Jinak než v televizi: Kurzy zdravého vaření nejsou nuda

Narazila jsem na několik internetových PR článků škol vaření i těch jakože informativních od kolegů kuchařů, ale s žádným jsem se nedokázala úplně ztotožnit. Buď šlo víceméně o marketingový výkřik kulinárních institucí bez širšího kontextu anebo o velmi zevrubný povídání odkazující spíš než na skutečně důležitý připomínky, na školy vaření a jejich rozdílnosti.

Jinak než v televizi: Kurzy zdravého vaření nejsou nuda

Než se pustím do rozoboru, kterým bych vám chtěla poradit, jak si vhodně vybrat kurz vaření vám přímo na míru, co je opravdu důležitý, pokud se chcete někde učit vařit a na co si dát pozor, chci vám hned pro začátek doporučit jednu věc:

Kdo a jak vás bude učit vařit je rozhodně důležitější než to, kde se kurz vaření bude odehrávat. Pokud si vyberete kvalitního lektora, můžete se učit vařit klidně na poli u ohýnku.

Lektor

Škola vaření jako taková může být perfektně vybavená, pokud vás ale kulinářskému umění bude učit člověk, který vás nedokáže zaujmout a nadchnout do vaření, nedovede vám vysvětlit základní (kuchařské) techniky a principy, bude s ním nuda anebo bude naopak tak přesvědčený o své vlastní dokonalosti a neomylnosti v kuchyni, že vy si jako účastník kurzu budete připadat při nejlepším tak trochu jako blbec, tak se asi shodneme na tom, že takový kurz vaření nejspíš nebude ten nejvíc nejlepší na světě…

Dobrý kurz vaření a kvalitní lektor by vám měl poskytnout báječný a přínosný zážitek plný nových, praktických a skvělých gastronomických rad a ne vám způsobit pocit frustrace z více či méně arogantní one (wo)man show – ostatně za to instruktora vaření neplatíte.

Jak poznat dobrého lektora vaření

  • je vyučený v oboru – není to podmínka, ale obrovská výhoda, kterou jako účastník kurzu rozhodně oceníte! Být výborný kuchař apriori neznamená být skvělý učitel. Ale učit se vařit od člověka z oboru, který si prošel reálnou a několikaletou kuchařskou praxí i teorií a nemá ji jen načtenou z knížek a vykoukanou na internetu, je skutečně rozdíl, který stoprocentně poznáte
  • je pokorný, umí naslouchat a poradit – krájet rychlostí blesku je strašně fajn, usnadňuje to práci v kuchyni, ale “nikdo učenej z nebe nespad”, a tak pokud lektor víc machruje, než vám dokáže reálně předat, je něco špatně, stejně tak, jako když nedokáže vyslechnout vaše potřeby a vhodně na ně zareagovat
  • je zábavný, ale ne za každou cenu – nikdo se na kurzu vaření nechce nudit. Chcete se naučit maximum, ale taky se pobavit, uvolnit a užít si pohodový program ve společnosti lidí s podobnými (kulinářskými) zájmy

Doporučuju kuchaře/kulinářské instituce sledovat na sociálních sítích. Díky nim máte dnes možnost nahlédnout pod pokličku, tak trochu odhadnout jestli je vám lektor sympatický a škola vaření má úroveň, kterou vyžadujete.

Jinak než v televizi: Kurzy zdravého vaření nejsou nuda

  • přesah – ovládat kuchařské řemeslo je základ, nespornou výhodou je ale i to, pokud vám lektor během kurzů vaření dokáže předat i něco navíc, ať už je to rozšíření obzorů v oblasti platingu/food stylingu, zdravé výživy anebo se podělit o kulinářské zkušenosti nabyté při kuchařských stážích/na cestách apod.
  • je maximálně profesionální – během kurzu vaření takový lektor např. nepije alkohol, a pokud ano vždycky ví jaké množství snese! S účastníky kurzu se v žádném případě nedohaduje, dokáže být asertivní, ale za všech okolností je slušný a nelascivní. I v náročných situacích si dovede vždycky vhodně poradit
  • je otevřený navazující komunikaci – kvalitnímu lektorovi vaření nekončí práce několikahodinovým kurzem vaření. Je ochotný komunikovat s účastníky i po skončení kurzu. Má zájem na tom odpovědět na případné navazující dotazy, i třeba v následující emailové komunikaci

Dobrého lektora vaření jeho práce nejenom živí, ale především ho baví. A je to na něm na první pohled vidět.

Kvalita surovin

Co si budem! Skvělý steak bez problému uvaříte na obyčejné pánvi, ale bez dobrýho a kvalitního masa se toho nejlepšího výsledku nikdy nedoberete.

Kvalita surovin je spolu se zkušeným lektorem ta nejdůležitější věc, na které dobré kurzy vaření stojí, a se kterou i padají.

Takový benefit kurzů vaření ale bohužel není tak docela běžná praxe, jak by člověk předpokládal, a rozhodně se odráží i v ceně kurzu vaření. Z vlastní zkušenosti sami dobře víte, že cenový rozdíl mezi surovinou z konvenčního chovu/zemědělství je podstatně levnější než bio/farmářská kvalita. To je holý fakt.

Jinak než v televizi: Kurzy zdravého vaření nejsou nuda

Nejběžnější praxí u nás v Česku je, že se suroviny na kurzy vaření pořizují v různých objemech ve více, či méně specializovaných gastro obchodech. Což ale automaticky neznamená záruku kvality, protože i v nich seženete stejně tak levné privátní značky typu Aro nebo Clever jako ty exkluzivní organické/z farmy.

Z vlastní zkušenosti taky vím, že nejlepší příprava před samotným kurzem vaření spočívá v nákupu surovin, které si člověk obstará anebo vybere (ideálně) sám.

Je to víc práce, utracených peněz i najetých kilometrů, ale jen díky tomu pak vždycky víte, co a v jaké kvalitě jste na kurz vaření nakoupili.

Sami si za ni ručíte a nemůže se vám tak stát, že budete na kurzu vařit ze surovin jiných než od řezníka, z bio/farmářské produkce a hlavně, že budou přesně takové, jaké potřebujete – z kvalitního a čerstvého zdroje.

(Ani) do asijské kuchyně nepatří Vodňanský kuře, kostka masoxu a tavený sýr. I když… taková Veselá kráva třeba zrovna ve Vietnamu vlastně dost frčí… 😛

Navíc, kde jinde se naučit, jak správně má chutnat čerstvá a kvalitní surovina, a jak velký rozdíl v jakostech u nás v Česku může být, než na kurzu vaření? Jak jinak účastníky kurzu naučit, že investovat do kvalitních základních potravin má smysl?

A jak jinak zlepšit gastronomii v Česku, než jít příkladem, vysvětlovat, ukazovat a ochutnávat?

Vybavení kuchyňského studia

Velkou výhodou dobrých kurzů vaření je skvělá vybavenost kuchyňského studia. Na kvalitním nádobí se nejen snadno a pohodlně vaří, ale taky pěkně servíruje. Příjemný prostředí jednoduše vylepšuje celkovou atmosféru kurzů.

Vařič pro každého účastníka kurzu automaticky nezaručuje, že bude výuka vaření i lektor výborný. Množství účastníků na kurzu je daleko relevantnějším ukazatelem kvality.

Budete mít zájem:  Vyražený dech – co je to a jak na první pomoc?

Škola vaření vybavená stanovištěm se samostatnou plotýnkou pro každého účastníka (případně do dvojice) ale není zárukou kvalitní výuky. Mnohem podstatnější je celkový počet kurzistů, případně počet účastníků vs. lektor a jeho asistenti.

Jestliže je účastníků na kurzu příliš, nemá se instruktor šanci kurzistům dostatečně věnovat, zodpovídat jejich dotazy ani důsledně demonstrovat kulinářské techniky, kroky a postupy. Tím spíš, pokud má každý účastník svoji plotýnku. Málokdy se na kurzu totiž sejde společnost se stejnými potřebami a zkušenostmi s vařením.

Ne vždy musí být na škodu část prací připravovat dohromady s lektorem, důležité naopak je, aby si každý účastník kurzu, pokud má zájem, měl šanci v praxi hned všechno vyzkoušet a uvařit/upéct sám, a tím maximálně zafixoval nabytou teorii. Nutně k tomu ale nepotřebuje vlastní vařič.

Každému člověku vyhovuje něco jiného. Někdo na kurzy vaření chodí proto, aby se něčemu přiučil a baží po každé drobné informaci, jiní se raději pobaví, aktivně si odpočinou, chtějí se dívat na „cooking show“ a dobře se najíst. A proto lektor musí umět fungovat se skupinou rozličnou.

A tak si vždycky vyjasněte, po čem vaše srdce touží a podle toho kurzy vaření vybírejte! 🙂

Servis a „něco navíc“

Na kurz vaření se jdete především něčemu přiučit.

Není ale od věci když ceně kurzu odpovídá i servis, případně obdržíte-li něco navíc. Pokud samozřejmě nejde jen o marketingové plácání, jaksi zbytečně upozorňující na nutnou vybavenost kuchyňského studia a služby s tím spojené, bez kterých se už z principu a logiky neobejdete.

Možná vás to překvapí, ale pravidlem nebývají nápoje v ceně. Zjistěte si, jestli si k ceně kurzu musíte připočíst další výdaje např. za nealko/alko, kávu, čaj… a při výběru zvažte, nakolik je pro vás takový benefit důležitý. Tím spíš, pokud pořizujete zážitkovou poukázku jako dárek pro někoho jiného.

Na některých kurzech vaření se alkohol nepije/nenabízí vůbec, případně se za nápoje doplácí, a na jiných doslova teče proudem, což může a někdy skutečně bohužel negativně ovlivňuje výuku i chod celého kurzu… Hledejte proto takové lekce a workshopy vaření, které vyhovují vašim nárokům. A ptejte se kolem, šuškanda vám nejen o institucích často hodně vypoví.

Odmývání nádobí a úklid stanovišť během vaření, pomocné ruce, hostesky apod. to všechno vám rozhodně kurzy vaření zpříjemní! Přesto taková služba nebývá standardem.

Naopak ostré nože, vhodně vybavené kuchyňské studio, zástěry k zapůjčení i recepty z kurzu, to je nutnost, a měly by být samozřejmostí. Zajímejte se i o takové drobnosti. Kurzy vaření v domácím nebo soukromém prostředí mohou mít velmi různorodou (ne)vybavenost!

Pozvánka na další kurz, slevová poukázka a následná komunikace jsou určitě příjemnou pozorností školy vaření, ale nijak by neměly ovlivnit samotnou kvalitu lekcí/workshopů.

Cena kurzů vaření

Ne vždy musí cena odpovídat kvalitě, ale pokud je kurz vaření až podezřele levný, je pravděpodobné, že se to promítne v kvalitě lektora/surovin/studia, a v nejhorším případě se to všechno propojí v synergický průšvih.

Pokud je cena vysoká, platíte často kromě (většinou opravdu) kvalitní výuky a zážitku i za značku, daň za (mediálně) známou tvář, případně za poptávku, převyšující nabídku.

Pokud pořizujete kurz vaření jako dárek pro třetí osobu, vždycky důkladně zvažte, jestli se trefujete obdarovanému do vkusu. Pro obdarovaného, ostatní účastníky kurzu i pro lektora samotného není nic horšího, než když na kurz dorazí někdo, koho vaření vlastně vůbec nezajímá.

Cena kurzů vaření se taky odvíjí od počtu účastníků. Čím víc kurzistů se lekce vaření účastní, tím spíš může být kurz levnější (ani tak to nemusí platit). Ale pokud se na kurzu vaření chcete skutečně naučit maximum, osobně doporučuju navštěvovat kurzy vaření komornějšího charakteru.

Z vlastní zkušenosti vím, že víc jak osm (max. 10) účastníků nemá lektor vaření šanci opravdu kvalitně obstarat. Při větším mumraji prostě nemá dostatek času na zodpovídání zvídavých dotazů ani na praktické ukázky, natož mít prostor jít víc do hloubky.

A proto při výběru zvažujte navíc individuálnější přístup lektora/školy vaření.

Tím spíš, pokud jdete na kurz vaření právě kvůli konkrétnímu instruktorovi a zajímají vás jeho tipy, triky a postupy a máte v plánu se hodně ptát a očekáváte, že se odpovědi skutečně dočkáte.

A jedna dobrá rada závěrem.

Za několik hodin vaření se sebešikovnějším lektorem se nestane kuchařem ani Superman!

Kurzy vaření jsou především o zábavě a seznámení s kulinářským uměním, o prohlubování znalostí, rozšiřování obzorůobjevování nových chutí, surovin a možností, pokud je navštěvujete pravidelně a máte chuť se vzdělávat a vylepšovat svoje gastronomické dovednosti, tím líp pro vás! Takové vzdělávání v oboru má smysl.

Pokud se ale chcete naučit skutečně vařit se vším všudy, pak jde o léta tréninku, studia i praxe a v takovém případě se přihlašte do některé z gastronomických škol a vyučte se kuchařem. Neočekávejte, že po několika hodinách vaření se sebelepším lektorem budete zářit v kuchyni jako světové kuchařské špičky.

Stujte oběma nohama na zemi a po jednorázových čtyř-osmi hodinových kurzech vaření i víkendových workshopech si užívejte především nově nabyté vědomosti, vylepšené dovednosti a nové zkušenosti i přijemně strávený čas (snad) v milé kulinářské společnosti! Nečekejte ale zázraky.

V takovém případě doporučuju navštěvovat kurzy pravidelně, pokud nehodláte jít rovnou studovat.

I dobrý instruktor vaření a kuchař je jenom člověk, a jen a pouze vlastní pílí a tréninkem se ze zapáleného hobby cooka může stát mistr! 😉

PS: Už jste si někteří všimli, že mi z webu zmizela nabídka kurzů vaření. A asi vám dlužím malé vysvětlení.

Dávám si teď malou pauzu, a tak bohužel nové termíny pár měsíců nebudou… Ale protože mi píšete o rady, sepsala jsem pro vás tenhle článek, který vám snad trochu pomůže se v nabídce kurzů vaření orientovat.

A já vám slibuju, že jakmile budu připravená na další jízdu, dám vám vědět, ať už budete mít zájem o kurzy vaření soukromýho charakteru anebo ty v komorních skupinkách. Těším se na to! Na vás…! 🙂

Žijeme jinak

I když je v únoru stále zima, někde ještě leží sníh a mrazům rozhodně neodzvonilo, a to ani u nás v nížině, jaro je cítit…

Budete mít zájem:  Patní ostruhy – jak na ně? příznaky, příčiny a jejich léčba

Koho milujeme nejvíc na světě? Naše děti. Jsou roztomilé, upřímné, upatlané, neunavitelné, hlučné, ale hlavně velmi inspirativní. Ještě neobrousily hrany všech svých receptorů a…

Leden je čas bilancování loňského roku a vytváření nových plánů na rok nadcházející. Jinak tomu není ani v zahradě. Co se povedlo? Co ne?…

Permazahrada, to je malý krůček k potravinové soběstačnosti. Jak to všechno začalo…

Jinak než v televizi: Kurzy zdravého vaření nejsou nuda

Víte, co je Svatvečer svíček nebo svatoblažejské požehnání? Proč se zapichoval do trámu nůž, na který byl přivázán chléb a vánočka? Tušíte, kdo a…

Je víc věcí, které děláme jinak, nejen to, že jíme jinak. Třeba nemáme televizi, sedačku v obýváku, děti nemají v pokojíčku pracovní stůl a…

Pokud máte v rodině děti nebo jste sami kreativní, máte v papírech úžasný materiál na tvoření. A navíc to bude chytrý způsob recyklace. Z…

Víte, proč naši předci házeli hrách na zeď? A jaké další zvyky prováděli, když přišel zimní Slunovrat a začátek astrologické zimy? Proč byl tento den…

Je neskutečný rozdíl sledovat předvánoční čas očima těch, kdo uvažují jinak, nebo jsou třeba s námi přímo ve vánočním kurzu, a očima ostatních lidí. Díky předvánočním…

Dnes se na balení dárků dívám jinak než když jsem byla malá, v pubertě nebo pracovala jako manažerka. Velkou změnu v myšlení u mě…

Chcete dát blízkým jako dárek kosmetiku, ale ne tu chemickou? Vyrobte jim přírodní kosmetiku sami! Mrkněte na našich 6 tipů na rychlou a jednoduchou…

Milé dívky, slečny, paní, rozmohl se nám tu takový nešvar – PŘÍSNOST na sebe sama. A abych nekázala vodu a přitom sama nehltala víno…

Některé dárky nestojí ani korunu, přesto mohou být pro obdarovaného tím nejkrásnějším dárkem, jaký kdy dostal. Pokud se vám tenhle nápad líbí jako vánoční…

Kupované adventní kalendáře s běžnými sladkostmi nejsou zdravé a navíc jsou nudné. Zkuste to letos jinak. Přinášíme vám spoustu nápadů a také postup toho…

Také bojujete s otravnými octomilkami? Obzvlášť letní měsíce jsou pro tyto mušky ráj. Všude je spousta přezrálého ovoce, sladkých šťáv, vína, piva, moštů, které…

Slavíte Dušičky? Máte nějaké tradice? Děláte nějaké rituály? My slavíme s rodinou začátek tohoto magického období po svém.

Nastává zvláštní období, temná polovina roku. Pro naše předky byly první tři týdny v listopadu magické. Rituálně se zbavovali všeho, co jim v životě…

Dýně je vděčná zelenina. Když ji umíte sklidit a uskladnit, vydrží vám až do jara. Máme pro vás léty prověřené tipy na sklízení a…

Dlouhodobý pobyt na ostrém slunci, koupání ve slané či chlorované vodě, ale také barvení, fénování a používání chemických přípravků může způsobit, že budou vaše…

Zubní kartáčky nemusí být jen plastové. Na výběr máme bambusové, recyklované, z cukrové třtiny. Mají jedno společné – šetří přírodu, jak jen to jde….

Téma: jak uskladnit dýně, oslavy, bylinky, advent, měď, dekorace, sklízení dýní, krájení jablka, dárkový papír, očista, nepořádek, arrowroot, vánočka, péče o děti, vegetariánství, zbytky, mléko, kalendář, štípance, pupínky, banán, vykuřování, kračun, ekologie, rýma, Svatvečer, ekzémy, zemědělský rok, šťávy, jablečný ocet, vánoční stromeček, jogurt, přáníčka, pěstování dýní, svíčky, tvoření, přezrálé ovoce, bambucké máslo, sezóna zima, ovoce, vánoční papír, večeře, avokádo, permazahrada, maizena, kukuřičný škrob, rty, domácí zahrada, tyčinka na rty, sezení, zuby, zero waste, masti, květy, oslava hojnosti, duše, skladování dýní, bio zahrada, příroda, šumivé bomby, odpad, slovanské zvyky, pěstování, purpura, oslava přírody, dušičky, oxid zinečnatý, přírodní kosmetika, úsporné, svátky, oslava, jak sklidit dýně, konec hospodářského roku, zdraví, rituály, neštovice, adventní kalendář, děti, káva, rituál, veganství, vejce, hrách, vitamín E, sklizeň, pohanské zvyky, Samhain, vánoční tradice, hojnost, koutky, bez obalu, kompost, narozeniny, halloween, kompostování, vegan, házení hrachu o stěnu, recyklování, balzám, plasty, včelí vosk, kosmetika, biologická zahrada, Slulnovrat, vánoční zvyky, hody, záděry, biozahrada, život bez televize, zdravé sezení, octomilky, oslavy dušiček, TV, jak skladovat dýni, koupel, odpadky, vánoční přání, kopřivka, dárkové papíry, tříkrálová večeře, Vánoce, pivo, celta, Keltové, vlasy, dárkové obaly, dárky, keltské zvyky, slovani, předci, sladké nápoje, televize, éterické oleje, dětská kosmetika, kyselina citronová, zahradničení, mošt, recyklace, jak sklízet dýně, pěstování zeleniny, permazahrádka, ekzém, poděkování, balící papír, ekologické obaly, zinková mast, tradice, stříhání, rýmovník, sezení na zemi

Zdravé jídlo, které chutná a baví? To vás naučíme!

Pan Koreš: Příjemné prostředí a nevšední kulinářský zážitek o tom byl kurz s panem Zdeňkem.

Pan Kadlec: Skvěle připravený kurz, pan Zdeněk je profesionál a bylo zajímavé ho pozorovat při práci.

Jiří Horák: Splnil jsem si sen, když jsem si mohl zavařit s panem Zdeňkem Pohlreichem! Opravdu parádní zážitek.

Marcela: Zbožňuji středomořskou kuchyň. Celé menu bylo výborné.

Jitka: Konečně jsem se naučila správný postup, jak připravit linecké těsto.

Dáša: Ráda se učím novým věcem a nadchla mě přátelská atmosféra v kurzu.

Mirka: Skvělý, inspirativní. Paní Edita je nejlepší cukrářka. Domů si odnáším spoustu vychytávek. Přátelská atomosféra.

Tereza Ovšáková: Paní Jana byla jedním slovem božská. Suroviny, jídlo a atmosféra zase doslova geniální.

Vendula Vondráčková: Super večer se skvělými lidmi. Kurz za 1* a paní Jana Černá je opravdu sympatická.

Jarda: Konečně vím, jak udělat pořádnou flákotu masa.

Kristýna: Skvělé nové recepty a inspirace nejen na léto. Opět mám nové recepty.

Tereza: Kurz s Editou byl neobyčejný zážitek, který změnil můj pohled na pečení.

Alena: Příjemná atmosféra, individuální přístup lektora Martina. Doporučuji!

Paní L. Rovenská: Kurz paní Edity předčil má očekávání, úžasný.. skvělou společností tak i zázemím.

Šárka: Je skvělé se naučit i jinou úpravu ryb než na co je člověk zvyklý.

Budete mít zájem:  Solná masáž – dává do pohybu lymfatický systém

Natálie: Moje děti mají intoleranci na lepek. Jsem vděčná za každý nový recept.

Blanka: U nás doma milujeme rolády na všechny způsoby (více chutí najednou). Můj manžel je vám vděčný.

Gabriela: Oba synové byli strašně nadšení. Jsou z nich vášniví kuchaři. Samozřejmě doma vaří s kuchařskou čepicí, kterou na kurzu dostali.

Veronika: Když jsme pak jedli z jednoho talíře, měla jsem pocit, že jsme tak trochu rodina.

Petr Kutscha: Nádherně strávený čas a pohodová atmosféra, ke které přispěl pan Zdeněk svým lidsky profesionálním pojetím.

Jarda Adámek: Rozhodně doporučuji. Kurz rozšířil mé obzory.

Yvona Zemanová: Děkuji za nové i zajímavé inspirace.

Vlasta Matší: Perfektni…

Thea Tumova: Kurz byl skvělý !!

Stanislava Fišerová: Kurz byl opět výborný. Jídla byla skvěle zvolená a na silvestrovský stůl určitě perfektní.

Marek Raditsch: Kurz Vánoce jinak byl opravdu zážitek, opravdu jsem si to užila a určitě to nebude poslední kurz vaření, který jsem navštívila.
Petra B.

:

Mirek Kalina: Tento kurz byl pro mne první zkušeností s kurzy vaření a po absolvování vím, že nebyl poslední.
Bylo to skvělé. Děkuji za příjemně strávený čas a za úžasnou péči všech, kteří se o nás starali.

  • :
  • :
  • :
  • Mirek Kalina: Kurz byl připraven profesionálně, pouze zapomněli na certifikát o absolvování kurzu na jméno Ilonka Zacharová.
  • :

Barbora Polanská: Kurz hodnotím jako velmi přínosný a povedený. Moc mě to bavilo, díky.

Kamila Ehrenbergerová: Moc příjemně strávený večer, bezvadně jsme si popovídali… a pak jsem zjistil, že jsme celou dobu stáli, vařili a dost jsem se toho naučil. paráda!

  1. Tomáš Hlúch: Super menu, super atmosféra, šel bych znovu.
  2. Jan Stejspal: Kurz je absolutně perfektní a nabitej pozitivní energií.
  3. :
  4. :
  5. :
  6. :
  7. :
  8. :
  9. :
  10. :
  11. :
  12. :
  13. :
  14. :
  15. :
  16. :
  17. :

Filip Sajler: Náplň kurzu byla širší než bylo anoncováno. Líbilo se mi zaměření na technologii přípravy pokrmů, upozornění na rizika a jak je minimalizovat. Oceňuji i návody na to, jak napravit chyby.

  • :
  • :
  • :

Marcela Dlouhá: Takovéhoto kurzu jsem se zúčastnila poprvé a byla jsem nadšená.Jen bych uvítala, kdyby recepty na lahůdky, které jsme dělali byly více podrobnější – myslím co se týče pracovního postupu.

Byla tu sice možnost psát si poznámky, ale to jsem nestíhala pokud jsem chtěla sledovat práci pana Marka a sama se zapojit. Ale jinak vše na jedničku – prostředí, milí lidé, bezvadná atmosféra, skvělá nabídka vín, ale hlavně výborné suroviny, ze kterých jsme měli možnost vařit.

Velmi ráda si takovýto kurz někdy v budoucnu zopakuji a určitě budu doporučovat svým známým.

Lucie Nestrašilová: Výborný kurz, velmi přínosný. Skvělá atmosféra a jedinečný servis od Gourmet academy:-)

Lukáš Čížek: Bylo mi potěšením sledovat hbité ruce a pochytit několik vynikajících triků při profi vaření. Suroviny a zázemí kuchyně je fantastické a přeji hodně dalších spokojených žáků.

  1. Lukáš Čížek: Kurz byl moc fajn, už jsme doma vše vyzkoušeli a povedlo se
  2. :
  3. :
  4. :
  5. Edita Paulusová: Skvělé recepty, individuální přístup, praktické rady, úžasná organizace.

Jana Králiková (Černá): Opět skvělý, inspirující kurz se super osobními vychytávkami lektorky Jany. Skvělé menu se zajímavými surovinami a ingrediencemi. Perfektní zázemí, které celý tým poskytuje velmi zpříjemňuje celý průběh kurzu. Opět jsme odcházeli skvěle poučení a také najezení 🙂

  • :
  • :
  • :
  • :
  • Gianfranco „Frankie“ Coizza: Naše vánoční vaření s Frankiem mělo skvělou atmosféru a bylo velice zajímavé vidět, a i si vyzkoušet, jak jednoduše se dají připravit úžasné dobroty.

Marek Raditsch: Dobrý den, kurz se mi líbil, byla velmi příjemná atmosféra, milý přístup všech zúčastněných. Skvělé menu – jídla byla naprosto fantastická. Pod vedením lektora si osvojit nově získané informace ;o) Celkově SUPER ZÁŽITEK, těším se na příště. Ještě jednou všem děkuji za hezký večer. Veronika Jurčová

Marek Fichtner: Skvěle navržené menu, krásné prostředí, dokonale čerstvé ingredience a dobrý kolektiv lidí! To jsou první slova mé ženy, která kurz dostala jako dárek. Prvotní obavy vystřídalo nadšení, radost a veliký respekt panu Fichtnerovi. Nyní už vím, co jí nadělí ježíšek pod stromeček… 😀

:

Martin Staněk: Od přivítání až po ukončení kurzu příjemná atmosféra, sympatický a vstřícný lektor Martin Staněk i ostatní zaměstnanci. Vařím už 40 roků a stejně to bylo přínosem k mým kuchařským „pokusům“!

:

:

Gianfranco „Frankie“ Coizza: Jirkovi i Tomovi se moc líbilo. Děkujeme!

  1. Gianfranco „Frankie“ Coizza: Dcera byla velmi spokojená, již cestou z kurzu jsme museli jet na nákup a večer nám dcera připravovala panna cottu 🙂
  2. Martin Staněk: Poslala jsem na kurz Pánská jízda svého dědečka a nemohl si to vynachválit a moc se mu to líbilo, takže dostane k narozeninám kurz zase 🙂
  3. Radek David: Vše co jsme uvařili bylo naprosto vynikající. Větší zážitek, než jít do dobré restaurace

Gianfranco „Frankie“ Coizza: Dera byla nadšená a přeje si absolvovat další kurzy..;-)

Marek Fichtner: Uvařené menu lahodilo oku i chuti, vše bylo potrženo příjemným prostředím. Bylo o nás báječně postaráno ze strany pořádající školy vaření.

Lukáš Čížek: Lukáš by skvělý. Do tajemství ryb nás zasvětil perfektně a dokonce přidal i něco navíc.

  • Lukáš Čížek: Absolvoval jsem již nekolik kurzů vaření, ale tento byl jednoznačně nejlepší.
  • Martin Staněk: Kurz byl naprosto dokonalý, pan Staněk velice profesionální a co je nejdůležitější všechna jídla byla výborná.
  • Jana Králiková: Skvělý kurz, jako každý od Janci, vřele doporučuju.

Edita Paulusová: Kurz se mi moc líbil a byl pro mě přínosem. Všechno bylo perfektně připravené a o nás kurzistky bylo celou výborně pečováno.

:

:

Daška Malá: Úžasné!!! Plno nových vychytávek v pečení,příjemná atmosféra, skvělá lektorka Daška…určitě se sem ještě na nějaký kurz vrátím.

Edita Paulusová: Vse výtečné!!! Lektor za pět hvězdiček! Prostředi za pět hvězdiček!

  1. :
  2. :
  3. :
  4. :
  5. :
  6. :
  7. :
  8. :

Martin Staněk: Pro děti výborně sestavené menu. Všechno na 1 s hvězdičkou.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector