Jarní exploze chuti a zdraví: Rostlinné klíčky jsou hit

uživatel: ZLATÉ JABLKO 22.03.2021 14:17

Jarní exploze chuti a zdraví: Rostlinné klíčky jsou hit Jarní exploze chuti a zdraví: Rostlinné klíčky jsou hit Jarní exploze chuti a zdraví: Rostlinné klíčky jsou hit Jarní exploze chuti a zdraví: Rostlinné klíčky jsou hit Jarní exploze chuti a zdraví: Rostlinné klíčky jsou hit Jarní exploze chuti a zdraví: Rostlinné klíčky jsou hit Jarní exploze chuti a zdraví: Rostlinné klíčky jsou hit Jarní exploze chuti a zdraví: Rostlinné klíčky jsou hit Jarní exploze chuti a zdraví: Rostlinné klíčky jsou hit Jarní exploze chuti a zdraví: Rostlinné klíčky jsou hit

Jaro je (skoro) tady. Dočkali jsme se. Po dlouhé zimě se probouzí naše energie a s ní i nutkání zbavit se věcí, které nepotřebujeme a zkrátka čistá domácnost, ve které se budeme cítit dobře. Na začátku jara prostě toužíme po očistě – těla, mysli i domácnosti. Proto třídíme šatník, přesazujeme kytky, zkoušíme detoxikační kůry, začínáme cvičit (léto je za rohem!) a uklízíme.

Snažíme se zbavit pocitu těžkosti a únavy a zcela přirozeně začínáme u nás samotných. Pojďme, ale i náš úklid trochu „detoxikovat“. Nejen naše tělo, ale i naše příroda si zaslouží, abychom na ni mysleli a co nejvíce se soustředili na to, abychom ji nezatěžovali. Využijte letošní jaro k tomu, že se zaměříte na ekologické čisticí prostředky.

V dnešní době je jich už docela velký výběr. V Drogerii DM najdete celou řadu ekologických značek – počínaje jejich vlastní značkou Denk mit, přes světové značky jako Frosch, ECO VER, FeelEco až po Yellow Blue a jejich krásné obaly. Jsme zkrátka na zelené cestě a nemusíme dlouze hledat ty správné výrobky nebo si je vyrábět doma. Stačí si vybrat.

Takže ať už hledáte prostředek na mytí nádobí, univerzální čističe, prací gely, WC čističe nebo tablety do myčky, najdete vše. Ve složení těchto ekologických (a v mnoha případech i veganských) produktů nenajdete jen sodu nebo ocet, jejichž čistící účinky znaly už naše babičky, ale i aloe vera nebo mandlový olej, které pečují o pokožku.

Mnoho účinných látek dodává i nádhernou vůni, takže váš domov bude čistý, bez bakterií a ještě bude vonět po levanduli, heřmánku nebo malinovém octu. Vždycky je čas na spoustu výmluv a je pravda, že průmyslové znečistění jako jednotlivec neovlivníte, ale prostředí vašeho domova ovlivnit můžete.

A začít můžete třeba u mytí nádobí, což je jedna z nejčastějších domácích prací a postupně se přesunout i k dalším. Sami pak zjistíte, že i malá změna může něco znamenat. Petra & Bára

Jaro je (skoro) tady. Dočkali jsme se. Po dlouhé zimě se probouzí naše energie a s ní i nutkání zbavit se věcí, které nepotřebujeme a zkrátka čistá domácnost, ve kter… celý příspěvek

Diskuse

uživatel: CEWE FOTOLAB 18.03.2021 11:19

V aplikaci CEWE FOTOLAB fotosvět nebo přímo na stránkách www.cewe.cz najdete možnosti vytvoření – snadné a rychlé s dopravou na prodejnu nebo přímo k vám domů.

V aplikaci CEWE FOTOLAB fotosvět nebo přímo na stránkách www.cewe.cz najdete možnosti vytvoření – snadné a rychlé s dopravou na prodejnu nebo přímo k vám domů.

Rostlinné klíčky: Přírodní lék na jarní únavu

Jakmile začnou semínka klíčit, obsah vitamínu se mnohonásobně zvýší. Zvyšuje se také stravitelnost naklíčených zrn: proteiny se rozkládají na aminokyseliny, polysacharidy na jednoduché cukry.

Naklíčená semena jsou bohatým zdrojem vitamínů a minerálůKlíčky jsou nejbohatším zdrojem vitamínu C a E, obsahují velké množství enzymů, bílkovin a nenasycených mastných kyselin.

Zanedbatelný není ani obsah dalších látek – zejména vitamínu A, D, vitamínů skupiny B, vápníku, hořčíku a fosforu. Výživná bomba v podobě klíčků je tak výborným způsobem jak posilovat svou imunitu. I zde ovšem platí heslo „všeho s mírou“.

Není třeba dopovat se více než polévkovou lžící klíčků denně.

Recepty z fazolek mungo 

Využití klíčků v kuchyni

Vařením se výživná hodnota klíčků rapidně snižuje, proto se zpravidla konzumují v syrovém stavu. Použití klíčků je široké: můžete je přidávat do zeleninových jídel a salátů, pomazánek, nasekat je na chléb s máslem nebo do polévky. Klíčky z obilí se pro svou oříškovou chuť hodí také k přípravě müsli. Naklíčená semena ale přidáváme do pokrmu vždy až těsně před jeho podáváním.

Rostliny vhodné ke klíčení

Ke klíčení se hodí v podstatě všechna semena jedlých rostlin s výjimkou fazolí, které obsahují malé množství jedu, jenž se ničí vařením.

Z obilnin se využívá zejména pšenice, kukuřice, žito, ječmen a oves. Tyto obilky ale musí být bezplevé, nahé. Z luštěnin lze naklíčit čočku, neloupaný zelený hrách nebo sóju.

Právě naklíčené zelené fazole zvané mungo se pyšní nejvyšším obsahem výživných látek.

Postup při nakličování

K nakličování vybíráme kvalitní semena bez chemického ošetření, nejlépe kategorie bio. Dáme je na noc nabobtnat ve vodě. Musí být přitom zcela ponořená. Vodu slijeme, semena studenou vodou opláchneme a dáme do hlubokého talíře či misky napevno přikryté gázou.

Misku umístíme na teplé vzdušné místo, ne však na přímé sluneční světlo. Semena několikrát denně proplachujeme. Díky gáze můžeme misku dnem vzhůru pohodlně okapat.

Jednoduchou variantou je také vložit nabobtnalá semena do cedníku a na talíř a proplachovat je přímo v cedníku.

Výběr zdravých receptů s klíčky 

  • Klíčkový salát(doba přípravy 25 min )Jarní exploze chuti a zdraví: Rostlinné klíčky jsou hit
  • Singapurské nudle s kuřecím masem(doba přípravy 45 min )Jarní exploze chuti a zdraví: Rostlinné klíčky jsou hit
  • Paprikový salát s klíčky(doba přípravy 25 min )Jarní exploze chuti a zdraví: Rostlinné klíčky jsou hit
  • Cereální sušenky z pohankové lámanky(doba přípravy 25 min )Jarní exploze chuti a zdraví: Rostlinné klíčky jsou hit
  • Tajemství detoxikace: Tyto potraviny nelze při očistě organismu vynechat!

Strava při detoxikaci by měla být bohatá na vitamíny, minerály a zejména vlákninu. Naopak je nutné vyhýbat se tučným a mléčným pokrmům, masu, jednoduchým cukrům a konzervovaným pokrmům. Ale co má člověk vlastně jíst? Poradíme vám.

Jarní exploze chuti a zdraví: Rostlinné klíčky jsou hit

Foto: Profimedia

Jarní exploze chuti a zdraví: Rostlinné klíčky jsou hit

Tady je hned několik důvodů, proč byste si na nich měli pochutnávat i vy.

Čím a proč vlastně tolik prospívají

Jakmile se semínko dostane do fáze klíčení, tak se v něm v tento moment násobí přítomnost látek cenných pro naše zdraví. Řeč je o vitamínech, a to především z řady B, E, C a také A, minerálů (hořčík, železo), enzymech a také mastných kyselinách.

Galerie: Vitamíny A, B a C v potravinách

Naklíčená semena také prospívají lidem, které trápí diabetes, povzbudí látkovou výměnu, regenerují srdce a cévní systém. Navíc nemůžeme opomenout také přítomnost bílkovin, což mimo jiné potěší také vegetariány.

Vyčkáte-li několik dní, než vyraší zelený výhonek s jemnými lístky, můžete také počítat se zeleným barvivem neboli chlorofylem, jež dokáže navýšit produkci hemoglobinu v krvi.

V souvislosti s naklíčenými semínky se také mluví o tom, že dokáží zmírnit a tlumit křeče (noční křeče nohou spraví minerálka s hořčíkem), navyšují imunitu, harmonizují zažívaní a navíc je můžeme konzumovat v rámci očistné kúry, která s příchodem jara souvisí.

Výčet semínek k prospěšnému naklíčení je opravdu velmi pestrý, tudíž si vybere skutečně každý. Hitem jsou luštěniny (čočka, fazole mungo či adzuki, cizrna, hrách), ale těmi to nekončí.

Pokračovat můžete s řeřichou, sezamem, ředkvičkou, brokolicí, vojtěškou, dýňovými semeny, ovsem, pšenicí, ječmenem, pohankou či dokonce rýží (indiánská).

Pro semínka se doporučuje zaskočit do obchodu se zdravou výživou a pořídit je nejlépe v bio kvalitě.

Postřeh: Máte obavu, že jakmile pozřete naklíčené luštěninové klíčky, budete se potýkat s nadýmáním? Strachovat se nemusíte, klíčky jsou lehce stravitelné, proto vám tyto obtíže nezkomplikují den ani jinak nezatíží střeva.

Klíčky naklíčily – kam teď s nimi?

Naklíčenými semínky či zelenými výhonky můžete hustě posypat žitný chléb s tvarohovou pomazánkou, doplnit jimi zeleninovou oblohu k hlavnímu jídlu, vsypat je do salátu, slaného koláče nebo z těch luštěninových uvařit polévku, či je přidat do domácího dresinku, do kterého si budete namáčet kousky zeleniny. Toto zdravé mlsání přijde vhod například u televize (podívejte se, co naopak večer určitě nezobat).

Budete mít zájem:  Špagety mohou za epidemii salmonely. Onemocnělo 133 lidí

V raw stravování, které se opírá o čerstvou (živou) stravu, jež je tou nejhodnotnější z hlediska zachování prospěšných látek, se také objevují tzv. zaktivované potraviny. Oč jde? Za pomoci namáčení ve vodě se v nich aktivují enzymy.

Do této skupiny například patří ořechy. Z namáčených skořápkových plodů můžete připravit rostlinná mléka, pomazánky, nebo je přidat do nepečených dezertů.

Pobyt ve vodě dokáže zásobárnu cenného obsahu „odemknout“ a tělo ji pak následně lépe využije.

Jak postupovat při klíčení? Podívejte se na návod.

Čerstvé klíčky: nejlepší jarní zdroj energie a živin!

Pan Koreš: Příjemné prostředí a nevšední kulinářský zážitek o tom byl kurz s panem Zdeňkem.

Pan Kadlec: Skvěle připravený kurz, pan Zdeněk je profesionál a bylo zajímavé ho pozorovat při práci.

Jiří Horák: Splnil jsem si sen, když jsem si mohl zavařit s panem Zdeňkem Pohlreichem! Opravdu parádní zážitek.

Marcela: Zbožňuji středomořskou kuchyň. Celé menu bylo výborné.

Jitka: Konečně jsem se naučila správný postup, jak připravit linecké těsto.

Dáša: Ráda se učím novým věcem a nadchla mě přátelská atmosféra v kurzu.

Mirka: Skvělý, inspirativní. Paní Edita je nejlepší cukrářka. Domů si odnáším spoustu vychytávek. Přátelská atomosféra.

Tereza Ovšáková: Paní Jana byla jedním slovem božská. Suroviny, jídlo a atmosféra zase doslova geniální.

Vendula Vondráčková: Super večer se skvělými lidmi. Kurz za 1* a paní Jana Černá je opravdu sympatická.

Jarda: Konečně vím, jak udělat pořádnou flákotu masa.

Kristýna: Skvělé nové recepty a inspirace nejen na léto. Opět mám nové recepty.

Tereza: Kurz s Editou byl neobyčejný zážitek, který změnil můj pohled na pečení.

Alena: Příjemná atmosféra, individuální přístup lektora Martina. Doporučuji!

Paní L. Rovenská: Kurz paní Edity předčil má očekávání, úžasný.. skvělou společností tak i zázemím.

Šárka: Je skvělé se naučit i jinou úpravu ryb než na co je člověk zvyklý.

Natálie: Moje děti mají intoleranci na lepek. Jsem vděčná za každý nový recept.

Blanka: U nás doma milujeme rolády na všechny způsoby (více chutí najednou). Můj manžel je vám vděčný.

Gabriela: Oba synové byli strašně nadšení. Jsou z nich vášniví kuchaři. Samozřejmě doma vaří s kuchařskou čepicí, kterou na kurzu dostali.

Veronika: Když jsme pak jedli z jednoho talíře, měla jsem pocit, že jsme tak trochu rodina.

Petr Kutscha: Nádherně strávený čas a pohodová atmosféra, ke které přispěl pan Zdeněk svým lidsky profesionálním pojetím.

Jarda Adámek: Rozhodně doporučuji. Kurz rozšířil mé obzory.

Yvona Zemanová: Děkuji za nové i zajímavé inspirace.

Vlasta Matší: Perfektni…

Thea Tumova: Kurz byl skvělý !!

Stanislava Fišerová: Kurz byl opět výborný. Jídla byla skvěle zvolená a na silvestrovský stůl určitě perfektní.

Marek Raditsch: Kurz Vánoce jinak byl opravdu zážitek, opravdu jsem si to užila a určitě to nebude poslední kurz vaření, který jsem navštívila.
Petra B.

:

Mirek Kalina: Tento kurz byl pro mne první zkušeností s kurzy vaření a po absolvování vím, že nebyl poslední.
Bylo to skvělé. Děkuji za příjemně strávený čas a za úžasnou péči všech, kteří se o nás starali.

  • :
  • :
  • :
  • Mirek Kalina: Kurz byl připraven profesionálně, pouze zapomněli na certifikát o absolvování kurzu na jméno Ilonka Zacharová.
  • :

Barbora Polanská: Kurz hodnotím jako velmi přínosný a povedený. Moc mě to bavilo, díky.

Kamila Ehrenbergerová: Moc příjemně strávený večer, bezvadně jsme si popovídali… a pak jsem zjistil, že jsme celou dobu stáli, vařili a dost jsem se toho naučil. paráda!

  1. Tomáš Hlúch: Super menu, super atmosféra, šel bych znovu.
  2. Jan Stejspal: Kurz je absolutně perfektní a nabitej pozitivní energií.
  3. :
  4. :
  5. :
  6. :
  7. :
  8. :
  9. :
  10. :
  11. :
  12. :
  13. :
  14. :
  15. :
  16. :
  17. :

Filip Sajler: Náplň kurzu byla širší než bylo anoncováno. Líbilo se mi zaměření na technologii přípravy pokrmů, upozornění na rizika a jak je minimalizovat. Oceňuji i návody na to, jak napravit chyby.

  • :
  • :
  • :

Marcela Dlouhá: Takovéhoto kurzu jsem se zúčastnila poprvé a byla jsem nadšená.Jen bych uvítala, kdyby recepty na lahůdky, které jsme dělali byly více podrobnější – myslím co se týče pracovního postupu.

Byla tu sice možnost psát si poznámky, ale to jsem nestíhala pokud jsem chtěla sledovat práci pana Marka a sama se zapojit. Ale jinak vše na jedničku – prostředí, milí lidé, bezvadná atmosféra, skvělá nabídka vín, ale hlavně výborné suroviny, ze kterých jsme měli možnost vařit.

Velmi ráda si takovýto kurz někdy v budoucnu zopakuji a určitě budu doporučovat svým známým.

Lucie Nestrašilová: Výborný kurz, velmi přínosný. Skvělá atmosféra a jedinečný servis od Gourmet academy:-)

Lukáš Čížek: Bylo mi potěšením sledovat hbité ruce a pochytit několik vynikajících triků při profi vaření. Suroviny a zázemí kuchyně je fantastické a přeji hodně dalších spokojených žáků.

  1. Lukáš Čížek: Kurz byl moc fajn, už jsme doma vše vyzkoušeli a povedlo se
  2. :
  3. :
  4. :
  5. Edita Paulusová: Skvělé recepty, individuální přístup, praktické rady, úžasná organizace.

Jana Králiková (Černá): Opět skvělý, inspirující kurz se super osobními vychytávkami lektorky Jany. Skvělé menu se zajímavými surovinami a ingrediencemi. Perfektní zázemí, které celý tým poskytuje velmi zpříjemňuje celý průběh kurzu. Opět jsme odcházeli skvěle poučení a také najezení 🙂

  • :
  • :
  • :
  • :
  • Gianfranco „Frankie“ Coizza: Naše vánoční vaření s Frankiem mělo skvělou atmosféru a bylo velice zajímavé vidět, a i si vyzkoušet, jak jednoduše se dají připravit úžasné dobroty.

Marek Raditsch: Dobrý den, kurz se mi líbil, byla velmi příjemná atmosféra, milý přístup všech zúčastněných. Skvělé menu – jídla byla naprosto fantastická. Pod vedením lektora si osvojit nově získané informace ;o) Celkově SUPER ZÁŽITEK, těším se na příště. Ještě jednou všem děkuji za hezký večer. Veronika Jurčová

Marek Fichtner: Skvěle navržené menu, krásné prostředí, dokonale čerstvé ingredience a dobrý kolektiv lidí! To jsou první slova mé ženy, která kurz dostala jako dárek. Prvotní obavy vystřídalo nadšení, radost a veliký respekt panu Fichtnerovi. Nyní už vím, co jí nadělí ježíšek pod stromeček… 😀

:

Martin Staněk: Od přivítání až po ukončení kurzu příjemná atmosféra, sympatický a vstřícný lektor Martin Staněk i ostatní zaměstnanci. Vařím už 40 roků a stejně to bylo přínosem k mým kuchařským „pokusům“!

:

:

Gianfranco „Frankie“ Coizza: Jirkovi i Tomovi se moc líbilo. Děkujeme!

  1. Gianfranco „Frankie“ Coizza: Dcera byla velmi spokojená, již cestou z kurzu jsme museli jet na nákup a večer nám dcera připravovala panna cottu 🙂
  2. Martin Staněk: Poslala jsem na kurz Pánská jízda svého dědečka a nemohl si to vynachválit a moc se mu to líbilo, takže dostane k narozeninám kurz zase 🙂
  3. Radek David: Vše co jsme uvařili bylo naprosto vynikající. Větší zážitek, než jít do dobré restaurace
Budete mít zájem:  Kaposiho sarkom – příčiny, příznaky a léčba

Gianfranco „Frankie“ Coizza: Dera byla nadšená a přeje si absolvovat další kurzy..;-)

Marek Fichtner: Uvařené menu lahodilo oku i chuti, vše bylo potrženo příjemným prostředím. Bylo o nás báječně postaráno ze strany pořádající školy vaření.

Lukáš Čížek: Lukáš by skvělý. Do tajemství ryb nás zasvětil perfektně a dokonce přidal i něco navíc.

  • Lukáš Čížek: Absolvoval jsem již nekolik kurzů vaření, ale tento byl jednoznačně nejlepší.
  • Martin Staněk: Kurz byl naprosto dokonalý, pan Staněk velice profesionální a co je nejdůležitější všechna jídla byla výborná.
  • Jana Králiková: Skvělý kurz, jako každý od Janci, vřele doporučuju.

Edita Paulusová: Kurz se mi moc líbil a byl pro mě přínosem. Všechno bylo perfektně připravené a o nás kurzistky bylo celou výborně pečováno.

:

:

Daška Malá: Úžasné!!! Plno nových vychytávek v pečení,příjemná atmosféra, skvělá lektorka Daška…určitě se sem ještě na nějaký kurz vrátím.

Edita Paulusová: Vse výtečné!!! Lektor za pět hvězdiček! Prostředi za pět hvězdiček!

  1. :
  2. :
  3. :
  4. :
  5. :
  6. :
  7. :
  8. :

Martin Staněk: Pro děti výborně sestavené menu. Všechno na 1 s hvězdičkou.

Klíčky plné zdraví aneb Malý zázrak přírody, který stojí za vyzkoušení

Klíčky z fazolí mungo
Foto: Profimedia.cz

Nejde o nic složitého – semínka lehce vzklíčí a některá se dají koupit již přímo připravená k jídlu. A proč jsou tak prospěšná? Během klíčení semen dochází k metabolickým dějům, kdy nový rostoucí organismus (klíček) získává co nejvíce živin. Zvyšuje se zásaditost, aktivují se enzymy, mnohonásobně vzrůstá obsah vitamínů, chlorofylu.

Rostlinné bílkoviny se štěpí na aminokyseliny, škroby se přeměňují na cukry, tuky se štěpí na mastné kyseliny. Prostě klíčky mají pro tělo mnohem víc pozitiv než suchá semena. Můžeme zjednodušeně říci, že klíček je jakési předtrávené semeno, tedy daleko stravitelnější.

Jak nám pomůže pravidelná konzumace naklíčených zrn?

  • Výrazně zlepšují trávení.
  • Pomáhají k detoxikaci organismu. 
  • Zvyšují imunitu. 
  • Preventivně působí proti běžnému nachlazení a chřipkám. 
  • Zlepšují cukrovku, cévní onemocnění a další choroby.

Semena dobře propereme ve studené vodě a dáme je do misky. Potom je zalijeme nejlépe vychladlou převařenou vodou a necháme jeden den bobtnat. Následně semena v cedníku opět propláchneme a připravíme na klíčení. Stačí k tomu talíř, na který položíme sítko vyložené bavlněnou plenou (nejjednodušší způsob pro začátečníky), kterou několikrát za den podle potřeby vlhčíme nejlépe rozprašovačem.

Semena nesmějí vyschnout, musejí být neustále ve vlhku, ale ne namočená ve vodě. Aby nedocházelo k zahnívání a růstu plísní, vše pravidelně aspoň třikrát za den proplachujeme.

Proces si velmi zjednodušíme, když si pořídíme nakličovací misku. Můžeme si také nakličovat různé druhy semen současně – např. alfalfy, ředkvičky, hořčice a řeřichy, která mají přibližně stejnou délku klíčivosti.

Klíčky jsou naklíčené po jednom až pěti dnech, záleží na druhu semena. Existují samozřejmě výjimky – pšenice nakličuje až dva týdny.

Když mají klíčky přibližně dva centimetry, jsou připravené k rychlé spotřebě. Dají se uchovat v lednici v uzavřené nádobě přibližně dva dny.

Základem pro přípravu klíčků jsou zdravá a kvalitní potravinářská semena bez chemického ošetření, nejlépe v biokvalitě.

  • Klíčky jako koření do jídla překvapí koncentrovanou chutí a vůní.
  • Přidávají se do salátů, pomazánek, jogurtů. 
  • Dají se jimi kořenit obilné kaše. 
  • Můžeme je mixovat do zeleninových nebo ovocných šťáv. 
  • Výhodné je zdobit jimi už uvařené potraviny, uděláme si je tak zdravější.
Pro klíčení můžeme využít semena:
Zeleniny – ředkvičky, řepy, řeřichy, zelí, rukoly, brukve nebo brokolice, jejíž klíčky jsou jedny z nejbohatších na obsah antioxidantů.
Luštěnin – z těch se dělají klíčky nejčastěji, obzvláště z fazolí mungo, čočky, hrachu, sóji, cizrny apod. Zelené i hnědé klíčky čočky rostou velmi rychle, ale nesmějí na nich narůst listy, jinak by byly čočkové klíčky trpké a lehce nahořklé.
Olejnin – slunečnice, sezamu (konzumujeme během jednoho dne), hořčice.
Obilovin – můžeme použít pšenici, žito, oves a ječmen, quinou (ta se nakličuje bez slupky), proso (má nevýraznou chuť) nebo pohanku, která chutná po oříšcích.
Bylin – vojtěšky, pískavice nebo bazalky. Pesto z naklíčené bazalky má nepřekonatelnou vůni i chuť.

Pozor! I když jsou klíčky pro organismus velmi prospěšné, zařazujeme je do stravy postupně, aby si tělo zvyklo. Některé klíčky mají dokonce určené denní množství, které bychom neměli překračovat. I dobrého pomálu.

Jsou z nutričního hlediska velmi významné pro svůj vysoký podíl vitamínů, minerálů a bílkovin. Obsahují vápník, hořčík, železo, draslík, fosfor, kyselinu listovou, chlorofyl, vitamín E, řadu vitamínů B a vlákninu.

Mungo fazole se dají koupit naklíčené, ale když si je připravíme sami, mají mnohem lepší chuť (u klíčků je čerstvost prvořadá) a také nás to přijde mnohem levněji. I když jsou klíčky munga velmi zdravé, neměli bychom sníst více než jednu velkou hrst naklíčeného munga denně.

Obsahují hodně hořčíku a vápníku. Přidávají se do salátů a různých pokrmů. Nejzdravější jsou rostlinné klíčky syrové nebo lehce orestované (max. dvě minuty), aby se nezničily cenné látky. Velice rychlý a lehký salát připravíme z klíčků, nastrouhané mrkve, pekingského zelí, octa, olivového oleje a podle chuti přidáme cukr a sůl.

Klíčky z vojtěšky

Foto: Profimedia.cz

Používaly se jako koření už ve starém Římě. Rostlina má výraznou chuť a vůni, jemně nasekaná se přidává na chleba, do pomazánek, salátů.

Jsou cennou složkou zdravé výživy, obsahují velké množství stopových prvků, posilují tělesnou a duševní kondici, vitalitu, snižují cholesterol, jsou prospěšné pro nemocné cukrovkou, posilují nervový systém a ledviny. Mají chuť pražených oříšků.

Enzymy
Enzymy jsou základní katalyzátory všech chemických procesů v živém organismu. Bez nich se neobejde správné trávení, metabolické a regenerativní procesy, zvyšování imunity. Enzymy jsou obsažené v ovoci, v kvašené (fermentované) zelenině, kefíru, rostlinných klíčcích, ve včelím pylu apod.

Hlavní zprávy

Pozor na špatně naklíčená semena: Mohou být toxická a poškodit zdraví

12. 02. 2020 | Doba čtení 4 minuty

Řeřicha, vojtěška alfalfa, pískavice, fazolky, proso i pohanka. Všechna tato semena můžeme nechat naklíčit a připravit si tak elixír plný blahodárných látek. Ale je třeba postupovat správně.

Většinu klíčků rostlin pěstovaných při pokojové teplotě lze konzumovat za 3-4 dny. Například slunečnice či sezam jsou však rychlé a nejchutnější již po dni či dvou klíčení. Semena obsahující toxické látky, především luštěniny, naopak nesmíme syrové konzumovat dříve než za čtyři dni, kdy se teprve škodliviny odbourají. Zelené výhonky sklízíme po týdnu i více. A netýká se to pouze luštěnin…

Zelené výhonky jsou plné prospěšných látek Zdroj: Peter Hermes Furian / Shutterstock.com

Jak nakličovat a konzumovat jednotlivé druhy semen?

Vojteška zvaná též alfalfa tvoří jemné klíčky a výhonky s lahodou chutí ideální na chléb i do salátů. Jsou bohatým zdrojem vitamínu C a dalších, minerálů i všech esenciálních aminokyselin, působí detoxifikačně.

Semena namáčíme 12 hodin a sklízíme až po týdnu, v době, kdy mají zelené lístky a kdy je odbourán toxický kanavanin.

Budete mít zájem:  Partneři lidí s revmatoidní artritidou mají podobné potíže jako sami nemocní

Neznamená to, že se po nedostatečně vzroslé vojtěšce ihned otrávíme, ale pokud bychom ji konzumovali často a ve větším množství, můžeme si ublížit. 

Fazolky adzuki jsou křupavé a chutnají po oříšcích. Hodí se do salátů i na lehkou tepelnou úpravu.

Namáčíme je 12 hodin, syrové je můžeme pojídat až po čtvrtém dni nakličování, kdy se odbourá toxický phasin. Kratší dobu naklíčené tepelně upravíme, stejně jako ostatní luštěniny.

Obsahují vitmíny C, E, A i E, vysoký podíl aminokyselin včetně uklidňujícího tryptofanu, dále železo, vápník i draslík.

Řeřicha setá je klasika, která svou štiplavou chutí okoření saláty, hotové pokrmy, polévky i obložené chleby.

Zelené výhonky, které se objeví po pěti a více dnech, jsou bohatým zdrojem vitamínů A,B,C,D i E, vápníku, draslíku, železa i jódu.

Pomáhají proti únavě, pročišťují trávicí systém, podporují metabolismus i odolnost vůči infekcím. Nejvhodnější je nakličování na misce, semena stačí máčet půl hodiny či hodinu.  

Pískavice řecké seno je nejen zajímavým kořením. Po 6 ti hodinách máčení a 2 dnech klíčení poslouží jako koření a elixír bohatý na vitamíny skupiny B, železo a aminokyseliny. Díky obsahu hořčin podporuje zdravé trávení, působí rovněž protizánětlivě. Klíčky s růstem hořknou stále více.

Naklíčenou pohanku můžeme přidat do salátů, nebo krátce orestovat či zapéci Zdroj: Grezova Olga / Shutterstock.com

Pohanka klíčí ochotně, ale pouze pokud si vybereme semena loupaná mechanicky, nikoli za použití vysokých teplot. Jsou světle zelenkavá, na rozdíl od znehodnocených hnědých.

Stačí 4 hodiny namáčení a již po dni či dvou klíčení budou připravené chutné klíčky bohaté na vitamíny řady B i E, železo, hořčík i draslík. I krátce naklíčená můžeme konzumovat bez obav, loupaná semena výhonky ani nevytvoří.

Z neloupané pohanky se zelený výhonek objeví po týdnu.

Proso namočíme 6-12 hodin, po dni klíčení lze konzumovat křupavé klíčky, po čtyřech dnech výhonky. Ty však vytvoří pouze semena neloupaná, klíčky i loupaná. Klíčky lehce stravitelného prosa nás zásobují vápníkem a železem, posilují imunitu a pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi.

Pozor na to, že semena určená jako osivo mohou být namořená a ošetřená pesticidy. Používáme pouze semena určená pro potravinářské účely, ideálně v biokvalitě a tuzemská. Zakoupit lze pohanku, slunečnicová, lněná i dýňová semena vypěstovaná na Moravě, a to v režimu ekologického zemědělství, které šetří přírodu, půdu, vodu i naše zdraví.

Klíč(ky) ke zdraví

Jaro nás probouzí k životu a je na čase doplnit vitamíny, které mohou našemu tělu po dlouhé zimě scházet. Proto je nejlepší doba vyzkoušet si domácí klíčení semínek. Klíčky jsou levnou alternativou výživových doplňků, jelikož doslova překypují řadou pro tělo důležitých vitamínů a minerálů.

V první fázi svého života vydá každá rostlinka své maximum. Semínko se tak klíčením mění ve výbuch chemických reakcí, při kterém se probouzí miliarda enzymů a ze zdánlivě neaktivní hmoty vzniká život. Konzumací klíčku přetáhneme tento proces doslova do svého organismu. Řada vitamínů a minerálních látek působí přesně tam, kde je tělo potřebuje. V první řadě to jsou především vitamíny a minerály, ale také aminokyseliny, vláknina a chlorofyl. Jejich výhodou je zároveň to, že jsou lehce stravitelné. Při klíčení se složité cukry (které často způsobují nadýmaní) štěpí na jednoduché, a tudíž pro tělo lépe stravitelné. 

Složení vitamínů a minerálů se samozřejmě mění v závislosti na druhu semínek a luštěnin, v zásadě se však jedná zejména o vitamíny skupiny B a C a minerály jako hořčík, železo, vápník a fosfor. V neposlední řadě obsahují klíčky také velké množství chlorofylu, který regeneruje a detoxikuje celý náš organismus.

Co klíčit (a co naopak ne)?

Ke klíčení jsou nejvhodnější luštěniny. Asi nejoblíbenější jsou fazolky mungo, ale také čočka, hrách nebo cizrna. Naklíčit můžeme i semínka. Třeba řeřichu, hořčici, vojtěšku nebo slunečnicová semínka. A pozor, klíčit se dají i obilniny – špalda, oves, žito, ječmen nebo pohanka.

Pozor si naopak dejme na klasické fazole, které v syrovém stavu obsahují látky ve větší míře jedovaté. Semínka nekupujeme v zahradnictví, jelikož tato semena mohou být namořená a ošetřena pesticidy. Proto vždy vybírejme pouze semínka určená k přímé konzumaci a ideálně v BIO kvalitě.

Jak správně klíčit?

Existuje několik způsobů klíčení. Způsob závisí jednak na druhu použitých semínek a také na vybavení, které máme k dispozici.

Klíčení na vatě

Klíčení pomocí vaty je jedno z nejjednodušších a hodí se zejména pro klíčení řeřichy. Stačí misku vystlat vatou, tu namočit a na vlhkou vatu nasypat rovnoměrně semínka.

Řeřicha roste velmi rychle a už od prvního týdne můžeme sklízet první výhonky. Vatu bychom měli udržovat vlhkou po celou dobu klíčení.

Takto jednoduše můžeme naklíčit všechna semena se zelenými výhonky (semeno, jetel, vojtěšku nebo hořčici).

Nevýhodou klíčení na vatě je fakt, že výhonky musíme odstřihávat, a tudíž nemůžeme konzumovat rostlinu celou i s kořínky, které obsahují největší množství živin.

Klíčení ve sklenici

Všechny luštěniny a některé obilniny klíčíme ve sklenici. Sklenice se hodí především ke klíčení mungo fazolí, cizrny, ředkvičky, alfalfy, jetele a čočky. Semena necháme nabobtnat zcela ponořené ve vodě na cca 12 hodin (ideálně přes noc).

Poté je pořádně propláchneme a vložíme zpátky do sklenice. Tu umístíme na tmavší místo, kam nedopadá přímé slunce a necháme semínka klíčit. Důležité je, aby semínka nebyla ponořená ve vodě, ale byla stále vlhká. Proto je nutné semínka pravidelně proplachovat.

V zimě proplachujeme dvakrát denně, při větším teple a v létě i čtyřikrát za den.

Klíčení ve sklenici můžeme praktikovat pomocí zakoupené speciální klíčící sklenice. Ta obsahuje sítko a někdy i stojánek pro snazší proplachování a odkapávání přebytečné tekutiny. Vystačíme si však i s obyčejnou zavařovačkou a gázou, kterou kolem sklenice utěsníme gumičkou.

Pokud zvolíte k nakličování klasické sklenice, pro odkapání přebytečné vody vám může dobře posloužit univerzální odkapávač. Přizpůsobí se každé šířce dřezu a sklenice s gázou na ně můžete jednoduše otočit hlavou dolů a nechat vykapat.

Klíčení v nakličovací misce

Speciální nakličovací miska se hodí zejména pro semena, která kolem sebe po namočení vytvářejí gel. Ten by při proplachování ve sklenici vytvářel nepropustnou vrstvu a zamezoval tak nakličování. Klíčící miska byla proto vyvinuta speciálně pro klíčení semen řeřichy, rukoly, lněných a chia semínek. 

Tato semínka namočíme na 15 minut do vody. Následně přecedíme přes sítko a rozložíme na sítko klíčící misky. První 1-2 dny je dobré semínka zakrýt talířem a několikrát denně zvlhčit rozprašovačem. Třetí den sundáme talíř a až když prorostou kořínky skrze sítko, proplachujeme je alespoň 2x denně pod mírným proudem vody. Semínka se dají konzumovat po 6-8 dnech klíčení.

Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv způsob klíčení, semínka nikdy nevystavujte přímému slunečnímu světlu. Umístěte je vždy do stínu (na kuchyňské lince nebo na jiném místě) o teplotě okolo 18 stupňů.

Jak klíčky konzumovat?

Klíčky můžete samozřejmě pojídat samostatně. Takové křupavé mungo fazolky jsou skvělou pochoutkou, kterou můžete nahradit třeba večerní chroupání chipsů u televize. I u klíčků však platí, že všeho moc škodí. Na posezení bychom neměli sníst více než jednu až dvě hrsti klíčků.

Klíčky jsou však také ideální surovinou mnoha receptů. Nejlepší je konzumovat klíčky bez další tepelné úpravy, jedině tak si zachovají veškeré živiny a enzymy. Nejlépe se proto hodí do zeleninových salátů, čerstvých pomazánek nebo zkrátka jen tak na chleba.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector