Knedlíky: jak z nich udělat zdravé jídlo bez zbytečných kalorií

Máte chuť na něco hříšně dobrého? Něco, co se rozplyne na jazyku a okamžitě potěší naše chuťové buňky.

Pak se podívejte na následující recepty, jak si bleskurychle připravit sladké hlavní jídlo i dezert. Nejen děti mlsají.

Nebudeme vás zdržovat zbytečným rozepisováním, pojďme raději vařit.

Rychlé hrníčkové palačinky

Skvělé jídlo pro líná nedělní rána. Možná se snídaně protáhne až v oběd. Nebo, chcete-li, v brunch.

INGREDIENCE

  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 hrnek plnotučného mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vejce
  • domácí marmeláda
  • řepkový olej
  • 2 hrsti jahod
  • kakao na posypání

POSTUP

  1. Mouku, mléko, cukr a vejce společně rozšleháme a vytvoříme řidší těsto.
  2. Rozpálíme pánev s kapkou oleje.
  3. Vlijeme naběračku těsto a z obou stran smažíme dozlatova.
  4. Potřeme marmeládou a zabalíme.

  5. Navrch poklademe plátky jahod.
  6. Posypeme kakaem.

Knedlíky: jak z nich udělat zdravé jídlo bez zbytečných kalorií

Zdravé banánové palačinky

Recepty bez mouky jsou stále oblíbenější. Tyto zdravé palačinky prý předčí i ty klasické. Nevěříte? Vyzkoušejte sami.

INGREDIENCE

  • 4 vejce
  • 2 zralé banány
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 měkký tvaroh
  • skořice
  • hrst nasekaných vlašských ořechů
  • řepkový olej

POSTUP

  1. Banány rozmačkáme a přidáme vejce.
  2. Vytvoříme těsto.
  3. Rozpálíme pánev s kapkou oleje.
  4. Těsto nalijeme na pánev a smažíme z obou stran.
  5. Tvaroh promícháme s vanilkovým cukrem.
  6. Palačinky plníme tvarohem.

  7. Zarolujeme, posypeme nasekanými ořechy a skořicí.
  8. Podáváme.

Knedlíky: jak z nich udělat zdravé jídlo bez zbytečných kalorií

Krupicová kaše z dětství

Vzpomínáte, jak vám babička dělala krupicovou kaši? Na rozpuštěné máslo na povrchu a čokoládový posyp. Připravte sobě nebo svým dětem přesně takovou.

INGREDIENCE

  • 0,5 l mléka
  • 3 lžíce krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžíce másla
  • kakao
  • ovocná šťáva

POSTUP

  1. Krupici s cukrem vaříme v mléce do zhoustnutí.
  2. Máslo rozpustíme v kastrolu.
  3. Kaši dáme do misek a přelijeme rozpuštěným máslem.
  4. Posypeme kakaem.
  5. Na závěr zakapeme každou misku ovocnou šťávou.
  6. Podáváme.

Knedlíky: jak z nich udělat zdravé jídlo bez zbytečných kalorií

Domácí žemlovka s jablky

Opusťme vzpomínky na školní jídelnu a připravme si pravou a poctivou žemlovku doma. Jednou udělat nestačí.

INGREDIENCE

  • 8 rohlíku nakrájených na kolečka
  • 3 kyselejší jablka
  • 2 lžíce medu
  • 2 skořicové cukry
  • 0,5 l mléka
  • 2 vejce
  • 2 lžíce rozpuštěného másla

POSTUP

  1. Troubu předehřejeme na 180 °C.
  2. Jablka oloupeme a nastrouháme.
  3. Smícháme se skořicovým cukrem a medem.
  4. Vejce oddělíme od žloutků.
  5. Ve zvláštní míse smícháme mléko se skořicovým cukrem a žloutky.
  6. Rohlíky rychle namočíme v mléce a poklademe na dno pekáčku.
  7. Následuje vrstva jablek a stále dokola.

  8. Jako poslední vrstvu necháme rohlíky.
  9. Vrchní vrstvu potřeme máslem.
  10. Pečeme přibližně 20 minut.
  11. Mezitím si ušleháme sníh ze zbylých dvou bílků.
  12. Vrstvu bílků poklademe na žemlovku a pečeme dalších 5 minut.
  13. Podáváme.

Knedlíky: jak z nich udělat zdravé jídlo bez zbytečných kalorií

Lívance s javorovým sirupem

Vynikající lívance bez kynutí. Nadýchané a tak akorát sladké. Javorový sirup nepřebíjí chuť lívanců, naopak ji skvěle dokresluje.

INGREDIENCE

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 2 vejce
  • 1 hrnek plnotučného mléka
  • 1 prášek do pečiva
  • řepkový olej
  • skořice
  • javorový sirup

Tip: podívejte se na vznik a historii knedlíků.

POSTUP

  1. V míse promícháme mléko, mouku, vejce, cukr a prášek do pečiva.
  2. Rozpálíme pánev s kapkou řepkového oleje.
  3. Malé lívanečky smažíme z obou stran dozlatova.
  4. Posypeme skořicí a přelijeme javorovým sirupem.

Knedlíky: jak z nich udělat zdravé jídlo bez zbytečných kalorií

Jahodové kynuté knedlíky

Čechy tolik oblíbené sladké kynuté knedlíky. Recept, který nesmí chybět v žádné rodině.

INGREDIENCE

  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 hrnek plnotučného mléka
  • 1 vejce
  • 1 kostka droždí
  • jahody
  • máslo
  • tvrdý tvaroh
  • moučkový cukr

POSTUP

  1. Do mísy nasypeme mouku.
  2. Vytvoříme důlek a nalijeme do něj trochu mléka a zasypeme droždím.
  3. Posypeme cukrem a moukou.
  4. Necháme v teple kynout.
  5. Přidáme sůl, vejce a zbytek mléko.
  6. Mícháme a vypracujeme těsto.
  7. Opět necháme chvíli kynout.

  8. Z těsta tvoříme knedlíky, do středu každého vložíme jahody.
  9. Knedlíky vložíme do vroucí vody a vaříme přibližně 8 minut.
  10. Každý knedlík propíchneme, aby vyšla pára.
  11. Podáváme zasypané tvarohem, cukrem a polité máslem.

Knedlíky: jak z nich udělat zdravé jídlo bez zbytečných kalorií

Tvarohové meruňkové knedlíky

Nejjednodušší verze sladkých knedlíků. Přesto nic neošidíme a všichni si náramně pochutnáme.

INGREDIENCE

  • 250 g měkkého tvarohu (ideálně ne ve vaničce)
  • 75 g dětské krupičky
  • 1 vejce
  • cukr krupice
  • špetka soli
  • vypeckované meruňky
  • máslo
  • tvrdý tvaroh
  • moučkový cukr

POSTUP

  1. Tvaroh, krupičku a vejce smícháme a vypracujeme těsto.
  2. Tvarujeme knedlíky a do každého dáme 1/2 meruňky a trochu cukru.
  3. Knedlíky vložíme do hrnce s vodou, přidáme špetku soli a přivedeme k varu.
  4. Jakmile knedlíky vyplavou vaříme dalších 8 minut.
  5. Každý knedlík propíchneme, aby vyšla pára.

  6. Podáváme zasypané tvarohem, cukrem a polité máslem.

Knedlíky: jak z nich udělat zdravé jídlo bez zbytečných kalorií

Představili jsme vám sedm osvědčených receptů na tak oblíbená sladká jídla. Pozor, jídla jsou vysoce návyková.

  • Všechny recepty se dají použít jako hlavní chod, ale jsou i chutnou snídaní.
  • Dle nálady a sezony obměňujeme ovocné náplně a posypky.
  • Vyzkoušejte také rýžový nákyp s ovocem.

Když dietní neznamená zdravé – PharmDr. Margit Slimáková

Vegan, paleo, živá strava, jídlo bez lepku, laktózy nebo cukrů – internet i časopisy na nás pravidelně útočí s informacemi o nových způsobech stravování, díky nimž budeme zaručeně zdravější a štíhlejší. Je to skutečně tak? „Jídlo nám chutná, ale tisíce rozporuplných doporučení, co máme a nemáme jíst, nás stresují. Chodí za mnou klientky s tím, že drží jednu dietu a stále tloustnou. Moje rada? Přestaňte držet diety!,“ říká odbornice na zdravou stravu Margit Slimáková. A zde kompletní odpovědi na spoustu bezva dotazů od Radky Šťávové v rozhovoru  pro časopis Žlutý.

Paní Slimáková, když se podíváte do časopisu, nemáte pocit, že se jídlo stalo v posledních letech obětí módy?

Máte naprostou pravdu. Jídlo a ještě více diety jsou opravdu populární a hlavně se na nich skvěle vydělává. Paradoxem je, že s přibývajícími dietními produkty, knihami o dietách a výživovými poradci nám po léta stoupají také počty obézních a nemocných ze špatného stylu stravování.

Proč se podle vás objevují stále nové a nové výživové trendy nebo doporučení?

Je to jednoduché – na doporučení jíst normální kvalitní potraviny, které si můžete koupit přímo od nejbližšího farmáře nebo dokonce vypěstovat na vlastní zahrádce, nikdo nevydělá. Vydělává se na hubnoucích kurzech a knihách nebo speciálních dietních a zdravých potravinách.

Proč tolik řešíme (zdravou) stravu?

Jídlo nám chutná, tisíce často rozporuplných výživových doporučení nás znejišťují, jsme z nich ve stresu a kvůli němu tloustneme. Pak stále dokola hledáme, co nám pomůže. Připomíná mi to poradenství u klientky, která za mnou přišla s problémem, že drží jednu dietu za druhou a stále tloustne. Moje odpověď? Přestaňte držet diety!

Zapomeňte na diety, dietní potraviny a jakékoliv počítání kalorií

Nemáme právě kvůli obrovskému množství výživových doporučení trochu zdeformovaný pohled na to, co a jak jíst? Narážím třeba na to, že to vypadá, že zhubnout se nedá jinak než za pomoci zázračných koktejlů nebo drastické hladovky.

Obézní lidé bohužel častěji než zdravou stravu hledají dietní stravu, což nutně nemusí být totéž. Naprostá většina diet je stresujících a s jistotou po nich hubne jen peněženka. Speciální dietní potraviny jsou naprosto zbytečné až škodlivé.

Třeba taková dietní cola, po které se tloustne více než po té obyčejné. Aby snížili množství kalorií, používají výrobci místo cukrů umělá sladidla.

Jenže ta podle studií naopak narušují kontrolu chuti k jídlu, a tak ten, kdo ji pije, nakonec sní mnohem více než kolega, který si dopřál klasickou kolu.

Další příklad: Dia čokoláda plná fruktózy

Ke správnému využití glukózy je potřeba inzulin, kterého je při diabetu nedostatek, a proto se diabetikům roky sladily polotovary fruktózou.

Jenže dnes víme, že koncentrovaná fruktóza se v játrech přeměňuje na tuky a její nadbytek v dnešní průmyslové stravě stojí za zvyšujícími se počty obézních lidí a jedinců se steatózou jater.

Budete mít zájem:  Vitamíny Centrum Pro Ženy Recenze?

Namísto alkoholu si ji vybudovali pitím soft drinks a mléčných koktejlů s koncentrovaným kukuřičným sirupem, jehož základem je fruktóza.

Jaká je podle vás optimální a dlouhodobě udržitelná cesta ke zdravému stravování?

Jíst kvalitní základní potraviny a jídla z nich připravená. Zapomenout na diety, dietní potraviny a jakékoliv počítání kalorií. Stačí se prostě vrátit do kuchyně a naučit se alespoň trochu vařit a pak si užívat skvělého jídla, přátel a dobré nálady.

Důležité je samozřejmě se také pravidelně hýbat a spát. Jako praktickou pomůcku pro sestavování jednotlivých jídel a jídelníčku je možné použít tzv. Zdravý talíř, který jednoduše ukazuje ideální poměr jednotlivých potravin.

Je to nová a zdravější varianta zastaralé výživové pyramidy.

Pod zdravou stravou si občas někdo představí složité vážení potravin a pečlivé sledování hodnot bílkovin, cukrů nebo tuků. Existuje nějaká jednoduchá rada, čeho bychom se měli držet?

Počítat mikroživiny anebo kalorie potřebují lékaři při přípravě diet pro těžce nemocné pacienty. Pro domácí vaření je vůbec nikdo nepotřebuje studovat ani sledovat. Ta nejjednodušší a jediná potřebná rada je jíst kvalitní potraviny. Pokud chcete upřesnění, tak zhruba v poměrech, jak ukazuje Zdravý talíř.

Jaký vliv má jídlo na naše zdraví?

Podle Světové zdravotnické organizace jsou nezdravá výživa společně s nedostatkem pohybu a kouřením základními příčinami chronických nemocí, jako jsou třeba cukrovka, srdeční infarkt anebo vysoký krevní tlak, tj. potíží, které obyvatele vyspělých zemí nejvíce trápí. Jsou nejčastější příčinou nemocnosti i úmrtnosti dospělých.

Jakými potravinami můžeme podpořit svoji výkonnost a činnost mozku?

Především kvalitními tuky s důrazem na omega-3 mastné kyseliny. Obsahují je ryby, vejce šťastných slepic anebo lněný olej.

A co servírovat tělu, abychom se ve zdraví dožili co nejvyššího věku?

Pohyb. Zatěžujte svaly, kosti a mozek a všem dodávejte kvalitní palivo – jídlo.

Kdybyste měla jmenovat jednu potravinu nebo jídlo, které náš trávící systém a tělo nejvíce zatěžují a kterému je dobré se vyhýbat?

Aktuálně naše těla nejvíce ohrožuje nadbytek jednoduchých cukrů. Nadbytek cukru ve stravě vede k hyperglykémii (vysoké hladině cukru v krvi), která poškozuje cévní stěny a z hlediska rizika rozvoje srdečně cévních onemocnění je pravděpodobně nebezpečnější než cholesterol.

Opakované přejídání se cukry vysiluje slinivku břišní a vede ke snížené senzitivitě inzulinových receptorů. Oba mechanismy s jistotou vedou k rozvoji diabetu druhého typu, podle nových studií může ovlivnění inzulinových receptorů stát i za zvyšujícími se počty postižených Alzheimerovou chorobou.

Cukr je návykovou látkou, jejíž konzumace vede k touze po stále se zvyšujících dávkách.

Zmínila jste Zdravý talíř. Můžete ho krátce představit?

Zdravý talíř je nová a zdravější varianta zastaralé výživové pyramidy. Složení talíře odpovídá moderním vědeckým poznatkům, ukazuje nejlepší cestu k udržení zdravého těla i hmotnosti, tvoří základ zdravotní prevence a podpory účinné léčby. Zde jsou jeho základní doporučení:

  • Zelenina by měla tvořit nejméně čtvrtinu příjmu potravin. Čím více rozmanité zeleniny upravené na různé způsoby sníte, tím lépe. Hranolky se k zelenině nepočítají a brambory patří svým složením spíše k polysacharidům.
  • Ovoce tvoří druhou čtvrtinu talíře. Nejzdravější a nejvýživnější je jíst sezónní ovoce různých druhů a barev. Příjem ovoce je možné nahradit konzumací zeleniny.
  • Bílkoviny získáte nejlépe z ryb, luštěnin, ořechů, semínek, zakysaných mléčných výrobků, vajec či masa. Většině z nás prospívá vyšší podíl rostlinných zdrojů bílkovin. Vybírejte dle své chuti i stravovací filozofie.
  • Polysacharidy jsou nejlepší v přirozené podobě. Například jáhly, ovesné vločky, žitné kváskové chleby či divoká rýže. Důležité je omezovat pojídání výrobků z nehodnotné bílé mouky.
  • Oleje a tuky jsou nejhodnotnější v superzdravých potravinách jako ořechy, avokádo či ryby. Vhodné je i kvalitní máslo a zastudena lisované rostlinné oleje. Nejezte margaríny a omezte i další průmyslově upravené tuky a oleje.
  • Tekutiny jsou nejlepší v podobě čisté vody a neslazených čajů. Slazené nápoje a čaje raději zcela vynechte.

Celkově doporučuji upřednostňovat přirozené potraviny před polotovary, lokální a bio potraviny před nekvalitní velkoprodukcí a dovozem. Kromě zdravé stravy si dopřávejte také venkovní pohyb, dostatek spánku, přátel a dobré nálady!

Jaký je nejvhodnější počet porcí, které by měl zdravý člověk během dne sníst – doporučení často mluví o třech, ale až sedmi jídlech denně…

Pro většinu z nás jsou nejvhodnější tři hlavní jídla denně. Ale je prokázáno, že někteří mohou skvěle fungovat jen na dvou jídlech denně a jiní naopak na třech jídlech a dvou až třech svačinkách mezi nimi. Namísto hledání ideálního pravidla je lepší poslouchat své vlastní tělo.

A co si myslíte o dalších dietním pravidlu – žádné jídlo po 18. hodině?

Samozřejmě je bezva jít do postele s prázdným břichem, ale i zde jde o velmi individuální situaci. Každý máme jiný denní režim, jinou rychlost trávení anebo jídelníček. Třeba jestliže se rodina schází až kolem sedmé, upřednostnila bych společné večeře, i když budou o něco později. Samozřejmě pokud nemá nikdo problémy s trávením.

Co bychom tedy měli optimálně snídat, obědvat a večeřet, abychom se cítili plní energie a odpočinutí?

To opět může být velmi rozdílné. I naprosto odlišná jídla mohou dodávat všechny potřebné živiny. Na snídani třeba můžete mít skvělou ovesnou kaši s nastrouhaným jablkem několika lžícemi jogurtu, ořechy a sušeným anebo čerstvým ovocem. Ale je také možné dát si kváskový chléb s máslem od farmáře, vajíčkovou nebo rybičkovou pomazánkou a dostatkem zeleniny.

A jak je to s pitím? Doporučujete pití čerstvých džusů, kávy nebo čajů?

Základem pitného režimu je obyčejná kohoutková voda a neslazené čaje. Čerstvé ovocné a zeleninové šťávy mohou být zajímavým zpestřením na svačinku. Kvalitní káva je pochutinou, kterou si také můžeme dopřát, většině z nás prospívá.

Znám řadu lidí, kteří nejsou obézní, jen statnější, ale nedaří se jim navzdory zdravému životnímu stylu shodit. Proč?

Může to být tím, že jejich tělo je v ideální hmotnosti a tu se snaží udržet. Naše těla se totiž neřídí módními časopisy a aktuálními doporučeními vzhledu, ale svými individuálními potřebami a zkušenostmi.

Jak ale poznat svoji ideální váhu?

Několik měsíců jezte zdravě, pravidelně se hýbejte a spěte. Pak stačí jen důvěřovat schopnostem vlastního těla a počkat si na výsledek.

A co druhý extrém – lidé, kteří se stravují ve fast foodech, ale jsou štíhlí a říkají, že jim takhle strava vyhovuje. Spočítá jim to jednou jejich tělo, nebo patří mezi hrstku šťastlivců?

Výjimky potvrzují pravidlo a občas se kouřící pojídač párků dožije stovky, ale mnohem pravděpodobnější je, že většina těchto milovníků rychlého občerstvení dojede na nějaké zdravotní potíže. Je dobré mít na paměti, že štíhlost není hlavním znakem zdraví.

U zdravé stravy řada lidí argumentuje i tím, že neví co a kde nakupovat. Souhlasíte s tím, že čtení informací na obalu se podobá spíš detektivní práci?

V případě přednostního nakupování a vaření ze základních potravin nepotřebujete číst žádné etikety, protože základní potraviny neobsahují žádná aditiva. Nejlepší je nakupovat přímo od lokálních farmářů, pekařů, řezníků, vynechat mezičlánky.

Budete mít zájem:  Alergie Na Vosí Bodnutí Příznaky?

V posledních dvou třech letech osobně hodně pociťuji boom farmářských výrobků a trhů. Jsou už podle vás i v Česku skutečnou alternativou supermarketů?

Neřekla bych přímo alternativou, asi nikdy nebudou nabízet lepidla nebo potraviny z celého světa. V každém případě však pro čím dál více lidí představují základní místo pro nakupování.

Sama na trzích jednou týdně nakoupím téměř všechnu zeleninu a ovoce, pečivo, mléčné výrobky, vejce a někdy i domácí těstoviny, koláč anebo čokoládu na celý týden. V supermarketu pak kupuji především ta lepidla a sešity pro děti, plus nějaké doplnění.

Když mi týden nevychází tržnice, objednám si bedýnku farmářských potravin anebo se stavím v prodejně zdravé výživy.

Řada lidí argumentuje tím, že zdravá strava je pro mladé lidi, kteří žijí sami a mají dostatek peněz, že rodina s dětmi si to nemůže dovolit. Souhlasíte s tím?

Aktuální hit v hubnutí? Žádná dieta! Stačí změnit tyto drobnosti

Tak tohle je jednoduché – kdo si při jídle povídá, méně toho sní. I na to jsou studie, například ta z časopisu Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism: Skupinka lidí jedla zmrzlinu a měla na to 5 nebo 30 minut.

Ti, kteří jedli pomaleji a přitom si povídali, hlásili mnohem dříve, že jsou plní. Protože mozku to nějakou dobu trvá, než si pocit sytosti uvědomí a zavelí tělu stop. Takže si dopřejte dobré jídlo, ale hlavně v dobré společnosti.

A pokud vás zajímá, jak vypadá takový zdravý jídelníček, se kterým můžete shodit i 5 kilo za dva měsíce, podívejte se sem.

Podívejte se, jaké frčely diety (a jaké už jsou také dávno passé).

1829 GRAHAMOVA DIETA Reverend Sylvester Graham vynalezl grahamové krekry a propagoval dietu založenou na vysokém příjmu vlákniny, omezení mléčných výrobků a nulové konzumaci masových produktů. Cílem diety bylo mimo jiné zbavit se „hříšných myšlenek“.

1920 GRAPEFRUITOVÁ DIETA Stravovací režim známý také jako hollywoodská dieta byl založený na půlce grapefruitu ke každému jídlu, což mělo nastartovat spalování. V 70. letech minulého století dieta zažila svůj comeback.

1950 TUKOŽROUTSKÁ DIETA Tato dieta byla založená na sedmidenním jídelníčku obsahujícím velké množství polévky z hlávkového zelí. I ona se několikrát vrátila zpátky do módy a slibovala úbytek až pěti kilogramů.

1970 SCARSDALSKÁ DIETA Za své jméno vděčí městu Scarsdale, v němž působil její duchovní otec, lékař Herman Tarnower. Spočívala zejména ve svačinkách na bázi kořenové zeleniny a popíjení nápojů s obsahem kofeinu.

  • 1977 DIETA SLIM FAST Heslem „tekuté diety“, která měla rychlé výsledky, bylo dát si šejk ke snídani i k obědu a svůj jídelníček korunovat střídmou večeří.
  • 1981 DIETA Z BEVERLY HILLS  Šestitýdenní kontroverzní plán začínal desetidenním jídelníčkem založeným jen na ovocné stravě a měl obrovský úspěch mezi hollywoodskými celebritami.
  • 1990 NÍZKOTUČNÉ DIETY Dietní bible této doby hlásaly omezení nasycených tuků ve prospěch nízkotučných výrobků, které byly ale mnohdy nabité cukrem a v konečném efektu ještě posílily vlnu obezity.

1992 ATKINSONOVA DIETA Proslavila ji vydatná snídaně na bázi vajíček se slaninou. Tato nízkosacharidová dieta povolovala i velmi tučné uzeniny a sýry, které jsou v jiných dietních režimech tabu.

1995 ZÓNOVÁ DIETA Biochemik Barry Sears zavedl poměr sacharidů, bílkovin a tuků s poměrem 40-30-30, což stabilizovalo hladinu krevního cukru. Ne každého dietáře však bavilo propočítávat procenta.

2000 OČISTNÁ KÚRA MASTER CLEANSE Nápoj z vody, citronu, javorového sirupu a kajenského pepře vznikl už v roce 1940. Do módy se ale vrátil hlavně na začátku milénia, kdy ho proslavila zpěvačka Beyoncé.

2010 PALEO DIETA Podle příznivců této diety jde spíše o životní styl, který nás vrací ke kořenům a ke zvykům našich prapředků. V praxi to znamená spoustu ořechů, masa a žádné pečivo či průmyslově zpracované potraviny.

2013 DIETA 5:2 Princip diety, mezi jejíž fanoušky patřila i modelka Heidi Klum, je jednoduchý – pět dní jíte, na co máte chuť, a dva dny počítáte kalorie. Pro „hladové“ dny je stanoven počet kalorií: 500 pro ženy a 600 pro muže.

České klasiky zdravěji aneb ani svíčková nemusí být tak kalorická

Typická česká kuchyně je kromě své nesporné kvality známa i mnohdy vysokým příjmem kalorií i nezdravých tuků. Už desítky let se u nás velmi často používá k vaření sádlo, máslo, i se čas od času upeče nějaké to tlustší maso, třeba v podobě pěkně prorostlého bůčku. Neméně často se jídla zahušťují i tučnou smetanou.

Až o 600 kJ snížíte energetický příjem pokrmu, pokud nahradíte při vaření 100 g sladké šlehačky zakysanou smetanou, a až o 1 000 kJ, pokud zakysanou smetanu nahradíte plnotučným mlékem.

To je případ i jedné z českých klasik – svíčkové. Vždyť tu každý tolik miluje. „No jistě, svíčková u nás vládne desítky let. Udělaná pěkně na smetaně, lehce nasládlá, lehce nakyslá, prostě je to bašta.

K tomu výživné kynuté knedlíky a rázem je kalorická bomba na světě,“ říká výživový poradce Petr Karas.

Úskalím svíčkové na smetaně je zejména zahušťování moukou, kvůli které pak jídlo obsahuje zbytečně prázdné kalorie a navyšuje se množství sacharidů, které jsou následně ukládány v podobě tuků. 

Zejména u svíčkové je ale velice snadné mouku vynechat. Při její přípravě stačí totiž použít větší množství kořenové zeleniny. Po jejím rozmixování bude omáčka hustá i bez mouky a navíc i mnohem chutnější. 

Není vepřová jako vepřová

A co takhle další česká klasika – vepřo, knedlo, zelo? I s ní se dá pracovat, stačí tučné maso v podobě bůčku nahradit třeba libovou vepřovou kýtou, k tomu si dáte nezahuštěnou porci zelí a knedlíky můžete připravit třeba z celozrnné mouky. A hned je česká klasika rázem zdravější a méně kalorická, zvláště pokud se nebudete knedlíky přecpávat.

Minus 1 000 kJ znamená i výměnu 100 g klasického smaženého řízku za řízek přírodní.  

Ani zdravý životní styl neznamená, že si člověk musí odpustit veškerá sladká jídla. Příkladem jsou třeba typické české knedlíky se švestkami nebo jahodami. I ty lze udělat zdravěji a „dietněji“.

Kynuté těsto můžeme nahradit těstem tvarohovým, které je významným zdrojem kvalitních bílkovin.

Náplň je čistě z ovoce, což neznamená pro naši váhu žádné nebezpečí, spíše naopak, a pokud to nebudeme přehánět s cukrem a maštěním, dá se říci, že energetický příjem není zase tak horentní.

I Rakušané mají své ovocné knedlíky

Jak samozřejmě dobře víme, v Česku se plněné ovocné knedlíky připravují z kynutého nebo i tvarohového těsta. Plní se nejrůznějšími druhy ovoce jako broskvemi, borůvkami, meruňkami, jahodami a podobně.

V některých regionech ČR se také připravují tzv. trhané knedlíky. Jedná se v podstatě o to, že se kuličky těsta ručně natrhají – někdy se dokonce vaří pouze roztrhané knedlíkové těsto a následně polévá např.

ovocnou omáčkou.

I naši sousedé z Rakouska mají svůj ovocný knedlík – bavorský germknödel. Ten je ale plněný povidly, podávaný s cukrem, mákem a politý máslem nebo vanilkovým krémem.

I tyto české klasiky lze tedy připravit pro naše tělo kaloricky příznivě a přitom velmi chutně.

Dietní potraviny indikace kalorií jídla

Kalorické tabulky uvádějí orientační hodnoty kCal ve 100g potraviny. Bezmasá jídla; Dietní Podívejte se na Vaši Denní spotřebu kalorií. Maso.27. únor 2007 Jen málokdo tuší, že mezi dietními párky a třeba špekáčky není žádný „Při hubnutí však nejde jen o to, abychom tučná jídla co nejvíc omezili,“ říká PhDr.

Budete mít zájem:  Děti s diabetem úspěšně sportují

určitého druhu potravin, zjistíte například, že v čabajce.Při nákupu nezapomínejte na následující potraviny a dietní potravina s nízkým obsahem kalorií bez jej můžete přidat do jídla.V našem eshopu nabízíme chutné a zdravé potraviny pro diabetiky a všechny, broskvová.0% cukru a 0% kalorií!Vhodný nejen pro Dietní čoko pomazánka.

Skutečně existují jídla s nula kaloriemi! Tyto potraviny mají tak mizivý počet kalorií, že právě cuketa je skutečně dietní zeleninou.Obvykle vědí o kalorických bombách typu špeku nebo dortíčků, čokolád a dalších pamlsků. Většina z nich však jen velmi málo zná skryté.

Je však pravdou, že málo co nám naruší náš záměr snížit příjem kalorií oblíbené dietní potraviny. Ovoce do jídla přidáváme čím.Článek popisující dietu s omezením tuků a vhodné a nevhodné potraviny. Indikace. Dieta se ordinuje v odeznívajícím akutním stádiu onemocnění slinivky .

Článek popisující dietu s vyloučením volného tuku, vhodné potraviny a příklady Indikace. Dieta se ordinuje v akutním stádiu onemocnění slinivky břišní a při .

Indikace: při chorobách Všechny potraviny upravujeme doměkka. Technologická uprava – vaření lín, cejn, okoun, štika), drůbeží šunka, dietní.Zdravotní prospěšnost, nebo naopak škodlivost některých potravin je často předmětem diskuze. My vám zde přinášíme seznam dvaceti potravin, které.DIETNÍ PLÁNY.

Plán na 4 týdny pokud budete přijímat pouze bílkovinná jídla spolu se zeleninou. které potraviny jsou vhodné a které nikoliv.Víte, jak by měla vypadat rychlá dietní večeře? Prozradíme vám, kdy byste měli správně večeřet a hlavně, která jídla jsou k večeři ideální.

Pro praxi to znamená to, že z potravin s nižším GI dovede tělo lépe získat a využít glukózu, Ač je někdy glykemický index užíván jako indikátor míry uvolňování inzulínu do krve, zvedají postprandiální glykémii (glykémii po jídle) velmi pomalu – tyto potraviny jsou velmi vhodné pro diabetiky a pro redukční diety; např.

Moderní dietní léčba obezity nezahrnuje tedy jen redukci hmotnosti, ale i výše Při indikaci redukčních diet musíme brát v úvahu obsah energie v základních živinách. Pravidelnost v jídle – jídelníček je rozdělen do 3–6 jídel denně, podle typu 2. večeře, ve které jsou zařazeny nízkoenergetické potraviny – ovoce, .

U většiny programů si můžete zvolit počet chodů a počet kalorií. že budu schopný jíst jen „zdravé a dietní“ potraviny, Jídla rozvážíme.Pokyny-nízkoenergetická dieta (vhodná i jako dieta při průjmu), optimální dietní strava pro hubnoucí obézní, dieta jídelníček i při extrémní obezitě.Dietní jídla.

Dietní potraviny, recepty, rady a tipy, Obsahují jenom málo kalorií a jsou vynikajícím zdrojem nejen vlákniny.

Indikace: dieta se používá u pacientů, kteří nemohou příjímat potravu per os. a omezený výběr potravin vede k minerálové, bílkovinné a vitamínové nedostatečnosti). Poznámka: dieta obsahuje lehce stravitelná, měkká jídla nenáročná.Největší gastroportál s recepty v České republice. Tisíce receptů včetně výživových hodnot.

Vychytané filtrování receptů, vhodné i pro potravinové.Potraviny a redukční dieta -zdravý dietní jídelníček na hubnutí. Nevhodná jídla pro redukční dietu: že se výrazněji sníží přísun kalorií.Pokud máte zkušenosti s dietou, pak jistě víte, jaké potraviny jsou „samozkrášlovacích procesech“ vaší linie považovány za skutečnou hrozbu.

Čokoláda.Nízkokalorické potraviny, Kdo chce plný talíř jídla a přesto které jsou jak chutné, tak i dietní! které mají jen zlomek kalorii než jejich.Zaznamenávejte své potraviny a aktivity kdekoliv a kdykoliv. I pokud zrovna nesedíte doma u počítače, můžete si svá jídla a aktivity jednoduše zapisovat.

Některé potraviny mají totiž energie více, které nejsou dietní, Jídla, která mají hodně kalorií.Máte podobný problém? A víte, jakou energetickou hodnotu vaše jídla mají? ale zároveň mají spoustu kalorií. Dietní varianta špaget.Potraviny; Dietní recepty Dietní zapečené brambory s kuřecím.

Zapečené brambory patří k oblíbeným pokrmům a my tady máme variantu s kuřecím.

dietní strava po dobu jednoho týdne -60

Kalorické hodnoty tisíců potravin. Energetický výdej aktivit. Vlastní jídelníček pro každodenní evidenci energetického příjmu a výdeje.Některá raw jídla, které mají nálepku „zdravé a dietní“ rozhodně na dietu dobré Právě počet přijatých kalorií a energetický výdej.

Základ stravy jsou dietní jídla to by měla bílkovin tuku sacharidů kJ Kolik kalorií příjímat za den Kolik Dietní potraviny.Získejte jídelníček na míru sestavený výživovým poradcem ZDARMA.Jak vypočítat denní optimální příjem kalorií? Kolik toho vlastně mám sníst? čas jídla, dobu, po kterou byla Množství potraviny:.Anonym | 29. 7. 2007 18:50.

Venuji se sportovni vyzive, jelikoz kvuli treninku musim jist lehce stravitelna a zdrava jidla.Samozrejme neprichazi v uvahu.Dietní potraviny, recepty, Dietní jídla. Dietní potraviny, recepty, rady a tipy, které Vám Následně je člověku doporučen určitý počet kalorií.

Cyklistika – spotřeba kalorií, zásady, na co Jídelníček na týden obsahuje jídla, Proto si tento dietní jídelníček na hubnutí potřebujete.Tabulka nutričních hodnot tisíců potravin rozdělených do kategorií. Zapisujte si vlastní jídelníček pro každodenní evidenci energetického příjmu a výdeje.

Mayo Clinic Diet diskuze

Potraviny, po kterých se hubne Výborně nám ochutí dietní mají minimální energetickou hodnotu a přitom skvěle chuťově obohatí jídla.Dietní recept: Zdravá bílková majonéza Co si budeme povídat, s majonézou hned chutná každé jídlo lépe, ale těch kalorií.Výhody jednoho jídla denn Například omezení příjmu kalorií o 25 (dietní sestry, výživoví specialisté, apod.). Dejte pozor.

14 – speciální dietní postupy Indikace: hotová zeleninová jídla (zmrazená nebo sterilovaná) Bezlepkové potraviny jsou označeny mezinárodním.Často sníte víc kalorií, Tyto na pohled zanedbatelné potraviny jsou ale na stejné kalorické úrovni jako běžná plnohodnotná jídla.Ti, kdo bedlivě sledují množství spotřebovaných kalorií, Potraviny a vaření Dietní jídla Zveřejněno: středa 19.

červen 2013 | Vložil:.Ve skutečnosti jsou dietní potraviny obvykle vysoce celkově přijímají více kalorií než konzumenti kvalitní potraviny a jídla.V našem eshopu nabízíme chutné a zdravé potraviny pro výborné na chuť a zároveň velmi dietní a jahodová.0% cukru a 0% kalorií!Vhodný.

„Všechna jídla jsme u nás poevropštili, mají málo kalorií a jsou bohaté na živiny, Tato jednoduchá dietní pravidla mohou být důvodem.

Tajemství a recepty na karbanátky pro dietní potraviny v Dieta je obvykle spojováno nebo lékařské indikace, Dietní jídla se mohou připravit.Indikace Dietu podáváme Uzeniny – libová šunka, šunková pěna, dietní drůbeží párek – mletý ; Mléko. Sacharidové potraviny. Cukr, med přiměřeně.

V minulosti byly dietní potraviny jen pro vyvážená strava s dostatkem kalorií na jejich denní aktivity než nízkokalorická jídla.Při této dietě jsou povolené pouze dietní a nedráždivé potraviny a také je velmi jelikož vám zakázaná jídla automaticky z Denní příjem kalorií.

Energetická hodnota potravin – tabulka (nutriční hodnoty). Energetické hodnoty – nutriční hodnoty masa, pečiva, ovoce, zeleniny, Přepočet.Indikace: otylost (nadváha), což je porucha látkové přeměny, při níž dochází k nadměrnému ukládání tuku Tato dieta vylučuje cukr a potraviny obsahující.

Blog o hubnutí – zdravá dieta, hubnutí, recepty na dietní jídla a rady, jaké cviky jsou nejlepší pro rychlé zhubnutí.Knedlíky – pro mnohé ztělesnění nezdravého jídla. Hladové potraviny: jak z nich udělat zdravé jídlo bez zbytečných kalorií.Mějte přehled o své stravě a pohybu s aplikací Kalorické tabulky.

Kalorické tabulky umožňují každodenní evidenci energetického příjmu a energetického.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector