Která vejce jsou chutnější – hnědá, bílá nebo kropenatá?

Udělej si sám 15. duben 2019

Tento svátek oslavující jaro a vzkříšení Ježíše Krista připadá podle klasického kalendáře na první neděli po prvním jarním úplňku, tedy po úplňku, který nastane po 21. březnu. Pokud je úplněk v neděli, slaví se Velikonoce až neděli následující. Výpočet je ale poměrně složitý, protože musíte znát přesnou fázi měsíce.

Zajímavost: jak přesně vypočítat datum Velikonoc?

Ke zjištění fáze Měsíce se využíval Metonův devatenáctiletý cyklus, tedy doba, po které dojde k souběhu délek siderických měsíců (měsíčních fází) a slunečních roků. Každých 19 let se tak k danému datu Měsíc nachází ve stejné fázi.

Pro zjištění neděle je potřeba vypočítat, jakým dnem v týdnu začínal daný rok a existuje tedy sedm možností (jako dní v týdnu), kvůli přestupným rokům je však délka cyklu 28 let. Každému roku se dle tohoto výpočtu přiřazovalo tzv. nedělní písmeno.

Na základě těchto výpočtů se sestavovaly tabulky, které mohly sloužit i dalším účelům.

Fáze měsíce a Metonův cyklus

K výpočtu Velikonoc je tedy potřeba zjistit dle Metonova cyklu, kolik dní po 21. březnu nastane úplněk (0–28) a kolikátý den poté připadne na neděli (1–7). Velikonoční neděle tedy může připadnout na 1. až 35.

den po 21. březnu. Každému roku tak lze přiřadit jedno z 35 dat Velikonoc. Z výpočtů pak lze sestavit 35 tabulek možného data Velikonoc a těmto datům přiřadit příslušné roky, kdy se Velikonoce slaví ve stejné dny.

Datum Velikonoc se tedy může lišit mezi jednotlivými roky až o více než jeden měsíc (od 22. března do 25. dubna). Jarní rovnodennost je stanovena „úředně“ na 21.

březen podle gregoriánského kalendáře bez ohledu na astronomickou skutečnost (která se může až o dva dny lišit).

V některých protestantských zemích (například Německu, Švédsku a Dánsku) se ale Velikonoce slavily po několik desetiletí 18. a 19. století podle astronomické skutečnosti.  Zdroj: Wikipedia

Proč se vlastně barví velikonoční vajíčka?

Každý ze symbolů Velikonoc má své opodstatnění. Některé jsou křesťanské, mnohé mnohem starší a vycházejí z různých pohanských zvyků.

Malovaná vejce či kraslice jsou jedním z nejznámějších symbolů Velikonoc a existují důkazy o tom, že v předkřesťanských dobách byly symbolem příchodu jara. Je mnoho výkladů, proč tomu tak bylo/je. Jeden z nich mluví o tom, že vejce obsahuje nový život a už odpradávna bylo symbolem plodnosti, úrodnosti, života a vzkříšení.

Nejstarší nalezená kraslice je prý stará 2300 let. V České republice dávaly dívky vajíčka chlapcům jako odměnu za vyšlehání a koledu, vajíčka musela být plná a barevná.

Vyfouknutá vejce, takzvané pouchy nebo vejdumky, sloužila především jako dekorace. Tradiční velikonoční barvy jsou červená, žlutá, zelená, hnědá a černá – tedy takové barvy, které je možné získat z přírodních zdrojů.

Červená barva ochraňovala podle pověr před démony a zároveň symbolizovala lásku a život.

Udělejte si buď moderní nebo tradiční vajíčka i vy!

My v ISOTRA jsme vyzkoušeli obojí. Nejdříve jsme zkusili žlutá vajíčka s obličeji, která připomínají oblíbené emoji na sociálních sítích. Pokud si nepotrpíte na tradice a máte děti, tato volba by je mohla hodně bavit!

Potřebujete pouze:

  • bílá vajíčka
  • žlutou barvu na vajíčka
  • černý fix
  • barevné tempery a štětec

Vajíčka uvaříme ve vodě a následně obarvíme dle návodu na sáčku s barvou. Po vychladnutí už jen kreslíme a malujeme naše nejoblíbenější emoji ikonky. 

Která vejce jsou chutnější – hnědá, bílá nebo kropenatá? Která vejce jsou chutnější – hnědá, bílá nebo kropenatá? Která vejce jsou chutnější – hnědá, bílá nebo kropenatá?

Potom jsme si chtěli zkusit něco tradičnějšího, ale zároveň moderního. Rozhodli jsme se pro modrá vajíčka s efektem stříkanců, které jednoduše vyrobíte stříknutím štětce na vajíčko. Barvy můžete různě kombinovat. 

Která vejce jsou chutnější – hnědá, bílá nebo kropenatá? Která vejce jsou chutnější – hnědá, bílá nebo kropenatá? Která vejce jsou chutnější – hnědá, bílá nebo kropenatá?

Chcete více tipů? Máme!

Protože nás to začalo bavit, porozhlédli jsme se na internetu, co ještě bychom mohli společně vytvořit a nádherných vajíček jsme našli nespočet. Tady jsou další 3 tipy, které jsou za nás úplně TOP a byla by škoda je nevyzkoušet. Uděláte to za nás?

Epická vajíčka, která vypadají jako kaktusy Zdroj: http://quartzandleisure.com/easter-egg-cactus-diy/  Která vejce jsou chutnější – hnědá, bílá nebo kropenatá?

Roztomilá vajíčka v podobě jednorožců Zdroj: https://www.theinspirationedit.com/diy-unicorn-eggs/  Která vejce jsou chutnější – hnědá, bílá nebo kropenatá?

  • Vajíčka ála (nejen) lesní zvířátka Zdroj: https://momaleblog.com/2018/03/18/diy-des-maracas-de-paques/ Která vejce jsou chutnější – hnědá, bílá nebo kropenatá?
  • Nádherně zpracovaná tradiční vajíčka Zdroj: https://helenalyth.se/2017/03/19/paskpyssel-rita-pa-paskagg/ Která vejce jsou chutnější – hnědá, bílá nebo kropenatá?
  • Vajíčka s obtiskem rostlinek Zdroj: https://marmeladekisses.de/eier-mit-blueten-bedrucken/

Proč je méně bílých vajíček a převládají hnědá nebo kropenatá?

Hnědá vajíčka snášejí tmavé slepice s červenými až červenohnědými laloky. Hnědé slepice jsou odolnější než jejich bílé kolegyně, snášejí více vajec a chovatelé si je pořizují mnohem častěji. To je důvod, proč v obchodech vidíte hlavně hnědá vejce. Tmavá vejce mají pevnější skořápku, a proto jsou kvalitnější a odolná proti prasknutí.

Bílá vajíčka snášejí bílá plemena slepic s velmi světlými laloky. Jsou sice krásná a jako stvořená k velikonočnímu zdobení, jsou ale bohužel i velmi křehká a hůře se vyfukují. Bílých slepic se chová výrazně méně, proto běloučkých vajec není tolik jako hnědých.

Potěší nás, když si letos na Velikonoce zakoupíte vajíčka z volného chovu.

Ekologické barvení vajec? Přírodní barvy na vajíčka získáte ze zeleniny nebo koření

Velikonoční barvení v cibulových slupkách už většina z nás ovládá, ale není to zdaleka jediný způsob, jak vajíčka šetrnou cestou obléknout do nového!

Barvení vajec přírodními barvami je zdravější pro vás a samozřejmě i pro životní prostředí. Pokud to neděláte už úplně běžně, buďte, prosíme, alespoň na Velikonoce ohleduplnější i k slepicím a kupte vejce z volných chovů.

Jestliže máte svého dodavatele vajec třeba na farmářských trzích nebo jím je váš soused či známý, většinou získáte v jedné krabičce vejce různých odstínů (od hnědé až po bílou). Hnědá vajíčka budou skvělá na barvení tmavšími barvami, na bílých vejcích vyzkoušejte odstíny světlejší.

Nečekejte však jasné syté barvy, takhle fungují průmyslově vyrobená barviva, ale to překoná fakt, že každé vajíčko obarvené přírodní cestou bude vaším vlastním malým originálem, na který můžete být pyšní!

Před barvením si připravte vajíčka. Pořádně je umyjte a potom ještě přetřete papírovou utěrkou namočenou v octu. Do hrnců, mističek či hrnečků připravte barvicí lázně dle vaší fantazie, do každé ještě přidejte dvě až čtyři lžíce octa, aby barva lépe chytla. Vajíčka musí být úplně ponořená, při přípravách počítejte i s tím a použijte raději menší, ale hlubší nádobky.

Samotné vaření neprodlužujte na dobu delší než je doporučovaných 10 minut při kuchyňské přípravě vajec natvrdo. Hrnec odstavte z plotny, ale pokud nejste spokojeni s odstínem, můžete nechat vajíčka v lázni déle, klidně přes noc. Obecně platí, že čím déle barva působí, tím je sytější.

Obarvená vajíčka nechte uschnout, případně je můžete přeleštit troškou oleje, aby byla ještě krásnější a lesklá.

  • Žlutá: heřmánek, kmín, kurkuma, šafrán
  • Žlutozelená: květ lípy
  • Žlutohnědá: cibulové slupky
  • Zelená: špenát, kopřivy
  • Červená: slupky červené cibule, červená řepa, šípky
  • Modrá: červené zelí, borůvky, ibišek
  • Růžová: brusinky, jahody, maliny
  • Hnědá: černý čaj

Velký pátek a Bílá sobota. Co tyto dny znamenají? 

Na Velký pátek neuklízejte! Pro křesťanský svět je Velký pátek dnem, kdy byl ukřižován Ježíš Kristus. Je proto považován za den smutku, modliteb a klidu.

Voda měla v pátek léčivou moc, dokázala léčit choroby očí a kůže. Též nosila krásu a svěžest, kdo ji nabral, měl být po celý rok šťastný. A protože co bylo dobré pro lidi, bylo dobré i pro zvířata, na Velký pátek se vodou z potoka pro zdraví koupali i koně. Vodou, ale tentokrát svěcenou, musel hospodář vykropit chlévy i stavení, aby nepřišlo neštěstí. 

Na Velký pátek se prý otevírá země a vydává poklady, které označuje světélko nebo kvetoucí či zářící kapradí. Podle pověstí se v tento den otevírá i památná hora Blaník.

Odkud pochází název Bílé soboty, o tom se můžeme jenom dohadovat. Zřejmě byl odvozen od bílých rouch, podle jednoho zdroje však kněžských, podle dalších od bílých rouch od dětí, které byly právě pokřtěny.

Hospodyně si na tento den kupovaly nová košťata, kterými pak vymetly celé stavení, aby ta zůstala čistá po celý rok a nedržel se v nich hmyz.

Muži pletli pomlázky, hospodyňky pekly beránky a mazance, dívky například barvily právě vajíčka.

To je z našeho velikonočního speciálu už vše. Doufáme, že jste si našli to, co vás zajímalo a že si vytvoříte vajíčka podle některé předlohy z tohoto článku.

Kdo vám snese hnědé vajíčko? – Slepičář

  • Která vejce jsou chutnější – hnědá, bílá nebo kropenatá?
  • JSTE U MNE POPRVÉ?
  • PŘEJDĚTE ZDE A POUŽIJTE KÓD: PRVNINAKUP

Pokud jde o jídlo, zlatým pravidlem je, že hnědá je lepší. Hnědý chléb, hnědý cukr, celozrnné těstoviny – všechno, co je hnědé je zdravější než jejich bílé protějšky. Ale co hnědá vejce? Jsou lepší než třeba bílá, kropenatá nebo zelená? Ani jedna možnost není správná, neboť na barvě vajíčka nezáleží, přesto těch hnědých je nejvíce. Jediný skutečný rozdíl mezi vejci hnědými a barevnými je v jejich ceně. Proč a jaké slepice vám zaručena dají pouze hnědá vajíčka?

Hnědé vs. bílé

Bílé vajíčko vždy a pouze snese slepička s bílým peřím nebo se světlými – bílými ušnicemi, zatímco vajíčko s hnědou skořápkou produkují slepičky zbarveného do hněda a s červenými ušními laloky. Slepičky, které snášejí hnědá vajíčka mají větší chuť k jídlu, spotřebují tedy více krmných směsí a jejich vajíčka jsou tak větší, ale i dražší, přesto, že je jich chováno více než bílých nebo jinak zbarvených slepic.

Budete mít zájem:  Teplo, nebo chlad? Víte, co pomáhá při akutním a co při chronickém zánětu?

Make-up kuřátka

Proces, jak vaječná skořápka získává svou barvu je fascinující. Víte vůbec, jak se vůbec taková barva do skořápky vajíčka dostane? Co se všechno uvnitř vajíčka musí „přihodit“, abyste ráno sesbírali vajíčko s hnědou skořápkou? Skořápka vajíčka má při svém počátku barvu bílou.

Pokud má mít tedy snesené vajíčko bílou skořápku, přidá se tato barva ihned na začátku a projde celým pláštěm vajíčka. Hnědé zbarvení se přidává až později během procesu – výroby vajíčka. Takže pokud otevřete hnědé vejce, uvidíte, že vnitřek pláště je bílý.

V případě tmavě hnědých vajec, jako je vajíčko od maranské slepičky, je hnědá vrstva silná.

Která vejce jsou chutnější – hnědá, bílá nebo kropenatá?           Která vejce jsou chutnější – hnědá, bílá nebo kropenatá?  Která vejce jsou chutnější – hnědá, bílá nebo kropenatá?

V naší nabídce najdete hnědých krásek hned několik.

Nejlepší pětka

Jaké plemeno slepic se může díky vyprodukovaným vajíčkům s hnědou skořápkou zařadit na naší TOP pětky?

  • Dominant. Vyšlechtěný hybrid, který díky svému několika druhovému zbarvení získává stále více a více chovatelů na svou stranu. Jejich snůška se pohybuje kolem 300 kusů vajec s hnědou skořápkou za jeden rok a vybírat můžete například z barvy modré, hnědé, ale i černé nebo kropenaté.
  • IsaBrown. Hybridní nosnice, která prošla náročným procesem šlechtění tak, aby uspokojila své majitelně jedním sneseným vajíčkem denně a to během celého roku. Snesené vajíčko váží až 60 gramů a zdobí ho hnědá skořápka. Slepice se vyznačuje svojí nenáročností, a tak se skvěle hodí pro začínajích chovatele.
  • Plymutky. Od roku 1880 osvědčená slepička, která vás zahrne až 210 kusy vajec během jednoho roku. Vajíčka vynikají vysokou hmotností, a to až 55 g a mají světle hnědou skořápku. Když nebudete líní a v zimě slípkám zajistíte vhodné prostředí – zateplíte kurník, odvděčí se vám i v největším mrazu pravidelnou snáškou.

Která vejce jsou chutnější – hnědá, bílá nebo kropenatá?Která vejce jsou chutnější – hnědá, bílá nebo kropenatá?  Která vejce jsou chutnější – hnědá, bílá nebo kropenatá?

Kuřice Modrá nebo Horal vás též odmění vejci s hnědou skořápkou.

  • Sussex. Statná a v dospělosti těžká slepice, která též zastává funkci výborné nosnice. Snesená vajíčka mají hmotnost až 60 g a zdobí je hnědá skořápka se žlutým nádechem. Během jednoho snáškového cyklu se dočkáte a 300 ks vajec.
  • Wyandotky. Celosvětově nejoblíbenější plemeno slepic, a to především díky nenáročnosti na chov, příjem krmiva a dvacet barevných rázů. Z Wyandotek si vybere opravdu každý a vždy je mile překvapen, co všechno tato mírumilovná slepička dokáže a zvládne. Její produkce vajec s hnědou skořápkou čítá až 200 ks vajec a nepřestává se snůškou ani v zimních období.

A jaká je vaše oblíbenkyně na dvoře, která snáší vajíčka s hnědou skořápkou jako divá?

  1. Která vejce jsou chutnější – hnědá, bílá nebo kropenatá?
  2. JSTE U MNE POPRVÉ?
  3. V OBJEDNÁVCE DRŮBEŽE ČI KURNÍKŮ ZADEJTE KÓD: PRVNINAKUP

sleva 42%

Mám sklademExpeduji ihned Dopravazdarma Novinka

Která vejce jsou chutnější – hnědá, bílá nebo kropenatá?

Dřevěný kurník německé kvality. Kurník je určen pro chovatele slepičího hejna čítající cca 8 kusů…

7 990 Kč 13 590 Kč

registrovaní 7 890 Kč

sleva 15%

Mám sklademExpeduji ihned

Která vejce jsou chutnější – hnědá, bílá nebo kropenatá?

Krásný prostorný kurník s velkým výběhem pro Vaše slepice. Velice odolný proti povětrnostním vlivům…

4 690 Kč 5 390 Kč

registrovaní 4 590 Kč

sleva 15%

Mám sklademExpeduji ihned

Dřevěný kurník německé kvality. Kurník je určen pro chovatele slepičího hejna čítající cca 5 kusů…

4 490 Kč 5 190 Kč

registrovaní 4 390 Kč

sleva 14%

Mám sklademExpeduji ihned Dopravazdarma Novinka

Krásný prostorný kurník s velkým výběhem až pro 12 slepic. Velice odolný proti povětrnostním vlivům…

10 099 Kč 11 599 Kč

registrovaní 9 999 Kč

Mám sklademExpeduji ihned Dopravazdarma Novinka

Prostorný rohový kurník s dvěma vchody najednou. Kurník je vyroben z masivního dřeva a s velkým…

7 990 Kč

registrovaní 7 890 Kč

Jak poznat čerstvost vajec? Jsou lepší bílá nebo hnědá?

Pokud jde o barvu vajec, ta se liší podle toho, z jakého chovu slepice pocházela. Obecně platí, že světlé slepice plodí bílá vejce, ty černé nebo hnědé zase tmavá. Kromě toho existují i druhy, které dokážou snést modrá vejce nebo kropenatá. 

Není tedy jediný důvod, proč tvrdit, že jedna vejce jsou zdravější než ta druhá. Barva s kvalitou nemá nic společného. Snad jen barva samotné slepice. Podle chovatelů ty tmavší žijí déle, a logicky za svůj život tedy snesou více vajec, proto jich je také více. Ale co do chuti nebo výživové hodnoty mezi tím není žádný rozdíl.

Bílá vejce nemají měkčí skořápky

Další z mýtů, které panují v souvislosti s barvou vajec, je kvalita skořápky. Ta tmavá ji mají údajně silnější a odolnější. Kvalita skořápky ale záleží na stáří slepice, stravě a druhu plemena. A to platí bez rozdílu barvy, ať je vejce světlé či tmavé. 

Snad jediný rozdíl mezi vejci můžete pozorovat v tom, že tmavá vejce bývají dražší. Není to ale proto, že by byla více bio, ale z toho důvodu, že bývají o něco větší než bílá vejce, protože pocházejí od větších slepic. 

Jestli vám ale jedno vejce chutnalo více než to druhé, nemusí to být pouhé zdání. Na celkové chuti a kvalitě vejce se podepisují strava slepice a do jisté míry i to, o jaké plemeno jde a z jakého chovu pochází. Krmivo má vliv ale i na barvu žloutku. Čím více karotenu obsahuje, tím sytější barvu žloutek má. S kvalitou, jak si někteří myslí, to nemá nic společného.

Je ale jasné, že když dostanete od sousedky na venkově jarní a úplně čerstvé vajíčko od slepice, která běhá po dvoře a jí zelenou trávu, bude vám asi chutnat více. V zimě, kdy i slepice ze dvora nemá možnost jíst čerstvou stravu, změnu ani nepoznáte.

Pokud plave, je zkažené

Bez rozdílu barvy ale vždy před zpracováním vejce zkontrolujte, jestli je čerstvé, či nikoliv. Proto je nejprve rozklepněte do talíře.

Jestliže se žloutek neroztéká a drží pevně při sobě, bílek kolem něj pak tvoří další prstenec, je to v pořádku a můžete jej beze strachu použít.

Jestli se žloutek roztéká, není vejce sice zkažené, ale nehodí se příliš na přípravu třeba míchaných vajec nebo majonézy. Je tedy na zvážení, jestli jej raději nepoužít třeba do těsta.

Čerstvost ale poznáte, aniž byste museli porušit skořápku. Čerstvé vejce má na své širší straně malou vzduchovou bublinu. Ta se postupem času stále zvětšuje. Jestliže tedy hodíte vajíčko do sklenice s vodou a vejce vypluje na hladinu, můžete si být jisti, že si někde chvíli poleželo, než se dostalo k vám.

Slepice na přání: Vyberte si do svého chovu to správné slepičí plemeno

U kříženců je vysoká snáška v prvním roce (až 330 vajec ročně), ale již druhým rokem prudce klesá a většina chovatelů po dvou letech nakupuje nové slepice. U plemen je snáška 100–300 vajec ročně, ale můžete je mít i 5 let.

Po takové době už se dokonce stává, že se ze slepic stanou mazlíci s vlastním jménem, a tak se většinou nechávají dožít, protože si na ně zvyknete a polévka z nich by nikomu v rodině nechutnala.

Každá slepice má od narození daný počet vaječných buněk a ten se v průběhu života nezvyšuje, takže je jasné, že kříženec vyšlechtěný na snůšku si daný počet vajec vynese dříve.

Ale plemena nikam nespěchají, jsou to pohodáři, jinak se chovají, neklovou se, přijmou i nové spolubydlící. Bylo dokonce zjištěno, že slepice, které vychovala kvočna, mají lepší povahu než sirotci z líhně.                               

Pokud máte zatím stále pocit, že slepice je prostě jenom slepice, bílá nebo kropenatá, budete se asi divit, kolik rozmanitých plemen běhá po dvorcích. V průběhu času byly slepice vyšlechtěny k různým účelům, jedny dobře snášejí vejce, druhé mají křehké maso a jiné jsou zase největšími krasavicemi široko daleko. Stačí si jen vybrat!

Amrokska krahujcová

Patří mezi středně těžká plemena s kombinovanou užitkovostí. Velmi rychle roste a dobře se opeřuje. Jsou to výborné nosnice, nekvokají moc často, takže pro toho, kdo nechce vlastní kuřata, jsou ideálním plemenem. Tyto slepice se výborně hodí i pro začínající chovatele a jsou i značně odolné vůči povětrnostním podmínkám. Amroksky jsou milé a klidné, i když trochu plašší plemeno.

Amrokska krahujcová

Amrokska se chová pouze v jednom barevném rázu, a to šedomodrá příčně žíhaná. Je zajímavé, že u amroksek rozeznáte pohlaví už u vylíhnutých kuřat. Na první pohled jsou slepičky tmavší než kohoutci.

Hmotnost kohouta je 3,1–3,7 kg, slepice 2,6–3,2 kg. Snáška se pohybuje kolem 200 vajec o hmotnosti 60 g. Barva skořápky je hnědá.

Slepice bielefeldská rodobarvá

Bielefeldky jsou středně těžké plemeno s větším tělesným rámcem. Jsou to skvělé nosnice, které v prvním roce snesou 180 až 200 kusů poměrně velkých vajec. Vejce dosahují hmotnosti až 70 g. I samotné slepice patří mezi středně těžkými plemeny k těm větším. Dospělý kohout váží až 4,4 kg a dospělá slepice až 3,9 kg.

Budete mít zájem:  Kvalitní spermie? Víme, jak na ně…

Slepice bielefeldská rodobarvá

Bielefeldky mají sklony k přetučnění, hlavně pokud jsou chovány na malém prostoru a vliv má samozřejmě i skladba krmiva. Pak produkce vajec klesá. Výhodou je, že toto plemeno velmi dobře snáší i v zimním období.

Původně byly bielefeldky vyšlechtěny pouze v jednom barevném rázu, a to v rodobarvém hnědoprsém. Později se vyšlechtil i ráz stříbrný rodobarvý. Jsou to slepice odolné proti chladu, bohatě opeřené, a i přes svou poměrně velkou hmotnost jsou sami schopné si ve výběhu najít krmivo.

Slepice bielefeldská rodobarvá má velmi klidnou povahu, je možné ji naučit na krmení z ruky. Tyto slepice nemají sklony ke vzájemnému oštipování. Jsou málo kvokavé, kuřátka vyvádějí mnohem snadněji jiná plemena.

Hedvábničky

Přesně opačnou povahu mají hedvábničky, které jsou rozené matky, tedy kvočny. Hedvábničky jsou miláčci, vynikají klidnou povahou, snadno se dají ochočit.

S vajíčky do kuchyně ale nepočítejte, slepička jich snese maximálně 14, pak na ně zasedne a nikdo jí to nerozmluví.

Pokud jí je vezmete sedí v hnízdě naprázdno třeba 2 měsíce, tudíž je lepší, nechat ji vždy něco vysedět, bez kuřat je nešťastná, vysedí a odvodí klidně troje za sezonu. Jinak hedvábničky snášejí asi 60–80 vajec ročně, jsou malá s nahnědlou skořápkou.

Slepice hedvábnička

Hedvábničky mají tělo pokryté peřím, které na první pohled připomíná spíše chlupy. Proto se jim také říká chlupaté slepice. Jejich další zajímavostí je modrá kůže, zobák, nohy i hřebínek. Tedy hřebínek… v případě hedvábniček je to jen takový hrbolek.

Hedvábničky patří mezi malé slepice. Chovají se zdrobnělé, které váží okolo 0,5 kg, a velké hedvábničky, ty mívají hmotnost asi 1,6 kg. Mají zavalitý trup a přes svou nízkou váhu patří mezi slepice těžkého typu.

Orpingtonka zlatá, černě lemovaná 

Orpingtonky nejsou dobrými letci. Jsou schopny se vznést na krátkou vzdálenost, ale stačí jim jen nízký plůtek, kolem jednoho metru. Aby se však toto plemeno udrželo v dobré kondici, potřebují orpingtonky pohyb, tedy výběh.

Ten by však měl být zastřešený, aby se jejich bohaté opeření ve vlhku neurousalo. Vzhledem k tomu, že se jedná o velké masné plemeno, potřebují výběh dostatečně prostorný. Kvalita chovu závisí i na kvalitě a množství krmiva.

Jsou náročné na bílkoviny a v dospělosti mají sklon k tučnosti.

Orpingtonka zlatá, černě lemovaná 

Orpingtonky mají klidnou a krotkou povahu, jsou tvárné a dají se dokonce snadno ochočit, dokážou přijít na zavolání. Jsou to také skvělé kvočny, které se dají využít i na líhnutí husích vajec.

Slepice plemene Sussex

Sussexky patří mezi středně těžká plemena s kombinovanou užitkovostí. Jsou velmi oblíbené pro hojnou snůšku vajec i výborné a kvalitní maso.

Sussexky se vyskytují v několika barevných rázech, nejčastější je bílá s černými pery na krku, ocase a někdy i na letkách. Vyskytují se však i v stříbrošedé, červené porcelánové či hnědé barvě. Jsou to výborné nosnice, snášejí vejce s hnědou skořápkou. Ročně snesou až 200 vajec. Dobře snášejí i v zimním období.

Slepice plemene Sussex

Tyto slepice mají velmi klidnou povahu, dají se snadno ochočit (stejně jako slepice orpingtonky), jsou velmi přátelské a snadno se učí. Rychle se orientují v novém prostředí a snadno se přizpůsobují. Téměř nelétají, drží se ve svém výběhu. Velmi ocení možnost hrabání. Sussexky jsou vhodným plemenem pro začínající chovatele.

Sussexky jsou výborné kvočny, mají však sklon k neodbytnému kvokání. Jestliže kuřátka neplánujete, zvolte raději plemeno s menší kvokavostí, například amroksky. Pokud však sussexkám dopřejete sezení na vejcích a vyvedení kuřátek, budou i skvělými matkami.

Australky

Středně těžké plemeno s kombinovanou užitkovostí, které však není příliš rozšířené na našich dvorcích. Možná je to tou černočernou barvou peří, která působí až tak trochu čarodějně.

Slepice plemene australka

Jinak jsou to klidné, a ne příliš létavé slepice, které mají velmi chutné maso, ale vajíčka mívají pouze 55 g, nejsou tedy moc velká. Na druhou stranu australky snášejí vajíčka velmi dobře i během zimy. Kohout dorůstá do váhy 4 kg a slepice do 3 kg.

Leghornky

Nosné plemeno slepic, původem z Itálie. Každoročně snášejí až 220 vajec, ale nejsou vhodné na masný chov. Kohout dosahuje váhy 3 kg a slepice 2,5 kg. Jsou to slepice poměrně plaché, neochočí se tak snadno.

Slepice leghornka

Brabantky chocholaté

Brabantky chocholaté patří mezi okrasná plemena. Vyskytují se v několika barevných variantách. Černá, bílá, perlově šedá, modře lemovaná, krahujcovitá i stříbrná a zlatá. Plemeno má klidnou a příjemnou povahu a atraktivní opeření.

Vejce – zázrak přírody

Co o vejcích možná nevíte…

Odedávna se o vejcích tradovalo, že mají magické vlastnosti a ukrývají v sobě tajemnou symboliku života a přírody. Žloutek byl spojován se Sluncem, bílek s Měsícem a skořápka se Zemí. O vajíčkách už toho bylo napsáno tolik, že by na to nestačila ani hodně tlustá kniha…

Vše se většinou točí kolem otázky, jsou vejce zdravá, nebo ne? I přes veškerá varování odborníků na výživu na vejce nikdy nemůžeme zanevřít. Vždyť bychom se ochudili o mnohé výtečné lahůdky.

Něco málo o vejcích

Vedle masa a mléka jsou nejcennější živočišnou složkou výživy. Pokud se vejci nebudete denně přejídat, nemusíte mít žádný strach z cholesterolu, tuku ani kalorií, které obsahují.

Je v nich totiž pro člověka mnoho užitečných látek. Žloutek obsahuje měď, vápník, jód, železo, zinek, fosfor, vitaminy skupiny A a B, vitamin D a E, proteiny, selen a asi 48 kalorií.

Bílek organismu dodává riboflavin, hořčík, sodík, draslík, chlór a jen asi 12 kalorií.

Na co si dát pozor

Jen čerstvá vejce jsou zárukou kuchařského úspěchu. Se ztrátou čerstvosti roste zdravotní riziko, jelikož vejce jsou jedním z největších zdrojů strašáku jménem salmonelóza. Není pravda, že vejce s hnědou skořápkou jsou kvalitnější než bílá či naopak. Barva skořápky nemá na kvalitu vejce vliv, rovněž barva žloutku není znakem kvality.

Vybírejte vejce neznečištěná ani jakkoliv poškozená. Jen dobrý výběr v obchodě však nestačí. Důležité je i skladování. Vejce by měla být uložena špičku dolů, v temnu a chladu při optimální skladovací teplotě (která nesmí kolísat) 5 ̶ 8 °C, spotřebovat by se měla do 3 týdnů.

Nikdy je neskladujte spolu se silně aromatickými potravinami, protože jejich vůně snadno pronikne skořápkou a na vejcích je to chuťově znát.

Jak žila slepice, která vejce snesla je poznat podle prvního čísla kódu, kterým jsou vejce orazítkována. Je od 0 do 3. Nula je nejlepší a znamená že, slepice žila svobodně venku. Jednička značí, že žila ve volném výběhu venku, dvojka žila na podestýlce v hale a trojka značí slepici, která snášela vejce v kleci.

Od největších po nejmenší

Pštrosí vejce – jedno velké pštrosí vajíčko váží v průměru 1600 g a nahradí až 30 slepičích vajec, 10 husích a 125 koroptvích. Dá se z něj připravit až 4 litry vaječného koňaku. Poměr žloutku a bílku je 1:2. Nejčastěji se připravují míchaná, vařit je, zabere i hodinu.

Husí vejce – jsou 5x větší než slepičí. Skvělá jsou uvařená naměkko. Podmínkou je, že musejí být naprosto čerstvá (totéž platí i o vejcích kachních, která je nutné vařit minimálně 15 minut).

Bažantí a koroptví vejce – mají pevnou bílou, kropenatou nebo hnědou skořápku. Uvařená natvrdo se jedí samotná nebo se přidávají do aspiků či salátů.

Vejce perličky – jsou hnědě skvrnitá a mají jemnou chuť.

Slepičí vejce – v naší kuchyni nejčastěji používaná, váží v průměru 50 g, mají bílou nebo hnědou skořápku.

Křepelčí vejce – jsou asi 5x menší než slepičí, připravují se podobně, ale naměkko je vaříme jen zhruba poloviční dobu. I když jsou menší, obsahují 2,5 x více vitamínu A, 2,8 x více vitamínu B1 a 2,2 x více vitamínu B2 než vejce slepičí.

Vaječné omelety

Dají se připravit naslano i nasladko, vždy když chceme rychle servírovat teplé a chutné jídlo. Podávají se jako sytá snídaně, jsou oblíbenou součástí brunche nebo i lehčí večeře. Na jednu omeletu počítáme se dvěma vejci, a aby byla omeleta skutečně nadýchaná, vejce rozšleháme vidličkou, osolíme, přidáme lžíci vody, mléka nebo smetany.

Vlijeme na kvalitní pánev, kde jsme rozehřáli trochu tuku, a necháme při mírné teplotě ztuhnout. Omelety při opékání neobracíme. Pakliže chceme mít omeletu kyprou, tak vejce po nalití do pánve několikrát vařečkou či vidličkou zamícháme.

Omelety můžeme doplnit nejrůznějšími bylinkami, kořením, šunkou, salámem, sýrem, zeleninou, sterilovaným hráškem, pórkem… Fantazii se meze nekladou. Další variantou jsou sytější omelety, např. s brambory, rýží, knedlíky, těstovinami. Omelety můžeme i plnit. V tom případě, musíme mít náplň již předem připravenou.

Hodí se náplně z masa, uzenin, zeleniny, hub. Omelety plníme okamžitě po dokončení, potom je buď přehneme v polovině, nebo stočíme do ruličky či do kornoutu. Nejlepší omelety prý dělají Francouzi.

Tady je jejich základní strategie: v nové litinové pánvi třikrát rozehřát čistý olej, pak pánev předehřát na správnou teplotu (kapky vody poskakují po omastku); použitou pánev nikdy neumývat, pouze vytírat papírovou utěrkou. A jak říkají – ta dokonale připravená omeleta má být vláčná a božsky nadýchaná.

Budete mít zájem:  Bakterie se množí i při grilování

Tipy na omeletové těsto

  • Do sladkých omelet místo části mléka přidáme kyselé mléko nebo podmáslí. Do slaných omelet pak nízkostupňové pivo.
  • Pokud chceme, aby omelety měly zlatavou barvu, přidáme do těsta trochu rozpuštěného másla, nebo omeletu rozpuštěným máslem potíráme.
  • Abychom omlety neměli vysušené, pečeme je silnější.
  • Z upečených slaných omlet můžeme nakrájet širší nudle a podávat je jako zajímavou přílohu.
  • Vejce pokaždé jinak
  • I když se vejce zdají být v kuchyni téměř obyčejnou a zcela běžnou surovinou, je až neuvěřitelné, co všechno se z nich dá vykouzlit: Vejce naměkko, na hniličku, natvrdo, míchaná, smažená, zapékaná, plněná, ruská vejce (neboli Henri vejce), vaječné sedliny, vejce sázená (volská oka), ztracená, vaječné pomazánky, vaječná tlačenka, vaječné saláty, vaječný koňak a kolik jídel bychom bez vajec vůbec nepřipravili!
  • Recepty:
  • Čajová vejce
  • Ingredience: 10 vajec, 1 l vody, 3 lžíce černého čaje, asi 5 lžic sójové omáčky, koření 5 vůní (badyán, skořice, kmín, pepř, zázvor) v celku nebo mleté

Postup: Vejce uvařte na hniličku, pak je ochlaďte studenou vodou a každé vejce po obvodu skořápky naklepejte. Skořápka by měla popraskat, ale držet pohromadě.

Pak si připravte vodu, přidejte do ní čaj, všechno koření a do nálevu vložte vejce. Vařte na mírném ohni asi půl hodiny. Hrnec odstavte a nechte vejce v nálevu vychladnout. Před podáváním oloupejte z vajec skořápku.

Čajová vejce lze připravit i bez sójové omáčky.

Pštrosí vejce

Ingredience: 1 kg mletého masa (směs vepřového s hovězím), 1 syrové vejce, 1 nasekaná jarní cibulka, 1 nasekaná cibule, 1 lžíce hořčice, špetka majoránky, špetka chilli, sůl, pepř, 50 ml smetany, 4 lžíce vody, strouhanka, 8 vajec natvrdo, 1 cibule na kolečka

Postup: Ze všech surovin, kromě vajec natvrdo a cibule, vypracujte hmotu. Podle potřeby zahustěte strouhankou, měla by mít vláčnou konzistenci. Vytvořte z ní 8 placek a do nich zabalte po jednou vejci. Obalte je ve strouhance a vložte do pekáče s nakrájenou cibulí a trochou vody na dně. Pečte odkryté asi tři čtvrte hodiny v troubě předehřáté na 180 °C.

Zeptali jsme se…

Romana Dolejše, šéfkuchaře restaurace La gare, Praha

Vejce z podestýlky, halová, klecová, bio či z výběhu. Jaká upřednostňujete Vy?

  1. Z podestýlky jsou vejce dobrá.
  2. Jakou úpravu vajec máte nejraději?
  3. Kromě jakékoliv snídaňové úpravy určitě pošírovaná, dají se použít do předkrmů i hlavních jídel.
  4. Co udělat pro to, aby vejce při vaření nepraskla?
  5. Vejce aklimatizovat v pokojové teplotě, nebo přidat trochu octa, ocet také zaručuje, že je žloutek žlutější.
  6. Máte nějakou fintu ke snadnému loupání uvařených vajec?
  7. Zchladit v ledové vodě, nevařit úplně čerstvá vejce.
  8. Je strach z používání syrových žloutků v nepečeném cukroví oprávněný?
  9. Pokud znáte původ a stáří vajec, nemůže se nic stát.
  10. Dají se vůbec vajíčka v kuchyni něčím nahradit?
  11. Ne.
  12. Text: Stáňa Krejčová Foto: Archiv

#VEJCE jak na ně

Husí, krůtí nebo kachní vejce? Není třeba se jich obávat, ale…
Vajíčka jsou plná vitaminů, minerálních látek, nenasycených mastných kyselin i biologicky hodnotných proteinů, a to je dost důvodů, proč je zařadit do jídelníčku. Omezovat se přitom nemusíte jen na ta slepičí. Na farmách jsou u nás k dostání i jiná. Která vyzkoušet?

Na farmě ADNEV BOHEMIA máme k mání
KŘEPELČI celoročně
SLEPIČÍ 5. – 10. měsíc
KACHNÍ 3. – 6. měsíc
HUSÍ
PERLIČCI 5. – 10. měsíc ⤵️
Kachní vejce

Tato zelenobílá až čistě bílá vejce (90 g) jsou oblíbená nejen v Číně, kde z nich dělají spoustu specialit, ale také například v Anglii. Tam je ale používají celkem obyčejně – hlavně k pečení moučníků. Mají totiž výraznou chuť a výrazně zbarvený žloutek.

Ve srovnání se slepičími vejci mají vyšší obsah tuku a mastnější konzistenci. Pokud se rozhodnete použít je ve své kuchyni, myslete na to, že musí projít delší tepelnou úpravou. Jsou totiž mnohem náchylnější k přenosu nemocí, například salmonely.

Pokud je budete vařit ve vodě, tak alespoň 20 minut.

Husí vejce
Křídově bílá husí vejce (200 g) asi ochutnal málokdo, ale to je škoda. Třeba v pečených moučnících jsou prý výborná a krásně je zvláční. Samotná vařená vejce ale nezachutnají každému.

Jsou sice méně tučná a celkově jemnější oproti těm kachním, přesto v nich zůstává olejnatá příchuť. I u husích vajec ale platí, že bychom je měli vařit déle.

Stejně jako u všech vodních ptáků, i u nich totiž hrozí vyšší riziko nákazy, třeba salmonelou.

Krůtí vejce
Krémová až nahnědlá kropenatá vajíčka krůty (75 g) se svou chutí velmi podobají těm slepičím, jen jsou dvakrát tak velká. Skvělá jsou například v pečivu, tedy když už se vám podaří sehnat je, což není zrovna snadné. Většinou jsou v nabídce farmářů jen ta násadová, určená pro líhnutí a další chov krůt na maso.

Perliččí vejce
Světle hnědá či bílá a jemně kropenatá vejce perliček, příbuzných bažantů, mají velmi silnou skořápku, proto je možné skladovat je i delší dobu. Jsou o něco menší (25 g) než ta slepičí a mají vynikající chuť. Klidně je můžete konzumovat jen tak, natvrdo vařené. Krásně vypadají a skvěle chutnají třeba i v salátu.

Křepelčí vejce
Kropenatá miniaturní vejce (15 g) křepelek jsou vyhledávanou lahůdkou, ať už do aspiků, salátů či marinád.

Patří mezi nejchutnější drůbeží vejce, a pokud je neuvaříte úplně natvrdo, ponechají si smetanovou konzistenci a chuť. Obsahují 2,5x více vitaminu A, 2,8x více vitaminu B1 a 2,2x více vitaminu B2.

Křepelky mají tělesnou teplotu 42°C, proto netrpí infekcemi, skořápky vajec jsou navíc pevné, tudíž odolnější vůči bakteriím.

Pštrosí vejce
Světlá skořápka obrovských pštrosích vajec (600 g – 1 300 g) je tak silná, že není zrovna snadné ji rozbít. Ale jakmile se vám to podaří, máte chutnou večeři pro celou rodinu.

Sice si za něj připlatíte, cena za jedno se pohybuje od 300 do 500 Kč, ale vzhledem k tomu množství a nevšednímu zážitku se to jistě vyplatí. Jen pokud jej budete vařit natvrdo, obrňte se trpělivostí.

Potrvá to déle než hodinu.

Nakoupit také lze na ⤵️

na.scuk.cz/scuk-adnev-bohemia

Hnědá vs. bílá vejce: Která jsou chutnější a zdravější? | Žena.cz

Nejčastěji v supermarketech narazíme na vejce hnědá, shánět se po bílých nás napadne možná jen na Velikonoce, jelikož jsou bílá vejce jednodušší k obarvení. Proč je ale hnědých vajec podstatně více a jaký je mezi nimi vůbec rozdíl?

Vysvětlení, proč má jedno vejce hnědou a druhou bílou barvu, je relativně přímočaré – závisí to na barvě slepice. Tmavé slepice vám snesou vajíčka hnědá, bílé zase bílá. 

Ono to ale samozřejmě nikdy není až tak jednoduché. Podle odborníků totiž nerozhoduje ani tak barva peří, ale barva kožních laloků v místě, kde mají slepice uši.

Pokud má slepice laloky červené až červenohnědé, bude mít pravděpodobně hnědá vejce, pokud má laloky světlé až bílé, dají se očekávat vejce bílá. Některé slepice nemají barvu laloků úplně vyhraněnou a to se pak taktéž odrazí na barvě vajec.

Barva laloků samozřejmě souvisí i s barvou peří slepice, proto se zjednodušeně říká, že bílá slepice vám snese vajíčka bílá a tmavá hnědá.

Proč jsou hnědá vejce častější?

Často není úplně snadné bílá vejce sehnat. Je to z toho důvodu, že tmavá plemena jsou více odolnější a snesou za život více vajec, proto je chovatelé mají ve větší oblibě. Kuřata hnědých slepic se taky o mnoho snáze shánějí, nejspíš právě z toho důvodu, že jsou celkově žádanější a oblíbenější.

Která jsou lepší?

Oproti tomu, co si většina lidí myslí, nemá barva skořápky s chutí a kvalitou vajec vůbec nic společného. Při koupi se proto na barvu neohlížejte (pokud se zrovna nesháníte po sněhobílém Velikonočním vajíčku).

Na čem záleží o mnoho více je potrava, kterou je slepice krmena a s tím související kvalita chovu.

Proto pokud si potrpíte na kvalitu, kupujte vejce od farmářů, kde máte větší jistotu, že jsou slepice chovány tak, jak by měly.

Je určitě možné, že zaznamenáte chuťový rozdíl mezi hnědým a bílým vejcem, ale bude to mít za následek právě spíše chov, ze kterého vejce pochází, než barva skořápky.

Jak je to s čerstvostí?

Stejně jako kvalita, čerstvost nemá s barvou skořápky nic společného. Čerstvost bohužel u vejce jen tak v supermarketu nepoznáte.

Dobrý test je hodit vajíčko do sklenice s vodou, pokud vypluje na hladinu, pak se k vám dostalo velkou oklikou a není nejčerstvější. Důvod je ten, že čerstvé vejce má na straně malou vzduchovou bublinu a ta se postupem času zvětšuje. 

  Video Mohlo by Vás také zajímat: K testování školáků nemáme žádné informace, velmi se toho obáváme, říká Jirásko | Video: Michael Rozsypal

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *