Kajenský pepř – přírodní lék

Kajenský pepř – přírodní lék
Fotografie: Pixabay

Většina lidí ví, že kajenský pepř je skvělé dochucovadlo, které dodává pokrmům specifickou chuť. Ukázalo se však, že může být použit také jako přírodní lék na některé zdravotní problémy. Má totiž vysoký obsah vitamínů A, C, B, vápníku, draslíku, zahřívá organismus a upravuje střevní peristaltiku. Medical News Today uvádí, že kajenský pepř používali indiáni původem z Ameriky už před tisíci lety k léčbě řady různých problémů. Níže je uvedeno několik úžasných způsobů, jak vám může kajenský pepř prospět.

Krém s kajenským pepřem na léčbu artritidy i neuropatie

Jednou z klíčových látek obsažených v kajenském pepři je kapsaicin, známý lék proti bolesti, který působí tak, že působí na centrum bolesti v mozku. Podle Medical News Today výzkumy ukazují, že krémy obsahující kajenský pepř mohou pomoci při artritické bolesti kloubů.

Můžete vyzkoušet tento jednoduchý recept: Smíchejte jednu lžíci kajenského pepře s pěti lžícemi kokosového oleje a nanášejte krouživými pohyby na postižená místa. Tento krém využijete i při léčbě neuropatie při cukrovce a rakovině. Při aplikaci krému používejte rukavice, protože pokud jej dobře neumyjete, můžete se druhotně přenést na jiná místa, jako jsou oči a obličej.

Migrénu porazí čaj z kajenského pepře a citronu

Další oblastí, ve které vám může kajenský pepř pomoci od bolesti, je migréna. Pro rychlou úlevu si můžete uvařit čaj.

Doporučujeme přidat jednu čajovou lžičku kajenského pepře do jednoho šálku vroucí vody a míchat, dokud se pepř úplně nerozpustí. Poté přidejte šťávu z půlky citronu.

Nechte čaj vařit pět minut, počkejte, než dostatečně vychladne, a ještě teplý vypijte. Do půl hodiny by se vám mělo ulevit.

Kajenský pepř – přírodní lékFotografie: Pixabay

Kajenský pepř zrychluje metabolismus a uvolňuje hleny

Najít snadný způsob, který alespoň minimálně podpoří snahu zhubnout, je vždy výhodou. Medical News Today uvádí, že konzumace asi 10 g kajenského pepře s jídlem způsobí, že lidé spálí o 10 kalorií více, než by spálili bez tohoto koření.

Jisté ale je, že aby se vám podařilo zredukovat váhu, budete toho muset udělat mnohem více: kajenský pepř je sice skvělý, ale zázraky neumí. Výzkumy také ukazují, že zahřívání organismu vlivem kajenského pepře pomáhá rozpouštění hlenů, takže se z těla snáze vylučují.

Kajenský pepř – přírodní lékFotografie: Pixabay

Pro využití všech výhod kajenského pepře je třeba pravidelná konzumace

Studie provedené na Loma Linda University v Kalifornii zjistily, že kajenský pepř může pomoci předejít rakovině plic u kuřáků. To může opět souviset s vysokým množstvím kapsaicinu, látky, která by mohla pomoci zastavit tvorbu rakoviny plic.

Jiné studie také prokázaly podobnou reakci kajenského pepře vůči nádorům jater. Pokud chcete využít na maximum všechny benefity, které nabízí konzumace kajenského pepře, zkuste jej přidat do všech svých obvyklých jídel. Hodí se k rýži nebo masu jako koření. Mějte však na paměti, že pálivé papriky mohou poškodit trávicí systém.

Kajenský pepř – přírodní lék

Přidat ZdravéStravování.eu na hlavní stránku Seznam.cz

  • artritida
  • hubnutí
  • kajenský pepř
  • potraviny
  • zdraví

Místo ibuprofenu vsaďte na muškátový oříšek. Jaké další koření byste měli mít ve své lékárničce?

Moderní západní strava, hektický životní styl a prostředí přispívají k tvorbě nejrůznějších zánětů. Jak se jim máme tedy ubránit? Příroda nám naštěstí poskytuje silné prostředky, abychom s nimi mohli bojovat.

Kurkuma zdaleka není jediné koření, které vám při zánětu pomůže. Přinášíme vám proto dalších pět přírodních léků, které by měly být součástí vaší kuchyně.

Kajenský pepř

Nedávná studie odhalila, že záněty v těle snižuje i kapsaicin nalezený v kajenském pepři. Činí tak změnou složení střevních bakterií. Další výzkumy prokázaly, že lidé konzumující větší množství chilli papriček, mají o 13 % nižší úmrtnost. Děti nejsou obecně fanoušky kajenského pepře, takže rozumnou alternativou je mírnější paprika, která obsahuje menší množství kapsaicinu.

Kajenský pepř – přírodní lék

Bylo dokázáno, že lidé, kteří pravidelně konzumují chilli papričky, žijí déle.

Skořice

Kvalitní skořice blokuje aktivitu molekul podporujících zánět. Široce dostupná skořice Cassia obsahuje velké množství kumarinu, jaterního toxinu. Raději byste tedy měli sáhnout po skořici z Cejlonu nebo Srí Lanky, která patří k těm nejlepším. Obsahuje zanedbatelné množství kumarinu. Dosáhnete tak protizánětlivých přínosů bez toxických vedlejších účinků. 

Muškátový oříšek

Olej z muškátových oříšků může zmírnit zánět a snížit bolest stejným způsobem jako například ibuprofen. Oříšek se používá především k ulevení od bolesti při revmatických a artritických bolestech. Je však třeba podotknout, že muškátový oříšek ve vysokých dávkách může způsobit halucinace a být toxický během těhotenství. 

Kajenský pepř – přírodní lék

Škumpa a její extrakt mají výborné protizánětlivé vlastnosti.

Škumpa

Toto lahodné koření se používaná po celém světě, především pak ve středovýchodní kuchyni. Škumpa je známá pro své léčivé vlastnosti a použití.

Výzkum ukázal, že nabízí řadu přínosů pro zdraví, včetně boje proti zánětům, ale je i skvělým antioxidantem. Pomáhá při snižování horečky, funguje skvěle na artritidu, zánět kůže a problémy s dýcháním.

Její listy mohou být žvýkány v případě bolestí v krku nebo zanícení dásní a rtů.  

Pepř

Pokud je pro vás kajenský pepř až příliš pálivý, nejspíš rádi uslyšíte, že i ten černý disponuje protizánětlivými vlastnostmi. Je znám jako „král koření“. Černý pepř je ceněn nejen pro svou chuť, ale především pro své antibakteriální a antioxidační účinky. Studie prokázaly, že chemické sloučeniny pepře, zejména piperinu, mohou být účinné při akutním zánětlivém procesu. 

foto: Shutterstock, zdroj: Food Revolution

Kajenský pepř – přírodní lék

Vznik života je pořád ještě pro nás zahalen tajemstvím, tedy pokud nejsme…

Kajenský pepř – přírodní lék

Loni v létě zaplatil jeden britský turista na Sardinii pokutu 1 032 eur, když byl…

Kajenský pepř

Kajenský pepř (Cayenský pepř, Cayennský pepř) není vlastně vůbec pepř. Jde o odrůdu chilli papričky Cayenne.

Jak je to možné? Pravděpodobně se jedná o důsledek chybného překladu, který se léty používání tak zažil, že pod tímto názvem speciální odrůdu chilli papriček známe dodnes. Jejich původ lze vysledovat v oblasti Cayenne na pobřeží Francouzské Guyany, tedy v Jižní Americe.

Trocha historie

Důkazy o pěstování kajenského pepře lze vysledovat až do 6. tisíciletí před naším letopočtem v již zmíněné Jižní Americe odkud se díky evropským kupcům dostal do celého světa. Velmi rychle se stal oblíbenou náhradou jiných hůře dostupných pálivých koření včetně onoho pepře.

Vzaly jej za své národní kuchyně pověstné svou extrémní pálivostí, včetně indické a maďarské. Z hlediska původu je Kajenský pepř plodem Papriky křovité, která se vyskytuje ve volné přírodě na většině území Střední a Jižní Ameriky. Stále je hojně využívána jako součást pokrmů.

Někteří obyvatelé těchto končin je konzumují podobně jako u nás jablka.

Kajenský pepř – přírodní lék Kajenský pepř – přírodní lék Kajenský pepř – přírodní lék

Koření i lék

Kajenský pepř znali a používali již Indiáni, kteří jej využívali především jako lék.

Kromě kapsaicinu způsobujícího jeho pálivost totiž kajenský pepř obsahuje také vitamíny skupin B, C a E, stopové prvky, jako například draslík, vápník nebo mangan.

Indiáni jej oceňovali pro jeho dezinfekční a antibakteriální vlastnosti, kterých ostatně můžeme využít i my.

Kromě toho podporuje kájenský pepř srdeční činnost a snižuje přehnanou krevní srážlivost, čímž působí preventivně proti vzniku krevních sraženin. Pozitivní vliv má ale také na trávicí soustavu a vyprazdňování. S jeho konzumací ale buďte opatrní, pálivost této chilli papričky se totiž pohybuje v rozmezí 50 000 až 80 000 Scovilleho škály.

Podpoří vaši snahu o hubnutí

Kajenský pepř povzbuzuje vylučování žaludečních šťáv a celkově zrychluje metabolismus. Bylo prokázáno, že pomáhá při spalování přebytečných tuků. Jeho extrémní pálivost také snižuje chuť k jídlu. Proto jej můžete s úspěchem využít i jako podporu hubnutí.

Vyhýbat se mu nemusí ani diabetici, protože snižuje hladinu cukru v krvi a poradí si dokonce i s cholesterolem. Hlavní účinnou složkou kajenského pepře je stejně jako v případě chilli papriček kapsaicin známý pro své analgetické účinky vycházející ze schopnosti rozšiřovat cévy.

Díky tomu je kajenský pepř také skvělým prostředkem pro tišení bolesti. Použít jej můžete například při migréně.

Cayennský pepř v kuchyni

Toto koření nachází své uplatnění především v mexické či indické kuchyni. Přidat jej ale můžete do jakékoliv omáčky, dipu nebo polévky, kterou chcete přiostřit. Nahradíte jím i běžnou pálivou papriku, ale postupovat s ním musíte opravdu velmi opatrně.

Jednak je mnohem pálivější než paprika a pak při přidání velkého množství naráz může tvořit hrudky. Vyzkoušejte je například do masové směsi s fazolemi, kterou si připravíte jako náplň do tortilly. Dokonce i klasický český guláš získá díky kajenskému pepři neobvyklý šmrnc.

Budete mít zájem:  Každá profese chce jiné jídlo

Vynikající bude ale také do marinád na maso, díky čemuž zpestří letní grilování.

Dráždivý nejen pro člověka

Dostanou-li se vám do ruky čerstvé plody Kajenské chilli papričky, využijte je k přípravě nápoje, kterým zbavíte svůj trávicí trakt parazitů. Stačí jednoduše rozmíchat čerstvou šťávu z kajenského pepře ve vodě a vypít.

Pro znásobení účinku lze přidat i rozmačkaný stroužek česneku. Látky obsažené v kajenském pepři působí také proti vzniku a rozšíření rakovinných buněk.

Studie prováděné na amerických univerzitách prokázaly schopnost tohoto koření předcházet rakovině plic a jater. Konzumace většího množství těchto chilli papriček ale také dráždí pohlavní a močovou soustavu.

Z tohoto důvodu je často kajenský pepř využíván jako afrodiziakum a prostředek pro předcházení zánětu močových cest.

Variace slaných závinů s chilli | Tortilla Chilli con carne | Plněné papriky s rajskou omáčkou

 

Kayenský pepř – lék z přírody

 je zvláštní odrůda červených chilli papriček. Účinná látka capsaicin má mnohé pozoruhodné, pozitivní zdravotní účinky.

Popis

Odrůda chilli pěstovaná původně v Jižní Americe. Ostré koření používané hlavně na dochucení pokrmů. Používá se do omáček, minutek i na grilování. Svůj název cayenský pepř, nebo také kajenský pepř, získal podle svého původu. Podle oblasti v Jižní Americe, na pobřeží Francouzské Guyany. Zde najdeme řeku Cayenne, i hlavní město Guyany, Cayenne.

Pálivá složka v kayenském pepři se nazývá capsaicin, je to rostlinný alkaloid. U savců, včetně člověka, vyvolává pocit pálení při styku se sliznicí. Kapsaicin a tedy i kayenský pepř má prokazatelné termogenní účinky, které jsou základem pro spalování tuku. 

Léčivé účinky 

Kapsaicin obsažený v chilli povzbuzuje krevní oběh, snižuje hladinu cholesterolu a omezuje tvorbu tukových usazenin v tepnách. Také ředí krev, a tím předchází vzniku trombóz, mozkové mrtvice a srdečního infarktu.

Velmi překvapivým zjištěním je, že kapsaicin způsobuje pálivost pouze v počáteční fázi. Potom nastupuje takzvaná analgetické fáze, kdy kapsaicin bolest tlumí. Toho využívají všechny kapsaicinové náplasti proti bolesti a využívá se i při léčbě chronických bolestí. Bylo potvrzeno, že aplikace malého množství kapsaicinu před operací, zmírňuje pooperační bolesti.

Vedlejším účinkem je i zvýšená tvorba endorfinu, který nám navozuje stavy uvolnění a uklidnění. Tento hormon vyplavuje lidské tělo jako reakci na bolest při konzumaci chilli. Navíc pomáhá produkovat sliny – kajenský pepř stimuluje produkci slin, což je důležité pro zdravé zažívání a udržení optimálního zdraví ústní dutiny.

Účinné látky kayenského pepře

  • vitamíny – A, C, komplex vitaminů skupiny B
  • minerály – vápník, draslík
  • antioxidanty
  •  flavonoidy a karotenoidy

Léčivé účinky Kajenského pepře

  • tlumí bolest
  • prospívá kardiovaskulárnímu systému
  • snižuje hladinu cholesterolu
  • působí jako prevence před diabetem
  • pomáhá při ucpaných nosních dutinách
  • stimuluje krevní oběh
  • prospívá při zažívacích potížích, protože zvyšuje produkci trávicích šťáv
  • má antibakteriální účinek
  • je vhodné při studených končetinách
  • při bolestech kloubů
  • podporuje imunitní systém
  • účinný při bakteriálních infekcích

Kajenský pepř – přírodní lék

Další léčivé účinky kayenského pepře

  • proti chřipce a nachlazení – kajenský pepř pomáhá rozpouštět a uvolňovat hlen. Jakmile hlen začne opouštět tělo, chřipka a rýma začne ustupovat.
  • protizánětlivé účinky – kajenský pepř působí protizánětlivě
  • pro alergiky – zmírňuje alergické příznaky
  • lepší trávení – kajenský pepř stimuluje trávicí trakt, zvyšuje tok a produkci enzymů a žaludečních šťáv. To pomáhá tělu metabolizovat potraviny a toxiny.
  • podlitiny, hematom
  • křečové žíly
  • trombózy 
  • srdeční arytmie (kapsaicin funguje jako přírodní blokátor kalcia) 
  • omrzliny
  • otrava z potravin – ostré chilli papričky ničí bakterie – Escherichia coli, Shigella, Salmonella, Vibrio vulnificus.
  • pomáhá produkovat sliny – kajenský pepř stimuluje produkci slin, což je důležité pro zdravé zažívání a udržení optimálního zdraví ústní dutiny.

Kajenský pepř – přírodní lék

  • proti nadýmání – kajenský pepř navíc zmírňuje střevní plynatosti. Stimuluje střevní peristaltiku k pohyb.
  • antibakteriální účinky i antimykotické účinky – kajenský pepř je vynikající konzervační látka. Působí protizánětlivě v dutině ústní.
  • snižuje srážlivost krve – kajenský pepř tlumí faktory, které vedou k tvorbě krevních sraženin, což má za následek snížení rizika srdečního infarktu nebo mozkové mrtvice.
  • detoxikační účinky
  • protirakovinové působení – studie provedené na Loma Linda University v Kalifornii zjistili, že kajenský pepř může pomoci předejít rakovině plic u kuřáků. To může opět souviset s vysokým množstvím kapsaicinu, látky, která by mohla pomoci zastavit tvorbu rakoviny plic. Jiné studie také prokázaly podobnou reakci kajenského pepře vůči nádorům jater a prostaty.
  • kajenský pepř a hubnutí – vědci z univerzity Laval v Quebecu zjistili, že účastníci, kteří si dopřávali kajenský pepř na snídani, měli menší chuť k jídlu, což vedlo k menšímu příjmu kalorií po celý den. Kajenský pepř též skvěle podporuje metabolické funkce a pomáhá tělu při spalování přebytečného množství tuků. 
  • normalizuje krevní tlak – kajenský pepř pomáhá udržovat normální krevní tlak.
  • účinky kajenského pepře podporují zdraví prostaty
  • jako obklad se kajenský pepř používá k léčbě hadího uštknutírevmatismu, vředů, nebo různých ran

M.V.

Jak zabránit infarktu? Používejte tuto směs potravin

Mnoho lidí si neuvědomuje, že infarktu může být zabráněno velmi jednoduše. Stačí pravidelně užívat kajenský pepř a zabránit infarktu můžete do minuty. Pokud máte ve svém okolí někoho, kdo trpí srdečním onemocněním, mějte tento mocný lék na dosah ruky.

Kajenský pepř prošel četnými výzkumy. Na jednom z nich se podílel Dr. Richard Schulz, který byl ohromen léčivými účinky tohoto typu pepře.

 Americký doktor Christopher nikdy neztratil pacienta, který právě prožíval infarkt. Po celou dobu své praxe (35 let), používal kajenský pepř. Stačila jen lžička kajenského pepře a šálek vody.

U pacientů, kteří byli stále při vědomí, to zabránilo problémům s infarktem již na začátku.

Tato tvrzení nejsou založena na domněnkách, ale na základě faktů a zkušeností z monitorovaných studií v kontrolovaném prostředí. Existuje hned několik možností, jak využívat kajenský pepř a některé z nich jsou obzvláště účinné.

Kajenský pepř – přírodní lék

Kajenský pepř má zhruba 90,000 SHU (jednotka pálivosti). Pálivější typ je habanero, jamajské papričky, jalapeňo, atd. Většinu z nich naleznete v supermarketech, orientálních a bio obchodech. Pokud se stanete svědky infarktu, okamžitě připravte směs kajenského pepře s vodou a podejte ji postižené osobě. Samozřejmě jen v případě, že je při vědomí a dýchá.

V případě, že je osoba v bezvědomí, můžete použít extrakt z kajenského pepře. Mějte však na paměti, že je velmi ostrá. Bohatě stačí pár kapek pod jazyk pacienta.

Kajenský pepř je silný stimulant a nemá opiové účinky. Díky tomu zvyšuje puls, podporuje krevní oběh, zastavuje krvácení z ran a pomáhá s procesem obnovy srdce.

Jak připravit tinkturu z kájenského pepře

Pokud se budete řídit receptem, získáte nejlepší tinkturu z kajenského pepře proti infarktům.

Musíme však upozornit, abyste nepoužívali jiné chilli, ale přímo kajenský pepř, který je nejznámějším druhem chilli a pěstuje se převážně v Indii a Jižní Americe.

Je dvacetkrát pálivější než běžné chilli, jelikož obsahuje více alkaloidu kapsaicinu. Čim větší jsou plody papriček, tím méně jsou pálivé. Nejmenší plody jsou naopak nejpálivější.

Složení:

  • Kajenský pepř
  • Několik čerstvých kájenskách paprik
  • 50 procentní alkohol (můžete použít i vodku nebo jablečný ocet, pokud se vám nelíbí čistý alkohol)
  • skleněná nádoba na jeden litr
  • rukavice

Příprava:

Nasaďte si rukavice z důvodu ostrosti chilli. Přidejte prášek kájenského pepře do skleněné nádoby, zhruba do jedné čtvrtiny. Poté přidejte alkohol, který pokryje množství pepře. Přidejte čerstvou chilli papriku a míchejte do té doby, než se vytvoří směs.

Podle potřeby přidejte alkohol tak, aby se nádoba vyplnila. Uzavřete ji a několikrát denně ji protřepejte. Nechte tinkturu v nádobě odležet jeden měsíc a poté ji přelijte přes sítko do tmavé láhve. Pokud chcete mít opravdu silnou tinkturu, nechte jej odstát po dobu třech měsíců.

Uzavřete láhev a skladujte ji na temném a suchém místě.

Jak dávkovat:

V případě, že osoba právě prožívá srdeční záchvat nebo cévní mozkovou příhodu a je stále při vědomí, aplikujeme 5 až 10 kapek tinktury. Za pět minut opakujte dávkování. V tom pokračujeme až do příjezdu lékařů nebo do té doby, než se stav zlepší.

Jeli osoba v bezvědomí, nakapeme 1-3 kapky tinktury pod jazyk. Opět po pěti minutách opakujeme postup, do té doby, než nastane zlepšení.

Jaké další výhody má kajenský pepř

Kajenský pepř má však spousty dalších výhod, které pomáhají při léčbě a posílení organismu. Například má protiplísňové účinky a zabraňuje vzniku houbových patogenů Phomopsis a Colletotrichum. Dále je také znám jako skvělý pomocník při procesu trávení. Stimuluje tvorbu žaludečních šťáv a zmírňuje hromadění plynů ve střevech.

Budete mít zájem:  Exfoliace

Dále to jsou anti-rakovinné účinky. Je zvlášť doporučován pro pacienty trpící rakovinou plic a kuřákům. Má se za to, že kapsaicin z kajenské papriky pomáhá jako prevence při vývoji nádoru a má velmi dobré výsledky i v boji proti rakovině jater.

Je také velmi prospěšný a užitečný pokud jde o léčbu problémů se žaludkem, chřipkou, migrénou, alergií, obezitou, bolestmi zubů a astritidou.

Výživová hodnota kajenského pepře

Rozbor kajenského pepře potvrdil, že obsahuje na 26 druhů živin. Nejdůležitějšími obsaženými látkami jsou: vápník, zinek, selen a hořčík. Kromě toho je bohatý na vitamíny C a A.

Jak je vidět, kajenský pepř je jedním z nejlepších přírodních léků na problémy se srdcem a mnoha dalších nemocí. Umí doslova zázraky. Pokud tedy někdo ve vašem okolí trpí na srdeční onemocnění, vždy mějte tuto tinkturu připravenou ve vaší domácnosti.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Báječné přírodní léky – Kajenský pepř

Kajenský pepř je zvláštní odrůda mleté červené chilli papričky. Chilli papričky patří do čeledi lilkovitých, obsahují účinnou látku kapsaicin a mají využití nejen jako koření, nýbrž v orientální medicíně jsou po věky užívány pro mnohé léčebné vlastnosti.

Vnitřní použití:

  • Trombózy
  • Křečové žíly
  • Omrzliny – Je popsán případ, kdy v 19. století aplikace kajanského pepře několikrát denně zachránila jednoho kočího před amputací nohou kvůli omrzlinám.
  • Podlitiny, hematomy
  • Hadí uštknutí – V čínské nemocnici tradiční medicíny v Suzhou dostávají pacienti po ušktutí hadem 8 neporušených chilli papriček , které po rozžvýkání zapíjejí trochou kozího nebo jačího mléka. Variantou je přikládání rozžvýkaných papriček na postižené místo a připevnění páskou. Lékaři zjistili, že lidské sliny bohaté na enzymy spolu s kapsaicinem v čili paprikách společně reagují a neutralizují hadí jed).
  • Reynaudův syndrom
  • Otrava potravinami – ostré chilli papričky ničí bakterie (Vibrio vulnificus – původce otravy ústřicemi či špatným suši, Escherichia coli, Shigella, Salmonella)
  • Srdeční arytmie (kapsaicin funguje jako přírodní blokátor kalcia)
  • Diabetes – kapsaicin snižuje hladinu krevního cukru (Pozor u lidí, kteří trpí na hypoglykémie! Měli by se vyvarovat užívání chilli papriček).
  • Arterioskleróza
  • Usazování hlenů v plicích – špetka kajanského pepře do jídel pomáhá uvolňovat hleny
  • Alkoholismus – 2cl rajčatového džusu, 1 čajové lžičky kajenského pepře, 1 čajová lžička citrónové šťávy a 1 čajové lžičky granulovaných mořských řas. Pije se 1 sklenice této „Pravé krvavé Mary“ ráno nalačno a 1 odpoledne.
    Zevní použití:
  • Podchlazení – aplikace rozemleté chilli papričky na plosky nohou
  • Řezné rány – kajenský pepř pomáhá zastavit krvácení
  • Omrzliny – V čínské nemocnici v Suzhou nemocniční personál připravuje na omrzliny slabý odvar z červených papriček. Půl šálku červených papriček se vaří sedm minut v 2 a půl litru vody. Pak se přecedí a po dosažení přijatelné teploty se jím omývají postižená místa na kůži.
    Zpracováno podle knihy Dr. Johna Heinermana – 7 báječných přírodních léků.  
    Kajenský pepř můžete zakoupit na www.001shop.cz nebo v prodejně Krakovská 22, Praha 1

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál! Přidat komentář Alternativní a doplňkové metody léčby

Kajenský pepř

Při výrobě kajenského pepře se namelou chilli papričky druhu capsicum frutescens, které se pěstují v tropických oblastech v Indii, Mexiku nebo USA. Z botanického hlediska nemá kajenský pepř s klasickým pepřem nic společného.

Pravděpodobně i díky své ostré chuti, která se vyrovná pepři, si vysloužil tento název. Rostlina může růst do výšky dvou metrů, má husté stonkovité větvení a bílé květy. Plody jsou obvykle menší, kuželovitého tvaru, a při zrání mění barvu ze zelené na červenou.

Kajenský pepř je velmi podobný ostatním chilli kořením, ovšem s tím rozdílem, že se vybírají palčivější chilli papričky. Navíc kajenský pepř bývá jemněji namletý a může se podávat na stůl jako koření se solí a pepřem.

Tato rostlina v květináči vytvoří barevný keříček, proto ji lze pěstovat také pro okrasné účely.

Paprika křovitá je původem ze Střední či Jižní Ameriky, kde ve volné přírodě roste dodnes. Ve stravě obyvatel žijících na území dnešního Mexika se používá jako pálivá složka pokrmů již několik tisíciletí. Údajně si místní pochutnávali na papričkách jako my na jablcích.

Kajenský pepř byl pojmenován po městě Cayenne ve Francouzské Guyaně a jméno pepř získal již po svém objevení Kryštofem Kolumbem. V té době papriky nikdo v Evropě neznal a název pepř se používal pro jakékoliv ostré palčivé koření. Vzhledem k tomu, že byl pepř v této době nejdražší a nejoblíbenější koření, byl tento název i dobrou reklamou. Kajenský pepř byl od 18.

století důležitým kořením ve všech západních zemích a byl široce používán k dochucení omáček a rybích pokrmů.

Kajenský pepř má pálivou chuť, velmi podobnou chilli. Jeho ostrá chuť se vyrovná i pepři.

Kajenský pepř můžete přidat do nejrůznějších pokrmů, kde chcete dosáhnout mimořádně pikantní chuti. V mexické kuchyni se kajenský pepř používá zejména do dipů, omáček, fazolových směsí a masových marinád. Oblíbený je také k ochucení fazolí s kukuřicí a tortillou.

V indické kuchyni se kajenský pepř používá do nejrůznějších pokrmů, například do kari omáčky. Kajenský pepř se může místo pepře přidat také před obalováním do strouhanky. Vynikající chuť dodá omáčkám, masům, zelenině nebo čokoládovým dezertům.

Při jeho používání se doporučuje opatrné dávkování, protože je velmi ostrý, a navíc pokud se přežene dávkování, mohou se vytvořit hrudky.

Kajenský pepř skladujte ve vzduchotěsné nádobě na temném a suchém místě. Při dlouhodobém skladování může postupně ztrácet chuť.

U kterých typů rakoviny bych se měl vyhnout doplňku kajenského pepře?

Přednosti

Doplňky výživy, jako je kajenský pepř, mají mnoho zdravotních výhod a jsou široce používány pacienty s rakovinou a geneticky ohroženými rakovinami. Je však bezpečné užívat doplňky Cayenne Pepper na všechny typy rakoviny a bez ohledu na probíhající léčbu a jiné životní podmínky? Běžná víra, ale jen mýtus, je, že všechno přirozené mi může prospět nebo ublížit.

Jako jeden příklad se užívání grapefruitu s určitými léky nedoporučuje. Dalším příkladem může být použití špenátu s některými léky na ředění krve, které by mohlo způsobit nežádoucí interakce a je třeba se mu vyhnout. U rakoviny bylo prokázáno, že výživa, která zahrnuje potravu a přírodní doplňky, ovlivňuje výsledky.

Pacienti s rakovinou proto často kladou dietologům a lékařům otázku: „Co mám jíst a čemu se mám vyhnout?“. 

Užívání výživových doplňků Cayenne Pepper může prospět pacientům s rakovinou s Richterovým syndromem při léčbě rakoviny prednisonem. Vyhněte se však doplňkům Cayenne Pepper, pokud užíváte prednisonovou léčbu Rosai-Dorfmanovy choroby.

Podobně může mít doplněk výživy Cayenne Pepper prospěch pro zdravé jedince, kteří jsou geneticky vystaveni riziku rakoviny v důsledku mutace genu CDKN1B.

Ale vyvarujte se užívání doplňku výživy Cayenne Pepper, když máte genetické riziko rakoviny v důsledku mutace genu RET.

Stánek s sebou – váš individuální kontext ovlivní vaše rozhodnutí, zda je výživový doplněk Cayenne Pepper bezpečný nebo ne. A také to, že toto rozhodnutí je třeba neustále měnit, jak se mění podmínky.

Podmínky jako typ rakoviny, současná probíhající léčba a doplňky, věk, pohlaví, váha, výška, životní styl a jakékoli identifikované genetické mutace jsou důležité.

Legitimní otázkou, kterou si můžete vyžádat pro jakékoli doporučení doplňků stravy a přírodních doplňků, je, jak souvisí s vaším individuálním kontextem.

Stručné shrnutí

Doplňky výživy – vitamíny, byliny, minerály, probiotika a další speciální kategorie přibývají. Doplňky stravy jsou vysoké koncentrace účinných látek, které se také nacházejí v různých potravinách.

Rozdíl v tom, že potraviny obsahují více než jednu účinnou látku v nižších rozptýlených koncentracích.

Pamatujte, že každá z těchto složek má svůj vlastní vědecký a biologický mechanismus na molekulární úrovni – proto si vyberte správnou kombinaci doplňků, jako je Cayenne Pepper, na základě individuálního kontextu a podmínek. 

Otázkou tedy je, zda byste měli užívat doplněk Cayenne Pepper? Měli byste to vzít, když máte genetické riziko rakoviny pro mutaci genu RET? Měli byste to vzít, když máte genetické riziko rakoviny pro mutaci genu CDKN1B? Měli byste to vzít, když je diagnostikována Rosai-Dorfmanova nemoc? Měli byste užívat doplňky Cayenne Pepper, když máte diagnostikovaný Richterův syndrom? Měli byste to vzít, když jste na léčbě prednisonem? Měli byste pokračovat v užívání, pokud změníte léčbu z Prednison na Prednison? Takže obecné vysvětlení typu – je to přirozené nebo zvyšuje imunitu nemusí být přijatelné a dostatečné pro výběr Cayenne Pepper. 

Budete mít zájem:  Pravé Svatomartinské víno je pouze z lahve!

Rakovina

Rakovina zůstává nevyřešeným problémem. Lepší dostupnost individuální léčby a sledování rakoviny prostřednictvím krve a slin byly významnými faktory pro zlepšení výsledků. Čím dřívější intervence – tím lepší vliv na výsledek.

Genetické testování má potenciál včas vyhodnotit riziko rakoviny a náchylnost. Kromě pravidelného monitorování však ve většině případů nejsou k dispozici žádné možnosti terapeutické intervence.

Po diagnostikování rakoviny, jako je Rosai-Dorfmanova choroba nebo Richterův syndrom, se léčba přizpůsobí genomice nádoru a faktorům, jako je stádium onemocnění, věk a pohlaví.

Během remise rakoviny (po dokončení léčebného cyklu) – monitorování se používá k hodnocení případného relapsu a podle toho rozhoduje o dalších krocích. Velká většina pacientů s rakovinou a rizikových pacientů užívá doplňky výživy, jako je Cayenne Pepper.

Otázkou tedy je, zda jsou všechna rizika genetické mutace a typy rakoviny považovány za jedno při rozhodování o použití Cayenne Pepper? Jsou důsledky biochemické dráhy genetického rizika pro rakovinu v důsledku mutace genu RET stejné jako v důsledku mutace genu CDKN1B? Jsou důsledky Rosai-Dorfmanovy choroby stejné jako Richterův syndrom? Je to stejné, pokud jste léčeni prednisonem nebo prednisonem? 

Cayenne Pepper – doplněk výživy

Kajenský pepř je oblíbené koření a druh chilli papriček, který patří do rodiny Capsicum a který se používá k dochucování pokrmů. Rostlina pochází ze Střední a Jižní Ameriky a nyní se pěstuje v subtropickém a tropickém podnebí.

Má silnou antioxidační vlastnost. Kapsaicin je složka přítomná v kajenském pepři, díky níž je pikantní. K dispozici jsou také kapsle z kajenského pepře, které poskytují 40 000–100 000 jednotek Scoville na kapsli. (Mark F McCarty a kol.

, Open Heart., 2015)

Doplňky kajenského pepře obsahují mnoho účinných látek včetně Kapsaicin a dihydrocapsaicin v různých úrovních koncentrace. Molekulární dráhy, které jsou regulovány Cayenne Pepper, zahrnují MYC Signaling, NFKB Signaling, MAPK Signaling, Cell Cycle a Angiogenesis. Tyto buněčné dráhy přímo nebo nepřímo regulují specifické molekulární koncové body rakoviny, jako je růst, šíření a smrt.

Kvůli této biologické regulaci – pro výživu proti rakovině je důležitým rozhodnutím správná volba doplňků, jako je Cayenne Pepper jednotlivě nebo v kombinaci. Při rozhodování o použití doplňku Cayenne Pepper pro rakovinu zvažte všechny tyto faktory a vysvětlení.

Protože stejně tak to platí i pro léčbu rakoviny – použití Cayenne Pepper nemůže být univerzálním rozhodnutím pro všechny typy rakoviny.

Výběr doplňků kajenského pepře pro vaši rakovinu

Důvod, proč neexistuje snadný způsob, jak odpovědět na otázku „Kdy se mám vyhnout Cayenne Pepper pro rakovinu“, je ten, že „To záleží!“.

Stejně jako stejná léčba nefunguje u každého pacienta s rakovinou, může být Cayenne Pepper na základě vašeho individuálního kontextu škodlivý nebo bezpečný.

Spolu s tím rakovina a související genetika – probíhající léčba, doplňky, životní styl, BMI a alergie jsou faktory, které rozhodují o tom, zda je třeba se Cayenne Pepper vyhnout nebo ne a proč.

1. Budou doplňky kajenského pepře prospěšné pro pacienty s Rosai-Dorfmanovou chorobou, kteří podstupují léčbu prednisonem?

Je charakterizována Rosai-Dorfmanova choroba a poháněné specifickými genetickými mutacemi, jako je KRAS a MAP2K1, vedoucí k změnám biochemických drah v signalizaci MYC, signalizaci MAPK, signalizaci PI3K-AKT-MTOR a signalizaci RAS-RAF. Léčba rakoviny, jako je prednison, funguje prostřednictvím specifického mechanismu účinku.

Cílem je dobré překrývání mezi léčebnými a rakovinotvornými cestami pro účinný personalizovaný přístup. V takovém stavu by se mělo zabránit jakémukoli jídlu nebo výživovému doplňku, který má opačný účinek než léčba nebo snižuje překrývání. Jako příklad je třeba se vyhnout Cayenne Pepper pro Rosai-Dorfmanovu chorobu spolu s léčbou prednisonem.

Cayenne Pepper ovlivňuje cesty jako MYC Signaling a MAPK Signaling, které buď podporují příčiny onemocnění a/nebo ruší účinek léčby.

Některé z faktorů, které by měly být zváženy při výběru výživy, jsou typ rakoviny, léčba a doplňky, které jsou v současné době přijímány (pokud existují), věk, pohlaví, BMI, životní styl a veškeré informace o genetické mutaci (jsou -li k dispozici).

2. Budou doplňky kajenského pepře prospěšné pro pacienty s rakovinou s Richterovým syndromem podstupující léčbu prednisonem?

Je charakterizován Richterův syndrom a poháněny specifickými genetickými mutacemi, jako jsou MYC a TRAF3, vedoucí k změnám biochemických drah v signalizaci NFKB, buněčném cyklu, apoptóze, signalizaci PI3K-AKT-MTOR a signalizaci MYC.

Léčba rakoviny, jako je prednison, funguje prostřednictvím specifických mechanismů cesty. Cílem je dobře se překrývat mezi léčebnými a rakovinotvornými cestami pro individuální přístup.

V takovém stavu by mělo být zváženo jakékoli jídlo nebo výživový doplněk, který má slučitelný účinek na léčbu nebo snižuje překrývání. Například Cayenne Pepper by měl být zvážen pro Richterův syndrom spolu s léčbou prednisonem.

Cayenne Pepper ovlivňuje cesty, jako je signalizace NFKB a buněčný cyklus, které buď brání řidičům onemocnění (Richterův syndrom) a/nebo zlepšují účinek léčby. 

Pro kterou rakovinu se vyvarujte užívání doplňku Cayenne Pepper

Potraviny k jídlu po diagnostice rakoviny!

Žádné dva druhy rakoviny nejsou stejné. Jděte nad rámec běžných pokynů pro výživu pro všechny a s důvěrou přijímejte osobní rozhodnutí o potravinách a doplňcích.

3. Jsou doplňky kajenského pepře bezpečné pro zdravé jedince s genetickým rizikem spojeným s mutací RET?

Různé společnosti nabízejí panely genů, které mají být testovány na hodnocení genetického rizika pro různé druhy rakoviny. Tyto panely pokrývají geny spojené s rakovinou prsu, vaječníků, dělohy, prostaty a gastrointestinálního systému a dalších.

Genetické testování těchto genů může potvrdit diagnózu a pomoci při rozhodování o léčbě a léčbě. Identifikace varianty způsobující onemocnění může také vést testování a diagnostiku ohrožených příbuzných.

RET je jedním z genů obecně dostupných v panelech pro testování rizika rakoviny.

Mutace RET způsobí, že budou ovlivněny biochemické cesty Signalizace MAPK, Signalizace kmenových buněk, Signalizace PI3K-AKT-MTOR, Angiogeneze a Signalizace růstového faktoru. Tyto cesty jsou přímými nebo nepřímými hybateli molekulárních koncových bodů rakoviny.

Cayenne Pepper je třeba se vyhnout, pokud genetický panel identifikuje mutaci RET pro rakovinu štítné žlázy a neuroendokrinní rakovinu.

Cayenne Pepper ovlivňuje dráhy jako signalizace MAPK a signalizace kmenových buněk a vytváří nepříznivé účinky s RET a souvisejícími podmínkami.

4. Jsou doplňky kajenského pepře bezpečné pro zdravé jedince s genetickým rizikem spojeným s mutací CDKN1B?

CDKN1B je jedním z genů dostupných v panelech pro testování rizika rakoviny. Mutace CDKN1B způsobuje dopad na biochemické dráhy buněčného cyklu, kontrolních bodů buněčného cyklu, signalizace kmenových buněk, FOXO a signalizace PI3K-AKT-MTOR.

Tyto cesty jsou přímými nebo nepřímými hybateli molekulárních koncových bodů rakoviny. Pokud genetický panel identifikuje mutaci v CDKN1B pro neuroendokrinní rakovinu, zvažte užívání doplňků Cayenne Pepper.

Cayenne Pepper ovlivňuje dráhy jako buněčný cyklus a kontrolní body buněčného cyklu a vytváří podpůrný účinek u pacientů s CDKN1B a souvisejícími podmínkami.

* Zahrnuty jsou také další faktory, jako je BMI, návyky životního stylu, ošetření

Na závěr

Je třeba si pamatovat dvě nejdůležitější věci: léčba rakoviny a výživa nejsou pro každého nikdy stejné. Výživa, která zahrnuje potraviny a doplňky výživy, jako je Cayenne Pepper, je účinným nástrojem, který můžete ovládat, i když čelíte rakovině.

Jaké jídlo jíte a jaké doplňky přijímáte, je vaše rozhodnutí. Vaše rozhodnutí by mělo zahrnovat zvážení mutací rakovinového genu, rakoviny, probíhající léčby a doplňků, alergií, informací o životním stylu, hmotnosti, výšky a návyků.

Výživové plánování rakoviny z addonu není založeno na internetovém vyhledávání. Automatizuje pro vás rozhodování na základě molekulární vědy implementované našimi vědci a softwarovými inženýry. Bez ohledu na to, zda vám záleží na porozumění základním biochemickým molekulárním drahám nebo ne – pro plánování výživy rakoviny je toto porozumění potřeba.

Začněte HNED s plánováním výživy zodpovězením otázek na název rakoviny, genetické mutace, probíhající léčbu a doplňky, jakékoli alergie, návyky, životní styl, věkovou skupinu a pohlaví.

Potraviny k jídlu po diagnostice rakoviny!

Žádné dva druhy rakoviny nejsou stejné. Jděte nad rámec běžných pokynů pro výživu pro všechny a s důvěrou přijímejte osobní rozhodnutí o potravinách a doplňcích.

Pacienti s rakovinou se často musí vypořádat s různými vedlejší účinky chemoterapie které ovlivňují kvalitu jejich života a hledají alternativní terapie rakoviny. Užívání správná výživa a doplňky založené na vědeckých úvahách (vyhnout se dohadům a náhodnému výběru) je nejlepší přírodní lék na rakovinu a vedlejší účinky spojené s léčbou.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector