Kukuřice a zdraví – nízký obsah kalorií a vysoký obsah vlákniny

Pokud jde o hubnutí, první věc, která mi přijde na mysl, je konzumace nízkokalorických potravin. Proto musíme vybírat potraviny s vysokým obsahem živin, které nahradí jejich ztrátu, protože strava plná výživných potravin vám může pomoci cítit se spokojenější a zároveň snížit spotřebu kalorií.

Přinášíme vám seznam 23 nízkokalorické potraviny které byste měli vzít v úvahu při přípravě stravy, včetně široké škály masa, drůbeže, ryb, zeleniny a ovoce.

Můžete si vybrat ty, které preferujete.Kukuřice a zdraví – nízký obsah kalorií a vysoký obsah vlákniny

23 nízkokalorických potravin

1. Maso a drůbež

Kukuřice a zdraví – nízký obsah kalorií a vysoký obsah vlákniny

1.1 Kuřecí prsa

Kuře je velmi univerzální maso a velmi dobrý zdroj bílkovin . Můžete snížit kalorie odstraněním viditelné kůže a tuku.

Kalorie: 110 kalorií na 100 gramů.

1.2 krůtí prsa

Krůtí prsa jsou bohatá na bílkoviny a vitamín B6. Pamatujte, že vitamin B pomáhá tělu rozkládat zpracované potraviny a metabolizovat je na energii.

Kalorie: 111 kalorií na 100 gramů.

Kukuřice a zdraví – nízký obsah kalorií a vysoký obsah vlákniny

1.3 Vepřová panenka

Bedra jsou jedním z nejchudších kusů vepřového masa, takže je velmi dobrou volbou konzumovat je při dietě a je zdrojem vysokého obsahu bílkovin.

Kalorie: 143 kalorií na 100 gramů.

2. Ryby a mořské plody

Většina z těchto produktů z mořských plodů obsahuje vysoký obsah bílkovin a nízký obsah kalorií. Poskytují také důležité živiny, jako je vitamin B12, jód a omega-3 mastné kyseliny.

Kukuřice a zdraví – nízký obsah kalorií a vysoký obsah vlákniny

2.1 Treska

Treska je a libové bílé ryby s vysokým obsahem bílkovin a nízkým obsahem kalorií ideální ke konzumaci ve stravě. Je velmi bohatý na vitamín B12 a obsahuje dobré množství omega-3 mastných kyselin.

Kalorie:82 kalorií na 100 gramů.

2.2 Losos

  • Losos je zdravá tučná ryba bohatá na omega-3, bohatá na vitamín B12, a je jednou z mála potravin, které přirozeně obsahují vitamín D.
  • Nedostatek vitaminu D je spojen s problémy se zvýšeným rizikem rakoviny, krevního tlaku a osteoporózy.
  • Kalorie:116 kalorií na 100 gramů.

Kukuřice a zdraví – nízký obsah kalorií a vysoký obsah vlákniny

2.3 Mušle

Mušle jsou a nízkokalorické mořské plody s velmi příjemnou chutí. Je dobré si je užít v páře nebo na grilu.

Kalorie : 26 kalorií v 5 malých lasturách nebo 88 kalorií na 100 gramů.

3. Zelenina

Kukuřice a zdraví – nízký obsah kalorií a vysoký obsah vlákniny

3.1 Okurky

Toto jídlo je velmi bohaté na vodu, díky čemuž má nízký obsah kalorií. Obsahuje vitamin K a různé složky, které jsou prospěšné pro rostliny.

Kalorie:45 kalorií na okurku nebo 15 kalorií na 100 gramů.

3.2 Ředkvičky

Ředkvičky jsou jídlo bohaté na pepř, málo kalorické. ale bohatá na chuť. Tato zelenina obsahuje dobré množství vitaminu C a malé množství kyseliny listové.

Kalorie:1 kalorie na ředkvičky nebo 16 kalorií na 100 gramů.

Kukuřice a zdraví – nízký obsah kalorií a vysoký obsah vlákniny

3.3 Celer

Celer je známý ve světě diet, protože lidé ho hodně konzumují za to, že je nízkokalorické jídlo , a také docela výživné.

Kalorie:6 kalorií na stonku nebo 16 kalorií na 100 gramů.

4. Ovoce a bobule

Ovoce obsahuje více kalorií než zelenina , ale většina z nich je bohatá na živiny a zaslouží si místo ve vaší nízkokalorické stravě.

Kukuřice a zdraví – nízký obsah kalorií a vysoký obsah vlákniny

4.1 Jahody

Toto ovoce je velmi bohaté na vlákninu a antioxidanty, poskytuje dobré množství vitaminu C. Obsahuje46 kalorií na šálek nebo 32 kalorií na 100 gramů.

4.2 Meloun

Toto ovoce se skládá hlavně z vody, obsahuje vysoké hladiny vitamínů A a C. Obsahuje46 kalorií na šálek nebo 30 kalorií na 100 gramů.

Kukuřice a zdraví – nízký obsah kalorií a vysoký obsah vlákniny

4.3 Borůvky

Borůvky jsou vysoce výživné, bohaté na antioxidanty, vitamín C, vitamin K a mangan. Mají také ochranný účinek proti srdečním chorobám.

Kalorie:84 kalorií na šálek nebo 57 kalorií na 100 gramů.

5. Luštěniny

Kukuřice a zdraví – nízký obsah kalorií a vysoký obsah vlákniny

5.1 Černé fazole

Černé fazole jsou velmi levné a jsou skvělým zdrojem bílkovin, jsou bohaté na vlákninu a kyseliny listové a obsahují také dobré množství vitamínů B.

Kalorie:114 kalorií na půl šálku nebo 132 kalorií na 100 gramů.

5.2 Čočka

Čočka je velmi rychlé a snadné jídlo k přípravě, velmi bohaté na bílkoviny, vlákninu, železo a další výživové vlastnosti.

Kalorie: 165 kalorií na půl šálku nebo 116 kalorií na 100 gramů.

6. Mléčné výrobky a vejce

Pokud jde o mléčné výrobky, množství kalorií se liší podle obsahu tuku, doporučuje se používat mléčné výrobky s nízkým obsahem tuku nebo bez tuku .

6.1 Odstředěné mléko

Odstředěné mléko je a nízkokalorický zdroj mléčných výrobků . Obsahuje také vápník a je obvykle doplněn vitamínem D.

Kalorie:86 kalorií na šálek nebo 35 kalorií na 100 gramů.

6.2 Přírodní odtučněný jogurt

Tento produkt je bohatý na bílkoviny a vápník, což prospívá zdraví kostí. Měli byste si však vybrat přírodní neslazený jogurt, protože ty s příchutí obsahují hodně cukru, což má velmi vysoký obsah kalorií.

  1. Pokud chcete, nízkokalorický ovocný jogurt , je lepší přidat přírodní ovoce, abyste získali příjemnou chuť.
  2. Kalorie:137 kalorií na šálek nebo 56 kalorií na 100 gramů.

6.3 Vejce

Vejce jsou velmi ekonomickým a výživným zdrojem potravy a snadno se získávají.

Kalorie: 72 kalorií na velké vejce nebo 144 kalorií na 100 gramů.

7. Zrna

Nejzdravější zrna nebo obiloviny jsou ty, které nebyly zpracovány.

7.1 Popcorn

Popcorn je zdravý, nízkokalorický zdroj potravy, pokud do něj nejsou přidány žádné nezdravé přísady.

Kalorie: 31 kalorií na šálek (kukuřice).

7.2 Oves

Ovesné vločky jsou velmi zdravé obilné zrno a široce se používají při dietě, protože jsou nízkokalorické a velmi bohaté na bílkoviny.

Jíst ovesné vločky vám může pomoci zhubnout pokud se provádí zdravě. Může obsahovat124 kalorií ve 3/4 šálku (vařené) nebo 17 kalorií na 100 gramů (vařené).

7.3 Divoká rýže

Tento typ rýže se vaří a připravuje podobně jako běžná rýže, má pouze o málo nižší kalorie než ostatní druhy rýže.

Kalorie:166 kalorií na šálek nebo 101 kalorií na 100 gramů.

8. Ořechy a semena

Tyto potraviny mají obecně vysoký obsah kalorií, jsou však vysoce výživné a měly by být zahrnuty do jakéhokoli stravovacího plánu.

8.1 Neslazené mandlové mléko

Toto jídlo je vyrobeno z mletých mandlí a vody a má mnohem méně kalorií než kravské mléko. Má 38 kalorií na šálek nebo 17 kalorií na 100 gramů.

8.2 Kaštany

Kaštany mají mnohem méně kalorií než jiné ořechy. Jsou také bohaté na bílkoviny a vitamín C. Mají 224 kalorií na 100 gramů.

Budete mít zájem:  Biologická léčba: ptejte se lékaře, co přesně vás čeká

9. Pijte s méně kalorií

9.1 Water

Sladké nápoje, jako jsou nealkoholické nápoje nebo džusy, jsou hlavními nepřáteli vyvážené stravy, protože obsahují vysoké množství cukrů, které odpovídá vysoké úrovni kalorií. Voda by proto měla být vždy hlavním nápojem ke konzumaci, protože neobsahuje kalorie.

Zmiření

Lidé, kteří chtějí nebo musí udržovat své zdraví v optimálních podmínkách, by měli konzumovat a strava s nízkým obsahem kalorií a bohatá na živiny.

Tento seznam byl vytvořen s cílem pomoci lidem najít zdravé alternativy při dietě. Tyto potraviny nemusíte nutně konzumovat, pokud chcete zhubnout, ale také abyste měli dobrý zdravotní stav, zejména pokud jste sportovec nebo se věnujete nějakým pohybovým aktivitám.

Reference

  • Becky Bell. 42 potravin s nízkým obsahem kalorií. Pro Healthline [revidováno v březnu 2018].

Nejlepší druhy zeleniny pro hubnutí

Bez zeleniny se zdravý jídelníček neobejde. Konzumace zeleniny působí pozitivně na imunitu, trávení i duševní pohodu. Jaké druhy byste si měli dopřávat nejčastěji, když chcete zhubnout?

Kukuřice a zdraví – nízký obsah kalorií a vysoký obsah vlákniny

5 důvodů, proč je zelenina důležitá při hubnutí

1. Vysoký obsah vlákniny

Zelenina je zásobárnou vlákniny, která hraje při hubnutí důležitou roli.

Díky nízkému glykemickému indexu má vysokou sytící schopnost, chrání před záchvaty vlčího hladu a po jídle prodlužuje pocit sytosti.

Vyniká nulovou energetickou hodnotou, a proto je výbornou součástí redukčních jídelníčků. Dostatečný příjem vlákniny je nezbytný pro udržení správného zažívání a prevenci některých střevních onemocnění.

Jak vláknina působí?

Vláknina na sebe váže některé toxické látky a pomáhá je vylučovat z těla ven, díky čemuž má pozitivní účinek i na celkovou obranyschopnost. Každodenní příjem vlákniny snižuje hladinu krevního cukru a cholesterolu. Pravidelná porce zeleniny je tedy výbornou ochranou před kardiovaskulárními chorobami i dalšími civilizačními onemocněními

Podle studie vláknina pomáhá bojovat proti zácpě a podporuje hubnutí.

Kolik vlákniny byste měli denně přijmout?

Doporučený denní příjem vlákniny u dospělého člověka se pohybuje v rozmezí 25 a 35 g.  

Druhy zeleniny s vysokým obsahem vlákniny

  • Brokolice
  • Květák
  • Kukuřice
  • Mrkev
  • Petržel
  • Fenykl
  • Červená řepa
  • Artyčok
  • Kapusta
  • Růžičková kapusta
  • Hrášek
  • Batáty
  • Dýně

Všeho s mírou

Podle hnutí STOB je dobré příjem vlákniny v jídelníčku navyšovat postupně.

„Pokud víte, že se dosud vláknina ve vašem jídelníčku objevovala jen pomálu, navyšujte její množství postupně, aby měl váš zažívací trakt dostatek času si na její přísun zvyknout.

Velmi důležité je také s příjmem vlákniny dbát na dostatečný pitný režim. Pozor i na nadbytečný příjem vlákniny, který může zhoršit vstřebávání některých minerálních látek.“

Vláknina a hubnutí: Proč je tak důležitá a kde ji najít?

2. Velký objem a málo kalorií

Pro redukci hmotnosti se skvěle hodí především druhy zeleniny s vysokým procentem vody a malým podílem sacharidů.

Díky bohaté zeleninové obloze zvětšíte svou porci a velký objem jídla vás příjemně zasytí bez zbytečných kalorií navíc.

Skvělým zástupcem zeleniny plné vody je okurka, která je na obsah energie velmi chudá, ale přesto si na ní pochutnáte. Výborně fungují také rajčata, která jsou kromě vody bohatá na karotenoidy.

3. Možnost různých kuchyňských úprav

Zeleninu nemusíte jíst jen v syrovém stavu. Pokud vyšší příjem syrové zeleniny nedělá dobře vašemu trávení, tepelně ji upravte. Nejzdravějším způsobem je vaření v páře nebo v pomalém hrnci. Zelenina si díky šetrné úpravě zachová maximum prospěšných látek, krásnou barvu i chuť. Jídelníček si můžete zpestřit i pečenou či grilovanou zeleninou.

4. Spousta antioxidantů

Pestrobarevná zelenina obsahuje velké množství antioxidantů, které pomáhají chránit buňky před poškozením volnými radikály. Když se volné radikály v těle nahromadí, mohou způsobit oxidační stres. Ten pak poškozuje DNA a další důležité struktury v buňkách.

Podle zahraniční studie chronický oxidační stres zvyšuje riziko chronických onemocnění, jako jsou srdeční choroby, diabetes 2. typu a rakovina.

Barevné druhy zeleniny proti nemocem

Kukuřice a zdraví – nízký obsah kalorií a vysoký obsah vlákniny

Stravou bohatou na antioxidanty přitom můžete úspěšně bojovat proti volným radikálům i jejich nepříznivým následkům. Dbejte na to, aby se na vašem talíři pravidelně objevovaly barevné druhy zeleniny s nejvyšším obsahem antioxidantů. Patří sem zejména rajčata, červené a oranžové papriky, lilek, mrkev, kapusta, červené zelí, špenát a další.

Skvělým zdrojem antioxidantů jsou artyčoky, které obsahují kyselinu chlorogenovou. Studie naznačila, že antioxidační a protizánětlivé přínosy kyseliny chlorogenové mohou snížit riziko určitých druhů rakoviny, cukrovky 2. typu i srdečních chorob.

5. Dobrá chuť jídla

Pomocí zeleniny můžete příjemně dochutit různé pokrmy. Pokud máte rádi ostrá jídla, vyzkoušejte pálivé papriky, které jsou zdrojem vitaminů a minerálních látek. Mrkví či kukuřicí pokrm jemně osladíte. Čerstvá rajčata jídlu dodávají příjemně nakyslou chuť. Zeleninu nezapomínejte zkombinovat s bylinkami či kořením. Zdravé jídlo vám musí především chutnat.

Jaká zelenina nejlépe podpoří hubnutí?

Do zdravého životního stylu patří veškeré druhy zeleniny. Pokud toužíte zhubnout, zaměřte se především na nízkokalorickou zeleninu, která je plná vody i vlákniny, a má nízký glykemický index.

Brambory, dýni, hrášek, mrkev a kukuřici s vyšším obsahem škrobů nezatracujte, nepřehánějte to s množstvím. Škrobnatou zeleninu nejlépe vařte ve vodě či na páře, a nekombinujte ji s příliš velkým množstvím tuku. Ve větší míře si bez obav dopřávejte listový salát, kapustu, květák, okurku nebo třeba papriku.

Nejlepší druhy zeleniny pro úspěšné hubnutí

Listová zelenina

Saláty, kapustové listy, mangold, rukola i špenát mají spoustu kladných vlastností, díky kterým jsou ideální podporou hubnutí. Obsahují velmi málo kalorií a sacharidů, zato jsou přímo nabité vlákninou.

Studie dokázala, že pokrmy s nízkou hustotou energie způsobují, že lidé za celý den zkonzumují celkově méně kalorií.

Listová zelenina sice obsahuje spoustu vody, ale i přesto je neuvěřitelně výživná. Dodává tělu mnoho vitaminů, antioxidačních látek a minerálů včetně vápníku, který podle studie z roku 2003 podporuje spalování tuků.

Košťálová zelenina

Brokolice, květák, zelí, kapusta a další košťáloviny vynikají vysokým obsahem vlákniny a výbornou sytící schopností. Kromě toho tělu dodávají spoustu bílkovin s minimálním množstvím kalorií. Tato kombinace látek dělá z košťálové zeleniny ideální jídlo pro shazování kil.

Chilli papričky

S hubnutím vám pomůže i oblíbené chilli. Pálivá látka kapsaicin snižuje podle výsledků studie chuť k jídlu a zároveň zvyšuje spalování tuků.

Budete mít zájem:  Pozor, ať nekoupíte nebezpečné opalovací krémy

Další studie ukázala, že konzumace 1 g červené chilli papričky sníží chuť k jídlu a podpoří spalování tuků u lidí, kteří pravidelně pálivé papriky nejedí. U osob zvyklých jíst kořeněná jídla na pravidelné bázi, však žádný účinek zpozorovaný nebyl. Je tedy možné, že si milovníci chilli vytvoří na kapsaicin určitou úroveň tolerance.

Brambory

I přes vysoký obsah škrobu jsou brambory perfektním druhem zeleniny pro hubnutí a udržení zdravého těla. Ukrývají velké množství draslíku, který hraje důležitou roli při regulaci krevního tlaku. Brambory jsou rovněž přírodní zásobárnou vitaminů B3, B6 a C, manganu, hořčíku a fosforu.

  • Na stupnici zvané Index sytosti, která měří sytící schopnost různých jídel, se nachází vařené brambory na samotném vrcholku, což dokládají i výsledky výzkumů.
  • Po konzumaci vařených brambor se budete cítit přirozeně sytí a nebudete mít krátce po jídle hlad ani nezvladatelné chutě na dezert.
  • Studie z roku 2005 zjistila, že pokud necháte brambory po uvaření na chvíli vychladnout, vytvoří se v nich velké množství rezistentního škrobu, který má pozitivní účinky na zdraví včetně snadnější redukce hmotnosti.

Závěrem: Zkoušejte a kombinujte

Čím barevnější bude váš talíř, tím víc vás bude lákat. A nejen to, použijete-li více druhů zeleniny naráz, získáte i více druhů vitaminů a minerálů.

Nebojte se proto kombinací, přidávejte bylinky i zdravé tuky. Byla by škoda – a z nutričního hlediska i chyba – jíst pořád to samé.  Proto zeleninu střídejte a zkoušejte, co vám chutná.

Odměnou vám bude dobré trávení a spousta energie.

Principy pro hubnutí | Prameny zdraví

Nerafinované potraviny, jako např. kukuřice, sezamové semínko či olivy, poskytují tuk bez toho, že bychom se museli obávat jeho nadbytku, jak se může snadno stát při používání oleje. Cukr, který se nachází v ovoci, není zdaleka tak koncentrovaný, jako když jej používáme při vaření anebo přípravě koláčů apod.

Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Články

Celozrnný pšeničný chléb v protikladu k chlebu z bílé mouky, rýže natural spíše než bílá rýže, to jsou další příkladynerafinovaných potravin.

PRINCIP č. 4VYBÍREJTE SI NERAFINOVANÉ POTRAVINYCo jsou to nerafinované potraviny?Rafinované potraviny a kontrola váhy

Rafinované potraviny obsahují koncentrované kalorie. Abyste dosáhli takového počtu kalorií, jaký se nalézá v jedné lžíci oleje, museli byste sníst 10-14 klasů kukuřice. Jedna broskev obsahuje 30-40 kalorií, je-li však konzumována v podobě kompotu (ve vlastní šťávě oslazené cukrem), dvě půlky broskve dodají 90 kalorií.

Celé zrno pro zdravíRafinace obvykle odstraní z potraviny většinu vlákniny. Bylo prokázáno, že se člověk spokojí s polovičním množstvím kalorií, je-li příjem vlákniny ze stravy dostatečný. To je extrémně důležitý princip kontroly váhy.

Jsou-li zrniny rafinovány, ztrácí se současně i množství vitamínů a minerálů. Ano, do obohacené mouky se čtyři vitamíny přidávají (v USA), množství zbývajících sedmnácti živin, které se zpět nedodávají, však zůstává velmi nízké.

Potraviny obsahují v nerafinovaném stavu vhodná množství vitamínů a minerálů. I při dietě s velmi nízkým množstvím kalorií (800 kalorií) se vyskytuje v takové stravě, je-li nerafinovaná, dostatečné množství naprosté většiny vitamínů a minerálů.

(Výjimkou může být železo u menstruujících žen, které jsou na dietě s významným omezením kalorií.)

Jak se dostat k celozrnným produktům? Vyzkoušejte celozrnné obiloviny ke snídani. Připravujte si vafle z ovesných vloček. Používejte celozrnný pšeničný chléb. Dělejte koláče z celozrnné mouky. Používejte namísto bílé rýže rýži natural.

Hořkosladká aféraPrůměrný Čech zkonzumuje ročně (podle statistiky) 39 kilogramů cukru, což představuje 21 lžiček cukru denně.

Hlavním zdrojem cukru jsou kilogramové pytlíky s cukrem, které si koupíte v samoobsluze a doma je používáte při vaření.

Z přímo konzumovaných kupovaných potravin obsahují největší množství cukru různé limonády (coca-cola apod.), následované pekárenskými výrobky a zákusky.

Co je špatného na užívání cukru? Je to jeho množství, které je škodlivé. Snížení dnes běžného příjmu na 6-10 lžiček denně by bylo rozumným opatřením. Cukr je hlavní příčinou zubního kazu; když se konzumuje mezi hlavními jídly, způsobuje trojnásobné množství zubního kazu oproti tomu, když se konzumuje pouze při hlavních jídlech.

Rovněž vykazuje tendenci zvyšovat hladinu triglyceridů, a to zvláště, je-li konzumován společně se saturovanými tuky a cholesterolem (např. zmrzlina). Studie ukazují, že cukr snižuje fagocytózu, neboli schopnost bílých krvinek pohltit a zničit baktérie.

Z výživového hlediska je cukr nejchudší potravinou, kterou si můžete za svých deset korun koupit.

Používejte místo sirupu jako zálivky na vafle raději ovoce. Sežeňte si recepty, jak připravovat koláče a sladké moučníky bez cukru.

Rozmixované zmražené banány připomínají svou chutí i konzistencí velmi věrně zmrzlinu, máte-li na ni chuť. Namísto cukru používejte na obiloviny, které jíte k snídani, banány, rozinky a další ovoce.

Pijte při jídle (a jenom při jídle) spíše než limonády ovocné šťávy. Vaši chuť na sladké uspokojí různé druhy ovoce včetně ovoce sušeného.

Vydejte se přirozenou cestouTou nejjednodušší cestou, jak snížit množství kalorií, je zvýšit množství potravin s vysokým obsahem vlákniny – celozrnných obilovin, ovoce a zeleniny.

Přibližně 35% tuku u nás zkonzumovaného pochází z masa, další třetina tuku pochází z olejů a tuků do pečiva. To jsou potraviny, kterým je třeba se vyhnout anebo jejich spotřebu omezit, chceme-li příjem tuků snížit. Nadváha nejlépe koreluje s obsahem tuku ve stravě.

Riziko rakoviny stoupá se stoupajícím množstvím kalorií a se stoupajícím množstvím tuku ve stravě.

Snižte spotřebu olejů tím, že olej vlijete do čisté nádobky na tekuté mýdlo. Tak budete moci přesněji kontrolovat, kolik oleje do svého jídla přidáváte. Používejte teflonové (tefalové) nádobí, kde není žádný olej potřebný.

Připravujte si hranolky v troubě, na fóliích, které nevyžadují žádný olej (nebo jen minimální množství). Naučte se vařit ve stylu „wok“ s využíváním jenom minimálního množství oleje. Přestaňte užívat tuky do pečiva, nahraďte je malým množstvím oleje.

Zredukujte užívání margarínu.

  • Voda, voda, samá voda…PRINCIP č. 5
  • PIJTE DOSTATEČNÉ MNOŽSTVÍ VODY

Jak to souvisí s mojí váhou?Mnozí jedí, protože se domnívají, že mají hlad, zatímco ve skutečnosti mají žízeň.

Budete mít zájem:  Když chodí mikuláš: zajímavosti a tradice

Potřeby našeho tělaNaše tělo sestává asi ze 70% z vody. Voda je nezbytná pro prakticky každou tělesnou funkci. Musíme si být potřeb našeho těla vědomi a dodávat vše potřebné pro jejich uspokojení.

Pocity únavy a hladu jsou ve skutečnosti často příznakem žízně. To, že naše tělo je dostatečně zásobováno vodou, poznáme podle toho, máme-li aspoň jednou denně bezbarvou nebo světle čirou moč.

Pití množství vody snižuje riziko onemocnění ledvin.

Začněte svůj den vypitím jedné až dvou sklenic vody, a to nejlépe teplé. Pijte hojně mezi jídly, nejpozději do půl hodiny před hlavním jídlem. Při jídle byste neměli pít vodu ani jiné nápoje. Tekutiny ředí žaludeční šťávy a musí být vstřebány před tím, než začne řádné trávení.

Používají-li se při jídle tekutiny, neměly by být příliš horké ani příliš studené. Podle jedné studie měli lidé konzumující horký čaj větší výskyt rakoviny žaludku. Studené nápoje mohou přispět k tomu, že potrava odchází ze žaludku příliš rychle, aniž by byla řádně strávena.

Škodlivé náhražky vodyMnozí užívají i jiné nápoje, které na rozdíl od vody zdraví neprospívají. Jedním z takových škodlivých nápojů je káva. Káva zvyšuje krevní cholesterol. Studie ukazují, že u těch, kteří pijí denně dva nebo více šálků kávy, je dvojnásobné riziko rakoviny močového měchýře v porovnání s těmi, kdo kávu neužívají. Káva rovněž zvyšuje riziko rakoviny tlustého střeva.

Snižuje vstřebávání železa, vápníku a vitamínu B-1. Čaj snižuje vstřebávání železa dokonce ještě více než káva. Káva zvyšuje vylučování žaludečních šťáv a snižuje tlak spodního svěrače jícnu, což často ústí do pálení žáhy. Kofein se považuje za drogu, které by se měla vyhnout každá těhotná žena.

Dokonce i káva bez kofeinu přináší řadu negativních účinků; je tedy stejným problémem jako běžná káva.

Výše zmíněné nápoje se nedoporučuje užívat ani mezi jídly. Zvyšují totiž oproti vodě vylučování žaludečních šťáv třiapůlkrát až pětkrát. Mnohé obsahují cukr. Mají vysoký obsah sodíku.

Jejich poměr vápníku a fosforu je nízký, jinými slovy nejsou potravinou, která pomáhá předcházet osteoporóze.

Sycení kysličníkem uhličitým má za následek kyselou reakci; jsou-li sladké limonády popíjeny během celého dne, rozrušují zubní sklovinu.

Alkohol je dalším nápojem, který nelze doporučit ani v malých dávkách. Čtyři sklenky alkoholického nápoje týdně zvyšují riziko rakoviny prsu o 50-100%, současně zvyšují dvaapůlnásobně riziko osteoporózy, což může vyústit ve zlomeninu krčku. Každá sklenka, kterou člověk vypije, ničí mozkové buňky.

Když alkohol zasáhne čelní mozkový lalok, začíná vám být jedno, co jíte a pijete. Americká národní akademie věd ve svých stravovacích doporučeních uvádí: „Výbor nedoporučuje užívání alkoholických nápojů.“ Světová zdravotnická organizace dospěla ke stejnému závěru.

Alkohol kromě toho neobsahuje ve významnější míře žádné živiny.

  1. ZávěrJediný nápoj, který lze doporučit, a to k pití mezi jídly, je voda!
  2. Dejte šanci snídani…PRINCIP č. 6POŘÁDNĚ SE NASNÍDEJTE,
  3. VEČEŘTE MÁLO NEBO VŮBEC NE

Snídaně a vaše váhaSkutečně hraje pro mou váhu roli to, kdy jím, když celkové množství zkonzumovaných kalorií je stejné? Ano, vypadá to tak, že to roli hraje. Dvě nové studie ukazují, že kalorie zkonzumované ráno se nepřeměňují na přebytečné kilogramy tak snadno jako stejný počet kalorií zkonzumovaných večer.

Ukázalo se, že ti, kteří jak snídají, tak večeří, zkonzumují o 400 více kalorií při večeři než při snídani. Lidé s nadváhou vynechávají častěji snídani než lidé s normální váhou. Žaludek se lépe vypořádává s jídlem ráno než večer. Pro ženy menší postavy, které mají velké potíže s tím, aby udržely svoji váhu pod kontrolou, je vynechání večeře opatřením, které jejich problém obvykle vyřeší.

Chroničtí „nesnídači“Studie v Iowě ukázala, že ti, kteří vynechávají snídani, jsou méně pozorní ve škole, méně produktivní v práci a mají prodlouženou reakční dobu – proto u nich mimo jiné dochází k více nehodám mezi desátou a jedenáctou hodinou dopolední. Doporučuje se, aby snídaně obsahovala aspoň patnáct gramů bílkovin. Miska ovesné kaše se sklenicí mléka (i sójového), jeden toast a sklenice pomerančové šťávy představují přibližně toto množství. Většina lidí však takto dostatečnou snídani nekonzumuje.

Já ale nemám ráno nikdy hlad?! Když vynecháte večeři, určitě hlad dostanete! Naplánujte si, že budete vstávat dostatečně brzo, abyste mohli sníst dobrou snídani před tím, než vyrazíte do práce. Naplánujte si již večer, co budete snídat. Nesnídejte pořád totéž a snídaně se pro vás stane oblíbeným a zajímavým jídlem.

Snídat bychom měli jako králové, obědvat jako princové a večeřet jako žebráci. (Snídej sám, o oběd se rozděl s přítelem, večeři dej nepříteli.) Mezi koncem jednoho a začátkem druhého jídla by měla být přestávka nejméně pěti hodin. Večeře, pokud večeříte, by měla být lehká a sestávat z potravin, které jsou snadno stravitelné (obsahují malé množství tuku), jako jsou např. obiloviny a ovoce.

Varování Vynechávání večeře se nedoporučuje hypoglykemikům (lidem s nízkou hladinou krevního cukru) a diabetikům užívajícím inzulín. Pro většinu lidí je však vynechání večeře velmi dobrým krokem.

Dvě jídla denněStarší lidé potřebují méně kalorií, jejich metabolismus je totiž nižší: jak lidé stárnou, potřebují jíst stále méně. Dvě jídla denně jsou pro ně ideální. Lidé, kteří žijí sedavým způsobem života, potřebují jíst jenom velmi málo. Tento režim jim tedy také dobře vyhovuje.

Primář dětského oddělení jedné známé univerzity jednou řekl, že děti mají dostávat dvě dobrá jídla denně – a třetí si mohou natrhat. Pozorování potvrzují, že je to pravda. Příliš časté jedení bývá příčinou špatné chuti k jídlu. Velké množství dětí trpí dnes obezitou, i pro ně jsou dvě jídla denně dobrým řešením.

Obecně platí, že dvě jídla denně, tedy kvalitní snídaně (a oběd) a vynechání večeře, jsou pro většinu lidí prospěšným opatřením.

S využitím materiálů  Dr. Johna Scharffenberga, poradce předsedy Výboru pro výživu Generální konference CASD

Počet přečtení: 3 645 Datum: 27. 1. 2007

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector