Jaký je nejzdravější způsob vaření vajec?

Jaký je nejzdravější způsob vaření vajec?

Vejce patří mezi levné a neuvěřitelně výživné potraviny. Obsahují relativně málo kalorií, ale jsou doslova nabitá bílkovinami, vitamíny, minerály, zdravými tuky a řadou stopových prvků. Je ale potřeba si uvědomit, že způsob jakým vejce připravujeme ovlivňuje také jejich nutriční hodnoty. V tomto článku se podíváme na nejzdravější způsoby přípravy a konzumace vajec.

Vejce jsou chutnou a velmi univerzální potravinou.

Lze je připravovat na celou řadu různých způsobů a můžete je snadno kombinovat s dalšími zdravými potravinami, jako je například zelenina.

Uvařením vajec také dochází ke zničení nebezpečných baktérií a choroboplodných zárodků. Díky tomu je konzumace vařených vajec bezpečnější.

Tady je přehled nejoblíbenějších způsobů přípravy vajec:

Vařená vejce (natvrdo nebo naměkko)

Vajíčka můžete jednoduše uvařit ve skořápce. Vaří se ve vodě po dobu 6 – 10 minut, podle toho zda je chcete mít uvařená natvrdo (hodně), naměkko (málo) nebo na hniličko (středně).

Jaký je nejzdravější způsob vaření vajec?

Vajíčka v hnízdě

Čím déle budete vejce vařit tím tužší žloutek bude.

Ztracená vejce

Ztracená vejce se vaří v trochu chladnější vodě.

Dělají se tak, že se obsah skořápky vyklopí do hrnce s horkou (71 – 82°C) vodou a vaří po dobu 2,5 – 3 minut. Příprava není úplně jednoduchá a někdy se to nemusí povést hned na první pokus. Můžete do vody přidat trochu octa (ten zajistí, že se ztracené vejce nerozpadne a bude hezky držet při sobě) nebo si vajíčko vyklopit do misky s trochou octa a až pak ho vylít do teplé vody.

Smažená vajíčka (volské oko)

Příprava smažených vajec je velmi jednoduchá. Stačí vyklopit vajíčka do rozpálené pánve s tenkou vrstvou rozpáleného tuku.

Po usmažení stačí přisolit a můžete podávat s čerstvým chlebem a paprikou :).

Pečené vejce

Pečená vejce se pečou v rozpálené troubě v misce s plochým dnem. Můžete vyzkoušet například následující recept.

  • Recept na zapečená vejce
  • Co budete potřebovat?
  • Příprava tohoto pokrmu vám zabere zhruba hodinu času a na 6 porcí budete potřebovat:
  • 100 g strouhaného sýru čedar
  • 12 slepičích vajec
  • 150 ml kondenzovaného mléka (zhruba 1 plechovka)
  • 1 polévkovou lžíci mletého hořčičného semínka
  • Trochu soli a pepře na dochucení podle chuti

Jak na to?

  • Rozpalte troubu na 165°C. Skleněnou zapékací mísu o dostatečné velikosti (například 41,6 cm (D) x 26 cm (Š) x 16 cm (H)) lehce vymastěte tukem stabilním při vysoké teplotě (stačí máslo nebo extra panenský olivový olej).
  • Nastrouhaný sýr čedar rovnoměrně rozprostřede po dně zapékací mísy. Následně si do jiné velké mísy vyklepněte vejce, přidejte kondenzované mléko, rozdrcené hořčičné semínko, trochu soli a pepře podle chuti.
  • V předehřátetroubě pečte po dobu 40 minut. Nechte vychladnout a poté nakrájejte na čtverečky, které můžete ihned podávat.

Míchaná vajíčka

Míchaná vajíčka si připravíte tak, že vejce vyklopíte do mísy, rozmícháte je metličkou a následně je nalijete na rozpálenou pánev a za stálého míchání smažíte na mírném ohni.

Omeleta

Příprava omelety je velmi podobná přípravě míchaných vajíček, s tím, že zatímco míchaná vajíčka během vaření na pánvi mícháte, omeletu připravíte tak, že rozmíchaná syrová vajíčka nalijete na rozpálenou pánev a necháte péci bez míchání.

Na rozdíl od míchaná vajíčka, omeletu se nemíchat jakmile je to v pánvi.

Příprava vajec v mikrovlnné troubě

K přípravě vajec na různé způsoby můžete použít také mikrovlnnou troubu. Vaření vajec v mikrovlnné troubě trvá mnohem kratší dobu než když si vajíčka budete připravovat na sporáku.

Nicméně mějte na paměti, že není dobrý nápad vařit vajíčka v mikrovlnné troubě, pokud jsou ve skořápce. Je tomu tak proto, že uvnitř skořápky vzniká velký tlak a pnutí a vejce tak mohou doslova vybouchnout a nadělat v mikrovlnce pěknou paseku (1, 2).

Shrnutí: Vejce lze připravovat mnoha různými způsoby. Můžete si je dát vařená natvrdo, připravit jako ztracené vejce, usmažit, zapéci nebo si z nich připravit omeletu či je udělat jako míchaná vajíčka.

  1. Pokud vejce uvaříte je jejich konzumace nejen bezpečnější, ale současně dochází i ke zlepšení stravitelnosti některých živin.
  2. Jedním z příkladů takových živin jsou vaječné bílkoviny.
  3. Studie prokázaly, že když se uvaří, jsou pro organizmus lépe stravitelné (3).
  4. Jedna studie provedená na lidech změřila, že při konzumaci syrových vajec se vstřebá pouze 51% vaječných bílkovin, zatímco při konzumaci vařených vajec je to celých 91% (4).
  5. Důvodem zlepšení stravitelnosti je skutečnost, že teplo vyvolává strukturální změny ve stavbě vaječných bílkovin.
  6. V syrových vejcích jsou od sebe jednotlivé bílkoviny odděleny a vytváří velké, složitě uspořádané řetězce.
  7. Vařením se ale rozrušují slabé chemické vazby, které bílkoviny drží pohromadě.

Díky tomu pak vznikají nové vazby s okolními bílkovinami kolem. Tyto nové vazby pak přispívají k lepšímu trávení a vstřebávání proteinů z vařených vajec.

Změny ve struktuře bílkovin se navenek projeví tak, že vaječný bílek a žloutek mění svou konzistenci z hustého gelu na pevnou látku.

Bílkoviny v syrových vejcích navíc ovlivňují biologickou dostupnost některých vitamínů (zejména biotinu).

Vejce jsou významným zdrojem biotinu, který hraje důležitou roli v metabolizmu (trávení) tuků a cukrů. Biotinu se někdy také říká vitamín H nebo vitamín B7.

Bílek syrových vajec obsahuje bílkovinu s názvem avidin, která je navázána na biotin a naše tělo ho pak nedokáže vstřebat a využít.

Nicméně v důsledku působení tepla při vaření vajec dochází ve struktuře avidinu ke změnám, díky kterým je vazba avidinu na biotin mnohem slabší. To v konečném důsledku usnadňuje vstřebávání biotinu v trávicím traktu (5).

Shrnutí: Díky vaření jsou vaječné bílkoviny pro organizmus stravitelnější. Vaření také přispívá k lepšímu vstřebávání biotinu, což je vitamín důležitý pro správné fungování lidského organizmu.

Přestože vaření usnadňuje trávení některých živin, dochází při něm také ke zničení ostatních živin.

A není to nic neobvyklého. Vařením se ve většině potravin snižuje obsah živin, a to zejména v případě dlouhodobého vaření při vysokých teplotách.

  • Řada studií zkoumala jak je tomu u vajec.
  • Jedna studie zjistila, že se po uvaření vajec snižuje obsah vitamínu A o zhruba 17 až 20% (6).
  • Vaření také podstatně snižuje množství antioxidantů ve vejcích (7, 8, 9).
  • Jedna studie potvrdila, že běžné způsoby vaření vajec (včetně přípravy v mikrovlnné troubě, vaření nebo smažení vajec) snižují obsah antioxidantů o 6-18% (10).
  • Obecně lze říci že při kratší době vaření (a to i při vysokých teplotách) si jakákoli potravina uchová více živin.
  • Výzkum prokázal, že pokud vejce vaříte po dobu 40 minut zničí se v nich až 61% původně obsaženého vitamínu D, oproti 18% v případě vaření po kratší dobu (11).
  • Nicméně i když se vařením obsah některých živin snižuje, i vařená vejce jsou velmi bohatým zdrojem vitamínů a antioxidantů (5).

Shrnutí: Při vaření se ve vejcích snižuje obsah vitamínů a antioxidantů. Nicméně i vařená vejce stále obsahují velké množství živin.

  1. Vaječné žloutky obsahují velké množství cholesterolu.
  2. Jedno velké vejce obsahuje zhruba 212 mg cholesterolu, což představuje 71% dříve doporučovaného denního příjmu 300 mg/den (12).
  3. Píšeme dříve doporučovaného denního limitu, protože zatímco v Evropě tento limit stále platí, v USA již dnes neexistuje žádná oficiální horní hranice příjmu cholesterolu.
  4. Nicméně při vaření vajec při vysokých teplotách dochází k oxidaci cholesterolu a ke vzniku látek známých jako oxysteroly (13, 14).
  5. Někteří odborníci proto před nadměrnou konzumací vajec varují, protože oxidovaný cholesterol a oxysteroly v krvi jsou spojovány se zvýšením rizika vzniku kardiovaskulárních onemocnění (15, 16).
  6. Potraviny obsahující oxidovaný cholesterol a oxysteroly pak zvyšují hladinu těchto látek v krvi (17).

není třeba se ale vajec obávat, protože vejce nejsou největším zdrojem oxidovaného cholesterolu. Největší koncentraci těchto nebezpečných látek najdete v průmyslově smažených potravinách (smažené kuře, ryby nebo třeba hranolky) (18).

  • Je také důležité poznamenat, že oxidovaný cholesterol, který vzniká přímo v lidském organizmu během metabolických procesů je mnohem nebezpečnější než oxidovaný cholesterol, který přijímáte v potravinách (15).
  • A co je nejdůležitější, klinické studie nepotvrdily žádnou spojitost mezi konzumací vajec a zvýšením rizika kardiovaskulárních onemocnění u zdravých osob (19, 20, 21, 22, 23, 24).
  • Shrnutí: Vaření při vysokých teplotách způsobuje oxidaci cholesterolu ve vejcích Nicméně konzumace vajec není u zdravých lidí spojována se zvýšením rizika vzniku kardiovaskulárních onemocnění.
  • Vajíčka jsou bohatým zdrojem živin a pokud se naučíte je správně připravovat, budou ještě zdravější.
  • Tady je pět tipů jak uvařit „super zdravá“ vajíčka:

Používejte nízkokalorický způsob přípravy

Pokud se snažíte omezit denní příjem kalorií jezte vařená nebo ztracená vejce.

Při tomto způsobu vaření nedochází k přidání dalších kalorií, protože na rozdíl od smažených vajec, omelety nebo míchaných vajíček se při nich nepoužívá tuk, který také obsahuje nějaké ty kalorie navíc.

Budete mít zájem:  Čokoláda bez cukru: Marketing s projímavými účinky

Jezte vajíčka spolu se zeleninou

Vejce se zeleninou chutnají opravdu skvěle.

Můžete tak využít vajíčka jako příležitost ke zvýšení denní konzumace zeleniny. Tím do organizmu dostanete další vlákninu a vitamíny.

  1. Můžete vyzkoušet například tento skvělý recept na zapečená vajíčka se zeleninou.
  2. Recept na zapečená vajíčka se zeleninou
  3. Co budete potřebovat?
  4. Na 4 porce budete potřebovat.
  • 8 velkých vajec
  • 1/4 šalotky nebo červené cibule
  • 1 jarní cibulku
  • 1 rajče
  • 1 polosladkou červenou papriku
  • 1 oloupaný brambor
  • 1 oloupanou mrkev
  • 25 ml extra panenského olivového oleje
  • 8 g másla
  • 60 ml mléka
  • 1.3 g mletého pepře
  • Sůl na dochucení
  • Jak na to?
  • Všechnu zeleninu omyjte a najemmno nakrájejte.
  • Lehce osmahněte cibuli, šalotku, brambory a mrkev v hrnci nebo hluboké pánvi s trochou rozpáleného oleje dokud nezměknou.
  • Pak přidejte máslo, sladkou papriku, rajčata a za stálého míchání smažte po dobu 2 minut.
  • Dejte vejce, mléko, sůl a pepř do dostatečně velké mísy a řádně promíchejte mašlovačkou.
  • Nalijte připravenou směs na osmahnutou zeleninu a pečte za stálého míchání po dobu 7 minut.
  • A můžete hned podávat :).
  • Pokud chcete, můžete tento recept ještě vylepšit takto.
  • Osmahnutou zeleninu a rozmíchaná vajíčka se solí pepřem a mlékem nalijte do skleněné zapékací mísy.
  • Předehřejte si troubu na 175°C smíchaná vajíčka a nechte zapéci po dobu 10 – 12 minut.
  • Pokud se vám nechce připravovat nic složitého tak si jednoduše připravte vajíčka jakýmkoli způsobem a dejte si k tomu listový salát, papriku nebo jinou zdravou zeleninu.

Smažte vajíčka v oleji, který je stabilní i při vysokých teplotách

Pokud si připravujete smažená míchaná vajíčka nebo omeletu, používejte na smažení tuky, které si zachovávají stabilitu i při vysokých teplotách a nedochází k jejich oxidaci (a tím k tvorbě škodlivých volných radikálů).

Příkladem vhodných olejů je obyčejné máslo nebo extra panenský olivový olej. Ke smažení při vysokých teplotách můžete použít také kokosový olej, ale někteří lidé tento olej nemusí, protože má v kombinaci s vejci poněkud zvláštní chuť.

Vybírejte si ta nejkvalitnější vajíčka

Kvalita živin obsažených ve vejcích je ovlivněna řadou faktorů, včetně způsobu chou slepic a také výživou kuřat (25).

Jaký je nejzdravější způsob vaření vajec?

Vaječný žloutek

Obecně platí, že vajíčka od slepic chovaných v domácnosti nebo volné přírodě jsou zdravější a hodnotnější než vajíčka od slepic chovaných v klecích a velkochovech.

Vejce nepřevářejte

Čím déle a při vyšších teplotách budete vajíčka vařit, tím více živin ztratí.

Navíc při vysokých teplotách se ve vajíčku vytvoří více oxidovaného cholesterolu. To platí zejména pro smažení.

Shrnutí: Pokud chcete z vajec získat největší množství živin, vyberte si nízkokalorický způsob vaření, dejte si k vajíčkům zeleninu, smažte je na olejích stabilních za vysoké teploty a nepřevařujte je.

Obecně platí, že kratší doba vaření a používání nižších teplot snižují množství oxidovaného cholesterolu ve vejcích a pomáhají uchovat co největší obsah živin.

Z tohoto hlediska jsou nejlepším způsobem přípravy vajec vaření (natvrdo nebo naměkko) nebo ztracená vejce. Při těchto způsobech přípravy vajec také nedochází k přidání dalších kalorií, protože se při nich nepoužívají tuky.

Ať tak či tak vajíčka patří mezi nejzdravější a nejvýživnější potraviny bez ohledu na to jakým způsobem je připravujete.

Takže si je prostě můžete dopřávat a připravovat tak jak vám nejlépe chutnají a nemusíte příliš řešit způsob jakým si je připravujete.

Milujete vajíčka? Pak byste měli vědět, jaký je nejzdravější způsob jejich přípravy

Vysoký cholesterol a obsah tuku – není tomu tak dávno, co se společnost vajíček obávala a odborníci doporučovali maximálně jedno vejce týdně, ideálně pouze jeho bílek. Této hysterii kolem vajec už naštěstí odzvonilo, přesto se však stále najdou tací, kteří se jim vyhýbají. Jsou jejich obavy oprávněné?

Už vás někdy napadlo, co se vlastně skrývá ve vajíčku? Je v něm všechno, co potřebuje kuře, aby se vylíhlo na svět. To znamená, že pod skořápkou je nacpaná doslova veškerá energie pro vznik nového života –a že je jí opravdu hodně. Byla by škoda tento drahocenný zdroj živin nevyužít.

Bílek tvoří dvě třetiny celého vajíčka. Je složen zvody a bílkovin– dalo by se říct, že jde o jakýsi bílkovinný roztok.

Mnoho sportovců si kupuje drahé proteiny, z nichž některé jsou opravdu pochybné kvality a plné chemických látek – přitom by si však mohli po tréninku pochutnat na vařeném bílku.

Bílkovina ve vejcích je pro člověka velmi dobře stravitelná a využitelná, po tréninku je nicméně lepší sníst opravdu jen bílek pro regeneraci svalů a žloutek si nechat až na později.

Dlouho opovrhovaný žloutek je také z větší části tvořen vodou, dále se v něm nachází tuk, bílkoviny a menší množství sacharidů (to je však zanedbatelné). Tolik obávaný cholesterol ve žloutku sice taktéž najdeme, ale jeho nežádoucímu ukládání brání lecitin, který je zde také přítomen. Dále žloutek nese minerální látky a široké spektrum vitamínů.

Jaký je nejzdravější způsob vaření vajec? Canva

Z hlediska zdravé výživy je nejzdravější vejce připravovat samostatně, bez přidání dalších tuků. Tento bod splňuje prosté vaření ve skořápce, kdy dojde k sražení bílkovin a ztuhnutí uvnitř skořápky a žádné látky se neztratí ve vodě. A je celkem jedno, jestli máte rádi vejce naměkko, nahniličko nebo natvrdo.

Velmi dobře je na tom i pošírované či ztracené vejce.

Příprava je poměrně technicky náročná, ale poradíme vám malý trik, díky kterému nebudete muset trnout hrůzou, že se vám ve víru vody bílek nespojí – přiveďte k varu dostatečné množství vody, přidejte trochu octa, vložte do vroucí vody naběračku a do ní nalijte vejce, které jste si předem vyklepli do misky. Tato metoda je zárukou úspěchu.

Míchaná vajíčka na másle se snadno stanou velkou kalorickou bombou – můžete se uklidňovat, že přijatým tukem určitě rozpustíte všechny vitamíny, ovšem i tak jde o slušný nášup. Pokud navíc přidáte slaninu nebo nastrouhaný sýr, s kalorickou hodnotou se snadno vyšplháte až na plnohodnotný oběd.

Poměrně zdravě vychází naopak volské oko – pokud jej uděláte na nepřilnavé pánvi, nemusíte použít ani žádný další tuk. Skvělým pomocníkem vám bude také poklička, která zajistí rovnoměrné propečení, žloutek zůstane polotuhý, a přitom nedojde ke spálení bílku.

Jaký je nejzdravější způsob vaření vajec? Canva

Pokud jste věčně v pohybu a potřebujete rychle doplnit energii, připravte si tuto zajímavou variaci na muffiny

  1. Rozbijte do misky pět vajec, přidejte vysokoprocentní šunku, nastrouhaný sýr a dochuťte pepřem a solí.
  2. Směs rozdělte do silikonových formiček na muffiny a pečte asi dvacet minut.

Do půl hodiny máte zdravou svačinku, která je plná bílkovin – a vyjde rozhodně levněji a obsahem látek lépe než kdejaká proteinová tyčinka.

Trochu exotiky nikdy nezaškodí – pokud máte rádi bylinky a koření, vyzkoušejte tento tradiční izraelský pokrm plný vůní a chutí:

  1. Na trošce oleje orestujte papriky, rajčata a cibuli.
  2. Přidejte trochu protlaku a okořeňte římským kmínem, solí a pepřem.
  3. Na závěr udělejte ve směsi důlek, kam vyklepnete vajíčka, a dejte vše na chvíli dodělat do trouby pod gril.
  4. Fantazii se meze nekladou, proto přidejte podle chuti například česnek, zázvor, špenát nebo žampiony.

Nezapomínejte, že dlouhým varem se z potravin vytrácí živiny a vitamíny. Pro zachování ideálního poměru látek je tedy dobré šetrné vaření nebo dušení při nižších teplotách.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz

9 pravidel, jak (ne)jíst vajíčka

Vejce – nenápadný zabiják zdraví nebo nejlepší pomocník vašeho těla? Máte se ho bát? Nebo ho spíš vyhledávat? Proč je pro vás nebezpečné ve své nejčastější podobě? A proč vás vlastně právě teď straším obyčejným vajíčkem? ???? Vejce je skvělá potravina. Musíte znát ale těchto 9 pravidel …

  1. Nikdy nejezte syrová vejce – důvod je jasný: hrozí salmonela.
  2. Jezte je co nejčerstvější – jak to poznáte? Jednoduše: ponořte vejce pod vodu. Jestli se topí pod hladinou, je čerstvé. Jestli plave nahoru, tak není ????
  3. Pokud jste nemocní, nejezte vajíčka starší než 10 dní.
  4. Nejstravitelnější jsou vajíčka v úpravě na hniličku. Opačný případ jsou vejce na tvrdo. Ta velikonoční pochopitelně snězte. Příští týden ale už zase radši na hniličku ????Jaký je nejzdravější způsob vaření vajec?
  5. Vejce ale nepečte! Dělají to sice všichni, jenže … při pečení vzniká oxidovaný cholesterol. Ten je ale mnohem nebezpečnější než cholesterol ve vařeném vejci!
  6. Nejezte vejce s jinou bílkovinou (např. oblíbené čočka s vejcem). Je to těžce stravitelné jídlo.
  7. Vajíčka úplně bez cholesterolu? Ano existují – křepelčí vejce. Navíc v nich máte víc minerálů a vitamínů.
  8. Skladujte vejce v chladnu.
  9. Skladujte vejce ostřejší špičkou dolů! V lednici takhle vydrží až 3 týdny.
Budete mít zájem:  Otužování jako prevence zimního nachlazení

A jak je to s tím cholesterolem?

Nemusíte se bát. Pokud jste zdraví, cholesterol z vajíček vám nezvýší hladinu krevního cholesterolu. Naopak žloutek obsahuje lecitin, který rozpouští ten zlý LDL cholesterol ve vaší krvi. Mnohem horší je, když budete jíst nasycené živočišné tuky. Hlavně vajíčka volně běhajících slepic jsou plná těch dobrých správných omega-3 mastných kyselin.

Jaký je nejzdravější způsob vaření vajec?

Máte-li ale hladinu cholesterolu vyšší, jezte maximálně 4 vejce týdně. Ale pozor – počítají se i sušená vajíčka v sušenkách, majonézách, zmrzlině atd… tam se totiž ukrývá ten největší problém s cholesterolem u vajíček.

Vejce (hlavně bílky) jsou skvělým zdrojem bílkovin. Nejlepší, jaké můžete do sebe dostat. Mají optimální poměr aminokyselin pro syntézu lidské bílkoviny. Přeloženo do češtiny: superkvalitní stavební cihly pro váš dům (tělo). Bohužel ale také odpovídají až za 20% potravinových alergií.

Kolik vajec teda sníst?

Jste-li zdraví, jezte 5-7 vajec týdně. Je to výjimečná potravina. Vaše tělo vám určitě poděkuje ????

Jaký je nejzdravější způsob vaření vajec?

Tepelná úprava činí vejce bezpečnějšími, protože při vysoké teplotě se zničí případné choroboplodné zárodky, a navíc dělá některé živiny lépe využitelnými. Jedním z příkladů mohou být bílkoviny.

Studie prokázaly, že se při zahřátí stávají snáze stravitelnými a že lidské tělo může využít až 91 % bílkovin z tepelně upravených vajec, zatímco ze syrových pouze 4 %. Má se za to, že k této změně dochází, protože teplo způsobuje strukturální změny ve vaječných bílkovinách.

Vejce jsou rovněž dobrým zdrojem biotinu, který je důležitý při metabolismu cukru a tuků. Je také znám jako vitamín B7 nebo vitamín H a tepelná úprava usnadňuje jeho vstřebávání.

Úprava při vysoké teplotě má také stinné stránky

Ale každá mince má dvě strany, a platí to i o tepelné úpravě. Ačkoliv některé živiny dělá stravitelnějšími, jiné může poškodit. Není to nic neobvyklého, děje se to u většiny potravin.

Když se vědci zaměřili na tento jev u vajec, přišli na to, že může dojít ke snížení obsahu vitamínu A přibližně o 17–20 % a k výraznému snížení počtu antioxidantů.

Dále zjistili, že běžné způsoby tepelné úpravy vajec včetně přípravy v mikrovlnné troubě, vaření a smažení snížily množství některých antioxidantů o 6–18 %.

Celkově se ukázalo, že kratší doba tepelné úpravy, a to i při vysokých teplotách, dovoluje vejcím uchovat více živin. Výzkum srovnal pečení po dobu čtyřiceti minut se smažením či vařením po kratší dobu.

V prvním případě může dojít ke ztrátě až 61 % vitamínu D, ve druhém je to jen 18 %. Přes tyto poznatky vejce dále zůstávají stále velmi bohatým zdrojem vitamínů, antioxidantů a vysoce kvalitních bílkovin.

Vysoké teploty způsobují oxidaci cholesterolu

Je známým faktem, že žloutky obsahují značné množství cholesterolu. Když se upravují při vysokých teplotách, může navíc docházet k jeho oxidaci a tvorbě látek, známých jako oxysteroly. Ty a oxidovaný cholesterol jsou spojeny se zvýšeným rizikem kardiovaskulárních onemocnění.

Důležitou informací však je, že studie neprokázaly souvislost mezi konzumací vajec a zvýšeným rizikem kardiovaskulárních nemocí u zdravých lidí.

Je také třeba mít na paměti, že cholesterol ve stravě podle odborníků nemusí nutně zvyšovat hladinu cholesterolu v krvi. Naše játra totiž denně produkují dostatek cholesterolu. Pokud se zvýší jeho příjem ve stravě, pak dochází k jeho menší produkci v našem organismu.

Nicméně odpověď na konzumaci vajec se u různých lidí liší. U sedmdesáti procent nezvyšují cholesterol vůbec, ve zbývajících třiceti procentech mohou mírně zvýšit hladinu celkového a LDL („škodlivého“) cholesterolu.

Pokud se podíváme na vejce a HDL („dobrý“) cholesterol, jehož vyšší hladina je spojena s nižším rizikem kardiovaskulárních chorob a dalších zdravotních problémů, jsou vejce skvělým způsobem, jak v těle zvýšit jeho hladinu.

Během jedné ze studií na toto téma po konzumaci dvou vajec denně po dobu šesti týdnů došlo ke zvýšení hladiny HDL cholesterolu o desetinu.

Tipy na zdravou úpravu vajec

Vejce jsou výživná a dodají tělu spoustu cenných živin, takže by bylo chybou vyřadit je z jídelníčku. Zaměřte se proto na zdravější způsoby jejich úpravy a konzumace.

  • Vařená nebo sázená vejce neznamenají žádné kalorie navíc, tudíž váš pokrm bude mít mnohem menší kalorickou hodnotu než smažená nebo míchaná vejce či omeleta.
  • Vhodné je vejce kombinovat se zeleninou, což znamená chutnější pokrm, více vlákniny a vitamínů.
  • Pro smažení vybírejte olej, který je stabilní při vysokých teplotách.

Při nákupu vajec se snažte zaměřit na co nejvýživnější vejce, která si můžete dovolit. Jejich nutriční kvalitu může ovlivnit řada faktorů, včetně způsobu chovu a výživy slepic. Obecně se má za to, že vejce z volného chovu jsou nutričně kvalitnější než vejce z klecového chovu.

Galerie: Otřesný život nosnic v klecích

Pamatujte také na to, že čím déle a při vyšší teplotě vejce upravujete, tím více živin můžete ztratit, a naopak zvýšit množství oxidovaného cholesterolu, což platí zejména pro smažení.

Z výše uvedených důvodů se jeví jako nejzdravější vejce vařená „naměkko“ či „natvrdo“. Tento způsob úpravy také není zdrojem dalších zbytečných kalorií.

Vejce co nejzdravěji

  • Nejzdravější jsou vejce vařená „naměkko“ či „natvrdo“.
  • Vajíčka „naměkko“ či „natvrdo“ jsou nejvýhodnější i z pohledu spotřeby kalorií.
  • Tepelná úprava vajec je nutná, ale neměla by být příliš dlouhá.
  • Při kratší době tepelné úpravy, a to i při vysokých teplotách, se uchová více živin.

Nicméně ani jiné způsoby úpravy vajec nepředstavují výrazně zvýšené riziko, takže odborníci doporučují pochutnat si na vejcích, upravených takovým způsobem, jak je máte nejraději.

A to bez toho, abyste si příliš lámali hlavu drobnými rozdíly, protože výživová hodnota vajec vždy převáží nad jejich možným negativním dopadem na lidské zdraví.

JAKý JE NEJZDRAVĚJŠí ZPŮSOB, JAK VAŘIT A JíST VEJCE? – ZDATNOST – 2021

Vejce jou levné, ale neuvěřitelně výživné jídlo.Obahují relativně málo kalorií, ale jou nabité:proteinyvitamínyminerályzdravé tukyrůzné topo

Obsah:

Vejce jsou levné, ale neuvěřitelně výživné jídlo.

Obsahují relativně málo kalorií, ale jsou nabité:

  • proteiny
  • vitamíny
  • minerály
  • zdravé tuky
  • různé stopové živiny

To znamená, že způsob, jakým připravujete vejce, může ovlivnit jejich nutriční profil.

Tento článek zkoumá nejzdravější způsoby vaření a konzumace vajec.

Přehled různých metod vaření

  • Vejce jsou chutná a velmi univerzální.
  • Mohou se vařit mnoha různými způsoby a snadno se kombinují s jinými zdravými potravinami, jako je zelenina.
  • Vaření je také zničí všechny nebezpečné bakterie, takže je bezpečnější k jídlu.
  • Zde je přehled nejpopulárnějších způsobů vaření:

Vařený

Tvrdě vařená vejce se vaří ve skořápce v hrnci vroucí vody po dobu 6–10 minut, v závislosti na tom, jak dobře vaříte, chcete, aby byl žloutek.

Čím déle je vaříte, tím bude žloutek pevnější.

Pošírovaný

Pošírovaná vejce se vaří v mírně chladnější vodě.

Jsou zasypány do hrnce s vařící vodou mezi 160–180 ° F (71–82 ° C) a vařeny 2,5–3 minuty.

Smažený

Smažená vejce jsou prasklá do horké pánve, která obsahuje tenkou vrstvu tuku na vaření.

Pak je můžete uvařit „slunnou stranou nahoru“, což znamená, že vejce je smažené na jedné straně, nebo „přes snadné“, což znamená, že vejce je smažené na obou stranách.

Pečený

Pečená vejce se vaří v horké troubě v misce s plochým dnem, dokud se vejce nezasadí.

Míchaná

Míchaná vejce se mlátí v misce, nalije se do horké pánve a míchá se při nízkém žáru, dokud se neusadí.

Omeleta

Aby se omeleta vyrobila, vejce se bijí, nalije na horkou pánev a pomalu se vaří na mírném ohni, dokud nejsou pevná.

Na rozdíl od míchaných vajec, omeleta není míchána, jakmile je na pánvi.

Mikrovlny

Mikrovlny lze použít k vaření vajec mnoha různými způsoby. Vaření vajec v mikrovlnné troubě zabere mnohem méně času než na sporáku.

Obvykle však není dobré mikrovlnná vejce, která jsou stále uvnitř jejich skořápek. Je to proto, že se uvnitř nich může rychle vytvořit tlak a mohou explodovat (1, 2).

SOUHRN

Vejce mohou být vařena mnoha různými způsoby, včetně vaření, pytlování, smažení, pečení a míchání.

Vaření dělá některé živiny stravitelnější

  1. Vaření vajec z nich činí bezpečnější k jídlu a také usnadňuje stravování některých jejich živin.
  2. Jedním z příkladů je protein ve vejcích.
  3. Studie prokázaly, že se zahřeje, když je zahřátá (3).

  4. Jedna studie ve skutečnosti zjistila, že lidské tělo může použít 91% bílkovin ve vařených vejcích, zatímco v surových vejcích pouze 51% (4).
  5. Má se za to, že k této změně stravitelnosti dochází, protože teplo způsobuje strukturální změny ve vaječných proteinech.

  6. V syrových vejcích jsou velké proteinové sloučeniny navzájem oddělené a stočené do složitých zkroucených struktur.
Budete mít zájem:  Zanesená Škrtící Klapka Priznaky?

Když jsou proteiny vařeny, teplo narušuje slabé vazby, které je drží ve formě.

Proteiny pak vytvoří nové vazby s dalšími proteiny kolem nich. Tyto nové pouta ve vařeném vejci jsou pro vaše tělo snazší strávit.

Můžete vidět, jak se tyto změny objevují, jak se vaječné bílé a žloutky mění z hustého gelu na gumovitý a pevný.

Protein v syrových vejcích může také interferovat s dostupností biotinu mikroživin.

Vejce jsou dobrým zdrojem biotinu, což je důležitá živina používaná při metabolismu tuků a cukrů. Je také znám jako vitamin B7 nebo vitamin H.

V syrových vejcích se bílkovina ve vaječných bílcích zvaná avidin váže na biotin, takže je pro vaše tělo nedostupná.

Nicméně, když jsou vejce vařena, teplo způsobuje strukturální změny avidinu, takže je méně účinné při vazbě na biotin. To usnadňuje vstřebávání biotinu (5).

SOUHRN

Sečteno a podtrženo: Vařením vajec je protein v nich stravitelnější. Pomáhá také zpřístupnit vitaminový biotin pro vaše tělo k použití.

Vaření při vysoké teplotě může poškodit jiné živiny

Ačkoli vaření vajec dělá některé živiny stravitelnější, může poškodit ostatní.

To není neobvyklé. Vaření většiny potravin povede ke snížení některých živin, zejména pokud jsou vařeny při vysokých teplotách po dlouhou dobu.

  • Studie zkoumaly tento jev u vajec.
  • Jedna studie zjistila, že vaření vajec snížila obsah vitaminu A přibližně o 17–20% (6).
  • Vaření může také významně snížit počet antioxidantů ve vejcích (7, 8, 9).
  • Jedna studie zjistila, že běžné způsoby vaření, včetně mikrovlny, vaření a smažení vajec, snížily počet určitých antioxidantů o 6–18% (10).
  • Celkově se ukázalo, že kratší doby vaření (i při vysokých teplotách) si uchovávají více živin.
  • Výzkum ukázal, že když se vejce pečou po dobu 40 minut, mohou ztratit až 61% svého vitamínu D, ve srovnání s až 18%, když jsou smažena nebo vařena kratší dobu (11).
  • Přestože však vaření vajec tyto živiny snižuje, vejce jsou stále velmi bohatým zdrojem vitamínů a antioxidantů (5).

SOUHRN

Vaření vajec může snížit jejich obsah vitamínů a antioxidantů. Stále však mají velmi vysoký obsah živin.

Vaření při vysoké teplotě oxiduje cholesterol ve vejcích

  1. Žloutky mají vysoký obsah cholesterolu.
  2. Ve skutečnosti jedno velké vejce obsahuje asi 212 mg cholesterolu, což je 71% dříve doporučeného příjmu 300 mg denně (12).
  3. Ve Spojených státech nyní neexistuje žádná doporučená horní hranice denního příjmu cholesterolu.

  4. Když se však vejce vaří při vysokých teplotách, cholesterol v nich se může oxidovat a vytvářet sloučeniny známé jako oxysteroly (13, 14).
  5. To je problém pro některé lidi, protože oxidovaný cholesterol a oxysteroly v krvi byly spojeny se zvýšeným rizikem srdečních chorob (15, 16).

  6. Předpokládá se, že potraviny obsahující oxidovaný cholesterol a oxysteroly přispívají k hladině těchto sloučenin v krvi (17).
  7. Hlavními zdroji oxidovaného cholesterolu v potravě mohou být komerčně smažená jídla, jako jsou smažené kuře, ryby a hranolky (18).

  8. Je také třeba poznamenat, že cholesterol, který je v těle oxidován, je považován za škodlivější než oxidovaný cholesterol, který jíte (15).

  9. Nejdůležitější je, že studie neprokázaly souvislost mezi konzumací vajec a zvýšeným rizikem srdečních chorob u zdravých lidí (19, 20, 21, 22, 23, 24).

SOUHRN

Vaření při vysoké teplotě může oxidovat cholesterol ve vejcích. Avšak konzumace vajec nebyla u zdravých lidí spojena se zvýšeným rizikem srdečních chorob.

5 tipů na vaření super zdravých vajec

Vejce jsou výživná, ale vaše vejce mohou být zdravější.

Zde je pět tipů, jak vařit super zdravá vejce:

1. Zvolte způsob vaření s nízkým obsahem kalorií

Pokud se snažíte snížit množství kalorií, zvolte sázená nebo vařená vejce.

Tyto způsoby vaření nepřidávají žádné další tukové kalorie, takže jídlo bude mít méně kalorií než smažená nebo míchaná vejce nebo omeletu.

2. Kombinujte je se zeleninou

  • Vejce jdou opravdu dobře se zeleninou.
  • To znamená, že konzumace vajec je skvělá příležitost, jak zvýšit příjem zeleniny a přidat do jídla další vlákninu a vitamíny.
  • Některé jednoduché nápady zahrnují přidání zeleniny dle vašeho výběru do omelety nebo míchaná vejce, jako v tomto receptu.
  • Nebo jednoduše vařte vejce podle toho, co chcete a zeleninu na bok.

3. Smažte je v oleji, který je stabilní při vysokých teplotách

Nejlepší oleje pro vaření při vysoké teplotě, například při smažení, jsou ty, které zůstávají stabilní při vysokých teplotách a neoxidují se snadno za vzniku škodlivých volných radikálů.

Příklady dobrých možností zahrnují avokádový olej a slunečnicový olej. Pokud používáte extra panenský olivový olej nebo kokosový olej, je nejlepší vařit při teplotách nižších než 210 ° C a 177 ° C.

4. Vyberte si nejvíce výživná vejce, která si můžete dovolit

  1. Nutriční kvalitu vajec může ovlivnit řada faktorů, včetně způsobu chovu a výživy kuřat (25).
  2. Obecně se má za to, že vejce pěstovaná na pastvině a ekologická vejce jsou nutričně lepší než vejce v klecích a konvenčně produkovaná vejce.
  3. Tento článek pojednává o nutričních rozdílech mezi vejci produkovanými různými metodami.

5. Nepřeplňujte je

Čím déle a více zahříváte vejce, tím více živin můžete ztratit.

Používání vyššího tepla déle může také zvýšit množství oxidovaného cholesterolu, který obsahují, což platí zejména pro smažení.

SOUHRN

Chcete-li, aby vaše vejce byla co nejzdravější, zvolte způsob vaření s nízkým obsahem kalorií, smíchejte je se zeleninou, smažte je v oleji odolném vůči teplu a nepřevařujte je.

Sečteno a podtrženo

Celkově lze říci, že kratší metody vaření a vaření s nižší teplotou způsobují méně oxidace cholesterolu a pomáhají zachovat většinu živin vajíčka.

Z tohoto důvodu mohou být nejzdravější k jídlu pošírovaná a vařená (tvrdá nebo měkká) vejce. Tyto způsoby vaření také nepřidávají zbytečné kalorie.

  • Vše, co bylo řečeno, je konzumace vajec obecně super zdravá, bez ohledu na to, jak je vaříte.
  • Možná je budete chtít jen vařit a jíst tak, jak se vám nejvíce líbí, a ne posedět malými detaily.
  • Více o vejcích:
  • Top 10 zdravotních výhod konzumace vajec
  • Vejce a cholesterol – kolik vajec můžete bezpečně jíst?
  • Proč jsou vejce zabijákem na hubnutí
  • Jsou celá vejce a žloutky špatné pro vás, nebo dobré?

Stravování: Každodenní snídaně

Vše o zdraví

Jak nejzdravěji připravit a jíst vejce? Podívejte se na tento podrobný článek, kde mimo jiné najdete i 2 recepty na přípravu chutných jídel z vajec :). Na jaký způsob jíte vejce nejraději vy? http://ow.ly/dczF3042WZU

Vajíčka patří mezi super potraviny, ale ne všechny způsoby vaření jejich přípravy jsou rovnocenné. Tento článek přináší nejlepší a nejzdravější…

George Burian

Vejce jim syrova. 🙂

Недавняя публикация Страницы

Zúžení zornic (mióza): vše co potřebujete vědět

Mióza je nadměrné zúžení očních zornic v důsledku onemocnění, léků, drog, otrav nebo poranění. Tento článek popisuje hlavní příčiny, příznaky a možnosti léčby miózy.

Jak káva a kofein působí na mozek? #káva #zdraví

Káva obsahuje účinné látky, které působí na náš mozek. V tomto článku se dozvíte o účincích kávy a kofeinu na mozkové funkce, jako jsou paměť nebo únava. Zjistíte také, jak se káva může do jisté míry uplatnit i v prevenci Alzheimerovy nebo Parkinsonovy nemoci.

Нравится: 1,8 тыс.

Váš spoľahlivý zdroj informácií o zdraví, medicíne, zdravej výžive a životnom štýle. A navyše aj…

Нравится: 3,7 тыс.

Píšeme o bylinkách, jídle a aktivitách, které nám mohou pomoci zlepšit nás zdravotní stav a…

Подробнее

Нравится: 4 тыс.

Memorix je vytvořen tak, aby čtenářům co nejvíce zjednodušil a urychlil učení tisíců anatomických…

Нравится: 4,2 тыс.

Komix o studiu medicíny

Нравится: 10 тыс.

Lactovit vyživuje Vaši pokožku.

Složka PROTEIN CALCIUM – to nejlepší z mléka pro viditelně jasnější…

Нравится: 56 тыс.

Kuchařka pro dceru vás naučí vařit tak, jak by vás to naučila vaše matka, kdyby na to měla čas.…

Нравится: 6,4 тыс.

Detoxikační metoda v souladu s principy celostního přístupu k člověku i životu

Нравится: 14 тыс.

Školní underground. Učitelé si píšou každý váš lajk a dají vám to u zkoušky sežrat.

Нравится: 58

Mimořádně útulné místo vytvořené z teplých materiálů, které voní dřevem, čerstvou kávou a domácími zákusky.

Нравится: 1,2 тыс.

Na svých stránkách píšu o všem, co souvisí s diabetem – dia technika, jídlo, pohyb, pojišťovny,…

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector