K čemu je nám dobré pití čaje?

Nejvhodnější a nejpřirozenější tekutinou je čistá voda. Vodu lze pít kohoutkovou nebo balenou, u balené vody věnujte pozornost informacím na obale. Můžete se setkat s vodou kojeneckou, pramenitou, přírodní minerální nebo pitnou.

Kojenecká, pramenitá a přírodní minerální voda musí pocházet z chráněného podzemního zdroje původní čistoty, zcela bez chemických úprav a dezinfekcí. Balená pitná voda podléhá stejným požadavkům na kvalitu jako voda ve vodovodní síti. Na její výrobu nemusí být použita podzemní voda, lze ji získávat z jakéhokoli vodárenského zdroje a upravovat stejně jako vodu kohoutkovou.

Voda kohoutková, z balených pak kojenecká, pramenitá či pitná se hodí na každodenní pití. U přírodní minerální vody ale buďte ostražitější, přírodní minerální voda může být různě mineralizovaná, složení a obsah minerálních látek je vždy uveden na obalu.

Při výběru minerální vody je zapotřebí sledovat zejména obsah sodíku, který se vždy dočtete na etiketě. Příjem soli (resp. sodíku) je u většiny populace vysoký a je vhodné ho proto spíše omezovat, nikoli ho přijímat ještě prostřednictvím nápojů.

Problém vysokého obsahu sodíku se však týká jen několika málo druhů silně mineralizovaných vod. Pro každodenní pití vybírejte slabě či středně mineralizované vody, které klidně můžete pít dlouhodobě.

Silně mineralizované vody už se hodí spíše pro specifické účely, například cílené doplnění chybějících minerálních látek nebo při dlouhotrvající sportovní aktivitě.

  • Vyhněte se raději ochuceným slazeným vodám, které obsahují v půllitrové láhvi většinou více než 20 g cukru.
  • Pokud vám samotná voda nechutná, můžete si ji ochutit citronovou šťávou či mátou, zkusit můžete i jiné ovoce a bylinky.

Čaje

K čemu je nám dobré pití čaje?Pitný režim si můžete obohatit i prostřednictvím čajů, v zimě přijdou vhod na zahřátí a v létě se můžete osvěžit čajem ledovým. Ledový čaj si ale připravte sami a vyhněte se kupovaným často velmi přeslazeným výrobkům.

Čaje se dělí na pravé, které jsou vyrobené z čajovníku a patří mezi ně čaj černý a zelený, a na čaje nepravé připravované z jiných rostlin, než je čajovník, kam patří například čaje ovocné, čaj roibos nebo čaje bylinné.

Pravý čaj obsahuje na rozdíl od čajů ovocných a bylinných kofein, berte ho tedy spíše jako zpestření pitného režimu a nikoli jeho základ. V případě bylinných čajů je vhodné střídat různé druhy a s jejich množstvím to také nějak nepřehánět.

Ovocné neslazené čaje se naopak mohou pít pravidelně i ve větším množství.

100% ovocné a zeleninové šťávy

100% šťávy z ovoce a zeleniny jsou zdrojem prospěšných látek (vitaminů, minerálních látek, antioxidantů apod.), je však potřeba počítat s tím, že obsahují také poměrně dost cukru a při vypití většího množství už dodávají i větší množství energie. 100% ovocné a zeleninové šťávy můžete zařadit, není však vhodné jimi primárně doplňovat pitný režim.

A především dejte pozor, abyste kupovali opravdu 100% šťávy a ne vodu plnou cukru a barviv. Nejlépe si připravte šťávu doma z čerstvého ovoce.

Co raději pravidelně nepít?

Limonády většinou obsahují velké množství cukru a jejich konzumací dostáváte do těla pouze energii (tzv. prázdné kalorie). Jeden litr limonády obsahuje téměř 2 000 kJ, což dosahuje hodnot téměř celého hlavního jídla. V litru limonády je obsaženo až 100 g cukru. Pro každodenní pití limonády tedy rozhodně nelze doporučit.

Jste-li zvyklí na sladkou chuť nápoje a vyřazení slazených nápojů ze dne na den by mohlo vést k nedostatečnému příjmu tekutin, můžete v počátku nahradit limonády přiměřeným množstvím nápoji slazenými nekalorickými či nízkokalorickými sladidly. S jejich konzumací byste to však neměli přehánět a raději byste si měli postupně zvykat na pití neslazených nápojů.

K čemu je nám dobré pití čaje?Kofein obsažený v kávě a kolových nápojích, patří mezi látky, které mají sice i některé pozitivní účinky, není ale vhodné to s množstvím nějak výrazně přehánět.

U kolových nápojů je nevýhoda také ve vysokém obsahu cukru (pokud se nejedná o variantu se sladidlem). Ve většině nápojů je navíc obsažena kyselina fosforečná, což může přispívat k nadměrnému příjmu fosforu. Na našem trhu jsou však dostupné i některé značky kolových nápojů bez kyseliny fosforečné (např. Kofola).

Naopak káva obsahuje oproti kolovým nápojům i poměrně velké množství příznivých antioxidantů, takže v rozumné míře lze pití kávy doporučit. Káva však neslouží primárně k doplnění tekutin. Je třeba také dát pozor na kávy plné cukru, sirupů, šlehačky apod., které už vydají spíše za dezert.

  • Energetické „povzbuzující“ nápoje

Energetické nápoje jsou limonády obohacené o kofein, taurin či další funkční látky nebo směsi bylin, které mají mít povzbuzující účinek. K běžnému každodennímu pití je nelze doporučit.

Samostatnou kapitolu tvoří alkoholické nápoje. Víno i pivo obsahují určitý podíl pozitivně působících látek, s jejich množstvím to však není vhodné přehánět. Kromě alkoholu jako takového (a rizika vzniku závislosti), je velkou nevýhodou alkoholických nápojů i vysoká energetická hodnota a diuretické (odvodňující) účinky. Pro doplnění pitného režimu se tedy rozhodně nehodí.

Tip

Podobně jako u potravin, i v případě pití se vyhněte striktním zákazům a příkazům. Vždy záleží především na množství a frekvenci, s jakou daný nápoj zařazujete.

Nechť tedy základ vašeho pitného režimu tvoří voda (příp. neslazený čaj) a pokud si čas od času dáte skleničku oblíbené limonády, tak to váš režim nijak zásadně nenaruší.

K čemu je nám dobré pití čaje?

Objevte sílu čajů: 10 nejzdravějších čajů

Pokud jste doteď nebyli moc velkými příznivci pití čaje, udělejte si chvilku na přečtení následujícího článku a najděte si svého čajového favorita. Některé druhy čajů mají až zázračné účinky na zdraví. Vhodným výběrem čaje můžete např. snížit zánětlivost, krevní tlak nebo LDL cholesterol a zabránit oxidačnímu stresu.

Pakliže v čaji hledáte stejně jako v kávě spíše stimulační účinek, pak se budete divit, ale existují čaje, které dokáží nabudit ještě mnohem víc než káva a taky na delší dobu. Některé jsou známé i pro svůj tuk spalující účinek (yerba).

K čemu je nám dobré pití čaje?

1) Zelený čaj

Zelený čaj je považován za jeden z nejzdravějších čajů, protože obsahuje spoustu antioxidantů a katechinů, včetně EGCG neboli epigallocatechin gallate. Poslední výzkumy ukazují, že tento katechin může významně přispět k ochraně zdraví srdce. Konkrétně přispívá ke snížení zánětu a zlepšení krevního oběhu [1].

Pravidelné pití zeleného čaje pomáhá snížit riziko srdečních chorob a mimo jiné má zelený čaj protizánětlivé vlastnosti. Dále pomáhá snižovat krevní tlak a LDL cholesterol. Zelený čaj bývá často spojován s redukčními dietami, protože urychluje metabolismus.

Studie rovněž ukázaly, že zelený čaj může zabránit rozvoji některým typům rakovinových buněk. [2]

K čemu je nám dobré pití čaje?

2) Bílý čaj

Bílý čaj patří mezi nejméně zpracované čaje. Jeho listy si udržují přirozený zelený odstín, protože listy jsou ihned po sklizni sušeny na slunci. Ve srovnání s jinými čaji má bílý čaj méně kofeinu. Mimo jiné obsahuje bílý čaj antioxidanty, které pomáhají snižovat inzulínovou rezistenci a mohou regulovat hladinu cukru v krvi [3].

3) Oolong

Oolong je částečně fermentovaný čaj. Čajové lístky jsou ihned po sklizni a usušení podstoupeny oxidaci. Výsledkem různých úrovní oxidace je příjemně sladké aroma. Oolong obsahuje antioxidanty, vitamíny a minerály a to zejména vápník, mangan, měď, karoten a selen.

Z vitamínů to je především vitamín A, B, C, E a K. Kromě toho je bohatým zdrojem kyseliny listové.

Díky velkému množství antioxidantů pomáhá Oolong odstraňovat z těla volné radikály a díky obsahu flavonoidů pomáhá snižovat zánět a má antimikrobiální vlastnosti [4].

4) Černý čaj 

Černý čaj je podobně jako zelený čaj známý svými pozitivními účinky na zdraví. Ze všech čajů má největší obsah kofeinu, takže může sloužit jako náhrada za kávu.

Černý čaj obsahuje aminokyselinu nazývanou L-theanin, která pomáhá zpomalit vstřebávání kofeinu a tím prodlužuje dobu přísunu energie. Výzkumy ukazují, že tři šálky denně můžou snížit riziko srdečních chorob [5].

Černý čaj také obsahuje polyfenoly, které napomáhají k lepšímu trávení.

5) Pu-Erh 

Pu-erh je kromě svých pozitivních účinků na zdraví známý svou silně sladkou chutí s dřevitými tóny. Pu-Erh obsahuje antioxidanty, které pomáhají z těla odvádět volné radikály, působí detoxikačně a zabraňuje oxidačnímu stresu. Oxidační stres je spojen s řadou onemocnění od předčasného stárnutí a dokonce s rozvojem Alzheimerovy choroby. 

6) Rooibos 

Rooibos je jihoafrický nápoj vyrobený z listů keře nazývaného Čajovec kapský. Čajové lístky při zpracování prochází procesem fermentace, který rooibosu zajišťuje jeho typickou červenohnědou barvu a výraznou nasládlou chuť. Výzkumy ukazují, že Rooibos obsahuje antioxidanty, které snižují oxidační stres a pomáhají chránit játra [6]. 

7) Yerba maté 

Yerba maté je čaj vyrobený z lístků a větviček rostliny Ilex paraguariensis, tedy cesmíny paraguayské. Yerba maté se popíjí tradičním způsobem z nádoby zvané kalabasa pomocí bombilly (brčka), která slouží jako filtr. Yerba je bohatá na antioxidanty a živiny.

Obsah antioxidantů je u yerby maté dokonce větší než u zeleného čaje. Dále obsahuje xantiny, saponiny, polyfenoly. Jednou z hlavních předností yerby jsou její povzbuzující účinky a to bez projevů nervozity, jako tomu může být u kávy. Kromě přísunu energie zároveň zvyšuje i mentální výkonnost.

Budete mít zájem:  Slanina, která na pánvi prská, obsahuje moc vody

Mimo jiné yerba maté pomáhá předcházet infekcím bakteriemi, parazity,houbami, snižuje hladinu cukru v krvi a je vhodná v redukčním období, protože snižuje chuť k jídlu a urychluje metabolismus [7].

Kromě výše zvýšených látek obsahuje vitamín C a E a z minerálních látek je to selen a zinek a tím yerba posiluje imunitní systém.

K čemu je nám dobré pití čaje?

8) Ibiškový čaj 

Ibiškový čaj je vyroben z květů Ibišku, které se pěstují do jejich purpurového odstínu. Chutí je podobný brusinkám. Studie ukazují, že Ibišek vykazuje protinádorové vlastnosti [8]. Ibiškový čaj se také může pochlubit příznivými účinky na zdraví srdce a to díky svým antioxidačním a protizánětlivým vlastnostem.

9) Heřmánkový čaj

Heřmánkový čaj je připravován z rostliny Heřmánku pravého, který je známý pro své uklidňující účinky. Největším přínosem pro zdraví jsou zejména právě jeho uklidňující účinky, které zlepšují spánek a zároveň prodlužují čas strávený v hlubokých cyklech spánku.

10) Mátový čaj

Mátový čaj je asi nejznámějším čajem na trávicí obtíže, máta peprná totiž pomáhá zmírnit zánět a podrážděný žaludek. Mimo to má také analgetické vlastnosti, takže ulevuje od bolesti. Mezi významné látky v mátovém čaji patří fenolové sloučeniny, jako je kyselina rosmarinová a flavonoidy.

Všechny čaje jsou plné antioxidantů, polyfenolů, katechinů a dalších látek, které příznivě působí na zdraví. Pití čaje může pomoci snížit hladinu cholesterolu, zvýšit energii a podpořit imunitní systém.

Veronika Halusková

Čaj – dobře chutná a chrání zdraví

Ze všech nápojů se na světě nejvíce pije voda. Na druhém místě se i přes konkurenci kávy, koly a limonád drží čaj. Pije se už tisíce let. Co stojí za úspěchem tohoto výluhu z lístků asijského keře? Dá se vůbec tomu, co většina z nás kupuje, říkat čaj? Je zdravější zelený, nebo černý čaj?

Miliony lidí začínají den prostým rituálem – hodí do hrnku sáček s čajem a přidají horkou vodu. Často si neuvědomují, jaké možnosti se skrývají za tou špetkou sušených lístků.

Chcete-li si vychutnat svůj každodenní šálek naplno, není na škodu proniknout hlouběji do starobylé vědy, která tento nápoj obklopuje a která snese srovnání se znalectvím vína.

Člověku zvyklému na sáčkový čaj ze supermarketů se může z bohaté nabídky až zamotat hlava.

„Ať už jsou zdravotní účinky čaje jakékoliv, čaj pijeme především kvůli jeho chuti.“

Není čaj jako čaj

Čaj není jeden, existuje velké množství druhů.

Rozlišujeme čaje černé, zelené, ovocné, bylinkové, oolongy… Jak se v nich vyznat a v čem se liší? Podle čínského přísloví „existuje tolik druhů čajů, kolik mraků na nebi“.

Seznámit se podrobně se všemi, to je téma na několik knih. Ale každý by měl znát alespoň základní typy lístků, s nimiž se může potkat na pultech obchodů.

Černý čaj – Představuje asi 80% světové spotřeby čajů. Před vysušením probíhá tzv. oxidace. V lístcích dojde k chemickým přeměnám, které mj. způsobí ztmavnutí.
Zelený čaj – Pokud lístky před sušením vystavíme krátce vysoké teplotě, zničí se enzymy, které způsobují oxidaci. Obsahuje trochu jiné látky než černý, např. větší množství zdraví prospěšných katechinů.
Oolong – Představuje střední cestu. Oxidace sice probíhá, ale po chvíli se proces přeruší.
Pu-erh – Oxidace probíhá několikrát. Pu-erh má zvláštní zemitou chuť, která není každému příjemná. Jiní na ni nedají dopustit.
Bílý čaj, žlutý čaj – Méně časté druhy se zvláštním postupem výroby.
Rooibos, maté – Byliny, které se používají jako náhražka čaje v některých částech světa. Nicméně nejde o čaj, chuť je odlišná.
Ovocné a bylinné čaje – Jsou čaji nazývány nesprávně. Jde o výluhy z ovoce či z bylin. Tento článek se jimi nezabývá.

Už jsem se zmínil, že zelený čaj obsahuje více prospěšných katechinů. Je tedy lepší? Spor mezi zastánci černého a zeleného čaje se dá přirovnat ke sporu milovníků bílého a červeného vína. Každý na to své nedá dopustit.

Pravda je asi taková, že zelený čaj obsahuje více katechinů, černý zase flavonoidy, velmi prospěšné látky, jichž najdete u „konkurence“ minimum. Nehledě na vyšší obsah kofeinu a tedy větší význam pro ty, kteří pracují dlouho do noci. Spor zelený/černý je věcí osobních preferencí.

Navíc, obsah prospěšných látek nemá nic společného s chutí, o kterou jde u čaje především.

Stupně kvality čaje

Určování kvality čaje není snadné. Jistým vodítkem je část rostliny, která se zpracovává. Za nejkvalitnější se považují mladé lístky u vrcholu větvičky, popř. poupata. Čím blíže ke kořeni, tím jsou lístky starší a obsah aromatických látek nižší. Mezinárodně se používá stupnice napovídající, ze které části rostliny je směs vyrobena:

S, PS, OP, FOP, GFOP, TGFOP, FTGFOP, STFGFOP

„S“ znamená souchong, který obsahuje nejstarší hrubé listy a stopky. SFTGFOP (Super Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe) se skládá prakticky jen z nejmladších lístků a poupat. Někdy najdete za názvem ještě 1, což znamená výběr nejlepších lístků dané třídy.

Nenechte se ale zmást, už OP a FOP představují dobrou kvalitu a pro běžné pití jsou dostačující. Vyšších kvalit dosahují dražší čaje, které oceníte spíše v čajovnách či při zvláštních příležitostech.

Hodnocení ovšem nebere v úvahu oblast, nadmořskou výšku, podmínky pěstování… I čaj „nižšího stupně“ z kvalitní vysokohorské plantáže daleko předčí i vyšší stupně z jiných plantáží (navíc, ne všichni obchodníci dodržují stejný systém).

Nejběžnější typy čaje: nahoře zelený a oolong, dole černý a pu-erh. Foto: Martin Archalous

V praxi se setkáte i s dalšími stupni, např. drť (F, OF…), prach (D), zlomky (BP, BOP…) atd. Čajovým začátečníkům ale budou stačit hlavní kategorie, popsané výše.

Nejlepší oblasti pro čaj?

Dalším důležitým faktorem je oblast, z níž čaj pochází. Podobně jako u vína se nedá říct, že by jedna oblast byla prostě „lepší“. Každá má svou jedinečnou charakteristiku. Např. Darjeeling (čti dárdžiling) je považován za velice kvalitní („šampaňské mezi čaji“). Běžného konzumenta může ale zklamat zvláštní jemnější chuť, na kterou je třeba si zvykat.

Jen krátce zmíním přípravu čaje. Někteří znalci vám přesně vylíčí, kolik gramů lístků použít, jakou teplotu musí mít voda i jak přesně dlouho se má ten který čaj louhovat.

Možná se dokonce rozhovoří o japonském čajovém obřadu a o nesmírné filozofické hloubce procesu přípravy čaje. Vy jim ale můžete odpovědět slovy Sen nó Rikjú, velkého čajového mistra: „Uvařte vodu, zalijte čaj a vypijte ho. Nic víc vědět nepotřebujete.

“ Je pravda, že pro nejlepší požitek musíte dodržovat přísná pravidla, ta však můžete nechat na zkušeném personálu čajoven.

Zelený čaj je podle některých “zdravější” – má totiž více katechinů

Každý typ čaje potřebuje trochu jinou teplotu a trochu jinou dobu louhování. Ale v praxi moc nezkazíte, když lístky zalijete horkou vodou z rychlovarné konvice, pokud možno ne moc tvrdou a bez chlóru. Některé čaje lze zalévat i vícekrát.

Pokud si přeci jenom chcete vyzkoušet ideální proces přípravy, instrukce většinou najdete na balení. Každopádně je zbytečné, abyste si odpočinek při šálku čaje kazili starostmi, „jestli ho nemám louhovat o půl minuty dýl“.

Běžní Číňané, jinak v čajování velice zběhlí, často tento problém vůbec neřeší.

Nakupujeme čaj – bez příchutí!

Dávno pryč jsou doby, kdy se v obchodech dal koupit jeden druh čaje, navíc pochybné kvality. Jak poznamenal jeden znalec: „Stupeň kvality? To asi v továrně zametli ze země.“ I na pultech supermarketů dnes najdete výběr čajů v cenách pod 10 Kč i přes 200 Kč za 100 gramů. Na levnější čaje buďte opatrní, zde stále platí poznámka o „zametací kvalitě“.

Ale už v cenách od 50 Kč/100 g seženete v supermarketu dobrý čaj. Chcete-li však opravdu kvalitní lístky, zajděte do specializovaných obchodů. V posledních letech u nás zapustilo kořeny několik řetězců. Nabízejí sice kvalitní zboží, ale jejich hlavním zbožím jsou čaje s různými dochucovadly, většinou uměle navoněné. Nad takovým výrobkem znalec ohrne nos.

Japonský čajový obřad – vrchol umění přípravy čaje

Není nic špatného na čaji s příchutí ananasu, jahod, broskví, pokud však toužíte po skutečném čajovém zážitku, hledejte čisté čaje bez příchutí a voňavek. Naštěstí prodávají tyto řetězce i širokou nabídku kvalitních a čistých čajů. Pro čajového začátečníka a běžného spotřebitele představují ideální volbu.

Jestliže chcete proniknout hlouběji do tajů tohoto starobylého nápoje, musíte vyrazit jinam. Nejlepší a nejkvalitnější druhy čajů pořídíte v zavedených čajovnách či specializovaných obchodech. Tam také najdete prodavače, kteří se v oboru skutečně vyznají a poradí i s náročnějšími otázkami.

Zdravotní účinky čaje

Čaj neunikl pozornosti vědců, kteří jen dokázali to, co se o čaji traduje už celá tisíciletí: Nejen, že příjemně osvěží a povzbudí, ale prospěje i vašemu zdraví. Příčinou povzbuzujících vlastností je, jak jinak, kofein.

Hrnek černého čaje obsahuje zhruba 50 mg kofeinu, což je sice méně než hrnek kávy (instantní káva 65 mg, překapávaná káva 155 mg, turek až 400 mg), ale i tak nejsou účinky zanedbatelné. Mnohem důležitější jsou látky ze skupiny katechinů.

Budete mít zájem:  Proč by jeden nemohl mít na balkoně prase, když jiný tam může grilovat

Dosavadní výsledky ukázaly jejich příznivý vliv na imunitu a obnovu buněk.

Tyto látky najedeme ve všech typech čajů, nejvíce v zelených. Podle výzkumů působí pozitivně proti chorobám oběhové soustavy, nadváze, stresu i dalším tzv. civilizačním chorobám… Nedá se říct, že čaj působí „proti něčemu“, jeho unikátní složení posiluje organizmus jako celek.

Nicméně, jak řekl jeden znalec, čaj nepijeme kvůli zdravotním účinkům, čaj pijeme, protože nám chutná.

Navíc, čaj vychutnáváme v kruhu rodiny, přátel, v opojné atmosféře čajoven či ve chvílích klidné relaxace. Pití čaje pro mnohé znamená víc než zahnat žízeň.

Stává se chvílí pokojné meditace v dnešní uspěchané době. Tyto chvíle oddechu možná pomáhají víc, než všechny katechiny a flavonoidy.

Čaj v plechovkách, ledový čaj…

V supermarketech najdete širokou nabídku ledových či instantních čajů. Jak si stojí v porovnání s čerstvým čajem připraveným z  lístků? Pokud jde o chuť, naprosto se nedá srovnávat.

A zdravotní účinky? Podle výzkumu z roku 2001 je obsah katechinů u instantních čajů až 5× nižší než u těch připravených z lístků. V případě čajů v lahvích a plechovkách šlo dokonce o desetinásobný pokles.

Ledové čaje osvěží, nic se ale nevyrovná čerstvému, z  kvalitních lístků připravenému šálku.

Dejte si ráno místo kávy čaj. Zelený vás zaručeně povzbudí

8 fotografií

Co se týká pití čaje, máme stále co dohánět. Nejnáruživějšími pijáky čaje na světě jsou prý Irové a hned za nimi Britové. Ti ho pijí už od 17. století. Do českých domácností se čaj dostal až v druhé polovině 19. století. A s trochou nadsázky můžeme říct, že stačilo docela málo a čaj jsme neznali ještě dnes. Jak už to tak bývá – za vše může náhoda.

První čaj na světě

Nikdo nedokáže přesně říci, kdy se čaj objevil a kdo se poprvé napil čaje.

Legenda ale za objevitele považuje skvělého léčitele čínského císaře Šen-Munga, který si před bezmála pěti tisíci lety převařoval velmi znečištěnou vodu, kterou chtěl uhasit svou žízeň, do které mu nešťastnou náhodou upadlo několik listů ze stromu.

Rozhněvaný a žíznivý se tehdy sehnul a ponořil do čaje své dlaně, aby lístky z vřící vody odstranil. Zalíbila se mu vůně, a tak se rozhodnul čaj vypít. A zachutnal mu!

Čaj v Evropě

Do Evropy se dostal až v roce 1610, kdy jej přivezla holandská obchodní loď jako nový dovozní artikl. Dovoz byl ale ještě dlouhou dobu omezený, protože obchodní lodě byly na cestách mnohdy více jak jeden rok. Čaj byl v Evropě tedy velmi drahým zbožím a mohli si jej dovolit jen nejbohatší vrstvy společnosti.

Černý čaj z nutnosti

Veškerý, do té doby konzumovaný čaj, byl zelený čaj. Když se ale začal do Evropy ve velkém dovážet, ztrácel zdlouhavými plavbami na své kvalitě a chuti. Tak byl vlastně z nutnosti objeven černý čaj vzniklý fermentací zelených čajových lístků, který vydržel poživatelný delší dobu. Ten má silnější aroma i vyšší obsah kofeinu.

Zelený nebo černý?

To je otázka, na kterou není lehké odpovědět. Při rozhodování bychom se tedy měli řídit tím, o co nám vlastně jde.

Zelený čaj povzbuzuje jak fyzicky, tak i psychicky. Pozitivní účinky zeleného čaje způsobuje nejen spousta vitamínů, minerálních látek, tříslovin nebo aminokyselin v něm obsažených, ale důležitý antioxidant látku zvanou catechin.

Černý čaj při výrobě prochází fermentací a proto má zvýšený obsah kofeinu. Účinky tohoto čaje jsou proto povzbudivé, a to i díky vitamínu B1. Černý čaj bychom měli pít při duševní práci a zátěži a plnohodnotně tak nahradíme šálek kávy.

Kromě zeleného a černého čaje si můžeme pochutnat například na čaji bílém, na čajích ochucených i čaji polozeleném.

Sáčkový čaj vysychá

A ať už si vybereme kterýkoliv, aby nám chutnal a dlouho vydržel měli bychom vědět, jak jej uchovávat. Na kvalitu čaje mají největší vliv tyto faktory: světlo, teplo, vlhkost, pachy a vzduch. Důležité je, v čem čaj skladujeme. Málokdo ví, že papírový sáček čaji odebírá vlhkost, takže postupně vyschne.

Skladování čaje doma

Některé specifické zelené čaje odborníci dokonce doporučují skladovat v chladničce.A pozor, pokud dáme čaj do blízkosti příliš aromatických koření nebo kávy, velmi rychle pojme jejich vůni a z původního čajového aroma se nic nezachová. Vhodné jsou tedy skleněné nádoby z tmavého skla, které nepropouštějí světlo.

Správná teplota vody

Aby nám opravdu chutnal, měli bychom vědět, jakou teplotu má mít voda, kterou čaj zalíváme. Tuto informaci se dočteme na etiketě nebo nám ji rádi řeknou ve specializované prodejně nebo čajovně.

Odborníci říkají, že „bezpečná“ teplota pro přípravu bílého čaje je cca 75 °C.

Zelené čaje jsou velmi náchylné na vysokou teplotu vody. Proto bychom měli vždy raději zvolit nižší teplotu: 60 až 80 °C.

U černého čaje, je ideální teplota těsně pod bodem varu. I když i tady existují výjimky např „First Flush Darjeeling“.

Čaj louhovaný za studena

Pokud se chystáte na cestu a chcete si vzít s sebou nápoj kolového tipu, vyzkoušejte „čaj louhovaný za studena“. Uvidíte, že budete překvapeni jeho účinky. Chce to jediné – myslet na přípravu tohoto čaje nejlépe den předem. Jedná se o tzv. maceraci. Příprava je podstatně delší, ale stojí to za to.

Stačí do 1 litru studené vody (nejlépe ve skleněném džbánku) vsypat 5 gramů čaje. Např sencha nebo gyokuro. Džbánek dejte na několik hodin do lednice, nejlépe přes noc a nechte louhovat. Pak ho slijte přes sítko. V létě můžete přidat čerstvou mátu!

autor: Zdeňka Kabourková

Pitný režim: A jak je to s čajem?

Kolikrát za den si uvědomíte, že máte žízeň. Pokud nesportujete nebo jste si k obědu zrovna nedali slanečky, pak možná ani jednou. Pocit žízně je totiž záludný a ohlašuje se obvykle až „pět minut po dvanácté“.

Ženy ho prý dokonce mívají menší než muži, senioři si na hrnek s vodou nebo čajem téměř nevzpomenou. Hydratace je přitom jedním ze základních předpokladů zdravých tělesných pochodů.

Kdo čeká, až se žízeň ohlásí sama, může si zadělávat na závažné zdravotní problémy.

Lidské tělo obsahuje 60-70 % vody. Při ztrátě pouhého procenta se snižuje výkonnost, cítíme se tělesně i duševně unavení. Čtyřprocentní úbytek vede k nesoustředěnosti a podráždění, k bolestem hlavy, ospalosti. Přijde-li tělo o 8 % vody, může dojít k selhání orgánů a úmrtí.

Další důvod, proč pravidelně pít, ocení především lidé bojující s váhou. Čím více pijeme, tím méně tuku totiž ukládáme. Tekutiny jsou taky zásadní pro správnou termoregulaci – bez nich se tělo přehřívá, i když sedíme v klimatizované kanceláři.

Neslazené nápoje pomáhají vylučovat z těla odpadní látky, zlepšují transport živin a předchází vzniku ledvinových a močových kamenů i některých kardiovaskulárních nemocí.Kdo dostatečně pije, má krásnou pleť, zdravé trávení a energie na rozdávání.

Takové argumenty by měly přesvědčit každého.

Litr na ex?

V příjmu tekutin nehledejme nutně vědu. Je dobré si zopakovat, že pít bychom měli raději méně, zato častěji. Litr studené vody po půldenní túře může v těle nadělat pořádnou paseku.

S pitným režimem začněte už ráno. Doplníte tekutiny ztracené během noci. Ve spánku totiž průměrně vypotíme až 0,5 litru vody. Ranní „zavodnění“ zároveň nastartuje organismus do dalšího dne.

Pijte po celý den, ke každému jídlu si připravte sklenici vhodného nápoje. Nepijte ale během jídla, zbytečně tím ředíte trávicí kyseliny a tělo pak hůře potravu zpracovává.

Poslední nápoj se doporučuje vypít hodinu před ulehnutím do postele.

Množství přijímaných tekutin je dobré přizpůsobit hmotnosti, věku, pohlaví, tělesné aktivitě a okolní teplotě. Závěry posledních studií říkají, že optimální je vypít 1,5-2 litry za den. Některé lékařské studie vycházejí zase z poměru 0,5 litru na každých 15 kilogramů váhy.

Voda s benefity = čaj

Donedávna se tvrdilo, že nejlepším nápojem je čistá voda. Nemáme nic proti. Když se člověk ale celé dny prolévá kohoutkovkou, může ho to rychle omrzet. Proto nás velmi potěšila zpráva, která potvrdila, v co jsme tajně doufali: Vodu v pitném režimu dokonale zastoupí čaje. Navíc s řadou zdravotních benefitů!

Článek s názvem Čaj „zdravější“ než voda vydal portál BBC News. Jeho hlavním poselstvím je sdělení, že čaj nejen nedehydruje, jak se tvrdilo, ale naopak přináší tělu antioxidanty a je výborným prostředkem prevence civilizačních nemocí.

S objevným zjištěním přišla doktorka Carrie Ruxton a její tým z londýnské Kings College. Odbornice z britské nadace pro výživu doslova uvádí: „Laboratorní studie prokázaly, že čaj má potenciální zdravotní výhody.

Existují konkrétní přínosy jeho konzumace, pokud jde o snižování rizika srdečních nemocí a rakoviny.“

C. Williamson doporučuje pít 3 až 4 šálky čaje denně. „Pitná voda je v podstatě nahrazení tekutin. Čaj nahrazuje tekutiny a dodává antioxidanty,“ píše vědkyně. Jde tedy o zdvojenou prospěšnost. Podleuvedeného textu neexistuje žádný důkaz o škodlivosti pití čajů.

Budete mít zájem:  Sovy, neberte si skřivany!

A my dodáváme: vybírejte čaje kvalitní, čisté a čerstvé. Doplníte jimi pitný režim, ale také potřebné vitaminy, antioxidanty a minerální látky. Tak na zdraví!

Ovocné čaje

Ovocné čaje rozhodně patří k těm nejoblíbenějším, ačkoliv s pravým čajovníkem čínským nemají nic společného. Cílovou skupinou producentů těchto čajů jsou děti, těhotné a kojící ženy, senioři i dospělí, kteří je mají v oblibě především pro jemnou a svěží chuť. Ačkoliv se nejedná o tradiční čaje, mohou se pochlubit celou řadou pozitivních účinků na náš organismus.

Jak vybrat kvalitní ovocný čaj

Při koupi ovocného čaje dbejte na to, aby byl ve vysoké kvalitě. Porcované čaje, které zakoupíte v běžných obchodech, většinou dosahují velmi nízké kvality, jsou plné barviv a konzervantů.

Mnohem lepší volbou jsou sypané čaje, co se dají pořídit ve specializovaných obchodech s bohatou nabídkou čajů. Místo v pitném režimu mají zejména pro svou nezaměnitelnou chuť a pronikavou vůni, která lze správným výběrem ovoce dokonale přizpůsobit ročnímu období.

Ovocné čaje jsou druhé nejoblíbenější v západní kultuře, a to hned po čajích černých. Výhodou ovocných čajů je, že míchají sladké ovocné plody spolu s kořením a s dalšími přírodními ingrediencemi.

Přijde si tak na své i ten, kdo má v oblibě spíše sladší nápoje, a to aniž by musel ovocný čaj doslazovat.

Pokud si ale přece jen rádi svůj život osladíte, můžete jako sladidlo zvolit bílý cukr, třtinový cukr, med nebo stévii.

Účinky ovocných čajů

Účinky ovocných čajů jsou velmi rozmanité, jelikož i jejich nabídku tvoří široká škála produktů. Konkrétní účinky se vždy odvíjejí od použitého ovoce. Pro mnoho konzumentů je velkou předností těchto čajů, že neobsahují žádný kofein ani jiné povzbuzující látky. Hodí se tak opravdu pro každého.

Ovocné čaje jsou určené na každodenní pití a jejich účinky ocení každý. Podávají se jako teplé i vychlazené. Horký šálek čaje je pak báječnou prevencí před chřipkou, nachlazením i před dalšími případnými onemocněními. 

Každé ovoce obsahuje vitamín C, takže jsou ovocné čaje bohaté i na něj. Na druhou stranu, pokud čaj zalijete horkou vodou, tak ta prospěšné látky výrazně utlumí.

Ovocné čaje také představují báječný doplněk do pravidelného pitného režimu z důvodu, že neobsahují žádné kalorie. Dají se konzumovat například spolu s bylinnými a rostlinnými čaji, nebo jako alternativa k neperlivé vodě.

Vhodné jsou jako horké i vychlazené. Ty přijdou vhod během teplých letních dnů.

Na co si dát při pití ovocných čajů pozor 

Všichni alergici by si v případě pití ovocných čajů měli dát pozor na případné alergické reakce. Jelikož čaje tvoří vždy několik přírodních ingrediencí, alergie se u nich vyvine a projeví snáze než například u černých nebo zelených čajů.

Dále Mendelova univerzita v Brně uvádí, že rizikem je pití vychlazeného oslazeného čaje, který se nechá odstát po delší dobu. Dlouhodobé pití ovocných čajů také může způsobit překyselení organismu, proto se doporučuje jejich konzumaci střídat spolu s dalšími druhými čajů a s dalšími nápoji.

Nekvalitní ovocné čaje často obsahují aromata a konzervanty, které mohou rovněž nepříznivě zatěžovat náš organismus. 

Základní složky ovocných čajů 

Ovocné čaje tvoří několik ingrediencí, které jsou u sypaných čajů dobře rozpoznatelné. U čajů porcovaných se musíte řídit tím, co je uvedeno na jejich obalu. 

Mezi základní ingredience patří například květ ibišku, sušené šípky, sušená jablka, citronová a pomerančová kůra, různé lesní plody, jahody, hrušky nebo brusinky. Z koření se často využívá skořice, lékořice a dále jsou oblíbené i různé bylinky jako třeba máta.

Květy ibišku propůjčí ovocnému čaji sytou červenou barvu a také lehce kyselou chuť. Ovocné čaje s ibiškem tvoří naprostou většinu nabídky. Pokud vám ale nevyhovují, můžete samozřejmě vyzkoušet čaj bez ibišku, který bude o poznání jemnější.

Plody šípku jsou v ovocném čaji významným zdrojem vitamínu C, takže působí jako prevence proti infekcím, dále zpevňující cévy a pomáhají od bolestí žil, zlepšují okysličení organismu, podporují psychickou odolnost a zasluhují se o pevné nervy nebo stimulují potenci.

Samotný šípkový čaj si bez problémů připravíte také doma, a to tak, že vezmete čerstvé nebo usušené šípky, zalijete je vodou a přivedete k varu. Alespoň 5 minut čaj vaříte a poté přecedíte přes jemné sítko, díky kterému nezůstane v čaji žádné chmýří.

Sušená pomerančová nebo citronová kůra dodává čaji mírně hořkou příchuť a svěžest. Čaj díky těmto dvěma ingrediencím nevoní tak sladce.

Sušená jablka čaj mírně osladí a vyrovnávají tak kyselost ibišku. Kromě vitamínu C obsahují také vitamíny A nebo E, vápník, draslík, železo nebo hořčík. Podporují detoxikaci organismu nebo snižují hladinu cholesterolu.

Další složky ovocných čajů jsou velmi variabilní. Lesní plody jsou obecně výbornými antioxidanty, skořice zase zlepšuje trávení, pomáhá při nevolnosti nebo i na nachlazení. Účinky jednotlivých ovocných čajů jsou tedy individuální a odvíjejí se od konkrétního složení.

Příprava ovocného čaje 

Co se týká přípravy ovocného čaje, tak ten je možné zalít vroucí vodou. Doba louhování se pohybuje od 5 do 10 minut – informace hledejte vždy na konkrétním čaji.

Jeden nálevový sáček obvykle postačí na 200 ml vroucí vody. Co se týká sypaných čajů, dávkování se uvádí nejčastěji ve lžičkách.

U sypaných čajů jednotlivé kousky sušeného ovoce nabobtnají a z čaje je není nutné vyhazovat, můžete je klidně sníst.

Pokud si chcete připravit kvalitní ovocný čaj, doporučujeme vyzkoušet ovocný čaj domácí. Ten si snadno připravíte ze sezónního ovoce v kombinaci se sušenými šípky. Stačí ovoce nakrájet na drobné kousky a ty přelít vroucí vodou.

Ideální jsou na to jablka, hrušky, pomeranče nebo citrony – zde si dejte však dobrý pozor, aby nebyly chemicky ošetřené. Z koření můžeme doporučit celou skořici nebo hřebíček. Dávkování je nutné pečlivě vyzkoušet.

Zpočátku kořením spíše šetřete.

Domácí čaje mohou být alternativou nejen k ovocným kupovaným čajům, ale pro děti třeba k džusům, které jsou jinak plné cukru, barviv a konzervantů. I když ovocný čaj vyrobený doma nebude mít tak výraznou barvu jako ten z obchodu, svou chutí vás rozhodně nezklame.

Vyberte si vhodný druh čaje podle denní doby

Rádi byste si vypěstovali zdravý čajový návyk, ale zatím nevíte, jak na to? Čaj může mít blahodárné účinky na organizmus. Ve správnou chvíli umí tělo i mysl povzbudit, ale i uklidnit a připravit na odpočinek. Pojďme zjistit, které druhy čajů jsou vhodné pro různou denní dobu.

Člověk průměrně vyloučí přibližně 2,5 litru vody močí, stolicí, potem i dýcháním, a to i během noci. Po probuzení je tedy nutné tělu tekutiny dodat a zároveň jej povzbudit do nového dne. 
Pokud si rádi ráno k snídani dopřáváte čaj, zvolte černý čaj a louhujte ho maximálně 3 minuty.

Delším louhováním si paradoxně vyrobíte spíše uklidňující odvar. Vhodný je i zelený čaj. Oba obsahují stejné množství teinu, který podporuje činnost srdce, rozšiřuje mozkové cévy a díky tomu ulevuje od bolesti hlavy a únavy.

Tein má nicméně i lehké močopudné účinky, které jsou sice krátkodobé a relativně nepatrné, ale i přesto je dobré tělu vedle čaje poskytnout také obyčejnou vodu.

 
Trpíte na kruhy pod očima a otoky? Na tmavé kruhy pomohou teplé sáčky s černým čajem (stačí přiložit na 10–15 minut), napuchlým očím uleví naopak studený obklad (sáčky dejte na pár minut do mrazáku, stejného efektu docílíte i se studenými čajovými lžičkami, které přiložíte vypouklou stranou). 

Dopoledne

Jste-li spíše kafaři a čeká vás náročný den, zbrzděte. Káva i čaj sice obsahují povzbuzující kofein, avšak tento efekt je u čaje dlouhodobější. Díky tomu také čaj méně zatěžuje oběhový aparát a srdce.

 
Při výběru zvolte zelený nebo bílý čaj, který obsahuje vysoký podíl polyfenolů – antioxidantů, jež zvyšují imunitu a snižují hladinu cholesterolu v krvi. Zároveň vážou volné radikály, a jsou tak v optimálním případě obranou proti stárnutí i rakovině.

Po obědě navíc zelené a bílé čaje pomáhají s trávením. 

Odpoledne a večer

Mnozí z nás se zabývají prací a dalšími aktivitami, které nás vysilují, často až dlouho do večera. Potřebujeme proto tělu dodávat průběžně přísun tekutin a zároveň jej držet v pohotovostním režimu. Z čajů je proto vhodné sáhnout po těch ovocných nebo bylinkových.

 
Pokud už večer po práci neplánujete náročnější aktivity jako například sport, dejte si třeba heřmánkový nebo šípkový čaj na pohodu. Vhodným čajem před spaním je také rooibos, kterému se přezdívá „horský čaj“ nebo také „červený keř“, jak jej nazývají v Africe, odkud pochází.

Rooibos je takový 
čaj nečaj, neobsahuje totiž kofein. Podle tradiční receptury se podává s mlékem a cukrem. Příprava tohoto čaje je obdobná jako u černého, výhodou je, že jej nelze přelouhovat.

Rooibos je skvělý na nespavost, snižuje vysoký tlak a ulevuje od nervových obtíží včetně bolesti hlavy. 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *