Kardamom (nebo nesprávně kardamon) a zdraví – skvěle podporuje trávení

Historikové se dodnes nemohou shodnout, kdy přesně lidstvo objevilo kardamom. Existuje celá řada teorií, z nichž například jedna předpokládá, že se vyskytoval již ve visutých zahradách královny Semiramidy. Ať to bylo, jak to bylo, kardamom si i dnes zaslouží naší pozornosti, a to nejen kvůli své osobité vůni a chuti.

Co je kardamon?

Kardamom (nebo nesprávně kardamon) a zdraví – skvěle podporuje tráveníSamotný název „kardamon“ se v češtině považuje za nesprávný, ačkoliv označit jej úplně za špatný nelze. Název koření pochází z řečtiny, kde se mu přezdívalo „kardamomon“, odsud vznikla zkratka „kardamom“ a zároveň „kardamon.“ V angličtině se dovoluje užívat obou dvou názvu – cardamom a cardamon.

Kardamom se získává ze semen kardamovníku obecného, jehož původní domovinou byla  Indie. Dnes jej najdeme i v jiných státech, přičemž preferuje tropické deštné pralesy. Rostlina pochází z čeledi zázvorovitých, a je tudíž příbuzná zázvoru.

Kardamovník obsahuje řadu významných látek – éterické oleje, významné organické kyseliny, vitamíny a minerály např. vitamíny skupiny B, vápník, hořčík, železo a mnohé další.

Existují dva hlavní typy kardamomu – pravý či zelený (nebo bělený bílý), který je zároveň i tím nejdražším, a nepálský kardamom (též známý jako hnědý, větší či černý). Poslední druh pochází z jiné rostliny – Amomum subulatum a tvrdí se, že obsahuje menší množství účinných látek, proto se častěji používá jako náhražka toho zeleného.

Zajímavé je na tom to, že Theofast (řecký průkopník botaniky) rozlišoval tyto dva druhy již ve 4. stol. př. n. l.

Kardamom využití v kuchyni

Samozřejmě se nejčastěji využívá jako dochucovadlo do jídel a nápojů. Jedná se o třetí nejdražší koření po šafránu a vánilce a často se mu přezdívá „královna chuti“ (černý pepř se považuje za krále).

V Evropě si jej oblíbili především severní země, kde se často používá při pečení sladkých pokrmů. Švédský kardemummabullar bochánek a finský sladký chléb pulla se bez této přísady neobejdou.

Kardamom (nebo nesprávně kardamon) a zdraví – skvěle podporuje tráveníV Asii jsou oba druhy široce používané jak ve sladkých, tak pikantních jídlech. Oba jsou častými součástmi indické či nepálské masala, rýže basmati či thajského kari. Zelený kardamom se často používá v tradičních indických sladkostech a do čajů, kávy.

Samostatná semínka osvěžují dech, takže se tradičně používají jako náhražka žvýkaček. Někteří výrobci je přitom již začali zahrnovat do složení klasických žvýkaček.

Traduje se, že má kardamom též magické účinky. Žena, která podá muži kávu se špetkou kardamomu, jej prý navěky okouzlí.

Používá se i pro korekci chuti mnohých léčiv, ale též při aromatizaci některých potravin.

Kardamom si však již od dávných dob získal popularitu nejen v kuchyni, ale i v lidovém léčitelství a ájurvédě. Dokonce se i nějaký čas prodával v lékárnách.

Kardamom (kardamon) a zdraví

  • Kardamom (nebo nesprávně kardamon) a zdraví – skvěle podporuje tráveníPodporuje uvolnění křečí v trávicím systému, chrání žaludeční sliznici a zmírňuje pálení žáhy. Zvyšuje chuť k jídlu a má kladný vliv na funkci jater. Používá se při zácpě a plynatosti.
  • Pozitivně ovlivňuje nervovou soustavu. Podporuje funkci mozku a paměti. Pomáhá i na zklidnění nervů (stačí žvýkat pár zrnek).
  • Má mírně močopudné účinky a odstraňují nadbytečnou vodu z těla. Pročišťují a podporuje funkci ledvin.
  • Podporuje imunitní systém a chrání před škodlivými organismy.
  • Při bolestech krku se doporučuje kloktat a při nachlazení popíjet s medem. Během chřipky též můžeme přidat špetku koření do nápojů nebo jídel.
  • Kladně ovlivňuje cévy a srdce a často se v tomto ohledu používá preventivně.
  • Chrání buňky těla před nebezpečnými radikály a využívá se jako prevence rakoviny.
  • Pomáhá při nevolnostech a je účinný i při točení hlavy – doporučuje se rozkousat celou tobolku a sníst.
  • Semena kardamomu s medem zlepšují kvalitu zraku.
  • Používá se i na některé kožní potíže.
  • Kardamom je vhodným doplňkem zdravého hubnutí, jelikož podporuje trávení, vyprazdňování, odvodnění, pomáhá odkyselovat organismus, dodává energii.

Nežádoucí účinky

Pozor by si měli dát lidé s žaludečními vředy a nemocemi žlučníku. Též se doporučuje zvýšená opatrnost během těhotenství.

Příprava

Z kardamomu se nejčastěji připravuje nálev, takže dále uvádíme návod: 1 lžičku koření zalijeme 250 ml vroucí vody a necháme louhovat cca 15 minut. Doporučuje se užívat 3x denně před každým jídlem.

Zdroje: ajurveda-brno.cz, Základní kniha o ženšenu, Marco, Jacques Mora, atlasrostlin.cz, hedvabnastezka.cz, Cardamom, P. N. Ravindran, K. J. Madhusoodanan

Zmíněné produkty:

Kardamom

Kardamomem proti trávicím potížím

Kardamom (nebo nesprávně kardamon) a zdraví – skvěle podporuje trávení

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Kardamom, hned po vanilce a šafránu, je jedno z nejdražších koření světa, nacházející svou domovinu v tropických deštných pralesích jižní Indie, ale také Srí Lance, Guatemale, Tanzánii či Vietnamu. Tyto různobarevné tobolky, ať už zeleného, bílého či hnědého odstínu, jsou vysoce ceněny převážně v Indii, odkud se dostávají do celé Evropy.

Ve starém Řecku a Římě platí za jednu z luxusnějších kosmetických ingrediencí, které oživují voňavky, mimo to napomáhají lepšímu trávení a taktéž osvěžují dech. Pouštní beduíni pak kardamomem obohacují kávu, a pokud ji servírují hostům, předkládají jim zároveň nejkvalitnější kardamomová zrnka na důkaz úcty a lásky. Kardomem taktéž ochucují čaj.

Již jsem se zmínila o zabarvení kardamomových tobolek.

Zelená barva značí nejpřirozenější stav koření s minimálním počtem zásahů, bílá pak dokládá použití oxidu siřičitého, stejné látky, která se u nás používá při sýření tradičních českých meruněk.

Proč se kardamom síří? Důvodem bude určitě trvanlivost, nicméně, bělavý kardamom prý oku lahodí víc, než jeho pistáciově zelený kolega. Upřímně, zelené tobolky jsou dle mého nejúchvatnější.

Budete mít zájem:  Na chrápání prášky nemáme. Máme masky

Aroma kardamomu je velmi jemné, zato chuť, ta je mnohem intenzivnější, z počátku ostrá a hořká, po chvíli příjemně sladká a kořeněná. Pro své neobyčejné vlastnosti pak nachází uplatnění v nejrůznějších kulinářských odvětvích. Vezměme třeba jen kávu, kterou samotní beduíni servírovali s nevídanou úctou, kardamom představujíce třešinku na dortu.

Proč? Káva je silně kyselinotvorná. Kardamom tlumí rozbouřenou žaludeční šťávu, ona kombinace zdá se být tedy dokonalá. Dokonce, přidáme-li trošku kardamomu do mléka, neblaze známá zahleňující schopnost laktózy ztrácí svou sílu.

Díky tomu, že kardamom výrazně podporuje trávicí funkce, se využívá tam, kde pokrm čítá více hůře stravitelných ingrediencí, nejčastěji v koláčcích, dezertech, nejrůznějších mléčných krémech, kompotech či pernících. Stejně jako před léty, tak i dnes nachází své uplatnění ve voňavkářství, likérnictví, ale také při výrobě tabáku.

Na své si přijde taktéž masný průmysl, který kardamom přidává k mletému masu, čímž zvýrazní jeho po koření dychtící chuť. Jak je tedy vidno, jeho použití je mnohonásobné.

Kardamom doporučím při pankreatické nedostatečnosti, rovněž i diabetu II. typu, dále při nepříjemném nadýmání, nedostatečném slinění, kdy v ústech rozkoušeme několik kardamomových zrnek.

Tím také dochází k desinfekci ústní dutiny, mimo jiné pak k celkovému zklidnění, díky jemnému působení na nervovou soustavu. Mírní nauzeu, zvracení, bolesti žaludku. Podporuje krevní oběh, tlumí neblahé následky alkoholových dýchánků.

Má jemně zahřívající charakter.

Že vás koření nadchlo, ale nevíte co s ním?

Žádný strach, kardamom je přirozenou součástí výtečné kořenící směsi, garam masála, již vhodně doplňuje římský kmín, černý pepř, hřebíček, koriandr, bobkový list a muškátový květ. Toto koření má mírně ostrý chuťový charakter s vzdáleně jemnou ovocnou příchutí.

Používá se k zvýraznění rýže, výborná je kombinace rýže Basmati, himalájské soli, černého sezamu a právě garam masála. Přidáváme až na úplný konec, kdy pokrm pouze jemně poprášíme, aby si zachoval svou původní chuť.

Nezapomeňme, veškeré koření je pouze doplňkem, zvýrazní a podtrhne, nesmí však ušlapat to, co dělá pokrm skvostným.

Garam masála dále dokreslí chuť mletého masa, ryb, luštěnin, výborně se hodí do dušené červené čočky s cibulkou, pórkem a rajčaty, osobně používám jako zajímavou ingredienci do slaných jogurtových směsí. Garam masálu kombinuji s himalájskou solí, neboť je slané chuti prostá. Pokud sůl nepřidáme, lze jí obohatit ledvinovou dietu, kde se účelně se solí velmi šetří.

A ještě něco na závěr, píšeme i čteme kardamom, dle Kardamomských hor, které leží při pohoří Ghat, na jihozápadním pobřeží Indie. Kardamon je tedy názvem nesprávným, nicméně, na mysl mi vytanula slova Shakespeara: „Co je po jménu, co nazýváno růží jest i zváno jinak, vonělo by stejně…“

Kardamom mletý – AMALTEIA HARMONY s.r.o

Kardamon je velmi staré koření, jedno z nejstarších, které se lidem podařilo zdokumentovat. Staří Egypťané používali kardamon na čištění zubů a osvěžení dechu, Řekové a Římané ho používali do parfémů. Vikingové ho přivezli z Konstantinopole do Skandinávie, kde je oblíbený dodnes do pečiva a moučníků.

Použití kardamonu v kuchyni: Kardamon používá indická kuchyně do zeleninových i masových směsí, nebo při vaření rýže. Arabská kuchyně přidává kardamom do sladkých pokrmů a dochucují s ním kávu a čaj. Kardamonová káva se připravuje semletím kávových zrn s kardamonem a vaří se dohromady. Ve Skandinávii jsou velmi populární kořeněné sušenky krásně vonící kardamomem.

Historikové se dodnes nemohou shodnout, kdy přesně lidstvo objevilo kardamom. Existuje celá řada teorií, z nichž například jedna předpokládá, že se vyskytoval již ve visutých zahradách královny Semiramidy. Ať to bylo, jak to bylo, kardamom si i dnes zaslouží naší pozornosti, a to nejen kvůli své osobité vůni a chuti.

Samotný název „kardamon“ se v češtině považuje za nesprávný, ačkoliv označit jej úplně za špatný nelze. Název koření pochází z řečtiny, kde se mu přezdívalo „kardamomon“, odsud vznikla zkratka „kardamom“ a zároveň „kardamon.“ V angličtině se dovoluje užívat obou dvou názvu – cardamom a cardamon. Kardamom se získává ze semen kardamovníku obecného, jehož původní domovinou byla  Indie.

Dnes jej najdeme i v jiných státech, přičemž preferuje tropické deštné pralesy. Rostlina pochází z čeledi zázvorovitých, a je tudíž příbuzná zázvoru. Kardamovník obsahuje řadu významných látek – éterické oleje, významné organické kyseliny, vitamíny a minerály např. vitamíny skupiny B, vápník, hořčík, železo a mnohé další.

Existují dva hlavní typy kardamomu – pravý či zelený (nebo bělený bílý), který je zároveň i tím nejdražším, a nepálský kardamom (též známý jako hnědý, větší či černý). Poslední druh pochází z jiné rostliny – Amomum subulatum a tvrdí se, že obsahuje menší množství účinných látek, proto se častěji používá jako náhražka toho zeleného.

Zajímavé je na tom to, že Theofast (řecký průkopník botaniky) rozlišoval tyto dva druhy již ve 4. stol. př. n. l. Tradice využití v kuchyni Samozřejmě se nejčastěji využívá jako dochucovadlo do jídel a nápojů. Jedná se o třetí nejdražší koření po šafránu a vánilce a často se mu přezdívá „královna chuti“ (černý pepř se považuje za krále).

V Evropě si jej oblíbili především severní země, kde se často používá při pečení sladkých pokrmů. Švédský kardemummabullar bochánek a finský sladký chléb pulla se bez této přísady neobejdou. V Asii jsou oba druhy široce používané jak ve sladkých, tak pikantních jídlech. Oba jsou častými součástmi indické či nepálské masala, rýže basmati či thajského kari.

Budete mít zájem:  Detoxikace jater – jak na to?

Zelený kardamom se často používá v tradičních indických sladkostech a do čajů, kávy. Samostatná semínka osvěžují dech, takže se tradičně používají jako náhražka žvýkaček. Někteří výrobci je přitom již začali zahrnovat do složení klasických žvýkaček. Traduje se, že má kardamom též magické účinky. Žena, která podá muži kávu se špetkou kardamomu, jej prý navěky okouzlí.

Používá se i pro korekci chuti mnohých léčiv, ale též při aromatizaci některých potravin. Kardamom si však již od dávných dob získal popularitu nejen v kuchyni, ale i v lidovém léčitelství a ájurvédě. Dokonce se i nějaký čas prodával v lékárnách. Kardamom (kardamon) a zdraví

  • Podporuje uvolnění křečí v trávicím systému, chrání žaludeční sliznici a zmírňuje pálení žáhy. Zvyšuje chuť k jídlu a má kladný vliv na funkci jater. Používá se při zácpě a plynatosti.
  • Pozitivně ovlivňuje nervovou soustavu. Podporuje funkci mozku a paměti. Pomáhá i na zklidnění nervů (stačí žvýkat pár zrnek).
  • Má mírně močopudné účinky a odstraňují nadbytečnou vodu z těla. Pročišťují a podporuje funkci ledvin.
  • Podporuje imunitní systém a chrání před škodlivými organismy.
  • Při bolestech krku se doporučuje kloktat a při nachlazení popíjet s medem. Během chřipky též můžeme přidat špetku koření do nápojů nebo jídel.
  • Kladně ovlivňuje cévy a srdce a často se v tomto ohledu používá preventivně.
  • Chrání buňky těla před nebezpečnými radikály a využívá se jako prevence rakoviny.
  • Pomáhá při nevolnostech a je účinný i při točení hlavy – doporučuje se rozkousat celou tobolku a sníst.
  • Semena kardamomu s medem zlepšují kvalitu zraku.
  • Používá se i na některé kožní potíže.
  • Kardamom je vhodným doplňkem zdravého hubnutí, jelikož podporuje trávení, vyprazdňování, odvodnění, pomáhá odkyselovat organismus, dodává energii.

Pozor by si měli dát lidé s žaludečními vředy a nemocemi žlučníku. Též se doporučuje zvýšená opatrnost během těhotenství.

Z kardamomu se nejčastěji připravuje nálev, takže dále uvádíme návod: 1 lžičku koření zalijeme 250 ml vroucí vody a necháme louhovat cca 15 minut. Doporučuje se užívat 3x denně před každým jídlem. Zdroje informací: www.ajurveda-brno.cz, Základní kniha o ženšenu, Marco, Jacques Mora, www.atlasrostlin.cz, www.hedvabnastezka.cz, Cardamom, P. N. Ravindran, K. J. Madhusoodanan

Koření jednodruhové
bylinky (jednodruhové), nápoje, omáčky, pečivo, moučníky, saláty, zapékaná zelenina
115,- Kč
125,- Kč
150,- Kč
194,- Kč
194,- Kč

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Seznamte se: Solomon – koření králů

  • ručně balené koření z rodinné manufaktury
  • cílem značky Solomon je nabídnout kvalitní koření v praktickém balení pro každodení vaření v malé kuchyni i v hotelovém provozu
  • každý den hledáme a dovážíme skvělé koření z celého světa a balíme ho do sáčků se zipem tak, aby koření vydrželo voňavé co nejdelší dobu
  • s naším kořením bude každé jídlo královská hostina!

Tak takto krátce a skromně prezentuje firma sama sebe na svých stránkách. Za nás musíme říct, že p. Bláha – majitel společnosti – naplňuje beze zbytku vše, co se skrývá za termínem „rodinná firma“.

Je to právě on, kdo vždy s úsměvem zdvihne telefon, má pochopení pro začínající projekty a co především: jeho koření je opravdu vždy čerstvé a úžasně voňavé vydrží delší dobu, než kterou potřebujete pro jeho spotřebování.

(Postarají se o to speciální sáčky se zipem z třívstvého materiálu, umožňují opakované vzduchotěsné uzavření a zaručující zachování kvality po celou dobu minimální trvanlivosti.)

Skvělé zkušenosti máme i s jeho mlýnky na koření – pepřový doma mele už čtvrtým rokem, a to stále k plné spokojenosti. S mlýnkem čokoláda-skořice pak vykouzlíte úsměv na rtech a sliny na jazýčku, jedno zda ho použijete při servírování kávy, kaše nebo zmrzlinového pohárku.

Na nás už je tedy jen popřát vám dobrou chuť k jídlu s kořením ask4spice – tak totiž zní registrovaná značka společnosti Solomon – koření králů.

Kardamom (nebo nesprávně kardamon) a zdraví – skvěle podporuje trávení

Kardamom :: Seminka

Kardamovník (rostlina z čelendi zázvorovitých) je původem z Indie a Nepálu a patří mezi nejdražší koření na světě. Kardamom (též kardamon) zdrojem zdravých tuků (omega 3 a 6), proteinů, sacharidů, vlákniny, minerálů (např.

draslík, vápník, hořčík, železo, fosfor), vitamíny skupiny B (niacin, tiamin či riboflavin) a C, éterické oleje (např. gingerol, pinen, cineol, které se nacházejí i v zázvoru). Kardamom (zvaný též amom nebo pepř egyptský) je také jednou složkou indického kari.

 Kardamom prospívá například při pomalém zažívání (nadýmání, nevolnosti, zažívacích bolestech, pálení žáhy, nechutenství), špatné funkci střev a používal se i v lidovém léčitelství a ájurvédě.

Varianty a druhy kardamovníku:

  • pravý zelený kardamovník (tobolky)
  • nepálský hnědý (nebo také větší, dlouhý, černý) kardamovník, neobsahuje tolik účinných složek jako pravý
  • mletému kardamovníku říkáme kardamom
  • éterický olej z kardamomu (vyrábí se ze semen)

Kardamom a jeho účinky na zdraví:

  • brainfood – podporuje mozkové funkce, zlepšuje paměť, působí proti melancholii a vnějšímu tlaku
  • prospívá při žaludečních křečích
  • chrání žaludeční sliznici a zmírňuje pálení žáhy
  • podporuje organismus, zdroj energie – přírodní afrodisiakum
  • prospívá resilienci a odolnost organismu
  • využívá se jako prevence civilizačních chorob
  • podporuje očistu ledvin
  • mírně močopudné (diuretické) účinky a odstraňuje nadbytečnou vodu z těla
  • podporuje trávící systém a osu MTM
  • antiseptické účinky
  • pomáhá při bolestech hlavy
  • prospívá zraku (kardamom s medem)
  • při bolestech v krku (na kloktání) a nachlazení (čaj)
  • vhodný při léčbě plicních onemocnění
  • osvěžuje dech (žvýkání zrnek kardamovníku)
  • první pomoc i při hadím uštknut
  • působí proti překyselení organismu (např. přidáním do kávy neutralizuje překyselení organismu)
  • zdroj elektrolytů
  • podporuje zdravé hubnutí
  • kardamon přidaný do mléka neutralizuje jeho schopnost vytvářet hlen a zanášet tak organismus
  • vhodný při kocovině, vylučuje z těla jedy z alkoholu
  • podporuje oběh energie v těle (zahřívací účinek)
  • přispívá k normálnímu zdraví močových cest a ledvin
Budete mít zájem:  Ani nejmenší děti nemají při testování na covid výjimky. Jaké testy a kde hledat?

Použití: Na dochucení sladkých i slaných jídel, při pečení vánočního cukroví, ale přidat ho můžete i do špaget, masa s omáčkou, ale i do kávy a čajů. Chuť: Kořenitě nasládlá, evokuje vůni citrónu, má silné nezaměnitelné aroma.

  • Skladování: Suché, temné místo do teploty 25 °C, v uzavřené dóze.
  • Kontraindikace: Není vhodné při těhotenství, při žaludečních vředech a nemoci žlučníku.
  • Čeleď:
  • Lidové názvy:
  • Signatura:

Tip: Nejlepší je, pokud si semínka kardamonu sami rozdrtíte, aby byl prášek co nejčerstvější. Pokud si sami připravujete kardamom, nikdy nepoužívejte zrníčka se zelenou slupkou, ale pouze vnitřek tobolky. Rozřízněte tobolku, vysypte tmavá zrníčka a pak je můžete rozemlít.

Nálev z kardamomu pro psychickou pohodu: Ve sklenici (250-300 ml) zalijte vodou lžičku kardamomu a louhujete 15 minut, doporučujeme pít 2-3 × denně před jídlem.

Vladimír Vytásek: Jarní bylinky pro zdraví a imunitu

Strava založená především na vláknině (denně by přitom měli zkonzumovat 30 až 38 gramů vlákniny, což odpovídá 2,5 šálkům zeleniny a 2 šálkům ovoce), tucích (např. tzv. omega-3 mastné kyseliny) a proteinech (pomáhají k větší síle a rychlejšímu metabolismu) je způsob, jak se dlouhodobě udržet v dobré kondici a plné síle.

Chcete se bylinkám věnovat po celý rok? Rádi byste se naučili bylinky poznávat a zpracovávat?

Koření zvýrazňuje pokrmy a současné může být prospěšné i pro naše tělo.

Přírodní antibiotika. Jedna z největších výzev, kterým čelí současná medicína, je zvyšující se odolnost baktérií na farmaceutická antibiotika. Situace je již tak vážná, že ani nová speciální antibiotika na některé patogenní baktérie nejsou účinná. více

Je to velmi jednoduchý prostředek k posílení imunity. Může si jej vyrobit kdokoliv. Když byly moje děti malé, chtěla jsem jim posílit imunitu. Tablety s hlívou ústřičnou mi tehdy připadaly velmi drahé a rodičovský příspěvek na mateřské dovolené moc malý. Přemýšlela jsem, jak to udělat. Vymyslela jsem jednoduchý způsob. Prostě jsem v obchodě…

Selen je stopový prvek, který si tělo neumí vytvořit – minerál pro dobrou náladu, zesiluje účinek vitaminu A, vitaminu C a E. Selen je důležitým prvkem podílející se na stimulaci protilátek, které vyhledávají a ničí virové, bakteriální a houbové infekce v těle. V souvislosti s příchodem jara se mluví zejména o depresích, velkém úklidu a chřipce.,…

Jak si dezinfekční gel vyrobit svépomocí jednoduše doma. Pro výrobu domácího dezinfekčního gelu podle návodu WHO si připravte čistou litrovou lahev, glycerin (známý též jako glycerol), peroxid vodíku o síle 3 % a litr čistého alkoholu (ideálně 96% etanol nebo 99,8% izopropylalkohol). Dále budete potřebovat ještě jednu nebo dvě injekční stříkačky a …

Místo různých medikamentů je možná lepší se vrátit k tradici našich babiček a používat bylinky. Bylinky také pomáhají proti zánětů a brání vitalitě.

Čeleď česnekovitých (Alliaceae) je jednou velkou rodinou sympatických a chutných rostlin. Patří sem například cibule, pažitka, pórek a samozřejmě česnek. Nejen v Evropě jsou jim přičítány už od dávnověku magické a léčebné účinky.

Základem je pouze teplá voda a potom speciální Epsomskou sůl (nebo sůl z Mrtvého moře), kterou dnes běžně koupáte. Důležité je zvolit její správné množství. U dětí se doporučuje rozmíchat ve vodě asi půl šálku soli. U jedinců do padesáti kilo by měl být použitý zhruba jeden šálek. U dospělých do 75 kg by se mělo použít 1,5…

Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina lidí nereaguje vůbec). Chyby imunitního systému (zánět…

Podle doporučovaných pravidel bychom měli pít 8 sklenic vody (H2O) denně (někteří odborníci doporučují ještě více), někdy se to pro nás může zdát nesplnitelné. Dobrou zprávou je, že až 20% denního příjmu vody můžeme získat z ovoce a zeleniny. Dostatek vody je důležitý zejména v létě…Níže uvádíme několik doporučení na potraviny, které v sobě…

Do roku 2050 bude s nedostatkem vody, způsobené klimatickými změnami, bojovat cca 5 miliard lidí. Již nyní se pěstuje víc jak 25% světové produkce plodin v regionech s výrazným nedostatkem vody.

Na podpoře imunitního systému je potřeba pracovat celý rok, nejen na podzim a v zimě. Běžným příjmem vitamínu C (Kyselina L-askorbová) z potravy má organismu někdy omezenou schopnost vstřebat celou dávku přes střevní stěnu. V době chřipek je nutností denní příjem vitaminu C cca 2-3 gramy, jinak stačí cca 0,3 – 1 gram. Vitamin C je citlivý na…

Superpotraviny jsou plné protioxidantů, ale i oxidační stres, který je způsoben znečištěným prostředím, slunečním zářením, stresem, nesprávným životním stylem, kouřením, konzumací alkoholu, nevhodnou stravou, vysokou spotřebou léčiv, záněty, bakteriální, houbovou i virovou infekcí, nedostatek aktivního pohybu, nebo naopak namáhavou pohybovou…

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector