Kontrola inspekce ukázala nízkou kvalitu dovozových sýrů – nevyhověl každý čtvrtý

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.Děkujeme za pochopení.

Kontrola inspekce ukázala nízkou kvalitu dovozových sýrů – nevyhověl každý čtvrtý Jde o privátní značku LIDLu. Tak to má LIDL u všech svých značek. Motá polské, německé, české a slovenské dodavatele. Kontrolovat je třeba každý produkt v LIDLu nebo se zapřít s klidem dlabat „noname“ potraviny.V tvrdých sýrech ty dražší drží Poláci a v tomto testu propadly. České jsou jen ty Eidamy za 15 Kč. Takto je to dlouhodobě jasné, a není vlastně ani co kontrolovat. 😉
Kontrola inspekce ukázala nízkou kvalitu dovozových sýrů – nevyhověl každý čtvrtý Pozor nato. Bluedino z Lidlu je někdy České a někdy Polské. Je potřeba to kontrolovat a sýr otočit, podívat se na výrobce.
Kontrola inspekce ukázala nízkou kvalitu dovozových sýrů – nevyhověl každý čtvrtý
Kontrola inspekce ukázala nízkou kvalitu dovozových sýrů – nevyhověl každý čtvrtý Lžete.Ta sůl je překročena o 0,5 – 1,2 g oproti údaji na obale. Odhaduji, kvalita sýra je o třídu a až několik tříd horší, oproti tomu za co je vydáván a jakou cenu máte platit. Viděl bych to na předražení na pultě o 30 – 70% ceny.U sušiny jde o rozdíl až 5%. Zákazník běžně vnímá 45% sýr za standard. A za cenu 45% kupuje 40%? LIDL tam má Milbonu, kde se strouhaná Gouda vydává za super kvalitu 48%. Do testu šly dvě šarže. Obě potvrzují že jde o 45%. Jedna šarže navíc výrazně překročila sůl. Takže LIDL prodává podřadný sýr, s klamavým popisem s cenou navýšenou řekněme o 30%.Přijde Vám to jako maličkost? 😉
Kontrola inspekce ukázala nízkou kvalitu dovozových sýrů – nevyhověl každý čtvrtý Tady mají všechny testované sýry a k tomu obrázky.Nejvíc černých puntíků má LIDL, AHOLD, Kaufland. Bodují i Tesco, Penny a MAKRO. Jde o drobné přestupky, ale ukazuje to na poctivost řetězců. Aneb, „kvalita v Česku“ od polských a německých podvodníků.Jde o test dovozových sýrů. České v testu nejsou. Dost drsné, když není uveden výrobce, ale jen prodejce. Podle značky přeci musí být výrobce dohledatelný… Tradičně pobaví Laktalis.CZ PRÉSIDENT, co se vydává za české produkty, ale je patlaný v Polsku. Ten v testu je a prošel.Tak koukám jak jsou na tom české sýry v Potravinách na pranýři. Drsné. EXCELENT má tady plesnivé šišky sýra samozřejmě v záruce. Můžete si být jistí, že ho prodavačky pěkně nakrájí na plátky a prodají. Pak je tady pár sýrů z LIDLu, opět, v záruce, zabalené a plesnivé. LIDL má očividně nejhorší výsledky v testech sýrů. A přitom, jak si německý LIDL potrpí na vítězství testech, když těmi testy může ohlupovat zákazníky. ;-)))http://www.potravinynapranyri.cz/InspProduct.aspx?scontrol=86&lang=cs&design=default&archive=actual&listtype=tiles&page=1
Kontrola inspekce ukázala nízkou kvalitu dovozových sýrů – nevyhověl každý čtvrtý Terezka – studentka brigádnice – k tomu ale dodala obrázky. To byla fuška na budoucí novinářku. 😉
Kontrola inspekce ukázala nízkou kvalitu dovozových sýrů – nevyhověl každý čtvrtý Aha a okradli vás konkrétně čím? Že měl sýr místo 48% sušiny jen 47,4% A nebo o 0,1g soli více? Tím jste spíš získal ne?
Jen podvádění a okrádání zákazníků. Jinak v pohodě. 😉
Propaguji po známých Madetu, jako velmi kvalitní značku. Luxusní české sýry.Je pravda, že levné sýry bývají nechutné, ale netroufl bych si tvrdit, že jsou to plošně všechny české sýry. Podle mě, na českém trhu mají největší obrat polské a německé sýry nevalné chuti i kvality. Některé české se tomuto „standardu“ dost podobají.
Podle nadpisu se nám dováží pomalu jedovaté sýry, ale v reálu to zas taková hrůza nebyla…
Clanek je temer zkopirovany 1:1 ze stranek inspekce. Ale autorem je pry nekdo jiny z iDnesu. To jsem z toho jelen. To neni seriozni novinarina, ze ne?
Dost dobrý, 1/2 těch závadných je z LIDLu. SPZI odkrývá byznys LIDLu?
Mezi nevyhovující jsem objevil i sýr ze Slovenska – kravský kaškaval. Není mi jasné, v čem se provinil.
Já čekal něco zdraví škodlivého…pesticidy apod. Že po „usušení“ nejsou údaje naprosto přesné nepovažuji za takový problém. Když člověk sní pár plátků sýra za den, tak to zřejmě až taková tragédie nebude…
To jako že Eidam z Německa nebo z Polska je lepší? Vždyť to všecko chutná stejně.
Pokud je u sýra uváděno „nízkotučný“ jako jeho výhoda, tak asi nebude vadit když má ještě méně tuku než je uvedeno na etiketě.
Zajímavé, že problémy s nizozemskými aj. sýry vám nevadí.
Chemické závody „Konfident“ bude také někdo kontrolovat?Zajímali by mě výsledky, čistě pro info.
Správně jste napsal autor, protože redaktoři nebo novináři tu dávno nejsou.
Uživatel požádal o vymazání
Stále bych se raději spoléhal na rozbor, za který někdo ručí, než na Vaše chuťové buňky. Možná bychom se divili, chuť lze dnes docílit kdejakou svininou.
Budete mít zájem:  Příznaky Po Třetí Dávce?
Chapu poselstvi, jdu vymenit Goudu za Eidam…
jasně, to nejsou žádné zdraví ohrožující záležitosti…
Uživatel požádal o vymazání
Uživatel požádal o vymazání
Nejednoduší bude , když se zakáže import do ČR. Tím se ušetří na kontrolách.
No jo, to je ve škole ještě neučili, prý až příští rok:-)
Prosil bych odkaz na rozbory, které dokazují, že jsou to umělé nechutné prefabrikáty.
Podle tabulky bylo soli více než bylo deklarováno (popř. méně tuku nebo méně sušiny), ale i tak mi to nepřijde jako nějaké drama.
Super článek. Gratulace autorovi. Odkaz na stránky inspekce, nebo vložená tabulka už by byla moc, že?http://www.szpi.gov.cz/clanek/kontrola-potravinarske-inspekce-ukazala-nizkou-kvalitu-dovozovych-syru-nevyhovel-kazdy-ctvrty.aspx
No, ty odchylky byly často vyšší, navíc vámi zmiňovaných 1,6g vychází až na tu horní hranici po započtení tolerance. Uvádět tedy, že to nevyšlo jen o 0,1g což je z vaší strany přeci jen trochu manipulativní.
Líbí se mi hlavně ty sýry kde není uvedena zamě původu jak to když je to nařízeno, že to tam musí být?
Nejčastějším „podvodem“ bylo to, že byly o něco méně slané, než jak bylo uvedeno na obalu… Takže vlastně pokuta za přílišnou zdravost…
Když už se tu někdo snaží napsat článek tak by taky mohl sem dát ty výsledky kontroly a nebo alespoň odkaz kde je najít.
Z 15 sýrů co neprošly:9 bylo překročeno množství soli. Sýry obecně mají už samotné množství udávané s odchylkou 20% (což ukazuje, jak přesně lze sýr vyrábět). Největší odchylka byla 3g soli/100g u goudy která měla deklarovaných 1,4 – 2,2. (Byl tam i vzorek co měl deklarovaných 1 – 1,5g/100g, ale test vyšel na 1,6g).A zbylých 6 bylo tuku/sušině a tam rozdíl byl obecně o tom, že sýr měl deklarovaných 45% a testy vyšly že má 42 – 44%.Takže bych v tom zas takovou senzaci nehledal, s ohledem na to jak „exaktní“ je výroba sýra…
9x problém se solí, z toho 8x jí bylo MÉNĚ, než kolik bylo deklarováno…. A ty ostatní rozdíly oproti deklarovaným hodnotám, také nijak výrazné… Evidentně nějaké krávy nesplnily unijní plány na 100% a budou po zásluze potrestány…
Raději si koupím tyhle sýry s nepatrně překročenou hodnotou soli, než umělé nechutné prefabrikáty z českých mlékáren, které se bůhví proč nazývají Eidam apod.
A k tomu zájmy ministra Tomana 🙁
což to mě nepřekvapuje,ale to poměrně velké množství Holandských sýrů ano 🙁
Kompletní výsledky testu včetně názvů a důvodů, proš neprošly kontrolou je na webu SZPI: http://www.szpi.gov.cz/clanek/kontrola-potravinarske-inspekce-ukazala-nizkou-kvalitu-dovozovych-syru-nevyhovel-kazdy-ctvrty.aspx
jj, nekupujte české potraviny.Z domácích by zřejmě nevyhověla většina – kvalita sýrů z dovozu je daleko vyšší.
Dovoz z Polska a zcela nečekaně opět problémy.
Spíš z jakého důvodu neprošly. Nevyhovující sýry jsou ve fotogalerii, ale to jestli má sýr o pár miligramů soli více bych jako velký problém neviděl.
To zase nejde tak dobře Olma, Mlékárna Hlinsko , papei atd.
Ministr zemědělství – šéf potravinářské komory, dal jasný signál. Můj byznys (rodinná firma) žádný dovoz kazit nebude.
Když budou kontrolovat naše, tak věřím, že to dopadne naopak. Každý čtvrtý projde.
Je-li to možné, poprosil bych o doplnění názvů výrobců syrů, které podvádějí. Děkuji.
Měli by kontrolovat i české výrobce, často to není žádná sláva 🙁

Sumpersko.net

ilustrační snímek zdroj foto:SZPI

Na základě nevyhovujících výsledků minulých kontrol uskutečnila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) cílenou kontrolní akci zaměřenou na segment přírodních polotvrdých sýrů původem ze zahraničí. K nejznámějším druhům polotvrdých sýrů patří mezi tuzemskými spotřebiteli eidam, čedar, gouda a další.

V rámci cílené kontrolní akce inspektoři zkontrolovali celkem sto jednadvacet vzorků přírodních polotvrdých sýrů, laboratorní analýze bylo podrobeno čtyřiašedesát výrobních šarží.

„Z čtyřiašedesáti šarží laboratorní rozbor prokázal nevyhovující parametry u patnácti šarží, což představuje téměř čtvrtinu.

Podíl nevyhovujících vzorků i typy pochybení ukazují, že řada zahraničních výrobců stále nevěnuje kontrole jakosti potravin určených pro trh v České republice dostatečnou pozornost,“ uvedl tiskový mluvčí Pavel Kopřiva.

U devíti vzorků rozbor prokázal vyšší než deklarovaný obsah soli, u čtyř vzorků nižší než deklarovaný podíl sušiny na hmotnosti výrobku a u tří vzorků nižší než deklarovaný podíl tuku v sušině.

Sušina a tuk v sušině patří ke klíčovým parametrům jakosti sýrů a je-li skutečný podíl sušiny nebo tuku v sušině nižší, než kolik uvádí výrobce na obalu, jedná se klamání spotřebitele.

Budete mít zájem:  Alergie Na Stipnuti Hmyzem?

Vyšší než deklarovaný obsah soli ve výrobku představoval u některých vzorků až masívní nedodržení výživových údajů z tabulky výživových hodnot, kterou musejí výrobci povinně uvádět na obalu.

Kontrola inspekce ukázala nízkou kvalitu dovozových sýrů – nevyhověl každý čtvrtý

Potravinářská inspekce zveřejnila přehled všech hodnocených vzorků i na portálu Potraviny na pranýři v sekci Tematické kontroly, kde je k dispozici i fotodokumentace.

Odkaz ZDE „Vzorky inspektoři odebrali u třinácti kontrolovaných osob – maloobchodních prodejců – zejména zástupců velkých obchodních řetězců.

S kontrolovanými osobami zahájíme správní řízení o uložení pokuty,“ uvedl tiskový mluvčí SZPI, který dodal: „Vzhledem k neuspokojivým výsledkům kontrolní akce bude kontrolní tlak inspekce v segmentu dovozových polotvrdých sýrů pokračovat i v budoucnu.“

Autor: red.,P.Kopřiva, zdroj foto:SZPI

Kontrola inspekce ukázala nízkou kvalitu dovozových sýrů – nevyhověl každý čtvrtý

Kontrola Potravinářské inspekce ukázala nízkou kvalitu dovozových sýrů – nevyhověl každý čtvrtý

Na základě nevyhovujících výsledků minulých kontrol uskutečnila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) cílenou kontrolní akci zaměřenou na segment přírodních polotvrdých sýrů původem ze zahraničí. K nejznámějším druhům polotvrdých sýrů patří mezi tuzemskými spotřebiteli eidam, čedar, gouda a další.

Foto: SZPI Popisek: SZPI

V rámci cílené kontrolní akce inspektoři SZPI zkontrolovali celkem 121 vzorků přírodních polotvrdých sýrů, laboratorní analýze bylo podrobeno 64 výrobních šarží.

Z 64 šarží laboratorní rozbor prokázal nevyhovující parametry u 15 šarží, což představuje téměř čtvrtinu.

Podíl nevyhovujících vzorků i typy pochybení ukazují, že řada zahraničních výrobců stále nevěnuje kontrole jakosti potravin určených pro trh v ČR dostatečnou pozornost.

U 9 vzorků rozbor prokázal vyšší než deklarovaný obsah soli, u 4 vzorků nižší než deklarovaný podíl sušiny na hmotnosti výrobku a u 3 vzorků nižší než deklarovaný podíl tuku v sušině.

Sušina a tuk v sušině patří ke klíčovým parametrům jakosti sýrů a je-li skutečný podíl sušiny nebo tuku v sušině nižší, než kolik uvádí výrobce na obalu, jedná se klamání spotřebitele.

Vyšší než deklarovaný obsah soli ve výrobku představoval u některých vzorků až masívní nedodržení výživových údajů z tabulky výživových hodnot, kterou musejí výrobci povinně uvádět na obalu.

Přehled všech nevyhovujících vzorků viz tabulka níže. Potravinářská inspekce zveřejnila přehled všech hodnocených vzorků i na portálu Potraviny na pranýři v sekci Tematické kontroly, kde je k dispozici i fotodokumentace.

Vzorky inspektoři odebrali u 13 kontrolovaných osob – maloobchodních prodejců – zejména zástupců velkých obchodních řetězců. S kontrolovanými osobami zahájí SZPI správní řízení o uložení pokuty.

Vzhledem k neuspokojivým výsledkům kontrolní akce bude kontrolní tlak SZPI v segmentu dovozových polotvrdých sýrů pokračovat i v budoucnu.

Přehled nevyhovujících vzorků:

Název výrobku Země původu, dodavatel Parametr Stanovená hodnota Deklarovaná hodnota
Kaškaval kravský údený Země původu: Neuvedeno, výrobce/prodávající/provozovatel: Agrofarma, spol s r. o., Červený Kameň, Slovensko. NaCl 1,88 g/100 g 1,3 g/100 g ± 20 % (1,0 – 1,6)  g/100 g
Gouda mladá plátky Země původu: Neuvedeno, dodavatel: Bouter Cheese, Culemborg, Nizozemí, dodavatel: DC CHLAZENE CAO FAST OL+KL NaCl 3, 0 g/100 g 1,8 g/100 g ± 20 % (1,4 – 2,2)  g/100 g
Cheddar Red 50+ Nizozemí NaCl 2,15 g/100 g 1,55 g/100 g ± 20 % (1,24 – 1,86) g/100 g
Gouda „stará“ plátky Země původu: Neuvedeno, dodavatel: Bouter Cheese, Culemborg, Nizozemí, dodavatel: DC CHLAZENE CAO FAST OL+KL Sušina 69,1 % ± 1,5 % (68,1 – 70,1) % 75%
Bluedino Gouda Polsko NaCl 1,6 g/100 g 1,25 g/100 g ± 20 % (1,00 – 1,50) g/100 g
Eidam 250 g, Bluedino Polsko Sušina 55,0 % ± 1,5 % (54,2 – 55,8)% 57%
Mature CHEDDAR Velká Británie Sušina 60,4 % ± 1,5  % ( 59,5 – 61,3)% 62%
Ementaler Polsko Tuk v sušině 42,4 % ± 3 % (41,1 – 43,7) % min. 45 %
Gouda mladá, plátky Nizozemí Sušina 58,3 % ± 1,5 % ( 57,4 – 59,2)% 62,5%
Gouda 48+, uleželá Země původu: Neuvedeno, výrobce/prodávající/provozovatel: Hazeleger Kaas B. V. (Holandsko) NaCl 2, 12 g/100 g 1,4 g/100 g ± 20 % (1,12 – 1,68) g/100 g
LYE CROSS FARM Mild Cheddar Země původu: Neuvedeno, výrobce/prodávající/provozovatel: LYE CROSS FARM, Velká Británie NaCl 2, 88 g/100 g 1,8 g/100 g ± 20 % (1,44 – 2,16) g/100 g
Milkana Classic – plotučný zrající sýr Francie NaCl 1,69 g/100 g 1,27 g/100 g ± 20 % (1,02 – 1,52) g/100 g
Milbona Gouda, 200 g Nizozemí NaCl 2,65 g/100 g 1,97 g/100 g ± 20 % (1,58 – 2,36) g/100 g
Tuk v sušině 46,0 ± 3 % (44,6 – 47,4) % min. 48 %
Milbona Gouda, plnotučný sýr strouhaný Nizozemí Tuk v sušině 45,3 ± 3 % (43,9 – 46,7) % min. 48 %
Bluedino KRÁLOVSKÝ SÝR Polsko NaCl 1,42 g/100 g 1,0 g/100 g ± 20 % (0,8 – 1,2) g/100 g
Budete mít zájem:  Klimatizace může přinášet i zdravotní problémy. Jak je eliminovat?

Jste politik? Zveřejněte bez redakčních úprav vše, co chcete. Zaregistrujte se ZDE. Jste čtenář a chcete komunikovat se svými zastupiteli? Zaregistrujte se ZDE.

reklama

autor: Tisková zpráva

Kontrola Potravinářské inspekce ukázala nízkou kvalitu dovozových sýrů – nevyhověl každý čtvrtý

Na základě nevyhovujících výsledků minulých kontrol uskutečnila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) cílenou kontrolní akci zaměřenou na segment přírodních polotvrdých sýrů původem ze zahraničí. K nejznámějším druhům polotvrdých sýrů patří mezi tuzemskými spotřebiteli eidam, čedar, gouda a další.

V rámci cílené kontrolní akce inspektoři SZPI zkontrolovali celkem 121 vzorků přírodních polotvrdých sýrů, laboratorní analýze bylo podrobeno 64 výrobních šarží.

Z 64 šarží laboratorní rozbor prokázal nevyhovující parametry u 15 šarží, což představuje téměř čtvrtinu.

Podíl nevyhovujících vzorků i typy pochybení ukazují, že řada zahraničních výrobců stále nevěnuje kontrole jakosti potravin určených pro trh v ČR dostatečnou pozornost.

U 9 vzorků rozbor prokázal vyšší než deklarovaný obsah soli, u 4 vzorků nižší než deklarovaný podíl sušiny na hmotnosti výrobku a u 3 vzorků nižší než deklarovaný podíl tuku v sušině.

Sušina a tuk v sušině patří ke klíčovým parametrům jakosti sýrů a je-li skutečný podíl sušiny nebo tuku v sušině nižší, než kolik uvádí výrobce na obalu, jedná se klamání spotřebitele.

Vyšší než deklarovaný obsah soli ve výrobku představoval u některých vzorků až masívní nedodržení výživových údajů z tabulky výživových hodnot, kterou musejí výrobci povinně uvádět na obalu.

Přehled všech nevyhovujících vzorků viz tabulka níže. Potravinářská inspekce zveřejnila přehled všech hodnocených vzorků i na portálu Potraviny na pranýři v sekci Tematické kontroly, kde je k dispozici i fotodokumentace.

Vzorky inspektoři odebrali u 13 kontrolovaných osob – maloobchodních prodejců – zejména zástupců velkých obchodních řetězců. S kontrolovanými osobami zahájí SZPI správní řízení o uložení pokuty.

Vzhledem k neuspokojivým výsledkům kontrolní akce bude kontrolní tlak SZPI v segmentu dovozových polotvrdých sýrů pokračovat i v budoucnu.

Přehled nevyhovujících vzorků:

Název výrobku Země původu, dodavatel Parametr Stanovená hodnota Deklarovaná hodnota
Kaškaval kravský údený Země původu: Neuvedeno, výrobce/prodávající/provozovatel: Agrofarma, spol s r. o., Červený Kameň, Slovensko. NaCl 1,88 g/100 g 1,3 g/100 g ± 20 % (1,0 – 1,6)  g/100 g
Gouda mladá plátky Země původu: Neuvedeno, dodavatel: Bouter Cheese, Culemborg, Nizozemí, dodavatel: DC CHLAZENE CAO FAST OL+KL NaCl 3, 0 g/100 g 1,8 g/100 g ± 20 % (1,4 – 2,2)  g/100 g
Cheddar Red 50+ Nizozemí NaCl 2,15 g/100 g 1,55 g/100 g ± 20 % (1,24 – 1,86) g/100 g
Gouda „stará“ plátky Země původu: Neuvedeno, dodavatel: Bouter Cheese, Culemborg, Nizozemí, dodavatel: DC CHLAZENE CAO FAST OL+KL Sušina 69,1 % ± 1,5 % (68,1 – 70,1) % 75%
Bluedino Gouda Polsko NaCl 1,6 g/100 g 1,25 g/100 g ± 20 % (1,00 – 1,50) g/100 g
Eidam 250 g, Bluedino Polsko Sušina 55,0 % ± 1,5 % (54,2 – 55,8)% 57%
Mature CHEDDAR Velká Británie Sušina 60,4 % ± 1,5  % ( 59,5 – 61,3)% 62%
Ementaler Polsko Tuk v sušině 42,4 % ± 3 % (41,1 – 43,7) % min. 45 %
Gouda mladá, plátky Nizozemí Sušina 58,3 % ± 1,5 % ( 57,4 – 59,2)% 62,5%
Gouda 48+, uleželá Země původu: Neuvedeno, výrobce/prodávající/provozovatel: Hazeleger Kaas B. V. (Holandsko) NaCl 2, 12 g/100 g 1,4 g/100 g ± 20 % (1,12 – 1,68) g/100 g
LYE CROSS FARM Mild Cheddar Země původu: Neuvedeno, výrobce/prodávající/provozovatel: LYE CROSS FARM, Velká Británie NaCl 2, 88 g/100 g 1,8 g/100 g ± 20 % (1,44 – 2,16) g/100 g
Milkana Classic – plotučný zrající sýr Francie NaCl 1,69 g/100 g 1,27 g/100 g ± 20 % (1,02 – 1,52) g/100 g
Milbona Gouda, 200 g Nizozemí NaCl 2,65 g/100 g 1,97 g/100 g ± 20 % (1,58 – 2,36) g/100 g
Tuk v sušině 46,0 ± 3 % (44,6 – 47,4) % min. 48 %
Milbona Gouda, plnotučný sýr strouhaný Nizozemí Tuk v sušině 45,3 ± 3 % (43,9 – 46,7) % min. 48 %
Bluedino KRÁLOVSKÝ SÝR Polsko NaCl 1,42 g/100 g 1,0 g/100 g ± 20 % (0,8 – 1,2) g/100 g

Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva – tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633  

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector