveden i procesem dialýzy či reverzní osmózou, kdy speciální membrána propustí pouze molekuly alkoholu a vody.

Nealko pivo – kalorie, zdraví, nealko pivo pro diabetiky

Je nealkoholické pivo zdravé, ptáte se? Díky sníženému obsahu alkoholu pro váš organismus rozhodně představuje nižší zátěž, nežli tolik oblíbená dvanáctka. Lépe si vede i z kalorického hlediska.

Na energetické hodnotě piva se nejvíce podílí energie z alkoholu a extraktu sladu. Platí tedy přímá úměra: čím více alkoholu, tím více je v nápoji i cukru a s ním rostou i počty kalorií v pivu.

Výzkumný ústav potravinářský Praha analýzou Birellu zjistil, že nejoblíbenější nealkoholické pivo v České republice obsahuje 445 kJ na půl litru. To představuje 105 kcal na 0,5 l, nebo také 5 % doporučené denní dávky.

Plzeňská dvanáctka má dvojnásobnou energetickou hodnotu, půllitrem desítky načerpáte zhruba 185 kcal.

Nutriční údaje nealko piva Birell Světlý na 100 ml

Kategorie Výživová hodnota na 100 ml
Energetická hodnota 87 kJ / 21 kcal
Tuky 0 g
Sacharidy 5 g
– z toho cukry 2,4 g
Bílkoviny < 0,5 g

Tekutý chléb i ve své nealko podobě obsahuje minerální látky, antioxidanty a vitamíny. Zejména jde o komplex vitamínů B (B1, B2 a B6), pivaři netrpí nouzí ani o kyselinu listovou. O blahodárných účincích použité vody snad není třeba dlouho diskutovat. Pro sportovce nealko pivo díky příznivému pH představuje skvělou alternativu iontového nápoje, doplní tak minerální látky.

Všechno však má svá ale (a to nejen pivní styl India Pale Ale). I nealkoholická piva – tím spíše ta ochucená, ovocná – v sobě obsahují nezanedbatelné množství cukru, tudíž nejsou vhodná pro diabetiky. Nižší glykemický index poskytují tzv.

 dia-piva, ta však obsahují dokonce více alkoholu než piva běžná. I přes nižší energetickou hodnotu v porovnání s pivem jsou nealkoholická piva kaloricky vydatná a hubnete-li do plavek, hlídejte si raději zkonzumované množství. Okřídlené rčení všeho s mírou však platí prakticky pro cokoli.

V rozumném množství nealkoholická piva vašemu tělu dodavají spoustu prospěšných živin.

Nealko pivo – akce, druhy nealko piva

Nejlepší nealko pivo – Birell českou jedničkou

Jestliže se za dob socialismu nealkoholickému pivu říkalo pito, v 21. století se synonymem tohoto nápoje stal birell. Oficiálně tedy Birell, jak se jmenuje důvěrně známý produkt Plzeňského Prazdroje. Ta vůbec první várka Birellu však byla uvařena v nošovickém Radegastu, a to již v roce 1992.

Neustále se rozšiřující řada Birellů postupem času ovládla domácí trh, v roce 2017 byly dva ze tří v České republice prodaných nealko piv či radlerů právě Birelly.

Důvod je nasnadě, produktová škála je neodolatelně barevná a pestrá. Pravověrní pivaři si pochutnají na Birellech s výrazným chmelovým nádechem, fanoušky ovocných radlerů potěší několik nejen citrusových příchutí.

Jako celiak se vyhýbáte potravinám s ječmenem? Žízeň uhaste bezlepkovým Birellem.

Vybraná nealkoholická piva Birell

  • Birell Světlý – 0,5 % alkoholu
  • Birell Stylu IPA – 0,5 % alkoholu
  • Birell Bezlepkový – 0,5 % alkoholu
  • Cola od Birella – 0,5 % alkoholu
  • Birell Limetka & malina – 0,3 % alkoholu
  • Birell Pomelo & grep – 0,3 % alkoholu
  • Birell Ledový čaj s broskví – 0,3 % alkoholu
  • Birell Citronáda – 0,3 % alkoholu

Poslat článek na e-mail

Kortikoidy a jejich vliv na zdraví. Jak zmírnit vedlejší účinky?

Kortikosteroidy jsou steroidní hormony vytvářené kůrou nadledvin. Jejich syntetická forma, kortikoidy, jsou v medicíně využívány především pro svůj protizánětlivý, imunosupresivní a protialergický účinek.

Jsou tedy používány především při stavech, kdy je potřeba tlumit nežádoucí aktivitu vlastního imunitního systému (autoimunitní onemocnění nebo chronické záněty).

Kortikoidy se podávají například v léčbě:

  • revmatoidní artritidy
  • nefrotického syndromu
  • astmatu
  • atopické dermatitidy
  • po transplantacích

Obavy z nárůstu hmotnosti

Laickou veřejností bývají velmi negativně vnímány, všeobecně rozšířená je obava z nárůstu hmotnosti. Vedlejší účinky užívání kortikoidů nejsou však omezeny jen na přírůstek hmotnosti.

Samozřejmě záleží na dávce a délce podávání kortikoidů. Čím delší užívání a vyšší dávky, tím je riziko vyšší.

Aby byly vedlejší účinky co nejvíce minimalizovány, je potřeba při léčba kortikoidy respektovat některá pravidla.

Vedlejší účinky léčby lze zmírnit

  • Zvýšená chuť k jídlu, přerozdělení tuku

Typickým projevem déletrvající léčby kortikoidy je měsícový obličej, kdy se tuk ve zvýšené míře ukládá tuk v oblasti hlavy. Dalším místem zvýšeného ukládání tuku je oblast břicha. Ruce a nohy bývají naproti tomu nápadně štíhlé.

Rada: základem je vyvážená strava s dostatečným příjmem bílkovin a zeleniny. Jako prevence hladu se osvědčuje pravidelný jídelní režim rozdělený do více denních porcí a upřednostňování „hutných“ potravin bohatých na vlákninu.

Vláknina jednak sytí, jednak konzumace potravin s vyšším obsahem vlákniny „zabere“ více času. Je rozdíl, zda si dáte k večeři hamburger z fast foodu, který sníte na 3 kousnutí, nebo si vezmete krajíc žitného chleba, misku tvarohové pomazánky a velkou kedlubnu.

K dojídání skvěle slouží zelenina, tu je vhodné mít stále při ruce.

Rada: základem je dostatečný příjem bílkovin a přiměřená fyzická aktivita. Příjem bílkovin by měl činit minimálně 1 g/kg tělesné hmotnosti/den.

Vzhledem k tomu, že řada potravin bohatých na bílkoviny je zároveň zdrojem nasyceného tuku (jeho nadbytek zvyšuje hladinu cholesterolu a přispívá k onemocnění srdce a cév), je důležité si vybírat méně tučné mléčné výrobky (vysoký obsah bílkovin a minimální obsah tuku mají skyr nebo řecký jogurt), maso jíst pouze libové a často zařazovat ryby.

  • Zadržování vody a sodíku, sklon k otokům, hypokalémie

Rada: současně s vyššími dávkami kortikoidů má být podáváno kalium (draslík) ve formě tablet. Nízká hladina draslíku je spojena s rizikem vzniku srdečních arytmií. Z potravin se zvlášť vysokým obsahem draslíku se vyznačují banány, meruňky, sušené ovoce, luštěniny, sušené houby, špenát, rajčata, rajský protlak a kečup, mák.

Vzestup krevního tlaku je následkem zvýšeného zadržování sodíku a vody v organismu.

Rada: klíčové je proto především omezení příjmu soli.

V praxi to znamená omezení solení při tepelné úpravě pokrmů a nahrazení soli kořením, bylinkami, zelenými natěmi, okyselením (jogurtem, citrónovou nebo limetkovou šťávou) nebo použitím chilli.

Zdrojem sodíku bývají i minerální vody (Poděbradka, Hanácká), je proto výhodnější pít obyčejnou vodu z kohoutku, kojeneckou vodu nebo minerální vody o nízkém stupni mineralizace.

  • Poruchy lipidového spektra 

Léčba kortikoidy vede často k vzestupu cholesterolu, a tedy i zvýšenému riziku kardiovaskulárních komplikací, zejména u pacientů, kteří se s nemocemi srdce a cév již léčí. Zvyšuje se riziko aterosklerózy a jejích komplikací.

Rada: Ve stravě je třeba omezit zejména nasycené mastné kyseliny (máslo, sádlo, kokosový, palmový olej; potraviny obsahující tyto mastné kyseliny – tučné maso, tučné sýry, smetanové mléčné výrobky, plněné oplatky, sušenky, trvanlivé pečivo) a trans mastné kyseliny (potraviny obsahující částečně ztužené tuky – oplatky, sušenky, instantní nápoje, polevy, náhražky čokolády).

Oproti tomu na lipidové spektrum dobře působí převaha mono a vícenenasycených mastných kyselin (rostlinné tuky a oleje, ryby). Pro rostlinné tuky a oleje hovoří i to, že na rozdíl od živočišných tuků neobsahují cholesterol. Na tepelnou úpravu se nejlépe hodí rafinovaný olivový, řepkový nebo rýžový olej.

Slunečnicový olej pro vysoký obsah prozánětlivě působících n-6 mastných kyselin není nejvhodnější. Na studenou kuchyni lze využít i méně obvyklé oleje, jako ořechový, lněný, konopný, dýňový, se zajímavým zastoupením příznivě působících n-3 mastných kyselin.

Na mazání na pečivo jsou nejvhodnější kvalitní margaríny, v případě hypercholesterolémie i s obohacením o rostlinné steroly a stanoly (př. Flora pro activ).

Zvýšený sklon k bakteriálním a virovým onemocněním, zvýšený sklon k mykózám.

Rada: důležité je chránit se před prochladnutím, omezit kontakt s lidmi s akutním respiračním onemocněním, každou infekci důkladně doléčit. V prevenci mykotických onemocnění může napomoci užívání probiotik.

  • Zpomalené hojení ran, vznik strií

Kortikoidy ztenčují kůži a vedou ke vzniku strií. Jako nejúčinnější v prevenci strií je pokusit se nepřibrat a po vysazení kortikoidů hubnout pomalu.

I relativně krátkodobé užívání kortikoidů (v řádu tří měsíců) snižuje tvorbu a mineralizaci kostí. O osteoporóze, jejím vzniku a léčbě jsme psali již dříve.

Rada: současně s kortikoidy musí být užíván vitamin D a vápník. Příznivě působí přiměřená fyzická aktivita.

  • Poškození zažívacího ústrojí, vznik vředové choroby žaludku

Rada: Při léčba kortikoidy mají být zároveň užívány i léky snižující kyselost tím, že snižuje tvorbu žaludečních kyselin (př. Helicid). 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector