Kokosový olej jako potravina a jídlo – 2 lžíce denně způsobí zázrak

Kokosový olej je známý především pro své blahodárné účinky a je využívaný v potravinářství, medicíně, farmacii, průmyslu a mnoha dalších oborech.

Především díky vysokému obsahu nasycených mastných kyselin je velmi oblíbeným zdravým tukem v paleo stravě. Co se týká použití oleje, je vhodný nejen na smažení, ale také na masáže a kosmetické účely.

Pro své jedinečné vlastnosti je kokosový olej vyhledávanou alternativou běžně užívaných pokrmových tuků.

Kokosový olej jako potravina a jídlo – 2 lžíce denně způsobí zázrak

Ze všech „super-potravin“ na trhu bychom mohli kokosový olej zařadit na první příčky a to díky takřka nekonečnému seznamu jeho použití. Organický panenský kokosový olej má pozitivní vliv na lidský organismus. Toto tvrzení je prokázáno a potvrzeno nejednou vědeckou studií. Počínaje péčí o pleť, přes pomoc při hubnutí až po hormonální harmonizaci těla.

Pojďme se podívat na 10 důvodů, proč bychom měli vpustit kokosový olej do našeho života:

1. Nárůst energie

Na rozdíl od většiny jiných nasycených tuků je kokosový olej tvořen převážně z triglyceridů se středním řetězcem. Tento druh tuků se tráví jiným způsobem než triglyceridy obsažené v mase a mléčných výrobcích a to tak, že triglyceridy kokosového oleje nejsou usazovány v těle jako „tukové zásoby“. Místo toho jsou přepraveny přímo k játrům, kde jsou rychle přeměněny na energii.

Konzumací cca dvou polévkových lžic kokosového oleje každé ráno byl prokázán nárůst hladiny energie v průměru o 5% a to po dobu 24 hodin!

2. Boj s infekcí

Jeden z „kokosových triglyceridů“, kyselina laurová, tvoří zhruba 50% z celkového obsahu mastných kyselin kokosového oleje a je tou hlavní složkou, která dělá kokosový olej vyjímečným.

Krom jiných zdravotních výhod je kyselina laurová silně antimikrobiotická, zabíjí viry, bakterie, prvoky a plísně rozpuštěním jejich buněčných stěn.

Přidání kokosového oleje do jídelníčku může zvýšit obranyschopnost organismu, zlepšit trávení a dokonce může pomoci s léčbou žaludečních vředů.

3. Normalizace mozkových funkcí

Kokosový olej jako potravina a jídlo – 2 lžíce denně způsobí zázrak

4. Snížení pocitu hladu

Ketolátky vznikající konzumací kokosového oleje, mají navíc výhodu snížení pocitu hladu a též nám dokáže pomoct, když nás honí mlsná. Konzumujeme-li denně jednu či dvě lžíce kokosového oleje, získáme tak účinnou pomoc při rychlejším zasycení, pomáhá proti přejídání se a přispívá k omezení příjmu potravin mezi hlavními jídly.

5. Hubnutí

Kokosový olej jako potravina a jídlo – 2 lžíce denně způsobí zázrakHealth Link 200ml – 81 Kč

Každodenní konzumací byly prokázány pozitivní výsledky při pomoci s hubnutím a zejména v úbytku tuků v oblasti břicha. Regulací chuti k jídlu a zlepšením trávení, kokosový olej přispívá ke snížení denního příjmu kalorií a vede k přirozené rychlosti hubnutí (cca půl až jedno kilo týdně). Pravidelnou konzumací je navozeno i zlepšení nálady, což při samotném aktu redukce váhy neskonale pomáhá. Kokosový olej působí i v hormonální rovině, kdy snižuje stres a úzkost – dvě z příčin nadměrného ukládání tuku v břišních partiích. Jen je důležité mít na paměti, že kokosový olej má vysoký obsah kalorií, proto je třeba při hubnutí dodržovat doporučené denní dávkování, 1-2 polévkové lžíce.

6. Snížení rizika srdečních chorob

Ignorujte to, že se okolo Vás tvrdí, že všechny nasycené tuky jsou špatné a hlavní příčinou onemocnění srdce.

Ukázalo se, že kokosový olej zlepšuje hladinu cholesterolu v krvi a to tím, že zvyšuje hladinu HDL („dobrého“ cholesterolu) a zároveň snižuje hladinu LDL („špatného“ cholesterolu).

Je to tím, že napomáhá krevnímu řečišti převést cholesterol do užitečné formy a tím udržet „zdravý“ krevní tlak. Též se podílí na zlepšení krevní srážlivosti a antioxidačních aktivitách v krvi, což snižuje riziko srdečních onemocnění.

7. Zdravá kůže

Kokosový olej obsahuje velké množství vitamínu E, který pomáhá s hydratací pokožky a vůbec s poškozenou kůží a také bojuje s příznaky jejího stárnutí. Dobré výsledky má i s celulitidou, striemi a pomáhá s eliminací folikulární keratózy.

Kokosový olej poskytuje přirozenou ochranu před škodlivým UV zářením. Může být používán i při prevenci či léčbě mikrobiálních a plísňových kožních infekcí, které způsobují či zhoršují popraskané paty nebo akné.

Použití oleje přímo na kůži má uklidňující terapeutický účinek a navíc krásně voní.

8. Péče o vlasy

Stejně jako chrání kůži před slunečním zářením a dehydratací, pomáhá i s ochranou vlasů.

Vmasírovní panenského kokosového oleje do pokožky hlavy a vlasů před návštěvou bazénu či pláže udržuje jejich zdravou vlhkost a pomáhá před UV zářením a chemikáliemi.

Pravidelným používáním můžeme též docílit snížení tvorby lupů či jejich úplného vymizení. S kokosovým olejem je to sice běh na dlouhou trať, ale Vaše trpělivost se jistojistě vyplatí.

Kokosový olej jako potravina a jídlo – 2 lžíce denně způsobí zázrak

9. Lepší vstřebávání živin

Konzumací kokosového oleje docílíme lepšího vstřebávání (v tucích rozpustných) vitamínů A, D, E a K. Pokud používáte tablety k doplnění těchto vitamínů, je dobré je podpořit polévkovou lžicí této takřka univerzální tekutiny.

Pokud Vám nesedí přímé polykání oleje, můžete použít kokosový olej při vaření a nahradit tak olej olivový či máslo. Dá se použít i při tvorbě dresinků, jež se skvěle hodí k zeleninovým pokrmům.

Unikátní chuť se hodí k mnohé listové zelenině a vzhledem k jeho struktuře se nemusíme bát vystavit jej vyšším teplotám. Kokosový olej se skvěle hodí do pečených jídel, „smoothies“ i do dezertů.

10. Štítná žláza a krevní cukr

Výše zmíněné triglyceridy kokosového oleje jsou nápomocny i při přeměně cholesterolu v pregnenolon, což je jedna z látek vedoucích k syntéze lidských hormonů, které jsou mimo jiné zodpovědné za zdravou funkci štítné žlázy. Denní dávka dvou lžic oleje může též pomoci tělu efektivněji využívat inzulin a stabilizovat hladinu cukru v krvi.

Závěr

Jak vidíte, kokosový olej má celkem přesvědčivý seznam zdravotních a kosmetických přínosů pro lidské tělo, tudíž by neměl chybět v žádné domácnosti.

V případě kokosového oleje nejdražší neznamená ten nejlepší, ale je potřeba vybírat s rozvahou. Níže uvedené oleje mám osobně vyzkoušené a můžu je vřele doporučit.

A co vy, máte s kokosovým olejem také pozitivní zkušenosti? Budeme moc rádi, když se o ně podělíte v komentáři.

Kokosový olej jako potravina a jídlo – 2 lžíce denně způsobí zázrakSaloos LZS 250ml – 204 KčKokosový olej jako potravina a jídlo – 2 lžíce denně způsobí zázrakmp bio 500ml – 262 KčKokosový olej jako potravina a jídlo – 2 lžíce denně způsobí zázrakHealth Link 200ml – 81 Kč

KOKOSOVÝ OLEJ: jak ovlivňuje chuť k jídlu a pomáhá při hubnutí?

Kokosový olej jako potravina a jídlo – 2 lžíce denně způsobí zázrak

Kokosový olej patří mezi nejlepší tuky pro hubnutí na světě. Obsahuje jedinečnou kombinaci mastných kyselin, které velmi příznivě ovlivňují metabolizmus. Několik studií prokázalo, že pravidelná konzumace kokosového oleje vám může pomoci zhubnout, a to zejména v “nebezpečné” oblasti břicha. Tento článek přináší podrobné informace o tom, jak kokosový olej pomáhá při snižování hmotnosti a hubnutí břicha.

  • Kokosový olej se od většiny ostatních tuků, které přijímáme v potravě, velmi liší.
  • Zatímco většina potravin obsahuje hlavně mastné kyseliny s dlouhými řetězci, v kokosovém oleji najdeme prakticky pouze mastné kyseliny se středními řetězci (MCFA) (1).
  • Mastné kyseliny se středně dlouhými řetězci (MCFA) jsou metabolizovány jinak než tuky obsahující mastné kyseliny s dlouhými řetězci.

Někdy se namísto pojmu mastné kyseliny se středně dlouhými řetězci můžete setkat s pojmem triglyceridy se středně dlouhými řetězci (MCT olej). I když to řada lidí používá jako synonyma, z čistě chemického hlediska se jedná o různé látky.

  1. Triglyceridy s mastnými kyselinami se středně dlouhými řetězci (MCT) jsou tvořeny glycerolem (alkoholem) + třemi zbytky mastných kyselin se středně dlouhými řetězci (MCFA).
  2. Když hovoříme o mastných kyselinách se středně dlouhými řetězci, máme tedy na mysli právě tu část triglyceridů tvořenou třemi zbytky mastných kyselin.
  3. V potravě většinou přijímáme mastné kyseliny MCFA ve formě triglyceridů (MCT olejů).
  4. To jenom na vysvětlenou a nyní pojďme dále.
  5. MCFA se dostávají z trávicího ústrojí přímo do jater, kde jsou buď využity jako okamžitý zdroj energie nebo přeměněny na ketolátky.

Mastné kyseliny se středně dlouhými řetězci se často používají u pacientů s epilepsií, kterým je v rámci léčby často doporučována ketogenní dieta. Díky nim pak pacient na ketogenní dietě může do jídelníčku zařadit o něco více sacharidů než je při této dietě možné a dodržování tohoto stravovacího režimu je tak o něco snazší (2).

Některé studie na zvířatech také potvrzují, že mastné kyseliny se středně dlouhými řetězci se do zásoby ukládají v mnohem menší míře než ostatní tuky.

V jedné studii byli laboratorní potkani krmeni mastnými kyselinami s dlouhými nebo středními řetězci a byl porovnáván jejich vliv na snížení hmotnosti a tělesného tuku.

Výsledky byly zajímavé, protože se ukázalo, že potkani, kteří byli krmeni mastnými kyselinami se středně dlouhými řetězci, měli o 20% menší tělesnou hmotnost a o 23% méně tělesného tuku než potkani, kteří byli krmeni mastnými kyselinami s dlouhými řetězci (3).

Shrnutí: Kokosový olej obsahuje velké množství triglyceridů a mastných kyselin se středně dlouhými řetězci, které lidské tělo tráví jinak než většinu ostatních tuků. Díky tomu mají příznivé účinky na metabolizmus.

  • Není kalorie jako kalorie.
  • Různé potraviny a živiny jsou v těle metabolizovány různými způsoby a drahami.
  • Potraviny, které jíte, mohou mít velký vliv na zdraví vašeho metabolizmu a také na hormony.

Některé metabolické dráhy mají vyšší účinnost než jiné a při trávení některých potravin se spálí více energie než při trávení jiných potravin. Totéž platí z hlediska zátěže na trávicí systém.

Jednou z nejdůležitějších vlastností kokosového oleje je skutečnost, že se jedná o potravinu s “termogenním účinkem”. To znamená, že její konzumace vede ke zvýšení energetického výdeje (spalování tuků) než při trávení jiných tuků, které nepatří mezi termogenní potraviny (4).

V jedné studii byly účastníkům podávány 1 – 2 polévkové lžíce (15 – 30 gramů) mastných kyselin se středně dlouhými řetězci denně. Výsledkem bylo zvýšení energetického výdeje o 5%, což představuje zhruba 120 kalorií denně (5).

Toto zjištění potvrdily i další studie na lidech. Pokud nahradíte tuky, které konzumujete, triglyceridy a mastnými kyselinami se středně dlouhými řetězci (MCT, MCFA), spálíte více kalorií (6).

Proto nelze počet kalorií přijatých z kokosového oleje porovnávat s počtem kalorií přijatých z olivového oleje nebo másla (i když jsou oba tyto tuky také velmi prospěšné pro zdraví).

Budete mít zájem:  Jak hubnout zdravě a přitom efektivně?

Shrnutí: Řada studií potvrzuje, že triglyceridy se středně dlouhými řetězci zrychlují metabolizmus. Jedna studie dokonce potvrdila, že tyto látky zvyšují energetický výdej až o 120 kalorií denně.

“Hubnutí není žádná věda. Je to vše jen o množství přijatých kalorií oproti množství spálených kalorií.”

  1. Tohle úsloví je sice hodně zjednodušené, ale je z velké části pravdivé.
  2. Pokud vaše tělo spálí více energie (kalorií) než kolik přijme, zbavíte se přebytečného tuku.
  3. Nicméně, i když je pravda, že pokud budeme přijímat méně kalorií, než kolik spotřebujeme, tak zhubneme, neznamená to, že bychom se měli na kalorie nějak zvlášť upínat a přesně počítat jejich denní příjem.

Lidé se umí stravovat tak, aby nebyli obézní, ale zůstali zdraví a štíhlí. Epidemie obezity začala až v osmdesátých letech minulého století a v té době jsme v podstatě ani netušili, co to kalorie jsou.

Veškeré potraviny, které snižují naší chuť k jídlu, nám pomáhají přirozeným způsobem regulovat množství přijaté potravy (a tím i snížit počet kalorií, které zkonzumujeme), aniž bychom na to museli nějak zvlášť myslet. A zdá se, že kokosový olej takové účinky má.

Kokosový olej jako potravina a jídlo – 2 lžíce denně způsobí zázrak

Kokosový olej a hubnutí

Hodně klinických studií zaměřených na zkoumání mastných kyselin se středně dlouhými řetězci potvrzuje, že v porovnání s ostatními tuky mají mastné kyseliny se středně dlouhými řetězci tu vlastnost, že zvyšují pocit plnosti a sytosti. To vede k automatickému snížení množství přijaté potravy a tím i množství přijatých kalorií (7).

Tato skutečnost pravděpodobně souvisí se způsobem, jakým jsou triglyceridy a mastné kyseliny se středně dlouhými řetězci metabolizovány. Je dlouho známým faktem, že ketolátky (které vznikají v játrech při trávení kokosového oleje) mohou mít podstatný vliv na snížení chuti k jídlu (8, 9, 10).

Nicméně bez ohledu na skutečnou příčinu tohoto jevu je důležité, že to prostě funguje. Jedna studie, které se zúčastnilo 6 zdravých mužů, prokázala, že při konzumaci vysokého množství triglyceridů se středně dlouhými řetězci (MCT) u nich automaticky došlo ke snížení množství přijatých kalorií o 256 kalorií denně (11).

  • Další studie na 14 zdravých mužích potvrdila, že účastníci, kteří jedli triglyceridy se středně dlouhými řetězci k snídani, snědli podstatně méně kalorií k obědu (12).
  • Takže kokosový olej jednak podporuje spalování tuků (zvyšuje “výdej kalorií”) a současně snižuje chuť k jídlu (snižuje “příjem kalorií”).
  • Shrnutí: Řada klinických studií potvrzuje, že lidé, kteří do svého jídelníčku zařadí mastné kyseliny se středně dlouhými řetězci (MCFA) mají menší chuť k jídlu a automaticky začnou konzumovat méně kalorií.
  • Pokud kokosový olej zrychluje metabolizmus a snižuje chuť k jídlu, pak by měl v dlouhodobém časovém horizontu pomáhat i k likvidaci uloženého zásobního tuku.
  • Tuto hypotézu potvrzuje několik klinických studií.
  • V jedné z nich bylo 40 ženám každý den podáváno buď 30 gramů (2 polévkové lžíce) kokosového oleje nebo sójového oleje, a to po dobu 28 dní.
  • Ženy navíc musely konzumovat méně kalorií a každý den chodit na procházky.
  • A tady jsou výsledky (13):
  • V obou sledovaných skupinách došlo ke snížení hmotnosti (o necelý 1 kg).
  • Nicméně pouze u účastnic, které konzumovaly kokosový olej, došlo ke zmenšení obvodu pasu (= zhubnutí břicha), zatímco účastnice, které konzumovaly sójový olej, měly naopak obvod pasu o málo větší než před začátkem studie.
  • U žen užívajících kokosový olej došlo ke vzestupu hladiny HDL (“hodného”) cholesterolu v krvi, zatímco u žen užívajících sójový olej došlo naopak k poklesu hladiny HDL cholesterolu a ke vzestupu hladiny LDL (“zlého”) cholesterolu v krvi.
  • Celkem vzato tedy kokosový olej v této studii sice nevedl k výraznějšímu zhubnutí účastnic studie v porovnání s těmi, které užívaly sójový olej, ale vedl naopak k podstatnému snížení množství tuku na břiše (viscerálního tuku).
  • V další studii prováděné na obézních mužích, kteří užívali 30 gramů kokosového oleje denně po dobu 4 týdnů, došlo ke snížení obvodu pasu o 2,86 cm (14).
  • Existují také další studie, které potvrzují, že mastné kyseliny se středně dlouhými řetězci pomáhají při hubnutí, snižování obvodu pasu a zlepšují trávení (15, 16).
  • Nicméně se zdá, že účinky kokosového oleje na hubnutí, jsou velmi mírné, avšak s jednou podstatnou výjimkou, kterou je hubnutí břicha.
  • Abdominální tuk, někdy nazývaný také viscerální tuk nebo břišní tuk či tuk v oblasti břicha, je tuk, který se ukládá do míst kolem břišních orgánů a může vyvolávat zánět, diabetes a srdeční onemocnění.
  • Jakékoli snížení množství tuku na břiše má tak pozitivní účinky na vaše zdraví, prodlužuje život a podstatně snižuje riziko vzniku chronických onemocnění.
  • Nemůžeme samozřejmě čekat žádné zázraky, ale i malé snížení viscerálního tuku pomůže a jediné co je k tomu potřeba udělat je pravidelně zařazovat do vašeho jídelníčku kokosový olej.
  • V kombinaci s ostatními ověřenými metodami podporujícími hubnutí (například snižování konzumace sacharidů a naopak zvýšení konzumace bílkovin) se tyto pozitivní účinky znásobí a mohou mít podstatný vliv na vaše zdraví.
  • Závěrem tedy lze říci, že kokosový olej by měl být součástí zdravé výživy vedoucí k hubnutí, ale nečekejte od něj žádné zázraky a pokud chcete opravdu zhubnout, budete muset přijmout i další opatření a změnit svou životosprávu.
  • Shrnutí: Konzumace kokosového oleje vám zejména pomůže zlikvidovat škodlivý břišní tuk, který je spojován s řadou závažných onemocnění.
  • Je důležité si uvědomit, že i kokosový olej je tuk.
  • A jeden gram tuku obsahuje 9 kalorií a ani kokosový olej není žádnou výjimkou.
  • Proto pokud začnete konzumovat kokosový olej, aniž byste předtím snížili konzumaci jiných tuků, pravděpodobně nezhubnete, ale začnete spíše tloustnout.
  • Většina lidí nepočítá kalorie, ale jí přibližně stejné množství potravy každý den.
  • V těchto případech vám zařazení kokosového oleje do jídelníčku pomůže zhubnout díky snížení chuti k jídlu (méně jídla = méně kalorií).

Snažte se tedy nahradit některé tuky které běžně konzumujete kokosovým olejem a ne konzumovat kokosový olej jako “něco navíc”. To vám fakt nepomůže :).

Je také dobré si uvědomit, že méně je někdy více a nepřehánět to. K tomu, aby se pozitivní účinky kokosového oleje na hubnutí projevily ho do sebe nemusíte lít pod tlakem. Studie potvrzují, že stačí kolem 30 gramů denně (2 polévkové lžíce).

Zázrak jménem kokosový olej

Kokosový olej jako potravina a jídlo – 2 lžíce denně způsobí zázrakJeště před pár lety bych nevěřil, že se mi život naprosto obrátí vzhůru nohama díky změně ve stravování. Najednou se děly velké věci a mě začalo docházet, jak velký má strava na lidské tělo vliv.

Od té doby neustále studuji a vzdělávám se, protože souvislostí mezi některými potravinami a lidským tělem je snad nekonečné množství.

Není to dávno, kdy jsem se hlouběji začal zajímat o kokosový olej. Od prvního dne jsem věděl, že je to zázrak, a tak jsem neváhal své postřehy a vědomosti dát na jednu velkou hromadu a z ní vytřídit ty nejdůležitější informace.

Zabralo mi to stovky hodin a výsledek stojí za to! Studium, přemýšlení, ověřování a tvorba. Byl to dlouhý a náročný proces, ale nyní jsem moc rád, že jsem do toho šel a nevzdal se.

Kokosový olej?

Na zahřátí si povíme, jak kokosový olej vzniká a odkud se bere. Poté si povíme mnoho důvodů, proč je kokosový olej tak skvělý a proč stojí za to věnovat mu pozornost.

Hubnutí

Nadváha je obrovský problém dnešní populace, a ikdyž si to mnozí neuvědomují, tak je tímto zásadně snížena kvalita života. Pár tipů a triků, jak díky použití kokosového oleje hravě zhubnout a využít všech jeho výhod a kvalitních živin. Netušíte, proč vás honí mlsná? Povím vám to a hravě s tím zatočíme.

Akné

Často děláme z komára velblouda, ale někdy stačí jen se rozhlédnout a zamyslet se. Napadlo vás, že příčina akné či nezdravé pokožky může být v malinkém detailu? Naučím vás, jak dát pleti to, co opravdu potřebuje.

Alergie

Existují zdravotní potíže, na které si po nějaké době zvykneme a bereme je jako součást našich životů. Kýchání, rýma, pálení očí, bolesti břicha či svědění – vše má svou příčinu a mnohdy si lidé některé souvislosti ani neuvědomují. Použitím kokosového oleje se dají alergické reakce odstranit či alespoň redukovat.

Diabetes

Už jste léta smíření s tím, že cukrovku budete mít taky, protože jí trpí dědeček i tatínek? Co se díky jednoduchým zásadám této chorobě vyhnout? Znám tajemství národů, kde se kokosový olej a příbuzné produkty konzumují denně – cukrovkou netrpí!

Alzhaimerova choroba

Zajistit ideální palivo pro mozek není s kokosovým olejem problém. Ve chvíli, kdy ostatní zdroje selhávají, tak tento zázračný tuk exceluje!

Záněty a kloubní onemocnění

Mohou zasáhnout celé naše tělo a jsou velmi zákeřné. Záněty nezpůsobují jen bolesti, ale podílí se i na devastaci celého organismu. Díky účinkům tuků obsažených v kokosovém oleji lze přemoci i závažná onemocnění, která se pro současnou medicínu zdají být neřešeitelná.

Štítná žláza

Bez správně fungující štítné žlázy nemůže ani lidský organismus správně fungovat. Ovlivňuje růst, vývoj a vlastně i chod celého těla. Nahraďte běžné oleje tím kokosovým a dopřejte mu tak kvalitní živiny, které zamezí dalšímu poškozování těla nevhodným obsahem některých olejů.

Odborníci o kokosovém oleji

Přemýšlejí o stravě a fungování těla podobným způsobem, jako já. A stejně jako já, se o tom nebáli promluvit. Několik odborníků se o kokosovém oleji vyjádřilo – shrneme si jejich výroky…

Péče o tělo a osobní hygiena

Napadlo vás někdy, že deodoranty, krémy, zubní pasty, repelenty a další přípravky, které kupujeme v drogeriích mohou obsahovat škodlivé látky? Představím vám několik receptů na přírodní a zdravotně nezávadné hygienické výrobky.

  • obratem obdržíte elektronickou knihu (e-knihu, e-book) ve formátu PDF vhodnou k přečtení na počítači, tabletu, elektronické čtečce či mobilu
  • 71 stran textu
  • pokud kniha nesplní vaše očekávání, tak máte možnost využít 14 dnů záruky na vrácení peněz bez udání důvodu!
  • možnost zaplatit
  • převodem na účet (po připsání částky na účet autora bude ihned objednávka odeslána – do poznámky k platbě nezapoměňte vyplnit e-mailovou adresu, kam chcete knihu odeslat!) – číslo účtu 1203212032/3030
  • platba kartou či přes Paypal účet – Zakoupit e-knihu Zázrak jménem kokosový olej
  • veškeré služby zapojené do procesu jsou převěřené miliony uživatelů a jsou velmi dobře zabezpečené
Budete mít zájem:  Akneroxid 5 – příbalový leták

Zakoupit e-knihu Zázrak jménem kokosový olej za 175 korun a změnit svůj život ihned.

Případá vám 175 Kč za 71 stran textu mnoho? Kdo to myslí se změnou svého života vážně, tak nad touto investicí mávne rukou a uzná, že lepší život za těch pár korun určitě stojí.

Dle mého názoru je to jen zlomek hodnoty, kterou informace obsažené v knize mají!

Mohl jsem napsat o mnoho stran více, ale já jsem vybral opravdu jen to, co vám opravdu pomůže a co je pro člověka důležité. Není to o množství informací, ale hlavně o kvalitě, a tu já nabízím. Uvidíte, že vám později bude tato investice přidat směšná…

Kokosový olej jako potravina a jídlo – 2 lžíce denně způsobí zázrak

Kokosový olej je čistý jed? – Institut moderní výživy

Kokosový olej patří mezi jedlKokosový olej jako potravina a jídlo – 2 lžíce denně způsobí zázraké oleje a je získáván extrakcí ze zralých plodů (přesněji semen) kokosovníku ořechoplodého. V poslední době je jeho konzumace velmi populární a mnohými lidmi je dokonce považován za superpotravinu. Na druhé straně však najdeme i naprosto opačné názory a spoustu kontroverze – nedávno se například začaly internetem šířit články, které ve velkých titulcích označují kokosový olej za “čistý a čirý jed”. V minulém týdnu se takové objevily i na internetovém serveru lidovky.cz nebo Novinky.cz, který níže ve 2 bodech citujeme. Jak je to s kokosovým olejem doopravdy?

❌ “podle Karin Michelsové z americké Harvardovy univerzity je kokosový olej jednou z nejhorších věcí, jaké můžeme konzumovat. „Je to stejné jako čistý jed,“ řekla epidemioložka na přednášce na Freiburské univerzitě v Německu, kde též působí.”

✅ Budeme se opakovat, ale znovu zde zmíníme slavný výrok švýcarského lékaře Paracelsa: “Rozdíl mezi jedem a lékem je v dávce.” V případě kokosového oleje to platí dvojnásob! Pokud se podíváme na obyvatele tropických ostrovů v oblasti rovníku (např.

Kitava, Tokelau a Pukapuka), zjistíme, že domorodí obyvatelé zde přijímají vysoké procento kalorií (až 63 % z celkové energie!) v podobě kokosů s vysokým obsahem nasycených mastných kyselin. I přesto však mají extrémně nízkou incidenci kardiovaskulárních chorob a těší se dobrému zdraví.

Pokud by byl kokosový olej čistým jedem, jak by ho tyto národy mohly (v podobě kokosů) v takové míře konzumovat?

❌ “Michelsová postavila své varování na vysokém podílu nasycených tuků v kokosovém oleji, o kterém je známo, že zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi a tím i riziko infarktu nebo jiných srdečněcévních onemocnění. „Je ještě horší než sádlo,“ varovala dle britského listu The Guardian.”

✅ Je pravdou, že kokosový olej je specifický svým vysokým podílem nasycených mastných kyselin (až přes 80 %) a existují i observační studie, které poukázaly na zvýšené riziko kardiovaskulárních onemocnění v případě jeho konzumace. Tyto studie však NEDOKÁZALY KAUZALITU (tzv. příčinnost), ale pouze korelaci – tzn. že nějaké jevy spolu souvisí.

I přesto na základě těchto studií vydalo spoustu světových organizací (včetně WHO, AHA, FDA, ADA a dalších) doporučení pro omezení příjmu kokosového oleje.

V poslední době se ale ukazuje, že abychom mohli zhodnotit vliv některé látky nebo skupiny látek (v tomto případě nasycených mastných kyselin) na lidské zdraví, musíme danou zdrojovou potravinu hodnotit komplexně, protože její celkový efekt závisí na mnoha faktorech – např.

na jednotlivých poměrech daných látek, obsahu ostatních nutrientů nebo bioaktivních složek a dokonce i na konzistenci dané potraviny (například z celých arašídů jsme schopni využít méně energie než z arašídového másla). Je tedy třeba se na danou potravinu vždy dívat komplexně a ne izolovaně na jednotlivé obsažené látky a parametry (tj.

vysoký obsah nasycených MK), které se vzájemně neovlivňují – ve skutečnosti je tomu totiž přesně naopak. Jako příklad si můžeme uvést tzv. “francouzský paradox”️, kdy Francouzi přijímají vysoké množství nasycených mastných kyselin a i přesto mají nízký výskyt kardiovaskulárních onemocnění!

▶️▶️✅POKUD BYCHOM SI PROBLEMATIKU KOKOSOVÉHO OLEJE MĚLI SHRNOUT, je nutné se na toto téma podívat v širším kontextu, protože nic není jen černobílé! Je sice pravda, že ostrovní národy, které pravidelně konzumují kokosové ořechy, mají i přes vysoký obsah nasycených mastných kyselin ve stravě nízký výskyt srdečních onemocnění a jsou obecně velmi zdraví.

Avšak obyvatelé tropických ostrovů jedí kokosy v jejich NATIVNÍM STAVU a nekonzumují průmyslově zpracovaný kokosový olej (!), který najdeme na pultech našich obchodů. Mají také vyšší příjem mořských ryb  jsou obecně více aktivní a téměř u nich nenajdeme průmyslově zpracované potraviny.

Neznamená to tedy, že by tak vysoký příjem kokosového oleje či kokosů byl ideální i pro nás se západním způsobem stravování a nedostatkem pohybu!

▶️Mimo průmyslové zpracování, které částečně můžeme minimalizovat nákupem extra panenské varianty kokosového oleje, je další nevýhodou i téměř nulový obsah esenciálních mastných kyselin.

Také se někdy můžete setkat s tvrzením, že kokosový olej obsahuje velké množství prospěšných MCT (z anglického “medium chained triglycerides”), což také není pravda, protože jejich obsah je v kokosovém oleji ve skutečnosti jen velmi nízký (kolem 4 %), protože dominantní kyselina laurová se chová spíše jako ostatní mastné kyseliny s dlouhým řetězcem. Naopak, MEZI VÝHODY kokosového oleje patří jeho vysoká stabilita. Kokosový olej je totiž odolný jak vůči žluknutí, tak je i díky jeho “nasycenosti” rezistentní vůči vysokým teplotám????️ – tzn. ideální na smažení a k dalším tepelným úpravám kromě fritování. Jeho široké uplatnění najdeme i v kosmetice.

Kokosový olej tedy ROZHODNĚ NENÍ JEDEM, ALE NENÍ V ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ ANI SUPERPOTRAVINOU! I když spojitost mezi konzumací kokosového oleje a kardiovaskulárními onemocněními není dostatečně prokázána, i přesto bychom jeho množství v naší stravě (i díky jeho energetické denzitě) vždy měli přizpůsobit našemu životnímu stylu, pohybové aktivitě a celkovému množství nasycených mastných kyselin ve stravě. Nicméně, nasycené mastné kyseliny určitě nejsou žádný čistý jed a např. i dle doporučení WHO by měly tvořit do cca 10 % energetického příjmu v našem každodenním jídelníčku.

Pokud se Vám článek líbil, budeme velice rádi za sdílení i za zaslání dalších podnětů a článků, které obsahují nesmysly a nepravdy o výživě ????. Velice rádi je pro Vás zpracujeme do dalších dílů NUTRI-MYTHBUSTERS!

Superpotravina 21. století: Co udělá s vaší váhou jedna lžíce kokosového oleje denně

Kokosový olej jako potravina a jídlo – 2 lžíce denně způsobí zázrak

Kokosový olej je jednou z mála potravin, které lze klasifikovat jako „superpotraviny“. Nasycené tuky v kokosu se vyznačují středně dlouhými řetězci.

Triglyceridy se středně dlouhým řetězcem (MCT) se výrazně liší od svých bratříčků, které patří do skupiny dlouhých řetězců.

Tyto MCT tuky velmi dobře metabolizují. Z tohoto důvodu můžeme kokosový olej použít jako rychlý zdroj energie.

Zde jsou některé z jeho úžasných zdravotních přínosů:

1. Pomáhá kontrolovat váhu

Studie z roku 2009 se zaměřila na souvislost mezi tělesnou váhou a konzumací kokosového oleje. Zjistila, že snižuje obezitu v oblasti břicha.

Kokos je lehce stravitelný a také chrání tělo před inzulínovou rezistencí.

2. Dobrý zdroj kyseliny laurové

Kyselina laurová obsažená v kokosovém oleji dokáže usmrtit bakterie, viry, plísně a také pomáhá předcházet infekcím.

Když je olej enzymaticky strávený, vytváří monoglycerid známý jako monolaurin. Ten společně s kyselinou laurovou zabíjí škodlivé patogeny.

3. Zlepšuje trávení

Mnoho lidí trpí zažívacími problémy. Právě oni by měli zahrnout kokosový olej do svého jídelníčku.

Kokosový olej zmírňuje poruchy trávení, včetně syndromu dráždivého střeva a žaludeční virózy.

Víte, že: chronická únava, časté bolesti hlavy, zácpa a průjem mohou mít jednoho společného jmenovatele? Více se dozvíte TADY…  

Mastné kyseliny mají antimikrobiální vlastnosti, které tlumí růst bakterií, kandidy, či dokonce parazitů, které zapříčiňují špatné trávení.

4. Pomáhá kontrolovat cukrovku 2. typu

Nedávná studie provedená Garvinovým institutem pro medicinský výzkum ukázala, že kokosový olej pomáhá předcházet inzulínové rezistenci a tím snižuje riziko rozvoje cukrovky 2. typu.

5. Může se vařit při vysokých teplotách

Vzhledem k obsahu mastných kyselin se středně dlouhým řetězcem má kokosový olej vyšší tepelnou odolnost proti přepálení oproti většině ostatních olejů.

Pokud ho začnete používat, možná zjistíte, že ho máte raději než váš oblíbený olivový olej. Hlavně tehdy, když budete potřebovat vařit při vyšších teplotách.

Olivový olej při dosažení bodu varu rychle oxiduje a vytváří volné radikály.

6. Zpomaluje tvorbu jemných vrásek a jiných známek stárnutí

Kokosový olej není jen na jedení, ale využívá se také v kosmetice a péči o krásu. O jeho kosmetických účincích jsme psali v tomto článku.

Pomáhá totiž udržovat pojivové tkáně pevné, čímž předchází tvorbě vrásek a povislé pokožky.

Pro zmírnění viditelnosti jemných vrásek naneste kokosový olej přímo na obličej. Můžete ho používat denně i pro hydrataci pokožky.

7. Zahání hlad a tím umožňuje jíst méně bez přílišné námahy

Jednou z nejlepších vlastností kokosového oleje je, že snižuje pocit hladu.

Budete mít zájem:  Kdo má nárok na očkování proti chřipce zdarma?

Zřejmě to souvisí se způsobem, jakým se metabolizují jeho mastné kyseliny. Ketony mají pravděpodobně efekt, kterým se snižuje hlad.

Zdroj: healthy-holistic-living.com, Zpracovala: Vylectese.cz

Upozornění: Tento příspěvek v žádném případě nenahrazuje konzultaci ani vyšetření lékařem ve zdravotnickém zařízení. Příspěvky mohou vyjadřovat názory, které se nemusí shodovat s názory redakce.

12 způsobů využití kokosového oleje

Kokosový olej se dá využít nejen jako potravina nebo doplněk stravy, ale také jako přírodní tělová i vlasová kosmetika. Jeho široké využití vás jistě překvapí. Na všechno vám navíc stačí pouze jedno balení – čistě přírodní kokosový olej bez dalších příměsí se totiž hodí jak na pokožku, tak do vaření.

1. Kokosový olej při redukci váhy

Dietologové doporučují jeho používání, protože se déle tráví a olej tak energii tělu dodává postupně. Narozdíl od jiných tuků se v těle neusazuje, protože se rozkládá na glukózu a samozřejmě neobsahuje žádný cholesterol. Pár lžiček oleje navodí pocit nasycení na několik hodin. Je tedy vhodný při redukčních dietách a napomáhá předcházet jojo efektu.

2. Kokosový olej jako potravina

Má lahodnou chuť i vůni a pokud je za studena lisovaný (panenský), uchovává si vitamíny A, C a E. Také obsahuje tělu prospěšné mastné kyseliny, především kyselinu laurovou, která je důležitou složkou mateřského mléka. Kokosový olej můžete používat na přípravu pokrmů i na smažení.

Navíc je tepelně stabilní až do 200 °C, takže se nepřipaluje a neprská. Je skvělý na přípravu palačinek, orientální kuchyně, vajíček a zeleniny.

Přidejte si ho ráno do obilné kaše, dejte si ho do salátu, nebo namažte na chleba. Vynikající je i při pečení vánočního cukroví.

Kokosový olej bývá nazývaný také “nejzdravějším olejem na zemi” a často se o něm mluví ve spojení s tajemstvím dlouhověkosti.

Pro své jedinečné účinky je kokosový olej perfektní zdravou náhradou všech tuků na vaření, smažení a pečení. Má lahodnou chuť a vůni a rozpouští se při teplotě nad 25 °C. Jako náhradu másla ho můžou používat i lidé s alergií na mléko.

Tip pro maximální zachování vlastností kokosového oleje:

Pokud chcete při vaření zajít v rámci zdravého stravování a přípravy pokrmů ještě dále, doporučujeme jídla připravovat v keramickém nádobí. Během přípravy nedochází k úniku toxických výparů a nemění se chuť jídla. Povrch nádobí nežloutne, velmi lehko se čistí, nezůstává na něm žádný film a ani jiné nečistoty. Nádobí je vhodné na indukci i do myčky.

Keramický povrch napomáhá k zachování specifické chuti a vůně kokosového oleje a samotného pokrmu.

Panenský kokosový olej je složený z kyselin, které jsou známé jako přírodní antibiotika. Obsahuje téměř 50 % mastné kyseliny laurové. Tato kyselina se vyskytuje například v mateřském mléce, kde slouží jako lehce stravitelná složka, která má zároveň za úkol chránit mladý imunitní systém proti virům a infekcím. Kyselina laurová má přirozené antivirové účinky.

Další kyseliny obsažené v oleji pomáhají ničit kvasinky, plísně a viry tím, že naruší jejich membrány. Ty jsou potom lehce zneškodněné bílými krvinkami. Kokosový olej pomáhá pacientům s různými infekcemi, kandidou, herpesem atd. Kokosový olej se může používat jako mast na postižená místa.

Rozkládá glukózu, tedy hroznový cukr, který postupně dodává tělu energii a přitom se v něm neusazuje (postupné dodávání energie je způsobené delším procesem trávení kokosového oleje). Proto se panenský kokosový olej doporučuje lidem, kteří mají problémy s hladinou cukru v krvi nebo přímo diabetikům. Konzumace stabilizuje hladinu cukru v krvi a snižuje zátěž nadledvin.

Je také velmi odolný proti žloutnutí. To je velkou slabinou rostlinných olejů, které nejsou čerstvé a za studena lisované.

Při žloutnutí vznikají vysoce toxické trans-mastné kyseliny, které způsobují ucpávání tepen a podílí se na vzniku srdečních a cévních chorob.

Organismus se těchto trans-mastných kyselin totiž velmi těžko zbavuje.                                                                      

3. Kokosový olej – péče o pokožku, tělo a nehty

Kokosový olej a péče o pleť jdou perfektně k sobě. Krásně se vstřebává do pokožky a nezanechává mastný film. Pokud je vaše pokožka sušší nebo citlivá, pokud máte problémy s popraskanou kůži (např. na chodidlech), atopickým ekzémem, vyrážkami či alergiemi, pak je pro vás kokosový olej tou správnou volbou. Můžete ho vyzkoušet i jako odličovadlo.

Na tělo po koupeli nebo sprše:

  1. a) Naneste olej na mokrou pokožku po umytí – dodáte jí tak sametový vzhled, autentickou kokosovou vůni a řadu důležitých výživných látek.
  2. b) Naneste olej na suchou pokožku – zvláčníte tak kůži bez pocitu mastnoty a dodáte jí potřebnou ochranu.

Na omlazení, pro miminka, po holení:

Kokosový olej také ošetřuje nehtová lůžka, vyschlou pokožku na loktech, kolenou nebo patách. Je účinný proti striím a pomáhá při léčbě exému. Má vysoký obsah přírodních látek – antioxidantů, které v podobě vitaminu A, C a E zabraňují stárnutí pokožky.

Vstřebává se hluboko do pokožky a to přímo do buněčné struktury pojivových tkání. Je velmi efektivní při hojení a odstraňování kožních chyb jako jsou jaterní skvrny, vrásky, nebo jizvy.

Kokosový olej také spoluvytváří ochrannou bariéru před choroboplodnými bakteriemi a díky vysokému obsahu antioxidantů pomáhá předcházet a zpomalit poškození naší pleti, které je způsobené volnými radikály. Je velmi jemný a proto je vhodný pro citlivou dětskou pokožku. Výborně funguje také po holení.

4. Kokosový olej na vlasy

V Asii (především v Barmě, Indii a na Srí Lance) je kokosový olej velmi ceněný a používá se pro vlasové zábaly proti lámání vlasů a konečků a také proti vypadávání vlasů. Je velmi vhodný pro suché, poškozené a roztřepené vlasy.

Při pravidelném používání reguluje vypadávání vlasů, dodává jim lesk, změkčuje a vyživuje vlasovou pokožku a dokáže úplně odstranit lupy. Navíc se díky němu vlasy lépe rozčesávají.

Nejlépe působí jako zábal vlasů před umytím, ale můžete ho také pouze vetřít do vlasové pokožky.

Vlasový zábal z kokosového oleje

  1. a) Naneste olej před umytím na vlasy a pokožku hlavy – dokonale vyživí vlasovou pokožku, suché a roztřepené konečky vlasů, dodá vlasům lesk a zabrání jejich vysušení.
  2. b) Naneste olej po umytí – vyživí roztřepené konečky a ulehčí rozčesávání.

Výzkumy jasně ukazují jak silný vliv má kokosový olej aplikovaný do vlasů v porovnání se slunečnicovým a minerálním olejem. Z těchto tří olejů byl kokosový olej jediný, který výrazně zabraňoval ztrátě proteinů jak u zdravých, tak u zničených vlasů a to při používání před i po umytí.

Oba oleje (slunečnicový i minerální) téměř vůbec nepomáhají snižovat ztrátu proteinů z vlasů. Kokosový olej má vysokou afinitu k proteinům vlasů a pro svou nízkou molekulovou hmotnost a stejné lineární řetězce je schopný vniknout až do vlasových kořínků.

  1. Kokosový olej pomáhá proti bakteriím a kvasinkám

Je složený z nasycených mastných kyselin, které obsahují velké množství antioxidantů. Díky tomu je schopný narušit lipidovou membránu bakterií, virů a kvasinek a působí tak jako přírodní antibiotikum.

Skvěle funguje při léčení nepříjemné kandidózy. Podle mnohých zkušeností stačí jedna lžička kokosového oleje denně, nebo zevní potírání a kvasinky, které způsobují kandidózu, postupně zmizí.

Napomáhá také hojení vyrážek, jizev a ekzémů.

6. Kokosový olej na masáže celého těla

Kokosový olej se často využívá jako masážní přípravek. Je oblíbený např. při thajských a havajských masážích a to nejen díky své jemné vůni, ale i dobré vstřebatelnosti. Krásně zvláčňuje pokožku a zanechává ji pružnou a hladkou.

7. Kokosový olej jako mléko po opalování

Kokosový olej zklidňuje vaši pokožku po delším pobytu na slunci a regeneruje spálenou kůži. Obsahuje velké množství antioxidantů, které bojují proti působení volných radikálů a tak napomáhá proti předčasnému stárnutí kůže a vráskám.

8. Kokosový olej je přírodní balzám po holení

Ano, i takto lze kokosový olej použít. Je ideální pro citlivou pokožku, která se holením naruší. Chemické vody po holení často vytváří na tváři pupínky – to se vám s kokosovým olejem nestane. Navíc velmi příjemně voní.

9. Kokosový olej – balzám na rty

Zkuste kokosový olej použít místo balzámu na rty. Jeho účinky vás určitě překvapí – zvláčňuje totiž popraskané rty, v létě je chrání před slunečními paprsky a v zimě před mrazem.

10. Kokosový olej bělí zuby

Čistit zuby olejem se vám může zdát zvláštní, ale opravdu to funguje. Oleje, soli a další přírodní látky se na čištění zubů používaly už od starověku a dokonce i v dnešní době doporučuje alternativní medicína místo pasty a kartáčku použít prst a kokosový olej.

Běžné bělící pasty obsahují velké množství agresivních chemických látek, které poškozují sklovinu. Můžete vyzkoušet po čištění zubů běžným způsobem minutu až dvě třít zuby panenským kokosovým olejem. Po několika týdnech budou vaše zuby viditelně bělejší. Kromě toho panenský kokosový olej zklidňuje dásně a zamezuje tvorbě aftů v ústech.

11. Kokosový olej pro domácí mazlíčky

Pokud má váš domácí mazlíček trápení se suchou a podrážděnou pokožkou, s popraskanou kůží na tlapkách (např. v zimě kvůli mrazům nebo posypové soli na ulicích), nebo se svěděním pokožky, kokosový olej je tou správnou volbou. Můžete ho používat i jako doplněk stravy pro posílení imunity, zlepšení kvality srsti a pro vyživení kloubů.

12. Kokosový olej jako starodávný i moderní lék

Účinků kokosového oleje si v posledních letech začíná všímat i moderní medicína. Olej podporuje tvorbu hormonů štítné žlázy, čímž zpomaluje stárnutí buněk.

Kromě toho také působí preventivně proti srdečním nemocem, senilitě a dokonce i rakovině. Podle průzkumu byl výskyt rakoviny u jedinců užívajících panenský kokosový olej až o 30 % nižší než u těch, kteří používali jiný olej.

V poslední době se často hovoří i o účinku na léčbu Alzheimerovy choroby.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector