Kapustová (zelná) dieta – funguje?

Kapustový nákyp je recept, do kterého schováte spoustu čerstvé kapusty. Už si ani nevzpomínám, kde jsem k tomuto receptu přišla, doprovází mě hezkou řádku let a nyní je čas, aby udělal radost i vám.

Zaděláváná přílohová kapusta béžové barvy pro mě byla vždycky strašák číslo jedna, když došlo na obědy ve školní jídelně, takže moje cesta ke kapustě opravdu nebyla dlážděná veselými zážitky u stolu.

To až tenhle kapustový nákyp dovedl všechno změnit, takže se nebojte, že vám chci naservírovat jídlo, u kterého vám ruce samovolně vylítnou do odmítavého postoje a ústa pronesou něco ve smyslu: „ani do huby, holoubečku.“

Pokud jsem vás dostatečně nenalákala, přidám ještě trochu reklamy na tenhle kapustový nákyp.

Obsahuje velký podíl zeleniny, jen malý podíl mouky a má tak akorát sytících bílkovin, takže pro lehké večeře se hodí zcela báječně.

Chutnat vám bude horký rovnou z pekáčku, vlažný jako přídavek, až zjistíte, že jedna porce nestačí, a skvěle se jí i studený, takže odpadají starosti s ohříváním doneseného jídla do práce.

Kapustová (zelná) dieta – funguje?

Aby byl kapustový nákyp zelený a nadýchaný

U kapusty, stejně jako u jiné listové zeleniny, je potřeba nechat si záležet na tom, aby zůstala pokud možno zelená i po tepelné úpravě a nezahrávala si s odstíny šedé nebo hnědé.

Předvaření kapusty

Do nákypu se kapusta přidává lehce předvařená, ne zcela doměkka, ale na skus. Předvařením totiž přijde o část svého objemu a je poddajnější a poslušnější. Za mě rozhodně vede předvaření v páře – v obyčejném parním nástavci na obyčejný hrnec.

Kapustová (zelná) dieta – funguje?

Aby tahle předvařená kapusta nezačala rychle opouštět kategorii zelených potravin, než ji stihnete upéct v nákypu, zabráníte jí v tom rychlým zchlazením ve studené vodě.

Kapustová (zelná) dieta – funguje?

Tepelný šok při přechodu z horké vody do studené zastaví ztrátu barvy způsobenou pobytem v teple a stejně tak zamezí nežádoucímu měknutí a tvoření kapustové břečky.

Kapustový nákyp se dá vyrobit i z kapusty předvařené a nezchlazené, čili ještě teplé, bude vám chutnat a bude sklízet ohlasy, ale tenhle jeden kratičký chladící krok navíc mu dodá o kapku větší barevný i chuťový šmrnc.

Nákyp, který není nákyp

Kdybych se měla držet přesné kuchařské terminologie, nemohla bych použít slovo nákyp v názvu tohoto receptu. Nejedná se o nákyp v pravém slova smyslu, protože se žloutkový základ neodlehčuje sněhem z bílků.

Vlastně se těsto neodlehčuje vůbec ničím, ani práškem do pečiva, ani třením nebo kynutím. Nakrájená kapusta má v sobě dost vzduchových mezer, aby výsledek nepůsobil jako tuhá placka.

Je to tak jednoduché, že stačí metličkou smíchat mouku, vejce, sůl a mléko.

Kapustová (zelná) dieta – funguje?

Pro dochucení těsta poslouží opečená slanina, cibule a česnek. Polovina těsta přijde dolů do pekáčku, na něj vrstva kapusty…

Kapustová (zelná) dieta – funguje?

… a vše se završí druhou půlkou těsta.

Kapustová (zelná) dieta – funguje?

Každopádně je tu výzva pro vás: Pokud vás po přečtení, uvaření a ochutnání napadne lepší pojmenování než kapustový nákyp, dejte mi rozhodně vědět.

Finta s rozehřátým pekáčkem

Vzpomínáte si na minulý článek o bramboráku, ve kterém jsem psala, jak z přilnavé nerezové pánve udělat pánev nepřilnavou jen pomocí tepla a tuku?

To samé se dá udělat s pekáčkem do trouby. Funguje to na pekáčky plechové, keramické i skleněné. Díky tomu nemusíte pekáček vůbec vymazávat a vysypávat a nákyp se k němu přesto nepřilepí.

Dělá se to takto: jakmile začnete rozehřívat troubu na pečení, vložíte do ní zcela prázdný, nijak nevylepšený a nepřipravený pekáček. Až trouba dosáhne potřebné teploty, vydržte ještě zhruba pět minut, aby se i pekáček dostatečně zahřál. Pak do něj odměřte dvě lžíce oleje, rozlijte ho do všech stran a ještě nechte minutu nebo dvě nahřívat v troubě.

Když pak pekáček opatrně vyndáte a bez prodlevy do horkého oleje nalijete těsto, krásně to zasyčí, zašumí, možná i zaprská. Tím je kouzlo hotové.

Kapustová (zelná) dieta – funguje?

Pokud rozehříváte troubu na teplotu zhruba 180 stupňů, můžete olej nalít do pekáčku hned na samém začátku rozehřívání trouby a nemusíte se bát, že se zbytečně přepálí. Protože já ráda používám na tento nákyp olivový olej, snažím se mu udělat dobře, zbytečně ho netrápit a tedy ho nechávám zahřát v troubě jen krátce, až těsně předtím, než pekáček potřebuju.

Finta s rozehříváním pekáčku se hodí hlavně na jednoduchá, nekypřená litá těsta, která vznikají pouze smícháním použitých surovin a mají vyšší obsah vajec. Na složitější a noblesnější těsta typu třených, piškotových nebo kynutých i nadále pečlivě vymazávejte a vysypávejte studenou formu.

Tak tedy kapustě zdar, kapustovému nákypu zvlášť a dobrou chuť.

Kapustová (zelná) dieta – funguje?

Suroviny

  • 500-600 g kapusty, tj. zhruba polovina středně velké hlávky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 200 g slaniny
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky soli
  • 200 g polohrubé mouky
  • 250 ml mléka
  • 2 velká vejce
  • 1 lžíce sekané petrželové natě

Postup

  1. Prázdnou nákypovou formu či pekáček nechte předehřívat v troubě nastavené na 180 stupňů.
  2. Kapustu rozčtvrťte a nakrájejte na tenké nudličky, vyhněte se přitom tuhému košťálu. Následně ji 3 minuty předvařte v páře. Budete na to potřebovat celkem velký hrnec a parní nástavec nebo aspoň vložku na napařování knedlíků. Jde vám jen o to, aby kapusta trochu zavadla a změkla, nechcete ji uvařit úplně doměkka. Uvařenou kapustu ihned zchlaďte, stačí proudem tekoucí studené vody z kohoutku.
  3. Slaninu nakrájejte na kostičky, cibuli a česnek nadrobno. Slaninu vhoďte do pánve, podlijte dvěma lžícemi vody a začněte zahřívat ne zcela zprudka, zhruba na středním plameni. Jakmile se voda odpaří a slanina pustí svůj vlastní tuk, opečte ji na něm až dozlatova. Potom k ní ještě přidejte cibuli a česnek a nechte je krátce, zhruba minutu, změknout, nikoli opéct. Odstavte.
  4. Vidličkou rozkvedlejte v mléce obě dvě vejce. Přidejte sůl a mouku a metličkou umíchejte poměrně tekuté těsto. Nakonec vmíchejte i opečenou slaninu s cibulí a česnekem.
  5. Do horkého pekáčku v troubě nalijte olej, pomozte mu, aby se rozlil po celém dně, a nechte ještě minutu nebo dvě nahřívat.
  6. Vyndejte pekáček z trouby a nalijte do něj polovinu těsta. Rozetřete ke krajům, pokud se nerozlije samo. Na těsto navršte všechnu okapanou kapustu a upěchujte lžící. Zalijte zbývajícím těstem, snažte se přitom aspoň trochu o nějakou rovnoměrnost a spravedlnost ve všech částech pekáčku. Může to vypadat, že těsta je málo, ale nenechte se odradit, při troše dobré vůle a pečlivé práci lžící ho bude přesně akorát.
  7. Vložte do stále ještě zapnuté trouby a pečte 35–45 minut, až je nákyp na povrchu zlatavý a pevný. Lze jíst horký, vlažný i studený. Před podáváním ozdobte petrželkou, která mu dodá na zdravém vzhledu a vašemu úmyslu na vážnosti.

https://www.kucharkaprodceru.cz/kapustovy-nakyp/(c) Kucharka pro dceru a Jana Florentyna Zatloukalova, www.kucharkaprodceru.cz, 2014-2017. Pouze pro osobni pouziti. Dalsi sireni podleha schvaleni autorky a ridi se autorskym zakonem.

Dieta s tukožroutskou polévkou

Kapustová (zelná) dieta – funguje?

Zhubnout! Toť příkaz doby. Neboť všichni rádi bychom byli za hvězdy. Jak ale dokazují esovitě prohnuté Panenky Marie, gotika s četnými hladomory upřednostňovala vyzáblé figury a v rozežraném baroku zas i andělíčci byli prdelatí, muži tuční pupkáči a dámy prsaté a samý fald.

Ideál krásy se prostě neustále měnil a mění. Reálné důvody nadváhy, kdy špekatost představovalo energetickou rezervu pro zlé časy, pominuly. Diktát módních policistů z Beverly Hills by neměl být rozhodující, leč prokazatelné zdravotní hledisko.

To je až příliš jasné – kila navíc krátí trhací kalendář našich dnů.

Jíst dobré věci je příjemné, protože člověk uplatní bezmála všechny smysly. A ačkoliv prý chuťová paměť neexistuje, neuronová spojení v našem mozku na chutě a vůně reagují. Spouštěč informací v těchto jiskřících uzlech nás snadno vystřelí do vzpomínek i krajiny představivosti. Jak potom jíst s mírou?

Čas předsevzetí a slibů

Kapustová (zelná) dieta – funguje?Dáváme do nosu a v čase Velikonoc, Vánoc, hodů a podobně to zpravidla přeženeme. A pak se vyhýbáme pohledu na váhu či do zrcadla a rozjímáme, co s tím. Chtělo by to, jak již řečeno, zhubnout! Nový rok či životní jubilea, konec měsíce nebo „od pondělí“ jsou častým datem předsevzetí, která zpravidla dlouho nevydrží. Zuřivě se pídíme po dietách, které nás ještě nezklamaly. Toto je naše zkušenost se zázračnou polévkou, která upravit váhu pomáhá, ale…

Všem protivenstvím navzdory

Receptů je hned několik. Uvádíme klasickou ze zelí, z kedlubnů a z kapusty. Všechny jsou první den, kdy ještě překypujeme vůlí s váhovými přírůstky něco udělat, výborné. Jak jdou dny, naše nadšení bude slábnout. Pokud ovšem vydržíte tři dny, převážení vyvolá optimismus a posílí ochabující vůli. Tyhle polévky totiž fungují! Takže nejdřív slíbené recepty:

Příprava dietní tukožroutské polévky

  • Kapustová (zelná) dieta – funguje?Zelná – Připravíme si pět rajčat stažených po spaření z kůže rozsekaných na kousky a pět nakrájených cibulí. Rozkrájíme dvě papriky, malou hlávku zelí a stvol řapíkatého celeru. Vaříme mírně osolené ve třech litrech vody dokud zelenina nezměkne. Řapíkatý celer můžeme nahradit kusem celerové bulvy, nikdy však nepřidáváme mrkev.
  • Kapustová – zelí nahradíme hlávkovou kapustou a můžeme použít i růžičkovou, oproti předchozímu receptu přidáme ještě čtvrt kila červené čočky a něco hrášku.
  • Kedlubnová – vůně kedlubnové polévky podobně jako kapustové je pro silnější povahy. Nakrájené bulvy použijte nejméně tři.
  • Polévky budou chutnější, když je vylepšíme kostkou masoxu. Rajčata lze v čase drahoty či jejich nedostatku do jisté míry nahradit protlakem. Nezapomeňte na pórek a koření – pepř, kari česnek a vykuchanou chilli papričku, kopr a nasekané bylinky na posypání na talíři jakož i mladou cibulku.
  • Polévku můžete rozmixovat, ale není to ono. Rozhodně do ní nedávejte zápražku, zásmažku, zátrepku ani jíšku.
  • Kdo potřebuje k předsevzetí vzory, ať se řídí tím, že další názvy tukožroutské polévky jsou kalifornská (jasně – hollywoodské hvězdy) nebo švédská (hubené blondýny nordického typu).
Budete mít zájem:  Sport A Duševní Zdraví?

Něco o týdenním jídelníčku

  • Kapustová (zelná) dieta – funguje?Den první: Omezit se ve stravě pouze na tuto polévku hraničí s týráním. Ale jeden den se to vydržet dá. Jezte kolikrát chcete a raději častěji menší porce. K pití je doporučena voda z kohoutku, tedy rozhodně bez bublinek, zelený a ovocný čaj. Ač konzumujete bez limitů, nejspíš stejně trochu hladu pocítíte.
  • Den druhý: Tukožroutskou polévku nejméně třikrát, v mezičase jakékoliv ovoce s výjimkou banánů
  • Den třetí: Polévku opět nejméně třikrát a jen mimořádné bytosti budou tvrdit, že jim chutná. Místo ovoce mohou tu bryndu prokládat jakoukoliv syrovou zeleninou s výjimkou rajčat. Večer se odměňte jednou vařenou bramborou na loupačku s máslem.
  • Den čtvrtý nastoupí jistá otupělost. Pro někoho může být vědomí, že UŽ jsme v polovině, stimulující. Může si dát opět ovoce a k pití kyšku nebo podmáslí. Komu se zdá, že je TEPRVE čtvrtek, udělá lépe, když se nebude dál trápit a vzdá to. I tak ale zjistí, že to detoxikační smysl mělo. Na něm bude, co se svým stravovacím režimem v budoucnu udělá.
  • Den pátý je ve znamení dvou až tří polévek, zeleniny a vařeného hovězího případně drůbežího masa.
  • Den šestý stejně a k masu s máslem rozmačkaný vařený brambor.
  • Den sedmý: Dostat se až na samo dno je synonymem pádu, dno hrnce, v němž byla tukožroutská polévka, je však znakem osvobození. Osobní váha by měla ukázat asi o pět kilogramů méně, než před týdnem. Dejte si rýži a pečenou či grilovanou rybu. Organismus se zbavil většiny jedů, tak si ho zas rychle nezasviňte.

Co si o tom myslí doktoři

Podle většiny z nich se s novými poznatky o racionálním stravování úplně nekryje. Náš tuk podle nich tukožroutská polévka nežere a látky, které tělu tato dieta nedá, vezme si ze zásob uložených v těle, tedy ze svalů.

Také odvede z tkáně hodně vody. Balastní vláknina ze zeleniny nám prokartáčuje střeva.

Tukové buňky ale zůstanou a pokud budeme chtít v následujících dnech dohnat, co jsme si museli v polévkovém týdnu museli odpustit, zažijeme dost rychlý jojo efekt.

A jak dál – střídmost, spánek, pohyb

Pověsti o nadpřirozených schopnostech tukožroutských polévek dané slovy „čím víc toho sníš, tím víc zhubneš“ jsou mírně řečeno přepjaté, protože ani tato dieta nevykračuje z rámce přírodních zákonů. Spousta minerálů získaných ze zeleniny nám ovšem bude k užitku.

Po přechodu na běžnou stravu zohledňující naši touhu zhubnout a to ve složení, množství a pravidelnosti bychom neměli zapomenout na dostatečný spánek (překvapivě se ukazující jako nejpohodlnější způsob jak ubýt na váze) a také na náležitý pohyb.

O dietě chůzí ovšem píšeme ZDE.

Je Low Carb dieta nejlepší na hubnutí?

Když přijde na hubnutí, řada diet má stejný koncept – omezit sacharidy a často také přidat tuky. To často zahrnuje omezení jídel, která jíme nejčastěji, například sladkosti, těstoviny a pečivo. To může celkem snadno vést k hubnutí. Je to ale jediná cesta?

Co sacharidy dělají?

Sacharidy jsou primární zdroj paliva v těle. Štěpí se na energii pro náš mozek, plíce, svaly a další buňky. Jsou klíčové především pro vysoce intenzivní tréninky, když naše svaly zatěžujeme na maximum.

Sacharidy putují po strávení naším krevním oběhem (známé jako „krevní cukr“).

Naše tělo produkuje inzulin, který řídí pohyb cukrů do buněk pro využití v podobě energie, nebo pro uschování na jindy (když jich máme víc, než potřebujeme).

Kapustová (zelná) dieta – funguje?

Co je Low Carb dieta?

Low carb dieta, neboli nízkosacharidová dieta, je přesně to, co je psáno v názvu. Omezíte sacharidy, abyste výrazně změnili poměr vašeho denního příjmu makroživin (bílkovin, sacharidů a tuků). To zahrnuje omezení i jídel jako například ovoce, podle toho, jak přísnou dietu dodržujete. Hlavní myšlenkou je, že omezením sacharidů omezíte nadměrný příjem kalorií.

Proč jsou sacharidy špatné, když se snažíte zhubnout?

Sacharidy mohou být „špatné“ když se při snaze o hubnutí často přejídáte jídly s vysokým obsahem sacharidů.

To se často stává, když kromě zdravých zdrojů sacharidů – ovoce, celozrnných potravin a mléčných produktů – konzumujete také těstoviny, pizzu a dezerty.

Mnoho výzkumů prokázalo, že low carb dieta může fungovat jednoduše proto, že omezíte celkový příjem kalorií1. Na druhou stranu, low carb/high fat diety mohou být stejně úspěšné jako low fat/high carb, pokud při nich snížíte celkový příjem kalorií2.

Low Carb vs. Low Fat pro shazování tuku

Ačkoliv nejspíše máte přátele a rodinné příslušníky, kteří by za konkrétní druh diety vložili ruku do ohně, vědci dokazují, že obě diety mohou být stejně efektivní pro hubnutí, stačí spálit více kalorií, než jich zkonzumujete2.

Low fat, neboli nízkotučné, diety jsou populární již poměrně dlouho, protože tuk obsahuje více kalorií (9 na gram) než sacharidy nebo bílkoviny (4 na gram).

Protože tučná jídla jsou často plná kalorií (smažené jídlo, oleje atd.), snížení konzumace těchto jídel je snadným způsobem, jak snížit celkový příjem kalorií.

Low fat diety jsou také považovány za zdravější, protože v nich je méně cholesterolu a nasycených tuků.

Sacharidy obsahují méně kalorií na gram než tuky, porce jídla bohatého na sacharidy je většinou větší a je snadné se přejíst, protože není tak syté jako jídla bohatá na bílkoviny a tuky.

Tuky zpomalují trávicí proces a udrží váš žaludek déle plný, což vysílá signály naplnění do vašeho mozku.

Bílkoviny fungují podobně, což je důvod, proč je mnoho lidí, kteří dodržují diety s vysokým obsahem tuku a bílkovin a nízkým obsahem sacharidů, úspěšných v celkovém snížení příjmu kalorií.

Jak Low Carb diety fungují?

Sacharidy jsou hlavním zdrojem glukózy, což je základní palivo pro mozek (a zbytek těla).

Když jsou sacharidy ve vaší dietě drženy na minimu, vaše tělo potřebuje najít alternativní zdroje energie a začít štěpit tuky pro získání energie. Pokud snížíte množství sacharidů ve vaší dietě, většinou konzumujete více bílkovin a tuků.

Podle určitého typu diety možná budete muset vynechat také ovoce a omezit zeleninu se škrobem nebo je jíst v menších porcích a méně často.

Kapustová (zelná) dieta – funguje?

Benefity Low Carb diety

Máte problém dodržovat dietu? Studie ukázaly, že low carb dieta snižuje apetit. Obecně je přijímáno, že pokud konzumujete více bílkovin a tuků, rychleji se nasytíte a zároveň tak budete konzumovat méně kalorií3.

Začít můžeme s tím, že máte větší šanci shodit více než při jiných dietách. To je kvůli tomu, že vaše tělo se snaží zbavit přebytečné vody, což znamená často větší úbytek na váze v prvních týdnech diety4.

Dalším bonusem je zvýšení množství dobrého HDL cholesterolu při low carb dietě, protože vás low carb diety nutí konzumovat více zdravých tuků, abyste nahradili kalorie, o které jste přišli s omezením sacharidů5.

Rizika Low Carb diety

Při low carb dietě je celkem běžná nízká hladina sodíku. To je kvůli tomu, že klesá hladina inzulinu a vaše tělo se začne s vodou zbavovat i sodíku. Sodík je důležitý elektrolyt, a pokud jeho hladina klesne příliš nízko, můžete mít problémy s nevolností, únavou a bolestmi hlavy.

Populární Low Carb diety

Keto

Keto dieta klade důraz na vysoký obsah tuků a velmi nízký (až žádný) obsah sacharidů. Pokud vaše tělo nedostává žádné sacharidy (a ne příliš mnoho bílkovin) z jídla, začne štěpit na energii tuky – proces zvaný ketóza. Tento proces produkuje ketony, což jsou alternativní zdroje energie pro váš mozek, které nahrazují glukózu.

Zůstat v metabolickém stavu ketózy může být obtížné, protože tělo se přepíná zpět na pálení glukózy, pokud konzumujete příliš mnoho sacharidů.

Kromě toho tuk, který jíte, se vám uloží do zásob, jakmile přepnete zpět na sacharidy (což může sabotovat vaše snížení hmotnosti).

Ačkoliv je tato dieta populární a může vést k rychlým výsledkům, pro některé lidi může být obtížné ji dodržovat delší dobu.

Atkinsova dieta

Atkinsova dieta je další populární low carb dieta, která se zaměřuje na vysoký příjem bílkovin a tuků, ale je rozdělena na „fáze“, které vám pomáhají pomalu znovuzavést určité „zdravé“ sacharidy v malých porcích do vaší stravy, jakmile dosáhnete požadované hmotnosti. Je méně striktní než keto dieta a umožňuje vám konzumaci určitého množství sacharidů, zatímco keto dieta je kompletně eliminuje, aby udržela tělo ve fázi spalování tuku.

Budete mít zájem:  Pošlete své dítě na tábor, prospějete jeho zdraví

South Beach dieta

Podobně jako Atkinsova dieta je South beach dieta založena na jídelníčku s nízkým obsahem sacharidů, který je rozdělen na fáze, aby pomalu znovuzavedl nízké množství sacharidů pro dlouhodobou údržbu. Hlavním rozdílem proti Atkinsově nebo keto dietě je ten, že tato dieta upřednostňuje nízkotučná masa a tuky zdravé pro srdce.

Účinky nízkého příjmu sacharidů na trénink

I když může být low carb dieta snadnou volbou pro hubnutí, jaký má dopad na výkon, když jsou naše svaly závislé na energii? Doplnění paliva po tréninku by mělo být zaměřené na dvě věci – doplnění zásob glykogenu ve svalech (forma, ve které se ukládají sacharidy) a bílkovin pro opravu a růst. Po intenzivním tréninku mají naše svaly vyčerpané zásoby energie (glykogenu) a závisí na sacharidech z potravy, aby si mohly tyto zásoby doplnit před dalším cvičení.

Dva klíčové faktory, které sportovci musí zvážit, jsou celkový příjem sacharidů a jejich načasování v průběhu dne6.

Je klíčové konzumovat snadno stravitelné sacharidy brzy po náročném tréninku, abyste pomohli vašemu tělu regenerovat a doplnit svalové zásoby glykogenu.

Ačkoliv někteří lidé mohou trénovat při low carb dietě bez problémů, jiní mohou pocítit pokles výkonnosti, pokud jsou zvyklí konzumovat více sacharidů a najednou sníží jejich množství6.

Někteří sportovci praktikují „cyklování sacharidů“ pro výkon. To znamená, že střídají dny s vysokým a nízkým příjmem sacharidů, které plánují podle svých tréninků a doby regenerace. To je jedním ze způsobů, jak se pokusit snížit konzumaci sacharidů a zároveň dodržovat dostatečný příjem paliva pro náročné tréninky.

Ačkoliv to odpovídá principům low carb diety, a zároveň tento typ diety bere v potaz potřebu glukózy pro regeneraci, neexistuje dostatečné množství vědeckých podkladů, zabývajících se cyklováním sacharidů.

Může vyžadovat několik pokusů a omylů, než se dostanete na správnou vlnu při střídání konzumace vysokého a nízkého množství sacharidů, které vám poskytnou výsledky, po kterých toužíte.

Dietní plány a tipy

Low carb dietní plány se poměrně liší a měly by být upraveny podle vašeho zdraví, váhy, kterou chcete shodit, a také podle toho, jak moc cvičíte.

Existuje řada low carb předpřipravených jídel, například květákový základ na pizzu a low carb chléb. Na druhou stranu je stejně snadné prostě zvolit zdravé a kompletní potraviny.

Pokud chcete vyzkoušet low carb dietu pro snížení váhy, zde je několik obecných tipů na jídla, která byste měli zahrnout, a kterým byste se měli vyhnout.

Co jíst při Low Carb dietě

Low carb jídla (jezte často): maso, vejce, kuřecí, krůtí, ryby, zelená zelenina, ořechy, semena.

Jídla se středně vysokým obsahem sacharidů: mléčné produkty (mléko, jogurt), fazole, některé bezlepkové obiloviny (quinoa, proso), některé druhy ovoce, určité druhy zeleniny se škrobem (luštěniny, sladké brambory)

Jídla, kterým byste se měli vyhnout

Jídla s vysokým obsahem sacharidů (vyhněte se): sladké potraviny (dezerty, sladké pečivo, slazené nápoje, šťávy) těstoviny, chléb, rýže, nudle, brambory, kukuřice, cereálie, „dietní“ jídla s nízkým obsahem tuku (často mají vysoký obsah sacharidů).

Podle typu low carb diety, kterou dodržujete, můžete zahrnout, omezit nebo se úplně vyhnout jídlům se středně vysokým obsahem sacharidů. Zde jsou tři příklady low carb tipů na každé jídlo dne (a svačiny).

Nápoje, kterým byste se měli vyhnout:

Alkoholické nápoje, například pivo, mívají celkem vysoký obsah sacharidů kvůli tomu, že škrob je jednou z jejich hlavních ingrediencí. To neznamená, že byste je měli vyměnit za koktejly, protože sycené nápoje a šťávy také často mají vysoký obsah cukru a tím pádem i sacharidů.

Kapustová (zelná) dieta – funguje?

Low Carb jídelníček

Snídaně:

  • Omeleta se sýrem, paprikou a cibulí
  • Cottage s arašídovým máslem
  • Míchaná vejce se špenátem a slaninou

Oběd:

  1. Slaný závin s krůtím nebo šunkou a sýrem a okurkami
  2. Cuketové špagety (nebo ze špagetové dýně) s omáčkou alfredo a salátem coleslaw
  3. Tuňákový salát s majonézou a listovou zeleninou
  4. Večeře:
    Grilované kuře s restovanými houbami a chřestem
  5. Losos, květáková „rýže“ a stir-fry zelenina
  6. Slaninový cheeseburger (bez bulky) s grilovanou zeleninou

Svačiny:

  • Celer s arašídovým máslem
  • Rajčata s mozzarellou, zalitá olivovým olejem a balsamikem
  • Kapustové chipsy s avokádovým dipem

Proč vaše low carb dieta nemusí fungovat

Jíte opravdu málo sacharidů a nemůžete zhubnout ani pár centimetrů? Jen proto, že jste omezili sacharidy, neznamená, že automaticky zhubnete. Pokud nahrazujete kalorie ze sacharidů kaloriemi z bílkovin nebo tuků, pak můžete nakonec váhu nabrat, místo abyste ji shodili.

Abyste zhubli, musíte být v kalorickém deficitu, což znamená, že musíte konzumovat méně kalorií, než vydáte. Pokud tedy omezíte 100 kalorií ze sacharidů, nemůžete je jen nahradit 100 kaloriemi z bílkovin, protože byste se nedostali do kalorického deficitu a nezhubli.

Aby byla vaše low carb dieta úspěšná, musíte omezit sacharidy, ale nekonzumovat extra kalorie z jiných zdrojů.

Co si z článku odnést

Low carb diety jsou populární a snadný způsob, jak zhubnout. Fungují na principu omezování možností výběru jídla a vedou k celkovému snížení příjmu kalorií.

Některé dietní plány omezují celé skupiny potravin, zatímco jiné znovu zavádějí sacharidy, když dosáhnete požadované váhy.

Na druhou stranu, sacharidy jsou klíčovou součástí regeneračního procesu a mohou mít vliv na výkon u některých sportovců, pokud je jejich příjem příliš nízký. Existuje mnoho typů low carb diet a při volbě té správné je důležité zvážit vaše cíle a životní styl.

Polievka z hl�vkovej kapusty recept

Sdílet:

Polievka z hl�vkovej kapusty recepty, které budete milovat. Vyberte si ze stovek receptů na Polievka z hl�vkovej kapusty, které se vám budou snadno a rychle vařit. Připravte si ingredience a můžete se pustit do vaření Polievka z hl�vkovej kapusty. Užijte si objevování nových porkrmů a jídel z nejlepších Polievka z hl�vkovej kapusty receptů z čech i ze světa. Dobrou chuť!

Kapustová (zelná) dieta – funguje?

Polévka z kapusty je sytá a jemná. Voní česnekem a můžeme jí nahradit letní večeři….

Kapustová (zelná) dieta – funguje?

Kapustová polévka je jednou z hustých zeleninových polévek, které můžeme podávat i ke svačině. Můžeme k ní přidat topinku…

Kapustová (zelná) dieta – funguje?

Dýňové risotto z Farro s kapustou je neobvyklé, protože není z rýže, ale z Farro, což jsou zrnka určitých druhů pšenice….

Tématické fráze: kapustová polévka kapustová polévka recept polévka kapustová polevka z kapusty kapustov á recept kapustová polévka recept na kapustovou polévku recepty kapustová polévka kapusta polévka kapustové polévka kapustová polévka s klobásou kapustovapolevka kapustova polevka recepty recept polévka z kapusty kapusta recepty kapustova polevka kapustova polievka …

Podobné recepty jako Kapustová polévka

Polévka z růžičkové kapusty s ovesnými vločkami . Polévka z máslové tykve a růžičkové kapusty . Polévka z růžičkové kapusty a zelených fazolek . Smetanová bramboračka s růžičkovou kapustou . Kuřecí polévka s růžičkovou kapustou a drožďovo-slaninovými knedlíčky . Růžičková polévka se žampiony . Růžičková polévka s klobásou . Houbová polévka s …

Podobné recepty jako Polévka s růžičkovou kapustou

Polévka z růžičkové kapusty – recept. Přečtěte si, jak jídlo správně připravit a jaké si nachystat suroviny. Vše najdete na webu Recepty.cz.

Podobné recepty jako Polévka z růžičkové kapusty

Ďakujem za recept, doteraz som takýto sladko-kyslý mliečny prívarok poznala len z tekvice a neverila som, že by z kelu (teda po česky kapusty 🙂 ) mohol byť dobrý, ale bol skvelý, určite uvarím častejšie. Mirka P. | 28. 4. 2009 13:19. Už jsem zkusila i prívarok zo zelí a byl taky moc dobrý. Škoda, že nemůžu dát další 1. Tereza J. | 25. 3. 2009 20:16. Jéje, ja sa …

Podobné recepty jako Kapustový prívarok

Polievka je vyborna,mozem len odporucit pochutila som si. Odpovědět. popoluska340. 13. 11. 2018 10:41:41 . Mnaaam polievka sa mi paci,urcitezajtra uvarim,mam doma vsetky suroviny. Odpovědět. Přidat komentář. Komu se recept líbí. TIP dne na email. Přihlásit. Další inspirace. Přidat podobné recepty. Kapustová polévka s rýží a houbami . Kapustová polévka s mletým masem …

Podobné recepty jako Kapustová polévka s červenou čočkou

Též jsem z toho jelen. já to znám pomlít spoli s uzeným masem (stačí trocha), přidat vajíško, osolit, opepřit (možno přidat česnek, s kapustou se hodí), obalit ve strouhance (žádná trojobal) a osmažit. Pak je to úžasné. atka | 7. 5. 2012 20:50. je to tu trochu divně napsané,ale jedná se zřejmě o to,že hlávka kapusty se syrová nakrájí na jakoby plátky z …

Podobné recepty jako Kapustové řízky

Česneková polévka – recept. Přečtěte si, jak jídlo správně připravit a jaké si nachystat suroviny. Vše najdete na webu Recepty.cz.

Podobné recepty jako Česneková polévka

Dušená kapusta – recept. Přečtěte si, jak jídlo správně připravit a jaké si nachystat suroviny. Vše najdete na webu Recepty.cz.

Podobné recepty jako Dušená kapusta

Slovenská kapustnice – recept. Přečtěte si, jak jídlo správně připravit a jaké si nachystat suroviny. Vše najdete na webu Recepty.cz.

Podobné recepty jako Slovenská kapustnice

Na blogu Češka z Česka, který tvoří Jana Krátká, najdete recepty na jídla, která se od nepaměti připravují v naší zemi, místní suroviny, využití bylin, české zvyky a tradice, zajímavá místa Čech, Moravy a Slezska.. Nechte si připomenout něco z naší kultury, co možná už víte, nebo nevíte, nebo jste věděli a zapomněli…

Podobné recepty jako Milionová polévka

Budete mít zájem:  Amyotrofické Laterální Sklerózy Příznaky?

Česneková polévka – sváteční. Hledáte zázračnou polévku, která vás postaví na nohy? Máme ji tu. Jednoduchá a rychlá na přípravu, dobře zasytí i zahřeje. Už naše babičky tvrdily, že polévka je grunt. Česnek je přírodní antibiotikum, a proto není divu, že je tak hojně v kuchyni využívám. 5. 8.

Podobné recepty jako Česneková polévka sváteční

Inak na Vianoce sa u nás robila vždy polievka len z jušky, absolútne bez kapusty. A neobsahovala ani klobásu, pretože ešte stále bol pôst. Bola len s hubami ľ papcun. Odpovědět. magdalenka (moderátorka) 27. 1. 2017 20:21:56 . Poznám len z počutia…nikdy som nerobila…smotanu dávaš tú na varenie, že? Odpovědět. rozmarynaH. 27. 1. 2017 20:06:31 . Kdysi jsem tady …

Podobné recepty jako Mačanka

Polievka sa môže robiť na veľa spôsobov. U nás sa niekedy robí aj bez klobásy, inak rovnako ako píše Andrejka. Ak má byť ako sýta večera alebo obed, tak s klobásou a podáva sa s chlebom, ak ako polievka pred druhým jedlom, tak bez klobásy, aby nezasýtila. Odpovědět . abakluk. 26. 4. 2019 08:28:04 . Chybí tam slanina.Zkuste s cibulí otestovat slaninu,je to vynikačka …

Podobné recepty jako Kapustová polévka s klobásou

Balkánská sarma – recept. Přečtěte si, jak jídlo správně připravit a jaké si nachystat suroviny. Vše najdete na webu Recepty.cz.

Podobné recepty jako Balkánská sarma

Poznámka autorky receptu. Kouzlo téhle polévky je právě v zeleninových nočcích, co vzniknout, proto je potřeba nechat zeleninu trochu vychladnout, aby se vajíčko nesrazilo a dobře se promíchalo se zeleninou a krupičkou. Pokud je těstíčko moc řídké, tak se nočky rozpadnou, ale i tak je polívka moc dobrá. Uvařeno.

Podobné recepty jako Zeleninová polévka

Když přidáváme brambory, dáme taky na nudličky nakrájenou zelenou papriku. Potom, 20 minut před koncem, mírně osmahneme na tuku hl. mouku, přidáme mletou papriku, ihned zalejeme studenou vodou nebo chladným vývarem z masa, rozmícháme a přidáme k polévce, dovaříme, dochutíme rozetřeným česnekem.

Podobné recepty jako Gulášová polévka

lžíce lžíce hl. mouky sůl pepř Nutriční hodnoty Energetická hodnota: 9 383 kJ / 2 243 kcal; Bílkoviny: 184,98 g; Tuky: 119 … kapusta recepty kapusta recept recepty z kapusty vepřové s kapustou recepty kapusta vepřové maso s kapustou recepty vepřové krkovice kostky s kapustou veprove kostky s kapuatou vepřové kostky recept pikantni veprove kostky na cesneku vepřové kostky …

Podobné recepty jako Pikantní vepřové kostky se slaninovou kapustou …

Šťáva z kysaného zelí

Kapustová (zelná) dieta – funguje?

Nejčastější otázku, kterou v úvodní dietě od lidí dostávám je: Kde seženu šťávu z kysaného zelí?
Ano když se dělá klasické kysané zelí, té šťávy tam opravdu moc není, a zelí jako takové se na začátku nekonzumuje.
Rozhodla jsem se tedy situaci vyřešit a začala jsem experimentovat a myslím, že se podařilo.

Takže, s velkou slávou, představuji můj nový recept na samotnou šťávu z kysaného zelí, vhodnou od 1 fáze úvodní diety.

Jediné, co sem ještě nevymyslela, co dělat s tím zelím, kterého celkem dost zbyde. Nerada vyhazuji jídlo, takže se u nás v rodině, jí pořád jen zelí.

Pár slov na začátek. Pokud máte problémy s histaminem, trpíte ekzémem nebo jinou kožní nemocí, která se projevuje svěděním, je nutno tuhle šťávu nechat fermentovat, stejně jako ostatní fermenty 12 týdnů. Každý čerstvý ferment má vysoký obsah histaminu, to je to, co hodně histaminiků odradí o GAPS diety, ale pokud si fermenty připravíte včas, není nutné se jich bát.

Jak jse již zmínila šťáva z kysaného zelí je zařazena jako jeden z prvních fermentů ( společně s řepným kvasem) již v první fázi úvodní diety. Tato šťáva je velmi potentní ferment a obsahuje  velké množství probiotických bakterií. Může tedy způsobit  silný a dramatický die off.

Doporučuje se tedy začínat ¼ lžičkou šťávy zamíchané do vývaru nebo teplé vody a sledovat reakce.

U extrémně citlivých jedinců a u lidí se silnou histaminovou intolerancí je někdy nutné začínat po kapičkách, opět vmíchaných do vývaru nebo teplé vody.

Nespěchejte s navyšováním šťávy, buďte trpělivý a sledujte reakce. Jsou lidé, kterým trvá dostat se na jednu lžičku Pamatujte si GAPS je běh na dlouhou trať, ne sprint.

Jak si tedy šťávu připravit:

Potřebujete skleněnou láhev, s uzavíratelným víčkem, tu pořádně umýt a nechat vyschnout.

  • 1 malé bílé zelí, nakrájené na kusy, stačí jen hrubě
  • 4-5 hrnků filtrované vody
  • 2 lžičky keltské soli, případně mořská nerafinovaná sůl, nebo himalájská

Do mixéru vložíme zelí, a necháme nasekat na drobné kousky. Poté zalijeme vodou a osolíme, znovu promixujeme.

Takto připravené zelí i s tekutinou přendáme do skleněné lahve, očistíme hrdlo lahve papírovým ručníkem a uzavřeme. Necháme fermentovat minimálně 4 dny při pokojové teplotě.

Poté se přes cedník a plátýnko směs přecedí, zelí se dá stranou, může se použít PRO NE GAPS potřeby, na salát a jinou konzumaci.

Šťávu nalijte do skelněné, uzavřené nádoby a skladujte v lednici.

Jaké benefity má pití fermentované šťávy ze zelí?

  • Obsahuje velké množství vitamínu C
  • Obsahuje tkz. vitamin U neboli Methylmethionone, který má mnoho léčivých vlastností
  • Podporuje trávení tuků a stimuluje produkci žluče
  • Je vysoce anti mikrobiální a proti kvasinkový
  • Obsahuje I3C, silný antioxidant, který pomáhá detoxikovat játra a zrychluje zpracovávání estrogenu
  • V neposlední řadě obsahuje biliony zdraví prospěšných bakterií, enzymů, vitamínů a minerálů, což z něj dělá opravdový SUPER FOOD.

Pro výrobu další dávky můžete do nového fermentu přidat 1/2 hrnku šťávy z předešlé fermentace. Fermentace tak bude rychlejší. Tento krok můžete klidně vynechat a vždy fermentovat od začátku.

Vďaka polievke z tejto slovenskej superpotraviny sa mi konečne podarilo schudnúť. Hotová je do 20 minút a nechutí vôbec zle

Túžite znížiť váhu, opäť si obliecť vaše obľúbené oblečenie, ktoré stojí nejakú tú dobu v skrini či len chcete viesť zdravý životný štýl? Ak niečo z tohto práve riešite, mali by ste vyskúšať diétu založenú na kapustovej polievke, ktorá sa stala veľkým hitom.

Pôvod tejto diéty nie je známy, no jediné čo vieme je, že sa ňou vraciame do osemdesiatych až deväťdesiatych rokov. Dôležité je tiež vedieť, že kapustová diéta nie je dlhodobá.

Ak ale chcete schudnúť len pár kíl kvôli nejakej významnej príležitosti, potom môže byť tým pravým, čo hľadáte.

Netýka sa to ľudí, ktorých žalúdok nezvládne jesť týždeň prevažne kapustovú polievku a mohlo by im to spôsobiť zdravotné komplikácie.

Niektorí zástancovia tejto metódy tvrdia, že za týždeň sa dá schudnúť až 4,5 kila, no dôležité je vedieť, že takáto strava sa nemôže konzumovať dlhšie ako jeden týždeň.

Ako funguje kapustová diéta?

Táto diéta je síce prísna, no dosiahnete ňou skvelé výsledky. Okrem toho môžete počas dňa zjesť toľko kapustovej polievky, koľko vám príde na chuť a nebudete tak musieť hladovať.  Cieľom je, aby vás polievka natoľko zasýtila, že už nebudete zvádzaní pokušením na iné jedlá.

Dôležitá je príprava a musíte sa vopred zásobiť veľkou dávkou tejto polievky, aby ste mali čo jesť počas celého týždňa. Okrem toho je dovolené jesť ešte aj niekoľko ďalších potravín.

Týždenný jedálniček

  • 1. deň – kapustová polievka a všetky druhy ovocia, okrem banánov
  • 2. deň – kapustová polievka a zelenina, môžete si dať aj pečené zemiaky s maslom
  • 3. deň – kapustová polievka, ovocie a zelenina, ale bez banánov a zemiakov
  • 4. deň – kapustová polievka, osem banánov a odtučnené mlieko
  • 5. deň – kapustová polievka, pol kila priraveného hovädzieho mäsa, šesť paradajok
  • 6. deň – kapustová polievka, hovädzie mäso a zeleniny koľko budete chcieť
  • 7. deň – kapustová polievka, hnedá ryža, zelenina okrem zemiakov a nesladená ovocná šťava

Ak máte dostatok pevnej vôle, táto diéta bude pre vás ako uliata. Treba sa len držať presne stanoveného jedálnička a piť veľa vody, odporúča sa osem a viac pohárov. Okrem toho jedzte polievku v čo najväčšom množstve, aby ste neboli hladní.

Akonáhle sa pokúsite vyhladovať alebo spotrebujete málo kalórii, diéta bude mať úplne opačný efekt, čo spôsobí, že vaše telo bude zadržiavať tuky do akejsi zásoby, pretože sa obáva hladovania.

Recept

  1. Potrebujeme: 
  2. 2 lyžice olivového oleja
  3. 600 g nasekanej kapusty
  4. 3 stopky zeleru nasekaného na kocky
  5. 1 veľká cibuľa pokrájaná na kocky
  6. 4-5 strúčikov malého cesnaku
  7. 2 veľké nasekané mrkvy
  8. 1 veľká zelená paprika nakrájaná na kocky
  9. 5 – 6 šálok zeleninového vývaru
  10. 400 g lúpaných nakrájaných paradajok
  11. 1 polievková lyžica talianskeho korenia
  12. 1/2 lyžičky čierneho korenia
  13. 1/2 lyžičky solli
  14. Postup:

Do veľkej nádoby alebo panvice dajte rozohriať 2 polievkové lyžice olivového oleja. Opražte cibuľu, zeler a papriku. Povarte a potom primiešajte cesnak, varte približne jednu minútu. Všetko to zalejte pripraveným zeleninovým vývarom, pridajte kapustu a mrkvu.

Po pridaní všetkej kapusty, vylejte do hrnca paradajky so šťavou. Ochuťte koreninami a soľou. Zakryte a nechajte povariť 15 až 20 minút.

Lucy, iheartrecipes.com

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector