Kmín nejen chutná, ale také pomáhá na dobré trávení

Kmín nejen chutná, ale také pomáhá na dobré trávení

V případě nadýmání (odborně flatulence) jde vlastně o zmnožení plynu ve střevě. Plyn se do střeva vlastně dostává dvěma způsoby. Jednak se tam dostane polykáním potravy, ale také vzniká při chemických trávicích reakcích, z kvašení a hnití. Z těla se plyn dostává absorpcí a eliminací.  K narušení této rovnováhy by nemělo dojít. Pokud k ní dojde, vzniká nadýmání.  Záleží na daném člověku, jeho zdravotním stavu a složení potravy.

K jeho příznakům patří nevolnost, nadmutí, pocit plnosti, bolestivé napětí až kolikové bolesti. Při tlaku na bránici může vyvolat také bušení u srdce. Velmi často vzniká nadměrná tvorba plynů ve střevech při poruchách trávení na základě nedostatečné činnosti enzymů, za přítomnosti bakterií se proces hnití ještě více zesiluje.

Léčivé rostliny pomáhají tak, že jednak uvolňují stahy hladkého svalstva a tím umožňují odchod střevních plynů, ale také potlačují vývoj kvasných bakterií. Užívají se při křečových stavech gastrointestinálního traktu. Hlavní skupinou účinných látek jsou silice. Ty působí také antisepticky a podporují odchod plynů.

Je zajímavé, že někteří odborníci uvádějí, že silice působí, byť velmi mírně, rovněž narkoticky a tím přinášejí i nemocnému pocit subjektivní úlevy. Silice dále přispívají k povzbuzení střevních pohybů, překrvení žaludku a střevní sliznice a rovněž, což je pro někoho hodně důležité, pro zvýšení chuti k jídlu.

Proto se některé z nich, jako například koriandr nebo kmín, používají v kuchyni jako koření při přípravě pokrmů.

Do této skupiny patří: kmín kořenný (carum carvi), koriandr setý (Coriandrum sativum), heřmánek pravý (Matricaria chamomilla), máta peprná (Menthae piperitae), meduňka lékařská (Melissa officinalis), bazalka pravá (Ocimum basilicum), mateřídouška (Thymus serpyllum) nebo bedrník anýz (Pimpinella anisum).

Bylinkou číslo jedna je bezpochyby fenykl obecný (Foeniculum vulgare). Dokáže velmi účinně zmírnit projevy nadýmání, ale navíc podpoří také trávení.

Je bezpečný – objevuje se už v dětských čajových směsích (děti mívají velké problémy), ale i v čajích pro kojící matky, protože navíc podporuje vylučování mateřského mléka. Fenykl je vhodné doplnit mátou peprnou (Menthae piperitae), která pomáhá také při nadýmání.

Jako bonus u ní můžeme uvést, že pomáhá zmírnit křeče, zvyšuje vylučování žaludečních šťáv – a navíc hezky voní….

Kmín nejen chutná, ale také pomáhá na dobré trávení

Dalšími dvěma bylinkami, které se zároveň řadí v kuchyni ke koření, je kmín kořenný (Carum carvi) a anýz vonný (Pimpinella anisum).

Kmín kořenný velmi dobře pomáhá proti nadýmání, mírní křeče a podporuje vylučování žaludečních šťáv a tím i trávení. Anýz vonný také pomáhá při nadýmání a uvolňuje křeče.

Se snížením tvorby plynů a zlepšením vylučování žaludečních šťáv pomáhá také mateřídouška (Thymus serpyllum).

Kmín nejen chutná, ale také pomáhá na dobré trávení

Koriandr setý (Coriandrum sativum) je prastará léčivá bylinka, kterou znali a používali již staří Egypťané. Upravuje trávicí trubici, mírní nadýmání a pocit plného žaludku, podporuje vykašlávání, mírní žaludeční křeče (stomachikum, karminativum, mírné spasmolytikum při dyspepsiích).

Kmín nejen chutná, ale také pomáhá na dobré trávení

Bazalka pravá v tradičním lidovém léčitelství byla používána, mimo jiné, při léčbě žaludečních potíží nebo nadýmání. Dnes se bazalka vnitřně doporučuje při podpoře chuti k jídlu a ke zlepšení činnosti žaludku, rovněž při nadýmání i zácpě.

Kmín nejen chutná, ale také pomáhá na dobré trávení

Meduňka lékařská (Melissa officinalis) je známá pro své zklidňující (sedativní) účinky, a proto je často součástí přípravků pomáhajících proti stresu, nervozitě a poruchám spánku ať už ve formě čajů, éterických olejů či tablet. Nicméně výtažek z listů pomáhá i při žaludečních potížích a působí také spasmolyticky (uvolňuje křeče).

Kmín nejen chutná, ale také pomáhá na dobré trávení

Bylinky pro dobré trávení

Na dobré trávení neexistuje jedna bylinka. Je jich několik. Kromě prospěšného účinku na naše trávení, obohacují jídlo o specifickou chuť a příslovečné aroma. Tak například zázvor a kmín uvolňují nadýmání, oregáno zase pomáhá uvolňovat stahy žaludku, pokrmy s rozmarýnem jsou prospěšná na játra.

Zázvor

Zázračné koření je rozšířeno v Indii a Thajsku stejně jako u nás pepř. Patří Kmín nejen chutná, ale také pomáhá na dobré tráveník vyzkoušeným prostředkům proti nadýmání nebo ztrátě chuti k jídlu. Čerstvě nakrájen nebo nasekán chutná zázvor velmi intenzívně. Ostře sladké aroma se hodí také k dezertům. Hodí se také k zelenině, masu a rybám.

Kmín

Kmín patří již tradičně do české kuchyně. Typické koření pro chléb, ale také pikantní vepřové pečeně. Kmín nejen chutná, ale také pomáhá na dobré tráveníAktivní látky obsažené v kmínu pomáhají proti nadýmání a podporují tvorbu žluči. Tam, kde je jídlo hodně bohaté, kalorické a náročné na trávení se kmín tedy velmi hodí. Hodí se k smaženým bramborám, zelí, do pečení a do chleba.

Rozmarýn

Jaká je to vůně, která nám připomíná výlet na stráních a kopcích podél Středozemního moře. Kmín nejen chutná, ale také pomáhá na dobré tráveníRozmarýn je koření, které podporuje játra a žluč, tuk je po nich lépe tráven a snášen. Hodí se k drůbeži, jehněčímu a opékaným bramborům.

Oregáno

Italská bylinka se zaměňuje s marjánkou. Účinkuje jako uvolňovací prostředek pro žaludek a střeva,Kmín nejen chutná, ale také pomáhá na dobré tráveníchutná ovšem intenzívněji. Mexické oregano patří k národnímu pokrmu chili con carne, připomíná chuťově také tymián. Hodí se na pizzu, těstoviny a chili.

Bobkový list

Nejen Francouzi ho přidávají společně k tymiánu a šalvěji jako Bouquet garni k bujónu a mnoha polévkám. To jednak kvůli aromatu a protože díky nim je jídlo stravitelnější a povzbudí se chuť. Hodí se k polévkám a masu.

Další pomocníci

Kromě vyjmenovaného koření však pomáhají pro dobré trávení další bylinky:

Vonné silice v anýzu, kořen anděliky, kmín, fenykl, heřmánek, koriandr nebo máta proti křečím a nadýmání. Kurkuma a artyčoky podporují trávení tuků, snižují nadýmání. Přípravky s obsahem látky simeticon odstraňují plyn ve střevech, působí jak protipěnivá látka. Hyoscin funguje proti křečím. Přípravky s obsahem enzymů podporují činnost slinivky břišní při trávení a brání tvorbě plynů.

Jak se zbavit nadýmání?

  • Nadýmání a nadměrná plynatost jsou problémy, které jsou sice nepříjemné, ale občas se s nimi potýká každý a dají se poměrně dobře řešit.
  • Nejčastější příčinou vzniku plynů, které vznikají v zažívacím traktu, jsou chemické reakce spojené s konzumací některých jídel.
  • Nadýmání způsobují potraviny, které obsahují sacharidy, které naše tělo nedokáže zcela strávit – jedná se například o zelí, kapustu, brokolici, luštěniny nebo třeba mléko.
  • Nadýmání se můžete zbavit, když se budete pravidelně hýbat, budete dodržovat pitný režim a do jídelníčku zařadíte hodně vlákniny.
  • Pokud chcete vyřešit problém s nadýmáním, vyhněte se syceným nápojům a omezte i sodík.
  • Při nadýmání mohou pomoci čaje a nálevy z bylinek, jde například o šalvěj, mátu, kmín, anýz, fenykl nebo petržel.

Nadýmání a nadměrná plynatost patří k nepříjemným, naštěstí ale k řešitelným problémům, s kterými se občas potká každý.

Když je ale plynatosti nad míru, je potřeba ji začít řešit. Máme pro vás několik rad, jak plynatost nejen řešit, nýbrž i jak ji předcházet plus další rady a tipy, jak ulevit vašim střevům.

Nadýmání – jak k němu dochází?

Ve střevech vzniká tzv. střevní plyn, který volně z našeho těla odchází. U dospělého člověka se tak stává v průměru asi 15x denně. Ale ne u všech se tak děje bez jakýchkoliv potíží.

Příčiny nadýmání

K nadýmání dochází, když se v zažívacím traktu vytvoří příliš mnoho plynů, které poté odcházejí konečníkem z našeho těla ven. Nejčastější příčinou vzniku těchto plynů jsou chemické reakce, které obvykle vznikají po některých jídlech.

Nadýmání nám způsobují potraviny, které obsahují sacharidy, které naše tělo nedokáže zcela strávit v žaludku a tenkém střevě. Jedná se například o zelí, kapustu, květák, brokolici, luštěniny, cibule a někdy i mléko. Pokud vás trápí nadýmání z mléka, jedná se o nejčastěji příznak alergie na laktózu.

Velmi častá plynatost je možným příznakem onemocnění, které zabraňuje tělu přirozeně potraviny trávit. Může to být způsobeno nejen častým jídlem se sacharidy ale také stresem.

Budete mít zájem:  Volně Dostupné Léky Na Akné?

Jak se nadýmání zbavit?

1. Hýbejte se

Možná si říkáte, že hýbat se s nafouknutým břichem dost dobře nejde, ale i přesto to zkuste. Pravidelná dvacetiminutová procházka dokáže rozhýbat vaše střeva tak, že nadýmání bude minulostí.

2. Dodržujte pitný režim

Někdo si nadýmání plete se zadržováním vody v těle, ve skutečnosti se nejedná o tentýž problém, oba dva však mají jedno řešení, čímž je dostatečný pitný režim. Vypít byste měli 2 – 2, 5 litrů vody denně. Nejlépe neperlivou pramenitou vodu a neslazené bylinkové čaje.

3. Jezte hodně vlákniny

Nadýmání je spojeno se zácpou, na kterou platí jedině vláknina.

Jó, jó vláknina, ta si umí ve střevech udělat pořádek, proto každý den do svého jídelníčku zařaďte potraviny bohaté na vlákninu, k nimž patří samozřejmě vločky, sušené ovoce, mandle, jablka, hrušky, hnědá rýže, pohanka, cizrna, avokádo i jiné potraviny.

Pro rychlý přísun vlákniny můžete vyzkoušet Psyllium rozpustnou vlákninu, která napomáhá správnému vyprazdňování, zasytí na delší dobu, je čistě přírodním produktem a vhodná je i k nejrůznějším redukčním dietám.

4. Jezte střídmě, žvýkejte

Svému stavu nepomůžete ani v případě, že se budete neustále přejídat. Prevencí i řešením nadýmání tak je střídmost v jídle, klid u jídla a správné žvýkání.

5. Vyhněte se bublinkám a sodíku

Pokud chcete řešit své nadýmání, vyhněte se syceným nápojům, které v našich střevech umí vytvořit pořádnou paseku, taktéž byste měli omezit i sodík, který má podobný efekt.

6. Zelená draslíku

Zatímco sodík byste měli omezit, draslík má zelenou! Draslík má tendenci na sebe vázat nadměrnou vodu v těle a tím omezit nadýmání. Draslík najdete například v banánech. Ale pozor! Jezte jen ty žluté a zralé, nedozrálé a nazelenalé banány naopak nadýmání způsobují.

7. Bylinky pomohou

Proti nadýmání pomohou i bylinky, konkrétně máta, šalvěj, kmín, anýz, fenykl a petržel. Z těchto bylinek si můžete připravit nálev, který popíjíte během dne. Stejné bylinky najdete i v čajích proti nadýmání. Rychlé úlevy od nadýmání dosáhnete, když rozžvýkáte a následně polknete čerstvou petržel.

Vyzkoušejte i zázvor, který po čerstvém nastrouhání a s přidáním trochou citronové šťávy je skvělým prostředkem pro lepší zažívání. Dále pomáhá při nachlazení, zklidnění bolesti svalů, a přidat ho můžete také do jídla, kterému přidá na chuti nejen díky jeho štiplavost ale i citronové příchuti.

Máta peprná, tato velmi aromatická bylina, přináší úlevu nejen při bolestech hlavy, nachlazení ale právě také při nadýmání a bolestech břicha.

Nejvíce využívanou částí této byliny, je prchavý olej, který je složen z více než 40 rozdílných složek.

Mátu peprnou můžeme užívat nejen v podobně čaje, doporučené jsou dva až tři šálky čaje denně, oleje ale i tobolek.

Artyčok – dvoumetrová bylina, jejíž listy se tepelně upravují a jsou podávány k jídlu jako lahůdka.

Artyčok je známý nejen pro své velmi dobré dietní účinky, ale také pomáhá při kontrole hladiny cholesterolu v krvi, podporuje i trávení a pomáhá při nadýmání.

Užívejte dvě tobolky artyčoku denně, při jídle nebo ihned po něm a zapijte je studenou tekutinou.

8. Pro pomoc do lékárny

I v lékárně vám od nadýmání mohou pomoct. Vyzkoušejte třeba lék Espumisan nebo Rennie, oba tyto přípravky působí ve střevě, kde rozpouštějí nadměrné plyny. Tak už víte, jak na nadýmání. Pamatujte, že se nemusíte nechat omezovat nepříjemnými plyny, které vás tak často vyčleňují ze spolčenosti. Úplně stačí, když své tělo nebudete tolik zatěžovat a hlavně mu budete naslouchat.

Než se ale rozhodnete pro vyzkoušení některé babské rady, omezte nebo raději vynechejte na pár dní mléčné výrobky. Je možné že se budete cítit lépe. Pokud ano, zkuste mléčné výrobky jíst v menším množství či menších dávkách, nebo vyzkoušejte výrobky, které obsahují menší množství laktózy.

Zkuste také omezit či vynechat sycené nápoje. Jídlo velmi dobře kousejte a jezte pomalu, například při rychlém a špatně rozžvýkaném obědě spolykáte větší množství vzduchu a velké kousky jídla mají za příčinu plynatost, protože nejsou dobře stráveny.

Pokud budete připravovat luštěniny, nechte je před přípravou dlouho namočené ve vodě. Odstraní se tím některé špatně stravitelné cukry. Vodu, v níž jste luštěniny měli namočené, vylijte a vařte je v čisté vodě.

TIP: Nejoblíbenější léky proti nadýmání a plynatosti jsou: Espumisan, Rennie a Ibergast.

Nezapomeňte, pokud i přes vyzkoušení výše zmíněných způsobů přetrvává nadměrná plynatost a také v případě je-li plynatost doprovázena bolestmi břicha, které trvají několik dnů a začnete-li bez jakýchkoli příznaků hubnout vyhledejte lékaře.

Koření

  • Před 21 hodinamiKrevní skupina A vznikla před 25 000 až 15 000 lety v době, kdy se z lovce a sběrače stal člověk – zemědělec. V trávicím traktu a imunitním systému neolitických lidí došlo k mutacím, které jim umožnily lépe trávit zemědělské produkty. V té době také zanikla schopnost trávit stravu masožravců. Proto by se lidé s touto krevní skupinou měli živit především vegetariánsky.
  • Před 1 dnemTikka masala je pokrm, který je aktuálně oblíbený po celém světě, a to vzhledem k oblibě orientální kuchyně.
  • Před 2 dnyKdysi se o ní vyprávějí legendy. Slouží jako dar bohům i císařům a je tak drahá, že její cenu musí regulovat výnos panovníka. Obchodníci tají její původ a když se konečně rozšíří po světě, okamžitě si získá srdce gurmánů i vyznavačů přírodní medicíny.
  • Před 4 dnyBadyán je poměrně známé koření, které využíváme pro jeho výraznou chuť, která nám připomíná lékořici nebo anýz (s tímto kořením ale jinak nemá nic společného). Má typický hvězdicovitý tvar. Badyán je plodem čínského stromu Illicium verum. Kromě využití v kuchyni se ale badyán využívá také pro své léčivé účinky, za kterým vděčí díky obsahu důležitých látek. Je zdrojem bioaktivních sloučenin, které přispívají k dobrému zdraví člověka.
  • Před 4 dnyKoření a bylinky jsou nepostradatelným prvkem každého pokrmu. Dávají neobvyklou chuť a vůni, a často dokonce určují, jak dobré jídlo bude. Stojí za to ovšem vědět, že koření lze použít také k jiným účelům, někdy zcela nesouvisejícím s vařením. Ukázalo se, že některé druhy mají příznivý účinek na lidské zdraví. Jiné vám mohou usnadnit praní, každodenní úklid nebo se díky nim můžete zbavit otravného hmyzu.
  • Před 5 dnyNejenom k dochucení jídel. Černý pepř je zcela unikátní v tom, že má mnoho dalších netradičních účinků. O těch nemá většina lidí vůbec ponětí a tak pepř považuje jenom za základní, levné koření. Až zjistíte, na co všechno může být dobrý, budete na něho rozhodně pohlížet úplně jinak.
  • Před 5 dnyTi, kteří mají v zahradničení alespoň základy, si budou moci doma vypěstovat skořici. Zjistěte, jak si toho zdravé koření můžete vypěstovat přímo doma.
  • Před 6 dnyNěkdy se stane, že do našich domovů zavítají nezvaní návštěvníci. Mravenci v bytě jdou po stopách potravy a hledají také příznivé podmínky pro další vývoj.
  • Před 6 dnyExistují prastaré rituály, které už naši předci používali k tomu, aby si do života přivolali hojnost, dobrou úrodu, úspěšný lov a později i peníze. V dnešní těžké době možná nastal čas vrátit se ke kořenům a vyzkoušet sílu dávno zapomenuté magie. Z pohledu čarování jsou peníze určitou formu energie, kterou si můžete nasměrovat k sobě a my vám řekneme, jak na to.
  • Před 7 dnyWasabi neboli „japonský křen“ je dochucovadlo, které znají všichni milovníci suši. Ačkoli je zdravé, neměli byste ho konzumovat ve velkém množství.
  • Před 8 dnyKaždé rostlině je třeba občas trošku pomoct. Podmínkou pro její kvalitní růst je vhodná zemina a také dobré hnojivo, které obsahuje látky potřebné k tomu, aby se květině co nejlépe dařilo.
  • Před 8 dnyV zahrádkách křehké a časné jarní kvítí deroucí se ze záhonků, skalek a trávníků, v naší přírodě přísně chráněný skvost a v kuchyních a na stolech gurmánů magický poklad, nejdražší a nejvzácnější koření na světě. To je šafrán, jinak též známý jako krokus od latinského názvu Crocus. Ovšem jen jediný šafrán na světě je ten pravý, nekvete na jaře, nýbrž na podzim a suší se pouze jeho blizny. Řeč bude o perském šafránu setém (Crocus sativa).
  • Před 8 dnyHřebíček byl v dřívějších dobách přirovnáván k ekvivalentu zlata, a to nejen pro své léčivé schopnosti a různorodé použití. Třeba i vy brzy zjistíte, že hřebíček dokáže mnohem víc, než jste si mysleli.
  • Před 10 dny
Budete mít zájem:  Funkční trénink je vhodný takřka pro všechny

Pomocníci při trávení, kteří pomohou předejít případným potížím

Problémy s trávením
Foto: Profimedia.cz

Příroda, babky bylinkářky i poznatky moderní vědy nám nabízejí osvědčené rady, jak předejít zažívacím potížím. Prostě se vyplatí vědět, že tučná a sladká jídla bychom měli vyvážit dostatkem vlákniny, pohybu i vhodnými návyky při jídle.

Měla by být vaší nejlepší přítelkyní. Optimální dávka pro dospělého člověka je 20 až 30 g na den. „Vlákninu dělíme na rozpustnou a nerozpustnou.

Rozpustná ovlivňuje příznivě hladiny krevních tuků, snižuje cholesterol podporující vznik aterosklerózy a triglyceridy v krvi. Je prospěšná v prevenci srdečně-cévních onemocnění. Nerozpustná vláknina zase zvětšuje objem stolice a podporuje pohyblivost střev – tzv.

střevní motilitu. Přínos vlákniny našemu střevu můžeme přirovnat ke kartáči – zbavuje stěny nánosů zbytků potravy.

Tím, jak zvětšuje po vazbě s vodou objem stolice, ji zároveň ředí, takže urychluje její průchod střevy.

Ředí tak i konzistenci toxických látek, které by mohly působit na střevní stěnu, a snižuje prostor pro nežádoucí hnilobné procesy ve střevě.

Všechny tyto funkce jsou hlavním ochranným mechanismem i proti vzniku nádorů tlustého střeva a prevencí proti hemoroidům, zácpě či řadě dalších onemocnění trávicího traktu,“ vysvětluje Marie Skalská z Pro Fit Institutu.

Nejvíc vlákniny najdete v ovoci, zelenině, bohaté jsou na ni i obiloviny, luštěniny a olejnatá semena. Dalším typem vlákniny jsou prebiotika. Ta živí naše zdravé střevní bakterie – probiotika. Prebiotika tedy vytvářejí vhodné podmínky pro růst a aktivitu probiotik. Najdeme je zejména v česneku, cibuli, chřestu, pórku, ale také v luštěninách.

Vláknina snižuje riziko minimálně čtyř onemocněníZdraví

Naše střeva jsou plná různých bakterií – mikrobiotik. Potřebujeme je všechny a ve vyváženém poměru, chrání totiž organismus před patogeny. Probiotika samotná jsou kombinací prospěšných bakterií a kvasinek. Při trávení pomáhají štěpením nestravitelných vláken, která mohou jinak způsobit plynatost a nadýmání.

„Produkují také množství hormonů a dalších působících látek, které ovlivňují celý náš organismus,“ doplňuje Skalská.

Největším zdrojem probiotik jsou různé fermentované potraviny, jako kysané zelí, jogurty se živými kulturami nebo kimči. Nechutnají-li vám fermentované potraviny, nezoufejte, probiotika jsou k sehnání i ve formě tobolek. Na probiotika určitě nezapomeňte při antibiotikách, ta totiž mohou ve střevě nadělat pěknou paseku.

„Glykemický index je hodnota, o kterou se zvedne hladina krevního cukru, ale pak se následně sníží tím, že člověk nejprve sní potraviny obsahující sacharidy a inzulín pak přijatý cukr začne odsouvat do buněk.

Má-li člověk vyrovnané hladiny glykemie, tedy cukru v krvi, má delší pocit sytosti a nemá tak brzy po jídle opět hlad.

Vyrovnaná hladina krevního cukru se projevuje také na duševní pohodě, schopnosti soustředění a nižší míře vznětlivosti,“ vysvětluje doktorka Skalská.

A její rada? Glykemický index (GI) se měří v hodnotách 1 až 100 a ideální ke konzumaci v případě, že ho chcete mít vyrovnaný, jsou potraviny s GI 0–55. Snesitelné jsou ještě ty se středním glykemickým indexem, tj. 56 až 69.

Které potraviny jsou tedy vhodné? Patří mezi ně čerstvá mrkev, zelené fazolky, ředkvičky, hrášek, rajčata, celer, saláty, naklíčená čočka, třešně, meruňky, švestky, hořká čokoláda, neslazené jogurtové nápoje a jogurty, kysané zelí, ocet, luštěniny i ořechy, rybí oleje, ryby, skořice, šunka, sójové výrobky či houby.

Vysoký GI mají určitě slazené výrobky, pečivo, obiloviny, rýže, těstoviny, zavařeniny, mléčná čokoláda, zkrátka sladkosti, chipsy a podobné pochoutky, instantní potravinové výrobky, pivo, tvrdý alkohol, tepelně zpracovaná mrkev a kukuřice.

Bylinky a koření pro dobré tráveníStyl

Na pohyb bychom neměli zapomínat nikdy, natož se mu vyhýbat. Zvlášť v adventním čase, kdy je nástrah v podobě cukroví, alkoholu, tučného jídla a podobně všude spousta. Pomalá pohyblivost střev může způsobovat zácpu, ale z dlouhodobějšího hlediska může dojít až na zánět střev. Ten pak ovlivňuje fungování životně důležitých orgánů. Tomu se jistě chceme vyhnout a k tomu stačí skutečně málo.

Pomalá peristaltika, tedy pohyblivost střev, vzniká téměř stoprocentně jako důsledek špatné životosprávy a malého množství pohybu. Pijte dostatečné množství tekutin, jezte stravu bohatou na vlákninu a do svého denního programu zařaďte procházku, cvičení nebo jakoukoli jinou fyzickou aktivitu.

Procházka je v této době asi nejjednodušší variantou. Máte-li v okolí park, les nebo louku, máte obrovskou výhodu. Nicméně ani domácí cvičení není složitou záležitostí.

Na YouTube najdete spoustu návodů, jak doma cvičit jógu či jiné cvičební systémy.

Najděte si chvilku a věnujte se sobě, neděláte to koneckonců jen pro sebe, ale i pro vaše blízké, kteří vás jistě chtějí mít dlouho po boku a zdravé. Dejte se jim darem.

Potravu začínáme zpracovávat a trávit už v té chvíli, kdy ji vložíme do úst. Rozmělníte-li sousta správně a dostatečně již v ústech, ulevíte tak žaludku, který nebude muset vynaložit tolik energie na svou práci. Po jídle se tedy nebudete cítit tak unavení. To je příjemná představa, ne?

Žvýkáte-li sousta dlouho, dáte tím tělu na vědomí, že se koná velké jídlo a že má nastartovat metabolismus a správné trávicí procesy. Začne tedy tvořit ve větší míře sliny, které jsou též velkým pomocníkem v trávení, produkovat enzymy a připraví žaludek na práci. Jídlo pak strávíte jednodušeji a rychleji. Živiny se snáz a jistěji dostanou tam, kam mají.

Příjemným bonusem pomalého kousání je i fakt, že tělo se cítí syté dříve, než když zhltáte celý talíř během okamžiku. Organismu totiž chvíli trvá si uvědomit, že má žaludek plný.

„Pocit nasycení přichází asi po 20 minutách a je způsoben zahřátím hypotalamu. Obézní lidé mají většinou tento mechanismus narušený, proto někdy pocit sytosti vůbec nevnímají,“ upřesňuje lékařka.

Když tedy žaludku dopřejete čas právě pomalým žvýkáním, poznáte to i na váze a to je hlavně o Vánocích skvělé.

Cviky na správné zažívání podle Lindy RybovéZdraví

Většina výživových odborníků doporučuje lněné semínko konzumovat namleté. Lépe se tak tráví a celé by mohlo trávicím traktem projít netknuté.

Čím pomáhá? Má vysoký obsah omega-3 mastných kyselin, v 7 g semínka (jedné polévkové lžíci) se nacházejí 2 g polynenasycených mastných kyselin, 2 g vlákniny a 37 kalorií.

Při jeho konzumaci ale nezapomínejte na dostatečný příjem tekutin, pomůžete tak vláknině v semínku dobře fungovat ve vašem těle.

Vincentka není skvělým pomocníkem jen při bolestech krku nebo kašli. Její schopnost rozpouštět hleny pomáhá i při trávení potravy. Hleny totiž zdaleka nemáme jen v krku, kde je cítíme nejčastěji.

Budete mít zájem:  Zánět Dásní U Psa Příznaky?

Skořice nejen skvěle chutná, ale pomáhá i startovat metabolismus, zamezuje nadměrnému zadržování vody v těle a navíc zahřívá. Také se jí přisuzuje příznivý vliv na hladinu krevního cukru.

Můžete ji přidat do jídla, ale skvělý je i čaj z ní. Stačí lžička mleté skořice na šálek. Nezapomeňte ji ale přecedit, nefunguje jako kávový lógr, nesedne si.

Vůně čaje vám navíc připomene, že se blíží svátky klidu a míru.

Ne náhodou je kmín součástí každé dobré pečeně. Stimuluje trávicí šťávy a tělo tak lépe zpracovává tučné pokrmy. Kmín může fungovat i jako první pomoc při bolestech břicha z těžkého trávení. Stačí rozžvýkat pár semínek.

Hlavní zprávy

Fenykl obecný – blahodárná bylinka se širokým spektrem využití

Fenykl obecný (Foeniculum vulgare Mill.) je významná kořeninová a léčivá rostlina. Patří do jedné rodiny s kmínem, anýzem, koprem, koriandrem, celerem, petrželí, libečkem, a tedy do skupiny rostlin, které mají široké užití jak v kuchyni, tak v lidovém léčitelství.

Pěstuje se významně pro plody, kterými jsou dvounažky podobné tvarem semenům kmínu, ale i pro čerstvou nať (má využití v kuchyni) a kvetoucí nať (pro extrakci silice).

První záznamy o užívání této byliny k léčení i v kulinářství pocházejí už z doby starověku, používali ho ve staré Číně, Indii, Orientu a v oblasti Středomoří.

Rozlišujeme dva hlavní typy:

  • fenykl hořký (Foeniculum vulgare var. vulgare Mill.)
  • fenykl sladký (Foeniculum vulgare var. dulce Mill.).

Oba typy fenyklů jsou odlišné svým složením silic, a také velikostí a vzhledem plodů. Nažky mají vůni po anýzu a kafru a chutnají příjemně hořkosladce.  Znám je také fenykl boloňský, který se pěstuje jako zelenina. 

Dvounažky jsou významné svými obsahovými látkami. Významná je silice, jejíž obsah kolísá od 1 do 6 %.

V silici se vyskytují trans-anethol (50 %), fenchon (10–20 %), limonen (30–10 %), alfa-fellandren (3–11 %), alfa-pinen (12–16 %), alfa-thujen, beta-pinen, methylchavikol, myrcen, 1,8-cineol. Hořkou chuť způsobuje fenchon a sladkou anethol.

Dále plod obsahuje fenylkarbonové kyseliny (chlorogenová, kávová), kumariny, furokumariny, flavonoidy (kempferol, kvercetin), mastný olej a pentacyklické triterpeny. 

Tyto obsahové látky dodávají fenyklu jeho typickou vůni, chuť, udávají jeho použití v kuchyni i ve farmacii.

Fenykl se často používá při pečení, k ochucení polévek, salátů, uzenin, přidává se do kořenících směsí na mletá masa, na ryby.

Významný je také při výrobě likérů, cukrovinek, čajových a kořenících směsí i potravinových doplňků. Fenyklové silice najdete v parfémech i mýdlech. Velice důležitou roli uplatňuje i ve veterinární medicíně.

Jeho účinky jsou víceméně známé i méně známé. 

Známy jsou jeho digestivní účinky. Silice v semenech fenyklu uvolňují hladkou svalovinu stěny střeva a tím pomáhají zlepšovat peristaltiku a také pomáhat odvádět trávicí plyny. Této účinnosti se využívá nejen v pediatrii. Je to jedna z nejjednodušších a nejpřírodnějších cest, jak ulevit novorozencům a kojencům od plynatosti a bolestí břicha.

Nemalou výhodou je u nálevu z fenyklu i jeho příjemná, jemně sladká chuť, uklidňující aroma a rychlá účinnost. Tuto výhodu samozřejmě mohou využívat i dospělí, nejen po Vánocích, kdy mají problémy s trávením a s nadýmáním po těžkém a nadýmavém jídle. Navíc fenykl pomáhá odkyselit žaludek, zklidňuje žaludeční křeče.

Může se využít jako podpůrný čaj při léčbě obezity a s ní spojenými onemocněními, zvanými jako Metabolický syndrom. Je o něm známé, že navodí pocit sytosti a potlačuje chutě na sladké, což je především u diabetiků a u osob s hyperfágií rozhodující, zda doporučené stravování a skladbu stravy budou schopni dodržovat.

Fenykl je dobré kombinovat například se skořicí nebo mátou, nebo i ve formě bylinné směsi s Moringa oleifera

 Moringa olejodárná je rostlina, právem považována za zázračnou. Obsahuje širokou škálu vitamínů, minerálních látek a stopových prvků v harmonickém poměru. Jako přírodní antioxidant a komplex účinných látek je vyhledávaným čistě přírodním doplňkem vyváženého stravování. O Morinze se často mluví pod termíny „zázračný strom“ nebo „strom života“.

Díky kombinaci těchto živin jsou všechny dobře vstřebatelné, a tak dostanete z jednoho čaje vše potřebné. Tak se umocňuje účinnost přidaného fenyklu.

Proto mohu kombinaci Moringy s fenyklem jen doporučit pro všechny, co chtějí žít zdravě, mít dobré trávení, pročistit si tělo a mít více energie, vitaminů i minerálních látek a chtějí tyto živiny co nejefektivněji využít. 

 Neméně významný je i desinfekční účinek fenyklu, proto je vhodný i na preventivní ochranu trávicího traktu před střevními infekcemi a intoxikacemi. 

Fenyklová silice a čaj z fenyklu jsou také velmi významné při léčbě nachlazení. Fenyklový odvar pomáhá čistit sliznici dýchacích cest a tím zlepšuje odkašlávání. Lze ho používat samotný, ale také se velmi často kombinuje v čajových směsích.  Zkuste jaterní směs s Moringa oleifera .

Vhodné je kombinovat jej se šalvějí, květy lípy, květy černého bezu, diviznovými a hluchavkovými květy. Může se využít i jako lokální desinfekční kloktadlo na záněty v dutině ústní a od bolesti v krku. Stačí uvařit silný odvar ze semen nebo z výše zmíněného čaje a pravidelně kloktat.

Méně známé jsou jeho močopudné účinky. Proto se také využívá při celkové detoxikaci organismu a opět při hubnutí. Pomáhá při odvodňování organismu, stimuluje vylučovací systém a pomáhá tak i při lymfatických obtížích.  Pomáhá i při očistě jater a tímto bych ho doporučila i při jaterních a žlučníkových dietách. 

Lidoví léčitelé využívali odvary z fenyklu na desinfekci, výplachy a obklady očí. 

Fenykl má celou řadu uplatnění v kulinárním odvětví. U nás není tak časté, přidávat jej do jídla, ale je nezbytný v Arabské, Indické a celkově orientální kuchyni.

Pokud i vy chcete ozvláštnit svůj jídelníček o něco orientálního a podpořit tak své zdraví, tak můžete vyzkoušet níže přiložený recept na kuřecí na fenyklu.

Boloňský fenykl se využívá do salátů nebo na zapékání a sušený plodový fenykl jako součást ochucení masa a omáček. 

Tímto Vám chci poskytnout pár receptů, jak využít fenykl v kuchyni i v domácím léčitelství. 

  • Nálev (čaj):  2 čajové lžičky semen podrťte v hmoždíři a zalejte 300 ml vroucí vody. Ponechte louhovat 10-15 minut a poté přeceďte. Doporučená denní dávka pro správnou účinnost jsou 3 šálky denně, na dobré trávení, proti nadýmání a pro správnou činnost jater, ledvin, střev a lymfatického systému.
  • Odvar na kloktání nebo čištění dýchacích cest: 2 polévkové lžíce na 500 ml vody, povařte 15 minut, přeceďte (po šálcích vypijeme v průběhu dne). Odvar je koncentrovanější a silnější a proto vhodný při nachlazeních, angínách a při vlhkém kašli.
  • Kuřecí prsa na fenyklu: 
    • Potřebujete: 4 kuřecí prsa, česnek, 150 g rajčat, řapíkatý celer, citron, řepkový olej, mořská sůl, pepř černý, čerstvě mletý fenykl, černé olivy, tymián.
    • Postup: kuřecí prsa omyjte, očistěte a nakrájejte na tenké proužky. Na hlubokou pánev nalejte 4 lžíce řepkového oleje, nechte rozehřát a zprudka orestujte kuřecí prsa. Postupně přidávejte nožem rozmělněné 3 stroužky česneku, cherry rajčata rozkrojená napůl, sůl, pepř, na drobno nakrájený řapíkatý celer, zakápněte citronovou šťávou, ochuťte drceným fenyklem a tymiánem. Nakonec přidejte nakrájené černé olivy a vše důkladně orestujte asi 4 minuty. K tomuto pokrmu se výborně hodí dušená jasmínová rýže, cizrnové či pohankové těstoviny i pečené batáty. V tomto jídle působí blahodárně kombinace mírně orestovaných rajčat a oliv s bylinkami. Výborně se tak podpoří vstřebatelnost silic z tymiánu a z fenyklu, olej z oliv a řepky podpoří vstřebání vitaminů rozpustných v tucích a kuřecí maso dodá kvalitní libovou a dobře vstřebatelnou bílkovinu.

Dobrou chuť!!!

Mgr. Ing. Markéta Rozinková, nezávislá výživová poradkyně

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector