Jsou biopotraviny opravdu bio a zdravé? Jak dopadly v testech?

Jsou biopotraviny opravdu bio a zdravé? Jak dopadly v testech?Buď v klidu a kup si Organic / Bio.

“Buď v klidu a kup si Organic / Bio.” Toto tvrzení postačí pro všechny, co nechtějí trávit čas čtením tohoto článku. Jednoduše řečeno, pokud chceš chránit své tělo, udělat pro sebe to nejlepší a zachovat si zdravou kondici tak vol Organic / Bio. * Pokud bys chtěl vědět víc o této problematice a zjistit proč je tak důležité vědět co opravdu jíš a co jde do tvého těla, tak čti dále.

Proč záleží, jestli je produkt Bio / Organic?
Lidé se často ptají, proč bych se měl starat o to, jestli jím Organic / Bio potraviny nebo ne. Nevěří tomu.

Hlavně starší generace (rodiče, prarodiče a podobně…) tvrdí, že vyrostly bez pomocí Organic / Bio potravin a nikdy se nestarali o to, jestli se jedná o Organic / Bio či nikoli.

Byli celý život zdraví, všechny zuby jim narostly, všechny orgány mají pohromadě, vychovali 1,2,3, nebo 4 děti a tak dále…:-) tak proč vlastně Bio / Organic? Mezi námi, oni si ale také hráli na zahradě a ne na iPadu, oni také jezdili na koních a ne v autech, kromě toho trávili také 80% svého času na polích nebo venku a ne v kanceláři nebo doma, nemyslíte? Na tom není nic špatného, protože jde o přirozený vývoj a přece každá doba má své pro a proti. Chtěl bych tímto pouze zdůraznit, že doba se prostě změnila.

Jsou biopotraviny opravdu bio a zdravé? Jak dopadly v testech?
Když bych se měl vrátit k GMO tak jen pro zajímavost existují studie a příběhy farmářů, kteří zasadili vedle sebe GMO a Organic / Bio potravinu, vypustili dobytek a počkali přes noc. Druhý den Organic / Bio potraviny byly snězené přičemž GMO potraviny byly netknuté. Zvířata prostě umí vycítit, když něco není úplně v pořádku! Mám li být upřímný, tak na základě všech zjištění v souvislosti s GMO nemohu GMO produkty označit ani jako jídlo, pro mě to je jednoduše jed.

Chápu, že konvenční potraviny jsou levnější. Ale je třeba se zamyslet nad tím za jakou cenu. Existují skrytá rizika a hrozby, daň v podobě poškození zdraví z dlouhodobého hlediska, které jsou následkem požití chemických látek.

Navíc Organic / Bio potraviny obsahují až o 69% více klíčových antioxidantů než konvenční potraviny, což je obrovský rozdíl.

Je pravda, že člověk nemůže ovlivnit všechno, ale vždy se může rozhodnout nebo alespoň se pokusit žít a stravovat zdravěji.

Jaké je tedy řešení?
Řešení je v podstatě velmi jednoduché. Je v původu potravin. Každý by měl vědět, jaký původ mají potraviny, které konzumuje nebo se jednoduše zaměřit na potraviny, které jsou označené jako Organic / Bio, protože právě toto označení by mělo zajistit, že produkt není na jednu stranu GMO a na druhou stranu nebyl ovlivněn chemikáliemi.

V knize – Science of Skinny, od Dee McCaffrey se píše, že:’’Pokud výrobek nemá označení Organic stačí se podívat na etiketu produktu a hledat 4 nebo 5 PLU číslo. Pokud je výrobek konvenčně zpracovaný / vypěstovaný, číslo má 4 cifry (např. 4060 pro brokolici), nicméně pokud je produkt vypěstovaný organicky, číslo má 5 cifer a začíná číslem 9 (např. 94060 pro brokolici).

Existuje také třetí označení PLU etikety: 5 cifer, které začínají číslem 8, což svědčí o tom, že výrobek byl geneticky modifikovaný. A právě Organic / Bio potraviny jsou potraviny, které nejsou geneticky modifikované.

” V případě samotného označení Bio v rámci Evropské unie musí být potravina označena Bio logem nebo mít jeden ze tří kódů na obalu – CZ-BIO-001, CZ-BIO-002, CZ-BIO-003.

Můj oblíbený kanadský obchod v souvislosti s Organic výrobky se nazývá Organic Matters (OM). Nabízí úžasnou kvalitu za bezkonkurenční ceny.

V České republice se člověk pak může obrátit na stránky například FreshBedýnky, VitalVibe, Lifefood, Country Life a podobně.

Měl bych jíst pouze potraviny s označením Organic / Bio?
Dobrá otázka a popravdě řečeno, je to asi to nejlepší řešení. Hlavně v souvislosti, pokud jste stejně jako my na raw food, jelikož vařením se dá část chemických látek a pesticidů zneškodnit a…my nevaříme :-).

My považujeme nákup vysoce kvalitních potravin za dlouhodobou investici do našeho zdraví. A pokud například trénujete tvrdě, provozujete nějaké sporty, pokud chcete ubrat na váze, chcete si zlepšit pleť nebo zkrátka chcete vidět nějaké pozitivní výsledky v jakémkoli směru, tak je třeba si stravu opravdu hlídat.

Protože proč by si měl jíst konvenčně vypěstovaný špenát, který je sice levnější, ale na druhou stranu mnohem chudší na nutriční hodnoty? Například na to aby si dosáhl na stejnou hodnotu železa, která je obsažena v 100g Organic / Bio špenátu je třeba sníst až 83x 100g neorganického špenátů.

Šílenost, že? Navíc v rámci konvenčního špenátu do sebe mnohdy cpeš ve stejné chvíli i pěknou porci pesticidů a chemikálií. A právě tohle je jeden z důvodů proč asi 75% všech produktů, které nakupujeme, jsou Organic / Bio.

Peter Ragnar ve své knize – How To Build Muscle on a Raw Food Diet – přichází s tvrzením, že ’’tělo, které máte dnes je výsledkem toho, co jste jedli před šesti měsíci. Vědecká studie uvádí, že lidské tělo nahradí 98% molekul během jednoho roku.’’ Myslím, že tohle už stojí za zamyšlení
Jsou biopotraviny opravdu bio a zdravé? Jak dopadly v testech?Můžu si Organic / Bio dovolit?
Co se týče finanční stránky, tak vždycky existuje nějaká cesta nebo řešení jak dramaticky nezatížit rozpočet a přesto si dopřát potraviny s vysokou kvalitou. Pokud chcete pomoc s rozpočtem anebo pomoc při nejmenším rozlišit jaké potraviny by opravdu měly být Organic / Bio existuje společnost nazvaná Environmental Working Group (EWG). Tato organizace přišla s nápadem vytvořit tak zvaného “průvodce nakupujících“ – Dirty Dozen a Clean Fifteen. Lámal jsem si hlavu s překladem, ale nic konstruktivního jsem nevymyslel, tak pro toho kdo ocení český překlad, tak se zkrátka jedná o Tucet Znečištěných a Čistých Patnáct Můžete si stáhnout pdf soubor přímo z webu nebo si stáhnout mobilní aplikaci, která vám bude vždy po ruce. V Kanadě jsou tyto dvě aplikace velice populární a hojně používané.

Web: http://www.ewg.org/foodnews/index.php

Aplikace: https://itunes.apple.com/ca/app/dirty-dozen/id312336368?mt=8

Co je to vlastně Environmental Working Group?
EWG je nezisková a nezávislá organizace věnující se ochraně lidského zdraví a životního prostředí. EWG vydala ročního průvodce / brožuru (Dirty Dozen, Clean Fifteen), aby pomohla lidem jíst zdravěji a snížit vystavění se pesticidů v potravinách.

Vyzbrojeni EWG “průvodcem nakupujících“ miliony lidí se mohou rozhodnout pro konvenčně pěstované ovoce a zeleninu, které mají tendenci k nižším výsledkům testů na pesticidy. Pokud se ale rozhodnout pro konvenčně pěstované potraviny, u nichž test na pesticidy dopadl kriticky, mohou se rozhodnout pro Organic / Bio.

Asi 65% z tisíců vzorků potravin analyzovaných americkou vládou byly testy pozitivní na pesticidy.

Dirty Dozen™ 2014 (Tucet Znečištěných)
EWG Dirty Dozen je list potravin, na kterém nalezneme jablka, jahody, hrozny, celer, broskve, špenát, sladkou papriku, importované nektarinky, okurku, cherry rajčata, importované hrachové lusky a brambory.

U každé z výše uvedených potravin bylo naměřeno vysoké množství různých pesticidů a to nejen v poměru k ostatním potravinám. Tato kategorie byla také rozšířena o řadu Dirty Dozen Plus, která obsahuje potraviny, které obsahují stopové množství vysoce nebezpečných pesticidů.

Listová zelenina – kale (kapusta, kadeřávek) a collard listovou zeleninu. Ostré chilli papričky nedosáhly až k hraničním kritériím, které by je zařadily do Dirty Dozen, ale velice často byly papričky kontaminované insekticidy, které jsou toxické (rakovinotvorné) pro lidský nerovový systém.

EWG pak doporučuje lidem, kteří konzumují výše uvedené potraviny kupovat potraviny výhradně s označením Organic / Bio.

Významná zjištění:

  • Každý testovaný vzorek z importovaných nektarinek a 99% vzorků jablek byly pozitivní nejméně na jeden pesticid.
  • Průměrná brambora má více pesticidů v poměru na hmotnost než jakákoli jiná potravina.
  • Jeden vzorek hroznu obsahoval nejméně 15 pesticidů.
  • Jeden vzorek celeru, cherry rajčat a importovaného hrášku či jahod obsahoval nejméně 13 různých pesticidů.

Clean Fifteen™ (Čistých Patnáct)
EWG začalo s Clean 15 v roce 2014 – a jedná se na druhou stranu o list potravin, které jsou nejméně kontaminované pesticidy.

Jedná se o avokádo, kukuřice, ananas, zelí, mražený sladký hrášek, cibule, chřest, mango, papaya, kiwi, lilek, grep, ananasový meloun, květák nebo sladká brambora (batata).

U výše uvedených potravin bylo detekováno poměrně malé množství pesticidů.

Významná zjištění:

  • Avokado bylo nejčistší: asi pouze u 1% z testovaných avokád byl detekován pesticid
  • Asi u 89 % z testovaných ananasů, 82% kiwi, 80% papaye, 88% manga a 61% ananasových melounů nebyly nalezeny žádné pesticidy.
  • Ani u jednoho z testovaných Clean 15 nebyly nalezeny více jak 4 pesticidy.
  • Více pesticidů u uvedených Clean 15 je velice ojedinělé.
  • Pouze 5,5% vzorků z uvedených Clean 15 obsahovalo 2 a více pesticidy.
  • Jsou biopotraviny opravdu bio a zdravé? Jak dopadly v testech?A jaké je mé doporučení?
  • Dodržovat pravidla Dirty Dozen™ a The Clean Fifteen™
  • Pokus se pokud možno zjistit co nejvíce informací o lokálních výrobcích a farmářích
  • Kontroluj označení na etiketách (4 cifry – Ne – Organic, 5 cifer – Organic, 5 cifer začínající s číslicí 8 – geneticky modifikovaná potravina), v EU pak Bio logo nebo certifikace.
  • Podívej se na produkty ověřených společností jako

FreshBedýnky
VitalVibe
Lifefood
Country Life

Pokud vás více zajímá tato problematika a podrobnosti i v souvislosti s Evropou, níže jsou odkazy na články, které jsou rozepsané více do detailů.

Budete mít zájem:  Je několik způsobů, jak dítě lyžovat nenaučíte

http://www.ewg.org/release/european-food-regulators-warn-health-risks-pesticides-commonly-contaminate-many-us-fruits

http://www.pbs.org/wnet/need-to-know/health/the-dirty-dozen-and-clean-15-of-produce/616/

http://www.ewg.org/foodnews/index.php

http://permaculturenews.org/2013/04/22/stunning-difference-of-gm-from-Ne –gm-corn/

Použité zdroje:
http://www.ewg.org
http://www.pbs.org

Permaculture Research Institute


http://zdrava-vyziva.doktorka.cz
http://biospotrebitel.cz/

A pamatuj si…buď v klidu a kup si Organic / Bio

Comments

Komentáře

Ptáčci na sáčcích s moukou jsou symbol, říká výrobce biopotravin. Probio by se raději obešlo bez obalů

Martin Hutař je povoláním i duší zemědělec s jemným citem a porozuměním pro přírodu, dění v ní a vše živé. Také milovník dobré rockové hudby, tak trochu rebel a vizionář.

Stál u zrodu ekologického zemědělství v České republice. Je přesvědčen, že hospodařit ekologicky je zároveň ekonomické.

Principy ekologického zemědělství se pro něj postupně staly životní filozofií, která platí pro život v rodině, obci, společnosti i na celé planetě.

Sám říká, že měl štěstí, že potkal Karla Matěje, který, ač strojař, se do podnikání pustil s ním. „Myslím, že jsme se dobře doplňovali. Karel měl na starosti obchod a já výrobu a zemědělství,“ vzpomíná Martin Hutař.

Od počátku měli společnou motivaci – podnikat se selským rozumem v hrsti, ohleduplně a zodpovědně – nepoškozovat krajinu, vodu, půdu, rostliny a živočichy jim připadá samozřejmé. Ani neuvažovali, že by to mělo být jinak. A stále více jsou přesvědčeni, že ekologické zemědělství je cesta budoucnosti.

Martin Hutař má navíc, mimo vše uvedené, také rád ornitologii, což je více než důležité. „Jedním z důvodů, proč jsem se pustil do ekologického zemědělství, je vztah k přírodě a celoživotní zájem o ornitologii.

Vlastně ten poznatek, že ptáci jsou nejviditelnějším organismem, který determinuje kvalitu životního prostředí,“ popisuje.

Kamarádství s ornitology, aktivní členství v České ornitologické společnosti a jejich zdravé hecování se nakonec promítlo i do grafiky a designu nových obalů Probia.

Rozkaz zněl jasně: Na obalech mouky budou ptáčci

Jak zákazníci Probia jistě zaznamenali, obaly výrobků firmy prošly postupnou proměnou.

Pro obaly biopotravin platí na jednu stranu formálně stejná pravidla jako pro ostatní potraviny. Samozřejmě s tím rozdílem, že je na nich uvedené logo „bio“, tedy „bio“ zebra – pruhované zeleno-bílé české logo, nebo logo EU „bio“ lístek.

To zákazníkovi zaručuje, že kupuje kontrolovaný certifikovaný produkt. „Biopotraviny v současné době patří k nejkontrolovanějším a nejbezpečnějším potravinám na trhu. Jejich výroba je zcela transparentní, mají dohledatelný původ a zaručují vysokou kvalitu.

Podléhají zákonu o ekologickém zemědělství a spadají pod kontrolu přímo státu,“ říká Martin Hutař.

Ale je tu ještě další aspekt – co obal vyjadřuje, co říká zákazníkům. „Pokud se bavíme o estetice našich obalů, pak mají jasné poselství – tady jsou zabalené biopotraviny, potraviny z polí bez chemie, potraviny pěstované v souladu s přírodou, s naším zdravím. A určitě je obal i prostor pro sdělení informací, edukaci a vzdělávání.

Možnost, jak předávat hlavní myšlenku, proč, co nákupem biopotravin zákazník získá, všechny souvislosti a pozitivní dopad ekologického zemědělství na naše zdraví i krajinu. To vnímáme jako nesmírně důležitou část naší práce. Myslím, že se nám to daří a že důležité jsou upřímnost a pravdivost prezentovaných tvrzení.

Máme radost, že to zákazníci přijali…“ doplňuje Martin Hutař.

Při tvorbě obalů prý hrály hlavní roli emoce, až na druhém místě věcná kritéria. „Příroda je nekonečná inspirace. Inspirují se jí vědci, technici, hudební skladatelé, architekti… a i my v Probio,“ říká spolumajitel.

Takže to byla spíše volnost, naladění se na značku, „kým“ od počátku svého vniku až dosud je.

Je pěstitelem bioosiv, farmářem na poli, kde nepoužívá pesticidy, je výrobcem biopotravin, o které pečuje tak, aby prospívaly lidem i krajině, je mlynářem, který si váží svého řemesla…

„Ale vlastně jedno zásadní kritérium zde bylo: Na obalech mouk budou ptáčci. Tak zněl příkaz,“ směje se zakladatel firmy.

Probio vyrábělo pod různými značkami

Bioharmonie, Biolinie, Naše Biofarma… To všechno byly produkty spojené s firmou Probio. Už se v tom ztrácíte? Nejste sami.

I v Probiu se stále častěji potkávali s tím, že je ani jejich zákazníci za tolika značkami nenacházeli.

Proto se rozhodli pro čitelnou značku Probio, která koresponduje s názvem společnosti a postupně produkty ze značek Naše biofarma a Bioharmonie balí pod značku Probio.

Původní rozdělení sortimentu

  • Společnost původně zákazníkům nabízela své biopotraviny pod dvěma značkami – základní suroviny byly značky Bioharmonie. Šlo především o obiloviny, luštěniny, olejniny, mouky, krupice, těstoviny a další.
  • Řadu Biolinie vyvinuli pro ty, kteří ještě s biopotravinami nemají moc zkušeností a sáček „zrní“ by je spíše odradil. Biolinie proto nabídla již připravené bio směsi na rychlou a snadnou přípravu polévek, dezertů, rizot či palačinek, praktickou sterilovanou zeleninu, snídaňové kaše a cereálie či polévkové bujóny.
  • Pak na popud samotných zákazníků a jejich poptávce po pouze českých biopotravinách vznikla řada výrobků Naše biofarma. Ta nabídla základní biopotraviny, které jsou stoprocentně českého původu. Pokud surovina došla, bylo třeba počkat na další českou sklizeň.

Nicméně všechny výrobky firmy Probio nebudou nikdy pouze v jedné značce, i vzhledem k tomu, že řadu výrobků balí do privátních značek řetězců. Ale, jak Martin Hutař potvrzuje, ještě některé další produkty čeká proměna a „sjednocení“.

„Je pro nás důležité, aby zákazníci věděli, že jsme firma, která je na trhu téměř třicet let, že většina našeho sortimentu jsou výrobky z našich mlýnů a od českých a regionálních zemědělců.

Také z toho důvodu plánujeme přejmenovat naši ekologickou farmu ve Velkých Hostěrádkách, kde pěstujeme část produkce, kde jsme v tom každodenním kontaktu s přírodou, jejími změnami a učíme se od ní… a uvědomili jsme si, že by byla velká škoda, kdyby o nás a naší práci tohle zákazníci nevěděli…“ říká Martin Hutař.

Nyní společnost produkuje několik produktových řad, které se odlišují i svými obaly. Hlavním artiklem jsou různé mouky, dále krabičky s předpřipravenými potravinami a do třetice kategorie, které v Probiu pracovně říkají „pohanka a špalda“ – většinou jde o základní suroviny – kroupy, krupici, vločky, otruby…

Na netypické obaly přicházejí milé reakce od zákazníků

Obaly Probia nejsou jen pěkné na pohled, ale celkem si na nich i „počtete“. Působí totiž také coby osvěta. Například na různých moukách jsou obrázky různých druhů ptáků i s vysvětlením, proč tu jsou.

Probio výrobky v novém

  • Obaly na „mouky“ – to jsou ptáčci a kuchyně – recept, vzkaz a to květované cokoliv, třeba ubrus na stole, závěs u kuchyňského okna, zástěra babičky, ke které jsme jako malí jezdili na prázdniny.
  • „Pohanka a špalda“ mají jednodušší obaly. Znázorňují vždy dvě a dvě roční období. Zelený obal (na potraviny s garancí bez lepku), to je zima a jaro, zimu prezentují hýli a jakoby vločky a jaro potom zelený pruh dole. Ten symbolizuje jarní obilí na poli. Oranžový obal, to je léto a podzim. Léto – čmelák a oranžový pruh, jako letní zralé klasy obilí, podzim potom už žloutnoucí listí.
  • A pak tu jsou „krabičky“, které přitahují do kuchyně svou jednoduchostí přípravy všechny generace. Inspirují k ochutnání nových plodin a jejich kombinací, inspirují k povídání, k poznání a ke hře.

„Původně jsem chtěl, aby byl na moukách zobrazen skorec – úžasný pták, který žije a hnízdí u řeky kousek od firmy, ale vizuálně se moc nehodí, je celý černobílý… Nakonec o dominantních ptáčcích na obalech (strnad, červenka, konopka) nerozhodlo, že žijí v polním biotopu, na naší farmě ve Velkých Hostěrádkách atd.

, ale jejich vizualizace, grafika apod. Prostě ptáčci vzbuzují pozitivní reakce. Chtěli jsme lidi zaujmout, aby se jim líbili a otevřeli jim cestu k biopotravinám,“ popisuje Martin Hutař.

Dlouho prý o podobě diskutovali a měli také obavy, jestli tyto motivy nejsou moc laciné, takové zneužití přírody… „Že tomu tak není, nám naštěstí zákazníci potvrdili sami – hned prvními milými a podporujícími reakcemi. K biopotravinám ta pestrost a barvy přírody neodmyslitelně patří…“ vysvětluje spolumajitel.

Na obalech se – podle druhu – můžete dozvědět také ledacos o surovinách, pěstování i užitečné tipy pro vaření. Třeba kde hledat další recepty nebo sehnat kvásek. Podle majitelů nelze jmenovat jednoho autora, jde o souhru a spolupráci, která stojí na propojení, úctě k bio, k poctivé práci a naší planetě… „Všichni si ‚sedíme‘,“ popisuje lapidárně Martin Hutař.

Pan čáp s čápaty a biopotraviny s pexesem

V Probiu chtěli obaly zábavné a hravé, protože taková příroda je, zvláště když se k ní dobře chováme. „Biopotraviny tou přírodou jsou a věříme, že je již lidé nemají spojené s klišé – ‚biopotraviny, to jsou ty, co je stříkají v noci‘, že již vnímají jejich vliv na životní prostředí, na naše zdraví,“ říká bio zemědělec.

Například na krabičkách směsí jsou malé tipy, kratičké informace, které mnohdy směrují zákazníka na web společnosti, kde se v již delších článcích může dozvědět více na dané téma.

„Třeba jak je to vlastně s těmi čmeláky, opravdu vyletí ze svých hnízd první opylovat květy, zatímco včely ještě spí? Nebo odkazují na online kameru na hnízdo čápů, které si ptáci postavili na komíně v areálu naší společnosti.

Zrovna vloni jsme si s nimi užili docela dobrodružství, když čápice uhynula v silné bouřce, čápata uvěznily v hnízdě uvolněné větve, čáp je nedokázal krmit, takže nakonec museli zasáhnout ornitologové, vylézt na padesátimetrový komín a dvě čápata přechodně umístit do záchranné stanice. Vše, až na čápici, dopadlo naštěstí dobře, čápata byla vrácena do hnízda a čáp je dokázal krmit a nakonec i z hnízda vyvést.“

Budete mít zájem:  Spouštěčem lupénky u dětí může být i nachlazení

Jsou biopotraviny opravdu bio a zdravé? Jak dopadly v testech?Autor: Probio

V krabičkách řady pro snadné vaření najdou zákazníci i dílky pexesa. Zatím je to třiadvacet dvojic, další se chystají, na dvou obalech jsou krabičky k sestavení na uložení pexesa.

Nejde o úplně typické pexeso, každá kartička je jiná, ale každá dvojice má společné indicie: „Dají se k sobě přiřadit třeba dle vývojové fáze rostliny – květ vlčího máku a makovice, modrásek s roztaženými křídly, který je opravdu modrý, a modrásek se staženými křídly, který je paradoxně hnědý. Tak nějak jsme to seskládali… A směsi jsme vyvinuli tak, aby byly vhodné pro všechny věkové skupiny, což se nám potvrzuje, když slyšíme, že děti připravily pro mamky a táty třeba k sobotní snídani lívance nebo vafle, a to je fajn. Takové naučné praktické krabičky. A taky nás těší, když nám známí místo pozdravu řeknou: Už vystřihujeme!“ popisuje Martin Hutař.

Nejlepší obal – žádný obal, říkají v Probiu

Obal plní především funkci ochrany potravin tak, aby byla uchována jejich kvalita, výživová hodnota, vůně, chuť… Přestože jejich obaly jsou krásné, originální a oblíbené, spolumajitel se netají tím, že nejraději by viděl obaly jiné – totiž žádné:

„Obaly jsou velké téma a je nám jasné, že z ekologického hlediska je ten nejlepší obal – žádný obal. Proto již delší dobu dodáváme potraviny i tzv. bezobalově ve vratných kyblících.“ Obchodníci z kyblíku naplní své zásobníky a vrátí dodavateli obal zpátky k doplnění.

Vejde se do nich až šest kilogramů suché suroviny a jsou vyrobeny ze speciálního nezávadného ekologického materiálu, který je certifikovaný na balení potravin. Kyblíky jsou zálohované klasicky tak, jak jsme zvyklí u vratných lahví.

„Pokud bychom si mohli vybrat, tak toto je pro nás ten nej obal-neobal. Chrání potraviny i přírodu. Ne všichni však upřednostňují bezobalový prodej, a potom nastupuje klasický obal, kdy se snažíme hledat cesty jednosložkových obalů, obalů s podílem recyklátů atd.

Ale vždy je na prvním místě bezpečnost a kvalita potravin.“

V současnosti jdou v Probiu cestou bezpečného recyklátu, kdy se ze starého vytvoří nové. Testují a už i využívají etikety s recyklovaným papírem.

U směsí tam, kde to šlo, zmenšili obal – takže oproti některým „přifouknutým“ kolegům jiných značek vypadají jako trpaslíci. A dlouhou dobu již také používají na doplnění balíčků objednaných na e-shopu starou lepenku, kterou na řezačce perforují.

Tímto směrem se v Probiu chtějí ubírat i nadále. „Je to jeden dlouhý nekončící proces,“ říká Martin Hutař.

Deset největších mýtů o BIO potravinách

Lidé se stále více zajímají o to, co jedí, a bioprodukty už tak dávno nejsou jen pro podivíny v batikovaných šatech. Takto označené potraviny se staly běžnou součástí supermarketů a na trzích s ovocem a zeleninou přímo od farmářů nebývá téměř k hnutí.

Co však přízvisko bio vlastně vůbec znamená? „Každá takto označená surovina je produktem ekologického zemědělství. Při této výrobě se minimalizuje negativní dopad na okolní prostředí, pečuje se o život v půdě, její úrodnost a také kvalitu.

Cílem je zajistit, aby do již tak znečištěné půdy, vody, zvířat a lidí nebyly vpouštěny další nadbytečné látky,“ vysvětluje Jan Valeška ze spolku PRO-BIO LIGA, který sdružuje spotřebitele biopotravin a šíří osvětu v této oblasti.

Produkty ekologického zemědělství jsou však opředeny řadou mýtů, které z nich dělají všelék nebo naopak výnosný byznys. Jaké jsou ale bioprodukty ve skutečnosti?

V prodejnách jsou takto označené výrobky opravdu mnohdy i několikanásobně dražší. Avšak v dnešní době existuje i spousta alternativ, které nezatěžují rodinný rozpočet.

Jednou z nich je nákup přímo od farmářů, kteří si neúčtují tak vysoké marže jako v prodejnách. Farmy dnes navíc najdete téměř po celé republice, stačí jen najít tu nejbližší.

Jejich seznam najdete například na stránkách www.adresarfarmaru.cz.

Ani samotní vědci se stále nemohou shodnout, jestli tomu tak skutečně je.

Objevují se stále nové a nové výzkumy, které dokazují, že biopotraviny mají vyšší obsah prospěšných látek, ale i studie, které tvrdí přesný opak.

„Faktem je, že v bioproduktech se vyskytuje nižší až nulová zátěž pesticidy naproti průmyslovým potravinám. To lze obecně považovat za jedno z hlavních zdravotních rizik naší civilizace,“ vysvětluje Jan Valeška.

3.V ekologickém zemědělství se nehnojí

Ekozemědělci nepoužívají k péči o rostliny průmyslová minerální hnojiva, ale i přesto půdě pomáhají, a to organicky. Stejně jako naše babičky na venkově používají i oni k zúrodňování půdy hnůj, močůvku nebo kompost. Zároveň však dbají na dodržování přísných hygienických pravidel, takže nehrozí přenos zvířecích patogenů na člověka.

4.Ekozemědělci neléčí svá zvířata, proto je jejich maso plné parazitů

Ekologické zemědělství zahrnuje i živočišný chov. Podle Jana Valešky musejí ekozemědělci svá zvířata léčit stejně jako všichni ostatní.

Rozdíl je však v délce doby, která musí uplynout mezi podáním léčiva zvířeti a prodejem jeho masa zákazníkům. „Zvířata procházejí při porážce veterinární kontrolou a musejí být dodržovány všechny předpisy na kvalitu potravin.

I zde totiž platí běžné potravinářské, veterinární a hygienické normy,“ upřesňuje.

Také máte pocit, že se s bioprodukty v poslední době roztrhl pytel? Nenechte se však zmást. Výrobky, které nesou znak BIO, podléhají zákonnému dohledu.

Ten zahrnuje každoroční kontrolu ekologického zemědělství od semínka přes péči o půdu až po označení výrobku na obale. Takovéto podmínky však platí pouze pro zemědělské produkty a nikoliv pro kosmetiku nebo jiné výrobky.

V obchodech tak můžeme nalézt biokrémy nebo dokonce biooblečení, pro produkty, které však znak BIO nemají a neprošly tak přísnou kontrolou státu a Evropské unie.

Na první pohled jiná skutečně být nemusí. Pokud však nahlédneme pod skořápku, rozdíl tu nepochybně znát bude. „Slepice ve velkochovu žije celý život v kleci o rozměru něco většího papíru A4. Nikdy nevidí denní světlo a dostává granule ze směsi výživných látek různého původu,“ popisuje Jan Valeška poměry ve velkochovech.

„Slepice ekologického zemědělství se mohou pohybovat venku, mohou se chovat přirozeně a je jim poskytnuta strava z ekologického pěstování. To se odráží i na samotném vejci, a to obzvlášť v obsahu omega mastných kyselin,“ dodává.

Podobně jako o zdraví bioproduktů se i o jejich chuti přou lidé po celém světě. Zatímco někteří se shodují, že jejich chuť je nezaměnitelná s konvenčními potravinami, jiní nevěřícně kroutí hlavou.

Chuť závisí na celé řadě faktorů, avšak všeobecně platí, že biopotraviny obsahují méně vody, což dělá jejich chuť výraznější.

I proto si je zamilovala celá řada špičkových kuchařů včetně světoznámého Jamieho Olivera.

Mohlo by se zdát, že ekologické zemědělství, které využívá jen organických hnojiv, musí mít zanedbatelné náklady na produkci, avšak zdaleka tomu tak není.

Rostliny, které nejsou průmyslově ošetřeny, vyžadují o to více péče. Namísto chemie tu tak přichází na řadu ruční práce, která je zapotřebí, ať už například při hubení škůdců nebo pletí.

Právě lidská činnost, bez které by bioprodukty jen těžko vznikly, činí podstatnou část nákladů.

Biopotraviny jako jediné procházejí striktním kontrolním systémem, který je garantovaný státem i Evropskou unií. Na jinak označené výrobky se tato pravidla nevztahují. Zákon ani blíže nedefinuje, které potraviny mohou být pojmenovány jako tradiční, farmářské nebo lokální. A nedá se tak ani zjistit, co tato označení vlastně znamenají.

10.Naši předci používali stejné postupy, jakými jsou dnes produkovány biopotraviny

Spousta lidí se domnívá, že potraviny v biokvalitě jsou získávány tradičními postupy, které používali i naši předci v minulých staletích. Skutečnost je však jiná. I když ekologické zemědělství nepoužívá průmyslová hnojiva, rozhodně nejde o nic zpátečnického. Naopak využívá vysoce moderních technologií, které umožňují pěstovat kvalitní plodiny a zároveň nezatěžovat životní prostředí.

Jsou biopotraviny opravdu zdravé nebo jde jen o marketingový tah?

9. 7. 2010 13:47

Biopotraviny jsou častým zdrojem dohadů a otázek. Na jedné straně stojí názor, že jsou biopotraviny zdravější a na té druhé, že jsou úplně stejné jako normální potraviny. Jak je to snimi opravdu a jaké o nich kolují mýty pro vás zjistil QAP.

Ať už jste odpůrci či příznivci biopotravin, občas se setkáte s tím, že si kladete otázku, jsou opravdu tak jiné a zdravé oproti normálním potravinám takzvaně konvenčním? Pojďme se na bio podívat z různých stran a projděme si různé vědecké studie na toto téma.

Jedna z posledních studií, kterou si nechal udělat britský Úřad pro kontrolu potravin, vypovídá o tom, že neexistuje důkaz, že by biopotraviny byly zdravější. Jak normální, tak bio potraviny obsahovaly stejné množství vápníku, železa a vitamínu C. Lišily se v podílu dusíku a fosforu, což je způsobeno použitím různých hnojiv.

Podle této zprávy rozdíly nemají žádný vliv na zdraví lidí, kteří konzumují biopotraviny.
Na druhé straně Němci publikovali studii s opačnými výsledky.

Tedy zjistili, že hlávkový salát, rajčata, brambory nebo zelí z ekologického zemědělství obsahují výrazně více vitamínů, bioaktivních látek a antioxidantů než konvenčně pěstovaná zelenina. Tak a teď babo, raď. Jak tedy vybírat a zda vůbec kupovat ekoprodukty?

I selským rozumem musíte dojít k závěru, že podvod to být nemůže. Biopotraviny jsou hodně kontrolovány. A to od zasetí semínka až po distribuci do obchodů.

Pokud tedy chcete ověřit, zda je ta která věc opravdu bio, musí vám prodejce předložit doklad o ekologickém původu a také musí mít věc logo.

Budete mít zájem:  Bromhexin 8 Berlin-Chemie – příbalový leták

„Ekologické logo a systém označování biopotravin představují mechanismus, který to zaručuje,“ říká prodejce biomasa Petr Václavík.

Základní pravidla ekologického zemědělství (aby zemědělec dostal licenci na logo)
Nesmí se používat žádná umělá průmyslová hnojiva, pouze ekologická.
Nepřijatelné jsou pesticidy.

Proti škůdcům se může bojovat pouze ekologicky, například pomocí dravých roztočů nebo vosiček.
Na biofarmě nenajdete žádné geneticky modifikované organismy.
Zvířata na ekologických farmách mají výrazně lepší životní podmínky a je dbáno o jejich pohodu.

Biozemědělci o všech postupech, které používají, musí vést podrobnou evidenci.

Mýty kolem biopotravin

Bio je drahé
Bohužel, opravdu jsou bioprodukty dražší. Ale pokud si koupíte biošunku, máte záruku, že dostanete opravdu maso a ne svalovinu nasáklou vodou. Navíc s vyšším prodejem biopotravin je větší nabídka na trhu. A s tím pak i klesá cena. Dobrým příkladem jsou třeba jogurty, které jsou cenově srovnatelné s obyčejnými konvenčně vyráběnými smetaňáky.

  • Bio je hnusné a bez chuti
  • Bio je dietní
  • Bio je podvod

Většina z vás si myslí, že bio rovná se zrní, hnusné jídlo bez chuti. Naopak, pokud se po trhu rozhlédnete, najdete bio steaky, křupavý chléb i mléko nebo sýry a ovoce či zeleninu. Zkrátka cokoli, co chcete. A zacházení tedy zpracování či skladování je stejné jako u konvenčních potravin.
Opět další fáma. Mezi bio najdete klidně i prorostlý bůček, jen máte záruku, že jeho zdroj nebyl léčen antibiotiky a jako potravu dostával ekologické žrádlo. Prostě bio znamená ekologické, bez éček, konzervantů a bez použití pesticidů či hnojiv při výrobě. Nikoli bez tuku!
O bio zemědělcích se říká, že zatímco běžní farmáři stříkají zeleninu a ovoce ve dne, oni si nechají chemický postřik na noc, kdy nejsou vidět. Realita je úplně jiná. Všechny biopotraviny procházejí velmi přísnou kontrolou od vzniku suroviny, přes výrobu, až po chvíli, kdy se dostanou na váš stůl. Například při nákupu bio vajec jsou hlídané nejen životní podmínky slepic, ale také, zda přijímají krmivo v bio kvalitě. Stejně tak při nákupu bio salámu lze dohledat všechny suroviny, které musí být bio. Tedy prase, ze kterého pochází maso, musí žít za dobrých podmínek, nesmí být zabito na běžných jatkách, ale certifikovaných. Jakmile na výrobku objevíte zelenobílou zebru označující biopotraviny, máte jistotu, že si kupujete kvalitní výrobek. Pokud zebra není přímo na výrobku, například u vážené zeleniny nebo nebaleného pečiva, můžete prodejce požádat o předložení certifikátu a on je povinen vám jej ukázat.

„Já kupuji bio pravidelně, první syn jedl z devadesáti procent bio stravu do tří let, ten druhý asi bude méně. Ale snažím se jim dát biopotraviny, jak je to možné,““ řekla QAPu Zorka, maminka dvou malých rošťáků.

„Mám v Plzni vytipovaný krámek, kde si objednám nákup a pán mi dá vědět, když zboží bio dorazí,“ upřesnila ještě. I další čerstvé maminky se snaží o bio stravu. „Malá jí od prvních příkrmů všechno z ekologického zemědělství. I já s manželem se snažíme kupovat bio.

Ale je to částečně i o penězích, je to dražší,“ řekla QAPu Lenka, která bio kupuje už řadu let. „Koupila jsem nedávno v Tescu biosvíčkovou, hotovou. A musím říct, že byla pěkně hnusná,“ zasmála se ještě Lenka. „Ale dokud to půjde, budu dcerce dávat bio.

Problém nastane asi ve školce,“ zamyslela se.

Tak je tedy na vás, zda si občas zpestříte jídelníček biopotravinami, zda se rozhodnete ušetřit tělu nějaké to éčko či konzervanty. Nebo zda si řeknete, že naše maminky taky žily bez bio, můžu tak žít i já.

Více info o biopotravinách například na www.biospotrebitel.cz/ nebo www.pro-bio.cz/, kde se dozvíte i základy proč bio ano.

Biopotraviny – mýtus versus realita benefitů pro naše zdraví

Bio může být pouze potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství.
Foto: Profimedia.cz

„Biopotraviny nesmějí obsahovat pesticidy, umělá hnojiva ani umělá potravinářská aditiva. Důležité je také to, aby tyto potraviny neobsahovaly geneticky modifikované organismy a nebyly ozařované,“ vysvětluje zakladatelka společnosti Lifefood zabývající se výrobou raw produktů Tereza Havrlandová.

Ekologické zemědělství se spoléhá na přírodní procesy, ale nevyhýbá se ani moderním agrotechnickým postupům. Půda je živá, plná žížal a nejrůznějších přirozených mikroorganismů. Farmáři využívají statková hnojiva, zelené hnojení či kompost.

U živočišné výroby biologického zemědělství je také pohlíženo na zásady etického přístupu vůči chovaným zvířatům. Zvířata mají navíc pravidelný přístup na pastvu, jsou krmena organickými potravinami a platí u nich omezení v používání antibiotik a růstových hormonů.

Zvířata mají také dostatečný prostor při ustájení včetně „vymožeností“, jako jsou různá drbátka nebo u chovu selat například míče na hraní.

Mláďata jsou poměrně dlouho krmena mateřským mlékem, jsou chovaná většinou po skupinkách, aby se mohla k sobě „tulit“ a vzájemně socializovat.

Zvířata tak rostou v téměř přirozených podmínkách bez stresu, kterému nejsou vystavena ani při porážce, která je co nejšetrnější.

Odpůrci biopotravin často argumentují tím, že pěstovat ovoce a zeleninu bez chemie je standard. Jenže tak to bohužel není.

„Konvenční ovoce a zelenina z běžného obchodu byla vypěstovaná za vydatné pomoci chemie, což pro naše tělo i přírodu představuje obrovskou zátěž,“ varuje hlavní nutriční specialistka Monika Bartolomějová ze sítě výživových poraden Svět zdraví.

Kromě průmyslových hnojiv se často při pěstování používají pesticidy, tedy látky k hubení nejrůznějších rostlinných i živočišných škůdců. Všechny tyto přípravky jsou ale při pěstování biopotravin zakázány. Jejich působením je totiž narušována funkce hormonálního systému, a některé druhy mohou být dokonce karcinogenní.

Samozřejmě i konvenční pěstování potravin má určitá omezení v používání těchto látek a do prodeje by se měly dostávat jen takové potraviny, jež obsahují bezpečné množství těchto škodlivin. Bohužel vůbec není pohlíženo na fakt, že díky této chemii umírá veškerý život v půdě, je zamořen vzduch a nebezpečné látky se dostávají i do vody.

Chceme-li jíst opravdu plnohodnotné potraviny, nezbývá nám nic jiného než si pěstovat vlastní plody nebo kupovat ty s certifikátem.

Zkreslené představy o konvenčních biopotravinách jsou i v případě jejich vzhledu. Biopotraviny jsou většinou menší než potraviny z běžného zemědělství. Doslova se dá říct, že nejsou tak hezké.

„To může být sice pravda, ale je to způsobeno právě tím, že jsou naprosto přírodní, nejsou uměle vylepšené,“ vysvětluje Tereza Havrlandová.

Navíc takové potraviny mají daleko vyšší obsah nutričních látek, zejména stopových prvků.

Proč by avokádo a mandle neměly být považovány za veganské potravinyZdraví

I když podle některých lidí neexistuje důkaz o tom, že jsou biopotraviny jakýmkoliv způsobem zdravější, v posledních letech se objevuje stále více studií o jejich prospěšnosti. Například ve studii od The American College of Physicians se uvádí, že u dětí stravujících se biopotravinami je mnohem nižší množství pesticidů v moči ve srovnání s běžně se stravujícími dětmi.

Dále bylo například podle trenérky Kateřiny Hollerové z fitness studia pro ženy Contours potvrzeno, že mléko získané od krav z biologického zemědělství obsahuje více prospěšných tuků včetně kyseliny linolové, která podporuje spalování tuku za současného zachování svalové hmoty.

Biopotraviny obsahují také větší množství kyseliny salicylové, která ochraňuje cévy, snižuje riziko srdečního infarktu a mozkové mrtvice. Jsou i ochranou před vznikem nádorových onemocnění.

Kromě prospěšnosti pro lidské zdraví spočívá důležitost biologického zemědělství také v ochraně půdy a zvířat a v neposlední řadě trvalé udržitelnosti.

„Šetrná péče o půdu a organismy v ní podporuje zdravé fungování ekologických cyklů a zachování biodiverzity. Bonusem je také to, že biopotraviny mají plnou chuť a vyšší obsah vitaminů a minerálů.

Aroma, ochucovadla, sladidla a další umělá aditiva jsou v biopotravinách zakázána,“ dodává Havrlandová.

Mořské řasy mohou být zdravé, ale jen v omezeném množstvíZdraví

Důležitým bodem, který mnohé od biostravy odrazuje, je cena. Ta je totiž zpravidla vyšší než u běžných potravin.

„Je to proto, že při nákupu bioproduktů neplatíte pouze za produkt, ale za celý udržitelný systém, který za ním stojí. Vypěstovat ovoce i zeleninu ekologicky šetrným způsobem totiž trvá déle a vyžaduje to více práce,” vysvětluje výživová poradkyně Věra Burešová z Naturhouse.

Vše se tudíž dělá postaru, tradičním způsobem, nic se neurychluje ani nevylepšuje, proto získání finálních produktů trvá déle a celkově jich je méně, což se promítá v jejich ceně.

Pod kontrolou zákona
Systém prověřování u biopotravin je nastaven tak, že alespoň jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní kontrolou, která se týká pravidel hospodaření nebo produkce v ekologickém zemědělství. Každou biofarmu osobně navštíví inspektoři, kteří posuzují vše od pole, kvality krmiva, ustájení zvířat, skladových prostor i účetnictví. U minimálně pěti procent subjektů pak také odebírají vzorky na rezidua různých nepovolených látek, které následně nechávají testovat v akreditovaných laboratořích. Pokud se při kontrole neprokáže žádné porušení pravidel, kontrolní organizace vydá danému subjektu (ať už farmáři, nebo třeba obchodníkovi) certifikát o původu bioproduktu. Všechny zásady ekologického zemědělství přispívají k tomu, že je velmi šetrné k životnímu prostředí a pomáhá jej zachovat v dobrém stavu také pro budoucí generace.

Hlavní zprávy

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector