Jarní cibulku můžeme pěstovat i doma ve sklenici s vodou

0 0 12

5

Jarní cibulku můžeme pěstovat i doma ve sklenici s vodouSoučasná doba je velmi nakloněna návratu k přirozenosti, obnovitelnosti, soběstačnosti, přírodnosti, zkoušení a integraci nových návyků. Jedním z nich se také může stát pěstování zeleniny a to i v případě, že nemáte k dispozici vlastní kousek země. Nejde jen o to pěstovat si vlastních pár kousků, ale obnovovat pěstování nového ze starého a tím šetřit na více úrovních. Dnes vám představím několik jednoduchých tipů na tzv. re-pěstování, které jsou inspirací ke zkoušení a poznávání vlastních možností, radosti a sebedůvěry.

Bazalka

Bazalku můžete jednoduše znovuobnovit a vypěstovat si novou pouze ustřižením lístků, jejichž stonky dáte do sklenky s vodou a umístíte ji na slunné místo. Zanedlouho uvidíte vyrůstat kořínky. Až budou zhruba 3 cm dlouhé, můžete bazalku zasadit do květináčku s hlínou.

Jarní cibulku můžeme pěstovat i doma ve sklenici s vodou

Římský salát

Salát můžete jednoduše re-pěstovat oříznutím košťálu s několika lístky a ponořením na několik dní do vody do výšky zhruba 2 cm. Přilévejte vodu, pokud se odpaří. Až začnou rašit nové lístky, můžete salát přesadit do půdy.

  • Jarní cibulku můžeme pěstovat i doma ve sklenici s vodou
  • Mrkev
  • Listy mrkve jsou jedlé a můžeme je re-pěstovat ponořením konců mrkví do většího množství vody a pak někam na světlý parapet.
  • Jarní cibulku můžeme pěstovat i doma ve sklenici s vodou
  • Jarní cibulka

Jarní cibulka je tou nejjednodušší zeleninou k re-pěstování. Nejlépe je, když jí uřízneme zhruba 5 cm od kořínků a ponoříme do sklenice s vodou.

Jarní cibulku můžeme pěstovat i doma ve sklenici s vodou

Česnek

Česnek se dá velmi dobře pěstovat naklíčením každého ze stroužků. Stačí jednotlivé stroužky ponořit do talíře s vodou a počkat, dokud nezačnou klíčit. Můžete také zasadit stroužky česneku rovnou do půdy.

Jarní cibulku můžeme pěstovat i doma ve sklenici s vodou

Řapíkatý celer

Řapíkatý celer nejlépe vypěstujeme uříznutím spodní části zhruba do výšky 5 cm a ponořením do teplé vody na slunné místo.Nové lístečky uprostřed stonků začnou růst během 5-7 dní. Poté můžete celer přesadit do květináče s hlínou.

Jarní cibulku můžeme pěstovat i doma ve sklenici s vodou

Koriandr

Koriandr se dá velmi jednoduše vypěstovat ponořením stonků do sklenice s vodou a počkat, až pustí dostatečně dlouhé kořínky. Poté je můžete přesadit do květináče s hlínou a dát na slunné místo. Chvilku to potrvá, zhruba i několik měsíců, ale pak se můžete těšit na sklizeň.

  1. Jarní cibulku můžeme pěstovat i doma ve sklenici s vodou
  2. Zázvor
  3. Pro pěstování zázvoru je nejlepší ponořit kousky zázvoru přes noc do vody a poté je umístit do květináče se zeminou a postavit na teplé slunné místo.
  4. Jarní cibulku můžeme pěstovat i doma ve sklenici s vodou
  5. Batáty
  6. Sladké brambory neboli batáty je nejlépe začít pěstovat ponořením jejich špiček do velké sklenice s vodou a postavit je na přímé sluneční světlo a nechat je dobře vyklíčit.
  7. Jarní cibulku můžeme pěstovat i doma ve sklenici s vodou
  8. Cibule
  9. Cibuli je nejjednodušší re-pěstovat uříznutím jejího spodku, ponechání ho několik dní volně, aby proschl a poté ho zasadit do půdy.
  10. Pórek
  11. Pórek je nejlépe nechat zakořenit podobně jako jarní cibulku. Prostě uřízněte odspodu několik centimetrů a ponořte spodní části na několik dní do sklenice s vodou
  12. Citrónová tráva

Stonky citrónové trávy ponoříme do sklenice s vodou. Když začne pouštět kořínky, což trvá zhruba 2-3 týdny, můžete ji přesadit do květináče s hlínou a umístit na teplé a slunné místo.

Salát Bok Choy

Bok Choy se dá velmi dobře vypěstovat ponořením konce do vody. Za několik dní začnou rašit nové lístky. Za zhruba 2 týdny ho můžete přesadit do květináče s půdou a pozorovat jak dorůstá celá hlávka.

A ještě zde mám pro vás dalších pár zajímavostí. Fotky řeknou více.

  • Vypěstování ananasu
  •  Pěstování citrónové trávy ze semínek
  • Pěstování kiwi ze semínek
  • Zkoušejte nové a mějte z toho radost, povede se vám to.
  • Michaela

icreativeideas

Naučte se pěstovat jarní cibulku doma za oknem na parapetu

Jarní cibulku můžeme pěstovat i doma ve sklenici s vodou

Jarní cibulka je velice oblíbeným druhem zeleniny. Hodí se jak do zeleninových salátů, tak do svěžích pomazánek. Skvěle chutná i jako posyp na chleba se sádlem, nebo máslem. Mimo jiné má jarní cibulka i nespočet pozitivních účinků na naše zdraví. Obsahuje totiž mnoho vitamínů a minerálů.

Tato lahodná zelenina je i výborným antioxidantem, proto ji jezte, pokud potřebujete celkovou očistu organismu. Vhodná je jarní cibulka i k posílení imunity, podpoře dobrého zraku, nebo k udržení zdravého srdce a kostí.  Jak si ji tedy co nejefektivněji a nejrychleji vypěstovat? S těmito tipy to zvládnete za patnáct dní.

Příprava na pěstování jarní cibule

Než se pustíte do pěstování jarní cibulky, připravte si tyto potřebnosti:

  • prázdnou a vymytou lahev od Coca Coly (o objemu cca 2 litry)
  • ostré nůžky
  • malé žluté cibule

Případně ještě budete potřebovat k zadržování vlhkosti bavlněný hadřík, dřevěné piliny, nebo kousek papírové kuchyňské utěrky.

Jarní cibulku můžeme pěstovat i doma ve sklenici s vodou

Jak postupovat při výsadbě cibulek?

Nejprve je nutné, abyste u plastové PET lahve odstřihli její hrdlo. Střih proveďte zhruba patnáct centimetrů od uzávěru. Odstřižené hrdlo pak dejte stranou. No dno druhého většího kusu lahve pak umístěte buď trochu dřevěných pilin, nebo pár natrhaných papírových utěrek. Tento materiál bude sloužit jako zadržovač vlhkosti.

Na řadě je příprava cibulí. V obchodě se zeleninou vyberte ty kusy žluté cibule, které budou menší, zhruba ve velikost malého slepičího vejce. Následně odřízněte jejich vrchní části a usaďte kořeny směrem dolů do pilin, nebo papírových utěrek. Poté nalijte do plastové nádoby asi 50 až 100 mililitrů nejlépe čisté dešťové vody, přikryjte menší odříznutou částí s hrdlem a dejte na parapet.

Jarní cibulku můžeme pěstovat i doma ve sklenici s vodou

Výsledky pěstování jarní cibulky

Za zhruba patnáct dní budete moci zpozorovat výsledky své práce. Cibulky vyklíčí a vy tak získáte až 30 centimetrů dlouhou zelenou cibulovou nať, kterou lze využít v kuchyni různými způsoby. Cibulovou nať můžete i zamrazit. Během klíčení můžete cibulku i zalévat, pozor však na její přelití, aby neshnila.

Jarní cibulku můžeme pěstovat i doma ve sklenici s vodou

Další praktické metody pro pěstování jarní cibulky

Pokud jste doma nenašli prázdnou PET lahev, můžete se pustit do pěstování zelené cibulové natě i pomocí pevnějšího plastového sáčku. Postup je v podstatě identický jako v předchozím případě. Na dno sáčku nasypte pár pilin, nebo dejte papírové utěrky, vsaďte cibule a vyčkejte pár dní.

Pod sáček je možné dát rovněž i keramický tácek. Jestliže budete chtít urychlit růst zelené cibulky, můžete jednotlivé cibulové hlízy vložit do teplé vody po dobu dvou dnů. Nutné je však vodu měnit ráno a večer. Pak cibule vložte do sáčku s vrstvou mokré výplně o tloušťce minimálně dva centimetry.

Jarní cibulku můžeme pěstovat i doma ve sklenici s vodou

12 tipů na domácí pěstování ještě před tím, než začne jaro

Zima se sice teprve chýlí ke konci, ale už nyní se můžete pustit do domácího zahradničení.

Přemýšlíte, čím by se váš byt mohl zazelenat? Nemáte doma příliš mnoho místa, ani nevlastníte specializované příslušenství na indoor zahradnictví? Nevadí, i tak si můžete užít spoustu zábavy s pěstováním bylinek, květin či zeleniny.

Abychom vás inspirovali, přinášíme vám dnes celkem dvanáct tipů a nápadů na domácí pěstování, které je snadné, nenáročné, ale přitom opravdu originální a zábavné.

Budete mít zájem:  Jak Se Zdravi Vodaci?

1.     Máte doma málo místa? Udělejte si vertikální zahradu

Nedostává se vám místa na parapetu nebo balkóně? Zapojte trochu fantazie a můžete pěstovat bylinky či květiny vertikálně.

Bude vám k tomu stačit delší dřevěná deska, pár skleněných nádobek, které vám poslouží jako květináče, a něco, čím je připevníte (klidně je můžete i přilepit pevnější lepicí páskou).

Dřevěný podklad klidně pomalujte, vertikální zahrádka tak získá příjemný a osobitý vzhled.

Jarní cibulku můžeme pěstovat i doma ve sklenici s vodou

2.     Vypěstujte si znovu zelenou cibulku z jejích vlastních zbytků

Je to snadné – stačí vzít seříznutý vršek z cibule, dát ji do nádoby s hlínou a zalít. Po pouhém týdnu vám vyroste cibulka znovu. Tímto způsobem můžete získat tzv. věčnou cibuli.

3.     Znovu si vypěstujte celer

Jak na to? Celer si vypěstujete stejným způsobem jako cibuli. Stačit vám bude kousek stonku z celeru a trocha hlíny.

4.     Skořápky od vajíček vám mohou posloužit jako nádobky na sazeničky

Zvládnete rozbít vajíčko tak, aby vám většina skořápky zůstala vcelku? Tímto způsobem můžete jednoduše získat ideální „nádobu“ na předpěstování sazenic. Kalcium z vaječných skořápek bude navíc vaše sazenice vyživovat. Skořápky naplněné substrátem umístěte zpět do plata na vajíčka a máte jednoduchý sadbovač téměř zadarmo.

5.     Udělejte si v kuchyni zahradu z vintage plechovek

Mnoho lidí rádo sbírá hezké staré plechovky od čaje nebo sušenek. Časem se vám ale doma začnou hromadit a vy přemýšlíte o jejich dalším využití. Co takhle si z nich vytvořit domácí bylinkovou zahrádku? Kromě čerstvých bylinek každý den získáte také neskutečně dobře vypadající dekoraci do své kuchyně.

6.     Udělejte si zahradu z plastových lahví, kterou nebudete muset prakticky zalévat

Malou domácí zahrádku si můžete překvapivě vyrobit i z plastových lahví. Nejprve odřízněte horní část lahve. Vezměte kus plastové mřížky či síťky, která bude sloužit jako dno, a provlékněte jí tenkou nit nebo provázek. Ten bude mít důležitou funkci, bude totiž do hlíny přivádět vlhkost.

Mřížku vložte do lahve tak, aby provázek volně splýval ven hrdlem, a lahev naplňte substrátem. Vzniklý „květináč“ ponořte hrdlem do sklenice s vodou. Dejte si pozor, aby provázek spočíval ve vodě. Nyní už jen stačí nasadit libovolnou rostlinku a získáte prakticky soběstačný, samozalévací systém.

7.     Vypěstujte si bylinkovou zahrádku ve staré bedně či truhle

Bojujete doma s nedostatkem místa? Rostliny si můžete vypěstovat i ve staré dřevěné bedně či truhle. Nejen, že budete mít vždy k dispozici čerstvé bylinky, ale navíc vaše kuchyň získá příjemně rustikální vzhled.

8.     Vypěstujte si doma vlastní strom

Jarní cibulku můžeme pěstovat i doma ve sklenici s vodou

9.     Vypěstujte si sukulenty ve skořápkách od vajíček

Skořápky jsou ideálním prostředím nejen na předpěstování sazenic. Jsou také výborné na pěstování sukulentů.

10. Vypěstujte si doma bazalku

Bazalka je sice trochu náročnější, ale při troše šikovnosti vám stačí trocha vody a místa. Skleněnou nádobu naplňte trochou kompostu a vodou a seřízněte (nestříhejte) bazalce stonek. Zbavte rostlinku asi ¾ listů a ponořte ji do vody. Důležité je, aby nádoba stála na opravdu slunečném místě.

11. Vypěstujte si tulipány ve sklenicích s vodou

Jarní cibulku můžeme pěstovat i doma ve sklenici s vodou

12. Vypěstujte si domácí klíčky a výhonky

Klíčky dnes v obchodě stojí šílené peníze, ale když si je vypěstujete doma, bude vás to stát jen zlomek ceny. Stačí vám k tomu skleněná nádoba či miska, voda a světlo. Určitě vám ale doporučujeme jednou za 12 hodin misku nebo sklenici s klíčky propláchnout čistou vodou. Zabráníte tak vzniku nežádoucích plísní.

Doufáme, že vás našich 12 tipů pro domácí pěstování potěšilo a inspirovalo vás k vlastním zahradnických projektům. Pokud pro vás byl článek užitečný, budeme rádi, když ho budete sdílet se svými kolegy či známými.

Nemusíte už kupovat jarní cibulku! Takhle snadno a rychle si jí vypěstujete sami doma!

Jarní cibulku můžeme pěstovat i doma ve sklenici s vodou

Vyhazujete zbytečně odřezky z jarní cibulky? To je velká škoda. Jarní cibulka se totiž prodává i s kořeny. Proto můžete jarní cibulku zasadit znovu u Vás doma.Ušetříte tak peníze, které byste pokaždé museli znovu při nákupu jarní cibulky zaplatit. Ano, jsou to sice korunové položky, ale znáte to. Koruna ke koruně…

Ušetříte také ale čas. Čas, který byste vždycky museli věnovat cestě do obchodu vždy, když cibulku potřebujete. Navíc Váš parapet může být díky vypěstované cibulce i velmi vzhledný.

Postup

1)

 Odřízněte konce cibulek i s kořínky.

2)

Cibulky vložte do menší sklenice a ponořte do vody.

3)

Za několik dní Vás cibulky překvapí zelenými výhonky. Ty pak rostou velmi rychlým tempem.

Jarní cibulku můžeme pěstovat i doma ve sklenici s vodou

4)

Vodu měňte alespoň jednou týdně a dbejte na to, aby kořeny byly neustále ponořeny.

5)

Když výhonky dorostou zhruba 12 cm, můžete cibulky přesadit do zeminy. Ale nemusíte. Můžete je klidně pěstovat dál stejným způsobem.

6)

Pak už vždy stačí jen odříznout tolik, kolik potřebujete. Cibulky porostou dá.

Sdílejte tenhle geniální návod jak si doma vypěstovat vlastní jarní cibulku i s Vašimi přáteli! Určitě se jim také bude hodit!

zdroj: sovkusom.ru

Chutná vám jarní cibulka? Až vyzkoušíte tento postup na její snadné pěstování, už nikdy pro ni nepůjdete do obchodu. Budete ji mát doma stále připravenou. A to v lepší kvalitě i lepší chuti!

Jarní cibulku můžeme pěstovat i doma ve sklenici s vodou

Jarní cibulka začíná v českých domácnostech pomalu ale jistě nahrazovat klasickou bílou cibuli. Je to dáno jak tím, že má mnohem zajímavější a ne tak agresivní chuť, tak je to dáno také tím, že má i mnoho možností využití. Většina lidí si jarní cibulku opatří tak, že pro ni jde do obchodu. To může být náročné časově, finančně a chuť nemusí být vždy úplně dokonalá. Je proto na místě zkusit i variantu druhou.

Jarní cibulka může být snadno vypěstována i u vás doma

Řada lidí se jejího pěstování bojí, jelikož se obávají toho, že je složité a že ho nezvládnou. Opak je ale pravdou. Není třeba žádné složité sázení do hlíny, složité zalévání, ani hnojení a určení ideálního místa, nebo květináče.

Pěstování jarní cibulky může být podstatně jednoduší. Stačí znát ten pravý postup. Na něj se společně podíváte. Díky němu není nutné cokoliv složitě řešit a přitom máte tuto pochoutku vždy připravenou.

Když ji budete chtít, stačí si jenom kousek odříznout.

Jak na domácí pěstování jarní cibulky?

Jednou do obchodu přece jenom jít musíte, a to pro koupi několika prvních cibulek. Ty když přinesete domů, tak je položte na prkénko a odřízněte jejich konce i s případnými drobnými kořínky. Máme na mysli odříznutí zhruba 1 cm bílé části u každé z cibulek.

Stačí voda a nádoba

Poté si vezměte sklenici, do které nalijte obyčejnou vodu z kohoutku. Do této sklenice vložte jednotlivé cibulky. Danou sklenici postavte na okno a každý den na ni mrkněte, zda je v ní stále dostatek vody. Pokud ne, dolijte ji. To je jediná vaše starost, kterou budete mít.

Budete mít zájem:  Jak na kvásek: nekrmte ho starou moukou

Růst je rychlý

Poté už můžete jenom pozorovat, jak vám jarní cibulka velmi dobře a zcela bez problémů roste. Můžete pozorovat jak to, že se vytvářejí kořínky, tak i to, že se zvětšují zelené stonky. Z nich můžete kdykoliv budete potřebovat požadovaný kousek odříznout a následně použít do jídel.

Jarní cibulku můžeme pěstovat i doma ve sklenici s vodou

Maximální jednoduchost

Když budete chtít, můžete po výskytu dostatečně velkých kořenů jarní cibulku zasadit do hlíny a tu pravidelně zalévat. Nutné to ale není, jelikož pěstování může probíhat i takto jednoduše, jenom ve sklenici vody. To jasně ukazuje, jak nenáročná rostlina to je.

Jarní cibulku nemusíte kupovat. Díky skvělé vychytávce jí můžete pěstovat na parapetu po celý rok

Asi není kuchyně, která by se obešla bez jarní cibulky. Její jemná chuť a lákává křupavost, dochutí nejeden pokrm.

Jarní cibulka se dokonale hodí do polévek, salátů, pomazánek, ke grilovanému masu, nebo si s ní můžeme zasypat chleba s tvarohem. Ať se ji rozhodneme použít jakkoliv a na dochucení čehokoliv, vždy je výsledek fantastický.

Jak to ale udělat, abychom měli čerstvou jarní cibulku na dosah ruky přímo v naší kuchyni? Je to snazší, než si myslíte.

Jarní cibulku můžeme pěstovat i doma ve sklenici s vodou

fotografie: Freepik

Potřebujete pouze sklenici a vodu. Klíčovou roli však hrají odřezky jarní cibulky, které většinou všichni zbrkle vyhazujeme do koše. A to je obrovská chyba. Právě z těchto životadárných odřezků si na parapetu vlastní kuchyně vypěstujete tolik jarní cibulky, kolik jen budete potřebovat.

Tento jednoduchý a nenáročný způsob pěstování jarní cibulky se rozhodně vyplatí. Ne jen z hlediska finančního, ale také zdravotního. Jarní cibulka je totiž našemu zdraví ohromně prospěšná.

Snižuje riziko srdečních onemocnění, snižuje krevní tlak, cholesterol, i cukr v krvi, obsahuje velmi málo kalorií, je bohatá na vlákninu, podporuje imunitu, pomáhá při žaludečních potížích a prospěšná je také našim kostem.

Určitě byste tak do svého jídelníčku měli jarní cibulku zařadit. Pokud se vám to stále nedaří a v obchodě si na jarní cibulku ani nevzpomenete, začněte s pěstováním na okenním parapetu ještě dnes. Když uvidíte výsledky vlastního pěstování, jarní cibulku do jídelníčku zařadíte mnohem snáz. Pojďme se tedy podívat, jak jarní cibulku vypěstovat doma, a neutrácet za ni zbytečné peníze v obchodě.

Budete potřebovat:

  • Odřezky jarní cibulky. Potřebujete konce s kořínky
  • Nižší skleničku
  • Vodu

Jak budete postupovat:

  • Vše je naprosto snadné. Kupte si jarní cibulku, a její koncové odřezky, které většinou končí v koši, si ponechte
  • Vložte odřezky do čisté sklenice tak, aby kořínky směřovaly dolů
  • Nyní odřezky zalijte vodou tak, aby byly ponořené
  • Uložte sklenici na parapet a mějte pod kontrolou vodu. Kořínky musí být neustále ponořené
  • Během pár dnů už uvidíte krásně zelené výhonky, které dál rostou velmi rychle
  • Vodu ve sklenici vyměňujte za vodu čerstvou jednou týdně, nebo častěji, dle potřeby
  • Když výhonky dosáhnou zhruba dvanácti centimetrů, můžete jarní cibulku zasadit do země na zahrádku, nebo do květináče. Můžete však i dál pokračovat v procesu se sklenicí. Cibulka hezky poroste dál a dál. Nezapomínejte na čerstvou vodu, na dostatek světla, a můžete se těšit z nekonečného růstu jarní cibulky, kterou budete mít vždy po ruce

napsala Bára Klímová

Jarní cibulka: Víte, jak ji zpracovávat a skladovat?

Jarní cibulku si můžete většinou koupit pouze ve svazku, ale ne vždy ji zvládnete spotřebovat celou. Znáte to, že? A ta potom v lednici začne velmi snadno plesnivět nebo minimálně uvadat. Sepsali jsme pro vás několik tipů, jak s touto zeleninou pracovat, abyste nemuseli nic zbytečně vyhazovat.

Základem úspěchů ja samozřejmě nakoupit čerstvé a krásné cibulky. Zelené konce by měly být pevné, nijak povadlé a ideálně bez známek poškození. Stejně tak je dobré kupovat jarní cibulky, které jsou balené jen za pomoci gumičky, mohou tak dýchat a nezapaří se v igelitovém obalu.

Když je zpracujeme opravdu brzy

Můžeme stonky jarní cibulky nechat mimo lednici? Ano, pokud je využijeme opravdu rychle – myšleno například do druhého dne. Ale pozor, mají tendenci opravdu rychle vadnout, proto je třeba jednat rychle. Na rozdíl od klasické cibule totiž obsahují daleko více vody, takže pak začnou plesnivět. 

Jarní cibulky v lednici

Pokud je nakupujete do zásoby a chcete zachovat jejich čerstvost co nejdelší dobu, pomůže vám snadný trik.

Postavte cibulky (bez gumičky) bílými konci s kořínky do vody, stačí pár centimetrů ve sklenici nebo zavařovačce. Když navíc stonky překryjete pytlíčkem, pomůžete tomu, aby se voda nevypařovala příliš rychle.

Jen ho nesmíte nijak upevňovat, cibulky musí mít možnost stále dýchat. Zároveň nezapomeňte vodu průběžně měnit.

PRIMA TIP: Vaříte s jarní cibulkou často, ale nemáte zahradu ani květináč? I s tím se dá něco dělat.

Stačí odříznout zelenou část a spodní část cibulek s kořínky vložit do sklenice s vodou. Postupně vám bude dorůstat a vy ji tak můžete odstřihnout vždy, když se vám to bude hodit.

Ona pak znovu doroste, jen se o ni musít dobře starat – vodu pravidelně měnit a proplachovat kořínky.

Jarní cibulku si můžete snadno „pěstovat“ i doma.

Jestli se bojíte, že nemáte v lednici na něco takového dostatek místa, můžete zkusit i jiný trik. Stačí vám k tomu papírový ubrousek, který navlhčíte ve vodě. Tím pak konce jarních cibulek omotejte a společně schovejte například do krabičky. Průběžně ubrousky vyměňujte, ale pozor, abyste cibulky nenavlhčili příliš. Podobný trik můžete využít i při navlhčování salátu nebo bylinek!

Takto si můžete na jarních cibulkách pochutnávat třeba o týden déle. Pokud ale už teď víte, že k tomu nebude ani tak do té doby příležitost, určitě můžete přistoupit k akci „mrazák“. 

Mráz také pomůže

Zpracování tímto způsobem vám zabere jen pár minut, ale je třeba dodržet několik jednoduchých a logických kroků.

  1. Jarní cibulky nejprve dobře omyjte a osušte. Zamrazit byste je měli po nákupu co nejdříve, aby si zachovaly chuť.
  2. Poté stonky nakrájejte na menší kousky a přendejte do vhodné nádoby. Použít můžete i pytlíček vhodný do mrazáku. Důležité je, aby se dovnitř nedostal vzduch.
  3. V mrazáku takto vydrží maximálně 4 měsíce. Jakmile je budete chtít použít, stačí je ještě zmrzlé nasypat na vybrané jídlo. V teple totiž za okamžik povolí.

Co si s jarní cibulkou uvařit?

Praktické tipy máme probrané, teď přichází na řadu kuchařské využití. Jarní cibulky se hodí nejen na ozdobu, ale mohou hrát i důležitou roli při dochucování samotných jídel. Běžně se využívají v asijské kuchyni, přihodit je můžete do slaných koláčů a pomazánek a ozdobit jimi třeba oblíbené rýžové misky „poke„.

Budete mít zájem:  Vitamíny Rozpustné V Tucích Wiki?

Za oknem můžete i v zimě vypěstovat jarní cibulku, salát a bylinky

V zimě gurmáni trpí. Zelenina a bylinky ze supermarketu nemají žádnou chuť, o obsahu vitaminů se dá také pochybovat. Raději si něco vypěstujte sami, stačí vám vlastně jen know-how a okenní parapet!

Současná doba je nakloněná soběstačnosti, obnovitelným zdrojům a přirozenosti. Zase se vracíme k tomu, že vypěstovat si vlastní bylinky nebo zeleninu je mnohem lepší, než je koupit v supermarketu. Nejde jen o to, že ušetříte peníze, ale přesně víte, co jíte, navíc můžete na vlastní oči sledovat sílu přírody.

Pokud máte děti, asi víte, s jakým nadšením pozorují, jak semínko klíčí a jak se má rostlinka po zasazení čile k světu. Nepotřebujete k tomu lán půdy ani skleník. Stačí skrojky zeleniny nebo pár stonků bylinek a můžete se pustit do re-pěstování.

Je to vlastně stará známá praxe, kdy ponoříte kus rostliny do vody, a pak už jen počkáte na první sklizeň.

Až si příště přinesete domů hlávku římského salátu, oberte většinu listů, ale zachovejte košťál s několika středovými světle zelenými lístky. Umístěte jej do obyčejné misky s vodou napuštěnou do výšky asi dvou centimetrů a postavte ji na okno. Vodu, která se bude odpařovat, zlehka dolévejte.

Po několika dnech začnou rašit nové lupeny. V tu chvíli košťál přesaďte do truhlíku a možná budete překvapení, jak brzy doroste nová hlávka. Stejně můžete postupovat i s pak choi, což je druh čínského zelí vhodný nejen do salátů, ale také například do různých asijských pokrmů.

Jak si připravíte saláty, které vás zasytí, s tím vám také poradíme.

Do salátů se vám určitě bude hodit i řapíkatý celer. Uřízněte řapík zhruba pět centimetrů od kořene, ponořte jej do teplé vody a postavte na slunné místo. Nové lístečky by uprostřed stonků měly vyrazit zhruba do týdne. Pak můžete staronovou rostlinku zasadit do květináče.

Chybí-li vám v zimě v pokrmech chuť čerstvých bylinek, pamatujte na to už v létě. Pokud pěstujete třeba koriandr, odložte si stranou několik stonků. Ponořte je do sklenice s vodou a buďte trpěliví.

Může to trvat i několik měsíců, ale nakonec zapustí kořínky. Když jsou dlouhé přibližně tři centimetry, zasaďte nové rostlinky do zeminy.

Stejně můžete postupovat i v případě bazalky, majoránky nebo oregana.

Sklenice s vodou stačí i k re-pěstování pórku nebo jarní cibulky. Jednoduše skrojky stonků s kořínky ponořte do vody a jen sledujte, jak začnou hezky růst.

Dalšími vhodnými adepty na re-pěstování jsou natě. Ne každý je doceňuje, ale natě z petržele nebo mrkve jsou plné vitaminů, minerálů i antioxidantů, a navíc mají úžasně široké spektrum využití.

Můžete je přidávat do polévek, pomazánek, luštěninových jídel, omáček, a pokud jich máte hodně, poslouží jako základ pro zdravé a chutné pesto. Až tedy budete příště krájet mrkev nebo petržel, horní část kořene nevyhazujte, nýbrž jej „posaďte“ řezem dolů do misky s vodou.

Za pár dní začne rašit nová nať, takže budete mít i v zimě zajištěný zdroj cenných živin.

Za oknem můžete přes zimu snadno pěstovat i řeřichu. Potřebujete jen sáček semínek, plochou nádobu, jako jsou tácek nebo talířek, a trochu substrátu či buničiny. Semínka hustě nasypejte na navlhčený podklad.

Nikdy nesmějí vyschnout, jinak je už nic neoživí! Během pár dní se rostlinky vytáhnou zhruba do výšky necelého centimetru a můžete sklízet.

Řeřicha, která kromě vitaminu B a C obsahuje také vápník, železo a hořčík, se používá stejně jako pažitka, tedy do pomazánek, salátů nebo jen tak na chleba s máslem. Má příjemnou, lehce štiplavou chuť.

Zahradu má k dispozici jen někdo, ale okenní parapety má snad úplně každý. Je škoda, zejí-li prázdnotou, když na nich můžete mít domácí bylinkovou a zeleninovou zahrádku.

Pěstování doma snadno a rychle

Chcete si vypěstovat domácí zeleninu nebo bylinky, ale nevíte jak na to, nebo nemáte čas? Máme tady rady pro začátečníky, pokročilejší i prostě pro ty, co nemají čas.

Pěstování bylinek a zeleniny doma se mnohým zdá jako neuskutečnitelný úkol. Přinášíme vám opět několik rad, jak si čerstvé bylinky nebo zeleninu vypěstovat naprosto jednoduše. Opravdu! Zvládne to i začátečník a i ten, co nemá zrovna moc času.

Re-pěstování

Už naše babičky znaly pěstování výhonků ze zeleniny tzv. re-pěstování. Zvládne to opravdu každý. Jde o to, že spodek mrkve, celeru, řapíkatého celeru, pórku, jarní cibulky atp. ponoříte do sklenice s vodou kořenovou částí dolů.

Po několika dnech vám začnou rašit výhonky, které můžete použít do polévek, salátů, ale třeba také do šťáv nebo smoothies. Mají sílu a jsou zdravé. Stačí pouze občas vyměnit nebo přilít vodu.

Cibulku a pórek pak můžete klidně zasadit do květináče a měla by vám krásně růst.

 

Pěstování v květináči

Bojíte se pěstovat doma sami bylinky, vždy vám něco nevyjde, uschnou nebo prostě nemáte čas? Existuje výborné řešení.

Domácí minizahrádky! Ty se nyní prodávají bez nutnosti přidávat hlínu, mají samozavlažovací systém a stačí jen přibližně 15minut měsíčně vašeho času a můžete si doma vypěstovat bylinkovou zahrádku.

Zahrádky také disponují vestavěným osvětlením, díky kterému mají rostliny neustálý přísun světla i tepla a rostou mnohem rychleji, takže je výtěžnost větší.

 

Klíčení

Nakonec bychom rádi zmínili pěstování klíčků ze semínek nebo luštěnin. V poslední době je to velký boom zvláště proto, že klíčící rostlinky mají největší množství vitaminů a prospěšných látek, protože při klíčení rostlina dává nejvíce energie právě do klíčku.

Klíčit můžete několika způsoby. Existují klíčící misky, kam semínka umístíte a jednou až dvakrát denně je polejete, aby byly stále vlhké. Jakmile naklíčí, můžete konzumovat v salátech, jako přílohu a nebo opět odšťavnit, nebo přidat do smoothie.

Velmi oblíbené je klíčení ve tmě a pod tlakem, protože pak mají klíčky ještě větší sílu. Tam stačí plastový květináč, plátýnko, vlhký hadřík a talířek.

Do květináče dáme plátýnko, aby semínka nepropadávala, vložíme semínka, n ně vlhký hadřík, položíme na talířek a do květináče dáme něco na zatížení. Například skleničku se semínky 🙂

Pokud je to pro vás moc obtížné, můžete si také pořídit automatické klíčidlo, které udělá všechnu práci za vás. Stačí pouze na začátku nalít do klíčidla vodu a nasypat semena nebo luštěniny a díky samozavlažovacímu systému máte do týdne klíčky hotové bez jakékoliv námahy.

Kam dál?

  • Pěstování doma
  • Automatické klíčidlo
  • Domácí minizahrádky

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector