Jak na bolest žaludku? Co platí na bolavý žaludek?

Bolest břicha je jednou z nejčastějších bolestí se kterou se ve svém životě setkáváme. Může mít mnoho příčin – od reakce na jídlo či na stres, až po signalizování vážnějších onemocnění jako je alergie na některé potraviny, zánět žaludku a podobně.

 Odhalit příčinu bolesti břicha není vždy na první pohled možné. Bolest břicha mohou provázet i doprovodné projevy jako jsou průjmy, pálení žáhy, křeče nebo plynatost.

  •  Většinu důvodů bolestí břicha jsme shrnuli ve velkém článku o příčinách bolesti břicha.
  • V tomto příspěvku bychom se chtěli věnovat specificky těm bolestem břicha, které přicházejí po jídle.
  • Obsah článku:

Jak na bolest žaludku? Co platí na bolavý žaludek?

Důvodů na bolesti žaludku, které se objevují hlavně po jídle může být také několik.

Někdy je bolest žaludku reakcí na snědenou potravu a na některou její složku, častým důvodem bolesti břicha po jídle – zejména pokud je tato bolest jednorázová – je přejídání.

Konzumace velkého množství jídla v krátkém intervalu zatíží žaludek natolik, že ho není schopen strávit a své přetížení hlásí bolestí.

Tato bolest zvykne pominout, když si odpočineme, případně urychlíme trávení například probiotiky.

Pokud se vám bolest po jídle objevuje pouze po specifickém jídle, důvodem může být intolerance na některou z jeho složek.

Často se díky takovým příznakům odhalí celiakie – alergie na lepek, laktózová intolerance ( „alergie na mléko“) nebo histaminová intolerance.

Zkuste si proto vysledovat, zda se vám bolest neobjevuje hlavně po konzumaci mléčných produktů, anebo zvýšené konzumaci lepku (ve formě například pečiva, pizzy a podobně …)

Alergie na lepek

Jak na bolest žaludku? Co platí na bolavý žaludek?

Alergie na lepek se kromě bolesti projevuje i průjmy s kyselým zápachem, stolice je často světlé barvy. Lidé s alergií na lepek bývají slabí, malátní, u dětí je často přítomna i podvýživa nebo opožděný růst. Celiakie se projevuje i špatnou vstřebatelností živin – zejména vitaminů skupiny B, železa. Objevit se mohou také změny na psychice (mrzutost, depresivní stavy, neklid) nebo na kůži (suchá, podrážděná pokožka, lámavé nehty).

Bolesti břicha u celiatiků obvykle zcela ustanou dodržováním bezlepkové diety.

LAKTÓZOVÁ INTOLERANCE 

Jak na bolest žaludku? Co platí na bolavý žaludek?

Nepřiměřená reakce na mléčnou bílkovinu nastává většinou 30 minut až 2 hodiny po konzumaci jídla s mléčnou složkou. Projevuje se kolikovými bolestmi v břiše, křečemi, přeléváním obsahu břicha, škroukáním v břiše, zvýšenou plynatostí a průjmem.

U alergiků na laktózu se může objevit i pálení žáhy. Laktózová intolerance nemusí být jen vrozená, může vznikat i během života – ve vyšším věku klesá množství enzymu laktáza, který štěpí mléčnou bílkovinu.

Vyléčení této intolerance není možné. Je však možné dlouhodobě nemít žádné příznaky onemocnění dodržováním diety s vyloučením mléčných produktů.

Na trhu je možné dostat i léky na podporu tvorby enzymu laktáza, které alergici užívají v době, kdy se potřebují připravit na to, že budou konzumovat jídlo s mléčnou složkou a neumí se tomu vyhnout.

histaminová intolerance

Tato potravinová alergie je velmi specifická a má specifické projevy, které se obtížně klasifikují. Dá se říci, že histaminová intolerance se u každého, kdo jí trpí, může projevovat jinak. Někteří pacienti popisují po konzumaci některého typu jídel hlavně vnější projevy (otoky sliznice, svědění rtů, potíže s dýcháním, bolesti hlavy, změny krevního tlaku).

U jiných se HIT (DAO) projevuje trávicími obtížemi, například bolestí břicha po konzumaci některého jídla, průjmy a podobně.

Mezi nejčastější spouštěče a potraviny, na které jsou lidé s histaminovou intolerancí citliví, patří: jídla s obsahem rajčat, zelí, ryby, sýry, uzeniny, dýně, čokoláda a kakao, alkohol a mléčné výrobky.

Dodržování histaminové diety je základem pro každého, komu byla diagnostikována HIT. Dieta pro histaminika vylučuje konzumaci všech jídel, které mu škodí.

Seznam potravin v histamínoveje dietě může být individuální. To, co je špatně tolerováno u jednoho, může být v pořádku pro někoho jiného.

Proto dokud si nastavíte správný jídelníček, je vhodné zkoušet a postupně zavádět jednotlivé složky potravy, abyste si odsledovali reakci vašeho těla.

Pokud vás břicho bolí hlavně po jídle, může to být signál i těchto onemocnění:

ŽALUDEČNÍ VŘEDY 

Jak na bolest žaludku? Co platí na bolavý žaludek?

Pacienti se žaludečními vředy často popisují bolest po jídle mezi žebry, ve střední části břicha. Bolest se objeví častěji a výrazněji, pokud pacient sní něco kořeněné, pikantní nebo smažené. Paradoxně, po mléčných výrobcích tato bolest ustupuje. To platí hlavně pro vředy v žaludku. Pokud máte duodenální vřed, bolest zvykne projít po tom, jak se najíte a naopak u žalúdečních vředů – bolest přichází bezprostredné po jídle.

Pokud je toto i váš případ a poznáváte se v tomto popisu, měli byste se dát otestovat na přítomnost Helicobacter pylori.

Tato nenápadná bakterie je ve více než 90% případů zodpovědná za vznik vředových onemocnění – žaludečních a dvanáctníkových vředů. Helicobacter pylori lze spolehlivě vyléčit – vybrat si můžete z přírodních možností léčby, nebo léčbu antibiotiky.

Po přeléčení helikobaktera se vředové onemocnění zmírní a při dobré životosprávě se vředy zvyknou postupně zahojit.

Udělejte si test na Helicobacter v pohodlí domova

Zakupte si samostatný test nebo jej získej zdarma k balíčkům s Masticha Active.

Masticha Active je přírodní produkt s obsahem chioské mastichy, speciálního kmene Lactobacillus reuteri DSM17648 a aktivní kvasinky Saccaromyces boulardii. Chioská masticha přispíva k normalní činnosti gastrointestinálního traktu.

Test na helikobakter pylori Jak na bolest žaludku? Co platí na bolavý žaludek? 2x Masticha Active + test na helikobaktera zdarma Jak na bolest žaludku? Co platí na bolavý žaludek?
Vysoce spolehlivý test pro detekci přítomnosti bakterie h. pylori v žaludku. Test se provádí ze stolice. Výsledky testu do 10 minut. Pro zjištění příčiny vašich trávicích problémů již nemusíte navštěvovat lékaře. Minimální mastichová kúra je balík produktů s obsahem chioské mastichy, která přispíva k normalní činnosti gastrointestinálního traktu. Masticha Active je unikátní produkt s obsahem chioské mastichy, speciálního kmene L. reuteri DSM17648 a Saccharomyces boulardii. 

  • až 200 kapslí Masticha Active
  • 33-dnů užívání kúry
  • test na helikobakter jako dárek
199Kč 1990Kč
Jak na bolest žaludku? Co platí na bolavý žaludek? Jak na bolest žaludku? Co platí na bolavý žaludek?

NEMOCNÝ ŽLUČNÍK

Úkolem žlučníku je hromadit žluč, která rozkládá tuky. Pokud je tato funkce z nějakého důvodu porušená, člověku se objevují bolesti a to hlavně po mastném jídle. Bolesti jsou silné, kolikovité a velmi těžko se snášejí. Při onemocněních žlučníku se bolest objevuje i několik hodin po jídle.

PANKREAS

Jak na bolest žaludku? Co platí na bolavý žaludek?

Silné bolesti v okolí pupku, které vystřelují vzhůru do oblasti břicha a přicházejí velmi rychle po jídle odkazují na špatnou funkčnost slinivky.

Pozor na signály zánětu slinivky!

Pokud se vám stává, že máte bolesti po snědení něčeho mastného nebo po alkoholu a tento příznak se opakuje pravidelně, mohou to být první signály nemocného pankreatu. Postupně se k nim může přidat zvracení, hubnutí a řídká stolice.

Tehdy je čas navštívit lékaře – vaše tělo vám může dávat najevo zánět slinivky – pankreatitidu. Při zánětu slinivky se hromadí trávicí šťávy, které nedokážou odtékat dál – do tenkého střeva a začnou rozežírají samotný pankreas.

V těžkých případech může trvat jen několik hodin do odumření slinivky, proto to nelze podceňovat.

Co mám dělat, pokud mě po jídle bolí břicho?

V tomto článku jsme načrtli nejčastější příčiny bolestí břicha po jídle. Sledujte své tělo, kdy nejvíce reaguje bolestí – ať je to po konkrétním jídle, nebo se bolest objevuje v určitých přesných intervalech. Také sledujte zda vás bolí břicho v oblasti žaludku (mezi žebry v horní části břicha), nebo křeče pociťujete v jiných částech těla.

Na akutní pomoc při bolestech břicha dobře pomohou probiotika, například Saccharomyces boulardii.

Vhodné je trávení podpořit psylliem – rozpustná vláknina, která dokáže pomoci metabolismu v době, kdy se žaludek trápí například s nadměrnou konzumací jídla či alkoholu. Psyllium je součastí vlákninového komplexu Natura Biotika.

Pokud je bolest břicha po jídle u vás pravidelnou záležitostí, raději se obraťte na lékaře pro přesnější diagnostiku.

ZJISTĚTE PŘÍČINU VAŠICH POTÍŽÍ – OTESTUJTE SE NA HELIKOBAKTER PYLORI

Častým důvodem žaludečních vředů je bakterie Helicobacter pylori. Helicobacterem trpí podle výzkumů až 30% populace. V případě, že se usídlilave vašem organismu je třeba ho eradikovat.

Test na Helicobacter pylori je spolehlivá diagnostická metoda s přesnými výsledky. Provedete si ho v pohodlí vašeho domova. Čím dříve zjistíte vaši diagnózu, tím spíše můžete zahájit léčbu.

Zázračné byliny, které si poradí s rozbouřeným žaludkem

Asi nejznámější bylinou pro bolavý žaludek i celý zažívací systém je pelyněk. Má typickou hořkou chuť, což je dáno obsahem hořkých seskviterpenových laktonů, hořkého absinthinu a anabsinthinu. Tyto mimořádně silné hořčiny ale výrazně podporují produkci žaludečních šťáv, a to po celé délce zažívací trubice. Umí pomoci rychle a účinně.

Avšak ne každý silně hořkou chuť pelyňku zvládne. V tom případě můžete vyzkoušet třeba mnohem jemnější fenykl. Jde o bylinu, jež působí spasmolyticky, zmírňuje bolestivé křeče v trávicím ústrojí a tlumí nadýmání. Fenykl má mírně nahořklou chuť, protože obsahuje mimo jiné fenchon, který podporuje střevní peristaltiku.

Budete mít zájem:  Bechtěrevova choroba v otázkách a odpovědích

„Výborný je také puškvorec, který v trávicím traktu působí univerzálně. Zlepšuje tvorbu trávicích šťáv a zmírňuje bolesti. Pro podporu chuti a trávení užívejte puškvorec ve formě lihové tinktury před jídlem.

A doporučil bych užívat i mátu peprnou, která zlepšuje trávení a také pomáhá eliminovat bolest v trávicím ústrojí. Dále bych zmínil hořec, který obsahuje hořčiny, díky nimž se v ústech tvoří více slin a trávicích fermentů. Oblíbená a účinná je skořice.

Pozor ale na její nadměrné užívání, mohlo by vést ke zdravotním potížím,“ přidává rady bylinář dr. Pavel Popov.

Byliny pro lepší trávení a bolavý žaludek

Pro tento účel můžete vyzkoušet výše zmiňované byliny, ale také například sporýš. Ten podporuje produkci trávicích šťáv a enzymů.

„Vhodná je však také bazalka, která působí proti nadýmání, zlepšuje trávení a podporuje peristaltiku střev,“ přidává dr. Popov a dodává, že chuť k jídlu a trávení podporují i další běžné bylinky. „Například řebříček.

Čekanka podporuje látkovou výměnu, zlepšuje trávení, a navíc působí v trávicím traktu protizánětlivě.“ 

Půjdete-li do bylinářství koupit si nějakou směs pro lepší zažívání či bolavý žaludek, pak počítejte s tím, že většina směsí bude značně hořkých. A má to svůj smysl. Právě tyto byliny v sobě ukrývají speciální látky, které zvyšují produkci žaludečních šťáv. Jde o přírodní látky s různým chemickým složením a říká se jim „hořčiny“. V léčbě rozbouřeného žaludku jsou naprostou jedničkou.

Spousta jedinců trpí žaludečními vředy, se kterými konvenční medicína bojuje velmi těžce. Jejich původcem může být Helicobacter pylori, což je bakterie, která napadá sliznici žaludku. I když na vzniku vředů mají pochopitelně vliv i další faktory, jako je stravování, stres a podobně.

Naštěstí i s vředy v žaludku si ví rady příroda. „Bylin, které mohou pomoci, je více. Za zmínku stojí měsíček, jitrocel nebo rakytník. Důležité je určitě zelí, které má podle slavného bylináře J. A. Zentricha zvláštní protivředový faktor. Jde o takzvaný vitamín U. Zejména pak šťáva z bílého zelí se vyznačuje hojivým působením na žaludeční a dvanáctníkové vředy,“ radí doktor Pavel Popov.

A přidává i další zajímavý tip. „Žaludeční vředy léčí i lišejník islandský. Známý srbský léčitel J.

Mijatovič z něj doporučuje připravit víkendovou kúru, postup je následující: ve čtvrtek přelijte 5 až 10 gramů lišejníku 1,5 litru studené vody a nechte přikryté. V pátek vařte na mírném ohni, až zůstane 1 litr odvaru.

Ten přeceďte, vmíchejte med, ještě chvíli povařte a nalijte do termosky. Podávejte nejprve 2–3 čajové lžíce, pak každou hodinu 1 lžíci až do večera, po celý víkend,“ popisuje recept bylinář.

Přírodní prostředky pro zdravá střeva

Pro lepší peristaltiku střev můžete vyzkoušet několik zdánlivě obyčejných rad: sklenici vlažné vody po ránu, více pohybu, nepřejídat se a do jídelníčku přidat vlákninu.

Vyzkoušet můžete i bylinné rady od dr. Popova: „Z bylin je známý sporýš, který dezinfikuje střeva a tím napomáhá přirozené střevní mikroflóře. Také pupalka má dezinfekční účinky na střeva, proto je vhodné ji užívat i například při infekčních průjmech. Nebo rakytník, který pomáhá při střevních zánětech a vředech. Těch bylin je ale mnohem více,“ vysvětluje.

Zácpa, nebo průjem?

Ať už vás trápí jedno, nebo druhé, je vhodné začít pravidelně užívat psyllium, které působí „oboustranně“ – tedy při průjmu zahustí stolici, při zácpě naopak pomáhá uvolnit střeva. Při zácpě se osvědčuje také zeměžluč či kukuřice setá.

„Také doporučuji vyzkoušet lněné semínko (obsahuje účinný sliz), ideálně takto: první den snězte 3× v průběhu dne jednu polévkovou lžíci, druhý a třetí den dávku zvyšte na dvě lžíce a čtvrtý den by se vám mělo ulevit. Pak je dobré jíst lněná semínka ještě zhruba 2× za den po dobu dvou až tří týdnů, nevysazujte je naráz.

Také můžete vyzkoušet běžné rady, jako např. jíst švestky, kysané zelí nebo lžičku olivového oleje nalačno,“ přidává recept dr. Popov.

Při průjmu zase jezte více jablek nebo banánů. Celkově je vhodné zvýšit přísun tekutin. Spousta lidí si myslí opak a pije méně, což je ale špatně. „Z bylin pomůže fenykl, čekanka nebo proskurník, který využíváme i při těžších průjmových onemocněních, ale obecně je to bylina velmi citlivá na zpracování,“ uzavírá bylinář.

Odborná spolupráce:

Jak na bolest žaludku? Co platí na bolavý žaludek?

RNDr. Pavel Popov

V r. 1993 založil s manželkou Miluší firmu Dr. Popov v západočeském Tachově. Navázal tak na dlouholetou bylinářskou tradici v rodině – léčivými rostlinami se zabýval jeho otec Vladimír i dědeček Mitrofan.

Pavel Popov s oblibou sbírá herbáře a knihy o zdraví, má jich přes 1500 a v oboru bylinářství se neustále vzdělává. K bylinám přistupuje s pokorou a s úctou a jejich pozitivní účinky se snaží zodpovědně předávat dál. Dr.

Popov je česká rodinná firma, pracují v ní příznivci zdravého životního stylu a příslušníci široké rodiny manželů Popovových.

Žaludeční vřed je tikající bombou. Příznaky dokáží člověka srazit k zemi

„Bolest mě probudila uprostřed noci, kdy jsem vypila snad polovinu lahve s mlékem, abych nějak uhasila pálení žáhy nebo co to bylo. Zároveň mě bolel žaludek a střídavě mě v něm bodalo, a pak se mi chtělo zvracet.

Hned ráno jsem si dělala těhotenský test, i když jsem si byla téměř jistá, že pozitivní být nemůže, a taky že nebyl.

Když jsem se o týden později zhroutila v pražském metru, kdy jsem bolestí v žaludku zničehonic vykřikla, zeptala se mě nějaká starší paní, zda jsem v pořádku, a mně bylo jasné, že musím k doktorovi,“ začíná vyprávění Markéta. 

Přečíst článek ›

V nemocnici se dozvěděla, že nejspíše trpí vředy.

„Musela jsem podstoupit krevní testy, během kterých se zjišťovalo, jestli vředy způsobila bakterie Helicobacter pylori, což se nakonec potvrdilo, a stejně tak jsem byla na gastroskopickém vyšetření, kdy mi do žaludku zavedli ústy tenkou trubičku. Kromě standardní léčby, která zahrnovala antibiotika v kombinaci s blokátory protonové pumpy, jsem musela upravit jídelníček,“ vzpomíná Markéta. 

* Bakterie Helicobacter pylori se vyskytuje přibližně u 30–40 % lidí v České republice. * Výskyt žaludečních vředů je u mužů i u žen zhruba stejný.* Každý desátý Čech jednou za život prodělá žaludeční vředy.

* V roce 2017 bylo v nemocnicích s žaludečním vředem hospitalizováno 2935 osob.

„Chvíli mi trvalo přijít na to, co můžu sníst. Když jsem si vybrala špatně, zdálo se, že mi shoří žaludek, pokud jsem zvolila jídlo, které mu vyhovovalo, byla jsem odměněna krásným pocitem sytosti bez jakékoli bolesti.

Do chvíle, než jsem zase měla hlad. Pak znovu začínala „hra“, po čem mi snad nebude blbě. Zkoušela jsem taky nejíst, ale prázdný žaludek je snad ještě bolestivější, takže mě tyhle pokusy rychle přešly,“ popisuje Markéta.

 

Přečíst článek ›

Gastroenterologové jí obecně doporučovali vyhýbat se alkoholu, čemukoli s kofeinem a také kořeněným jídlům a jídlům s vysokým obsahem tuku. „Ale špatně mi bylo třeba i po arašídech. Je pravda, že jsem si často připadala jako pokusný králíček, ale léky brzy zabraly, takže jsem netrpěla tak dlouho,“ uzavírá Markéta. 

Informace o nemoci 

 * V žaludku se neustále tvoří kyselina chlorovodíková, kterou potřebujeme k trávení potravy a která je velmi agresivní. Žaludek před ní chrání vrstva hlenu, stejně tak zásobení stěn žaludku krví. Při snížené tvorbě hlenu nebo jeho zvýšeném odstraňování dochází k nerovnováze a podráždění sliznice, která může vyústit až ve vřed.

* Nejčastějším příznakem vředu žaludku je bolest v nadbřišku nebo za prsní kostí, pocit na zvracení či zvracení a nechutenství. Dále pacient může udávat pocit na zvracení či zvracení, nechutenství.

* Ke vzniku žaludečních vředů z největší části přispívá bakterie Helicobacter pylori.

Přečíst článek ›

  • * U žaludečních vředů se bolest nejčastěji projevuje do dvou hodin po jídle.
  • * U nemoci se mohou vyskytnout komplikace jako krvácení, pronikání vředu do hloubky nebo proděravění stěny žaludku.
  • * Časté jsou rovněž polékové vředy žaludku, které jsou důsledkem nadměrného užívání léků proti bolesti a protizánětlivých léků (například Aspirin, Ibuprofen, Nimesil a další).

NÁZOR ODBORNÍKA: MUDr. Marek Řehoř (Nemocnice Jablonec nad Nisou)Základem terapie peptického vředu je léčba farmakologická. Dříve zdůrazňovaná režimová a dietní opatření mají sice svoji roli, ale spíše jen roli podpůrnou. Zásadní skupinou léků v léčbě peptického vředu jsou tzv.

inhibitory protonové pumpy, či zkráceně PPI. Nejrozšířenějším zástupcem je pak preparát omeprazol. Tyto léky nevratně blokují buněčné žaludeční pumpy, jejichž úkolem je tvorba kyseliny chlorovodíkové, která je nutným agresorem v tvorbě peptického vředu.

PPI se podávají podle tíže onemocnění 1–2x denně, nejčastěji 2–8 týdnů. Je-li to nutné, je ovšem možné i dlouhodobé či doživotní podávání. V případě průkazu Helicobacter pylori se PPI kombinují s dvojkombinací antibiotik.

Budete mít zájem:  Fotografie z misí Lékařů bez hranic

Cílem antibiotik není zhojení vředu, k tomu je zcela postačující PPI, nýbrž eliminace Helicobacter pylori a tudíž prevence rekurence vředu. Další možností v léčbě peptického vředu je léčba chirurgická, která ovšem s porozuměním mechanismů stojících za vředovou chorobou je dnes indikována zcela výjimečně.

K chirurgickému řešení, tj. částečné resekci žaludku, přistupujeme u vředů nereagujících na konzervativní terapii či vředů často recidivujících.

Dále k chirurgickému řešení přistupujeme u vředů komplikovaných. Vředová choroba může být komplikována krvácením, stenózou pyloru, perforací či penetrací vředu. Krvácení a stenóza pyloru lze ve většině případů řešit endoskopicky. Penetrace či perforace se naopak nejčastěji manifestuje jako náhlá příhoda břišní a je řešena chirurgicky.

Zdravý recept: Losos s bylinkami

Ingredience: 350 g lososa s kůží, 2 lžíce másla, čerstvý rozmarýn, čerstvá snítka tymiánu, citronová šťáva, sůl, pepř

Postup: Lososa nechte před smažením chvíli odpočinout v pokojové teplotě, pak ho osolte, opepřete a pokapejte citronovou šťávou. Na pánvičce rozpusťte máslo, přidejte nadrobno nasekaný rozmarýn a lístky tymiánu a na ně vložte lososa kůží dolů.

Lehce lososa opečte po obou stranách a pravidelně ho přelévejte rozpuštěným máslem s bylinkami. Jakmile bude osmahlý, dejte ho ještě dopéct na pár minut do trouby, kterou rozehřejte na 200 °C.

Jakmile bude losos hotový, podávejte ho s kouskem citronu a jako přílohu můžete zvolit vařené či pečené brambory se špenátem.

Přečíst článek ›

Tipy pro zdraví: Špatné užívání lékůMáte předepsané léky od několika lékařů a všechny je mícháte dohromady? Možná děláte chybu.

Řada lidí si neuvědomuje, že léčivé látky vzájemně působí a je potřeba kontrolovat, jestli neberete kombinace léků, klidně i volně prodejných, které vám místo pomoci škodí.

Vzájemné působení takových látek totiž může změnit jejich účinky a ve výsledku ohrozit váš život.

A nejsou to jen specializované léky. Velký problém tvoří nadužívání Ibalginu, Paralenu či Nalgesinu a dalších léků proti bolesti, které jsou volně prodejné v lékárnách a nemáme problém je „zobat“ ve velkém.

Ale právě tyhle léky mohou způsobovat žaludeční vředy.

Zkuste se proto pokaždé zamyslet, jestli tu další tabletu opravdu nutně potřebujete, anebo už ji berete ze zvyku, a zda by nebylo lepší změnit něco ve vašem životě, abyste ji už nepotřebovali…

Babské rady na bolavý žaludek

Žaludek je nejširší částí trávicí trubice. Je označován také jako střed trávicí soustavy. Jde o místo, kde skutečně startuje trávení potravy. To platí v případě, že vše funguje, jak má. Některé funkce žaludku jsou řízeny hormonálně, a tak se na jeho činnosti odráží třeba i aktuální psychické rozpoložení. Ne nadarmo se užívá výraz „nemůžu to strávit“. Ostatně žaludkem prochází i láska…

Jak se dá činnost žaludku povzbudit? Jak se postarat o to, aby žaludek fungoval správně? A co platí na bolest žaludku? To se dozvíte v tomto článku.

Rada ze starověku: oddělte zrno od plev

Již proslulý starověký lékař Klaudios Galénos, známý jako Galén, upozorňoval na význam žaludku. Byl to také filosof a logik, a tak žaludek přirovnal ke zvířeti. Hladovějící zvíře naplno pociťuje vlastní prázdnotu, nejinak je tomu dle Galéna u žaludku.

Podle starověkého Galéna také žaludek dokáže oddělit zrno od plev. Možná již tehdy věděl to, co potvrdily až moderní lékařské výzkumy. Při trávení se v žaludku skutečně potrava rozděluje. Ta lépe vstřebatelná odchází z žaludku dříve. Ty složky potravy, které se tráví obtížněji, v žaludku zůstávají déle. Nezáleží na tom, že jsou v potravě přijímány současně.

Samozřejmě se však vyplatí předvýběr vhodné potravy provést ještě dříve, než se dostane do žaludku.

Množství a složení potravy se odráží na správné činnosti žaludku, ovlivňuje také kyselost žaludečních šťáv a jejich sekreci.

  • Mezi těžká jídla, která v žaludku zůstávají nejdéle, patří červené maso, tučné salámy a uzeniny, smažené pokrmy, tučné mléčné výrobky apod. Ta nejtěžší jídla se v žaludku mohou zdržet až celých 10 hodin.
  • Tučná, smažená a ostrá jídla také zvyšují kyselost v žaludku, stejně tak i sladkosti, pokrmy z kynutého těsta, sycené nápoje nebo alkohol.
  • Jako lehká jídla, tedy ta, které v žaludku zůstávají kratší dobu (do 4 hodin) označujeme například ryby a drůbež, těstoviny, polévky nebo brambory. Brambory také patří k potravinám, které neutralizují žaludeční kyseliny.
  • Mezi dalšími potravinami, které snižují kyselost žaludečních šťáv, najdeme meruňky, mandle, ovesné vločky, fenykl, květák, brokolici, meloun nebo banány. Pomáhá i aloe vera nebo minerální jíl.

Gastritida – odraz nezdravého postoje k vlastnímu trávení

Ačkoli se do žaludku dá hodit téměř cokoliv, dříve či později se žaludek ozve třeba v podobě gastritidy. Gastritida, zánět žaludku, který často provází i bolesti, žaludeční nevolnosti, pálení žáhy nebo zvracení je často výsledkem konzumace nevhodných jídel a nezdravého životního stylu.

Nejenom žaludek, celý trávicí systém je dokonale harmonickým systémem, ve kterém probíhá množství složitých biochemických procesů. Je zdrojem energie pro fungování celého lidského těla, které se bez něho proto neobejde. I proto si zaslouží pozornost.

Pokud žaludek či jakoukoliv jinou část trávicího systému berete na vědomí až v okamžiku, kdy se přihlásí v podobě nějakého problému, je pozdě.

Na druhé straně jsou právě trávicí potíže prvním příznakem, že něco není v pořádku. Pokud vyřešíte tyto potíže, můžete předejít řadě dalších, často mnohem závažnějších zdravotních problémů.

VIDEO: Dalších 14 tipů, jak zlepšit trávení. 

Rada babiček i současných lékařů: Nehltejte, dejte jídlu čas

Současná doba je plná stresu. Hektické tempo zažíváme bohužel nejenom v práci, odráží se na celkovém životním stylu i stravě. Běžně dnes konzumujeme mnohem větší množství jídla, než je optimální. A co hůř, velké dávky jídla konzumujeme v enormně krátkém čase. To je přesný opak toho, co by potřeboval náš žaludek pro zdravé trávení.

  • Při příjmu potravy jsou do žaludku i dalších částí trávicí trubice vyplavovány enzymy, aby se účastnily trávení. Pokud potravu přijímáme příliš rychle, nestíhá tělo vyloučit dostatek trávicích šťáv s obsahem enzymů. Hltání tak znamená také nedostatečné trávení.
  • Žaludek navíc musí velkou dávku jídla celou pojmout. Slouží jako rezervoár trávicí trubice. Pokud tedy nejednou zhltneme velkou porci jídla, žaludek se rychle roztáhne, napne. Jsou omezeny jeho pohyby, které potravu mechanicky rozmělňují. Přichází také nepříjemné pocity plnosti a tlaku.

Více o tom, jak funguje lidský žaludek najdete v článku: Kyselinová lázeň uvnitř lidského těla. Co všechno ne/víte o žaludku?

Říká se, že nemocný člověk by měl každé sousto požvýkat až dvěstěkrát, zdravému člověku stačí, když sousto požvýká dvacetkrát. Kolik lidí se tohoto drží? Jak snadno se pak dostávají z pozice zdravého do pozice nemocného… Ani pak však bohužel nežvýkají dostatečně.

Pokud chcete udělat něco pro svůj žaludek, vyhraďte si na jídlo čas a vychutnávejte si ho. Jezte pomalu a rozhodně nehltejte.

Co můžeme udělat pro svůj žaludek?

Dobré jídlo je takové, po kterém je nám dobře. Pokud má lidské tělo fungovat, potřebuje kvalitní zdroj živin. Kvalitní potrava není taková, která nám chutná, ale taková, která nám prospěje…

Aby lidský organismus mohl perfektně fungovat, musí neustále udržovat rovnováhu mezi zásadami a kyselinami ve vnitřním prostředí. Příliš kyselé prostředí organismu neprospívá, stejně tak ani příliš kyselé žaludeční šťávy. Překyselený žaludek souvisí s překyselením organismu. Překyselení je ve velké většině případů výsledkem nevhodné stravy.

  • Pokud chcete udělat něco pro svůj žaludek, přemýšlejte nad svým jídelníčkem. Dopřejte si dostatek vlákniny, ovoce a zeleniny, naopak omezte živočišné bílkoviny, rafinované tuky či bílý cukr. Nezapomínejte ani na pitný režim.
  • Vynechejte příliš ostré a nadměrně kořeněné pokrmy. Koření a bylinky užívejte s rozumem. Vybírejte si takové, které podporují trávení. S trávením a bolavým žaludkem může pomoci například kurkuma, anýz, majoránka, skořice, také zázvor nebo máta. Více např. v článku Bylinky pro detoxikaci.
  • Vyhýbejte se pití alkoholu nebo nadbytečnému užívání některých léků. Nekuřte.
  • Nepodléhejte stresu, odpočívejte, dbejte na dostatek spánku, relaxujte.

První pomoc při bolesti žaludku

Pokud vás trápí bolavý žaludek, úlevu od křečí může přinést horký obklad. Přiložte na oblast žaludku nahřátý ručník nebo termofor, teplo uvolní křeče a ztlumí bolest.

Pokud jsou však bolesti dlouhodobé či nesnesitelné, raději vyhledejte lékařskou pomoc.

Také pokud je bolest žaludku ostrá a přichází náhle, je nezbytné vyhledat odbornou pomoc. To platí zvláště v případech, kdy ji provází další příznaky jako je zvracení krve nebo krev ve stolici projevující se dehtově černým zbarvením.

  • Zajímá vás více?
  • Další tipy a užitečné informace najdete v našich článcích:
  • Přehled použitých zdrojů:
  • Literatura:
  • Lukáš, Karel a kolektiv: Gastroenterologie a hepatologie pro zdravotní sestry. Grada 2005
  • Lukáš, Karel; Žák, Aleš a kolektiv: Gastroenterologie a hepatologie, Učebnice. Grada 2007
  • Křivánková, Markéta; Hradová, Milena: Somatologie. Učebnice pro střední zdravotnické školy. Grada 2009
Budete mít zájem:  Peritonitida neboli zánět pobřišnice – příznaky, příčiny a léčba

Bolesti břicha

Bolest může být společným projevem mnoha různých onemocnění. Může se vyskytovat samostatně, nebo s jinými příznaky, mezi které patří zvracení, průjem, plynatost, pocit plnosti a jiné. Nemusí však nutně souviset jenom s postižením trávicího systému.

Bolest břicha může být lokalizovaná na konkrétní místo, což může být jasným vodítkem pro diagnostiku postižené části trávicího systému, nebo může být celková, kde je potřeba dále pátrat. Bolest břicha bývá například popisována jako píchavá, křečovitá, svíravá, tlaková – „na prasknutí“.

Důležité je vypozorovat i vztah bolesti k určitému typu jídla.

Mírné bolesti břicha se mohou vyskytovat nepravidelně, např. po těžkém jídle, nebo po dietní chybě a nehrozí při nich přímé poškození zdraví. Opakované, pravidelné bolesti mohou spíše poukazovat na vážnější onemocnění.

V každém případě je však dobré na bolesti břicha vždy lékaře upozornit.

Náhle vzniklá, výrazná bolest břicha, která je pro Vás charakterem nová a neznáte její příčinu, je důvodem k okamžité konzultaci lékaře a může být vážným rizikem pro Vaše zdraví.

Bolesti břicha se mohou vyskytovat i bez zjevné příčiny. Můžou být způsobené psychogenně – stresem, nepravidelnou stravou a nevhodným životním stylem. V těchto případech se při vyšetřeních většinou na nic nepřijde nebo jsou výsledky nejednoznačné.

Zcela do jiné oblasti patří bolesti břicha při menstruaci a ve spojitosti s těhotenstvím. V takových případech konzultujte podle potřeby Vašeho gynekologa.

Bolesti vycházející z postižení žaludku a horní části trávicího systému:

Pálení žáhy, někdy spojené s bolestí břicha a říhání mohou být způsobeny reflexním onemocněním jícnu, kdy se natrávená potrava vrací ze žaludku zpět do jícnu nebo výjimečně až do ústní dutiny. Vyskytuje se většinou po jídle nebo po změně polohy (ulehnutí). Tlaková bolest, pocit plnosti, nechutenství, říhání, pocity na zvracení mohou poukazovat na zánět žaludeční sliznice.

Bolest spojená s jídlem může vést k podezření z žaludečního nebo duodenálního vředu. V případě žaludečního vředu bývá přítomné nechutenství, říhání, při dlouhodobých potížích úbytek hmotnosti. Bolest se projevuje po najezení nebo těsně po jídle.

Při bolestech „na lačno“ (2 a více hodin po jídle nebo v noci) je pravděpodobný duodenální vřed. V těchto případech se bolesti naopak zmírní po jídle. Vředy mohou při zanedbání péče vyústit až v perforaci trávicího systému se vznikem život ohrožujícího zánětu pobřišnice.

Vředy jsou výsledkem nerovnováhy protektivních a „agresivních“ faktorů, téměř vždy je však přítomna i infekce sliznice bakterií Helicobacter pylori. Léčba pak spočívá i v nasazení antibiotické terapie.

Často se vyskytují i při užívání některých běžných léků proti bolesti nebo na revmatická onemocnění kloubů.

Bolesti spojené s postižením dolní částí trávicího systému:

Bolesti břicha spojené s průjmem po požití zkažených potravin jsou příznakem akutní gastroenteritidy. Bývají spojené i s teplotou, zvracením, dehydratací. Příčina bývá většinou virová infekce, která se přenáší kromě přímé konzumace kontaminovaného jídla i vzduchem, nebo kontaktem.

Nadýmání, průjem a křečovité bolesti po požití mléčných výrobků svědčí pro poruchu trávení laktózy, tj. bílkoviny obsažené v mléce. Z dalších příznaků se může objevit i nevolnost a zvracení, ztráta chuti k jídlu, říhání, únava a jiné.

V závislosti na závažnosti nesnášenlivosti laktózy se doporučuje omezení nebo úplné vyloučení mléka a mléčných výrobků. Postižení mají obvykle radikálně změnit své stravování, protože se mléčný cukr způsobující bolesti žaludku přidává do mnoha hotových výrobků a uzenin.

Podobně porucha trávení jiných látek se může kromě jiného projevit i bolestí břicha, častěji však průjmy a následným hubnutím. Potíže pak bývají vázány na konkrétní jídla.

V pravém podžebří se může projevovat postižení žlučníku. Po jídle (většinou mastném, těžším) se může objevovat břišní dyskomfort vystupňovaný až do křečovité bolesti, která může souviset s výskytem žlučníkových kamenů. Tyto kameny se nemusí vždy při vyšetření najít, podle typických příznaků však odborník může tuto diagnózu sestavit. Následně je nutná úprava jídelníčku a stravovacích návyků.

Méně časté bolesti způsobené vážnějším postižením trávicího systému:

I jiná, méně běžná, onemocnění se mohou projevovat bolestmi břicha.

Může jít například o zánět nebo podráždění slinivky (pankreatitida), postižení tenkého a tlustého střeva nespecifickými záněty, nádory, vrozené anomálie trávicího traktu, komplikace pooperačních stavů apod.

Silné a náhlé břišní křeče, zvracení žluče a stolice, zácpa a nadýmání břicha naznačují neprůchodnost střev. Intenzivní a náhle vznikající bolesti břicha jsou také příznakem zánětu slepého střeva (apendixu), nebo žlučníku.

Prknovité stažení břišní stěny, citlivost na jakýkoliv dotek může být příznakem zánětu pobřišnice. Tyto akutní stavy můžou být až život ohrožující a je nutná okamžitá hospitalizace. Platí tedy, že nově vzniklá, pro Vás netypická bolest břicha, u které si nejste jistí příčinou, by měla být vyšetřena lékařem.

Bolesti břicha bez zjevné vyvolávající příčiny:

Ne vždy musí být organické onemocnění příčinou břišních bolestí. Stres, deprese, nervozita, úzkost či strach se mohou projevovat sevřením, často v oblasti žaludku nebo i v oblasti celého břicha.

Psychogenně může být způsobené i jiné příznaky např. zvracení (před očekávaným výrazným stresem), vždy je však nutné vyloučit ostatní příčiny.

Tyto bolesti bývají mírné a vázané na stresové podněty či období.

Bolesti břicha: diagnóza 

Vzhledem k tomu, že bolesti břicha mohou být příznakem velkého množství onemocnění, bude se vás lékař ptát na vaši zdravotní historii a průvodní jevy. Přitom se mimo jiné zjišťuje, jak často se vyskytují bolesti břicha, kdy se poprvé objevily, kde je lze lokalizovat, zda se vyskytují v souvislosti s (konkrétním) jídlem a zda jste ztratili na váze.

Musí se analyzovat také vaše životní zvyklosti a obyčeje, aby se zjistilo, zda příčinou bolesti žaludku nemůže být závislost na nikotinu, časté požívání alkoholu, překyselení, léky, nedostatek pohybu nebo psychická zátěž.

Základní vyšetření v ordinaci spočívá ve vyšetření pohmatem a různými manévry, poslechem fonendoskopem a v některých případech je nutné vyšetření prstem přes konečník. Běžný je také odběr krve.

Mezi běžná přístrojová vyšetření patří ultrazvuk, který je rychlý, pohodlný a bezbolestný. Dále se provádí zobrazovací vyšetření (RTG, CT) nebo vyšetření endoskopická – kamerou zavedenou do trávicího traktu (gastroskopie, koloskopie). U těchto vyšetření je také nutná příprava, o které Vás vždy poučí lékař.

Bolesti břicha: léčba

Pokud se nejedná o žádná vážná onemocnění, může pomoci řada domácích prostředků proti bolestem břicha, stejně tak jako správná životospráva.

Jsou-li příčinou psychologické problémy, měli byste co nejdříve změnit svůj životní styl, a to nejen proto, že stres a zátěž mohou být rizikové faktory pro vznik žaludečních vředů. Vyhněte se stresu jak při práci, tak v soukromí a dopřejte si dostatek odpočinku a relaxace.

Pokud znáte vyvolávající faktory nebo jídlo, které u Vás způsobuje bolesti břicha, nadýmání nebo jiné potíže, důsledně se mu vyhýbejte. Věnujte dostatek času sestavování Vašeho jídelníčku a výběru jídla.

Vyvarujte se především tučných, smažených nebo uzených jídel, vyhněte se nadměrné konzumaci masa a živočišných tuků. Konzumujte dostatek zeleniny a ovoce. Hlídejte dostatečný příjem vlákniny a tekutin. Jídlo nepřesolujte a koření používejte uvážlivě.

Jídlo konzumujte pravidelně, spíše vícekrát denně po menším množství. Mezi nejvydatnější jídla by měla patřit snídaně a oběd, večeře by naopak měla být lehčí. Pokuste se najít si na jednotlivá jídla potřebné množství času a neřešit během konzumace jiné záležitosti. Vyhněte se sladkostem a nepřejídejte se. Na správné trávení má nezanedbatelný vliv i dostatek pohybu.

Při bolestech břicha nebo břišním dyskomfortu je možné použít různá volně dostupná léčiva. Je potřeba si však uvědomit, že na prvním místě je správná životospráva. Léky Vám nebudou ku prospěchu, pokud budete trávicí systém opakovaně zatěžovat nevhodnou stravou nebo přejídáním.

Můžete zkusit různé bylinné čaje: koriandr, heřmánek, listy bazalky, fenykl, zázvor, anýz a meduňka uklidňují žaludek, trávicí trakt a mohou být zpracovány dle libosti na čajové kreace nebo je lze koupit jako hotové čajové směsi.

Proti nadýmání můžete použít např. Espumisan easy nebo Carbo Medicinalis Galmed. Jsou vhodné spíše na krátkodobé užívání, při dlouhodobých potížích je nutné vyhledat lékaře.

Při poruše funkce střevní mikroflóry (může nastat např. po užívání antibiotik) můžete vyzkoušet probiotika (léky upravující prostředí ve střevě), např. Linex Forte.

O dalších možnostech léčby se podle Vašich potíží konkrétně informujte u lékaře nebo ve Vaší lékárně.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector