Jednoduchá rada jak zbavit ovoce chemikálií

Konzumovat neopláchnuté ovoce nebo zeleninu je čirý hřích proti hygieně, ale ani voda není všemocná. Přinášíme proto návod na důmyslnější omývací lázeň.

Než se ovoce či zelenina dostane do obchodu, musí projít strastiplnou cestou nejrůznějších procedur. A ani později v regálech, v kterých se spousta lidí s oblibou prohrabuje, to nemá jednoduché. Každý tak asi tuší, že koupit si v supermarketu jablko a zakousnout se do něj jen tak bez opláchnutí, není to pravé ořechové.

Chemikálie nebo vosk

Jenže pokud jablko umyjete pouze vodou, snadno se může stát, že na něm zůstanou zbytky chemikálií, které velkopěstitelé při nakládání s ovocem a zeleninou často používají. Aby se jablíčka krásně leskla, obchodníci na ně nezřídka aplikují vosk, který voda odstranit neumí. A co tedy ano?

Přidejte ocet

Učinit přítrž všem škodlivinám, které na slupce uchytily, dokáže docela obyčejná přísada, kterou máme doma snad všichni – ocet. Použít můžete klasický vinný ocet, ale také třeba jablečný ocet. Umývací směs získáte jednoduchým smícháním octa s vodou, a to v poměru šálek octa na dva šálky vody.

Jak na to

Lázeň vyrábějte v nějaké větší nádobě, například v míse či hrnci. Každý kousek ovoce či zeleniny v ní pak pečlivě omývejte půl až jednu minutu. Poté jej opláchněte pod proudem studené vody z kohoutku.

Odstranit nečistoty z povrchu zvládnete lépe s obyčejnou houbičkou na nádobí. Ovoce nebo zeleninu neumývejte tímto způsobem, pokud se je nechystáte hned sníst, ocet totiž může urychlit kažení.

  • Jednoduchá rada jak zbavit ovoce chemikálií
  • Jednoduchá rada jak zbavit ovoce chemikálií
  • Jednoduchá rada jak zbavit ovoce chemikálií
  • Jednoduchá rada jak zbavit ovoce chemikálií
  • Jednoduchá rada jak zbavit ovoce chemikálií
  • Jednoduchá rada jak zbavit ovoce chemikálií
  • Jednoduchá rada jak zbavit ovoce chemikálií
  • Jednoduchá rada jak zbavit ovoce chemikálií

Jak se zbavit lupénky?

Lupénka je chronické onemocnění, není tedy možné ji vyléčit a natrvalo se jí zbavit, proto se léčba zaměřuje na zmírnění příznaků. Vyskytnout se může v jakémkoliv věku, nejčastěji však v období puberty a pak až v pozdním věku – kolem 50. roku věku. 

Lupénka se považuje za autoimunitní chorobu, mechanizmy ale nejsou dodnes zcela popsané. Víme, že má dědičný podklad, kdy dítě dědí genetický předpoklad k lupénce. Pokud ho zdědí po obou rodičích a setká se vyvolávajícím faktorem – lupénka se rozvine. Vyvolávací faktor může být u každého člověka jiný, nejčastěji to mohou být: 

  • překonání infekční nemoci, 
  • klima a počasí, 
  • léky, 
  • špatná životospráva (zejména alkohol a kouření), 
  • jiné metabolické autoimunitní choroby, 
  • stres a nervové vypětí, 
  • hormonální změny v období puberty a klimakteria.

Jak vypadá lupénka?

Lupénka má docela typický průběh. Projevy se mohou vyskytovat na kůži těla v různých částech. Zejména v kštici, ale také na nehtech. Podle toho rozlišujeme několik forem tohoto onemocnění. Je známo, že kůži tvoří tři vrstvy a na povrchu je pokožka. Pokožka je tvořena mnoha vrstvami buněk a ty se neustále dělí, množí a posouvají se směrem k povrchu.

Tím se přirozeně zabezpečuje regenerace poškozené, zraněné, nebo spálené pokožky. Čím víc je buňka pokožky blíž k povrchu, tím je méně vyživovaná zespodu. Plní se keratinem (rohovatí) a následně odumírá. Staré buňky se poté odlupují a dávají tak prostor proniknout novým buňkám na povrch.

Tento proces se na kůži děje neustále a celá pokožka se obnoví přibližně za 3 týdny až 1 měsíc. 

U lidí s psoriázou je tento proces zrychlený. Místo 4 týdnů se buňky obnovují za 4 dny.

Tvoří se přebytečné množství buněk, které navíc nejsou dostatečně vyvinuté, nadměrně se do nich ukládá keratin a obsahují buňky typické pro zánět – T-lymfocyty.

Ty tvoří typické projevy – růžové a červené fleky a bílé zrohovatělé šupiny na povrchu kůže, které se olupují. Po sloupnutí šupiny místa i krvácí.

Tyto projevy se střídají s obdobím bez příznaků. Typické je zhoršení na jaře a na podzim, v těchto obdobích je třeba více pečovat o pokožku, aby se projevy zmírnili co nejvíce. Projevy lupénky zhoršuje spálení od slunce, suchý vzduch, nízké teploty, chemikálie a poranění.

Jednoduchá rada jak zbavit ovoce chemikálií Léčba psoriázy

Přípravky a postupy se stanovují individuálně pro každého pacienta. Obecně se ale dá říct, že podle použitých léčiv a forem existuje léčba:

  • Zevní – topické krémy, masti, roztoky a šampóny
  • Světelná
  • Vnitřní – podáním léků ústy a injekčně

Jednoduchá rada jak zbavit ovoce chemikálií Zevní lokální léčba psoriázy

Lokální léčbu tvoří různé topické přípravky s obsahem účinných látek. Do krému nebo masti se v lékárně zapracuje kyselina salicylová či urea (močovina). Tyto látky mají keratolytický účinek, což znamená, že rozpouštějí keratin v buňkách pokožky. Kůže je pak měkčí a šupiny se lépe odstraňují. 

Po odstranění zrohovatělých šupin je pokožka připravena na další aplikaci přípravků.

Dále se používá derivát vitaminu D3 na lokální použití, které jsou dostupné pouze na lékařský předpis v přípravcích v kombinaci s kortikoidy.

 Při aplikaci je bezpečnější vyhnout se citlivým partiím těla, jako jsou třísla a obličej. Ruce je pak nutno dobře umýt. Nesmí se používat na víc jak 30% povrchu těla. 

Účinné jsou také deriváty vitaminu A (retinoidy), Již 100 let se používá Cignolin, známý i pod názvem Dithranol. Je to dehtový derivát, jehož nevýhoda je barvení kůže a typický zápach. Ve vyšší koncentraci může pokožku podráždit, proto se aplikuje pomocí tzv.

minutové léčby, tedy nechá se působit několik minut (15-30) a následně se setře pomocí oleje. Při léčbě se koncentrace dehtu pozvolna zvyšuje. Dithranol se aplikuje pod dohledem lékaře v kombinaci s léčbou světlem.

Dostupnější dehet je známý pod názvem Ichtamol, modernější verze je ichtamol bílý, který nebarví a nemá typický dehtový zápach. 

Akutní projevy se dají zvládnout pomocí kortikoidů. Tyto přípravky by měl indikovat lékař, jako i určit délku léčby. Obecně ale platí, že kortikoidy se používají pouze na postižená místa 1-2krát denně v tenké vrstvě.

Doporučená doba aplikace je nejdéle 10 dní. I když mají mnoho nežádoucích účinků, v rozumné míře se používání kortikoidů nemusíte obávat a na začátku akutní fáze dokáží opravdu pomoci.

Indikují se buď samostatně nebo v kombinaci s deriváty vitaminu D, které jsme již zmínili.

Jednoduchá rada jak zbavit ovoce chemikálií Fototerapií proti šupinaté kůži

Na lupénku je účinné UVB záření, tedy fialová složka světla. Kromě pobytů u moře nebo termálních pramenů s vodou bohatou na obsah síry, existují i přístroje, které tvoří UV světlo různé vlnové délky.

Někdy se podávají i topické přípravky pro zvýšení citlivost kůže na světlo jako Psoralen v kombinaci s UVA světlem. Tato léčebná metoda se nazývá PUVA a probíhá pod dozorem lékaře a je dostupná v dermocentrech nebo nemocnicích.

Terapii světlem si můžete provádět i v pohodlí domova pomocí speciálních přístrojů, které jsou ale poměrně finančně náročné

Jednoduchá rada jak zbavit ovoce chemikálií Vnitřní léčba lupénky

U pacientů, kteří trpí těžkou formou lupénky, indikují léky na předpis ve formě tablet.  Nesou s tebou jistá opatření, proto si před užíváním pozorně prostudujte příbalový leták. 

V posledních letech se vyvíjí biologická léčba, tedy léčba přípravky s injekční aplikací pod kůži či infuzním roztokem, vyráběné biotechnologicky.

Tato léčiva se indikují u pacientů se středně těžkou až těžkou formu psoriázy. Má méně nežádoucích účinků a interakcí, ale léčba je finančně nákladná a poskytují ji pouze některá centra.

Proto je indikována pacientům, u kterých selhává jiná léčba a psoriáza pokrývá víc jak jednu desetinu povrchu těla.

Péče o pokožku při lupénce

Kromě léčby léky a topickými přípravky je třeba, aby pacient dodržoval určité pravidla péče. Podpůrné prostředky ve formě krémů, gelů a olejů nejsou dostatečně účinné samy o sobě, ale při léčbě pokožku zvláčňují a promašťují. Dobře použitelné jsou oleje – olivový, slunečnicový, parafínový apod.

Účinná je také kosmetika s obsahem konopných olejů značky CutisHelp, Annabis nebo EPIDERMA s bioaktivním CBD komplexem. Z dermokosmetických značek je to řada Ducray Kertyol, nebo volně prodejná léčivá kosmetika Balneum Hermal, která nabízí i přísady do koupele. Speciální kosmetickou řadu vytvořil taky Dr.

Michaels, vědec a biochemik z Austrálie. Mýdla, krémy a jiné přípravky, které používáte na ošetření kůže, by měli mít neutrální pH, proto se nemusíte bát používat dermokosmetiku, která je určená na atopickou dermatitidu.

Tyto přípravky jsou samozřejmě vhodné i pro pokožku s lupénkou, jako třeba Bioderma Atoderm, A-derma, La-roche Posay Lipikar a Avene Xeracalm. 

Jednoduchá rada jak zbavit ovoce chemikálií Další opatření při lupénce

Při léčbě lupénky se v mnoha případech osvědčila změna jídelníčku a životního stylu. Na stav pokožky pozitivně působí vynechání červeného masa, zvěřiny a uzenin. V některých případech i mléka a mléčných výrobků.

Naopak, strava by měla být bohatá na ryby s obsahem omega-3 mastných kyselin, nebo alespoň na rybí tuk. Dále by měla strava obsahovat ovoce a zeleninu, které jsou bohaté na vitamíny a antioxidanty.

Budete mít zájem:  Priznaky Covid Jak Postupovat?

Zhoršení stavu může pacient pozorovat při konzumaci alkoholu, kouření, nadměrném stresu a kontaktu s chemikáliemi.

Jednoduchá rada jak zbavit ovoce chemikálií 5 tipů jak vyzrát nad lupénkou

  • Pokožku je potřeba udržovat vláčnou a hydratovanou za pomoci různé kosmetiky k promazávání. Vylučte to, co vám způsobuje jakékoliv potíže, a to i prací prášky a aviváže.
  • Kůži si neškrábejte a neolupujte šupiny násilím, způsobuje to zhoršení stavu. Naopak chraňte pokožku před poraněním a třením – volným a pohodlným bavlněným oblečením.
  • Pamatujte, že sluneční záření působí léčebně, hlavně v období léta. Pokožku ale chraňte před spálením od slunce pomocí přípravků na opalování.
  • Dbejte na zdravý životní styl a o celkovou duševní pohodu, protože stres má v případě lupénky za následek výrazné zhoršení projevů.
  • Pokožku chraňte před chemikáliemi a to i při běžném úklidu. Používejte gumové rukavice v kombinaci s bavlněnými, aby se předešlo zapaření.

Vše pro lupénku

3 snadné triky, jak se zbavit chemie z ovoce a zeleniny

To, že ovoce a zelenina bez chemie jsou to nejlepší, tak o tom žádná. Taky nejraději nakupuji od farmářů nebo na svetbedynek.cz a chemii nemusím pak řešit vůbec.

Takové ovoce a zeleninu stačí prostě opláchnout vodou. Často však nakupuji i v klasických krámech a tam už to s tou chemií nebude tak valné.

Co můžeme v takovém případě udělat, je zbavit se pesticidů na povrchu a získat tak zdravější pochoutku?  

Jednoduchá rada jak zbavit ovoce chemikálií

Co nám pomůže: 

1. Vykoupat v octu

Ovoce a zeleninu namočte do roztoku z vody a octa. Směs udělejte v poměru 90% vody a 10% octa. Nechte působit 15-20 minut, ocet za tu dobu chemikálie neutralizuje a uvolní do vody.

Pak ovoce a zeleninu opláchněte a utřete do sucha. Roztok je slabý, nemusíte se bát zápachu nebo změny chutě. Můžete použít ocet vinný nebo jablečný. Alternativou je použití roztoku s citrónem nebo solí.

2. Oloupat

Ovoce i zeleninu můžete i oloupat a tím se pesticidů zbavíte zaručeně. Na jedné straně je to škoda, protože slupka obsahuje vlákninu, která napomáhá trávení a čištění střev. Pokud ale máte pocit, že je to lepší nebo je slupka viditelně ošklivá, pryč s ní                               

3. Odšťavnit

Další a oblíbenou variantou je ovoce a zeleninu vypít. Na to slouží odšťavňovač, který navíc slupku při odšťavnění odstraní, zůstane vám jenom tekutina plná vitamínů. Můžete přidat i mleté koření jako je skořice, hřebíček nebo chilli. Vitaminové bombě dodají říz a blahodárně působí i trávení, odstraňují totiž bakterie, plísně a parazity.

Jednoduchá rada jak zbavit ovoce chemikálií

Pokud se chcete zbavit chemických látek, které už v těle máte a chtě nechtě je pravidelně do těla dostáváme různými způsoby, dopřejte si detoxikaci těla a hlavně střev. Velmi důležité je pít 2-3 litry čistě vody každý den. A pokud se chcete zbavit i případných parazitů, mám pro vás tip na přírodní koktejl.

Koktejl, který vás řádně pročistí – kefír, lněné semínko a hřebíček:

  • 1. týden – 100ml kefíru,1 polévková lžíce lněných semínek, 1/2 -1 čajová lžička hřebíčku
  • 2. týden – 100ml kefíru, 2 polévkové lžíce lněných semínek, 1/2 -1 čajová lžička hřebíčku
  • 3. týden – 150ml kefíru, 3 polévkové lžíce lněných semínek, 1/2 -1 čajová lžička hřebíčku

Hřebíček a lněné semínko je potřeba jemně namlít. Ani lněné semínko nekonzumujte v celku a namelte si vždy čerstvou dávku.

Poslouží vám třeba mlýnek na kafe. Koktejl si dopřejte ráno místo snídaně a nezapomeňte přes den vypít dostatek čisté vody, aby odpadní látky mohly z těla ven. Hřebíček je hodně aromatický, můžete si ho dávkovat podle sebe nebo ho nahradit chilli.

Hřebíček ale užívali proti parazitům už naše babičky a prababičky, tak já sázím na něj 

                                                 Jednoduchá rada jak zbavit ovoce chemikálií

Antitoxický a antibakteriální účinek má i mletá skořice, tak se nebojte občas špetku přidat pro změnu chutě.

Přehodnoťte taky jídelníček a vyřaďte nevhodné, škodlivé a nebezpečné potraviny. Postupně vám prozradím jak na to jdu já a co se mi osvědčilo. Třeba jak jsem vyřadila maso a nakonec ho s chutí znovu vrátila zpátky, ale přiměřeně. 

Silva

Jak se zbavit pesticidů v ovoci a zelenině: Omytí vodou často nestačí

Kupujete si ovoce a zeleninu v domnění, že pro své tělo děláte to nejlepší? Pak vás možná z tohoto omylu vyvedeme, zvláště pak pokud ovoce a zeleninu konzumujete neumyté. Do svého těla totiž touto cestou dostáváte celou řadu chemických látek, které vážně ohrožují vaše zdraví.

U citlivějších jedinců se může objevit kopřivka, otok hrdla nebo jiné příznaky alergie. Dlouhodobá konzumace může narušit funkci a produkci hormonů, způsobit rakovinu a jiné vážné zdravotní problémy.

Bio ovoce a zelenina nemusí být automaticky zdravější

Naše klimatické podmínky nedovolují českým zahrádkářům a pěstitelům celoroční produkci ovoce a zeleniny, zejména pak produkci některých druhů. Záchranou je tak supermarket, který se může pyšnit obrovským výběrem nablýskaného ovoce a zdravě vypadající zeleninou. Jenže málokdo už ví, že za skvělým vzhledem stojí i celá řadu zdraví škodlivých látek.

Skvělou variantou by se tak mohly zdát bio potraviny. Jenže bohužel ani u nich nemáte nikdy 100% záruku pěstování bez chemických látek. Ani ten nejlepší zemědělec nedokáže svou úrodu izolovat od spodních vod či vlivu emisí. Jediná záruka je vaše pečlivost. Jen vy můžete správným mytím ovoce a zeleniny odstranit až 85 % pesticidů!

Jednoduchá rada jak zbavit ovoce chemikáliíJahody jsou považovány za nejšpinavější ovoce z hlediska množství pesticidů. Nemáte-li možnost jahody si vypěstovat sami, pak raději kupujte jahody v bio kvalitě. Zdroj: www.bigstockphoto.com

Víte, jaké ovoce je nejčistší z hlediska množství pesticidů?

Na samém vrcholu pomyslného žebříčky jsou jahody, nektarinky, broskve a hroznové víno. Moc dobře si nestojí ani jablka. Ze zeleniny nejhůře dopadla okurka, špenát, malá cherry rajčata a sladká paprika. Naopak nejlépe dopadlo mango, ananas, grapefruit, zelí, chřest a květák. Za nejčistší ovoce je považováno avokádo.

Střídejte různé druhy ovoce a zeleniny

Na přítomnost pesticidů byste měli myslet už při nákupu. Nenechte se zlákat nablýskaným ovocem a velkou zeleninou. Pravděpodobně totiž sáhnete po potravině, která je chemicky ošetřená. Upřednostňujte české pěstitele. Podléhají mnohem přísnějším normám. Dovážené ovoce v sobě ukrývá mnohem více toxických látek.

Jednoduchá rada jak zbavit ovoce chemikáliíKvalitní chemicky neošetřená jablka jsou pevná a příjemně voní. Zdroj: www.bigstockphoto.com

Pouhé omytí nestačí!

Veškeré ovoce a zeleninu umyjte extrémně teplou, nebo naopak extrémně studenou vodou. Většinou se však zbavíte pouze viditelných nečistot a voskové vrstvy, která zaručuje lesklý vzhled ovoce a brání jeho vysychání. Chemických látek se bohužel nezbavíte! Řada pesticidů není totiž rozpustná ve vodě.

Zbavit pesticidů se můžete pomocí roztoku, který si vyrobíte smícháním vody a octa v poměru 9:1. Dvacet minut v tomto roztoku vás zbaví až 85 % pesticidů. Bohužel pesticidů, které se dostanou pod pevnou kůru do dužiny, se nikdy zcela nezbavíte.

Jednoduchá rada jak zbavit ovoce chemikáliíOvoce s drobnou vadou je mnohdy zdravější a chutnější než ovoce, které na první pohled vypadá mnohem lépe. Zdroj: www.bigstockphoto.com

Jahody, hroznové víno a jiné bobulovité ovoce je vhodnější umýt v citronové vodě nebo vodě smíchané se solí. Vhodným prostředkem k omytí je také jedlá soda.

Loupání slupky se může zdát jako nejlepší způsob, jak odstranit z ovoce a zeleniny velké množství pesticidů. Bohužel se slupkou a s pesticidy se zbavujeme i většiny vitamínů, vlákniny, antioxidantů, živin a jiných cenných látek.

Výhodnější je tak ponechat jablko, hrušku, rajčata a jiné druhy potravin se slupkou.

Vždy však oloupejte brambory, které vstřebávají pesticidy z půdy, a okurky, které jsou kvůli rychlejšímu růstu extrémně hnojeny.

Jak odstranit zbytky pesticidů z ovoce a zeleniny?

Jablka, hroznové víno, broskve a nektarinky. To jsou druhy ovoce, na kterých se nachází největší množství pesticidů a chemických látek, používaných při jejich pěstování.

Ne každý si může dovolit nakupovat bio potraviny a ne všechno ovoce a zelenina je v bio kvalitě dostupné.

Co když přesto chcete sobě nebo třeba svým dětem dopřát ovoce a zeleninu bez chemie? Nejspíš potraviny běžně oplachujete pod tekoucí vodou. Věděli jste ale, že to zdaleka nestačí?
 

Budete mít zájem:  Co nejhoršího jste v životě snědli?

Jak se skutečně zbavit pesticidů na ovoci a zelenině?

Pro omývání ovoce a zeleniny nikdy nepoužívejte mýdlo. Vhodnými variantami jsou vinný ocet, citrónová šťáva, jedlá soda nebo hrubozrnná sůl.

Ovoce nebo zeleninu nechte půl hodinky namočené ve studené vodě smíchané s vinným octem nebo citronovou šťávou v poměru 9:1. Pokud budete používat jedlou sodu nebo hrubozrnnou sůl, počítejte s množstvím 2 lžíce na litr vody.

Můžete zvolit navíc také silnější kombinaci soli a citrónu nebo vinného octa a jedlé sody.

Pokud konzumujete ovoce a zeleninu s tvrdší slupkou, jako jsou brambory, okurky, nebo jablka, vydrhněte je po namočení kartáčem pod proudem studené vody pomocí kartáče na zeleninu. Veškeré ovoce a zeleninu po vodní lázni opláchněte studenou vodou a osušte utěrkou. Tímto se zbavíte asi 70% zbytkových pesticidů.

Jednoduchá rada jak zbavit ovoce chemikálií

Jaký druh octa k omytí zeleniny použít?

Kromě vinného octa můžete použít jakýkoliv jiný druh, od jablečného až po bílý. Všechny druhy jsou stejně účinné a jeho vůně bezpečně zmizí po opláchnutí a osušení zeleniny. Výhodou je navíc to, že ocet pomáhá odplavit kromě pesticidů také slimáky a různé druhy hmyzu.

Jedlá soda nebo hrubozrnná sůl

K odstranění zbytků chemických látek můžete použít také jedlou sodu nebo hrubozrnnou sůl. Jednoduše smíchejte 2 až 3 lžíce jedlé sody nebo soli na litr vody, nechte zeleninu namáčet, pořádně opláchněte a osušte.

Jednoduchá rada jak zbavit ovoce chemikálií

Které druhy ovoce neumývat?

Malé bobulovité ovoce, jako jsou jahody nebo borůvky sice patří mezi druhy nejvíce zasažené pesticidy, namáčení ve vodě ale bohužel nezvládnou. Pokud si chcete užít toto ovoce bez zbytečné dávky chemie, nezbude než se porozhlédnout po plodech v bio kvalitě.

Jak odstranit zbytky pesticidů z ovoce a zeleniny? was last modified: 4 června, 2018 by Kateřina Fišerová

Jednoduché domácí triky, jak zbavit ovoce a zeleninu chemie

Nakupujete ovoce a zeleninu v supermarketech? Nejspíše ano. Ostatně v současné době se nic moc jinam vydat ani nedá.

Při nákupu je zapotřebí počítat s tím, že povrch různých plodů bývá ošetřen prostřednictvím chemie. Děje se tak hlavně proto, aby se dané produkty nezkazily. Zbavit se takovéto chemie nemusí být nijak složité.

Obyčejná voda k tomu ale zřejmě nepostačí. Ideální je použít některý z následujících tipů.

Jestliže se chcete zbavit jakýchkoli pesticidů na ovoci i zelenině, pak plody jednoduše oloupejte. Jestliže znáte zaručený původ ovoce či zeleniny a víte, že plody nejsou chemicky upravovány, loupat nemusíte.

Pod slupkou se totiž skrývá velká porce vlákniny a její konzumací si čistíte střeva a napomáháte trávení. U mnohých hlavně exotických plodů je loupání samozřejmostí.

Typické jsou hlavně pomeranče a mandarinky.

Jednoduchá rada jak zbavit ovoce chemikálií

Oloupaná jablka: Zdroj obrázku Pixabay.com

Octová koupel

Ocet je vynikající volbou nejenom při údržbě domácnosti a likvidaci vodního kamene. Pokud si uděláte speciální roztok, můžete v něm ovoce a zeleninu vykoupat. Plody zbavíte chemie zaručeně.

Ideální je 90 % vody a 10 % octa. Necháte působit zhruba 20 minut, následně opláchnete a utřete do sucha. Roztok octa je velmi slabý, takže chuť nijak neovlivní. Jinak je místo octa možné použít také citron se solí.

Záleží na tom, co aktuálně máte doma.

Jednoduchá rada jak zbavit ovoce chemikálií

Pomerančová šťáva: Zdroj obrázku Pixabay.com

Ovoce odšťavněte

Opět velmi jednoduchá rada. Slupka se při odšťavnění samozřejmě odstraní, takže do sebe prostřednictvím šťávy dostanete potřebné množství vitamínů a jiných velmi důležitých látek.

koupit si dnes odšťavňovač není žádný problém. Na trhu se nachází spousta různých modelů. Vynikající jsou mimo jiné také nejrůznější ovocná smoothie, která obsahují i pevnější části ovoce či zeleniny.

Oloupaná mandarinka: Zdroj náhledového obrázku Pixabay.com

Jak zbavit ovoce pesticidů? Nejlépe pomůže obyčejný ocet

Nejlepší rady bývají ty nejjednodušší. I v případě pesticidů. Vědci už vědí, žepřípravky z drogerie jsou v boji s pesticidy asi tak účinné jako obyčejná voda. Tedy spíše neúčinné.

Zvládnou totiž odstranit zhruba pouhých 20 % škodlivin z povrchu ovoce či zeleniny. Než za ně utrácet je lepší dát pár korun za věc tak obyčejnou, jako je ocet. Naše babičky znaly jeho čisticí vlastnosti.

Omývat ovoce a zeleninu octem doporučoval i největší český bylinkář 20. století, páter František Ferda.

Teď sílu octa uznala i věda. Například u rajčat snížil počet pesticidů až o 94 %. Zatímco v jiné studii zredukoval množství bakterií na ovoci o celých 98 %. Jablko či mrkev samozřejmě nemáčíme v čistém octu, to by nám pak moc nevonělo.

Použijeme nálev vody s octem v poměru 1:3. Nalijeme do velké nádoby a v ní můžeme ovoce a zeleninu omývat třeba týden a pak teprve vyměnit. Před konzumací jídlo opláchneme ve vodě, aby na něm nezbyl zápach.

Stejně dobře jako ocet poslouží i soda.

Sílu octa uznala i věda. V jednom výzkumu snížil počet pesticidů u rajčat o 94 %. V jiné studii zredukoval množství bakterií na ovoci o celých 98 %. 

Má to však háček, který není tak malý, jak by se zdálo. Ovoce a zelenina musí v nálevu zůstat alespoň 15 minut (nevadí, pokud ho v ní zapomeneme déle). Chce to mít jistou disciplínu, protože, když vezmeme do ruky hrušku, obvykle máme chuť se do ní hned pustit. Marketing nám slibuje, že když si zaplatíme, všechno můžeme mít hned. Mytí ovoce a zeleniny člověka učí zpomalit. 

Bio mytí

A co mytí bio jablka? Přestože v ekologickém zemědělství platí zákaz používání pesticidů, i na povrchu bio jídla se chemikálie vyskytují. Navíc u bio zeleniny octem ošetříme i různé plísně a mikroorganismy, které nezlikvidovala chemie.

Bio ovoce a zelenina nás totiž někdy mohou nemile překvapit právě tím, že nejsou chemicky ošetřené, a jsou tedy vystavené i škodlivinám, které u konvenční zeleniny nehrozí. Přírodní čistidlo ocet ale přírodní škodliviny zlikviduje. Mytí ovoce a zeleniny. I taková triviální věc nás učí, že některé věci se nedají uspěchat.

foto: Profimedia, zdroj: https://food.ndtv.com/food-drinks/simple-tricks-to-remove-pesticides-from-fruits-and-vegetables-696039

Jednoduchá rada jak zbavit ovoce chemikálií

Praha 7 vyhlásila v květnu stav klimatické nouze , jak ji (a nejen ji, ale celou…

Jednoduchá rada jak zbavit ovoce chemikálií

Vznik života je pořád ještě pro nás zahalen tajemstvím, tedy pokud nejsme…

Jak jednoduše vyčistit troubu bez chemikálií? – Príma receptář.cz

Jednoduchá rada jak zbavit ovoce chemikáliíZnáme to všichni – něco se vylije, připálí, vyprskne a hned můžeme drhnout troubu. Prostředky, které mají za úkol rychle a snadnou vyčistit připálenou mastnotu, obsahují nebezpečné chemikálie, které se v troubě drží drží několik dní. Nejenom, že se výpary dostávají do jídla, ale také způsobují zápach trouby. Jestli už nechcete čistit připáleniny těmito drahými chemickými prostředky, máme pro vás skvělé řešení. Přírodní čistič, který si vyrobíte za pár minut doma, se stane vaším neocenitelným pomocníkem na různé druhy špíny.

Vše, co budete potřebovat, najdete běžně v kuchyni. Připravte si citrón, pomeranč, rozmarýn, ocet a skleněnou uzavíratelnou nádobu.

Pomeranč oloupeme a slupky vložíme do skleněné nádoby. Přidáme citronovou kůru, rozmarýn a celé zalijeme octem. Necháme nasáknout pět dní. Poté přecedíme a přelijeme obsah do rozstřikovací nádoby.

Z trouby vyndáme všechny rošty a na připáleniny v troubě nasypeme jedlou sodu. Celé postříkáme přírodním přípravkem, který jsme si vyrobili. Pak už jen pozorujeme, jak účinkuje jedlá soda s tekutinou. Doporučujeme nechat působit alespoň hodinu.

Jednoduše pak houbičkou setřeme rozpuštěnou mastnotu a omyjeme vodou.

Při čištění trouby dávejte pozor na drhnutí ostrými předměty, lehce vnitřek trouby poškrábou a zničí. Raději nechte působit prostředek delší dobu nebo proces opakujte víckrát.

Pokud se potřebujete zbavit mastnoty v mikrovlnné troubě bez použití chemikálií, je tu další fígl s použitím citrónu. Stačí nakrájet na čtvrtky a vložit do misky s půl litrem horké vody. Mikrovlnou troubu poté zapněte na pět až deset minut na plný výkon. Nejenom, že pára uvolní mastnotu, ale ještě ke všemu mikrovlnku krásně provoní.

Uvolněnou mastnotu stačí jednoduše setřít hadříkem. Tento způsob můžeme praktikovat i v případě trouby. Stačí nakrájet plátky citrónu na pekáč s vodou. Troubu rozehřejeme a přivedeme vodu k varu. Na středním stupni necháme běžet cca půl hodiny, aby výpary mohly začít působit. Pak stačí vysušit a otřít.

Dávejte však pozor, abyste se nespálili a raději chvíli vyčkejte, než se trouba trochu zchladí.

Nové multifunkční trouby již mají přímo zabudovanou funkci Water Systém, který vám s čištěním trouby pomůže.

Citrón je opravdu neocenitelným pomocníkem v domácnosti. Velmi účinný je také při boji s pachem v myčce. Stačí vložit plátky nebo čtvrtky do držáku na příbory a zápach zmizí jako mávnutím kouzelného proutku. Jestliže chcete myčku vyčistit – opět bez použití chemikálií – naplníme sklenici pár lžícemi jedlé sody a zapneme prázdnou myčku na klasický mycí proces.

Budete mít zájem:  Léčba Průjmu U Dětí?

Jednoduchá rada jak zbavit ovoce chemikálií

Jak doma jednoduše odstraníme škodlivé pesticidy z ovoce a zeleniny

Jednoduchá rada jak zbavit ovoce chemikálií

Se zvyšujícími se cenami potravin a neutuchajícím používáním pesticidů a jiných chemických postřiků se zdravé ovoce a zelenina rychle stávají luxusem.

Dovolit si je mohou jen ti, co jsou ochotni si připlatit za bio plodiny, u kterých je používání chemických postřiků buď úplně zakázáno, nebo přísně regulované.

Po postřicích se sice většina chemikálií z plodin vlivem deště časem smyje, ale nezanedbatelné zbytky v nich zůstávají. K tomu se přidávají i postřiky již sklizeného ovoce a zeleniny, aby se prodloužila jejich doba zachování čerstvosti během transportů nejednou napříč kontinenty.

Co mohou způsobovat pesticidy zdraví

Když se jednou pesticidy dostanou do vašeho těla, mohou vést k rozvoji více druhů vážných akutních i chronických onemocnění – od ekzémů až po rakovinu.

Zbavit se jich je proto prvním krokem na vaší cestě za lepším zdravím.

Jako spotřebitelé většinou nemáme žádný vliv na to, co všechno se na naše potraviny nanese. Naštěstí existuje pár rychlých návodů, jak se většiny pesticidů zbavit.

Existují však obecná doporučení, která obsahují jednoduché kroky, které by si měly domácnosti osvojit při odstraňovaní pesticidů z ovoce a zeleniny.

Krok 1

Přibližně 75 až 80 % pesticidů z ovoce se zbavíte po jednoduchém opláchnutí ve studené nebo ještě lépe ve vlažné vodě.

Jde o povrchové pesticidy na ovoci jako hrozny, jablka, švestky, broskve či hrušky a také na zelenině jako rajčata či paprika. Obvykle si to vyžaduje 2 až 3 opláchnutí.

Krok 2

  • Dalším krokem při odstraňování pesticidů je namočení ovoce a zeleniny do slané vody.
  • 2% roztok soli a vody obvykle z plodin vyplaví většinu pesticidů, které se nacházejí na jejich povrchu.
  • Zvláště u listové zeleniny je třeba důkladné vícenásobné propláchnutí.

Krok 3

Posledním krokem je důkladné očištění od všech pesticidů, které se nacházejí nejen na povrchu, ale často pronikly i hlouběji do slupky nebo do kůry ovoce a zeleniny.

Pro tento účel je vhodné použít roztok vody a octa v poměru 1 díl octa na 4 díly vody.

Vezměte velkou mísu a naplňte ji uvedeným roztokem. Můžete pro tento účel použít i dřez (samozřejmě čistý).

Ponořte do něj vaše ovoce a zeleninu a nechte odstát alespoň 1 hodinu. Potom ho ještě propláchněte pod tekoucí vodou a nyní už bude připraveno ke konzumaci!

Závěr

Nakonec si ještě všimněte, co všechno se do roztoku během té hodiny uvolnilo. Budete překvapeni, kolik špíny v ní najdete.

Takové omytí ovoce a zeleniny kromě zbavení pesticidů má ještě jednu výbornou vlastnost – výrazně prodlouží dobu, po kterou se nezkazí a neshnije.

Zdroj: www.vylectese.cz

Jednoduché a hlavně účinné návody, jak zbavit ovoce a zeleninu pesticidů

Není žádnou novinkou, že v současné době žijeme ve světě plném chemie. Bohužel, jak jistě víte, z této problematiky nejsou vynechány ani potraviny, které se běžně vyskytují na našem jídelníčku.

Ze všeho nejhorší je ovšem fakt, že si plně neuvědomujeme, jakému nebezpečí se pravidelně vystavujeme. Tato nevědomost je zřejmě způsobena tím, že takto „upravené“ potraviny omylem považujeme za organické produkty.

Nejenže tento fakt ovlivňuje finance, ale hlavně způsobuje následně mnoho zdravotních potíží.

A právě z důvodu této skutečnosti je zde níže ve článku popsán výtah z těch nejúčinnějších způsobů čištění ovoce, jak se chemie v naší stravě vyvarovat.

1) Studená voda

Jaký je ten nejjednodušší a nejúčinnější postup? Jak bylo již zmíněno, jednoduše a hlavně efektivně, opláchnutím potravin pod studenou vodou odstraníte 64-80% pesticidů. Ale je opravdu nutné použít vodu studenou a nikoliv horkou. Tento fakt uvádějí mnohé studie. Samozřejmě platí, čím víckrát potravinu opláchneme, tím lépe pro nás.

Zbytků chemie se snáze zbavíme, když vytvoříme směs z vody a soli. Avšak neplatí to pro ovoce křehčího rázu, ale za to čistí potravinu od pesticidů v štěrbinách a prasklinách.

Postup je následující. Budeme potřebovat 2 lžíce soli do vody v celkovém množství 4 šálků. Pak to důkladně promícháme a potraviny necháme v této směsi namočené v časovém rozmezí 30-60 min. Pak už jen stačí opláchnout studenou vodou a máme hotovo.

3) Octová lázeň

Octová lázeň je založena na stejném principu jako předchozí recept. Ocet však můžeme s přehledem vyměnit i za citrón.

Smícháme 1 šálek octa se 4 šálky vody, opět důkladně promícháme, vložíme ovoce a zeleninu na zhruba tu 1 hod. a nakonec opláchneme pod studenou vodou. Nejenom, že odstraníme pesticidy, ale zároveň budou potraviny déle svěží.

Postup je následující. Smícháme 2 lžíce octa, 1 lžičku citronové šťávy s 1 šálkem vody a zamícháme. Pak stačí aplikovat na dané potraviny, nechat působit 30s a na závěr opláchnout studenou vodou.

5) Pryč s vrchní vrstvou

Stačí zbavit ovoce či zeleninu vnější vrstvy včetně listů. Takto jednoduše snížíme počet bakterií a pesticidů.

6) Vynechat mýdlo

Ač se tomu nechce moc věřit, opravdu není vhodné používat chemikálie na čištění potravin, protože se právě takto mohou chemikálie dostat do naší stravy.

Samozřejmě není v našich silách zbavit potraviny všech toxinů. Proto potraviny organického rázu i na dále zůstávají pro nás tou nejlepší, ale zároveň nákladnou cestou. Avšak, výše představené postupy opravdu napomáhají k tomu, abychom se stravovali zdravě i běžnou potravinou.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Jak správně umýt ovoce a zeleninu, aby se ze zdravé svačinky nestal chemický koktejl

08.04.2021

Foto: Denis Production / Shutterstock

S příchodem jara se zvyšuje spotřeba ovoce a zeleniny. Je to reakce organismu, který potřebuje po zimním období vzpruhu, odlehčit jídelníček a dodat tělu potřebné vitamíny a minerály.

Je jasné, že v tomto období si čerstvou zeleninu a ovoce ze zahrádky nepřinesete, a tak je potřeba si tyto potraviny kupovat a také řádně umýt a zbavit je chemických látek z jejich povrchu.

Každou šťavnatou broskev a voňavé rajče je třeba pořádně pečlivě umýt, a proto je dobré vědět, že pouhým opláchnutím vody se chemie nezbavíte.

Většina ochranných prostředků je dělaná tak, aby odolala dešti a umělému zavlažování.

Pokud si chcete být jistí o nezávadnosti, můžete odstranit slupku, ale to samozřejmě nejde u všeho. Další možností je kupovat potraviny v BIO kvalitě od osvědčených firem.

Jak ovšem víte, BIO produkty jsou o poznání dražší, a ne každý si je může dovolit. Je dobré alespoň část produktů v této kvalitě kupovat. Nejlépe takové, které neoloupete (jahody, maliny, borůvky, vinnou révu atd.

) Obzvláště těhotné ženy a děti by měly jíst zdravě.

Co použít na mytí ovoce

Speciální čistící prostředek

Určitě jste si všimli, že existuje přípravek, který je určený pro mytí ovoce a zeleniny. Ale nemá to logiku utrácet za přípravek, který má umýt další přípravek. Jde to i jinak a levněji.

Mytí s jablečným octem

Docela efektivní způsob, jak z dostupných surovin docílit dobrého výsledku. Navíc je to ekonomické řešení. Na přípravu stačí 2 díly vody na 1 díl octa. Suroviny k umytí nechte 15-30 minut ponořené a potom je opláchněte čistou vodou. (Jablečný ocet si můžete v sezóně jablek jednoduše udělat i doma, třeba z padaných jablek.)

Mytí s jedlou sodou

V poslední době je jedlá soda látka na univerzální použití. Na mytí ovoce a zeleniny opravdu funguje. Na litr vody stačí rozpustit polévkovou lžíci sody a zamíchat. I v tomto případě stačí 15-30 minut ponoření. Pokud pojídáte ovoce a zeleninu i mimo domov, klidně si udělejte roztok do malého rozprašovače a noste v tašce. Ovoce a zeleninu stačí postříkat, nechat 15 minut a opláchnout.

Dobrá rada: I oloupané ovoce umyjte, nezapomeňte na ruce. Poškozené části vykrojte, mohly by v takovém místě být bakterie a mikroorganismy.

Štítky: ovoce, zelenina, BIO, voda, jedlá soda, jablečný ocet

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector