Jak zdravě sladit (nejen o Vánocích)?

Jak zdravě sladit (nejen o Vánocích)? Dezerty

Zdravá a rychle hotová veselá (nejen) velikonoční plněná čokoládová vajíčka s překvapením uvnitř. Super svačinka nebo zdravá nadílka na Velikonoce.

Jak zdravě sladit (nejen o Vánocích)? Dezerty

Na Velikonoce se tradiční peklo sladké kynuté pečivo tzv. Jidáše. My jsme je připravili netradičně ve tvaru roztomilých velikonočních zajíčků 🙂 Toto těsto je…

Jak zdravě sladit (nejen o Vánocích)? Dezerty

Co by to bylo za Velikonoce bez tradičního mazance? Tento mazanec z lievito madre kvásku a špaldové mouky je voňavý a nadýchaný. Neobsahuje cukr,…

Jak zdravě sladit (nejen o Vánocích)? Dezerty

Nadýchaný velikonoční mazanec zcela bez cukru, vajec a mléka si můžete připravit snadno doma. Kupované mazance z bílé mouky strčí tenhle poctivě kynutý do…

Jak zdravě sladit (nejen o Vánocích)? Pochvaly

Dana: Ahoj všem. Tak se mi zdá, že se mi letos podařilo splnit svůj loňský cíl detoxu: zbavit se kávy. Loni to fakt nešlo,…

Vaše příběhy

Když skončil Podzimní detox a já jsem bilancovala, jaký byl, co pro mne znamenal a co mi přinesl, opět jsem se nestačila divit. Udělala…

Jak zdravě sladit (nejen o Vánocích)? Dezerty

Potřebujete rychlé těsto, které půjde dobře vykrajovat i těm nejmenším dětem? Pak můžete vyzkoušet tyto bezlepkové sušenky, které jsou tvrdší a díky tomu mají…

Jak zdravě sladit (nejen o Vánocích)? Zelenina a saláty

Potěšte svoje chuťové buňky slaďoučkou zeleninou. Takto upravenou ji vezmou na milost i zarytí odpůrci zeleniny.

Dezerty

Podívejte se, jak snadno a rychle připravit tradiční českou povidlovou náplň do štrúdlů, koláčů, buchet nebo palačinek. Ta naše je sladká, voňavá a bez…

Po dvou dětech jsem měla o 10 kg víc, než jsem byla zvyklá. I když jsem se snažila, nešlo to dolů. Přidaly se různé…

Perfektní vydatná kaši na zimní snídani. Zahřeje, je připravená za pár minut v jednom hrnci a je sladká i když v ní není přidaný žádný…

Diet jsem kvůli váze vyzkoušela hodně, s váhou to bylo vždycky jak na houpačce. Výsledkem byly bolavé kotníky, strhané koleno a rameno, stále nafouklé…

Vysokohorská turistika, fotky hor, taiji. To byly mé lásky, které jsem miloval, ale artróza kolene mi je vzala. Problémů bylo víc a já nechtěl…

Léto už je nenávratně pryč, nastupuje podzim a s ním i chladnější dny. K tomu patří i změna jídelníčku. A také dezerty, které nás…

Dezerty

Tradiční česká maková náplň do štrúdlů, koláčů, buchet, palačinek, těstovin či pohárů. Dá se mlsat i samotná jako luxusní delikatesa. Je to rychlovka a…

Jitka: Ahoj děvčata, v březnu chřipka doprovázená zahleněným kašlem, už dříve špatná strava a trvalé zahlenění, co věta, to odkašlání nebo záchvat, a to…

Eva: Váha a míry stabilní, ale kdybych ty předchozí dva měsíce aspoň trochu nezměnila jídelníček, myslím, že by šla váha nahoru, protože moje pohybová…

Jana: V článcích a komentářích na webu Jíme Jinak se hodně objevuje, jaké kdo měl zdravotní problémy, jedl sladké, měl nadváhu… Já bohudíky i…

Monika: Krásné ráno, váha mi ukazuje o 3,4 kg méně než když jsem začala kurz. Nemohu tomu uvěřit. A přitom jím víc než s…

Michaela: Dnešní den je 4. dnem s Jíme jinak, nemám chutě na sladké ani na kávu a tu já miluji????, každé jídlo mě překvapuje…

V pondělí půjdou prvňáčci poprvé do školy. Je to veliká událost a vy se nás ptáte, co jim dát s sebou do školy. Zda…

Nadýchaná, vlhká a tak akorát sladká buchta se šťavnatým kyselkavým ovocem. Jooo, takové milujeme. Navíc je úplně bez mouky, lepku, mléka, vajec a cukru….

Rychlý a výborný dortík na oslavu (i dětskou) nebo jen tak jako sladké osvěžení na svačinku.

Jakmile začne ovoce, děláme je často. Jsou rychlé, krásně drží a moc dobré. Tvarohové sladké knedlíky jsou naše česká klasika. My je děláme v…

Křehká, vláčná a přímo rozplývající se na jazyku… To je tato luxusní „tvarohová“ buchta – náš nový favorit. Bez cukru, bez mléčných výrobků i…

Čokoláda způsobuje akné. Také jste to už někdy slyšeli? Jak to teda je? Vědci provedli mnoho a mnoho studií na toto téma a jejich odpověď…

Jóóó třešně zrály, zrovna třešně zrály, sladký třešně zrály … A co s nimi? Přeci šup do zdravého koláče! Zkuste některý z těchto našich…

Za každou větou jsem si musela odkašlat, antibiotika už mi nezabírala.

V každém těhotenství naberu 20-25 kg. Děti mám tři a s váhou to nebylo snadné. Nechala jsem si udělat jídelníček. Pak druhý. Pořád jsem…

Chcete pro své děti to nejlepší? Ale jak se v té spoustě výrobků v obchodě vyznat? Co jim koupit? Podle čeho vybírat? Podle obalu?…

Podívejte se, kolik cukru obsahují vaše oblíbené nápoje a co vše způsobují vašemu zdraví! Fanta, Coca cola, Kofola, Red bull, Sprite a další podle…

Váhu řeším od puberty, hodně jsem nabrala během 3 těhotenství a váha nešla dolů. Zkusila jsem syrovou stravu, dala se na vegetariánství a veganství…

Podle nových studií nezdravé stravování zhoršuje paměť a omezuje mozkové funkce. Ale nejen to. Také ovlivňuje schopnost rozpoznat, že jsme nasycení. I pouhý týden na fast-foodovém…

Všichni víme, že cukr není zdravý a způsobuje spoustu zdravotních problémů. Ale i přes to jsou dobroty s cukrem to první, po čem saháme,…

Luxusní křehké křupavé těsto na sladké i slané pečení – koláče i quiche. S variantou i pro bezlepkáře.

Jste element země? Zjistěte, jaké jsou vaše silné a slabé stránky, emocionální příznaky nerovnováhy vašeho elementu, které nemoci vás mohou trápit, kterému orgánu je…

Dezerty

Pokud jste s námi v Klubu, tak si teď ještě trochu užijeme a zamlsáme. Ale pozor, už za pár dnů se pustíme do Jarního…

Chci se s vámi podělit o svůj příběh, třeba bude někoho inspirovat, aby se pustil do změny životního stylu, opravdu stojí za vyzkoušení. Můj…

Správná výživa během těhotenství je jedním z nejdůležitějších faktorů ovlivňujících zdraví a správný růst plodu – u miminka snižuje riziko nemocí a vrozených vývojových…

Slaďoučký nápoj, který zahřeje, potěší chuťové pohárky a navíc léčí žaludek, slezinu a slinivku (odstraňuje usazeniny, podporuje regeneraci a léčbu). Pokud máte časté chutě…

Vánoce bez vánočky jako by nebyly. Upečte si ji letos jinak – zdravě. Bez tuny cukru, bílé mouky a tuku. Máme pro vás 4…

Po přečtení článku 10 důvodů, proč se vyhnout cukru jste se možná rozhodli, že s cukrem skoncujete. Pokud jste však znejistěli a říkáte si: „Vždyť je…

Toto cukroví většina z nás zná pod názvem marokánky, ale tradičně vychází z italských sušenek z Florencie, tzv. Florentýnek. Florentýnky jsou rychlé, téměř bez…

Pokud vám z Mikuláše zbudou pomeranče, udělejte z nich tento sladký krém plný bílkovin. Můžete ho vrstvit do pohárků třeba se sušenkami a amasaké…

Důvodů, proč se vyhnout bílému cukru a všem jeho průmyslovým kamarádům, je mnohem víc. Těchto 10 však už i lékaři a vědci považují za…

Dezerty

Tradiční česká jablíčková náplň do štrůdlů, koláčů, buchet, palačinek nebo jen tak jako dezert.

Tento luxusní sladký krém chutná jako karamel a neuvěříte, že je v něm cizrna! Je výborný jen tak na lžičku, k promazání cukroví nebo…

Nejluxusnější bezlepkový štrůdl, jaký jsem kdy udělala/jedla. Nadýchané, tenké a lehoučké kynuté těsto z jednodruhových muk, výborný i druhý den. Ale pozor – hrozí…

Miška najela na jídelníček podle Jíme Jinak a byla velmi překvapená, v jak krátkém čase se začala cítit jinak. Přestala mít chuť na sladké…

Křehká slaďoučká restovaná mrkev v chutné hořčično-„medové“ zálivce. Skvělá příloha pro celou rodinu.

Dezerty

Luxusní „tvarohová“ náplň z tofu tvarohu do štrůdlů, koláčů, buchet, palačinek nebo jen tak jako dezert.

Dezerty

Začíná nám podzim a to je čas na štrúdl! Připravte si luxusní, křehký a na jazyku se rozplývající kynutý celozrnný štrůdl s různými náplněmi.

Tyto sušenky jsou skvělou náhradou nezdravých sušenek pro děti (i dospělé). Je v nich pyré z batátů a jablíčka a pokud vynecháte čokoládu, tak…

Když má přijít návštěva, dělám tyto luxusní nepečené ořechové kuličky a vždy se po nich jen zapráší. Hodí se i na sváteční stůl, dětem…

Amasaké je původně japonská receptura na přirozeně sladký fermentovaný krém z obilovin. Je tak slaďoučký, že s ním lze doslazovat kaše, zdobící krémy, zmrzliny,…

Co mají společného brambory, rajčata a papriky? Možná vás napadne slovo „chutné“. Nejste daleko od pravdy, tyto 3 druhy zeleniny patří k nejoblíbenější zelenině,…

Na těsto: 200 g pohankové mouky 100 g rýžové mouky 4 lžíce rýžového kvásku 5 lžic rýžového sirupu 2 lžíce rýžového oleje lžíce namleté…

Jednoduché a rychlé jablečné pyré pro malé i velké. Lze zavařit a používat jako přesnídávka nebo do dezertů.

Kombinace švestek, máku a „tvarohu“ dělá z tohoto koláče luxusní chuťový zážitek.

Šťavnatá, extra kokosová dvoubarevná zdravá roláda bez pečení. Luxusní dezert bez cukru, který potěší každou návštěvu.

Zažívací systém a strava, která jím pochází, vyživuje nejen naše tělo, ale má zásadní vliv i na naši psychiku. Pokud tedy chceme získat maximum…

Zdravá buchta bez cukru, živočišných produktů a i bez mouky? Jde to a dokonce chutná luxusně. Tento perník je krásně vláčný. A jako efekt…

Známe to všichni. Chceme zhubnout, a tak si nastavíme přísnou dietu ať už z internetu, nebo jednoduše z jídelníčku vyřadíme ty „ďábelské“ tuky nebo…

Je skutečně vše, co se nám výrobci v reklamě snaží namluvit, pravda? Německá organizace Foodwatch sestavila seznam mistrů potravinářského průmyslu v klamání zákazníků. Jsou…

Říkáte si, že co je určené pro děti, musí být zároveň i zdravé? Napadlo vás někdy podívat se na složení? Například Hami sušenky pro…

Budete mít zájem:  Izojóga učí cviky pro obličej bez vrásek

Že cukr není zdravý, jste již jistě slyšeli. Ale čím a jak ho tedy nahradit, když si chceme život aspoň trošku osladit? Co dávat…

Zdraví, léčba, prevence

Sladká chuť je nám přirozená a málokdy naši slezinu a slinivku uspokojí pouze obiloviny se zeleninou. Pak je na místě zařadit dezert. V tomto…

Tento jídelníček vypadá krásně. Je barevný, je dokonce veganský, ale zcela nevyvážený a vůbec ne podle principů Jíme Jinak. Chcete vědět, kde jsou chyby…

Vyznat se v tak široké nabídce produktů, jejich složení a etiket není vůbec snadné. Výrobci používají čím dál tím rafinovanější finty. A tak i…

Kačka od začátku roku s Jíme Jinak shodila 10 kg, přestala pít kávu a sladké už jí nechutná. To ale nejsou zdaleka všechny změny,…

Osvěžující citrónový krém a lehký korpus ze semínek a vloček. Tento zdravý dortík je zcela bez cukru, mouky, lepku a živočišných produktů. Je lehký,…

Také si myslíte, nebo kolem sebe často slyšíte, že je zdravá strava drahá? A je tedy nebo není? Je zdravá strava o tom, jíst…

Na dort: 420 g uvařených adzuki 5 lžic chia semínek 15 lžic vody 120 g mandlového/kokosového másla 75 g karobu/kakaa/kombinace 175 g vypeckovaných čerstvých…

Krupicová kaše je vzpomínkou na dětství… Zkuste ji ve zdravém podání bez lepku, živočišných produktů a bez bílého cukru. Chutná skvěle stejně jako ta…

Jednoduchý a rychlý švestkový dortík 2 vrstev s domácím karamelem bez cukru, „želé“ vrstvou ze švestek a drobenkou. Bez cukru, bílé mouky, vajec i…

Domácí zdravé Toffifee bez cukru, vajec a mléka. Super svačinka pro mlsné jazýčky nebo nápad na domácí bonboniéru.

Ovesnou nebo jáhlovou kaši známe všichni. Ale zkoušeli jste už mléčnou rýži? Tuto mléčnou rýžovou kaši můžete podávat jako teplou snídani, která vás zasytí…

Zdravá kopie oblíbených karamelových TWIX tyčinek bez špetky cukru, živočišných výrobků a bílé mouky.

Kdo by odolal mrkvovému dortu? Tak právě takový nádech má tato ranní kaše. Je slaďoučká po mrkvi, s vůní koření a parádně krémová. Prostě…

Domácí alternativa ke kupovaným OREO sušenkám plným cukru. Tyto Orea jsou zcela bez lepku, cukru, bílé mouky, mléka i vajec. Ideální svačinou pro mlsné…

Dvoubarevná bábovka bez pečení. Hodí se jako bleskurychlý dezert pro návštěvu.

Miluji mák, naši českou superpotravinu. Proto je tato kaše s mákem mým jednoznačným favoritem. Zkuste ji taky na snídani či svačinku. Jsem si jistá, že…

Domácí „Disko“ sušenky s lískooříškovou náplní bez cukru pro děti i dospělé. Jsou snadné, chutné a mnohem zdravější než ty kupované.

Med je jinový stejně jako cukr Med je velmi jinová potravina, podobně jako cukr a má velmi vysoký obsah fruktózy. Jedná se o jinovou živočišnou…

Rychlé a moc dobré kuličky pro doplnění energie nebo jen tak na mlsání. 🙂

Také se vám vždy na trzích sbíhají sliny na tradiční staročeský trdelník? Teď si ho můžete dopřát ve zdravé bezlepkové verzi, zcela bez cukru…

Hubla jsem a zase nabírala Od puberty jsem vždy měla o pár kilo navíc, nikdy jsem nebyla tlustá, ale spokojená rozhodně taky ne. Diety mě…

Luxusní svačinka ve formě těchto tyčinek bez špetky cukru. Skvělé pro děti do školy, anebo dospělé do práce či na výlety na doplnění energie…

Máte rádi sójový suk, ale vadí vám, že je plný cukru a dalších látek? Udělejte si ho doma bez cukru podle naší čtenářky Jindry….

Když se nám na jazyku rozplývá náš oblíbený dezert, naše myšlenky jsou určitě na hony vzdáleny chemickým vzorcům a názvosloví. A jestli ten slastný…

Zbyla vám doma nějaká jablíčka? Vyzkoušejte tento výborný domácí linecký koláč s posypkou od naší čtenářky Lucky. Neobsahuje žádný cukr ani laktózu.

Zdravé kváskové frgálky s tvarohovou nebo makovou náplní kynuté přirozeně pomocí kvásku. Bez cukru a mléka. Skvělé pohoštění pro návštěvu nebo jako svačinka.

Zdravé bezlepkové šulánky neboli šišky s mákem. Sladká dobrota našeho dětství ve zdravé formě bez cukru, mléka, vajec a bílé mouky. Oblizuje se celá…

Výborné sušenky od naší čtenářky Jindry, kterým nejde odolat. Skvělé zdravé mlsání pro děti i dospělé. Bez lepku, cukru i mléka.

Zdravá kokosová Bounty tyčinka? To není sen! Teď si ji můžete dopřát i vy 🙂 Naše čtenářka Jindra vymyslela recept na tuto známou dobrotu…

Veganský marcipán beze špetky cukru od naší čtenářky Jindry. Můžete použít na potahování dortů, anebo jen tak jako svačinku v podobě obalených marcipánových koulí.

Pouhé 3 ingredience a skvělý slaný karamel je na světě! Naše čtenářka Jindra vymyslela tento zdravý karamel zcela bez cukru a mléka.

Zaměřili jsme se na 7 nejčastěji konzumovaných moderních vynálezů potravinářského průmyslu a jaké mají dopady na naše tělo! Nejíte je náhodou také?

Po sacharidech se přibírá. Když chci hubnout, musím sacharidy vyřadit nebo eliminovat. Nejlépe jít do nějaké formy nízkosacharidové diety (např. keto dieta). To jsou…

Přemýšlíte, co udělat své drahé polovičce k dnešnímu dni zamilovaných? Potěšte ho/ji těmito krásnými lívanci ozdobenými ovocem. Mmmm. Dobrou chuť!

Vyzkoušejte zdravé mlsání o Vánocích

Blíží se období jídla a pití, kdy budou naše sváteční stoly překypovat pestrou a bohatou nabídkou různých dobrot. Většinou na přísun kalorií nikdo o svátcích nemyslí. Přitom je to tak jednoduché, stačí si upravit jídelníček, vymyslet zdravější variantu receptů, použít lepší suroviny a jíst menší porce.

Největšími škůdci jsou cukry, bílá mouka, éčka, přepálené tuky a přejídání se

  • Bílý cukr vám nenabídne nic jiného než pocit sladkosti a kalorie. Dá se nahradit kokosovým cukrem, třtinovým, datlovým nebo přírodními sirupy.- Kokosový cukr (z kokosových květů) je nejen výborný chuťově, ale je i zdrojem vitamínů skupiny B, minerálních látek jako hořčík, draslík, železo či zinek, antioxidantů a aminokyselin.- Přírodní třtinový cukr obsahuje melasu, je zdrojem vitamínů i minerálních látek, má karamelovou chuť. Hodí se k vaření, slazení nápojů, pečení.- Datlový cukr obsahuje vlákninu, vitamíny a minerály. Používá se k doslazování kaší, do raw dezertů nebo na pečení. – Agávový sirup má až o 30% větší sladivost, obsahuje minimálně 66 % fruktózy a maximálně 25 % glukózy. Hodí se pro studenou i teplou kuchyni.
  • Mouka nemusí být jen klasická, existuje více druhů pro tělo stravitelnějších.- Mandlová mouka (na sladké pečení, do dezertů, cukroví a dortů)- Kokosová mouka (více saje, krásně voní a je skvělá na buchty, lívance i cukroví)- Quinoa bílá mouka (lehce stravitelná, vhodná pro děti, má minimum tuku)- Jáhlová mouka (všestranná mouka, skvělá v pečivu, plackách, ale i k zahuštění)
  • Sušené ovoce, semínka, oříšky se hodí na výzdobu svátečního stolu, k mlsání nebo pro výrobu a zdobení cukroví. Výběr je velký. Datle, fíky, lyofilizované ovoce, dýňová semínka, mandle, ořechy, rozinky, strouhaný kokos. Ořechy mají velmi dobrý vliv na organismus, dodávají mu potřebné vitamíny a minerály.
  • V kuchyni najdou uplatnění i oleje lisované za studena.- Dýňový olej je bohatý na vitamíny E, A, selen.- Konopný olej obsahuje široké spektrum vitamínů B1, B2, B3, B6 a spoustu důležitých minerálů, jako je zinek, železo nebo hořčík.- Kokosový je možné použít i pro teplou kuchyni

Recept na linecké cukroví

Jak zdravě sladit (nejen o Vánocích)?

Suroviny:polovina hrnku kokosového olejekokosový olej na vymazání pečícího papíru3 lžíce kokosového mléka1 hrnek kokosové mouky2 lžíce kokosu na posypánípolovinu lžičky jedlé sody2 vejce1 bílek na potření sušenek před pečením

4-5 lžic marmelády nebo arašídového másla na slepování

Pokud máte raději sladší cukroví, můžete přidat dvě lžičky kokosového cukru. Ke zdobenívyužijete: mandle, rozinky, naše ochucené krémy a másla.

Postup:Smíchejte kokosovou mouku a jedlou sodu. Jemně vyšlehejte 2 žloutky a 2 bílky s kokosovým olejem a kokosovým mlékem a pomalu spojte dohromady s kokosovou moukou. Těsto nebude úplně spojené, bude se drobit, ale to je u takového těsta přirozené.

Spodní pečící papír si jemně namažte kokosovým olejem, položte na něj kousek těsta, přiložte druhý pečící papír a válečkem rozválejte na plát těsta, ze kterého budete pak vykrajovat cukroví, dělejte raději po malých částech. Chce to kus trpělivosti, jelikož se těsto docela drolí a není úplně celistvé.

Vykrajujte tvary a opatrně pokládejte na plech, na kterém máte pečící papír, pro lepší efekt můžete potřít cukroví bílkem. Rozehřejte troubu na maximálně 170 st a pečte cca 9 minut. Po vychladnutí spojujte čokoládovým krémem nebo marmeládou a ozdobte dle své fantazie třeba mandlemi. Nebojte se experimentovat.

Můžete také jemně posypat strouhaným kokosem. Uchovejte v chladu.

Dobrou chuť!

Autor: Blogerka Michaella

4 DŮVODY PROČ SE VYHNOUT CUKRU NEJEN O VÁNOCÍCH – GOODIE

Cukr se stal v poslední době velmi diskutovaným a kontroverzním tématem a počet jeho odpůrců roste.

Někteří lidé ho označují dokonce za jed a tvrdí, že by měl být striktně vyřazen z jídelníčku vzhledem k jeho nepříznivým dopadům na lidské zdraví.

Jedná se o skutečné nebezpečí pro člověka? A co když sladké chuti prostě odolat nejde? Pojďme se společně cukru podívat na zub 🙂

Budete mít zájem:  Škola začíná. Pozor, aby vaše dítě nezkazila!

Následkem nadměrné konzumace cukru je nejčastěji obezita, diabetes, výskyt zubního kazu, další civilizační onemocnění, ale i například problémy s psychikou, s koncentrací či s udržením pozornosti.

Jednu z nejhorších závislostí si budujeme nesprávnými stravovacími návyky již od dětství. Boj s cukrovou závislostí bývá horší než boj se závislostí na kouření. Cukrová invaze je výsledkem průmyslové revoluce, která zapříčinila snadný přístup k cukru každému člověku.

Než si řekneme něco o “zdravějších” alternativách bílého řepného cukru, zde jsou důvody, proč by měl být bílý cukr vyřazen z jídelníčku:

CUKR JE POTRTAVA PRO KVASINKY A PARAZITY VE STŘEVECH

Konzumace cukru potlačuje imunitní systém krmením špatných bakterií ve střevech, stejně jako konzumace jogurtu a jiných fermentovaných potravin pomáhá krmení „dobrých“ bakterií probiotiky. Cukr přispívá k rozmnožování kvasinek Candida a parazitů–ti cukr zbožňují. 

Konzumace cukru oslabuje imunitní systém, který sídlí ze 70% v našich střevech. Biliony mikrobů sídlících v našem trávicím traktu jsou životně důležité pro každého z nás, mouhou nám prospívat, ale i škodit.

Ovlivňují naše fyzické i psychické zdraví, rozhodují o tom, jak budeme vstřebávat živiny z jídla, pomáhají nám jídlo trávit – v tom optimálním případě, rozhodují o tom, zda náš imunitní systém spustí adekvátní reakci proti nepříteli a nebo tu neadekvátní – proti vlastnímu tělu (autoimunitní onemocnění). Mikrobiotu můžeme rozdělit na benefiční a oportunistické bakterie, obě složky jsou důležité, ale musí být v rovnováze. Oportunisté se živí cukrem a pokud se díky jeho nadbytku přemnoží, začnou hubit benefiční bakterie a následkem je nespočet zdravotních problémů. Cukrem se takè živí kvasinka Candida albicans, která může napadnout všechny orgány včetně srdce.

(Zdroj; GAPS terapeutický protokol, https://microbiomejournal.biomedcentral.com)

CUKR ZVYŠUJE HLADINU GLUKÓZY V KRVI

Vysoká hladina cukru v krvi může vést k problémům s cévami a vést k srdečním onemocněním. Může také přispět k problémům s plodností, cukrovce a obezitě. 

  • Dlouhodobě vysoká hladina cukru v krvi je prvopočátek pro metabolický syndrom, který s sebou nese další závažná chronická onemocnění, jako je inzulinová rezistence a s ní vznik cukrovky druhého typu, syndromu polycystických ovarií, zvýšené riziko kardiovaskulárních onemocnění a alzheimerovy demence.
  • Zdroj: alzheimer je cukrovka, dietdoctor.com
  • CUKR JSOU PRÁZDNÉ KALORIE

Rafinovaný bílý cukr obsahuje prázdné kalorie, ze kterých tělo nedokáže čerpat živiny a navíc neobsahuje vlákninu, která pomáhá vstřebávání cukru zpomalit. Při konzumaci cukru vytváříme krátkodobý pocit energie, která se velmi rychle vyčerpává.

CUKR ZPŮSOBUJE ZÁVISLOST

Možná si říkáte, jak může cukr způsobovat závislost? Vždyť je získávaný z cukrové řepy, která jako každá jiná rostlina obsahuje živiny a fytochemikálie. Výsledný produkt je čistá sacharóza, která vzniká rafinací cukrové řepy, při níž dochází k odstranění všech živin.

Když je sacharóza součástí celého jídla, vstupuje do našeho systému, vstřebává se pozvolna a poskytuje kromě energie také řadu živin. V případě izolace sacharózy cukr působí v těle jako droga.

Přílišná konzumace rafinovaného cukru způsobuje extrémní kolísání hladiny krevního cukru, hormonů a neurotransmiterů. 

Transformace závislosti na cukru v pubertě v jiné formy závislosti je velmi běžná záležitost, kterou musí brát na vědomí rodiče a jít nejen svým dětem příkladem ve vytváření správných stravovacích návycích.

POZOR! Bílý cukr bývá obsažen i v produktech ze supermarketů či v jídlech, která si kupujeme ve fastfoodech či v restauracích. Důvod? Cukr je velmi lacinný zdroj prázdné energie, který navíc pokrmům dodává chuť, na které si postupně budujeme větší a větší závislost.

Jak zdravě sladit (nejen o Vánocích)?

Konzumace jednoduchých cukrů by měla být bezesporu omezena a zdroj energie jednoduchých cukrů by měl být pečlivě zvažován, tak aby kromě kalorií obsahoval i mikroživiny a vlákninu, která pomáhá snižovat hladinu krevního cukru.

Při chuti na sladké je vhodné sáhnout po kousku ovoce a pokud přeci jen rádi “cukrujete”, dejte přednost přírodním sladidlům jako například kokosový cukr, datlový cukrxylitol, erythritol, které oproti rafinovanému bílému cukru mají nesporné výhody.

  • mají nižší glykemický index
  • obsahují méně kalorií
  • mají nižší obsah fruktózy
  • lahodná chuť a vůně datlového a kokosového cukru
  • kokosový cukr má ekologický význam pro životní prostředí
  • datlový a kokosový cukr obsahují živiny a vlákninu
  • erythritol je nízkokalorické sladidlo, které je vhodné i pro diabetiky
  • březový cukr neboli xylitol přispívá k zachování mineralizace zubů

Věděli jste že?

Kokosový cukr nejen skvěle chutná a obsahuje živiny, navíc má jeho spotřeba i ekologický význam. Při pěstování palmy olejné na plantážích v monokulturách dochází k narušování půdou chemikáliemi a orbou a k následnému ničení okolní fauny a flory.

Na rozdíl od palmového oleje se palmový kokosový cukr vyrábí šetrným udržitelným způsobem. Palmy se pro svou mízu místo kácení a rozřezání udržují. Organizace světové banky pro výživu a zemědělství (FAO) uvedla, že palmy dokáží produkovat mízu pro výrobu cukru až 100 let.

Jedná se o velmi přínosné odvětví pro životní prostředí s využitím tradičních technik výroby.

Na závěr!

Zde obzvlášť platí pravidlo, že všeho moc škodí. Zdravější náhrady bílého cukru bývají sice opěvovány, ale například kokosový cukr obsahuje 70–80% sacharózy, která je tvořena právě fruktózou z 50%. U obézních lidí může kokosový cukru  vyvolat metabolický syndrom.

V případě, že používáte přírodní sladidlo, mějte na paměti, že se jedná stále o sladilo, o sladkou chuť, které bychom si měly vážit a nezneužívat jejích zdrojů. Přírodní sladidla jsou zdravější než bílý cukr (sacharóza) ale horší než vyřazení cukru z jídelníčku zcela.

Tipy na zdravější vánoční cukroví aneb Jak mlsat a nepřibrat

Jak si užít vánoční hodování, a přitom „nehřešit“? To je každoroční noční můra těch, kteří se jinak celý rok snaží žít zdravě. Poradíme vám, jak mlsat, a při tom neubližovat svému tělu.

V tradičních receptech na vánoční cukroví se vyskytuje spousta tuku, cukru a bílé mouky. O tom, co nehezkého provádějí našim cévám a zažívacímu traktu, jste určitě slyšeli a četli mnohokrát. Pokud se jich i přesto nechcete úplně vzdát, můžete alespoň zmenšit jejich množství.

Cukroví nebude o nic méně chutné, pokud množství cukru a tuku v receptu snížíte o třetinu. Pokud se vám zdá, že bez dostatku ztuženého tuku nepůjde například linecké těsto pořádně zpracovat, zkuste přidat šťávu z citrónu – těsto půjde vyválet hladce a výsledek bude mít i lepší chuť.

Zbytečně moc bílé mouky škodí…

Další způsob, jak udělat vánoční pečivo zdravější, je nahradit některé suroviny. Spojení bílé mouky a cukru překyseluje organismus a zvyšuje glykemický index – proto máme pořád chuť na další a další kousky cukroví. Je tedy dobré se zaměřit na výměnu těchto surovin.

Pokud máte obavy z výsledného těsta a z reakcí rodiny na nezvyklý vzhled cukroví, nahraďte alespoň třetinu bílé mouky moukou celozrnnou a třetinu dávky cukru nahraďte jiným sladidlem. Mlsné jazýčky to nepoznají, ale zbytek těla bude potěšen.

Místo celozrnné mouky můžete použít také jablečnou vlákninu – tam, kde dáváte půl kila bílé mouky, dejte jen 20 deka a 3 lžíce vlákniny. Pečivo bude nejen přínosnější pro trávení a pro celý organismus, ale ještě získá skvělou chuť – obzvlášť, pokud ho okořeníte špetkou mleté skořice a slepíte jablečnými povidly.

Vyškrtněte z cukroví cukr – i tak si pochutnáte!

Vyplatí se nahradit také bílý cukr – alespoň z jedné třetiny, ale ještě lépe úplně všechen. Cukr hnědý nebo třtinový jsou dobré náhražky, ale jejich použití je zdravější jen o trochu. Mnohem prospěšnější je dát do cukroví některý z přírodních sirupů : javorový, kukuřičný, pšeničný a nebo ječmenný slad.

Kromě toho, že obsahují více minerálů a nižší obsah energie, působí také jako skvělé pojidlo těsta a proto díky nim budete moci snížit také běžně používané množství másla nebo tuku.

Cukr můžete také nahradit fruktózou – tedy ovocným cukrem, jehož sladivost je vyšší, a tudíž ho můžete použít méně, a je také lépe stravitelný.

V prodejnách zdravé výživy také můžete zakoupit sladidlo ze stévie, které udělá z vánočního cukroví nízkokalorickou pochoutku. Těmito ingrediencemi můžete sladit nejen těsto, ale také krémy.

Ty bývají většinou založené na spoustě másla – možná by také stálo za to udělat je jinak.

Zkuste třeba tento recept: 10 deka arašídového másla smíchejte s 15 deka mletých ořechů a 5 dekagramy mletých rozinek. Přidejte pár kapek citrónu. Místo rozinek můžete použít jiné sladidlo dle chuti.

Ještě se zastavíme nad pečivem obalovaným v moučkovém cukru. Místo něj vyzkoušejte sušené ovesné mléko, které má jemně nasládlou chuť, takže svoji funkci splní a nebude při tom překyselovat váš organismus, ani ho zatěžovat kaloriemi navíc.

Související příspěvky

Medvědí tlapičky

Zdravé cukroví

Jaké cukroví je kaloricky nejhorší?

Vánoční cukroví si mohou dopřát opravdu všichni, ale s mírou

Cukrovku si lze vypěstovat zvýšenou konzumací sladkého. Pravda, nebo lež?

Jak se vyrábí cukrová vata, kterou znali už ve staré Číně?

Vynikající nepečené cukroví, které zvládne každý

5 receptů na vánoční cukroví, které musíte umět

Rychlé a zdravé vánoční cukroví

autor: Jindra Moravcová

Zdravé Vánoce

Každý rok slyšíme varování odborníků, že není zdravé se o Vánocích přejídat, a co dělat, aby Vánoce nebyly jen o jídle. Naše vánoční menu je navíc souhrnem potravin, které bychom měli v jídelníčku výrazně omezit.

Pečená kachna, smažený kapr, cukroví a další sváteční dobroty, které si o svátcích dopřáváme, jsou vysoce kalorické, hodně tučné a těžké.Nemusíme se však některých oblíbených potravin zcela vzdávat.

Budete mít zájem:  Vodní kefír z tibi: japonské krystaly

Energeticky bohaté složky můžeme omezit nebo nahradit vhodnějšími, kaloricky příznivějšími.

Proč tak rádi mlsáme? Podle výzkumu, který provedli britští vědci, má totiž člověk zvláštní rys, který jej vede k odměňování se a hledání příjemných požitků.. Jídlo pro něj funguje jako odměna, která podobně jako milování zvedá hladinu endorfinů.

Také vynecháváte na Štědrý den snídani i oběd a čekáte na zlaté prasátko? Pak věřte, že hladovění je nejen nepříjemné, ale také nesprávné.

Často je pocit hladu zaháněn uždibováním a nakonec je náš energetický příjem vyšší, než kdybychom si dopřáli  menší oběd.

Největší lákadlo – cukroví

Zdravější varianty cukroví dávají před bílou moukou přednost cereálním produktům. Celozrnná mouka má nižší glykemický index a navíc obsahuje důležitou vlákninu. Vláknina má příznivý vliv na střevní peristaltiku, snižuje riziko rakoviny tlustého střeva a riziko srdečních onemocnění. Navíc vyvolává na delší dobu  pocit nasycení.

V prodejnách zdravé výživy najdete i mouku amarantovou, sójovou nebo například špaldovou chutnající po oříškách. Cukroví se nemusí někdy ani péct a pak se zachovávají veškeré biologické hodnoty zdravých složek cukroví.

Použitím celozrnných cereálií totiž zlepšujete biologickou hodnotu pokrmů, neboť ty na rozdíl od klasické bílé mouky obsahují vitaminy a minerální látky (železo, vápník, zinek). Ke slazení můžete využít i sušené ovoce, meruňky (obsahují draslík), datle, fíky nebo rozinky. Kromě přirozené sladivosti doplní cukroví o důležité minerální látky.

Do cukroví můžete přidat rovněž ovesné vločky, které, pokud se opraží, mají chuť ořechů. Vhodná jsou i sezamová, slunečnicová, lněná nebo dýňová semínka.

Zapovězený cukr

Při konzumaci cukru je do krve pravděpodobně vyplavován serotonin, který navozuje příjemný stav. To způsobuje, že se lidé stávají na cukru závislí třeba stejně jako na cigaretách. Nadměrná konzumace jednoduchých cukrů, hlavně rafinovaného řepného, je pro naše zdraví velmi škodlivá.

Jednoduché cukry znamenají okamžité velké množství energie. Jakmile dostane tělo ke zpracování velké množství volné energie najednou, tato energie se v případě, že ji nespotřebujeme intenzivním pohybem, uloží ve formě tuků.

Navíc koncentrace cukru v krvi začne okamžitě kolísat, nejprve nahoru, pak dolů, a snížení hladiny cukru v krvi vyvolá brzy po sladkém jídle pocit hladu.

Kromě nadváhy cukry mohou způsobit i další zdravotní obtíže. Při nadměrném užívání cukru dochází k překyselení střevního prostředí.

Kyseliny odbourávají důležité vitaminy a minerální látky a tělo přichází hlavně o vápník z kostí – proto mají lidé s vysokým příjmem cukrů vysoké dispozice k onemocnění, které vzniká z nedostatku vápníku (osteoporóza, kazivost zubů).

Protože cukr mají rády kvasinky Candida albicans, znamená vyšší příjem cukru i riziko vzniku kvasinkových onemocnění.

Cukry na druhou stranu nesmíme radikálně omezovat. Jsou pro výživu člověka nepostradatelné. Znamenají pro lidské organismus zdroj potřebného množství energie, zásobárnu energie ve formě glykogenu i stavební prvek pojivových tkání.

Existují i    zdravější varianty, které našemu tělu přináší něco víc než jen okamžitý zdroj energie. Při správném metabolismu cukrů hrají důležitou roli minerály. Jsou využívány žlázami k produkci enzymů, které cukry štěpí.

Rafinovaný řepný cukr však o minerály procesem rafinace přichází a dodá nám pouze prázdné kalorie.

Diabetici musí běžný cukr zcela vyloučit, nejvhodnější není ani bílá mouka, do cukroví se doporučuje spíše mouka celozrnná. Sladkou chuť pak dodá kromě náhradních sladidel také sušené ovoce.

Pečivo lze také ozvláštnit chuťově výrazným kořením. Vhodné jsou recepty, ve kterých není zapotřebí žádný cukr nebo mouka.

Protože diabetici jsou častěji ohroženi i některou z chorob srdečně-cévního systému, měli by se vyhýbat pokrmům a potravinám bohatým na cholesterol.

Přírodní nerafinovaný cukr má vyšší obsah biologicky hodnotných látek, charakteristickou chuť i vůni. Zbarvení je způsobeno obsahem melasy, nedostatečně oddělené od cukru procesem rafinace. Přírodní cukr obsahuje draslík, sodík, vápník, hořčík a řadu aminokyselin.

Běžně ho můžete používat při pečení. Perníčky se nedovedeme představit bez medu. Med je složen z fruktózy a sacharózy.

Kromě těchto cukrů obsahuje i minerální látky a stopové prvky (železo, jód, fluor, měď, mangan, kobalt, hořčík, vápník, fosfor, draslík, vitaminy skupiny B, vitamin C, A, K, biotin a další).

Místo cukroví oříšky

Na vánočním stole by neměly chybět ořechy. Nejenže napomáhají snižovat koncentraci „špatného“ cholesterolu, ale jsou také důležitým zdrojem omega-3 mastných kyselin, které mají pozitivní vliv na srdečně-cévní soustavu. Ořechy také obsahují přírodní formu vitaminu E, který má antioxidační účinky. V ořechách je obsažena aminokyselina arginin – ta rozšiřuje cévy a chrání tak srdce.

Jde to bez majonézy?

Těžká a mastná jídla, a to ta sváteční jistě jsou, ovlivňují zásadně již zmíněnou hladinu špatného cholesterolu, jednoho z nejdůležitějších faktorů vzniku aterosklerózy. Podle odborníků má problémy s cholesterolem mnohem více lidí, než se předpokládalo.

Prioritou nízkocholesterolové diety je radikální snížení příjmu potravin s vysokým obsahem cholesterolu. Při pečení vánočního cukroví to znamená vyhnout se použití velkého množství celých vajíček, másla, sádla, tučného mléka nebo smetany.

Žlutou barvu, kterou pečivu běžně dodávají vaječné žloutky, dosáhnete i přidáním sójové mouky. Protože cholesterol je látka živočišného původu a v rostlinných potravinách se nevyskytuje, je vhodné použít místo másla rostlinný tuk.

Stejně tak je místo klasické smetany možné použít smetanu rostlinnou.

Vyhnout se nepříjemným potížím lze jednoduchým odlehčením svátečního jídelníčku. Oblíbená vánoční pochoutka, bramborový salát s majonézou, je pro náš žaludek velkou zátěží. Pokud si ale bez této speciality nedovedete svátky představit, zkuste malou obměnu. Místo majonézy použijte hustý bílý jogurt.

Klasickou majonézu s 80% obsahem tuku můžeme nahradit stejně chutnou jogurtovou omáčkou, jejíž obsah tuku je 26%. V obchodech se dá již běžně koupit i zdravější sójová tatarská omáčka. Chutnou zálivku na bramborový salát si můžete připravit z vinného octa, olivového oleje, soli, pepře a podle chuti i z hořčice a špetky cukru.

Pokud ze salátu navíc vynecháte vejce či uzeninu, nejenže snížíte energetickou hodnotu, ale chráníte se také před vyšším příjmem cholesterolu.

Ryba nemusí být smažená

Tradičním hlavním chodem vánoční hostiny bývá smažené filé nebo kapr. Ryby ale můžete připravit i jinak, mnohem zdravěji. Se správnými bylinkami, troškou olivového oleje, kouskem másla a citronem, dokážeme připravit výtečný pokrm.

Proč jíst ryby? Jsou důležitým zdrojem jódu, vápníku, železa, zinku, selenu, B-komplexu a B12, vitaminu A a D. Rybí maso chrání před infarktem nebo mrtvicí. Snižuje riziko rakoviny prostaty a depresí. Brzdí stárnutí pleti. A tak bychom si ryby neměli dopřávat jen o vánočních svátcích.

Odborníci na výživu doporučují jíst rybí maso dvakrát týdně. Jen tak dostane naše tělo dostatek omega-3 kyselin snižujících riziko vzniku krevních sraženin. Také zlepšují proudění v nejjemnějších cévách a upravují hladinu rizikového cholesterolu a triglyceridů.

Zlepšují pružnost cév a mohou snižovat i vysoký krevní tlak.

Netučné ryby, jako jsou pstruzi, žraloci či candáti, jsou velmi dobře stravitelní. Tučnější mořské ryby (losos, tuňák) jsou zdrojem omega-3 nenasycených mastných kyselin a je prokázáno, že dva pokrmy z ryb týdně snižují riziko onemocnění srdce na polovinu.

Na smažení vždy použijte rostlinné tuky nebo olej vhodný ke smažení a dbejte na to, aby byl dostatečně rozehřátý, ale nepřepaloval se. Výslednou energetickou hodnotu štědrovečerního kapra ovlivňuje způsob jeho přípravy.

Po usmažení odstraňte přebytečný tuk z potraviny buď vysušením ubrouskem, nebo ponořením usmažené potraviny na několik sekund do vroucí vody.

Energetickou hodnotu pokrmu můžeme snížit i tím, že obal, ve kterém se udržuje většina tuků, prostě jíst nebudeme.

Vánoční polévka

I při přípravě rybí nebo hrachové polévky, můžeme zvolit méně kalorickou a méně cholesterolovou variantu. Energii snížíme přidáním pouze malého množství tuku a také způsobem zahuštění, kdy místo klasické jíšky použijeme strouhanou zeleninu nebo strouhané brambory.

Nezapomínejte, že kromě cukroví, vánočního kapra a salátu patří k tradičním svátečním pokrmům i zdravé potraviny, jako jsou jablka, ořechy nebo sušené švestky. Lehké víno podtrhne sváteční okamžik. Suchá, lehčí vína obsahují mnohem méně cukru než likéry a šampaňské.

Pokud netrpíte žádným omezujícím onemocněním nebo dietou, můžete k bohatému vánočnímu stolu zasednout bez obav, a dokonce si dopřát více jídla než obyčejně. S největší pravděpodobností se vám nic nestane, hlavně pokud si další den uděláte menší půst nebo půjdete na procházku.

Když však protáhnete hodování na celé svátky, pravděpodobnost, že si způsobíte zažívací potíže, se silně zvyšuje.

Dětský jídelníček

Ten by ani o vánočních svátcích neměl být stejný jako jídelníček dospělých. U dětí do jednoho roku to platí dvojnásob. V tomto období si totiž na různé potraviny zvykají nejen dětské chuťové buňky, ale i žaludek a zažívání. Oříšky, sušené ovoce a mandle jsou dětem do tří let zapovězeny.

Dítě může oříšek vdechnout a zadusit se. Dětem nad tři roky je podle lékařů možné dát rozemleté oříšky, ale jen v cukroví nebo jiném jídle a v omezené množství. Ani bramborový salát lékaři dětem do tří let nedoporučují.

Kapr je sice zdravý, ale má nebezpečné kosti, proto vůbec není vhodný pro děti do tří let.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *