Koláčkova pekárna vyrábí 100% žitný chleba, po kterém baží Češi i Němci

Koláčkova pekárna vyrábí 100% žitný chleba, po kterém baží Češi i Němci Koláčkova pekárna vyrábí 100% žitný chleba, po kterém baží Češi i Němci

Řečí o tradici, srdíčku, lásce k řemeslu a poctivosti vás raději ušetříme, už to říká kdekdo. Pečeme sice postaru, ale žádný zlatavý kýč s klásky, moukou na čepici a babičkou jak z pohádky u nás nečekejte. Jsme moderní rodinná pekárna a jsme blázni do prvotřídní kvality surovin. Máme speciální technologii pečení, vlastní receptury a používáme výhradně náš kvas. Odmítáme konzervanty, průmyslové pekařské směsi a téměř polovinu produkce pečeme v BIO kvalitě. Vy víte, proč jste si naše pečivo oblíbili a my vám za to opravdu děkujeme!

Kvasové pečivo doporučuji už roky, protože je nejlépe stravitelné, výživově nejhodnotnější a vysoce trvanlivé.

K tomu všemu jsem před pár lety objevila žitné chleby a sladkosti z Koláčkovy pekárny a musím dopsat, že takovéto pečivo je i úplně to nejchutnější.

Jiří a Míša Koláčkovi vyrábějí chléb tradičním způsobem třístupňového vedení kvasů z žitné mouky a pečou postaru, tedy na tvrdou kůrku a doměkka propečenou a vláčnou střídu. Jasným výsledkem je skvěle chutnající chléb, který moc doporučuji vyzkoušet.

Margit Slimáková

specialistka na zdravotní prevenci a výživu, margit.cz

Koláčkova pekárna vyrábí 100% žitný chleba, po kterém baží Češi i Němci

Žitný chleba od Koláčků ochutnávám od jeho samého začátku. Je skvělé, že rozrůstající se rodinná firma přichází pořád s novinkami a neustupuje od kvality (jak se bohužel v mnoha případech na našem trhu stává, že kvantita nakonec přebije kvalitu).

Jejich portfólio je velmi chutné a navíc považuji za nesmírně důležité, že prakticky každý „koláčkův chléb“ má má svého cílového spotřebitele. Nepeče se tedy na zmar, ale na jistotu.

A tenhle fakt, spolu s výborným pečivem, je pro mne nejcennější!

Pavel Maurer

Good Food Lover, www.grandrestaurant.cz

Koláčkova pekárna vyrábí 100% žitný chleba, po kterém baží Češi i Němci

Chléb od pana Koláčka se pyšní opravdu výjimečnými chuťovými vlastnostmi. Nebál bych se ho přirovnat spíše k dezertu, jen s tím rozdílem, že se stále bavíme o základní potravině s vynikající sytící a výživovou hodnotou.

Většina formových žitných chlebů patří mezi těžší, méně vláčné a někdy až nepříjemně robustní a kyselé. U Koláčkova žitného chleba se můžete těšit nejen na velmi dobrou stravitelnost, ale také na nefalšovaný gurmánský zážitek.

Jakub Přibyl

konzultant pro personalizovanou výživu

Koláčkova pekárna vyrábí 100% žitný chleba, po kterém baží Češi i Němci Koláčkova pekárna vyrábí 100% žitný chleba, po kterém baží Češi i Němci

Náš kvasový 100% žitný chléb, ručně vyráběný tradičními postupy s využitím nejmodernější technologie pečení. Jen kvalitní mouka, voda a koření — nic víc. Ochutnejte ho a poznáte ten rozdíl. Pečeme jej ve více než patnácti verzích, např. semínkový, s ořechy, mrkví, sýrem, rajčaty…

Muffin z červeného sametu, 100% belgické čokolády a úplně bez cukru. Barvu propůjčuje červená řepa, která mu dodává vláčnost a zdraví, ale na chuti není vůbec znát. Slazený datlemi, z rýžové a pohankové mouky. Tudíž je bezlepkový a veganský.

Semínkový chléb v BIO kvalitě bez mouky — jen semínka slunečnice, lnu a dýně, nepražená a mechanicky loupaná pohanka, psyllium. Chléb vhodný pro lidi s intolerancí na lepek i pro sportovce.

Perník se švestkovými povidly a plátky mandlí. Slazený ovocem, bez přidaného cukru. Veganský a ještě k tomu bez lepku.

Vláčná veganská bábovka! Bez cukru, slazený banány, rozinkami a datlemi. A ještě je bezlepkový. Rychlá svačina, zdravá snídaně — podávejte třeba s tvarohem a nasekaným banánem.

K vínu i k pivu. Pečené, nikoli smažené. Naše receptura s přirozeně vysokým obsahem Omega-3 mastných kyselin a vlákninou. Z celozrnné a žitné mouky. S kokosovým olejem, čerstvou mrkví a lněnými semínky. Bez palmového oleje.

V Jablonci nad Nisou jsme otevřeli naše první bistro. Prodáváme zde všechno z naší pekárny a ve stejném duchu připravujeme chlebíčky, plníme sendviče domácími pomazánkami, pečeme sladké a slané koláče, dorty a dezerty. Vaříme skvělé polévky! Zastavte se na snídani, svačinu, oběd nebo na kafe.

Oslavy, dorty, svatby, party? Umíme catering na míru — také bez lepku a cukru. Nebo prostě jenom lahodné dezerty z kvalitních surovin.

Pravá italská mouka semolina 00, extra panenský olivový olej a droždí. Focaccia také se sušenými rajčaty, černými olivami nebo čerstvými bylinkami.

Náš e-shop pouze s ověřenými surovinami, které sami používáme na pečení našich výrobků. Pečlivě vybraní dodavatelé a kvalita, kterou už znáte například z našeho žitného chleba. Vše jsme ochutnali a podrobili testům. Naši mouku nakupujeme od zrna z konkrétního pole, sklizně a podle jeho parametrů, aby nám jí náš mlynář namlel třikrát do týdne čerstvou. Prodáváme jen to, co sami jíme…

Momentálně zavážíme řadu větších měst: Prahu, Brno, Hradec Králové, Mladou Boleslav, Pardubice, Liberec, Jablonec, Turnov, Ústí, Děčín, Teplice, Litoměřice, Roudnici nad Labem, Olomouc, Ostravu, Plzeň. Také zdravé výživy, lahůdky, řeznictví, obchody sítě Sklizeno, Makro, Jip nebo vybrané prodejny Albert či Billa.

Protože kvalitních prodejen je opravdu mnoho, napište nám vaši adresu a my vám rádi sdělíme nejbližší prodejnu a dny závozů. 

Online po celém Česku na farmářské platformě Scuk.cz nebo v několika městech na rohlik.cz

COOC FOOD s.r.o. Paříkova 910/9 190 00 Praha 9 – Vysočany

IČO: 04047702, DIČ: CZ04047702

Nechutnal mu žádný chleba, tak se rozhodl, že si ho upeče sám. Teď má vlastní pekárnu

„Jednoho dne jsem dostal chuť na žitný chléb, který jsem si pamatoval z dětství. Žádný mi nechutnal, tak jsem se rozhodl si ho upéct.

A po pár měsících se dostavil velmi solidní výsledek,“ popisuje začátek svého podnikání Jiří Koláček, který spolu s dcerou založil Řemeslnou Koláčkovu pekárnu.

Ta se specializuje na výrobu stoprocentního kváskového chleba a sladkého pečiva z žitné mouky a bez cukru.

Koláčkova pekárna vyrábí 100% žitný chleba, po kterém baží Češi i Němci

NÁŠ PŘÍBĚH

Jirka je pekař. Ale ne jen tak ledajaký pekař. Má jeden z nejlepších kváskových chlebů. Umí upéct prakticky jakýkoliv chléb. Například mrkvový, s ořechy, s čokoládou a švestkami, ale hlavně 100% žitný, vyrobený tradičním způsobem a postaru, tedy na tvrdou kůrku a doměkka propečený a vláčný vnitřek. Řeč je o Jirkovi Koláčkovi, nadějnému podnikateli a novodobém pekaři.

Koláčkova pekárna vyrábí 100% žitný chleba, po kterém baží Češi i Němci

Jiří Koláček s dcerou MíšouFoto Vitalia.cz/Karel ChocSnímek pochází z článku serveru: https://www.vitalia.cz/clanky/kolackova-pekarna-vyrabi-100-zitny-chleba-po-kterem-bazi-cesi-i-nemci/

Když ses v patnácti rozhodoval, byla pekařina jasná volba? Respektive, jak ses dostal k pekařině a co jsi dělal dříve?

Ne, jasná volba to určitě nebyla. Tenkrát v patnácti jsem byl skálopevně přesvědčen, že se příštích 100 let nebudu věnovat ničemu jinému, než tomu, čemu jsem se věnoval denně pár let dříve. A to jízdě na koni, chovu, parkouru a trénování.

Celý ten koňský svět mi učaroval a nakonec se mi to i splnilo a hned po zemědělské škole jsem se tím začal i živit. Ale pak přišel rok 89 a s ním svoboda a hlavně taky krásná mladá žena a pár týdnů narozená dcera a život byl hned nádhernej (ale to je pořád…).

A s tímto rokem přišli také nové možnosti, bylo mi 24 a netoužil jsem po ničem jiném, než dělat věci svobodně a po svém. Takže jsem počmáral pár papírů čísly a bylo víc než jasné, že koně zůstanou už jen koníčkem.

Opustil jsem tedy místo vedoucího a trenéra jízdárny a začal s ženou Alexandrou budovat od nuly umělecký ateliér specializující se na práci s keramikou a následně na práci ve veřejném prostoru a architektuře. Bylo to nádherných ale zároveň i těžkých 25 let.

Jednoho dne se stalo, že jsem dostal chuť na žitných chléb, dobrý žitných chléb jak jsem si jej pamatoval z dětství, z vesnice mého dědy. A bylo velkým zklamáním, že mé chuťové buňky neuspokojily ani žitné chleby z těch nejvyhlášenějších pekařstvích.

Začal jsem proto s žitnou moukou experimentovat, protože vaření a dobrá kuchyně i jídlo je mým velkým koníčkem. I přes počáteční neúspěchy se po pár měsících dostavil velmi solidní výsledek.

Za nemalého povzbuzování přátel jsem se tedy jak říkávala babička, vydal s kůží na trh a brzy na to jsem již s dcerou Míšou založil řemeslnou pekárnu, která se specializuje na výrobu 100% žitného kváskového chleba a sladkého pečiva z žitné mouky a bez cukru.[1]

Nevěděl jsem, kolik za chleba chtít

Dva měsíce nato už vezl první tři chleby do vyhlášeného jabloneckého lahůdkářství na zkušební prodej, tehdy ještě neoficiálně. „I tu jednu plastovou bedýnku jsem si koupil ve velkoobchodě, aby to trochu vypadalo. Jenže když se mě ptali na cenu, za kterou chleba chci prodat, tak jsem vůbec nevěděl, kolik si mám účtovat.

Já, který se dvacet pět let věnoval rozpočtům a ekonomice v ateliéru, jsem byl otázkou ceny zcela zaskočen. Chleba jsem pekl pro radost, ne pro peníze. Rychle jsem ale všechno spočítal a vyšla mi cena dvakrát vyšší, než za jakou se tam běžně chleby prodávají.

Budete mít zájem:  Druhy anestezie a co byste o ní měli vědět

Paní prodavačka mi ale řekla, že můj chleba je tak dobrý, že si zákazníky najde, i když k němu musí připočíst daň a budou ho nabízet za sedmdesát pět korun. A taky že jo, do večera se chleby prodaly. Kdyby mě tenkrát ta paní poslala do háje, tak by žádná pekárna ani nevznikla,“ hodnotí dnes Jiří Koláček.

Jablonecké lahůdkářství od té doby začalo prodávat dvanáct kusů chleba týdně, po dvou měsících už to bylo dvacet kusů a bylo na čase poohlédnout se dále. Protože chtěl Jiří Koláček zmapovat situaci v Praze, našel v Holešovické tržnici prodejce, kterému začal dovážet patnáct chlebů týdně.

Pekl sám, po večerech v malé pekárničce, kterou si zřídil v budově, kde sídlil ateliér a kde v té době stále pracoval.

Koláčkova pekárna vyrábí 100% žitný chleba, po kterém baží Češi i Němci

Pekárna v Janově už funguje „Úspěch mi nedal spát, obor byl pro mě cizí, ale lidé mě chválili. A to i ti, kteří se v pekařině velmi dobře vyznají. Naschvál jsem ignoroval všechny recepty, žádný jsem si nezapisoval, žádný jsem nezkoušel, šel jsem svou vlastní cestou. A dost mi to vycházelo, což mě nepřestávalo udivovat,“ říká Jiří Koláček.

Skromnost stranou, chleba, jaký se peče na severu Čech, nemá moc konkurenci. Je to pouze žito. Třístupňově vedený kvas těmto chlebům zaručuje dobrou stravitelnost a výdrž až týden… a ta vůně a chuť. Pěkně vypečená kůrka s vláčnou střídou dělá z konzumace byť jen samotného chleba gurmánský zážitek.

A protože ódy na svůj chléb slýchával Jiří čím dál častěji, rozhodl se, že spolu s dcerou založí oficiální Koláčkovu pekárnu, nakoupí repasované stroje a budou péct ve dvou. „V září 2014 jsme spustili provoz, ve kterém se nacházíme, a v lednu 2015 pak naostro začali péct. Dali jsme si půl roku, abychom se dostali do plusu.

Nakonec jsme se ale na černá čísla dostali ještě o tři měsíce dříve,“ říká Jiří Koláček.[2]

Koláčkova pekárna vyrábí 100% žitný chleba, po kterém baží Češi i Němci

Řemeslná Koláčkova pekárna –osobní značka. Chceme tím našim klientům deklarovat, že za pekárnou stojí konkrétní osoba, která ručí za kvalitu a se kterou je možno komunikovat. Takže ano, osobní značka, osobní přístup, osobní zodpovědnost.

Motivů bylo určitě více, kladný vztah k dobrému jídlu, fascinace novým projektem, který začal poměrně nevinně a chuť po čtvrtstoletí zkusit zase něco nového, jiného. Celý život mě baví hrát si, podílet se na věcech, které mají smysl a které vytváří nějakou přidanou hodnotu.

A taky, stejně jako tisíce lidí i mě už nebavilo nechat se krmit umělými a zamrazenými produkty přeplněnými konzervanty a dochucovadly jen proto, že jsou dostupné, levné a mají lesklé obaly.

Mnoho lidí a stále jich přibývá, se zajímá o to, co dávají do pusy a pokud tito lidé čtou slevové letáky, tak jen proto, aby věděli, co si opravdu koupit nemají.

Žijeme přece jen v tržní ekonomice, takže stojí-li již zpracovaný výrobek od kila méně než kilo suroviny, z které by měl být vyroben, je víc než jasné, že něco není v pořádku.

Naše chleby opravdu nepatří k těm levnějším, ale určitě odpovídají kvalitě a množství surovin v něm obsaženým stejně jako způsobu zpracování a výroby.[3]

Koláčkova pekárna vyrábí 100% žitný chleba, po kterém baží Češi i Němci

Máte chuť na  muffina?

Pekárna nabízí i vláčný veganský čokoládový muffin z celozrnné žitné mouky, slazený datlemi a belgickou hořkou čokoládou, vše samozřejmě bez konzervantů a cukru! A také nejen na chuť bohatý veganský jablečno-mrkvový muffin z celozrnné žitné mouky, s ořechy a vločkami, slazený datlemi.

Koláčkova pekárna vyrábí 100% žitný chleba, po kterém baží Češi i Němci

Kde je možno výrobky koupit?

Momentálně zavážíme Liberec, Jablonec nad Nisou, Prahu, Brno, Ostravu, České Budějovice, Hradec Králové, Pardubice, Ústí nad Labem, Děčín, Mladou Boleslav, Mnichovo Hradiště a Bedřichov. Náš chléb je také možno zakoupit na e-shopech

sci-food.cz, freshbedynky.cz nebo shprodiet.cz

COOC FOOD s.r.o., Paříkova 910/9, 190 00 Praha 9 – Vysočany

  • PEKÁRNA: Janov nad Nisou 347, tel. 603 507 580 – Jiří Koláček
  • tel. 774 908 634 – Míša Koláčková
  • [email protected]
  • http://zitnychleb.cz

Autor: AMSP ČR. Ing. Naděžda Petrů, Ph.D. Manažer marketingové komunikace pro projekt Rok rodinného podnikání 2018. Tel. 736 528 436. e-mail: [email protected]

Koláčkova řemeslná pekárna: “S biochlebem se nám lépe pracuje”

Koláčkova pekárna vyrábí 100% žitný chleba, po kterém baží Češi i NěmciJestliže jste po předcích zdědili příjmení Koláček, můžete samozřejmě dělat třeba skladníka ve šroubárně… A nebo taky ne. Představujeme vám Jiřího Koláčka a jeho dceru Míšu z Řemeslné pekárny Koláček, kteří se letos poprvé zúčastní pražského Biojarmarku.

Svůj vyhlášený chleba vyrábějí Koláčkovi tradičním způsobem – třístupňovým vedením kvasů z žitné mouky, pečený „postaru“, tedy na tvrdou kůrku a do měkka propečenou a vláčnou střídu. Svůj celozrnný, semínkový, ořechový, chia, mrkvový, pohankový a hokkaido chléb dodávají navíc i v BIO kvalitě.

“Jednoho dne jsem si chtěl připomenout vůni a chuť žitného chleba z dětství – tak, jak jsem si ji pamatoval z prázdnin u svého dědy. Ale nabídka v malých i velkých obchodech mne neuspokojila. Začal jsem se tedy sám po nocích trápit se starou troubou a po několika měsících jsem se dopracoval k tomuto výsledku.”
                                                                                                                                                            Jiří Koláček

Zdejší pekařský provoz se navíc obejde bez pšenice, a to včetně datlemi slazených koláčů (s drobenkou z ovesných vloček) a muffinů (dali byste si spíš jablečno-mrkvový, nebo s belgickou čokoládou?). Ve firmě se myslelo i na celiaky, pro které Koláčkovi vyrábějí semínkový chléb zcela bez mouky.

Koláčkova pekárna vyrábí 100% žitný chleba, po kterém baží Češi i Němci

S oběma Koláčkovými jsme si poprvé potkali v německém Norimberku na veletrhu Biofach.

U českého stánku s ochutnávkou Koláčkovic produkce právě se známou výživovou specialistkou Margit Slimákovou probírali, jestli je jejich novinka – žitné muffiny bez cukru – dokonalá taková, jaká je, nebo by šla ještě nějak vylepšit. Do debaty jsme se vmísili s otázkou, co vlastně Koláčkovy přivedlo k bio pečení…

Jiří Koláček: “Nás k tomu přivedli lidi, jako je Margit – a to neříkám proto, že právě sedí vedle mě. (smích) Díky ní a dalším propagátorům bia, jako je Martin Ducháček a Pavel Maurer, jsme začali o biu přemýšlet.

My navíc chleby dodáváme i do Německa, kde po nás bio začali velmi silně poptávat. Nejdřív jsme se ale chtěli přesvědčit sami, a tak jsme si udělali vlastní zkoušky.

Nakoupili jsme všechny ingredience – mouku, semínka… a napekli jsme všechny naše chleby v biokvalitě.”

Jak taková zkouška chlebů vypadá?

JK: “Chleby jsme upekli, rozkrájeli, očichali, ochutnali… a zjistili jsme, že jak na pohled, tak na čich a chuť je tam rozdíl. Tak jsme si řekli – jo, to má smysl, to budeme dělat.”

Změna byla tedy k lepšímu?

JK: “Ano, ty chleby byly mnohem lepší, i kvas z biomouky byl mnohem kvalitnější než ten běžný.”

Říká se ale, že biomouka hůře kyne. Co je na tom pravdy?

Míša Koláčková: “Právě že je to naopak, nám biomouka kyne lépe. Enzymy v ní jsou aktivnější, zrno je zdravé a čisté, takže víc vykyne. Navíc se nám s těstem mnohem lépe pracuje.”

Jak dlouho už chleba v biokvalitě vyrábíte?

JK: “Dva roky. My máme takový tajný plán, o kterém nikomu neříkáme. (smích) Snažíme se každý rok jeden z našich chlebů překlopit do bia. To znamená, že ho vyrábíme jen v biokvalitě. Takhle už se nám to podařilo u dvou chlebů a chystáme se na třetí. Kromě toho z našich dvanácti druhů chlebů děláme pět jak v konvenci, tak v biokvalitě.”

Budete mít zájem:  Bechtěrevova Nemoc Alternativní Léčba?

MK: “Začali jsme základními chleby, jako je celozrnný nebo semínkový a dnes už máme v biokvalitě i mrkvový, dýňový, ořechový nebo chia chleba. Je to zhruba polovina naší řady.

Bio jsou i oba dva naše bezlepkové chleby. Sehnat všechny ingredience v biokvalitě za rozumnou cenu bývá někdy problém.

Například u sušených rajčat se nám to zatím nepodařilo, a proto náš rajčatový chleba pečeme jen v konvenci.”

A kam všude svůj chleba dodáváte?

JK: “V Čechách máme zatím zhruba dvě stě odběratelů, jsou to hlavně obchody s kvalitní výživou – farmářské krámy, lahůdky, zdravé výživy… Začínají od nás hodně brát také bistra, kterým záleží na kvalitě pečiva, které nabízejí zákazníkům. Totéž se týká i restaurací – mezi naše zákazníky patří třeba horský hotel Ještěd. V Německu dodáváme do Berlína, Drážďan, Žitavy a Budyšína.”

Kolik bio mouky v porovnání s moukou konvenční teď spotřebujete?

MK: “Je to zhruba dvacet až pětadvacet procent, ale ten poměr pořád roste. Zajímavé je, že když v Německu zjistili, že jsme to začali vyrábět, už chtějí jen bio, zatímco v Čechách je bio pořád ta drahá věc, která vlastně není zas tak moc potřeba. To se týká jak obchodníků, tak i spotřebitelů.”

Koláčkova pekárna vyrábí 100% žitný chleba, po kterém baží Češi i Němci

“Bio podle nás úzce souvisí s ekologií,” říká Míša Koláčková, která sama ekologii vystudovala. “Proto se i v pekárně se snažíme myslet ekologicky: chleby nebalíme do plastových obalů, prodáváme je tak, jak jsou. Navíc si myslíme, že chleba do plastu nepatří, zbytečně se v něm zapaří.”

Koláčkova pekárna vyrábí 100% žitný chleba, po kterém baží Češi i Němci – Asociace soukromého zemědělství ČR

 Žitný kvas ho zcela pohltil a jeho život nabral jiný směr; dnes vlastní „uměleckou pekárnu“ a vyrábí chléb, jehož věhlas se z Janova nad Nisou roznesl do celé republiky, a dokonce i za její hranice.

Začalo to obyčejnou chutí na stoprocentní žitný chléb

„Na začátku jsem si jen chtěl upéct stoprocentně žitný chleba, jaký pekl můj děda,“vzpomíná Jiří Koláček. A i když se mu první pokus vůbec nepovedl, od dalšího pečení ho to neodradilo, ba naopak. Povzbudilo ho to k dalšímu zkoušení, dlouhému studiu a sledování videí o pečení chleba na internetu.

Objel i řadu mlýnů, v nichž hledal tu nejčerstvější čistě žitnou mouku, až nakonec vybral mlýn nedaleko Janova nad Nisou, který mele právě jen žitnou mouku.

V tu chvíli měl Jiří naprostou jistotu, že v jeho chlebu nebude ani špetka pšenice, což byla jedna z jeho hlavních priorit – žádné zbytečnosti, jenom žito.

„Po mnoha pokusech jsem se nakonec dopracoval k chlebu, který za něco stál,“ vypráví Jiří Koláček o svých začátcích. Povzbuzovali ho i kamarádi, první pokusní králíci, kteří nešetřili chválou.

 „Na jednom ‚chlapském‘ výletu pak vznikla myšlenka, že si založím svou pekárnu.

Přesvědčilo mě o tom i to, že jsem podobný chleba nikde, a to ani v Praze, nejedl, nerozuměl jsem tomu, proč tak dobrý chleba už dávno nikdo nepeče,“ říká majitel pekárny.

Nevěděl jsem, kolik za chleba chtít

Dva měsíce nato už vezl první tři chleby do vyhlášeného jabloneckého lahůdkářství na zkušební prodej, tehdy ještě neoficiálně. „I tu jednu plastovou bedýnku jsem si koupil ve velkoobchodě, aby to trochu vypadalo.

Jenže když se mě ptali na cenu, za kterou chleba chci prodat, tak jsem vůbec nevěděl, kolik si mám účtovat. Já, který se dvacet pět let věnoval rozpočtům a ekonomice v ateliéru, jsem byl otázkou ceny zcela zaskočen. Chleba jsem pekl pro radost, ne pro peníze.

Rychle jsem ale všechno spočítal a vyšla mi cena dvakrát vyšší, než za jakou se tam běžně chleby prodávají. Paní prodavačka mi ale řekla, že můj chleba je tak dobrý, že si zákazníky najde, i když k němu musí připočíst daň a budou ho nabízet za sedmdesát pět korun.

A taky že jo, do večera se chleby prodaly. Kdyby mě tenkrát ta paní poslala do háje, tak by žádná pekárna ani nevznikla,“ hodnotí dnes Jiří Koláček.

Jablonecké lahůdkářství od té doby začalo prodávat dvanáct kusů chleba týdně, po dvou měsících už to bylo dvacet kusů a bylo na čase poohlédnout se dále.

Protože chtěl Jiří Koláček zmapovat situaci v Praze, našel v Holešovické tržnici prodejce, kterému začal dovážet patnáct chlebů týdně.

Pekl sám, po večerech v malé pekárničce, kterou si zřídil v budově, kde sídlil ateliér a kde v té době stále pracoval.

Pekárna v Janově už funguje dva roky

„Úspěch mi nedal spát, obor byl pro mě cizí, ale lidé mě chválili. A to i ti, kteří se v pekařině velmi dobře vyznají. Naschvál jsem ignoroval všechny recepty, žádný jsem si nezapisoval, žádný jsem nezkoušel, šel jsem svou vlastní cestou. A dost mi to vycházelo, což mě nepřestávalo udivovat,“ říká Jiří Koláček.

Skromnost stranou, chleba, jaký se peče na severu Čech, nemá moc konkurenci. Je to pouze žito. Třístupňově vedený kvas těmto chlebům zaručuje dobrou stravitelnost a výdrž až týden… a ta vůně a chuť. Pěkně vypečená kůrka s vláčnou střídou dělá z konzumace byť jen samotného chleba gurmánský zážitek.

A protože ódy na svůj chléb slýchával Jiří čím dál častěji, rozhodl se, že spolu s dcerou založí oficiální Koláčkovu pekárnu, nakoupí repasované stroje a budou péct ve dvou. „V září 2014 jsme spustili provoz, ve kterém se nacházíme, a v lednu 2015 pak naostro začali péct. Dali jsme si půl roku, abychom se dostali do plusu.

Nakonec jsme se ale na černá čísla dostali ještě o tři měsíce dříve,“ říká Jiří Koláček.

K věhlasu pomohl i Pavel Maurer

Nemalý podíl na úspěchu má prý Pavel Maurer – profesionální gurmán a vydavatel Grand Restaurantu, který už dva měsíce po oficiálním spuštění provozu mluvil o Koláčkově pekárně v rádiu.

Když pana Koláčka i s dcerou pozval na Prague Food Festival, kde na ně pěl chválu, kudy chodil, soukolí se dalo naplno do pohybu a do pekárny začaly přicházet stovky mailů od lidí, kteří přesně po takové žitném chlebu toužili. Poctivě každému odpovídali dlouhé dva měsíce.

Kontakt se zákazníky je pro ně totiž prvořadý, chtějí slyšet, co lidem na chlebu chutná, jaké mají připomínky i kde by ho rádi nakupovali.

„Jednou mi třeba volal tak šedesátiletý pán v deset večer, aby mi řekl, jak skvělý chléb mám. To jsou zprávy, které mi až vhánějí slzy do očí,“ říká s dojetím Jiří Koláček. Přestože slyšel ze všech strach chválu, chtěl na svůj chléb mít štempl, chtěl být někde zařazen, chtěl konfrontaci s ostatními chleby.

Za pomoci ministerstva zemědělství se tak dostal na Greene Woche, na největší výstavu jídla v Evropě, kde své chleby prezentoval. „Němci byli z našeho chleba nadšení, mile nás překvapilo, že tamní zákazníci i obchodníci chlebu rozumí a takový žitný chléb preferují,“ vypráví Jiří Koláček.

I proto dnes Koláčkův chléb koupíte například nejen v českém Sklizeno, ale i v obchodě se zdravou výživou v německé Žitavě. 

V nabídce jsou kromě žitných chlebů i žitné muffiny

Koláčkova pekárna nabízí chleby v cenové hladině od šedesáti do devadesáti korun, přičemž nejdražší jsou parmazánový, ořechový a čokoládový s pravou hořkou belgickou čokoládou.

 „Od začátku jsme pekli deset druhů chleba, přestali jsme péct jen škvarkový chléb, abychom tu neměli živočišný produkt (na to bychom museli mít z pohledu hygieny málem samostatnou místnost).

I z tohoto důvodu jsou naše další výrobky, sladké muffiny a celozrnné koláče, ve veganské verzi,“ vypráví Jiří Koláček.

Mimochodem jablečný koláč, který v sobě nemá ani zrnko cukru, získal cenu Regionální potraviny v kategorii Pekařský výrobek roku 2016. Vzhledem možná nezaujme, ale chuť je nepřekonatelná.

Základ z žitné mouky, ovšem bez kvasu, a na něm kupa na plátky nakrájených jablek z turnovského sadu nebo prémiových z Itálie, brusinky, ořechy, ovesné vločky a datlový sirup.

Denně jich tu upečou až sto padesát.

Aktuálně je v nabídce i bezlepkový chléb z nepražené, mechanicky loupané pohanky, slunečnice a lnu. Doporučená cena je sedmdesát devět korun.

Zatím ho Koláčkovi vyrábějí ve stejných prostorách jako všechny ostatní chleby, ale právě v těchto dnech dochází k velkému stěhování výroby do vedlejších prostor, takže bezlepkové pečení bude mít své místo ve striktně oddělených místnostech.

Budete mít zájem:  S lupénkou si poradí biologická léčba

V nové hale se budou vyrábět i žitné tyčinky s kořením a bylinkami, které jsou poslední novinkou zdejší pekárny.

Dva lidé už na pekárnu nestačí

Zatímco v začátcích si vystačili ve dvou, dnes už Koláčkova pekárna zaměstnává osm dalších lidí. „Nikdo z nich není vyučený pekař, nehledal jsem profesionály. Nechtěl jsem, aby nám sem přinesli své návyky z velkých pekáren.

Pokud má někdo desetiletý návyk z konvenční pekárny, tak ho tu těžko budu přeučovat,“ vysvětluje Jiří Koláček.

Každého zaměstnance si tedy zaučí sám, vysvětlí, proč nechce šetřit na surovinách ani řemeslné práci; nechce člověka, který bude stát a mačkat tlačítko stroje, z nějž se sypou bochníky, ale toho, kdo bude dělat pekařské řemeslo pěkně po staru a kvalitně.

„Dnes to beru jako výhodu, že náš chleba nebyl od začátku zatížen čísly. Dělal jsem ho od začátku pro sebe, takže to byl vymazlený produkt z těch nejlepších surovin, a u toho jsem zůstal, na kvalitě jsem neubral ani kousek.

Já jsem nepotřeboval práci, bylo to buď-anebo a ono to vyšlo, trh po tom toužil a lidé byli nadšeni.

Kdybychom si na začátku řekli, že chceme pekárnu a teprve potom bychom začali vymýšlet, co budeme péct, tak by ten chleba nikdy nebyl takový, jaký je dnes, protože bychom moc počítali,“vysvětluje majitel pekárny.

V supermarketu žitný chléb od Koláčka nehledejte

Pečou tu třikrát týdně, vždy večer. Zavážejí skoro sto obchodů v Česku, a to jen dva roky od oficiálního otevření pekárny. V supermarketech je nehledejte, pan Koláček zná všechny své odběratele a nechce se podřizovat supermarketovým nařízením, sankcím a tlakům na cenu.

Pokud byste chtěli vědět, kde všude Koláčkův chléb najdete, sedněte k e-mailu a napište do Koláčkovy pekárny o odpověď. Seznam prodejen totiž Koláčkovi na webu zcela záměrně nemají.

To aby si jej zase nějaký filuta nevzal jako svůj seznam, podle nějž bude obrážet prodejny a dodávat do nich tvarově i vzhledově stejné chleby se stejnými papírovými páskami, jaké má Koláčkova pekárna.

Avšak v úplně jiné kvalitě a za jinou cenu.

Autor: Kateřina Čepelíková

Zdroj: Vitalia.cz

http://www.vitalia.cz/clanky/kolackova-pekarna-vyrabi-100-zitny-chleba-po-kterem-bazi-cesi-i-nemci/#ixzz4bU4hpPw5

16.3.2017 11:41:54 | přečteno 1023x | rejchrtova

Do diskuze zatím nikdo nepřispěl.

Koláčkova Pekárna – zitnychleb.cz

Jana Trusníková

Kde prosím v Brně?

Koláčkova Pekárna – zitnychleb.cz

Do všech prodejen Sklizeno: U Semilassa (Palackého třída 93), Kamechy (Říčanská 970/23), Josefská (Josefská 14), Rondo (Křídlovická 47), Campus OC (Netroufalky 770). Líšeň ( Masarova 2407/7). My food OC Olympia (U Dálnice 777). Seven foodu (Tábor 2214/2, Brno Žabovřesky) Zdravé výživy: Marináda store (Jiráskova 15), Brána ke zdraví (Orlí 17), Vyživujeme z Brna (Orlí 16), Veba food (Kachlíkova 887/9), Bio obchůdek paní Šťastné (Jírova 4), Park fit store (Mojmírovo náměstí 6, Královo pole). Zahrada zdraví (Veselá 238/39), Restaurace Zdravý život (Jaselská 194/11). Zdravě v Brně (Bayerova 584/13).

Nově do Kokoloniál (Libušina třída 2).

Jiri Klemsa

Chuťově velice dobré všechny chleby z této pekárny.. ????

David Sedlák

Nic lepsiho a kvalitnejsiho jsem nikdy a nikde nejedl! Hluboka poklona.

Koláčkova Pekárna – zitnychleb.cz

Děkujeme, vaše chvála nás velice těší. Naší ambicí je, aby to tak bylo stále ????????????

Eva Dittertova

kde se dá v Phe koupit ???

Koláčkova Pekárna – zitnychleb.cz

v jaké části Prahy?

Veronika Berková Loutchanová

Je to naprosto luxusní chleba, ve všech variantách!!! ????

Markéta Šejnohová

Prosím kde se dá koupit v Pardubicích????

Koláčkova Pekárna – zitnychleb.cz

Prodejna zdravé výživy Špalda (Třída Míru 64, Pardubice). Zdravá výživa A. Dokonalová (Kpt. Bartoše 454, Pardubice). Lokálka české potraviny (Perštýnské náměstí 5, Pardubice). Náš grunt Pardubice. Královské dobroty Chrudim (Žižkovo náměstí 2).

Michael Edgar Horský

100 % je 100 % z hor.????

Eva Víšková

Kde se dá v Hradci Králové koupit?

Koláčkova Pekárna – zitnychleb.cz

Zdravá výživa Bazalka (Rokitanského 169), Prodejna Bio Bazalka (Gočárova třída 1754/48a), Náš Grunt (Švehlova 363), Sklizeno Hradec (Gočárova třída 1754/48a). Pražírna kávy (Švehlova 308/5). Obchod Vitalina (Dukelská třída 1, Hradec Králové).

Peťka Hladíková

Chlebik dobrý ceny ale neprivetive.

Hana Bryzgalová

Krásný ,ale porad jen chleba????Víc a víc lidi se obejde bez mouky. .

Alena Fišerová

Kde v Mladé Boleslavi prosím?

Koláčkova Pekárna – zitnychleb.cz

V Mladé Boleslavi můžete náš chléb zakoupit: 1) Gája – zdravá výživa na náměstí (Staroměstské nám. 89), 2) Sarva Hita (Masná 53/1) 3) Pro Racio (Havlíčkova 887) 4) Náš Grunt (naproti vchodu do Škodovky) 5) Nejen Kafe (Na Radouči 1449) 6) Jídelna Dobré poledne (Boženy Němcové 559).

A v Mnichově Hradišti v obchůdku Farmářka z ráje, Masarykovo náměstí 30.

Renata Doležalová

Je opravdu výborný ????????????????????????

Bionda Lin

Nejlepší!!!! Zbožňuji Koláčkův žitný chleba❤️❤️❤️

Dana Hofrichterová

Kde se dá v Praze koupit ?

Koláčkova Pekárna – zitnychleb.cz

František Páša u náměstí Míru Bio Zahrada, Cesmína zdravá výživa, Plný špajz, Feel food, Country life

Iveta Böhmová

a v Praze kde prosím?

Koláčkova Pekárna – zitnychleb.cz

Lucinka Vacková dobrý den Lucinko, Na Praze 6 zavážíme tyto obchody: 1) Sklizeno Dejvice u kulaťáku 2) Marama, Dejvická 26 3) Country life Dejvice 4) Česká stodola Dejvice, Národní obrany 16 5) uzenářství Na maso, Rooseveltova 892/49 6) Dejvický koloniál, Jugoslávských partizánů 10 7) Řeznictví Meatpoint (Bubenečská 308/13) 8) Bistro Dobrá svačina – Bělohorská 266/27 9) Sklizeno Břevnov, Bělohorská 134 10) prodejna Moje Bio, Bělohorská 219/117 11) bistro Oleandr (Na Hanspaulce 829/14).

Jiří Koláček

Kateřina Bradáčová

Já si myslim, že jestli je ten chleba fakt dobrej, tak na ně bude zakleknuto, aby svůj podnik prodali estébákovi, a mohly se tam vyrábět sračky.

Koláčkova Pekárna – zitnychleb.cz

To bychom museli ten chleba vyrábět v 10 000 a to není technicky možné, aby to pana Babiše ekonomicky zajímalo. A myslím, že vyrábět nekvalitní potraviny v dnešní době umí kde kdo a umějí to i v zahraničí.

Věra Šefrová

Chleba luxus ,sladké koláče a muffiny + krekry neodolatelnému ????????????

Petr Moravec

Co mají všichni pořád s tím žitem ??

Koláčkova Pekárna – zitnychleb.cz

Je v mnoha ohledech lepší než pšenice v dnešní době a i pšenice stejně jako žito, může dosahovat kvalitních výživových hodnot a prakticky žádných.

Pšenice, protože je momentálně nejlevnější na trhu, se dává takzvaně do všeho, pšenice jako zemědělská surovina byla geneticky modifikována aby měla vyšší výnosy, byla odolnější proti škůdcům atd, to se odrazilo na jejich výživových hodnotách, navíc zmražený polotovar ze směsi, už by se dalo říci není skoro ani z té pšenice. A je bez kvasu, tím pádem, po snědení působí jen jako lepidlo v žaludku, které naším senzorům řekne, cítím se plný.

Markéta Urbanová

Bio ořechový – top! A pokud jde o cenu – když si chcete upéct chleba z kvalitních surovin, prostě si zaplatíte. Když si chcete koupit kvalitní chleba, prostě si zaplatíte! A když nechcete, kupte si chleba za 30 z mraženého polotovaru???? dobrou chuť????

Marie Knotova

Kde je prodejna v Brně?

Koláčkova Pekárna – zitnychleb.cz

Dobrý den, Do Brna momentálně dodáváme chléb každé úterý. Do všech prodejen Sklizeno: U Semilassa (Palackého třída 93), Kamechy (Říčanská 970/23), Josefská (Josefská 14), Rondo (Křídlovická 47), Campus OC (Netroufalky 770). My food OC Olympia (U Dálnice 777) Seven foodu (Tábor 2214/2, Brno Žabovřesky) Zdravé výživy: Marináda store (Jiráskova 15), Brána ke zdraví (Orlí 17), U Karolíny (Palackého třída 95), Vyživujeme z Brna (Orlí 16), Veba food (Kachlíkova 887/9), Bio obchůdek paní Šťastné (Jírova 4), Park fit store (Mojmírovo náměstí 6, Královo pole). Zahrada zdraví (Veselá 238/39), Restaurace Zdravý život (Jaselská 194/11). Farma Mlsná koza (24.dubna 338, Želešice u Brna)a Ráje Lahůdek (Drobného 302). Nově do Kokoloniál (Libušina třída

Jiří Koláček

Jana Maurerová

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector