Kdoule a zdraví – neprávem opomíjené ovoce

Kdoule a zdraví – neprávem opomíjené ovoce

Kdouloň obecná  je dalším z neprávem  opomíjených stromů.  Ve světě známý a uznávaný ovocný strom se u nás netěší příliš široké oblibě. Nebylo tomu tak, ale vždy. Kdouli znali už naši předkové a bývala hojně užívanou zejména u německých hospodyněk, které uměly kdouli zpracovávat a využívat k mnoha účelům.

Tento ovocný strom je původem z oblasti Orientu, kde dávno před naším letopočtem zdomácněl na Kavkaze v Íránu a Malé Ázii, odkud se šířil dál do Řecka, na celý apeninský poloostrov a dále do světa.

Slavný Karel Veliký, pak napomohl rozšíření dál za Alpy, díky svému proslavenému Kapituláři. Kdouloň a její plody tak poznala i známa Abatyše „bylinkářka“ Hildegarda. Plody kdouloní byly ve středověku uctívány jako zlatá jablka Hesperidek a jablka Venušina coby symboly plodnosti.

Kdoule a zdraví – neprávem opomíjené ovoce

Ve středověku bývala kdouloň velmi ceněna a jako léčivá rostlina pěstována v klášterních a šlechtických zahradách.

U nás kdouli objevíme jen nahodile na zahrádkách „ skalních“ pěstitelů, kde bývá pěstována pro velmi voňavé plody. Je to však velká škoda, neboť opomíjená kdoule je nejen ovoce, ale i významná léčivka, tedy velmi užitečná.

I když teplomilná dřevina, roste a plodí dobře i v našich klimatických podmínkách. Kvetení probíhá později než u jiných ovocných stromů a to koncem května a v červnu. Díky tomu čistě bílé až narůžovělé květy o velikosti až 5 cm, nebývají poškozovány jarními mrazíky.

Plod kdouloně se nazývá kdoule a je to mnohosemenná, hruškovitá, nebo jablkovitá plstnatá a silně aromatická malvice, která upoutává pozornost sytě žlutou barvou.  Velikost malvic se blíží velikosti jablek a závisí na konkrétním výpěstku a stanovišti na kterém roste. Malvice je velmi tuhá za syrova nekonzumovatelná.

Je tomu tak proto, že je velmi trpká. Samotná dužnina je bohatá na slizy.

Semena malvic jsou odedávna známa jako lék Semen cydoniae  a jejich medicínské použití rozšířili do Evropy zejména Arabové.

Kdoule obsahují velkou řadu látek. Patří sem zejména cukry, pektiny, silice, organické kyseliny, třísloviny aj.

Významný je i obsah minerálních látek, z nichž nejvýznamnější jsou, fosfor, mangan, síra, draslík měď.

Obsahují také velké množství vitamínu C, který se však tepelným zpracováním značně znehodnocuje

Kdoule dozrávají v říjnu. Po sklizni je můžeme uskladnit v chladnějším prostředí nebo ve sklepě. Můžeme je však ihned zpracovat a uložit v podobě kompotů, želé, zavařenin, marmelád, šťáv nebo jako výtečné pálenky.

K takovému zpracování je nezbytné plody před zpracováním zbavit tuhé, kožovité slupky. Ta je těžce stravitelná. Z kdoulí lze udělat i křížaly a to tak, že je nakrájené na plátky jednoduše usušíme.

Křížaly lze konzumovat přímo, anebo zpracovat běžnými kuchyňskými postupy, jako náplně do těsta atd.

Tak to byla kdoule ovoce a nyní kdoule léčivka.

Kdoule a zdraví – neprávem opomíjené ovoce

Plody kdouloně účinně pomáhají při trávicích potížích. Doporučují se při žaludečních potížích všeho druhu (nesprávná funkce, záněty žaludeční vředy). Dále jako prostředek v případě průjmů a střevních potíží.

Pomáhá při bolestech v krku. Konzumace plodů kdoule pomáhá lidem trpícím revma. Uvařené kdoule se užívaly jako kaše, na obklady vředových míst a na zánětlivá ložiska. Pro stejné použití lze vyrobit i macarát či výluh ze semen. Ovšem pouze vodní a nikoliv lihový.

Ten lze také používat k ošetření citlivé pokožky, třeba okolo očí, na popáleniny, omrzliny, nelepšící se jizvy, anebo ke zlepšení vysušené a popraskané kůže rukou a nohou. Kdoule má čisticí účinek a snižuje hladinu cholesterolu. Odvar ze semen je účinným prostředkem proti kašli a kataru horních cest dýchacích.

Lze jej používat též jako kloktadlo pro ústní dutinu. Tolik užitku a zdarma, stačí kdouloň zasadit na zahrádku a lékárna sama roste.Kdoule a zdraví – neprávem opomíjené ovoce

Pamětníci si jistě vybaví, že babičky vkládaly kdoule do prádla, aby příjemně vonělo po citrusech, což je vůně kdoulím vlastní. Kdouloň je velmi dekorativní strom a i když vzrůstem okolo 5 metrům nepatří k velikánům, svými plody a jejich vlastnostmi tomu je naopak. Zaslouží si proto mnohem větší pozornost než jak tomu je v dnešní době.

Kdoule a zdraví – neprávem opomíjené ovoce

Kdoule a zdraví – neprávem opomíjené ovoce

Staré odrůdy: kdoule, kdouloň

Kdoule a zdraví – neprávem opomíjené ovoceKdouloň s plody nazývanými kdoule patří k těm nejstarším kulturním rostlinám. U nás se řadí mezi staré odrůdy nebo netradiční ovoce.

Kdoule upoutají zářivou barvou, hrbolatým povrchem a především závratnou citrusovou vůní. Tyto plody se však nehodí pro přímou konzumaci. Už jenom pro svoji silnou vůni stojí za pozornost. A jíst se dají po tepelné úpravě.

Pojďme si tento polozapomenutý strom připomenout. Není zajímavý jen pro své ovoce…

Strom štěstí  · Pěstování  · Kdoule · Jak zpracovat kdoule?

Kdoule a zdraví – neprávem opomíjené ovoce

Strom štěstí a zdroj životní síly

Kdouloň obecná, nazývaná také kdouloň podlouhlá (Cydonia oblonga), je jediným zástupcem rodu kdouloň. Pochází ze střední Asie a Arabského poloostrova, později se rozšířila do Persie, Malé Asie a také do Evropy. Obrovské plantáže kdouloní se nacházely v blízkosti krétského města Cydon, odtud také pochází latinský název rostliny Cydonia.

V Řecku byla kdouloň považována za strom štěstí, lásky a plodnosti. Její uctívání přebrali i Římané, kteří strom spojovali s bohyněmi Venuší a Afroditou.

Kdouloň v historii zaznamenala velkou oblibu nejenom pro svůj vzhled, ale také plody. Údajně i slavný Nostradamus si kdoule oblíbil a doporučoval je jako zdroj životní síly.

Kdouloň není kdoulovec

Pozor na záměnu. Kdouloň se často mylně nazývá kdoulovec, ač jde o úplně jiný rostlinný druh.  Kdoulovec se pěstuje zejména jako okrasný keř. I plody kdoulovce jsou po tepelné úpravě jedlé malvice, ale neříká se jim kdoule.

Jak vypadá kdouloň?

Kdouloň (Cydonia oblonga) představuje menší ovocný strom nebo keř. Zpravidla dorůstá do výšky 3 – 6 metrů a dá se poznat takřka okamžitě, protože mívá rozložitou, nepravidelnou kulovitou korunu. Neroste bujně, tvoří jen krátké přírůstky.

Atraktivní vzhled doplňují i tmavě zelené listy, které podzim barví do výrazné žluté barvy. Mohou mít různý tvar i velikost.

Pěstování kdouloně

Je to teplomilný strom, kterému se bude dařit pouze v teplejších oblastech Česka. Na jižní Moravě se řadí mezi krajové odrůdy, daří se mu i ve středních Čechách.

Kdouloň bude prospívat na chráněném místě s dostatkem světla. Svědčí jí lehčí hlinitopísčitá, spíš kyselejší půda s dostatkem živin. Její výhodou je odolnost vůči klasickým chorobám ovocných stromů. Kvůli této odolnosti se u nás kdouloň uplatňuje i jako podnož pod jiné ovocné stromy, zejména hrušně.

Květy kdouloně jsou nezvykle velké, bílé nebo růžové, s příjemnou vůní. Také kvůli těmto květům se kdouloň často pěstuje jak okrasný strom. Květy se objevují později, a proto zpravidla nehrozí vymrznutí.

Také plody, kterými jsou kulovité malvice, dozrávají později, během září až října. Vyzrálé plody jsou sytě žluté, odstíny plodů jednotlivých stromů mohou být různé. Jsou typické svoji intenzivní vůní.

Běžně se nazývají kdoule.

Strom vyniká vysokou plodností. Začíná plodit třetím až čtvrtým rokem po výsadbě, plné plodnosti dosahuje zpravidla asi 10 let po vysázení. Životnost stromu od příchodu do plodnosti může být až 40 let.

Budete mít zájem:  Léčba Hemoroidů Po Porodu?

Kdoule – mimořádně voňavé plody

Kdoule jsou silně aromatické plody. Nejsou vhodné pro přímou konzumaci. Chutnají příliš trpce a mohly by podráždit žaludek. Konzumují se až po tepelné úpravě. Chuť kdoulí připomíná kombinaci jablek a hrušek, vždy nesou intenzivní vůni připomínající citrusy. Tvar závisí na konkrétní odrůdě, může být podobný jablkům i hruškám.

U nás se nejčastěji pěstují dvě základní formy:

  • Cydonia oblonga Mill. subsp. maliformis – plodí kdoule kulovitého tvaru připomínající jablka. Mají velmi tvrdou dužinu.
  • Cydonia oblonga Mill. subsp. pyriformis – plodí kdoule hruškovitého tvaru s měkčí dužinou.

Plody plné zdraví

Kdoule jsou zdrojem vitamínu C, také vitamínů skupiny B a celé řady minerálních látek (železo, zinek, draslík, vápník aj.). Díky svému složení jsou užitečné pro činnost zažívacího ústrojí.

Obsahují vysoký podíl pektinu, takže se skvěle hodí na marmelády, džemy a želé. Budou chutnat i jako kompot – buď jednodruhový, anebo v kombinaci s jinými druhy ovoce.

Kdoule a zdraví – neprávem opomíjené ovoce

Jak zpracovat kdoule?

Sytě žluté plody pokrývá vrstva drobných chloupků, vždy je proto třeba je důkladně omýt. Pro další zpracování odstraníme jadřince, pokud mají plody tužší slupku, odstraníme i tu. Pak je povaříme. Vařením kdoule změknou a dají se jíst.

Horká vařená kdoule se podává se smetanou jako lahodný ovocný dezert. Kdoule se dají také péct podobně jako jablka.

Pravá marmeláda

Když rozmixujeme vařené kdoule s cukrem, vznikne výživná přesnídávka nebo hustá marmeláda. Málokdo ví, že slovo marmeláda má původ v portugalštině. Odkazuje na portugalskou specialitu, kterou jsou právě pečené kdoule.

Zajímají vás recepty?

Nás zaujaly například tyto:

A jeden video recept na závěr:

TIP OD KOCOURA – kdoule jako přírodní osvěžovač vzduchu

Pokud máte jednu kdouli a nevíte co s ní, dejte ji do šatníku.

Čerstvé kdoule se sice nedají jíst, ale fungují jako skvělý osvěžovač vzduchu. Decentně provoní prádlo a ještě odpuzují moly. Pozor – nedávejte kdoule přímo k prádlu, aby dlouho vydržely, potřebují kolem sebe vzduch.

Kdoule můžete také nakrájet na tenká kolečka, usušit a využít je jako voňavou dekoraci. Nejenže funguje jako přírodní osvěžovač vzduchu, navíc vydrží opravdu dlouho. Jen tak se nezkazí.

Kdoule a zdraví – neprávem opomíjené ovoceZDROJE: vlastní poznatky a zkušenosti, literatura, internetové zdroje

Internetové zdroje: 

/1/ Spletli byste si ji s obyčejnou kočkou, jenže tahle divoška loví ryby. iDnes.cz [online]. Praha: MAFRA, a. s., 13. října 2013 [cit. 2020-01-04]. Dostupné z: https://www.idnes.cz/hobby/mazlicci/kocka-rybarska-v-zoo-praha-lovi-zive-ryby-v-jezirku.A141001_143730_hobby-mazlicci_mce

ZDROJE: https://hobby.idnes.cz/kdoule-netradicni-ovoce-na-zahradu-i-do-kuchyne-flb-/hobby-zahrada.aspx?c=A081114_112105_hobby-zahrada_mot, https://www.lidovky.cz/opomijene-kdoule-zkuste-pet-receptu-z-netradicniho-ovoce-pmq-/dobra-chut.aspx?c=A140225_153354_dobra-chut_ebr, https://cs.wikipedia.org/wiki/Kdoulo%C5%88_obecn%C3%A1, https://hobby.idnes.cz/kdoule-netradicni-ovoce-na-zahradu-i-do-kuchyne-flb-/hobby-zahrada.aspx?c=A081114_112105_hobby-zahrada_mot, http://prima-receptar.cz/kdoule-vonava-sladkost/, http://www.zahrada-magazin.cz/si-zahrade-vypestovat-kdoule-vyborne-hlavne-k-zavareni/, http://zahradaweb.cz/kdoule-mene-rozsireny-druh-ovoce/, https://abecedazahrady.dama.cz/clanek/kdoule-ryngle-mispule-jak-se-pestuji-stare-odrudy-stromu, https://na-ovoce.cz/web/582/objevujte-stare-ovocne-odrudy

#stromy #okrasnestromy #kvety #jaro #april #maj #jarnipabeni #jarnikrasa #bloosom #flower #spring #sunnyday #sunny  #floweroftheday #temnoplodec #aronie #cernyjerab

Obrázky:

Zdroj ilustračních obrázků: Pixabay.com, commons.wikipedia.org

DISCLAIMER: žádné informace na tomto webu nemají odborný charakter

Pečlivě studujeme všechny dostupné zdroje, hledáme na internetu, v herbářích a další literatuře, v odborných časopisech. Čerpáme z rad veterinářů i zkušenějších chovatelů, a nejenom jich. Přesto nejsme (ani nemůžeme být) náhradou odborné péče. Web U KOCOURA DOMA primárně slouží jako osobní blog.

Disclaimer. Tyto webové stránky mají má pouze informativní charakter. Nemůžeme nahradit lékařskou či veterinární péči. V případě zdravotních potíží vás musíme odkázat na odborníky, v jejich rukou by měla být i léčba zvířat. Samozřejmě chápeme, že nejvíce pro své miláčky může udělat zejména jejich majitel. To nejdůležitější je láska.:-)

Nejsme a nechceme se tvářit jako odborníci. Jsme jenom nadšení chovatelé, milovníci přírody a bylinek, co se snaží sdílet zkušenosti a získané informace s ostatními.

Nejsme eshop. 

CHCETE VĚDĚT VÍC?

Zajímá vás zahrada a zahradničení? Mnoho užitečných informací a tipů obsahují praktické knihy o zahradě, dokonce i o BIO zahradě, pěstování bez chemie, v souladu s přírodou. Podívejte se na nabídku knihkupectví KOSMAS či jiného knihupectví…

reklama

Kdoule a zdraví – neprávem opomíjené ovoce

Kdoule: Zapomenuté ovoce, jež bylo zdrojem vitamínů pro naše předky

Kdoule a zdraví – neprávem opomíjené ovoce
Zdroj: Shutterstock

Kdoule jsou ovoce, které u nás bylo částečně zapomenuto. Stále nám ovšem má co nabídnout, ať už z hlediska chuti, anebo zdraví.  

Kdouloň obecná

Kdoule je ovoce rostoucí na stromě s názvem kdouloň obecná (Cydonia oblonga), který patří k nejstarším kulturním rostlinám.

Původně se přitom vyskytoval ve střední Asii, ale brzy se stal oblíbeným rovněž v oblasti Středozemí.

Kdouloni se nicméně daří i u nás, takže se v ČR může pěstovat, což se děje především ve středních Čechách a na jižní Moravě. Na několika místech dokonce zplaněla.

Kde kdoule ochutnat?

Plody se využívají i nadále především ve výše zmíněných oblastech, tzn. ve střední Asii a ve Středozemí.

Na našem území se kdouloň obecná vyskytovala také na mnoha zahradách, protože pro naše předky byly její plody velmi důležité. Postupem času nicméně její plody vytlačila jablka, která se používají k podobným účelům.

V běžné distribuční síti tedy kdoule jen tak neseženete, některé e-shopy však nabízejí kdoulový džem.

Jablko: zdravé ovoce, které pochází z Kazachstánu

Využití kdoulí v kuchyni

Důvodem, proč byly kdoule vytlačeny jiným ovocem, je jejich trpká chuť a přílišná tvrdost. Na druhou stranu se dá z těchto plodů připravit mnoho chuťově zajímavých dobrot.

Vyrobit si z nich lze nejen výtečný kdoulový džem, ale také marmelády nebo kompoty.

Jedná se také o perfektní ingredienci pro výrobu sladkých koláčů a doporučit vám můžeme i kuře na kdoulích.

Plody kdouloně obecné a zdraví

Kdoule byly v minulosti ceněným zdrojem vitamínů (především vitaminu B a C), ale obsahují také spoustu minerálů (železo, zinek, vápník nebo draslík) i dalších látek (třísloviny, silice, pektiny, organické kyseliny či vlákninu). Naším předkům tak kupříkladu pomáhaly s trávením, a to např. v boji proti průjmům či při žaludečních vředech. Doporučovány ovšem v minulosti byly i na bolesti v krku a žvýkání se používalo proti zápachu z úst.

Zajímavosti o kdouloni a kdoulích

  • Kdouloň obecná je pěstována především jako dekorativní strom, a to především díky krásným bílým květům, které se objevují na jaře.
  • Tento strom si lze nicméně splést s kdoulovcem, který se u nás hojně pěstuje, ač pochází z východní Asie. Ten se kdouloni dosti podobá, jeho plody se nicméně nekonzumují.
  • Existuje také kříženec kdouloně a hrušně. Ten se nazývá pyronie, ale bývá označován také pěkným názvem hruškokdouloň.
  • Semena kdoulí obsahují toxický glykosid amygdalin. Ačkoli se dříve používala v lidovém léčitelství, dnes se z plodů odstraňují.
  • Kdoule se používají rovněž pro výrobu nápojů. Naši předci si z nich připravovali mošty, ale třeba také pálenku (tzv. kdoulovice).

Autor: redakce

Opuncie: indiánské fíky pro milovníky zdravého životního stylu

  • Asie
  • Evropa
  • Jižní Evropa
  • Střední Asie

Kdoule a zdraví – neprávem opomíjené ovoce

Hrušky a jejich význam pro zdraví člověka

Hrušky mají podobně jako mnoho dalších druhů ovoce význam nejen v naší kuchyni, ale mají samozřejmě i pozitivní vliv na naše zdraví. U nás se jich pěstuje mnoho druhů, ale často jsou – podobně jako jablka – neprávem opomíjené nebo nedoceňované.  

Hrušky v kuchyni:

V kuchyni používáme hrušky převážně syrové, hodí se ale i pro konzervování, sušení, jako náplně do pečiva a pro další kuchyňské úpravy. Někteří s oblibou vyrábějí hruškové víno nebo mošt.  Nedoporučuje se konzumovat nezralé, hodně tvrdé plody: mnoha lidem mohou dlouho ležet v žaludku a způsobovat silné nadýmání.

Budete mít zájem:  Nic není tak pomíjivé jako doporučení, co jíst

Obzvláště malým dětem bychom proto měli podávat výhradně jen dozrálé hrušky. Na rozdíl od jablek nejsou hrušky většinou vhodné pro delší skladování, protože se rychleji kazí. Hrušky obsahují více ovocného cukru než jablka a méně kyseliny ovocné. Hned po banánech obsadily 2.

místo na pomyslné příčce obsahu ovocných cukrů ze všech druhů ovoce.

Kdoule a zdraví – neprávem opomíjené ovoceVýznam hrušek pro zdraví:

Hrušky jsou výborným ovocem pro ty, kdo milují sladké, ale nechtějí přibírat na váze – mají nízkou energetickou hodnotu a i díky svému obsahu vody (kolem 84 %) jsou vhodné pro redukční dietu.  Dobře dozrálé hrušky jsou snadno stravitelné a zdraví prospěšné. Podívejme se podrobněji na jejich přínos pro zdraví:

o hrušky obsahují provitamin A, řadu vitamínů B, betakaroten a poměrně malé množství vitamínu C. Dále sodík, draslík, brom, fosfor, železo, zinek, jód a ovocné cukry.

Ovocný cukr, který obsahují, nezpůsobuje na rozdíl od glukózy zvyšování hladiny inzulinu v krvi (které pak může být příčinou usazování tuku).

Zdravá kombinace ovocného cukru a vlákniny ve formě rozpustného pektinu dobře působí na náš krevní cukr a pektiny navíc příznivě ovlivňují hladinu cholesterolu (brání kornatění cév).

  • o měly by být pravidelně zařazeny do jídelníčku lidí trpících vysokým krevním tlakem – podporují krevní oběh a činnost srdce
  • o tříslovina, kterou obsahují, podporuje trávení a prospívají podrážděnému žaludku a působí příznivě při žaludečních potížích
  • o celkově posilují organismus, proto se doporučují hlavně starším lidem, těhotným ženám a pacientům v období rekonvalescence
  • o podporují pohyb střev, jsou výborným prostředkem proti zácpě
  • o hrušky mají více zásaditých než kyselých minerálních látek – proto pozitivně působí na rovnováhu kyselin a zásad v těle
  • o brom obsažený v hruškách podle nejnovějších poznatků posiluje kosti
  • o hrušky mají pozitivní vliv na hladinu kyseliny močové – doporučují se při dně, revmatismu a artritidě

o léčivý je nejen plod, ale i list: zdravý prospěšný je například čaj, který se připravuje povařením listů hrušně a který přináší úlevu při potížích s močovými cestami. Připravuje se tak, že se listy povaří 2 minuty, scedí a podávají jako čaj.

o odvar z hrušek – i sušených – se připravuje při zimnici

Snad každý ví, že hrušky by se měly konzumovat i se slupkou, protože většina cenných látek se ukrývá bezprostředně pod ní. Hrušky by se také neměly v jednom jídle kombinovat s mlékem, protože by pak mohly způsobit zažívací problémy.

  1. Byla by škoda náš jídelníček o hrušky ochudit, nemyslíte?
  2. Uznevim – čtenářka
  3. ChytráŽena.cz
  4. Tento článek také můžete
Přidat do oblíbených

Kdoule: Neprávem zapomenuté ovoce | Naše zahrada

Kdoule patří mezi ovoce, na které můžeme narazit jen jednou v roce. Na podzim. Je to proto, že neexistují žádné obrovské plantáže, které by nám toto ovoce dodávali kdykoli v roce.

Kdouloň obecná, která nese toto ovoce, roste v tropických oblastech světa. Chuť syrového ovoce může být trpká a mírně kyselá, proto se často setkáváme s vařenými recepty. Pokud na toto ovoce narazíte, rozhodně si jej kupte.

Níže vám přinášíme několik receptů, na co je můžete použít.

Kdoule očistěte a připravte podobným způsobem, jako byste chystali jablka – oloupejte je a zbavte semínek. Budete jich potřebovat celkem asi 2,25 kg. Nastrouhejte je nebo nakrájejte na malé kousky. Odkládejte do vody, protože stejně jako jablka i kdoule po kontaktu se vzduchem hnědnou.

Poté je slijte a dejte do hrnce. Přidejte 300 ml vody. Přiklopte poklicí a vařte asi 30 minut. Poté odstavte, ale nechte ještě dalších 30 minut přikryté. Poté slijte přebytečnou tekutinu a vložte do mixéru a rozmixujte dohladka na pyré nebo můžete nechat i větší kusy, chcete-li.

Poté vraťte do hrnce a přidejte 900 g cukru krystal a asi 240 ml vody. Přiveďte k varu a za občasného míchání vařte asi 30 až 40 minut. Poté přidejte 1 lžíci citronové šťávy a ještě 5 minut povařte. Touto směsí naplňte čisté vyvařené sklenice, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru.

Po vychlazení můžete otočit a skladovat v temnu.

Kdoule a zdraví – neprávem opomíjené ovoce

Kdoule: Zdroj obrázku Pixabay.com

Pečené kdoule

Omyjte si 4 kdoule. Oloupejte je a rozpulte je. Poté je zbavte semínek. Rozprostřete je na plech řeznou stranou nahoru. Na každou polovinu dejte 1 malou lžičku másla. Posypte cukrem (celkem ho budete potřebovat asi 240 g).

Do pečící formy nalijte vodu a pečte na 180 °C asi 45 minut. Upečené kdoule mají zlatavou barvu a jsou krásně měkké. Počkejte 15 minut a teprve poté začněte servírovat.

Můžete je podávat jen tak, nebo je ozdobte – hodí se například šlehačka, zakysaná smetana (ochucená citronovou kůrou a cukrem), zmrzlina a podobně.

Připravte si 12 kdoulí – omyjte je, nakrájejte na čtvrtky a zbavte semínek. Spolu s 60 ml vody a 60 ml citronové šťávy je dejte do hrnce. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a za občasného promíchání nechte vařit. Až jsou kdoule měkké, rozmixujte je dohladka tyčovým mixérem.

Pro jistotu je můžete také propasírovat. Přidejte do nich cukr – na jeden hrnek kdoulového pyré přidejte jeden hrnek cukru krystal. Vraťte na sporák a na nízkém plameni vařte jednu až dvě hodiny. Výsledná směs by měla být hustá natolik, aby neutíkala ze lžíce, když ji otočíte vzhůru nohama.

Kdoule: Zdroj náhledového obrázku Pixabay.com

KDOULE: Jak pěstovat skoro už zapomenuté ovoce a udělat si kdoulový sýr

Kdoule Na první pohled vypadají buď jako jablko, nebo jako hruška, ale kdoule jsou kdoule! Jde o aromatické plody kdouloně obecné, keře či stromu, který se dnes už bohužel tak často nepěstuje jako v dobách našich předků, kdy nechyběl snad v žádné zahradě. Za syrova jsou kdoule trochu problematické, jsou tvrdé a trpké, ale stačí je uvařit a rázem na jejich chuť změníme názor. Kdoulová marmeláda, kompot, sýr nebo koláč, to jsou dobroty! Navíc jsou opravdu moc zdravé. Kdoule obsahuje vitaminy C a B, spousty minerálních látek jako zinek, železo, draslík nebo vápník. Působí dobře na trávení, bolest v krku nebo špatný dech. Poradíme, jak si kdoule vypěstovat a prozradíme, jak je co nejchutněji zpracovat, abychom si tohle staré a skoro už zapomenuté ovoce opravdu s chutí užili. Diskuze(0) Zavřít diskusi Zkopírovat odkaz na tento článek

Kdoule, plod kdouloně obecné (Cydonia oblonga) je velmi zdravé ovoce, které má především vysoký obsah pektinů, tříslovin, silic, organických kyselin, vlákniny, vitaminů C a B, z minerálních látek obsahuje draslík, zinek, vápník, fosfor nebo mangan. Pektiny, kterých je kdoulí mnohem více než v jablku, regulují obsah vody v těle a spolu s vlákninou na sebe váží škodlivé látky a také je z těla vylučují ven, proto je kdoule ideální potravinou při detoxikaci a posilování imunity.  

Budete mít zájem:  Léky Na Spaní Bez Předpisu Recenze?

Kdoule nám také mohou pomoci při trávicích potížích, doporučují se při problémech se žaludkem i při zánětech a žaludečních vředech, proti průjmům a střevním katarům. Ulevuje také při bolestech v krku, prospívá při revmatismu a dně, pomáhá při depresích a stresu.

Kdoule je za syrova hořká, trpká, tvrdá a těžko stravitelná proto se i jako lék konzumuje tepelně upravená

Za syrova je kdoule hořká, trpká, tvrdá a těžko stravitelná, proto se i jako lék konzumuje vařená nebo pečená – kdoule oloupeme, odstraníme jádřinec a nakrájíme kousky, dužinu krátce povaříme ve vodě nebo upečeme v troubě doměkka, necháme vychladnout.

Vařené kdoule můžeme ve formě obkladu využívat pro zklidnění a hojení zanícených ran a vředů. Stejně tak se hodí i k ošetření citlivé kůže, např.

kolem očí, na spáleniny, omrzliny, jizvy, či na léčení vysušené a popraskané pokožky. Sušená jadérka jsou vynikající léčebný prostředek proti kašli a zlepšují dech.

Nesmí se ale rozkousnout, protože mají  intenzivní hořkou chuť.

Kdoulový elixír proti vráskám

Ingredience

  • 2 zralé kdoule
  • 200 ml vysoprocentního čirého alkoholu

Postup

Očištěné ovoce nakrájíme na plátky, dáme do sklenice a zalijeme alkoholem – plátky kdoule musí být ponořené. Uzavřeme a necháme 14až 20 dnů macerovat v chladu a temnu. Občas opatrně protřepeme. Pak scedíme přes pláténko, nalijeme do lahvičky a uskladníme v ledničce.

Použití

Osvěžující elixír se používá na potírání pleti, dobře hydratuje a vyhlazuje vrásky. 

Kdoule, plod kdouloně obecné či podlouhlé (Cydonia oblonga) je velmi zdravé ovoc

10 pravidel pěstování kdoulí

  1. Kdouloň obecná či podlouhlá (Cydonia oblonga) je keř nebo menší strom s rozložitou korunu. Kdouloň má tmavě zelené listy a ve druhé polovině května vykvétá voňavými bílými nebo narůžovělými květy.  Plody jsou žluté ochmýřené malvice podobající se hruškám nebo jablkům. Mají plstnatou slupku a pronikavé aroma.

    Světle žlutá dužina je šťavnatá, voňavá, ale v syrovém stavu se kdoule vůbec nekonzumují, protože chutnají trpce a jsou špatně stravitelné. Je nutné, aby prošly tepelnou úpravou.

  2. U nás se nejvíce pěstují kdouloň s hruškovitými plody (Cydonia oblonga subsp.

    Pyriformis) – plody mají protáhlejší tvar a měkčí dužinu, která je chuťově méně výrazná a  kdouloň s jablkovitými plody (Cydonia oblonga subsp. Maliformis) – plody mají kulatější tvar a tužší, více aromatickou dužinu.

  3. Kdouloň je poměrně nenáročná dřevina, nejlépe se jí daří v hluboké humózní půdě dobře zásobené živinami.

    Nesnáší však půdy s vysokým obsahem vápníku, trpí pak žloutnutím listů.

  4. Kdouloni se u nás dobře daří, je však citlivá na mráz. Vybíráme pro ni polohy slunné a chráněné. V mrazových kotlinách nepřežije tuhou zimu.
  5. Na vláhu není příliš náročná, dostatečné jsou pro ni srážky okolo 550 mm. Na suchých místech je nutná závlaha.

  6. Kdouloně obvykle rostou jako keře, ale štěpováním na podnož rostou jako stromy. Stromky vysazujeme nejlépe na podzim do vzdálenosti 4 až 5 metrů od sebe.
  7. Kdouloň bujně roste po vysazení, jakmile začne plodit, růst se zpomalí. V prvních letech je tak nutné ji řezat a založit kosterní větve. Později už korunu pouze prosvětlujeme.

    Výhony pokud možno nezkracujeme, protože kdouloň nejvíce plodí právě na koncích výhonů.

  8. Kořeny kdouloně jsou náchylné na namrznutí, proto k nim na podzim nahrneme zeminu nebo několikacentimetrovou vrstvu kompostu a překryjeme chvojím.
  9. Výhodou kdouloně je, že většinou netrpí žádnými běžnými chorobami ani škůdci.

  10. Známkou sklizňové zralosti kdoulí je pronikavá vůně. Pro kuchyňské účely se kdoule mají sklízet co nejpozději, v říjnu nebo i v listopadu před mrazy, v době, kdy první plody začínají padat. I v době zralosti jsou tvrdé.

Kdoule: známkou sklizňové zralosti kdoulí je pronikavá vůně

Kdoule v kuchyni

Pro trpkou chuť a tuhost dužniny se u nás voňavé kdoule zpracovávají výhradně na kompoty, marmelády, džemy, pasty, želé, aromatické mošty, vína, pálenky a likéry. Dají se také zamrazit. Vyniknou v ovocných koláčích a knedlících, vynikající jsou kdoule pečené s vlašskými ořechy a pistáciemi.

Rozhodně se vyplatí vyzkoušet kdoulové chutney s cibulí a rozinkami. Podobně jako jablka a hrušky si dobře rozumí s hřebíčkem a skořicí. Často se z kdoulí připravují křížaly, které můžeme jíst jen tak, nebo je přidat do nejrůznějších pokrmů, které rázem získají velice osobitý charakter.

Protože žlutá slupka je většinou pokryta šedavými chloupky, musí se před zpracováním v kuchyni důkladně odřít hrubou utěrkou.

Kdoule se u nás zpracovávají hlavně na kompoty, marmelády, džemy…

Recept na proslulý kdoulový sýr

Ačkoliv kdoulový sýr nemá se sýrem téměř nic společného, skvěle se k sýrům hodí, ale tak k masu a uzeninám.Tohle lahodné želé, vyrobené z voňavých plodů kdouloně obecné, znaly už naše praprababičky.

Ingredience

  • 2 kg kdoulí (kdoule musí být úplně zralé, nejlépe několik týdnů odleželé)
  • 800 g cukru
  • šťáva a kůra ze 2 citronů

Postup

Kdoule očistíme utěrkou od chloupků, nakrájíme na kostičky, zalijeme vodou a dusíme doměkka. Uvařené kdoule pečlivě propasírujeme přes síto, přidáme cukr a citronovou šťávu a kůru. Promícháme. Hmotu dáme do kastrolu, a při mírné teplotě a za stálého míchání vaříme tzv.

na kapku – lžičkou kápneme trochu rosolu na talířek, a když rychle ztuhne, máme dovařeno. Přidat můžeme nasekané vlašské nebo lískové ořechy, mandlové lupínky, na malé kousky pokrájené sušené ovoce atd. Na plech dáme pečící papír, na něj rozprostřeme hmotu z kdoulí a sušíme v troubě při nízké teplotě.

Výsledkem by mělo být tužší želé, která se dá krájet.

Kdoule: zralé plody pronikavě voní i přes slupku

Doporučené odrůdy kdouloní

Kdouloň Champion hruškovitého typu 

V zahradách se můžeme nejčastěji setkat s jemně ochmýřenou samosprašnou odrůdou Champion. Hrušce podobné plody se používají k výrobě džemů, kompotů, křížal apod. Potřebuje teplé místo chráněné před větrem. Vysazujeme ji do humózní a propustné půdy.

Kdouloň Ursynovská s plody ve tvaru jablka

Odrůda s bujnějším růstem a s výrazně aromatickými plody ve tvaru jablka, dozrávají do žluté barvy na konci října. Ovoce je výborné až po tepelném zpracování. Jde o samosprašný druh, vytváří tedy plody i bez oplození.

Kdoule odrůdy: kdouloň Champion hruškovitého typu a kdouloň Ursynovská s plody ve tvaru jablka

Kdoule jako přírodní osvěžovač vzduchu

Kdoulové aroma tak trochu připomíná vůni hrušek a jablek dohromady, prostě je nezaměnitelné. Zralé plody pronikavě voní i přes slupku, a proto se kdysi dávaly na dno do skříní a šatníků, aby provoněly prádlo. Kdoule postupně vysychají a přitom dodávají oblečení nevtíravou vůni. A navíc dokonale odpuzují šatní moly.

Ale pozor – kdoule k vysychání potřebují kolem sebe vzduch, takže je nesmíme dát přímo do prádla, to by začaly hnít! Kdouli můžeme použít taky jako přírodní osvěžovač vzduchu.

Položíme ji na nábytek v místnosti nebo ji nakrájíme na tenká kolečka a volně zavěsíme jako dekoraci – spolehlivě provoní byt stejně jako aromatická svíčka. 

Mohlo by vás taky zajímat: 

Diskuze(0) Zavřít diskusi Zkopírovat odkaz na tento článek

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector