Jedlé kaštany: Pochoutka podzimu

Čas jedlých kaštanů, známé oblíbené pochoutky, nastává na podzim a v zimě. Tato lahůdka má kromě chuti i jiné významné benefity. Kaštany jsou zejména velkým pomocníkem pro podporu našeho zdraví. Můžeme na ně narazit na vánočních trzích, případně je zpracovat doma. Příprava je jednoduchá.

Kaštany mají vysoký obsah minerálních látek, zejména draslíku, vápníku, fosforu, síry, železa a hořčíku. Často se využívají při problémech se žaludkem. Jejich konzumace se také doporučuje při únavě a stresu.

Rovněž podporují činorodost mysli, oddalují příznaky stárnutí a s tím spojené zapomínání. Preventivním pojídáním můžeme zamezit různým zdravotním problémům spojeným se srdcem, dýchacím systémem a játry.

Sladké kaštany (marroni, sweet chestnut) jsou plody nasládlé jemné chuti kaštanovníku setého (Castanea sativa). Sklízejí se zejména v Itálii, Španělsku, Maďarsku a Francii. Na jihu Slovenska se pěstování tohoto opadavého listnatého stromu také těší velké oblibě a rozptýleně rostou i u nás v Česku.

Jedlé kaštany: Pochoutka podzimu Pomme68 / Pixabay

Pokud chceme doma vytvořit kvalitní dobrotu z kaštanů, měli bychom si dát pozor již při nákupu. Někdy se stává, že nabízené zboží je znehodnocené plísní nebo jinak poškozené. Vybírejme proto ty nejlépe vypadající kousky a s chutí se vrhněme na kouzlení v kuchyni. A k asistenci můžeme vyzvat i děti.

  • V obchodech běžně koupíme kaštany za zhruba 110 Kč za kilo, v akcích však bývají jejich ceny výhodnější.

Po koupi je třeba je co nejrychleji zpracovat, případně zamrazit pro pozdější využití. Konzumují se pouze tepelně upravené. Způsob přípravy je už čistě na naší chuti a nápadech. Lze je péct, vařit, vyrobit z nich pyré nebo nádivku.

Před tepelnou úpravou nařízneme slupky plodů do kříže. Vytvoříme řezy dlouhé zhruba 2 cm a půl cm hluboké. Kaštany řežeme na vypoulené straně. Pro snadnější řezání je vhodné ponechat je předtím několik hodin ve vodě.

Jedlé kaštany: Pochoutka podzimu Depositphotos

Příprava vařených kaštanů je velice snadná. Plody kaštanovníku setého hodíme do vařící vody a ponecháme v ní cca 9 minut. Poté vezmeme utěrku nebo ručník, zabalíme je do ní a přes látku rozdrtíme skořápky.

Hravě zvládnete připravit také pečené kaštany v troubě nebo na grilu. Lákavá vůně linoucí se z terasy do domu ovane i vaše sousedy a možná podnítí jejich zvědavost. Pečená dobrůtka tak může být skvělým občerstvením pro návštěvu!

Pro pečení na grilu je třeba nejprve rozžhavit dřevěné uhlí a nad uhlíky ve výšce zhruba 10 centimetrů položit grilovací mísu nebo rošt. Nasypeme připravené naříznuté plody a necháme péct, dokud skořápky neprasknou. Kaštany jsou hotové při tmavě hnědé barvě slupky. Nakonec je rychle oloupeme.

Pokud pečeme v troubě, nastavíme teplotu na 200 °C. Naříznuté plody pečeme 10 až 15 minut, ideálně vložené na plech řezem nahoru. Až uslyšíme praskat skořápky a uvidíme obsah lehce dohněda, pochoutka je připravena k mlsání!

Jedlé kaštany: Pochoutka podzimu sgrunden / Pixabay

Pokud v kuchyni rádi experimentujete, tento recept bude přímo pro vás. Budete potřebovat:

  • 250 g uvařených a oloupaných kaštanů
  • petrželku (vhodnější hladká)
  • 250 g bílé veky nebo rohlíků
  • 0,2 l mléka
  • 2 vejce
  • 60 g másla
  • muškátový květ
  • bílý pepř a sůl

Postup:

Veku nebo rohlíky nakrájíme na malé kousky, vložíme do hlubší mísy a pokropíme mlékem. K nasáklému pečivu dáme kaštany, máslo utřené se žloutky a přidáme nasekanou petrželku. Směs osolíme a opepříme. Poté ušleháme sníh ze zbytku vajíčka a přimícháme. Nádivku můžeme vložit do kuřete, krůty nebo ji využijeme do masové rolády. Dobrou chuť!

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz

Jedlé kaštany – pochoutka zimních dnů

Horké pečené kaštany – někdo je miluje a na vánočním trhu si je nenechá uniknout, jiný jim nemůže přijít na chuť a další je třeba ještě nikdy neochutnal. Zkuste si je ale připravit jinak.

Kaštan koňský – hlaďounký, hnědý plod, případně s bílými skvrnami, který musíme vydobýt z pichlavého sevření zelené skořápky, patří k jedné z podzimních radostí dětí. Jinak je to však s takzvanými jedlými kaštany, které nejsou kultivovanou odnoží stejného druhu, ale jedná se o zcela jinou rostlinu.

Kaštanovník setý

Tato rostlina pravděpodobně pochází ze Středomoří a ze severní Afriky i z Blízkého východu. V těchto oblastech se kaštanovník objevil již v době bronzové. Do Čech se tyto stromy dostaly po roce 1679.

Pěstitelé jedlých kaštanů zakládali celé kaštanovníkové sady, které se nazývaly kaštanky. Nejznámější kaštanový sad vznikl díky péči zahradníka Oxenhausera u Nasavrk v roce 1776.

Na Slovensku kaštanovníkové sady mají dlouhou nepřetržitou existenci a najdeme je zde dosud.

Co se skrývá pod slupkou

Jedlé kaštany: Pochoutka podzimu

Autor: Thinkstockphotos.com

Během staletí byly vyšlechtěny velkoplodé kultivary kaštanovníku. Říká se jim marony. Z těch se začal ve francouzském Lyonu vyrábět proslulý původní nugát (za přispění medu a karamelu). Ale kaštany nejsou jen surovinou k výrobě cukrovinek. Obsahují 35 % škrobu, 10 % bílkovin, 21 % sacharózy, dextrin, olej a další látky. Dodávají všem pokrmům sytost.

Před použitím musíme slupku naříznout, oloupané kaštany pak uvaříme ve vodě či upečeme v troubě doměkka. Při pečení nesmí zčernat a musí si zachovat typickou tmavohnědou barvu. Teprve v tepelně upraveném stavu můžeme tyto plodiny dále využít v kuchyni či jen tak teplé konzumovat.

Vaříme z kaštanů

  • K oblíbeným pochoutkám našich babiček patřila krůta nadívaná kaštanovou náplní, a protože jedlé kaštany se občas objevují i v českých prodejnách zeleniny, můžeme lecjakou dobrotu z této zdánlivě exotické plodiny také zkusit vykouzlit.
  • Kaštanový krém

Jedlé kaštany: Pochoutka podzimu

Autor: Thinkstockphotos.com

  • 6 dl mléka, 7 dkg cukru krupice, 1 balíček vanilkového cukru, 1 žloutek, 1 dkg maizeny, 20 dkg uvařených a propasírovaných kaštanů, 2 dkg čokolády, rybízová marmeláda či ovocná poleva na zdobení.

V 5 dl mléka rozmícháme cukr a vanilkový cukr a vše společně svaříme. Ve zbylém mléku rozšleháme maizenu se žloutkem a vše vlijeme do vařícího mléka a společně chvíli povaříme. Potom přidáme kaštany, nastrouhanou čokoládu a promícháme. Hotový krém vlijeme do širokých pohárů a ozdobíme buď rybízovou marmeládou, nebo hotovou ovocnou polevou.

Pečený krocan s kaštanovou nádivkou

Jedlé kaštany: Pochoutka podzimu

Autor: Thinkstockphotos.com

  • 1 krocan o váze asi 4 kg, 20 dkg oloupaných uvařených kaštanů, 20 dkg bílé veky, 1,5 dl mléka, 2 vejce, petrželka, sůl, 5 dkg másla, muškátový květ, pepř.

Opláchnutého krocana osušíme, osolíme, necháme chvíli odležet. Kaštany jemně nastrouháme. Veku zbavíme kůrky, pokrájíme na kostičky, pokropíme mlékem a necháme prosáknout.

Změklé máslo utřeme se solí, pak vmícháme žloutky, nasekanou petrželku, muškátový květ, kaštany, potom kostičky veky a nakonec sníh z bílků. Nádivku vložíme do krocana a kůži sešijeme bílou nití. Křídla i nohy přitáhneme k tělu provázkem či nití a dobře přivážeme.

Krocana vložíme hrudí nahoru do pekáče vymazaného máslem. Podlijeme trochou vody a vložíme do trouby. Krocana při pečení obracíme a podléváme.

Husa s kaštanovou nádivkou po řecku

  • 1 husa, 1 kg kaštanů, 1 lžička másla, 30 dkg jablek, 1 čajový šálek mléka, 2 lžíce piniových semínek, špetka skořice, 1 polévková lžíce cukru, šťáva z jednoho citrónu, sůl, pepř.

Husu nejprve povaříme ve slané vodě. Kaštanům nařízneme slupku a pečeme je v troubě tak dlouho, až jdou lehce oloupat. V kastrolku povaříme játra, žaludek a srdce husy. Poté je nakrájíme na drobné kousky a osmahneme na trošce másla. Osolíme a přidáme jablka nastrouhaná na plátky a mícháme do změknutí.

Směs podlijeme šálkem horkého mléka a sklenicí vývaru z husy. Nakonec přidáme nakrájené kaštany a piniová semínka, trochu skořice, cukr a pepř. Stáhneme plamen a necháme probublávat, dokud se mléko nevpije. Po vychladnutí směsí naplníme husu a zašijeme, aby nádivka zůstala uzavřená uvnitř.

Husu potřeme máslem, přelijeme citrónovou šťávou a pečeme v pekáči. Při pečení ji stále přeléváme vypečenou šťávou.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com

Jedlé kaštany: podzimní pochoutka plná zdraví prospěšných látek

Jedlé kaštany: Pochoutka podzimu
Jedlé kaštany (zdroj: Samphotostock.cz)

Jedlé kaštany jsou poměrně opomíjenou pochoutkou. Hlavní sklizeň ovšem probíhá v říjnu, takže nastává ideální období, kdy je můžete v kuchyni vyzkoušet i vy.

Původ kaštanovníku setého

Kaštanovník setý nebo kaštanovník jedlý je strom z čeledi bukovitých, jehož původní domovinou je oblast Středomoří, a to evropská, africká i asijská část.

Roste ale také jinde a v současné době se zároveň hojně pěstuje. Především se jedná o jižní Evropu a Přední Asii.

Pěstuje se také v České republice, a to zejména na teplých svazích ve vinařských oblastech.

Kde jedlé kaštany ochutnat?

S jedlými kaštany se můžeme asi nejčastěji setkat na vánočních trzích, kde lze ochutnat pečené kaštany. Pořídit si je ovšem můžete celoročně.

V nabídce je totiž mají různé restaurace a obchody. K dispozici je máte loupané a předvařené, případně ve sladkém nálevu.

Vyhledat si také můžete lokality, kde kaštany rostou a nasbírat si je domů, kde z nich lze vykouzlit spoustu dobrot.

Budete mít zájem:  Duševní Zdraví Pražských Bezdomovců?

Nejen pečené kaštany…

Semena kaštanovníku setého jsou využívány v mnoha evropských kuchyních. Jejich chuť je jemná a nasládlá a částečně připomíná oříšky.

Připravit si přitom nemusíte pouze pečené kaštany, ale výborná je rovněž kaštanová nádivka či kaše, které se výtečné hodí ke zvěřině.

Jedlé kaštany mohou sloužit také k přípravě kaštanového rizota a pochoutkou jsou rovněž kaštany v čokoládě.

Jedlé kaštany z hlediska zdraví

Jedlé kaštany obsahují mnoho účinných látek, jakou jsou sacharidy, bílkoviny, nenasycené mastné kyseliny, vláknina, vitamíny (B, C nebo E) a minerály (vápník, hořčík či draslík). Proto mají řadu příznivých účinků na lidské zdraví.

Tak například působí detoxikačně a kladný vliv mají na trávení (působí např. při průjmech).

Pozitivně působí i na kardiovaskulární systém a podpořit dokážou také nervovou soustavu.

Jak zatočit s průjmem? Vyzkoušejte babské rady, které pomáhají.

Zajímavosti o jedlých kaštanech

  • Kaštanovník setý patří mezi nejstarší pěstované dřeviny. Člověk je pěstoval už před 5 000 lety.
  • Jedlé kaštany dozrávají v první polovině října a postupně se začnou objevovat i na menu restaurací, a to často se zvěřinou.
  • V ČR existuje několik známých lokalit, kde rostou kaštanovníky seté. Asi nejznámější je nasavrcká kaštanka, jež se nachází v Nasavrkách na Chrudimsku, kde se každoročně konají i slavnosti jedlých kaštanů.
  • Semena kaštanovníku setého je nutné odlišit od semen jírovce maďalu. Ty mají také léčivé účinky, ale využívány jsou především zevně, protože jejich konzumace není bez rizik.
  • Kaštanovník setý zase patří mezi silné alergeny. Proto by si pod těmito stromy neměly hrát děti.

Nadívaný krocan: vánoční tradice sahající až do 16. století

  • Afrika
  • Evropa
  • jihovýchodní asie
  • Středomoří

Jedlé kaštany: Pochoutka podzimu

Kaštany – zábava pro děti, pochoutka pro dospělé

Kromě toho, že se děti baví sbíráním kaštanů na výrobu zábavných postaviček, mezi oblíbené vůně dospělých patří právě aroma pečených kaštanů.  Znakem podzimu jsou tak kaštany – ať už v podobě postaviček, nebo v chutné pečené variantě.

Zdravá pochoutka

Kaštan jedlý patří k nejstarším dřevinám světa. Pochází z Malé Asie a na naše území s ním přišli v 16. století Turci. Od té doby si vysloužil přezdívku „chlebový strom“, protože v dobách neúrody se kaštany používaly jako hlavní náhrada obilnin a brambor. Kaštanová mouka se přidávala do chleba a díky svému přirozenému bezlepkovému charakteru je stále populární také mezi celiaky.

Na rozdíl od příbuzných ořechů mají kaštany nízký obsah tuku, díky čemuž jsou nízkokalorické. Obsahují mnoho škrobu, což je nutričně přibližuje k bramborám a kukuřici. Jsou také zdrojem několika minerálů a vitamínů, například vitamínu C.

Jeho obsah se výrazně redukuje tepelnou úpravou, což je smůla, protože kaštany se nemají konzumovat syrové. Kromě toho jsou bohaté na železo, mangan, hořčík, fosfor a draslík. Působí příznivě na srdce a srdečně-cévní soustavu.

Podporují krevní oběh a vyplavování škodlivin z jater.

Pro celiaky

Skvělou zprávou pro celiaky je určitě to, že kaštany neobsahují lepek. Tuto zdravou a chutnou pochoutku tak mohou jíst bez obav a omezení.

Z malých plodů se mele přirozeně bezlepková kaštanová mouka. Tu si můžete koupit, ale i připravit doma. Rozemletím uvařených kaštanů získáte hmotu, kterou usušíte na prášek a použijete místo mouky.

Při skladování v ledničce prášek vydrží asi 6 týdnů.  

Sběr a skladování kaštanů

V Česku si můžeme kaštany na podzim nasbírat v lese nebo u některého z kaštanů. Náš největší kaštan roste v Nové Vsi u Bruntálu a měří 23 metrů.

Ideální pro sběr plodů kaštanu je slunečné a suché počasí, např. krásné babí léto. Nesbíráme poškozené plody. Kontrolujeme je pohmatem – pokud je stlačíme a slupka se zdeformuje, plody nejsou vysušené a zdravé. Dáváme také pozor na plísně, takové plody rozhodně nekonzumujeme.

Při větším množství se dokonce skladují podobně jako kořenová zelenina v písku ve sklepě, kde je udržitelná stálá vlhkost a teplota.

Menší množství je ideální zamrazit, buď v syrovém stavu, nebo připravené jako polotovar, kdy nařežeme slupku a v horké vodě je necháme popraskat. Po očištění je uložíme do mrazničky.

Jedlé kaštany: Pochoutka podzimuKaštanový kompot nebo džem

Kromě tradičního uchování v chladu můžeme kaštany připravit také jako kompot nebo džem. Na kompot použijeme očištěné kaštany, které povaříme v mírně sladkém nálevu a naplníme jimi kompotové sklenice.

Přelijeme nálevem a sterilizujeme asi 15 minut. Džem připravíme z vařených kaštanů rozmačkaných na pyré, které spolu s vanilkou vaříme ve vodě s trochou cukru (pro už zmíněnou sladkou chuť stačí málo cukru).

Takto připravený džem můžeme ještě v lahvích chvíli sterilizovat.

Kaštanové pyré

Výroba oblíbeného kaštanového pyré je jednoduchá. Uvařené kaštany necháme vychladnout, smícháme je s cukrem a rumem a protlačíme na pyré. Můžeme ho konzumovat jen tak jako pochoutku nebo jednoduchý dezert v poháru politý rozpuštěnou čokoládou, použít ho jako náplň do koláčů nebo zkusit kaštanové profiteroles, kaštanové lávové koláčky či nadýchanou kaštanovou bábovku.

Nasladko i naslano

I když to tak zpočátku nevypadá a kaštany na vás působí jako sladký dezert, jsou vynikající i na přípravu slaných jídel.

Svěží krém z jedlých kaštanů s opečenými slaninovými chipsy vás příjemně zahřeje v nadcházejícím chladném období.

A co takové rizoto? Dýňové rizoto je známou podzimní pochoutkou, ale zkoušeli jste do něj přidat kaštany? Zamilujete si ho.

Jedlé kaštany: Pochoutka podzimuPečené kaštany – jak na to?

Chcete si připravit pečené kaštany doma? S námi to hravě zvládnete. Kaštany je nejlepší péct častěji a v menším množství, protože po vychladnutí je už velmi těžké, dokonce až nemožné je očistit.

Pokud chcete, aby teplé vydržely o něco déle, můžete je po vyndání z trouby zabalit do utěrky, která na krátkou dobu udrží jejich teplo. Oloupejte je za horka nožem. Mělo by to jít lehce, začněte od nařezaných míst.

Jedlé, nebo nejedlé?

Kaštany patří k podzimním plodům stejně neodmyslitelně jako jablka nebo ořechy. Mnozí sbírají ty nejedlé nebo kupují jedlé záměrně už mnoho let, pro některé je to novinka. A co s těmi nejedlými? Z plodů kaštanu koňského se vyrábějí léčivé tinktury a masti a slouží také jako přirozená potrava pro zvěř. Dnes je už nikdo hromadně nesbírá a nevykupuje.                                

Zdroj: jedlegastany.sk, skvelydomov.eu, fitshaker.sk, lesmedium.sk

Jedlé kaštany: zdravá podzimní pochoutka

Jedlé kaštany k podzimu a zimě neodmyslitelně patří. Jejich vůně, nasládlá chuť a možná i nostalgie, kterou v nás tyto plody vzbuzují. Věděli jste ale, že kromě toho, že jsou vynikající pochoutkou, tak jsou také nesmírně zdravé a tělu prospěšné?

Jedlé kaštany mají pro lidský organismus obrovský přínos. Čistí játra od jedovatých zplodin a působí proti průjmům, psychickým poruchám a stavům úzkosti. V lidovém léčitelství a farmakologickém průmyslu se využívají listy jako prostředek proti kašli.

Pro svůj nízký obsah cukru jsou vhodné i pro diabetiky.  Obsahují více uhlovodíků než většina ořechů a jsou proto výborným energetickým a regeneračním zdrojem. Obsahují také sacharózu jako hlavní cukr, a to ve větší míře než pšenice, vlašský ořech či brambory.

Kaštany jsou také plné minerální látek jako je draslík, fosfor, síra, hořčík, vápník, chlorid, sodík, železo, mangan, měď či zinek. Jsou také bohaté na vitamin C, B1, B2, B6 a niacin.

Díky vysokému obsahu draslíku a malému množství sodíku jsou doporučovány lidem trpícím hypertenzí a kardiovaskulárními poruchami.

Vařit nebo péct?

Jedlé kaštany se upravují mnoha způsoby, ale asi nejznámější způsob je pečení kaštanů. Pokud ale nechcete zamořit svůj domov nepříjemným odérem spálených kaštanů, doporučuje se plody alespoň trochu nakrojit a nechat namáčet ve vodě několik hodin. Díky tomu změknou a budou se péct jedna báseň.

Jak? V rozpálené troubě a na suchém plechu. Kaštany jsou upečené, když začnou pukat a ve škvírce slupky se objeví žlutá dužnina, kterou snadno vyloupneme. Takto připravené kaštany můžete jíst „jen tak“ a vychutnat si díky nim sychravé počasí nejen doma, ale klidně i na romantické procházce.

Pokud byste rádi vykouzlili nějakou jinou lahůdku, jako je omáčka, nádivka nebo třeba pyré. Doporučujeme kaštany vařit v horké vodě po dobu deseti minut, a poté je ještě teplé loupat.

Vynikající jedlé kaštany si můžete spolu s dalším nákupem objednat na e-shopu Košík.cz.

Kaštany jedlé balené, síť, 500 g, si můžete koupit na e-shopu Košík.cz za cenu 59,90 Kč.

Jedlé kaštany: Pochoutka podzimu

Pochoutka podzimu aneb Proč jíst kaštany | Žena.cz

Když se řekne podzim, mnohým z nás se vybaví barevné listí, dýně či kaštany. Poslední zmiňované plody jsou skvělé na dekoraci, děti si vyhrají výrobou zvířátek a dospělí mohou vyzkoušet recepty z jedlých kaštanů. Proč bychom je měli zařadit na jídelníček?

Budete mít zájem:  Přírodní Léčba Zánětu Dutin?

Ve Francii jsou jedlé kaštany považovány za delikatesu, která nechybí v žádné lepší restauraci. Pečené se prodávají v zimě téměř na každém rohu a koupit je není žádný problém. V České republice se jedlý druh začal pěstovat až ve 13. století, ale jejich využití ve světě sahá do hluboké historie. Dá se z nich připravit polévka, omáčka, pyré, nádivka nebo luxusní dezert.

Nejste si jistí?

Nevíte, kde jedlé kaštany sehnat? Právě naše babičky je v kuchyni často používaly, protože šlo o levnou surovinu. Vlastně rostla v okolí. Kdo si není jistý tím, zda kaštan, který jste potkali, je jedlý, raději nakupujte na farmářských trzích či v obchodě se zeleninou.

Doporučujeme: Foto recept na rychlou a dietní dýňovou polévky

Jsou k dostání v syrové podobě, kdy je třeba plod zbavit tvrdé slupky a následně zpracovat. K zakoupení jsou už i loupané a mražené kousky. Skvělou volbou je konzervovaná pochoutka. Ta vám usnadní přípravu a nebudete muset zápasit s jejich loupáním.

Domů si doneste jen hezké plody, které nejsou plesnivé, děravé a v případě, že s nimi zatřesete, neměli byste slyšet dutý zvuk. Takový kousek totiž vysychá a už není dobrý.

Kaštany: Skvělé na srdce

Kaštanovník jedlý je zásobárnou vitaminů B, E, C. Nechybí velké množství železa, fosforu, hořčíku, draslíku, vápníku či karotenu.

Kaštany skvěle fungují na respirační choroby a vůbec zvládají tlumit nepříjemný kašel. Pomáhají při poruchách krvetvorby či jako prevence proti kardiovaskulárním onemocněním.

Když bychom měli vyzdvihnout nejdůležitější látku z hnědých plodů, pak je to kyselina pantotenová – vitamin, který se účastní metabolismu. Lékaři ji doporučují jako doplněk léčby při kožních potížích, při prevenci aterosklerózy, na zlepšení paměti, koncentraci, na podporu hojení, plodnosti a zvládá utlumit křeče nohou.

Do jídelníčku by si je měli zařadit lidé s poruchami metabolismu, častými průjmy, vysokým krevním tlakem a také ti, kterým špatně pracují játra.

Pochoutka při dietě

Záleží na tom, jakou dietu držíte. Kaštany obsahují větší množství sacharidů (ve 100 g je 34,7 sacharidů), ale když je zařadíte na jídelníček jako ořechy – hrstku do jogurtu, nic vám nehrozí.

Ti, co si při redukci váhy hlídají tuky, mohou jásat. Kaštan v sobě nemá téměř žádný tuk (ve 100 g je 2,5 g tuku). Lze o nich hovořit jako o nízkokalorické surovině. A co víc, neobsahují žádný lepek. Dokonce se z nich vyrábí mouka. Pravda, poněkud drahá (120 Kč za 200 g), ale opravdu lahodná.

Rychle s nimi do kuchyně

Když si je donesete domů čerstvě posbírané, pak by měly být na teplém místě. Nezapomínejte je obracet. Uschlé plody dejte do dobře uzavíratelné sklenice. Také se prý vyplatí je posypat vrstvou písku a uložit do chladné místnosti. Pak vám vydrží i přes šest měsíců.

Chcete-li čerstvé kaštany, určitě je dejte do lednice. Ty se však musí velmi brzo zpracovat. Nevadí jim ani mražení. Ale neměly by zde být uložené déle jak čtyři měsíce.

Nejrychlejší úprava je pečení v troubě. Jejich plochá strana se musí naříznout do kříže. Pečte je 40 minut v předehřáté troubě na 220 °C. Nezapomeňte s pekáčem občas zatřást, jinak se vám budou připékat. Stejně je připravíte i na pánvi, jen doba pražení je jen 15 minut. Opět platí, že byste je měli často míchat.

Kaštanová nádivka

Budete potřebovat:

  • 250 g uvařených a oloupaných kaštanů,
  • 250 g bílé veky,
  • 200 ml mléka,
  • 2 vejce,
  • petrželku,
  • 60 g másla,
  • bílý pepř, sůl, muškátový květ.

POSTUP:

Pečivo nakrájejte na kostky a namočte do mléka. Kaštany trochu nasekejte, přidejte k směsi. Přimíchejte žloutky, rozpuštěné máslo, koření a kudrnku. Ušlehejte si z bílků sníh, který opatrně zapracujte do nádivky. Nádivkou lze plnit jakákoliv masa či ji upéct v pekáčku jako sekanou. Předehřejte si troubu na 210 °C a pečte 30-45 minut.

Kaštanová polévka

Budete potřebovat:

  • 10 kaštanů,
  • sůl, pepř,
  • muškátový květ,
  • stroužek česneku,
  • nastrouhanou lžičku zázvoru,
  • cibuli,
  • zeleninový vývar.

POSTUP:

Oloupané kaštany uvařte, sceďte a rozmixujte na hladké pyré. Kostičky cibulky orestujte, přidejte plátky česneku, zázvor a zalijte zeleninovým vývarem. Vmíchejte kaštanové pyré a chvilku nechte prohřát.

Nepečená kaštanová roláda

Budete potřebovat:

  • 140 g cukru moučky,
  • 120 g másla,
  • 2 lžičky kakaového prášku,
  • 500 g oloupaných a vařených kaštanů,
  • 1 hrst mletých oříšků,
  • čokoládovou polevu,
  • šlehačku,
  • 100 g másla,
  • 100 g čokolády na vaření.

POSTUP:

Uvařené kaštany pomelte nebo rozmixujte. Přidejte máslo, kakao, cukr a dobře těsto promíchejte. Hmotu vyklopte na čistou a vyždímanou utěrku a dobře rozetřete. Ve vodní lázni rozpusťte 100 g másla a čokoládu na vaření. Rozetřete na kaštanovou placku a zaviňte do rolády.

Náš tip: Recepty na svátky: Luxusní meruňkové řezy s pudinkem

Alobal vysypte oříšky a přesuňte na něj roládu, kterou zabalte a dejte do ledničky. Servírujte politou čokoládou a ozdobenou čerstvě ušlehanou šlehačkou.

Další recepty s jedlými kaštany najdete na webu Vareni.cz

Chcete-li vlastní úrodu, pak počítejte s tím, že po zasazení plodí strom až po čtyřech letech.

Vaříte z jedlých kaštanů? Podělte se s námi o recepty v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

  • Jak si zlepšit imunitu ve čtyřech krocích?
  • Zvlhčovače vzduchu víc škodí, než pomáhají
  • Akné u dospělých? Nejste sami

  Video Mohlo by Vás také zajímat: Husité budili hrůzu, jako teroristé si ale počínali i jejich protivníci, říká Čornej | Video: Martin Veselovský

Jedlé kaštany: Podzimní pochoutka v receptech – Vareni.cz

Kaštanovník setý (Castanea sativa) patří spolu s buky a duby do čeledi bukovitých (Fagaceae). Kaštanovník je vysokým a velmi rozložitým stromem s plody, které nazýváme jedlými kaštany (marony).

Tyto nažky s kožovitým obalem jsou uloženy v ostnaté číšce, která při zrání praskne a odhalí své žlutavé jádro. Plody kaštanovníku mají široké využití v kuchyni i v léčitelství, obsahují vitamíny A a skupiny B, dále fosfor, kalcium, draslík a železo.

Příznivě tak působí na vlasy, kůži, kardiovaskulární systém, upravují jaterní a respirační poruchy, blahodárné účinky jsou známy i při poruchách krvetvorby.

Jedlé kaštany a jejich využití v léčitelství

Již v dávné historii byl kaštanovník setý používán k léčebným účelům. Dodnes nám z kaštanovníku poslouží kůra, květy i samotné plody. Kaštanovník působí jako protijed, užíval se k léčbě vztekliny, nevolností, ale také jako prevence proti padání vlasů.

Vyvařená kůra z kaštanu (obsahuje látky zpevňující cévní stěnu) slouží jako koupel napomáhající při poruchách prokrvení. I z plodů kaštanovníku se připravuje koupel, která účinně působí při revmatismu a dně. Odvar z květů kaštanovníku má antidepresivní účinky a projasňuje mysl.

Známy jsou také ochranné účinky na pokožku při nadměrném slunění. Samotné plody – jedlé kaštany – působí příznivě na žaludek, krevní oběh, revma, mozek, nervy i srdce. Kaštany neobsahují glukózu nebo fruktózu, proto si je bez obav mohou dopřát i diabetici.

Mohou být konzumovány osobami alergickými na lepek a trpícími celiakií.

Zpracováváme jedlé kaštany

Kulinářským úpravám kaštanů na jakýkoli způsob předchází trocha práce. Musíme kaštany předvařit (předpéct) a oloupat.

Postup je následující – na vypouklé straně kašty ostrým nožem nařízneme do křížku, vložíme je do horké vody a zhruba 8 – 10 minut povaříme.

Druhá možností je kaštany předpéct v troubě předehřáté na 200 °C, pečeme 15 minut. Horké kaštany ihned oloupeme z vnější i vnitřní slupky, jinak nám slupka znovu ztvrdne.

Další variantou přípravy je pražení na pánvi, ale v tomto případě musíme dávat pozor na připalování. Pánví je třeba pravidelně třást. Máme-li plynový sporák, můžeme kaštany pražit rovnou na plotýnce.

Kaštany seženeme i loupané, vakuované či zakonzervované ve sklenici. Takto zpracované kaštany jsou samozřejmě dražší. V některých supermarketech je k sehnání také hotové kaštanové pyré, které se s oblibou používá v receptech nasladko.

Kaštany nasladko i naslano

Sladké recepty z jedlých kaštanů

Jak vyloupané kaštany, tak kaštanové pyré můžeme využít do téměř neomezého repertoáru sladkých pokrmů. Skvěle chutnají s vanilkovou zmrzlinou, ve formě náplní do koláčů z křehkého těsta, ale i do kynutých koláčků.

Chuťově se dobře doplňují s kakaem, čokoládou, medem a šlehačkou. Kaštany chutnají také v kombinaci s ovocem, zejména s banány, jablky a hruškami.

Kaštanové pyré výborně chutná na palačinkách a lívancích, ale nic nezkazíme, navrstvíme-li si pyré na běžné pečivo.

Kaštany ve slaném podání

Jak podávat kaštany naslano? Výborně se hodí k nejrůznějším pečínkám – z kachny, krůty či koroptve. Z kaštanů se připravují skvělé nádivky. Příjemně doplní i zeleninové pokrmy z mrkve, dýně, růžičkové kapusty a cibule. Jedlé kaštany se podávají také k sýrům.

Budete mít zájem:  Volně Prodejné Léky Proti Bolesti?

Recepty z jedlých kaštanů

  • Roláda s kaštanovou nádivkou
  • Netradiční kaštanová polévka
  • Roastbeef s jedlými kaštany
  • Vánoční náplň do krocana
  • Foto: Sxc.hu

Pečené kaštany: kouzlo světových Vánoc i domácího krbu

Kaštany nad zlato. Jejich kouzlo tkví v jednoduchosti. Poznejte pochoutku podzimu a předvánočních procházek i jinak než skrz chuťové pohárky.

kaštany mají svou tradici i tam, kde byste to možná nečekali? Na Korsice se pije kaštanové pivo a z kaštanů se vyráběl první slavný lyonský nugát.

Nic neprohřeje zkřehlé prsty a vánočně naladěnou mysl víc než pečené kaštany – symbol předvánočních procházek velkými i menšími evropskými městy a pochoutka, která zasytí, a navíc má tolik vitaminů, že by se možná měla jíst od rána do večera. Uzobávání z tradičního kornoutku od pouličních prodejců má své kouzlo. Stejně tak si je lze ale připravit doma. V každém případě se musejí loupat ještě teplé. Kde na pečené kaštany nedají dopustit a jak na ně doma? Nalaďte se na Vánoce!

Křehké plody s lehce oříškovou příchutí mají velmi široké využití v teplé i studené kuchyni. Výborné jsou naslano i nasladko. A když se pečou nad ohněm, jejich nezaměnitelná vůně doprovází předvánoční procházky v mnoha městech v Itálii, Francii, Španělsku, Maďarsku, Švýcarsku, Rakousku, Anglii… Všude možně. 

Dar pro lidské zdraví i v hladových časech 

Plody kaštanovníku setého (jedlého kaštanu)

Obliba pochoutky v podobě pečených kaštanů stoupá. A to je dobře – jde totiž o vitaminovou bombu. Obsahují vitaminy A, B, C, D, E a minerální látky, příznivě působí na nervovou soustavu, proti stárnutí, pročišťují… Zkrátka mají blahodárný vliv na lidský organismus. A jsou plné energie. 

Jedlé kaštany navíc hodně zasytí a jsou trvanlivé. Proto není divu, že třeba v horských vesnicích v oblasti jižních Alp byly základní potravinou, která místním obyvatelům pomáhala přežít dlouhou zimu. Staří Římané a Řekové kaštany pěstovali, aby lidé v jejich říších měli v dobách hladu co jíst. 

Domovem kaštanovníků setých neboli jedlých kaštanů je oblast Blízkého východu, severní Afriky a Středomoří. Do jižní Evropy se patrně kaštanovníky rozšířily hlavně díky objevitelům a jejich cestám.

Tak se třeba stalo, že si z dalekých cest přivezli chorvatští mořeplavci stromy, které se v jejich domovině na Kvarnerské riviéře rozrostly natolik, že ve městě Lovran mohou každoročně kolem poloviny října pořádat slavnost jedlých kaštanů – Maronádu

Z Itálie do Česka a nejstarší kaštanovník 

Kaštan sta koní (Castagno dei Cento Cavalli) na Sicílii

Jedlé kaštany se rozšířily i do Itálie, kde je jimi posetá zvlněná krajina Toskánska, a velmi se jim daří v regionu Piemont.

Pokud byste se ovšem vydali hledat patrně nejstarší rostoucí kaštanovník na světě, pak zamiřte na Sicílii.

Přímo na východním úpatí Etny na území obce Sant'Alfio, přibližně na půli cesty mezi Catanií a Taorminou, roste už tři nebo čtyři tisíce let Kaštan sta koní (Castagno dei Cento Cavalli), a to v nadmořské výšce 700 metrů. 

Je obrovský a majestátní člověk se při pohledu na něj nestačí divit, jak je příroda mocná. Kdyby uměl mluvit, mohl by toho tolik vyprávět.

Podle legendy se pod ním jednoho dne před nepřízní počasí schovala královna Jana Kastilská i se sto dalšími členy své výpravy na koních.

Některé legendy dokonce prohlašují, že pod Kaštanem sta koní, který na základě této události dostal své jméno, dokonce i přenocovala. A název je na světě. 

Do českých zemí se jedlé kaštany dostaly zejména v době rozšíření habsburské monarchie o část dnešní Itálie a pečené kaštany neboli marroni arrostiti (či caldarroste) i u nás v pouličních stáncích často prodávali Italové.

Za největším rozmachem jedlých kaštanů u nás pak stojí kníže Jan Adam Auersperg, který si na své panství do Nasavrk na Chrudimsku nechal přivézt kaštanovníky přímo z Itálie. Roku 1776 tak vedle nasavrckého zámku vznikla první kaštanka.

Je to nejvýše položená kaštanka ve střední Evropě a ze současné asi stovky stromů je jich stále několik původních, italských. 

Čtení: Zájezdy do Španělska – srovnání a doporučeníČtení: Zájezdy do Francie – srovnání a doporučeníČtení: Zájezdy do Itálie – srovnání a doporučení

Upečte si je doma – jak na to? 

Kaštany pečené doma na pánvi

Horké kaštany, uzobávané z kornoutku od pouličních prodejců, jsou lákavé a k času pozdního podzimu a adventu prostě patří. Kdybyste na ně dostali chuť doma, upečte si je jednoduše nasucho v troubě, na pánvi anebo na grilu, pokud můžete. Pusťte si k tomu hudbu a nalijte si třeba svařené víno. O vůni se postarají samotné kaštany. 

A jak na to? Zásada je jediná: kaštany je potřeba ve špičce naříznout (ideálně do kříže), aby vám při pečení nepukly. Jakmile se přibližně po deseti minutách pečení kaštany otevřou, je hotovo. Jedí se teplé, aby z nich člověk měl ten správný chuťový požitek a také proto, že zastudena už by nešly ze slupky vyloupnout.

Obměnou může být jejich příprava na troše oleje, který pečení urychlí. V tomto případě je lze dochutit třeba hrubozrnnou solí. A kdyby to byla nuda, pak se směle pusťte do přípravy kaštanového pyré, krémů, dezertů, nádivek a dalších kaštanových lahůdek. Dobrou chuť!

V okolí Čáslavi se urodily jedlé kaštany. Mají oříškovou chuť

Koronavirus na Kladensku Redakce

Kutnohorsko /FOTOGALERIE/ – Jedlých kaštanů se v letošním roce urodilo nejvíce za posledních deset roků. Přesto byl celkový výnos menší než při rekordní úrodě před dvěmi lety. Jak je to možné? Jednoduše.

Jedlé kaštany se na Čáslavsku urodily | Foto: Vladimír Havlíček

Přestože je letos rekordní množství jedlých kaštanů, jsou následkem letního sucha menší a to je právě důvod celkového menšího výnosu. Ale to vůbec nevadí, pečené jsou stejně dobré, jen jejich loupání dá o trošku více práce.

Jedlé kaštany bývaly v minulosti na českém území typickou podzimní pochoutkou, která byla prodávána v papírovém kornoutu u pouličních stánků. Po druhé světové válce se tento zvyk vytratil. Nyní nastává jeho renesance a opět se začíná rozšiřovat ve městech.

Využití v teplé i studené kuchyni

Křehké plody s oříškovou příchutí mají velmi široké využití v teplé i studené kuchyni – naslano i nasladko. V obchodech jsou k dostání až do Vánoc. Jsou však většinou dovezené z jižní Evropy či Asie a jsou podstatně větší než kaštany například ze Železných hor.

Ať už jíme kaštany české či dovezené, vychutnejme si jejich oříškovou chuť, vůni po vytažení z trouby a promíchejme vůni a chuť pečených kaštanů třeba s vůní a chutí svařeného vína. A za oknem si může klidně „řádit“ sychravý podzim.

Kaštanovník setý (Castanea sativa)

Nebo také kaštanovník jedlý je mohutný, opadavý a teplomilný strom, který dorůstá do výšky 30 až 35 metrů. Dožívá se i několika set let. Rozšířený je zejména na Blízkém východě, ve Středomoří a jižní Evropě. Tento strom z čeledi bukovitých kvete poměrně pozdě, v rozmezí června až srpna, podle lokality. Jedlých kaštanů se dočkáme zpravidla v září či říjnu. Celý strom je tvaru širokého jehlanu a díky listům vypadá velmi dekorativně. Plodit začíná až později, zhruba ve věku 20 let. Listy má velké ve tvaru dlouhé elipsy, řapíkaté a špičaté s výrazným zubovitým okrajem. Barvu mají většinou zelenou, ale také červenofialovou nebo panašovanou dle pěstované odrůdy. Květem jsou bledozelené dlouhé jehnědy, květy jsou dvoudomé.

Plodem je nažka typického vzhledu, zelená s drobnými výrůstky imitujícími trny. Plody obsahují 30 až 60 procent škrobu, 6 až 10 procent bílkovin, 15 až 20 procent sacharózy, dextrin, 2 až 7 procent tuků, 40 mg vitamínu C a 15 mg vitamínu B ve 100 gramech plodu. Dále minerální látky, nejvíce draslík a fosfor.

  • Čtěte také: Květinové vaření: využijte všechny dary přírody
  • Vladimír Havlíček

Jarní seriál pro malé i velké zahradníky. Předplaťte si Deník.cz a získejte neomezený přístup k seriálu Předsevzetí 2021. Více zde.

15.10.2016

  • kaštanovník setý,
  • Čáslav,
  • Druhá světová válka,
  • Vánoce,
  • Evropa,
  • Vladimír Havlíček,
  • Asie,
  • Blízký východ,
  • Železné hory,
  • kuchyně,
  • příroda,
  • bílkovina

Dělník výroby slévárenských slitin, 30 000 Kč Ošetřovatel koní, 15 000 Kč Kuchař/kuchařka, 24 000 Kč Zedníci, dlaždiči, montéři staveb, 22 200 Kč Brusiči nástrojů a kovů, 18 000 Kč Ředitel automobilové společnosti, 60 000 Kč Pomocná práce v truhlárně, na olepovacím stroji a nářezovém centru, 20 000 Kč Kontrolor – adjuster, 22 000 Kč + PODAT INZERÁT

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector