Kefírová zrna či Tibetská kefírová houba – zázrak přímo z Tibetu?

Kefírová zrna či Tibetská kefírová houba – zázrak přímo z Tibetu? Domácí jahodový kefír Kefíru se už od nepaměti přisuzují blahodárné účinky na zdraví. Jaké zázraky v sobě skrývá a v čem nám může být přínosný? Proč je lepší domácí kefír a ne kupovaný?

Obecně o kefíru

Kefír je mléčný nápoj vyrobený procesem fermentace (kvašení) z kefírových zrn, která se vzhledově podobají květáku. Kefír pochází z Kavkazu, ale postupně se rozšířil také do dalších zemí, například Turecka.

Odtud pochází název kefír, který je odvozen od tureckého „kef“ – v překladu „potěšení“ nebo také „cítit se dobře“. Později byla v Tibetu objevena houba podobných vlastností jako původní kefírová houba (tzv. „tara“). Výroba kefíru se stala natolik oblíbenou, že se dostala také do Irska, Španělska nebo Brazílie.

U nás je ale nejvíce oblíbená a nejčastěji používaná právě kefírová houba z Tibetu (tibetská kefírová houba).

Historie tibetské kefírové houby sahá do období asi před 5000 lety. Legenda praví, že kefírová zrna přinesl do Tibetu Alláhův prorok Mohamed.

Tibetští mnichové označili kefír za „prorokova zrna“ a přísně ho střežili před nevěřícími, protože věřili, že jinak by ztratil svou sílu a blahodárné účinky.

Mnichové si kefírové houby vážili natolik, že byla předávána z generace na generaci jako bohatství a stala se jejich tajemstvím extrémní dlouhověkosti.

Kefírová houba se vyskytuje ve dvou různých typech – prvním jsou zrna a druhým jsou krystaly (o nich si povíme později). U nás jsou nejrozšířenější kefírová zrna, která se trochu podobají cottage sýru nebo květáku. Kefírová houba není ale typická houba, je to spíše symbióza několika prospěšných kmenů bakterií a kvasinek.

Jak to funguje

Kefírová zrna jsou živý organismus závislý na přísunu mléka. V podstatě je to takový „domácí mazlíček“, který se živí nutrienty z mléka. Dokud má houba přístup k mléku, je aktivní.

Jakmile kefírovou houbu necháte delší dobu bez mléka, přestane pracovat, dokud ji zase neoživíte přísunem mléka. Princip výroby kefíru je jednoduchý a spočívá ve fermentaci mléčného cukru laktózy.

Přítomné bakterie kefíru rozkládají laktózu na kyselinu mléčnou a z mléka vzniká kefír.

Výhodou kefíru je, že se dá připravovat v jakémkoliv mléce – kefírová houba bez problému zfermentuje kromě kravského mléka také mléko ovčí, kozí, ale i sójové, rýžové nebo mandlové. Kefírová zrna se asi po 3 týdnech rozrostou na dvojnásobek své velikosti.

Důležitou roli v tom hraje kvalita mléka – nejlepší je mléko nepasterizované. Trvanlivá mléka jsou „umrtvena“ působením vysokých teplot při pasterizaci (135 °C po dobu 1 – 2 sekund), výroba kefíru trvá delší dobu a houbička se zvětšuje pomalu.

Naopak z čerstvého mléka bude kefírová houba mnohem lépe živena a kefír budete mít hotový cobydup.

Zvláštní je domněnka, že čím tučnější mléko při výrobě kefíru se použije, tím rychlejší výroba a lepší kvalita kefíru bude. Není to však úplně pravda. Výroba kefíru je závislá na obsahu laktózy, tedy je možné, že z nízkotučného mléka uděláte kefír rychleji než z plnotučného.

Čím nižší obsah tuku v mléce je, tím více obsahuje vody a také laktózy, protože laktóza je rozpustná ve vodě. Vše ale závisí na více faktorech, a proto je vhodné si ozkoušet různé druhy mléka. Nejen rychlost výroby, ale i výsledná chuť se může lišit podle toho, jaké mléko zvolíte.

Chuť kefíru

Doma připravovaný kefír chutná úplně jinak než kefír ze supermarketu. Průmyslově vyráběný kefír je nasládlý a mnohdy řídký.

Kefír vyrobený kefírovými zrny je kyselý, což je dáno také mírným obsahem vznikajícího alkoholu (ethanolu) a těkavých kyselin při mléčném kvašení.

Kyselost závisí na délce přípravy – čím delší fermentace, tím kyselejší kefír. Domácí kefír je hustý a má osvěžující chuť.

Čím je kefír tak prospěšný

Kefír je bohatý na plnohodnotné bílkoviny, obsahuje řadu vitamínů a minerálních látek. Je výtečným zdrojem vápníku, vitamínu B12, B3 a kyseliny listové.

Množství prospěšných látek se zvyšuje s délkou přípravy kefíru. Kefír je přínosné používat především jako prevenci, ale účinek má i při léčbě některých už vzniklých onemocnění.

Kdysi se běžně používal například při léčbě zažívacích potíží, rakoviny, aterosklerózy nebo také TBC.

Kefírová zrna či Tibetská kefírová houba – zázrak přímo z Tibetu? Kupovaný vs. domácí kefír Dnes kefír pomáhá při léčbě

  • nemocí žlučníku, jater, ledvin
  • žaludečních a střevních nemocí
  • průjmu nebo zácpy
  • vyrážek, ekzémů
  • nervových onemocnění
  • kvasinkové infekce
  • skleróz
  • zánětu
  • běžných chřipkových onemocnění

Další účinky kefíru

  • zamezuje únavě
  • má energizující a povzbuzující účinek
  • zpomaluje stárnutí
  • reguluje krevní tlak
  • zlepšuje imunitu
  • působí preventivně proti rakovině (zejména kolorektálního karcinomu)

Špatné zažívání? Nic není ztraceno!

Kefír jako zakysaný mléčný výrobek patří mezi probiotika. Probiotika jsou živé mikroorganismy, které příznivě ovlivňují mikroflóru střeva a podporují tak správné trávení.

Kromě toho probiotika podporují činnost buněk tlustého střeva produkujících vitamíny B12 a K. Kefír brání hnití nestrávené potravy ve střevě a odkyseluje organismus, což je velmi přínosné pro časté konzumenty klasické kulturistické stravy (a hromady masa).

Ničí patogenní (choroboplodné) bakterie, viry a kvasinky v zažívacím traktu.

Detoxikace organismu

Dnes velice módní pojem – detoxikace. Každý se chce detoxikovat a zbavit svůj organismus jedů. Kefír je vhodnou přírodní cestou, která účinně zbavuje tělo zplodin a toxinů.

Mohou za to již zmíněná probiotika, která na sebe vážou některé toxiny a přeměňují je ve střevě na neškodné látky.

Vedlejším účinkem detoxikace může být vyrážka nebo průjem, nenechte se ale zastrašit, je to přirozená reakce těla, které se zbavuje toxinů.

Jak je to s laktózou

Kefír neobsahuje laktózu. Kefírová houba se totiž laktózou živí a laktóza obsažená v mléce je během procesu fermentace při výrobě kefíru odbourávána na kyselinu mléčnou. Není problém, aby kefír pily i osoby s laktózovou intolerancí nebo ti, kteří se laktóze vyhýbají z jiných důvodů. Čím déle kefír necháme fermentovat, tím méně bude obsahovat laktózy.

Domácí kefír vs. kupovaný kefír

Jestli jsem Vás ještě ani teď nepřesvědčila, proč si vyrábět domácí kefír místo kupování kefíru v supermarketech, tak Vám řeknu poslední důvod. Domácí kefír obsahuje na rozdíl od komerčních kefírů prospěšné mikroorganismy v přirozené podobě až v 10násobném množství.

Kefír ze supermarketu se sice vyrábí také z kefírových kultur, ale před zhotovením výrobku se provádí již zmíněná pasterizace, která vymýtí většinu prospěšných bakterií. Bakterie, které ve výrobku zůstanou, jsou už oslabené a delším skladováním se jejich aktivita čím dál více snižuje.

Jakmile takový kefír vypijete, zbytek ještě trochu aktivních bakterií se „zničí“ ještě dřív, než dojde do tlustého střeva, kde má působit prospěšně na zdraví.

Jak často pít kefír?

Aby měl kefír opravdu účinek, je potřeba ho pít pravidelně. Doporučuji ho pít každý den. Kdy – jestli ke svačině, nebo před spaním, to závisí na Vás. Ze začátku, pokud nejste zvyklí, pijte kefír po menších dávkách, aby si Váš organismus navykl na novou věc.

Postup na přípravu kefíru

Potřebujeme

  • tibetskou kefírovou houbu – kefírová zrna
  • 2 nádoby – skleněné nebo plastové (rozhodně ne kovové)
  • větší sítko (ne kovové)
  • mléko
  • papírový ubrousek, gumičku
  • vařečku

Krok 1: Kefírovou houbu vložíme do první nádoby a zalijeme ji mlékem dle potřeby. Houba do sebe dost mléka nasákne, proto ho dejte trochu více.

Krok 2: Nádobu zakryjte papírovým ubrouskem a zafixujte gumičkou. Nechte kefírovou houbu působit aspoň 24 hodin.

Čím déle ji necháte, tím bude mít větší „říz“, ale nepřehánějte to a nenechávejte houbu déle než 7 dní (tedy jen pokud nemáte silný žaludek). Ideální doba fermentace je 48 hodin.

Podle délky přípravy pak působí i různě na motilitu (pohyblivost obsahu) střev – kefír připravený po 24 hodinách působí lehce projímavě, naopak kefír starší několika dní působí spíše opačně.

Krok 3: Kefír i s houbou přecedíme přes sítko do druhé (čisté) nádoby. Můžete si jemně pomoct vařečkou, aby kefír lépe protekl skrz sítko.

Krok 4: Hotový kefír přelijte do sklenice. Dobrou chuť! Pokud chcete hotový kefír uchovat na později, můžete ho skladovat v lednici až týden. Nepoužívejte uzavřené nádoby, protože z kefíru se ze začátku uvolňují plyny, které by mohly způsobit nepříjemný zápach. Ideální je sklenice nebo plastová odměrka.

Příprava dalšího kefíru

Po přecezení hotového kefíru vymyjte původní nádobu, ve které jste ho vyráběli. Kefírovou houbu poté ze sítka vraťte do původní vymyté nádoby. Houbu nemusíte proplachovat, stačí jednou za čas (při častém proplachování dochází ke zpomalení jejího účinku). Pak už jen houbu opět zalijte mlékem a postupujte jako předtím.

Tipy

  • Zamezte kontaktu kefírových zrn s kovovými předměty (pozor i na dřez) – houbu byste tím zcela inaktivovali.
  • Vyvarujte se styku kefírových zrn s mycími prostředky (např. Jar). Pokud budete čistit nádobu od kefíru, pořádně ji vypláchněte vodou.

Kefírová zrna či Tibetská kefírová houba – zázrak přímo z Tibetu? Kefírová zrna či Tibetská kefírová houba – zázrak přímo z Tibetu? Kefírová zrna či Tibetská kefírová houba – zázrak přímo z Tibetu? Kefírová zrna či Tibetská kefírová houba – zázrak přímo z Tibetu? Kefírová zrna či Tibetská kefírová houba – zázrak přímo z Tibetu? Kefírová zrna či Tibetská kefírová houba – zázrak přímo z Tibetu?

Tvaroh z kefíru

Z hotového kefíru se dá vyrobit i chutný domácí tvaroh. Postup je jednoduchý – stačí hotový kefír pomalu zahřívat na mírném plameni na teplotu 40 °C a následně přecedit přes husté plátno (tkaninu).

Uchovávání kefírové houby

Pokud jedete někam na cestu nebo nebudete mít delší dobu možnost se o kefírovou houbu starat, můžete ji skladovat několika způsoby. První možností je její uchování v lednici, čímž zpomalíte její aktivitu.

Druhou možností je ponechat houbu ve velkém množství mléka – houbě tak bude trvat delší dobu, než mléko přemění na kefír, a Vy tak získáte čas navíc. Tyto varianty jsou vhodné, pokud se o kefír nebudete moct starat jen kratší dobu.

Pokud ji ale potřebujete uchovat dlouhodobě, můžete houbu usušit nebo dát zmrazit.

Tibetské kefírové krystaly

Jak jsem se zmínila na začátku článku, kromě kefírových zrn existují i kefírové krystaly – tzv. Tibi krystaly.

Tibi krystalům se říká také „japonské mořské krystaly“, a to proto, že produkují perlivý vodní kefír. Na rozdíl od kefírových zrn se tento typ houby živí vodou a cukrem (nikoliv mlékem).

Budete mít zájem:  Nadýmání A Plynatost Léčba?

Při jeho přípravě je nutné použít cukr a nějaké sušené ovoce, které slouží jako zdroj živin.

Kefírová zrna či Tibetská kefírová houba – zázrak přímo z Tibetu? Tvaroh z kefíru Vodní kefír má pozitivní účinky na

  • žaludeční a střevní potíže
  • nervové poruchy
  • onemocnění jater, žlučníku a slinivky břišní
  • ledvinové potíže
  • kožní vyrážky
  • hladinu krevního cukru
  • astma
  • chudokrevnost a nedostatek bílých krvinek
  • vysoký krevní tlak
  • stárnutí (zpomaluje jej)
  • imunitu
  • vlasy a pleť
  • léčbu zánětů

Příprava vodního kefíru

Postup je podobný jako u přípravy kefíru z kefírových zrn, avšak liší se ingrediencemi. Do plastové nádoby nalijeme do dvou třetin vodu, ve které rozmícháme asi 3 lžíce cukru.

Přidáme Tibi krystalky a nesířené sušené ovoce (fíky, datle, rozinky, Goji…). Překryjeme ubrouskem a zafixujeme gumičkou.

Za 2 dny máme kefír hotový, přecedíme přes nekovové sítko, krystaly propláchneme a při přípravě další várky postupujeme stejně. Sušené ovoce stačí vyměnit 1x týdně.

Přehled prospěšných mikroorganismů v domácím kefíru

Bakterie Kvasinky
Lactobacillus Streptococcus Jiné kmeny Saccharomyces florentinus
L. brevis S. faecalis Leuconostoc mesenteroides Saccharomyces cerevisiae
L. casei S. lactis Pediococcus damnosus Saccharomyces pretoriensis
L. plantarum S. cremesis Candida valida
L. alactosus Candida lambica
L. fructosus Kloeckera apiculata

Použité zdroje: Marsh, A. J., O’Sullivan, O., Hill, C., Ross, R.P., Cotter, P.D. Sequencing-Based Analysis of the Bacterial and Fungal Composition of Kefir Grains and Milks from Multiple Sources. PLoS ONE. 2013, 8(7): e69371. doi:10.1371/journal.pone.0069371 Shavit, E. 2008.

Renewed Interest in Kefir, the Ancient Elixir of Longevity. FUNGI Magazine. 2008, 1(2). http://www.homemademommy.net/2012/09/why-i-love-kefir-and-what-are-kefir-grains.html http://zdravi.e15.cz/clanek/priloha-pacientske-listy/probiotika-pomocnici-na-ceste-k-lepsimu-zdravi-451955

http://www.uspesna-lecba.cz/tibetska-houba/

JEDOVÉ DOUPĚ

Přátelé,kamarádi (resp.přítelkyně,kamarádky)Od včerejšího večera se mi přihrnulo tolik krásných a milých vzkazů,dotazů a prosbiček na kombuchu,že nemohu jinak,než zareagovat a uvést článek o její neméně známé,kvalitou stejně účinné a zdraví prospěšné „sestřičce“ – tibetské houbě.

Není to tak dlouho,co jsem vám psala článek o čajové houbě kombuše.

Dnes vám chci povědět něco o její bílé sestře.

No,o sesterském vztahu tady nelze být ani řeč už jen z jednoho prostého důvodu…každá z těhto „hub“ žije v úplně jiném prostředí,jinak chutná a jinak vypadá.(Účinky na tělo mají ale podobné).

Už jste někdy slyšeli o tibetské houbě? Myslím,že se najde snad jen hrstka lidí,která o ní neslyšela,nebo jen vzdáleně pokukovala na internetu.Většina lidí ví o co jde.Přesto,kdyby náhodou …

Kefírová zrna či Tibetská kefírová houba – zázrak přímo z Tibetu?

  •  Tibetská houba má už taky svoje roky,ale přesto se velice dobře množí a kdo miluje kefír,tvaroh,lučinu a jiné podobné mňamky,tady si příjde na své.
  • Nejde však o houbu v pravém slova smyslu, ale o kefírovou kulturu, která byla díky svým blahodárným účinkům oblíbená už strašně dávno a to před pěti tisíci lety.

Tato drobná kefírová zrníčka, jež jsou společenstvím různých druhů kvasinek a bakterií, byla v minulosti velmi přísně střežená. Jejich blahodárných účinků se využívalo ve velké míře.

Kavkazská legenda praví, že kefírovou kulturu daroval místním pravoslavným kněžím Alláhův prorok Mohamed. Tato Prorokova zrna, která si místní lidé jako součást kmenového dědictví předávali z generace na generaci (kefírová zrna přitom uchovávali v kozím, koňském nebo kravském mléce), byla před cizinci velmi přísně střežena. Věřilo se totiž, že by jinak ztratila svoji moc a sílu.

I když občas cizinci dostali k ochutnání hotový kefírový nápoj, samotná výroba pro ně zůstávala tajemstvím. Ruští lékaři, kteří se zabývali pozitivními účinky tohoto kefírového nápoje na organismus, se tak museli dostat ke kavkazské kefírové kultuře lstí.Jak jinak.

Traduje se, že prý k získání kefírových zrn použili krásnou ženu, která měla obměkčit srdce kavkazského knížete a která měla do Moskvy přivézt první hrnek těchto zázračných houbiček.

A jaké má účinky na náš organismus?

Tibetská houba dokáže během několika hodin vyrobit výborný kefír, který je doslova balzámem na  zažívání. Kromě toho, že tibetská houba výrazně prospívá zažívacímu traktu, stimuluje také imunitní systém, snižuje krevní tlak a napomáhá i k celkovému detoxu organismu.

O kefíru z tibetské houby se také říká, že obsahuje přírodní antibiotika a tudíž dokáže hojit záněty, dále výrazněji pomáhá při nemocech močových cest, ledvin, sleziny, slinivky či jater.

Tibetská houba je prý houbou mládí – traduje se totiž o ní dokonce i to, že umí zabránit rychlému stárnutí.

Kefír z tibetské houby často pijí i onkologičtí pacienti, tibetská houba totiž prý dokáže zbrzdit vývoj metastázy.

Laktoza

Kdo je alergický na laktozu v mléce,určitě bude rád po přečtení těchto informací.Laktóza by zůstat v kefíru téměr neměla ať je vyrobený klasickými kulturami mléčného kvašení nebo tibetskou houbou.

Při mléčném kvašení je totiž laktóza spotřebovávána a ve výsledném produktu tudíž téměř žádná nezůstává, stejně tak i např. u kysané smetany, jogurtu a dalších kysaných mléčných výrobcích.

Je to samozřejmě s mléčnou bílkovinou (kaseinem), ten je z mléka odbourán pouze specíální úpravou a to štěpením.

(Laicky řečeno…houbička laktozu spapá a vyprodukuje to nejzdravější – kefír)

Co je zapotřebí k domácímu kefíru?

  • Pár zrníček kultury (koupíte na internetu skoro všude,případně máte-li známého,který vám houbu daruje,máte první krok za sebou)
  • Čistou sklenici
  • Vyprané a vyžehlené plátýnka (nebo ubrousek,pokud nechcete zalévat ve sklenici s víkem)
  • Čerstvé mléko (kravské,plnotučné,jakékoli.Jen je důležité říci,že čím tučnější mléko je,tím kvalitnější kefír z něj bude.Kefírka se krmí laktozou a všeobecně známý „problém“ s nepřevařením mléka z mlékomatu,vyřeší s grácií obě vlastní – sežere všechno,co by mohlo uškodit našemu organismu a druhým koncem vypustí to nejzdravější,co může…takže se nemusíme bát tuku,nezdravých bakterií a  v mléce) 
  • Gumičku

Jak si kefír z tibetské houby připravit? 

Je to naprosto jednoduché. 

Zhruba dvě polévkové lžíce zrnek tibetské houby vložte do sklenice s půl litrem studeného (nejlépe plnotučného,od pana zemědělce,který chová krávy,nebo z mlékomatu) mléka. Při manipulaci s houbou ovšem používejte pouze plastové, dřevěné nebo skleněné pomůcky, při styku s kovem by totiž houba zčernala!

Nesnáší: 

  • přímé slunce
  • kovové nádobí
  • cigaretový kouř

Směs tibetské houby s mlékem nechte zhruba den odstát při pokojové teplotě. Nezapomeňte pravidelně promíchávat (homogenizovat – ať jsem zas trochu chytrá :-)), ať se ke všem houbičkám dostane mléko.

Až je kefír hotový (záleží na teplotě vzduchu – v chladu to trvá jednou tak déle – v lednici atp.), přeceďte jej přes plastový cedník.

Kefírový nápoj můžete ihned pít nebo si jej ještě nechte vychladit v ledničce.

Pořád ještě bude pracovat,ale ne v tak velké míře,jako se zrnky.

Kefírová zrna či Tibetská kefírová houba – zázrak přímo z Tibetu?

Zrnka tibetské houby následně vložte do čerstvého mléka (případně je ještě můžete opláchnout pod tekoucí vodou,což bych ale neradila,protože toto skupenství kvasinek obsahuje to nejdůležitější,pro naše zdraví,KEFÍRAN). 

Pokud nechcete následující den kefírový nápoj, nechte houbičky odpočívat v chladu v ledničce, kde je můžete krátkodobě skladovat.

Pokud chcete tibetskou houbu skladovat dlouhodoběji, jednoduše ji dejte do čerstvého mléka a zamrazte (viz foto dole).

Není to moc vhodné,protože houbička se pak hodně dlouho probírá ze zimního spánku,ale když není zbití,nevadí to.Takto vám tibetská houba vydrží až několik let.

Pokud si budete den co den připravovat kefírový nápoj, rozhodně počítejte s tím, že se vám tibetská houba – pokud se o ni budete správně starat – za několik týdnů pořádně rozroste.Udává se,že se zdvojnásobí po 21 dnech.

Takže za takové tři týdny už budete mít kefírových zrnek dokonce dvojnásobné množství.

Kefírová zrna či Tibetská kefírová houba – zázrak přímo z Tibetu?

Tuto krásku jsem zkoušela mít v mrazáku celý rok.Nic s ní není,dokonce hltala,jakmile jsem jí nalila mléko,jako čokl vodu.A kefír? Sice jsem musela párkrát mléko vylít…houbičky se „vyprazdňovaly a zároveň šistily a papaly :-).To trvá při cca 4-6 x výměně mléka.Pak je ale voňavý,vynikající,lahodný,mňamka veliká.

Pokud jste zruční (a já věřím,že ano),můžete si z kefíru udělat cokoli,na co máte chuť.Já se pustila do domácích tzatziki a domácího jogurtu.

Povedl se mi sice jen jednou (a to ještě ani nevím jak,protože jogurt a kefír mají odlišné kultury,ale povedl se…).

Pokud necháte vykapat syrovátku,máte vynikající tvaroh a s cibulkou,pažitkou a solí je super mňamka… A vůbec…syrovátka…téma na další článek…

Kefírová zrna či Tibetská kefírová houba – zázrak přímo z Tibetu?

Do jogurtu jsem přidala lžičku třtinového cukru a kousky ostružin.Tzatziki jsem doplnila tradičně okurkou,česnekem a koprem.

A co od ní můžeme očekávat za zázrak? mimo jiné … 

  1. reguluje obranné látky organismu
  2. uzdravuje choroby srdce a rozkládá cholesterol v cévách
  3. uzdravuje slinivku, játra a slezinu
  4. uzdravuje žlučník, střeva, dvanácterník a hojí vředy
  5. uzdravuje ledviny a kontroluje močové cesty
  6. houba vyvíjí antibiotika a hojí záněty organizmu
  7. reguluje tlak krve
  8. zadržuje metastázy a brzdí jejich vývoj
  9. zabraňuje rychlému stárnutí
  10. zabraňuje únavě a skleslosti způsobené stresem

Takže si to shrneme:

Jak pěstovat tibetskou houbu

Příprava tibetské houby: 

  1. Kultury tibetské houby zaslané v zásilce propláchněte studenou vodou, vložte do skleněné nádoby, nejlépe do klasické třičtvrtělitrové zavařovací sklenice.
  1. Tibetskou houbu zalijte 200-250 ml nesvařeného polotučného či plnotučného mléka (v něm houba rychleji roste, nejlepší je vysokotučné farmářské mléko).
  1. Občas dejte houbám více „najíst“ a do mléka nebo místo mléka přidejte šlehačku – tento postup doporučuji provést hned při prvním pěstování, když houby obdržíte v zásilce. Houby pak rychleji narůstají.
  1. Nádobu zakryjte papírovým ubrouskem nebo do několika vrstvami přeložené gázy a zajistěte gumičkou, aby do kultury nepadalo smetí a nelezl hmyz.
  1. Uložte sklenici s kefírovou houbou na místo s pokojovou teplotou, ale ne na přímé slunce.

Po 24-48 hodinách, když se vytvoří kefír, opatrně zamíchejte dřevěnou nebo plastovou lžící a přeceďte přes plastový cedník nebo čisté hrubší plátno. Pokud je kultura houby hodně hustá a nejde vylít ze sklenice, můžete ji zředit trochou mléka nebo vody.Houbu, která zůstane na cedníku, propláchněte mlékem či odstátou vodou (pokud to děláte,pokud ne,nechte tak a vraťte zpět do vymyté sklenice – horkou vodou bez použití saponátů.Není ale nutné.Někdo neproplachuje ani sklenici,to stačí jednou za 7-10 dní) a postup opět opakujte. Aby se na houbě nevytvořila opravdu velká vrstva sliz,můžeme ji jednou za 2 měsíce propláchnout.Je to ale škoda,protože právě sliz – KEFÍRAN -je zdraví samo.Chápu ale,že někomu to nemusí být milé,dokonce odporné,chápu. Já mám ale kefírek pokaždé jemný a lahodný a záleží na okolní teplotě a množství houbiček,kdy a jak bude hotový.

Budete mít zájem:  Slepé střevo, potrat, myomy… Co všechno ovlivňuje ženskou plodnost?

Užívání tibetské houby:

Vzniklý kefír pijte pokud možno každý den ráno nalačno,nebo jako druhou večeři cca 2 hodiny před spaním. Podle některých doporučení by po měsíci měla následovat týdenní přestávka, ale není to nutné.

Tibetskou houbu užívám libovolně dlouho a jak je mi libo.Krev,moč,srdce,játra,ledviny a vše ostatní mám v pořádku,takže není důvod pochybovat.

Obecné rady pro pěstování tibetské houby, které publikuji na základě vašich zaslaných dotazů: 

  • Pamatujte, že houba by neměla přijít do styku s kovem (nemíchat kovovou lžičkou, nepoužívat kovový cedník).
  • Houbu nevystavujte přímému slunečnímu záření, ani ji nestavte na topení, protože vysoké teploty ji zahubí.
  • Mražení tibetské houby je možné.(Přidejte trochu mléka,dejte do zipového pytlíku a uložte do mrazáku)
  • Pokud odjíždíte na delší dobu na dovolenou, zalijte houbu běžným způsobem mlékem (nebo čistou vodou) a nechte ji v lednici. Postup „výroby“ kefíru se tak díky nižší teplotě zpomalí. Mám ověřeno, že takto houba vydrží bez problémů celý měsíc.Pak ale mléko vyměňte.
  • Pokud nálev zhnědne či zčerná (slabé zažloutnutí či zašednutí, většinou na povrchu, nevadí), vzniklý kefír nepijte. Houbu dobře propláchněte ve vodě a opakujte postup pěstování. Pokud se zhnědnutí či zčernání objeví znovu, houbu vyhoďte a pořiďte si novou kulturu kefírové houby.
  • Pokud se na kefíru objeví plíseň (žlutá, černá, zelená, tmavě hnědá barva), houbu již většinou nelze zachránit a je třeba si pořídit novou kulturu houby.
  • Při manipulaci s tibetskou houbou rukama si je předem umyjte a dobře opláchněte vodou.

Kefírový nápoj zamezuje shromažďování a hnití potravy ve střevech a odkyseluje organismus. V trávicím traktu se dokáže vypořádat s různými nežádoucími přemnoženými kvasinkami, bakteriemi a viry a také výrazně stimuluje imunitní systém. 

Díky obsahu výživných látek v kefíru,její užívání není jen možné,ale přímo vhodné v době těhotentví. Jak v období těhotenství, tak i v době kojení můžete bez obav kefír konzumovat. Pokud máte alergii na laktózu, pak se nemusíte ničeho bát. Kefír se laktózou krmí, a proto ve výsledném nápoji je laktózy jen minimálně. Čím déle se fermentuje, tím méně je laktózy v 

nápoji.Pro co největší omezení obsahu laktózy je vhodná sekundární fermentace. Obecně je mléko v kefíru natolik přetráveno, že by nemělo způsobovat trávicí obtíže.                                  

Tibetská kefírová houba: Zázrak předávaný z generace na generaci

Oblíbená tibetská houba zlepšuje střevní mikroflóru, podporuje imunitní systém a pomáhá s hubnutím. Kde ji sehnat a jakým způsobem používat?

Původ tibetské houby

Více než 5 000 let stará tibetská houba pochází z Kavkazu. Podle dávné kavkazské legendy daroval zrna příslušníkům tamní ortodoxní církve prorok Mohamed. Lidé věřili, že pokud se dostane do rukou nevěřících, ztratí svou moc. Proto ji přísně střežili a předávali si ji z generace na generaci. Některým návštěvníkům Kavkazu se přesto podařilo zdravý nápoj ochutnat.

V 19. století začali kefír zkoumat ruští lékaři a publikovat různé studie o jeho blahodárných účincích. Nápoj je natolik uchvátil, že ji zatoužili získat i pro sebe. Rozhodli se tedy za kavkazským knížetem vyslat krásnou ženu, které se skutečně podařilo hrst houbových zrn přivézt až do Moskvy. 

Bezpečné skladování mléka i ochrana zdraví

Kavkazané používali tibetskou houbu nejen k podpoře imunity, ale také pro snadnější uchování kozího, kravského a koňského mléka. Díky houbě mohli mléko nechávat v kožených vacích, aniž by se okamžitě zkazilo.

Obyvatelé Kavkazu žili v čisté přírodě, dostatečně se hýbali a pravidelně popíjeli kefír z tibetské houby. Není divu, že se dožívali velmi vysokého věku a mnoho nemocí se jim vyhýbalo obloukem.

Dosah po celém světě

NCBI dodává, že ačkoliv je kefír tradičním nápojem Tibetu, v současné ho hojně v jídelníčcích používají i v jiných regionech a zemích, jako je např. Tchaj-wan, Rusko, Turecko, Brazílie, Argentina, Korea, Německo, Francie, Irsko a Portugalsko.

Minerální látky, vitaminy a probiotika

Tibetská houba obsahuje podle serveru SF Gate velké množství minerálů, vitaminů, esenciálních aminokyselin, enzymů i vlákniny. Zároveň je chudá na kalorie.

Dodává hořčík, fosfor, selen, měď, molybden, vápník, zinek, železo a vitaminy A, D, E a skupiny B.

TIP: Jakmile se tibetská houba spojí s mlékem, dochází k fermentaci. Během kvasného procesu vznikají další zdraví prospěšné látky, které ničí patogenní bakterie a kvasinky v těle a navíc odkyselují organismus.

Kefír s blahodárnými účinky

Blahodárné účinky tibetské houby potvrzuje i Science Direct. Fermentovaný nápoj sestává z tuctu prospěšných bakterií a kvasinek. Vděčíme jim za antibakteriální, antimykotické, antineoplastické a imunomodulační účinky nápoje.

TIP: Kefír z tibetské houby obsahuje až 30 různých probiotických kmenů.

Máte intoleranci laktózy? Zkuste kefír z tibetské houby

I přesto, že se kefír vyrábí z živočišného mléka, mohou si ho dopřát i lidé s nesnášenlivostí laktózy. Tibetská houba se totiž během kvašení živí právě laktózou z mléka a mléčný cukr tak postupně spotřebovává. Díky kvašení narůstá počet prospěšných látek v kefíru a naopak klesá množství laktózy.

Chcete mít jistotu, že pijete nápoj bez laktózy?

Pusťte se do tzv. sekundární fermentace, kdy hotový nápoj necháte kvasit o něco déle. Čerstvý kefír slijete do čisté sklenice, uzavřete těsným víčkem a necháte stát při pokojové teplotě. Je důležité občas sklenicí zatřást a poté uvolnit víčko, aby se dostal ven vzniklý oxid uhličitý.

Následně můžete nádobu znovu uzavřít a nechat dále fermentovat. Takto pokračujte klidně po dobu 2–3 dnů. Při popíjení kefíru začínejte opatrně a nejprve vyzkoušejte, jaká dávka svědčí vašemu trávení.

Účinky tibetské kefírové houby

Kefírová zrna či Tibetská kefírová houba – zázrak přímo z Tibetu?

  • podporuje imunitní systém
  • snižuje hladinu cholesterolu
  • reguluje metabolismus
  • snižuje chuť k jídlu
  • chrání srdce a cévy a působí preventivně proti ateroskleróze
  • léčí žaludeční vředy
  • obnovuje střevní mikroflóru
  • působí jako prevence onemocnění trávicího traktu
  • zmírňuje příznaky průjmu a chronické zácpy
  • čistí organismus od těžkých kovů a patogenních mikroorganismů
  •  reguluje krevní tlak
  • snižuje srdeční frekvenci
  • posiluje játra, slinivku, slezinu, ledviny a močové cesty
  • bojuje se záněty
  • zpomaluje stárnutí
  • dodává energii
  • brzdí vývoj metastáz při rakovině
  • snižuje riziko vzniku osteoporózy
  • působí proti otokům
  • pomáhá při léčbě vyrážek, ekzémů a dalších kožních problémů

Na Wikipedii se dočtete, že kvasinky a bakterie přítomné v zrnech tibetské houby tvoří složité a velmi proměnlivé společenství mikroorganismů. Ty se začnou po zalití mlékem rychle množit. Ve střevech pak vytvářejí nepříznivé prostředí pro mnoho přítomných patogenů a tím je vytěsňují. Doma vyrobený kefír z tibetské houby má na rozdíl od běžných kefírů 10× více probiotických organismů.

Pomoc s hubnutím

Tibetská kefírová houba podporuje detoxikační procesy organismu, čímž umožňuje lepší funkci metabolismu a zrychluje spalování tuků. Pro optimální nastartování hubnoucího procesu je důležitý i stav trávicího systému. Obsažené probiotické kultury regulují funkci střev a zlepšují využití látek z přijaté potravy.

Navíc odstraňuje únavu a dodává tělu energii, kterou potřebuje každý, kdo se snaží shodit nadbytečná kila pravidelným pohybem.

Příprava tibetského kefíru

Připravte si:

  • 2 lžíce tibetské houby
  • 250 ml polotučného nebo plnotučného nepasterizovaného mléka
  • sklenici a gázu

Postup:

  1. Houbu zalijte mlékem a přikryjte gázou.
  2. Nechte odpočívat 24 hodin.
  3. Druhý den nápoj zamíchejte plastovou lžící a sceďte přes plastový cedník. Nikdy nepoužívejte kovové nádobí a příbory.

  4. Chcete hustší nápoj? Houbu, která zůstane na dně sklenice, propláchněte, uložte do čisté sklenice a zalijte čerstvým mlékem.
  5. Přikryjte gázou a nechte odstát dalších 24 hodin.

    Druhý den na vás bude čekat hotový tibetský kefír.

7 tipů pro správné užívání

1.     Začínejte pomalu

S užíváním kefíru začínejte velmi opatrně a po malých dávkách. Z počátku stačí 100 ml, množství pak můžete postupně navyšovat. Probiotika ukrytá v nápoji jsou velmi silná a aktivní. Pokud na ně není tělo zvyklé, mohou způsobovat nadýmání, průjem nebo zácpu.

2.     Nápoj pijte ráno nebo večer

Užívejte pravidelně, a to buď ráno nalačno, nebo večer těsně před ulehnutím. Pokud se rozhodnete pro večerní užívání, po kefíru už nic nejezte ani nepijte.

3.     Dodržujte dobu kúry

Abyste dosáhli těch nejlepších účinků, popíjejte nápoj z tibetské houby 20 dní a poté zařaďte 10denní přestávku. Poté můžete houbu užívat dalších 20 dnů s následnou přestávkou.

4.   Houbu čistěte

Po každém vypití nápoje houbu pořádně propláchněte a zbavte slizu. Následně můžete tibetskou houbu znovu zalít čerstvým mlékem. Nezapomeňte ji pravidelně čistit i během 10denní přestávky. Pokud se houba nečistí, zčerná a ztratí své pozitivní účinky.

5.   Myslete na dobré skladování

Chcete si dát od pití tibetského kefíru pauzu? Houbu můžete zamrazit.

6.   Udělejte kefír hustší

Jestliže zatoužíte po hustším kefíru, můžete nechat houbu pracovat nejprve 12 hodin v teple a až na dalších 12 hodin ji schovat do lednice.

7.   Podělte se s ostatními

Když se o ni dobře postaráte, po 14 dnech zdvojnásobí svůj objem. Polovinu houby můžete darovat někomu blízkému.

Kde koupit tibetskou kefírovou houbu?

Neseženete ji jako většinu potravin a doplňků stravy v běžném supermarketu nebo lékárně. Pro tento zázrak musíte oslovit milovníky tibetské kefírové houby, kteří si nápoj doma pravidelně vyrábí a chtějí se podělit s ostatními. Hledat můžete třeba na internetu.

Tibetskou houbu získáte většinou zdarma při osobním předání nebo za úhradu poštovného.  

TIP: Poznejte také hlívu ústřičnou a její úžasné účinky.

Tibetská kefírová houba: zázrak pro naše zdraví

Tibetský kefír je unikátní fermentovaný nápoj z mléka, který je jeden z nejbohatších probiotických potravin na světě. Každý už určitě slyšel o probioticích – neboli přátelských bakteriích našeho zažívacího traktu udržujících správnou mikroflóru a zažívání.

Už v dávném Řecku se vědělo, že naše zdraví záleží z obrovské části na stavu našich střev, která jsou zodpovědná za stav naší mysli, nálady, celkového zdraví a imunity. Tibetský kefír je opravdu jeden z nejlepších elixírů pro naše zdraví právě proto, že zamezuje hnilobným procesům v našich střevech, odkyseluje organismus a výrazně posiluje náš imunitní systém.

Velkou výhodou je to, že kefírová houba se při procesu fermentace živí laktózou z mléka, takže lidé s laktózovou intolerancí nemusejí být smutní. Prapůvodní název kefíru pochází z Tureckého názvu „Keif“ což znamená „dobrý pocit“. Po celá staletí byl kefír používán k léčení velmi vážných onemocnění po celém světě s neuvěřitelnými výsledky.

K historii by se dalo napsat mnohem více, ale zpět k tomu hlavnímu, co všechny zajímá: účinky a pěstování 😉  

Kefír je fantastickým zdrojem mnoha výživných látek a bifidobakterií 

Po 24 hodinách bez jakékoli práce Vám kefírové zrna připraví z čerstvého mléka neuvěřitelně výživný superprobiotický nápoj, který obsahuje zastoupení až kolem 30 různých probiotických kmenů. Kromě toho obsahuje velké množství důležitého vitamínu B12, dále pak vápníku, hořčíku, fosforu, kyseliny listové a vitamínu K2 a D.

Výrazně posiluje naší imunitu a dokáže bojovat s rakovinou

Věří se, že probiotické složky ve fermentovaných potravinách mají schopnost potlačovat růst nádorů redukováním karcinogenních buněk společně se výraznou podporou imunity.

V dnešní době nadměrným užíváním antibotik, které jsou doktory předepisované skoro na vše, klesá naše imunita, protože antibiotika narušují správnou mikroflóru potlačováním správných probiotických bakterií v našem zažívacím traktu.

Naštěstí se ale už začalo doporučovat lidem podstupujícím antibiotickou léčbu, aby společně s ní užívali probitika a laktobacily, aby naše zdravá střevní mikroflóra zůstala v rovnováze.

Kefír má výrazné antibakteriální vlastnosti

Určité probiotické kmeny obsažené v kefíru mají schopnost chránit tělo před různými druhy infekcí. Specificky jeden kmen Lactobacillus kefiri, který se unikátně v kefíru vyskytuje. Studie dokazují, že tyto probiotika dokáží potlačovat růst mnohých škodlivých bakterií včetně Salmonely, Helicobacter Pylori a E. Coli.

Kefír velmi zlepšuje zdraví našich kostí a snižuje riziko osteoporózy

Kefír je výborný zdrojem vápníku, ale také vitamínu K2. Tento vitamín hraje zásadní roli ve vstřebávání vápníku a jeho dostatečný příjem je spojen s omezením risku zlomenin až o 81%. Celkově zmíněné probiotika zlepšují vstřebávání všech důležitých prvků pro zdraví a pevnost našich kostí a to vápníku, hořčíku, fosfóru, vitamínu D a vitamínu K2.

Kefírová zrna či Tibetská kefírová houba – zázrak přímo z Tibetu?

Kefír může vylepšit astma a alergie

Lidé se slabým imunitním systémem jsou náchylní k alergiím, které mohou způsobit stavy jako je astma.

V nedávné studii publikované americkým Journal of Immunology bylo zjištěno, že kefír má pozitivní dopad na alergie tím, že dokáže redukovat zánětlivé markery v krvi.

Bylo potvrzeno, že kefír má výrazné protizánětlivé působení, které se projevuje jako nezbytné v prevenci astmatu.

Největší sílu má kefír v léčení různých zažívacích obtíží

Vzhledem k tomu, že kefír obsahuje obrovské množství probiotických bakterií a laktobacilů, tak se velmi osvědčil o potíží s průjmem, ale zároveň i zácpou, protože dokáže velmi účinně čistit střeva.

Dále se velmi dobře uplatňuje u léčení syndromu dráždivých střev (IBS), zánětlivých stavů žaludku a střev, vředů způsobených Helicobakterem Pylori a kvasinkových (candida) onemocněních.

Kefír zlepšuje stavy laktózové intolerance

Někomu se to může zdát zvláštní, ale kefír může velmi pomoci ledem, kteří mají problémy s trávením laktózy neboli mléčného cukru obsaženého v mléčných výrobcích.

Při fermentačním procesu se se totiž kefírové houbičky živí laktózou a tím se nám nabízí unikátní nápoj, který je bez problémů tolerován lidmi s nesnášenlivostí laktózy. Každý by měl, ale poslouchat své tělo a začít s malými dávkami a pozorovat jak reaguje Vaše tělo.

Není zvláštností, že po postupném užívání kefíru dokonce spousta lidí přestala mít potíže s trávením jakýchkoli mléčných produktů.

Jak kefír pěstovat a užívat

Na kefírové houbičky v obchodě jen tak nenarazíte. Houbičky se v procesu fermentace a vyrábění kefíru množí sami. Po 14 dnech kefírování by se Vám měl objem houbiček skoro zdvojnásobit.

Jedinci, kteří si takto vyrábějí svůj kefír pak většinou zdarma nabízí přebytky a tím houbičky putují po dobrosrdečných lidech.

Někteří nabízejí dávku houbiček za peníze, jedná se ale většinou o částku kolem 50 Kč, což je minimální výdaj.

Pro přípravu potřebujeme:

  • jakoukoli uzavírací sklenici (nejlépe zavařovací sklenice – po okurkách)
  • 1-2 polévkové lžíce kefírových houbiček
  • mléko 0,5L (čerstvé, nejlépe BIO) 

Důležité je upozornit na několik věcí. Kefírových houbiček se nesmí dotknout žádný kov(!). Pokud se budeme houbiček dotýkat jakýmkoli kovem, je vysoce pravděpodobné, že uhynou. Pokud se jednorázově omylem dotkneme, žádná katastrofa nenastane, ale pro práci musíme volit dřevěné nebo plastové náčiní.

Postup:

Do prázdné uzavírací sklenice vložíme hrst kefírových houbiček a zalijeme mlékem. Sklenice by neměla být plná, vždy bychom měli nechat 1-2 cm od okraje aby kefír mohl dýchat. Pak přiklopíme uzávěrem, ale neuzavíráme ani nešroubujeme, jen přiklopíme. Takto necháme stát v pokojové teplotě po dobu 24 hodin.

V průběhu této doby bychom měli tak 2-3x mlékem zamíchat, ale opět plastovým nebo dřevěným náčiním. Po této době by měl být kefír hotov. Poznáme to tak, že struktura by měla být hustá a nejlepším ukazatelem je, když naklopíme sklenici, aby se kefír nalil na stěnu, tak když pak stéká zpět dolů, tvoří takové cestičky.

Kefír přecedíme přes plastové sítko, vymyjeme sklenici, vložíme opět kefírové houbičky, zalijeme mlékem, jen přiklopíme a opakujeme. Z hodně zdrojů je doporučováno houbičku oplachovat. Tomuto kroku se radím vyhnout. Promývání houbiček je přímo nepoškozuje, ale silně narušuje jejich činnost a mnohem hůře pak tvoří kefír.

Po několika týdnech kefírování však doporučuji houbičky jednou za čas nechat odpočinout pár hodin až den ve vodě v lednici.  Rychlost výroby kefíru je závislá na teplotě, ve které kefír necháváme.

Z mé vlastní zkušenosti po 24 hodinách je kefír přefermentovaný, kdy se výrazně oddělí syrovátka a kefír což ve výsledku tvoří kefír řidší. Naopak kdo má rád hustší, je nejlepší nechat stát kefír 12 hodin v pokojové teplotě a pak ho přesunout na 12 hodin do lednice.

Každý může experimentovat pro dosažení vyhovující chuti a konzistence. Velmi důležitá věc je výběr mléka. Velmi nedoporučuji používat mléko krabicové trvanlivé. Některé zdroje uvádí, že v nich houbičky umírají, což není pravda, ale rozhodně jim škodí a nevyrábějí v tomto mléce kefír dobrý a kvalitní.

Nejlepší jsou mléka čerstvá-selská, BIO nebo mléka z automatu, která se i finančně nejvíce vyplatí. Bohužel těch v poslední době ubylo z důvodu vandalismu a poškozování. Velmi dobrá cesta je využít „bučících“ dovážek mléčných výrobků z farem, které staví v ulicích a nabízejí své výrobky.

Metody skladování:

Kdo opouští svoji výrobu a potřebuje houbičky uchovat delší čas, tak může je dát do mléka a do lednice, kdy houbičky budou kefír vyrábět pomaleji a vydrží tak týden až 10 dní. Pro naši delší nepřítomnost je cesta je usušit nebo zamrazit. V obou případech je nejprve opláchneme vystydlou převařenou vodou.

Potom je opatrně osušíme v čistém látkovém kapesníku nebo ubrousku. V prvním případě je pak necháme usušit v papírovém pytlíku nebo ubrousku na dobře větraném místě tři až pět dnů (dle velikosti). Poté vložíme zrna do nádoby s těsným a uložíme do lednice, nikoli do mrazáku. Vydrží tak až jeden a půl roku.

Pro oživení je stačí dát opět do mléka, které každý den měníme, dokud mléko nezíská známou nakyslou kefírovou chuť. Je to kolem 4 až 10 dnů. Zamražení uchová zrna na maximálně dva měsíce.

Po úvodních krocích stejných jako u sušení vložíme zrna do nádoby nebo do sáčku naplněné sušeným mlékem tak, aby byla kompletně pokryta, a dáme do mrazáku. Pro znovuoživení je potřeba vložit houbičky na pár minut do sklenice se studenou vodou, a poté z nich v cedníku opláchnout zbytky sušeného mléka.

Následně je stačí vložit do čerstvého mléka v poměru 1:3 a každých 24 hodin mléko vyměnit, až bude mléko – kefír cítit čistě a kysele.

Jak často užívat:

Z mnoha zdrojů se dozvíte o různých léčebných kůrách, ale každému bych radil si najít svůj vlastní rytmus. Je ale vhodné s pitím kefíru začínat postupně a postupně si něj zvykat.

Ze začátku se totiž mohou dostavit krátkodobé nevolnosti způsobené nastartováním očisty organismu. Kefír se dá pít před jídlem nebo po jídle, je ale vhodné si uvědomovat s jakými potravinami ho kombinujeme.

Použít se dá do koktejlů, smoothies, nebo s ovocem a skvělý je také na přípravu dresinků atd.

Shrnutí na závěr:

Jako každá přírodně fermentovaná potravina je velkým přínosem pro zdraví a zejména zdraví našeho trávicího systému. Podporuje to i fakt, že největší procento naší imunity sídlí ve střevech. Mezi úžasné vlastnosti kefíru patří:

  • léčí záněty v celém trávicím traktu
  • kontroluje přemnožení kvasinek Candida
  • výrazně podporuje imunitu a detoxikuje organismus
  • potlačuje růst škodlivých virů a bakterií např. E. coli
  • podporuje zdraví a pevnost kostí
  • zmírňuje alergie
  • zlepšuje trávení laktózy 

  Kefír se opravdu řadí mezi pravé elixíry života se vším, jak se patří. Jeho celkové zdravotní účinky jsou opravdu neskutečné. Zajímavý je i fakt, že tato potravina se nedá velkoobchodně vyrobit a tím nabývá své unikátnosti.

Pěstování této houby vytváří i milou komunitu lidí, kteří své přebytky nabízejí dále a tím se šíří po lidech, kteří rádi dělají něco pro své zdraví s minimálním úsilím, které vyrábění kefíru obnáší. Zdraví není všechno, ale bez zdraví ničeho není.

Přeji příjemné kefírování 😉

  • Reference:
  • The Link In Between Home-Made Kefir and Your Immune System
  • 9 Health Benefits of Kefir

Society for General Microbiology. “How Probiotics Can Prevent Disease.” 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector