Jasmínový čaj a jeho účinky a příprava

Setkání s vonným čajem, který absorboval aroma jasmínových květů, přináší lehce sladkou příchuť a vůni. Není s podivem, že se kvalitním jasmínovým čajem vítají v Číně hosté a přirozenou cestou tak otvírají společenskou událost návštěv. Nejlépe hodnocené jasmínové čaje k nám přichází z Číny, ale určitě vás nezklamou ani dobré vietnamské jasmínové čaje.

Druhy jasmínových čajů

Jasmínový čaj a jeho účinky a přípravaNejběžnějším druhem jasmínového čaje je zelený jasmínový čaj. Existují však i černé a bílé jasmínové čaje a samozřejmě i jasmínové oolongy. V některých případech jde skutečně jen o příslušný druh čaje s vůní a příchutí jasmínu, kvalitnější směsi jsou však ve své jednoduchosti velmi sofistikované a tomu odpovídá i výsledná chuť.

Kromě toho se jasmínový čaj rozlišuje podle jakosti čajových lístků. Nejlepší zelené jasmínové čaje jsou z pupenů a vrchních čajových lístků, které se sbírají ručně a ve výsledku nabízí jemnější chuť.

Střední kvalitu zelených jasmínových čajů zastupují čaje z velkých lístků bez výrazné trpkosti i přehnané aromatičnosti. Čím klesá kvalita čaje, tím i cena a hrubost výsledného produktu.

Ekonomický tlak na efektivitu proto ze zbylého materiálu a prachu namíchá ještě sáčkové jasmínové čaje.

Jasmínové aroma

Jasmínový čaj a jeho účinky a přípravaTradičně projde zelený jasmínový čaj klasickým procesem sklizně čaje a to v průběhu časného jara. Čaj se pak musí velmi dobře uskladnit – musí se čekat až do vrcholného léta na sklizeň jasmínových květů. Ty se sklízí v pozdním odpoledni, kdy mají nejsilnější vůni a ještě se zcela neotevřely. Kvítky se uskladní na studeném místě a počká se do večera, kdy se začnou otvírat a pronikavě vonět … pak následuje několikadenní metoda, při níž zelený čaj získá známé jasmínové aroma. Tu můžeme pro jednoduchost rozdělit na dražší (složitější a pracnější) a lacinější (výrazně jednodušší) variantu.

První způsob spočívá v tom, že se jasmínové květy nasypou do zásobníku pod tkané schránky se zeleným čajem. Jasmínové květy jsou velmi často měněny, jakmile klesne síla jejich aroma, jsou nahrazeny čerstvými kvítky. Čaj díky tomuto procesu získává velmi lehké jasmínové aroma a chuť.

Druhá varianta využívá zvadlých jasmínových květů, které zbyly z prvního procesu. Jsou smíchány se zeleným čajem a dodají mu tím typickou vůni a charakter. Před konečným zabalením čaje se kvítky odstraní.

Tuto metodu pozná i laik – nejen podle ceny, ale v tomto čaji občas některé kvítky zůstávají.

Někteří čajomilci tomuto druhu jasmínového čaje dávají přednost: při přípravě čaje se totiž jasmínové květy otevřou a stanou se skutečnou ozdobou čajové misky.

V obou případech předá jasmín čaji nejen příchuť a vůni, ale i určitou míru vlhkosti, proto se v závěru musí zelený čaj znovu usušit, aby při následném uskladnění nezačal plesnivět.

Některé jasmínové čaje jsou aromatizovány přírodními esenciálními oleji (a některé pomocí chemických preparátů). I když je přírodní jasmínová silice jednou z nejdražších na světě, je tento způsob aromatizace považován za méně kvalitní a výsledný čaj má proto horší kvalitu než tradičně vyráběný.

Zdravotní dopady jasmínového čaje

Jasmínový čaj a jeho účinky a příprava

Aromaterapeutický relaxační účinek jasmínové vůně uvolňuje nejen naši mysl, ale při podráždění dokáže zklidnit i žaludek. Chemická laboratoř Kjótské univerzity se specializací na výživu dokonce prokázala jemné sedativní účinky, které uklidňují srdce a krevní tlak. Tím že jasmínový čaj uklidní tělo, dokáže uvést do stavu pohody i mysl. Kombinace zeleného čaje a jasmínového aroma přináší současně jasnou a klidnou mysl. Možná se právě proto tento druh čaje tradičně podává při společenských událostech.

Dalším prokázaným efektem jsou protirakovinné účinky. A nejde jen o všeobecně známé vlastnosti zeleného čaje. Jasmín má podle laboratorních testů a výsledků studií preventivní efekt proti rakovině. Určité složky derivované z jasmínu jsou proto klíčovou součástí protirakovinných léků. Jasmínový čaj je efektivním pomocníkem při léčbě rakoviny prsu, prostaty a rakoviny jícnu.

Jasmín a jeho účinky

Jasmínový čaj a jeho účinky a příprava

Po dlouhá staletí rostl jasmín především v královských zahradách. V současnosti se však již pěstuje v mnohých oblastech včetně Středozemního moře. Jeho bílé, hvězdicovité, sladce vonící květy se rozevírají jen v noci, a proto se i tehdy musí sbírat, aby bylo jejich aroma nejsilnější. V Indii se proto rostlině přezdívá „královna noci.“ Zkušený sběrač může sklidit jen 10 až 15 tisíc květů za noc, přičemž na výrobu jednoho kilogramu oleje je potřeba až 8 milionů čerstvých nepoškozených květů. Z nich se pak náročnou extrakcí rozpouštědlem a následnou destilací získává jasmínová silice. Proto je jasmínový olej jedním z nejvzácnějších a nejdražších na světě. Největší množství oleje se vytěží v jižní Francii a Tunisu, kde se za tím účelem pěstuje ve velkém. Ten nejkvalitnější jasmínový olej se vyrábí v Turecku.

I přes jeho vysokou cenu je jasmín využíván mnoha způsoby, obzvláště v kosmetickém a potravinářském odvětví. Nejčastěji se přidává do parfémů, vyrábějí se z něj sirupy či čaje, používá se během aromaterapií, v medicíně některých oblastí a lidovém léčitelství.

V mnohých oblastech je považován za symbol krásy, lásky, elegance a štěstí, a proto se často přidává do svatebních kytic. Užívá se i během některých náboženských obřadů, ve kterých nejčastěji symbolizuje čistotu. V Thajsku je rostlina symbolem matek a zobrazuje lásku a respekt. Na Hawaji, Filipínách, v Indonésii a v Pákistánu se považuje za národní symbol.

Účinky

  • Jasmín se nejčastěji užívá v aromaterapii, neboť působí velmi kladně na lidskou psychiku. Zlepšuje náladu a má antidepresivní účinky. Pomáhá v případě velkého stresu, napětí či úzkosti a efektivně zklidňuje. Tím pádem bývá doporučován i při nespavosti.
  • Zlepšuje cirkulaci krve, podporuje snižování hladiny špatného cholesterolu (LDL). V čínské medicíně je jasmín považován za „ochlazovače krve,“ takže se používá při horečce a při úžehu.
  • Podporuje imunitní systém a detoxikaci organismu.
  • Má pozitivní vliv na dýchací cesty, využívá se jako kloktadlo při bolestech v krku, ale i ústních vředech.
  • Podporuje metabolismus, může být proto vhodným doplňkem hubnoucí diety.
  • Často se označuje za „rostlinu dlouhověkosti“ a říká se, že má opravdu omlazující účinky.
  • V tradiční čínské medicíně se používá při očních potížích. Odvarem z jasmínu se doporučují vyplachovat oči.
  • Jasmínový čaj a jeho účinky a přípravaV lidovém léčitelství se užívá při jaterních potížích a zlepšuje trávení.
  • Podporuje zdraví ženských pohlavních orgánů a hormonální soustavy. Pomáhá při menstruačních bolestech, v období menopauzy, usnadňuje porod.
  • Je považován za afrodiziakum, často se proto označuje za rostlinu lásky.
  • Jedním z dalších pozitivních účinků byliny je schopnost snížit chronické bolesti kloubů při artritidě. Protizánětlivá povaha určitých látek obsažených v jasmínovém čaji může potlačit otok a zánět kloubů.
  • Jasmínový čaj je též cenným pomocníkem během diabetu, jelikož může mírnit vedlejší symptomy tohoto onemocnění.
  • Jasmín bývá často součástí zelených a černých čajů. V závislosti na konkrétním zvoleném čaji se mění konkrétní typ obsažených antioxidantů. V případě černých jasmínových čajů můžeme očekávat vysokou úroveň theaflavinů, zatímco u nejobvyklejších zelených čajů je vysoká úroveň katechinů, oba však mají na tělo podobné účinky. Antioxidanty jsou pro nás organismus velmi důležité, jelikož nás chrání před škodlivými látkami a volnými radikály.
  • Rostlina podporuje zdraví pokožky a hydratuje ji. Hojně se používá v kosmetických produktech pro svoje antibakteriální a antiseptické účinky.

Návod na přípravu jasmínového čaje:

Poměr mezi čajem a vodou by měl být 1:50 (cca 1 lžička na 200-250 ml vody). Teplota vody pro nálev je 90-95°C, u zelených jasmínových čajů i nižší. Čaj se louhuje cca 2-3 min, zelené jasmínové čaje i méně.

Nežádoucí účinky

I přestože u jasmínu nebyly potvrzeny nežádoucí účinky, je vhodné nepřekračovat doporučené dávkování.

Zdroje: bylinkovo.cz, rehabilitace.info

  • Zmíněné produkty:
  • Jasmín
  • Olej

Jasmínový čaj

Ne náhodou si Čínská dynastie Ming zamilovala jeho aroma. Směs zeleného čaje a květů a listů jasmínu, nazývaná také císařskou perlou, se vyznačuje nejen neobvyklou chutí, ale také mnoha zdravotními vlastnostmi. Než si uvaříte šálek jasmínového čaje, přečtěte si následující článek.

Několik slov o jasmínovém čaji

Téměř 700 let stará historie jasmínového čaje začíná v jihovýchodní Asii. V minulosti byl nápoj vyhrazen čínské aristokracii a dnes je nejen jedním z oblíbených čajů obyvatel Pekingu, ale bolíbili si jej rovněž milovníci čaje na celém světě.

Za jeho vynikající chuť zodpovídá aroma obsažené v esenciálních olejích z jasmínu. Jeho zkrášlující a zdravotní vlastnosti jsou prozměnu způsobeny kvalitním zeleným čajem senchy a směsí květů a listů jasmínu. Počátky popularity tohoto čaje bychom měli hledat v dobách dynastie Ming (1368-1644).

Památky členů dynastie dokazují, že milovali květy, zejména orchideje a jasmín. Jejich zamilování lze spatřit mj. na porcelán, vyšívání nebo v literatuře. Není tedy ničím divným, že jasmín přivezený dříve, za časů dynastie Tang začal být používán také k výrobě čajů a potravin.

Co je však zajímavé, že tato směs byla jednou z prvních exportovaných z Číny na západní trhy.

Budete mít zájem:  Matky podnikatelky a mateřská v roce 2021

Kde rostne jasmín?

Ačkoli Čína může být s jistotou nazývána kolébkou jasmínového čaje, květy, díky nimž vznikla aromatická směs, se sem dostaly kolem III století z Persie, oblasti dnešního Íránu. Po staletí se jasmín nachází také v Nepálu, Indii, Afghánistánu a Pákistánu. Květ je dokonce národním symbolem poslední jmenované země.

K výrobě jasmínového čaje se používá především jeden druh rostliny. Řeč je o jasmínu velkokvětém, rostoucím mj. v Barmě, Bangladéši, Číně, na Filipínách a na Srí Lance. V jihoevropských zemích se pěstuje jako ozdobný keř. Rostlina patří do čeledi olivovníkovitých, má bílé tubulární květy a listy ve tvaru srdce.

Keř dosahuje výšky dokonce více než 8 metrů.

Jasmínový čaj a jeho účinky a příprava 

Jak vzniká jasmínový čaj

Jasmínový čaj patří do skupiny aromatizovaných čajů. Ačkoli nejoblíbenější druh s nejintenzivnější vůní je vyráběn ze zeleného čaje, k výrobě se využívá rovněž čaj černý, ​​bílý a rooibos. Výrobou tradičního čínského jasmínového čaje je známá především čínská provincie Fujian.

Je charakteristický jemně nasládlou, lehce jasmínovou příchutí a dokonalou rovnováhou mezi množstvím sušeného čaje a květů. Listy čaje jsou sbírány pozdním jarem a pečlivě sušeny, tak aby povrch listu později mohl absorbovat větší množství jasmínové vůně.

Takové listy jsou uloženy na suchém místě až do srpna, kdy se sbírají květy. Nejlépe je sbírat jasmín kolem poledne, když jsou hlavičky uzavřené před sluncem. Květy se přidávají do sušených listů čaje, které absorbují jejich vůni. Absorpční proces může být opakován a trvá od 24 hodin do několika týdnů.

Nakonec se celá směs vypaluje tak, aby byly listy i květy suché.

Tradiční způsob výroby, ač přirozený, je velmi časově náročný, a proto se v průmyslové výrobě začaly nahrazovat květy a listy jasmínu éterickým olejem.

Zdravotní výhody pití jasmínového čaje

Čaj sám, obzvláště bílý a zelený, obsahuje mnoho minerálů a tudíž živin. Seznam přínosů pro zdraví a krásu se zvětšuje díky obsahu jasmínu. Mezi vlastnosti jasmínového čaje je třeba zmínit zmírnění stresu a napětí. Květinová vůně jasmínu má uvolňující účinek a některé uvádí dokonce do lehké euforie.

Díky vysokému obsahu antioxidantů, zejména katechinů, má jasmínový čaj antioxidační účinek. Zelený čaj, nejčastěji používaný jako základ, obsahuje polyfenoly, které ničí volné radikály. Díky tomu je užitečný také při prevenci rakoviny prsou a plic.

Pravidelné pití jasmínového čaje může pomoci snížit množství “špatného” cholesterolu, což je důvod, proč se doporučuje osobám s kardiovaskulární chorobou. Díky regulaci hladiny glukózy v krvi je rovněž doporučován diabetikům.

Jasmínový čaj je pomocníkem v boji proti bakteriím a virům. Pomáhá obnovit imunitu po onemocnění a chrání před infekcemi.

Nápoj povzbuzuje trávicí systém, zmírňuje střevní potíže a díky obsahu antioxidantů podporuje tělo při prevenci rakoviny trávicího traktu.

Nejen pro zdraví

Antibakteriální a čisticí účinek jasmínového čaje je prospěšný nejen pro zdraví, ale i pro krásu. Pravidelné konzumování pomáhá rovněž osobám na dietě ztratit zbytečné kilogramy.

Díky obsahu antioxidantů pobouzí metabolismus a zvyšuje účinnost cvičení. Jako by to nestačilo, zpomaluje procesy stárnutí a zmírňuje sluneční popáleniny. Milovnice jasmínového čaje tvrdí, že má nápoj rovněž zkrášlující účinek.

Někteří jej využívají rovněž jako afrodiziakum.

Jak připravit jasmínový čaj?

Chuť čaje je ovlivněna jak teplotou, tak dobou vaření, i vodou. Nejlépe použijte pramenitou vodu a postupujte podle pravidel pro vaření daného druhu čaje. Černý čaj vaříme na 95-100 stupňů, zelený na 75-80 stupňů a bílý na 70 stupňů. Pokud zelený čaj zalijeme příliš teplou vodou a budeme louhovat příliš dlouho, bude mít nepříjemnou hořkou chuť.

Přibližně 2 g suchého čaje zalijeme a louhujeme asi 2-3 minuty. Vysoce kvalitní čaje mohou být louhovány i několikrát, ale vůně jasmínu už nebude tak intenzivní. Vzhledem k jemné chuti se také nedoporučuje přidávat do čaje sladidla a mléko.

[Celkem: 6    Průměr: 3.7/5]

Jasmín – účinky na zdraví, co léčí, použití, užívání, využití, pěstování, škůdci a nemoci

Jasmínový čaj a jeho účinky a přípravaJasmín pravý (Jasminum grandiflorum). V čeledi jasmínů nacházíme neuvěřitelných cca. 200 druhů, nicméně ne všechny jsou vonné. Jasmíny nejčastěji používané při výrobě parfémů jsou Jasminum grandiflorum, Jasminum officinale, Jasminum odoratissimum a Jasminum sambac. Ostatní druhy jsou v zahradách povětšinou pěstované jako ozdobné keře nebo popínavé rostiny.

Účinky rostliny:



Účinky rostliny:

  • afrodisiakum, afrodiziakum – prokázané afrodiziakální účinky
  • bolest – proti bolesti
  • deprese – proti depresi, navozuje optimismus a euforii
  • jizvy – proti jizvám
  • porod – usnadnění porodu
  • menstruační bolesti a potíže
  • menstruační křeče (koupel)
  • jasmínový olej se používá na masáže a na péči o pokožku

V teplých oblastech se může vysazovat na podzim. Jinde je lépe jasmín zasadit do půdy na jaře: bude tak mít přes celé léto  čas dobře zakořenit a bude silnější, aby čelil zimě. Vyjma jasmínu nahokvětého, který snese zimu a vítr, všechny ostatní dávají přednost teplíému a dobře chráněnému místu, což je pro některé z nich dokonce životně důležité. Co se týče nepříjemností – pokud kmen nemá dostatek vzduchu, může se projevit botrytida nebo plíseň šedá. Proto prořezávajte střed keře. Na patkách starých keřů můžemě někdy objevit kořenokaz. Mladé výhonky mohou bý obětí útoků mšic. Někdy se do jasmínu také pustí červci vlnatí. Takže pěstování jasmínu není zrovna jednoduché.

Odolnost jasmínů záleží na druhu. Nejotužilejší je Jasminum nudiflorum, který snáší tepoty až -20°C. Moudré opatření spočívá v tom, že před velkými mrazy zabezpečíme patku jasmínu ochrannou plachtou, kapradinami, slámou nebo spadaným listím.

TIP ZBYŇKA MLČOCHA: POZOR! Žlutokvětý jasmín nahokvětý je toxický, stejně tak semena všech odrůd jasmínů. Jak vypadá jasmín nahokvětý se podívejte zde.

Škůdci jasmínu

Jak se zbavit mšic na jasmínu:

Proti mšicím

  • 2 polévkové lžíce mazlavého mýdla
  • 1 l vlažného levandulového nebo mátového čaje (nebo 1 velká hrst květů či listů do 1 l vody)

Mazlavé mýdlo rozpusťte v čaji. Nechejte vychladnout, pak proveďte postřik. Bude nutné za 3 dny zopakovat.

Jak se zbavit červců na jasmínu

K předešlé směsi přidejte 1 polévkovou lžíci olivového oleje a 2 polévkové lžíce lihu na pálení. Nastříkejte na listy a pod ně, všude tam, kde se červci uchytí. Bude-li nutné, za 3 dny zopakujte.

Jasmín – účinky na zdraví

Analgetikum (proti bolesti), antidepresivum (proti bolesti), antiflogistikum (proti zánětu), antiseptikum (desinfekce), afrodiziakum (na podporu chuti na sex), cikatrizační účinek (proti jizvám), galaktagogum (podpora laktace), regenerační účinek, sedativum (uklidňuje), tonikum …

Květ je vhodný zejména pro ženy, proto že je užitečný při mnoha gynekologických problémech. Tradičně se používá v Číně pro usnadnění porodu. Také podporuje pocity optimismu a euforie.

Přidaný do teplé lázně v koncentrované podobě může přinést úlevu při menstruačních problémech a svalových křečích. Zklidňuje rovněž kašel, ale v tomto ho velmi dobře nahradí méně drahé rostliny. Už po staletí si Číňané a Arabové cení jasmínu pro jeho afrodiziakální účinky.

Tyto vlastnosti jsou uznávány i našimi moderními lékaři. Olej provoněný jasmínem je tudíž doporučován pro rozpustilé erotické masáže.

Recepty s jasmínem

Jasmínová voda

  • 7 ks čerstvých jasmínových květů (nebo 2 polévkové lžíce sušených)
  • 200 ml pramenité nebo měkké vody

Ppřiveďte k varu, pak přidejte květy. Přikryjte, stáhněte z ohně a nechejte louhovat ( = macerovat) až do úplného vychladnutí. Tuto voňavou vodu používejte denně. Lze ji 3 až 4 dny uchovávat v ledničce.

Jasmínový olej

  • 7 jasmínových květů
  • slunečnicový olej nebo olej z meruňkových jader

Jasmínové květy nasypte, aniž byste je pěchovali, do skleněné nádoby a zalijte olejem.

Nechejte jeden měsíc macerovat, pak přeceďte. Tento olej můžete používat k péči o pokožkunebo k masážím. Pokud možno nechejte v tomto scezeném oleji znovu macerovat po dobu 1 měsíce další čerstvé květy.

Olej vydrží použitelný 1 rok.

Použití jasmínu v kuchyni, kulinářské využití

V Indii, Číně, Arábii a jinde představuje jasmín běžnou složku receptů na jemné pečivo, dražé, krémy a marmelády. Bílé květy jasmínu pravého dodávají vůni čajům , dochucují mléko nebo ovocné džusy a tvoří součást sirupů, likérů a koktejlů.

Jasmín může také svými květy provonět ovocné saláty, méně často jsou přísadou v kořeněných směsích, masových a zeleninových jídlech . Okázalá souhra jasmínu a růže může být rovněž využita k dochucení čajů a některých pochoutek.

Jasmínové víno

  • miska čerstvých jasmínových květů (7 ks)
  • 7 kousek galgánu dlouhý 4 cm
  • 7 láhev bílého vína
  • 2 polévkové lžíce medu z pomerančových květů
  • 2 pohárky mahii (marocká pálenka z fíků)
Budete mít zájem:  Nejlepší Léky Na Zuby?

Jasmínové květy s galgánem ne chejte 3 týdny macerovat („louhovat“) v bílém víně. Přeceďte, přidejte med a mahiu. Před podáváním nechejte nejméně 15 dní od ležet. Tento jemný nápoj lze uchovávat více než 2 roky, ale musí se konzumovat s mírou.

Pověry týkající se jasmínu:

  • V minulém století novomanžel ve francouzském kraji Menton své drahé polovičce nikdy nevěnoval květ jasmínu. Podle pověry jí tento květ mohl přivodit nemoc, ba dokonce do roka smrt.
  • Povídá se, že parfém z bílého jasmínu byl silnější a déle vydržel než voňavky ze všech ostatních květů, pokud ho cizoložní manželé věnovali svým milenkám. Svůdník žen se tak jasmínovým parfémem mohl snadno prozradit.

Chcete vědět více? Všechny články na tomto webu ve kterých je slovo JASMÍN jsou zde.

Související pojmy:

rýže ► alagič ► nahokvětý ► olej ► pokojový ► eshop ► prodej ► pěstování ► množení ► rozmnožování ► množení ► trumpeta ► keř ► nepravý ► pustoryl ► sen ► gardénie ► růžokvětý ► zelený čaj ► jasmíniny slzy ► mnohokvětý

ČAJOVNA POD POKLIČKOU

Zelený čaj je pravým původním čajem, i když pod pojmem čaj si ještě stále mnoho lidí představí čaj černý. Zelený čaj neprochází při svém zpracování procesem fermentace a zachovává si tak všechny účinné látky. Proces oxidace je zastaven tepelným ošetřením zeleného čaje pomocí vodní páry.

Zelenému čaji se přisuzují až kouzelné účinky, některé z nich byly dokonce vědecky potvrzeny a každopádně východní medicína používá zelený čaj po staletí. Zelený čaj má povzbuzující účinky jak psychické, tak rovněž fyzické, zvyšuje dobrou náladu a dodává energii.

Příznivé účinky zeleného čaje má na svědomí nejen řada vitamínů, minerálních látek, tříslovin či aminokyselin v něm obsažených, ale především látka zvaná catechin. Zelený čaj pomáhá tělu bojovat s volnými radikály, které mají vliv na vznik rakovinového bujení. Tyto volné radikály se v těle usazují například špatnou stravou, kouřením, pitím alkoholu atd..

a způsobují celkové stárnutí a nemoci. Zelený čaj obsahuje tyto antioxidanty catechin a vitamín C. Pitím zeleného čaje budete méně náchylní k určitým typům rakoviny, především k rakovině konečníku, slinivky, tlustého střeva, kůže a u žen k rakovině prsu a to díky antioxidantům obsaženým v čajových lístcích, které ničí nebezpečné volné radikály.

Zelený čaj je rovněž velmi účinný lék proti virovým onemocněním a infekcím. Pravidelným popíjením zeleného čaje, můžete posilovat obranyschopnost organismu před nemocemi. Zelený čaj obsahuje tein a díky němu má podobné účinky jako káva, Rozdíl je v tom, že tento kofein je vázaný na třísloviny a jeho uvolňování je postupné.

Vyjmenovat všechny pozitivní účinky zeleného čaje zde není možné, ale je jisté, že zelený čaj má velmi pozitivní a blahodárné účinky na celý náš organismus. Je vhodné denně vypít až 1 litr zeleného čaje.

Zvláštní specialita ze Senchy, ke které se přidává oloupaná a pražená rýže. Nálev trávově svíravé chuti připomínající pražený chléb a příjemné vůně. Býval to čaj chudých japonských farmářů.

Postupem doby se ale Japan Gen Mai Cha stala oblíbeným nápojem všech vyznavačů zdravého životního stylu a kvalitních zelených čajů.

Je vhodná k celodennímu popíjení, protože skvěle chutná a teinu obsahuje tak akorát. Vícenálevový

Velmi netradičně vypadající, avšak fantasticky chutný vitnamský pravý zelený čaj. Čaj vhodný ke každodennímu pití. Při delší době louhování získává nálev silné povzbuzující účinky. Lehce travnatá chuť. Vietnamské čaje jsou výrazněji méně náchylné při špatném nebo dlouhodobém skladování k znehodnocení. Stárnou pomaleji. Chcete-li být věčně mladí, pijte tedy vietnamský čaj.

Zelenavý nálev nasládle travnaté, příjemně lehounké a natrpklé chuti. Oblíbený zejména pro své značně povzbuzující účinky. Jeden z nejkvalitnějších vietnamských čajů. Vícenálevový

Špičková třída vietnamského vysokohorského stromového zeleného čaje, stejnoměrně svinutý, žlutozelený list s bílými tipsy, zelenavý nálev bohaté, plné, nasládle travnaté a charakteristicky bylinně kořeněné, příjemně lehce natrpklé chuti. Datum sklizně čaje: 15.10.2014. Vícenálevový

Jeden z nejtypičtějších čínských čajů japonského typu. Světlý nálev s výbornou chutí. Sencha, neboli sekaný čaj, má přírodní chuť a jemnou trpkost. Skvěle vyvážené aroma se rozvine zejména při nižších teplotách louhování. Pokud hledáte zelený čaj pro letní osvěžení, je Sencha přesně pro vás. Při zalití vodou s 50-80°C získáte žlutý nálev sladké, lehce travnaté chuti.

Žádné kalorie, hodně teinu, lehká kouřová chuť a vynikající účinky na zdraví. Takový je China Gunpowder, klasik mezi zelenými čaji. Kdo ho pije, je podle Japonců dlouho živ, podle Američanů rychle zdráv a podle nás stále vesel.

Okuste čaj s famózními vlastnostmi a těšte se na skvělý zážitek! Střelný prach – dobrá třída tohoto druhu čaje, drobný, tmavě zelený, lesklý list svinutý do tvaru perly, nálev vyvážené, lehce květově nasládlé, příjemné, velmi lehce natrpklé, velice osvěžující chuti.

Číňané ho pojmenovali Vzácné obočí a pijí ho denně. O lahodném, lehce nasládlém čaji, který povzbuzuje a otevírá mysl, se brzy doslechli i v Evropě.

Tradiční čínský zelený čaj se tak zařadil k populárním osvěžujícím nápojům i na starém kontinentu. Údajně voní jako les a země po bouřce a při pečlivém chutnání ucítíme nasládlé tóny švestek.

Zelený čaj ze stejnojmenné provincie s plnou chutí zeleného čaje.

Zelený čaj Gunpowder s marockou mátou Nana a kardamonem. Marocká máta a čaj Le touarég je základem čajové kultury Tuaregů, berberského kmene kočujícího po pastvinách zejména severní Afriky.

Přestože o kuchyni se starají ženy, čaj je v této společnosti doménou mužů a dá se říci, že je i ústředním prvkem společenského života. Podávání čaje má proto často ceremoniální formu.

Obvykle se pije silně slazený.

Oolong ženšen je kombinací skvostného polofermentovaného čaje a léčivé byliny, má silnou, fascinující vůni a jantarový nálev. Chuť je bohatá, svěží, se stopou příjemně nasládlého ženšenu.

Skvělý Oolong je šitý na míru všem vyznavačům wellness stylu. Přináší mimořádné zdravotní benefity pro lidi duševně pracující, sportující, odpočívající i v rekonvalescenci.

Oolong ženšen je kombinací skvostného polofermentovaného čaje a léčivé byliny. Vícenálevový

Představuje směs čínských zelených čajů aromatizovaných bergamotovou silicí. Vyznačuje se osvěžující, lehce citrusovou chutí. Čajová směs s charakteristickou příchutí a aroma, které pocházejí z olejových extraktů z kůry citrusu bergamot.

Earl Grey se vyrábí podle staré čínské receptury, kterou obdržel jako dar britský premiér, druhý hrabě (Earl) Charles Grey, když putoval po Číně. Po přivezení receptury na Earl Grey do Anglie se začal vyrábět čaj, který získal světový ohlas. Pro velmi silnou chuť klasické černé varianty Earl grey.

byla vytvořena i jemnější zelená varianta, kterou Vám zde nabízíme.

Tradiční směs zeleného vietnamského čaje, ovoněná kvítky lotosu. Nálev žlutozelené, lehce příjemně natrpklé, výrazně květové sladké chuti. Lotosové čaje jsou známy zvláštní výrobou, kdy se čaj (přes noc) aromatizuje vkládáním do rozvitých lotosových květů. Tento čaj Vietnamci tradičně pijí během svátku Tet – nového lunárního roku. Vícenálevový

Tradiční zelený jasmínový čaj s květy jasmínu. Je také vyráběn tradičním postupem pro čínské jasmínové čaje. Jestli pořád nevíte, který z našich báječných sypaných čajů si vybrat, vsaďte na jasmínovou klasiku.

Proslulá specialita z Dálného východu má okouzlující nebeskou vůní, která zahání vnitřní neklid. Jasmínový čaj patří do tradiční čínské kultury nejméně tisíc let. Až ho ochutnáte, stane se i vaším favoritem.

Složení: zelený čaj, guarana, květ heřmánku, malina, aroma. O účincích zelených čajů jste si už určitě něco přečetli, ale co vám přinese guarana? Zvyšuje vitalitu, snižuje pocit únavy, potlačuje deprese. Stimuluje mozkové funkce.

Působí pozitivně na nervy a svaly, a předchází únavě. Působí uklidňujícím způsobem při bolestivé menstruaci. Podporuje krevní oběh a zintenzivňuje vylučování kyseliny mléčné (regenerace svalů). Má afrodisiakální vlastnosti. Posiluje imunitní systém.

Nezvyšuje krevní tlak, což je významná výhoda oproti kávě.

Složení: zelený čaj, citrónová tráva, květ smilu písečného, aroma.

Citronová tráva, známá také pod názvem „voňatka citronová“, „citronella“ nebo pod anglickým „lemon grass“ má pozitivní vliv na trávení a ve své domovině je využívána jako podpůrný prostředek při léčbě chřipky, malárie, žaludečních a nervových chorob. Zelený čaj s citronovou trávou podporuje schopnost koncentrace. Přidaný smil písečný navíc harmonizuje játra a žlučník.

Z provincie Aichi vám nabízíme tuto specialitu. Zpracovávají se pouze čajové listy, které rostou ve stínu a sklízí se s velkou pečlivostí. Matcha čaj má velmi silné povzbuzující účinky, Není vhodný pro děti a seniory stejně tak pro osoby s poruchami spánku, osoby citlivé na kofein nebo osoby nebo osoby trpící vegetativní dystonií (srdeční neuróza, žaludeční neuróza, sexuální poruchy apod.)

Budete mít zájem:  Studený Zápal Plic Příznaky?

Jasmínový čaj a jeho účinky a příprava

Vietnamské čaje

Vietnam je tradičním producentem čajů, které zde mají dlouholetou historii. Čaj se zde pěstuje již od 11. století a severní Vietnam je údajně i místem, kde se objevily první rostoucí čajovníky na světě.

Pěstování vietnamského čaje 

Vietnam je známý tím, že se zde produkují černé, zelené i polozelené čaje. Nově se též zaměřuje na pěstování čajů Pu'Erh, které jsou doménou především Číny a které jsou specifické pro svou chuť a vůni. S bílými čaji se zde setkáte jen výjimečně. Opravdu tedy máte v nabídce kvalitních vietnamských čajů z čeho vybírat.

Vietnamské čaje se báječně hodí na celodenní popíjení. Sami Vietnamci pijí velmi silné a výrazně hořké čaje.

Na našem trhu si našly své místo především jejich zelené čaje, které se obecně těší čím dál větší oblibě. U nás v čajovnách se setkáte s jemnějšími vietnamskými čaji než přímo ve Vietnamu.

Jejich chuť je ale v porovnání s dalšími oblastmi světa výraznější.

Zelené čaje jsou typické svou trávově mořskou příchutí, která je zpočátku lehce nahořklá. Na druhou stranu tyto čaje opravdu rychle a silně povzbudí, což i vy jistě oceníte.

Mezi nejznámější druhy vietnamských zelených čajů patří Che Thai Nguyen, Che Shan, Suoi Giang nebo Che N'hai.

Tyto čaje jsou bohaté na vitamíny, minerály, antioxidanty i na další prospěšné látky a jejich konzumace sebou tak přináší mnoho pozitivních účinků.

Tradiční vietnamský černý čaj – Vietnam Opa

Ačkoliv jsme na prvním místě zmínili zelené vietnamské čaje, krátce se vrátíme k čajům černým, jejichž hlavním představitelem je černý sypaný čaj Vietnam Opa. Jedná se o kvalitní čaj ze severních vietnamských hor. Jeho chuť je plná a harmonická, má jemně nasládlé aroma a zlatavý nálev.

Čaj se pije jako horký pro zahřátí i ledový na osvěžení.

Jeho pití vede k vyšší obranyschopnosti organismu a slouží jako prevence před vznikem kardiovaskulárních chorob, což dokládají i Vietnamci, kteří tento čaj každodenně popíjejí.

Obsahuje tein, antioxidanty, vitamíny a minerály. Tyto látky působí povzbudivě na duševní i fyzické činnosti, chrání před civilizačními chorobami, zahánějí únavu nebo zlepšují soustředění a schopnost se učit.

Nesmíme zapomenout ani na stimulaci trávení nebo na snižování hladiny cholesterolu. Černý čaj Vietnam Opa ocení také všichni diabetici, kterým pomáhá při snižování hladiny krevního cukru. Kromě konzumace se dá využívat také zevně, kdy je ideálním pomocníkem na akné, ekzémy nebo kopřivku. Dávkuje se jedna čajová lžička na 2 deci vody. Čaj se zalévá horkou vodou o teplotě 100°C.

Kvalitní zelený čaj Che Thai Nguyen

Tento čaj se právem řadí mezi ty nejkvalitnější ve Vietnamu. Pochází ze stejnojmenné provincie na severu země. Oceníte ho pro jeho velkou aromatičnost a vyšší obsah teinu v porovnání s dalšími zelenými čaji.

Je ideální jej pít jako nápoj na povzbuzení a osvěžení. Dvě čajové lžičky se dávkují na 2 deci horké vody. Ta by měla být o teplotě mezi 75 a 80°C.

Čaj je ideální louhovat maximálně dvě a půl minuty, aby nebyl nahořklý.

Zelený čaj Suoi Giang bohatý na vitamíny a minerály 

Jedná se o další z luxusních zelených čajů, který se pěstuje v nadmořské výšce kolem 1300 metrů. Pochází z provincie Yen Bai, v níž panuje především zatažené klima. Tento čaj se často označuje také stříbrný zelený čaj. Ačkoliv pomaleji stárne, je při špatném skladování náchylnější ke znehodnocení.

Obsahuje kombinaci teinu a katechinu, která povzbudí tělo i duši. Jsou v něm obsaženy vitamíny A, B nebo C i důležité minerály (draslík, vápník nebo fluor).

Vysoký obsah antioxidantů v čaji brání civilizačním chorobám i dalším zákeřným nemocem. Posiluje imunitu nebo je i prevencí proti různým infekčním onemocněním.

Čaj dávkujeme v množství 10 g na 1 litr vody. 

Zajímavostí je, že se při přípravě doporučuje čaj nejprve ze čtvrtiny zalít studenou vodou a poté vroucí vodou. Celkem se bude louhovat přibližně 3 minuty, podle požadované síly nápoje. I díky tomuto zvláštnímu postupu může být čaj víckrát vylouhován a každá jeho příprava si zachovává nejen skvělé účinky, ale také výbornou chuť. Čaj se zalévá horkou vodou o teplotě mezi 70 a 80°C.

Jasmínový zelený čaj Che N'hai

Jedná se o specifický zelený vietnamský čaj s květy čínského jasmínu. Tento čaj je opravdu výrazně aromatický a obsahuje kromě listů i větvičky.

Barva nálevu je tmavě žlutá a chuť mírně nahořklá s dominantní jasmínovou složkou. Čaj je možné popíjet jak horký, tak i ledový. Má spíše ochlazující a povzbuzující účinky. Vhodný je především na pití při jídle nebo po něm.

Jako u dalších zelených čajů se doporučuje jeho zalití vodou o teplotě kolem 80°C a louhování 2 minuty.

Vietnamské čaje jsou velmi populární u nás i ve světě. Zakoupíte je jako černé i zelené. Pokud je chcete ochutnat, doporučujeme vám spolu s nimi vyzkoušet i tradiční vietnamské rituály. Jistě budete mile překvapeni jejich vlivem na vaše rozpoložení.

Tai Mu Long Zhu neboli Dračí oči Čínský zelený čaj, kterému za noční tmy předávají svou pohádkovou vůni květy jasmínu

Čaj byl sklizen v dubnu 2020 v čínské provincii Jiangsu. Jasmín, kterým je čaj přírodním postupem ovoněn, pochází z čínské provincie Guangxi.

List

List byl ručně svázán do pravidelných kuliček o průměru 5–6 mm, které jsou tvořeny jedním ochmýřeným tipsem (pupenem) a dvěma lístky. Jejich barva je žíhaně bílá, zelená a šedá, voní především po svěžích jasmínových květech. Ve vylouhovaném listu zaznamenáte lehce zakouřené a grapefruitově nahořklé tóny.

Nálev

Nálev je stříbřitě žluté barvy. Jeho vůně evokuje slunečný sad v tropických krajích. Voní lehce máslově s tóny čerstvých citrusových plodů a citrónové kůry.

Chuť je lehká, mírně nasládlá, květinová a nutí k dalšímu napití. Můžete v ní najít i smetanový nádech. Jestliže Dračí oči zalijete vodou o vyšší teplotě, objevíte v chuti více dřevitých a lehce trpčích povzbudivých tónů.

Dochuť je jemně štiplavá, citrusová a mátově svěží.

Kulinářské doporučení

Výborně se hodí ke středomořským jídlům a francouzským zeleninový koláčům. V Číně se tradičně podává jasmínový čaj k jídlu, protože podporuje trávení a spaluje tuky.

Historie čaje

Jasmínové Dračí oči jsou oblíbené již z dob dynastie Jižních Sungů vládnoucích ve 13. století. Podle tradiční metody se čerstvé květy jasmínu v noci, kdy jsou otevřené a silně voní, rozprostřou na čajové listy a společně se suší. Poté se od čaje oddělí. Tento proces se u kvalitních čajů může opakovat až desetkrát.

Dnes je jasmínový čaj rozšířen především v severočínských provinciích. Svými léčebnými účinky pomáhá při bolestech v podbřišku, průjmech a dalších trávicích problémech.

Trvanlivost

Dračí oči nejsou určené pro dlouhé skladování. V dobré kvalitě vám vydrží přibližně dva a půl roku. Poté začnou postupně chřadnout a uvadat.

Jak si čaj připravíte

Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 5–7 gramů čaje (přibližně jedna polévková lžíce nebo cca 30 kuliček), zalijte vodou o teplotě 80–90 °C a nechte louhovat ideálně 3 minuty. Takto lze postupně připravit až tři nálevy. Čaj je vhodný i k přípravě metodou Gong Fu Cha.

Čaj si můžete připravit i tak, že několik kuliček (10–20 dle chuti) vhodíte do šálku nebo sklenice, zalijete a necháte louhovat. Čajové lístky se po otevření drží u dna a při pití vám nebudou „překážet“. I tímto způsobem můžete zalít Dračí oči několikrát, dokud vám nálev bude chutnat.

Jak čaj balíme a posíláme

Objednávky expedujeme každý pracovní den ve 4 hodiny odpoledne. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v obchodních podmínkách.

Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy.

Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky.

50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector