Kupujete český česnek? Je to trik

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.Děkujeme za pochopení.

Kupujete český česnek? Je to trik … kolik lidí děsně nadává a pohoršuje se nad tím, jak se všechno dováží, ale přitom pak sami kupujou ty dovezené věci, protože jsou levnější. Kolik z vás je ochotno podpořit toho českého výrobce koupí něčeho, co je dražší, hm? Prdlajz, nadávat, to jo, ale to je asi tak všechno. Případně fňukat, jak „není kde“ nebo „není čas“ něco nakoupit od těch českých výrobců. Samozřejmě je kde, ale člověk taky musí pohnout zadkem a sám se o to starat.
Kupujete český česnek? Je to trik Jenže ono to zase o tolik dražší není. 130 kč za kilo mi přijde jako férová cena, jenže zájem je obrovský a lidi mají po českým česneku hlad, tak si prodejci napálí cenu na 200+/kg a to už prostě fér není.
Kupujete český česnek? Je to trik Inu, co na to říct, nabídka – poptávka…
Kupujete český česnek? Je to trik
Kupujete český česnek? Je to trik Já si ale nestěžuju. Já mám jen srandu z toho, jak si stěžují oni, jak vykřikují, že by se měli čeští výrobci podporovat, ale sami to nedělají, ať to dělá někdo jinej, oni radši ušetří pětikačku na másle nebo bramborách. Ono to totiž není jen česnek, kterej je zrovna v kurzu a skoro nesehnatelnej. Ono se to týká hodně dalších věcí, který za čas vezmou stejnej osud, když se tak lidi budou chovat dál.
Kupujete český česnek? Je to trik ASi jo, asi máš pravdu. Když se kouknu na sebe, tak si radši vyberu českýho výrobce, protože většinou jde o značky, se kterýma už mám zkušenosti. Ale zas abych platila zbytečně moc, to se mi taky nechce. Jde o to „zbytečně“
Kupujete český česnek? Je to trik Jo jo. Každopádně vybírat není úplná sranda, občas je to k vzteku, když si člověk přečte složení, tak kór. No nic, právě jsem se šíleně přežral rajčat, protože ploděj jak vzteklý, sotva stačím sklízet ty na zahrádce a to mám ještě dva cherry trifidy v neckách na terase. Zvažuju, jestli na příští rok nekoupit na zahrádku nějakej malej skleník.
Kupujete český česnek? Je to trik Řezaná cibule v supermarketu je zboží pro okamžitou spotřebu s nízkou trvanlivostí. Za prvé ji sklidí a ani ji nenechají zatáhnout. Za druhé stačí se podívat, jak tam většina těch doplňovatelů regálů se zeleninou s tou zeleninou zachází. Jak to tam přehazuje, jak mají pytle po 50 kilech nebo tak nějak naskládány na paletě o celkové váze třeba jedné tuny, takže ty spodní jsou pomačkané, nebo třeba jak to je všechno naházené na hromadě mokré od mytí….Déle než na týden nenídva týdny nemá cenu tu cibuli kupovat.I cibuli deklarovano k uskladnění na zimu je nutné pořádně vybírat v obchodě a potom ještě probrat  doma.
Kupujete český česnek? Je to trik To snad postavíš, ne? Ale jinak samozřejmě zběsile závidím, aby to tvoje vychloubání splnilo účel. Jsem ráda, že se rajčatům daří
Postavím, až budem mít zahradu svoji, tahle je jen v nájmu s roční výpovědní lhůtou, takže se se taky na podzim můžu dozvědět „do žní“, a pak budu říkat „na jaře prodám kravku, sklidím a už nezaseju“ nebo tak nějak Jinak jsem včera koukal, že rajčata neustály ty deště, chytly plíseň, takže půjdou do kopru. No co už… Teď sklízím kýble ostružin, co jsme zdědili po předchůdcích.
Muhehehehe! Ne, ve skutečnosti je to hrozná škoda. Na druhou stranu sezóna rajčat u pomalu končí. Jinak, proč se mi to zobrazuje jako že jse reagovala na jiný příspěvek?m
No, mohly vydržet ještě měsíc. Na druhou stranu, tenhle rok je rajčat nadbytek, není problém koupit, dokud je sezóna. Žena se celkem cejtí, prej nadělat protlaky, naložit, nasušit… no, uvidíme
Není nic lepšího než domácí sugo, držím jí palce
Problém je akorát čas
o vikendu jsem bral kg za 219. odrudu nepoznam, ale po snedeni jednoho strouzku cestou autem domu osazenstvo vozu protestovalo proti aroma, coz mne utvrdilo, ze asi spatny nebude 🙂
Já třeba kupuju kartáčky a štětce ze Spokaru Pelhřimov, ikdyž jsou třikrát dražší než čínské. Pravdou ale je, že to je asi jediná česká firma, kterou o své vůli takto podporuji… Ještě tedy Plzeňský Prazdroj, ale tam je to spíše nutnost 🙂
koupil „čerstvě vykopaný česnek z jižní Moravy“ jednu palici na zkoušku za 20 Kč.Pravda, čerstvě vykopaný podle všeho byl.Ochutnal jsem a chuť byla úplně stejná jako česnek ze Španělska. A teď, když jsem si přečetl článek, koukám, že je úplně vzhledově stejný jako ten španělský….Chtěl jsem ho nasadit že zase začnu pěstovat doma česnek, teď ale váhám .  Kolikpak takových česneků nyní budou prostě jen nasázené dovezené česneky? Co jsem kupoval čínské česneky, některé z nich byly vzhledově téměř  identické s našimi paličáky. Takže nepoctivý farmář by mohl „sadbu“ klidně nakoupit v supermarketu za těch 60  za kilo…..
To mělo být jako nový příspěvek, no budiž….
No, obvykla namitka zni, ze cinsky cesnek k nam putuje buhvi jak dlouho a je napusten buhvi cim, aby tu cestu prezil, ne?Ale pokud ho budes mit sklizeny primo tady, tak na nem nic spatneho predpokladam nebude…
No, já pojídám česneku celkem dost, i syrového k namazanému chlebu nebo k chlebu se špekem.U čínského česneku hodně kolísala kvalita, co se týká štiplavosti řekněme tak +- 50 % . Taky občas bylo za česnekovou chutí cítit nějako slabou pachuť. Jestli to bylo chemikálií nebo jestli dlouhým převozem přes tropická moře v neklimatizovaném kontejneru…… Nejslabší býval čínský česnek na jaře. Ale taky byl velký rozdíl, když dovezli do supermaketu novou dávku než  když doprodávali zlevněné zbytky.Španělský česnek je o třídu výš, možná je to ale tím, že cestoval jen pár dní v kamiónu.Český místní česnek zatím nevím. Podle dynamiky kolísání nadbytku a nedostatku určité plodiny si myslím, že tak za dva roky bude českého česneku nadbytek a jeho cena půjde dolů, potom vyzkouším i český česnek.
Budete mít zájem:  Nemoci U Koček Příznaky?
Třeba naši soběstačnost v produkci vepřového, cukr dnes z části musíme dovážet (my bývalá cukrovarnická velmoc), česnek a mnoho dalších plodin.O zničení průmyslu (zvláště zbrojního) ani nemluvím.
Ty seš taky chytrej. Jak souvisí demokratizace s tím, že lidi chtěj žrát čínskej česnek??? A s tím zbrojním průmyslem asi taky nemáš páru o čem mluvíš. Nechápu, jak se „zničil“ průmysl, zvláště zbrojní. Ti jako vadí, že se už nevyrábí 96 tis tanků ročně, aby pak hnily za Uralem?? Booože blbost je fakt věčná.
Zbrojni prumysl se znicil v porevolucnim nadseni jedinym rozhodnutim Havla ze dne na den.
prý zničení průmyslu   Myslíš toho průmyslu, co zásoboval Rusko a jiné zaostalé státy jinde neprodejným šrotem?
Ne! Vse tu funguje jak ma, nic nemusime dovazet (hlavne ne to co si jsme schopni sami vypestovat). Maslo, mliko, maso z Nemecka, sejry z Polska a dalsich X potravin odevsad, jen ne z CR, ale to je naprosto V PORADKU!! Tak to ma byt!! Ze? Vam asi s odpustenim hrabe, ze?
I kdyby hnily v Bangladéši, nebylo by to opuštění trhu
Pokud chcete mit na trhu jistotu ceskeho cesneku, tak kupujte od nasich neprizpusobivych, ti ho urcite nekoupili ve velkoskladu….
Od kdy tady mám nějaký farmáře?
a jee, další co si myslí že je chytrý….a ono nic že…
Ale tak je to správně, vážený. Sedláci tady dávno vymřeli, dnes se pěstují šmejdy na farmách.
holandsky a polsky rajcata, holandska mrkev, cinskej cesnek, francouzska cibule, egptskz brambory .. vsechno je to bez chuti. z rajcat mi posledni dobou chutnaj nejvic italsky, papriky madarsky, spatny nejsou ani recky.. ale vsechno bych radeji kupoval z ceske produkce, ale ta se proste v nabidce neda najit. Nehlede na to, ze kdyz se to nevozi tisice kilometru, tak to nemusi byt tak napusteny tim chemickym svinstvem..porad si rikam kdy se v hypermarketech proberou a uvedomi si, ze je spousta lidi, kteri si klidne priplati pokud dostanou kvalitu. Na trhu bych nakupoval, ale vazne nemam cas nekam daleko jezdit..
cela ta pokrivena dotacni a kvotova politika naprosto znicila trh.. a to nemluvim o tom, ze se ted vsude pestuje repka..
jo, za kvalitu se plati, tu v hypermarketu nehledej…
Ale houby, kdyby naši zemědělci měli podmínky jako ti odkud se to dováží (dotace, „otroky“ …) tak to vyjde skoro nastejno.
jo, jake podminky jim CSSD vyjednala pro vstup do EU, takove maji
Kdo vás nutí toto zboží kupovat? Když jste nespokojený, kupte si zahrádku a pěstujte si své „BIO“ produkty…
Z rajčat mi poslední dobou nejvíc chutnaj ty moje. Nedávno u nás byl někdo na návštěvě, tak dostal domácí rajče – pokud vůbec kdy takové jedl, tak možná před 10 lety. Nechápal, byl úplně vedle z toho, že to rajče má fakt nějakou chuť.
Jak chcete být u nás konkurenceschopný u třeba rajčat nebo paprik proti španělským nebo italským skleníkůvým pěstitelům?Když oni tam nasadí třeba rajčata do skleníku v lednu, venkovní teplota je okolo 5 st C, uvnitř to vytopí na 15 st C a v dubnu, kdy tam už je slunce a ohřeje ty skleníky, sklízejí.U nás může být v lednu venkovní teplota  i  – 20 st C,  tudíž vytopit skleníky by stálo majlant. S malou spotřebou tepla by mohli by u nás mohli začít pěstovat ty rajčata ve skleníku tak nejdřív  v polovině března.Jedině že by se využívalo zbytkového tepla, třeba 1000 megawatů elektrického výkonu Temelína generuje zhruba 1500 megawattů odpadního tepelného výkonu , to už by na vytápění nějakého hektarů skleníků v zimě i bylo….
Kromě toho skleníková rajčata nejsou nic moc, ať jsou z Čech nebo ze Španělska. Ta opravdu dobrá jsou z venku a v Čechách tedy rostou jen v plném létě a začátkem podzimu.
se ničilo celé naše zemědělství…česnek, okurky, květák….A teď se to bude pracně vracet zpět. Než zase staré státy EU vymyslí, jak nám v tom zatnout tipec.
kupuju na tržišti od pána, od ketrého mám jistotu. Je to starý děda, který pěstuje pro sebe a něco málo navíc, co pak prodá a utrží pár korun. Rozdíl je nepopsatelný. Česneku z Číny jsem snědl celou hlavu a nakonec nebyl ani cítit, že bych nějaký jedl. Tento česnek který kupuji – snědl jsem stroužek a měl jsem pocit, že mi upadne hlava. Z pusy byl cítit dva dny. Nebyl jsem nikdy z těch, co čtou, odkud co je. Ale dnes je mi 33 let a v obchodech sleduji zboží a dávám přednost českým výrobkům.
možná by sis měl zkusit vyčistit občas zuby….
Hm, takze z jedne strany „odbornik“ rika, ze si mame cesnek kupovat ze zahradek pestitelu a z druhe strany rika, ze i v Cechach muzou pestovat zahranicnik odrudy. Takze rada k nicemu. Pouze podpora Ceskych pestitelu, ale ne Ceskych surovin.Nebo snad dal nekde radu, abychom jasne poznali puvodni Ceske odrudy a ceho se vyvarovat.
Vemte si prášek a netahejte politiku do hobby
jo to souhlasi, za minulého režimu byl česnek nedostatkové zboží, jako vše
to opravdu ne, zelenina a ovoce byla v nabidce jen minimalne   o masu nemluve
Stát se staral, aby byly základní potraviny a byly levné. Takže některé základní věci byly skoro vždycky a všude – občas se nepovedlo, jako třeba s toaletním papírem, ale obecně se dalo vyžít. Ale cokoliv nestandardního, sezónního nebo dovozového byl problém – pak záleželo, jak je šikovný vedoucí a jestli má důvod zákazníkovi vyjít vstříc. Pokud měl, dalo se sehnat ledacos. Ale na pultě v obchodě byly jen základní věci, po jednom druhu… S dnešním výběrem se to nedá absolutně srovnat…
Budete mít zájem:  Zdravotní Polštář Na Krční Páteř Tempur?

Kupujete český česnek? Je to trik

Podíl takto zavádějícím způsobem označeného česneku na našem trhu může dokonce podle největšího tuzemského producenta česnekové sadby v ČR Jana Kozáka dosahovat až padesáti procent.

Simsalabim – a český česnek je na světě

Navíc přitom nemusí jít o porušení zákonů, které stanovují, že u zeleniny je povinností producentů a obchodníků označovat ji zemí původu. Zdánlivý protiklad má však své vysvětlení – jako „český česnek“ lze označovat jakýkoli česnek, který byl vypěstován na našem území.

To znamená i z odrůd, které nejsou české, ale třeba francouzské, což je poměrně častý případ, neboť Francie považuje česnek za zeleninu hodnou dotační podpory, a tak dotuje česnekovou sadbu.

Pro toho, kdo chce na nepravém českém česneku vydělat, není nic snazšího, než dotovanou sadbu ze zahraničí vypěstovat u nás – a hle – „český česnek“ je na světě – a ještě za přijatelnou cenu.

Bohužel ne s očekávatelnými senzorickými vlastnostmi.

Francouzský (ale i jiný, například španělský a především čínský) česnek není tak aromatický, což vychází ze způsobu použití tohoto koření v kulinařině a tomu odpovídajícím šlechtitelským procesům – zatímco v Číně nebo ve Francii jde o zeleninu, která je součástí příloh, u nás spočívá hlavní role česneku v použití právě jako koření. A tomu odpovídá i chuť a síla.

Co s tím? Nebráníme svoje pěstitele

Identifikace a možné snížení ceny skutečného českého česneku by přitom nebyl zas tak velký problém. Stačilo by jen napsat do příslušných vyhlášek, že se jako „český česnek“ mohou označovat pouze tuzemské odrůdy česneku, kterých jen pan Kozák vyšlechtil na své farmě jednadvacet druhů a v současné době dodává na trh sadbu patnáct druhů českého česneku – nejvíce v celé EU.

A pokud se týká přijatelnější ceny našeho česneku, který je skutečně dražší než ten zahraniční, stačilo by obdobným způsobem, jako například ve Francii, dodatečně podpořit sadbový česnek.

Při celkové produkci sadby v ČR by šlo řádově o jednotky milionů korun (asi sedm), což při vědomí toho, co všechno a jakými částkami stát prostřednictvím ministerstva zemědělství nebo EU dotuje, je celkem směšná částka.

Rozhodně by to přitom významně pomohlo konkurenceschopnosti našich pěstitelů.

Ti dodávají na náš trh česnek zhruba od poloviny června, při správných podmínkách skladování jsou pak schopni zásobovat tuzemský trh zhruba do Nového roku. Pokud tedy v současné době někdo nakupuje v maloobchodu „český česnek“, s pravděpodobností hraničící s jistotou o pravý český česnek nejde – na něj si musíme počkat ještě tak měsíc.

Galerie: Kdy co roste – české ovoce a zelenina

V současné době je převažující (ne ale jedinou) destinací původu u nás prodávaného česneku například Egypt.

Velmi teoreticky by sice mohl být i v současnosti na trhu pravý český česnek z loňské úrody, jenže v ČR k tomu chybí potřebné skladovací kapacity – česnek vydrží dlouho jen za specifických podmínek, a to při teplotě zhruba mínus dva stupně Celsia a při vlhkosti vzduchu šedesát procent.

Což je další výzva pro možnou podporu našeho česneku – zahrnout do dotačních titulů investici do skladování, která by se vrátila v lepší možnosti našich pěstitelů po delší dobu zásobovat vlastní trh.

Aby vám česnek vydržel

Jsme-li u skladování, je možná praktické zmínit, jak se k nakoupenému česneku chovat doma. Nejdéle by měl česnek vydržet v suchu a řekněme – v pokojové teplotě. Tím ale riskujeme napadení česneku roztoči, kteří jej vysávají, přičemž praktickým a viditelným projevem je propadnutá část česnekové palice.

Proto je více praktické skladovat česnek v ledničce – tam ale vydrží zhruba jeden až dva týdny, protože v ledničce je na něj pro změnu příliš vlhko. Tak či tak je nejlepším řešením nenakupovat česnek do zásoby na dlouho dopředu.

Tedy – ten český. Čínský česnek vydrží obvykle déle, což je další optickou výhodou proti tomu našemu – je ale třeba vědět, že jako vždy je něco za něco. Delší trvanlivosti je totiž obvykle dosahováno pomocí chemického ošetření.

Kilo česneku = 260 Kč! Je ale opravdu český? Znáte fígle prodejců? Jak nenaletět? – AHA.cz

Podle pěstitelů právě teď ceny česneku závratně stoupají. „Devadesát procent produkce letos kvůli mrazům vymrzlo. Není česká sadba. S česnekem se licituje jako se zlatem, proto je jeho cena tak vysoká,“ vysvětlila pěstitelka Alena Mihulková z Libštátu v Podkrkonoší. I když si ale kvůli česneku sáhnete hluboko do kapsy, výsledek zaručen není.

„Laik nemá šanci poznat, co kupuje. Vůbec bych nespoléhala na prodej na tržištích, ale jedině na nákup přímo od pěstitele. Vždyť lidé ani netuší, že paličák není odrůda. A názvy typických českých odrůd, jako je Lukan, Vekan, Tristan nebo Dukát neznají vůbec,“ dodává pěstitelka.

Největší fígle podvodníků

● V supermarketech narazíte na »zaručeně český česnek«. Tomu by odpovídala i cena. To je ale tak to jediné. Skutečnost je jiná. „Jde o česnek sice vypěstovaný v české půdě, ale z francouzské sazby,“ vysvětluje Mihulková.

● Španělský či čínský česnek vydávají za český! „Naše pěstitelské jméno zneužilo už několik prodejců. Nakoupili si u nás třeba dvě bedýnky česneku a získali doklad o jeho původu.

Na trhu pak ale prodávali česnek ze Španělska, kterého si dovezli několik kamionů. Když přišla inspekce, ukázali náš doklad.

Inspekce většinou rozdíl v česneku vůbec nepozná, stačí jim papír,“ zlobí se pěstitelka Mihulková.

● Falešní prodejci prodávají konzumní česnek a vydávají ho za sadbový nebo »vhodný k sázení«, i když to nebývá pravda.

Víte, že…

… stroužky paličáků směřují ke středu cibule. Uprostřed cibule je vidět stonek. Paličáky dříve vysychají a mají velké stroužky, což je výhoda v kuchyni. Mají symetričtější cibuli a fialovější zbarvení.

Budete mít zájem:  Bylinkový speciál: Česnek medvědí

…česnek »nepaličák« má stroužky orientovány ve spirále okolo středu. Uprostřed cibule není vidět stonek. Nepaličáky mají v průměru mají vyšší skladovatelnost a bývají ostřejší.

…Češi sní ročně průměrně 0,7 kg česneku na hlavu?

…konzumní česnek je určen k okamžité spotřebě v kuchyni? Trvanlivost některých odrůd (Benátčan) je ale až dva roky.

…sadbový česnek musí dosahovat daleko vyšší kvality? Sadbový česnek je výrazně dražší než konzumní.

…česnek, který vypěstujete ze zakoupené sadby, nesmí být prodáván jako sadba? Smí být prodáván výhradně jako česnek konzumní.

…česneku se nemusí vzdávat ani lidé s nemocným žlučníkem? Hodí se pro ně odrůda Bjetin.

Nasaďte si vlastní!

Na výsadbu česneku je správná doba právě teď. „My v Podkrkonoší teprve začínáme sázet, v nížinách je možné sázet ještě v listopadu, než napadne vrstva sněhu,“ popsala pěstitelka českého česneku Alena Mihulková.

Sází se do zorané prohnojené půdy, jejíž teplota by měla trvale klesnout pod 9 °C. Stroužky česneku se sází do hloubky mezi 6 a 8 cm, ve vzdálenosti 5 až 12 cm, přičemž řádky by měly být od sebe vzdálené 20 až 40 cm.

Sklízet ho budete v létě.

7 chytrých triků a tipů, jak využít pečicí troubu na maximum

V receptech téměř vždy najdete pokyn, že máte plech strčit do předehřáté trouby. To ovšem trvá celkem dlouhou dobu.

Pokud spěcháte nebo jste prostě zapomněli zapnout troubu včas, můžete předehřívání citelně zkrátit tak, že zapnete troubu na nejvyšší teplotu s funkcí grilu na 3–5 minut, čímž se teplota v troubě rychle zvýší.

Poté nastavte troubu na teplotu a funkci, kterou potřebujete. Bude to trvat jen zlomek času, než dosáhnete požadované teplot oproti klasickému rozehřívání.

2. Dejte chlebu druhou šanci

Pokud máte v chlebníku starší pečivo, máte možnost ho buď nakrájet a udělat z něj krutony nebo chlebové chipsy.

Ale pořád z něj můžete jednoduchým trikem udělat výborný chléb, který vám zachrání snídani nebo večeři.

Bochník chleba nebo bagetu krátce namočte pod tekoucí studenou vodou a dejte do trouby vyhřáté na 180 °C na 5 minut. Budete překvapeni, jak se třeba tvrdá bageta promění v nadýchaný kousek pečiva.

Chlebové krutony jsou skvělé do jídel i na mlsání

3. Skvělé křupání

Starší kváskový chléb nebo bagetu snadno proměníte ve výtečné krutony do polévek či salátů nebo z něj připravte chlebové chipsy, které jsou skvělé k tataráku i k různým pomazánkám. Chleba nakrájejte na 1–1,5cm kostičky nebo tenké 0,5cm plátky (šikovnější jsou půlkrajíce).

Plech vyložte pečicím papírem, nakapejte na něj trochu olivového oleje a na něj rozprostřete krutony nebo chipsy v jedné vrstvě. Zakapejte i svrchu olivovým olejem, osolte a dochuťte oblíbeným kořením, skvělý je třeba granulovaný nebo sušený medvědí česnek.

Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C asi na 7–10 minut, aby byly krutony i chipsy dozlatova.

4. Zkaramelizujte cibuli na plechu

Zkaramelizovaná cibule je báječná pochutina, která dokáže spoustu jídel pozvednout na vyšší level.

Je perfektní pod maso nebo do šťouchaných brambor, hodí se do různých dipů i pomazánek, zkrátka mít v lednici připravenou skleničku téhle dobroty, se určitě hodí.

Její příprava je ale velmi zdlouhavá a málokomu se chce stát u sporáku a míchat cibuli třeba hodinu, aby výsledek odpovídal očekávání. Práci si ale můžete výrazně ulehčit přípravou v troubě.

Na plech vyložený pečicím papírem rozprostřete 4 velké cibule, oloupané a nakrájené na silnější plátky. Osolte, opepřete a promíchejte s 5 lžícemi olivového oleje. Toto základní ochucení můžete ještě vylepšit, lze přidat pár nasekaných stroužků česneku, snítky tymiánu nebo několik lžic třtinového cukru, který pomůže cibuli lépe zkaramelizovat.

Vše na plechu lehce promíchejte, poté plech překryjte alobalem a dejte do trouby vyhřáté na 190 °C na 50 minut. Během pečení obsah plechu dvakrát promíchejte. Pokud ještě po hodině nebude cibule dostatečně zkaramelizovaná podle vašich představ, můžete zapnout funkci gril na pár minut, ale cibuli u toho pečlivě hlídejte, abyste ji nakonec nespálili.

Karamelizovaná cibule je naprosto dokonalá chuťovka

5. Upravte teplotu při použití horkovzduchu

Všechny moderní trouby už disponují funkcí horkovzduch (většinou mají označení kolečko ve čtverečku). Při této funkci horký vzduch v troubě rovnoměrně cirkuluje, díky tomu lze péct více plechů najednou a je jedno, v které části trouby máte plechy rozložené.

Skvělé je to třeba při pečení cukroví nebo hranolků. Je ale třeba počítat s tím, že při zapnutí funkce horkovzduch se v troubě tvoří vyšší teplota.

To znamená, že pokud je v receptu doporučená teplota 180 °C pro klasické pečení, při použití horkovzduchu bude stačit teplota o 10 °C méně, tedy nastavte 170 °C.

6. Neotvírejte troubu víc, než je nutné

Tahle rada se zdá být zbytečná, ale přesto: Neotvírejte troubu během pečení! Pokaždé když ji otevřete, teplota v troubě klesne cca o 10 °C. Pokud to tedy není nutné, například když podléváte maso nebo promícháváte krutony, raději omezte zbytečné nakukování 🙂 Od toho jsou prosklená dvířka.

Zbytečně troubu neotvírejte

7. Proměňte troubu v osvěžovač vzduchu

Chystá se k vám důležitá návštěva? Přivítejte ji tím, že celý byt či dům provoníte svěží vůní během pár minut.

Nemusíte se pouštět do pečení sušenek, což mimochodem také skvěle funguje, ale ne vždy je na to chuť a čas… Mnohem snadnější a rychlejší je trik s použitím esenciálních olejů či extraktů. Asi nejvhodnější je citron nebo vanilka.

Jednoduše dejte lžičku esenciálního oleje nebo extraktu do malé misky vhodné do trouby a dejte ji na 20 minut do předehřáté trouby na 150 °C. Vaše hosty přivítá nebeská vůně, která se line z lůna vaší kuchyně…
 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector