Jarní bylinky a zdraví – využijte je pro své zdraví

V přírodě můžeme už teď najít celou řadu léčivých bylin. Na zahradě i na procházce lesem jich čeká celá řada. Stačí mít jen oči otevřené. Jejich mladé lístky mají na jaře velkou sílu, jsou nabité vitamíny a minerály a našemu tělu dodají mnohem více zdraví prospěšných látek než například ledový salát ze supermarketu nebo vodová rajčata.

Příroda zatím vypadá jako hluboce spící a stále ještě převládají tóny hnědé a žluté. Ale už teď se dají najít jedlé poklady, které se dají použít v kuchyni, a to ideálně za syrova do salátů nebo smoothies, případně pro přípravu harmonizujících čajů.

První jarní bylinky jsou doslova nabité vitamíny, enzymy a minerály, a to je přesně to co naše tělo po dlouhé zimě potřebuje. Po několik měsíců jsme byli odkázáni na importované nebo skladované ovoce a zeleninu, případně výpěstky ze skleníku.

Čerstvé bylinky, vyrostlé na sluníčku, představují zcela jinou kategorii. Snažme se jich využít co nejvíc.

Jarní bylinky a zdraví – využijte je pro své zdraví První jarní byliny

První jarní listy:

Na procházce jarní přírodou můžeme objevit celou řadu druhů. Někdy je potřeba se jen trošku sehnout a zapátrat ve spadaném listí. Některé druhy začínají rašit velice brzy, jiné jsou přezimující a uchovávají si listy i přes zimu.

Kopřiva (Urtica urens, U. dioica) raší velmi brzo a na jaře má neuvěřitelnou sílu. Pokud se popálíte, budete jistě cítit místo i druhý den. Nejlepší použití kopřivy je do očistných čajů, nebo ji můžeme rozmixovat do ovocného smoothie.

Jarní bylinky a zdraví – využijte je pro své zdraví Z kopřivy si můžete připravit očistný čaj

Ptačinec žabinec (Stellaria media) je idální “salátovou bylinou”. Často přezimuje na poli nebo na zahrádce a jen co sejde sníh, začíná kvést. Používat jej můžeme celoročně. Sklízíme celé rostliny, které jemně nasekáme do zeleninového salátu. Před použitím je potřeba ptačinec důkladně umýt, odstranit kořínky a veškerou zeminu. Vždy se snažíme vybírat co nejmladší rostliny.

Podobné využití má i sedmikráska (Bellis perennis). Zpracovat můžeme celou rostlinu, listy mají jemnou chuť a sedmikráskové květy jsou fajn na ozdobení. Sedmikrásky si můžete vypěstovat i doma za oknem. Stačí vhodný truhlík či květináč.

Jarní bylinky a zdraví – využijte je pro své zdraví Ptačinec žabinec je výborný do zelených salátů Jarní bylinky a zdraví – využijte je pro své zdraví Sedmikráska kvete brzy, použít můžeme celou rostlinu

Ostružinové a malinové listí (Rubus sp.). Listy zůstávají zelené po celou zimu a brzy zjara začínají rašit nové. Nejlepší použití je na čaj, který je opravdu dobrý. Vybíráme hezky zelené listy bez teček signalizujících houbové napadení.

Do čajové směsi i pro samostatné použití je výborné i listí lesního jahodníku (Fragaria vesca). A pokud se vypravíte do lesa v době zrání plodů a nasbíráte dostatek jahod, můžete si upéct jahodovou bombu.

Jarní bylinky a zdraví – využijte je pro své zdraví Listy ostružiníku jsou výborné na přípravu čaje Jarní bylinky a zdraví – využijte je pro své zdraví Listy lesního jahodníku jsou nejlepší na čaj

Krásně narostlá už je i pampeliška (Taraxacum officinale), která představuje jednu z nejznámějších bylinek vůbec. Celá rostlina má hořkou chuť, s množstvím to tedy nepřeháníme. Pampeliška očišťuje játra, žlučník a upravuje trávení. Zelené lístky se dají žvýkat samostatně, výborné jsou i do smoothies nebo do salátů.

Pampeliškové listy se dají také dobře odšťavňovat. Při odšťavňování ovoce nebo zeleniny přidáme 1 až 2 hrsti pampeliškových listů, využijeme tak plně jejich sílu a ve šťávě je téměř nepoznáme. Z květů pampelišky můžeme připravit čaj, který má jemnou chuť a květinovou vůní. Květy se dají použít také na zdobení pokrmů.

Jarní bylinky a zdraví – využijte je pro své zdraví Pampeliškové listy mají široké spektrum použití

Jitrocel kopinatý (Plantago lanceolata) je další známou léčivkou. Listy pomohou hojit odřeniny a rány na kůži. Nasekané nebo rozžvýkané listy přiložíme na ránu a dobře zavážeme. Pravidelně obměňujeme.

Jarní bylinky a zdraví – využijte je pro své zdraví Listy jitrocele kopinatého slouží i k výrobě mastí

Vlaštovičník větší (Chelidonium majus) – se do salátů nehodí! Používáme jeho šťávu, která je obsažena v celé rostlině. Potíráme jí kožní neduhy. Traduje se, že umí zbavit i bradavic.

Jarní bylinky a zdraví – využijte je pro své zdraví Vlaštovičník raší brzy Jarní bylinky a zdraví – využijte je pro své zdraví Čerstvá šťáva z vlaštovičníku léčí kožní neduhy

Sběr:

Pravidlem číslo jedna by mělo být, že vždy trháme jen to, co bezpečně známe. Nikdy netrháme na chráněných územích a v národních parcích. Pro sběr bylin obecně platí, že se snažíme volit co nejčistší lokality.

Nikdy nesbíráme z příkopu u silnice, ani na frekventovaných plochách. Pozor si dáme i v případě městských parků, zde jsou rostliny často znečištěny od pejsků. Mohlo by se stát, že na nich ulpí např. vajíčka cizopasníků.

Bylinky trháme ideálně pro okamžité použití. Pokud je budeme chtít skladovat čerstvé po delší dobu, umístíme je do lednice.

Dobře se osvědčilo bylinky umýt pod tekoucí vodou, oklepat přebytečnou vlhkost a vložit celé do uzavíratelného plastového sáčku nebo do plastové krabičky. Takto nám vydrží v perfektním stavu zhruba týden.

Nikdy je ale neskladujeme v příliš velké vrstvě nahloučené na sebe. Pokud je chceme nasušit, využijeme k tomu závěsná síta.

Publikováno: 31. 3. 2019, Autor: Daniela Dušková (text a foto), Depositphotos (foto)

Zelené životabudiče. Rozmarýn roste bez péče, bazalka se používá na nervy | Dobrá chuť

V minulosti bylo mnoho rostlin ceněno nejen jako ochucovadlo, ale i pro své léčivé účinky. Nejstarší dochovaný britský medicínský text Bald’s Leechbook, napsaný mnichem v devátém století, pracuje s celou řadou bylinek a stromů.

Některé receptury působí spíš jako plané povídačky, jiné však nenechávají vědce chladnými ani dnes a čas od času se k nim vracejí. V roce 2015 se například pokusili za pomoci česneku, cibule a dalších ingrediencí porazit zlatého stafylokoka rezistentního vůči antibiotikům.

Výsledek byl ohromující, prastarý lektvar dokázal porazit 90 % infekcí vyvolaných touto bakterií.

I když vás možná netrápí žádný neduh, organismus po zimě potřebuje vzpruhu a zelené lupení dokáže spolehlivě odstranit únavu, vyčerpání a nakopnout utlumenou imunitu. Navíc doplní vitaminy a minerály. Zapomeňte tedy na exotické plody nebo sušené koření ze supermarketu (nejspíš už je stejně prošlé) a vybočte ze zajetých kolejí.

Podobně jako víno jsou totiž i bylinky obětí „kuchyňského kastování“. Bazalka do italské kuchyně, koriandr do mexické. Co začít trochu experimentovat s novými kombinacemi? Ke kouzlení s bylinkami nepotřebujete zahradu. Máte okno? Tak vidíte. Vaše květináče plné chutí a vůní mohou být právě tam. Bylinky rostou rychle. Pokud se na pěstování necítíte, vyražte do přírody.

Ledacos lahodného si můžete přinést domů z jarní procházky.

Hit z lesa: divoká pažitka

Jednou z prvních jarních bylinek, kterou najdete od března do května všude tam, kde je vlhko a stín, je medvědí česnek. Jeho čerstvé listy se dají konzumovat syrové či vařené a výborně se hodí jako přísada do omáček, salátů, polévek či pomazánek.

„Můžete je také použít do domácího pesta namísto obvyklé bazalky a péct s nimi hovězí či jehněčí maso,“ doporučuje Aneta Veselá, specialistka na zdravé recepty firmy Country Life. Jen pozor na záměnu s jedovatou konvalinkou. Ta vyrůstá sice o něco později, ale má velmi podobné listy.

Řiďte se tedy i nosem, medvědí česnek má nezaměnitelné aroma.

Jarní bylinky a zdraví – využijte je pro své zdraví

V celé té mánii kolem medvědího česneku se trochu zapomnělo i na další bylinkové dary přírody. Pomaloučku se dere na výsluní například lesní pažitka, lidově zvaná divoký šnytlík. Roste v tmavě zelených trsech v lesích, na pasekách či na krajích řek a potoků.

Od obyčejné trávy ji odlišíte nejen podle barvy, ale také podle dutých stonků. A zejména ji prozradí nádherné pažitkové aroma. Má v sobě soustu prospěšných vitaminů a minerálů, můžete ji dát do polévek, pomazánek, posypat jí vařené brambory s máslem a tvarohem, případně ji můžete nasekat a zamrazit.

Jedlé jsou i její květy, kterými můžete rozzářit jarní talíře.

„Pravdou je, že ze všech bylin stejně nakonec nejvíc používám právě jarní pažitku, která se objevuje jako první,“ přiznává Aneta Veselá. „Cpu ji do všech jarních zeleninových vývarů, vyrábím si také vlastní ořechový sýr ochucený zelenými kousky pažitky,“ dodává.

Poukazuje také na to, že šnytlík dokáže velmi dobře nahradit sůl, které stejně většina z nás konzumuje příliš. Při lékařem předepsané neslané dietě se pak pažitka stane vaší nejlepší kamarádkou – spolu s petrželkou, kterou díky jejím blahodárným účinkům odborníci označují jako superpotravinu.

V petrželové nati najdeme 3× více vitaminů než v pomerančích, má silné detoxikační účinky, snižuje krevní tlak, podporuje funkci ledvin a pomáhá při chudokrevnosti.

Tip naší specialistky: „Kromě,tradičního‘ využití do polévek, omáček, pomazánek nebo na vařené brambory, můžete vyzkoušet třeba salát tabouleh, ve kterém petrželová nať v podstatě supluje roli listového salátu. Já z ní dělám i pesto v kombinaci s pečeným lilkem.“ Zkrátka se starým dobrým duem pažitka a petržel nemůžete šlápnout vedle.

O mladých kopřivách už byly popsány tuny papíru v souvislosti s velikonoční nádivkou. Listy ale můžete využít také do salátů (po přelití horkou vodou, aby nepálily) nebo je uvařit jako alternativu špenátu. Výluh z mladých listů se hodí jako jarní detoxikační čaj.

Poměrně běžnou, přesto trochu pozapomenutou evropskou bylinkou je šťovík. Populární je zejména ve Francii a pomalu se vrací do moderní gastronomie i v jiných kuchyních. Najdete ho hojně po České republice na loukách, u lesa či kolem cest.

Sbírejte jen ten, jehož listy mají světle zelenou barvu a vyhýbejte se naopak těm, které jsou děravé a nahnědlé. Sezona šťovíku vrcholí v dubnu a květnu a pro svou svěže kyselou chuť je skvělým ochucovadlem polévek, omáček na těstoviny, přísadou do salátů, dipů nebo bylinkových másel.

Budete mít zájem:  Jak Zvládnout Abstinenční Příznaky?

Dobře jde dohromady také s rybami a vaječnými pokrmy. Štovík představuje mocný zdroj vitaminu C a je skvělou součástí jarního detoxu.

Další bylinkou, kterou si můžete přinést z výletu a pěstovat doma, je kerblík, příbuzný petrželky, který najdete na vlhkých loukách a okrajích lesů. Chutná lehce po anýzu, lehce po petrželce. Dnes poněkud zapomenutý, dříve hojně využívaný všude tam, kam byste přidali nať petrželky.

Jedna z prvních jarních bylinek poskytující zdroj vitaminu C. „Výborně se hodí ke středomořské kuchyni, do domácí sekané nebo karbanátků, do pomazánek, dušené zeleniny i jako ozdoba na chlebíčky,“ vychvaluje ho Aneta Veselá s tím, že má kerblík podobně blahodárné účinky jako petrželka.

Pro dobrou náladu a zdravé trávení se hodí také tymián, což je vlastně středomořská verze naší mateřídoušky.

Tato pohledná a aromatická bylinka pomáhá také při zánětech žaludku, bronchitidách a průjmech.

„V kuchyni se snítky čerstvého tymiánu uplatní při pečení masa, ryb i zeleniny, ale i francouzských slaných koláčů nebo v domácích paštikách. Skvěle funguje i v marinádách,“ říká Aneta Veselá.

Nekorunovaným králem bylinek francouzské kuchyně je estragon, který může překvapit intenzitou chuti – anýz, pepř a lehký dotek vanilky, která je typická pro francouzskou omeletu nebo omáčku bérnaise. Ta se skvěle hodí ke steakům, zelenině, chřestu nebo rybám.

Vinný ocet s estragonem je podle mnohých ta jediná správná alternativa pro přípravu tatarské omáčky. Zajímavé uplatnění najde také v letních ovocných koktejlech a dezertech.

Ve formě čaje pomáhá bojovat s nespavostí a patří mezi nejlepší zdroje antioxidantů ze všech bylin.

Ne každý ale aroma estragonu snese. Pokud patříte do skupiny lidí razících heslo „estragon nikdy“, zkuste se spřátelit s krásným a podmanivě aromatickým rozmarýnem.

Rozmarýn vám vděčně poroste za oknem dlouhé roky, aniž by vyžadoval nějakou zvláštní péči. Naopak on se dobře postará o vás. Mimo jiné podporuje činnost jater, a proto je mimořádně účinné sladit ho s těžkými a tučnými masitými jídly. Tradičně se přidává do provensálského koření.

„Pro optimální výsledky ho kombinujte s typickými středomořskými surovinami: piniovými oříšky, olivovým olejem, rajčaty, česnekem, rybami, kuřecím, jehněčím a králičím masem. Já ho mám ale stejně nejraději v obyčejném mrkvovém krému, stejně jako bazalku v tomatovém,“ říká specialistka.

Bazalka na nervy

Bazalku, tuhle zcela nepostradatelnou součást italské kuchyně, najdete na českých parapetech i záhonech poměrně běžně a oceníte ji nejen při přípravě polévek, salátů či těstovin. Působí totiž blahodárně na nervy, ulehčuje odkašlávání a podporuje činnost ledvin.

S lodí, jež dováží čaj a kávu..

Konstantin Biebl snil ve sbírce S lodí, jež dováží čaj a kávu o tehdejším Cejlonu, Sumatře či Jávě: „Vždycky jsem záviděl kuchařkám anýz, muškát, vanilku…“ Vy můžete mít exotiku na dosah v podobě cizokrajných večeří či obědů.

Díky popularizaci asijské kuchyně se i u nás začínají zabydlovat bylinky, o jejichž existenci jsme před pár lety neměli ani tušení.

Citronová tráva, koriandr, wasabi nebo kardamom už nejsou jen neznámá cizí slova, všechny tyto ingredience si můžete v Česku nejen koupit, ale i vypěstovat.

Jarní bylinky a zdraví – využijte je pro své zdraví

„Koriandr má silné detoxikační účinky, a proto se obzvlášť na jaře hodí zařadit jej do jídelníčku,“ říká Aneta Veselá. Čerstvé lístky tohoto příbuzného anýzu zakoupíte celoročně v každém lepším supermarketu, ale ani jeho pěstování není v našich podmínkách problém. Uplatní se hlavně v thajské, indické, arabské a mexické kuchyni.

Jeho ovocné a citrusové aroma se perfektně hodí také do zeleninových salátů, dresinků, sendvičů, k houbám, luštěninám a na restovanou zeleninu. Zmínka byla i o citronové trávě, správně česky se jmenuje voňatka citronová. Pochází rovněž z Asie, velmi ochotně ale poroste i na vašem záhonku či parapetu.

Mrazy však nesnáší, proto patří do kategorie takzvaných přenosných rostlin, které je potřeba na chladné období roku umístit někam do tepla.

Voňatka má široké možnosti využití a celou škálu pozitivních účinků. Oblíbili si ji nejen gurmáni. Také vědci se k ní upínají, pokud jde o léčbu civilizačních onemocnění.

Poslední studie totiž ukazují, že snižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi, prospívá orálnímu zdraví, pomáhá proti horečce a otokům a má celou řadu dalších pozitivních účinků, které západní věda teprve objevuje. Nicméně asijská kuchyně se bez ní neobejde už nyní.

Jak ji tedy používat? Můžeme začít u čajů (obzvlášť se zeleným jde velmi dobře dohromady) a pokračovat přes marinády, saláty, linguine až po pečené kuře či krevety. Najdete ji v seznamu ingrediencí téměř všech thajských receptů a každá její část se hodí pro jiné účely.

Jarní bylinky a zdraví – využijte je pro své zdraví

Pokud navštěvujete thajské restaurace, víte, že stejně jako bobkový list či celý pepř se ve většině případů z výsledného jídla vyndává a nejí, protože je příliš tvrdá a nejde rozkousat. Ovoněla vám jídlo a tím její role končí. Přes všechna její plus by se citronové trávě měly vyhýbat těhotné ženy, protože podle výzkumů to vypadá, že její konzumace může vyvolávat krvácení a potrat.

Jak pěstovat wasabi

V květináči si můžete doma vypěstovat také wasabi, alfu a omegu japonské kuchyně – neboli japonský křen. Důvodů, proč ho mít stále při ruce, je hned několik. Wasabi obsahuje veliké množství vlákniny, vitaminu C, draslíku, vápníku a hořčíku a funguje jako přírodní antibiotikum. Dále posiluje imunitní systém a ochrání vás před osteoporózou, infarktem či mozkovou příhodou.

Dalším důvodem, proč se pustit do jeho domácího pěstování, je to, že v restauracích se často šidí.

„Protože je japonský křen drahý, často bývá nahrazován běžným křenem s hořčicí obarveným zeleným potravinářským barvivem,“ upozorňuje Veselá.

Kromě notoricky známého využití pasty z oddenků k suši se z listů této byliny připravuje pikantní wasabi salát. Listy můžete využít také na provonění svého domova.

Jarní bylinky a zdraví – využijte je pro své zdraví

Ke stejnému účelu poslouží také kardamom. Kardamovník obecný spadá do čeledi zázvorníkových a jeho domovem je Indie. Pěstuje se převážně pro své aromatické plody.

Než se však dočkáte tobolek, můžete kardamom, ke kterému se při pěstování chováme jako ke každé jiné pokojové květině s tropickým původem (hodně vody, stinné, ale světlejší místo), využít i jinak.

„Listy kardamomu se při doteku hezky rozvoní a můžete si s nimi ochutit čaj,“ doporučuje Aneta Veselá.

V celé té mánii kolem medvědího česneku se trochu zapomnělo i na další dary přírody. Na výsluní se dere například lesní pažitka, lidově zvaná divoký šnytlík. Roste v tmavě zelených trsech v lesích, na pasekách či na krajích řek a potoků.

Jarní bylinky a zdraví – využijte je pro své zdraví

Jarní detoxikace – ukliďme si na jaře své tělo

Jste na jaře unaveni a bez energie? Přestože se otepluje dostihne vás nachlazení nebo chytnete chřipku? Cítíte se plní a máte pocit, že přibíráte třeba už jen z obyčejné vody? Pomůže vám jarní detoxikace.

Proč tělo vlastně detoxikovat a proč zrovna na jaře? Je jarní detoxikace jenom zvyk, nebo je jaro skutečně pro očistu těla něčím výjimečné? A jak správně detoxikovat? Pojďte teď s námi najít odpovědi na tyto otázky, které si nejspíš rovněž kladete. Jaro co jaro se na nás z médií valí tipy na jarní detoxikaci. Takže jak na ní a proč se do ní pustit?

Jarní bylinky a zdraví – využijte je pro své zdraví

Pojďte najít odpovědi, proč je pro naše tělo důležitá jarní detoxikace. A taky jak na ní.

Jarní detoxikace – zvyk nebo vnitřní očista těla ve správný čas?

V zimě bývá naše strava mnohem bohatší na tuky, ale i na sacharidy. Jíme méně ovoce a zeleniny, nebo jde o ovoce a zeleninu méně bohaté na vitamíny, minerály a další důležité látky. Více hřešíme i pokud jde o nápoje.

Jaro tak bývá nejen obdobím, kdy je pro naše tělo důležité, abychom mu doplnili důležité vitamíny a minerály, ale žádá, abychom jej zbavili případných nahromaděných nezdravých látek v těle. Naši pomoc tak ocení játra, ledviny i žlučník.

V jarních měsících bývá navíc naše tělo oslabeno i nedostatkem sluníčka. V těle nám došli zásoby vitamínu D, náš imunitní systém je oslaben a často místo přílivu energie s krásným jarním počasím ucítíme nepřekonatelnou únavu. Od jarní únavy je pak už jen krůček k tomu, aby si na nás doslova „smlsly“ viry a bakterie.

Budete mít zájem:  Vitamíny Na Posílení Šlach?

Jarní bylinky a zdraví – využijte je pro své zdraví

Jaro – to je čas na detoxikaci.

Pro mnohé z nás, kteří se vyznáme v bylinkách, je jaro tím správným časem pro detoxikaci i proto, že nám detoxikační sílu nabízí probouzející se příroda.

Avšak co když se v nich nevyznáme, nebo prostě preferujeme pohodlí před pracným sbíráním správných bylinek ve správný čas a před jejich zpracováváním? Dejte si v tom případě „doušek“ bylinek pro jarní detoxikaci z perfektně namixovaných doplňků stravy. Pomocí bylin podpořte rovněž očistu jater a ledvin.

Všechny bylinky pro jarní detoxikaci v jednom „koktejlu“

Už dávno není za správnou formu detoxikace považováno držení drastických jarních očistěních diet. Vsadit na zdravější jídelníček – to určitě ano, ale rozhodně bez diet a hladovek.

Ty jsou často první krůčkem k poruchám příjmu potravy a současně naše tělo připraví i o zbytky energie, které ještě má. Lepší je k detoxikaci přistoupit pomocí bylin.

Jarní bylinky jsou plné vitamínů a minerálů, obsahují užitečnou vlákninu, enzymy a mnohé další tělu prospěšné látky pomáhající při jeho očistě.

Doplněk stravy Liftea Metabolik vhodný pro jarní detoxikaci je sirup, který obsahuje účinné byliny s detoxikačními účinky.

V jeho složení najdeme bylinné extrakty a ovocné šťávy pro pročištění organismu a je vhodný jako detoxikační kúra pro zdraví i pro redukční diety.

Obsahuje extrakty ze smetánky lékařské, celíku zlatobýlu, břízy bílé, artyčoku, zeleného čaje, ostropestřce mariánského a z tamarindu. Součástí sirupu je švestková šťáva a šťáva z plodů aronie černé

Nasbírejte si první jarní bylinky: Léčivé rostliny využijete v kuchyni, v čajích nebo při přípravě domácí kosmetiky

27.04.2021

Foto: Maria Guryanova / Shutterstock

První zelené lístky a svěží květy jarních bylin jsou elixírem pro lidský organismus. Po dlouhé zimě, během které využíváme nasušené zásoby se konečně můžeme vydat do přírody a nasbírat si čerstvé bylinky plné vitamínů, minerálů a prospěšného chlorofylu.

Sedmikráska je jedna z prvních jarních květin a bylin. Necháme-li ji, ozdobí nám trávník bílo-růžovými tóny. Vynikne zejména na jaře, kdy je také vhodné ji sbírat do zeleninových salátů a na sušení do očistných čajových směsí.

Jarní bylinky a zdraví – využijte je pro své zdraví

Zdroj: Autor: Juan Carlos L. Ruiz / Shutterstock

Violka vonná

Fialka se svými fialovými kvítky a nádhernou vůní je tím pravým poslem jara. Bylinka podporuje vykašlávání, má močopudné a antirevmatické účinky, ale nejvíce se využívá její vůně a barva. Květy jsou jedlé a můžeme jimi zdobit dezerty, kostky ledu nebo si z nich vyrobit fialkový pleťový olej.                                                                                 

Pampeliška lékařská

Tento mnohými opovrhovaný plevel je z hlediska léčivých účinků jednou z nejcennějších bylin. Léčivé vlastnosti můžeme čerpat z celé rostlina včetně kořene.

Mladé šťavnaté lístky přidáváme do salátů nebo smoothie, ze žlutých květů vaříme sirup a kořeny sušíme na čaj. Pampeliška je silným detoxikantem, podporuje činnost jater, ledvin a žlučníku.

Snižuje krevní tlak a pozitivně působí také na srdce.  

Hluchavka bílá

Hluchavku sbíráme na čistých prostranstvích, dále od polí, jelikož ráda roste na rumištích a jiných znečištěných místech. Sušíme kvetoucí rostlinu na léčivé čaje pro muže i ženy. Nasušenou hluchavku přidáváme do čajových směsí na nachlazení. Samostatně užíváme při ženských obtížích či u mužů na problémy s prostatou. 

Pampeliška je silným detoxikantem, podporuje činnost jater, ledvin a žlučníku.

Plicník lékařský

Za plicníkem se vypravíme do lužních lesů, kde ve stínu pokrývají půdu svými skvrnitě vejčitými listy s modrofialovými drobnými květy. Během dubna a května sbíráme kvetoucí nať a sušenou užíváme na plicní choroby. Plicník nesmí užívat těhotné ženy a malé děti.

Zdroj: zdravezdravi.cz, naturway.cz

Štítky: Jarní bylinky, domácí kosmetika, čaje

Divoká zelenina a byliny

Jarní bylinky a zdraví – využijte je pro své zdraví

Víte, co všechno se dá doma připravit z bezinek? Právě dozrávají, tak nepromarněte skvělou příležitost si připravit chutné dobroty a zásobit se silnou přírodní…

Je škoda, že se zapomíná na dříve běžně používané druhy zeleniny, které by nám jistě velmi prospěly nejen obsaženými látkami. Každá zelenina ve správném…

Královna noci, pupalka, se dá využít i přes den. Je to léčivka, krásně voní a její květy, kořen i listy se dají využívat v…

Tato bylina kvete krásnými fialovými květy, výborně chutná, navíc je to léčivka. Konzumovat se dají všechny její části a to kořen, list i květ….

Připravte si zdravé a chutné domácí dochucovadlo bez éček a glutamátu, které využijete do všech možných pokrmů.

Užívá se při nervozitě, depresích, poruchách spánku, jako ženská bylina, na záněty, na bolesti, pohmožděniny a léčbu vnitřních orgánů. Seznam je téměř nekonečný. Právem…

Do české přírody doputoval ze Středomoří. Víte, že v 17. století se pěstoval pro jeho bílý masitý kořen, který má nasládlou chuť?

Bezinky už kvetou. Krásně voní a jsou léčivé. Pokud kolem nich chodíte, líbí se vám jejich květy a nevíte, co s nimi. Pojďte se…

Na zahrádkách teď zrovna kvete pažitka a hospodyňky se zlobí, že kvůli tomu skončila její sezóna. Chyba, lávky! Stonky pažitky sice pravda trochu ztuhnou,…

Mohutný krasavec s neobyčejnými kvítky, který umí léčit i kralovat v kuchyni. Už jste ho vyzkoušeli?

Červené květy vlčího máku jsou potěšením pro oko právě v těchto dnech. Jejich křehounké květy září na tenkých stoncích do daleka jako praporky ohlašující…

Smetanka lékařská je pro naše zdraví dokonale využitelná. Věděli jste, že každá její část se sbírá v jiném období?

Černý bez je léčivý od hlavy až po paty. Každá jeho část nám pomůže s něčím jiným. Užívat ho můžete při hubnutí, migrénách, rýmě,…

Svěží pomocník na ranky a štípance, ale i chuťově zajímavá divoká zelenina plná prospěšných látek. Používáte jitrocel v kuchyni?

Meduňka lékařská je moje oblíbená bylinka. Nejenom že krásně voní, ale má uklidňující účinky na celý organismus. V době, kdy na nás působí spousty stresu…

Jaro je už tady a nabízí nám zdarma spoustu divokých jarních bylinek a rostlinek, které můžete využít doma k tvorbě výtečných receptů a pokrmů….

Zlobíme se, když nás popálí, ale neuvědomujeme si, kolik léčivé moci v sobě skrývá. Kopřiva čistí krev, podporuje tvorbu mléka při kojení, léčí záněty…

Medvědí česnek je jedna z prvních bylin, které na jaře vyrážejí a které mohou člověku po dlouhé zimě dodat energii a vitaminy. Už začíná jeho…

Chodím na něj už řadu let a oko mám na něj tak vycvičené, že ho poznám i z auta, když jedeme pomalu někde kolem…

Zatímco nejeden zahrádkář neúnavně bojuje s rozpínavým plevelem, srdce strávníka podle Jíme Jinak plesá nad výživovým pokladem. Zjistěte, jakou sílu skrývá bršlice, a nechte…

Příroda v dubnu odkrývá své bylinkové poklady

Jaro už je v plné kráse a láká nás ke sběru bylin, jejich léčivých listů a květů, zvláště ve volné přírodě. Využijte toho a nasměrujte sílu jarních bylin k regeneraci jater, které s měsícem dubna souvisí.

Aby naše játra fungovala bez chybičky, je dobré jim dopřát laskavou sílu, pozitivní náhled na svět a byliny, které je podporují v očistě.

Více najdete v článku “V dubnu věnujte pozornost játrům, zvláště pokud jste žena”.

Jarní byliny mají poměrně velkou sílu, protože v sobě v tomto období slučují celou řadu látek, které mají blahodárné účinky pro lidské tělo. Navíc sběr jarních bylin má své charakteristické kouzlo, a mnohdy je to právě doba, kdy jim věnujeme nejvíce pozornosti z celého roku. Při sběru bylin přijdeme na jiné myšlenky, a pomocí léčivek se po dlouhé zimě opět dostaneme do potřebné kondice.

Kterým bylinám v dubnu věnujme pozornost?

Příroda je velmi laskavá a její první léčivé bylinky nám na jaře vytvářejí prostřený stůl k očistným kůrám, kdy se zbavujeme v těle škodlivin, kterými se přes zimní měsíce zaneslo. Narazíme také na byliny, které nám budou nápomocné při známkách jarní únavy nebo nachlazení a začínají růst i byliny na různé neduhy.

Pro dubnové byliny jsem si vybrala právě ty, které vám mohou být nápomocné ve vašich očistných kůrách a přinesou vám velkou dávku energie. A také zde zmíním některé ženské byliny, které pomáhají i při jiných potížích než se kterými je máme spojené. Snad vám tento přehled nabídne vše potřebné pro sběr základních léčivých bylin a rostlin.

Sběr těchto prvních bylin určitě nepropásněte:

Bříza bělokorá: list břízy je jednou z nejoblíbenějších bylin při léčbě zánětů močových cest, osvědčuje se i při dně, ledvinových kamenech a jako prostředek močopudný.

Kontryhel obecný: skromný a nenápadný kontryhel má přímo ženské a mateřské poslání. Více se dočtete v článku “Byla-li kdy stvořena bylina pro ženy, je to právě kontryhel”.

Kopřiva dvoudomá: celkově jedna z nejlepších posilujících bylin pro ženy. Je bohatým zdrojem železa, vápníku a vitamínu A. Používá se během těhotenství ke zkvalitnění a zvýšení tvorby mateřského mléka a pomáhá proti zadržování vody v těle. Může vás také zajímat “Kopřiva dvoudomá: bylinný multivitamin”.

Budete mít zájem:  Rizikové množství energy drinků: jeden až dva týdně

Olše lepkavá: čerstvé rozmačkané listy působí hojivě na rozpraskané bradavky kojících matek.

Smetanka (pampeliška) lékařská: příznivě ovlivňuje činnost jater a ledvin. Používá se samostatně i ve směsích jako prostředek při zánětech močových cest.

Pitulník žlutý: pomáhá při menstruačních obtížích a onemocněních pohlavních orgánů žen.

Popenec břečťanovitý: přidává se do směsí používaných i při zánětech močového měchýře.

Sedmikráska chudobka: používá se při jarním pročištění organismu, ale i při bolestivé a silné menstruaci. Je vynikající přísadou jarních salátů.

Trnka slivoň: v lidovém léčitelství se dnes používá jako mírný projímavý prostředek, také v čajových směsích na čištění krve a na hubnutí.

Tužebník jilmový: používá se při zánětu žaludku, při chronických průjmech, zánětech ledvin a močových cest. Je účinný při očistě a odkyselení.

Violka vonná: je oblíbená zejména pro schopnost urychlit vylučování škodlivých látek z organismu. Používá se ve směsích při opakovaných zánětech močového měchýře a zejména v tzv. čistících čajích.

  • Medvědice lékařská: používá se při onemocnění ledvin, močového měchýře a močových cest.
  • Čekanka obecná: kořen je využitelný zejména pro své ozdravné účinky, které má na naši trávicí soustavu.
  • Mačka ladní: kořen má v močových cestách i protizánětlivé účinky, a to nejen v močovodech a močovém měchýři.

Ostropestřec mariánský: kořen přispívá k normálnímu trávení a podporuje správnou činnost jater, pomáhá pročišťovat organismus, přispívá k udržení normální hladiny cukru v krvi a k normální činnosti srdce. Podporuje také přirozenou obranyschopnost a odolnost organismu.

Kalina obecná: ze všeho nejvíce se v lidovém léčitelství doporučuje prostředek proti potratům. Zde se ovšem používá výlučně kůra kořene.

Pýr plazivý: oddenek je výtečným ověřeným přírodním lékem na regeneraci jater, pročišťuje a posiluje organismus, prospívá trávení, snižuje hladinu cholesterolu v krvi.

Hluchavka bílá: obsahuje řadu zdraví prospěšných látek, které příznivě působí na ženský organismus, „Objevte léčivé vlastnosti květů“.

Kokoška pastuší tobolka: bylina příznivě ovlivňuje zdraví ženských pohlavních orgánů a obecně přispívá k harmonickému průběhu menstruace. Přečtěte si také “Kokoška pastuší tobolka, bylinka, která roste pod nohama”.

Brusnice brusinka: pomáhá při urologických obtížích, zvláště pak při zánětech močového měchýře.

Lichořeřišnice větší: list je skvělý zejména v oblasti močových cest a to na stafylokoky, streptokoky, proteus vulgaris, escherichia coli, salmonely i další druhy bakterií.

Další jarní bylinky

Bylin, na které můžete narazit během dubna je řada a svými blahodárnými účinky je lze zahrnout do vaší domácí lékárny. Záleží na vás, čím si ji chcete obohatit. Modřín opadavý (dřevo). Rakytník, modřín a zerav západní (konec mladých větviček), borovice lesní (pupeny).

Bedrník, bolševník, dřišťál, kostival, kyprej vrbice, merlík, pelyněk, lopuch (kořen), dřišťál (kůra z kořene). Krušina, modřín, olše, topol, dub, bez černý, dřišťál, jírovec maďal, řešetlák, střemcha, topol, jilm (kůra). Rdesno hadí kořen, devětsil, kokořík, bršlice, kopytník, šater, šťovík, toten, všedobr (oddenek).

Podběl, prvosenka, sedmikráska, šacholan, střemcha (květ). Česnáček, kerblík, okřehek, plicník, ptačinec, zběhovec (nať). Arónie, bez černý, bršlice kozí noha, břečťan, hloh, jinan, jmelí bílé, kaštanovník jedlý, kopretina, morušovník, rakytník, šalvěj, netřesk, pumpava, rakytník, rozchodník, sadec, střemcha, večernice, tolice (list).

Než se vydáte na sběr bylin, prostudujte si, kdy, kde, jak, co se sbírá a k čemu je bylina určená.

Bylinné čaje a jejich účinky na zdraví

Už odpradávna naši předci zkoumali a testovali účinky různých bylinek na lidský organismus.

Zatímco zpočátku to leckdy byl spíše pokus-omyl, dnes se můžeme s klidem spolehnout na osvědčené bylinné recepty a tipy našich babiček a dědů.

Sestavili jsme pro vás výběr těch nejlepších pomocníků z našich luk, polí a zahrádek, z nichž si připravíte posilující čaj nebo odvar pro váš organismus.

Černý bez
Čaj z černého bezu pomáhá při kašli, chrapotu i senné rýmě, působí protizánětlivě a podporuje pocení. Navíc je také pomocníkem pro sklerotiky.

Kromě čaje z bezových květů si můžete připravit i lahodný sirup, bylinkovou koupel nebo voňavé bylinkové pytlíčky, které po nahřátí a přiložení na tělo pomáhají proti revma. Období června a začátek července je ideální pro sklízení květů, které sušte nejlépe zavěšené a vždy ve stínu.

Počkáte-li až do podzimu, můžete sklízet čerstvé plody, které využijete třeba i do marmelády. Sklízejte ještě před prvními mrazíky.

Heřmánek
Bylinkový čaj nebo odvar z heřmánku má rozmanité využití zejména při léčení zánětů v těle a je skvělým pomocníkem na protažení ucpaných dutin.

Ochutnejte třeba náš Ahmad Tea Camomile & Lemongrass – bylinný čaj s heřmánkem vyvážený svěží chutí citronové trávy. 
Tip: Vyzkoušejte recept našich babiček na ucpané dutiny. Spařte v horké vodě několik hrstí sušených heřmánkových květů, abyste připravili silný odvar.

Přehoďte si přes hlavu ručník a inhalujte alespoň 15 minut bylinné výpary. Pokud vydržíte až půl hodiny, nebude to na škodu.

Můžete také otestovat hojivé heřmánkové obklady, které se využívají na hojení drobných ranek a poranění na kůži nebo kožní vyrážky. 

Kopřiva
Kopřivový čaj, respektive odvar je vhodný pro ekzematiky, neboť zmírňuje zánětlivé projevy kůže. Může mít také pozitivní dopad na zmírnění prostatických obtíží a díky své schopnosti zbavovat tělo nadbytečné tekutiny zklidňuje infekce močových cest. 

Lipový květ
Odvar z květů lípy srdčité, velkolisté a obecné (nikoliv z okrasných lip) se už od nepaměti využívá pro svou uklidňující vlastnost při snižování stresu, úzkostí a změn nálad. Ovlivňuje hladinu hormonů a navozuje stav relaxace v mysli i těle.

Mimoto pomáhá proti horečce, zánětům a neutralizuje volné radikály, díky čemuž je vhodnou prevencí proti stárnutí pokožky. Lípa kvete v červnu a červenci. Květy sbírejte za suchého počasí v době, kdy je přibližně polovina květů rozkvetlých. Při sušení dejte pozor, aby se nezapařily, jinak ztmavnou.

Uložené v suchu vám vydrží až do dalšího jara.

Máta
Mátový čaj je dnes už českým evergreenem. Kdekdo si pěstuje tuto bylinku doma na okně či v záhonku na zahrádce a má pro ni všestranné využití – v létě do salátů či nápoje mojito a v chladném období spíše do čaje.

Pokud si chcete čerstvou mátu nasušit sami, sesbírejte její lístky ještě před rozkvětem a uchovávejte je nejlépe v uzavřené dóze a v suchu.

Koupíte-li si sazeničku máty v obchodu, co nejdříve ji doma přesaďte do nového substrátu, aby vám dobře prospívala.

Vychutnejte si naši svěží klasiku Ahmad Tea Peppermint & Lemon – naši harmonickou a velmi oblíbenou čajovou směs, která vám navodí instantní pohodu ať už se věnujete jakékoliv aktivitě.

Mateřídouška
Mateřídouška je v našem výběru všestranným bojovníkem. Čaj z ní připravený pomáhá ženám zmírňovat menstruační bolesti a křeče, dětem ulevuje od dráždivého kašle a kuřákům napomáhá s odvykáním. Pozitivní jsou také její účinky v boji se zápachem z úst.

Meduňka
Trpíte nespavostí? Udělejte si čaj z meduňky na dobrou noc. Silice z této bylinky váš organismus zklidní a příjemně uvolní, že budete spát jako v bavlnce. V chladných zimních večerech si navíc můžete dopřát meduňkovou lázeň, která vás prohřeje a vaše tělo zrelaxuje. Meduňka je také vhodným pomocníkem při nadýmání a srdečních arytmiích. 

Šípek
Drobné sytě červené bobulky šípku jsou nabité vitamínem C. Čaj připravený z této byliny hojně rostoucí v našich přírodních podmínkách vám při nachlazení prokáže podobnou službu jako heřmánek.

Šípky dozrávají koncem září až začátkem října. Máte-li domácí zásobu, stačí ji nasušit a následně rozdrtit. Šípkovou drť poté nechte přibližně 30 minut odstát ve studené vodě a teprve poté přibližně na 2 minuty povařte.

 

Pokud nemáte k dispozici přírodní zdroje, nechte se zlákat naším netradičním bylinkovo-ovocným čajem Ahmad Tea Rosehip, Hibicus & Cherry obsahujícím opravdové kousky chuťově výrazného šípku a ibišku zjemněné sladkou třešní.

Třezalka 
Tato bylinka doposud není natolik rozšířenou v našich domácnostech. Jakmile však odhalíte její účinky, naučíte se ji ještě rádi používat. Třezalka podporuje krevní oběh, působí hojivě a dezinfekčně a ulevuje alergikům od jejich obtíží. Třezalkový olej je navíc ideální na ošetření spálenin a drobných oděrek. 

Zázvor
Náš výběr uzavírá zázvor pravý neboli lékařský. Bylina původem z Asie účinná především jako antiseptikum a bojovník s chřipkovými onemocněními. Pomáhá zároveň při žaludečních či těhotenských obtížích.

Z jeho kořene si snadno připravíte nejen posilňující čaj, ale například také výbornou domácí limonádu nebo kandovanou pochoutku pro mlsné jazýčky. Nic se však nemá přehánět, a tak by denní dávka závoru u dospělého člověka neměla přesáhnout 3-4 gramy.

U dětí od 2 let by pak dávka měla být maximálně třetinová. Nadužívání jinak může spíše uškodit.

A na kterou bylinku nedáte dopustit vy?

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector