Karob a zdraví – zkuste ho místo čokolády či kakaa

Karob a zdraví – zkuste ho místo čokolády či kakaa Alena Teclová 31. 05. 2020   |  06:31

Karob je známý jako náhrada čokolády nebo kakaa. Není to sice úplně přesné označení, ale kdo chce podobnou variantu této pochoutky, sáhne právě po karobu. Ovšem sám o sobě má mnoho cenných látek, pro které by ho měli zkusit i zarytí příznivci čokolády.

Lusky ze Středomoří Karob se získává z plodů dřeviny Ceratonia rostoucí ve Středomoří a bývá označován také jako svatojánský chléb. Pro výrobu prášku se používají lusky, které jsou podobné fazolím. Po odkvětu jsou sytě zelené a následně se přirozeně suší na slunci až několik měsíců. Čím je lusk tmavší, tím tmavší bude i karobový prášek.

Po vysušení se praží a tím se dělí na světlejší a tmavší formu. Ta světlejší je o něco sladší, má jemnou vůni i chuť. Naopak tmavší prášek se chutí více podobá praženému kakau. Na rozdíl od kakaa neobsahuje karob žádný kofein ani další alkaloidy, které mohou u citlivých jedinců způsobit zrychlení tepu, poruchy spánku, nadměrnou vznětlivost nebo úzkostlivost.

Má méně tuku, ale naopak o něco více cukru.

Karob není jen o mlsání Karobový prášek má skvělé léčivé vlastnosti. Podporuje proces trávení a hodí se jako náhražka černého uhlí při zažívacích problémech. Upravuje hladinu cukru a cholesterolu v krvi a brání jejich ukládání.

Preventivně působí proti srdečním onemocněním a zásobuje tělo dostatkem minerálních látek, zejména vápníku a draslíku. To vše díky bohatému zastoupení bílkovin, minerálů a vitamínů.

V karobu jsou přítomny hlavně vitamíny A, B a D, z minerálních látek

vápník a draslík.

Využijete ho stejně jako kakao S karobem můžete pracovat stejně jako s kakaem. Pokud použijete světlejší prášek, nemusíte přidávat tak velké množství cukru nebo jiného sladidla. Zkuste karobový prášek přidat například do smoothie.

Ideální je kombinace s banánem nebo arašídovým máslem. Lze ho přidat také do těsta nebo připravit „čokoládovou“ polevu. Oblíbená je také zdravá náhražka nutelly. Karob se rozmixuje s ořechy, olejem a osladí sirupem nebo medem.

Místo oleje můžete přidat banán, ale v takovém případě si připravte jen množství, které hned sníte.

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Karob a zdraví – zkuste ho místo čokolády či kakaa

Příprava školních svačin, to je úkol, který od září znovu padá na bedra maminek nebo tatínků všech malých i větších školáků. Co neustále vymýšlet, aby svačiny nebyly každý den stejné, aby chutnaly, zasytily…

Čtěte dál Karob a zdraví – zkuste ho místo čokolády či kakaa

Každý má povinnost podat první pomoc člověku v nouzi, nebo alespoň zavolat zdravotnickou záchrannou službu (ZZS), která se o nemocného…

Karob a zdraví – zkuste ho místo čokolády či kakaa

Lidé vynechávají preventivní prohlídky u praktického lékaře z mnoha důvodů – nemají zdravotní obtíže, z časových důvodů, v poslední…

Karob a zdraví – zkuste ho místo čokolády či kakaa

Molusky jsou kožní výrůstky barvy kůže, které si můžeme snadno splést s malou bradavicí. Mívají hrbolovitý povrch a propadlý důlek…

Karob a zdraví – zkuste ho místo čokolády či kakaa

Potřebujeme je každý den – abychom vstali z postele, došli si na toaletu, přichystali se a vyrazili do práce; abychom trefili tam,…

Karob a zdraví – zkuste ho místo čokolády či kakaa

Začátek školního roku a pomyslný konec léta neznamená velkou změnu jen pro děti, které po prázdninách vyrážejí do školy. I rodičům…

Karob a zdraví – zkuste ho místo čokolády či kakaa

Zvládnout náročný den ve škole či v práci bez menší zdravé svačiny mezi jídly může být těžké. Stejně tak ale může být pro mnohé obtížné…

Karob a zdraví – zkuste ho místo čokolády či kakaa

Koleno hraje v mobilitě člověka důležitou roli a jeho zranění může vést k celé řadě nežádoucích příznaků, včetně otoku a bolesti. Ono…

Karob a zdraví – zkuste ho místo čokolády či kakaa

V současné době se jedná o jeden z nejpopulárnějších stravovacích směrů. Díky přerušovanému půstu (neboli IF = intermittent fasting)…

V poslední době se hodně mluví o ekologickém řešení ženské periody. Na trhu se objevují produkty, které pomalu vytlačují klasické vložky…

Máta je rostlinka s všestranným využitím. Nejvíce ji ale oceníte v kuchyni a při zdravotních potížích. Můžete si ji snadno vypěstovat…

Ačkoliv existují návyky, které jsou pro srdce a celkové zdraví špatné na první pohled, jsou i takové, které škodí plíživě, aniž byste…

S rostoucím počtem možností, jak se stravovat, také úměrně tomu roste i riziko, že z toho všeho už trochu „blbneme“. V době přeplněné…

Recenze: Carob neboli svatojánský chléb. Dejte si ho místo kakaa nebo čokolády

Víte co je carob? Pokud vám tento pojem nic neříká, tak si to nejprve ujasníme: carob (karob) jsou rozemleté lusky legendárního stromu zvaného Svatojánský chléb. Karobový prášek je přirozené sladidlo, které je považováno za zdravou náhražku kakaa nebo čokolády.

Oproti kakau totiž obsahuje mnohem méně tuků, více bílkovin, sacharidů a vápníku. Kalorická hodnota je asi o třetinu menší, než u kakaa, proto je vhodnou součástí redukčního jídelníčku. Chcete-li zdravě mlsat, dopřejte si čokoládu z karobu.

Určitě si na ní pochutnáte stejně jako na mléčné čokoládě, a to i přesto, že nenahradí typickou čokoládovou vůni a chuť. U karobové čokolády se však nemusíte obávat případné alergické reakce a ještě navíc je bez lepku.

Zajímá vás, jaké další výhody konzumace karobu přináší, jak jej použít a kde ho koupit? Čtěte dále.

Karob a zdraví – zkuste ho místo čokolády či kakaa

Carob neboli svatojánský chléb / foto: prozdravi.cz

Karob neboli svatojánský chléb

Karob nebo též svatojánský chléb je plod stálezeleného stromu zvaného Rohovník obecný, který roste v oblasti Středozemního moře již více než 4 000 let. Plody na pohled vypadají jako fazolové lusky a vlastně se tak řadí mezi luštěniny.

Po dozrání se zelené lusky karobu nechávají přirozeně sušit na slunci, čímž se jejich barva mění na tmavěhnědou.

Dobře usušené lusky se potom čistí a rozlouskávají, aby se oddělila suchá dužina, z níž se potom za studena mele jemný prášek – karob.

Jeho kvality si byli vědomi už ve starověkém Řecku a Egyptě, kde tvořil běžnou součást jídelníčku. Karob je považován za velmi hodnotnou potravinu, která obsahuje celou řadu zdraví prospěšných látek.

Karob a zdraví – zkuste ho místo čokolády či kakaa

Rohovník obecný / foto: pixabay.com

Rohovník obecný (Ceratonia siliqua) je malý až středně velký strom patřící do čeledi bobovité, který dorůstá výšky kolem deseti metrů. Jeho domovinou je oblast Středomoří, kde je znám také jako svatojánský chléb. Má hustou polokulovitou korunu a tlustý kmen.

Tmavozelené lesklé listy mají vejčitý tvar. Rohovník je jediný středomořský strom kvetoucí v podzimním období. Zralé plody jsou tmavě hnědé, 10 – 30 cm dlouhé a tvoří je kožovitý nepukavý lusk. Uvnitř se nachází velmi tvrdá semena, která jsou ukryta ve sladké dužnině.

Po usušení se dužina rozemele a vzniká karobový prášek.

Karob prospívá zdraví

Z nutričního hlediska je karob vysoce ceněný pro obsah vitamínů skupiny B, minerálních látek (draslík, hořčík, vápník) a stopových prvků (železo, mangan, nikl, chrom, měď).

Karob obsahuje:

  • 46 % přirozeného cukru
  • 8 % bílkovin
  • 3x více vápníku než kakao

Koupit levně

Karobový prášek je dále bohatým zdrojem vlákniny (pektinu) a v porovnání s čokoládou v něm není žádný kofein, má o třetinu méně kalorií a 17x méně tuku. V lusku se nachází přes 50 % sacharidů, přičemž dřeň obsahuje až 26 % sacharózy, 13 % fruktózy, 4,5 % proteinů a 1,5 % tuku.

V prášku získávaném z karobových lusků je zastoupen výhradně přírodní cukr, což se projevuje na jeho přirozeně sladké chuti, která se kakau podobá natolik, že jej v pečivu či sladkostech téměř nepoznáte. Při použití karobu tedy není nutné jednotlivé pokrmy dále doslazovat.

Avšak z energetického hlediska jsou na tom karob a kakao obdobně. Oproti kakau ale výhoda karobu spočívá v tom, že má podstatně méně tuku, více vlákniny, vitamínů a na rozdíl od kakaa po konzumaci nezvyšuje hladinu cukru v krvi, ale snižuje cholesterol.

Má příznivý vliv na trávení a vylučování.

Oleksandr Matiko o kakaových bobech uvádí: “Kakaový prášek (kakao) je potravina získaná z pražených kakaových bobů zbavených slupek, upravených do formy prášku, obsahující nejméně 20 % kakaového másla v sušině a nejvýše 9 % vody.”

MATIKO, Oleksandr. Fairtradové kakaové boby, kakao a čokoláda na českém trhu [online]. České Budějovice, 2016 [cit. 2019-01-30]. Dostupné z: . Bakalářská práce. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Ekonomická fakulta. Vedoucí práce Ing. Hana Doležalová, Ph.D..

Budete mít zájem:  Vysoké Jaterní Testy Příznaky?

V čem se ještě liší karob od kakaa? V karobu nejsou obsaženy škodlivé methylxanthiny, které mají nepříznivé účinky na zdraví člověka (zrychlený tep, poruchy spánku, nadměrná vznětlivost, pocity úzkosti). Prášek z karobu nevyvolává hyperaktivitu ani alergickou reakci a z  toho důvodu je zcela jistě zdravější alternativou čokolády.

Koupit levně

Proč zařadit do jídelníčku raději karob než kakao?

  • podporuje činnost trávicího systému
  • snižuje hladinu cholesterolu v krvi
  • má více vlákniny, vápníku, sodíku, vitamínu A, C, E než kakao
  • neobsahuje kofein
  • je bez lepku
  • nevyvolává alergickou reakci

Karob a zdraví – zkuste ho místo čokolády či kakaa

Karobové lusky se rozemelou na jemný prášek / foto: pixabay.com

Jak použít karob v kuchyni?

Máte-li se rozhodnout mezi karobem, kakaem nebo čokoládou, rozhodně vždy sáhněte po karobovém prášku. Z nutričního hlediska podstatně více prospějete svému zdraví. Karob je snadno stravitelný a nahradí cukr v každém receptu.

Přitom od kakaa ho ani nerozeznáte, jeho chuť je jen mírně odlišná. Vzhledem k tomu, že je přirozeně nasládlý, uplatní se ve všech sladkých receptech a všude tam, kam byste dali kakao.

Hodí se do ovesné kaše, smoothie, na pečení moučníků, k přípravě nepečených dezertů nebo ho lze jen tak vmíchat do sklenice mléka.

Koupit levně

Kromě toho existuje i celá řada receptů, kde je karob využit jako bezlepková náhražka mouky, což jistě ocení nejen celiaci. Kombinovat můžete i karob s kakaem.

Když použijete karob v receptu, není nutno již pokrm přislazovat.

Co byste řekli na domácí cookies s karobem, jsou naprosto vynikající:

Carob svatojánský chléb značky Sunfood

Svatojánský chléb v podobě rozemletého karobového prášku najdete skoro v každém obchodě se zdravou výživou, avšak stejně tak je k mání na internetu, kde je vám mnohem blíže na dosah.

Jelikož mám online nákupy v oblibě a šetří mi čas, objednala jsem Carob svatojánský chléb v balení 200 g ve spolehlivém e-shopu a PPLka mi ho dovezla až domů.

Způsob dopravy si ale můžete zvolit jaký chcete, na výběr máte sedm možností, případně si zásilku vyzvednete na výdejním místě.

Jak používám karob?

Karobový prášek patří u mne doma k běžným potravinám, které tvoří náš jídelníček. Vyhovuje mi jeho chuť a nepřipadá mi až tak moc od kakaa odlišná. Ale to možná bude tím, že nemám ráda přeslazené věci. Nicméně, nic vám nebrání v tom, abyste si jídlo s přídavkem karobu případně dosladili, ale mě to vážně nepřipadá nutné.

Karobový prášek využívám ve všech sladkých receptech místo kakaa.

Občas si s ním zpestřím ranní ovesnou kaši, přidám malou lžičku do jogurtu a nebo mléčného koktejlu (banánový nebo jahodový je nejlepší).

Jinak dávám do těsta při pečení (bábovka, muffiny, roláda) a skvěle se hodí i na raw dezerty. V oblibě mám také karobový nápoj, který dělám podle tohoto receptu:

Recept na domácí karobový nápoj

Suroviny:

  • 2 lžičky práškového karobu
  • 125 ml mléka (může být i rostlinné)
  • ½ lžičky skořice
  • špetka kardamonu

Postup:

Do sklenice dáme odměřené množství karobu, skořice a špetku kardamonu. Zalijeme asi jednou lžící horké vody a vše promícháme, aby se prášek rozpustil. Ohřejeme mléko a vlejeme do sklenice s karobem. Lehce promícháme a pijeme teplé.

Tento nápoj má výtečnou netradiční chuť, pokud chcete, můžete skořici i kardamon vynechat, a i přesto budete mít velmi zdravé “kakao”.  

Když připravujete jakýkoli nápoj s karobem, v každém případě je vždy dobré nejprve karob rozmíchat v malém množství teplé vody a teprve poté doplnit sklenici tekutinou na požadované množství. Lépe se tak spojí obě suroviny dohromady, karob se dokonale rozpustí a netvoří se na povrchu hrudky.

Chcete-li žít zdravým životním stylem, vyměňte kakao za karob a užívejte si tu příjemnou změnu.

Koupit v e-shopu

  • zdravá alternativa kakaa
  • je bez lepku
  • má méně kalorií než kakao
  • přirozeně nasládlý
  • příznivě působí na trávení
  • nezpůsobuje alergickou reakci
  • jemný prášek je dobré nejprve rozmíchat v menším množství tekutiny
  • nemá typickou chuť čokolády
  • má zvláštní jemnou vůni, který nemusí vyhovovat každému

Karob a zdraví – zkuste ho místo čokolády či kakaa

Karob neboli svatojánský chléb a hubnutí

Karob již dávno nevnímáme jen jako náhražku kakaa. Naopak, kraluje řadě zdravých receptů. Jak je to tedy s karobem a hubnutím?

Co je karob?

Karob je technicky vzato luštěnina pocházející z rohovníku obecného, také známého jako Svatojánský chléb. Získává se mletím lusku na velmi jemný prášek, zvaný karobová mouka. Ten se často používá jako náhražka čokolády, resp. kakaa, a to do nejrůznějších sladkých dobrot.

Karob versus naše staré známé kakao

Na 100 g vychází kakao a karob s energetickou hodnotou podobně. Bílkovin má karob oproti čokoládě (16,8 g/100 g) pramálo – 3,8 g/100 g, ovšem zajímavý je obsah tuku.

Právě obsah rychlých cukrů a nasycených tuků ve sladkostech, dělá z mlsání oprávněného strašáka diet. V tomto ohledu vyhrává na plné čáře karob s pouhými 0,2 g tuku na 100 g.

Kakao s 23,7 g tuku na 100 g nemá šanci.

  • 100 g karobu představuje asi 1600 kJ ~ 100 g kakaa
  • 100 g karobu má 3,8 g bílkovin ~100 g kakaa 16,8 g bílkovin
  • 100 g karobu obsahuje pouze 0,2 g tuku ~ 100 g kakaa 23,7 g tuku
  • 100 g karobu má 90,6 g cukrů ~ 100 g kakaa okolo 45 g cukrů

Další složení karobu

Příznivý je poměr sodíku a draslíku. Obvykle bývá všude moc vysoké množství sodíku, karob ho má pouze 10 mg/100 g a 800 mg/100 g draslíku. U kakaa se v obou případech pohybujeme kolem 700 mg/ 100g.

Karob má dvojnásobné množství vápníku, ale také dvojnásobné množství cukru oproti kakau (90,6 g/100 g). S tím se musí při vaření počítat, protože při práci s kakaem jsme zvyklí doslazovat dezert cukrem. V případě karobu to není potřeba.

Dále obsahuje vitamíny A a B,  11 % vlákniny a 6 % minerálních látek (kromě vápníku i draslík, hořčík, železo nebo fosfor).

Na rozdíl od čokolády neobsahuje karob žádné stimulanty, přesto tělu dodává energii. V čokoládě najdeme třeba theobromin, který má podobné účinky jako kofein.

Karob a zdraví – zkuste ho místo čokolády či kakaa

Karob a jeho pozitivní účinky

  • Je téměř hypoalergenní, tzn. mohou jej jíst i ti, kdo jsou alergičtí na čokoládu. Chuťově navíc o nic nepřijdou, chuť karobu je velmi srovnatelná kakau, navíc neobsahuje lepek.
  • Dodává energii a usnadňuje vykašlávání.
  • Snižuje hladinu cholesterolu a chrání tak organismus před civilizačními chorobami.
  • Reguluje hladinu krevního cukru.
  • Díky vysokému obsahu vlákniny je vhodný jako prevence osteoporózy.

Karob a hubnutí

Přestože je karob výbornou alternativou do dezertů i domácího müsli, opět zde platí pravidlo – všeho s mírou!

Karob je výhodný svým nízkým obsahem tuků, na druhou stranu má vysoký obsah jednoduchých sacharidů. Je bohatým zdrojem vlákniny, podporuje trávení a uklidňuje žaludeční sliznici.

Nejlepší recepty z karobu

Karobový prášek můžete přidat do všech moučníků, od piškotového těsta až po cukroví. Vaše chuťové buňky však může roztančit již po ránu, pakliže ho přidáte do jogurtu nebo ovesné kaše. Aby váš pokrm dostal kakaový nádech, postačí jen pár lžic karobového prášku. 400g pytlík prášku pak vypadá téměř bezedný.

Nebojte se ani kombinace karobu s kakaem. Mezi nejoblíbenější recepty patří tiramisu s karobem, karobový dort nebo karobové muffiny.

Karob existuje také ve formě chutného sirupu, který můžete použít jako sladidlo. Existuje i řada receptů, kde je karob využit jako bezlepková náhražka mouky, což ocení nejen celiaci.

Karob a zdraví – zkuste ho místo čokolády či kakaa

Dodržíte-li zásadu „všeho s mírou“, nic nebrání zdravému mlsání. Přejeme vám dobrou chuť!

Karob je zdravá náhrada čokolády

Úvod  › 
Články  ›  Jídlo Předchozí článek   Další článek

Karob je skvělá potravina, která je vhodnou alternativou ke kakau a k čokoládě. Ve zdravých výživách jsou výrobky z karobu běžně k dostání. Zase můžete mlsat o něco zdravěji.

Rohovník obecný, Svatojánský chléb, Karob

Všechny tyto tři názvy mají společný jeden strom. Rohovník obecný je středomořský strom jehož plody jsou známé pod názvem karob a používají se v kuchyni. Název svatojánský chléb pochází z legendy o Janu Křtiteli, který díky nim prý přežil na poušti.

Budete mít zájem:  Jezte méně masa, zachráníte planetu?

Ve Středomoří se dokonce plody používají i ke krmení užitkových zvířat nebo se z nich vyrábí místní pálenka. Jak je vidět, tak karob má všestranné použití, z toho jednoznačně vyplývá, že se jedná o důležitou plodinu. Více o rohovníku si můžete přečíst na Wikipedii.

Složení karobu nám hraje do karet

Narozdíl od kakaa neobsahuje karob kofein a ani další psychoaktivní látky. Navíc oproti kakau obsahuje karob minimum tuku, ale obsahuje více přirodního cukru. Přírodní chuť karobu je sladká, nemusíme ho tedy doslazovat.

Karobem můžete snadno nahradit výrobky z čokolády. Získáte tak podobný produkt, který má méně tuku a obsahuje pouze přírodní cukr.

Karob a zdraví – zkuste ho místo čokolády či kakaa

Když už mlsat, tak zdravě!

Výrobky z karobu

Z karobu jsou ve zdravých výživách k dostání rozličné potraviny. Nejznámější je karobový prášek nebo karobové bonbóny. Z dalších to jsou např.:

  • Karobové pomazánky (alternativa k nutelle)
  • Kaše s karobem
  • Müsli s karobem
  • Sušené ovoce máčené v polevě z karobu
  • Karobový prášek
  • Karobové tyčinky a další cukrovinky
  • Karobové bonbóny

Karob má výraznější chuť než čokoláda, takže sladkosti z karobu mohou obsahovat i méně tuku než výrobky s čokoládou. Navíc chuť není nijak výrazně jiná. Určitě zkuste mlsat zdravě, ať už vy nebo vaši děti.

Místo kakaa holandského typu můžete použít karobový prášek. Jen si dejte pozor na dávkování, karob má výraznější chuť, takže ho stačí dát méně.

Poleva z karobových bonbónů

Rádi pečete zdravě? Nahraďte čokoládové polevy polevami z karobu. Stačí rozpustit karobové bonbóny stejným způsobem, jako kdybyste rozpouštěli čokoládu – v misce nad vodní lázní.

Karobovou polevu lze připravit i z karobového prášku. Stačí použít kvalitní olej (např. kokosový), který necháte rozehřát na vodní lázni. Karobový prášek rozmíchaný ve vodě pak jen přilijete k tuku. Do polevy je možné přidat kukuřičný škrob (poleva pak krásně ztuhne) nebo vita kávu (Caro), aby poleva získala hořkou chuť.

Nebojte se v kuchyni experimentovat a pořád zkoušet nové chutě a nové postupy. Karob je jedna z potravin, které stojí za to vyzkoušet.

Související články:

Karob – využití, účinek pro organismus

Karobové boby zrají v luscích na stromu, který roste především na Středním Východě, ale také v Itálii, Řecku a Kalifornii. Po usušení se boby melou na jemný prášek, který známe jako Svatojánský chléb nebo již zmíněný Karob. Lusky, které dosahují délky 30 cm, jsou tmavohnědé barvy a v lusku je 4 až 10 semen.

Podmínkou získání kvalitního karobu je sklizeň v optimálním stupni zralosti lusků, ale důležité je také skladování a sušení. Je zakázáno sušení tepelnými procesy, včetně  procesů s použitím kouře. Lusky se zpracovávají nejčastěji drcením a pak mletím na karobovou mouku, kterou je nutné také skladovat v suchu a v chladu.

 

Zajímavostí je, že semena mají stejnou hmotnost a ve starověku se používala jako váhová jednotka zlata karát/karob. 

Látky prospěšné pro náš organismus

Karob obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek: vitaminy skupiny B, vápník, hořčík, draslík, železo, mangan… Dále obsahuje 8% bílkovin a asi 46% přirozeného cukru, je bohatým zdrojem vlákniny (pektinu). Oproti kakau má méně kalorií a mnohokrát méně tuku. Má příznivý vliv na trávení a vylučování a na snižování hladiny cholesterolu v krvi.

Karob a zdraví – zkuste ho místo čokolády či kakaaVíte že:

  • – Karob má své uplatnění ve více než padesáti výrobních oblastech
  • – Používá se pro výrobu čokolády, cukrovinek a pečiva, nápojů, zpracování mléčných produktů, masa, ovoce a zeleniny, oblíbený je také v kosmetickém průmyslu.
  • – Má vysoký obsah vápníku, 3x více než mléko.
  • – Obsahuje 46% glukózy a fruktózy, je velmi vhodný při léčbě diabetu a lze jím nahradit cukr, pomáhá při onemocnění střev a při alergiích.
  • – Na rozdíl od kakaa neobsahuje karob zdraví škodlivé methylxanthiny, které zrychlují tep, přináší pocity úzkosti, poruchy spánku, pocit úzkosti a nadměrnou vznětlivost.
  • – V čokoládě, pečivu a marinádách ho nepoznáte, ale pokud si ho dáte do mléka, nebude chutnat jako kakao.
  • –  Karob se používá při dietách, protože snižuje krevní glukózu a vyplavuje cholesterol.

U nás je Karob málo známý a když už se používá, tak jen jako náhražka kakaa.

To je ale škoda, tento nenápadný prášek je levný a našemu zdraví prospívá. 

Znáte Karob – zdravou alternativu čokolády?

Dřevina Ceratonia Siliqua nebo-li svatojánský chléb roste ve Středomoří. Legenda říká, že ho rád konzumoval svatý Jan, odtud druhý název.

Z lusků tohoto keře se získává karabový prášek, kterým můžete zdravě, ale velmi chutně nahradit kakao nebo čokoládu.

Již ve starověkém Egyptě a Řecku věděli o jeho pozitivním vlivu na lidské zdraví, proto se stal běžnou součástí jejich jídelníčku.

Pozitivní účinky karobu

Hořčík, vápník, železo, fosfor, nikl obsažené v karobu jsou skvělými pomocníky v boji s ostoeporózou, zejména hořčík. Karobové lusky jsou bohaté na bílkoviny, minerály a vitamíny, především vitamíny A, B a D. Oproti kakau neobsahuje karob kofein a žádné alergenní látky, zato v něm můžete nalézt přírodní aminokyseliny, které pomáhají při stavbě bílkovin.

Velkým rozdílem mezi kakaem a karobem je také v obsahu cukru a tuku. Kakao je třikrát více kalorické než karob. 23% tuku a jen 3% cukru obsahuje kakao, zatímco v karobu naleznete pouhých 7% tuku a 48% cukru.

Pokud se toužíte zbavit nabraných kil během vánočních svátků, je karob skvělou volbou. Kromě hubnutí pomáhá karob při průjmech nebo jiných žaludečních potížích a pomáhá snížit hladinu cholesterolu.

Je vhodný i pro diabetiky, celiaky a pro lidi s alergií na kravské mléko.

Karob a zdraví – zkuste ho místo čokolády či kakaa

Využití karobového prášku

Karobovým prášek můžete využít při pečení koláčů a dortů, stejně jako běžné kakao. Alergici mohou karobový prášek využít jako náhradu za mouku. Pokud toužíte shodit nějaké to kilo, můžete také karobový prášek použít jako mouku nebo si připravte karobový nápoj.

Přírodní cukr, obsažený v karobu, vám dodá energii, zasytí, ale nezpůsobí nespavost, roztěkanost nebo hyperaktivitu. Chuť se kakaem téměř totožná, takže rozdíl nepoznáte. Rozmíchejte plochou lžičku prášku v mléce, zkuste sojové, rýžové nebo ovesné.

Pochutnáte si a k tomu uděláte něco pro své zdraví.

Redaktorka Petra pro vás připravuje nové zajímavé rady, jak řešit různé záležitosti. Pokud máte zajímavý návod, který byste chtěli zveřejnit, můžete nás kontaktovat. Stejně tak v případě zájmu o inzerci.

Chcete zhubnout? Místo kakaa zkuste karob. Je zdravý, chutný a méně kalorický

Karobový prášek se získává z dřeviny Ceratonia Siliqua rostoucí ve Středomoří, česky rohovník Karob můžete použít i při bezlepkové dietě, protože neobsahuje lepek. Diskuze(0) Zavřít diskusi Zkopírovat odkaz na tento článek

Kakao má jedinečnou vůni a kousek dobré čokolády dokáže člověka přenést do ráje. Dodá energii, díky kofeinu umí nakopnout, je bohaté na minerály. Ale má dost vysoký obsah tuků a tak ten, kdo nechce tloustnout, by si měl jeho příjem hlídat.

Pokud si tedy hlídáte příjem kalorií, zkuste místo kakaa využít karob – můžete si rovnou ve zdravé výživě (nebo na internetu) koupit čokoládu, ehm tedy karobelu z karobu, k dostání je i prášek z karobu, který použijete při pečení, do studených i teplých dezertů.

(viz. dále pro vás máme recept na polevu a perník z karobu). Při bezlekové dietě můžete sáhnout po mouce z karobu. V obchodě dostanete i obalované oříšky a sušeného ovoce v karobu nebo náhradu nutelly – pomazánku z karobu.

Karobový prášek není dražší než kakao.

Když srovnáte kakao a karob, vyjde vám, že:

– Karob obsahuje méně tuků, více cukrů- Karob má méně minerálních látek (železa, hořčíku a vápníku)

– Karob neobsahuje kofein a další xantinové alkaloidy, které mohou způsobit zrychlení tepu, poruchy spánku nebo hyperaktivitu

Zcela konkrétně, kakao obsahuje až 23 % tuku a pouze 5 % cukru, zatímco karob 7 % tuku a až 48 % cukru, proto není nutné ho uměle přislazovat. Kalorická hodnota karobu je přitom asi o třetinu menší, než u kakaa.

Karobový prášek se získává z plodů stálezelené dřeviny Ceratonia Siliqua rostoucí ve Středomoří, česky se jmenuje také rohovník.

Karob vám možná zní exoticky, český název svatojánský chléb už vám možná zní familiárně. Podle pověsti tuto potravinu jedl svatý Jan na poušti a díky ní nezemřel hlady.

Kvalit svatojánského chleba si byli vědomi už ve starověkém Řecku a Egyptě, kde tvořil běžnou součást jídelníčku.

  • Recept na polevu z karobu
  • Suroviny:
  • 1,5 lžíce panenského kokosového oleje1 lžíce karobového prášku1 lžička mandlové pasty
  • (cukr)
  • Postup:
Budete mít zájem:  Proč teď nosit místo kontaktních čoček brýle?

Ve vodní lázni rozpusťte kokosový olej. Dejte do mixéru a přidejte karob a mandlovou pastu. Pokud by to na vás bylo málo sladké, přidejte ještě cukr.

Karob nahradí kakao

  1. Perník s karobem
  2. Suroviny:
  3. 2 hrnky kukuřičné mouky1 hrnek cukru1/2 hrnku slunečnicového oleje1 hrnek mléka 1 1/2 polévkové lžíce karobové mouky nebo karobového prášku1 prášek do pečiva
  4. vanilkový cukr

Karob je sám o sobě sladký

Postup

V míse smíchejte sypké ingredience, pak přidejte olej, mléko a promíchejte. Vše nalijte do do moukou vysypané formy a pečte 20 až 25 minut při teplotě 175 °C. Po vychladnutí vyklopíme a můžeme polít karobovou polevou (viz výše) a přidat i marmeládu.

Pro zajímavost: Název se odvozuje od řeckého slova „keras“, které znamená zrno a z latinského slova „siliqua“ – tvrdost.

Hmotnost jednotlivých karobových semen je téměř stejná, proto byla dříve využívána k určování hmotnosti drahých kamenů (hlavně diamantů) a zlata.

Z řeckého „keras „ je odvozen i český název karát. Hmotnosti jednoho semena karobu odpovídala hmotnost jednoho karátu.

  • (web)
  • Mohlo by vás zajímat:

Diskuze(0) Zavřít diskusi Zkopírovat odkaz na tento článek

Čokoláda v cukroví není nenahraditelná. Zkuste karob!

Pokud na polevy, krémy nebo do těsta používáte čokoládu nebo kakao, pak volte co nejkvalitnější produkty. Vycházejí sice dráž, ale levné polevy nebo čokolády většinou s čokoládou nemají krom barvy nic společného a obsahují především nezdravé tuky, barviva a sladidla. Další možností je začít používat karob.

Ideální je používat čokoládu na vaření se 70 procentním obsahem kakaa. A také kakao holandského typu.

Existuje také zdravější varianta v podobě karobu, tedy prášku z rostliny, které se říká svatojánský chléb. Má vysoký obsah bílkovin, minerálů a vitamínů. Neobsahuje kofein a alergenní látky, a najdeme tu hořčík, vápník, železo, vlákninu, vitamíny a aminokyseliny.

Čtěte také

Na rozdíl od kakaa tu najdeme mnohem méně tuků a cukrů a navíc má příznivý vliv na trávení a nemá škodlivý vliv na cévní systém. Vzhledem k přirozeně nasládlé chuti nevyžaduje karob obohacení cukrem a vzhledem k jemné konzistenci nevyžaduje ani přidávání velkého množství tuku při výrobě domácí čokolády.

Karob – zdravější než čokoláda

Karob se dá v prodejnách zdravé výživy sehnat ve formě prášku nebo peciček. S pecičkami můžete zacházet stejně jako s čokoládou na vaření – tedy rozehřát je ve vodní lázni a použít třeba jako polevu. Můžete z něj ale vyrobit i nepečené hrudky.

Do rozpuštěného karobu přidáte nasekané ořechy nebo mandle, sušené ovoce, můžete přidat pár kapek rumu nebo likéru a z hmoty vytvoříte hrudky, které necháte ztuhnout. Práškový karob se dá přidávat do těsta nebo krémů stejně jako kakao.

Přínosem pro naše zdraví bezesporu je, že můžete v receptech ubrat až čtvrtinu předepsaného tuku, protože karobový prášek je vláčný.

Co se krémů do pečiva týče, můžete se obejít i zcela bez tuku: když smícháte 2 lžíce karobu, 1 lžíci kukuřičného škrobu a 1 lžíci sušeného mléka s hrnečkem horké vody, přidáte buď cukr, nebo sladký sirup, a za stálého šlehání chvilku povaříte, získáte jemný krém, kterým můžete spojovat cukroví, nebo jím zdobit dezerty.

  • Pokud budete karobem nahrazovat kakao v receptech, na které jste zvyklí, karobu stačí o třetinu méně než běžného kakaa, protože jeho chuť jej daleko výraznější.
  • Pár receptů na zdravé vánoční cukroví

V prvním receptu spojíme pozitivní účinky mrkve a celozrnné mouky. 2O deka najemno nastrouhané mrkve smícháme s 30 dekagramy celozrnné mouky, přidáme lžičku jedlé sody, 200 gramů másla a zpracujeme ve vláčné těsto. Z něj vykrájíme libovolné tvary, které po upečení buď obalíme v moučkovém cukru nebo sušeném ovesném mléce, nebo je spojujeme pikantní marmeládou.

Potěšit by vás mohly i celozrnné vanilkové rohlíčky – v receptu na ně prostě použijete celozrnnou mouku – možná budete překvapeni, jak skvělé jsou! Jediné, na co je třeba pamatovat je, že potřebují od klasického receptu asi o týden déle na odležení, ale vyplatí se to.

Na závěr přidáme recept na nepečené ovesné kuličky, které jsou hotové za čtvrt hodiny. 150 gramů ovesných vloček smícháme se stejným množstvím másla, 100 gramy třtinového cukru, třemi lžícemi kakaa nebo 2mi lžícemi karobu a s jedním vanilkovým cukrem. Vypracujeme hmotu, z ní vytvoříme kuličky a ty obalíme buď v kokosu, sezamových semínkách, nebo mletých ořechách.

Související příspěvky

Kakao a výroba čokolády

Kakao obsahuje zdraví prospěšné látky

Může být čokoláda zdravá?

Test kakaa. Je holandské kakao opravdu kvalitnější?

Granko bylo první české rozpustné kakao, název vznikl z veřejné soutěže

autor: Jindra Moravcová

Karob – Viviente

Karob, známý také jako svatojánský chléb, je výborná alternativa kakau či čokoládě, jelikož karobový prášek je sladký, přitom nezpůsobuje alergie, nechová se jako stimulant a je bezlepkový. Hodí se pak např. na dochucení ovesné kaše, tvarohu, ale také do zdravějších dezertů či domácích zmrzlin.

Karobový prášek se získává mletím lusků dřeviny Ceratonia Silica (Rohovník obecný) rostoucí ve středomořské oblasti a jihozápadní Asii. Hlavními producenty jsou Španělsko, Itálie, Portugalsko, Maroko, Řecko, Egypt a Turecko.

Karob je známý také pod jménem svatojánský chléb nebo rohovník. Jeho kvalit si byli velmi dobře vědomi už ve starověkém Řecku a Egyptě, kde tvořil naprosto běžnou součást jídelníčku.

Slouží jako alternativa kakaa a čokolády nebo se přidává do mouk jiných plodin.

Složení

Karob je přírodní zdroj aminokyselin (alanin, prolin a valin), minerálních látek (vápník, draslík, hořčík, sodík fosfor a železo), vitaminů (A, B a D) a vlákniny. Obsahuje velké množství tzv.

kondenzovaných taninů, které mají výrazné antioxidační vlastnosti, takže pomáhají vychytávat volné radikály v těle.

Obsahuje také velké množství přírodních cukrů, takže je přirozeně sladký a pokrmy s ním není nutné tolik doslazovat.

Oproti kakau neobsahuje žádné stimulační látky (v kakau se vyskytuje kofein a teobromin) a alergeny, proto je tedy v porovnání s ním tou zdravější variantou. Není v něm obsažen téměř žádný tuk, proto má tedy nižší kalorickou hodnotu. Vůně je velice specifická a často je přirovnávána k vůni po datlích. Vůni kakaa a čokolády tedy nahradit nedokáže.

Vliv na zdraví

Karob má příznivý vliv na naše trávení, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a na rozdíl od kakaa jeho použití nevyvolává zrychlený tep, poruchy spánku nebo hyperaktivitu.

Čokoláda z karobu tedy představuje vhodnou (a pro zdraví mnohem příznivější) náhradu mléčné čokolády, kterou mohou využívat alergici na kravské mléko, ale která je bohatým zdrojem živin i pro nealergiky.

Karobu se využívá i ve farmacii, protože působí proti průjmu, dále usnadňuje vykašlávání a pomáhá zbavovat se hlenu. Neobsahuje lepek, takže je vhodný pro osoby, které trpí celiakií.

Využití v kuchyni

V kuchyni má karob pestré využití. Lze jím nahradit kakao, čokoládu a v některých případech dokonce i kávu. K dostání bývá ve zdravých výživách nebo nyní i v supermarketech (např. Tesco).

Nejčastěji ho můžeme koupit ve formě prášku, různých sladkých pochoutek (čokolády, polevy, obalované oříšky a sušené ovoce v karobu). Můžeme jím nahradit kakao ve všech kakaových nebo čokoládových receptech v poměru 1:1.

Výsledkem jsou pak velmi chutné dezerty, zmrzliny, smoothie nebo jiné nápoje. Karob perfektně osvěží vaše oblíbené recepty!

Existuje i “karobela”- alternativa k tolik oblíbené Nutelle z oříšků a čokolády. Je ale potřeba si hlídat množství výrobků s karobem, protože tyto sladkosti mohou být zdrojem stále i velkého množství jednoduchých sacharidů (cukr, glukózovo-fruktózové sirupy) a také nekvalitních tuků (palmový, kokosový tuk, ztužené tuky).

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector