Jak uchovat vlašské ořechy? Zavařte je

Pokud máte na zahradě nějaký ten ořešák, zbystřete – nadcházející podzim je ideální dobou pro sběr zralé úrody. Jenže co když nevíte, jak uchovat vlašské ořechy, aby vydržely až do další sezóny? Poradíme vám osvědčené způsoby!

Jak uchovat vlašské ořechy? Zavařte jeZdroj: Pixabay

1. Jak uchovat vlašské ořechy – mrazák

Jednoduchým a přitom účinným způsobem, jak skladovat vlašské ořechy, je uložit je do mrazáku. Tam se o ně nemusíte bát zhruba tři čtvrtě roku – po celou dobu si uchovají svůj vzhled a hlavně chuť.

 Ještě než vlašské ořechy zmrazíte, uložte je do uzavíratelné plastové krabičky či sáčku – je totiž potřeba zabránit kontaktu s jinými potravinami.
Až je budete potřebovat třeba na cukroví, jednoduše vyndáte pár kousků, které můžete hned po rozmrznutí použít při pečení či vaření.

S takto uchovávanými vlašskými ořechy je radost pracovat, jelikož se velmi snadno krájí a strouhají.

2. Jak skladovat vlašské ořechy – lednice

Dalším způsobem, jak uchovat vlašské ořechy, je uložit je do ledničky. Zde sice vydrží zhruba o polovinu kratší dobu než v mrazáku, ovšem pokud se je chystáte všechny spotřebovat o letošních Vánocích, je to dostačující doba. Stejně jako v případě ukládání do mrazáku ořechy nejprve zapečeťte v krabičce či pytlíku.

3. Jak uchovat vlašské ořechy – med

K o trochu důmyslnějším metodám, jak skladovat vlašské ořechy, patří naložit je do medu. Budete k tomu potřebovat nějaké větší sklenice, aby se vám do nich vlašské ořechy vešly – například zavařovací. Sklenice naplňte vodou a medem v poměru 1 ku 1 a pořádně zamíchejte. Poté přidejte vlašské ořechy, zapečeťte a uložte na tmavé místo.

4. Jak skladovat vlašské ořechy – zavaření

Když už byla řeč o zavařovačkách, tradičním způsobem, jak uchovat vlašské ořechy je jejich zavaření. Nejprve zavařovací sklenice naplňte ořechy a zapečeťte víčkem.

Poté vařte ve vodě tak, aby byly sklenice zcela potopené (praktické je nějak je zatížit). Vlašské ořechy byste měli zavařovat zhruba hodinu a půl při teplotě 85 stupňů Celsia.

Sklenice s ořechy po vytáhnutí ochlaďte a uložte na tmavé a suché místo.

Tip na závěr

Ještě před skladováním vlašských ořechů nechte své úlovky pořádně proschnout na slunci. A nikdy vlašské ořechy neuchovávejte ve vlhkém prostředí. To je mimořádně důležité – ve vlhku by olej ve vlašských ořeších mohl zoxidovat a ořechy by tak přišly o své vlastnosti.

  • Jak uchovat vlašské ořechy? Zavařte je
  • Jak uchovat vlašské ořechy? Zavařte je
  • Jak uchovat vlašské ořechy? Zavařte je
  • Jak uchovat vlašské ořechy? Zavařte je
  • Jak uchovat vlašské ořechy? Zavařte je
  • Jak uchovat vlašské ořechy? Zavařte je
  • Jak uchovat vlašské ořechy? Zavařte je
  • Jak uchovat vlašské ořechy? Zavařte je

Jak na vlašáky: Zavařte je v mikrovlnce nebo v troubě. Díky tomu vydrží!

Vlašské ořechy, plody ořešáku královského, patří mezi nejoblíbenější, nejzdravější a nejvýživnější druhy ořechů. Jsou chutné a plné energie. Namleté i celé jsou výbornou surovinou do závinů, buchet, vánočního cukroví i domácího müsli. A i přesto, že jsou velmi tučné, jsou velice zdravou potravinou.

Zbaví vás nejen deprese

Vlašské ořechy, lidově vlašáky, obsahují tuky, které jsou bohaté na zdravé nenasycené mastné kyseliny. Dopřát si pár ořechů při dietě tak není hřích! Ba naopak. Snižují chuť na sladké a pocit hladu.

Tělo navíc dobijí energií a obohatí ho o vitamíny, bílkoviny, kyselinu listovou, vlákninu a mnoho minerálů, které zlepší kvalitu pokožky, vlasů a nehtů, sníží únavu a vyčerpání, zbaví vás stresu a zocelí vaši pozornost a paměť.

Jak uchovat vlašské ořechy? Zavařte je

Ořechy mají také pozitivní vliv na celý kardiovaskulární systém. Udržují nízkou hladinu cholesterolu a normální krevní tlak. Skvěle fungují i jako prevence onemocnění srdce, Alzheimerovy choroby, rakoviny prostaty a prsu

Způsobů, jak uchovat vlašské ořechy je hned několik. Uchráníte-li ořechy před žluknutím, zplesnivěním a potravinovými moly, mohou vám vydržet i roky.

Dobře vysušené vám vydrží rok

Nejlepší způsob, jak uchovat vlašské ořechy, je ponechat je ve skořápce. Skořápka poskytuje ořechům přirozenou ochranu a chrání je před plísněmi a žluknutím. Pokud jsou ořechy zcela proschlé a uchovávané v prodyšném obalu na suchém a dobře odvětrávaném místě, vydrží i déle než rok.

Jak uchovat vlašské ořechy? Zavařte jeOřechové skořápky jsou oblíbenou podzimní dekorací a lékem na kašel. Výluh ze spařených listů vás zase zbaví akné, lupénky i lupů.Zdroj: www.bigstockphoto.com

Zavařené vám vydrží roky

Daleko méně místa vám zaberou ořechy, které jsou vyloupané. A i jejich chuť si můžete uchovat! Pošlete je na rok k ledu, zavařte je, nebo si pochutnejte na vlašských oříšcích v medu. 

Nejdéle vám vydrží ořechy, které zavaříte. Svou chuť a vzhled si mohou zachovat až tři roky. Zavařovat můžete v troubě na 80 stupňů Celsia, v zavařovacím hrnci, nebo dokonce v mikrovlnné troubě.

Vyloupané ořechy dejte do dobře vymytých a vysušených sklenic a mikrovlnku zapněte na nejnižší výkon.

Po třech minutách sklenice s ořechy vyndejte, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru, aby se víčko zatáhlo.

Jak uchovat vlašské ořechy? Zavařte jeOřechy při sušení rozprostřete v jedné vrstvě na síto nebo noviny. Jen řádně usušené a čisté vlašské ořechy vám vydrží. Zdroj: www.bigstockphoto.com

Vyloupané ořechy můžete skladovat i v mrazáku, kde vám vydrží minimálně rok. Při skladování použijte silný igelitový sáček nebo dobře těsnící krabičku. Ořechy totiž velmi rychle absorbují pachy ostatních potravin. Vyloupané vlašské ořechy můžete uchovávat i v ledničce. Svou ořechovou chuť však do půl roku ztratí.

Ořechy, které spotřebujete do několika týdnů, postačí uzavřít do neprodyšné nádoby a umístit do temna.

Zavařování ořechů

Poslední revize: 9. února 2021

Měli jste nadměrnou úrodu ořechů a teď nevíte, co s nimi? Ptáte se, jak uchovat vlašské ořechy? Jak probíhá sterilizace ořechů, třeba i zavařování lískových ořechů? Je to velice jednoduché, i když si určitě říkáte, že netušíte, jak na to.

Jednou z možností, jak dlouhodobě ořechy uchovat, je zavařit je. Zvládne to i úplný začátečník, který nikdy nezavařoval. Podmínkou samozřejmě je, abyste dodrželi určitý postup.

Pak vám ořechy vydrží i několik let, přičemž jejich vůně i chuť zůstanou stejné.

Potřebujete:

  • zhruba 350 g jader vlašských ořechů na 1 klasickou velkou sklenici (cca 0,7 l)

Postup:

Jak uchovat vyloupané vlašské ořechy? Nejprve je vyloupeme a důkladně vysušíme. To je opravdu nutné. Podobný postup provedeme i se sklenicemi, ve kterých se bude provádět sterilizace ořechů. Důkladně je omyjeme a hlavně vysušíme. Stejně si připravte také víčka.

Budete mít zájem:  Odložení vakcíny často platí rodiče. Je to jeden z problémů systému povinného očkování

Používáme raději nová. Vyloupané vlašské ořechy nasypeme do připravených sklenic, párkrát sklenicí zatřepeme, ořechy poklesnou a pak se nám jich tam vejde více. Takto připravené a uzavřené sklenice naskládáme do zavařovacího hrnce. Zalijeme vodou zhruba do výše poloviny sklenic.

Počkáme, než začne voda vařit, a poté sterilizujeme zhruba 10 minut. Stejně budeme provádět zavařování lískových ořechů. Takto nám vydrží zavařené ořechy zhruba dva roky. Nebo také ne, protože je spotřebujeme dříve. Skladujeme v chladu a temnu.

Pokud sklenici s ořechy otevřete, nechte ji v lednici.

Potřebujete:

  • vyloupané ořechy
  • zavařovací sklenice
  • víčka

Postup:

Vyloupeme vlašské ořechy a necháme je pořádně vysušit. Sklenice důkladně omyjeme a vysušíme. Poté do nich naskládáme ořechy a zavíčkujeme. Používáme nejlépe sklenice se šroubovacím víčkem. Plech nebo pekáč, na kterém budeme zavařovat, vysteleme starou utěrkou. Uzavřené sklenice vyskládáme jednu vedle druhé tak, aby se nedotýkaly.

Na dno pekáče nalijeme vodu, kterou můžeme během zavařování dolévat dle potřeby. Takto připravené zavařujeme zhruba 20 minut v troubě vyhřáté na 160 stupňů. Již zavařené sklenice vyndáme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Takto zavařené vlašské ořechy vydrží i několik let bez změny barvy a chuti. Skladujte v temnu a suchu.

Pokud sklenici otevřete, dejte ji do lednice.

výběr z naší tvorby

Jak uchovat vlašské ořechy? Zavařte jeJak uchovat vlašské ořechy? Zavařte je

Potřebujete:

  • množství vyloupaných ořechů
  • zavařovací sklenice
  • víčka

Postup:

Nejprve vyloupeme vlašské ořechy a necháme je vysušit. To je opravdu nutný proces. Podobný postup provedeme i se sklenicemi, ty je rovněž potřeba důkladně vysušit. Poté do nich naskládáme ořechy. Zavařování ořechů v mikrovlnce je jednoduché.

Mikrovlnku nastavíme na plný výkon, vložíme sklenici bez víčka a necháme točit asi dvě minuty. Pak sklenice vyjmeme a takto teplé ještě zavíčkujeme. Sklenice obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Nebojte se, vzniklá pára se zase vstřebá.

Takto zavařené vlašské ořechy vám vydrží několik let.

Potřebujete:

  • vyloupané ořechy
  • zavařovací sklenice
  • víčka

Postup:

Vyloupané vlašské ořechy necháme vysušit, což je opravdu nezbytný proces před jejich zavařováním. Sklenice je také nutné důkladně omýt a vysušit. Poté do nich naskládáme ořechy a zavíčkujeme. Používáme nejlépe sklenice se šroubovacím víčkem. Horkovzdušnou troubu nastavíme na 250 stupňů. Plech nebo pekáč, na kterém budeme zavařovat, vysteleme starou utěrkou.

Uzavřené sklenice vyskládáme jednu vedle druhé tak, aby se nedotýkaly. Potom přilijeme vodu, zhruba 3 cm. Během zavařování můžeme dolít dle potřeby. Klasické velké sklenice zavařujeme přibližně 12 minut a menší 8 minut, samozřejmě se zapnutým horkovzduchem. Zavařené sklenice vyndáme, obrátíme dnem nahoru a necháme vychladnout.

Takto zavařené vlašské ořechy vám vydrží i několik let.

Autor: © gastum

Foto: © Arnaud 25

Gabriela Štummerová

Vystudovala Střední průmyslovou školu textilní v Liberci. Ve volných chvílích píše články o rostlinách, zvířatech, ale také recepty. Kromě toho se věnuje rodině, vaření a zahradě. Ve volném čase si ráda zacvičí a nebo přečte odpočinkovou literaturu.

odkaz na článek

ŠTUMMEROVÁ, Gabriela. Zavařování ořechů [online]. Recept1.cz, 2018-11-09. Dostupné online.

přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou. K zeptání použijte tento formulář.

přehled komentářů

K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.

Recept : Zavařování vlašských ořechů | ReceptyOnLine.cz – kuchařka, recepty a inspirace

ReceptyOnLine / Jídla / Konzervace, sterilace a jiné uchování potravin / nakládání ořechů, plodů planých keřů / ostatní / Zavařování vlašských ořechů

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

50 minut(y)

Náročnost 1

Vytisknout Odeslat emailem

Jedna z možností, jak uchovat dlouhodobě jádra vlašských ořechů. Pokud dodržíte postup, vydrží ve sklenicích i několik let bez ztráty chutě i vůně!

Ingredience:

jádra vlašských ořechů
vhodné sklenice na zavaření
víčka
zavařovací hrnec

Postup:

  1. Oloupané, důkladně proschlé ořechy vyskládáme do sterilovaných, nebo alespoň horkou vodou omytých suchých sklenic, sklenice důkladně zavíčkujeme
  2. Klasicky v zavařovacím hrncem částečně zaplněným vodou zavařujeme při 80 °C tak 20 minut
  3. Sklenice vytáhneme, otřeme, necháme dnem vzhůru vychladnout
  4. Skledujeme v temnu a chladnu, po otevření pak v lednici.

Doporučení:

Podobně lze zavařit i jiná ořechová jádra!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jak uchovat vlašské ořechy? Zavařte je

Nejnovější články

Jasmínová, basmati, parboiled, natural, tříbarevná, arborio – a takto bychom mohli pokračovat takřka do nekonečna. K dostání je opravdu široký výběr různých druhů rýže a spolu s tím vyvstává jedna důležitá otázka. V čem se jednotlivé druhy vlastně liší?

číst dále …

Svátky jara už jsou téměř za dveřmi a vy pomalu začínáte přemýšlet nad tím, čím letos ozvláštníte sváteční tabuli? Nebojte se experimentovat, zatímco na Vánoce bývá menu zpravidla téměř neměnné, Velikonoce dávají mnohem větší prostor vyzkoušet něco nového. Potřebnou inspiraci najdete v receptech na chutné velikonoční menu od České veganské společnosti, které milé překvapí i zapřisáhlé masožravce.

číst dále …

Sotva skončily Vánoce, už jsou tady další svátky spojené s nekonečným hodováním.

Naštěstí Velikonoce netrvají tak dlouho jako Vánoce, ale pokud se však nebudete hlídat, může vám i těchto pár dnů uštědřit nějaké to kilo navíc.

Jestli se navíc snažíte zhubnout na léto do plavek, přibírání o Velikonocích pro vás určitě nebude žádoucí. Jak nedat nadbytečným kilům šanci? Vyzkoušejte následující recept na lahodného nepečeného velikonočního beránka!

číst dále …

Beránek, mazanec i jidáše – upečte letos tradiční pochutiny z méně známých, za to nutričně zajímavějších druhů mouky.

Hladká, polohrubá a hrubá pšeničná mouka jsou sice ty nejrozšířenější varianty, v posledních letech je ale střídají i jiné, například cizrnová, pohanková nebo čiroková mouka.

Obsahují velké množství tělu prospěšných látek, a navíc vám většina z nich umožní péct i bezlepkově, takže mohou bez obav kouzlit i celiaci.

číst dále …

Březnové recepty. Jak je to s jarní očistou, o které se pořád mluví? Je opravdu třeba v jídelníčku po zimě něco pozměnit, nebo to zkrátka neřešit? My jsme zastáncem toho, že pokud se pokrmy připravují s láskou a z kvalitních surovin, je to to nejlepší, co si můžeme dopřát. Proto preferujme lokální potraviny, tedy ty ze sousedství.

Držitelé Regionální potraviny jsou pravidelně kontrolováni, díky čemuž jsou jejich produkty opravdu kvalitní, a navíc velmi dobré.

Budete mít zájem:  Poslední letošní pravidelný trh v Tišnově

Abyste měli inspiraci, nachystali jsme pro vás dva recepty na každý den: pikantní fazolovou polévku a nealkoholický punč, a navíc dvě delikatesy, které už voní Velikonocemi: jehněčí kolínko na víně s celerovým pyré a jidáše s ořechy. Pojďme na to!

číst dále …

Velikonoce si jenom těžko umíme představit bez nadýchaného beránka, nazdobených kraslic nebo tradiční nádivky z kopřiv a poctivého uzeného. Pro voňavou uzenou pečeni od tradičního českého výrobce Uzeniny Příbram, která skvěle doplní nadýchanou nádivku, si letos můžete dojít do řeznictví ZEMAN maso-uzeniny.

číst dále …

Chystáte-li se na největší jarní svátky poctít svou rodinu nějakou specialitou, sáhněte po jehněčím. Mladé maso by totiž nemělo chybět na žádné velikonoční tabuli. Nemusíte se obávat typické aromatické vůně skopového, jehněčí maso není tak výrazné. Naučte se zpracovat ne zcela obvyklý kus masa. Uvidíte, že úspěch bude zaručen!

číst dále …

Jak uchovat vlašské ořechy?

Jak uchovat vlašské ořechy? Zavařte je

Vlašské ořechy patří spolu s dalšími druhy ořechů mezi tzv. superpotraviny, díky významnému obsahu vitaminů B a E, ale i dalších zdraví prospěšných látek, je oblíbenou pochoutkou nejen k přímé konzumaci. Používají se k přípravě mnoha pokrmů studené i teplé kuchyně. Nejrozšířenější je jejich využití při přípravě vánočního cukroví, neboť bez vlašských ořechů by cukroví nebylo tak dokonalé.

Chcete-li mít vlašské ořechy k dispozici po celý rok a nejen na vánoce, musíte je správně uchovávat, bez ohledu na to, jestli jsou to ořechy z vaší zahrádky nebo koupené u pěstitelů či v obchodech.

Jaké způsoby můžeme použít k uchování?

  • sušení
  • zamrazení
  • zavaření
  • nakládání
  • skladování v lednici

Co musí ořechy před uskladněním splňovat?

  • musí být dobře proschlé
  • bez zápachu
  • nesmí být poškozené
  • nesmí na nich být stopy plísně

Zpracování ořechů před uskladněním?

To hlavní je, nechat je důkladně proschnout. Pečlivě je očistěte (nejlépe v latexových rukavicích, neboť ořechy barví), poté je vložte do síťového pytle (klasický pytel, v němž se kupují třeba brambory nebo cibule), a pověste. K sušení musíte vybrat suché a teplé místo.

  • Ořechy nechte zavěšené zhruba 6 týdnů, aby opravdu dobře proschly.
  • Teplota by během sušení neměla přesáhnout 25°C.

Při vyšších teplotách mohou ořechy oxidovat, což by mělo za následek jejich zhořknutí, zároveň by přišly o svou charakteristickou jemnou a příjemnou chuť. Kdyby k tomu došlo, jsou ořechy v takovém případě zralé na vyhození, neboť se již nedají použít.

Ořechy v medu

Tento způsobe uchování je vhodný zejména pro milovníky sladkého. Med a ořechy jsou přímo dokonalou kombinací chutí.

  • Připravte si čistou sklenici, nasypte do ní vyloupané vlašské ořechy a zalijte je medem, trochu promíchejte a uzavřete. Poměr medu a ořechů by měl být 1:1.

Uchování v mrazáku

Jakmile jsou ořechy dobře vysušené, můžete je bez problému uložit do mrazáku. Díky teplotě pod bodem mrazu, která se nemění, je možné ořechy v mrazáku uchovat zhruba 9 měsíců. Nemusíte se bát, že by se tím znehodnotily, nebo změnily chuť či kvalitu.

Ořechy, které vyndáte z mrazáku, můžete ihned používat, jak při vaření tak pro pečení. Výhodou je, že je můžete snadno nakrájet či nastrouhat. Při zamrazování je nutné ořechy vložit do plastové dózy, která velmi dobře těsní. Pokud takovou nemáte k dispozici, použijte mikrotenový sáček na zamrazování potravin.

  • Dbejte na to, aby se v mrazáku ořechy nedotýkaly ostatních potravin, to je pro jejich uchování nejdůležitější. Dejte je pokud možno do vrchní přihrádky a nic na ně nepokládejte.

Ořechy v lednici

Jestliže nemáte momentálně místo v mrazáku a nechce se Vám ořechy nakládat do medu, můžete je klidně uložit do lednice, kde vydrží zhruba 3 měsíce.

Zavařujeme ořechy

Vyloupané ořechy nasypte do čistých sklenic, pečlivě zavíčkujte a naskládejte všechny sklenice do zavařovacího hrnce. Důležité je, aby byly sklenice zcela ponořené ve vodě, proto je dobré, je během zavařování zatížit.

  • Ořechy zavařujeme asi při 85°C po dobu 90 minut. Po uplynutí této doby sklenice vyndejte a zchlaďte. Pak je stačí jen otřít a uložit na místo, kde je temno. V této podobě Vám ořechy vydrží mnoho měsíců.

Zavařování ořechů v mikrovnce

  • Augustyna4. 11. 2018 20:41:26 Odpovědět
  • Lenka: Všechny další časy zavařování v mikrovnce podle p. Balaštíka naleznete u mého dalšího receptu https://www.toprecepty.cz/recept/6972-zavarovani-v… Odpovědět
  • Lenka(neregistrovaná)7. 10. 2017 18:51:53 Odpovědět
  • Bartolotti4. 10. 2017 17:12:02 Musím přidat bod. Takto uchovávám vl. ořechy aspoň 12 let. Podle stejného receptu a funguje to. Odpovědět
  • Jana(neregistrovaná)21. 7. 2016 21:09:04 Odpovědět
  • casino7. 1. 2016 15:55:33 Odpovědět
  • olivie(neregistrovaný)7. 1. 2016 14:07:50 Ořechy jsou super, ale dají se zavařovat i mandle? Dnes jsem to zkusila, zatím dobrý. Má s tím někdo zkušenost? Díky za info. Odpovědět
  • jiřina (neregistrovaný)18. 10. 2015 20:29:14 Odpovědět
  • kudlova311. 10. 2015 19:36:40 Odpovědět
  • Doubková(neregistrovaný)9. 10. 2015 21:12:29 Umyjte si ruce s kyselinou citronovou,nasypat do dlaně,trošku vody a jakoby mýdlem po prstech a kolem nehtů a je to!!! Odpovědět
  • To nevím, snad vám někdo poradí. Já všechnu úpornou barvu od ovoce (višně, černý bez, čevená řepa, borůvky atd) odstraňuji pokrájeným citronem, který žmoulám v ruce. Jestli to funguje na ořechy, to jsem nezkoušela. Ořechy kupuji v supermarketu… Odpovědět
  • Jurníková(neregistrovaný)23. 9. 2015 09:12:29 Odpovědět
  • ludmila(neregistrovaná)19. 9. 2015 09:26:18
  • casino16. 9. 2015 09:22:34 Týýývo vy Maku Koukám, že jste ráčil autorce skočit na špek Pokuste se zhluboka zamyslet a pak se položte na otázku:Jakýže má smysl dělat přemety se zavařovačkou, když se v ní nenalézá kapalná fáze, he liskač: Nevím jak lískáče, ale u vlašáků se praktikuje, že aby byly namleté co nejkratší dobu před použitím (namleté rychleji žluknou). P.S.Vlašáky ve skořápce jsou už od přírody takové minikonzervičky Dobře usušené, dobře před moly a jinými hlodavci zabezpečené, v chladu a temnu uložené vydrží min. 2 roky. Mezi cukráři se traduje, že asi rok stará jádra jsou na pečení nejlepčččí Odpovědět
  • liskač(neregistrovaný)15. 9. 2015 23:37:49 Já mám hodně lískových ořechů a tak by mne zajímalo jestli by je šlo také takto stejným postupem zavařit. A co namleté ořechy, ty by se nedaly takto zavařit? Nemáte s tím někdo nějaké zkušenost? Bylo by to už připravené přímo na pečení. Odpovědět
Budete mít zájem:  Plantární fasciitida vám může způsobit bolest při chůzi

Jak uchovat vyloupané vlašské ořechy?

Úvod  › 
Ořechy  ›  Vlašské ořechy Předchozí článek   Další článek

Vlašské ořechy jsou velice prospěšné pro naše zdraví. Přispívají ke správné funkci srdce, cév, ale i nervové soustavy.

Kromě bohatého zdroje omegy 3 – mastné kyseliny, obsahuje taktéž vlákninu, antioxidanty. Ne nadarmo říkávaly naše prababičky, že med s vlašskými ořechy je uklidňujícím lékem , dodává krásu vlasů, nehtů.

V nadcházejícím podzimem opadávají oříšky ze stromů a mnozí z nás hned vyloupávají oříšky ze skořápky. Je to tak správné pro delší uchování ořechů?

Vyschnout na sluníčku

Nejprve, než začnete buď se zamražováním, zavařováním ořechů, tím prvním a nejdůležitějším krokem je ale správné vyschnutí oříšků ve skořápce. Ořechy musíte očistit, ideálně na sluníčku nechám vyschnout i několik dní. Následně byste měli ořechy vysypat do rašlových pytlů, pověsit na tmavé, suché, teplejší místo po dobu několika měsíců.

Jak uchovat vlasšké ořechy

Vyloupané vlašské ořechy rozhodně neuchovávajte, jsou li napadeny plísní, nebo mají černou, či jasně žlutavou barvu. Existují čtyři dostupné metody, jak co nejlépe uchovat vlasšké ořechy, které nám vydrží i několik let. Jsou to tyto metody: zamražení, zavaření, uchování v medu, klasické uchování ve sklenici. Pojďme se podívat na jednotlivé metody.

Zamražování

Zamražování patří mezi nejčastěji používanou metodou. Měly by být uloženy v ZIP sáčku, nebo takovém, kde je možné odsát vzduch. Jednak proto, že v mrazničce máme i další potraviny a ořechy rády pohlcují pach, ale i proto, že si déle uchovají svůj tvar, či ořechovou vůni.

Zavařování

Tento postup je velice zdlouhavý, ale na druhou stranu vám vyloupané vlašské ořechy vydrží nejdéle.

Do čistých, omytých sklenic zhruba ¾ vsypeme ořechy a můžete je jednak zavařovat v zavařovacím hrnci, nebo i ve velmi oblíbené mikrovlnné troubě.

Mikrovlnou troubu stačí nastavit na nejvyšší výkon a nechat působit ideálně 5 až 10 minut. Pozor na to, aby vám sklenice nepraskla.

Vlašské ořechy v medu

Tuto sladkou pochoutku si můžete také zakoupit v prodejnách s racio produkty, nebo zdravé výživy. Jejich cena je dosti vysoká, ale obsah medu je vždy roven obsahu oříšků. Chcete-li si tedy uchovat oříšky v medu, stačí použít jednoduchý postup. Do čistých sklenic vmícháte oříšky a med v poměru 1 : 1 a zavaříte.

Klasické uchování ve sklenici

Nechcete li uchovávat vlašské ořechy více jak jeden rok, postačí vám tato klasická metoda. Dobře vysušené ořechy rovnou vsypete do čistých, omytých sklenic a důkladně zavřete, aby se do nich nedostal vzduch, moly, či jiné malé, drobné zvířectvo.

Ohodnoťte tento článek:

Dannyska

Související články

Jak uchovat vyloupané ořechy – e-shop Puritas

Vlašské ořechy jsou zdravé – obsahují vitamíny B, E, různé minerály – a má je snad každý rád. V kuchyni je při vaření a hlavně pečení různých dobrot snad ani nelze nahradit.

Naše babičky ořechy uchovávaly tak, že je napřed někde v chládku pořádně vysušily a pak je nevyloupané v plátěném pytlíku pověsily na nějaké chladné, větrané místo.

V dnešní době ořechy uchováváme většinou už jinak, jen samotná vyloupaná jádra. Nezabere to tolik místa a nemusíme hlídat, zda nejsou napadeny škůdci či plísní. A taky je to rychlejší a pohodlnější při dalším použití. Nejvíce se to snad pak ocení při pečení vánočního cukroví.

Možností uchovávání vyloupaných ořechových jader je několik:

1. Vysušené ořechy přesypeme do čisté a suché sklenice, pořádně uzavřeme a uložíme do chladna a tmy. Vydrží krátkodobě, jen pár týdnů. Nejdéle vydrží, pokud sklenici uložíte do chladničky. Pozor na dobré uzavření, ořechy rády chytají cizí pachy.

 2. Ořechy zavaříme. Sklenice i víčka musí být naprosto suché, nejlépe nové. Protože ořechy do sebe natahují různé chutě a vůně, mohly by vám pak chutnat třeba po okurkách z loňského roku. Jádra musí být suchá, sklenice pořádně uzavřeme a vložíme do zavařovacího hrnce. Necháme je tam 20 minut při teplotě 80 stupňů.

Pokud máte ořechy opravdu dobře prosušené, může být čas zavařování i kratší. Jinou variantou je zavařování v mikrovlnné troubě. Sklenice i s víčkem vkládáme asi na dvě minuty při plném výkonu. Já osobně preferuji zavařovací hrnec, v mikrovlnce se mi zdálo, že ořechy přece jenom trochu změnily chuť.

Dobře zavařené ořechy nám vydrží nejméně jeden rok.

 3. Zamražování ořechů. Nejednodušší a taky si jádra nejlépe uchovávají chuť. Vyloupané ořechy nasypeme do mikroténového sáčku nebo krabičky, pořádně uzavřeme a mrazíme. Opět pozor na dobré uzavření obalu, aby jádra nechytla vůni od ostatních mražených potravin.

V mrazničce vydrží několik let, jen si podle potřeby vždy odsypete potřebné množství. Nemusíte čekat na rozmražení, můžete jádra mlít či sekat ihned po vytažení z mrazničky. Můžete zamrazit i mleté ořechy, ale tady je doba uchování kratší, nejvíce tak půl roku.

Ořechy obsahují hodně tuku, mohly by vám proto i přes uchování v mražáku žluknout.

 4. Ořechy v medu. Tohle už není klasické uchovávání, ale spíše je to už výroba mlsku. Vybereme do sklenice půlky či čtvrtky jader, můžeme je předem mírně na sucho opražit, budou mít výraznější chuť. Med nahřejeme ve vodní lázni a pak jím ořechy zalijeme. Necháme stát tak 24 hodin. Používáme buď samostatně jako zdravý mls, nebo do ovocných salátů, ovesné kaše a podobně.

 Ať při skladování ořechů vyzkoušíte cokoliv, sami brzy přijdete na to co, zrovna vám vyhovuje nejlépe. 

Autor: e-shop Puritas©

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *