Kyselina stearová a její účinky na zdraví a krásu

Jelikož jde o přírodní látku, dá se použít jako zvlhčující olej, který lze aplikovat po koupeli. Masáž s využitím konopného oleje zase vyživuje pleť a zvyšuje krevní oběh.

Konopný olej jako kulinářský poklad

Využití najde i v kuchyni, rozhodně ale není dobré jej využívat při vaření s vysokými teplotami. Konopný olej proto nepoužívejte ke smažení. Lze jej přidávat do studených a vlažných pokrmů do teploty maximálně zhruba 50 stupňů Celsia. Při vyšších teplotách totiž dochází k rozpadu polynenasycených tuků na škodlivé peroxidy.

Na druhou stranu můžete olejem z konopných semínek dochucovat řadu různých jídel, která již za sebou mají tepelnou úpravu nebo jsou součástí studené kuchyně.

Díky tomu, že konopný olej dodává všem pokrmům příjemnou jemně ořechovou chuť, může sloužit jako skvělá alternativa olivového oleje v salátech.

Uchovávejte jej v dobře utěsněné nádobě v chladničce či mrazáku.

Bez zajímavosti určitě není ani fakt, že podobně jako jiné rostlinné oleje může fungovat i jako biopalivo. Kromě toho znovu stoupá i jeho obliba jako účinného lazurovacího nebo penetračního oleje pro natírání dřeva.

Konopný olej a výživa

Olej obsažený v semínkách konopí obsahuje 75–80 % polynenasycených mastných kyselin (zdraví prospěšných) a pouze 9–11 % méně žádoucích nasycených mastných Kyselina stearová a její účinky na zdraví a krásukyselin. Esenciální mastné kyseliny, které obsahuje, jsou v naší stravě více potřebné než jakékoliv vitamíny, lidské tělo si je však nedokáže samo vytvářet. Musíme je proto získávat z vnějších zdrojů ve formě stravy. Esenciální mastné kyseliny se podílejí na metabolismu celého těla a život bez nich není možný.

Konopný olej je označován jako nejlépe vyvážený olej v přírodě, jelikož obsahuje esenciální mastné kyseliny omega-6 (kyselina linolová, LA) a omega-3 (kyselina alfa-linolenová, ALA) v dokonale vyváženém poměru 3:1, jenž je považován za optimální pro dlouhodobou zdravou výživu člověka, přičemž jiné rostlinné či živočišné oleje tento vyvážený poměr nemají. Olej z konopných semen navíc obsahuje menší množství tří dalších polynenasycených mastných kyselin: kyseliny gama-linolenové (GLA), kyseliny olejové a kyseliny steriadonové.

Rozsáhlé výzkumy ukázaly, že řada rozšířených nemocí souvisí s nedostatkem či nerovnováhou určitých mastných kyselin v těle. Jejich příznaky lze často spojovat s nedostatkem omega-3 a omega-6 mastných kyselin a jejich derivátů – prostaglandinů.

Většina lidí, kteří jedí vyváženou stravu, jež zahrnuje vyvážený poměr esenciálních mastných kyselin, má zdravou pleť a silný imunitní systém.

Někteří jedinci však mohou trpět nedostatkem jistých mastných kyselin či jejich metabolitů, a to v důsledku dysfunkčních enzymových systémů či jiných překážek v metabolických cestách, vyvolaných genetickými faktory či faktory spojenými s imunitním systémem, případně vlivem prostředí.

Několik klinických studií prokázalo, že doplňky stravy v podobně esenciálních mastných kyselin či jejich metabolitů (například GLA) těmto zdravotním potížím dokáží předcházet a případně je i vyléčit. Jelikož olej z konopných semínek obsahuje jak esenciální mastné kyseliny v optimálním poměru, tak dva metabolity esenciálních mastných kyselin, jde o důležitý prostředek pro prevenci a léčbu takových onemocnění.

Konopný olej také představuje skvělý zdroj antioxidantů (vitamin E), karotenu (prekurzor vitaminu A), fytosterolů, fosfolipidů a řady minerálů, včetně kalcia, hořčíku, síry, draslíku a fosforu, spolu s menším množstvím železa a zinku. Rovněž je vhodným zdrojem chlorofylu.

Zdraví prospěšné účinky konopného oleje

Konopný olej je pro naše zdraví prospěšný v řadě ohledů a ve formě různých produktů i v syrové podobě dodává tělu mnoho esenciálních aminokyselin.

Pokud se organismu některé z těchto aminokyselin nedostává, hrozí vážné zdravotní potíže, například genetické mutace či dokonce rakovina.

Konopný olej může být prevencí nádorových onemocnění, jelikož esenciální i neesenciální aminokyseliny jsou v něm přítomny ve velkém množství.

Pozitivní působení konopného oleje na pleť

Kyselina stearová a její účinky na zdraví a krásu Výše zmiňované mastné kyseliny výrazně prospívají kvalitě a zdraví naší pleti. Vyživují a zvlhčují ji, a to optimálním způsobem a ve správném množství. Existuje celá škála produktů pro péči o pleť, například obličejové a tělové krémy, které jako hlavní složku obsahují právě konopný olej. Je to proto, že jde o přírodní produkt, navíc téměř bez vedlejších účinků. Pleťovou masáží s využitím pouze konopného oleje docílíte zdravé pleti s mladistvým vzhledem a pravidelné užívání pleťových produktů na jeho bázi působí proti celkovému stárnutí pleti. Olej ze semínek také brání vzniku a rozvoji kožních onemocnění, jako je lupénka, ekzém, akné a suchá pokožka

Blahodárné účinky konopného oleje na vlasy

Konopný olej pozitivně ovlivňuje i zdraví našeho vlasového porostu. Mnoho bylinných vlasových produktů, například šamponů, olejů na vlasy, kondicionérů atd. v nabídce Canatura se vyrábí s využitím konopného oleje.

Podobně jako při péči o pleť zlepšuje masáž těmito produkty krevní oběh v pokožce hlavy a v mozku. Mytí vlasů šamponem a kondicionérem z konopného oleje zesiluje texturu vlasů a brání vzniku lupů.

Konopný olej tedy rozhodně patří ke zdravé péči o vlasy, dále zmírňuje vypadávání vlasů a působí proti infekcím v pokožce hlavy.

Kyselina alfa-linolenová

Konopný olej je bohatým zdrojem kyseliny alfa-linolenové. Jde o omega-3 mastnou kyselinu, jež je pro správnou funkci orgánů klíčová. Kyselina stearová a její účinky na zdraví a krásuPodobá se omega-3 mastným kyselinám obsaženým v rybím tuku a pomáhá předcházet onemocněním srdce, artritidě i depresi. Také snižuje hladinu cholesterolu ve formě nízkodenzitního lipoproteinu – tedy onoho „špatného“ cholesterolu, jenž ucpává artérie.

„Super“ polynenasycené mastné kyseliny

Konopný olej je rovněž bohatý na „super“ polynenasycené mastné kyseliny, zejména kyselinu gama-linolenovou a kyselinu steriadonovou.

Ačkoli nejde o esenciální mastné  kyseliny, mohou přispět ke zmírnění symptomů atopické dermatitidy a jiných kožních onemocnění.

Množství těchto neesenciálních mastných kyselin se však liší v závislosti na kvalitě konkrétní rostliny, ze které semínka pocházejí.

Obsah proteinů

Konopný olej sestává z asi 25 procent z proteinů (bílkovin).

Tento vysoce kvalitní protein tělu dodává aminokyseliny v podobném poměru jako bílkoviny v mase a vejcích a je tedy skvělým doplňkem stravy při vegetariánské a veganské výživě.

Díky své struktuře jsou také bílkoviny obsažené v konopném oleji snadno stravitelné. Navíc oproti jiným olejům dodává konopný olej potřebné proteiny a aminokyseliny bez zbytečných kalorií.

 

Dávkování konopného oleje

Doporučená denní dávka oleje z konopného semínka je 14–28 ml (1–2 polévkové lžíce). Taková dávka pokryje doporučené množství omega-6 a omega-3 mastných kyselin.

Má olej z konopných semínek psychoaktivní účinky?

Stručně řečeno – nemá. 🙂

Komerčně dostupná semínka konopí či olej z nich vyrobený neobsahují THC, a pokud ano, tak pouze stopová množství. Žádných psychoaktivních účinků se tedy bát nemusíte.

FOTO: iStock

„Veškeré informace uvedené na této webové stránce, jakož i informace, které jsou prostřednictvím této webové stránky poskytovány, slouží pouze ke vzdělávacím účelům.

Budete mít zájem:  Esophagogastroduodenoskopie (egd) – co je to a k čemu se používá?

Žádná z informací zde uvedených není určena jako náhrada lékařské diagnózy a nelze takovou informaci považovat za lékařskou radu či doporučenou léčbu.

Tato webová stránka nepodporuje, neschvaluje ani neobhajuje dovolené či nedovolené užívání omamných či psychotropních látek či páchání jiné nezákonné činnosti. Další informace naleznete v našem Prohlášení o odpovědnosti.“

Organic Nigella Sativa 100ml

  • POUŽITÍ ORGANIC NIGELLA SATIVY – podporuje trávení a dobrou kondici žaludku, jater a střev, tlumí nadýmání či průjmy – používá se při léčbě chorob souvisejících s dýchací soustavou včetně astmatu, bronchitidy a nachlazení – vykazuje protinádorové působení – má široké spektrum antimikrobní aktivity, antibakteriální a protiplísňové účinky – některé účinky naznačují působení proti střevním parazitům – zklidňuje nervový systém – pomáhá předcházet a snižovat vysoký krevní tlak – má regulační a posilující účinek na imunitní systém – podporuje léčbu lupénky, akné, atopické dermatitidy a ekzému – hodí se k masážím suché a citlivé pokožky se sklonem k alergickým reakcím – je ideálním nosným olejem pro aromaterapeutické ošetření při oslabené imunitě, nachlazení a dýchacích potížích – přirozeně chrání pokožku, regeneruje a podporuje její přirozenou obranyschopnost – posiluje nehty a lesk vlasů
  • – má účinky na detoxikaci hlubších kožních vrstev a kvalitu vnějšího vzhledu pokožky

ORGANIC NIGELLA SATIVA

Legendární olej faraonů starověkého Egypta. Kleopatra a Nefertiti oceňovaly jeho účinky pro krásu, Hippokratés a Avicenna zase výrazný terapeutický efekt.Ať již považujeme tyto zdroje za pověry, nebo za znalosti prověřené tisíci let, jisté je, že obsahem významných účinných látek se olej z černuchy seté řadí mezi mimořádné prostředky pro péči o zdraví a krásu.

POUŽITÍ ORGANIC NIGELLA SATIVY

– podporuje trávení a dobrou kondici žaludku, jater a střev, tlumí nadýmání či průjmy- používá se při léčbě chorob souvisejících s dýchací soustavou včetně astmatu, bronchitidy a nachlazení- vykazuje protinádorové působení- má široké spektrum antimikrobní aktivity, antibakteriální a protiplísňové účinky- některé účinky naznačují působení proti střevním parazitům- zklidňuje nervový systém- pomáhá předcházet a snižovat vysoký krevní tlak- má regulační a posilující účinek na imunitní systém- podporuje léčbu lupénky, akné, atopické dermatitidy a ekzému- hodí se k masážím suché a citlivé pokožky se sklonem k alergickým reakcím- je ideálním nosným olejem pro aromaterapeutické ošetření při oslabené imunitě, nachlazení a dýchacích potížích- přirozeně chrání pokožku, regeneruje a podporuje její přirozenou obranyschopnost- posiluje nehty a lesk vlasů

– má účinky na detoxikaci hlubších kožních vrstev a kvalitu vnějšího vzhledu pokožky

ÚČINNÉ LÁTKY

Hlavní účinnou složkou černuchy seté je thymochinon, mezi ty významné patří dithymochinon, thymol, thymohydrochinon a saponin alfa-hederin.

Thymochinon je považován za účinné antioxidační, antikancerogenní a antimutagenní agens a též u alfa-hederinu byly prokázány protinádorové účinky, které jsou předmětem farmakologického zkoumání.

Černucha obsahuje kromě toho řadu dalších prospěšných látek: beta-sitosterol, kyselinu myristovou, palmitovou, stearovou, linolovou, arachidonovou, vitaminy B1, B2 a B3, kyselinu listovou, vápník, železo, měď, zinek a fosfor.

ENERGETICKÉ DRÁHY

Nigella Sativa ovlivňuje přes dráhu ledvin především energetické dráhy žaludku, slinivky a sleziny, tenkého a tlustého střeva, plic, srdce, osrdečníku a tří ohnišť.

ENERGETICKÁ CHARAKTERISTIKA

Černuchu můžeme vnímat jako ochránce „orgánových práv“. Stará se o patřičné doplňování sil člověka (o zabezpečení správného trávení a dýchání), jako odpovědný správce reguluje toky energií v organismu, a přispívá tak k optimálnímu řízení procesů v těle.  

SLOŽENÍ:

olej ze semen černuchy seté (Nigella sativa) – 100 %

DOPORUČENÉ DÁVKOVÁNÍ:

1 čajová lžička denně. Nejlépe po ránu nalačno nebo v průběhu dne v rámci studené kuchyně.

UPOZORNĚNÍ:

Výrobek není určen dětem do 3 let!Užívání v době těhotenství a kojení konzultujte se svým lékařem.Doplňky stravy nejsou určeny k používání jako náhrada pestré stravy.

Nepřekračujte doporučené denní dávkování!

Kyselina stearová a její účinky na zdraví a krásu

Počátkem 90. let založená česká společnost ENERGY představuje dnes nadnárodní seskupení sdružující pod svým názvem pobočky a zastoupení v různých částech světa.

Výrobky společnosti ENERGY jsou vyrobeny z vysoce účinných, zaručeně přírodních produktů, sestavených podle principů staré čínské medicíny, avšak s využitím nejnovějších poznatků fytoterapie, homeopatie, krystaloterapie a biorezonance.

Prostřednictvím vlastního výzkumu zaručuje značka ENERGY zákazníkům co možná nejkvalitnější a nejčistší výrobní postupy a v tomto směru se již dnes řadí ke světové špičce. Po ošetření těmito produkty je pleť dobře zásobena kyslíkem a pestrou paletou minerálů, vitaminů a celou řadou biologických látek se silným regeneračním a vitalizujícím účinkem na buňky kůže.

Medik8 Lipid-Balance Cleansing Oil 140 ml

Podrobný popis produktu

Lipid Balance Cleansing Oil má hedvábnou konzistenci, která se krásně rozprostírá na pleti a v kombinaci s vodou utváří mléčnou emulzi. Po jejím smytí je pleť pružná a zářivá. Obsažený slunečnicový olej pleť vyživuje a při masáži zjemňuje, vitamín E hydratuje a chrání, čímž obnovuje její vitalitu a pružnost. Pleť je čistá a obnovená, bez nepříjemného pnutí či suchosti.

Korejská péče o pleť

Čistící oleje jsou velmi oblíbené v tzv. korejské péči o pleť. Odstraňují i voděodolný make-up, opalovací krém či každodenní nečistoty. Lipid-Balance Cleansing Oil hloubkově čistí pleť, zatímco o ni pečuje obsaženými oleji s vyváženým obsahem lipidů a poměrem mastných kyselin. Pleť je hebká, pružná a chráněná před každodenními zdroji podráždění.

Nezbytná kyselina linolová

Svrchní vrstvy pleti jsou tvořeny buňkami kůže, které obklopují kožní lipidy – mastné kyseliny, cholesterol a ceramidy. Tyto kožní lipidy utváří základní ochrannou bariéru bránící vysychání pleti, a naopak brání vstupu dráždivých látek do kůže.

Kyselina linolová, omega-6 mastná kyselina, patří mezi esenciální mastné kyseliny, které si pleť sama nedokáže syntetizovat. V zachování ochranné kožní bariéry nicméně hraje velmi důležitou roli.

Suchá nebo aknózní pleť obsahují často kyseliny linolové málo.

Pro celoroční odličování a čištění pleti

Lipid-Balance Cleansing Oil obsahuje kombinaci mastných kyselin s převahou právě kyseliny linolové, může proto její obsah v pleti obnovit. Pokožka díky tomu získává zdravý vzhled a výživu.

Základ produktu tvoří slunečnicový olej, jež z více než 70 % sestává z omega-6 mastných kyselin. Vitamín E neutralizuje poškození volnými radikály, která se mohou na pleti během dne nahromadit. Olej z moringy z povrchu pleti odstraňuje škodlivé znečištění.

Díky obsaženým olejům si Lipid-Balance Cleansing Oil poradí i s dlouhodržícím, voděodolným make-upem.

7x účinek čistícího oleje

  • Vyživuje
  • Podporuje hojení
  • Chrání
  • Čistí
  • Zklidňuje
  • Poskytuje antioxidaci
  • Hydratuje

Pro citlivou pleť 

Ultra jemný olejový čistič pleti rozpouští nečistoty i voděodolný make-up a odhaluje rozzářenou, osvěženou pleť.

Vhodný je proto i pro tu nejcitlivější pleť, u níž pečující složení s vyváženým poměrem mastných kyselin obnovuje často narušenou kožní bariéru.

Po omytí čistících olejů zůstává na povrchu pleti malé množství mastných kyselin, které ji vyživují a obnovují její přirozený obsah lipidů.

Budete mít zájem:  Echokardiografie (ultrazvukovému vyšetření srdce) – jak probíhá?

Olejový odličovač

Slunečnicový olej:Za studena lisovaný olej, který je z více než 70 % tvořen kyselinou linolovou s vysokým obsahem vitamínu E. Kyselina linolová působí na pleti protizánětlivě, podporuje také její hojení. Lipidy prostaglandiny napomáhají obnově poškozených či zanícených tkání.

Ethyl Linoleát:Ethyl Linoleát je esterifikovaná omega-6 mastná kyselina (kyselina linolová). Tato esenciální mastná kyselina patří mezi kyseliny polynenasycené kyseliny a v organismu se nachází v lipidových složkách buněčných membrán. Je nezbytná pro normální růst a fungování tělesných buněk, prospěšná je při hojení zranění.

Vitamín E:Nezbytná živina nutná pro ochranu buněk a silný, v tucích rozpustný antioxidant, který může chránit lipidové segmenty buněk před poškozením volnými radikály.

Extrakt z moringy:Olej z moringy k sobě přitahuje nečistoty, které lze díky tomu snadno odstranit z pleti. Ta je navíc chráněná před těžkými kovy, cigaretovým kouřem a drobnými částicemi. Extrakt ze semen moringy pleť zanechává dokonale pročištěnou. Prostě skvělý start nového dne nebo naopak závěr dne uplynulého. Kromě toho poskytuje moringa pleti antioxidační ochranu.

Pro všechny typy pleti

  • Pleť s nedokonalostmi
  • Suchá pleť
  • Pleť s ekzémy
  • Aknózní pleť
  • Normální pleť
  • Zralá pleť
  • Pro efektivní odstranění make-upu

Zbaví vás i voděodolného make-upu

Každé ráno a večer jemně vmasírujte malé množství oleje do suché pleti. Navlhčete pleť teplou vodou, se vzniklou emulzí pokračujte v masáži, a následně dobře opláchněte. Poté pokračujte s aplikací séra a hydratačního produktu.

Lipid-Balance Cleansing Oil můžete používat i pro odlíčení očního make-upu, jeho použití můžete nicméně kombinovat s Eyes & Lips Micellar Cleanse.

Balení o obsahu 140 ml vydrží až 70 aplikací.

Mohlo by Vás také zajímat:

Kozí mléko – znovuobjevený elixír krásy a zdraví

Která žena by nechtěla být krásná a stále mladá? Neustále hledáme nové a nové prostředky pro omlazení a vyhlazení pleti. Jedním z těch významných může může být i pravidlené pití kozího mléka. 

Kozí mléko má obrovskou tradici využití. Již 400 let před naším letopočtem jej doporučoval Hippokrates. Věhlasná vládkyně Egypta, Kleopatra, si byla dobře vědoma příznivých účinků kozího másla a hojně jej využívala, aby si udržela krásnou a mladistvou pleť.

Zavzpomínat můžeme i na proslulou rakouskou císařovnu Alžbětu Bavorskou zvanou Sissi, která byla pravidelným strávníkem kozího mléka. Zašla dokonce tak daleko, že na všech svých cestách s sebou vozila kozu, aby měla kdykoli k dispozici čestvé kozí mléko.

 

Kozí mléko je ideální dietní potravina. Je vhodné pro vnitřní i zevní užití. Podporuje celkové zdraví a imunitu. Pomáhá předcházet civilizačním nemocím. Dokonce dokáže do jisté míry bojovat s výskytem alergií a mírní projevy na kůži.

Z naší nabídky můžete vyzkoušet novinku, Kozí mléko sušené instantní. V naší nabídce nechybí ani kojenecká kozí mléka počáteční a pokračovací. Seznamme se blíže s jeho složkami, které jsou pro kosmetické účely významné: tuk a syrovátka.

 

  • Látky tukového charakteru, nasycené a nenasycené mastné kyseliny (např. esenciální kyselina linolová a linolenová),
  • Fosfolipidy, ceramidy,
  • Lehce vstřebatelné bílkoviny,
  • Mléčný cukr – laktózu (jeho obsah je mírně nižší v porovnání s kravským mlékem – 4,4 % vs. 4,8 %),
  • Koenzym Q10 a další látky s antioxidačním účinkem,
  • AHA kyseliny- označované také jako ovocné,
  • Vitamin C, vitamin A a vitaminy skupiny B,
  • Minerální látky: vápník, hořčík, draslík, fosfor,
  • Stopové prvky: mangan, zinek, selen,
  • Mnohé další biologicky aktivní látky (např. enzymy). 
  • Pozitivní vliv má u ekzémů a kožních alergií,
  • Mírní projevy u přecitlivělé a velmi suché pleti – svědění, pocity pnutí,
  • Podporuje zlepšení pleti s akné,
  • Přispívá k omlazení pokožky a zpomalení procesu stárnutí,
  • Pomáhá redukovat tvorby vrásek, 
  • Zlepšuje ochrannou funkci pokožky před škodlivými vlivy vnějšího prostředí,
  • Aktivuje regenerační procesy pokožky – podporuje hojení,
  • Zklidňuje a zjemňuje pokožku 

Pokud máte citlivou, suchou nebo mastnější pleť se sklony k akné, kozí mléko Vám může pomoci kvalitu pokožky zlepšit. Také u pleti se sklonem k ekzémům, alergiím a u lupénky je kozí mléko doporučováno, např.

ve formě konzumace fermentovaných kozích mléčných výrobků či pravidelného pití kozího mléka. Nahradit s ním zcela můžete mléko kravské.

Krémy s kozím mlékem pomáhají mírnit svědění a pnutí pokožky, díky přísadě kozího mléka je pokožka lépe hydratovaná, méně se tvoří šupinky. 

Je známo, že v současné době je mnoho dětí, které trpí alergiemi a jejich projevy na kůži, především ekzémy. Počty dětí s těmito obtížemi se v západních zemích a u nás neustále zvyšují. Zde se otevírá prostor právě pro naturální produkt – kozí mléko.

Vedle kozího mléka (u těch nejmenších pak kojeneckého kozího mléka) je vhodné do výživy dětí zařadit dětské příkrmy s kozím mlékem, Kozí kaše. Vedle pravidelného zařazení do jídelníčku dítěte je popisovaná také zevní aplikace kozího mléka. Výborné jsou např. koupele s přídavkem šálku kozího mléka.

Příznivé výsledky těchto koupelí byly zaznamenány především u dětí s atopickými ekzémy a lupénkou.

V současné době je známo přes 200 různých složek mléka. Představme si kozí mléko jako koktejl matky Přírody, která nám v něm poskytuje řadu velmi účinných látek. 

Je těžké uvést jednoho hlavního nositele účinku, protože v kozím mléce působí tyto látky v jednom účinném komplexu. Vyjmenujme si proto hned několik hlavních nositelů účinku. Nejznámější pro vás možná bude koenzym Q10, který známe z řady různých krémů a sér pro kvlaitu pleti. Ještě, než se dostaneme k látkám tukového a bílkovinného charakteru, řekněme si o koenzymu Q10 pár slov. 

V dermatologii je dobře známý příznivý účinek koenzym Q10. Výborně působí na unavenou a povadlou pleť, chrání ji před negativním vlivem volných kyslíkových radikálů, které na nás každodenně útočí. Koenzym Q10 se v boji s nimi velmi osvědčil.

Je známo, že díky antioxidační ochraně, kterou pleti poskytuje, omezuje tvorbu vrásek a celkově zpomaluje proces stárnutí pokožky. V kozím mléce je koenzym Q10 obsažen společně s dalšími látkami s podobným (tedy antioxidačním) účinkem.

Důležité je, že z kozího mléka se tyto látky velmi dobře vstřebávají a tělo je tak může snáze využít. 

Pokud chodíte ke kosmetičce, určitě jste již zaslechli o AHA kyselinách. Tyto organické látky se používají k odstranění odumřelých buněk pleti a k urychlení tvorby buněk nových.

Tím AHA kyseliny pomáhají k omlazení pleti a zlepšení jejího vzhledu. Také s odstraněním hyperpigmentace a drobných jizviček jsou dávány AHA kyseliny do souvislosti.

Tyto látky jsou obsažené v kozím mléku, či třeba v ovoci. 

Ve skladbě kozího mléka jsou velmi významné látky tukového charakteru. Z nich uveďme fosfolipidy, ceramidy a nenasycené mastné kyseliny. Tyto látky se vestavují přímo do struktur pleti, do membrán jednotivých buněk a to jak v hluboké, tak v povrchové vrstvě kůže.

Budete mít zájem:  Minerální látky a stopové prvky v těle – na co jsou dobré?

Na povrchu pokožky pomáhají obnovit ochranný film kůže, čímž zmenšují prostupnost kůže pro škodlivé látky a také ty látky, které mohou pokožku nepříjemně dráždit. Jinými slovy kozí mléko obsahuje složky, které působí protizánětlivě a dokonce protialergicky. Zvláčňují a zjemňují pokožku.

Snižují její podráždění.

Látky proteinové povahy kozího mléka a mléčných výrobků z něj mají vliv na hydrataci pokožky a zamezení jejímu nadměrnému vysušování. Pokožka je tak na pohled hladší a lépe hydratovaná. Jejich účinky dále zahrnují bakteriostatické působení, díky kterému dokáží zastavit růst nežádoucích bakterií, čímž se vysvětluje pozitivní vliv kozího mléka na akné a záněty kůže. 

Celkový obsah minerálních látek v kozím mléce se pohybuje v rozmezí od 0,78 g až 0,83 g/ 100 ml mléka, což je relativně velmi vysoké zastoupení, mnohem vyšší než např. u mléka kravského. Z nejvýznamnějších makroprvků obsahuje zejména vápník a hořčík. Z mikroprvků pak mangan, zinek a selen.

Pro pleť má význam v nejvyšší míře zinek a selen, pro zklidnění projevů alergií vápník. Velmi důležité pro naše tělo je, že přítomné minerály jsou v organické, tedy snadno využitelné formě (organicky vázané prvky). Výčet obsažených vitamínů je poměrně široký, zde se hodnoty blíží kravskému mléku.

Pro pleť jsou důležité vitamíny skupiny B a rovněž vitamín C a A. 

Kozí mléko je nesporně zajímavou složkou naší výživy. Kozí mléko využívali již naši předkové dávno před naším letopočtem, je tradiční součástí mnoha dochovaných receptur lidového léčitelství.

Využívali jej královny a císařovny jako zkrášlujícího prostředku. Nyní jej znovu objevujeme. Jeho přínosy zkoumá řada probíhajících studií.

Již nyní je jasné, že přínos pro lidské zdraví může být obrovský a vedle kůže zahrnuje celou řadu systémů organismu, kde pozitivně působí. O těch si ale řekneme zase až příště.

Nimbový olej aneb zázrak přírody pro nás i pro naše domácí mazlíčky

Nimbový olej neboli neem oil patří mezi vzácné rostlinné oleje s léčivými účinky. Jedná se o stále zelený keř Azadirachta indica pocházející z Indie.

Je charakteristický již na prví pohled a vůni – má až tmavě hnědou barvu, hustou konzistenci a vůní připomíná směs ořechů s česnekem.

V Indii je nimbový olej znám po tisíce let a pro své antibakteriální, protiplísňové, protizánětlivé a protivirové účinky je součástí mnoha receptur v ayurvédské medicíně i kosmetice

Nimbový olej má díky vzácným vlastnostem široké využití.

Kůže, nehty a vlasy

  • regeneruje zničené vlasy a působí na ně hydratačně,
  • zabíjí škodlivé bakterie a kožní parazity,
  • pomáhá s léčbou infekcí,
  • ulevuje zarudlé, svědící a podrážděné kůži,  
  • srovnává jizvy a pigmentaci,
  • utišuje a hydratuje vysušenou pokožku.

Nimbový olej:

  •  pomáhá s léčbou akné, ekzematické pokožky a kůže s vředovými problémy,
  • hydratuje suchou pokožku,
  • reguluje přemaštěnou kůži,
  • má příznivý vliv na léčbu lupénky,
  • zamezuje tvorbě lupů.  
  • Domácí mazlíčci
  • Nimbový olej pomáhá našim domácím mazlíčkům proti nepříjemným parazitům a další otravné havěti.
  • Olej podporuje:
  • imunitní systém,
  • zdravou kůži,
  • lesklou a zdravou srst,
  • silné a zdravé zuby.

Nimový olej:

  • odpuzuje otravný hmyz,
  • chrání psy a kočky před klíšťaty,
  • má antivirové, antibakteriální a protiplísňové účinky,
  • ulevuje svědivým místům,
  • chrání psy před kožními parazity,  
  • zamězuje lupům.
  1. Sprej s nimbovým olejem pomáhá také koním, hovězímu dobytku a dalšímu domácímu zvířectvu proti klíšťatům, blechám, roztočům a dalším kožním parazitům.
  2. Zahradnictví
  3. Zahradníci využívají nimbový olej díky jeho pesticidním a protiplísňovým vlastnostem, a také jako přírodní hnojivo
  4. —————————————-

Nimbový olej obsahuje složku s názvem azadirachtin, která je velmi účinná proti mikrobům. Má také insekticidní vlastnosti a používá se jako přírodní pesticid proti mnoha zahradním škůdcům.

V materia medica aroma-terapeuta se dá často kombinovat s éterickými oleji při ošetření řezných ran a škrábanců. Výborně se hodí i na mykózy mezi prsty.

Používá se při projevech virových a bakteriálních infekcí na pokožce, třeba při planých neštovicích. Podporuje imunitu.

Výhody: Nimbový olej má na pokožku a její stav blahodární účinky, dané schopností ničit bakterie, parazity, plísně a zlepšit imunitní systému. Nimbový olej, prověřený staletími užívání, je snad nejlepší a nejbezpečnější variantou pro zevní ošetření lupénky a ekzému.

Obsahuje specielní složky, jako nimbin, nimbidin, nimbidol, gedunin, sodium nimbinate, quercetin, salannin a azadirachtin, které mají jedinečné účinky na pokožku. Má vysoký obsah mastných kyselin, které svým účinkem zjemňují a zvlhčují pokožku (kyselina olejová 52,8%, stearová 21,4%, palmitová 2,6%, linoleová 2,1% a různé nižší mastné kyseliny).

Obsahuje vitamin E a esenciální amino kyseliny. Olej má široké spektrum antibakteriálních účinků proti gram-negativním a gram-pozitivním mikroorganizmům, včetně M. tuberkulóza a streptomycinu rezistentních kmenů. V laboratorních podmínkách prokazatelně inhibuje Vibrio cholerae Klebsiella pneumoniae, M. tuberculosis a M. pyogenes.

Antimikrobiální účinky oleje byly prokázány proti Streptococcus mutans a S. faecalis.

  • má antivirové, antibakteriální a protiplísňové vlastnostinapomáhá hojení ran a vytváření kolagenových vláken– nimbový olej má vysokou teplotu tuhnutí (začíná tuhnout už při pokojové teplotě)
  • hojí suchou a popraskanou pokožku
  • – celkově zlepšuje stav kůže a hojí různé kožní nemoci včetně lupénky a ekzémů

– zklidňuje zarudnutí a podráždění kůže- používá se jako bezpečný přírodní pesticid na domácí i venkovní rostliny- pří vaginálních mykózách a výtocích přidejte 5 kapek do dávky intimního mycího přípravku- !!!intimně jej nepoužívejte pokud jste těhotná nebo chcete otěhotnět!!!při kožních plísních aplikujte neředěný na postižené místo- při bolestech ucha kápněte 1- 2 kapky 1x – 2x denně přímo do ucha

Je používání neemového – nimbového oleje bezpečné?- Ano, pokud jej nepoužíváte vnitřně.- Aplikaci u zvířat mohu doporučit jen tehdy pokud bude možné postižené, ošetřené místo přelepit, aby si olej neolizovali.

– Pesticidní účinek se dá bezpečně využít i u jedlých plodin a to i pokud je použit pouhých několik dní před sklizní.

Olej má vysokou účinnost proti vším. Ideální je pro tento účel použít olej rozpuštěný v šamponu. Například přidáním 20 kapek nimbového oleje do 250 ml přírodního šamponu dosáhnete optimálního preventivního účinku. Nimbový olej působí tak, že živé vši (nebo mšice) přímo hubí a případným přeživším jedincům zabrání v rozmnožení.

Nimbový olej je účinný také proti roztočům, jak proti kožním chorobám způsobeným roztoči, tak také jako skvělý prostředek pro pěstitele rostlin. Vynikající výsledky jsou například při použití nimbového oleje rozpuštěného v tekutém mýdle a naředěného vodou.

Vše nalít do rozprašovače a nastříkat na rostliny napadené například sviluškami nebo mšicemi. (Odzkoušeno na jahodách, mátě, verbenách).

http://cestaprirody.cz/www/product/nimbovy_olej_bio_100_ml_nobilis_tilia/

http://terramera.com/neem

Diskuze

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *