Jak kupovat koření na exotickém trhu

pondělí, 9. března 2020, 22:00

Chutě a vůně Afriky o víkendu prostoupily brněnskou Tržnici. Na Afrických trzích mohli návštěvníci nakoupit ovoce, koření i kosmetiku pocházející z Ugandy, Indonésie či Ghany.

Jak kupovat koření na exotickém trhu

Druhé patro brněnské Tržnice v sobotu ožívá stánky, které se prohýbají pod tíhou exotického ovoce. Návštěvníci si u vchodu berou bedýnky, které se při rychlé obchůzce stánků rychle plní dračím ovocem, banány a avokády, ale třeba i přírodními marmeládami, kořením a kosmetikou. Během nákupu se mohou občerstvit čestvě vymačkanou šťávou z cukrové třtiny, nebo kávou.

Jak kupovat koření na exotickém trhu

Největší hlouček návštěvníků je však u stánku s kosmetikou z Ghany. “Na severu země místní ženy vyrábějí tradiční metodou krémy z bambuckého másla jako formu drobného přivýdělku.

Když jsme tam s přítelkyní byli na návštěvě, trochu jsme se s místní komunitou seznámili a zalíbila se nám myšlenka to bambucké máslo dovážet do Česka a komunitu tak podpořit,” vysvětluje původ kosmetiky Petr Bartoš, který společnost Nutt založil. 

Jak kupovat koření na exotickém trhu

Zdaleka nejzajímavějším zážitkem, který trhy nabízí, je ovšem zaručeně jedení durianu. Durian, známý jako “nejsmradlavější ovoce světa”, je možné stejně jako většinu nabízeného ovoce koupit v celku, nebo pouze ochutnat.

“Durian mi chuťově připomíná něco mezi česnekem, cibulí a hermelínem, ale přitom je to ve výsledku sladké. Mě to třeba chutná, ale většina lidí, co to zkouší poprvé, vůbec netuší, co to má vlastně v puse,” popisuje jeho chuť stánkařka Adéla Bílková.

Ovoce si prý nejčastěji kupují nadšenci, kterým durian zachutnal na dovolené. 

Jak kupovat koření na exotickém trhu

Všechno ovoce a další suroviny vykupuje pro Africké trhy společnost Virunga přímo od farmářů z Ugandy a z Indonésie. “Pan majitel Tony, který pochází z Ugandy, se na studijním výměnném pobytu seznámil s Češkou a dali se dohromady.

Ona mu pak jednou pro radost objednala bedýnku ovoce z jeho domoviny, které však zachutnalo i jejich kamarádům a okolí. Postupně začali to ovoce vozit čím dál častěji, a tak vznikla myšlenka uspořádat tyhle trhy,” vysvětluje jeden z organizátorů akce Jan Starosta.

Africké trhy teď bývají v brněnské Tržnici přibližně jednou za dva měsíce, exotiku však vyváží každý týden i do dalších větších měst v Česku a od tohoto roku i na Slovensko. 

Jak kupovat koření na exotickém trhu

Návštěvníci si vybrané ovoce odnáší v bedýnkách k východu, kde je organizátoři zváží a spočítají výslednou cenu. Zatímco někteří si kupují jen pár kousků ovoce na ochutnání, jiní odchází s pořádně těžkým nákupem.

“My sem chodíme hlavně pro koření, na tom je super, že většinou vydrží až do příštích trhů. Ovoce nám taky chutná, ale to je u nás doma rychle pryč,” komentuje svůj nákup jedna z návštěvnic Klára M.

, která přišla nakoupit s přítelem. 

Pozor na falešnou skořici v obchodech, která nevoní tak, jak by měla

Ačkoliv se skořice využívá v kuchyni po celý rok, její spotřeba stoupá právě ve vánočním období. Bez ní bychom si to snad nedokázali ani představit. Víte ale, že v obchodech můžete zakoupit dva různé druhy? Jeden je sice levnější, o to méně však kvalitní, a v některých případech dokonce i nebezpečný.

Za jedinečnou a omamnou vůni kůry skořicovníků mohou silice, tedy éterické oleje v ní obsažené. Ty se skládají ze tří hlavních složek: první je hlavní nositel aromatu – skořicový aldehyd cinnamaldehyd, dále eugenol dodávající hřebíčkové tóny a poslední látkou je kumarin.

Ten může být ve velkém množství toxický a nebezpečný pro naše játra. Uvádí se proto, že by jeho denní příjem neměl překročit 0,1 mg na 1 kg tělesné hmotnosti, dospělý o váze 60 kg může tedy sníst 6 mg kumarinu denně, pro dítě o váze 15 kg je bezpečné množství jen 1,5 mg za den.

Jak kupovat koření na exotickém trhu

Kupte se slevou Koření Skořice celá Vitana.

Porovnat slevy

Jak jsme již naznačili, na trhu se lze setkat se dvěma druhy. Bohužel výrobci nemají žádnou povinnost uvádět na obalu původ či druh zpracované skořice, takže ve většině případů nelze kupovanou kvalitu předem odhadnout. Pokud však nekoupíte konkrétně skořici cejlonskou, která je kvalitnější, a tím pádem i dražší, pravděpodobně se vám dostane skořice čínské neboli kassie.

Ta má ostřejší a výraznější chuť, nicméně v kuchyni není tak stabilní jako cejlonská. Pokud jste zvyklí ochucovat si s ní například jogurty, müsli nebo nápoje, možná se vám někdy stalo, že začala po chvíli nepříjemně „rosolovatět“. Tak poznáte, že máte méně kvalitní druh, tedy skořici čínskou.

Jak kupovat koření na exotickém trhu Pixabay

Druhému typu, cejlonské skořici, se někdy říká také pravá. Je to proto, že je více kvalitní, chuťově jemnější a sladší a obsahuje menší množství zmíněného rizikového kumarinu.

Pro upřesnění dodáme, že koncentrace kumarinu ve skořici cejlonské je zhruba 300 mg/kg, u skořice čínské je toto množství asi desetkrát vyšší. Cejlonská skořice má také více léčivých účinků.

Rozdíl mezi těmito dvěma druhy je i při samotném zpracování.

Zatímco u čínské skořice se sbírá svrchní kůra skořicovníku v celku (tedy i smotek celého kusu je tvořen pouze jednou vrstvou), u cejlonské se seškrabují tenké plátky vnitřní kůry, které se na sebe vrství, až vytvoří typický smotek, který strukturou připomíná doutník. Tuto skořici také poznáte tak, že jednotlivé vrstvy jdou od sebe snadno oddělit.

Jak kupovat koření na exotickém trhu

Kupte se slevou Skořicový cukr Dr. Oetker.

Porovnat slevy

Na mletou skořici si posvítil i náš test. Všechny testované skořice dopadly v podstatě dobře, nejlépe potom produkty značky Grešík (cca 50 Kč za 100 g) a Nadir (cca 37 Kč za 100 g). Dobře dopadly i skořice privátních značek Albert (cca 23 Kč za 100 g) a Lidl (cca 20 Kč za 100 g), u kterých je navíc plusovým bodem jejich nízká cena.

Vždy byste si měli dávat pozor také na hmotnost balení a tzv. měrnou cenu, tedy přepočet ceny za 1 kg. Většinou totiž platí, že v menších baleních vychází koření mnohonásobně dráž než ve větších (přitom na pohled mohou být obaly velikostně stejné). Měrnou cenu musí prodejci u zboží povinně uvádět.

Jak kupovat koření na exotickém trhu Freepik

Skořici doma využijete nejen jako koření v kuchyni. Již staří Číňané i Egypťané věděli, že zázračně působí na naše zdraví i krásu. Ať už sušená, mletá nebo v podobě vydestilovaného éterického oleje, má nespočet příznivých účinků:

  • Působí protizánětlivě, je vhodná při léčbě infekcí a problémů v ústní dutině.
  • Podporuje trávení a vylučování škodlivin z těla, zrychluje metabolismus a působí preventivně proti rakovině tlustého střeva.
  • Bojuje proti virům, plísním a bakteriím, což oceníte i při šetrném přírodním úklidu domácnosti.
  • Zvyšuje a zlepšuje mozkovou aktivitu a paměť.
  • Upravuje hladinu cukru v krvi, snižuje cholesterol.
  • Příznivě působí proti onemocněním kardiovaskulárního systému a jako prevence rakoviny.
  • Je významným antioxidantem, podporuje dlouhověkost.
  • Léčí nachlazení, posiluje imunitní systém a prohřívá organismus.
  • Zlepšuje stav pleti, regeneruje buňky, léčí akné a známé jsou její účinky v boji proti celulitidě.
Budete mít zájem:  Konopí je při artritidě dostupné jen v případě bolestí. Dokázalo by víc?

Na závěr ještě poradíme, že pro to, aby se příznivé účinky skořice na našem zdraví opravdu projevily, je důležité ji konzumovat pravidelně po dobu několika týdnů až měsíců. Stačí však cca půl lžičky denně. Dlouhodobé užívání většího množství by nám naopak mohlo uškodit.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz

5 důvodů proč kupovat koření na internetu. – Koření Lizela

1) Pokud se koření úplně vyhne regálu v obchodě, je o měsíce čerstvější

Koření má kratší životnost, než si možná myslíte – většina koření ztrácí svoji chuť během pár měsíců (ano, to opravdu znamená, že byste měli pravděpodobně vyhodit vše, co je schováno v tmavých koutech vaší špajzky). Typický dodavatelský řetězec firem s kořením (od sběru přes balení po dodání do obchodů) znamená, že koření ztratí polovinu své životnosti, než se vůbec dostane do vaší kuchyně.

2) Koření v obchodech je nudné

Běžné obchody nabízejí limitovaný výběr koření, co když ale hledáte třeba Černuchu, Řecké seno (pískavici), severoafrickou Harrisu, bulharskou Čubricu či indonéský Nasi goreng? Na internetu můžete najít netypické, zajímavé a vzácné koření, což umožňuje poznávat nové chutě a kuchyně. Můžete tak nakoupit nejen základní koření, ale také nějaké úplně nové, vše v jedné objednávce.

3) Opravdu víte, co kupujete – a k tomu můžete objevit i něco nového

Raději než jen zírat na vysoký regál plný koření v obchodě, aniž by člověk věděl, kde začít, můžete získat rychlé a přehledné informace o koření online, zatímco hledáte nové esence chutí. Objevte kulturu, původ a tradiční využití koření, vše ve chvíli, kdy hledáte vhodný recept, ve kterém nové koření využít. Toto v obchodě nezažijete.

4) Neplatíte zbytečně obchodním řetězcům

Nákup koření online často znamená, že nakupujete přímo od zdroje. Koření v obchodech musí projít několika rukama, než se dostane do těch vašich, a každý tento krok zvyšuje cenu koření. Nákup na internetu znamená snížení nákladů, a to je výhodné pro všechny.

5) Kvalita koření je nám vším

Naší vášní je kvalita. Už od úplně prvního nákladu koření nepřetržitě usilujeme o vysokou kvalitu, kterou nesnižujeme, jen abychom koření získali levněji. Děláme vše proto, aby byly naše produkty lepší: chutnější, voňavější, dlouho trvající a co nejčerstvější. Naše dobré jméno jsme získali díky nevšedním produktům za skvělé ceny.

Všichni v rodinné firmě Lizela usilujeme o vaši spokojenost s nákupem u nás. Nakupovat koření na lizela.cz můžete bez obav. Stojíme si za každým produktem, který prodáváme s naší bezvýhradnou „garancí spokojenosti s kořením“.

Objednejte si kdykoliv a nejchutnější koření dorazí přímo k vašim dveřím. Díky tomu můžete přejít k té zábavnější části – vaření a konzumaci dobře okořeněného jídla.

Líbil se Vám článek? Sdílejte!            

​​​​​​​​​​​​ 

Navštivte také náš obchod

Jak kupovat koření na exotickém trhu

Od 250 Kč

Neváhejte a udělejte radost sobě i svým blízkým!

Jak kupovat koření na exotickém trhu

Od 35 Kč

Proč si ale vaření trochu nezpestřit? Objevte nové druhy koření!

Jak kupovat koření na exotickém trhu

Od 170 Kč

Máte rádi vůní čerstvě namletého koření? Vyzkoušejte naše mlýnky!

Koření a kořenicí směsi: vede klasika, rostou exotické druhy!

Jak kupovat koření na exotickém trhu

Výrazně se zvyšuje poptávka po jednodruhovém koření na úkor namíchaných směsí a neváháme si připlatit za kvalitu a poctivé suroviny. Dominantním místem pro nákup koření je moderní trh, nicméně malé, nezávislé prodejny a ostatní prodejní místa jsou rovněž atraktivní a spotřebitelé v nich utratí až pětinu celkových výdajů za tuto kategorii.

Spotřebitelský panel GfK (období září 2017 až červenec 2018) ukázal, že během dvou let se výdaje domácností do takto široce pojaté kategorie koření a přísad (kondimentů) zvýšily přibližně o 9 %.

Z nárůstu výdajů neprofitovaly ale všechny segmenty stejně, nejrychleji rostly výdaje do bylinných směsí, jednodruhového koření a soli.

Pokrmy si různými typy koření a přísad dochucují všechny české domácnosti, ať už jde o bylinky, směsi bylinek, marinády, jednodruhové i mixy koření, suché dresinky, přísady do jídel a samozřejmě sůl, která jako nejdůležitější prostředek k dochucení jídla, tvoří z hlediska objemu víc jak 60 % této kategorie.

„Trh s kořením dlouhodobě mírně roste nejen v hodnotě, ale i v objemu. K tomuto vývoji nejvíce přispívá jednodruhové koření, které se na celkových prodejích podílí více než z poloviny. Pozitivní je také vývoj segmentu kořenicích směsí. Naopak segment polévkových koření dlouhodobě klesá,“ uvádí Václav Koukolíček, manažer externí komunikace z oddělení komunikace společnosti Tesco Stores ČR.

Kolik utratíme?

Domácnosti kupují kategorii poměrně často, zhruba jednou za dva měsíce, a na jeden nákup vynaloží průměrně 30 Kč.

Nejčastěji kupují domácnosti jednodruhová koření, ale nejdražší, z hlediska výdajů na nákup, jsou kořenící přísady a marinády, kdy domácnost nakoupí necelých 300 g, resp. 200 g výrobku.

Na druhou stranu nejlevněji vyjde nákup soli, necelých 15 Kč a domácnost na jeden nákup koupí zhruba kilo soli.

„Pohled na průměrnou cenu na gram nám ale ukáže trochu jiné informace – nejdráže z hlediska kilogramové ceny vyjde nákup bylinných směsí, kde domácnost zaplatí za kilogram skoro 1000 korun, a dále bylinek, kde je cena 700 korun,“ vysvětluje Vladimíra Šebková, Client Relationship Manager GfK Consumer Panels & Services.

Paprika, pepř a kmín stále na vrcholu

Podle Václava Koukolíčka z Tesco Stores ČR, jsou tuzemští zákazníci stále poměrně konzervativní a sáhnou nejraději po vyzkoušené klasice. „Absolutními bestsellery v kategorii koření jsou paprika, pepř a kmín.

Na tom se v nejbližších letech nejspíše nic nezmění. O novinky v segmentu se zákazníci zajímají spíše okrajově.

Na trhu se objevují nové a zajímavé druhy koření jako například uzená paprika, kurkuma a podobně, jejich prodeje jsou však poměrně nízké,“ říká.

Novým trendem je podle něj mnohem výraznější spotřeba jednodruhových koření, což je jedním z důsledků trendu zdravějšího životního stylu, který lze pozorovat ve vaření.

Lidé se více zajímají o složení výrobků a přípravu jídel celkově a ti, kteří se snaží stravovat zdravěji, se mírně odklánějí od používání kořenicích směsí a dochucují svá jídla spíše jednodušeji, právě pomocí jednodruhových koření.

Stejný trend se odráží i u segmentu směsí – roste obliba těch zcela bez soli, pozitivně jsou vnímané i směsi s většími kousky koření, které působí důvěryhodněji. „Nicméně velká většina spotřebitelů zůstává klasickým směsím věrná – snadno se používají a garantují správnou chuť jídel,“ dodává Václav Koukolíček.

Trend vzestupu spotřeby jednodruhových koření potvrzuje i Alice Feixová, Senior Product Manager společnosti Vitana, podle níž tato skutečnost souvisí s tím, že si stále raději doma vaříme a svá jídla se nebojíme dochucovat a zkoušet nejrůznější kombinace chutí.

„Jsme pyšní na novou řadu našeho koření ve skleněných kořenkách. Celkem se jedná o 22 druhů. Najdete mezi nimi nejen běžné druhy, například papriku a pepř, ale i speciality jako medvědí česnek nebo kurkumu.

U kořenek jsou důležité dvě věci – atraktivní design a praktické víčko. Kořenky totiž mnohdy slouží i jako dekorace v kuchyni. Naše víčko má dvě praktická sypátka, každý si tak snadno nadávkuje tolik koření, kolik právě potřebuje.

Navíc díky skleněnému obalu vydrží koření déle čerstvé,“ představuje poslední novinku Alice Feixová.

Budete mít zájem:  Jídelníček u revmatoidní artritidy

Exkurze kolem světa

„Naši zákazníci požadují koření bez přidaných látek a alergenů a jsou ochotni za kvalitu zaplatit i vyšší cenu.

Zároveň existuje čím dál více lidí, kteří jsou ochotni při vaření s kořením experimentovat a zkoušet různé kombinace, ať už směsí nebo jednodruhových koření.

Část spotřebitelů se orientuje na klasickou českou (evropskou) kuchyni při používání kvalitních tradičních ingrediencí (domácí zelenina a maso, máslo, sádlo, …) a část preferuje „zdravou“, převážně zeleninovou stravu, takže ji zajímá orientální, převážně indická kuchyně.

Což pro nás znamená ještě větší nároky při vyhledávání špičkových a spolehlivých dodavatelů a také při vývoji nových směsí,“ zdůrazňuje Mgr. Jaroslav Dobiáš, manažer kvality společnosti Golden Way, která dodává na tuzemský trh koření pod značkou Koření od Antonína.

Mezi novinky, které byly uvedeny za poslední rok, patří mimo jiné dýňové koření, madráské karí, vindaloo másala, cejlonská skořice, v nejbližší době představí firma produkt za´atar, což je bylinková sůl a také speciální vánoční směs. Oblíbené jsou rovněž dárkové sady a kazety s výběrem koření.

„Podle našich zkušeností se Češi přestávají bát při vaření experimentovat. Více cestujeme a objevujeme neznámé či exotické druhy koření.

Například velmi rychle roste spotřeba kurkumy, uzené papriky, koriandru, římského kmínu a mnoha dalších druhů, které byly ještě před pár lety zcela okrajové.

Klesají rovněž prodeje levnějších druhů koření, spotřebitel se orientuje více na kvalitu a vybírá si,“ zdůrazňuje Alice Feixová z Vitany.

Pokračování článku a mnoho dalšího naleznete v Retail News 11.2018…

5 skvělých tipů, jak využít při vaření exotické koření

Začněte tím, že všechno exotické koření nasypete do nádobek a opatříte štítky. Berte organizaci a správné uskladnění koření jako součást vzrušujícího objevného procesu ve vaší kuchyni, jehož vrcholem můžou být zcela nové vynikající pokrmy.

Teprve pak nastane čas pro využití stále voňavého netradičního koření, jako je například garam masala, citronová tráva, římský kmín nebo kardamom.

Prostudováním některých moderních kuchařek se dá najít několik zajímavých, zdravých a velmi chutných jídel.

Garam masala

Pikantní směs koření připravovaná v jižní Asii. Používá se k ochucení jogurtů, nejrůznějších pokrmů indické kuchyně včetně jídel připravovaných na jehle a na grilu.

Garam masalu si oblíbí milovníci pikantních jídel.

Využití – Po přidání špetky koření do vaší domácí majonézy budou nadšení všichni hosté, které si pozvete na večeři. Garam masala v majonéze jim dodá jedinečnou chuť, kterou vyzkoušejí jedině u vás doma.

Citronová tráva

Česky správně voňatka citronová je statná, vytrvalá tropická tráva z jihovýchodní Asie, ale hojně se pěstuje i v Africe, Americe a Austrálii. Díky obsaženým látkám můžeme tedy citronovou trávu zařadit i mezi léčivé rostliny.

Čaj z citronové trávy pomáhá vyplavovat nežádoucí toxiny z těla a čistit ledviny, játra, slinivku a močový měchýř.

Využití – Uvařte si výborný čaj podle našeho receptu. Budete potřebovat 4 šálky vody, 2 šálky hrubě nasekaných stonků citronové trávy a ¼ šálku cukru krupice.

V hrnci přiveďte vodu téměř k varu, přidejte citronovou trávu a vařte pět minut. Snižte teplotu a míchejte ještě dalších pět minut. Odstraňte stonky, přidejte cukr a míchejte, dokud se nerozpustí. Čaj podávejte teplý, nebo vychlazený z lednice.

Kardamom

Jeho latinský název zní Elettaria Cardamomum a pochází z tropických pralesů Kardamomských hor v pohoří Ghat při jihozápadním pobřeží Indie. Nyní se pěstuje především na Cejlonu. Je příbuzný se zázvorem.

Kardamom se skvěle hodí na přípravu moučníků.

Využití – Kardamom se hodí do nejrůznějších omáček a salátů, uzenin i masa, mletého i přírodního. I malinká špetka kardamomu dodá potravinám na chuti. Při pečení se hodí do perníků, marcipánových moučníků, ale i do džemů a kompotů.

Kurkuma

Říká se jí také indický šafrán. Jde o koření ze sušeného mletého oddenku kurkumovníku dlouhého. Obsahuje asi 5 % éterického oleje a používá se v kari koření. Hojně ho využívají v pákistánské, indické a thajské kuchyni.

Kurkuma má mnoho pozitivních účinků na zdraví.

Využití – Vyzkoušejte lahodný dresink do salátů. Smíchejte ¼ šálku tahini, 3 lžíce čerstvé citronové šťávy, 2 lžíce olivového oleje, ½ čajové lžičky kurkumy, ¼ čajové lžičky kajenského pepře, sůl a čerstvě mletý pepř.

Římský kmín

Kumín neboli římský kmín jsou semena šabreje kmínovitého. Semínka jsou podobná kmínu, ale jsou větší a zelenohnědá. Především však mají jinou vůni a hořkou chuť.

Využití – Hodí se například do indické okurkové raity, která se používá jako dip nebo lehký salát, případně se podává k hlavnímu jídlu.

Římský kmín chutná jinak než klasický, ale je stejně dobrý.

Budete potřebovat velkou salátovou okurku, 2 šálky bílého řeckého jogurtu, 1 zelenou chilli papričku, 2 lžíce nakrájené máty + pár lístků na ozdobu, citronovou šťávu, sůl, cukr, mletý římský kmín

Okurku oloupejte, nastrouhejte a dejte do mísy. Přidejte zelenou papričku nasekanou najemno (semínka odstraňte) a jogurt. Raitu ochuťte solí, kmínem, cukrem a citronovou šťávou. Přidejte mátu, ale pár lístků si nechte na ozdobu. Vše promíchejte a nechte uležet v lednici do druhého dne.

PŘIPRAVILA MARIE BEZDĚKOVÁ

10 věcí, které si musíte přivézt z Turecka: tipy a triky k nákupu zlata, kůže i koření

Turecko je rájem nákupů. Vybírat tady můžete z nepřeberného množství kvalitního zboží za ceny více než příznivé. V každém městě se nachází bedestan, tedy krytá tržnice, a navíc se tady konají jednou až dvakrát týdně menší trhy. Jak vyzrát na triky prodejců, co si přivézt a na co si dát pozor?

Než vyjmenujeme seznam nejtypičtějšího sortimentu pro Turecko, každý turista by si měl uvědomit, že místní obchodníci jsou profesionálové a umí své zboží prodat. Základem nákupu je proto smlouvání.

Chovejte se jednoduše tak, jakoby vám na koupi vůbec nezáleželo. Jestli ale opravdu o dané zboží nemáte zájem, nesahejte na něj a neptejte se na cenu. V opačném případě jste lapeni a jen těžko odejdete…

Nezapomínejte také, že cena vyváženého zboží z Turecka nesmí převyšovat 300 euro (jinak zaplatíte clo + DPH + spotřební daň) a v případě, že jej nepřiznáte, tak i pokutu. U některého zboží je uváděn i počet kusů pro bezcelní limit.

Co stojí za to si z Turecka dovézt?

1. Koberec

Plánujete-li větší nákupy, investice do koberců se jednoznačně vyplatí. Tradice jejich výroby v Turecku sahá až do starověku a jejich cena závisí na množství parametrů.

Základním kritériem je způsob výroby. Ty ručně tkané, nesrovnatelně dražší, se poznají podle uzlíků na rubové straně – čím více jich je, tím je koberec kvalitnější.

Budete mít zájem:  Sardelemi plněné papriky – tak trochu jiné papriky

Zatáhnete-li za vlákno u strojově vyráběných koberců, vlas z tkaniny vyjede.

Většina ručně tkaných koberců vzniká ve střední Anatolii a jejich cena odráží i fakt, že 1 m² koberce vyrobí zručný vazač za sto dní. I po ujasnění si této otázky čeká však na zákazníka náročný úkol vybrat si z různých materiálů a nepřeberného množství vzorů, barev, tvarů a velikostí koberce.

Je nutné se také připravit na poměrně dlouho trvající rituál smlouvání, při němž s prodavačem proberete politickou situaci, fotbal i počasí a vypijete mnoho sklenic čaje. Dovezete si však krásnou, praktickou a hodnotnou památku na Turecko.

2. Nazar

Symbol Turecka, na který narazíte všude

Slovo nazar pochází z arabštiny a znamená „pohled“. Jeho ztělesněním je malý modrý skleněný korálek, který se již tradičně vyrábí v několika obcích u Izmiru. Symbolizuje oko proroka a každý by ho u sebe měl stále mít – nesmí si ho však koupit, musí to být amulet darovaný.

Svému majiteli nosí štěstí a ochraňuje ho proti uhranutí. Proto je nazar také prvním dárkem, který dostane každé novorozeně. V Turecku panuje obecně rozšířené přesvědčení, že když se nazar setká s negativní energií, amulet od vás odvrátí zlo a sám pukne.

Tento symbol je v Turecku všudypřítomný a nelze se mu vyhnout. Vidět jej můžete na domech, autobusech, autech, v domácnostech jako ozdobu na zdi či na lustru a koupit jej můžete pro své známé v podobě sponek, šperků nebo klíčenek. Často jej také dostanete jako poděkování za nákup na spínacím špendlíku – a prodejce vám jej sám rád připíchne na tričko (obzvláště ženám).

3. Keramiku

Repliky antických váz, hrnečky, vázy, dózičky, misky,… To všechno jsou oblíbené suvenýry z cest po Turecku. Keramické výrobky se tu prosadily už v 15.

století, kdy byl sultán fascinován modrobílou čínskou keramikou.

Proto podporoval vznik nového typu keramiky, dnes typického pro okolí Izmiru, která se rychle stala nedílnou součástí domácností vysoce postavených Osmanů.

Kromě modrobílého stylu se prosadil i rostlinným vzor s převládající olivově zelenou, šedozelenou a fialovou barvou s nejčastěji užívaným motivem dlouhého zubatého a esovitě prohnutého listu saz. Oblíbený je i styl květinový se čtyřmi převládajícími květy – tulipánem, karafiátem, růží a hyacintem.

Při nákupu je nutné uvědomit si, k jakému účelu budete danou věc používat: má-li být ozdobným předmětem na poličce, nebo budete-li jej využívat denně (pak by měl být vhodný pro umývání v myčce).

4. Kožené výrobky

Kožené výrobky jsou velice kvalitní

Turecko je největším producentem kožených výrobků na světě a výběr na místních trzích je opravdu nekonečný. Navíc ceny představují jen zlomek ceny odpovídajícíh produktů v České republice.

Na Velkém Bazaru v Istanbulu si vyberete z nepřeberného množství kožených bund, kabelek, pásků, peněženek, klíčenek, vest. Jen je potřeba, stejně jako u prodejců jiného zboží, zkontrolovat kvalitu zpracování i materiálu.

5. Zlato a šperky

Snad každý, kdo se chystá poprvé na cestu do Turecka, uslyší dobrou radu, že má nakoupit zlato. Jeho nízká cena je tady dána nižšími pracovními náklady, ale i tím, že se tu prodává i zlato desetikarátové.

Prodejci nabízí i originální a nevšední zpracování šperků. Obecně platí, že čím náročnější je provedení, tím dražší šperk je. V každém případě si dobře zkontrolujte punc a vždy vyžadujte certifikát pravosti! Nezapomínejte také na limit povoleného bezcelního vývozu z Turecka (300 euro).

6. Starožitnosti

Nakupte si v Turecku starožitnosti

Díky bohatým národním dějinám lze najít v Turecku předměty z různých historických období za rozumnou cenu. Na starožitnosti, tedy předměty starší než sto let, se ve velkých městech zaměřuje množství obchodů.

Pozor je nutné si dát při jejich vývozu ze země – potřebovat budete povolení od Ministerstva kultury a nemine vás ani vyplňování spousty formulářů. Navíc pravděpodobně budete muset zaplatit clo a daň.

V případě, že si vědomě kupujete repliku starožitností, dobře si uschovejte účet – při celní kontrole vám může hodně pomoci.

7. Čaj

S tureckým čajem se potkáte doslova na každém kroku – dostanete ho k snídani, zastavit se můžete v jedné z mnoha čajoven, ale i prodejci na trhu vám jej nabídnou při nákupu. Čaj je proto i ideálním dárkem z Turecka. Zemí procházela tzv. hedvábná stezka, a tak není divu, že se k místním dostal čaj, který po ní putoval do Evropy.

První čajovníky tu však zasadil až roku 1938 Atatürk.

Ty dnes produkují 120 000 tun čaje ročně, přičemž většina z něj je spotřebována právě Turky – dle statistik tu ročně připadá na osobu 2,25 kg čaje.

 Klasický černý se prodává v jednoduchých krabičkách. Desítky dalších druhů se nabízí na váhu na trzích. Nejmenší množství k zakoupení je 100 g, ale při větších objemech můžete usmlouvat příznivější cenu.

8. Vodní dýmku

Vodní dýmku si vychutnáte už jen venku

Přestože zákon z roku 2013 zakazuje kouření vodní dýmky v uzavřených prostorách, šíša či nargila neodmyslitelně patří k návštěvě Turecka. Ochutnat ji můžete však už jen na otevřených terasách či zahradách čajoven. Ale bez problémů si ji můžete odvézt domů.

Sortiment vodních dýmek je ve srovnání s nabídkou v České republice jednoznačně bohatší a navíc její cena přestavuje jen zlomek ceny u nás. V provedení v různých barvách, materiálech, množství šlauchů a způsobu zdobení si vybere určitě každý. Zvolit si můžete i z různých chutí tabáku – vedle klasického jablka a máty se hitem v poslední době stal meloun a kapučíno.

9. Sladkosti

Halba, baklava, oříšky v medu, slazená semínka slunečnice, kostky lekum,… Na dezerty je turecká kuchyně bohatá a není problém si dovézt tuto sladkou vzpomínku domů či umožnit ji ochutnat vašim blízkým. Tu správnou atmosféru také navodí při promítání fotek z cest.

Čtení na podobné téma5 nejlepších sladkostí Turecka: Co musíte v zemi hvězdy a půlměsíce ochutnat? Přečíst

A kdybyste nestihli nakoupit či chtěli utratit poslední peníze, v letištní hale si mezi desítkami druhů lakumu zabaleného v dárkových krabičkách určitě vyberete.

10. Koření

S kořením vám ochotně poradí prodavač

Pro seznámení se s tureckým kořením stačí navštívit lokální trh. Uvidíte přehlídku barev a vůní a prodavač vám rád poradí, co vlastně chcete. Najít tu můžete šafrán, černý pepř, červené drcené papriky, římský kmín, sušené oregáno či mátu, prostě cokoli. Odjet byste určitě neměli bez uzené sušené papriky a kořenící směsi sušených bylinek a soli Tuzor.

Prodavač koření před vámi naváží do průhledných sáčků, přičemž nejmenší možné množství je 100 g. A jestliže se nemůžete rozhodnout, kupte si dárkovou krabici s různými druhy koření.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *