Jak správně a dietně upravit maso

Někdo maso doslova miluje, jiný ho nemusí. V jídelníčku by však nemělo chybět. Je ale potřeba vědět kolik, jaké a jakou zvolit technologickou úpravu. Můžete si ho dopřát i při onemocnění ledvin, ale ve správné míře.

Proč si masa ceníme:

  • je důležitou složkou výživy
  • pro jeho obsah energie
  • pro jeho obsah plnohodnotných bílkovin, které tělo dokonale využije – slouží ke stavbě svalů, kostí – podporuje růst vlasů, nehtů – podporuje tvorbu hormonů a krvinek
  • je zdrojem vitamínů skupiny B, A, D a železa
  • je zdrojem minerálních látek – draslíku, železa, vápníků, selenu, hořčíku a dalších látek

Jak správně a dietně upravit maso

Které maso vybrat a které je zdravé:

Na tuto otázku je těžké odpovědět. Mnohem důležitější než konkrétní druh masa je celková skladba jídelníčku a celkové zkonzumované množství. Vždy bude platit: čím pestřejší je jídelníček, tím lépe. To znamená, že je lepší jednotlivé druhy střídat, kombinovat.

Tabulka jednotlivých druhů mas ve 100g porci

Jak správně a dietně upravit maso

Doporučená spotřeba:

    • U zdravého člověka se doporučuje mít maso asi dvakrát až třikrát týdně nebo ho nahradit jiným příjmem bílkovin např. vejci a mléčnými výrobky, sýry.
  • Množství masa na jednu porci je dáno stupněm snížení bílkovin v dietě, tělesnou hmotností a případně ztrátami bílkovin do moče.

– CKD 2-3A – na porci 80-100 g v syrovém stavu 3-4krát do týdne – CKD 3B-4 na porci 50-60 g v syrovém stavu maximálně 4krát do týdne

Proč maso omezit:

  • pro obsah dusíku, jehož příjem při onemocnění ledvin omezujeme
  • zatěžuje trávicí ústrojí
  • neobsahuje vlákninu
  • protože vysoká spotřeba masa může vést k zvýšenému riziku vzniku rakoviny tlustého střeva
  • pro obsah cholesterolu, který negativně ovlivňuje kardiovaskulární systém

Drůbeží maso

Jak správně a dietně upravit maso

– Těší se velké oblibě. – Je dostupné jak v čerstvém, chlazeném, ale i mraženém stavu. – Obsahuje velmi málo tuku, pokud zvolíte vhodnou tepelnou úpravu (dušení, pečení bez kůže i bez tuku, vaření). – Je dietní a žádoucí u pacientů, kteří mají doporučeno zhubnout, aby mohli být zařazeny do programu TX. – Obsahuje nižší procento železa.

– Obsahuje cholesterol.

Králičí maso a zvěřina

Jak správně a dietně upravit maso

– Vyznačuje se nízkým obsahem tuku a vysokým obsahem vitaminu B. – Není však chuťově příliš výrazné, proto při jeho tepelné úpravě použijte bylinky, koření, víno a zeleninu.

– Zvěřinu používat jen jako zpestření jídelníčku. Vysoký obsah purínových látek.

Hovězí a vepřové maso

Jak správně a dietně upravit maso

– nejčastější volba a nejlepší dostupnost – široká možnost přípravy – např. součást polévek, hlavního chodu, nákypů, nádivek, atd.

– široká možnost kombinace se zeleninou, ovocem, rýží, těstovinami, brambory, atd.

Telecí maso

Jak správně a dietně upravit maso

  • – v naši kuchyni používané jen zřídka – bohaté na zinek – cenově méně dostupné
  • – možnosti technologického zpracování – vaření, dušení, pečení

Klokaní maso

Jak správně a dietně upravit maso

– Cení se zejména pro nízký obsah tuku a skvělou chuť. – zpestření jídelníčku

Rybí masa

Jak správně a dietně upravit maso

  1. – v jídelníčku alespoň 2krát týdně – je stravitelnější, má zdravější tuky – rychlejší technologické zpracování – např. pečení, opékaní, smažení, grilování
  2. – Používáme je v čerstvém, nakládaném, ale i konzervovaném stavu.

Jestliže není zvýšená hladina lipidů, lze zařadit kvalitní druhy vnitřností – např. ledvinky, králičí játra.

Jak správně maso skladovat

  • Maso patří mezi potraviny rychle podléhající zkáze.
  • Jakmile jej donesete z obchodu domů, měli byste jej uložit v suchém a chladném prostředí s teplotou kolem 0–4 °C.
  • Skladujte maso a uzeniny v čisté lednici a odděleně od ostatních potravin.
  • V chladničce by maso nemělo být déle než 2–3 dny.
  • Maso můžete samozřejmě také zamrazit. Podle druhu masa jej můžete uchovávat 3–12 měsíců.
  • Maso před zamrazením opláchněte studenou vodou, osušte.
  • Rozmrazování masa by mělo probíhat pomalu a při nízkých teplotách (rozsah 0–5 °C). Při rozmrazování masa se přes veškerou snahu ztrácí část masové šťávy a povrch masa se stává náchylnější k pomnožení mikroorganismů.
  • Jednou rozmražené maso již nezmrazujte!

Recepty

Vepřové kostky se žlutými fazolky

Počet porcí: 1 Doba přípravy: 80 minut Náročnost: středně těžká
  • Suroviny: 150 g žlutých fazolových lusků 80 g vepřová plec nakrájená na kostky 1 lžíce řepkového oleje 1 malá cibule, špetka soli koření: sladká paprika, špetka pálivé papriky, pepř, pažitka
  • 7 g maizeny

Jak správně a dietně upravit maso

Postup: Očistěné fazolové lusky uvaříme v osolené vodě doměkka, propláchneme studenou vodou a nakrájíme. Na oleji zpěníme cibulku, přidáme nakrájené maso, necháme zatáhnout, osolíme, přisypeme koření, zalijeme vývarem a dusíme. Když bude maso měkké, sundáme poklici a zahustíme maizenou rozmíchanou ve vodě.

Nakonec přidáme fazolky a vše promícháme, prohřejeme a podáváme.

Tip: Vhodným příkrmem jsou brambory. Místo maizeny můžete použít solamyl. Žluté fazolky můžete zaměnit za zelené. Vhodné jsou i mražené.

Složemí 1 porce: 357,6 kcal, 20,9 g bílkovin, 22,9 g tuků, 14,85 g sacharidů, 49,8 mg Na, 688,2 mg K, 95,8 mg Ca, 207,5 mg P

Rajská s hovězím masem

Počet porcí: 5 Doba přípravy: 80 minut Náročnost: středně těžká
  1. Suroviny: 600 g hovězího předního bez kosti, krk 1 mrkev, 1 větší cibule snítka tymiánu 1 lžíce másla + lžíce olivového oleje Koření: 4 bobkové listy + 4 kuličky pepře + 4 kuličky nového koření 2 lžíce hladké mouky 1 lžíce třtinového cukru 1 středně velký rajský protlak sůl, špetka skořice,
  2. citronová šťáva i jemně nastrouhaná kůra

Jak správně a dietně upravit maso

Postup: Maso svažte kuchyňským provázkem do válečku, zalijte litrem vody, přidejte oloupanou mrkev, cibuli a tymián a vařte doměkka. Maso vyndejte a až zchladne, nakrájejte na plátky.

Vývar přeceďte a uchovejte. Máslo, olej a pokrájenou cibuli dozlatova osmahněte. Dále přidejte bobkové listy, pepř i nové koření a krátce osmahněte.

Přidejte mouku a opečte do světlé jíšky, vsypte cukr a po minutě vmíchejte rajský protlak.

Prohřejte a podle potřeby zřeďte vývarem. Vyndejte koření a dochuťte solí, skořicí a citronovou kůrou i šťávou.

Tip: Rajský protlak je možné zaměnit za konzervovaná, loupaná rajčata Místo hl. mouky je možné zvýšit porci mrkve, kterou rozmixujeme a zahustíme tak šťávu. Další možnost je maizena nebo solamyl. Vhodný příkrm, bezlepkové knedlíky nebo nízkobílkovinné těstoviny, rýže.

Složení: 299,4 kcal, 25,8 g bílkovin, 17,25 g tuků, 9,63 g sacharidů, 179,5 mg Na, 674,9 mg K, 22,31 mg Ca, 226,6 mg P

Klokaní guláš

Počet porcí: 5 Doba přípravy: 80 minut Náročnost: středně těžká
  • Suroviny: 450 g klokaního masa 1 lžička sójové omáčky – velmi kvalitní 2 cibule, 50 g oleje 1 lžíce koření – sladká paprika, špetka pálivé papriky, majoránka, špetka kari 3 stroužky česneku, sůl, 1 lžíce mouky
  • 1 lžíce vína

Postup: Maso nakrájejte na kostky a naložte do směsi koření, oleje, sójové omáčky. Na dvou lžících oleje zpěňte nadrobno pokrájenou cibuli. Přidejte maso a duste. Podle potřeby podlijte vodou a lžící vína. Po změknutí masa přidejte utřený česnek, zbylé koření a poduste. Zahustěte moukou a provařte. Zdobte kroužky cibule a čerstvé papriky.

  1. Vhodnou přílohou je bramborový knedlík, pečivo, bezlepkové pečivo nebo i bezlepkový knedlík.
  2. Složení: 241,6 kcal, 20,1 g bílkovin, 13,1 g tuků, 5,79 g sacharidů, 362,1 mg Na, 375,9 g K, 20,2 mg Ca, 217,5 mg P
  3. Dana Sasáková nutriční terapeutka

Hubnete? A víte, jak upravovat maso?

Jestli máte v plánu dietu, zařaďte do ní určitě maso. Ale pokud zvolíte nevhodnou kuchyňskou úpravu, výsledné jídlo nebude ani dietní, ani zdravé.

Maso dodá tělu dostatek bílkovin a množství vitamínů, minerálních látek, esenciálních mastných kyselin a aminokyselin. Má příznivou energetickou denzitu (hustotu), dokáže na delší dobu zasytit Jak správně a dietně upravit maso.

„Při redukční dietě je potřebné zvolit vhodný druh masa a správně jej upravit mechanicky i tepelně. V první řadě vybíráme jen libové maso, u drůbeže nejlépe už před úpravou odstraníme kůži,“ radí Kristýna Galová, odborná terapeutka z brněnského Institutu redukce a prevence nadváhy kompliment®.

„Každé maso, i to libové, obsahuje tuk, a proto při tepelné úpravě není nutné další tuk přidávat. Nejvhodnějšími způsoby úpravy jídla jsou z tohoto hlediska vaření v páře, vaření a dušení. Akceptovatelné je také pečení bez tuku v alobalu, ve fólii nebo v římském hrnci,“ dodává. Nevhodnými úpravami jsou tedy smažení, fritování a pečení s tukem.

Jak správně a dietně upravit masoÚprava v páře

Vařit v páře můžeme ryby i drůbež, v mase zůstávají veškeré minerály, a proto má takto připravený pokrm nejen vysokou nutriční hodnotu, ale také výbornou chuť a málo energie.

„Příprava jídla na páře je pro redukční dietu velmi vhodná, protože se nepřidává žádný tuk. Zajímavé je, že i když v páře vaříte více druhů potravin dohromady, každá z nich si zachová svou vlastní chuť,“ připomíná Kristýna Galová.

Jak správně a dietně upravit masoKlasické vaření

Při klasickém vaření se část minerálů a tuku z masa dostává do vývaru, čímž se snižuje nutriční hodnota a utrpí také chuť. Dlouhodobé vaření pak ztráty jen podporuje.

Vaření je však vhodné pro přípravu libového červeného masa, jako je například hovězí, telecí, vepřové, zvěřina a podobně.

Jak správně a dietně upravit masoDušení

Dušení je jedním z nejšetrnějších způsobů úpravy masa; působením páry se snižuje doba tepelné úpravy a dochází jen k minimálním ztrátám živin a vitamínů. Navíc se k masu přidává jen voda, nikoli tuk.

Jde o vhodnou úpravu jakéhokoli druhu masa při redukční dietě i v rámci racionálního stravování.

Pečení

Pokud se snažíte zhubnout, určitě dejte přednost pečení v pečicích fóliích nebo římském hrnci, tedy bez tuku. Maso nepřepékejte, protože při dlouhém pečení dochází ke spálení bílkovin a tvorbě karcinogenních látek.

A když už musíte maso péci, zejména proto, že máte maso s vyšším obsahem tuku, vždy jídlo doplňte větším množstvím syrové zeleniny, například salátem.

Jak správně a dietně upravit masoGrilování

Grilovat je třeba správně. „Především používat libové maso a zabránit odkapávání tuku do ohně a zabránit působení dýmu z otevřeného ohně,“ radí odbornice z brněnského Institutu redukce a prevence nadváhy kompliment®.

Tuk kapající do ohně totiž uvolňuje rakovinotvorné látky, které stoupají s horkým vzduchem na grilované maso. Lepší je grilovat maso v alobalu nebo na hliníkovém tácku. Nebo vyměnit otevřený oheň za zdravější kamenný či elektrický gril.

Budete mít zájem:  7 rad, jak zvládnout opruzeniny u miminka

Jak správně a dietně upravit masoSmažení

Smažení je nevhodné ze dvou důvodů. Za prvé tímto způsobem připravíme z relativně akceptovatelné potraviny „kalorickou bombu“, zvlášť když maso obalíme v klasickém trojobalu. Například vepřový řízek přírodní obsahuje ve 100 gramech cca 1100 kJ a vepřový řízek v trojobalu téměř 2000 kJ!

Za druhé, při smažení dochází k oxidaci použitého tuku, čímž vznikají nebezpečné volné radikály, které mají karcinogenní účinky a podílejí se na vzniku nemocí srdce a cév.

„Když už se smažit musí, pak je vhodné použít pánve s teflonovým povrchem, které vyžadují minimální množství tuku. Usmažený řízek doporučuji vysušit papírovým ubrouskem nebo jej ponořit na pár vteřin do vroucí vody. V případě, že nemáte možnost výběru jídla a dostanete smažený řízek v trojobalu, vždy můžete trojobal odstranit a sníst jen samotné maso,“ doporučuje Kristýna Galová.

Horší alternativou ke smažení je fritování. Nechcete-li už přímo hazardovat se svým zdravím, fritovaným jídlům se vyhýbejte obloukem.

Jak správně a dietně upravit masoUzení

Uzení je nezdravý způsob úpravy masa zejména kvůli dýmu, při jehož působení se vytvářejí karcinogenní látky.

„Pravidelná konzumace většího množství uzeného masa a uzenin je ze zdravotního hlediska vysoce riziková. Při redukční dietě uzeniny nedoporučuji i z hlediska energetického. Obvykle obsahují více tuků, a tedy i energie,“ uzavírá Kristýna Galová, odborná terapeutka z brněnského Institutu redukce a prevence nadváhy kompliment®.

otz, ŽenyproŽeny.cz

Syrové, vařené nebo pečené: Jak správně připravit jídlo, aby bylo dietní? Víme!

Takže jak správně upravovat pokrmy, abys šla s váhou dolů a měla dostatečný přísun všech nezbytných vitamínů, minerálů a dalších zdraví prospěšných látek, které v potravinách najdeš?

Čerstvé a syrové

Tomu se asi ani nedá říkat úprava. Zejména ovoce a zeleninu je vhodné konzumovat v syrovém stavu, ideálně čerstvou z vlastní zahrádky nebo koupenou na farmářských trzích.

Při hubnoucím režimu si můžeš ovoce dopřávat především dopoledne, zeleninu v průběhu celého dne v jakémkoliv množství. Kombinuj ji však s kouskem celozrnného pečiva. Jedinou výjimku tvoří rajčata.

Ta je lepší podle odborníků konzumovat tepelně upravená, protože se z nich vařením lépe uvolňují živiny.

Tipy:

  • Pomocí škrabky vytvoř proužky mrkve, okurky, cukety a přidej je do salátu či do špaget.
  • Nezapomínej ani na červenou cibuli, pomůže uvolnit z těla antioxidanty a teď na podzim také působí jako skvělá prevence proti nachlazení.

Jak správně a dietně upravit maso

Vaření

Patří k těm nejzdravějším tepelným úpravám. Ovšem dej si pozor na správnou délku vaření. Dlouhým vařením totiž může připravovaný pokrm ztratit cenné vitamíny a minerály.

Vaření je výborné pro tvrdou zeleninu jako jsou brambory, řepa, cizrna, fazole. Ale není už úžasné pro měkkou zeleninu jako je brokolice nebo chřest, u té stačí krátké spaření. Hrášek a kukuřice snášejí vaření celkem dobře.

Na hodně vysokou teplotu a hodně rychle by se měl vařit špenát, papriky, rajčata.

Tipy:

  • Menší rané brambory povař ve slupce 25 minut, na poslední 3 minuty přidej trochu hrášku. Servíruj jako přílohu k rybě, salátu.
  • Kup čerstvou řepu. Očisti ji a se slupkou ji hoď na 10 minut do vařící vody, pak ztlum teplotu a vař 30-40 minut, dokud nezměkne. Oloupej ji a přidávej do brambor, salátů i do dipů.

Vaření v páře

Jedna z nejzdravějších úprav jídla vůbec. Zelenina se připravuje ve vlastní šťávě, tím dochází k menšímu úniku vitaminů a minerálů. Je křupavější, zachovává si svou původní barvu, takže i na talíři vypadá lákavě.

Jak správně a dietně upravit maso

Tipy:

  • Na páře je dobré připravit měkkou zeleninu: brokolici, květák, chřest.
  • Mrkev na páře si lépe uchová své aroma, ryby se nerozpadnou.

Smažení

I když to není zrovna nejzdravější způsob přípravy pokrmů, při dodržování určitých zásad je i smažení zdraví neškodné. Pamatuj však, že smažit by se nemělo příliš dlouho.

Vyhýbej se tedy hluboce zmrazeným pokrmům, které vyžadují dlouhou dobu přípravy. Delší smažení totiž může jídlu přidat až 100 kcal, a to při dietě určitě nechceš.

Když smažit, tak raději restovat nebo smažit na menším množství a v kvalitním oleji.

Tipy:

Zkus si takto usmažit lilek nebo losos. Rybu dej na pánev kůží dolu společně s utřeným česnekem a plátky citronu.

Jak správně a dietně upravit maso

Pečení

Teď rozhodně nemáme na mysli slaďoučké koláče, buchty nebo jiné dobroty. Na ty při dietě zapomeň. Péct můžeš především maso, ale skvěle se dají péct i lilky, cukety, nebo papriky. Aby v mase zůstaly všechny prospěšné živiny, je dobré maso pokrýt vrstvou oleje nebo kůže (u drůbeže). Červené maso zase vlož do zapékací misky a přikryj fólií.

Tipy: Používej sáčky na pečení masa. Maso zůstane šťavnaté a pečicí nádoba čistá.

Pár super dietních receptů:

Domácí hummus

400 g cizrny, stroužek česneku, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce tanini pasty, 2 lžíce citronové šťávy, lžička drceného kmínu, 6 rajčat sušených na slunci

Jak správně a dietně upravit maso

Příprava: Cizrnu si přes noc namoč do vody, vodu pak slij a pro vaření použij novou vodu. Vař 10 minut, pak ztlum teplotu a vař 20 minut. Smíchej cizrnu, rajčata a česnek, rozmixuj, pro lepší konzistenci přidej pár lžic vody, nakonec přidej citronovou šťávu a kmín. Vlož do menší nádobky a dej do lednice na 5 dní.

Restované královské krevety

6 lžic olivového oleje, dvě lžíce balzamikového octa, lžíce hrubozrnné hořčice, trocha medu, stroužek česneku – drcený.

Jak správně a dietně upravit maso

Příprava: Všechny ingredience vlož do nádoby, zakryj víčkem a poté důkladně protřes, jako když připravuješ koktejl. Smaž na 2 lžicích sezamového oleje s mletým zázvorem a chilli papričkou, přidej plátky zeleniny. Servíruj s rýžovými nudlemi a sojovou omáčkou.

Foto: Thinkstockphotos.com, Profimedia.cz

Jaké maso je nejvhodnější pro dietní a zdravou stravu?

Lékaři stále mluví o velkém nebezpečí nadměrného příjmu cholesterolu. Velký podíl cholesterolu v naší stravě přitom připadá na tučná masa, kterých bohužel konzumujeme stále hodně. Ale jak to ve skutečnosti je s tučným masem? Jak velké nebezpečí pro nás představuje? A které maso je skutečně nejzdravější?

Maso je důležitým zdrojem železa a bílkovin

Největší podíl připadá na vodu, které je přibližně 70 %. Dále je v mase asi 15–20 % bílkovin. Nejnižší podíl, asi 1–5 %, připadá na tuky. Čísla se samozřejmě u jednotlivých druhů mas liší. Například u vepřového masa je podíl tuků výrazně vyšší.

Jak správně a dietně upravit masoKromě toho se v mase nacházejí i vitamíny, a to zejména ty ze skupiny B (krůtí, hovězí či rybí maso), A a E (najdeme je hlavně v drůbežím tuku) a D (především rybí maso, u jiných zvířat obsah závisí na době pobytu na slunci), dále minerály, vysoký je hlavní podíl vápníku, ovšem zanedbatelný není ani podíl draslíku, fosforu či železa nebo zinku, tedy prvků, bez kterých se lidský organismus rovněž neobejde. Maso je především velmi důležitým zdrojem železa, protože lidské tělo si z masa umí vzít dvě třetiny obsaženého železa, zatímco z rostlinných zdrojů je schopno extrahovat sotva třetinu!

U tuků je třeba sledovat i to, zda jde o nasycené či nenasycené tuky. V tomto směru vedou ryby, a to i tučnější druhy, protože mají hodně nenasycených mastných kyselin.

Věděli jste, že vývoj lidského mozku se v pravěku zrychlil ve chvíli, kdy pračlověk začal konzumovat maso? Najdete v něm totiž bílkoviny potřebné pro stavbu vnitřních orgánů lidského těla.

Bez esenciálních aminokyselin, tedy bílkovin, člověk nemůže existovat. Přitom jich využívá celkem 20. Ovšem jenom 12 z nich si dokáže tělo samo vyrobit, u zbývajících osmi je závislé na jejich dodávce zvenčí. Zajišťuje je právě pomocí masa.

Proto když nejíte maso, musíte bílkoviny v něm obsažené nahradit jinak.  

Bílkoviny jsou potřeba i při hubnutí

Nezapomínejte na dostatečný příjem bílkovin včetně těch z masa. Bílkoviny potřebujete, pokud sportujete a budujete kvalitní svalovou strukturu, ale i tehdy, když hubnete.

Máte-li větší množství svalové tkáně, ke které vám pomůže i dostatečná konzumace masa, budete kilogramy odbourávat mnohem efektivněji. Látková přeměna ve svalech je rychlejší.

Proto máte-li vytvořenou muskulaturu, mnohem lépe spalujete i ve chvíli, kdy vlastně nic neděláte a jenom odpočíváte.

Dostatek svalů je také prevencí proti jojo efektu při hubnutí. Díky svalstvu spalujete i po skončení diet.

Víte, že ideální porce masa na den je asi 100 gramů? Větší množství se příliš nedoporučuje kvůli vysokému obsahu nasycených mastných kyselin včetně cholesterolu.

Jaká tepelná úprava masa je nejvhodnější a nejšetrnější?

Ovšem minimálně stejně důležitá jako obsah masa je i jeho konečná úprava. Věnujte proto tepelné úpravě masa dostatečnou pozornost.

Platí, že by se maso mělo upravovat minimálně při 180 °C, aby došlo ke zničení mikroorganismů.

Na začátku pečení se proto obvykle volí teplota 180–200 °C, aby maso bylo dostatečně tepelně upravené, zatáhlo se a nevytekla z něj šťáva. Pak je možné teplotu snížit i na 120–130 °C. Na konci se ale opět zvýší, aby se dosáhlo kůrky na povrchu.

Vařte maso buď klasicky, nebo také na páře. Vaření na páře je dnes stále oblíbenější. Jedná se totiž o velmi šetrnou úpravu, kdy se sice pokrm dobře prohřeje, ale nezničí se výživné látky. Vhodnou úpravou je také dušení.

Věděli jste že, se maso se před započetím tepelné úpravy má omývat vcelku a pouze velmi krátkou dobu? Tučné maso omyjte teplou vodou, libové studenou. Nedojde ke zbytečnému vyluhování kvalitních bílkovin z masa.

Tuk při přípravě masa

Snažte se při přípravě masa používat co nejméně dalšího tuku, ideálně žádný. Pokud pečete, nepřidávejte pod maso zbytečně další tuk, podlévejte ho vývarem. Docílíte výborné chuti a přitom jídlo nebude zbytečně tučné.

Pokud budete připravovat jinak velmi dietní krůtí či kuřecí maso s kůží a přidáte pod něj tuk, může se vám snadno stát, že si uděláte stejně tučný pokrm, jako kdybyste si připravovali grilované vepřové. Jenže kůže u drůbeže tvoří jeho chuť.

Budete mít zájem:  Molybden v lidském těle – na co ho potřebujeme?

Co s tím? Udělejte při přípravě drůbeže kompromis. Připravujte ji i s kůží, aby maso nasálo její chuť a těsně před podáváním ji odstraňte. Můžete pak maso ještě lehce opéci, aby se na něm vytvořila kůrčička.

Bude tak chutné i zdravé.

Pozor na také velice oblíbené grilování. Musíte umět grilovat a především maso dostatečně tepelně upravovat. Ve hmotě masa musí být minimálně 10 minut teplota vyšší než 72 °C, aby došlo ke zničení parazitů. Také je třeba zabránit tomu, aby se maso opékalo na otevřeném vysokém ohni.

Gril je třeba zapálit, uhlíky rozžhavit do běla a cca o půl hodiny později, kdy už nehoří, ale jenom žhnou, nad nimi začít opékat maso. Tuk nesmí odkapávat na uhlíky. Tím zabráníte tvorbě karcinogenních látek.

Také je třeba grilované maso pro odlehčení a lepší trávení kombinovat se zeleninou a saláty.

Jerky, nebo-li sušené maso

Jak správně a dietně upravit masoMaso, a to dokonce i rybí, si můžete také usušit například v infračervené sušičce Yden. Sušené maso mají často v oblibě lidé se zdravým životním stylem a sportovci, i ti rekreační. Stále více oblíbené je sušené maso i při oslavách a posezení s přáteli.

Sušení masa ale není novodobý trend, jak by se mohlo zdát. Maso sušili už ve starém Egyptě, aby ho mohli skladovat stejně jako skladovali sušené ovoce.

Indiáni sušili maso na sluníčku a tvořili si tak zásoby masa pro své dlouhé putování.

Sušené maso totiž znamenalo zachování maximální dávky energetické hodnoty při minimální hmotnosti, tedy ideální způsob zajištění energie v případě jejich kočovného života.

Sušené maso obsahuje vysoký podíl nedegradovaných bílkovin (více než 50 %) a nízký podíl tuku (do 4 %). Je tak výborným zdrojem energie pro všechna sportovní odvětví i rekreační aktivity. Díky své vysoké výživné hodnotě je také vhodným doplňkem při některých dietách.

Zkusme si ale teď sestavit přehled mas z pohledu zdravé výživy. Zaměříme se hlavně na obsah tuku v nich.

Kolik tuku jaké maso obsahuje?

Krůtí maso

Zatímco ve 100 gramech krůtích prsou bez kůže najdete přibližně 24 gramů bílkovin, tuku se zde nachází pouhý gram. Velmi silný je podíl vápníku, 6,6 gramu, a zanedbatelné není ani množství zinku, železa či vitamínů skupiny B. Stogramová porce prsou má 440 kJ.

Protože je podíl tuku minimální, je krůtí maso jedničkou, stává se základní složkou redukčních diet. Nezvyšuje cholesterol, pomáhá imunitnímu systému i tvorbě červených krvinek.

V neprospěch krůtího masa mluví snad jenom poměrně vysoká cena.  

Jak správně a dietně upravit masoKuřecí maso

Spořádáte-li 100 gramů kuřecích prsou, právě jste své tělo obohatili o skoro 23 gramů kvalitních bílkovin a přibližně 1,2 gramu tuku. Z toho nasycené mastné kyseliny tvoří necelou polovinu, tedy 0,5 gramu.

Kuřecí maso je o něco málo tučnější než krůtí a přibližně stejně kalorické, má 460 kJ. Musíte počítat i s tím, že má asi 58 mg cholesterolu. I zde je dost vápníku, cca 11 mg. Také v kuřecím mase narazíte na vitamíny skupiny B, a to především B1 a B2.

Ze stopových prvků nechybí železo, draslík a fosfor.    

Králičí maso

Dietní je také maso králičí, v jehož 100gramové porci najdete 21 gramů bílkovin a 7,9 gramu tuku. Cholesterolu 60 mg. Je tedy o něco tučnější a s 585 kJ také kaloričtější.

Najdete v něm i vápník, ale také draslík, hořčík, zinek a fosfor. Samozřejmě i vitamíny B skupiny, z nich B2, B6 a B12.

Obecně se králičí maso hodně doporučuje nemocným lidem s cukrovkou, na pozoru by se před ním měli mít lidé, kteří trpí dnou, protože v něm najdete dost vysoké množství purinů.  

Hovězí maso

Do zdravé stravy rozhodně patří i hovězí maso. Můžeme říci, že 100gramová porce libového hovězího obsahuje necelých 21 gramů bílkovin a energeticky 582 kJ. Na to připadá 6 gramů tuku. Obrovský plusem je, že hovězí je velice výživné. Najdete v něm vitamíny A a C a dále vitamíny ze skupiny B (B1, B2, B3, B5, B6, B12).

Rovněž nechybí železo, vápník, draslík, hořčík, fosfor, měď, mangan, zinek, sodík. Vyjmenovaný obsah živin mluví za vše. Právě kvůli němu se kvalitní hovězí vývar považuje doslova za lék a doporučuje se nemocným a rekonvalescentům.

Které hovězí maso se považuje za nejkvalitnější? Samozřejmě vede svíčková, dále je to hovězí roštěná a také zadní hovězí. Na vývar se dají použít morkové kosti a hovězí žebro s masem. Použijete-li více kostí, vývar bude mastnější.

Hodně se hovězí doporučuje i pro diety, nejenom kvůli obsahu minerálů a vitamínů, ale i kvůli tomu, že v něm najdete hodně kyseliny linolové, která pomáhá redukci tuku.  

Jak správně a dietně upravit masoVepřové maso

Samozřejmě nemůžeme vynechat vepřové maso. Na 100gramovou porci libového vepřového připadá 17,8 gramu bílkovin, ale i stejné množství tuku. To je prakticky téměř 20 %. Ovšem v tučném vepřovém mohou být tyto hodnoty daleko vyšší, dosahují až 40 % objemu. Cholesterolu tu najdete asi 64 mg.

Příjemný je i vysoký obsah vápníku, který činí 24 mg, najdete zde i vitamíny skupiny B. Sama za sebe pak mluví energetická vydatnost tohoto masa, která je 996 kJ. Jak je to tedy se škodlivostí vepřového? Vyhnout byste se měli bůčku, tučným kouskům. Nejlibovější je vepřová panenka a také kýta.

Platí, že se nemusíte vepřovému nutně vyhýbat, ale měli byste ho konzumovat opatrně a nepřehánět to s ním.

Kachní maso

Určitou nevýhodou kachního masa je, že je také poměrně dost tučné. Na 100gramovou porci kachních prsou bez kůže počítejte s 18 gramy bílkovin a 10 gramy tuku. Jde také o energeticky poměrně dost vydatné maso, má 698 kJ.

Najdete zde hodně fosforu, vápníku, hořčíku a draslíku, nechybí stopová množství mědi, zinku, manganu. Dále vitamíny A, D, E a vitamíny skupiny B. Nevýhodou je poměrně vysoké množství cholesterolu, a sice 76 mg.

Obecně je kachní maso výživné, ovšem zbavené tuku.  

Husí maso

Dalším tučným druhem masa je maso husí. Na 100 gramů má asi 15,4 gramu bílkovin a 8,4 gramu tuku. Kromě toho obsahuje i asi 0,2 gramu sacharidů. Energeticky jeho hodnota činí 580 kJ.

I tento druh masa obsahuje vysoké hodnoty draslíku a fosforu, dále zde najdeme sodík, vápník, horčík, železo, selen, stopová množství zinku, mědi a manganu. Nechybí vitamíny A a C a dále skupiny B.

I s tímto masem je třeba zacházet opatrně vzhledem k vysokému obsahu tuku.  

Jak správně a dietně upravit masoRybí maso

V případě ryb jde jednoznačně o velmi zdravý druh masa. Samozřejmě, že konkrétní obsah tuků a energetické hodnoty závisí na druhu ryb. Například u nás dobře dostupný pstruh má na 100 gramů 18,6 gramu bílkovin, 9,6 gramu tuku a 672 kJ.

I když je zde podíl tuku trochu větší, připadá vesměs na zdravé nenasycené mastné kyseliny, a sice mononenasycené činí 2,76 gramu, polynenasycené 3,15 gramu. Cholesterolu je 70 mg. Kromě toho zde najdete 18 mg vápníku. Jde i o důležitý zdroj vitamínů, a sice A, C a E a dále B1, B2, B3, B5, B6 a B12.

Je zde také hodně fosforu, draslíku, hořčíku a sodíku, stopy železa, manganu, mědi, selenu a zinku. Hodí se do dietního jídelníčku.

Podle čeho si maso vybírat?

Ve stručnosti:

  • podle obsahu tuku (méně tučné ryby, krůtí, kuřecí)
  • podle obsahu minerálních látek a vitamínů (hovězí, rybí, krůtí)
  • podle kvality chovu (ekofarmy, u produkce velkochovů hrozí zbytky růstových hormonů, antibiotik atd.)
  • podle čerstvosti, vůně, vzhledu (už na pohled a po přičichnutí poznáte, zda je maso čerstvé, prostudujte si na etiketě údaje o porážce atd.)

Záleží nejenom na druhu masa, ale i na chovu a zacházení

Nelze naprosto jednoznačně říci, které maso je nejzdravější, i když některé druhy jako například krůtí, kuřecí či rybí lze upřednostnit před jinými, jako třeba vepřovým, husím či kachním. Vždy je ale nutné brát v úvahu, z jakého chovu maso pochází.

Z eko farem, kde má zvíře kvalitní stravu, bude výživová hodnota jeho masa vyšší z pohledu obsahu vitamínů a minerálů daleko vyšší. Pak může být kvalitní i vepřové maso, které je poslední dobou vzhledem k vysokému obsahu nasycených tuků zatracováno.

Kvalitu masa můžete také zvýšit či snížit vhodnou či naopak nevhodnou úpravou, která začíná už oplachováním a pokračuje tepelnou úpravou. Je škoda připravovat se špatným zacházením a nevhodnou přípravou o kvalitní bílkoviny.

Vařit, péct nebo dusit? Která úprava je ta nej?

Velké množství článků věnované zdravému stravování se primárně zabývá skladbou jídelníčku. Většina lidí přitom velmi dobře ví, co by měla jíst a čemu se vyhnout velkým obloukem.

Zdravé stravování však zahrnuje také správné způsoby přípravy pokrmů a právě ty bývají kamenem úrazu.

Špatnou úpravou lze rychle znehodnotit i ty nejzdravější potraviny na světě!

Všechny potraviny obsahují živiny, které jsou nutné pro správné fungování organismu. Udržují naše tělo zdravé a plné energie. Některé potraviny jsou výživnější více, jiné méně. Výsledný obsah živin, které z potravin naše tělo přijme, však značně závisí na jejich úpravě. Z každého jídla lze udělat “odlehčenou” variantu, stačí vědět jak na to.

Jaké známe způsoby úpravy jídel?

  • mechanické úpravy (krájení, strouhání, mletí)
  • sušení
  • mražení
  • klíčení
  • kvašení
  • zkysání
  • vaření
  • vaření v páře
  • dušení
  • pečení
  • smažení
  • grilování
  • flambování
  • uzení
  • chemické úpravy (polotovary)

Věděli jste, že i pouhé krájení narušuje celistvost potravin? Proto je nutné takto “narušené” potraviny zkonzumovat co nejdříve. Naopak sušení je skvělým způsobem, jak uchovat ovoce a zeleninu a udržet v nich co nejvíce živin po delší dobu. Mražení je relativně šetrný způsob, jak uchovat potraviny plné živin. Musí však být dodržen správný postup. Klíčení se využívá při dalším zpracování obilovin, luštěnin a semen, přičemž při tomto procesu vznikají velmi zdravé enzymy.

Budete mít zájem:  Amyotrofická Laterální Skleróza První Příznaky?

Jak správně a dietně upravit maso

Sušené ovoce je zdravé, plné vitamínů a ideální náhražkou sladkého

Kvašení je zase proces využívaný pro zpracování zeleniny. Vytváří se při něm prospěšné látky a enzymy, a zkvašenou zeleninu lze uchovávat po celou zimu. Mléko se zase nechává zkysnout, čímž se zlepšuje jeho stravitelnost. Zakysané výrobky jsou velmi zdravé a doporučují se zařadit je do zdravého jídelníčku.

ABSOLUTNÍ VÝŽIVOVÁ BOMBA NA 5? Obyčejný kefír! Čtěte, co je na běžném kefíru tak cenné. Budete ho pít denně!

Zdravé vaření a dušení

Z pohledu zachování živin je nejšetrnější tepelnou úpravou vaření. Vařená jídla si uchovávají živiny, zlepšují stravitelnost potravin a vstřebání živin, a proto je vhodné i při dietním režimu. Princip vaření je jednoduchý. Potraviny vložíme do vody a vaříme je.

Doba vaření přitom závisí na konkrétních potravinách a samozřejmě i receptu. Zeleninu obvykle stačí vařit 10 až 50 minut (např. červenou řepu je nutné vařit déle, aby změkla), maso je nutné vařit i hodinu a déle, aby bylo měkké (např.

kuřecí maso je za chvilku, hovězí maso se vaří dvě hodiny a více).

VÍTE, ŽE některé vitamíny a minerály vařením degradují? Vaření patří k nejšetrnějším úpravám potravin a vařené potraviny podporují trávení i vstřebávání živin. Neplatí to však pro všechny vitamíny a minerály. Vařením bývají znehodcovány vitamíny A, B, C, D, E a K a minerály draslík, sodík, hořčík a vápník.

Při vaření je důležité používat správné množství vody. Větší množství vody používáme pouze u suroviny, které vařením zvětšují svůj objem – těstoviny, rýže, luštěniny.

Jinak se snažíme používat méně vody, aby nedošlo ke ztrátě živin vylouhováním. To neplatí, pokud je vývar součástí pokrmů.

Například když se uvařená zelenina či luštěniny rozmixují s vodou a vznikne hustá a vydatná polévka.

TIP NA ČLÁNEK: Kvašená zelenina je opravdu zdravá. Přečtěte si zajímavý článek Znáte pickles? Kvašená zelenina dokáže divy a dozvíte se více.

Jak správně a dietně upravit maso

Dýňová polévka zahřeje na těle i na duši

Uvařte si podle našich receptů Zimní polévky – vydatné a zdravé, které zahřejí.

Mezi vaření bychom mohli zařadit i dušení. Jedná se o šetrnou tepelnou úpravu, která vhodná i pro nemocné. Při tomto způsobuje přípravy nejsou potraviny úplně ponořené pod vodou.

Tekutina by neměla sahat výše než do ⅔ objemu připravovaného pokrmu. Dusí se při menším výkonu a pod pokličkou.

Vaření a dušení je ideálním způsobem, jak připravovat skutečně dietní jídla.

Pečení aneb když se z trouby line vůně masa či koláčů

Pro milovníky pečeného masa či buchet a koláčů máme dobrou zprávu. Pečení jako takové patří mezi způsoby, které jsou považovány za zdravé úpravy. Musí se však dělat správně. Například maximální teplota by neměla přesahovat 200 °C. Při vyšších teplotách totiž údajně vznikají zdraví škodlivé látky.

Péct lze v podstatě cokoliv. Vůně masové pečínky je doslova nakažlivá. Pokud však chceme dbát na zdravou výživu, vybírat bychom měli libová masa a samozřejmě správné tuky a oleje. Pro pečení jsou vhodné tepelně stabilní a nutričně vyvážené oleje a tuky. Buchty a koláče “ohrožují štíhlou linii” již svým složením. Naštěstí existují zdravé varianty.

VIDEORECEPT aneb upečte si zdravý koláč bez mouky a cukru

Fritování, smažení a grilování – nejhorší úprava pokrmů?

Ani fritování, ani smažení a bohužel ani grilování nepatří mezi doporučované “zdravé” úpravy potravin. Všechny pracují s velkým množstvím tuků a navíc při vysokých teplotách. Nejméně “hvězdiček” mívá tradičně smažení a grilování. To však neznamená, že smažení je zakázané. Důležité je smažit správně a nepřehánět to.

Jak smažit “zdravěji”?

  • Nikdy nepoužívejte olej vícekrát, po použití jej nechte vychladnout a vylijte jej
  • Smažte na olejích určených pro vysoké teploty (např. rafinovaný olivový nebo řepkový olej)
  • Nevhodné jsou rostlinné tuky, máslo a extra panenské olivové oleje
  • Teplota při smažení by neměla přesáhnout 200 °C (poznáte to podle namodralého kouře)

Lepší volbou než smažení na pánvi je fritování. Olej se méně nasaje do potravin a navíc nedochází k přepalování tuků.

To však neznamená, že začnete fritovat jako o závod. I přes své klady stále jde o smažení. Při výběru fritovacího hrnce sáhněte po takovém, který má nakloněné a točící se síto. Díky tomu využívá méně oleje než klasický friťák.

Zejména v létě nedáme dopustit na grilování. Nejedná se totiž pouze o jídlo, ale o společenskou událost. Grilování k létu patří stejně jako slunce, koupání a opalování. Důležité je, stejně jako v případě smažení, vyvarovat se zásadních chyb.

Jak grilovat “zdravěji”?

  • Používejte kvalitní uhlí
  • Vybírejte libové maso
  • Maso nechte propéct, aby nedocházelo ke vzniku nebezpečných mikroorganismů
  • K masu si dopřejte jako přílohu lehký zeleninový salát
  • Nikdy nejezte připálené nebo spálené maso

Chcete se o zdravém grilování dozvědět více? Přečtěte si článek Grilování – 7 zdravých tipů proti karcinogenům.

Jak správně a dietně upravit maso

Skvělou volbou na gril jsou ryby

Zdravé vaření je radost

Zdravé jídlo není synonymum pro zeleninové saláty a kuře “bez chuti a zápachu”. Zdravé stravování vás naopak přiměje přemýšlet nejen nad tím, co jíte, ale jak vaříte.

Počáteční tápání brzy nahradí pestrý jídelníček plný zdravých a rozmanitých chutí. U vaření a dušení se naučíte používat nejrůznější koření a zejména čerstvé bylinky a brzy zjistíte, že zdravé jídlo chutná mnohem lépe. Přejeme vám dobrou chuť!

8 NEJZDRAVĚJŠÍCH JÍDELNÍČKŮ A RECEPTŮ NA BLOGU

Pět tipů, jak zdravě připravit maso

Jak zdravě připravit maso

Zdroj: Profimedia.cz

Znáte to – jste na dietě, zase, a tak upravujete jídelníček…přemýšlíte, co z něj vyřadit tentokrát, aby byl co nejdietnější a co nejrychleji jste zhubla přebytečná kila…

A proto zeleninu necháte, ovoce necháte, luštěniny také. Ale něco přece jen vyřadit chcete a dokonce si myslíte, že musíte. Někdo se zbaví příloh, jiný zase masa a další vynechá čokoládu.

To ale není správné! Ze svého jídelníčku, i když chcete zhubnout, nemusíte totiž vyřadit vůbec nic.

Stačí jen jíst vyváženě v menších dávkách, 5x – 6x denně, používat kvalitní suroviny a hlavně umět si jídlo zdravě a dietně připravit.

Jak upravovat maso při dietě?

Při redukci váhy vybírejte hlavně libové maso. To zaujímá v jídelníčku velmi důležité místo. Dodáte jím tělu dostatek bílkovin, vitaminů, minerálních látek, esenciálních mastných kyselin a aminokyselin. Maso také dokáže na delší dobu zasytit. Pozor byste si ale měli dát na jeho přípravu. Nevhodnou úpravou z něj můžete udělat kalorickou bombu.

1. Vaření v páře

Takovou přípravou zachováte v mase veškeré minerály a takto připravené maso má vysokou nutriční hodnotu a také výbornou chuť. Z páry vám nejvíce zachutnají ryby a drůbež. Výhodou také je, že spolu s masem můžete rovnou připravit i zeleninu.

2. Dušení

Dušení patří mezi nejšetrnější způsoby úpravy masa. Ze suroviny se totiž ztrácí jen minimum živin a vitaminů. K masu se navíc přidává jen voda a žádný tuk. Dusit můžete jakékoli maso…výborné je třeba libové jehněčí.

3. Pečení

Při hubnutí určitě pečte maso bez přidaného tuku, nejlépe tedy v pečicích fóliích. Připravit si tak můžete rovnou celé jídlo…maso nakrájíte na kostičky, přidáte trochu koření, zeleninu, trochu sýru a dáte zapéct ve fólii do trouby. Na pečení vybírejte ale co nejlibovější maso.

4. Vaření

Takovým způsobem je vhodné připravovat libové červené maso, jako je například hovězí, telecí, vepřové, zvěřina a podobně. Z masových vývarů jsme zvyklí připravovat polévky.

5. Grilování

Grilování masa doporučuje většina dietologů a výživových poradců. Je však potřeba maso grilovat správně. Odborníci radí používat pouze libové maso a zabránit odkapávání tuku do ohně a působení dýmu z otevřeného ohně. Maso tedy grilujte v alobalu nebo na hliníkovém tácku, vhodné je také grilování na kameni na elektrickém grilu.

Jak správně a dietně upravit maso

KAFE.cz zjistilo

Vše má své pro i proti. Jak to? Ačkoli jsou výše uvedené způsoby zdravé, nesprávná příprava může z masa udělat zdroj energie, který se rozhodně nehodí do našeho jídelníčku.

Například odkapávající tuk do otevřeného ohně způsobuje uvolňování rakovinotvorných látek, které stoupají s horkým vzduchem na grilované maso.

Dlouhodobé vaření masa také snižuje nutriční hodnotu jídla a utrpět může i jeho chuť.

A co nedoporučují v brněnském Institutu redukce a prevence nadváhy kompliment®?

  • Smažení a fritování masa: z jídla tak vytvoříte kalorickou bombu, a to zvlášť, když připravíte řízek v trojobalu a při smažení také dochází k oxidaci použitého tuku, čímž vznikají nebezpečné volné radikály; při fritování navíc vznikají agresivní transmastné kyseliny. 
  • Uzení masa: a to hlavně kvůli dýmu, při jehož působení vznikají karcinogenní látky.

256 kWh/m²/rok)‘,’price‘:’2 560 000 Kč ‚,’imgUrl‘:’//media.realcity.cz/files/mobile/12359/img_5f73adddd75ee0.21820543.jpg‘,’detailUrl‘:’https://www.realcity.cz/nemovitost/prodej-bytu-3-1-jaromer-3976593′},{‚serverId‘:1,’heading‘:’Prodej bytu 3+1′,’locality‘:’Stříbro, Smetanova‘,’information‘:’osobní vlastnictví, cihlová konstrukce, 1. patro, umístění v klidné části obce, energetická třída F (206-256 kWh/m²/rok)‘,’price‘:’2 381 600 Kč ‚,’imgUrl‘:’//media.realcity.cz/files/mobile/12359/img_5f73ad250ef391.32622782.jpg‘,’detailUrl‘:’https://www.realcity.cz/nemovitost/prodej-bytu-3-1-stribro-smetanova-3976591′},{‚serverId‘:1,’heading‘:’Prodej bytu 1+1′,’locality‘:’Ostrava, Volgogradská‘,’information‘:’družstevní vlastnictví, panelová konstrukce, přízemí, umístění v klidné části obce, energetická třída G (>256 kWh/m²/rok)‘,’price‘:’980 000 Kč ‚,’imgUrl‘:’//media.realcity.cz/files/mobile/12359/img_5f73acc5b2ed25.97108710.jpg‘,’detailUrl‘:’https://www.realcity.cz/nemovitost/prodej-bytu-1-1-ostrava-volgogradska-3976590′},{‚serverId‘:1,’heading‘:’Pronájem bytu 2+1′,’locality‘:’Liberec, Aloisina výšina‘,’information‘:’družstevní vlastnictví, panelová konstrukce, 4. patro, umístění v klidné části obce, energetická třída G (>256 kWh/m²/rok)‘,’price‘:’11 000 Kč /měs.‘,’imgUrl‘:’//media.realcity.cz/files/mobile/12359/img_5f73abe873d9c6.54559068.jpg‘,’detailUrl‘:’https://www.realcity.cz/nemovitost/pronajem-bytu-2-1-liberec-aloisina-vysina-3976578′},{‚serverId‘:1,’heading‘:’Prodej bytu 2+1′,’locality‘:’Františkov nad Ploučnicí‘,’information‘:’osobní vlastnictví, cihlová konstrukce, 2. patro, umístění v klidné části obce, energetická třída G (>256 kWh/m²/rok)‘,’price‘:’890 000 Kč ‚,’imgUrl‘:’//media.realcity.cz/files/mobile/12359/img_5f73ab47866f36.52143818.jpg‘,’detailUrl‘:’https://www.realcity.cz/nemovitost/prodej-bytu-2-1-frantiskov-nad-ploucnici-3976576′},{‚serverId‘:1,’heading‘:’Pronájem bytu 2+1′,’locality‘:’Klášterec nad Ohří, Jana Ámose Komenského‘,’information‘:’osobní vlastnictví, panelová konstrukce, 3. patro, umístění v klidné části obce, energetická třída G (>256 kWh/m²/rok)‘,’price‘:’8 250 Kč /měs.‘,’imgUrl‘:’//media.realcity.cz/files/mobile/12359/img_5f73ab1d9e1499.23692786.jpg‘,’detailUrl‘:’https://www.realcity.cz/nemovitost/pronajem-bytu-2-1-klasterec-nad-ohri-jana-amose-komenskeho-3976575′},{‚serverId‘:1,’heading‘:’Pronájem domu‘,’locality‘:’Řitka, V násadách‘,’information‘:’osobní vlastnictví, cihlová konstrukce, umístění v klidné části obce, energetická třída G (>256 kWh/m²/rok)‘,’price‘:’23 000 Kč /měs.‘,’imgUrl‘:’//media.realcity.cz/files/mobile/12359/img_5f73aafe8013d3.69315079.jpg‘,’detailUrl‘:’https://www.realcity.cz/nemovitost/pronajem-domu-ritka-v-nasadach-3976573′},{‚serverId‘:1,’heading‘:’Prodej bytu 3+1′,’locality‘:’Sokolov, Heyrovského‘,’information‘:’osobní vlastnictví, cihlová konstrukce, přízemí, umístění na panelovém sídlišti, energetická třída B (43-82 kWh/m²/rok)‘,’price‘:’1 390 000 Kč ‚,’imgUrl‘:’//media.realcity.cz/files/mobile/12359/img_5f73aaebac1917.71222800.jpg‘,’detailUrl‘:’https://www.realcity.cz/nemovitost/prodej-bytu-3-1-sokolov-heyrovskeho-3976572′},{‚serverId‘:1,’heading‘:’Prodej domu‘,’locality‘:’Javorník‘,’information‘:’osobní vlastnictví, cihlová konstrukce, umístění v klidné části obce, energetická třída G (>256 kWh/m²/rok)‘,’price‘:’3 896 000 Kč ‚,’imgUrl‘:’//media.realcity.cz/files/mobile/12359/img_5f73aadd5d7760.39692263.jpg‘,’detailUrl‘:’https://www.realcity.cz/nemovitost/prodej-domu-javornik-3976571′}]}>

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector