Jód pro náš zdravý růst

Jod je esenciální, tedy pro náš život nezbytná minerální látka. Každoročně dokonce slavíme Mezinárodní den jodu (6. března), který nám má připomínat, jak je jod pro naše tělo potřebný, důležitý a nepostradatelný.

Jod přispívá k normální funkci štítné žlázy, je důležitý pro správnou funkci metabolismu, ale i pro krásnou kůži a duševní pohodu. Nedostatek jodu může způsobit dokonce i opožděný psychický vývoj.

V minulosti totiž nebyl výskyt vývojových poruch intelektu (kretenismus, onemocnění charakterizované zaostalým fyzickým i psychickým vývojem), výjimkou. Proč je ale jod tak důležitý? Kde ho najdeme a kolik ho vlastně potřebujeme? 

Proč je jod tak důležitý?

Jod je důležitý zejména pro správnou funkci štítné žlázy. Podílí se totiž na tvorbě hormonů štítné žlázy. Hormony štítné žlázy následně ovlivňují mnoho funkcí v těle. Správný růst, funkci nervové soustavy (včetně mozku) a svalů (včetně srdečního svalu), hladinu cholesterolu, kvalitu kůže, vlasů, nehtů a zubů, naši sexualitu…

Jak se projevuje nedostatek jodu?

Jod je velmi důležitý pro štítnou žlázu. Pokud štítná žláza nemá jodu dostatek, dochází u ní ke strukturálním (zvětšení štítné žlázy, tzv. struma) i funkčním (hypothyreóza, snížená funkce štítné žlázy, nedostatek hormonů štítné žlázy) změnám.

Dalšími projevy může být porucha látkové výměny (metabolismu), nesoustředěnostzvýšená únava, suchá kůže, nárůst hmotnosti, zvýšení hladiny cholesterolu, anémie (chudokrevnost), zácpa nebo pocit chladu v končetinách, u žen  pak poruchy menstruačního cyklu, problémy s otěhotněním nebo neschopnost donosit dítě.

Kolik jodu potřebujeme?

Naše potřeba jodu se mění na základě věku i zdravotního stavu. Zdravý dospělý člověk by měl přijmout 150 mikrogramů jodu denně. U těhotných a kojících žen je dávka vyšší, a to 250 mikrogramů denně. Pokud totiž dojde k nedostatku jodu u plodu nebo u dětí, vzniká riziko poruch vývoje, růstu, motoriky i inteligence.

Jak jod získat?

Samozřejmě nejlepším způsobem, jak přijímat jod, je přijímat jod ve stravě.  Jod obsahují zejména mořské řasy, chaluhy, ryby a mořské plody. Jod se přirozeně vyskytuje také v některých minerálních vodách (obsahuje ho např. Vincentka).

V České republice se navíc prodává jodovaná sůl, tedy sůl, do které je jod přidáván. Pořád je to ale sůl, takže i jodovanou sůl bychom měli používat pouze v nezbytném množství, abychom nezatěžovali organismus sodíkem.

Nadbytek soli je totiž spojen s rozvojem hypertenze a kardiovaskulárních onemocnění.

Jód pro náš zdravý růst
Pokud z nějakého důvodu nemáme nebo nepřijímáme dostatek jodu a chceme, aby byla zajištěna dostatečná denní dávka jodu, můžeme využít doplňky stravy. Na trhu je jich několik, přičemž za zmínku určitě stojí doplněk stravy Magne Harmony, který kromě jodu obsahuje i hořčík (hořčík přispívá ke snížení míry únavy a o jeho důležitosti jsme psali například tady) a extrakt z ginkgo biloba (jinan dvoulaločný, označován také jako strom dlouhověkých a moudrých).

Můžeme se předávkovat?

Tak jako téměř u všeho, i u jodu platí, že je nebezpečný nejen jeho nedostatek, ale i jeho přemíra. Na co si musíme dát pozor? V našich zeměpisných podmínkách u většiny z nás pravděpodobně nehrozí, že bychom se předávkovali nadměrnou konzumací mořských ryb, řas nebo mořských plodů. Určitě se ale vyhněte příjmu přesolených uzenin a polotovarů.

Jod má vliv na základní funkce našeho těla a ovlivňuje nás doslova od početí až do smrti. Jednoduše, bez jodu to nejde.

Jód pro náš zdravý růstJód pro náš zdravý růst

Baví vás moje články a recepty? Stáhněte si zdarma můj ebook:

Inspirativní recepty pro zdravý životní styl

Jód – Česká veganská společnost

K čemu slouží tento minerál? Kde se vyskytuje? Jaké jsou jeho nejlepší zdroje? Jaké množství bychom měli denně konzumovat?

Jód je esenciální prvek, který sice potřebujeme přijímat v malém množství, přesto je pro život naprosto nezbytný.

Kde se jód vyskytuje a k čemu slouží?

Jód se podílí na tvorbě hormonů štítné žlázy. Ty potom ovlivňují řadu funkcí v těle. Jsou nezbytné pro správný růst, vývoj mozku a diferenciaci tkání, správnou funkci nervů a svalů. Mají vliv na metabolismus, srdeční frekvenci nebo hladinu cholesterolu.

Doporučený denní příjem

Každý den bychom měli přijmout alespoň 150 ug jódu. Neměli bychom však přesáhnout dávku 1100 ug, protože vysoké dávky jódu jsou toxické.

Doporučené dávky pro různé věkové kategorie jsou uvedeny v Tabulce 1.

Jód pro náš zdravý růst
Jód pro náš zdravý růst

Obsah jódu v potravinách se velmi liší v závislosti na množství tohoto minerálu v půdě. Živočišným zdrojem jódu jsou mořské ryby a výrobky z nich, mezi rostlinné zdroje patří mořské řasy jako kombu nebo wakame, dále arónie černá nebo nori řasy. Poměrně velké množství obsahuje i Vincentka.

V České republice se stejně jako v jiných zemích světa od roku 1920 jodiduje sůl, která je tak poměrně spolehlivým zdrojem. V jednom kilogramu soli je obsaženo zhruba 20-34 mg jódu.

Denně bychom tak měli sníst přibližně 4,5 gramu soli (1 lžičku), abychom přijali 150 ug jódu.

Nadbytek soli je však spojen s rozvojem hypertenze a kardiovaskulárních onemocnění, proto ji užívejte pouze v potřebném množství.

Obsah jódu ve vybraných potravinách najdete v Tabulce 2.

Jód pro náš zdravý růst

POZOR! Některé výrobky jodidované nejsou a je třeba to mít na paměti. Například himalájská, popřípadě černá vulkanická sůl, tamari, sojová omáčka nebo miso nejsou obohacené jódem. Vždy je tak nutné číst etikety a popřípadě kontaktovat výrobce.

Pro dosažení doporučeného denního příjmu se snažte každý den přijmout JEDNO z následujících:

  • 0,25-0,5 g řasy kombu nebo wakame
  • zhruba 1 lžičku soli
  • 10g nori řasy
  • 38 g aronie černé
  • 30 ml vincentky

TIP: Je mnohem lepší přijímat jód v menších dávkách častěji během týdne, než užívat naráz velké dávky.

Ovlivnění hladiny jódu

Některé látky zvané strumigeny ovlivňují využití jódu pro syntézu hormonů štítné žlázy a vedou tak k projevům snížené funkce štítné žlázy. To může nastat pouze, pokud jsou hladiny jódu velmi nízké.

Mezi strumigeny patří lněné semínko, sójové výrobky a některá brukvovitá zelenina (brokolice, květák, kadeřávek, zelí). Neznamená to však, že bychom museli tyto potraviny z našeho jídelníčku vyřadit. Při zabezpečení optimálních hladin jódu k ovlivnění jeho funkce nedochází.

Dalším faktorem, který může ovlivnit hladiny jódu je nedostatek selenu. O Selenu se můžete dočíst zde.

Nedostatek jódu

Nedostatek jódu se klinicky zpravidla projevuje zvětšením štítné žlázy neboli strumou. Mezi další projevy patří porucha metabolismu, suchá kůže, nárůst hmotnosti, zvýšení cholesterolu, chudokrevnost, únava, zácpa nebo pocit chladu končetin.

V minulosti se vyskytující kretenismus, zapříčiněný nedostatkem jódu ve stravě těhotné ženy, se u nás dnes již nevyskytuje. Přesto je nutné dbát na optimální příjem jódu, protože i menší deficit může nepříznivě ovlivnit vývoj plodu. Po narození pak nedostatek jódu vede k poruchám růstu, vývoje mozku a mentálních funkcí.

POZOR! Na dostatečný příjem jódu by měli dbát zejména těhotné a kojící ženy, děti do 3 let a dospívající mládež.

  • Jód je nezbytný minerál a je třeba zajistit jeho adekvátní přísun
  • Osoby nad 12 let by měli denně přijmout 150 ug jódu
  • Pro dosažení doporučeného denního příjmu se snažte každý den přijmout 0,25-0,5 g řasy kombu nebo wakame nebo zhruba 1 lžičku soli nebo 10g nori řasy nebo 38 g aronie černé nebo 30 ml vincentky
  • černá vulkanická sůl, himalájská sůl, miso, tamari ani sójová omáčka nejsou jodidované

Jód a štítná žláza – Zdraví OK s.r.o

Jód patří do skupiny minerálů, které podporují vstřebávání vitamínů a jsou základními kameny pro správný vývoj a funkci našeho organismu.

Jód jako každý minerál v našem těle má svůj úkol. Jód zabezpečuje správnou činnost štítné žlázy. K tomu je potřeba, aby štítná žláza produkovala dva hormony. Řeč je o hormonu jménem tryjodthyronin a thyroxin.

Oba dva hormony ovlivňují spotřebu kyslíku, látkovou výměnu, přispívají ke zdravému růstu a vývoji. Jejich tvorbu ve štítné žláze zajistí právě již zmíněný jód. Největší zásoby jódu se shromažďují ve štítné žláze.

Ať máme všichni jasno

Štítná žláza se nachází v dolní části krku, objímá dýchací trubici a má tvar motýlích křídel. Zabezpečuje správný růst a vývoj jedince.

Napomáhá k lepšímu trávení a dále zajišťuje, abychom měli dostatek energie, elánů a chuti do života.

Pokud tedy v potravě nebo skrze doplňky stravy nepřijímáme dostatečné množství jódu nebo jód v našem jídelníčku zcela chybí, štítná žláza nevytváří potřebné hormony a my se pak cítíme:

  • unavení
  • mrzutí
  • ospalí
  • otrávení

Jód ovlivňuje činnost štítné žlázy a to hned ze dvou úhlů pohledu. Jód způsobuje buď zrychlenou či sníženou funkci štítné žlázy.

První z nich se cizím slovem nazývá hypofunkce. V tomto případě hovoříme o snížené funkci štítné žlázy, za kterou může nedostatečná tvorba již zmíněných hormonů. Jedinec se cítí ospalý, bez energie, je nepozorný, roztěkaný a zimomřivý.

Druhé onemocnění štítné žlázy se jmenuje hyperfunkce, kdy máme na mysli zvýšenou funkci štítné žlázy.

Pokud štítná žláza produkuje příliš mnoho hormonů, jedinec trpí nespavostí, hubne, i když má dostatečný denní příjem potravy, je neklidný a může mít též zrychlený srdeční tep.

Co znamená autoimunitní onemocnění?

Budete mít zájem:  Alergie Na Pyl V Únoru?

Hypothyreóza i hyperthyreóza patří do skupiny tzv. autoimunitních onemocnění. Autoimunitní onemocnění znamená, že imunitní systém organismu vytváří protilátky proti své vlastní tkáni a tím přispívá k jejímu zániku. Říkáte si, jak je to možné? Proč jde tělo „samo proti sobě“? My se na to díváme následovně. Není to lékařské vysvětlení, ale třeba Vás inspiruje:

Může za to současný způsob života…všichni spěcháme, stále za něčím utíkáme, neposloucháme a přehlížíme poplašné signály našeho těla, přetváříme se, neodpočíváme a nesouhlasíme s lidmi a situacemi kolem sebe. Jistě mi dáte ve všech bodech za pravdu.

U posledního si možná říkáte, že je normální, když máme jiný názor nebo úhel pohledu než druhá osoba, se kterou komunikujeme. Ano, to je naprosto v pořádku. Co je však důležité? Komunikace. Vše je potřeba s druhým komunikovat, v klidu si vyříkat.

Především pak záležitosti, kdy se v názorech rozcházíme a každý se odklání na svou vlastní cestu. Kráčejte dál po své cestě, rozhodujte se sami za sebe, ale nezapomínejte vše, co vám přijde do cesty, vykomunikovat.

Věřte…půjde se vám lépe a předejte tomu, že si tělo začne vytvářet různé obranné mechanismy, právě v podobě autoimunitních onemocnění. Naše tělo tak nebude mít potřebu utíkat, vzdávat se či bojovat.

Jód pro náš zdravý růst

Kde najdeme zázračný jód?

Nejčastějším zdrojem jódu jsou ryby a mořské plody. Jód najdeme také v bílé kuchyňské soli. Velké množství jódu obsahují višně a třešně. Jód se dále nachází v minerálních vodách, například Vincentce.

Hypofunkce a hyperfunkce

Na začátku dnešního článku jsme si tyto dva pojmy vysvětlili. Ještě se na ně podíváme…pokud člověk trpí hypofunkcí, znamená to, že štítná žláza produkuje příliš málo hormonů. Dostane tedy signál z hlavního centra, mozku, aby hormonů produkovala více.

Štítná žláza poslechne. Pokud však v potravě a skrze doplňky stravy nepřijímáme dostatečné množství jódu, produkce štítné žlázy se míjí svým účinkem. Štítná žláza se v tomto případě začne zvětšovat, vzniká tzv. struma.

Snadněji se léčí hypofunkce, kdy jedinec „pouze“ zvýší denní dávky jódu.

Buďme příčinou

Jinými slovy, mějme náš život, tělo a jeho jednotlivé pochody pod kontrolou. Nepřehlížejme stavy, kdy se necítíme ve své kůži, bez rozumného vysvětlení nás přepadne únava…Hovořím tu o následcích, které se projevují skrze naše tělo a dávají nám tak signál, že něco není v pořádku.

Vždy je potřeba na chvíli se zastavit, být v klidu, sám se sebou a povědět si, co se v poslední době přihodilo, nelíbilo se nám nebo nás naštvalo. Pokud toto uděláte, jistě ten oříšek rozlousknete a přijdete na prvotní okamžik, situaci, která vás rozhodila a hodila do stavu, ve kterém se zrovna nacházíte.

Mějme tedy svůj život pod kontrolou, buďme příčinou, rozhodujme se sami za sebe a zajímejme se o lidi, předměty, prostředí kolem sebe. Jen tak můžeme být a budeme duševně i fyzicky zdraví.

6. březen je dnem jódu. Vzácný prvek je důležitý pro funkci štítné žlázy

6. března si připomínáme chemický prvek s protonovým číslem 53. Je to totiž Mezinárodní den jódu. Zároveň za zmínku stojí malé výročí – přesně před 210 lety byl tento vzácný prvek objeven. Zasloužil se o to francouzský chemik Bernard Courtois.

Kretenismus: u nás vymýcen, jinde je stále rozšířen

Proč je jód tak důležitý, že si zasluhuje svůj mezinárodní den, je nasnadě. Jde o biogenní prvek. To znamená, že je nezbytný pro život.

S touto skutečností se lehce vypořádají přímořské národy, které čerpají jód z mořských plodů a ryb. Pro občany vnitrozemských států to ale může být problém. Chybějící jód vedl po staletí k těžkým chorobám.

Také negativně ovlivňoval pohlavní život a inteligenci jedinců.

Typickým úkazem je kretenismus, který se projevuje hluchoněmostí, svalovou ztuhlostí a problémy s motorikou. K tomu se přidává také nízká inteligence.

Pokud nedostatkem jódu trpí matka, pak je kretenismus dobře patrný na dítěti ihned po narození. Jedinec má znetvořující zduření v oblasti krku, strumu nebo česky vole. Také má celkově zakrslé tělo.

Pokud se s léčbou nezačne během prvních týdnů po narození, retardace se stane nevratnou.

V Česku je kretenismus považován za vymýcený, poslední dítě se s touto poruchou narodilo v roce 1924. V jiných zemích se ale s kretenismem setkáme. Nejvíce je to v Iráku, v Paraguayi, v Kazachstánu nebo na Ukrajině. Skoro vždy ve vnitrozemských oblastech.

Jód je důležitý pro tvorbu trijodthyroninu a thyroxinu

Čím přesně jód našemu tělu prospívá? Zvláštní je, že většině našich orgánů vůbec ničím. Ale je zde jeden, který jej potřebuje nezbytně. Je to štítná žláza. Tento tmavě červený útvar tvarem připomínající motýla se nachází na dolní části krku před průdušnicí.

Samotný jód zde nic neovlivní, ale naváže se na aminokyselinu threonin, čímž vytvoří hormony trijodthyronin a thyroxin. Tyto hormony ovlivňují spotřebu kyslíku, rychlost látkové výměny a také růst a vývoj. Jód je tak důležitým palivem pro činnost štítné žlázy jako takové. Když chybí, dochází k hypothyreóze.

Pacient je unavený, zpomalený, ospalý, je mu často zima.

Existuje i opačný extrém. Hyperthyreóza neboli zvýšená činnost štítné žlázy znamená neklid, nespavost, svalová slabost a neschopnost přibrat hmotnost i při dobrém apetitu. Dalším nepříjemným aspektem hyperthyreózy je vypadávání vlasů.

Nejvíce jódu potřebují kojící ženy

Sečteno a podtrženo, jód přispívá k dobrému soustředění, myšlení a schopnosti pamatovat si, zdravé funkci nervového systému, zdravé pleti, produkci hormonů štítné žlázy a také ke zdravému růstu dětí. Doporučený denní příjem jódu je vyjádřen v mikrogramech, přičemž pro každou věkovou kategorii jde o jiné množství. Kolik jódu byste měli denně zkonzumovat, to vyjadřuje následující tabulka.

Věk Doporučené množství
Novorozenci a kojenci 110-130 mikrogramů
Děti 1-8 let 90 mikrogramů
Děti 9-13 let 120 mikrogramů
Dospívající 150 mikrogramů
Dospělí 150 mikrogramů
Těhotné ženy 220 mikrogramů
Kojící ženy 290 mikrogramů

Už jste zkoušeli mořské řasy? Některé chutnají výtečně

Zbývá dodat výčet potravin, které jsou bohatým zdrojem jódu. Na úvod krátké zastavení u soli. Jód je prvek, který se nachází zejména v mořské vodě, následně tedy i v mořské soli pro kuchyňské použití. Soli, které nepocházejí z mořské vody, se jodizují dodatečně, v České republice se tak děje od 40. let minulého století.

  • Zdroji jódu dále jsou:
  • – mořské ryby, například tresky nebo tuňáci
  • – mořské řasy, zvláště kombu nebo wakame
  • – mléko a mléčně výrobky, zejména tvaroh a jogurty
  • – vaječné žloutky
  • – švestky

Pokud máte nablízku asijský obchod s potravinami, doporučujeme vyzkoušet řasy prodávané v podobě sušených plátků. Jsou kořeněné a velice chutné. Také je dobrou volbou salát Wakame z mořských řas, který najdete v chladicím zařízení v každém dobrém asijském obchodě. Tato pochoutka lahodí ústům ve spojení s nudlemi, s houbami nebo jen posypaná sezamem a zalitá dresinkem.

Jód je také součástí mnoha multivitaminových doplňků stravy. Ty jsou k dostání v různých formách a pro všechny věkové kategorie. Speciálně na jód jsou bohaté přípravky s výtažkem z hnědé mořské řasy zvané „kelp“. O nejvhodnější variantě se poraďte v lékárně.

Zdroje:

https://www.denik.cz/zdravi/nemoci-stitne-zlazy-pribyva-muze-za-to-nedostatek-jodu-20150309-vvha.html#:~:text=Jodizovan%C3%A1%20s%C5%AFl,letech%2020
www.celostnimedicina.cz/jod-a-jeho-vyznam-v-organismu.htm
https://www.walmark.cz/magazin/proc-je-pro-nase-telo-dulezity-jod#:~:text=J%C3%B3d%20je%20%E2%80%9Epotravou%E2%80%9C%20%C5%A1t%C3%ADtn%C3%A9%20%C5%BEl%C3%A1zy,a%20t%C3%ADm%20ani%20na%C5%A1e%20t%C4%9Blo.
https://ods.od.nih.gov/factsheets/Iodine-Consumer/#:~:text=Iodine%20is%20a%20mineral%20found,development%20during%20pregnancy%20and%20infancy
https://www.vimcojim.cz/magazin/clanky/o-vyzive/Himalajska,-jodizovana-ci-sul-morska.-Nutricni-a-zdravotni-benefity-jednotlivych-druhu__s10010x19491.html

https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0t%C3%ADtn%C3%A1_%C5%BEl%C3%A1za

Pilulka.cz

Jód patří mezi nepostradatelné stopové prvky, který hraje hlavní roli při produkci hormonu štítné žlázy T3 a T4. Mezi lidi, kteří by si měli hlídat obsah jódu ve stravě, patří těhotné, sportovci, kuřáci, vegani. Kombinace jódu se selenem a jódem v našem produktu je naprosto unikátní a byla vyvinuta ve spolupráci s endokrinology. Jód je získáván z hnědé algae řasy (kelpu).

Produkty Naturtreu jsou: kompletně vegan a bez umělých přísad. Pečlivě vyrobeny v Německu. Kontrolovány nezávislými laboratořemi.

Neobsahuje žádné stopy lepku nebo kukuřice. Nejsou používány žádná barviva, plnidla nebo konzervanty, ani GMO. Samozřejmě nejsou prováděny žádné pokusy na zvířatech.

Jód:

  • Přispívá k normálním rozpoznávacím funkcím
  • Přispívá k normálnímu energetickému metabolismu
  • Přispívá k normální činnosti nervové soustavy
  • Přispívá k udržení normálního stavu pokožky
  • Přispívá k tvorbě hormonů štítné žlázy a k normální činnosti štítné žlázy

Selen:

  • Přispívá k normální funkci imunitního systému
  • Přispívá k normální spermatogenezi
  • Přispívá k udržení normálního stavu vlasů
  • Přispívá k normální činnosti štítné žlázy
  • Přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem
  • Přispívá k udržení normálního stavu nehtů

Obsah

Produkt obsahuje 180 kapslí (90,9g).

1 kapsle obsahuje:

  • 214,2 mg extraktu z hnědé algae (kelpu) obsahující 150 µg jódu (100 % referenční hodnoty příjmu)
  • 185 mg prášku z tymiánu
  • 55 µg selenu (100 % referenční hodnoty příjmu)

Dávkování

1 kapsle denně. Užívejte s dostatečným množstvím vody a ideálně užívejte před jídlem. Denní doba nemá na účinek vliv. Kapsle polykejte v celku, nerozkousávejte.

Nepřekračujte doporučené denní dávkování. Doplněk stravy neslouží jako náhrada pestré stravy. Uchovávejte na tmavém, chladném suchém místě, ne v koupelně (nepřekračujte 25 °C). Uchovávejte mimo dosah dětí. Při kombinaci s medikamenty se zeptejte svého lékaře nebo lékárníka.

Budete mít zájem:  Hubnutí žen a mužů – jaké jsou rozdíly?

Složení

42,4 % extraktu z hnědé algae (kelpu, Ascophyllum nodosum), prášek z tymiánu (Thymus vulgaris), obal kapsle: hydroxypropylmetylcelulóza, L-selenomethionin.

Výrobce

Zenkoh GmbH, Pfirsichweg 4a, 22175 Hamburg, Německo.

Zkuste také ostatní produkty značky Naturtreu, které naleznete v kategoriích Imunita, Doplňky stravy a Speciální doplňky stravy. Pokud si nejste jistí volbou tohoto produktu, zkuste se ještě podívat do kategorie Štítná žláza.

Jod

Jod
je jedním ze stopových prvků
. Je součástí tyroxinu – hormonu
štítné žlázy
, který má zásadní význam pro správné fungování metabolismu
.

Na jodu jsou závislé všechny orgánové systémy v lidském těle, zvláště pak nervový systém
. Jod je rovněž důležitý pro udržování tělesné teploty, a také pro dělení a růst buněk.

Nedostatek jodu se může projevit zvětšením štítné žlázy: tento abnormální
stav se označuje jako struma.

Střední Evropa byla dlouhou dobu považována za oblast s nedostatkem jodu, protože zdejší půda má jen nízký obsah jodu.

Jako protiopatření byla v roce 1950 zavedena v tehdejším Československu jodizace kuchyňské soli, tzn. jod
je uměle přidáván do kuchyňské soli, kterou lze běžně zakoupit v obchodech v potravinami.

Dostatečný přísun jodu je důležitý zejména během těhotenství. Většina jodu v těle je uložena ve štítné žláze.

V čem je jod obsažen?

Obsah jodu v potravinách velmi kolísá, proto je v České republice obzvláště důležitým zdrojem tohoto stopového prvku
jodizovaná kuchyňská sůl. Podle Vyhlášky Ministerstva zemědělství ČR č. 331/1997 Sb. musí tzv. „sůl s jodem“ obsahovat 27 ± 7 mg jodu na 1 kg soli [1]. Nejodované soli, včetně mnoha údajně „zdravých solí“ a mořské soli, často obsahují nedostatečné množství jodu.

Dobrým zdrojem jodu jsou mořské ryby a další mořské produkty, jako jsou mořské plody (hlavonožci, mlži a korýši) a mořské řasy.

Obsah jodu v potravinách podléhá velkým regionálním i sezónním výkyvům, protože do značné míry závisí na obsahu jodu v půdě i v chovech hospodářských zvířat.

Pokud mají zvířata dostatečný přísun jodu, přispívají k pokrytí potřeby jodu rovněž mléko a vejce. Při nákupu chleba, pečiva, sýrů a uzenin je důležité se ujistit, že při jejich výrobě byla použita jodizovaná sůl.

Kolik jodu potřebujeme?

Podle Meziresortní komise pro řešení jodového deficitu
[2] je doporučená denní dávka jodu pro děti nad 12 let a dospělé 150 mg. Těhotné ženy a kojící matky by měly denně přijímat 250 mg jodu [3].

Další informace k doporučeným denním dávkám minerálních látek
se dočtete na stránce Minerální látky – pokrytí denní potřeby.

Doplňkový příjem jodu

V určitých fázích života nebo u určitých skupin osob (například u těhotných žen, kojících matek, lidí s alergií
na ryby nebo na kravské mléko, lidí s intolerancí laktózy), případně při dietě
se sníženým obsahem soli nebo při jednostranné vegetariánské stravě, může být vhodné přijímat jod ve formě doplňku stravy
. Užívání jakéhokoli doplňku stravy je však vždy vhodné předem konzultovat s lékařem.

Nedostatek/nadbytek jodu

Nadbytku jodu ve stravě se není třeba obávat, a to ani při používání jodizované kuchyňské soli.

Opatrnost se doporučuje při extrémně vysokém příjmu různých produktů z řas
, z nichž některé mají vysoký obsah jodu. K chronicky nadměrnému příjmu jodu mohou přispívat mimo jiné léky obsahující jod nebo dezinfekční
prostředky.

Mezi příznaky extrémního nadbytku jodu může patřit jodem indukovaná struma, tyreotoxická krize nebo tzv. jodové akné.

Nedostatek jodu bývá způsoben zejména jeho nedostatečným příjmem v potravě, například při používání nejodované soli. Nedostatek jodu se může projevit zvětšením štítné žlázy
(tzv. struma).

Nedostatečný přísun jodu během těhotenství může vést k endemickému
kretenismu – vývojovým poruchám kosterního a nervového systému
dítěte, které již později nelze napravit [4].

Nedostatek jodu může mít za následek i hypotyreózu
.

Související odkazy

  1. Vyhláška č. 331/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro koření, jedlou sůl, dehydratované výrobky a ochucovadla a hořčici (odkaz vede na web zakonyprolidi.cz)
  2. Meziresortní komise pro řešení jodového deficitu (MKJD) (odkaz vede na web szu.cz)
  3. Státní zdravotní ústav: Doporučený denní příjem jodu – leták (odkaz vede na PDF soubor na webu szu.cz, 2.9 MB)
  4. Václav Zamrazil, Jarmila Čeřovská: Jod a štítná žláza – optimální přívod jodu a poruchy z jeho nedostatku. Mladá fronta a.s., 2014. (odkaz vede na PDF soubor na webu szu.cz, 378 kB)
  5. Lydie Ryšavá, Jaroslav Kříž: Řešení jodového deficitu v České republice – historie a současný stav. Vnitřní lékařství 2016, 62(Suppl 3):103–106. (odkaz vede na PDF soubor na webu casopisvnitrnilekarstvi.cz, 165 kB)

Chcete otěhotnět? Chcete mít chytré a zdravé děti? Jezte jód!

Praha 3. července (PROTEXT) –

Jód je vzácný. Pro náš zdravý život a život našich dětí naprosto nezbytný. Má-li ho naše tělo dostatek, těšíme se dobrému zdraví.

Pravidelné zásobování těla tímto prvkem má blahodárný účinek na správnou funkci štítné žlázy.

Ta systematicky hromadí jód z krve pro produkci tyroxinu a trijodthyroxinu – dvou hormonů, které ovlivňují v podstatě všechny tkáně a bedlivě bdí nad správnou spotřebou naší energie.

Snížená funkce štítné žlázy vede k tomu, že se hormonů produkuje nedostatečné množství. K počátečním příznakům této hypofunce patří únava, pocity chladu, špatné soustředění, poruchy paměti.

Pokud necháme naše tělo bez pravidelných dávek jódu delší dobu, objevují se zácpy, zvyšování váhy, i když se v našem jídelníčku nic výrazného nemění, křeče ve svalech. Celkově dochází ke zpomalení metabolismu, prodlužují se periody v rámci menstruace.

Nejčastější příčinou nefunkčnosti štítné žlázy je právě nedostatek jódu.

Naopak její správné fungování se projevuje skvělou duševní pohodou. Cítíme se vyrovnaně a koncentrovaně, máme energie na rozdávání, viditelně se zlepšuje naše paměť, sílí imunitní systém. Pozitivně je ovlivněn náš spánek, růst vlasů a nehtů, mnohem lépe spalujeme tuky.

Absolutně zásadní vliv má jód také na růst a vývoj dítěte, jeho inteligenci (nedostatečná funkce štítné žlázy v těhotenství může mít za následek snížený intelekt (IQ) vašeho potomka v dospělém věku až o 13 bodů), vývoj mozkových buněk i psychiku a to už během prenatálního vývoje. Nemít ho v těle správné množství průběhu těhotenství přináší obrovské komplikace.

„Otěhotnění a gravidita jsou velkou zátěží pro štítnou žlázu. V tomto období dochází k výrazným změnám hormonálních a metabolických hladin.

Jednou ze zásadních příčin, proč dnešní ženy nemohou přijít do jiného stavu je právě nedostatek jódu v jejich těle.

Pokud se ho nedostává maminkám během gravidity, jeho absence může vést k těžkým poškozením mozku, zrání skeletu, poruchám sluchu, nízké tělesné výšce a tlumení emocí,“ potvrzuje gynekoložka Petra Branžovská.

Nízkou hladinu jódu v těle pocítila na vlastní kůži i Marcela Maiwaldová, které tělo při třetí graviditě a vysokém pracovním vytížení ukázalo zdvižený ukazováček a ohlásilo nedostatečnou funkci štítné žlázy.

Kde vzít ale jód, když nechcete polykat tabletky, nejste si jistí, jak čerstvé jsou k nám dovezené mořské ryby, z mořské řasy se vám zvedá žaludek a váš lékař vám zase naměřil vysoký tlak a káže „nesolte“? Zdá se to jako neřešitelný problém! Nikoli však pro ženu, která pochází ze staré farmářské rodiny a za farmáře se navíc i vdala. Marcela měla to, co málokdo z nás. S manželem slepičí farmu, míchárnu krmných směsí a skvělý nápad.

„To co příliš nechutná nám lidem, po tom se mohou naše slepice uzobat,“ říká žena, která se rozhodla nabídnout svým „svěřenkyním“ kromě klasu také mořskou řasu. A ona jim zachutnala.

Když budou slepice zásobeny řasou, jaký to asi bude mít vliv na jejich vejce? „Trvalo to dlouho, řada výzkumů a laboratorních testů nás však krok za krokem přibližovala k cíli,“ vzpomíná Marcela, co předcházelo tomu, než se IQejce – chytrá a zdravá vejce s vysokým obsahem jódu objevila na pultech obchodů.

Hladina jódu v jednom IQejci se daří držet mezi 60 až 70 mikrogramy

Doporučenou denní dávku pro dospělého člověka lze získat například prostřednictvím 75 g lososa nebo také 2,5 kousky IQejcí. Co je výhodnější? Z hlediska ceny, kdy za porci lososa zaplatíte cca 45,- a za 2,5 IQejce cca 18,-, není co řešit.

Důležitý je ale také fakt, že IQejce obsah jódu neztrácí ani tepelnou úpravou. Na rozdíl od lososa je tedy možné je konzumovat v nekonečně mnoha sladkých a slaných kombinacích a studených či teplých podobách. Hned tak se vám tudíž nepřejí.

Prohlédněte si pozorně tabulku s doporučenou denní dávkou jódu, dopřáváte ho sobě a svým blízkým v odpovídajícím množství?

Cílová skupina Optimální potřeba Jódu na den 1 IQejce uhradí denní dávku jódu z
Do 5 let 90 mikrogramů 66 – 88%
6 – 12 let 120 mikrogramů 50 – 66%
Nad 12 let a dospělí 150 mikrogramů 50 – 66%
Těhotné a kojící 250 mikrogramů 24 – 33,3%
Budete mít zájem:  Jak se vážit správně

Ptáte se, zda vám nehrozí „předávkování“ vejci? V následujícím přehledu zjistíte, kolik vajec denně/týdně sníst, aby byla vašemu organismu prospěšná.

Cílová skupina Doporučená spotřeba IQejce za den Horní optimum spotřeby IQejce za den Horní optimum spotřeby IQejce za týden
Do 5 let 1 2 8
6 – 12 let 1,5 3 11
Nad 12 let a dospělí 2,5 3 13
Těhotné a kojící 3 4 21

Vejce – zázrak přírody – IQejce zvlášť

Je to tak! Tuto „obyčejnou potravinu“ lze z biologického hlediska skutečně považovat za zázrak, který je navíc stvořen za pouhé tři dny. Tolik má totiž slepice na to, aby z ní vyšlo dokonalé vejce.

Za 72 hodin musí ve zcela vyváženém poměru do vajíčka dostat to nejlepší a nejcennější, co v sobě má. Jakmile totiž opustí slepičí útroby, končí jeho šance na další zásobování.

Proto obsahuje všechny důležité výživné složky nezbytné pro vývoj nového organismu a hovoříme-li o IQejcích, jsou kromě toho navíc plná jódu.

„Chtěli jsme přijít na trh s něčím mimořádným a jsme moc rádi, že se nám podařilo najít způsob, jak těla budoucích maminek i všech ostatních ve vnitrozemí, zcela přirozeným způsobem zásobovat tolik potřebným prvkem jakým je jód,“ raduje se Marcela Maiwaldová, která před pár měsíci porodila krásnou, zdravou a stále se usmívající Amálku a Letroxu dala bez výčitek Sbohem!

Zajímá vás, kde lze tato kouzelná vejce pořídit? IQejce je možné koupit na rohlik.cz a další prodejní místa najdete na seznamu prodejních míst. Jednoduché rychlé a zdravé recepty, historii vývoje IQejcí a mnoho dalšího naleznete na www.iqejce.cz. Dobrou chuť!

Autor: Reklamní sdělení

Vytisknout

Jód – máte dostatek tohoto důležitého minerálu?

Jód je jedním z nejdůležitějších minerálů a jeho jedinečnost spočívá v tom, že se jako jediný minerál stává součástí hormonů štítné žlázy, konkrétně T3 (Trijódtyronin) a T4 (tyroxin či tetrajódtyronin).

Jód patří k životně důležitým stopovým prvkům, které člověk potřebuje v každém věku. Jak jsem zmínila, je nutný pro tvorbu hormonů štítné žlázy, které řídí v každé buňce přeměnu základních živin na dostatečné množství energie pro její růst, existenci a funkci. Zajišťuje tak správný vývoj všech tkání a orgánů, funkci mozku, nervů, svalů i rozmnožovacích orgánů.

Je jedním z nejdůležitějších mikroživin v období těhotenství a nezbytný také pro novorozence a kojence. Jeho nedostatek v těhotenství je spojen s nedostatečným rozvojem, a to právě mozku.

V tomto článku jsem se hlavně zaměřila na deficit jódu, kdo jim může trpět, jak hladiny jódu testovat, jak ho doplnit z přirozených potravin a také doplňků, pokud je potřeba.

Kde jód najdeme, kolik ho potřebujeme a kdo může trpět jeho nedostatkem?

Nejvíce jódu je v oceánech a mořích, tudíž nejbohatšími zdroji jódu jsou zdroje mořské, jakými jsou mořské řasy (chaluha bublinatá neboli kelp, nori, dulse, mořský fytoplankton apod.) a mořské ryby, jejichž konzumace není v ČR dostatečná. Jelikož množství jódu v ČR je nedostatečné, proto se sůl jodizuje a některé potraviny fortifikují.

Pro optimální tvorbu hormonů je rozhodující dostatečný příjem jódu a to stravou. Je důležité, aby ho člověk neměl nedostatek, ale ani dlouhodobý nadbytek. Doporučený příjem jódu je pro dospělého 150-200 µg za den. Děti ho potřebují o něco méně a těhotné a kojící ženy o něco více cca 200 – 250 µg za den.

Zde v tabulce uvádím nejlepší potravinové zdroje jódu a jejich přibližná množství. U mořských řas i ryb záleží, odkud pocházejí a dle toho se i obsah jódu bude lišit. Například wakame řasa pocházející z Asie bude mít vyšší obsah jódu než wakame z Austrálie.

Potravina Množství Jód v µg
Kelp 1 g 2984
Arame 1 g 730
Ústřice 100 g 160
Wakame řasa 1 g 66
Nori 1 g 16-43
Treska 85 g 99
Jogurt 1 kelímek 75
Mléko 1 hrnek 56
Sardinky 85 g 30
Vejce jedno 23

Zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15588380,

https://ods.od.nih.gov/factsheets/Iodine-HealthProfessional/,

https://thyroidresearchjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/1756-6614-4-14,

http://www.foodstandards.gov.au/consumer/nutrition/iodinefood/Pages/default.aspx

Jednou ze skupin lidí, kteří mohou být ve zvýšeném riziku deficitu jódu tzv. jodopenii jsou vegani, vegetariáni a vitariáni, pokud nekonzumují dostatek mořské zeleniny (pro ty, kteří preferují lokální potraviny v ČR, může pak být deficit jódu aktuálním tématem).

Dalšími skupinami ve vyšším riziku deficitu jódu mohou být paleo strávnící, kteří nekonzumují dostatek mořských ryb, mořské zeleniny a kvalitních mléčných produktů, dále těhotné ženy, u kterých se potřeba jódu zvyšuje viz. výše.

Dále kuřáci, lidé se subklinickou hypothyreózou, kde vidíme vyšší hodnoty TSH, ale T3 a T4 v normě a také u lidí s poruchami mozku a kognitivních funkcí.

Jaké jsou symptomy nedostatku jódu? Pokud nám hladiny jódu poklesnou, nejčastěji pociťujeme únavu a vyčerpání i po kvalitním spánku, podrážděnost, studené končetiny, padání vlasů, akné, suchou pokožku. U některých se může objevit tzv. struma (zvětšená štítná žláza, která ale nemusí být jen z nedostatku jódu ale také z nadměrných dávek!)

Jak zjistit, zda mám dostatek jódu?

Běžně se provádí test TSH hormonu štítné žlázy, jelikož tyreotropní hormon (TSH) je rovněž ovlivněn saturací jodem. Při jodopenii stoupá. Pro průkaz jodopenie je však tato metoda nespolehlivá.

Dle Světové zdravotnické organizace (WHO) a Dětského fondu OSN (UNICEF) je nejlepším ukazatelem zásobení jódem vyšetření jódu v moči tzv. jodurie. Močí se totiž vylučuje asi 90 % přijatého jodu, takže je to relativně spolehlivý ukazatel jeho příjmu.

Koncentrace jodu v moči během dne kolísá, optimální je tudíž vyšetřování exkrece jodu za 24 hodin. Bohužel nepřerušovaný sběr moči je například za ambulantních podmínek obtížný (obvykle některá porce moči unikne sběru), výsledky jsou tedy nespolehlivé.

Proto se ve většině případů provádí vyšetření koncentrace jódu v ranním vzorku moči. Během dne ovlivňují jodurii změny příjmu jódu potravou.

  • Pro přesné určení příjmu jódu je nutné opakované vyšetření jodurie. 1,2
  • Dalším spolehlivým testem, který stanovuje množství jódu z dlouhodobého hlediska je test tohoto minerálu z vlasu.2
  • Jak napravit deficit jódu?

Pokud tedy zjistíte, že trpíte jodopenii, co s tím? Bude potřeba nejenom zvýšit příjem jódu ale také selenu, a to nejlépe z potravy. Obecně je metabolismus jodu ve štítné žláze i v organismu výrazně závislý na množství selenu. Ten je nezbytnou součástí enzymů, které ovlivňují tvorbu a odbourávání hormonů ŠŽ. Obsah selenu v prostředí a potravinách značně kolísá.

Česko patří k oblastem s nedostatkem selenu v potravě. Za těchto podmínek se potencují nepříznivé účinky nedostatku jódu. Onemocnění z nedostatku jódu proto mohou vznikat i při hraničních hodnotách jódu, který by jinak organismus při dostatku selenu dokázal kompenzovat. Selen je také potřebný na konverzi T4 na aktivní formu T3 a chrání před možnou toxicitou jódu.

Pozor na doplňování jódu u lidí s autoimunitním onemocněním štítné žlázy! U těchto lidí je potřeba vždy testovat.

Při deficitech doporučuji krom dalších opatření jako je redukce vystavení fluoridům a chloridům, které s jódem „souteží“ a mohou ho vytlačovat, konzumovat dostatek kelpu, který jak vidíte i z tabulky, je jedním z nejbohatších zdrojů jódu.

Kelp v dávkách 200-450 µg/den v různých podobách (granule, sušený, v prášku jako doplněk) můžete konzumovat v kombinaci s para ořechy v dávce cca 100 µg/den, které jsou zase dobrým zdrojem selenu.

I zde množství selenu v para ořeších závisí na zemi původu: Amazonské mají jedny z nejvyšších množství selenu, kdežto para z Bolívie jedny z nejnižších množství Se. Nezapomeňte ale ořechy nejprve tzv. aktivovat (namočit do vody na několik hodit a vodu slít).

Není nutné konzumovat velká množství para ořechů! Selen také najdete v tresce. Pozor na syntetické doplňky selenu, kde může dojít k předávkování, kdy Se je toxický!

Co se doplňků stravy u jódu týče, tam doporučuji bioaktivní formy jódu jako je například výše zmíněný kelp a zaměřte se na kvalitní, čisté zdroje bez zbytečných přídatných látek jako je např. maltodextrin, stearan hořečnatý apod.

Kelp je velmi náchylný na toxikaci arsenem a jinými těžkými kovy! Osobně mohu doporučit tyto Kelp vločky, které jsou testovány na hladiny těžkých kovů. Co se doplňků stravy z Kelpu týče, dle nezávislých laboratoří pouze 50 % kelp doplňků splňuje požadavky! Bohužel testovali pouze šest různých značek.

U některých, množství jódu převyšovalo množství uváděných na štítcích, některé neprošly testem na těžké kovy. U mne osobně ani ty, které „prošly“ neprošly na čistotu zpracování. Kromě snad jediného, který je dostatečný je tento: https://naturalfactors.com/product/fresh-kelp-extract/. V České Republice je také výborným zdrojem jodu Vincentka. Doporučuji kvalitní zdroje jodu střídat.

U práškových forem, které jsou dostupné v ČR je problém s tím, že neuvádí množství jódu v dávce. Doporučuji si od výrobce vyžádat analýzu na obsah těžkých kovů.

Vždy se poraďte o dávkování jódu i vhodném zdroji se svým ošetřujícím lékařem anebo se obraťte na naše zkušené farmaceuty, lékaře či výživáře v mé poradně.

Reference: 1. http://www.szu.cz/uploads/documents/czzp/JOD/Jod_a_stitna_zlaza.pdf 2. Chris Kresser Institute, functional medicine training

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector