Jak se zbavit chuti na sladké? Jde to!

Patří sladkosti mezi vaše každodenní prohřešky a život bez nich si neumíte představit? Není se čemu divit. Cukr ovlivňuje chemii v našem mozku, a tak na něm vzniká závislost.

Jasně, život je o rovnováze. Přemíra cukru může ale z dlouhodobého pohledu způsobovat řadu zdravotních problémů. Máme pro vás čtyři jednoduché tipy, jak s neustálou chutí na sladké bojovat.

1. Nezapomínejte na pitný režim

Možná vás to překvapí, ale když jsme dehydrovaní, naše tělo tyto signály může vyhodnotit jako hlad. Často pak dostaneme chuť na nějaké šťavnaté sladké jídlo, jako je třeba zmrzlina nebo krémový zákusek.

Proto až vás příště popadne klasická odpolední mlsná, nejdříve vypijte velkou sklenici vody. Láhev s vodou mějte vždy u sebe a ochuťte ji plátkem ovoce, mátou nebo jinými bylinkami. Naší oblíbenou variantou je pomeranč a rozmarýn.

Jak se zbavit chuti na sladké? Jde to!

2. Buďte aktivní

Při cvičení dochází ke zvýšení průtoku krve, což prospívá našemu mozku. To může být důvod, proč se po tréninku cítíme soustředěnější a energičtější. Pohyb navíc stimuluje mozkové neurotransmitery, jako je serotonin, endorfin a dopamin. Ty známe jako hormony štěstí, které pozitivně ovlivňují naši náladu. Nebudete tak mít potřebu „zajídat stres“.

Když už taky vložíte tolik energie do cvičení, budete mnohem více motivovaní si vaši snahu nepokazit jedním donutem. Sport je skvělý způsob, jak se rozptýlit a na chutě zapomenout.

3. Dopřejte si dostatek spánku

Spánek je jedním z nejvíce přehlížených a podceňovaných faktorů chuti na sladké, problémů s metabolismem a kontroly hmotnosti. Hormon grelin je běžně známý jako „hormon hladu“, který ovládá naši touhu po sacharidech a cukrech. Pokud delší dobu špatně spíme, naše tělo produkuje více grelinu, což může vést ke zvýšení chuti na cukr.

Další významnou chemikálií je leptin. Ten ovlivňuje náš pocit sytosti a tím i množství jídla, které sníme.

Nedostatek spánku může způsobit, že naše tělo produkuje leptinu méně, a my tak máme potřebu více jíst.

Jednoduše řečeno, pokud nemáme dostatek energie ze spánku, naše tělo si jde pro energii za jídlem – zejména cukrem. I dostatek kvalitního spánku vám tak pomůže dostat chutě pod kontrolu.

Jak se zbavit chuti na sladké? Jde to!

4. Sáhněte po zdravějších alternativách

Sladkého se samozřejmě nemusíte úplně vzdát. Nesnažte se mít perfektně naplánovaný jídelníček bez ohledu na vaše chutě. To by vás dovedlo jen k frustraci a večerním cestám do lednice. Vyberte si zdravější varianty sladkého, které vás dokonale uspokojí. Tak, aby vás jídlo nepřestalo bavit. Tady jsou naše nejoblíbenější varianty.

Hořká čokoláda

Hořká čokoláda obsahuje mnohem méně cukru než mléčná. Sáhněte ale vždy po té s minimálně 70 % kakaa. Kakao je mimo jiné skvělým zdrojem antioxidantů. Myslete však na to, že je to stále čokoláda, a tak si ji dopřejte s mírou.

Domácí proteinové kuličky

Proteinové kuličky jsou oblíbenou alternativou nezdravých cukrovinek. Seženete je snad v každém obchůdku se zdravou výživou.

Když si je ale připravíte doma, budete mít naprostou kontrolu nad tím, co obsahují. Základ tvoří nejčastěji datle. Ty jsou bohatým zdrojem vlákniny, draslíku a železa.

Dále můžete přidat kvalitní protein v prášku a zdroj tuků v podobě ořechů a semínek. Tak zaženete chuť na sladké i hlad.

Jak se zbavit chuti na sladké? Jde to!

Ovoce

Ovoce je samozřejmě skvělou přírodní volbou, která nejen uspokojí vaše chuťové buňky, ale také tělu dodá vlákninu a spoustu živin. Bobulovité ovoce je navíc bohatým zdrojem antioxidantů a dalších látek s protizánětlivými účinky.

Proteinové smoothie

Když do ovocného smoothie přidáte protein, stane se z něj výživná sladká svačina. Řada rostlinných proteinů Amazonia Raw Protein Slim & Tone v příchutích vanilka, čokoládový karamel a trojitá čokoláda je pro smoothie dokonalým doplňkem. Obsahuje kombinaci zelených superpotravin a více než 74 stopových minerálů, které tělu zajistí pomalé uvolňování energie a napomáhají jeho detoxikaci.

Jak se zbavit chuti na sladké? Jde to!

Jak odnaučit sebe a děti chuti na sladké?

Předně musím podotknout, že odnaučovat někoho nebo sebe chuti na sladké v podstatě nelze. Všichni potřebujeme sladkou chuť a děti obzvlášť, protože je to jejich první základní chuť (mateřské mléko je sladké), se kterou se setkají.

V podstatě celý první půlrok až rok je pro děti ve znamení sladké chuti a po celé jejich dětství je chutí dominantní.

Sladká chuť podporuje naše trávící orgány – slezinu, slinivku a žaludek a proto by ani nám dospělým neměla v jídelníčku chybět.

Cukr nás okrádá o minerály

Jak se zbavit chuti na sladké? Jde to!Rýžový dort

Bohužel většina z nás si chuť na sladké uspokojuje pomocí běžných sladkostí (sladké pečivo, komerční sladkosti, čokoláda, sušenky, bonbóny, zmrzliny…), které jsou plné jednoduchého cukru a často i ztužených tuků a další „éček“. Kromě toho, že cukr zatěžuje slinivku a přispívá k rozvoji diabetu, také vede k poruchám trávení. Cukr velmi překyseluje náš organismus, což má za následek jak demineralizaci  kostí a zubů, tak poruchu minerálové rovnováhy, nedostatek vitamínu B1, přemnožení plísní, které z cukru žijí… Jednoduše řečeno, cukr nám prostě krade minerály z těla.

Cukr se chová jako droga

Navíc návyk na cukr se velmi podobá návyku na jakoukoliv drogu.

Lidé, kteří se ho snaží vynechat, mají fyzické i psychické  abstinenční příznaky a většinou vydrží bez cukru týden, maximálně 14 dní. Déle to většinou nevydrží a snědí na co přijdou.

To je normální absťák, po němž jsou zase tam, kde byli předtím. Jak z toho začarovaného sladkého kruhu ale ven?

Možná moc solíte

Je důležité si uvědomit, že čím více solíme, jíme masa, pečiva, tvrdých sýrů atd., tím více potřebujeme na vyrovnání chuť sladkou. Tělo se přirozeně snaží samo harmonizovat, proto když budete moc solit a jíst maso a vejce (jang) budete toužit po uvolnění a tím je vše sladké (jin).

Ne ale každý touží po klasických sladkostech, někomu stačí třeba sklenka vína, nebo piva, ale to je v podstatě to samé, jako by jste si dali sladkou tečku. Uberte sůl a budete mít menší chuť na sladké. A platí to i naopak.

Nadbytek sladkostí vás zase přivede k touze po uzeninách, slaných sýrech, pečivu…

Sladká chuť totiž není jen ta hodně sladká, jakou známe u cukru. Sladká může být i dušená zelenina se špetičkou soli, která sladkost se zeleniny ještě více vytáhne.

Taková dušená mrkev na cibulce s pár zrnky soli je úžasně sladká, nebo sladký hrášek, kukuřice, cibule, kedlubna, kapusta, zelí… Většina kulaté zeleniny, pokud se pomalu dusí pomalu se  špetkou soli, chutná ve výsledku sladce.

Je mi jasné, že sladká zelenina na pokrytí chuti na sladké nestačí, ale čím více ji zařadíte do svého každodenního jídelníčku, tím méně budete po sladké chuti toužit.

Dostatečně uvařené celozrnné obiloviny, osolené jen trochou solibjsou při správném kousání a proslinění také lehce sladké.

Nezapomínejte přiměřeně pít. Pití kromě tekutiny přináší také uvolnění, což je to, po čem vlastně toužíme. To pak doháníme sladkostmi a někdy i množstvím jídla.

A nejdůležitější je naučit se připravovat zdravé sladkosti, které zařazujeme jako dezert, nejlépe na svačinu mimo hlavní jídlo.

Ovšem zapomeňte na jednoduchý cukr, kam patří i med, ovocný cukr, třtinový cukr, všechny sirupy (agáve, javorový, datlový, kukuřičný…)  Tento cukr je potřeba nahradit cukrem složitým. Ten se při trávení  uvolňuje pomalu, takže hladina cukru je v krvi stabilní, za což vám poděkuje hlavně slinivka.

Čím ho tedy nahradit? Nejlépe sladěnkou, což je ječný slad, který vzniká z naklíčeného ječmene – sladu a je bez jakýchkoli konzervačních přípravků. Je bohatým zdrojem vitamínu B6, niacinu a stopových prvků.

Jak se zbavit chuti na sladké? Jde to!

Zdravé sladkosti mohou mít spousty podob:

  • tepelně upravené ovoce, buď v páře nebo dušené ve vodě, rozvařené na povidla, pečené v troubě (karamelizací se zvýší jeho sladkost a zpomalí se vstřebávání cukru)
  • obilné kaše slazené sladěnkou a sypané mandlemi, oříšky, nebo s mandlovým máslem
  • pudinky připravované z rostlinného mléka slazené sladěnkou
  • ovocné pudinky
  • zdravé dorty s ovocem a agarem
  • burizonová mozaika
  • kanten, nebo-li ovocný agar
  • amasaké
  • ovocné páje s pudinkem
  • celozrnné záviny
  • palačinky s povidly nebo sladěnkou
  • ořechové chlebíčky
  • sušené ovoce, hrozinky, oříšky, mandle
  • celozrnné sušenky
  • zdravé poháry
  • zdravé musli tyčinky bez cukru

Asi to nejjednodušší, co můžete udělat, je zbavit se doma všech nezdravých sladkostí (někomu je dejte, nebo je raději vyhoďte). Nahraďte je zdravější variantou, musíte doma něco mít, až dostanete na něco chuť! Jinak asi půjdete vyplenit cukrárnu, nebo večerku.

Upečte si zdravý dezert, kupte si celozrnné sušenky, udělejte si pudink, burizonovou mozaiku, ovocný pohár,  celozrnný štrůdl, cokoliv, co vás uspokojí. Ze začátku vám to možná přijde málo sladké, ale časem vám naopak přijdou komerční sladkosti strašně přeslazené.

Když budete mít doma co mlsat, nebudete toužit po jednoduchém cukru.

A u dětí? Záleží, jak jsou staré. U puberťáka asi už moc nezmůžete, i když tam se to dá svést na „beďary“ a ono jim docela záleží na tom, jak vypadají. Největší šanci máte u hodně malých dětí do 4-5 let.

Těm už se dá vysvětlit, že cukr kazí zoubky a nedělá dobře bříšku, tak si dáme místo toho domácí pudink, který si spolu i uvaříme. Asi nejdůležitější je být přesvědčený sám uvnitř, bez toho to nejde. A taky jít příkladem.

Se soucitným pohledem na dítě a doma tajně schovanou čokoládou nic nezmůžete.

Pokud jste opravdu přesvědčeni, že cukr doma jíst nechcete, pak vydržíte dítěti bonbóny prostě nekoupit, alkohol by jste dítěti taky neměli problém Jak se zbavit chuti na sladké? Jde to!nekoupit.

Budete mít zájem:  Jak na opuchlé, oteklé a bolestivé dásně?

A úplně nejlepší je dítě na cukr vůbec nenaučit. Jde to i s babičkami, které by jim tak rády dopřály, známe to z vlastní zkušenosti. Naše víc jak tříleté děti cukr v podstatě zatím neznají. Přitom sladkou chuť mají denně.

K tomu ale také každý den kopec zeleniny, celozrnné obiloviny a luštěniny. Velká část jejich obědů a večeří tvoří zelenina upravená do sladka. A tak po ničem  netouží, neboť sladkou chuť mají plně uspokojenou.

Neznám větu, kterou často slýchám u kamarádek: Maminko, já bych si dal něco sladkého, dobrého… Chce jen to, co vidí u mě, nebo u jiných dětí.

A jak na ty babičky, dědečky, tetičky a všechny, co nám naše děti chtějí v dobré vůli kazit? Tvrdě. Tady už nejde jen o princip, ale o budoucí zdraví vašich děti. Stůjte si pevně za svým, pokud vás vyslechnou, vysvětlit stručně co cukr způsobuje a proč ho dítěti nechcete dávat.

Pokud ne, dát jasně najevo svoje hranice a dát jim také možnost, co mohou dětem oni dobrého dát. Čerstvé ovoce, sušené ovoce, mandle, oříšky, musli tyčinky bez cukru… A pokud vás nerespektují a dávají jim dále sladkosti, dítě bych jim prostě nepůjčila. Pak vás nebudou respektovat ani v jiných věcech.

A co na oslavy, narozeniny, do školky? Je nutné mít vždy sebou připravenou zdravou variantu pro dítě a dítě nenápadně nasměrovat na to vaše mlsání.

Malé děti jsou konzervativní, takže dají většinou přednost tomu, co znají.

Už mnohokrát se nám stalo, že náš zdravý dort zmizel dřív, než ten přeslazený marcipánový a že jsme ve výsledku dávali recept na tu naší dobrotu.

Z naší několikaleté zkušenosti vím, že odnaučit se jako dospělý, léta zvyklý na sladké, není jen otázka několika dnů, či týdnů. Někdo to zvládne rychleji, někomu to může trvat i rok, než přestane toužit po komerčních sladkostech. Nezapomeňte, že je to závislost.

Buďte na sebe trpěliví a snažte se mít vždy doma nějakou zdravou variantu.

Pokud solíte co nejméně, jíte dost celozrnných obilovin, spousty i na sladko tepelně upravené zeleniny a trochu  luštěnin, jednou přijde den, kdy si uvědomíte, že jste už několik dní neměli nic sladkého s cukrem a ani jste si nevzpomněli. Možná už to bude brzy.

Jak se zbavit neovladatelné chuti na sladké?

cukr Jak se zbavit chuti na sladké? Jde to!

Nejrůznější sladkosti jsou slabostí mnoha z nás. Čokoládě, dezertům, koláčům či zmrzlině dokáže odolat jen málo z nás. Jejich příležitostná konzumace nám neuškodí. Horší je to ale v případě, když nás chuť na sladké přepadá každý den a my jí vždy podlehneme. Jistě už se vám to někdy stalo. Celý den se tak nějak držíte, ale když přijdete domů z práce, sušenka či kousek koláče ke kávě je nutností. Podobná situace nastává také večer u televize. Kdo si někdy nedal kousek čokolády? Pokud chcete vaši chuť na sladké dostat pod kontrolu, máme pro vás několik jednoduchých triků.

Více se hýbejte

Nejrůznější studie potvrzují, že mnoho lidí nedokáže chuti na sladké odolat především ve třech případech. Když se nudí, když mají špatnou náladu a když jsou ve stresu.

Odborníci ve všech třech případech radí, že chuť na sladké pomůže přemoci fyzická aktivita. Zjednodušeně řečeno, když vás chuť na sladké přepadne, pusťte se do nějaké aktivity, ať už sportu či uklízení.

Pohyb totiž vyplaví do krevního oběhu endorfiny, které mají na náš organismus podobný efekt, jak když konzumujeme sladké.

„Krabička poslední záchrany“

Pokud o užitečnosti předchozí rady trochu pochybujete, neboť například v práci, jste často ve stresu, ale situace vám neumožnuje žádný pohyb, můžete využít jinou metodu. Odborníci ji někdy nazývají krabičkou poslední záchrany.

Neboli vyplatí se mít v práci v šuplíku či v kabelce nějakou krabičku se zdravými variantami sladkostí. Může se jednat například o směs oříšků, mandlí a sušeného ovoce.

V neposlední řadě se při psychicky náročných situacích doporučuje dostatečně pít, především čistou vodu.

Nahraďte sacharidy bílkovinami

V poslední době jsou velmi oblíbené nejrůznější ketodiety, které jsou založené na zvýšeném příjmu proteinů neboli bílkovin. Stejnou strategii můžete použít i v boji s chutí na sladké. Nahraďte sacharidy a obecně pokrmy s vysokým glykemickým indexem bílkovinami.

V praxi to znamená omezit konzumaci pečiva, těstovin či rýže a naopak zařadit do jídelníčku více mléčných výrobků, libového masa a zeleniny. Vyplatí se například vyměnit sladké snídaně v podobě nejrůznějších cereálií či koláčů za snídani bohatou právě na proteiny.

Díky takovéto snídani vás podle nejrůznějších studií chuť na sladké během dne přepadne s mnohem menší pravděpodobností.

Zdroj: healthline.com

Jak se zbavit chuti na sladké? Jde to! Přidejte si magazín ZdravéRady.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Jak přestat mlsat jednou provždy? Není to tak složité

Pocit chutě na něco sladkého známe všichni moc dobře. Chutě nás přepadají ve chvílích, kdy nemáme celý den kvůli práci možnost pravidelně jíst.
Foto: Profimedia.cz

Pocit chutě na něco sladkého znám moc dobře. Chutě mě přepadají ve chvílích, kdy nemám celý den kvůli práci možnost pořádně a pravidelně jíst. Doma pak převrátím vzhůru nohama všechny tajné šuplíky svých dětí.

Má známá zase vypozorovala, že spouštěčem je večerní stav nečinnosti – je sama, po rušném dni v práci večer sice u televize odpočívá, ale ten kýžený klid jako by se jí proměňoval v prázdno. A to má potřebu zaplnit – něco opojně sladkého jí přitom na chvíli krásně rozptýlí a udělá jí radost.

A moje kamarádka zjistila, že mlsá hlavně v noci. Čokoládu má spojenou se snadnějším usínáním. Stává se jí tak poměrně pravidelně, že si musí zamlsat, aby byla vůbec schopná usnout. Zrovna nedávno mi říkala, že jí už připadá, jako by byla závislá na cukru.

Cukr spouští v mozku kaskádu biochemických reakcí stejně jako drogy typu nikotin či kokain. S touto závislostí se nikdo nerodí, ale vzniká postupným ochutnáváním sladkých potravin, které následně probouzejí chuť.

Vědci zkoušeli podávat cukr laboratorním krysám. Střídali proto obyčejné, dietnější jídlo se sladkostmi. Když nasadili jídlo s menším obsahem kalorií a cukru, krysy byly apatické, úzkostlivé, a dokonce se u nich projevily klasické abstinenční příznaky. Bez cukru pociťovaly stres, který ustal, jakmile svůj příděl zase dostaly.

Ať krysy, nebo lidi, v tomto případě fungujeme všichni podobně: cukrová závislost se stala nejmohutnější a nejnebezpečnější závislostí 21. století.

„Nadbytečná konzumace cukru vede k vysokému krevnímu tlaku, zvyšuje riziko infarktu i jiných srdečně-cévních chorob.

Organismus se překyseluje, cukr ho okrádá o vitaminy, bílkoviny a minerály, hlavně o vápník, což pak může způsobovat kazivost zubů a u žen osteoporózu. Podílí se na vzniku Alzheimerovy choroby i gastroenterologických chorob.

A především: způsobuje nadváhu a obezitu,“ říká výživová poradkyně Monika Bartolomějová ze Světa zdraví.

Lidské tělo cukr potřebuje, aby pokrylo své metabolické nároky. Ale měl by být získáván např. z ovoce nebo kvalitních obilovin a luštěnin. Doporučené množství je zhruba 25 g cukru denně.

V současné době je ale velmi těžké toto množství dodržet, protože k jeho dosažení plně postačí pouhá plechovka coly nebo sladká tyčinka. A to nemluvíme o skrytých cukrech, které najdete v omáčkách, dresincích, pečivu, alkoholu apod.

Jak si užít chybějící sladkou chuť, pokud zcela vynecháme jakýkoli cukr? Stačí si uvědomit, že kromě ovoce, kterého také nemůžeme sníst příliš, je přirozeně sladká zejména zelenina.

Foto: Profimedia.cz

Abyste se oné „závislosti na cukru“ zbavili, je nutné omezit jeho konzumaci. „Nejíst tolik průmyslově zpracované potraviny, vyhnout se polotovarům, sladkostem, sladkým limonádám. Nesnažte se ale o úpravu režimu ze dne na den. Postupujte krok za krokem. Zhruba tři týdny až měsíc trvá, než se chuťové pohárky zatížené cukrem vyčistí a začnou vnímat i jiné chutě,“ radí odbornice.

Máte-li pocit, že až příliš ujíždíte na cukru, pak zkuste hledat vhodnější zdroje, než je klasický bílý řepný cukr. Vždy ale myslete na to, že se stále jedná o jednoduchý cukr. Tedy o zdroj rychle vstřebatelné energie, což v řadě případů není vhodné.

Alternativy: Med: obsahuje i řadu enzymů, vitaminů a minerálních látek.

Různé druhy sirupů (agávový, javorový, rýžový…): je důležité rozlišovat, jaké konkrétní jednoduché cukry obsahuje, protože každý je v těle jinak zpracován.

Stévie: jedná se o bylinku, která osladí, ale obsahuje jen minimum kalorií a neovlivňuje hladinu krevního cukru.

Zajímavost: Bílý cukr neobsahuje kromě cukrů nic navíc, co by bylo pro tělo přínosné. Naproti tomu například ovoce obsahuje kromě jednoduchých cukrů i vlákninu, vitaminy, minerální a další zdraví prospěšné látky.

I po přírodních sladidlech ale můžete tloustnout. Třeba med i javorový sirup mají vysokou kalorickou hodnotu a pořád jsou to cukry. Ani tyto sacharidy však nemusíte z jídelníčku úplně vyloučit, jen je důležité hlídat jejich množství.

Pokud však budete používat na slazení stévii, nemusíte se bát ani nárůstu hmotnosti, protože její kalorická hodnota je zanedbatelná.

A co umělá sladidla? „Pokud to nevyžaduje přímo situace, pak umělá sladidla nedoporučuji,“ říká odbornice. Jak tedy ponechat v jídelníčku sladkou chuť, aniž by do sebe člověk rádoby „zdravě“ cpal místo bílého cukru ty přírodní?

Abyste předešli chuti na sladké, je dobré si podle výživové poradkyně hlídat u potravin glykemický index. Tabulky najdete snadno na internetu a v řadě dostupných publikací. Stojí za to je prostudovat, protože mezi největší hříšníky patří kromě vyslovených sladkostí třeba hranolky nebo pečené brambory.

Budete mít zájem:  Solná masáž – dává do pohybu lymfatický systém

A čím je GI vyšší, tím rychleji se po konzumaci dané potraviny objeví znovu chuť na sladké. Potraviny s nižším GI jednak sacharidy uvolňují pomaleji, čímž nedochází k nadměrnému kolísání hladiny cukru v krvi, a navíc po jejich konzumaci máme větší pocit sytosti. Což je velmi důležitý aspekt pro udržení tělesné váhy.

Na velké množství cukru často zapomínáme při konzumaci ovoce, zvláště pak toho letního, které ze značné části tvoří voda. Ovoce obsahuje jednoduchý cukr zvaný fruktóza, který dokáže velmi výrazným způsobem rozkolísat hladinu krevního cukru.

Pozor si dávejte hlavně na banány, hroznové víno nebo přezrálé plody. Pro tělo je z hlediska dlouhodobé využitelnosti energie mnohem lepší zaměřit se na cukry složité. Ano, klidně v kombinaci s ovocem, ale složité a jednoduché cukry by se měly v jídle vyskytovat zhruba v poměru dvě třetiny ku jedné ve prospěch složitých.

Tzv. polysacharidy vám poskytnou hlavně luštěniny, zelenina, zejména kořenová, brambory, obiloviny i ovoce.

Ovoce je ideální ke svačinkám (hlavně těm dopoledním), protože vás nikdy nemůže zasytit na delší dobu. Jeho nadbytek vám pak může přinést i další problém – rozhází vám zažívání.

Právě vlivem vysokého obsahu cukru ve střevech výrazně kvasí a vy pak pořád hledáte záchod. Tady stoprocentně platí najít si to, co vám prospívá. Ne to, o čem se píše, že by vám prospívat mělo. Pokud vám například čerstvé ovoce v kombinaci s mléčnými produkty nesedí, nekombinujte jej a najděte si jiný způsob, jak si ho v úměrném množství užít.

A kolik že to vlastně je, to úměrné množství? U ovoce jde o dvě až tři porce denně. Obecně se doporučuje 150 g ovoce, což je např. jedno větší jablko. U zeleniny se doporučuje až pět porcí denně nebo 450 g. Toto množství zahrnuje např. i zeleninové polévky, dušenou nebo pečenou zeleninu.

Zajímavost: I v zelenině jsou sacharidy, ale jejich množství není tak velké. Překvapivým zdrojem cukru je ale například kukuřice. Sladká a kořenová zelenina mají vyšší obsah cukru, a proto i více energie. Navíc nám může poskytnout sladkou chuť, kterou bychom jinak v jídle po vynechání bílého cukru postrádali.

Svou roli hraje i forma zpracování zeleniny. Kuchyňská úprava nebo konzervování zvyšují její glykemický index. Větší část zeleniny by tedy měla být konzumována v čerstvém stavu.

Přestože jde o věc velmi individuální, obecně lze říci, že přemíra cukru přetěžuje organismus, ovlivňuje krevní cévy a zrychluje proces stárnutí pleti. Výživa, ať už správná, nebo ne, se projevuje nejen na našem zdraví zevnitř, ale také na našem vzhledu. A to třeba špatnou kvalitou vlasů, nehtů nebo pokožky.

Sůl, cukr, alkohol a různé konzervované potraviny jsou největšími nepřáteli pleti, protože ji vysušují. Např. sůl dehydruje nejen organismus, ale také pleť. A jak známo, suchá pleť rychleji stárne a více se na ní tvoří vrásky.

Cukr zase působí negativně na tvorbu kolagenu, který má mimo jiné na starosti udržovat pokožku jemnou a hydratovanou. Kombinace soli a cukru v některých konzervovaných potravinách je pak přímo kritická.

I alkohol silně dehydratuje organismus. Stejně tak má za následek vysušenou a zašedlou pleť.

Základem správné hydratace pleti je pitný režim. Vypijte alespoň 2–3 litry vody denně. Se suchou pletí také zatočí zdravé tuky – ořechy, rostlinné panenské oleje, avokádo a tučné ryby.

Obecně jde o potraviny s vysokým obsahem vitaminu C, který patří mezi hlavní antioxidanty našeho těla. Neutralizuje volné radikály, které poškozují naše buňky a urychlují proces stárnutí.

Vitamin C se podílí také na syntéze kolagenu, který je důležitý pro pevnost pleti, zamezuje tvorbě vrásek a ozdravuje cévy (např.

kiwi, pomeranče a další citrusy, borůvky, šípky, černý rybíz, růžičková kapusta, brokolice, zelí, papája).

Na pleť pozitivně působí kombinace vitaminů skupiny B, betakarotenu a zinku. Potravinami, které proces stárnutí zpomalují, jsou např. rajčata, květák, mořské plody, sardinky a losos.

Foto: Profimedia.cz

Na pleť pozitivně působí také kombinace vitaminů skupiny B, betakarotenu a zinku. Třeba ideálním zástupcem je chřest, který je považován přímo za elixír mládí.

Také olivový olej chrání buňky před škodlivými volnými radikály a zpomaluje stárnutí organismu.

Dalšími potravinami, které proces stárnutí zpomalují, jsou rajčata, květák, brusinky, maliny, přírodní jogurt, zakysané nápoje, ovesná kaše, česnek, kurkuma, zázvor, klíčky a semena, mořské plody, sardinky a losos.

Jak na změnu ve 4 jednoduchých krocích

Základem zdravého stravování jsou právě bílkoviny, které by měly tvořit 10 až 30 % z celkového denního příjmu.

Potřebujeme je nejen pro růst, regeneraci kůže, vlasů, šlach, vazů a svalů, ale také ke správné produkci enzymů, hormonů apod. Právě díky jejich správnému příjmu se cítíme sytí a nepřepadají nás chutě na sladké.

Jak na to: Střídejte rostlinné a živočišné bílkoviny, vejce, jogurt, tvaroh, ryby, maso nebo luštěniny.

I když v honbě za dokonalou postavou máme potřebu vynechávat tuky, není to pro naše tělo vůbec prospěšné. Nenasycené mastné kyseliny pomáhají snižovat hladinu cholesterolu a tím i riziko srdečních onemocnění.

Navíc mají také funkci, abychom se cítili plnější a sytější po delší dobu, pomáhají při termoregulaci a díky nim vstřebává tělo člověka důležité vitaminy A, D, E a K. V jídelníčku pak tvoří 30 až 35 % z celkového denního energetického příjmu.

Jak na to: Zařaďte do jídelníčku například potraviny, jako je losos, libové maso, avokádo, olivy, olivový olej, mandle nebo vlašské ořechy.

Tělo dlouhodobě zásobují hlavně tuky, bílkoviny a vláknina. Sladkosti a jednoduché sacharidy dodávají rychlou energii, ale poté následuje rychlý pokles krevního cukru a přichází znovu ta známá chuť.

Zaměřit byste se proto měli na komplexní sacharidy ze zeleniny, obilovin a luštěnin. Dostavuje se pocit zasycení.

Dostatečný pitný režim zabraňuje zbytečnému zobání a mlsání mezi jednotlivými jídly. Hlad i žízeň jsou ovládány stejnou částí mozku. Je tedy dost možné, že mozek považuje mírnou dehydrataci za hlad.

Pijte čisté a minerální vody, zařaďte zelené, bylinné a rooibos neslazené čaje. Nápoje neslaďte. Ani kávu.

Delší spánek pomůže ovládat chutě na sladké, stačí i dvacet minut navíc

Průměrný Čech sní ročně až 40 kg cukru. Není divu, že jsme pak nemocní! Jak ho ze stravy eliminovat a čím ho nahradit?

  • 1. Vyhoďte všechny limonády, alkohol, kávy s mlékem a cukrem a pijte prostě jen vodu, ovocné nebo zelené neochucené čaje.
  • 2. Dejte vale dezertům. Pokud máte silné nutkání sníst zákusek, dejte si, stejně jako Francouzi, sýr a ovoce.
  • 3. Zvyšte přísun bílkovin, luštěnin, ovoce a zeleniny, abyste měli více dlouhodobé energie.
  • 4. Sledujte etikety na potravinách a nápojích. Výrobci cukr přidávají všude možně, aby „vylepšili chuť“ svých produktů. Bývá například v instantních polévkách nebo dresincích.

Jak si užít chybějící sladkou chuť, pokud zcela vynecháme jakýkoli cukr? Stačí si uvědomit, že kromě ovoce, kterého také nemůžeme sníst příliš, je přirozeně sladká zejména zelenina.

Většina druhů dýní (ty navíc mají naprosto minimální počet kalorií) nebo taková dušená mrkev na másle či mrkvový salát s jablky nám mohou mlsání skvěle nahradit. I petržel je přirozeně sladká.

Už jste třeba zkoušeli kaši z kořenové zeleniny dušené na másle jako přílohu k masu? Dýni k ní můžete klidně přidat. Dýňovou kaši s mrkví si pro změnu můžete udělat k snídani místo obvyklých sladkých cereálií – přidejte k ní třeba bobulové ovoce (čerstvé nebo z mrazáku) a uvidíte, jak se budete skvěle cítit…

Hlavní zprávy

Jak bojovat s nezvladatelnými chutěmi na sladké a jak se jich zbavit? :

Snažíte se dodržovat zdravé stravování, celý den se
držíte, přežvykujete zeleninu, ale večer to na vás přijde, a
té sušence ve špajzu nebo zmrzlině k televizi prostě neodoláte.

Stejně tak pro vás není úplně snadné si dát odpolední kávu bez nějakého dobrého zákusku.

Co
ale s tím? Jde nějak tyto nezvladatelné chutě překonat nebo se
jich dokonce zbavit? Dnes se tedy podíváme na to, čím jsou způsobené a zjistíme, jak na ně.

  • jíte málo a nevyváženě, prostě vám něco chybí
  • držíte nebo jste v minulosti drželi různé diety a detoxy
  • ve vašem jídelníčku je málo bílkovin
  • vynecháváte komplexní sacharidy, přílohy, pečivo
  • nemáte ve svém jídelníčku dostatek vlákniny
  • jste zvyklí na vysoký příjem jednoduchých cukrů
  • vše sladké jste si ze dne na den zakázali a to vás trápí
  • psychické podněty (nuda, lítost, bolest a další)

Možná se v některém z výše zmíněných bodů poznáváte, ale přijde vám to úplně normální.

Vždyť se přeci snažíte zhubnout, tak jak na to jít jinak než vynechat sladké, jíst menší porce, naordinovat si pořádnou hladovku a čekat na výsledky? Takhle ale hubnutí opravdu nefunguje, pokud jste teď zmateni a máte pocit, že nevíte, jak to tedy dělat správně, můžete mrknout sem, kde se dozvíte, jak se pustit nejen do úspěšného, ale také do zdravého hubnutí.

Co se týče psychické stránky věci, vzpomínáte na dětství, kdy jste si natloukli koleno a maminka vás jako „bolestné“ vzala na zmrzlinu nebo vám koupila nějakou dobrotu? Už tady může být vaše nynější závislost na sladkém zakořeněná. Jste smutní, trápíte se, dáte si čokoládu. Pak je tu samozřejmě častý důvod – nudíte se, tak jíte.

Hlavním důvodem vašich chutí je
většinou špatně sestavený jídelníček. To, že nutně
potřebujete něco sladkého – rychlé cukry – značí, že má
vaše tělo jednoduše nedostatek energie
a potřebuje ho rychle
doplnit. Zamyslete se nad tím, jak přes den jíte.

Není to náhodou
tak, že přes den jídlo flákáte a než abyste se na něj více
soustředili, sáhnete po rychlé dobrotě v podobě sušenky? Pro
tyto případy je dobré mít v práci nebo na cestách připravenou
nějakou svačinu z domova.

Budete mít zájem:  Cherry rajčata jsou sladší, salátová šťavnatější. Která a jak využít v kuchyni?

Není potřeba nic složitého, stačí
třeba jogurt s vločkami, ořechy a ovocem, nějaký dobrý
jogurtový nebo tvarohový koktejl s tím, co máte rádi, případně
zapečené tousty nebo plněná tortila, které si můžete rychle
připravit už ráno.

Pokud budete přes den správně jíst, uvidíte, že si na sušenku ani nevzpomenete.

Jezte pravidelně, ať nehladovíte

Večer sedíte u televize a přemýšlíte,
co byste si asi tak dali. Nic vařit se vám nechce, přeci jen už
máte odpracováno a chcete si dát trochu klidu. Ale tak co, po
těžkém dnu a všem tom stresu si přeci zasloužíte sladkou
odměnu. Pro jednou vás to nezabije.

Jistě, že nezabije, ale
většinou když párkrát neodoláte, je z toho nepříjemný
zlozvyk, kterého se špatně zbavuje. Proč vás
tedy tyto chutě přepadají? Zase je to špatným jídelníčkem,
přes den jíte málo, nepravidelně, nedali jste si pořádnou večeři, odbyli se třeba jen zeleninou nebo jogurtem.

Tělo je ve stresu a hladoví,
nemá z čeho brát energii. Proto, když se večer konečně
zastavíte a máte čas reagovat na jeho potřeby, vyšle k vám
mozek signál s tím, že chce deficit doplnit.
A to rychle.

S tím se pak velmi těžko bojuje a chce to velkou vůli, obzvlášť když jste po celém dni unavení a nic se vám nechce vařit nebo připravovat. Proto tomu
předcházejte už přes den, jezte pravidelně a nezapomeňte na
kvalitní dobrou večeři.

Vyhněte se různým dietám a detoxům

Toto je vlastně stejný případ jako předchozí body. Když se vrhnete na dietu či detox, vaše tělo trpí a hladoví, nedostává to, co potřebuje ke svému fungování. Má nedostatek živin a energie, zpomalí se vám metabolismus a přijdou chutě na sladké. Proč? Protože prostě potřebuje z něčeho brát energii a fungovat, nemůže se omezovat do nekonečna.

Jestli myslíte, že ho „oblbnete“ zeleninovými šťávami, ovocem, nějakými chemickými koktejly nebo něčím podobným, jste vedle. Ono prostě pozná, že je něco špatně, a vrátí vám to nejen těmi nezvladatelnými chutěmi, ale také následným přírůstkem na váze a zadržováním tukových zásob. Pokud o tom chcete zjistit víc, zase se můžete mrknout na článek přímo o detoxu a spol.

  • se spoustou kombinací a možností
  • vždy budete vědět, kolik čeho sníst
  • můžete vařit stejně pro celou rodinu z oblíbených receptů
  • ze známých a běžně dostupných potravin
  • žádné zázračné přípravky a drastické diety
  • a hlavně BEZ HLADOVĚNÍ

Možná teď tak úplně nechápete, jak by vám zrovna bílkoviny mohly pomoci, případně ani netušíte, co to takové bílkoviny jsou. Jestli se o nich chcete dočíst víc, přejděte k tomuto článku, kde zjistíte, jak vám mohou jednoduše pomoci s hubnutím a jaké mají benefity.

Když si to zjednodušíme, bílkoviny najdete v mase, rybách, mléčných výrobcích, dokonce i oříšcích, semínkách a luštěninách. Snažte se je mít zastoupené v každém svém jídle.

Tento bod považuji za opravdu důležitý, mám ověřené, nejen na sobě, ale i spoustě lidí z mého okolí a klientů, že po zvýšení podílu bílkovin ve stravě se chutě na sladkosti razantně omezily, u většiny dokonce úplně vymizely.

Dalším důvodem, proč se tělo
dožaduje jednoduchých cukrů, je to, že mu jich nedáváte
dostatek v komplexní formě. Abych to přeložila. Sacharidy nejsou
jenom bílý cukr, ale jsou i v pečivu, vločkách, zelenině,
moukách, přílohách
a tak podobně.

Pokud ale využíváte
celozrnné produkty, které mají dostatek vlákniny, dostane vaše
tělo tyto cukry ve formě, kterou potřebuje
. Jedná se o komplexní sacharidy, které se uvolňují postupně, pomohou vám k tomu, že nebudete mít brzy hlad, na dlouho vás zasytí a chutě na sladké nepřijdou. Může za to vláknina, v nich obsažená.

Proto nevynechávejte přílohy a kvalitní pečivo, vaše
tělo tyto cukry ke svému fungování potřebuje.
A pokud mu je
nedáte, přijdou veliké chutě na sladké, kterými si to bude
chtít vynahradit. Což je samozřejmě škoda, protože
pravděpodobně neodoláte a celá vaše celodenní snaha je k
ničemu.

Plus budete zápasit s nedostatkem energie, únavou a třeba i bolestmi hlavy nebo špatným spánkem a nervozitou. Více o tom najdete tady.

Je to jen ve vaší hlavě, stačí si to naprogramovat trochu jinak, najít si jinou zábavu a radost než jsou sladké dobroty. Neřešte problémy čokoládou, ale ideálně nějak konstruktivně.

Jděte si vybít zlost a černé myšlenky pohybem, zacvičte si, vyplavte endorfiny a bude vám o moc lépe. Najděte si nového koníčka, něco co vás chytne a bude bavit.

Vím, že tohle se lépe píše než dělá, ale věřte, že je to jen o zvyku a s trochou pevné vůle najdete spoustu lepších věcí na spravení nálady než jsou nezdravé dobroty.

Pokud máte ve svém okolí někoho, komu se podařilo zdravě zhubnout a změnit svůj životní styl na zdravější vlnu, hned si u něj povšimnete i celkově lepší nálady a pozitivnějšího pohledu na svět. A to je přeci skvělé, ne? Zvládlo to už spousta lidí před vámi, tak proč byste to nemohli zvládnout právě vy 🙂

Zkuste sladké snídaně

Teď přejdeme k pár tipům pro
milovníky sladkého. Prvním je, dělat si sladké snídaně.

Když
si hned ráno dopřejete palačinky, lívanečky nebo sladkou kaši,
uvidíte, že nejen hned budete mít veselejší den, ale také
budete spokojenější s tím, že jste si dali něco dobrého a
sladkého.

Je to totiž i o psychice, čím víc si něco zakazujete, tím větší na to máte chuť. U hodně lidí to funguje až tak dobře, že po zbytek
dne po sladkém netouží a těší se až na nový den a dobrou
snídani.

Pečte si zdravé dortíky, koláče a
sušenky

Máte rádi ke kávě dortíček? Nebo
ke svačině v práci sušenky? Nekupujte je v obchodech, udělejte
si trochu času a upečte si je doma.
Na internetu najdete spoustu
jednoduchých receptů, jak na to. Když budete mít upečený dobrý
koláč, ani vás nenapadne sáhnout po tatrance.

Vtip je v tom, mít
něco dobrého připraveného už předem,
jinak se uchýlíte k té jednodušší možností, kterou je kupovaná dobrota.
Připravte se tedy už den dopředu, upečte si něco dobrého na zub
a uvidíte, že další den klasickým sladkostem lehce odoláte.

Místo cukru používejte některé ze
zdravějších sladidel

Z jakých sladidel můžete vybírat se dočtete v tomto článku o zdravém slazení. Za mě
doporučuji například čekankový sirup, kde sladíte místo cukru vlákninou a
chutná tak trochu jako med.

Případně sukralozu ve formě
flavdrops,
což jsou kapičky s mnoha příchutěmi, které se dají
použít jak do pečení a vaření, tak i na ochucování nápojů. Dalšími možnostmi jsou xylitol, erythitol nebo stevie (na tu ale pozor, má takový nepříjemný ocásek a málo komu chutná).

Nekupujte jiné sirupy krom čekankového (agávový, datlový, javorový, …), s těmi si bohužel ohledně hubnutí moc nepomůžete. Cukrů obsahují opravdu hodně a k tomu jsou velmi průmyslově zpracované, takže se do zdravého ani „hubnoucího“ jídelníčku nehodí, jakkoli se nás různé reklamy snaží přesvědčit o opaku.

Stejně tak to nevyhrajete ani s medem, který při tepelné úpravě ztrácí své benefity v podobě vitamínů a zase jsme u obyčejného cukru.

Poslední bod, kterým vás snad
potěším, je čokoláda. Mnoho z vás si určitě myslí, že
čokoláda je při hubnutí tabu.

Ale tak to není, samozřejmě je
nutné hlídat si její množství, ale ta s vysokým obsahem kakaa
(80-85% a výš)
nám může být při hubnutí naopak nápomocna.

Takže až budete mít příště opravdu velkou chuť na něco
dobrého sladkého, zkuste nechat v puse rozpustit čtvereček
kvalitní čokolády, uvidíte, že uspokojíte chuťové buňky a
hubnutí si nepokazíte.

P.S. Nelekejte se toho jednoho
čtverečku, tyhle vysokoprocentní čokolády mají jeden čtvereček
cca jako ty obyčejné čtyři.

Tak co, už přemýšlíte, co dobrého si upečete na zítřejší snídani? Vím, že to stojí čas a nějaké to úsilí, ale přiznejme si to, denně mrháme časem na spoustu ne tak úplně důležitých činností. Půl hodinku času na upečení dortíku či koláče si určitě rádi najdete, a tuto snahu oceníte nejen vy, vaše postava a zdraví, ale hlavně i další členové rodiny, hlavně ti nejmenší 🙂

Konečně jste se dočkali, máme tu další výzvu. Tentokrát se netýká stravování, ale pohybu.

První věc, která každého na startu hubnutí zajímá, případně by zajímat měla, je jak si správně poskládat jídelníček. Pro vaši inspiraci jsem se tedy rozhodla sepsat takový malý zjednodušený návod. Je jasné, že každý máme jiné zvyklosti, chutě a preferujeme jiné potraviny. Berte to proto opravdu jen jako takovou inspiraci, jestli jste v hubnutí a…

Je pátek, takže nás čeká nová výzva. Tentokrát bude o pečivu. Určitě ho rádi jíte vy, i vaše rodina. Na tom není nic špatného, ale je důležité vybrat to správné pro váš cíl, kterým je redukce tuků a samozřejmě i lepší zdraví. Podíváme se tedy na to, jaké pečivo kupovat a které ne, podle čeho vybírat a na co si dát pozor. …

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector