Kanibalismus, pojídání placenty a riziko nákazy

Jíst, či nejíst placentu? Člověk není zvíře, říká gynekolog | Zdraví

Obsahuje vitaminy, minerály, imunitní buňky i biologicky aktivní látky. I přesto se mnoha ženám při představě, že by svou placentu po porodu snědly, zvedá žaludek. Proti nim stojí matky, pro které je pozření placenty rituál, který má své opodstatnění.

Placenta je plná různých hodnotných a výživných látek, mnohé z nich se používají například i při výrobě takzvané omlazující kosmetiky. Obsahuje i řadu imunitních buněk.

„Musíme si ale uvědomit, že placenta funguje i jako takový filtr, přes který vyvíjející se plod nejen živiny a kyslík dostává, ale přes který rovněž vylučuje svoje odpadní látky, které v ní rovněž zůstávají,“ zdůrazňuje gynekolog Pavel Turčan.

  • železo
  • vitamin B6
  • vitamin E
  • hormon oxytocin
  • hormon prolaktin
  • bílkoviny

Placentofágie neboli pojídání vlastní placenty, je mezi savci po porodu zcela běžná záležitost.

„U zvířat je to normální. Sám jsem viděl kdysi ještě v období mé puberty naši kočku, která vrhla koťata a placentu poté ihned snědla. Člověk je ale někde jinde, než zvířata.

Zda naši předkové své placenty rovněž jedli, tím si nejsem jist, spíše asi ne. Ale jak se říká: proti gustu žádný dišputát. Některé zdroje sice tvrdí, že má význam pro duši a tělo snězení placenty po porodu, ale osobně bych to nedělal.

Pokud si někdo myslí, že mu to pomůže, proč ne,“ říká gynekolog.

Jak to vidí matky

„V přírodě placentu zvířata konzumují po porodu (i býložravá), aby doplnila případné krevní ztráty, tedy jde hlavně o železo. Placenta by jim měla dodat sílu. Asi je třeba zvážit, v jaké kondici placenta je,“ říká známá fooblogerka Markéta Pavleje, která o své zkušenosti napsala i na svůj blog Kitchenette.

Kanibalismus, pojídání placenty a riziko nákazyKanibalismus, pojídání placenty a riziko nákazy

„Také se může stát, že je díte přenášené nebo z jiných důvodů je placenta již přezrálá.

Při prvním porodu jsem ztratila hodně krve a byla jsem adept na transfúzi, tak jsem si říkala, že pokud by k něčemu podobnému došlo i u druhého porodu, mohla bych to alespoň zkusit, než doplňovat železo v tabletkách například. Četla jsem, jak dodá ženě sílu a tak dále. Možná by měl úplně stejný efekt tatarský biftek,“ podotýká Pavleje.

Ve světě, ale i v Česku se pojídání placenty po porodu stalo trendem. Je několik možností, jak ji konzumovat. Placentu lze nechat vysušit a poté nechat rozemlít na kašičku, kterou se naplní kapsle.

Připravuje se z ní také smoothie (mixovaný ovocný, jogurtový či zeleninový nápoj), přidat ji můžete také do polévky.

Lékařům to ale nepřipadá zcela bezpečné, neboť se jedná o lidskou tkáň, která může být i zdrojem infekce.

Připadá vám přirozené sníst po porodu placentu?

Ne, nikdy bych to neudělal/a 622 Ano, je to zcela přirozené 71 Neuvažoval/a jsem o tom 33

„Vzhledem k tomu, že jsem byl u hodně porodů a vím, jak vše probíhá, není nemožné, aby nějaká infekce vzniknout nemohla. Pochva není sterilní prostředí, navíc při porodu se velice často s tlakem postupující hlavičky vytlačí i stolice, která se smíchá se sekrety z pochvy a z plodovou vodou, tak to rozhodně nevypadá jako lákavá pochoutka,“ říká Turčan.

Gastronauti milují všechny nevšední gastro zážitky, rádi ochutnají cokoli a jsou ochotni za to zaplatit nemalé peníze. Sanfranciský klub gastro zážitků dokonce jednou zorganizoval ochutnávku lidské placenty (večeře ale musela být zrušena kvůli pravděpodobnému nadměrnému vystavení se formaldehydu).

Ačkoli placenta obsahuje mnoho různých výživných látek a je zdrojem živin, lékaři upozorňují na to, že po jejím požití se může do těla dostat nejenom infekce, ale že může organismus zareagovat i průjmy, zvracením či teplotou.

„Smysluplnější je vitamíny a jiné pro tělo důležité látky doplňovat dlouhodoběji a pravidelně, placenta nám to umožní pouze v „jednorázovém přídělu“, který navíc, jak už jsme řekli, nemusí být bez rizika. Některé z těchto vitaminů se nachází například v mateří kašičce, kterou lze přijímat buď v přirozené formě či ve formě přírodních doplňků stravy,“ doporučuje alternativu Turčan.

Lidovky.cz: Jak placenta chutná?Ve smoothie nebyla cítit. Vůbec nebyla poznat žádná nová chuť, protože smoothie bylo z lesních plodů a jogurtu.Lidovky.cz: Co všechno se z ní dá připravit?Když jsem se tímto tématem zabývala před porodem, našla jsem mnoho a mnoho receptů. V podstatě se z ní dá dělat cokoli. Našla jsem recept typu stir fry wok. Pak, asi nejvíce, placentu lidi suší a namelou na jemný prášek. Ten pak přidávají všude možně. Plní jím lékové kapsle. Dále je v zahraničí docela rozšířené, že pošlete čerstvou placentu do nějakého certifikovaného centra, kde Vám z ní vyrobí jaké si koncentrované homeopatikum, které by mělo sloužit vašemu dítěti jako lék na celý život.Lidovky.cz: Co vás vedlo k tomu si ji připravit jako smoothie a vypít?Byla jsem zvědavá a říkala jsem si, že mi to rozhodně neuškodí. Mnoho prastarých kultur placentu, jako lůžko novorozeného člověka, hluboce ctí a rozhodně ji jen tak nevyhodí do nebezpečného odpadu. Což mi připadalo také takové nedůstojné, i když rozumím, že je to úplně normální a logický postup v nemocničním provozu. Tak nějak jsem si říkala, že s ní udělat cokoli, například ji zakopat pod nově zasazený strom děťátka, je lepší, než jen tak zlikvidovat. V přírodě placentu zvířata konzumují po porodu (i býložravá), aby doplnila případné krevní ztráty, tedy jde hlavně o železo. Placenta by jim měla dodat sílu. Asi je třeba zvážit, v jaké kondici placenta je. Také se může stát, že je díte přenášené nebo z jiných důvodů je placenta již přezrálá. Při prvním porodu jsem ztratila hodně krve a byla jsem adept na transfúzi, tak jsem si říkala, že pokud by k něčemu podobnému došlo i u druhého porodu, mohla bych to alespoň zkusit, než doplňovat železo v tabletkách. Četla jsem, jak dodá ženě sílu atd… Možná by měl úplně stejný efekt tatarský biftek. Po porodu jsem skutečně byla plná síly, ale samozřejmě nedokážu posoudit, jak velký podíl nebo jestli vůbec na tom konzumace placenty měla vliv. Porod byl rychlý, plynulý, bez bolestí, stresu, ztráty krve či poranění, tak není divu, že jsem se cítila plná sil a nemohla jíst ani spát, při všech těch uvolněných hormonech zběsile proudících v krevním oběhu. Zbytek placenty jsme zakopali pod strom, který jsme pro syna zasadili.

Sníst svou placentu po porodu? Nebezpečný nesmysl „alternativní“ medicíny

Teprve několikadenní novorozenec musel hospitalizován na jednotce intenzivní péče kvůli vážným dýchacím problémům. Následoval odběr krve a také mozkomíšního moku s cílem určit příčinu onemocnění.

Na základě těchto vyšetření byla dítěti cíleně nasazena antibiotika, aby se u něj předešlo pravděpodobnému rozvoji celkové sepse. Po jedenácti dnech hospitalizace, kdy bylo podáváno antibiotikum ampicilin, bylo dítě propuštěno do domácí péče.

Za dalších pět dní muselo být dítě hospitalizováno znovu, opět se známkami vážné bakteriální infekce, a to i přesto, že bylo během předchozí hospitalizace léčeno vhodnými antibiotiky, která byla zvolena na základě laboratorních testů.

Nebylo zřejmé, proč dítě onemocnělo a co víc, proč u něj v tak krátké době byla opakovaně prokázaná infekce způsobená bakterií Streptococcus agalactiae.

Třetí den druhé hospitalizace se objevila první stopa po zdroji infekce. K ošetřujícímu lékaři se dostala informace z porodnice, kde dítě přišlo na svět, že si matka po porodu vyžádala placentu k dalšímu použití. Konkrétně měla uzavřenou smlouvu s firmou, která rodičkám poskytuje zpracování jejich placenty.

V tomto případě byla placena vysušena, rozdrcena a tento prášek vložen do kapslí. Dvě takto připravené kapsle s placentou pak matka užívala třikrát denně.

Celý případ, k němuž došlo ve státě Oregon na podzim roku 2016, před pár dny zveřejnil americký úřad Centers for Disease Control and Prevention (CDC) s cílem upozornit na zdravotní rizika spojená s konzumací lidské placenty.

Právě pojídání placenty v různých podobách se stalo trendem, kterému podléhají jak některé celebrity, jako například nedávno Kim Kardashianová nebo Alicia Silverstoneová, tak běžné matky. S konzumací placenty v různých podobách se pak lze setkat i v Česku.

Budete mít zájem:  Sami zeleninu nejíme, ale dětem ji nutíme

Tkáň placenty jako zdroj infekce

Nemocného novorozence nakazila bakteriální infekcí jeho matka, která užívala infikovanou placentu v kapslích. Tyto kapsle posloužily jako rezervoár pro streptokokové bakterie. Jak následně během podrobnějšího pátrání po zdroji infekce vyšlo najevo, matka ve 37.

týdnu těhotenství absolvovala screeningové vyšetření na přítomnost bakterie Streptococcus agalactiae. Tehdy byly výsledky negativní.

Pokud by se prokázala přítomnost bakterií, znamenalo by to ohrožení pro nenarozené dítě a nutnost zamezit přenosu infekce z matky na dítě během porodu, což byl důvod k provedení těchto testů.

Když se objevilo podezření, že by zdrojem infekce u novorozence, mohly být právě kapsle se sušenou placentou, byly provedeny další podrobnější testy, včetně kompletního genomového sekvenování. To určilo, že u dítěte způsobil zdravotní problémy zcela shodný typ bakterie Streptococcus agalactiae, jako byl prokázán v kapslích obsahujících placentu.

Zpráva CDC také informuje o tom, že v tomto konkrétním případě se jednalo o bakterie s vyšší virulentností usnadňující přenos infekce a také umožňující proniknout přes hematoencefalickou bariéru. „Ženy konzumují placentu kvůli údajným příznivým účinkům na fyzické i psychické zdraví, ačkoliv pro toto chybí vědecké důkazy.

Tkáň placenty se konzumuje syrová nebo upravená vařením, sušením, konzervací nebo jinými způsoby,“ shrnuje CDC.

Problematické je i samotné zpracovaní placenty, zejména proto, že ženy, které konzumují kapsle s touto tkání, nejsou informovány o možných zdravotních rizicích. „Neexistují žádné standardy pro zpracování placenty ke konzumaci,“ upozorňuje CDC.

Konktrétně je třeba dosáhnout zahřátí na teplotu 54 °C po dobu 121 minut, aby došlo ke snížení počtu bakterií salmonely. V tomto konkrétním případě ani nebyla placenta dostatečně dlouho tepelně upravena, aby došlo k eliminaci bakterie Streptococcus agalactiae.

To, že matka pravidelně užívala infikované kapsle, pak bakteriím zajistilo vhodné podmínky pro osídlení jak její kůže, tak trávicího traktu. Tím také rostlo riziko, že se bakterie přenesou na novorozence. „Proces enkapsulace (pozn.

redakce: usušení, rozemletí a nasypání do kapslí) sám o sobě nevylučuje přítomnost infekčních patogenů, proto je na místě se vyhnout konzumaci kapslí s placentou,“ varuje CDC. Podle webových stránek společnosti, která připravila infikované kapsle, byla placenta vysušena při teplotě 46 až 71 °C.

Z jedné placenty tak může být připraveno zhruba 150 až 200 kapslí, které se uchovávají při pokojové teplotě. Americký úřad Centers for Disease Control and Prevention tak doporučuje vzdělávat o zdravotních rizicích matky, které se rozhodnou pro tento způsob využití placenty a konzumaci z ní připravených kapslí.

Kontraindikace podle „tradiční čínské medicíny“

Konzumace placenty je rozšířená nejen v zahraničí, ale i v Česku. O tomto nesmyslném trendu jsme informovali před dvěma lety. Ženy pojídají placentu, protože věří, že si tímto způsobem zajistí dobré psychické i fyzické zdraví po porodu. Pojídání placentových kapslí je pak poměrně pohodlné.

„Není divu, že enkapsulace je nejčastější formou zpracování placenty: je jednoduché kapsle spolknout, mají dlouhou životnost a mohou být po porodu rychle připraveny.

Pro tyto kvality je enkapsulace ideálním řešením zpracování placenty,“ popisuje na svém webu Nezávislá asociace pro zpracování a enkapsulaci placenty, společnost, která nabízí zpracování placenty do kapslí podle „tradiční čínské medicíny“.

„Charakteristickým znakem tohoto způsobu zpracování je vaření v páře. Placenta se před sušením napařuje s bylinami a kořením. Vaření v páře – přidání ‚tepla‘ do placenty – se považuje v čínské medicíně za prvek, který tonizuje, povzbuzuje energii a vyživuje krev.

Procesem vaření v páře však dojde ke ztrátě enzymů a je možné, že se sníží i obsah hormonů,“ přibližuje web výrobu kapslí.

„Tonizační a výživné vlastnosti placenty připravené metodou TCM se nejlépe hodí k dlouhodobému užívání, kdy cílem je snížit poporodní deprese, zlepšit produkci mléka nebo ‚dobít‘ tělo po porodu,“ doporučuje web.

U užívání placenty v kapslích pak vyjmenovává tyto „kontraindikace“ vycházející z „tradiční čínské medicíny“. „Placenta by neměla být užívána, pokud je v těle teplo z nedostatku yin.

Tento nedostatek se dá charakterizovat jako rozpálené tváře, horké dlaně a chodidla, odpolední horečka, noční pocení (ano tohle je běžné v průběhu menopauzy a mnohé z toho je způsobeno yin).

Vzhledem k tomu, že v Tradiční Čínské Medicíně je mnoho akutních onemocnění – zvláště ty onemocnění spojená s horečkou, zimnicí, bolestí, kýcháním – považováno za invazi patogenního zla, placenta by při těchto příznacích neměla být nikdy užívána.

Placenta má silný tonizační účinek a nemůže rozlišovat mezi tělesnou obrannou čchi a invazivním patogenem,“ popisuje web, podle něhož by placentu neměly užívat ženy, které po porodu dostanou chřipku: „Právě ony by se stejně tak měly vyhnout jakékoli tonizaci (placentě nebo jiným tonizačním prostředkům).“

Když jde o zdraví, nespoléhejte se na rady celebrit

Jíst placentu. Je to normální?

Datum publikace: 08.09.2014

Svět čas od času překvapí svými nápady, názory i módními výstřelky. Například trendem pojídání placenty.

Pojídání placenty není ve světě savců žádnou raritou. Samice, které porodí mláďata, tímto způsobem po sobě po porodu běžně „uklízejí“. Důvodů, proč to samice dělají je více.

Sežrání placenty je skutečně úklidem a zároveň bezpečnostním opatřením, krev a aroma syrové tkáně by mohlo přilákat nezvané hosty a predátory. Pokud samice placentu sežere, je tento faktor odstraněn a samice a její mláďata jsou v bezpečí.

Bezpečnost ale není jediný důvod, proč samice placentu žerou. Placenta je tím, co samici dodá potřebné živiny a pomůže jí s regenerací a navrácením sil po porodu.

A právě to je důvod, proč se placenta čas od času stane středem zájmu lidí vyznávajících přírodní styl života, nebo extrémně zdravý způsob stravování.

Placenta obsahuje mnoho živin

Výživová hodnota placenty je tím, co láká lidi k její konzumaci i v civilizovaném světě. Podle zastánců tohoto trendu je placenta plná železa, hormonů a dalších látek, které tělo matky potřebuje v době po porodu.A nejen tělo matky dokáže z placenty profitovat. Placenta je prý vhodná pro ženy v menopauze, pro vegetariány, stárnoucí lidi i pro chronicky nemocné pacienty.

Jak konzumovat placentu

Nikoho asi nepřekvapí, že placenta je součástí mnoha kosmetických výrobků určených na výživu a regenerace kůže a sliznic, například rtů.O kapslích naplněných sušenou mletou placentou, už ale asi tolik lidí neslyšelo. A přitom kapsle jsou řešením, po kterém sahají ti, kterým se příčí pojídání syrové případně i vařené placenty.

Kapsle prodávané na internetu či v některých speciálních lékárnách (ve světě) navíc umožní konzumaci placenty i těm, kteří nemohou konzumovat svou vlastní.

Je pojídání placenty kanibalismus?

Odpůrci konzumace placenty říkají, že jde o trend, který nemá se zdravou výživou nic společného, a poukazují na to, že jde o neestetickou záležitost a kanibalismus.

Přívrženci naopak tvrdí, že jde o záležitost zcela přirozenou, za kterou není třeba se stydět, a argumentují tím, že sušená placenta se odpradávna používá ve staré čínské medicíně k léčbě neplodnosti.

Kromě toho uvádějí, i to že placenta zřejmě byla součástí výživy matek po porodu našich dávných prapředků.

Klady, které uvádějí zastánci konzumace placenty

  • placenta dodá energii a urychlí návrat do běžného života všem ženám, které jsou po porodu
  • díky hormonům, které obsahuje, zvýší produkci mateřského mléka
  • sníží riziko vzniku poporodních depresí a splínu
  • dodá potřebné živiny (týká se i chronicky nemocných)
  • je dobrým zdrojem železa, který neodmítají ani vegetariáni
Budete mít zájem:  Co dělat, aby na vás nelezl bodavý hmyz?

Pojídání placenty po porodu se stává trendem! | Žena.cz

Z představy, že by měly sníst vlastní placentu, se většině žen zvedne žaludek. Přesto se placentofágie neboli pojídání placenty po porodu stává trendem. Důvody se vám nyní pokusíme osvětlit, abyste si mohly vytvořit vlastní názor.

Pojídání placenty se v západních kulturách často setkává se zdviženým obočím, zesměšňováním, případně je rovnou označeno jako kanibalismus. Jenže v tradiční čínské medicíně se placenta užívá už od 16. století a je v zemi velmi populární dodnes. Tento orgán totiž obsahuje spoustu jedinečných látek, které mají pozitivní vliv na zdraví, zahojení a pohodu novopečené maminky.

Co je placenta, se dozvíte na Babyweb.cz

Kromě Číny je placenta vyhledávaným podpůrným lékem také ve vietnamské, maďarské a italské kultuře. Ani volně žijící samice zvířat neváhají po porodu sežrat placentu. Vědí, co je pro ně dobré?

Proč užívat placentu?

Kmenové buňky a růstové faktory v ní obsažené hrají klíčovou roli při hojení rány v místě, kde se placenta oddělila od děložní stěny. Matka obvykle krvácí 3-6 týdnů po porodu a ztráta krve pochází právě z této rány.

Bylo prokázáno, že ženy, které užívaly svou placentu po porodu a zvláště ty, které pily koktejl ze syrové placenty, krvácely podstatně méně a kratší dobu, obvykle jen 5-10 dnů po porodu. Ženy, které konzumují svou placentu, mají také méně emocionálních problémů a příjemnější šestinedělí.

Placenta totiž doplní do těla matky spoustu nezbytných látek:

  • železo, které je důležité pro absorpci kyslíku v buňkách
  • vitamin B6, jenž pomáhá při tvorbě protilátek
  • vitamin E, podporující hojení poškozených kožních buněk
  • hormon oxytocin, usnadňující kojení, snižující poporodní krvácení a stimulující zavinování dělohy
  • hormon CRH (corticotropin-releasing hormone), snižující stres
  • hormon prolaktin, zvyšující produkci mateřského mléka
  • bílkovinu cytokin, která podporuje regeneraci poškozených buněk a tkání

Jak zpracovat placentu

Z placenty lze vyrobit celou řadu přírodních produktů: koktejl, kapsle, krémy, tinkturu, esenci i homeopatické léky. Každý z nich má trochu jiný přínos pro tělo, všechny však podporují rychlejší a přirozenější zotavení po porodu.

Čtěte také: Až porodím, chci sníst svoji placentu!

K usušení do kapslí je třeba placentu zpracovat čerstvou. Po porodu může být spojená s čerstvě narozeným miminkem maximálně šest hodin. Po oddělení se umístí do chladicího boxu. Tam může setrvat dvanáct hodin, než si ji vyzvedne specialista, který ji nejdéle do dvou dnů zpracuje.

Výroba kapslí podle tradiční čínské medicíny

Kapslích jsou vyrobeny z placenty, která se vaří se na páře s citronem, zázvorem a zeleným chilli. Pak se nakrájí na tenké plátky a dá do vysoušeče na ovoce nebo do trouby, kde se suší po dobu 8-10 hodin, dokud není křehká. Usušená se rozdrtí a pomocí kapslovače se vloží do prázdných rostlinných kapslí.

Vyrábějí se i kapsle ze syrové placenty, protože někteří lidé věří, že vaření v páře může zabít citlivé vitaminy. Pak se placenta nevaří, ale rovnou nakrájí na tenké plátky a suší 14-16 hodin. Následně se rozdrtí a vloží do kapslí. Účinky takto připravených kapslí jsou silnější než u kapslí vařených.

Užívání: Kapsle z vařené placenty by měly být uloženy na chladném a tmavém místě po dobu 6 týdnů, poté po dobu 1 roku v ledničce. Bere se 1 kapsle 2 až 4× denně po dobu 6 týdnů. Pro zvýšení tvorby mléka se užívají 2 kapsle 3× denně do doby, než se tvorba zvýší a ustálí. Kapsle ze syrové placenty se mají skladovat v ledničce maximálně rok, poté se přemístí do mrazáku.

Recept na koktejl z placenty

Potřebujete: kousek čerstvé placenty z mateřské strany placenty (strana, kde je měkké maso) velký jako dvě kovové padesátikoruny, 1 banán, hrst ovoce (maliny, ostružiny, jahody, borůvky), malou hrstku kustovnice čínské namočené 5 minut v horké vodě a přecezené (nemusí být), jablečný džus, trocha vody

Postup: Vše rozmixujte najemno, aby se dalo pít. Podávejte okamžitě. Zbytek uložte v lednici a spotřebujte do 24 hodin. Pokud chcete placentu užívat delší dobu, rozdělte ji na příslušný počet kousků, které dáte zamrazit. Placenta může být zmražena maximálně 2 roky. Nevýhodou zmražení je, že se zabíjí vitamin B6.

Jak to proboha chutná?

Překvapivě nijak. Placenta, která je vysušená a správně zpracovaná do kapslí, postrádá jakoukoli chuť či zápach. „Rozhodně jsem necítila žádnou pachuť. Vlastně to ani nemělo žádnou chuť.

prostě jsem spolkla kapsli a zapila ji trochou červeného vína podle pokynů na internetu,“ popisuje zkušenosti s užíváním placenty maminka Rebeka. Dokonce ani koktejl z placenty se chutí  neliší od ovocného.

Ženy, které ho užily, svorně tvrdí, že pokud by nevěděly, že tam je, tak by to nepoznaly.

Zatím bylo provedeno jen velmi málo výzkumů, které by jednoznačně potvrdily nebo vyvrátily výhody placentofágie. Věříme, že obsah železa a hormonů může placenta srovnat, ale… Přece jen si nejsme jisti, zda je naše společnost připravená akceptovat tuto pro nás poněkud výstřední část východní medicíny.

Co si o tom myslíte vy? Snědla byste vlastní placentu? O tom můžete diskutovat pod článkem a hlasovat v anketě.

zdroj: Babyweb.cz

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Matko, nekřič! Církev žádá ticho na porodním sále…

Je jí čtrnáct let aneb Lolitku je třeba seřezat včas

Jak umýt dokonale okna za 5 minut? Naučte se to!

  Video Mohlo by Vás také zajímat: Rozdělili desítky milionů korun: Lidé můžou mít i dobrozvyky, posunuli jsme hranice | Video: Daniela Drtinová

Placenta v jídelníčku aneb Celebrity s netradičním menu

Porod je bezpochyby nejintimnější záležitost v životě, a tak není divu, že chtějí být ženy v bezpečí a psychické pohodě. Ale ne vždy se aktivity rodiček setkávají s pochopením – kontroverze vyvolává například konzumace vlastní (či dokonce cizí) placenty. Které celebrity ji zařadily do svého menu?

Rozhodnutí nastávajících maminek nejít na porodní sál a přivítat potomka v prostředí vlastního domova zvedá ze židle odborníky i laickou veřejnost. Neméně kontroverzním tématem je pak pojídání placenty – plodového lůžka, které je zdrojem živin pro nenarozené miminko. Proč nechybí některým novopečeným maminkám v jídelníčku?

Víte, že covid poškozuje placentu?

Zastánci této poměrně bizarní praktiky tvrdí, že napomáhá k rychlému zotavení po porodu, zmírňuje bolesti, zlepšuje produkci mléka, dodá tělu dávku železa a celkově prospívá zdraví. Zpracování placenty se provádí mnoha způsoby. Někdo ji konzumuje syrovou v ovocném koktejlu, jiný zas v podobě tablet.

Výjimkou nejsou ani speciální tinktury s příměsí alkoholu, které si zájemkyně mohou vyrobit samy dle návodů na internetu nebo o pomoc požádají vyškolené specialistky. Placentovou tinkturu pak matky či děti od dvanáctého roku využívají na posílení imunity.

Velký zájem je také o homeopatika. Jejich výrobu zprostředkovávají stejně jako u kapslí nezávislé asociace. Placentová homeopatika se podávají i dětem od útlého věku například při bolestech zoubků či záchvatech pláče.

Placentová homeopatika používá i herečka Michaela Tomešová (29).

Na názor jsme se zeptali gynekoložky Táni Glosové z pražské Nemocnice Na Bulovce.

Je konzumace placenty aktuálním trendem, nebo se podobné požadavky objevovaly již v minulosti? 

Začala jsem se s tím setkávat zhruba před deseti až patnácti lety. Podle mě je to téma, které v současnosti není propírané tak, jako bylo tenkrát. Dnes už je většina porodnic tolerantní k požadavkům a přáním rodiček, pokud neohrožují bezpečnost matky a dítěte. Přání odnést si domů placentu nás už dnes proto většinou nepřekvapuje.

Budete mít zájem:  Rakovina prsu: Včasná diagnóza znamená 90% šanci

A nemůže být podobná pochoutka přece jen zdraví škodlivá? Jsou na to vůbec nějaké studie?  

Nejsem si vědoma, že by někdo někdy dělal nějakou studii na efekt konzumace placenty a produktů z ní. Domnívám se, že příznivé účinky spojené s konzumací placenty jsou jen domněnka těch, kteří tomu věří. Naopak pokud by matka měla nějakou infekční chorobu, je riziko nákazy reálné. Placenta pak totiž bude obsahovat infikovanou krev.

Takže byste od pojídání placenty budoucí maminky spíše zrazovala? 

Ano, minimálně mi to připadá divné, kromě toho to může být i rizikové, protože tkáň plná čerstvé krve bude živnou půdou pro růst bakterií.

Klidně se i může stát, že z toho bude člověku špatně, stejně jako z jakéhokoliv jiného zkaženého jídla.

Také je k zamyšlení, zdali je placenta opravdu vhodná na konzumaci, když funguje částečně jako bariéra zachycující různé škodliviny před průnikem z matky k dítěti…

Propagátoři pojídání placenty argumentují i tím, že v přírodě je toto chování naprosto běžné. Co si o tom myslíte? 

Podle biologů, alespoň co já vím, je to proto, že placenta je velmi aromatická. Jakmile se začne rozkládat, může její odér přilákat potencionálního nepřítele, kterému se matka s mládětem hůře ubrání. Zvířata ji tedy konzumují kvůli ochraně před predátory.

To dává smysl. Nemohla byste se nám ještě závěrem svěřit s nějakým bizarním zážitkem, kde hrála placenta významnou roli? 

Trochu mě překvapilo, když si pacientka po porodu mixovala placentu s jahodami přímo na porodním sále tyčovým mixérem. Nápoj pak nabízela i dule, kterou měla u porodu.

Možná vás překvapí, co všechno má placenta společného s palačinkou.

Ovocný koktejl si z vlastní placenty namíchaly i některé celebrity. Kdo vsadil na nápoj, komu vyhovovalo zpracování v kapslích a která slavná žena ochutnala plodové lůžko v polévce? Čtěte dál a dozvíte se všechny podrobnosti!

Hvězda seriálu Teorie velkého třesku (2007–19) otevřeně přiznala, že si svou placentu nechala po porodu zpracovat do kapslí. Díky tomu čelila velké kritice. Všem odpůrcům pak poslala jasný vzkaz: „Člověk je jediný savec, který běžně nepožívá svou placentu. Každý jiný savec ji konzumuje, protože je bohatá na bílkoviny a železo, které matce pomáhají s rekonvalescencí po porodu. Tečka.“

Americká herečka známá ze seriálu Chirurgové (2005–21) si dlouho myslela, že nikdy nebude moct mít vlastní děti. Po dvou adoptovaných holčičkách ale přišel zázrak a s manželem, zpěvákem Joshem Kelleym (40), se před třemi lety dočkali syna. Během těhotenství přibrala herečka dvacet kilo, ale celých devět měsíců si užívala. I ona se z porodu zotavovala za pomoci pilulek z vlastní placenty

Maminka tříletého Nathaniela využila placentu na koktejl, do kterého jí její dula přimíchala pro lepší chuť ovocnou směs.

Ze zbytku plodového lůžka pak vznikly kapsle, které zpěvačka a herečka z televizního seriálu Slunečná (2020) zobala v šestinedělí na podporu laktace, a také tinktura.

Ta se užívá po kapkách, když je potřeba (snižuje úzkosti, nespavost, bolest i stres), a při správném skladování vydrží navždy

Slovenská herečka, hvězda seriálu Vyprávěj (2009–13) a dvojnásobná maminka procestovala kus světa. A k cestování patří i ochutnávání místních specialit. Mezi nevýstřednější lahůdky, které měla dobrodružná umělkyně na talíři, patří bezpochyby polévka z ženské placenty, kterou okusila v Číně. Na tu svou už potom chuť neměla

Dula a spisovatelka má s bývalým manželem, spisovatelem Michalem Vieweghem (58), dvě dcery. Po rozvodu se opět zamilovala a syna Damiana přivedla loni na svět v pohodlí domova za asistence duly a porodní asistentky.

Nejen o těhotenství po čtyřicítce si můžete přečíst v její knize Být sama sebou, kde čtenářům detailně popisuje průběh porodu a přiznává, že placentu ochutnala v podobě koktejlu, který jí připravil partner spolu s dulou.

Zároveň si ji nechala zpracovat do kapslí, na tinkturu i homeopatika. (Na snímku je s dcerou Sárou v roce 2003.)

Je libo placentu? Podivnému trendu podléhají i české maminky

Ačkoli to mnohým z nás pravděpodobně přijde nechutné a krajně zvrácené, stále více maminek se chce přiblížit rituálům tradičních kmenů a věří, že pojídání placenty patří k rituálu zrození.

Například staří Egypťané věřili v dualitu duší, přičemž jedna z nich sídlila právě v placentě. Podobně o placentě smýšlely i kmeny Ibo v Nigérii a Ghaně, které ji považovaly za dvojče právě narozeného dítěte a uspořádaly pro ni plnohodnotný pohřeb. Její konzumaci ale vynechávaly.

Placenta? Nic, nad čím bychom měli ohrnovat nos

Pokud pomineme fakt, že placenta se nachází několik dlouhých měsíců uvnitř ženského těla, na jejím složení není nic špatného ani nebezpečného.

Ve své podstatě obsahuje bohatou zásobu proteinů, vitaminy E a B6, železo a také hormon oxytocin, který je považován za hormon štěstí.

Své nezastupitelné místo zde má i hormon CRH (corticotropin-releasing hormone), který snižuje stres, hormon prolaktin a cytokin. Proč ale některé ženy vyslovily přání placentu po porodu zkonzumovat? Důvodů mají rovnou několik:

  • látky obsažené v placentě působí pozitivně na fyzickou rekonvalescenci ženy po porodu
  • placenta má údajně podporovat laktaci a tvorbu mléka
  • složení placenty je prý skvělou prevencí poporodní deprese a výkyvů nálad

Nutno podotknout, že tzv. placentofagie neboli pojídání vlastní placenty je mezi savci po porodu zcela běžná záležitost.

Drtivá většina gynekologů ovšem zastává názor, že člověk není zvíře a konzumaci vlastní placenty přirovnává ke kanibalismu.

V řadě porodnic vám také placentu domů z pochopitelných důvodů nevydají. Najdou se ovšem i výjimky.

Placentu nemocnice nechávají likvidovat jako biologický odpad. Ale proti gustu…

Odvrácená tvář placentofagie

Pokud si přece jen chceš na placentě po porodu pochutnat, musíme tě varovat.

Kromě výše zmíněných důvodů, proč ji konzumovat, je samozřejmě nutno počítat i s určitými riziky, mezi která patří například skutečnost, že placenta setrvávala v těle ženy příliš dlouho, a proto je – lidově řečeno –  „přezrálá“.

Společně s ní se tak může dostat do těla nepříjemná infekce, která se zpočátku projevuje úpornými průjmy a zvracením. Později mohou nastat mnohem vážnější komplikace. Proto je velmi důležité zvážit, zda tento krok podstoupit, či jej přenechat zástupcům zvířecí říše.

  • Kritičky, biomatky nebo nudilky. Tohle jsou ženy dneška?

Neodradily jsme tě? Máme pár receptů!

Že bys musela placentu žmoulat v ústech jen tak neupravenou, to je snad i pro ty nejotrlejší jedince hrůznou a naprosto nerealizovatelnou představou. Naštěstí (anebo bohužel) jsou na internetu k dohledání recepty, jejichž hlavní surovinou není nic jiného než ona milovaná i proklínaná placenta. Pár jsme jich pro tebe našly, tak tedy dobrou chuť a nemáš zač:

Placentový koktejl

Potřebuješ: kousek čerstvé placenty, 1 banán, hrst ovoce, malou hrstku kustovnice čínské, jablečný (či jiný oblíbený) džus, trochu vody.

Jak na přípravu: Všechno rozmixuj v mixéru najemno a okamžitě konzumuj. Zbytek můžeš nechat v lednici do druhého dne.

Jedním ze způsobů úpravy placeny je rozmixování do „lahodného“ koktejlu.

Placentové lasagne

Potřebuješ: 3/4 placenty, 2 lžičky olivového oleje, nakrájené dva stroužky česneku, 1/2 lžičky oregana, 1/2 najemno nakrájené cibule a 2 lžičky rajčatového protlaku + další obvyklé suroviny na lasagně.

Jak na přípravu: Použít můžeš jakýkoli oblíbený recept na lasagně. Jednu masovou vrstvu ale nahraď výše uvedenou směsí z placenty.

Steak z placenty

Potřebuješ: Větší kus placenty z mateřské strany (ta, kde je maso měkčí), koření na steaky, olej, bylinky

Jak na přípravu: Strukturu placenty můžeš narušit poklepáním paličkou na maso. Těsně před vložením na gril ji posyp oblíbeným kořením na steaky, nadrcenými bylinkami a posol. Opékej zhruba 3-8 minut (dle preferované měkkosti – rare, medium, well done). Podávat můžeš se zeleninovým salátem nebo hranolky. 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *