Kvasnice a zdraví – upravují trávení i regenerují tělo

Kvasnice a zdraví – upravují trávení i regenerují tělo

100% pasterizovaná šťáva z Aloe s dužinou. Šťáva vyrobená z pečlivě vybraných listů Aloe vera té nejvyšší kvality….

Nef de Santé Aloe gel – 100% šťava z Aloe vera s dužinou 500 ml —

Kvasnice a zdraví – upravují trávení i regenerují tělo

Aloe vera gel obsahuje 98,7% šťávy z Aloe, která obsahuje množství prospěšných látek, především polysacharidů. Šťáva…

-20 %  

Natural Medicaments Aloe Vera gel 1000 ml —

pozítří u vás 249 Kč 199 Kč

Kvasnice a zdraví – upravují trávení i regenerují tělo

B-komplex s pivovarskými kvasnicemi Premium je výtečnou kombinací osmi vitamínů skupiny B a pivovarských kvasnic,…

-34 %  

Natural Medicaments B-komplex s pivovarskými kvasnicemi Premium 120 tbl. —

pozítří u vás 149 Kč 98 Kč

Kvasnice a zdraví – upravují trávení i regenerují tělo

Alveo je harmonizační bylinné tonikum. Jedná se o směs 26 extraktů z rostlin pocházejících z různých částí naší…

-8 %  

Akuna Alveo 950 ml —

pozítří u vás 1 179 Kč 1 089 Kč

Kvasnice a zdraví – upravují trávení i regenerují tělo

Podpořte normální činnost střev přírodními produkty! Dávkování a délka užívání produktů je velmi individuální a…

Doporučená kombinace produktů Na Střeva – Cat´s Claw + Regevit + Koloidní minerály —

do 5.10. u vás 1 359 Kč 1 259 Kč

Kvasnice a zdraví – upravují trávení i regenerují tělo

pH Minerals je doplněk stravy, který byl speciálně vyvinut a vyroben na úpravu acidobazické rovnováhy organismu …

Wetyzo pH Minerals na odkyselení organismu 320 g —

Kvasnice a zdraví – upravují trávení i regenerují tělo

Kurkuma prášek BIO je produkt, který pochází z kontrolovaného ekologického zemědělství šetrného k přírodě. Má typicky…

-51 %  

Allnature Kurkuma prášek BIO 100 g —

pozítří u vás 98 Kč 48 Kč

Kvasnice a zdraví – upravují trávení i regenerují tělo

Prémiový probiotický přípravek Probio24 obsahuje komplex 11 odolných probiotických kmenů, 33 miliard živých kultur v…

-6 %  

Advance nutraceutics Probio24 60 kapslí —

pozítří u vás 324 Kč 305 Kč

Kvasnice a zdraví – upravují trávení i regenerují tělo

Aloe vera – 100% Bio šťáva má jemnou chuť bez výrazného aroma a je vyrobena nejmodernější metodou zpracování, aby…

-37 %  

Allnature Aloe vera – 100% Bio šťáva 1 l —

pozítří u vás 307 Kč 194 Kč

Kvasnice a zdraví – upravují trávení i regenerují tělo

PROBIO Kaše malinová svou nutričně vyváženou skladbou nezatěžuje organismus. Základem kaše je extrudovaná rýže a…

Topnatur Probio kaše Malina 60 g —

Psyllium je přírodní rozpustná vláknina 98% čistoty, což je nejvyšší dostupná kvalita. Tato vláknina ve vodě…

-3 %  

Topnatur Psyllium 300 g —

pozítří u vás 145 Kč 140 Kč

Multivitamin je ovocný tekutý koncentrát, který je vhodný i pro děti. Přípravek bohatý na vitamín C přináší energii…

Klas Multivitamin 200 ml —

100% čistá Pampeliška jemně mletý kořen pro naše zdravé trávení, žaludek, játra, ale i močové cesty, ale i močové…

Salvia Paradise Pampeliška lékařská kořen mletý 100g —

Přípravek Aloe vera Premium obsahuje 97% šťávu z Aloe vera.

-42 %  

Allnature Aloe vera Premium 1000 ml —

pozítří u vás 271 Kč 158 Kč

100% přírodní produkt bez příměsí a konzervantů. Obsahuje ostropestřec mariánský, který se užívá pro podporu funkce…

-17 %  

Terezia Company TEREZIA Ostropestřec + reishi forte 60 kapslí —

pozítří u vás 299 Kč 248 Kč

Collalloc je 100% bioaktivní mořský kolagen pro Váš zdravý životní styl: Díky jeho vlastnostem s ním Vaše tělo…

-7 %  

Collalloc Collalloc – 100% bioaktivní mořský kolagen —

pozítří u vás 599 Kč 558 Kč

Mumio je horská pryskyřice nazývaná také „Slzy hor“ nebo „Černé zlato“.

-12 %  

Natural Medicaments Mumio 250 mg 90 tablet —

pozítří u vás 329 Kč 289 Kč

100% čistý Ostropestřec tinktura s 0% alkoholu je bohatá na antioxidanty pro naše zdravé trávení, játra, srdce,…

Salvia Paradise Ostropestřec AF tinktura 50 ml, 30 ml

Kelp prášek BIO obsahuje jód, vápník, železo a vitamíny B1, B2 a B12. Optimalizuje zažívání a dodává pocit sytosti….

-65 %  

Allnature Kelp prášek BIO 100 g —

pozítří u vás 164 Kč 58 Kč

100% čisté Lněné semínko mleté je bohaté na antioxidanty a příznivě působí na naše trávení, střeva, kontrolu…

Salvia Paradise Lněné semínko mleté 100 g, 300 g, 1000 g

Křemelina 250 g Wolfberry (diatomická zemina). Křemelina je sypká hornina bohatá na křemík, napomáhající k pročištění…

Wolfberry Křemelina 250 g —

Jedlá soda je všestranný pomocník, který lze využít během úklidu domácnosti i při každodenní hygieně. Působí…

Allnature Jedlá soda 5 kg —

Green Trio Topnatur je produkt, který v jediné tabletě obsahuje tři „zelené “ potraviny. Chlorella, zelený ječmen a…

Topnatur Green Trio 540 tbl. —

100% čistý Ostropestřec jemně mletý plod je bohatý na antioxidanty pro naše zdravé trávení, játra, srdce, krevní cukr…

Salvia Paradise Ostropestřec mletý plod 120g —

Kurkumin, obsažen v kurkumě, je výborný přírodní antioxidant. Krom toho zlepšuje trávení, má vliv na činnost jater a…

-47 %  

Allnature Kurkumin s piperinem bylinný extrakt 60 tobolek —

pozítří u vás 299 Kč 158 Kč

Psyllium je přírodní rozpustná vláknina 98% čistoty, což je nejvyšší dostupná kvalita. Optimalizuje fyziologickou…

Topnatur Psyllium 200 kapslí + 50 kapslí ZDARMA —

Kurkumin-piperin komplex je přípravek vyrobený z prášku kurkumy dlouhé a plodů pepřovníku černého.

-8 %  

Natural Medicaments Kurkumin-piperin komplex 60 tablet —

pozítří u vás 379 Kč 349 Kč

100% čistá Pampelišková tinktura s 0% alkoholu pro naše zdravé trávení, žaludek, játra, ale i močové cesty, srdce,…

Salvia Paradise Pampeliška lékařská AF tinktura 50 ml, 30 ml

GS Superky probiotika obsahuje 21 miliard probiotických mikroorganismů a 9 odolných kmenů probiotik z rodů…

S dárkem

Green-Swan GS Superky probiotika 60+20 kapslí —

Probiotika jsou jedinečnou a vyváženou kombinací probiotických kultur, která udržuje rovnováhu obranného systému…

-13 %  

Natural Medicaments Probiotika 60 kapslí —

pozítří u vás 399 Kč 349 Kč

GYNIMUN dual protect je probiotikum pro ženy! Unikátní kombinace vaginálních a střevních bakterií pro obnovu…

-7 %  

OnaPharm GYNIMUN dual protect 30 kapslí —

pozítří u vás 255 Kč 238 Kč

PM Elixír na slinivku obsahuje prastarou a osvědčenou kombinaci látek, která byla volena k podpoře funkce slinivky a…

-11 %  

Purus Meda PM Elixír na slinivku 60 tbl. —

pozítří u vás 255 Kč 226 Kč

Mast Dubová kůra Natural obsahuje vlastní, speciálně vyvinutou recepturu s vysokým obsahem aktivních látek a…

-12 %  

MedPharma Dubová kůra gel Natural 75 g —

pozítří u vás 59 Kč 52 Kč

Rozchodnice růžová neboli Rhodiola rosea zvyšuje odolnost nervového systému při únavě a stresu. Působí na kognitivní…

-29 %  

Allnature Rozchodnice růžová 500 mg 60 kapslí —

pozítří u vás 219 Kč 155 Kč

Oregáno (Dobromysl obecná) bylo odedávna používáno jeko velmi užitečná rostlina. Její základní účinnou látkou je…

EkoMedica Czech Oregáno (Dobromysl obecná) – olej 50 ml —

AloeVeraLife představuje nejvyšší kvalitu šťávy z Aloe 99,7% čistoty s jemnou přírodní chutí. Aloe Vera Life obsahuje…

-4 %  

Pharma Activ AloeVeraLife 1+1 ZDARMA (1000 ml + 1000 ml) —

pozítří u vás 389 Kč 374 Kč

Chlorella ADVANCE obsahuje 100% čistou řasu chlorella v prémiové BIO kvalitě.

-10 %  

Advance nutraceutics BIO Chlorella 1 000 tablet —

pozítří u vás 419 Kč 378 Kč

GS Superky Antibio obsahují dokonce 40 miliard probiotických mikroorganismů a 9 odolných kmenů probiotik z rodů…

Green-Swan GS Superky Antibio 40, 10 kapslí —

100% čistá Pampeliška kapsle pro naše zdravé trávení, žaludek, játra, ale i močové cesty, ale i močové cesty, srdce,…

Salvia Paradise Pampeliška lékařská kapsle 60 ks, 120 ks

Regulatpro® BIO je kaskádově fermentovaný enzymový doplněk stravy k podpoře procesů biologické regulace.

Enzympro RegulatPro BIO 350 ml —

Chlorella je superpotravina s antioxidačními účinky a celou řadou vitamínů a minerálů.

-52 %  

Allnature BIO Chlorella prášek 100 g —

pozítří u vás 307 Kč 148 Kč

Přípravek BIO Kurperin Epigemic je vytvořen z prášku z kořene kurkumy dlouhé a plodů pepřovníku černého v harmonickém…

-15 % s kódem

Epigemic BIO Kurperin Epigemic 90 kapslí —

100% čistá Lékořice lysá řezaný kořen pro naše zdravé trávení, imunitu, energii, nervy, duševní zdraví, močové a…

Salvia Paradise Lékořice koření 50 g, 150 g, 1000 g

Regalen je bioinformační širokospektrální regenerační přípravek, vyrobený podle moderních poznatků fytoterapie,…

-8 %  

Energy Regalen 30 ml —

pozítří u vás 512 Kč 470 Kč

100% čistá Skořice pravá bohatá na antioxidanty pro zdraví našeho trávení, žaludku, srdce, cév, pohlavních orgánů,…

Salvia Paradise Skořice pravá mletá 100 g

100% čistý Ženšen pětilistý – Jiaogulan Thailand tinktura s 0% alkoholu pro zdraví naší imunity, jater, žaludku,…

Salvia Paradise Ženšen pětilistý – Jiaogulan AF tinktura 50 ml, 30 ml

Extra silná kombinace extraktů z ořešáku, česneku, lapača, dýně, kurkumy, hřebíčku a tymiánu.

-22 %  

Natural Medicaments Parozin 90 kapslí —

pozítří u vás 449 Kč 349 Kč

LactoSpore® probiotika s prebiotiky mají tyto přednosti:- Nevyžadují skladování v ledničce.- LactoSpore® je…

-17 %  

GreenFood Nutrition Probiotika LactoSpore® + Prebiotics 60 kapslí —

pozítří u vás 299 Kč 248 Kč

Zeměžlučová směs podporuje normální činnost trávícího systému.

Dědek Kořenář Zeměžlučová směs 12K 200 ml —

Přípravek Bulgarian Tribulus Original obsahuje výtažek z byliny kotvičník zemní s obsahem steroidních saponinů. Ty…

Hepatica Bulgarian Tribulus Original 120 kapslí —

Aloe Vera: pomáhá zvyšovat imunitu pomáhá udržovat zdravé střeva a trávicí trakt pomáhá u různých kožních…

ESI Aloe Vera čistá šťava 1 l —

Kulíšek je určen k perorální rehydrataci při průjmových potížích či zvracení.

Goldim Kulíšek 10 sáčků —

Trávicí enzymy přispívají k očistě tlustého střeva. Očista tlustého střeva je procedura, jejíž součástí může být…

Natural SK Trávící enzymy Natural 60 ks —

Tento produkt můžete nahradit kapslemi Masticlife Prebiotic. Při intenzivní mastichové kúře užívejte 3 x 2 nebo 2 x 3…

Budete mít zájem:  Kodein – opiát používaný pro analgetické, antitusivní a protiprůjmové účinky – jak funguje?

Mastic Life Chios Masticha 40 kapslí —

Kontryhel bylinný čaj 50g Wolfberry je rostlina, která je známá především jako všelék při ženských potížích….

Wolfberry Kontryhel bylinný čaj 50g —

Rosen Odkyselující nápoj je vyvážená minerální směs bez obsahu fosfátů. Doplňuje zásadotvorné látky, odkyseluje a…

-8 %  

Rosenpharma Rosen Odkyselující nápoj 20 šumivých tablet —

pozítří u vás 109 Kč 100 Kč

100% čistá Kurkuma je koření bohaté na antioxidanty především pro naše zdravé trávení, správnou činnost imunity,…

Salvia Paradise Kurkuma kapsle 60 ks, 120 ks

100% čistá Pampeliška řezaný kořen pro naše zdravé trávení, žaludek, játra, ale i močové cesty, ale i močové cesty,…

Salvia Paradise Pampeliška lékařská kořen řezaný 100 g, 250 g, 1000 g

Rakytník plod Wolfberrry BIO 50 g působí antioxidačně, dodává energii, má příznivý vliv na imunitní systém a přispívá…

Kvasnice jsou zdravé pro srdce i na nervy. Udělejte si z nich pomazánku nebo pleťovou masku

Pekařské droždí se používá ke kynutí těsta a výrobě některých druhů pečiva. Také se z něj připravují pomazánky, nebo drožďová polévka. K výrobě pekařského droždí se u nás používá výlučně řepná melasa, která se mimo jiné používá i k výrobě lihu nebo kyseliny citrónové.

Kvasnice a zdraví – upravují trávení i regenerují tělo

Droždí má přirozenou absenci lepku a může se tudíž bez problémů zařadit do bezlepkového jídelníčku. Nicméně součástí kuchařských receptů je velká řada dalších ingrediencí, které mohou lepek obsahovat, především mouka. V prodeji jsou některé druhy mouky neobsahující lepek, např. kukuřičná mouka, kterou lze bez obav použít pro výrobu bezlepkového pečiva.

Kvasnice a zdraví – upravují trávení i regenerují tělo

Princip kynutí

Kvasinky v droždí jsou živé mikroorganismy, které ve styku s vodou a s cukrem při vhodné teplotě se rozmnožují pučením. Přitom vzniká oxid uhličitý, který způsobuje kypření těsta a zvětšování jeho objemu. Velikost jedné kvasinky nepřesahuje 6 až 8 tisícin milimetru. 1 cm3 (zhruba 1 g droždí) v sobě obsahuje 10 miliard těchto živých buněk droždí!

Nebojte se droždí, sníží vaši únavu

Pekařské droždí obsahuje nejen vitaminy a minerální látky, ale také je považováno za hodnotný zdroj bílkovin. V první řadě je droždí bohatým zdrojem vitaminů B. Zejména vitaminu B1 – thiamin, B2 – riboflavin, B3 – niacin.

Tyto vitaminy mají zejména vliv na nervovou funkci a pomáhají udržovat zdravou pokožku. Také příznivě ovlivňují trávicí ústrojí a srdeční soustavu.

Z minerálních látek stojí za zmínku vyšší obsah chrómu, který se podílí na udržení stálé hladiny glukózy krvi či dokáže snížit neodolatelnou chuť na sladké.

Kvasnice a zdraví – upravují trávení i regenerují tělo

Lidé, kteří trpí zvýšenou únavou, by droždí měli do svého jídelníčku zařadit, protože vitaminy skupiny B se podílí na uvolňování energie ze sacharidů, tuků i bílkovin obsažených v potravě a příznivě tím ovlivňují lidský organismus.

Tudíž se dá říci, že zlepšuje hladinu energie. Také pro lidi trpící depresemi a špatnou náladou má droždí přínos, protože některé vitaminy skupiny B jsou nezbytné k tvorbě nervového přenašeče serotoninu, který zajišťuje pocit dobré nálady.

Zde se zmíním, že i pro lidi trpící nespavostí má tato látka důležitou roli.

V neposlední řadě mají vitaminy skupiny B v droždí pozitivní účinky na naši pleť, vlasy a nehty, proto také existuje nespočet lidových receptů na masky z droždí.

Kvasnice a zdraví – upravují trávení i regenerují tělo

Skladování a používání čerstvého pekařského droždí

Droždí můžeme koupit buď vážené, nebo balené, jak si ho vybaví asi drtivá většina z nás. Čerstvé droždí je světle hnědé a drobivé, nemá trhliny, ani tmavé skvrny. Vyschlé droždí je tvrdé, popraskané a skvrnité. A u takového droždí výrazně klesá schopnost kvasit.

Čerstvé pekařské droždí musí být skladováno při teplotách od 1 do 10°C, což je teplota, při které droždí nepracuje, a tím je garantována jeho kvalita po celou dobu trvanlivosti až do okamžiku jeho spotřeby.

Opakované vystavování droždí vyšším a nižším teplotám je oslabuje.

Droždí jsou totiž živé mikroorganismy, které by při mísení těsta neměly dlouhodobě přijít do přímého kontaktu s jinou surovinou, především se solí, která může negativně ovlivnit průběh kynutí.

Pomazánka z drozdí

  • čtyři kostky droždí
  • dvě vejce
  • větší stroužek másla
  • cibulka
  • trocha mléka
  • sůl a pepř na dochucení

Stačí, když si na pánvi orestujete nakrájenou cibuli, přidáte rozdrolené droždí a mírně zasypete solí a pepřem. Jakmile se z pánvičky bude zvedat příjemná vůně droždí, vmícháte dvě vejce a zalijete trochou mléka. Dále stačí už jen chvíli promíchat a nechat pochutinu vychladnout.

Skvěle vám bude chutnat na čerstvém, nadýchaném pečivu. Dobrou chuť!

Kvasnice a zdraví – upravují trávení i regenerují tělo

Recepty na masky z kvasnic

Drožďová obyčejná

Je skvělá na ucpané póry, akné nebo na celkové vzpružení pleti. V mističce rozmícháme droždí s vodou, aby vznikla hustší kaše. Naneseme na obličej a necháme 20 minut působit. Pak obličej omyjeme vodou.

Kvasnice a zdraví – upravují trávení i regenerují tělo

Drožďová s heřmánkem

Tato maska čistí ucpané póry, navíc pleti dodá potřebný vitamín B. Nejprve si připravíme heřmánkový odvar, který po vylouhování scedíme a necháme trochu vychladit. V misce rozdrobíme droždí a zalijeme přiměřeným množstvím heřmánku, aby nám vznikla hustší kašička. Naneseme na pleť.

Drožďová s pšeničnými otrubami

Tato maska je velmi vyživující a je vhodná pro všechny typy pleti:

  • 5 dkg droždí
  • 6 lžic mléka
  • pšeničné otruby

V misce rozdrobíme droždí, přilijeme mléko a zahustíme otrubami. Nanášíme na obličej, krk a dekolt a necháme působit asi 30 minut. Masku umyjeme vlažnou vodou.

Základní drožďová maska je určena pro normální pleť

Vyrobíme ji z 20 gramů čerstvého droždí, což je vlastně půl klasické kostky, a přibližně dvou lžic vlažného mléka. Pořádně obojí rozmícháme a rozmačkáme, abychom si vytvořili hustou kašičku.

Masku potom naneseme na celý obličej (vyhneme se jen nejbližšímu okolí očí) a necháme ji zaschnout, což trvá přibližně čtvrt hodiny až dvacet minut. Po uplynutí této doby tvář opláchneme teplou vodou.

Kvasnice a zdraví – upravují trávení i regenerují tělo

Pro suchou a citlivou pokožku je zapotřebí jemnější verze drožďové masky

Budeme potřebovat půl kostky neboli dvacet gramů, ale místo mléka tentokrát použijeme olivový olej (neměl by být vytažený z lednice). Množství tekutiny je stejné, čili přibližně dvě lžíce. Zase vše rozmícháme na jemnou kašičku a použijeme úplně stejně jako v předchozím případě (včetně zaschnutí a oplachu).

Pro mastnou pleť

Pro ty, kteří mají problémy s mastnou pletí, existuje přírodní drožďová maska v nejsilnější variantě.

Potřebujeme lžíci rozdrobeného droždí, které rozmícháme na kašičku s troškou destilované nebo alespoň převařené vody, která má pokojovou teplotu.

Do směsi ještě přikápneme dvanáct až patnáct kapek čerstvě vymačkané citronové šťávy. Tuto masku mohou vyzkoušet i ti, kteří mají velké problémy s akné.

Kvasnice a zdraví – upravují trávení i regenerují tělo

Všechny výše uvedené pleťové masky bychom neměli používat častěji než dvakrát týdně. Pokud masky užíváme pro očištění a osvěžení zdravé pokožky, tak jsou výsledky viditelné velmi často již po omytí a u problematičtější s výskytem akné je proces pomalejší.

Maska na vlasy

Budeme potřebovat

  • 1 PL vody
  • 1 PL kvasnic
  • 1 PL cukru
  • 1 PL medu
  • 2 PL suchého hořčičného prášku

Kvasnice a zdraví – upravují trávení i regenerují tělo

Rozmíchejte kvasnice ve vodě a přidávejte cukr. Jakmile se kvasnice rozpustí, vmíchejte med a hořčicový prášek. Aplikujte masku na pokožku hlavy a vlasové kořínky. Obalte potravinářskou folií a na folii dejte ještě ručník. Po jedné hodině směs vymyjte a klasicky umyjte šamponem.

Kvasnice jsou také známé v pivním moku… A nebo si je můžeme dopřát v podobě pivních lázní a spojit vše při jednom. Takový relaxační pobyt v pivních lázních nemůže být přece špatná volba. Co myslíte?

Kvasnice nepatří jen do buchet. Budete překvapeni, kde všude pomáhají

Mají nelibou vůni a chuť také neohromí. Přesto bychom kvasnicím měli najít trvalé místo v našem jídelníčku. Kostka živých organizmů upraví trávení a pomůže i s problematickou pletí. Přírodní lék za 3 koruny si brzy oblíbíte až uvidíte výsledky.

Reklama

Droždí známe jako nezbytnou přísadu do nejrůznějších nadýchaných koláčů a buchet. Připravují se z něj i pomazánky i polévky. Dokonce si z nich můžete vyrobit domácí pleťovou masku. Kvasnice neboli droždí jsou živou kulturou, obrovským množstvím mikroorganizmů. Při styku s vodou, mlékem a cukrem se začnou rozmnožovat.

Živé kvasinky jsou jednobuněčnou houbou, jakmile se začnou množit produkují oxid uhličitý. Právě ten je zodpovědný za kynutí těsta. V pouhém gramu droždí byste napočítali před 10 miliard kvasinek.

Reklama

Droždí se vyrábí se z řepné melasy. V laboratoři se ve zkumavce provádí postupná fermentace až vznikne kvasničné mléko. Z něj se odstraní tekutina a živé kultury se dále zpracovávají. Využít můžete čerstvé droždí, sušené droždí i pivovarské kvasnice.

Jak pomáhají kvasnice

V kvasnicích se nachází velké množství vitamínů skupiny B. Dále vitamin D, železo, měď, minerální soli a esenciální kyseliny. Kvasnice mají vysoký obsah vitamínů B1-B3.

Ty napomáhají správné funkci nervové soustavy, odbourávají pocit únavy a pomáhají s uvolňováním energie získané ze sacharidů. S konzumací kvasnic začne tělo produkovat serotonin, hormon štěstí.

Budete veselejší a bude se vám lépe usínat.

Výborné výsledky mají kvasnice v boji proti problematické pleti. Jakmile začnete kvasnice pravidelně užívat, upraví se i potíže s pletí. Kvasnice budou bojovat proti přemnoženým plísním v těle, po pár týdnech uvidíte viditelné zlepšení pleti.

Reklama

Zpracovat je můžete i do podoby pleťové masky. Droždí jen smícháte s vodou a nanesete na obličej. Necháte 20 minut působit a důkladně omyjete.

Blahodárné účinky droždí:

  • upravují trávení
  • pomáhají při nechutenství
  • zlepší stav pokožky, vlasů, nehtů
  • působí protizánětlivě
  • pomáhají srdeční a nervové činnosti
  • zklidňují, regenerují a bojují proti depresím
  • doporučují se diabetikům
  • podporují regeneraci jater
Budete mít zájem:  Co nám říká naše tělo? Co nám říká některými problémy a projevy?

Jak zařadit kvasnice do jídelníčku

Najít kvasnicím místo v jídelníčku není snadné. Nejlepší formu pro stravování mají kvasnice ve formě prášku, kdy se přidávají do nápojů.

Čerstvé kvasnice můžete pít s mlékem. Polovinu kostky byste měli rozdělit na 3 díly a přidat do nějakého nápoje 3× denně. Kromě mléka je lze smíchat ještě s čistou vodou. Můžete je přimíchat i do omáčky nebo polévky.

Kvásek pro přípravu chleba

Kvásek (kvas) pro přípravu chleba se dělá z žitné mouky a vody. Jeho založení trvá několik dní a následně se stále oživuje. Pojem se často zaměňuje s kváskem při přípravě buchet. Tam používáme droždí. Kvasnice smícháme s mlékem a cukrem a necháme vzejít 10 minut.

Jak skladovat droždí

Čerstvé droždí je třeba uchovávat při nízkých teplotách. Od 1 do 10 °C. Nesvědčí mu střídání teplot, proto jej v ledničce uchovávejte v zásuvce. Čerstvé droždí je možné i zmrazit, jen je třeba jej po rozmrazení zpracovat do 24 hodin.

Další druhy droždí

Kromě výše zmíněných druhů droždí, známe také: Instantní droždí, tekuté droždí, granulované droždí i aktivní sušené droždí.

Autor: Iva Vaněčková, 15.10.2020

Reklama

Reklama

„Obyčajné“ droždie je poklad pre vaše telo: Skúsite toto bioliečivo 3. tisícročia?

Tento a podobné prívlastky si kvasnice naozaj zaslúžia. Za to, aké účinky majú na ľudské zdravie, ale aj za to, že sú mimoriadne lacným, dostupným a účinným prírodným liečivom. Na čo všetko ich možno využiť?

Živý mikroorganizmus

Kvasnice, resp. droždie, sú v skutočnosti akýmsi živým organizmom, alebo zmesou mikroskopických živých organizmov.

Obsahujú živé zlisované kvasinky Saccharomycescerevisiae, ktoré patria medzi jednobunkové huby, viditeľné len pod mikroskopom.

Čerstvá kocka droždia a jeho sušená varianta sú rovnako „živé“ a obsahujú také isté množstvo prospešných mikroorganizmov. Existujú aj pivovarské kvasnice, ktoré sú síce o niečo menej účinné, avšak tak isto sa v nich nachádzajú živé kultúry.

Kvasnice obsahujú:

  • všetky vitamíny skupiny B – sú asi ich najlacnejším zdrojom
  • vitamín D
  • enzýmy
  • stopové prvky, železo, meď
  • esenciálne kyseliny
  • minerálne soli

Pri akých problémoch sú kvasnice nápomocné?

  • upravujú trávenie
  • zlepšujú vylučovanie stolice
  • pôsobia pri nechutenstve
  • pomáhajú pri kožných problémoch
  • zlepšujú stav nechtov a vlasov
  • regenerujú telo
  • majú protizápalové účinky
  • pôsobia hojivo
  • pri zvýšenej únave, depresiách
  • pôsobia pri nespavosti, nervozite
  • vhodné pre diabetikov, ľudí s cirhózou pečene
  • podporujú funkciu pečene, obličiek
  • priaznivo ovplyvňujú aj imunitný systém

Mohlo by vás zaujímať: Chýba vám draslík, horčík alebo železo? Nájdete ho v týchto potravinách!

V akých formách ich konzumovať?

Kvasnice sa dajú kúpiť v rôznych formách. Klasicky v podobe čerstvej kocky (42 gramov vás vyjde v priemere na 0,15 centov), ale aj vo forme tabliet, či prášku.

Užívanie tabletiek je asi najjednoduchšie, navyše prekážkou nie je ani prirodzená chuť kvasníc, ktorú „nemusí“ každý. Balenie 200 tabliet vás bude stáť asi 3 eurá.

Prášok má tiež svoje výhody (200 gramov kúpite za približne 1,50 eura), dá sa jednoducho nasypať do nejakého nápoja. Pije sa trikrát denne po jedle. V nápoji si takisto môžete rozdrobiť aj čerstvé droždie.

Na jeden deň by vám mala postačiť 1/3 – ½ kocky. Pite trikrát denne po jedle. No pozor, nie vo všetkých tekutinách pôsobia kvasnice tak, ako by mali.

Pite ich s mliekom alebo vodou

V nápoji (buď čistá voda alebo mlieko – iné nápoje sa neodporúčajú) sa dajú napríklad rozmiešať kúsky čerstvého droždia.

Okrem nápojov si môžete napríklad prášok vmiešať pokojne aj do polievky či rôznych omáčok.

Tabletky zas môžete kúpiť aj s rôznymi prímesami na posilnenie účinku, napríklad s chlorellou, echinaceou, alebo napríklad aj hlivou ustricovou. Užívajú sa  2 – 4 tablety trikrát denne po jedle.

Mohlo by vás zaujímať: Tisícročný poklad menom droždie: Vyrieši problémy s pleťou aj s nadúvaním

Kvasnice na krásu

Ste aj vy jedným z tých ľudí, ktorí majú problematickú pleť aj vo vyššom veku? Táto chybička krásy je pre mnohých veľmi ubíjajúca. Bohužiaľ, nie je dôsledkom zlej starostlivosti o pleť, ale najmä vo vyššom veku predznamenáva vnútorné problémy.

Najmä problémy s trávením, pečeňou a kandidózou – premnožením plesní v tele. A práve všetky tieto problémy kvasnice vyriešia. Po upravení vnútorného prostredia sa tak logicky upraví aj pleť. Kvasnice však môžete použiť aj ako pleťovú masku.

Stačí si kúsok kvásku rozmiešať v troche mlieka a potrieť ním problematické miesta. Nechať vyschnúť, najlepšie cez noc a následne umyť do čista.

Rovnakým spôsobom sa dajú kvasnice aplikovať aj pri iných kožných problémoch, napríklad suchej a svrbivej koži.

Mohlo by vás zaujímať: Domáce rožky či pletenky sú ozajstnou pochúťkou: Upečte si ich aj vy!

Drožďové halušky do polievky:

Potrebujeme:

  • ½ kocky droždia
  • 2 lyžice oleja
  • 1 vajce
  • 1 strúčik cesnaku
  • štipku soli
  • 2 – 3 lyžice strúhanky

Postup: Na oleji opražíme podrvené droždie. Smažíme, pokiaľ droždie neprestane peniť. Necháme vychladnúť a pridáme surové vajce, soľ, prelisovaný cesnak a strúhanku podľa potreby tak, aby vzniklo cesto. To pridáme cez haluškár do vriacej polievky. Keď halušky vyplávajú, sú hotové. Aj tak ich však nechajte ešte aspoň minútku prevrieť.

Máte radi droždie? Na aké účely ho najčastejšie využívate? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Babičky měly pravdu, polévka je grunt

Naši předci jedli polévku každý den. Často i k snídani. Bylo to totiž levné, a zároveň vydatné a zdravé jídlo. My často polévky opomíjíme, protože přece nemáme čas připravovat (a možná ani konzumovat) několikachodový oběd či večeři.

Ovšem naše babičky moc dobře věděly, proč říkají, že polévka je grunt!

S jejich tvrzením souhlasí výživová poradkyně Nicole Lukášková. „Naši předkové byli velmi intuitivní, i bez výzkumů velmi dobře znali blahodárné účinky teplé polévky na kvalitu našeho trávení. Tam, kde je zdravé trávení a střevo, se dá každá nemoc vyléčit,“ říká s odkazem na to, o čem se v poslední době mluví stále častěji. Ve střevě se totiž skrývá až 80 procent naší imunity.

Polévka nás zahřeje, ale také vylepší naše trávení a imunitu. Může pomoct i s hubnutím a zvedne náladu.

„Pokud je střevo zdravé a střevní mikroflóra v rovnováze, máme kromě jiného i dobrou imunitu,“ vysvětluje a dodává, že trávení ale začíná už v žaludku (potažmo v ústech důkladným žvýkáním).

„Když strava není dostatečně natrávená, problém se jen přesouvá do oblasti střev. A v tom jsou právě polévky grunt.

Zahřívají, a jestliže jsou správně upraveny, energeticky posilují oblast našeho trávení.“

Předci to měli dobře vymyšlené

Naše babičky připravovaly polévky přesně podle dnešního trendu: z regionálních a sezonních produktů. V chladných částech roku využívaly dostupné luštěniny a zeleninu, na jaře přidávaly první bylinky (dnes bychom spíš řekli plevely), které dodávaly vitaminy a minerály na povzbuzení organismu po vysilující zimě.

Celoročně polévka odrážela to, co právě rostlo, co se zrovna urodilo. V tom se také skrývá kouzlo tohoto pokrmu. Nikdy nemusíme mít na talíři to stejné, pokaždé můžeme polévku něčím ozvláštnit, můžeme do ní zapracovat zbytky od včerejšího oběda, vyzkoušet jiné koření či přísadu. Fantazii se meze nekladou a v podstatě nikdy se nemůžeme splést.

Jak zdůrazňuje Nicole Lukášková, zdravotní efekt mají právě polévky našich babiček. „Rozhodně ne gulášovky, polévky zahuštěné moukou, s chemickými dochucovadly či krémové se smetanou, ty naše babičky nejedly,“ usmívá se s tím, že na jejich stole se objevovaly zeleninové polévky s krupkami.

Přečíst článek ›

„Polévka prohřála oblast zažívání, tedy energeticky prohřála náš střed. Z celostního pohledu zelenina sníží překyselení, a navíc se jedná o prebiotikum, tedy potravu pro naši střevní mikroflóru.

Krupky dodaly polévce ‚slizovou‘ texturu, která chrání střevní sliznici.

Zelená petrželka, kterou babičky našly i pod sněhem, není jen ozdobou, ale dodává jídlu nezbytnou vitální složku a enzymy pro podporu trávení,“ popisuje odbornice, jak šikovně to naši předci měli vymyšlené.

My se dnes k jejich moudru vracíme, poté, co jsme se průmyslově vyrobenými potravinami přesytili a hlavně pochopili, že nepředstavují ideální cestu ke zdraví.

Reklamy nás sice přesvědčují, že se v dnešní hektické době vyplatí nasypat obsah pytlíku do hrnce s vodou, ale uvařit lahodnou polévku z pár základních surovin je mnohem lepší a časově to nemusí být o tolik náročnější.

Místo sypké směsi bůhvíjakého původu dáme do kastrolu pokrájenou zeleninu, přisypeme bylinky a taky máme hotovo za pár minut.

I s rýmou zvládneme připravit vývar

Stačí dodržovat jen pár zásad.

„U zeleninové polévky je vždy důležitá čerstvost – jakýmkoli ohříváním už má kyselinotvornou tendenci, což je velká škoda,“ podotýká Nicole Lukášková a dodává, že stejně jako u každého jídla je důležitá „čistota“ surovin. „To znamená polévka ze základních potravin, kterou dochucujeme bylinkami, zelenou posypkou, lahůdkovými kvasnicemi či fermentovanou miso pastou.

Předplaťte si Deník.cz a získejte zdarma e-knihu plnou ovocných receptů. Více na: denik.cz/predplatne.

Pokud jste zvyklí na jíšku, můžete ji vynechat a v polévce rozvařit červenou čočku – nikdo to nepozná a výživově ji obohatí. Místo smetany v krémových polévkách můžete část zeleniny rozmixovat. Díky tomu i sníte více zeleniny,“ dává jednoduchý návod, jak na to.

Vyloženě léčivý je vývar z masa a kostí. Pokud jsme nachlazení, je to přímo ideální pokrm na posílení organismu.

Jak píše na svém food blogu Zásadně zdravě Jana Králiková, výživová poradkyně a kuchařka, která se tituluje nutriční gastronomka: „Co byste si vybrali – síťovku plnou pomerančů, mandarinek, jablek, nebo obecně ovoce, u něhož je tak nějak zažité, že je obzvlášť při nachlazení skvělým zdrojem (nejen) vitaminu C, a tak vás postaví na nohy? Nebo pořádnou porci poctivého vývaru?“

Při vysvětlování jeho léčebného působení opět zmiňuje fakt, že se střevům říká druhý mozek, protože jsou naším největším orgánem, v němž sídlí imunita.

Budete mít zájem:  Ani při vaření nemusí klouby bolet

„Výhoda vývaru je, že ho navíc hravě zvládnete uvařit i sami, a to i pokud vám není zrovna dvakrát hej.

Stačí vám maso, případně kombinace s kostmi (ideálně v bio kvalitě a primárně drůbeží, ale klidně i králičí nebo hovězí), kořenová zelenina (mrkev, pastinák), koření (bobkový list, nové koření, pepř), cibule, česnek, voda, (pomalý) hrnec a pár hodin času, kdy vývar necháte táhnout a sami si nejlíp půjdete schrupnout. Můžete přidat i lžíci až dvě jablečného octa, který z kostí ve vývaru vytáhne maximum minerálů,“ radí Jana Králiková (přesný recept viz rámeček Recepty na léčivé polévky).

Také Nicole Lukášková mluví o tom, že pro regeneraci střeva a zvýšení imunity jsou vývary z masových kostí zvlášť blahodárné. „Pokud je vaříme opravdu dlouho, do rozpadání kostí, uvolňují se do vývaru cenné látky.

Dlouze tažený vývar je doslova celostním lékem. Posiluje zažívání, doplňuje energii, vyživuje krev, regeneruje, snižuje vyčerpání, podporuje nadledvinky a energetickou oblast ledvin.

Je nedílnou součástí léčby syndromu zvýšené propustnosti střeva (leaky gut), adrenálního vyčerpání a z něho pramenící hormonální nerovnováhy.

Dále posiluje imunitní systém, podporuje zdravé klouby a redukuje celulitidu,“ vyjmenovává odbornice, jež recepty a další rady nabízí ve své knize Jak zvýšit imunitu za 90 dní.

Rošťák nechce jíst zeleninu? V polévce ji neodhalí

Polévka má spoustu dalších benefitů. Obsahuje hodně vody, takže nás hydratuje a můžeme ji samozřejmě započítat do denního pitného režimu. Její konzumací také zvyšujeme příjem zeleniny a cenných látek, které obsahuje. Zvláště u dětí, do nichž bývá problém dostat jakékoli syrové plody, je to výhodné.

„Jím polévky od podzimu do jara pravidelně. I namísto hlavního chodu a klidně po celý den. Je to totiž rychlé a nenáročné jídlo na přípravu, navíc je často i z hlediska výživy komplexní.“ Jana Králiková, nutriční gastronomka

Ale také u seniorů může polévka vyřešit problém s kousáním třeba tvrdé mrkve. Pokud pro nás není některý druh dobře stravitelný, povařený, případně i rozmixovaný našemu zažívání neublíží. Další plus: především masový vývar si můžeme jednoduše namrazit do zásoby a pak ho jen ohřejeme, přidáme čerstvou zeleninu a rychlé jídlo je na stole.

Pokud vhodíme i těstoviny, luštěniny, brambory apod., tedy pokud ji připravíme tak, že v ní bude lžíce stát, může se proměnit klidně v sytý hlavní chod… Navíc polévka může podporovat hubnutí. Dáme-li si ji jako první jídlo, náš žaludek se rychle naplní a my pak nesníme tolik toho dalšího.

„Určitě může přispívat k hubnutí, a to v několika ohledech. Jednak čerstvá zeleninová polévka s miso pastou v chladném období zahřeje, podporuje trávení, a tedy získání živin z celého jídla. O to méně můžeme sníst. Také zbrzdí případný vlčí hlad,“ říká Nicole Lukášková s tím, že vždy záleží na tom, o jaké polévce se bavíme, na jejím množství a kalorické náloži.

Stejně hovoří i výsledky studie, kterou před lety realizovali na Pensylvánské státní univerzitě v USA. Když účastníci výzkumu zařadili před hlavní chod polévku, snížili svůj celkový příjem kalorií během oběda až o 20 procent ve srovnání se dnem, kdy si ji nedali.

Přečíst článek ›

„Nezapomeňte ale vybírat moudře, to znamená nízkokalorické polévky na bázi vývaru. Dávejte pozor na polévky například se smetanou, které by naopak mohly příjem kalorií zvýšit,“ shrnula Julie Floodová, jež se na výzkumu podílela.

Polévka také navozuje psychickou pohodu. Nejen tím, že nás po zimní procházce příjemně prohřeje – může být také připomínkou láskyplné péče rodičů či prarodičů. Experimenty prokázaly, že po konzumaci teplého jídla máme lepší náladu a díváme se na svět pozitivněji.

Na nic nečekat a hurá do toho!

Pokud bychom chtěli z polévky udělat ještě zdravější pokrm, můžeme si pohrát s ochucovadly. Jedním z nich je u nás stále populárnější miso pasta. Vyrábí se ze sójových bobů: ty se uvaří, smíchají s mořskou solí, naočkují se kulturou houby kódži a nechají se několik měsíců až let pomalu kvasit.

„Japonci by za ni měli dostat Nobelovu cenu, protože je velmi chytrým nutričním doplňkem v mnoha ohledech.

Považuji ji za doslova zázračnou ingredienci pro udržování rovnováhy v těle,“ tvrdí Nicole Lukášková a vypočítává její léčivé účinky: je bohatým zdrojem enzymů, obsahuje velké množství minerálů, podporuje trávení, povzbuzuje životní sílu, zlepšuje kvalitu krve (je blahodárná při anémii, nedostatečném prokrvování a syndromu studených končetin), skvěle vyrovnává nízký tlak, podporuje zdravou funkci srdce, má schopnost na sebe vázat radioaktivní látky a těžké kovy a neutralizuje účinky znečištěného životního prostředí…

Přečíst článek ›

Do masových vývarů přidává Nicole Lukášková kořen Astragalus membranaceus (kozinec blanitý): „Kromě jiného je výborným lékem proti virovým onemocněním.“ Sama má ráda řídké zeleninové polévky s miso pastou. „Takové si ráda dávám jak před hlavním jídlem, tak k snídani v rámci očistného dne. Zvlášť teď v chladném období jsou velmi vhodné,“ nabádá.

Také Jana Králiková jí polévky od podzimu do jara pravidelně. „I namísto hlavního chodu a klidně po celý den.

Je to totiž rychlé a nenáročné jídlo na přípravu, skvěle chutná, dobře vypadá a je navíc často i z hlediska výživy komplexní,“ objasňuje s tím, že nejraději má „kotlíky“ plné zeleniny, luštěnin, případně masa, nebo husté krémy, do kterých člověk rozmixuje, co mu přijde pod ruku. „Navrch můžete navíc nasypat různě ochucená nebo opečená semínka, restovanou hlívu, přidat kopeček zakysané smetany…

Taková vydatná, hravá a jednoduchá jídla mě v zimě baví asi nejvíc,“ doplňuje.

Recepty na léčivé polévky

Poctivý imunitní vývar podle Jany Králikové(z webu www.zasadnezdrave.cz)

  • 3 mrkve 1 cibule 2 česneky3 cm čerstvého zázvoru 3 cm čerstvé kurkumy 1 lžíce přepuštěného másla (ghí) 3 bobkové listy 4 kuličky nového koření 5 kuliček pepře 1 celý kuřecí skelet 2 křidýlka sůl
  • 1–2 lžíce jablečného octa

Pokud nemáme zeleninu v bio kvalitě, všechnu ji oloupeme a potom nakrájíme na kousky, cibuli a česnek stačí překrojit napůl, zázvor s kurkumou oloupeme vždy a rozkrojíme podélně.

Na lžíci ghí zlehka orestujeme zeleninu, přidáme koření, vše zalejeme asi 1,5 l vody (během vaření můžeme přilévat, pokud bude třeba), přidáme kuřecí skelet a křídla, jemně ochutíme solí a přilejeme jablečný ocet (ten nebude ve vývaru cítit, ale vytáhne z kostí potřebné minerály).

Vaříme na mírném stupni asi 1 až 1,5 hodiny (možná 2, záleží na teplotě). Pokud máme pomalý hrnec, klidně táhneme až 6 hodin nebo přes noc. Vývar scedíme a popíjíme jen tak namísto čaje nebo s čerstvě a krátce povařenou zeleninou.

Vyloženě léčivý je vývar z masa a kostí. Pokud jsme nachlazení, je to přímo ideální pokrm na posílení organismu.

  1. Oblíbená „koprovka“ Nicole Lukáškové(z kuchařky Snídaně pro celodenní pohodu)
  2. 10 sušených houbiček shitake 1 lžíce přepuštěného másla (ghí) 1 cibule 2 kořenové petržele sůl 2 bobkové listy zeleninový vývar nebo voda 2 lžíce čerstvého kopru
  3. umeocet na dochucení

Sušené houby namočíme večer předem do hrnečku s vodou. V hrnci rozehřejeme ghí a orestujeme na něm cibuli pokrájenou na kostičky. Přidáme na tenké plátky pokrájenou petržel. Po krátkém restování podlijeme hrnkem s máčecí vodou a houbičkami, osolíme, přidáme bobkové listy a cca 2 hrnky vývaru či vody. Vaříme asi 15 minut.

Z polévky vyjmeme houbičky a bobkové listy a projedeme ji tyčovým mixérem dohladka. Do polévky nasekáme najemno kopr, vrátíme do ní houbičky a dochutíme ume octem.

Tipy na obměnu: Kopr můžeme nahradit lžící kvašeného zelí (můžeme jím polévku jen nazdobit nebo ho v ní rozmixovat) nebo skvělou antibakteriální a antivirovou pochoutkou – křenem.

Křenová polévka je pak naší dávkou přírodního antibiotika. Pozor, křen přidáme do polévky až v závěru po vypnutí plamene.

Tepelnou úpravou totiž přichází o všechny své skvělé léčivé účinky, přestože stále štípe.

Stačí vhodit do hrnce pár ingrediencí, které většinou máme stále doma, a za chvíli se kuchyní začne linout neodolatelná vůně Hustá polévka plná zeleniny se může klidně stát hlavním chodem. Velká výhoda je, že v ní můžeme šikovně schovat to, co by děti v syrovém stavu nepozřely.

Co jste asi nevěděliDáte si cacardu, nebo švábku? Oblíbenými polévkami dříve bývaly zelná a česneková, protože základní ingredience byly vždy dostupné.

Zelné polévce se říkalo v různých částech naší země taky třeba cacarda, couračka, čampračka, gaťovica, chábovica, chrástková, kapusnica, koži brada (nebo pysk), kyselica, roztrhané rukávce, šlompračka, vustruvská polivka, zelnuška, zelová, zelovačka, zelovice, zelovka, zeluvka. Česnekové pak česenková, česnečačka, česnekuvka, čoskula, čosnekula, hladová, chlebovka, sklená, skleněná, sklenka, švábka, úkrop, varmužka, voděnka, vodovka, žebrácká.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector