Léčivý jahodník: Lesní jahůdky jinak, než je znáte

Lákají vás prosluněné lesní paseky? Právě na nich si můžete nasbírat spoustu bylinek, které právě během července kvetou.

Nejen divoké byliny, ale i třeba nádherné růže pěstované jako okrasa zahrad nyní kvetou a dají se využít v aromaterapii, přírodním léčitelství i péči o tělo.

Kromě toho také dozrávají plody – v červenci jsou to zejména lesní jahůdky, jahody a borůvky, ale třeba také třešně a mnohé další. Na co se tedy v červenci zaměřit a co si můžeme z bylinek a plodů doma připravit?

Divizna velkokvětá proti kašli

Majestátní divizna velkokvětá (Verbascum densiflorum) je léčivá rostlina kvetoucí během léta, nejčastěji od května do září. Má ráda suchá a slunná místa. Její voňavé žluté kvítky se sbírají a suší především na kašel. Semenům divizny se však raději vyhněte, u většiny druhů divizen jsou jedovatá.

Divizna pomáhá při zánětu průdušek i zápalu plic, podporuje vykašlávání a dezinfikuje sliznice. Protizánětlivý účinek divizny se dá využít i zevně k obkladům a koupelím zanícených ran nebo hemeroidů. K těmto účelům se hodí i přikládání sametových listů divizny, které mají hojivé a dezinfekční vlastnosti.

Listy jsou také výborné pro použití namísto toaletního papíru, když vás zastihne potřeba v přírodě.

Lichořeřišnice větší jako přírodní antibiotikum

Léčivý jahodník: Lesní jahůdky jinak, než je znáte

Lichořeřišnice větší (Tropaeolum majus) je známá jednoletá rostlinka zdobící naše truhlíky a květináče nebo zahrádky. Kvete dle počasí a doby, kdy jste ji zasadili, ale zpravidla již od května. Má žluté nebo oranžové trubkovité květy a okrouhlé listy. Právě během léta lichořeřišnice krásně kvete a rozrůstá se. Pojídat můžete její kulaté listy, které mají kyselkavou chuť připomínající třeba šťovík nebo šťavel kyselý – tzv. zaječí zelí. Konzumovat se dají ale i celé květy a poupata, která rovněž mohou být krásnou ozdobou do letních salátů.

Lichořeřišnice má antibiotické vlastnosti a používá se hlavně k léčbě letních angín a zánětů močových cest. Hubí streptokoky, E. Coli, stafylokoky a další bakterie, například i salmonelu.

Nejčastěji se užívá ve formě lihové tinktury ze semen, ale celá část rostliny je léčivá a jedlá. Poupata a květy se také mohou naložit do octového nálevu.

Listy lichořeřišnice obsahují vysoký podíl vitamínu C a železa.

Účinky zázračné lichořeřišnice. Zbaví vás streptokoka a vyhladí pokožku

Máta peprná, rolní, vodní, kadeřavá

Léčivý jahodník: Lesní jahůdky jinak, než je znáte

Během léta se můžete setkat s různými druhy máty, která má výrazné mentolové aroma. Nejznámější je máta peprná (Mentha piperita), ale k léčebným účelům se používá také máta kadeřavá. Kolem řek najdete mátu vodní a na vlhčích polích mátu rolní, která nádherně voní. Máta kvete od července. Můžete si ji nasbírat a nasušit na čaj. Je známým a často používaným lékem na žaludek, působí proti žaludeční nevolnosti, proti pálení žáhy, je dobrá na žaludeční a dvanácterníkové vředy, překyselení žaludku, poruchy trávení celkově nebo problémy se žlučníkem a nedostatečné vylučování žluče a trávicích enzymů. Máta působí také proti křečím a uklidňuje.

Kromě čaje jsou známé mátové kapky. Máta bývá i čerstvou osvěžující přísadou do studených letních nápojů, k těmto účelům se dobře hodí i máta kadeřavá. Máta kadeřavá se též hodně využívá v aromaterapii jako 100 % esenciální olej. Nádherně voní také máta rolní, která obsahuje asi ze všech druhů máty nejvíce různých silic. Během léta je chladivá a osvěžující máta přínosem ve všech podobách.

Máta není vhodná k vnitřnímu použití pro malé děti a nedoporučuje se ve velkém množství ani těhotným a kojícím ženám. Popíjení máty by mohlo také snížit tvorbu mateřského mléka v období laktace.

Meduňka lékařská pro kvalitní spánek

Léčivý jahodník: Lesní jahůdky jinak, než je znáte

Během července se také rozrůstá a kvete bylinka podobná mátě, avšak vonící po citrusech – meduňka lékařská (Melissa officinalis). Meduňka uklidňuje a popíjí se hlavně jako čaj před spaním. Má tišící účinky na psychiku a nervy, podporuje dobrý spánek. Meduňka patří stejně jako máta k hluchavkovitým rostlinám, ale na rozdíl od máty, která miluje vodu a vlhkost, má meduňka ráda sušší a slunečná stanoviště. Můžete si ji také vypěstovat na zahrádce.

Meduňkový čaj je skvělý k večernímu relaxu, ale sušená meduňka se také přidává do bylinných polštářků na spaní. Působí jako hypnotikum a sedativum, obzvláště v čajových směsích s dalšími podobnými bylinkami na spaní a na uklidnění – kozlíkem lékařským a šišticemi chmelu.

Samotná meduňka by v těhotenství vadit neměla, pomáhá nastávajícím maminkám k většímu klidu a umožňuje se večer aspoň trochu vyspat. Záleží určitě na individuální snášenlivosti meduňky.

Bylinkové polštáře do ložnice vám pomohou se stresem i chrápáním. Které vybrat?

Růže a jak vyrobit růžový olej

Léčivý jahodník: Lesní jahůdky jinak, než je znáte

Už od června jsou celé zahrady nádherně obrostlé rozkvetlými a voňavými růžemi (latinsky Rosa), kterých známe mnoho druhů. Také růže mají své účinky, a to zejména na naši psychiku. Vůně růží se využívá v aromaterapii a také pro výrobu parfémů, v kosmetice známe například růžovou vodu nebo růžový olej, které mají příznivé účinky na pokožku a ženy na ně nedají dopustit. Růžová kosmetika se hodí spíše pro zralé ženy, protože je perfektní na suchou pokožku a proti vráskám.

Jak vyrobit olej z růží

Pokud si chcete vyrobit voňavý, relaxační a revitalizující růžový olej, není nic jednoduššího. Nasbírejte si na zahradě okvětní plátky voňavých růží a vyberte kvalitní rostlinný olej, který jste zvyklé dávat si na pokožku.

Může jít například o olivový olej, mandlový olej, olej z hroznových jadérek nebo třeba arganový olej.

Lahvičku z průhledného skla nebo zavařovací sklenici naplňte okvětními plátky růží, zalijte olejem, sklenici uzavřete a postavte ji na přímé slunce přibližně na 2 týdny.

Poté růžový olej sceďte a přelijte do spíše tmavé uzavíratelné lahve, případně jej ještě vylepšete několika kapkami 100 % esenciálního oleje – například z damašské růže.

Pokud jste ještě větší alchymista, zkuste výsledný růžový olej naředit i s jinými druhy kvalitních rostlinných olejů vhodných na pleť a také s některým z dalších 100 % esenciálních olejů pro vylepšení vůně a posílení aromaterapeutického účinku vašeho růžového oleje.

Ke sběru růží ale nevolte opadané a vadnoucí květy! Tak rychle, ať to ještě stihnete, než růže zase odkvetou…

Řebříček obecný zastavuje krvácení

Léčivý jahodník: Lesní jahůdky jinak, než je znáte

Řebříček obecný (Achillea millefolium) kvete krásnými bílými nebo narůžovělými květy, které mají zvláštní, pro někoho spíše nevábnou, vůni. Najdeme jej na loukách, polích a spíše sušších pastvinách. Sbírají a suší se květy, které můžete použít k přípravě čajové směsi. Řebříček začíná kvést v červnu. Je ceněn pro své protikrvácivé a dezinfekční účinky. Používá se při trávicích potížích, krvácení a zánětech trávicího traktu, ale je vynikající také na veškeré gynekologické problémy od menstruačních poruch až po záněty.

Řebříček užíváme spíše krátkodobě a v malých dávkách, není vhodný pro malé děti a v době těhotenství.

Kontryhel jako všemocná ženská bylinka. Pomáhá s akné, plodností i menstruací

Sběr plodů v červenci – lesní jahůdky a jahody

Už v červnu se můžeme setkat se zrajícími lesními jahůdkami, které nádherně voní a skvěle chutnají. Tyto jahůdky, stejně jako zahradní jahody, obsahují hodně vitamínu C a železa, ale i další vitamíny a látky prospěšné zdraví. Jsou vynikající pro krvetvorbu a při anémii.

Pomáhají trávení, dezinfikují střeva, z jahodníkového listí se dá připravit lahodný čaj, který mohou také kojenci. Jahodník (Fragaria vesca) je silně dezinfekční a pomáhá při metabolických potížích i například při poruchách štítné žlázy.

Jahodníkové listy i plody jsou vynikající nejen pro děti všech věkových skupin, ale také pro ženy – pomáhají při menstruačních a ženských potížích – a mohou je bez obav i těhotné a kojící ženy.

Zahradních jahod je v červenci všude plno, vychutnejte si je ve všech podobách. Máme pro vás některé recepty s jahodami, které můžete rozhodně vyzkoušet. Doporučujeme!

Recepty s jahodami

Recept na jahodový dort dvakrát jinak, dopřejte si sladké letní mámení

Recept na tvarohové knedlíky plněné jahodami. Uvařte si rychlou pochoutku

Recept na jahodový dort dvakrát jinak, dopřejte si sladké letní mámení

Dort Pavlova – recepty na lehký dezert s ovocem

Sběr plodů v červenci – borůvky

Borůvka obecná (Vaccinium myrtillus) obsahuje celou řadu prospěšných látek a vitamínů i minerálů. Například vitamín C, železo, vitamíny skupiny B, rutin a mnohé další.

Má dezinfekční účinky a používá se hlavně k léčbě sliznice krku a střev. Borůvky může bez obav každý, jsou lahodné a nesmírně léčivé. Nasbírejte si borůvky v létě a připravte si z nich mnoho skvělých dobrot.

Ale pozor, pokud je nesníte všechny, raději si je nasušte nebo zamrazte, varem se jejich cenné látky ničí!

Recept na borůvkový žahour, který bude vaše rodina milovat

Sběr plodů v červenci – třešně

Plody třešní, pod kterými jsme se 1. května líbali, jsou chuťově vynikající a také prospívají našemu zdraví. Třešně jsou dobré na ledviny a močové cesty, obsahují hodně železa a pomáhají při chudokrevnosti.

Mají ale také dost vápníku, hořčíku a vitamínu A, C a E. Jsou vhodné i při diabetu a zánětlivých onemocněních.

Pozor jen, abyste se nepřejedli třešní a nezapili je vodou, ba ještě hůř mlékem, to je starý známý recept na pořádnou očistu střev spojenou s několikadenní neschopenkou…

Recepty s třešněmi

Recept na třešňový kompot. Uchovejte si léto i na zimu!

Recept na třešňovou bublaninu, zkuste sladké potěšení upéct doma

Recept na třešňový kompot. Uchovejte si léto i na zimu!

Recept na třešňový kompot. Uchovejte si léto i na zimu!

Recept na třešňovou bublaninu, zkuste sladké potěšení upéct doma

Budete mít zájem:  Sýry Vliv Na Zdraví?

Svět Homeopatie

Autor: Magdaléna Dobromila Staňková

Jahodník je jednou z rostlin zasvěcených panně Marii, což vypovídá i o jeho méně známém použití jako léčivé rostliny pro ženy. Jahodník je u nás hojně rozšířená bylinka rostoucí na slunných stráních a pasekách, v lesích a u cest, na jaře kvete drobnými bílými kvítky a voňavé červené plody dozrávají v červnu a červenci.

Planě rostoucí druhy jahodníků jsou vytrvalé nízké rostlinky s trojdílnými lístky a s oddenky, kromě jahod lesních sbíráme také plody jahodníku většího – „truskavce“ a jahodníku chlumního, ten se lidově nazývá „trávnice a praskačka“ – zralá jahoda při utržení z kalichu vydá praskavý zvuk. Drobné lesní jahůdky svou intenzivní vůní i chutí předčí velké jahody zahradní.

S příchodem léta a prázdnin přeji všem pusy veselé od úsměvů a od jahod červené…

Jahodník obecný

Jahodník má účinek močopudný, pomáhá při infekčních průjmech, pročišťuje krev, podporuje činnost jater, snižuje krevní tlak, plody se využívají při léčbě revmatismu a chudokrevnosti. Jahodník zmírňuje trávicí potíže a posiluje imunitu. Děti milují jahody, ale všeho s mírou platí i při mlsání tohoto ovoce.

Pozor na přehnanou konzumaci lákavých velikých zahradních jahod v období jejich sklizně, může vyvolat u dětí alergickou reakci. Také dovážené jahody v zimě není vhodné jíst, bývají chemicky ošetřené a zbytečně náš organismus ochlazují.

Pro zdraví naše i dětí je nejlepší jíst domácí druhy sezónního ovoce a zeleniny v době kdy dozrává.

Pro ženy, těhotné, kojící maminky a děti

Pro naše chudší předky bylo sbírání lesních plodů a hub vždy vítaným zpestřením jídelníčku. Pro nás může být výlet do lesa duchovním obohacením z blízkosti přírody a z čistého vzduchu a ještě si nasbíráme lístky jahodníku, maliníku a ostružiníku na domácí lesní čaj.

Ten si můžeme připravit i čerstvý při pobytu v přírodě. Čaje z listů jahodníku, maliníku a černého rybízu jsou snadno dostupné a obsahují v malém množství rostlinné hormony, uplatní se proto i jako ženské byliny. Čaj z listů jahodníku se doporučuje mladým dívkám pro úpravu nepravidelného menstruačního cyklu.

V kombinaci s listem maliníku, kontryhele a květy červeného jetele tento čaj může napomoci k úspěšnému otěhotnění. Těhotné ženy nosívaly v minulosti na břiše připevněný plátěný váček se sušeným listím lesního jahodníku, aby jim přinesl úlevu od těhotenských potíží.

Podle starého zvyku maminky, které přišly o dítě, nejedly jahody, nechávaly je svým dětem v nebi.

Léčivý jahodník: Lesní jahůdky jinak, než je znáte

Recepty pro zdraví i do kuchyně

  1. Lesní čaj pro dobrou pohodu (nálev): 2 díly listů lesního jahodníku + 1 díl maliníku + 1 díl ostružiníku + 1 díl jablečných slupek . Při přípravě lesního čaje přímo v přírodě přidáme pro chuť i plody malin, ostružin, jahod či borůvek. Listy můžeme použít čerstvé, sušené či fermentované. 1 lžíci směsi listů přelijeme 1 hrnkem vroucí vody a necháme louhovat 15 minut, scedíme a pijeme podle chuti až několikrát denně. Tento čaj je vhodný pro děti i těhotné a kojící matky k běžnému pití.
  2. Čaj (odvar) z listů jahodníku i s kořeny při chorobách jater a ledvin, při revmatismu, horečce, na čištění krve a uklidnění nervů, zevně na kloktání při zánětu v ústní dutině: 2 lžičky sušených listů na 1 hrnek vody povaříme 10 minut a necháme louhovat 15 minut, scedíme a pijeme 2 šálky denně.
  3. Osvěžující jahodový nápoj k svačině nejen pro děti – hrst malých lesních či měsíčních jahod rozmačkáme a dolijeme vodou do skleničky a ihned vypijeme. Chutná dětem, ale pomáhá i dospělým jako ozdravná jaterní kůra, když to náhodou přeženou s alkoholem a trpí kocovinou…

Pro zdraví duše

Své bytí slaď s radostí a láskou dávanou sobě, ale i druhým. Tvá slova nechť jsou plna medu, dokaž se o to, co máš rozdělit.

Kdy sbírat plody a listy jahodníku?

PLODY sbíráme u lesních jahod v červnu a u měsíčních po celé léto. Jahody, které nespotřebujeme ihned, můžeme zamrazit.

Ve své současné biozahrádce pěstuji jen malé nenáročné jahody měsíční, které jsou skromné na prostor, nerozrůstají se tolik odnožemi a plodí vytrvale po celé léto drobné voňavé jahůdky.

Jahůdkám svědčí lesní hrabanka nebo rašelina, slunné i stinné vlhké místo a dají se pěstovat i v květináči. Měsíční jahody se hodí i jako nízká obruba bylinkových záhonů.

V přírodě i v zahradě sbíráme LISTY lesních jahod na čaj od dubna do června a plody od června do září. Listy se sbírají v době květu nejlépe brzy ráno kolem 7 hodiny.

Listy jahodníku se používají především ve směsi s podobně působícím listím malin i ostružin a jejich účinek se zesiluje úpravou zvanou „fermentace“, zvýrazní se tím chuťové vlastnosti i působení tříslovin. Čerstvě natrhané listy jahodníku, maliníku a ostružiníku necháme nejprve zavadnout na čistém prostěradle či utěrce 12–24 hodin.

Pak je lehce převálíme kuchyňským válečkem, abychom narušili žilnatinu a aby listy pustily šťávu. Potom listy překryjeme další vrstvou látky, přes to igelitem a vše zatížíme po celé ploše (například kuchyňským válem). Listy se tak bez přístupu vzduchu zahřejí, zapaří a zčernají.

Průběžně můžeme kontrolovat fermentaci nadzdvižením krytu, doba závisí na okolní teplotě. Pokud by se nám listy zdály moc horké, vyvětráme je nebo proces ukončíme dřív. Fermentace je hotova za 24 až 48 hodin. Odstraníme zatížení a vrchní vrstvy, provzdušníme a dosušíme.

Více o bylinkách se můžete dozvědět v knize „Bylinky pro děti a maminky“ a přímo od autorky článku M.D.Staňkové na jejích přednáškách a seminářích. www.bylinkypromaminky.blogspot.cz

Aktuální pozvánka

Čtvrtek, 23.6., 16.00 – 19.00 hodin Kemp DRUSUS v Praze 5 Třebonicích

Bylinky svatojánské s M. Dobromilou a Andreou Popprovou pro rodiny s dětmi

Přijďte si s dětmi prožít kouzlo svatojánské noci se skřítky, společně si zazpívat, uvít věnečky z devatera kvítí a dozvědět se více o používání léčivých bylin.

Pečení placek z těsta na ohni, bylinkové tvoření s hledáním pokladu pro děti na závěr. Exkurze do zahrádky s prodejem nové dětské knihy A.Popprové, knih o bylinkách a sazenic bylin. Přihlášky předem sms na: 775 690 806.

mapu a spojení najdete na: www.kemppraha.blogspot.cz

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.

Fragaria vesca – jahodník obecný, lesní jahoda

Lesní jahodník prospívá na plném slunci i v polostínu, v humózní a nevysychavé zeminu. Vhodná také do květináčů, truhlíků. Mrazuvzdornost do -35°C (zóna 4). V přírodě roste na mezích, loukách, pasekách, ale i v polostínu pod stromy, keři.

V případě plošné výsadby použijeme 7 – 9 rostlin / m2. Fragaria vesca se oproti měsíčním jahodám vyznačuje tvorbou velkého množství oddenků s malými rostlinkami, na vhodném stanovišti tak může vytvořit krásné koberce a zakrýt jinak holá místa pod stromy a keři.

Prašníky květů produkují mnoho pylu, jsou proto hojně navštěvovány včelami.

Plody i listy jsou léčivé, listy lze sušit k přípravě léčivého čaje, který je doporučován při zánětech močových cest, žaludku a střev, zánětu dutiny ústní, jahodník je obsažen v homeopatických přípravcích na léčbu kopřivky. 

Nevěříte zásilkovým službám? Neradi kupujete “ zajíce v pytli “ ? Rádi si vyberete trvalky, skalničky, bylinky a letničky sami? Nevyhovuje vám odosobněné prostředí super a hyper marketů? V tom případě navštivte přímo naše klášterní historické zahradnictví, takřka v centru Prahy, kde od jara do podzimu můžete vybírat z našeho širokého sortimentu rostlin vypěstovaných v České republice, převážně v naší trvalkové školce a zahradnictví. Naše výpěstky jsou otužilé, pěstované za přirozených, přírodních podmínek a nemají tedy problém s aklimatizací na vašich zahradách.Přjďte se podívat, nasát atmosféru zelené oázy uprostřed města, kvetoucího ostrůvku v šedi velkoměsta, navštivte naše zahradnictví.Naše práce je pro nás zároveň i koníčkem, proto u nás najdete příjemnou atmosféru a mimořádně široký sortiment těchto rostlin:- trvalky pro slunečné stanoviště- trvalky do polostínu a stínu- trvalky kvetoucí na jaře- trvalky kvetoucí v létě- trvalky kvetoucí na podzim- trvalky okrasné listy- trvalky vhodné k řezu- trvalky nízké, kobercové, půdopokryvné- trvalky středně vysoké- trvalky vysoké, soliterní- trvalky – okrasné traviny, trávy- trvalky historické, trvalky našich babiček- trvalky nově vyšlechtěné a patentované novinky- trvalky u kterých máme ověřeno bezproblémové přezimování- skalničky do skalek, kamenných koryt, nádob- skalničky bujně rostoucí a bohatě kvetoucí- skalničky vzácnější a rarity- bylinky, koření domácí, rostoucí jako trvalky- bylinky, koření z celého světa, exotické, přezimující v interiéru- bylinky léčivé, pro léčbu různých zdravotních problémů- bylinky na čaje, tinktury, masti, vonné směsi- bylinky, koření pro gurmány a použití v kuchyni- bylinky, koření našich babiček- bylinky, koření moderní gastronomie- bylinky, koření asijské kuchyně- okrasné dřeviny ( jehličnany i listnáče)

– užitkové dřeviny s jedlými plody pro zdraví

Poznejte úžasnou rozmanitost rostlinné říše a zpestřete si svoji zahradu novými druhy z našeho Zahradnictví Na Petynce v Praze 6 – Břevnov, nedaleko od Pražského hradu a Petřína. Dobrá dostupnost MHD i automobilem ( u výjezdu ze Strahovského tunelu ).Těší se na vás kolektiv Zahradnictví Krulichovi…

  • Najdete nás ZDE.
  • Navštivte také naše kamenné prodejny květin, kde můžete zakoupit: – řezané květiny z celého světa- kytice slavnostní, svatební, smuteční- aranžmá z květin k různým příležitostem- pokojové květiny, rostliny vhodné do bytu i kanceláře- substráty, hnojiva, přípravky na ochranu rostlin- květináče, keramické dekorativní obaly

– a široký sortiment doplňkového zboží…

  1. – prodejna květin Zahradnictví Krulichovi – Štefánikova 41, Praha 5 – Smíchov ( Arbesovo náměstí )
  2. Na vaší návštěvu se těší zkušené floristky ZDE.

Není vám něco jasné? Zeptejte se! Odpoví Vám produkt manažer na oblast encyklopedie.

Léčivá síla lesní jahody

Lesní jahody, foto med

Drobné červené plody nacházíme v létě v lese a na pasekách. Jahodník obecný, který známe spíše pod názvem lesní jahody, má lahodné plody a jeho listy i kořeny mají léčivé účinky, což je známé od pradávna. Lesní jahody by měli jíst všichni, ale především diabetici a těhotné ženy. Rozmačkané plody jsou skvělé i jako pleťová maska. A čaj z listí jahodníku nám pročistí krev i střeva. A to není zdaleka vše, co lesní jahody dokážou.

Budete mít zájem:  Sušené ovoce: Vypadá lákavě, ale najdete v něm pesticidy i brouky

Jahodník obecný, foto med

Jahodník obecný (Fragaria vesca), jinak lesní jahoda roste planě na slunných pasekách, podél lesních cest, na loukách i v lese.

Její příbuzní se stejně lahodnými plody jsou jahodník truskavec (Fragaria moschata) a jahodník trávnice (Fragaria viridis). Všechny lesní jahody průběžně kvetou a plodí od května do září.

Jahodník upřednostňuje humózní, mírně vlhkou půdu a světlejší stanoviště.

Sběr a sušení drogy

Sběr jahodníku, foto med

Zralé plody sbíráme nejlépe dopoledne nebo podvečer, kdy mají nejvíce aroma. Konzumujeme je nejlépe čerstvé, ale můžeme je i konzervovat v podobě kompotů, marmelád a sirupů, mrazit je i sušit. Listy i s řapíkem, případně i květ, sbíráme šetrně v době květu tak, abychom nepoškodili celou rostlinu. Sušíme je v tenké vrstvě na větraném místě chráněném před přímými slunečními paprsky, případně v sušičce s teplotou nastavenou do 50 °C. Správně usušená droga má zůstat zelená, chuť má mírně trpce nahořklou, vůně chybí. Kořeny vyhrabáváme jen na přehuštěných místech, dobře je propláchneme a sušíme stejně jako listy. Uchováváme v uzavřených nádobách chráněných před vlhkem a světlem.

Obsah účinných látek

Jahodník i jahody obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín C, karoten (provitamin A), silice, fruktózu a glukózu, třísloviny, flavonoidy, pektiny, kyseliny citronovou a jablečnou, polyfenoly, z minerálů pak fosfor, železo, měď, chrom a mangan.

Léčivé účinky lesních jahod

Lesní jahody, foto med

Lesní jahody a listy jahodníku patří k nejvýznamnějším antioxidantům. Také jsou lékem, u kterého nejsou známy žádné vedlejší účinky. Mají protizánětlivý a antibakteriální účinek, v organismu regulují výměnu solí, podporují růst buněk, odvodňují, posilují kosti, vlasy, kůži a celý imunitní systém. Dále mají příznivý vliv na krvetvorbu, správné fungování metabolismu a tvorbu hormonu štítné žlázy, zvyšují libido. Jahody podáváme při onemocnění diabetem (cukrovkou), dobré jsou i na překyselení žaludku, zlepšují funkci jater a žlučníku. snižují vznik infekcí

Choroby a neduhy, které jahodník léčí

Jahodník kvete, foto med

  • zlepšuje krátkodobou paměť (antioxidanty v jahodách)
  • rozšiřuje cévy a snižuje krevní tlak (plody a čaj)
  • snižují důsledky revmatismu, artritidy a aterosklerózy (obklady)
  • pomáhají při poruchách trávení, plynatosti, odbourávají škodlivé látky ve střevech, staví průjmy (čaj)
  • regulují tvorbu žluče, působí močopudně, léčí dnu (čaj)
  • omezují tvorbu ledvinových, žlučníkových a močových kamenů
  • dezinfikují rány, odřeniny, ekzémy, hemeroidy (obklady)
  • léčí migrény a jiné bolesti hlavy (čaj) 
  • pomáhá pří léčbě gynekologických onemocněních
  • zesiluje stahy děložního svalstva

Využití v domácí kosmetice

  • Pleťová maska z jahodové dřeně zmírňuje tvorbu vrásek, zpevňuje pleť.
  • Odvar z listů odstraňuje zápach z úst.
  • Odvar z listů i z kořenů zlepšuje kvalitu vlasů.
  • Plody i čaj jsou účinné při redukční dietě.

Příprava léku z jahodníku

Lesní jahody, foto med

  • Čaj pro běžné pití: 1 čajovou lžičku sušených listů zalijeme velkým šálkem vroucí vody. 15 minut vylouhujeme. Pijeme podle chuti. Můžeme osladit medem, ochutit citronem.
  • Léčivý čaj (odvar): 3 polévkové lžíce nadrobno pokrájeného čerstvého jahodníku nebo 2 polévkové lžíce sušeného listu vhodíme do půl litru vroucí vody, spaříme a necháme 20 minut vylouhovat. Pijeme 2x denně velký šálek.
  • Směs čistící krev: 1 díl sušeného listu jahodníku, 1 díl sušeného kořene (nemáme-li, tak 2 díly listu), 1 díl listu maliníku. 1 díl borůvčí a 1 díl listu ostružiníku spaříme vroucí vodou a 15 minut louhujeme. Můžeme přidat i sušené lesní plody. Pijeme před spaním.
  • Kloktadlo: do 250 ml vroucí vody vhodíme 2 polévkové lžíce sušeného jahodníku, vaříme asi 10 minut a necháme vychladnout. Scedíme a vlažným odvarem vyplachujeme ústa při zápachu, nebo kloktáme při bolestech v krku.
  • Obklady: Obklady na zanícené či mokvající rány nebo na krvácející hemeroidy připravíme stejně jako kloktadlo. Do čistého vlažného odvaru namáčíme kousek plátna nebo gázu a přikládáme.
  • Jahodová kúra: tři dny jíme pouze lesní jahody (okolo 2 kg denně) a pijeme čistou vodu. Pročistíme si tak nejen střeva, ale i játra a cévy.

Zahrádkáři ZO ČZS Velký Újezd, ZO ČZS

Toto období mají zahradníci nejraději, protože nastává především čas sklizně. Na úrodě nejvíce poznáme, jaký jsme měli úspěch při pěstování už od jeho počátku, a hlavně, jak na naše snažení zapůsobilo počasí.

Někdy ať se snažíme sebevíc, počasí nám může naši námahu a dobrý úmysl zhatit. Nicméně, nikdy není tak špatný rok, aby se na zahrádkách nedalo aspoň něco málo sklidit.

Proto lehněme si do trávy a mlsejme a mlsejme…

  • S r p e n :
  • -Počátkem měsíce můžeme sít ještě ředkvičky, polníček, špenát, v polovině měsíce pak zimní salát, ozimou cibuli a ozimou kapustu.
  • -Až do poloviny srpna sázíme rané odrůdy kedlubnů a rané odrůdy salátu.
  • -Abychom docílili dobře vyvinutých a dozrálých plodů rajčat, seřízneme vrcholky rostlin.
  • -Po sklizni prořežeme keře rybízu a angreštu  a odstraníme už neplodící, případně napadené a slabé pruty maliníku.
  • -Opadané listí rybízu a angreštu napadené houbovými chorobami shrabeme a spálíme.
  • -Ještě je čas stihnout letní řez jádrovin a raných peckovin.
  • -Řežeme živé ploty, zvláště ze stálezelených dřevin.
  • -Koncem měsíce zakládáme nový trávník.
  • Jak na pěstování salátu?

Díky sklizni některých druhů zeleniny se nám na zahrádce uvolňují záhony pro další výsadbu a pěstování zdraví prospěšných zelenin. Tentokrát předkládáme rady a doporučení k pěstování salátu, který můžeme na záhony vysazovat během léta.

Salát – hlávkový, ledový, římský, listový:

Salát bychom měli mít pro jeho vysokou zdravotní hodnotu na stole co nejčastěji, neboť obsahuje množství karotenu, komplex vitamínů B, vitamín C a další účinné látky. Podporuje chuť, trávení a tvorbu krve díky obsahu železa. Je však nutné konzumovat salát čerstvý, nepovadlý, a proto je nejlepší si ho na stůl přinést přímo ze zahrádky.

Salát vyžaduje půdy bohaté na živiny, přiměřeně vlhké, slunné stanoviště a lze ho pěstovat i několik let po sobě na stejném místě. Nesnáší kyselé půdy. Salát pěstujeme buď vysazováním sazenic, nebo přímým výsevem semen na záhony. Předpěstování sazenic ze semen trvá v létě 1,5 měsíce.

Při výsevu přímo na záhon sejeme semeno do hloubky nejvýše 1 cm a půdu dobře utužíme prkénkem nebo dlaní. Vzešlé rostliny vyjednotíme podle odrůdy na 25 – 30 cm. Při výsadbě sazenic nesmí přijít jejich srdíčko pod úroveň okolní půdy. Hluboko vysazené sazenice špatně tvoří hlávky a snadněji vykvétají. Během vegetace záhony se salátem pravidelně zaléváme.

Dobré je také zeminu kolem hlávek pravidelně prokypřovat, neboť kořeny jsou náročné na přísun vzduchu.

Salát lze pěstovat na záhonech téměř po celý rok. Pro letní výsadby jsou nejvhodnější letní odrůdy salátů, které jsou odolné proti vybíhání do květu. Letní saláty vyséváme zpravidla v dubnu a květnu a sklízíme je v letních měsících až do září. Chceme-li salát sklízet i v říjnu, použijeme rané odrůdy vyseté v červenci a srpnu.

  1. Saláty vhodné k letní výsadbě
  2. Hlávkové saláty: Amur, Dětenická atrakce, Jupiter, Merkurion.
  3. Ledové saláty: Pražan, Medimo, Miniko, Maximo.
  4. Listové saláty: Rekord, Rosela, Citrin, Redin.
  5. Bylinky podle kalendáře (Stanislava Neradová)

V letních měsících roku nám příroda nabízí nasbírat si spoustu bylinek pro naši domácí zelenou lékárnu. V červenci především jahodník a lípu, v srpnu pak hluchavku nebo řepík.

Jahodník nejen výtečně chutná  

S rozpoznáním jahodníku nebudeme mít žádný problém. Chutné lesní jahůdky známe všichni. Rostlinka má dlouhé lodyžky, chlupaté stopky a na nich tři lístky, které ještě složené připomínají jetel. Květ je podobný ostružině. Jahodník kvete sice až do podzimu, ale plodí jen v létě, podle starých bylinkářů obvykle kolem sv. Víta.

Roste divoce v lesích, na loukách, na mýtinách, ale i v zahradách. Pokud si sazeničku přeneseme domů, za čas se pěkně rozmnoží. A sice pomocí drobných lodyžek, které pak zakoření a vytvoří se nová rostlinka. Obzvláště, pokud jahodník zasadíme třeba na břeh našeho jezírka. A malé jahůdky navíc chutnají náramně. Mnohem více než šlechtěné zahradní odrůdy.

Plody ale nejsou jedinou částí byliny, kterou využijeme. Už italský renesanční lékař a botanik Pietro Andrea Mattioli, který od roku 1554 působil v Praze, ve svém objemném herbáři tvrdil, že pití odvaru jahodníku zastavuje běhavku a měsíčky. Pojídání jahod hasí žízeň a dobře slouží horkému a cholerickému žaludku. A přikládání roztlučeného jahodníku zase hojí rány.

Ani dnešní fyzioterapeuti sílu jahodníku nijak nepodceňují. Doporučují sbírat listy i s řapíkem, nejlépe od května do září. Pro sběr platí obecná pravidla jako pro další jiné rostliny. Sbíráme jen dokonale suché bylinky. Nejlépe dopoledne, kdy už se ztratila rosa. Vybíráme si spíše slunná místa, protože rostlinka obsahuje více zdraví prospěšných látek. Volíme samozřejmě bezprašné prostředí.

Rostliny sbíráme nejlépe do košíku, ve kterém se nezapaří. Použít můžeme i papírový sáček. Doma utržené listy ihned rozložíme. Pokud se sušení léčivých rostlin věnujeme častěji, vyplatí se nám zhotovit si z latí a síťoviny prostorná síta. Můžeme je bez problémů různě přenášet a bylinky na nich hlavně bez problémů uschnou.

Natrhané listy jahodníku sušíme ve slabé vrstvě na suchém místě. Teplota by neměla přesáhnout 40 až 45 stupňů. Vhodný je například průvan. Bylinky nesušíme na přímém slunci, mohly by se nám spálit a zhnědnout.

Nálev z listů jahodníku pomáhá při čištění organismu, při zahlenění a při zánětu ústní dutiny. Je lahodný a bývá obsažený i v různých komerčních bylinných čajích.

Lípa krásně voní i pomáhá

Budete mít zájem:  Nedostatek Bílých Krvinek Léčba?

Lípa bývala dominantním stromem v krajině našich předků. Její léčebné účinky jsou známé dlouho a lidé je patřičně využívali. Botanik Mattioli doporučoval vodu z lipového květu ženám k odstranění skvrn na tváři. A šťáva z lípy natíraná na hlavu „netoliko brání vypadávání vlasů, nýbrž i podporuje vzrůst nových“.

Síla lípy přetrvala a patří dnes pro svou snadnou dostupnost k oblíbeným léčivkám. Z lípy srdčité (malolisté) i z lípy velkolisté trháme květy, které rostou ve vidlanovitých květenstvích. Květy mají i dlouhý zelenožlutý listen. Ten se svým tvarem postará při letu o snadné šíření semen.

Květ sbíráme v době, kdy je tak z poloviny nebo ze dvou třetin rozkvetlý. Většinou koncem června a začátkem července. Sušíme ho opět v tenkých vrstvách a hlavně ve stínu.

Podle odborné literatury se laboratorními testy prokázala účinnost lipových květů při poruchách spánku. Nálev by mohl pomoci při lehčích spánkových potížích. Fyzioterapeuti doporučují na jeden litr vody použít 5 gramů sušeného květu.

Nechat louhovat pět minut a večer vypít pro snazší usnutí.

Vyvolává pocení a rozpouští hleny. Nálev se používá při rýmě, při kašli, při zahlenění dýchacích cest. Zevně účinky květu lípy využijeme při ošetření opařenin, odřenin a také bodnutí od hmyzu.

Možná by vás lákalo, vystavit si hezké lipové květy na kuchyňskou linku do průhledných sklenic. Jakmile ale uschnou, přendáme je do tmavých nádob, nejlépe do těch, které dobře těsní. Bylinky neskladujeme příliš dlouho, s postupem času se snižují léčebné účinky. Vždyť příští rok si zase nasušíte nové!

Hluchavka ulehčuje odkašlávání

Hluchou kopřivu, tedy kopřivu, která nepálí, lidové léčitelství využívá odpradávna. Okolo nás roste hojně, tak proč ji nevyužít. Při sběru jejích květů ale musíme být trpěliví. Hned na začátku se nenechme odradit poměrem sesychání.

Na 10 gramů usušené bylinky totiž potřebujeme 80 gramů nasbíraného čerstvého materiálu. Pozor si musíme dát při sušení, protože bílé květy rády hnědnou.

Pro sběr si tedy vybereme hodně teplý den, abychom teplého vzduchu využili i při jejich sušení.

Hluchavku nejčastěji využijeme opět ve formě nálevu. Je prokázáno, že tato bylina účinně snižuje krevní tlak. Usnadňuje také vyměšování a má protizánětlivé účinky. Využít její síly můžeme při močových potížích, ale i při nadýmání, nevolnosti, průjmu a plynatosti. Ulehčuje také odkašlávání a uvolňuje hlen.

Při urologických problémech si připravíme nálev. V necelých dvou decilitrech vody svaříme 2 kávové lžičky sušených květů. Necháme 5 minut louhovat a přecedíme. Osladíme medem a třikrát denně vypijeme šálek. Trochu silnější nálev pak využijeme při zánětu kůže a na různé mykózy.

Řepík léčí už svým názvem

Pro své protizánětlivé účinky a dezinfekční účinky se řepík lékařský stal natolik vyhledávanou rostlinou, že si ho lidé pěstují doma na svých zahrádkách. Tam má své místo mezi pěstovanými bylinkami. Vytrvalé rostlině stačí obvyklá péče. Odmění se hezkým vzrůstem a bylinku v čerstvé podobě máme k dispozici okamžitě.

Nať sbíráme od června do září. Sbíráme kvetoucí nať, ale i listy, které můžeme sklízet až třikrát do roka. V plném květu je řepík právě v červenci a srpnu. Rostlinku opět sušíme co nejrychleji. Nejlépe v průvanu. Přímé slunce je pro ni naprosto nevhodné.

Nové průzkumy ukázaly, že řepík vedle svých známých účinků může také pomoci upravit vysoký tlak. Nálev můžeme využít na lehký průjem, pomalé a obtížné trávení i na léčbu hemeroidů. Povzbuzuje také činnost žaludku a žlučníku. Pomáhá vylučování žluči.

Zevně můžeme nálev použít na obklady, při odřeninách a při kloubních bolestech. Lidem, kteří namáhají hlasivky, fyzioterapeuti radí kloktat odvarem z řepíku. Řepík lékařský doporučují při zánětech mandlí, při zánětech dutiny ústní, při angíně a krčních a ústních potížích. V litru vody uvaříme dvě hrsti sušeného řepíku.

Vše svaříme na jednu třetinu obsahu. Přecedíme a tekutinou kloktáme.

Všeobecně: Pokud se z bylin sbírají květy, trháme je hned po rozkvětu. Když si chcete nasušit třeba květ hluchavky, netrhejte celé rostliny. Podobně nebudeme lámat větve lípy, abychom si pak v klidu doma květy otrhali. Při sbírání nadzemních částí platí, že listy se obvykle trhají z rozkvétající rostliny, plody a semena krátce před dozráním a nať před rozkvětem.

Listová zelenina pomáhá našemu zdraví (Ing. Jan Stropnický)

To, že je zelenina pro naše tělo přínosem, ví asi každý. Z hlediska základního členění rozeznáváme např. košťálovou, kořenovou, cibulovou, plodovou, luskovou a listovou. A právě posledně jmenovaná je podle lékařů a dietologů pro lidský organismus velice důležitá…

Listová zelenina zahrnuje rostliny, jejichž konzumními částmi jsou listy, řapíky, puky a různě otevřené či uzavřené hlávky. Někdy se tato zelenina označuje poněkud nepřesně též jako salátová nebo špenátová. Nejčastěji se konzumuje syrová, ale oblíbené jsou i vařené pokrmy.

Sama o sobě se vyznačuje jak vysokým obsahem vitamínů a minerálních látek, tak i obrovskou pestrostí chutí a barev. Z hlediska botanického můžeme hovořit až o 200 druzích rostlin z 60 čeledí, které se pěstují jako kulturní rostliny.

V našich podmínkách se nejčastěji setkáváme s nejrůznějšími druhy salátů, kapustou, kozlíčkem, špenátem, mangoldem, čekankou nebo tradičním českým zelím.

Společným jmenovatelem všech druhů listové zeleniny je to, že z ní konzumujeme listovou plochu, popř. jen řapíky či puky, a nejčastěji ji pojídáme v čerstvém stavu v podobě salátů či příloh k hlavnímu jídlu.

Účinky listové zeleniny na lidský organismus

S trochou nadsázky bychom mohli říci, že listová zelenina je jednak lékem na již objevivší se nemoci a zároveň prevencí. Přínos listové zeleniny je značný zejména v tom, že je potravinou téměř bez kalorií (vyjma majonézových salátů) a obsahuje nejen množství vitamínů, ale i celé spektrum minerálních látek.

Ty pak mají výrazné omlazující a protirakovinotvorné účinky. Ovlivňují též mnoho důležitých procesů v našem těle. A to se týká i očí, brány našeho vědomí, orientace a poznání. Jen namátkou můžeme zmínit problémy s ostřením, které nás potkávají v pokročilejším věku.

Ty má na svědomí makulární degenerace, projevující se postupným zhoršováním zraku, které může v neléčených případech vést až k slepotě. Nemoc postihuje tzv. žlutou skvrnu (makulu), což je nejen nejcitlivější místo sítnice, ale i oblast nejostřejšího vidění. Lidé trpící touto chorobou nemohou zaostřit např.

na tváře a rovné čáry vidí jako zvláštní vlnovky.

Ze studií očních klinik vyplývá, že existuje přímá úměra mezi touto chorobou a výživou, kterou naše oči potřebují. Pro oční tkáně jsou důležité hlavně vitamíny E a C, dále pak zinek, selen nebo omega-3 mastné kyseliny, přičemž zapomenout nesmíme ani na lutein a zeaxantin.

To jsou karotenoidy, jež chrání sítnici proti paprskům ultrafialového záření. A právě lutein a zeaxantin tvoří přirozenou součást listové zeleniny, kterou bychom měli pravidelně konzumovat. Doporučená denní dávka zeaxantinu je O,5 mg, u luteinu hovoříme o 6 mg, což odpovídá přibližně 100 g listového špenátu.

Samozřejmě je možné použít i kvalitní výživové doplňky, to již ale ponecháme na každém z vás.

Zelenina, která pomáhá nejen očím

Hlávkový salát

V konzumní podobě se vyskytuje buď jako zelený, nebo Červený. Červený ve svých listech obsahuje velké množství karotenu (ve 100 g je ho více než polovina nutné denní dávky), zelený je zase bohatý na hořčík. Díky své nízké energetické hodnotě a schopnosti odbourávat jedovaté látky či tuky je rovněž účinným pomocníkem při redukci hmotnosti.

Kadeřávek

Jedná se o zeleninu, ve které je bezkonkurenčně nejvíce vitaminu A.

Jedna stogramová porce kadeřávku obsahuje také doporučenou denní dávku vitamínu C, který přispívá k ochraně imunitního systému a podněcuje vitalitu, optimismus a výkonnost organismu.

Má v sobě i stejné množství vápníku jako 2 sklenice mléka, čehož se využívá při léčbě alergie na tuto jinak životodárnou tekutinu. A vysoký obsah karotenoidů z něj činí i významnou zeleninu v prevenci a léčbě rakoviny plic.

Špenát

Tato plodina je ideální zeleninou pro osoby sužované pracovním stresem, protože rychle odstraňuje deficit mnoha živin. Je nadprůměrně bohatý na vitamín A také významným zdrojem draslíku, který potřebujeme pro stavbu kostí, zubů, nebo nervů. Špenát je též mimořádně vhodný pro stárnoucí populaci, která si díky jeho vlivu může významně prodloužit zbytek života.

Růžičková kapusta

Díky vysoké koncentraci tiaminu a kyseliny listové je růžičková kapusta dobrým prostředkem proti únavě a pomáhá také osobám trpícím stresem a pracovním přetížením. Množstvím vlákniny, kterou obsahuje, reguluje také činnost střev a odstraňuje zácpu.

Hlávkové zelí

Díky vysokému procentu vody a velkému obsahu vlákniny zelí zasycuje, aniž by tělu poskytlo velké množství energie. Tohoto efektu se dá úspěšně využít hlavně tam, kde potřebujeme snížit nadváhu, nebo přímo zhubnout.

Kromě toho se zelí podílí také na zacelování vředů a zmírňování bolesti při dvanácterníkových či žaludečních potížích. Při pálení žáhy nebo překyselení organismu je možné pít šťávu ze syrového zelí.

Tato zelenina rovněž čistí krev a mění metabolismus buněk, čímž působí do jisté míry jako omlazující „elixír“ na pleť, kterou činí vláčnou a méně vrásčitou.

                                                               Z časopisu Zahradnická kuchařka vybrala Věra Bednaříková

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector