Jak se pečou 100% české piškoty

Jak se pečou 100% české piškoty

Pozitiva: Dobře chutnají i ty nejlevnější, takže můžete ušetřit. Chuťové rozdíly jsou minimální.

Negativa: Jen málokdy se dozvíte, kdo a kde je vyrobil. Některé obsahují kromě tradičních surovin i kypřidla a emulgátory.

Od té doby, co se výroba nejznámějších českých piškotů Opavia přesunula do Polska a zhoršila se jejich kvalita, nepřestávají se jejich konzumenti (a že jich není málo) dohadovat, které piškoty jsou ty nejlepší. Zkusili jsme to za ně zjistit.

V testu 15 produktů různých značek jsme hledali piškoty, které se nejvíc podobají těm, jež si pamatujeme z dětství.

Kulaté, na jedné straně ploché, na druhé vypouklé, voňavé po mouce a vejcích, křupavé, ale ne moc tvrdé… aby se v puse s douškem čaje krásně rozplynuly.

Takový ideál jsme mezi testovanými vzorky v podstatě nenašli. A hlavně jsme zjistili, že se piškoty mezi sebou příliš neliší.

Možná je to dáno tím, že jejich výroba je koncentrovaná jen do několika podniků na Slovensku, v Česku a v Polsku.

V každém případě rozdíly v chuti a kvalitě nejsou tak výrazné, jak velké jsou rozdíly v jejich cenách. Za kilo piškotů totiž můžete zaplatit 50, ale také 300 korun.

Absolutním cenovým rekordmanem jsou piškoty Tesco Sponge biscuits vyrobené v Polsku. Stály šestkrát víc než další piškoty, které ležely ve stejném obchodě v regále hned vedle nich – Tesco Value, také z Polska.

Že by měly i šestkrát lepší chuť? Ani náhodou. Chutnaly sice o trochu lépe než levnější konkurent, ale nijak výrazně. Oba vzorky byly v testu hodnoceny jako chuťově podprůměrné.

Dražší neznamená lepší

Výsledky ukázaly, že cena vůbec nekoresponduje s kvalitou. V senzorickém hodnocení, v němž třicet porotců – běžných konzumentů i studentů cukrařiny – posuzovalo chuť i vzhled, dopadly nejlépe nejlevnější piškoty Clever, které se staly i celkovým vítězem testu.

V konkurenci patnácti anonymních vzorků je porota vyhodnotila jako celkově nejlepší. Líbila se vůně, tvar i chuť, jen barva byla podle laiků, ale i učňů cukrářů příliš vybledlá. Cukráři také ocenili, že piškot drží tvar i po namočení do mléka, a přitom příjemně změkne.

„Mají chuťově blízko k těm, které znám z dětství,“ uvedl jeden z porotců.

Nejméně porotcům chutnaly bezlepkové piškoty, hodně se drobily a vadila i kukuřičná příchuť. Nutno však říct, že byly handicapovány tím, že jsou na rozdíl od všech ostatních vyrobeny z kukuřičné mouky. Pro celiaky jsou však určitě dobrou alternativou.

Nejlepší tvar a barvu měly piškoty Sedita Mini a Basic, ty ale zase chutnaly tak trochu jako polystyrenový chlebíček.

Nejvíce připomínek ke vzhledu měli hodnotitelé k Dětským piškotům od společnosti Kávoviny Pardubice.

Nelíbilo se jim, že jsou na povrchu moc světlé, zespodu naopak připálené a navíc příliš pórovité, takže se po namočení do mléka lepily na zuby a v dezertu ze zakysané smetany se rozmočily až příliš.

Nejvíce výhrad směřovali porotci ke tvrdosti jednotlivých vzorků.

Maminky, které kupují piškoty malým dětem, by tak měly být při výběru značky ostražitější, protože za příliš tvrdé označili hodnotitelé osm z patnácti piškotů.

Vůbec nejtvrdší byly podle nich Sedita Mini piškoty, Veselé piškoty jablečné a K-Classic Biscuits. „To je skoro na vylomení zubu,“ komentovali porotci konzistenci těchto výrobků.

Jak dopadly tolik kritizované opavie? Potvrdilo se to, co už bylo mnohokrát řečeno – že nejsou takové, jaké bývaly. Ve smyslovém hodnocení nebyly nejhorší, ale ani nejlepší, skončily někde uprostřed. Vyšší cena a zavádějící informace na obale je posunuly v testu na celkově 12. místo.

Proč kypřidla?

Tradiční dětské piškoty – i ty průmyslové – se vyrábějí jen z vajec, cukru a mouky. Takové složení surovin měla většina testovaných vzorků. Některé ale obsahovaly i kypřicí látky, emulgátory a aromata, někde jsou uvedeny i kukuřičné škroby nebo glukózový sirup.

Ani na jednom vzorku nechyběla tabulka s výživovými údaji – energetická hodnota, obsah tuku, nasycených mastných kyselin, bílkovin, sacharidů, cukrů, vlákniny… Hodnoty jednotlivých vzorků se víceméně shodovaly. Nezjišťovali jsme, zda složení – třeba množství vajec – odpovídá tomu, co je uvedeno na obale.

V laboratoři jsme pouze zkontrolovali množství tuku, který pochází jen z vajec a možná z oleje používaného na vymazání pečicího pásu.

U osmi vzorků byl obsah tuku vyšší než deklarovaný ve výživových tabulkách, u některých se lišil až o 30 procent.

Jenže výživové údaje na obale nejsou pro výrobce úplně závazné, vyjadřují jen průměrnou hodnotu a přípustné odchylky od skutečného množství jsou velké, takže firmy žádný předpis neporušují.

Reklamní fígle

Posoudili jsme i obaly. Povinné údaje uvádějí všechny výrobky. Alergeny (u piškotů jsou to vejce a pšeničná mouka) jsou zvýrazněny, složení i podmínky uchovávání jsou uvedeny, stejně jako výrobce nebo prodejce. Horší je, že právě údaj o výrobci, který nás zákazníky hodně zajímá, nám většinou nic neřekne.

Zaujala nás i některá reklamní tvrzení uvedená na obalech. Zejména obrázky čerstvých vajec. Do průmyslových piškotů se nepoužívají rozklepnutá vejce, ale pasterovaná vaječná melanž, kterou připravují drůbežářské závody.

Opavia na obale vyzdvihuje nejen „vysokou kvalitu“ a „tradiční recepturu“, ale také zdůrazňuje, že „obsahují 50 % cereálií“. Nejde o žádný zdravotní „nadstandard“, ale o sdělení, že obsahují 50 procent mouky. Je to stejné sdělení jako cedulka „cereální rohlík“ u koše s pečivem. Z obilovin, tedy z cereálií, jsou všechny. rohlíky i všechny piškoty. Jinak to nejde.

Výrobce? Přísně tajná informace

Jen u čtyř vzorků z 15 se spotřebitel z obalu dozví, kde byly piškoty vyrobeny. U ostatních je uvedeno jen jméno prodejce, u některých země výroby. Zákon to tak připouští. Zkusili jsme zapátrat, jak je to s ostatními. Moc jsme nepochodili. Ukázalo se, že informace o výrobci jsou zřejmě tajné.

Budete mít zájem:  Lupénkáře častěji trápí cukrovka

Na zákaznické lince Tesco vám řeknou jen to, co je na obale: vyrobeno v Polsku. Sdílnější není ani tiskový mluvčí společnosti Václav Koukolíček: „Jedná se o dlouholetého dodavatele, se kterým spolupracujeme řadu let. Bližší podrobnosti vzhledem ke konkurenci nesdělujeme. Ale není to závod, kde své piškoty vyrábí Opavia.

“ Tisková mluvčí Lidlu Jitka Vrbová pouze prozradila, že piškoty Tastino, na kterých není ani zmínka o výrobci, jsou vyrobeny na Slovensku, ale konkrétní závod uvést také nechtěla: „Výrobce neříkáme.“ Na Slovensku jsou vyrobeny i piškoty Basic, což je vlastní značka řetězce Albert. Ani tady se dál nedostaneme. „Informace na obalech piškotů jsou v sou ladu s platnou legislativou.

Je tam mimo jiné uvedena i země původu výrobku,“ říká mluvčí Aholdu Dagmar Krausová.

Lépe jsme pochodili jen u firmy Mokate Czech, která je uvedena jako výrobce na piškotech Clever a Marila – i s pražskou adresou. Na té ale žádná továrna na výrobu sušenek nesídlí. Navíc společnost patří do polské skupiny Mokate, která vlastní dvě továrny v Polsku a jednu v Česku. Tak kde byly vyrobeny? Ve středočeských Voticích. Dozvěděli jsme se to až na přímý novinářský dotaz.

Výrobce není ani na piškotech Opavia. Prodejce Mondelez Czech má výrobny po celém světě. Včera vyráběl tradiční české piškoty v Opavě, dnes v Polsku, proč by to zítra nemohlo být třeba v Číně?

Kde se vzaly kulaté piškoty?

„200 g cukru jemně prosátého třít asi půl hodiny s osmi žloutky do zhoustnutí. Přidat sníh z osmi bílků a 250 g hrubé mouky. Naplnit do sáčku a na plech vyložený papírem stříkat stejné piškoty. Posypat cukrem a upéct v mírnější troubě,“ píše ve své kuchařce známá Marie Janků-Sandtnerová. A dodává: „Tyto piškoty mohou se podávati malým dětem.“

„Piškoty uvádějí ve svých kuchařkách všichni renomovaní doboví autoři. Ale žádný nezmiňuje tvar,“ vysvětluje znalkyně historie české gastronomie Jitka Rákosníková. Kde se přesně objevily první kulaté piškoty, není zcela jasné. Jisté je, že jejich předchůdci byly podlouhlé cukrářské piškoty.

Princip přípravy je ale stejný. Ušlehaný sníh z bílků je zamíchán do zvlášť připravené směsi z rozetřených vaječných žloutků a cukru. Piškoty jsou charakteristické právě tím, že neobsahují žádné kypřicí prostředky. Jejich kyprost totiž zajistí přídavek bílkového sněhu.

I průmyslově se piškoty vyrábějí z mouky, cukru a vajec ve formě vaječné melanže. „Dětské kulaté piškoty mají na rozdíl od podlouhlých cukrářských menší obsah cukru a jejich jakost je závislá na typu použité mouky a jakosti vaječné hmoty,“ vysvětluje Marcela Sluková z VŠCHT v Praze.

Jak se pečou 100% české piškoty

Rajčata nejlépe chutnají, když jsou dobře vyzrálá, ovšem to zase nebývají ve stavu, kdy snadno zvládají manipulaci a transport. Jedním z řešení je rajčata usušit. Nebo usušit a naložit do oleje.

Nezávislý spotřebitelský časopis dTest otestoval celkem 10 výrobků sušených rajčat v oleji.

Zjišťoval, jak lahodí lidskému jazyku a oku i zda se v nich nenacházejí nežádoucí látky například v podobě změkčovačů plastu nebo pesticidů.

Jak se pečou 100% české piškotyJak se pečou 100% české piškoty

Češi jsou největší milovníci máku na světě. Každý z nás ročně spořádá 430 gramů této zdravé „superpotraviny“, což nemá nikde jinde obdoby. O to závažnější je zjištění MF DNES, že semena máku jsou často plná morfinu a dalších alkaloidů.

Jak se pečou 100% české piškotyJak se pečou 100% české piškoty

Ideální chléb? Jen pšenice, žito, voda, kmín a sůl. Chutný chléb umí vyrobit i velká pekárna.
Pamětníci žehrají na kvalitu chleba a mladí si raději pečou doma vlastní. Je opravdu ten kupovaný tak špatný? Test DNES ukázal, že i v obchodě koupíte chutné a poctivé chleby.

Jak se pečou 100% české piškotyJak se pečou 100% české piškoty

Proteinová bomba na čtyři kousnutí.
Donedávna byly výsadou sportovců toužících po růstu svalů a k dostání byly jen v posilovnách. Dnes jsou jich plné obchody a kupuje je kdekdo. Tyčinky s proteinem se staly další stravovací modlou.

Jak se pečou 100% české piškoty

Originál je z buvolího mléka, Češi radši kravské.
Chcete-li doma ochutnat pravou Itálii, vyzkoušejte dražší, ale chuťově výraznější buvolí mozzarellu. Sýr z kravského mléka je fádnější, ale určitě vás v kuchyni nezklame.

Domácí piškoty pro domácí miláčky

Piškoty patří k dětem. K dětem patří první červen. Takže jak jinak jejich svátek oslavit než tím, že jim vlastnoručně upečete domácí piškoty?

Nejde ostatně jen o svátek, který se koná jednou za rok. Domácí piškoty se můžou hodit i jindy. Tak například žádná jiná věta neodvede pozornost potomků vlastních i krátkodobě vypůjčených od pustošení vaší domácnosti tak rychle, jako nevinný dotaz: dá si někdo z přítomných dobré domácí pišktoty?

Pečení vlastních piškotů má i další výhodu: nemusíte žádné piškoty kupovat. A ty, které nějakým opomenutím nezmizí závratnou rychlostí v dětech, můžete použít na domácí tiramisu nebo domácí piškotový nepečený dort, čímž dáte slovu domácí další rozměr.

Jak se pečou 100% české piškoty

Těsto na domácí piškoty

S tímhle těstem nejsou žádné cavyky. Pokud máte robota, ušlehá ho za vás. V případě dětských piškotů byste ideálně robota mít měli, ručně je to celkem dřina a nejstem si vůbec jistá, že po takovém výkonu budete děti milovat víc než předtím.

Seznam surovin i postup jsou proklatě krátké a snadné. Stačí našlehat bílky s cukrem a troškou škrobu…

Jak se pečou 100% české piškoty

… a poté vmíchat žloutky a mouku. Takže vám raději rovnou povím o dvou kritických místech, která přitom potkáte.

Jak se pečou 100% české piškoty

Rychlost především

S hotovým těstem budete muset pracovat velmi rychle, jinak se na plechu při pečení rozlije víc, než byste si přáli.

Čili pokud se zapovídáte na telefonu se sousedkou, upečete si piškoty půvabně rozteklé, vzhledem se krajně blížící plátu na piškotovou roládu. Kdo si z matematiky vzpomíná na limity, jistě tento příměr ocení.

Budete mít zájem:  Po kom máme postavu: Za co (ne)mohou geny?

Nikdy to piškotová roláda nebude, ale skoro ano. Ovšem kdybyste s pečením otáleli do nekonečna, tak ji máte.

Pokud si tedy myslíte, že se při tom pěkně pocvičíte v práci s cukrářským sáčkem a naučíte se stříkat základní tvary na plech, těsně vedle. Nechte si rozvážné cvičení na jindy, zde postupujte rychle, soustředěně a systematicky.

Základní stříkané piškotové tvary jsou tečky a čárky (rozumějte kulaté a podlouhlé piškoty), což připomíná morseovku, takže z upečených piškotů můžete na kuchyňské lince vyskládat nějaký záludný vzkaz.

Jak se pečou 100% české piškoty

Posypání cukrem

Nastříkané piškoty, než je dáte do trouby, potřebují posypat práškovým (= moučkovým) cukrem.

Jak se pečou 100% české piškoty

Tím se jim při pečení vytvoří tenká krusta, díky cukru v troubě maličko zatvrdnou, tolik nenabudou na objemu a jen díky tomu z nich bude něco, o čem můžete směle prohlásit: koukej, upekla jsem ti domácí piškoty.

Hezký den dětí, ať už ho slavíte jen jednou ročně, nebo ho máte každý den.
 

Jak se pečou 100% české piškoty

Suroviny

  • 3 vejce
  • 100 g hladké mouky
  • 100 g cukru krupice
  • 10 g maizeny – kukuřičného škrobu
  • 30 g cukru moučky na posypání

Postup

  1. Bílky smíchejte s krupicovým cukrem a škrobem a dejte společně šlehat. Začněte na nejnižší otáčky robota a postupně zvyšujte rychlost, až se dostanete skoro na nejvyšší obrátky. Pak počítejte ještě zhruba s 5-10 minutami, než z těchto surovin váš mechanický pomocník vyšlehá tuhý sníh, ve kterém mezi prsty neucítíte ani zrnka cukru, ani škrob. Ručně se o tyhle výkony rozhodně nepokoušejte, stejně tak se nepokoušejte vyměnit cukr za jiný druh sladidla.
  2. Vezměte do ruky obyčejnou metličku a k tuhému sněhu jemně vmíchejte žloutky jeden za druhým – další vždy až poté, co se předchozí vstřebá do těsta. Přisypte polovinu mouky a nadzvedáváním sněhové hmoty ode dna ji metličkou jemně vpracujte, potom udělejte totéž s druhou polovinou mouky.
  3. Troubu začněte předehřívat na 200 stupňů bez horkovzduchu nebo na 180 stupňů s horkovzduchem, dva plechy vyložte papírem na pečení. Piškotové těsto nalijte nebo jiným důstojným způsobem dostaňte do cukrářského sáčku (nebudu vám nic nalhávat, stejně bude fungovat i pevnější igelitový sáček), odstřihněte mu roh na otvor o průměru kolem jednoho centimetru a nastříkejte na plech buď kulaté, tří- až čtyřcentimetrové piškoty, anebo podlouhé piškotové prsty. Pracujte rychle, svižně, nikam neodcházejte, jinak těsto zřídne a nezafunguje, jak má.
  4. Nastříkané piškoty jemně poprašte moučkovým cukrem. Vložte do horké trouby a pečte 10-15 minut do jemného zezlátnutí. Každá trouba peče jinak, takže jakmile kdykoli v tomto intervalu získají hezkou zlatavou barvu, cvičně jeden vyjměte a rozlomte, ať vidíte, zda je propečený i uvnitř. Pokud pečete oba plechy najednou bez horkovzdušného oběhu, nezapomeňte po polovině pečení prohodit horní s dolním a navíc i oba plechy otočit přední stranou dozadu.
  5. Upečené piškoty nechte vychladnout na mřížce. Snězte jen tak, nebo je schovejte do tiramisu či jiných nepečených piškotových dezertů.

https://www.kucharkaprodceru.cz/domaci-piskoty/(c) Kucharka pro dceru a Jana Florentyna Zatloukalova, www.kucharkaprodceru.cz, 2014-2017. Pouze pro osobni pouziti. Dalsi sireni podleha schvaleni autorky a ridi se autorskym zakonem.
 
 

Žloutkové piškoty

Poslední dobou jsem se zase trochu vrhla na pečení makronek a celkem drasticky mi tak stoupla spotřeba bílků. Jenže co s těmi zbylými žloutky? Bílky mrazím bez problémů, ale u žloutků s tím moc spokojená nejsem. Tak jsem se rozhodla zkusit tyhle žloutkové piškoty podle receptu Pavlíny Berzsiové.

Jak se pečou 100% české piškoty

Zpočátku jsem si možná jako teď Vy říkala, piškoty? Pytlík piškotů koupím za pár korun v obchodě, tak proč se s nimi dělat doma. Navíc piškoty ani nejím, snad jen v případě nějakých žaludečních nevolností ???? Nicméně mi to nedalo, bylo mi líto žloutky vyhodit, tak jsem to zkusila. A musím říct, že mě už dlouho nic tak příjemně nepřekvapilo ????

Na první pohled možná vypadají jako obyčejné piškoty, ale chutí jsou rozhodně někde jinde. Jsou jemné, vláčné, měkké … vyniká chuť másla. Za mě jednoznačně palec nahoru. Chutnají skvěle samotné i slepené oblíbeným krémem či marmeládou. Myslím, že se budou perfektně hodit třeba pod likérové špičky nebo vánoční vosí hnízda. 

Jak se pečou 100% české piškoty

  • Žloutkové piškoty (60-70 ks):
  • 100 g změklého másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 160 g žloutků (asi 8 vajec) – pokojové teploty
  • 160 g hladké mouky
  • Troubu předehřejte na 180 stupňů, dva plechy si vyložte pečícím papírem. 

Změklé máslo vyšlehejte s moučkovým cukrem do pěny. Za stálého šlehání přidávejte postupně žloutky a nakonec prosátou mouku. Vše šlehejte při nižším výkonu šlehačem. 

Těsto si přendejte do sáčku s hladkou trubičkou, použila jsem průměr 1 cm, a nastříkejte na plech. Pokud chcete mít piškoty stejně veliké, můžete si na spodek papíru nakreslit kolečka. Já jsem si pod papír vsunula šablonu na makronky, kde je průměr kolečka 3,5 cm.

Piškoty stříkejte na plech v dostatečných odstupech, při pečení nabudou. Nebojte se špiček, které vám na piškotech při stříkání vzniknou, na rozdíl od makronek se v troubě při pečení vyrovnají ????

Piškoty pečte po jednom plechu ve vyhřáté troubě ca. 13-15 minut podle velikosti. Piškoty by měli lehce zezlátnout, na krajích samozřejmě trochu více. 

Nechte vychladnout na plechu, pak opatrně sloupněte z papíru. Plnit můžete dle vlastní fantazie krémem nebo oblíbenou marmeládou, případně i namočit v čokoládě. Ale skvěle chutnají jen tak, samotné. 

Jak se pečou 100% české piškoty
Jak se pečou 100% české piškoty
Jak se pečou 100% české piškoty

inspirace z Velké domácí cukrářky od Pavlíny Berzsiové

Vytisknout recept

Česká chuť garantuje skutečně český původ

Jak se pečou 100% české piškotyAlbert rozšiřuje nabídku českých výrobků ve svých obchodech. Novou spolupráci stvrdili na Královéhradecku při dnešním setkání zástupci řetězce a lokálních dodavatelů pod záštitou ministra zemědělství Mariana Jurečky. Účastníci akce na místě zpečetili spolupráci podpisem a symbolickým razítkem. Všechny produkty řady Česká chuť, které najdou zákazníci v Albertu exkluzivně, splňují definici české potraviny podle zákona.

Budete mít zájem:  Vnitřní a vnější hemoroidy - příznaky a léčba

Obchodní řetězec Albert představil zákazníkům již v prvním čtvrtletí letošního roku v řadě Česká chuť několik produktů, jako například česká jablka nebo pultové delikatesy. V tuto chvíli nabízí na 80 výrobků napříč čerstvým i trvanlivým sortimentem.

Jak se pečou 100% české piškoty„Podpora domácích potravinářů je pro naše ministerstvo klíčová, stejně jako jasné a srozumitelné značení českého původu potravin. To, že se rozšiřuje nabídka českých výrobků v běžné obchodní síti, které navíc spotřebitelé snadno poznají, vnímám velmi kladně,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka. Ten se u příležitosti představení nové značky Česká chuť setkal u výrobce piškotů na Královéhradecku se zástupci vybraných tuzemských dodavatelů.

Větší dostupnost kvalitních českých výrobkůVybraní tuzemští dodavatelé při setkání představili své výrobky a komentovali novou spolupráci s obchodním řetězcem Albert: „Naše spolupráce znamená pro české zákazníky především větší dostupnost kvalitních českých výrobků, což nás velmi těší,“ řekla Martina Králová, jednatelka společnosti Perník, kde se pečou 100% české piškoty. Nabídku svých produktů v široké obchodní síti čítající více než 300 obchodů po celém Česku chválil také Milan Lipavský ze společnosti Seli, vyrábějící pivní tyčinky, a Petr Hrdlička, ředitel firmy Záruba Food, odkud do prodejen Albert míří tradiční česká majonéza.

„Produkty České chuti do našich obchodů přináší naši dlouholetí malí i velcí dodavatelé z České republiky, kterým patří poděkování.

Velice rádi ve spolupráci s nimi vycházíme vstříc zvyšující se poptávce našich zákazníků po potravinách domácího původu, jenž nová značka garantuje,“ řekl při setkání Petr Pavlík, ředitel pro obchod v řetězci Albert.

„Věříme, že nabídku českých produktů, kterou budeme i nadále rozšiřovat, ocení,“ uzavřel.

Spolupráci stvrdili podpisem na setkání v Těchlovicích zástupci dodavatelů a řetězce Albert spolu s ministrem zemědělství Marianem Jurečkou, který na závěr připojil také symbolické razítko.

Čerstvé i trvanlivé české potravinyZákazníci najdou exkluzivně v prodejnách Albert v řadě Česká chuť například mléčné a masné výrobky, ovoce, čerstvou i sterilovanou zeleninu, těstoviny, majonézu nebo hořčici, ale také pečivo, tyčinky a piškoty.

Ty vyrábí v Těchlovicích u Hradce Jak se pečou 100% české piškotyKrálové ze stoprocentně českých surovin, jako je třeba mouka z nedalekých Předměřic, společnost Perník.

Všechny výrobky značky Česká chuť splňují definici české potraviny podle definice Ministerstva zemědělství a Zákona o potravinách. Díky tomu mohou nést na obalech logo „Česká potravina“. Zákazníci si tak mohou být naprosto jistí nejen domácím původem, ale i kvalitou a tradičními českými recepturami.

Již nyní nabízejí prodejny Albert 100 % stálé nabídky hovězího a vepřového masa českého původu a čeští dodavatelé tvoří širokou základnu také u dalších čerstvých i trvanlivých potravin.

(tz)

Albert podporuje české výrobky s novou značkou Česká chuť

Obchody Albert představily novou značku Česká chuť, která garantuje český původ potravin. Spolupráci řetězce Albert a lokálních dodavatelů podpořil ministr zemědělství Marian Jurečka při oficiálním setkání na Královéhradecku. Všechny produkty značky Česká chuť, které najdou zákazníci exkluzivně v Albertu, splňují definici české potraviny podle zákona.

Foto: Albert Popisek: Novou spolupráci s řetězcem Albert stvrdil symbolickým razítkem ministr zemědělství Marian Jurečka

„Podpora domácích potravinářů je pro naše ministerstvo klíčová, stejně jako jasné a srozumitelné značení českého původu potravin.

To, že se rozšiřuje nabídka českých výrobků v běžné obchodní síti, které navíc spotřebitelé snadno poznají, vnímám velmi kladně,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka u příležitosti představení nové značky Česká chuť na Královéhradecku, kde se setkal se zástupci vybraných tuzemských dodavatelů.

Albert představil zákazníkům již v prvním čtvrtletí letošního roku v řadě Česká chuť několik produktů, jako například česká jablka nebo pultové delikatesy. V tuto chvíli nabízí na 80 výrobků napříč čerstvým i trvanlivým sortimentem.

Prohlídka výroby společnosti Perník, kde se pečou 100% české piškoty

Garance české kvality

„Naše spolupráce znamená pro české zákazníky především větší dostupnost kvalitních českých výrobků, což nás velmi těší,“ okomentovala novou spolupráci s obchody Albert Martina Králová ze společnosti Perník, kde se pečou 100% české piškoty. Podobně nově zákazníci najdou v obchodech Albert například typické české pivní tyčinky od společnosti Seli nebo tradiční majonézu, kterou vyrábí v jižních Čechách společnost Záruba Food.

„Produkty České chuti do našich obchodů přináší naši dlouholetí malí i velcí dodavatelé z České republiky. Velice rádi vycházíme vstříc zvyšující se poptávce našich zákazníků po potravinách domácího původu, jenž nová značka garantuje,“ řekl při setkání Petr Pavlík, ředitel pro obchod v řetězci Albert.

Zleva – Petr Hrdlička (Záruba Food), Milan Lipavský (Seli), Martina Králová (Perník), ministr Marian Jurečka, Jiří Mareček a Petr Pavlík (Albert)

České ingredience a tradiční receptury

Řada Česká chuť čítá široké spektrum výrobků od masných produktů po zeleninu či trvanlivé výrobky. U všech si zákazníci mohou být jisti českým původem.

Například piškoty značky Česká chuť se vyrábí ze stoprocentně českých surovin, jako je třeba mouka z nedalekých Předměřic.

Všechny výrobky nesou označení „Česká potravina“, která znamená, že splňují definici české potraviny podle definice Ministerstva zemědělství a Zákona o potravinách. Díky tomu mohu mít zákazníci jistotu, že se jedná kvalitní český výrobek.

Jste politik? Zveřejněte bez redakčních úprav vše, co chcete. Zaregistrujte se ZDE. Jste čtenář a chcete komunikovat se svými zastupiteli? Zaregistrujte se ZDE.

reklama

Jurečka , MZe , značka , Albert , Česká chuť

autor: Komerční článek

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector